אלוף-משנה (במיל') מרקו אזואלוס, סגן מפקד פיקוד העורף במחוז דרום, משחזר את פעילותו ב-7 באוקטובר במהלך ריאיון בעמדת השידור של החברה הממשלתית לתיירות ומשרד המורשת באתר המכוניות השרופות.

"בבוקר ה-7 באוקטובר התעוררתי עם האזעקה הראשונה. לאחר האזעקה השלישית, הבנתי שמדובר במשהו חריג. בדרכי לבסיס, קיבלתי דיווחים על חדירות מחבלים לבסיס שלנו, שהובילה למותם של שמונה לוחמים ולוחמות. התחושה הייתה של חוסר שליטה ובלבול.

השטח הכתיב לנו משימות שלא ציפינו להן: פינוי גופות, הלוויות, והתמודדות עם פחד בקרב האזרחים. אחת המשימות הייתה איסוף הרכבים הפזורים במרחב, כדי להסיר את הפחד. בתהליך של כמה חודשים, אספנו את הרכבים והבאנו אותם לכאן. לקראת הסוף, הבנו שנוצר כאן מונומנט של חומה מהרכבים, והבנו שפה יהיה משהו משמעותי", הוא מספר.

לדבריו "אין כאן אף אחד שאחראי על השטח. יש כאן צבא, מס רכוש שעשו עבודה מדהימה, חברת נתיבי ישראל. אנחנו קולטים שיש כאן אירוע, ואחרי הבנה, מאמצים ופניות, משרד המורשת לוקח את מה שיש כאן והופך אותו לאתר 'יד ושם' של ה-7 באוקטובר - כפי שאני קורא לו".

הוא מדגיש את חשיבות שימור הזיכרון מהאסון הכבד. "אנחנו עם חזק ומאמין באנשים שגרו ושיחזרו לגור כאן. הם יבנו הכל מחדש, אך את הזיכרון אנחנו חייבים לשמר. הבנתי שמשרד מורשת, ביחד עם החברה הממשלתית לתיירות ומשרד התיירות, מקימים כאן כמה אתרי מורשת כדי לשמר את מה שקרה מתוך הבנה שלא ניתן להתעלם ממה שהיה כאן.

באותו יום, הבנו את העניין, אך לא את הגודל ואת רוב המשמעויות של הדבר כצבא. התמונות קשות, אך מצד שני הלב מתמלא. אני אישית מכיר את אלי שרעבי, שחזר מהשבי וזו שמחה גדולה מאוד על כל אחד שחוזר. המציאות קשה מאוד מהעסקה, אבל בסוף, הוא כאן ולא שם. אנחנו חייבים את זה לעצמנו ולנופלים".