יאלה חבר'ה!עמית-טליה

תביעו דעתכם,אבל תשתדלו בלי לרדת על המגזר השני אלא מוכיחים את האמת מהטוב שקיים אצלנו.ולבעייתים שכאן-לא להוציא מילה על הרב אבינר כי הוא לא הנושא!

(כמה שהמכתב הזה חיזק אותי..אתם לא מבינים!!)

איגרת דומעת לרב שלמה אבינר

הרב יעקב ב. פרידמן והרב שלמה אבינר ערכו, לרגל יום העצמאות, עימות כואב, שיתפרסם מחר בעיתון 'בקהילה' • הרב יעקב ב. פרידמן עם טור מיוחד של 'מפנקסו של בן ישיבה'

הרב יעקב ב. פרידמן
תאריך: 29/04/2009 9:25:00

1.

השיחה עמך, הרב אבינר, נסכה בי עצב גדול מהכיל.

היית, הרב אבינר, מקל עלי מאוד, לו הייה מוכן להיות, למעני לפחות, ולו לשעה אחת, אדם אטום, או הזוי; או לפחות חסר-מידות, ונטול אופקים, או כלוא בבית-הסוהר של עקשנות ודעות קדומות.

מה שהקשה עלי, היה מאור הפנים שלך, החמימות המופגנת, הענווה ושפלות הברך הפנימית, הטהורה, שבקעה מאישיות פנימית מאד. ומוארת מאד.

ובעיקר היושר הפנימי, נקיון הנפש החף מכל פופוליזם ורצון להתבלטות.

הרגע המרשים ביותר, שנגע לליבי, היה, כאשר נטלת אותי לסיור ברחבי ממלכת הספרים שחיברת. (למעלה ממאה). גם כאן זהרה הפשטות ועושר הצניעות. מאות ספרים דחוסים בכמה עשרות מדפי פח, בפינת המסדרון. שם בין היתר ניצבו ספרי 'אברי' שכתבת עבור ילדים. שאלתי אותך בעדינות, אם אתה מרגיש נוח לכתוב מאמרים וספרים לילדים, תחת שם העט 'אברי'. האם אין בכך שמץ פחיתות-קומה? ותהית, הרב אבינר יקר, על עצם השאלה:

"מה רע לחזק ילדי ישראל?"

זה היה רגע יפהפה.

לצד כל זה בלטה התמימות, שנבעה ללא ספק מעדינות שעלתה על גדותיה. לאחר שיחתנו למדתי, שלפעמים הפשטות, אהבת האדם, והאמון המוחלט בטוב שבאדם, גם אם קוראים לו דארווין שבעט באלוקי ישראל, עפ"ל, או הרצל עוכר-ישראל, ששיגר את רבניו לקסרקטינים.

הוארתי אותו רגע בהבנה, מה ראו על ככה אנשים מביני דבר, ישרי דרך, אוהבי אדם וחריפי שכל, להוביל בשיטתיות את החברה שלהם לאבדן דרך מוחלט.

התמימות. חוסר ההשלמה הנפשי עם ה'רע' בעולמנו. וחוסר המסוגלות להבין, שגם המלחמה ברע, גם הקנאות לה' – הם לעיתים חלק מ'טוב'.

יש משהו חינני בתמימות. אין אבל כל חינניות, בתמימות של אדם המנהל מוסדות חינוך, ומנווט דעות של אלפים.

2.

אתה כינית אותי, הרב אבינר, במהלך שיחתנו, כמייצג זולות הטיעון והניצוח. הלוואי, הרב אבינר, הלוואי שהייתי "מייצגו של זולות הטיעון". החיים שלי היו קלים ונינוחים יותר. עד אלוקים חיים: מה שמתחולל בחברה הדתית לאומית גורם לי אישית, מסיבות שונות, כאב לב גדול מהכיל. אני נתקל בעבודתי בצעירים מבולבלים ותועי דרך מהחברה שלך, רואה את היובש הרוחני. רואה את העדר הקדושה, וההיסחפות לבליינות ותרבות חילונית; ונפשי, הרב אבינר יקר, בוכה במסתרים.

