ליאור זברג, בן 33 מיצהר, נשוי ואב לשישה, מצליח לשלב בין עולמות הנדל"ן, הביטחון וההתיישבות בצורה יוצאת דופן.
בעוד זברג פעיל בעיקר כיזם נדל"ן בולט, החזון שלו חורג הרבה מעבר לעסקאות מקרקעין. האירועים הדרמטיים של השנה האחרונה הובילו אותו לעסוק גם בביטחון ובהתיישבות הצעירה – תחומים שמלווים אותו עד היום.
מהנדל"ן להגנה מרחבית: תפקיד כפוי מציאות
ב-7 באוקטובר, נקרא זברג לדגל. הוא גויס להגנה מרחבית (הגמ"ר) בפלוגת קדומים, אבל בתוך שלושה שבועות בלבד כבר מצא את עצמו ממלא את תפקיד קצין הגמ"ר שומרון – תפקיד המאויש על ידי קצינים בקבע.
"שירתתי שמונה חודשים בהגמ"ר שומרון", מספר זברג. "זו הייתה חוויה מטלטלת. אני רגיל לראות את ההתיישבות כתושב, ופתאום ראיתי אותה מזווית אחרת לגמרי. פתאום הייתי האיש שמגשר ומדברר את החטיבה והמח"ט במלחמה".
תפקיד קצין הגמ"ר הוא תפקיד תובעני שמצריך קבלת החלטות מהירות בתנאי לחץ. המפגש עם הקשיים בשטח, לצד ההיכרות העמוקה עם יישובי יהודה ושומרון, הפכו את זברג לשחקן מפתח בתהליכים שעברו על האזור במהלך המלחמה.
החזרה לעסק והמעבר להתיישבות הצעירה
אחרי חודשים ארוכים של מילואים, חזר זברג לעסקי הנדל"ן, אך לא כמו בעבר. הוא החל לשלב את הידע הביטחוני שרכש בשטח בעבודתו היומיומית. כעת הוא עוסק גם בקידום ההתיישבות הצעירה – יישובים בתהליכי הסדרה – תוך שהוא מסייע בפתרונות הגנה ובפעולות אסטרטגיות לתפיסת קרקעות, מהלך שנועד להגן על היישובים עצמם.
"היישוב אביתר, שזכיתי להיות גם שותף בהקמה לפני 4 שנים, הוא הפרויקט שהכי מרגש אותי לעבוד בו כיום".
המומחיות שצבר בשלושה תחומים – נדל"ן, היבטים צבאיים ומשפט מקרקעין – מאפשרת לו לזהות הזדמנויות מיוחדות שנוצרו בעקבות המלחמה. זברג מתאר זאת כ"שיקלול" של שלושה תחומים שבהם הוא עוסק לאורך השנים: ההיבט הביטחוני, חוק המקרקעין (עליו חיבר ספר) והיכולת לזהות הזדמנויות שנולדו בנסיבות טרגיות.
החזרה לשגרה לא הייתה פשוטה. זברג מספר על הימים הראשונים שבהם ניסה לשלב בין העסק הפרטי לבין המשך שירות המילואים. "לצאת ממלחמה ולחזור לנדל"ן זה לא מעבר קל. לא הכול נשאר אותו הדבר, כי הראש שלך לא שם לגמרי. אבל ההבנה שאתה חלק ממשהו גדול יותר מחזיקה אותך".
לא רק נדל"ן – חזון חברתי שמתממש בשטח
ליאור זברג התחיל את דרכו בעולם הנדל"ן כמו כל עסק – במטרה להצליח עסקית, אך היום החזון שלו רחב הרבה יותר. הוא מגדיר את עצמו כמי שמחפש לייצר "ערך מוסף" עבור הלקוחות שלו, בעיקר משפחות משקיעים.
זברג הוא מחברם של שני ספרים – "לחשוב נדל"ן" ו"שלנו בטאבו" – שנועדו לספק ידע מעשי למשקיעים ולרוכשי דירות. הספר "שלנו בטאבו" עורר בזמנו את זעמם של גורמים בתקשורת ובשמאל, כאשר האלוף אבי בלוט, באותם ימים מפקד אוגדת איו"ש, חילק את הספר למפקדים כחומר לימודי.
כעת הוא עוסק גם בפיתוח קהילות ובהעצמת ההתיישבות הצעירה. בין היתר, הוא ייסד קרן הלוואות למשפחות חלוצות ורכש מפעל בכוכב השחר להעסקת אנשים עם מוגבלויות.
מבט לעתיד: יזמות עם שורשים
זברג רואה בעסקים לא רק מקצוע אלא שליחות. בניגוד ל"יזם הטיפוסי" שמחפש הזדמנויות רווח מהירות, זברג מדבר על בנייה לטווח ארוך. "לא הכול מתחיל ונגמר בכסף", הוא אומר. "המטרה היא לייצר מרחב עסקים משתלם ביהודה ושומרון ואפילו כבר לעבור לשלב הבא – היישובים המרוחקים והמרחבים שבהם לא הייתה פעילות יזמית של ממש, כמו בקעת הירדן וחלקים מצפון השומרון".
זברג מבקש לעצב להתיישבות עתיד ומציאות שבה יישובי יהודה ושומרון יהפכו לחלק אינטגרלי של מדינת ישראל הריבונית ולשם פניו.
"הייתי שמח לראות יותר אנשים משקיעים לא רק במילואים ותרומות בארץ, אלא גם משאירים את ההשקעות שלהם בארץ – ולא בנדל"ן מעבר לים או בחברות בחו"ל. ארץ ישראל נותנת פירותיה בעין יפה", הוא מסכם.