ברוב של 53 מתנגדים מול 45 תומכים, הופלה בצהריים (רביעי) הצעת חוק של ח"כ אורית פרקש הכהן מהמחנה הממלכתי להקים ועדת חקירה ממלכתית לאסון 7 באוקטובר.

באופוזיציה ניסו ברגע האחרון למשוך את הצעת החוק, אך ביקשו זאת מאוחר מדי והקואליציה החליטה להעלות את ההצעה להצבעה. משמעות הפלת החוק היא כי חצי שנה לא יוכלו להגיש הצעת חוק דומה. חברי עוצמה יהודית הצביעו עם הקואליציה נגד.

"אני עומדת פה ומתביישת בשם 10 מיליון ישראלים", אמרה ח"כ פרקש-הכהן בפתח דבריה, "ראש הממשלה והממשלה מסרבים לקבל החלטת ממשלה פשוטה שהייתה צריכה להתקבל מזמן. זה פשוט מדהים שעד לרגע הזה, ביום ה-474 למלחמה, מעל לשנה ושלושה חודשים, לא ראתה הממשלה לנכון מקום להקים ועדת חקירה בלתי-תלויה שתחקור את האסון הכי גדול שנפל על עם ישראל במדינתו".

"מעל ל-800 חיילים חללים, יותר מ-900 אזרחים שנרצחו, מעל ל-5,500 חיילי צה"ל פצועים, וזה עוד לא כולל את המעגלים הרחבים של המשפחות, החברים, כולם. כולנו מצולקים ופגועי נפש, אין כמעט נושא שבו הממשלה הזו מתנהגת לפי איזושהי נורמה נורמלית. לא בתקציב, לא בחוק ההשתמטות, לא בזה שאתם מחדשים את החקיקה המשפטית, לא בלקיחת אחריות על האסון.

"צריך באמת להסביר לכם למה יש צורך בוועדת חקירה ממלכתית? מעל לשנה הציבור כולו דורש ועדת חקירה ממלכתית. הסקרים מראים על מעל ל-70% שדורשים את הוועדה הזאת. משפחות התצפיתניות רוצות לדעת מה קרה, משפחות החיילים שנטבחו רוצות להבין מה קרה, משפחות הצעירים שהתעללו ורצחו אותם בנובה רוצות לדעת מה קרה. ניצולי טבח הנובה רוצים תשובות, החטופים ששבו דורשים תשובות, אנשי העוטף דורשים תשובות, אנשי שדרות רוצים להבין מה קרה באותו היום".

היא פנתה לחברי הקואליציה: "איך ייתכן שאירוע כזה שהפך את חיינו לא ייבדק ושהלקחים לא יופקו? צריך שכל מי שנושא באחריות יישא בה. זה כל מה שאדם עם בסיס מוסרי דורש. כל התירוצים שלכם נגמרו. יש הפסקת אש, יש עסקת חטופים, הרמטכ"ל לקח אחריות, אלוף פיקוד הדרום לקח אחריות, בכירים נוספים בדרך לקחת אחריות, אז איך ייתכן שאתם, שכל היום מרוממים את המשילות בפיכם, מסתתרים בפני אחריות?".

נציגת הממשלה השרה גילה גמליאל הגיבה להצעת החוק וקראה להתנגד לה. לדבריה, "ועדת החקירה צריכה להיות מוסכמת על רוב העם הזה, על רוב העם להפסיק להיות, רוב העם אני אומרת את זה בצורה ברורה לא יהיה לה לא רוב קואליציוני ולא אופוזיציה ועל כן לא תהיה לוועדה הזו לא רוב קואליציוני, לא יהיה לה רוב קואליציוני ולא יהיה לה רוב אופוזיציוני".

