נאהיל זועבי
נאהיל זועביצילום: אדהאם זועבי

המשטרה והשב"כ חשפו פרשה חמורה לפיה קבוצת תושבי סכנין הקימה תא חמאס בגליל ונערכה לאיסוף מודיעין וביצוע פיגועי טרור. איש החינוך נאהיל זועבי מהכפר נין שבגליל רואה את האירוע בחומרה רבה, אך משוכנע שלא מדובר בתופעה מייצגת אלא בשוליים שבשוליים.

"אני סומך על השב"כ המשטרה וכוחות הביטחון שישלימו את העבודה ויבינו איך זה התחיל ואיך זה קרה", אומר זועבי בראיון לערוץ 7 ומייד מדגיש כי "לא נהפוך את השוליים שבשוליים שאותם קנו בכסף למרכז. הם בעקיר פוגעים בחברה הערבית ופוגעים באמון בינינו לבין שכנינו ואחינו מהחברה היהודית ובינינו לבין למדינת ישראל. לא ניתן להם לעשות את זה. אין לנו ארץ אחרת, מדינה אחרת ודגל אחר. ישראל היא המדינה שלנו לטוב ולרע. טובתה היא טובתי ורעתה היא רעתי".

"אני משאיר את האנשים האלה לשב"כ שיידע להגיש נגדם כתב אישום מסודר", אומר זועבי המשוכנע ש"הם לא מייצגים את אנשי סכנין. בסכנין יש אנשים רוצים לחיות ומאמינים בדו קיום ובכך שאין להם ארץ אחרת ומדינה אחרת. יש לי הרבה חברים שם, אני מבקר שם ומעורב במה שקורה שם. אלו אנשים שהם בשול שבשוליים ולא נהפוך אותם למרכז".

איך למרות הכול קורה שהחמאס מוצא לו תומכים בקרב ערביי הגליל? "אני לא יודע. הנושא עדיין בחקירה. אני מעריך שמדובר בכך שקונים אותם בכסף ומפעילים עליהם דמגוגיה. אני לא יודע מי המשפחות האלה אבל לרוב לוקחים צעירים שמגיעים מסביבה לא מפותחת, אבל בגדול אני לא יודע. אלו דברים מאוד חמורים, מבישים, מפחידים ומדאיגים. אנחנו חיים ערבים ויהודים במדינת ישראל והשכנות בינינו והשלום בינינו הוא עניין מהותי וחשוב".

על רקע דבריו אלה אנחנו שואלים את נאהיל זועבי אודות הדריכות הביטחונית לקראת חודש הרמדאן העומד להיפתח, ולמעשה הפיכתו של החודש למקור של הסלמה עד כדי טרור. זועבי מבקר בחריפות את הפיכת החודש לתקופה של מהומות. "רמדאן הוא חודש השלווה, הנדיבות, ההכלה, העזרה לעניים, הזמנת אורחים, רוגע ולימוד קוראן. אני לא יודע למה בכל מדינות ערב חוגגים את הרמדאן בסעודות גדולות ומפוארות וכאן הפוליטיקאים משתמשים ברמדאן ולוקחים לנו את הדבר החשוב והיפה והקדוש הזה שרחוק מאלימות שמתנגד לאלימות ומהומות, אני לא מבין מי הדמגוג שהכתים את הרמדאן בכתם כזה. הרמדאן לא כזה. רמדאן הוא צניעות ענווה הכלה וסובלנות. פוליטיקאים משתמשים בדבר הקדוש הזה כדי לסייע להם להיות במרכז העניינים וכדי להגיע ליעדים ולמטרות שלהם. זו הנקודה ואין נקודה אחרת למה בכל העולם חוגגים בסעודות ואצלנו במהומות?".

ואולי טענת הכיבוש גורמת לכך? זועבי לא מצליח להבין את הקשר בין הדברים. בעיניו אין שום קשר שמצדיק זאת.

בהזדמנות זו אנחנו שואלים להתייחסותו של זועבי לרצף הראיונות שהוא מקיים מאז פרוץ המלחמה בתקשורת הזרה, הערבית והמערבית, ובה הוא מייצג קו של השתלבות ערבית במדינת ישראל. בראיונות הללו, הוא אומר, הוא מבקש לקבוע ש"מה שעשה חמאס בשבעה באוקטובר מנוגד לכל אנושיות, מנוגד לאיסלאם ולקוראן. מה שעשה חמאס היה חייב להקים כל מי שיש בו מצפון ולהאיץ בו לפעול, ואת זה אני עושה. קמתי להסביר את הזוועות שעשו חמאס בשבעה באוקטובר לא רק לחטופים ולאנשים אלא בכך שהכתימו את האיסלאם".

לשאלתנו איך קורה שמנהיגים מוסלמים נוהגים ההיפך ויש אף שבוחרים להגדיר את נתניהו כהיטלר, משיב זועבי ואומר כי ארדואן שבוחר לנקוט בלשון שכזו אינו ראוי כלל שדבריו ייזכרו ויצוטטו. "הוא גדול הרודנים בעולם הערבי. הוא רחוק מלדבר על דמוקרט כמו ראש ממשלת ישראל שנבחר בבחירות ובפעם הקודמת גם לא נבחר. מי שמואשם ברצח עם ומכחיש את רצח העם הארמני אין מה לצטט אותו. הוא לא ראוי שנעלה את השם שלו".

על האופן בו מתקבלים דבריו ובו מתקבל הוא בעצמו בתקשורת הזרה כערבי המבקר בחריפות את מתנגדיה של ישראל, אומר זועבי כי הרוח היא רוח של הבנה לדבריו. "אני מדגיש שאני ערבי שבא ממשפחה מוסלמית עם שורשים עד לנביא מוחמד ומדגיש שאני ישראלי לכל דבר, ושהיותי ערבי מוסלמי לא סותר את היותי ישראלי. אלוהים רצה שאחיה כאן במדינת ישראל עם שכנים יהודים. אני מכיר בדמוקרטיה ובמדינה הישראלית ואני מכיר בזה שאני ערבי גאה. הם אומרים לי שהם מבינים אותי לעומק".

"מתחילת המלחמה אני מתראיין ב-BBC, בסקיי ניוז, בתחנות רוסיות ואחרות בשפה הערבית. הקו שאין מלבדו הוא הקו הזה, שאלוהים בחר בנו להיות ילידי הארץ הזו ואני רוצה להיות אזרח מלא זכויות וזה לא מבטל את הקשר בין היהדות לארץ ישראל. כל מי שמוחו בראשו יודע שמה אני אומר הוא הדבר הנכון".