ישיבת ממשלה, ארכיון
ישיבת ממשלה, ארכיוןצילום: קובי גדעון

בישיבת הממשלה שנערכה אמש (ראשון) התנהל עימות חריף בין שרי הממשלה לבין היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה, סביב דרישתה להקים ועדת חקירה ממלכתית למחדל השבעה באוקטובר.

במהלך הדיון, השר אבי דיכטר, ראש השב"כ לשעבר, שיתף את השרים בחווייתו מוועדת אור והדגיש את הסכנות שבהקמת ועדת חקירה בזמן מלחמה. לדבריו, מהלך כזה "שואב את האנרגיות ותשומת הלב של הנחקרים מהמאמץ המלחמתי – אל המאמץ החקירתי ופוגע במלחמה".

מרבית השרים תמכו בעמדת ראש הממשלה בנימין נתניהו, לפיה חקירה שכזו במהלך הלחימה היא "טעות חמורה".

בישיבה עלה גם נושא האמון הציבורי בנשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית.

"חוסר האמון לא יאפשר לו למנות את חברי הוועדה", טענו שרים בממשלה. הם גם תקפו את היועמ"שית על פרשנותה לחוק: "לפי לשון החוק, הממשלה רשאית להחליט על ועדת חקירה ממלכתית, ואילו היועמ"שית מחייבת אותנו להקימה".

חלק מהשרים הציעו שהחקירה תעסוק גם באירועים היסטוריים. "צריך להתחיל לחקור מתקופת אוסלו", אמרו כמה מה.

השרה אורית סטרוק ציינה: "צריך להתחיל לחקור מתקופת בחירות 92 והסיכומים שהיו אז בין מפלגת העבודה לאש"ף – מה שהביא לאוסלו ולבסוף לשבעה באוקטובר".

היועמ"שית טענה כי "מלחמה כל כך ארוכה עם כל כך הרבה נפגעים מחייבת ועדת חקירה ממלכתית". השר גדעון סער השיב: "האינתיפאדה השנייה הייתה יותר ארוכה ועם לא פחות קורבנות, ולא קמה ועדת חקירה. מה היה קורה אם היו מקימים ועדת חקירה כזאת תוך כדי הפיגועים ולפני מבצע חומת מגן?".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' הציע להבחין בין שני סוגי בדיקות: "צריך לייצר גוף שיחקור כמו בתחקירים, ללא מסקנות אישיות, וייתן מסקנות מערכתיות לנוכח הסכנות הבאות – כדי למנוע קונספציות וטעויות נוספות. החקירה עם המסקנות האישיות צריכה להמתין לסוף המלחמה, כדי לא לגרום לנחקרים לעסוק בחקירות נגדם במקום להתרכז במלחמה".

היועמ"שית השיבה: "אני חושבת אחרת". סמוטריץ' הגיב: "זו דעתך והיא לא חשובה יותר מדעתה של עליזה מהשוק, או סימונה מדימונה".

בישיבה הוצגה עמדת ראש השב"כ, רונן בר, שתמך בהקמת ועדת חקירה ממלכתית. עם זאת, השר סמוטריץ' הטיל ספק במניעיו ושאל: "האם יכול להיות שיש קשר בין ההמלצה של ראש השב"כ להקמת ועדת חקירה ממלכתית לבין הרצון שלו לסיים את המלחמה?".

במהלך הדיון ביקשו השרים מהיועמ"שית להסביר מדוע ועדת חקירה ממלכתית עדיפה על פני ועדת חקירה ממשלתית. היא השיבה: "לוועדת חקירה ממלכתית אין מגבלות תקציב".

שר האוצר סמוטריץ' התנגד בתוקף למימון הוועדה ואמר: "איך יהיה להם תקציב? אם שופטי בג"ץ יחליטו מעל הראש שלנו להקים ועדת חקירה, למרות שהסמכות לפי החוק היא של הממשלה, כשר אוצר אני מודיע שלא אממן זאת".

בסיום הדיון, החליט הממשלה לדחות בשלושה חודשים את ההחלטה על הקמת ועדה לחקירת אירועי 7 באוקטובר.