עו"ד עמי שחר, ראש מנהל שימור ברשות העתיקות, הציג בכנס ירושלים בשדרות של ערוץ 7 והעיתון בשבע את פרויקט תיעוד הפגיעות בעוטף.
"הבנו די מהר שאנחנו חייבים להיכנס לשטח ולתעד את כל ההרס והנזק העצום שנעשה," אמר שחר. שלושה צוותים הוקמו, כל אחד מהם אחראי לתעד יישובים, מבנים, ומיגוניות ברחבי עוטף עזה, כולל את מתחם נובה ושדרות. הסריקות כללו שימוש ברחפנים, מצלמות לייזר, וכלים טכנולוגיים מתקדמים אחרים, שהפיקו מודלים תלת-ממדיים מדויקים ביותר.
המטרה המרכזית של הפרויקט הייתה תחילה זיכרון והנצחה, אך במהרה התברר שיש לתוצרים גם ערך מוסף: היכולת להוות ראיות בחקירות פליליות ואפילו בהגשת תיקים לבית הדין הבינלאומי בהאג.
"מה שאנחנו עושים פה זה שימור היסטורי ברמה הגבוהה ביותר," הסביר שחר. באמצעות הטכנולוגיה המתקדמת, המשתמשים יוכלו לשוטט בין המבנים הווירטואליים ולראות כל פרט – מעץ ועד מכונית, וכל שכבת מידע תספר את הסיפור מאחוריה.
באחת הדוגמאות שהציג, הראה שחר מודל של מתחם נובה מיום ה-13 באוקטובר. "כל מכונית כאן מספרת את סיפורו של אדם שהיה שם," הוא אמר, כשברקע ניתן לראות את הרס הבתים והנזק האדיר שנגרם במהלך הקרבות. דוגמא נוספת שהוצגה היא מקיבוץ בארי, שכונת הכרם – שם התיעוד היה מדויק עד לרמת הבית הבודד, כשהסריקות כוללות גם את פנים המבנים".
"המיגונית של ענר שפירא ז"ל, שנפל לאחר שהדף שמונה רימונים, תועדה אף היא במלואה. שחרציין כי זהו זיכרון חקוק שיישאר לדורות הבאים. "אולי יהרסו את המבנים הללו, אבל הזיכרון יישאר לנצח".
לסיום, הדגיש שחר את חשיבות העבודה שנעשתה ועדיין נעשית. החומרים שנאספו יהיו נגישים לכל אחד, וכל אדם יוכל ללמוד ולהבין מה קרה באותם רגעים נוראיים. הוא גם שיתף כי חלק מהתיעוד המורכב לא הוצג בכנס, כדי לשמור על פרטיותם של בעלי הבתים, אך הבטיח שהחומר יובא בהמשך לציבור הרחב.
"בעשר דקות ניסיתי לספר לכם על עבודה של כמעט שנה," סיכם שחר, והזכיר את המשמעות האדירה של שימור הזיכרון ההיסטורי בתקופה זו של משבר לאומי.