בעמדת השידור של ערוץ 7 בכנס לקחי המלחמה בעזה שקיימה תנועת הריבונות בשיתוף מועצת יש"ע בירושלים, שוחחנו עם שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', על הלקחים הנדרשים והמתבקשים לתפיסתו מהמלחמה שעודה מתקיימת ברצועה.

על היכולת לנתח כבר כעת את המלחמה ולקחיה אומר השר כי המשימה הנוכחית היא חתירה לניצחון ולהשמדת היכולות המבצעיות והשלטוניות של חמאס, מה שיקרין גם על חזיתות אחרות ולטעמו קשה להתנער מהתחושה שהחותרים לשיח על היום שאחרי מבקשים לדלג על המשימה הנוכחית והיא הניצחון. מאחר וכך הפקת לקחים וחשבונות נפש ייעשו לאחר המלחמה, אך במישור האסטרטגי יש מקום לדון בכך.

"עם ישראל כולו מבין שהקונספציה שאפשר להתחבא מאחורי גדרות וקירות ולהאכיל את המפלצת שמעבר לגדר ולחשוב שהיא מורתעת, קרסה. כולם מבינים שכשאתה בורח מטרור הוא רודף אחריך, כולם מבינים שקונספציית הנסיגות קרסה וכולם מבינים שבמקום שאנחנו לא נמצאים אין ביטחון. אי אפשר להיות לאורך זמן בלי להיות נוכח התיישבותית. כולם מבינים שיהודה ושומרון הם מגן ישראל וזו רשת הביטחון של גוש דן. זו הבנה שהולכת ומחלחלת בשכבות רבות של החברה הישראלית".

מתוך כל אלה סבור השר סמוטריץ' כי על המחנה הלאומי לדעת כיצד להביא את התובנות הללו לידי ביטוי גם בזירה המדינית פוליטית, לאחר שבמשך שנים הזהיר והתריע והיה המפוכח והריאלי ביותר בעוד היו שהקפידו להגדיר אותו כהזוי וכמשיחי. דווקא מי שהבטיח סקנדינביה בעזה התברר כמשיחי ומנותק.

"אנחנו ממשיכים את המלחמה בעזה עד הסוף ולא עוצרים לרגע. יש שיקולים מבצעיים ואילוצים אבל אנחנו נחושים בעניין הזה עד הסוף. אין ממשלה שיכולה לצור את המלחמה הזו רגע לפני שהיא מסיימת אותה בהשמדה מוחלטת של חמאס ואין איום נשקף לאזרחי ישראל", קובע השר ומבהיר כי לא ניתן לשלוט צבאית ללא שליטה אזרחית, וכדי לעשות זאת יש לפתוח את שערי הכלא בעזה ולאפשר למי שמעוניין בכך לצאת משם אלא העולם.

בהקשר זה מזכיר סמוטריץ' את צבועי בית הדין בהאג שמצטיירים כדואגים לערביי עזה אך סוגרים את שערי מדינותיהם מלקבל אותם אליהן, אך לטעמו ההתנהלות הזו מבררת לציבור הישראלי הרחב את העובדה ש"עבורם כולנו מתנחלים ופושעי מלחמה".

השר מציין את התמיכה הגורפת של כשבעים אחוזים מהחברה הישראלית בעידוד הגירה לערביי עזה ולהערכתו אחוז דומה מעוניין באחיזה ישראלית ברצועה, כמו גם אחוז דומה המתנגד לשקרי המדינה הפלשתינית.

על שיח ההתמגנות לישובי העוטף מציין השר סמוטריץ' כי ברור שגם בעתיד יהיו אתגרים ביטחוניים בעזה כמו ביהודה ושומרון, ובדיוק משום כך עלינו לשלוט בה כפי שרואים בפועל ביהודה ושומרון, במקום בו אין התיישבות, צפון השומרון, האתגרים הביטחוניים קשים יותר.