על הבזבוז. על העוול הנורא. רבבות נערים טהורי עיניים ולב, שהיו יכולים להאיר את העולם בתורתם ויראתם, מנוונים את חייהם בתוהו לא דרך. נעים בין תרבות חילונית מזוהמת, להשקפות עולם הזויות. הכרתי חלקים רחבים מתוכם, בשנים שערכתי את ספרי הגרח"י גולדוויכט זצ"ל מ'כרם ביבנה', וזכיתי לשהות במחיצתו.

הזדמן לי לשוחח עם קבוצת נערים מישיבה תיכונית ידועה. שאלתי מהו שמו הפרטי של הרב קוק? הם לא ידעו. שאלתי על שם השוער בקבוצת 'ריאל מדריד' הם ידעו את שתי שמותיו הספרדיים... הצבעתי על תמונה של ה'חזון איש' והרב קוק, ובקשתי להבין מה ההבדל ביניהם, אמר לי אחד, הכובעים שלהם שונים. לזה כובע פרווה ולזה כובע לבד.

אהה! האווירה המנשבת היום בישיבות תיכוניות. מורות מהלכות בקרב נוער בגילאי 17 18, ומתמקחות איתם על 'ציונים' למבחני מזרחנות, כימייה או מתמטיקה. האם הנפש שלך רגועה, כשתלמידים מעבירים חצאי ימים על מזרחנות וקולנענות, ואנגלית, במקום ליישב את קושיות הנצח של רבי עקיבא איגר?...

האם כך נראה הרב אבינר יקר, החינוך היהודי בחמשת אלפי שבע מאות שנות גלות,

והאם כך ראוי שתיראה גאולה?

3.

אם קטון אני בעיניך – ראש התנועה הדתית לאומית אתה. מי שמייצג זרם, מי שמתווה דרכו של זרם, נושא לכאורה באחריות עצומה, מכדי שניתן לפתור את כל תחלואיו במילים רכות, נוסח: "אסור לדבר רע". "הכל טוב".

לא. לא "הכל טוב". ממש לא. מיידע אישי אני יודע. ואתה יודע.

...כל עוד הנוער הזה ניגש לדף הגמרא הקדושה - כטקסט משעמם שיש לדחוס ולשנן למבחני בגרות, בין מגמת הקולנוע למשחק הספורט מול ברצלונה...

כל עוד גבורי התרבות של הנוער הזה הם שחקני ספורט ואף לא אחד מגאוני העם היהודי...

כל עוד ראש ישיבה תיכונית ידועה, מעניק בהדר במו ידיו את 'גביע ראש הישיבה' למצטייני כדורגל של הישיבות, מה שאומר ששוקיהם של תלמידי הישיבה הזו – הם המופלאות בעולם הישיבה התיכונית...

גם הרב אבינר עם אהבת האדם המופלאה והחובקת שלו - לא יגן על השבר.

4.

קנאות אינה תמיד מידה נכונה. אבל אצלך, הרב אבינר, גיליתי קנאות להעדר-קנאות.

העליתי בשיחתנו דברים קשים המתחוללים במחניך. בחרת להשתיק ולשתוק, ולדבוק בחיוך הנצחי. אין רע. לא היה רע. לא יהיה רע. כולם טובים. הכל יפה. הדבר היחיד שגרם לך, הרב אבינר זעזוע, היה "לדבר רע על יהודים". זה הזוי.

אלפי נערים מהתנועה הדתית לאומית מבליינים את עצמם לניוון רוחני, שטופים באינטרנט, בטלויזיה, חווים עד לשד עצמותם תרבות חילונית, מציבים במכשירי הנייד ובחדריהם תמונות אלילי ספורט...

ואתה, הרב אבינר, עסוק בלאהוב.

גם התורה, שבכתב ושבעל-פה, בעשרות מקומות, מצווה לשנא את משנאי האלוקים. ללחום בשעת מלחמה. לקנא לה' בשעת קנאה. ו-כן. לעקור לעיתים, את רגש האהבה כשמדובר ברשעים.

"הלא משנאיך ה' אשנא".

בשמה של אהבת-האדם המופלאה האצורה בך, הרב אבינר, אתה מאמין שכל רע הוא בעצם טוב. אלא אם כן ה'רע' הוא אדם כמוני, הטוען שיש בכלל 'רע'.

סוג הנאיביות החמימה הזו, היא שורש התקלות של החברה הדתית-לאומית.

אסור להוסיף לי"ג העיקרים את האמונה ב'אהבה'. בכל מחיר. בכל תנאי.

