
היועץ המשפטי למבקר המדינה, עו"ד יואל הדר, הגיב היום (ראשון) בחריפות לדרישת הסנגוריה הצבאית לעצור את ביקורת המדינה בנושאי הליבה של המחדל שקדם למתקפה הרצחנית בשבעה באוקטובר.
במכתבו הממוען לסנגוריה הצבאית, קבע עו"ד הדר באופן חד משמעי כי "אין לסנגוריה הציבורית כל מעמד משפטי לתקוף מתווה זה. כל הטענות הועלו כבר בפני בג"ץ. בסופו של ההליך הושגו הסכמות אשר קיבלו תוקף של פסק דין. בנסיבות אלה עולה תהייה שמא העלאת טענות אלו בעיתוי הנוכחי נועדה חלילה אך ורק כדי לשבש את הביקורת ולעכבה".
עו"ד הדר הדגיש במכתבו את היקף הסמכות ושיקול הדעת הרחב המוענק למבקר המדינה על פי חוק ופסיקה. "סמכות ליבה זו של ביקורת המדינה חולשת על כלל הנושאים הציבוריים, לרבות ביחס למערכת הביטחון, למלחמות ישראל ולמבצעים צבאיים. ביקורות אלה התקיימו לאורך עשרות שנות קיומה של מדינת ישראל על-ידי מבקרי המדינה לדורותיהם.
אתם מציעים להשתיק ולשתק את מוסד ביקורת המדינה בכל הנוגע לנושאי הליבה, בחלוף שנה ושבעה חודשים מאירועי השבעה באוקטובר. לא ניתן לקבל עמדה זו שסותרת את המבנה החוקתי של מדינת ישראל".
עוד ציין היועץ המשפטי כי "כפי שמבקר המדינה כבר הודיע, עם הקמת ועדת חקירה ממלכתית הוא יתאם עימה 'גזרות', כפי שגם נעשה בעבר. לא זו בלבד שביקורת המדינה אינה שוללת הקמת ועדת חקירה, אלא שהיא פותחת ערוץ נוסף להקמתה".
בסיום מכתבו, הדגיש עו"ד הדר את חשיבות קיום הביקורת הממלכתית: "מן ההכרח לערוך ביקורת באשר להתנהלות כלל הדרגים גם בנושאי הליבה (מדיני, אזרחי וצבאי). ביקורת שכזו הכרחית כחלק מתפקידיה של ביקורת המדינה, והיא בגדר מימוש חובה מוסרית כלפי הציבור, שמזה חודשים ארוכים אינו מקבל מגורם עצמאי ובלתי תלוי מענה לשאלות קשות שעולות מאירועי השבעה באוקטובר, כמו לדוגמה בכל הנוגע לדוח בעניין הליכי הרישוי והאבטחה של מסיבת הנובה, שבה נרצחו, נפצעו, נאנסו ונחטפו אזרחים רבים".