פגישת טראמפ ונתניהו
פגישת טראמפ ונתניהוצילום: אבי אוחיון, לע"מ

"הצלחה מעבר לכל הציפיות", זו הדרך שבה סיכם גורם מדיני בכמה מילים את הפגישה הראשונה בין ראש הממשלה בנימין נתניהו לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, תחושה ששותפים לה רבים במערכת המדינית וגם מחוצה לה.

"סיימנו מפגש מוצלח ביותר שעלה על כל הציפיות והחלומות שלנו. זה היה ביקור היסטורי במלוא מובן המילה, עם השלכות גדולות מאוד לעתידה של מדינת ישראל", אמר הגורם והוסיף כי "היחסים בין נתניהו לטראמפ מעולם לא היו טובים וקרובים יותר. מי שקיווה לראות סדקים בין נשיא ארצות הברית לראש הממשלה נתניהו, התאכזב. טראמפ העלה פתרונות מעולים לבעיות שמלוות את מדינת ישראל מאז קיומה. ראש הממשלה הודה לנשיא טראמפ על שחרור הנשק שנמנע מישראל בזמן מלחמתה בשבע חזיתות, וכן על התמיכה הבלתי מסויגת בישראל ובעומד בראשה".

נתניהו חייך בחדר הסגלגל לא מעט, וגם בהצהרות לתקשורת אחרי הפגישה בארבע עיניים, והיו לו הרבה סיבות לכך. הוא היה, באופן מופגן במיוחד, למנהיג הראשון שהוזמן לבית הלבן אחרי השבעת טראמפ. אפילו בבית ההארחה הרשמי, ה"בלייר האוס", ציינו בפניו שהוא המנהיג שהתארח במקום הכי הרבה פעמים.

טראמפ הפגין כלפי אורחו את היחס החם ביותר שניתן להעלות על הדעת. תחילה הוא קיבל את ראש הממשלה בחזית הבית הלבן. משם הלכו השניים לאולם רוזוולט, שם חתם ראש הממשלה על ספר האורחים בנוכחות המשלחות, כשטראמפ אף מסדר בעבורו את הכיסא.

במעמד זה נתניהו העניק לנשיא ארצות הברית טראמפ ביפר מוזהב וביפר רגיל במתנה, וטראמפ השיב: "זה היה מבצע כביר". המחווה רמזה, כמובן, למבצע הביפרים נגד אלפי מחבלי חיזבאללה שהתרחש בקיץ בלבנון.

לאחר מכן נכנסו השניים לחדר הסגלגל, נשאו הצהרות והשיבו על שאלות עיתונאים. נתניהו עוד רצה לשמור משהו למסיבת העיתונאים המשותפת, אבל הדברים שנאמרו באותו חדר הפכו לכותרות מהדהדות שמביעות את הרוח החדשה המנשבת באופן ברור מהבית הלבן של טראמפ.

הבשורה הראשונה הייתה בנוגע לעזה. יש בה אולי משום רמז לרצון האמריקני להמשיך את עסקת החטופים ולא לחדש את המלחמה ברצועה, אבל היא גם מגדירה את החזון של טראמפ לעזה ריקה מתושבים.

"ארצות הברית תשתלט על רצועת עזה. נדאג להסיר את כל הפצצות המסוכנות, נפנה את המבנים ההרוסים, נייצר פיתוח כלכלי שיספק מספר בלתי מוגבל של מקומות עבודה ודיור לאנשי האזור", אמר טראמפ. עוד קודם לכן הוא דיבר על עזיבת קבוצה של תושבי הרצועה למדינות ערב, ואף טען שמתנהל כבר שיח ממשי בנושא.

הוא גם הסביר את הרציונל העומד מאחורי התוכנית. "המוות בעזה נמשך שנים, והשיקום יימשך שנים רבות נוספות. אני מקווה שהפלשתינים לא ירצו לחזור לעזה. אני גם לא רוצה שיהיו שם התנחלויות. זה מסוכן מדי, ובכלל - מה יש לישראלים לחפש בעזה חוץ מהרס ומוות?".