לשאלת ההחלטה שלו עצמו לשנות מעט את השיח ולהתייחס ליום שאחרי לאחר שבמשך חודשיה הראשונים של המלחמה טען שלא נכון לעסוק בכך אלא להתמקד באתגר הצבאי הנתון בקונצנזוס. על אף זאת, הוא אומר, כאשר בני גנץ לוחץ, האמריקאים לוחצים ועוד חסידי קונספציה דוחקים בהנהגה לחזור לאותו מתווה ולאותה תפיסה, הוא אינו יכול להותיר את הזירה ריקה. "אני שמח לומר שהתכניות שאנחנו שמים על השולחן הם בקונצנזוס מאוד רחב".

"המחנה הלאומי התאפיין בריאליזם ובמבט מפוכח והיו בצד השני מי ששגה באשליות ובמשקפיים וורודים", שב וקובע סמוטריץ'.

לקראת הדיון בממשלה על התקציב אומר השר כי אכן ישראל נכנסה למשבר הנוכחי במצב כלכלי טוב וכבר בעבר הוא ציין את הצורך להשבת האמון של אזרחי המדינה בהנהגה עם מעטפת כלכלית שתחזיר את התחושה שיש על מי לסמוך אחרי האירוע הקשה אותו חווינו כולנו. "התקציב שנביא ביום ראשון הוא תקציב טוב. יש בו הרבה כסף למלחמה כדי שנוכל להתחמש ולנצח, הרבה כסף לביטחון האישי ולאנשי המילואים ומשפחותיהם שבחזית. יש תקציב לבריאות הנפש ולשיקום העוטף ולצפון וגם התכנסות סביב 25 מיליארד. זה לא קל אבל הצגנו תכנית אחראית שיודעת לתקצב את מה שצריך וכולנו נכנסים קצת מתחת לאלונקה, כולנו משלמים קצת מחיר אבל אף אחד לא אומר שפגעו רק לו בבשר החי". לדבריו המתקפות אינן אלא חלק מקמפיין ובסופו השרים יגלו אחריות ויתמכו.

סמוטריץ' מציין כי במקומות בהם הביקורת עניינית קיימת הקשבה הפנמה ותיקון, אך במקום בו מאחורי הביקורת ניצבת ציניות פוליטית שמבקשת להשיב אותנו לשיח שלני המלחמה, ההתייחסות היא בהתאם.

בחלקה האחרון של השיחה עם השר הוא נשאל כיצד הוא מתמודד ציבורית עם התיוג שלו כקיצוני, לדבריו הוא משתדל ללכת עם האמת האידיאולוגית שלו ולעשות זאת מתוך נועם וכבוד. "להיות מפוכח וריאלי זה לא קיצוני", הוא אומר ומוסיף כי הניצחון הישראלי בעזה לבנון ובמקומות נושפים נשען על החוסן הלאומי והנחישות ואלה נשענים על האמונה בצדקת הדרך והיא שהתערערה אצל חלק מהחברה הישראלית שהגדירו אנשים כקיצוניים וכעת הם חוזרים לצדקת הדרך, לזהות היהודית, להבנה שאין הבדל בין חלקי העם השונים, לערכים היהודיים של אלפי שנות היסטוריה משותפת, לחיבור לארץ ישראל, להבנת המונחים של אמת ושקר טוב ורע. את האמונה הזו בצדקת הדרך יש לחזק.

לדבריו מותר ונכון למחנה הלאומי לראות את תוצר החינוך והערכים שלו ולהיות גאים בתוצר שהפיק כאשר רואים את המסירות, ההקרבה, הדבקות בערכי אהבת העם, התורה והארץ. "יש עוד חלקים גדולים בעם ישראל שהם מסורים איכפתיים ואידיאליסטים, אבל בלי להשוות מותר לנו לשמוח ולקבל כוחות ולהמשיך מול כל המעטים שממשיכים ותוקפים. עם ישראל חייב את הדרך הזו, חייב אותנו חזקים וממשיכים בכל הכוח כי אנחנו שליחים של עם ישראל".