שרידי בית כנסת בורוצלב שבפולין שהיה אחד הגדולים באירופה במאה ה-14 התגלו במהלך עבודות שיפוץ לבניין בעיר.
חוקרים מאוניברסיטת ורוצלב למדע וטכנולוגיה שהגיעו למקום, חשפו את שרידי בית הכנסת והעריכו כי מדובר בשרידים מבית הכנסת של הקהילה היהודית הראשונה ליד ורוצלב.
לאחר שגילו את הקירות העתיקים של בית הכנסת, החלו ארכיאולוגים בחפירות במטרה למצוא את המקווה. המקום מתוארך למאות ה-17, ה-16 וה-15 או אפילו ה-14, עם קרמיקה ואריחים עתיקים מאד.
ד"ר פבלו דומא מהאוניברסיטה אמר כי החוקרים מעריכים כי יש גם מקווה במקום, עם זאת, עדיין אי אפשר לדעת מה בדיוק היו הקירות שנחשפו.
בזמן שבוצעו עבודות ארכיאולוגיות לקראת שיפוצים ברחוב סבסקה 49, בו שוכן המכון ההיסטורי של אוניברסיטת ורוצלב, נחשפו מתחת לטיח קטעים גדולים של קירות לבנים מהמאה ה-14.
אוניברסיטת ורוצלב עדכנה לאחרונה על עבודתה הארכיאולוגית באתר שהתגלה בשנת 2021. לאחר חשיפת הקירות, החלו ארכיאולוגים לעבוד באתר וקבעו כי המבנים שנחשפו דומים לבנייה האופיינית של בתי כנסת אירופיים מימי הביניים.
"העובדה שבמקום בתי המגורים הצפויים יש לנו בית כנסת, ומעל לכל הגודל שלו, הייתה די הפתעה", אמרה מאלגורזאטה צ'ורוסקה, פרופסורית בפקולטה לאדריכלות באוניברסיטת ורוצלב למדע וטכנולוגיה, שהיא אחת מהחוקרים המרכזיים באתר.
"על בסיס המחקר ההיסטורי יש סבירות גבוהה ששרידי בית כנסת מהמאה ה-14 המשולבים בחומות ארמון עירוני התגלו זה עתה", פרסמה אוניברסיטת ורוצלב בהצהרה.
"הבניין ברחוב סבסקה 49 הוא חשוב ומעניין מאוד, ואם ההנחה שזה בית כנסת, אזי יש לנו שרידים של אחד מבנייני הלבנים העתיקים ביותר, אם לא העתיק ביותר. מסוגו בפולין", צוטט מתאוש גולינסקי מהמחלקה להיסטוריה של פולין ושל המכון ההיסטורי.
"בהקשר של הידע שלנו על בתי כנסת מימי הביניים במרכז ומזרח אירופה, אני מאמינים כי אנו עוסקים בשרידי בית הכנסת של הקהילה היהודית הראשונה בורוצלב", נכתב על ידי צ'ורוסקה, גולינסקי ומריוש קבאן מחוקרי המקום.
בתקופה שקדמה לשואה, העיר ורוצלב הייתה חלק מגרמניה הנאצית והיתה ידועה בשם ברסלאו. במהלך התקופה שקדמה לפרוץ מלחמת העולם השניה, נשרף בית הכנסת הגדול ביותר שלה במהלך פוגרום ליל הבדולח.