השר ישראל כ"ץ
השר ישראל כ"ץצילום: יונתן זינדל, פלאש 90

שר החוץ ישראל כ"ץ הודיע הבוקר (שני) באופן רשמי על ביטול ההסכם משנת 1967 בין ישראל לאונר"א. הסכם זה היווה את הבסיס המשפטי ליחסים בין מדינת ישראל לאונר"א.

ההודעה מגיעה לאחר שהכנסת אישרה בשבוע שעבר את החוק שלפיו פעילות אונר"א בארץ תופסק.

השר כ"ץ אמר: "אונר"א - הארגון שעובדיו השתתפו בטבח ה-7 באוקטובר ושרבים מעובדיו הם פעילי חמאס - הוא חלק מהבעיה ברצועת עזה ולא חלק מהפתרון".

הוא הוסיף: "לאו"ם הוצגו אינספור ראיות אודות פעילי חמאס העובדים באונר"א ואודות שימוש במתקני אונר"א למטרות טרור, ודבר לא נעשה בעניין. יתרה מזאת, גם את ההמלצות של האו"ם עצמו, שנכתבו בדוח קולונה, אונר"א בחר לא ליישם".

עוד אמר שר החוץ: "אל תאמינו למי שאומר לכם שאין תחליף לאונר"א. כבר עכשיו הרוב המכריע של הסיוע ההומניטרי מועבר דרך ארגונים אחרים, ורק 13 אחוזים ממנו מועבר דרך אונר"א. מדינת ישראל מחויבת לדין הבינלאומי ותמשיך לאפשר הכנסת סיוע הומניטרי לרצועת עזה באופן שלא יפגע בביטחון אזרחי ישראל".

שגריר ישראל באו"ם, דני דנון, אמר: "בהמשך לחקיקה בנושא אונר"א, מדינת ישראל הודיעה באופן רשמי לנשיא העצרת הכללית על הפסקת שיתוף הפעולה עם הארגון".

דנון הוסיף: "למרות ההוכחות הרבות שהעברנו לאו"ם שמוכיחות את השתלטות חמאס על ארגון אונר"א, האו"ם לא עשה דבר כדי לשנות את המציאות. מדינת ישראל תמשיך לשתף פעולה עם ארגונים הומניטריים אך לא עם ארגונים שמשרתים את הטרור נגדנו".

בשבוע שעבר אישרה הכנסת ברוב היסטורי של 92 חברי כנסת את הצעת חוק להפסקת פעילות אונר"א בשטחי ישראל.

בהתאם לחוק שאושר, בעוד 90 יום תופסק פעילות אונר"א בישראל. החקיקה המנתקת את הקשר בין מדינת ישראל לאונר"א, סוכנות הסעד לפליטים פלסטינים, אושרה בוועדת החוץ והביטחון של הכנסת בתחילת אוקטובר.

על-פי ההצעה יהיה איסור על כל נציגי הממשלה באשר הם להיות בקשר עם אונר"א. הצעת החוק הוגשה על ידי חבר הכנסת בועז ביסמוט, יחד עם כמה חברי כנסת, ואליה מוזגה הצעת חוק של שרן השכל.

בהמשך אישרה מליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית כי רשות מרשויות המדינה לא תקיים כל מגע עם אונר"א או עם מי מטעמה.