"המדינה", אמרת לי הרב אבינר, "עושה דברים לא טובים. אבל היא גם עושה דברים טובים: ולדעתי המעשים הטובים הם הרוב. לא הכל שלם..."

5.

הרב יהושע צוקרמן, למשל.

מראשי ישיבת 'הר המור', וממנהיגי הזרם המכונה "ממלכתי" של הציונות הדתית, בראיון נדיר שהעניק לקראת יום העצמאות. המשפט הראשון היה מנחיל כל כך, שהכרח לצטט אותו:

"הציבור הלאומי שומר המצוות רואה אט אט את כל חלומותיו מתגשמים..."

אני עוקב אחר הציבור הזה שנים. תמיד אני מגלה שיש עדיין מקום להפתעות.

כל אחד אוהב לחלום. מעט מאד מחלומותינו מתגשמים. כיוון שאדם נשוא-פנים מדבר על 'הגשמת חלומות' - טרחתי לצאת ולבדוק עד כמה הוגשמו החלומות:

מדינה הרואה בכפירה האיומה של אבולוציית דארווין את הגירסה הרשמית של מערכת החינוך שלה. חלום? מדינה שהיא מהבודדות בעולם, שהגירסה הכפרנית הזו מוצגת במוזיאון הלאומי שלה, ולא גירסת התנ"ך. חלום? בית המשפט העליון של מדינת החלומות, עוקר וקורע יום-יום לגזרים, סיפר לי הרב אריאל רבה של רמת גן, יום יום ממש, פסקי דין רבניים, בבורות, ברשעות, ומטמיע בעם איסורים מצמררים שלא כאן הבימה לפורטם.

חלום?

טלוויזיה המשדרת בשבתות בעשרות ערוצים, בפרהסיא ובזוהמה המחרידה ביותר. בתי קולנוע ותחבורה ציבורית הרומסים בעשרות ערים את קדושת השבת...

עוד חלום שהתגשם.

ה'חלום שהתגשם' מעניקה לגיטמציה רוחנית לחגיגות ימי-הולדת למדינה המטאטאת את חוקי השולחן-ערוך בפני חוקי המשפט האנגלי...

המתירה במוצהר חיטוטי שכבי ואכילת דבר אחר, ומגדלת בקיבוציה שקצים ורמשים. שבית המשפט שלה עקר לאחרונה את הריגוש הדתי האחרון שעדיין נותר לפליטה בישימון – חוק החמץ.

חשיבותו היחידה של חלום – הוא שמקיצים ממנו בשעה מן השעות.

עורו ישנים! התרדמת בת השישים שנה הביאה איתה 45 אחוזי התחלנות שהומטו על הנוער הלאומי דתי. לא הספיק?

הרב יעקב ב. פרידמן והרב שלמה אבינר, במהלך העימות. צילום: עזרא לנדא

6.

נוצר משום מה הרושם המוזר, שככל שהמדינה מאכזבת יותר, ככל שהטומאה השוטפת את הרחובות, המסכים, האינטרנט, איומה יותר, מביכה יותר - נאטמות יותר עיניה של הציונות הדתית.

שטופי 'סימני' גאולה אנחנו! כל חילול שבת המוני ברחבי העולם – הוא 'סימן-גאולה' פורח נוסף. כל זלילת חמץ בשרימפס בליל הסדר, הוא התנוצצות גאולית מחזקת, עד כמה דוקא החושך-הלאומי-החביב הזה זמני כל-כך, ישראלי כל-כך...

סכינאות בבתי הספר, אלימות, בורות, ולמטה בקודש, הסימנים מתרבים בקצב מואץ וקסום, לקראת שכלול הגאולה השלימה, המפציעה ומרצדת "קמעא קמעא" על מסכי האינטרנט, ושאר מרעין-בישין באלפי אורות של זוהמה.

7.

45 אחוז מבניה של החברה הזו, הוקרבו למולך המדינה וקדושת כפרנותה. ה'גשר' הטראגי שלכבודו התערטלו מנכסיהם הרוחניים, פועל, כפי שניבא ה'חזון איש' כ'גשר חד סטרי'.

המספרים היבשים מדברים: רבבות חוזרים בתשובה עברו דוקא דרך חומות ה'גטו' החרדי, בודדים דרך הגשר החייכני שלמענו הקריבה החברה הזו קרוב למחצית בניה.

