ספרו החדש של הרב אופיר וולס
ספרו החדש של הרב אופיר וולסצילום: באדיבות המצלם

החלק השלישי והאחרון בסדרת "חי רועי למנהיגות ציבורית" מאת הרב אופיר וולס רואה אור בימים אלו, ומשלים פרויקט ייחודי העוסק בהלכות ציבור ומדיניות לאור התורה.

כמו שני הכרכים הקודמים, הספר מבוסס על שיעורים שנמסרו במסגרת תכנית "חי רועי" במוסדות בני דוד בעלי, ומוקדש לעילוי נשמתו של צביקה לביא ז"ל, בוגר התכנית, אשר נפל במלחמה בעזה.

בניגוד לרוב הספרות ההלכתית העוסקת בדיני ממונות ובשאלות פרטיות, סדרת "חי רועי למנהיגות ציבורית" מתמקדת בהלכות הציבור ובהתנהלות המדינה לאור התורה. תחום זה, שאינו זוכה לתשומת לב רבה בעולם הישיבות, עוסק בסוגיות מפתח כגון: אחריות המדינה כלפי אזרחיה, ניהול מערכות ציבוריות על פי התורה, והתמודדות עם אתגרים מדיניים מתוך מבט הלכתי ומוסרי.

בריאיון לערוץ 7 מסביר הרב וולס את חשיבות העיסוק בנושאים אלו: "זהו מעין 'כהן גדול שהוא מת מצווה' – נושא חשוב ומהותי מאין כמותו, אך כמעט ואין מי שמתמסר אליו. אנו מציעים תשתית רעיונית ומעשית, שתשמש כמפת דרכים להתנהלות ציבורית ברוח התורה, ולא פסקי דין מחייבים".

בקרב הציבור הרחב, כולל הציבור הדתי, קיים לא פעם חשש מהמושג "מדינת הלכה" ומהאפשרות לכפיית חוקים דתיים על כלל האזרחים. הרב וולס טוען כי חשש זה נובע במידה רבה מבורות והיכרות שטחית עם ההלכה הציבורית. "הספרים אינם עוסקים בכפייה, אלא בבירור יסודי של עקרונות התורה בתחום הציבורי, מתוך הבנה שתורת ישראל היא תורת חיים", הוא מסביר.

הרב וולס מדגיש כי מטרת הסדרה אינה להחליף את לימוד התורה המסורתי, אלא להוסיף לו נדבך נוסף: "כשם שקיימים כוללים ללימוד דיינות ורבנות, כך יש מקום ללימוד ועיסוק בסוגיות ציבוריות ומדיניות. ספרי 'חי רועי למנהיגות ציבורית' מיועדים לכל מי שמעוניין להבין כיצד ערכי התורה יכולים להאיר ולהדריך את חיינו הציבוריים והמדיניים במדינת ישראל".

השלמת הסדרה מסמלת צעד משמעותי בפיתוח החשיבה ההלכתית בנוגע להנהגה ציבורית במדינת ישראל, ומעניקה כלים מעשיים לכל המעוניינים לראות כיצד ניתן לשלב תורה ומדיניות בצורה עמוקה, שקולה ומעשית.