תמונות חטופים בשבי
תמונות חטופים בשביצילום: מרים אלסטר, פלאש 90

מנהיגי ארה"ב, מצרים וקטאר פרסמו הערב (חמישי) הצהרה משותפת שבה דרשו מישראל ומחמאס לחזור לשיחות משא ומתן על עסקת חטופים.

בהודעתם של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני, מסרו השלושה כי הגיעה העת "לסגור" את העסקה, שתביא להפסקת אש ברצועת עזה ולשחרור החטופים המוחזקים על ידי חמאס בעזה.

שלושת המנהיגים קראו לישראל ולחמאס לחזור ל"שיחות דחופות" ולקיים פסגה בין הצדדים ביום חמישי הבא, 15 באוגוסט, בדוחא או בקהיר. הם ציינו כי מטרת הפסגה תהיה לגשר על הפערים שעוד נותרו, כדי להתחיל ביישום העסקה "ללא דיחוי".

"אסור לבזבז זמן, ולא צריכים להיות אף תירוצים על ידי אף אחד צד לעיכובים נוספים. הגיע הזמן לשחרר את החטופים, להתחיל בהפסקת אש - וליישם את העסקה הזו", נכתב בהודעה המשותפת.

בלשכת ראש הממשלה הגיבו לקריאה של ארה"ב, מצרים וקטאר ומסרו: "בעקבות הצעת ארצות-הברית והמתווכות, ישראל תשלח ב-15 באוגוסט את משלחת המו"מ למקום שייקבע, כדי לסכם את הפרטים ליישום הסכם המסגרת".

מטה המשפחות להחזרת החטופים אמר בתגובה להצהרה: "בשם משפחות החטופים אנו מודים ומחזקים את נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, נשיא מצרים עבד אל-פתאח א-סיסי ואמיר קטאר תמים בן חמד אל-ת'אני על מחויבותם לשחרור 115 החטופים שנמצאים כבר 308 ימים בשבי החמאס".

עוד נמסר: "מטה המשפחות קורא לממשלת ישראל והעומד בראשה לגלות מנהיגות גם כן ולקדם ולהשלים את הפרטים האחרונים החסרים ליישום עסקת נתניהו להשבת כלל החטופים - החיים לשיקום, והנרצחים והחללים לקבורה ראויה בארצם".

בחודש מאי האחרון פרסם הנשיא ביידן מתווה של שלושה שלבים להפסקת אש ועסקת חטופים, ואמר כי מדובר בהצעה ישראלית שהועברה לחמאס על ידי קטאר.

חמאס דחה בהמשך את ההצעה. בסוף חודש יולי טענו בחמאס כי בשיחות שהתנהלו עם המתווכים התברר להם כי ראש הממשלה נתניהו "חזר מחדש על אסטרטגיית הסחבת, ההתמהמהות וההתחמקות מהגעה להסדר".

לטענת חמאס, נתניהו הציב תנאים ודרישות חדשות, ובהן נסיגה ממה שכונה המסמך הישראלי שהעבירו המתווכים לחמאס ואשר היה חלק מתוכנית הנשיא האמריקני ג’ו ביידן ואושר בהחלטה של מועצת הביטחון.

בלשכת ראש הממשלה דחו את טענות חמאס כי נתניהו שינה את תנאי העסקה והדגישו כי מי שדורש שינויים זה חמאס.

"הנהגת החמאס מונעת הסכם", נכתב בהודעה. "ישראל לא שינתה ולא הוסיפה שום תנאי במתווה. להיפך, עד לרגע זה חמאס הוא זה שדרש 29 שינויים ולא נענה למתווה המקורי".

עוד נכתב כי "ישראל עומדת על עקרונותיה לפי המתווה המקורי - מיקסום מספר החטופים החיים, שליטה ישראלית בציר פילדלפי, ומניעת מעבר מחבלים ואמל"ח לצפון הרצועה".