הרב קלמן בר
הרב קלמן ברצילום: מ.ד נתניה

הרב קלמן בר, רב העיר נתניה, המתמודד למשרת הרב הראשי האשכנזי, התייחס בראיון ב'כאן מורשת' לתפקידו של הרב הראשי לישראל.

"הרב הראשי צריך להיות האדם שמאחד את כולם - כל חוג וכל מגזר רואה בו - כמו שכתוב על אסתר: ותהיה אסתר נושאת חן בעיניה כל רואיה - כל אומה ואומה ראתה בה מלכה שלה ומהעם שלה, רב ראשי לא צריך להיות בכלל מגזרי, ליבו לב כל העם. כולם יוכלו לראות בו רב, כולם יכולים לדבר אתו - אם כולם רואים ונותנים בו אמון - אפשר לעשות הידברות בין כל חלקי העם וזה הדבר הנחוץ לנו ביותר", אומר הרב בר.

הרב בר התייחס למהפכת הכשרות בנתניה אותה הוא מתכוון להעביר כמודל לרבנות הראשית. "ברבנות נתניה עשינו דרגות בכשרות - כל היהודים משתמשים - דתיים, ליטאים, חסידים, שלוש דרגות שכולם טובות - כשרות מהדרין והידור הכשרות - כולם מהעיר ומחוצה לארץ סומכים על הכשרות שלנו - פשוט לא יאומן.

אני חושב שאפשר לעשות זאת ברבנות הראשית, הנהלים של הכשרות ברבנות הראשית הם נפלאים ואפשר להראות שהכשרות של הרבנות הראשית היא כשרות שאפשר לסמוך עליה בכל מקום, הן בארץ והן בחוצה לארץ", סיפר הרב בר.

לסיום התייחס הרב לנושא הצורך באחדות העם. "חלק מהנושא של הרבנות - לאחד את הציבור - מכל הסוגים והגוונים אנחנו דנים בנתניה כל חודש על הכול - ולכן לא הייתה פה אף פעם הפגנה בעד או נגד שבת. הציבור מצפה בזמן מלחמה ושלא בזמן מלחמה - לשמוע טל של תחיה מה יש ליהדות להגיד.

מסע הרבנים של הרב קוק היה מסע שהטביע רושם רב - צריך היום לאמץ זאת. צריך לחיות בשביל לסייע ליהודים כמה שאפשר, כפי שהרב קוק כתב על המכתבים שלו: עבד לעם הקודש. לסייע ליהודים בשליחותו של בורא עולם כדי להרים את קרן היהדות בכלל ובפרט".

הבחירות לרבנות הראשית צפויות להתקיים ב-29 בספטמבר, כ"ו באלול. בגוף הבוחר את הרבנים הראשיים חברים 140 בוחרים, מתוכם 70 נבחרי ציבור ונציגי ציבור ו-70 רבנים.

הרב קלמן בר קיבל תמיכה מרבנים בכירים בציונות הדתית ובהם הרב יעקב שפירא, ראש ישיבת מרכז הרב, הרב אהרן פרידמן, ראש ישיבת ההסדר כרם ביבנה, הרב מיכאל ברום, נשיא ישיבת ההסדר בשילה ומדרשת בינת, והרב נתנאל יוסיפון, ראש ישיבת ההסדר בנתניה ורב הגרעין התורני בעיר.

הרב ברום, נשיא ישיבת ההסדר בשילה, ציין במכתבו: "העת הנוכחית והפילוג בעם מחייבים אותנו להישיר מבט למציאות שכמהה לדמות מחברת. הרב בר מכהן כבר שנים ארוכות בנתניה ועושה שם חיבורים יפים. הוא ניחן ביכולת לפנות לכל אחד בעם ישראל כל זאת מתוך אהבת הבריות ומאור פנים. יש לו יכולת וורבלית נדירה שבאמצעותה הוא מצליח לפנות לכל אחד ואחד ולא משנה האם הוא בא מרקע חרדי, דתי ציוני או חילוני כולם מקשיבים לו".

עוד הוסיף הרב ברום: "הוא ידען גדול בתורה, בקיא בהלכה ותלמיד חכם שמדבר עם כל אחד בפתיחות גדולה." סיכם.

הרב פרידמן, ראש ישיבת ההסדר כרם ביבנה, סיפר על הרב בר: "יש לו אישיות מיוחדת מאוד, נעימה, מחברת קהלים מגוונים. הוא תלמיד חכם גדול הן בהלכה, הן באגדה והן בהנהגה. לומד ומלמד את תורת מרן הרב קוק זצ"ל. הוא קיבל תורה גם מהגאון הרב אברהם שפירא זצ"ל.

הרב בר, שעשה שירות צבאי במסגרת ההסדר בכרם ביבנה, הינו בעל יכולת ייחודית לחבר את כל חלקי החברה לתורת ה'. כולם נהנים לשמוע אותו, להתייעץ עמו ולקבל ממנו דעת תורה. לצד היותו ר"מ בישיבת כרם ביבנה ממנה הוציא תלמידים רבים שהפכו מובילים בציונות הדתית שימש כמרצה במכללת תלפיות. כרב העיר נתניה הרב בר זוכה להערכה גדולה מכל חלקי הציבור על הנהגתו".

הרב פרידמן הוסיף עוד כי "הרב בר בגדלותו בנועם ההליכות שלו, במאור הפנים ובמסע חייו שבו פגש קהלים שונים יכול להיות הדמות שתחבר הלכה למעשה את החברה הישראלית על כל חלקיה למוסד הרבנות הראשית, ונכון יהיה שישמש כרב הראשי".

הרב נתנאל יוסיפון, ראש ישיבת ההסדר והגרעין התורני בנתניה, הוסיף: "הרב חש אחריות גדולה לאחד את הציבורים והזרמים השונים בנתניה, והכל מתוך לב הפתוח לאנשים רבים ומגוונים בעיר. מראשית דרכו בעיר, השתדל ליצור קשר עם הרבנים השונים מכלל הזרמים בעיר, לחבר ביניהם ולכנסם יחדיו למען הרמת קרן התורה בעיר, וכך נוצרה הרמוניה נפלאה וקירוב לבבות בעירנו נתניה", נמסר מהרב יוסיפון.

"הרב גם מכתת רגליו בשבתות ובימות החול להרביץ תורה ברחבי העיר, והוא אורח כבוד הן בחסידות צאנז והן בקהילות הדתיות לאומיות בעיר. הרב הוא איש חם ולבבי, שהאנשים חשובים ואהובים עליו, ומכוח תכונה זו הוא מחבר ומאחד את הציבור".