הלל נוייר
הלל נויירצילום: יח"צ דג הזהב

הלל נוייר, מנכ"ל ארגון UN Watch, מספר בראיון לערוץ 7 כיצד עדות שלו הובילה את הפרלמנט השוויצרי בימים האחרונים להפסיק את מימון אונר"א.

"הצגתי בפניהם דו"חות על עשר שנים והראיתי מה אנשי אונר"א עושים שם בבתי הספר שלהם", מספר נוייר. הדו"חות הללו התמקדו במורים ואנשי החינוך במוסדות אונר"א, מבלי להתייחס בשלב זה לתכני הלימודים שם.

"רצינו לדעת מי הם המורים, ובפייסבוק מצאנו הרבה אנשים שאומרים שהם מורים של אונר"א וגם ראינו אותם עם הילדים כך שהיה ברור שהם מורים ואנשי חינוך של הארגון. מצאנו לפחות מאתיים מקרים של מורים ומנהלי בית ספר שבאופן שיטתי משבחים ומהללים פיגועים, כמו במקרה הטבח בבית הכנסת בהר נוף. זה דבר שיטתי אצל מורי אונר"א. יש לנו עשר שנים של דו"חות".

נוייר מספר כי בפגישותיו עם נציגי המדינות התורמות ומתקצבות את אונר"א הוא שומע שוב ושוב את הטענה לפיה מדובר לכל היותר בתפוחים רקובים בודדים, אך הדו"חות שהוא מציג מלמדים על תופעה רחבה ומשמעותית במוסדות החינוך של הארגון.

"אני מראה להם שראש אגודת המורים של אונר"א בעזה עד לפני כמה שנים הוא איש חמאס ויושב בלשכה הפוליטית של חמאס יחד עם סינוואר. ראש האגודה הנוכחי הוא איש חמאס ויש מאות תמונות שלו עם ראשי חמאס בלבנון, כולל עלי בראכה שארה"ב הגישה כתב אישום נגדו לפני כמה ימים".

על ההחלטה שהתקבלה בשווייץ מציין נוייר כי מדובר בשלוש החלטות דרמטיות ו"בסיבות הרשמיות שהופיעו באתר שלהם להחלטה הם כותבים שהם ראו את החומר של הארגון שלנו". על העבודה מול השווייצרים הוא מספר: "אני גר בז'נבה וכבר הרבה זמן שאנחנו שולחים חומר, אבל השנה הכול עלה, בעיקר בינואר כשפורסם שעובדי אונר"א השתתפו בטבח. בפרלמנט נתנו לי שעה להופעה בפניהם. התקשורת עוד לא הבינה את חשיבות מה שקרה שם. ביום שני התכנס בית הנבחרים של הפרלמנט השוויצרי ואימץ שלוש החלטות - להפסיק מיד סיוע פיננסי לאונר"א, למצוא דרכים אחרות להעברת סיוע לאזרחים בעזה, והחלטה שלישית שבעיניי היא הכי חשובה, דרישה מהממשלה השווייצרית להחליף את אונר"א, מה שלא קיים גם בארה"ב ששם הוחלט שלא להעביר גם לא דולר אחד לאונר"א".

נקודה חשובה שיש לתת עליה את הדעת היא היותו של פיליפ לזריני, יו"ר אונר"א, אזרח שווייץ, וההחלטה מהווה סטירה לא רק עבורו: "באו"ם כשמישהו מקבל משרה בכירה זה רק בגלל שהמדינה שלו עשתה עבורו קמפיין רציני. לזריני שם כי שווייץ עשתה עבורו קמפיין, ובמובן כלשהו הוא מייצג את שווייץ, וזה שמדינה שלו, שקידמה אותו למשרה הזו, מאמצת החלטה כזו ודורשת לשים קץ לאונר"א, זו סטירת לחי צורמת".

על מנת להזים את טענותיו של נוייר השקיע לזריני מאמצים רבים, הגיע במיוחד לדיון בוועדת החוץ של הפרלמנט השווייצרי עוד לפני שנוייר הגיע אליה. הוא השמיע את עמדותיו אבל חברי הוועדה ביקשו לשמוע את נוייר כקול נוסף. ההחלטה התקבלה בביקורת רבה בתקשורת השווייצרית המאופיינת באנטישמיות חריפה.

על הסכום שאותו העבירה שווייץ לאונר"א אומר נוייר כי מדובר בסכום לא גבוה במיוחד, 25 מיליון דולר בשנה, אבל במקרה זה הסכום אינו העניין אלא הלגיטימציה. קטאר והסעודים יכולים להעביר סכומים גבוהים פי כמה במקום הסכום שנעצר, אך ההחלטה משמעותית בהיבט הרבה יותר רחב כאמירה המנוגדת לעיקרון שאותו מפיץ אונר"א נגד מדינת ישראל, ותיאורה כיצור שנולד על ידי מדינות המערב על חשבונם של הערבים.

בנוסף, מספר נוייר, הוא פועל מול פרלמנטים שונים. הוא הופיע כבר ארבע פעמים בפני הקונגרס האמריקאי שכזכור החליט לעצור את העברת הכספים עד חודש מרץ. על כך הוא מעיר כי "מחלקת המדינה עדיין תומכת באונר"א ואחרי החתימה של ביידן נגד הסיוע הם ביקשו ממדינות אחרות שיעבירו תקציב מוגבר. מחלקת המדינה רק מחכה להחזיר את התקציב".

"בפרלמנט ההולנדי תקפו אותי כאילו אני לא מברר מול אונר"א לפני שאני מפרסם. אמרתי להם שהם עצמם מפרסמים את הדברים שלהם ברשתות החברתיות. זה לא אני המפרסם. הדברים שלהם פתוחים לכולם. מעבר לכך, כבר עשר שנים אני כותב מכתבים ואימיילים ללזריני וגם ליו"ר הקודם, אני מבקש לפגוש אותם ולהראות חומרים על המורים שלהם, ושאני מוכן לפגוש אותם בכל מקום שיגידו, אבל הם אפילו לא משיבים".