
ראש הממשלה בנימין נתניהו הבהיר שוב כי יתנגד למשטר בעזה שבו ישלוט "מי שמשלם מחבלים ומחנך את ילדיו לרצח יהודים".
"הרשות הפלסטינית במתכונתה הנוכחית אינה מסוגלת", אמר, "אבו מאזן עדין לא גינה את הטבח ביהודים, הרשות שלו משלמת לרוצחים ומשפחותיהם - אם לא חל שינוי בדבר הזה אז מה עשינו?".
בטור ארוך שפרסם ב"וושינגטון פוסט" שטח נשיא ארה"ב ג'ו ביידן את השקפותיו לגבי המלחמה בין ישראל והחמאס והתייחס לדבריו של ראש הממשלה נתניהו נגד הרשות הפלסטינית.
לדברי ביידן, הרשות הפלסטינית היא זו שתצטרף לשלוט בסופו של דבר בעזה וביו"ש יחד. "אנו עומדים איתן עם העם הישראלי כאשר הוא מגן על עצמו מפני הניהיליזם הרצחני של חמאס. ב-7 באוקטובר חמאס טבח 1,200 בני אדם, בהם 35 אזרחים אמריקאים, בזוועה הקשה ביותר שבוצעה נגד העם היהודי ביום אחד מאז השואה. תינוקות ופעוטות, אמהות ואבות, סבים וסבתות, אנשים עם מוגבלויות, אפילו ניצולי שואה נפגעו ונרצחו. משפחות שלמות נטבחו בבתיהם. צעירים נורו בפסטיבל מוזיקה.
גופות זרועות כדורים שנשרפו ללא הכר. במשך למעלה מחודש, משפחותיהם של יותר מ-200 בני ערובה שנלקחו על ידי חמאס, כולל תינוקות ואמריקאים, חיות בגיהנום, מחכות בדאגה לגלות אם יקיריהם חיים או מתים. בזמן כתיבת שורות אלה, הצוות שלי ואני עובדים שעה אחר שעה ועושים כל שביכולתנו כדי לשחרר את בני הערובה", כתב ביידן, לאחר שהתייחס בתחילת הטור שלו למלחמה באוקראינה.
לאחר מכן התייחס ביידן לתמונות מעזה וטען כי "גם לפלסטינים מגיעה מדינה", לדבריו. לעם הפלסטיני מגיע מדינה משלו ועתיד חופשי מחמאס. "גם אני כואב הלב מהתמונות שיצאו מעזה וממותם של אלפים רבים של אזרחים, כולל ילדים. ילדים פלסטינים בוכים על הורים אבודים. כל חיי פלסטינים חפים מפשע שאבדו הם טרגדיה שמפרקת משפחות וקהילות", כתב ביידן.
הנשיא האמריקאי סיפר על הפגישה עם נתניהו בשולי עצרת האו"ם מספר שבועות לפני הטבח הרצחני של החמאס, ועל החזון המדיני של שני המנהיגים לגבי עתיד האזור. לדברי ביידן, המתקפה של חמאס נועשה לסכל את החזון המדיני הזה.
"שבועות ספורים לפני ה-7 באוקטובר נפגשתי בניו יורק עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו. הנושא המרכזי של אותה שיחה היה מכלול התחייבויות משמעותיות שיסייעו הן לישראל והן לשטחים הפלסטיניים להשתלב טוב יותר במזרח התיכון הרחב. זה גם הרעיון מאחורי המסדרון הכלכלי החדשני שיחבר את הודו לאירופה דרך איחוד האמירויות הערביות, סעודיה, ירדן וישראל, עליו הכרזתי יחד עם שותפים בפסגת קבוצת ה-20 בהודו בתחילת ספטמבר. זה עתיד שאין לו מקום לאלימות ולשנאה של חמאס, ואני מאמין שהניסיון להרוס את התקווה לעתיד הזה הוא אחת הסיבות לכך שחמאס עורר את המשבר הזה", ציין ביידן.
לאחר מכון פירט ביידן את תוכניתו ליום שלאחר המלחמה, וטען כי הרשות הפלסטינית היא זו שצריכה לשלוט בעזה ובגדה המערבית. "פתרון שתי מדינות - שני עמים שחיים זה לצד זה במידות שוות של חופש, הזדמנויות וכבוד - הוא המקום אליו הדרך לשלום חייבת להוביל. הגעה אליו תדרוש התחייבויות מצד ישראלים ופלסטינים, כמו גם של ארצות הברית ובעלות בריתנו. בעודנו שואפים לשלום, עזה והגדה צריכות להתאחד מחדש תחת מבנה ממשל אחד, בסופו של דבר תחת רשות פלסטינית מתחדשת, שכן כולנו פועלים לקראת פתרון שתי המדינות.
הדגשתי עם מנהיגי ישראל כי האלימות הקיצונית נגד פלסטינים בגדה המערבית חייבת להיפסק וכי המבצעים את האלימות חייבים להיות אחראים. ארצות הברית מוכנה לנקוט בצעדים משלנו, לרבות הוצאת איסורי ויזה נגד קיצונים התוקפים אזרחים בגדה המערבית. על הקהילה הבינלאומית להקצות משאבים כדי לתמוך בתושבי עזה לאחר המשבר הזה, לרבות אמצעי ביטחון, ולהקים מנגנון שיקום שיענה באופן בר-קיימא על צרכיה ארוכי הטווח של עזה. חובה שאף איומי טרור לא יבואו שוב מעזה או מהגדה המערבית", כתב ביידן.
בסיום הטור סיפר ביידן על ההחלטה להגיע לישראל מיד לאחר הטבח של 7 באוקטובר וחזר על התחייבותו כי "ארה"ב עומדת לצד ישראל", אך גם דחק במנהיגים הישראלים "לא לתת לזעם לגרום להם לעשות טעויות".
ביידן כתב כי "נסעתי מיד לישראל, הנשיא האמריקני הראשון שעשה זאת בתקופת מלחמה, כדי להראות סולידריות עם העם הישראלי ולאשר בפני העולם שלישראל יש את הגב של ארה"ב. ישראל חייבת להגן על עצמה. זו זכותה. המלצתי לישראלים שלא לתת לפגיעה ולזעם שלהם להטעות אותם ולעשות טעויות שאנחנו עצמנו עשינו בעבר. כבר מההתחלה, הממשל שלי קרא לכבד את החוק ההומניטרי הבינלאומי, לצמצם למינימום את אובדן חייהם של חפים מפשע ולהעניק עדיפות להגנה על אזרחים. בעקבות ההתקפה של חמאס על ישראל, הסיוע לעזה נותק, ומאגרי המזון, המים והתרופות התמעטו במהירות.
במסגרת נסיעתי לישראל, עבדתי בשיתוף פעולה הדוק עם מנהיגי ישראל ומצרים כדי להגיע להסכמה להתחלה מחדש של מתן סיוע הומניטרי חיוני לתושבי עזה. זה עומד בניגוד גמור לאסטרטגיית הטרור של חמאס: התחבא בין אזרחים פלסטינים, השתמש בילדים ובחפים מפשע כמגן אנושי. מקם מנהרות טרור מתחת לבתי חולים, בתי ספר, מסגדים ובנייני מגורים. למקסם את המוות והסבל של חפים מפשע, ישראלים ופלסטינים. אם חמאס היה דואג לחיי פלסטינים, הוא היה משחרר את כל החטופים, מוותר על נשק ומסגיר על המנהיגים והאחראים ל-7 באוקטובר", כתב ביידן.