
כ-3 שנים אחרי האסון במירון בו נהרגו 45 בני אדם ולמעלה מ-100 נפצעו, ועדת החקירה הממלכתית פרסמה את מסקנותיה.
הוועדה הטילה על ראש הממשלה נתניהו אחריות אישית, "על בסיס כל החומרים והעדויות שהוצגו לנו והתרשמותנו הישירה מהם, מסקנתנו היא שיש יסוד סביר לקבוע שנתניהו ידע כי אתר קבר הרשב"י מטופל במשך שנים טיפול לקוי, וכי הדבר עלול ליצור סיכון להמוני המבקרים במקום, בפרט בל"ג בעומר. גם אם, לשם הזהירות, נניח כי לנתניהו לא הייתה ידיעה של ממש בעניין, בנסיבות הדברים היה עליו לדעת זאת".
"על ראש הממשלה מוטלת אחריות לאתר באופן יזום, בעצמו או באמצעות מנגנונים מטעמו, נושאים המחייבים את טיפול משרדו ובמידת הצורך את התערבותו, בפרט חיי אדם. ודאי שחובה זו מתבקשת לאחר אסון הכרמל והאמור לגביו בדוח מבקר המדינה".
"בנסיבות המתוארות היה על ראש הממשלה לאתר את הצורך לטפל באתר קבר הרשב"י, בהיותו נושא מסוג זה; אם לא מלכתחילה, בוודאי לאחר שהנושא עלה שוב ושוב באופן המעיד בבירור על כך שהבעיות הקשורות אליו אינן נפתרות ושהן ממשיכות לסכן חיי אדם. כאלה הקשורים לסיכון חיי אדם. ודאי שחובה זו מתבקשת לאחר אסון הכרמל והאמור לגביו בדוח מבקר המדינה".
"מאחר שהגענו לכלל מסקנה כי נתניהו ידע, או לכל הפחות היה עליו לדעת, על הטיפול הלקוי באתר קבר הרשב"י ועל הסיכונים שטמונים בכך למבקרים במקום, הרי שהיה עליו לפעול לתיקון הדברים. הצעדים שנקט בהקשר זה לא היו מספקים. כך במיוחד בהתחשב בכך שהיה ידוע לו שהחלטות ממשלה שהתקבלו בעניין לא יושמו".
הוועדה הטילה גם על השר דאז אמיר אוחנה אחריות אישית, והמליצה כי לא ימונה בעתיד לתפקיד השר לביטחון פנים.
על הרב יעקב אביטן, השר לשירותי דת בעת האסון, הוועדה הטילה אחריות אישית, והמליצה, נוכח הממצאים לגבי תפקודו, כי לא ימונה בעתיד לתפקיד שר בממשלת ישראל.
על רב-ניצב יעקב שבתאי, המפקח הכללי של משטרת ישראל בעת האסון, החליטה הוועדה להמליץ על סיום תפקידו, אך בהתחשב בנסיבות מיוחדות אלה, מלחמת חרבות ברזל, היא מותירה לממשלה לקבוע את המועד הנכון לסיום תפקידו.
מנכ"ל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים בישראל יוסף שוינגר: "הוועדה הטילה על שוינגר אחריות אישית וסברה כי הממצאים בעניינו חמורים במיוחד. הוועדה המליצה כי שוינגר יסיים מייד את כהונתו בתפקיד מנהל המרכז הארצי לפיתוח המקומות הקדושים וכי הוא לא יועסק בשום תפקיד הנוגע להילולה או למתחם מירון".
הרב שמואל רבינוביץ' רב המקומות הקדושים: "בשים לב למכלול הנסיבות שבהן פעל, ולפעולות שהרב רבינוביץ נקט לשיפור המצב, ובהתאם לגישה שבמקום שבו נותר ספק ממשי בעניין שעלול להוביל לפגיעה בלתי מוצדקת במוזהר יפעל הספק לטובתו, החליטה הוועדה שלא להטיל על רבינוביץ אחריות אישית".
שמעון לביא, מפקד מחוז צפון במשטרת ישראל בעת האסון: "הוועדה הטילה על לביא אחריות אישית. הוועדה ציינה כי לביא קיבל על עצמו אחריות מייד לאחר האירוע, וכי בהמשך אף הסיק מסקנות אישיות והתפטר מתפקידו. בכך, סברה הוועדה, נהג לביא כמצופה ממפקד ועל פי ערכי הפיקוד של המשטרה. הוועדה ציינה כי מאז 30.6.2023 הוא כבר אינו משרת במשטרה. בהתחשב באמור, החליטה הוועדה להסתפק בעניינו בקביעת הממצאים והמסקנות כפי שפורטו בדו"ח".
ראובן בן גל, מנהל האבטחה הראשי של הילולת תשפ"א: "הוועדה הטילה על בן גל אחריות אישית, והמליצה כי הוא לא יוכל למלא בעתיד תפקיד של מנהל אבטחה באירועים המוניים. בנוסף, המליצה כי היועצת המשפטית לממשלה תידרש לממצאים בעניין האבטחה האזרחית ותשקול כיצד להמשיך בדיקה או חקירה בעניינם".
בדו"ח נאמר "את אסון מירון ניתן וצריך היה למנוע. הכתובת הייתה על הקיר הרבה קודם לקרות האסון, כתובה באותיות קידוש לבנה, בצורה חדה וברורה, אך נותרה שם בלא מענה...".
"גם התוצאה הקשה שהם עלולים להוביל אליה הייתה ידועה. כמו בטרגדיה יוונית, הסוף היה ידוע מראש. לא היה ידוע מתי זה יקרה, במשמרת של מי, או באיזה חלק באתר. לא ניתן היה לדעת איזה מחיר ייגבה, כמה חוגגים ישלמו בנפשם ובבריאותם, כמה משפחות ייוותרו שבורות. אך ברור היה שהאסון בוא יבוא".
"תרבות רעה מצאנו בתוך ביתנו. תרבות רעה זו הובילה לאסון הנורא בהר מירון. הכתובת שהייתה על הקיר ידועה לרבים במשך שנים רבות. את האסון הזה ניתן היה למנוע, וחובה הייתה למנעו".

הוועדה הובלה על ידי נשיאת בית המשפט העליון לשעבר מרים נאור ולאחר פטירתה הוחלפה בשופטת בדימוס דבורה ברלינר. בנוסף, בוועדה חברים גם האלוף במיל' שלמה ינאי וראש עיריית בני ברק לשעבר מרדכי קרליץ.
מאז האסון איש לא התפטר, למעט מפקד מחוז צפון במשטרה באותה התקופה, ניצב שמעון לביא, שהודיע על עזיבת המשטרה עוד לפני שהוקמה הוועדה.
יצוין כי הממשלה לא מחוייבת על פי חוק ליישם את החלטות הוועדה, שעשויה גם לדרוש ענישה ואף להמליץ על פתיחה בחקירה פלילית נגד האחראים לאסון. לפני כשנה וחצי חברי הוועדה שלחו מכתבי אזהרה למספר גורמים בכירים שהיו מעורבים בקבלת ההחלטות בזמן האסון.
בין מקבלי מכתבי האזהרה: ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו, השרים לשעבר אמיר אוחנה והרב יעקב אביטן, מפכ''ל המשטרה קובי שבתאי, מפקד המחוז הצפוני היוצא ניצב שמעון לביא וראש חטיבת האבטחה במשטרה תנ"צ מוריס חן.
