דני דנון
דני דנוןצילום: Yonatan Sindel/Flash90

על תשובת הממשלה המהוססת והמגומגמת, וככל הנראה גם הבלתי מתואמת עם כל חלקי הממשלה, בסוגיית חאן אל אחמר, שוחחנו עם השר והשגריר לשעבר, חבר הכנסת דני דנון, שהתריע זה מכבר כי תשובה שאינה נחרצת מצידה של הממשלה היא תבוסתנות שאינה מתאימה לממשלת ימין. בהמשך השיחה עמו מתייחס דנון גם למחלוקת סביב נוכחות פוליטיקאים בבתי העלמין

"את חאן אל אחמר צריך לפנות, נקודה, וכל הגמגומים וההיסוסים מחלישים אותנו. אתמול היה אירוע משמעותי שנבלם ברגע האחרון כשממשלת הימין ניסחה טיוטת תשובה מבישה כשלא ביקשו דחייה כמו שכל ממשלות ישראל ביקשו בעבר ולא בצדק כי הרי מדובר בפלישה לאדמות מדינה, אלא הלכו צעד נוסף וביקשו למחוק את העתירה ואמרו שאין מקום לדון כי ביום מהימים נגיע להסכמה עם הפולשים.

''הדבר הזה הוא בעייתי מאוד ותקדימי. יצאתי נגד הדבר הזה יחד עם עוד שרים ולשמחתנו זה נבלם, אבל עדיין יש בקשות דחייה בתירוצים שונים ומשונים, למה לא לפנות את חאן אל אחמר".

ואולי מכיוונו של ראש הממשלה יש זווית ראיה מורכבת יותר שאומרת שנכון להסיר את הפרשה הזו מסדר היום לפחות לעת עתה, על מנת לעסוק בסוגיות האחרות? "חאן אל אחמר הוא סמל ואסור לקפל את הדגל כשמדברים על סמלים", משיב דנון. "מדובר במיקום אסטרטגי בין מעלה אדומים לירושלים. לא סתם הרש"פ נאבקת על זה, ולא צריך לחשוש מהאיומים שלהם. אנחנו לא חיים כאן 75 שנה כי נכנענו לאיומים של הפלשתינים, להיפך. דרושה נחישות ונחרצות, צריך לפנות את חאן אל אחמר ולבנות ב-E1, ככה בנינו את המדינה".

ואולי, אנחנו שואלים את דנון, בראייתו של ראש הממשלה נכון כעת לפתור את סוגיית הקרע בעם ולפנות לשם כך את השולחן מכל סוגיה אחרת ולהותיר את הסוגיות האחרות לעתיד? דנון משיב ומזכיר את הצעתו לראש הממשלה להכריז כי חאן אל אחמר יפונה בתוך פרק זמן של חצי שנה או שנה ולא במיידי, ובתקופה זו יבוצע הפינוי. כעת, הוא אומר, מטיוטת התשובה הדברים נראים כהרמת ידיים של הממשלה.

בהמשך הדברים ביקשנו את התייחסותו של דנון לסערת בתי העלמין ויום הזיכרון המתקרב, בהיותו חלק ממשפחת השכול כבן לאב שנפצע במלחמת ההתשה ולאחר שנים נפטר מפצעיו.

"אני מאוד מצטער על המצב שהגענו אליו שבו גם ביום הקדוש שבו ידענו לשים בצד מחלוקות ולעמוד כאיש אחד ולזכור את הנופלים, הפוליטיקה נכנסה לתוך השיח. מצער מאוד שהמחאה לא ידעה לשים את הדברים בצד ל-24 שעות. זו הייתה הגדולה שלנו ואני מקווה שנדע לחזור למקום הזה שבו אנחנו יודעים לשים את המחלוקות בצד. הנופלים לא היו תומכי או מתנגדי רפורמה. היה מקום לעשות את הטקסים בצורה שקטה וממלכתית כי זה הכוח שלנו".

"הכוח שלנו הוא היכולת להתאחד מול האויבים שלנו, גם אם לא מסכימים על כל הדברים. כשיושבים בטנק אנשי שמאל וימין יחד מגנים על עם ישראל", אומר דנון הקורא להבין את משמעות הדברים ומזהיר מכך שהאויבים ינצלו נגדנו את חוסר ההבנה הפנימית הזו שלנו.

האם המשמעות היא שהפוליטיקאים הם שצריכים לא להגיע לבתי העלמין או שאולי מתנגדיהם הם שיצטרכו להבליג? "כל הצדדים צריכים להפגין סובלנות וסבלנות ולהבין את הצד השני בשעות הללו. כבן למשפחה שכולה אני מכיר את המשפחות השכולות היטב וגם כשהן טועות הן צודקות, כאישי ציבור אנחנו צריכים לספוג, לחבק אותן ולאהוב אותן. לא מתווכחים עם משפחות שכולות", משיב דנון ואנחנו שואלים אם לא נכון לומר שלא מתווכחים גם עם המשפחות השכולות שמעוניינות בנוכחות נבחרי הציבור ונציגי הממשלה.

"לכן אין כאן תשובה קטגורית לבוא או לא לבוא. דרושה רגישות, אבל לא להחרים טקסים. קיבלתי הרבה פניות של משפחות שאומרות שמכבד אותנו כשנבחרי ציבור מגיעים ונמצאים יחד איתנו. אנחנו צריכים להיות רגישים לכל הצדדים ואני פונה שעות לפני, שימו את הפוליטיקה בצד ל-24 שעות ונחזור ביום חמישי לכל ההתקוטטויות והמאבקים. נשמור על האחדות בימי העצמאות והזיכרון ונראה את הדבר היפה שיש לנו ביחד".