עוטף עזה. אריון
עוטף עזה. אריוןצילום: הלל מאיר/TPS

המבצע בעזה כבר מאחורינו אך מסתבר שטלטלות הנפש שעברו תושבי עוטף עזה נמשכות.

קארין קביטקה, מנהלת מרכזי חוסן במרחב דרום של הקואליציה הישראלית לטראומה, מספרת בראיון לערוץ 7 על הפניות של אזרחים שמגיעים דווקא לאחר שרעם השיגורים שכך.

"אנחנו נמצאים שבוע וקצת אחרי סיום הסבב של 'מגן וחץ'. מרכזי החוסן והתושבים נמצאים במציאות הזו כבר שנים רבות ובחצי השנה האחרונה אנחנו ערים לפניות רבות למרכזי החוסן. אנחנו ממשיכים לעבוד ועובדים יותר חזק ביום שאחרי", אומרת קביטקה.

בין המשימות שאיתן מתמודדים הצוותים נמצאת גם הדרך הנכונה לשגרה. סוגיה זו של חזרה לשגרה כרוכה בהתמודדות עם רגרסיה התפתחותית אצל ילדים ונוער, בצורך לנתב תגובות של הורים, בהיערכות קהילתית מחודשת אחרי שקהילות שלמות עזבו לתקופה לא מבוטלת את מקומות מגוריהם ועברו צפונה יותר.

לדבריה לקהילה, לפרטים ולרשויות קיים חוסן בסיסי, אך את החוסן הזה היא ממשילה לאקורדיון הנפתח ונסגר חליפות ותלוי בלא מעט פרמטרים. "יש מי שמצליח להסתגל לשגרה ויש מי שפחות. היכולת לחזור תלויה ביכולת של כל אחד" לדבריה השבועות והחודשים שאחרי סבב לחימה גדושים בפניות מסוג זה והצוותים מתבקשים לסייע בהדרכת הדרך חזרה אל השגרה.

על מאפייני הפניות מספרת קביטקה על מגוון רחב של מאפיינים: "יש הרבה קשיים לחזור לקום בבוקר, ללכת לבד לשירותים, ילדים שנגמלו וחוזרים להרטיב או מתקשים להישאר לבד בחושך ועוד". סוגיה נוספת היא הסיוע למי שזה מקרוב הגיעו לישובי עוטף עזה כחלק מהצמיחה הדמוגרפית הברוכה של השנים האחרונות, ואינם מורגלים בסוג כזה של התמודדות. תושבים אלה לא בהכרח יפנו למוקדים כמטופלים, אך ההתמודדות שלהם היא אחרת ולעיתים קשה יותר משל אחרים. בהקשר זה מציינת קביטקה כי לקראת היתכנות של הסלמה ביטחונית קיימו צוותי החוסן מבעוד מועד פעילויות שונות מול תושבים חדשים על מנת לסייע להם בהכנת התא המשפחתי להתמודדות הצפויה.

עוד אנחנו שואלים את קביטקה אם בקרב בני הנוער של יישובי העוטף קיימת גאוות יחידה ואולי תחושה של מסוגלות והתחשלות שמכשירה אותם לאתגרים שיתכן ותושבי המרכז יתקשו לצלוח. לדבריה העייפות מהסבבים משמעותית יותר וגם אם קיימת גאוות יחידה שכזו וגם אם ישנו מורל גבוה המציאות שוחקת גם את בני הנוער האיתנים של יישובי העוטף.