בניו יורק נערך הלילה (שלישי) אירוע זיכרון ממלכתי של הקונסוליה הישראלית בניו יורק לחללי הטבח שביצע חמאס בעוטף עזה.
הקונסול הכללי של ישראל בניו יורק אופיר אקוניס אמר באירוע כי "מה שחמאס התכוון לעשות באותו יום היה להרוס את ישראל. הם רצו לבצע רצח עם. כמו שהם כתבו באמנת היסוד שלהם בשנת 1987 – להרוס את מדינת ישראל ולבנות מדינה אסלאמית במקומה. זה לא היה הטבח הראשון בהיסטוריה של מדינתנו. אנחנו מכירים רבים, מאז 1920. אבל זה בהחלט היה האכזרי ביותר. אם מישהו חושב שהעם היהודי ישכח או יסלח על כך אי פעם, הוא טועה. אם מישהו חושב שנתנצל על כך שאנו מגינים על עצמנו, הוא טועה".
" אנחנו נלחמים באויבינו – שהם גם אויבי כל העולם – בשבע חזיתות. אנחנו לא מוותרים או מאטים. נגן על עמנו – מטהרן ועד תימן, מרפיח ועד ביירות. ראינו זאת בפעולה לפני שלושה ימים בלבד. שלחנו מסר ברור: אל תנסו אותנו. אנחנו רואים סימנים לשינוי: סימנים של מזרח תיכון חדש! במרכזו עומדת ישראל חזקה, שנלחמת בטרור הבינלאומי. מזרח תיכון חדש זה – ללא נסראללה, ללא סינוואר – הוא מקום טוב יותר", הוסיף.
בסיום דבריו קרא הקונסול הכללי לשחרור החטופים לאלתר. "הקהילה הבינלאומית חייבת להפעיל לחץ על חמאס לשחרר את כולם, ועד אז, עליה לתמוך בישראל במאבקה לצדק".
מייה שם, שחזרה משבי חמאס, נשאה דברים באירוע. "אחרי 50 ימים, חלשה ופצועה אני מובלת למנהרות. שעתיים של הליכה: מחבל חמוש מקדימה, מחבל חמוש מאחור. 60 מטר מתחת לאדמה. אני מוכנסת לכלוב, אין אור, אין אוויר. בכלוב בגובה מטר וחצי אני פוגשת חמש בנות צעירות, כל אחת וסיפור החטיפה האכזרי שלה.
עברה שנה, אני כאן בגופי, אבל התמימות שלי נשארה בשדות הדם והלב שלי נשאר חטוף בעזה עם חמש נשים צעירות שעדיין מוחזקות שם מעונות ומנוצלות, בלי אוויר, במרתפי הגיהנום. אני עומדת היום מולכם, אני כבר לא ילדה, אני אישה חזקה שלא תנוח עד שכולם יחזרו ממרתפי הגיהנום".
אילן קאר, מנכ”ל המועצה הישראלית-אמריקאית ושליח מיוחד לשעבר של ארצות הברית למאבק באנטישמיות, ציין כי "על אף ששנה זו הייתה אחת מהטרגיות הקשות ביותר, העם היהודי הצליח להוציא מהדם, מהמוות ומהאפר של ה-7 באוקטובר את הכוח העוצמתי ביותר: אחדות יהודית. למרות שאינה מושלמת—אנחנו יודעים שיש עוד עבודה רבה לעשות—משפחת העם היהודי ברחבי העולם היום מחוברת יותר, מאוחדת יותר, נחושה יותר וממוקדת יותר מאי פעם בחיי. באמצעות אחדות זו, נעניק כבוד ראוי לקרבנותינו ולגיבורינו, ובאמצעות אחדות זו ננצח".
אביו של החייל ריף הרוש הי"ד, אבי, סיפר: "בננו, ריף, נהרג ביום שבת, 6 באפריל 2024, באחת מהתקריות הקשות ביותר עם מחבלי חמאס בח’אן יונס, עזה. ריף נהרג מכדור בודד שחדר קרוב מאוד ללבו. נאמר לנו שהוא לא סבל.
שעתיים לאחר שהצבא הודיע לנו שהוא נהרג, התחלתי לקרוא את הפתקים של ריף. באחד מהם ריף כתב: 'למה אני מסכן את חיי? אנשים עשו זאת לפני, וימשיכו לעשות זאת גם בעתיד. זה בשביל אותה אישה זקנה שמודה לי ובוכה תוך כדי שהיא אומרת ‘תודה’, אני מוכן להקריב את חיי, וזה עבור המשפחה שלי כדי שהם ירגישו בטוחים ומוגנים, וכדי שידעו שיש צבא חזק מאחוריהם שמגן עליהם כל עוד אנחנו עומדים'".
איילת, אימו של יונתן סמרנו שנחטף על ידי מחבל מאונר"א לעזה, אמרה: "עובד סוציאלי מאונר”א חטף את בני. הוא, שהיה עובד בארגון שמטרתו לעשות טוב, להקל על תנאים אנושיים, העובד הסוציאלי הזה - חטף את בני. עובד האו”ם הזה חטף את בני, לאחר שנורה על ידי מחבלים.
אנחנו מציינים שנה ליום הקשה והמקולל ביותר מאז קום המדינה היהודית. רק עכשיו חגגנו את ראש השנה היהודי, רק עכשיו עברנו את יום כיפור - יום הכפרה, הסליחה, התפילה למחילה וגעגועים לגאולה", סיכמה.
באירוע השתתפו מעל 600 אורחים, בינהם: ראשי הקהילה היהודית בניו יורק, משפחות שכולות, קונסולים כללים זרים בין היתר: איטליה, ארגנטינה, גרמניה, פולין ועוד, משפעניי רשת רבים, אנשי תקשורת וחברי הקהילה הישראלית אמריקאית בניו יורק.
הטקס החל בתפילת קדיש מפי הרב ארתור שנייאר רב בית הכנסת פארק איסט, בתפילה לשלום החטופים, יזכור ומספר שירים שבוצעו על ידי הזמר יגל אושרי.