לגבי העסקה עצמה אמר: "אני לא יכול לומר לכם אם הפסקת האש תחזיק מעמד. הצלחנו להוציא חטופים רבים. נוציא עוד, אבל אנחנו מתמודדים עם אנשים מסובכים מאוד. אנחנו מקווים שההסכם יחזיק מעמד".

נתניהו אמר לטראמפ: "לכבוד הוא לי להיות המנהיג הזר הראשון שמבקר בבית הלבן בכהונתך השנייה. זוהי עדות לחברות שלך ולתמיכתך במדינת היהודים ובעם היהודי. אמרתי את זה בעבר, ואני אומר זאת שוב: אתה החבר הגדול ביותר שהיה לישראל אי פעם בבית הלבן.

"ישראל תסיים את המלחמה בניצחון. הניצחון של ישראל יהיה הניצחון של אמריקה. עם המנהיגות שלך, אדוני הנשיא, ועם שיתוף הפעולה שלנו, אני מאמין שניצור עתיד מבריק לאזור שלנו ונביא את הברית שלנו לגבהים חדשים", הוסיף.

לגבי איראן הבהיר נשיא האמריקני שהוא אינו מתכוון לאפשר לה להגיע לפיתוח נשק גרעיני, אבל רמז שהוא מעוניין לעשות זאת בדרך של משא ומתן. "אני רוצה שאיראן תהיה מדינה גדולה ומצליחה, אך כזו שלא תוכל להחזיק בנשק גרעיני. הדיווחים על כך שארצות הברית הולכת להפציץ באיראן בשיתוף פעולה עם ישראל הם מופרזים מאוד", ציין. "אני מעדיף הרבה יותר הסכם שלום גרעיני אמיתי, שיאפשר לאיראן לצמוח ולשגשג בשלום". אלא שבמקביל, זמן לא רב לפני הפגישה עם נתניהו, הוא חתם על צו המגביר את הלחץ הכלכלי על האיראנים.

טראמפ נשאל גם על החלת ריבונות והנורמליזציה עם סעודיה. הוא הגיב שהסעודים לא מתנים את היחסים עם ישראל בהקמת מדינה פלשתינית (אמירה שהסעודים התכחשו לה מיד לאחר מכן, נ"ק). בעניין הריבונות אמר שבשבועות הקרובים הממשל ימסור הצהרה בנושא - אמירה שעוררה דרישה נרחבת מראש הממשלה מצד ראשי ההתיישבות ביהודה ושומרון לקדם מהלך של ריבונות.

נחוש מאי פעם

מאחורי הקלעים מתברר כי טראמפ בא עם משנה סדורה שגיבש עם יועציו לקראת הפגישה עם נתניהו. הנשיא שיתף, על פי הדיווחים בארצות הברית, רק מספר מצומצם של יועצים בתוכנית שנשמרה בסודיות עד לרגע חשיפתה.

בכירים בממשל סיפרו כי רעיון ההשתלטות על עזה עלה לאחרונה, וטראמפ ביקש לבחון אותו על כל היבטיו. הרעיון מצא חן בעיניו כפתרון למצב ברצועה, ביכולתו לשפר את חייהם של העזתים שיעברו למדינות אחרות וכן לתמוך בביטחונה של ישראל.

השמאל האמריקני נדהם מהתוכנית שהוצגה. אחדים, כמו השגריר האמריקני בישראל לשעבר, דן שפירו, זלזלו בה ואמרו כי "מדובר בהצעה לא רצינית". אבל לצד הספקנים, דווקא בצד הדמוקרטי מי שמכירים את טראמפ יודעים לומר שהוא נראה רציני ונחוש יותר מאי פעם. הם אולי לא אוהבים את התוכנית שהציג, אבל מאמינים שיש ביכולתו לממשה לפחות באופן חלקי.

