פאנל מיוחד בנושא תפקיד הרשויות המקומיות בזמן חירום ומלחמה נערך היום (שני) בכנס ירושלים ה-22 של העיתון בשבע בשיתוף אתר ערוץ 7.

בפאנל השתתפו ראשי רשויות מובילים: שי אלון (בית אל), יוסי ברודני (גבעת שמואל), נילי אהרון (ירוחם) וגבי גאון (מזכרת בתיה).

בדיון עלה כי מאז 7 באוקטובר נאלצו הרשויות המקומיות להתמודד עם אתגרים משמעותיים, ולעיתים קרובות להוביל את המענה לתושבים באופן עצמאי. ראשי הרשויות הדגישו כי יש להרחיב את סמכויותיהם, לצד תקצוב מתאים, על מנת לשפר את יכולתם להתמודד עם מצבי חירום.

שי אלון ציין: "הרשות המקומית היא השכבה הראשונה שנותנת מענה לתושבים, והמלחמה הוכיחה זאת שוב. כשהמערכת הארצית עוד הייתה בהלם, השלטון המקומי כבר פעל. ראינו את זה בקורונה, וראינו את זה עכשיו. המדינה צריכה לשחרר יותר סמכויות לרשויות – הן אלו שמבינות את השטח ויודעות לתת פתרונות מהירים".

יוסי ברודני התייחס לפערי כוח האדם בשל אחוזי גיוס גבוהים: "נוצר מצב שבו עובדים רבים חסרו לתפעול המערכת. מנהלים בכירים, עובדים חיוניים – כולם גויסו. צריך להיערך לכך ולייצר פתרונות, כי זה אתגר שיחזור בעתיד".

גבי גאון הדגיש את התלות של הרשויות בממשלה: "הממשלה מתייחסת לרשויות המקומיות כאל ‘הביצועיסטים’ שלה, אבל בפועל, הרשויות הן אלו שמגיבות ראשונות בחירום. בשעת משבר – אין מדינה. כל רשות נאלצת למצוא פתרונות לעצמה, ולכן חייבים לתת לראשי הערים יותר סמכויות, לא רק תקציבים".

נילי אהרון ציינה כי הרשויות המקומיות חייבות ליזום פתרונות בעצמן: "כשמדינה קופאת במקום – הרשויות חייבות לנוע קדימה. בירוחם, למשל, הבנו שהמדינה לא תוכל לפתור את המשבר הכלכלי שנוצר אחרי המלחמה, ולכן יזמנו מפעל ייצור כטב”מים חדש בהשקעה של 12.5 מיליון שקל, בשיתוף יזמים פרטיים. אנחנו לא מחכים שהממשלה תגיע – אנחנו יוצרים פתרונות בעצמנו".

בדיון על תפקוד הממשל המרכזי, הסכימו כלל המשתתפים כי ביום פקודה, השלטון המקומי הוא זה שנמצא שם עבור האזרחים: "ביום 7 באוקטובר ראינו שאין למדינה מספיק יכולות תגובה מהירה. אם לא היו ראשי רשויות חזקים, הציבור היה מרגיש אבוד לחלוטין".

המשתתפים קראו להגברת הסמכויות לרשויות המקומיות, הרחבת תקציבי החירום ויצירת שיתוף פעולה ישיר בין הרשויות לצה”ל וגופי החירום, כדי לשפר את המוכנות לעימותים עתידיים.