
שגריר ישראל האחראי על הקשר עם הקונגרס בעבר, יורם אטינגר, מומחה ליחסי ישראל ארצות הברית, מתייחס בראיון לערוץ 7 לצפוי בפגישת הפסגה בין נתניהו לטראמפ ולאופן בו לטעמו נכון יהיה לנתניהו להיערך אליה.
להערכתו של אטינגר "נראה שינוי דרמטי ממה שהורגלנו בארבע שנות הנשיא ביידן, והסיבה ברורה מאוד. תפיסת העולם של טראמפ הפוכה במאה ושמנוים מעלות מזו של ביידן, במיוחד בנוגע למקומה של מחלקת המדינה בעיצוב מדיניות החוץ של ארה"ב. טראמפ סולד ממחלקת המדינה והרחיק אותה בנשיאותו הראשונה ממוקדי קבלת ההחלטות, והתפיסה הזו סייעה לו להשיג את ארבעת הסכמי אברהם שהיו בניגוד גמור לעמדת מחלקת המדינה".
עוד מציין אטינגר כי על פי תפיסתו מעדיף היה טראמפ "שבניין האו"ם יסולק מאדמת ארה"ב יחד עם עוד ארגונים שהם לזרה בעיניו". עמדות אלה מהוות בסיס תפיסתי משותף לו ולנתניהו.
לשאלתנו אם למשקעי העבר שאיפיינו בעיקר את ראשית ממשל ביידן ואכזבתו מנתניהו כפי שהביע אותה בהזדמנויות שונות, צפויים להיות השלכות על הפגישה והאווירה הידידותית בין השניים, משיב אטינגר ואומר כי יש לזכור ש"את הנשיא טראמפ מעניין דבר אחד באופן בלעדי וזהו האינטרס האמריקאי. הוא נותן משקל מועט מאוד לתחושות והתייחסויות לגופו של אדם. הוא מונחה אינטרס אמריקאי בין אם מדובר במלחמה שלו בהגירה האמריקאית ולכן המתיחות עם מקסיקו וקנדה, הוא מונחה לשדרוג הכלכלה האמריקאית ושיקום כוח ההרתעה של ארה"ב. לכן הפגישה עם נתניהו תהיה גם היא מונחית האינטרס האמריקאי".
מתוך גישה זו, סבור אטינגר כי נכון יהיה מצידו של נתניהו להדגיש פחות את מה שחשוב ומציק לישראל, ובמקום זאת להוכיח לטראמפ את יתרונות שיתוף הפעולה הישראלי אמריקאי עבור ארה"ב. שיתוף פעולה זה, אומר אטינגר, הוא מכפלת כוח אזורית עבור אמריקה, וכך על ראש ממשלת ישראל להציג את הדברים. ישראל מהווה שותף נאמן לעמידה מול הטרור האיסלאמי לזרועותיו ומהווה בסיס לשימור הבכורה האמריקאית בחומי הטכנולוגיה האזרחית והצבאית.
"אני מקווה שראש הממשלה לא יבוא לבקש סיוע חוץ, אלא יגיש לנשיא הצעות להרחבת שיתופי הפעולה לטובת האינטרס האמריקאי כמו גם הישראלי, כדי להדגיש שיחסי ישראל ארה"ב הם כביש דו סטרי וששיתוף הפעולה תורם לאינטרסים המשותפים של שתי המדינות. לדוגמא, במקום לבקש עוד ועוד סיוע חוץ, מה שמנוגד לתפיסת עולמו של טראמפ ולרחשי ליבו של הציבור האמריקאי, הייתי מציע לנתניהו לדבר על שדרוג מתקני נמל אשדוד ונמל חיפה לצורכי הצי השישי כדי להיערך יחד לאתגרים שמעבר לפינה במזרח התיכון ומאיימים על אינטרסים אמריקאים וישראליים". ברוח זו סבור יורם אטינגר כי יוכל נתניהו להציג את ישראל בפני הנשיא האמריקאי כזירה טבעית ואמינה להגדלת המערך הצבאי המוצב בשטחה וכולל מטוסי קרב, מסוקי קרב, טנקים ועוד לטובת אתגריו המזרח תיכוניים של הצבא האמריקאי. נוכחות זו מאפשרת לצבא ישראל לעשות שימוש בכלי מלחמה אלה מתוך הבנת אחריותה להשלמת מלאי במידה והשתמשה בו.
"יש רשימה ארוכה של רעיונות שלא קשורים למשפחה הנחותה של סיוע חוץ אלא למשפח המכובדת של שיתופי פעולה", מגדיר זאת אטינגר ומציין באותו הקשר גם ת העמידה מול אויב משותף לארה"ב ולישראל. "טראמפ מדבר בצדק על רצונו להירשם בהיסטוריה כנשיא שסיים מלחמות, ולשם כך ליש למגר את מוקדי המלחמות שהראשון שבהם הוא משטר האייטולות שגורם לטלטלות גם באפריקה, באסיה ובדרום ומרכז אמריקה וגם על אדמת ארה"ב. אין ספק ששיתוף פעולה של הנשיא טראמפ מקדם משמעותית את המטרה של סיום שלב המלחמות על ידי עקירת הגורם המרכזי להן".
גישה זו מובילה גם לאופי השיח אודות עסקת החטופים והיחד לחמאס ברצועת עזה. למעשה, מבהיר אטינגר, הישארותו של חמאס כגורם שלטוני ברמה כלשהי ברצועת עזה תתפרש במזרח התיכון כרוח גבית לטרור המאיים על שורת משטרים פרו אמריקאיים באזור ובהן מצרים של אסיסי, סעודיה, ירדן, האמירויות, בחריין ואחרות המוות בנות ברית של ארצות הברית.
מתוך כך מתחייבת הגישה הקובעת כי לצד הרצון להשיב את החטופים לא ניתן לשלם על כך במחיר הביטחון. "זה מאבק בין היצר שרוצה סיפוק מיידי והישג מיידי מחד, לבין החובה להביא לביטחון לאומי לנו ולארה"ב בטווח הבינוני והארוך מאידך. כל מי שרוצה ביטחון בטווחי זמן ארוכים לא יוכל להשלים עם משטרי טרור באזור שלנו ובעולם".
להבנתו של אטינגר הנשיא האמריקאי מבין היטב את כל זאת, והראיה המרכזית היא סוללת האישים שמינה לתפקידים הבכירים ביותר בממשלו, הם בזירה הדיפלומטית והן בזירה המודיעינית ביטחונית, "זו נבחרת שהיא נבחרת חלומות עבור ישראל", אומר אטינגר. "כל הצמרת מחזיקה בתפיסת עולם שמכירה בחיוניות של ישראל ורואה בטרור האיסלאמי אויב ראשון במעלה לארה"ב, לישראל ולעולם. זו תפיסת עולם דומה או זהה בין טראמפ לראש הממשלה הישראלי. הנבחרת של טראמפ היא יותר ניצית מרוב הניצים בישראל בכל הנוגע לצורכי הביטחון של ישראל".