הכלא הנוצץ.
הכלא הנוצץ.צילום: בינה מלאכותית

1. המגנט החזק בעולם

החופש כאן ובגדול, ולפני הילדים שלנו נפרסות שפע הזדמנויות לעשייה נהדרת והתפתחות אישית וחברתית.

עם זאת, ברקע מתנהל קרב שקט נגד שואב הזמן ותשומת הלב האולטימטיבי: המסך. לא אשכח איך בסוף הקיץ הקודם שאלתי את אמיר, בן ה-14: "תגיד, מה עשית בחופש?". הנער ענה מבלי להסס: "הייתי ביוטיוב". למרבה הצער הוא לא היחיד (במנעד אפשרויות: ווטסאפ/טיקטוק/פורטנייט וכו').

2. הם זקוקים לנו!

כדאי שנפנים: לא משנה כמה חכמים ועצמאיים הילדים שלנו, הם זקוקים לעזרתנו במרחב הדיגיטאלי. הם צריכים שנתווה להם דרך ונסמן להם גבולות. כי קסם המסכים הוא כה עוצמתי עד שגורם להיסחפות אפילו אצלנו המבוגרים (למרות שקשה לנו להודות בכך), כל שכן כשמדובר בילדים. תפקידנו הוא לעזור להם להשתמש במסכים בחוכמה ולא לשקוע בהם.

3. גבול לפניך

כלל בסיסי: לקבוע מגבלת זמן מסך יומית/שבועית מותאמת גיל וילד. עבור בני נוער נכון לעשות זאת מתוך שיח איתם והאזנה לרצונותיהם.

כלים כדוגמת רימון, Family Linkובקרת ההורים של iPhone, יכולים לעזור לנהל את המגבלות הללו באופן דיגיטאלי מבלי להפוך לשוטרי זמן מסך.

עודדו בקרים נטולי מסכים, וסללו את הדרך לפעילויות אחרות כמו משחק בחוץ, קריאה, יצירה, זמן משפחה, וכמובן גם תפילה ולימוד תורה.

4. מה נכנס לראש?

וודאו שהילדים שלכם צופים בתכנים מותאמים לגילם ולעולם הערכים שאתם רוצים להנחיל להם. קיימו שיח פתוח על החוויות המקוונות שלהם ועודדו אותם לחשוב בצורה ביקורתית על מה שהם רואים.

לצד השיח החינוכי אל תוותרו על שימוש במערכות סינון מתקדמות. שווה להשקיע ולא להסתפק במערכת חינמית. הגירסאות החדשות (למשל ההגנה הביתית shiled מבית רימון) עם יכולות שלא היו עד כה, כמו קביעת רמת הגנה שונה לכל מכשיר בבית, סינון גם בתוך אפליקציות, מניעת העברה בווטסאפ של תמונות חושפניות ועוד.

5. זהירות, פגיעות!

הזכירו לילדים את כללי הבטיחות המקוונים. הם רלוונטיים כל השנה אבל חשובים במיוחד בחופש: אין לשתף מידע אישי עם זרים (דהיינו, כל אדם שלא מוכר לכם בוודאות מהחיים כחבר/ה ואתם בטוחים באלף אחוז שלא מדובר במתחזה), אין לפרסם תמונות חושפניות ותמיד לדווח על כל התנהגות פוגענית.

6. מה הם רואים אצלנו?

אי אפשר להתחמק מזה: ההתנהגות שלנו קובעת את הסטנדרט. אנחנו המורים הכי טובים של הילדים שלנו, גם בתחום הזה. על ידי הגבלת זמן המסך שלנו וחיבור לעולם שמעבר למכשיר, אנו מראים לילדים שלנו שיש בחיים הרבה יותר מאשר אינטראקציות דיגיטליות. כשאנחנו איתם – להיות לגמרי איתם במלוא הקשב, כשהמכשיר מונח בצד, במקום ההרגל להיות עם עין אחת במסך.

7. זמנים ומרחבים 'נקיים'

רגעים משפחתיים צריכים להיות אזורים נטולי מסכים. ימי שבת מציעים הזדמנות מושלמת להתנתק ולהתחבר מחדש זה לזה. כדאי לנו 'למשוך' מעט מהברכה הזו גם לימות החול.

קביעה של אזורים נטולי מסכים (כמו פינת האוכל, חדר שינה, נסיעות משפחתיות) ואף ימים 'חופשיי מסך' במהלך הקיץ, יכולים לעזור לשמור על האיזון הבריא.

8. זמן מסך משותף

גלו עניין במה שהילדים שלכם אוהבים לעשות ברשת, במה הם משחקים שם ולהיכן הם גולשים. הקדישו גם זמן לצפיה וגלישה יחד איתם. כך תוכלו לייצר הזדמנויות לשיח נעים ופורה על שימוש נכון ועל מוגנות.

9. מאין יבוא עזרי

אם אתם מגלים שהילדים נשאבו למסכים ברמות ממכרות ואיבדתם שליטה על כך – אל תהססו לפנות ליעוץ מקצועי. חיוני לטפל בהתמכרות דיגיטלית פוטנציאלית בשלב מוקדם.

10. מודל לחיים

אל תהיו מתוסכלים בגלל אתגר המסכים והאנרגיה שהוא שואב מכם. אדרבה, ראו בו הזדמנות להציג בפני הילדים מודל לחיים: איך מתמודדים עם המצאה חדשה, שמצד אחד יש בה הרבה טוב, אך מצד שני גם סיכונים ומחירים גבוהים.

הנוסחה שתצליחו לייצר איתם כאן, תהיה עבורם דוגמא לעוד הרבה התמודדויות שייתקלו בהן בהמשך החיים.

בעבודה חכמה ונכונה יהיה לנו ולילדינו בע"ה חופש נהדר ומצמיח!

* הטור הזה הוא חלק מהתכנים של מועדון ההורים הגדול בשיתוף ערוץ 7. מוזמנים להצטרף אל נבחרת ההורים ולקבל גישה למאגר המלא של משדרים ותכנים חינוכיים.