מי שנדהמו מהתוכנית לא פחות הן מדינות ערב. סעודיה פרסמה תגובה בנוגע לעזה ובה התנערה מתוכנית טראמפ. המצרים והירדנים כבר הודיעו שהם מתנגדים שיעברו אליהם עזתים, אבל כל זה לא עוצר את הנשיא האמריקני.

הפרשן המדיני והמומחה לענייני ערבים יוני בן מנחם, מהמרכז הירושלמי לענייני חוץ וביטחון, אומר שההצהרות של טראמפ מעוררות דאגה בעולם הערבי בעיקר משום שהמנהיגים מאמינים שטראמפ אומר - ועושה. "יוזמתו של טראמפ להפעיל לחץ על מלך ירדן עבדאללה ונשיא מצרים א־סיסי, שניהם מקבלי סיוע אמריקני במיליארדי דולרים, איפסה מחדש, גם אם רק תפיסתית, את לוח השחמט במזרח התיכון. היא גם הציבה את הבמה לעימות אפשרי בין ארצות הברית לבין שתי מדינות ערביות פרו־אמריקניות. עם זאת טראמפ נחוש להפר את הפרדיגמה הכושלת בת עשרות השנים, שרק מנעה את פתרון הסכסוך הערבי-ישראלי".

הוא מציין כי "הצהרתו פורצת הדרך של טראמפ מייצגת את הפעם הראשונה בהיסטוריה המודרנית של המזרח התיכון שבה נשיא אמריקני מציע פתרון כה מרחיק לכת, השובר את העמדה האמריקנית בת עשרות השנים לפתרון הסוגיה הפלשתינית".

בן מנחם מזכיר כי "יוזמתו של טראמפ להעביר פלשתינים מעזה למצרים וירדן נתפסת על ידי ההנהגה המצרית וההנהגה הירדנית כהמשך ל'עסקת המאה' שלו. אך מצרים וירדן תלויות מאוד בסיוע כלכלי וצבאי אמריקני שנתי. החלטתו האחרונה של טראמפ לקצץ בסיוע החוץ לירדן שולחת מסר חזק למדינות אלה ולאחרות באזור. גם מצרים וגם ירדן מתמודדות עם קשיים כלכליים חמורים, כולל מחסור במטבע זר, חובות חיצוניים גדולים ואתגר באספקת צרכים בסיסיים לאוכלוסייתן כמו מזון ודלק. רגישות היחסים מחייבת את א־סיסי ועבדאללה לצעוד בזהירות בעבודתם עם ממשל טראמפ".

"מצרים חוששת שדחייה מוחלטת של תוכנית טראמפ עלולה לסבך את יחסיה עם וושינגטון, המשחקת תפקיד מרכזי בהבטחת סיוע בין־לאומי למצרים, בין ישירות מארצות הברית ובין דרך בעלות בריתה במפרץ. יתרה מכך, כל עימות דיפלומטי עם וושינגטון בנושא הפלשתיני עלול לחשוף את קהיר ללחצים פנימיים וחיצוניים שאין ביכולתה לעמוד בהם. מצרים וירדן ניצבות כעת בפני אתגר גדול בהתמודדות עם נחישותו של טראמפ ליישם את תוכנית ההגירה שלו לפלשתינים מעזה. לפי מקורות אמריקניים, טראמפ מונע מאוד מהרצון לזכות בפרס נובל לשלום, ו'כשהוא מחליט על משהו, הוא הולך עד הסוף כדי להגשים אותו'", מוסיף בן מנחם.

להערכתו "ייתכן שהצהרת הכוח הנועזת של טראמפ ושימושו במינוף כלכלי וסיוע צבאי יצליחו לרכך את ההתנגדות הירדנית והמצרית לתוכניתו, ובכך תיקבע פרדיגמה אמריקנית חדשה למדיניות ארצות הברית במזרח התיכון".