גמליאל הוסיפה: "כפי שהיה מאז קום המדינה הדיון בשאלה איזו ועדת תחקור, איזו תועדה של חקירה תקום היא נקבעת בסוף המלחמה ולא תוך כדי לחימה, זה היה מאז ומעולם וזה גם מה שיקרה עכשיו. בהקשר הזה יש כאן לטעמי את הצורך המובהק לאור העובדה שלצערנו מדובר באחד מהמקרים הקשים ביותר שעברו על העם היהודי מאז השואה ועל כן חובתנו כולנו להבין את גודל השעה ולהפסיק כל פעם. גם בדברים שצריכים להיות בקונצנזוס מובנה בבית הזה על ידי כלל החברים לבוא ולנסות ולייצר מורכבויות, אז כפי שאמרתי בתום המלחמה תקום ועדת חקירה".

גמליאל אמרה עוד: "ועדת החקירה צריכה להיות מוסכמת על רוב העם הזה, אני אומרת בצורה ברורה - לא יהיה (לוועדה הפוליטית שהממשלה מתכננת להקים) רוב קואליציוני או רוב אופוזיציוני. זו תהיה ועדת חקירה שיהיו לה סמכויות מרביות לבדוק את הדברים, בצורה שייקחו בה חלק משפחות חטופים, משפחות של הקורבנות, ועליהן בוודאות כל אחד בבית הזה יכול לסמוך".

"לא יהיה בוועדה הזאת שום שיקול זר. הבדיקות ייבדקו בצורה מצוינת. אני מדברת עם משפחות החטופים, אתם לא עושים עליי הצגות. אני מדברת איתן באופן אישי, אני מדבר עם המשפחות השכולות, ואני יודעת שהן רוצות שהוועדה שתקום תהיה ללא משוא פנים. הוועדה תראה את האמת לאמיתה, ותציג אותה לעם ישראל כי זו המציאות. לא כל דבר זה פוליטיקה, יש דברים שהם מעבר לפוליטיקה. תקום ועדה שתייצג את עם ישראל, ואת המסקנות שלה יצטרכו לכבד כולם".

השרה גמליאל ציינה עוד: "אתם דורשים שנשיא בית משפט עליון שאפילו לא נבחר עדיין ושלא מצליח להגיע להסכמות מינימליות עם שר המשפטים על מנת לייצג את המתווה המתבקש לבחירת שופטים, עם כל התלונות שהיו עליו (ימנה ועדת חקירה ממלכתית). מספיק לחשוב שהציבור הרחב שנפגע יקבל את המסקנות של אותה ו עדה, אז קצת תכבדו את עצמכם ואת הנפגעים".

מטעם 'מועצת אוקטובר', המאגדת מעל 1,100 משפחות נפגעי השבעה באוקטובר, נמסר: "חקירת מחדל השבעה באוקטובר הוא לא אינטרס רק של המשפחות השכולות אלא של מדינה שלמה - לא יהיה פה ביטחון עד שתוקם ועדת חקירה ממלכתית".

"אין מילים שיתארו את התחושות הנוראיות של ביזוי הקורבנות שביצעה כעת כנסת ישראל. אנו, משפחות הקורבנות, לא נוותר. נוביל את המאבק הגדול מקום המדינה עד שתקום ועדת חקירה ממלכתית. בשם יקירנו אנו מודיעים: ועדת חקירה ממלכתית לאסון הנורא, קום תקום! חייבים לחקור הכל ואת כולם".

יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ אמר: "אנחנו נמצאים בפני סיטואציה מאוד חריגה, אני מציע לכולנו, לחשוב על מושג חדש, טבעי- שקוראים לו 'חומרה מכוננת'. זאת חומרה של אירוע, שבכל נקודת זמן, כל אדם ממוצע מהיישוב יבין שהאירוע הזה שכל אחד יכול להבין צריך לחקור אותו לעומק- מה קרה, איך ואיך זה יכול היה לקרות?

"שמענו אתמול מהרמטכ"ל בצורה אמיצה שהוא לוקח אחריות והתפטר. לשאלות של למה זה קרה ואיך- מתבקש שיח עמוק יותר ממה שאנחנו מנהלים. מאחר והצדק לא מונח אצלי ולא אצל מישהו אחר וראש הממשלה צריך להשיב לשאלות- חייבים להקים ועדת חקירה ממלכתית".