
החשיפה של ניר דבורי על כך שאלי פלדשטיין העביר לו ידיעות בנוגע לקטאר מעוררת שאלות קשות לגבי הגבולות שבין עיתונאות חופשית לשמירה על מקורות. עיתונאי אמור להיות נאמן לכלל יסוד בעבודתו – שמירת סודיות המקורות.
המערכת העיתונאית תלויה באמון הדדי בין המקורות לכתבים, אמון המאפשר חשיפת מידע חשוב ורלוונטי לציבור, כמו רופא שחייב לשמור על חיסיון רפואי או עורך דין שחייב לשמור על הסודיות מול לקוחו.
דמיינו רופא שמפטפט בקפיטריה על המחלה של המטופל שלו, או עורך דין שמגלה לחבריו פרטים אינטימיים על לקוחותיו. בדיוק כך, כשעיתונאי בוחר לחשוף את מקורותיו, הוא לא רק מועל באמון שניתן בו - הוא מחבל במרקם העדין שעליו מושתתת העיתונות כולה.
מעבר לכל דיון בנושא אם פלדשטיין פעל נכון, או לא בקידום תדמיתה של קטאר, חשוב להסתכל על הבעיה הבסיסית: חשיפת מקור עיתונאי. כאשר עיתונאי בוחר להסגיר את מקורו, הוא מנפץ את גשר האמון שמהווה את היסוד למערכת יחסי הגומלין הזו. יחסים אלו אינם נבנים בן רגע, והריסתם עלול להוביל לפגיעה כוללת בעבודת התקשורת, שבעצם תלויה בקיומם.
כפי שציינה עיתונאית אחרת בציוץ ברשת X, "חברי העיתונאים, זה הזמן לגלות יושרה מקצועית כלפי הצופים, המאזינים והציבור כולו ולשתף אילו ידיעות על קטאר שהעביר לכם אלי פלדשטיין אכן פרסמתם". כאן טמון האתגר – לא באיכות המידע, אלא באמון שניתן בעיתונאים. ברגע שהאמת נחשפה, האתיקה מחייבת שקיפות מול הציבור. אך האם שקיפות זו מצדיקה את שבירת האמון בין עיתונאי למקורו?
עיתונאים שמסגירים מקורותיהם לא צריכים להתפלא אם ביום מן הימים הם ימצאו את עצמם מנותקים ממידע חשוב. כל עיתונאי שמוותר על חובת השמירה על סודיות מקורותיו עלול לגלות כי מקורות חדשים יפחדו לפנות אליו, ובכך להפוך את המערכת העיתונאית לחלשה ופחות יעילה. בדיוק כמו שיחסי עורך דין-לקוח תלויים באמון, כך גם יחסי מקור-עיתונאי הם הבסיס שעליו מושתת כל חופש עיתונאי אמיתי.
הצעה פרקטית כדי למנוע מקרים דומים בעתיד היא ליצור קוד אתי מחמיר יותר בתוך קהילת העיתונאים, שידרוש שמירה בלתי מתפשרת על מקורות, אפילו במקרים של לחצים חיצוניים, או חשיפת פרטים מטרידים. ניתן לחשוב גם על מנגנון של תיווך עצמאי, גוף חיצוני או נציבות פנימית, שיבחנו חשיפות כאלו ויעניקו המלצות ברורות מתי ואיך לחשוף מידע מבלי לפגוע במקור, אם בכלל.
כך, גם העיתונאים יוכלו לשמור על היושרה שלהם, וגם הציבור יוכל להמשיך לתת אמון בתקשורת כגוף אמין שלא יפגע באנשים המוסרים לו מידע.