תיאום מלא

לצד ההשפעה הבין־לאומית, למפגש בין טראמפ לנתניהו יש השפעות מובהקות על המערכת הפוליטית בישראל. גורם מדיני אמר לאחר המפגש כי טראמפ אף עסק בנושא ואמר לנתניהו כי המצב שבו ראש ממשלה נגרר שלוש פעמים בשבוע לדיון בבית המשפט בזמן שהוא מנהל מלחמה שמשנה את פני המזרח התיכון הוא "אבסורדי".

"היום כולם כבר מבינים שלהפיל ממשלת ימין כשטראמפ נשיא ארצות הברית, זה חוסר אחריות לאומית ופגיעה אנושה במחנה הימין. יש כעת כמעט שנתיים שבהן אפשר להוביל שינויים היסטוריים, ואסור לפספס את זה", אמר הגורם.

לאור התגובות של יושב ראש מפלגת הציונות הדתית השר בצלאל סמוטריץ', ניכר שבאיומיו לפרוש מהקואליציה אם העסקה תקודם ללא חידוש המלחמה חל מפנה. לא מיותר לציין שלאורך הביקור בארצות הברית שוחח ראש הממשלה עם שר האוצר ועדכן אותו בהתפתחויות. נכון לעכשיו הם מתואמים לחלוטין. גורמים במפלגה אומרים שקידום תוכניתו של טראמפ יכולה לאפשר גם את המשך העסקה ללא חזרה למלחמה - אם התוצאה כאמור תהיה עזה מפורזת וללא חמאס, כפי שהצהיר טראמפ.

גם במפלגת עוצמה יהודית כבר החלו הרמיזות שלפיהן מימוש תוכנית טראמפ ישיב אותם בחזרה לחיק הקואליציה. גם יושב ראש המפלגה איתמר בן גביר אמר דברים ברוח זו, וגם מחברי מפלגתו נשמעו אמירות דומות ביום שאחרי ההצהרה.

באופוזיציה חשקו שיניים והודו לטראמפ, בעיקר כי התקשו לפרגן לנתניהו. עם כל המחלוקת הלגיטימית מאוד בעד ונגד ראש הממשלה מן הבחינה הפוליטית, אין ספק שהוא ראוי למחמאות בנוגע להתנהלותו המדינית מול טראמפ. צריך לזכור שכמדינאי יש לנתניהו יכולות לא מבוטלות שעדיין קשה למצוא אצל מנהיגים אחרים, והוא גם מוערך מאוד בארצות הברית בפרט ובעולם בכלל.

השאלה שנותרה פתוחה היא אם נתניהו חוזר לישראל, מעבר להצהרות החשובות, עם צ'ק פתוח להמשך התנהלותו מול חמאס - כמובן בתיאום מלא עם האמריקנים - או שעליו לאשר מעתה כל מהלך עם השליח המיוחד לאזור סטיב וויטקוף, שלבטח יסתובב במזרח התיכון בתקופה הקרובה יותר מאשר באזור הבית הלבן.

נתניהו קיבל, לדברי מקורביו, הרבה מאוד כוח מהפגישה עם טראמפ ובעיקר מהנאמר בה. גם אם ימומשו רק 50 אחוז מהדברים שעליהם דיבר טראמפ, ראש הממשלה יהיה הרבה יותר ממרוצה. גם הפגישות עם סנאטורים וחברי קונגרס נותנות לו רוח גבית להמשיך קדימה. בתחילת השבוע הוא ישוב לישראל, ואז יצטרך להתמודד כאן ועכשיו עם האתגרים שיעמדו לפתחו - החל מהשיח על השלב השני של עסקת החטופים, דרך הלחימה בגזרות השונות ועד לחוק הגיוס והעדויות במשפטו. הרוח הגבית שקיבל מהבית הלבן צפויה לאפשר לו לצלוח את התקופה הקרובה כשהוא יודע שהאווירה שם כעת מספקת לו מרחב תמרון גדול יותר גם כאן בישראל, ואולי היא גם מעידה על מהלכים עתידיים שיישמו את מדיניות ממשלת הימין שהקים.