ומהצד האחר מדשדש הרוב המבולבל, התוהה-תועה, המוני תלמידי ישיבות-תיכון, הבקיאים בשמות החיבה של שחקני כדורגל 'ריאל-מדריד', אבל אינם יודעים מהו שמו הפרטי של הרב קוק.

8.

הליברליות הדלי"ת, הופכת ונעשית קנאית, משיחית, בהתקרב יום העצמאות. ככל שהפירכות סביב "קדושת" המדינה הולכות ומתעצמות, וככל שהמדינה יורקת מצידה בפניה של התנועה הדתית לאומית, מתפתחת מין קנאות הזוייה של 'בכל מצב ובכל מחיר':

משפט מחץ משיחי, מבטא אחד מטובי ההוגים של החברה הדתית-לאומית, הפוסק באחד מעלוני יום העצמאות בלי להסמיק:

"יום העצמאות הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה העברי. ויסלחו לי כל אנשי האמונה. בלי לזלזל חלילה בחגי התורה. יום העצמאות הוא החג היחיד בלוח העברי, שהוא חג ארצ-ישראלי אמיתי".

9.

מילה אישית. אני מודע לעובדה שהטור הזה לוקה מאוד בהעדר מתינות, ונכשל בנגע ה'פחזות'. לראשונה בחיי, כתבתי במוצהר רק "נגד", ולראשונה הוזכרו במאמרי שמות של רבני מוסדות.

עד ה' חוקר לב, שבין שלל ביטויי-הכאב וההומור שהועלו כאן – זלגו מלבי רק דמעות.

'מפנקסו של בן ישיבה' , טורו של הרב יעקב ב. פרידמן, מתפרסם בעיתון 'בקהילה'

וואו, איזו פרובוקציה עב"מ
כעקרון אני מאד מסכימה עם כל מה שהרב אומר...
חוץ מהמסקנות.

שזה אומר שכן, יש המון דתיים בציבור הדתי-לאומי שחיים בסרט וורוד שהכל טוב
וכדאי שהם יצאו ממנו מהר
א- כי הם טועים בענק,
וב- כי זה^^ מה שקורה.
[בהערת סוגריים - גם סרט שחור-לבן זה בד"כ לא כיף]
(הערה אפילו יותר חשובה - אני ממממש לא מדברת על הרב אבינר!)

נק' קשורה ונוספת-
אפחד פה לא חייב להסכים, אבל אני כבר די מזמן הגעתי למסקנה שהבעיה הכי גדולה של הציבור הדתי-לאומי היא החשיבה הנוצרית שמכניסים לו לראש מכל פינה
ולא, הכוונה היא לא ל'תרבות המערב' (גם, אבל פחות- כי זה משהו שיחסית ובד"כ די יודעים לזהות)
אלא דווקא לדברים שבאים מתוך הזרם עצמו (בלי להזכיר שום שמות ובוודאי שח"ו לא ללכלך אפילו חצי מילה על הרב אבינר!!!! למי שתהה.)
ויש בנושא הזה פירוט ארוך אז אולי בהזדמנות.
תביאי אותה בפירוט, מעניין לשמועמישהו10

אבל רק רציתי להעיר

אם יורשה לי ואם לא תפגעי

שלא צריך אחרי כל

4 או 5 מילים

לדלג שורה כמנהגך בקודש

למה לא?עב"מ
אני מתחרפנת כשזה בשורות ארוכות...
לא עושה חשק לקרוא בכלל :S
טוף...עב"מ
יכול להיות שזה יבוא בכמה חלקים כי אני בתקופה קצת עמוסה עכשיו (מכל הבחינות)--

אז בינתיים אני אציין רק את הנקודה שהכי צועקת, גם מתוך המאמר וגם בכלל:
הצורך לאהוב בלי תנאי.
יש מין נטיה מאד גדולה לראות אדם חולה נפש ושונא דתיים ולהגיד "וואו", לדבר על הסגולה הפנימית והנשמה היהודית הגדולה שלו ועל כמה שהוא בעצם צדיק ואנחנו אוהבים אותו.
וזה לא טוב.
ולא נראה לי כלכך שיש צורך לפרט למה השורש של זה הוא בנצרות ואחד הקווים המנחים שלה.
למה זה לא טוב-
כי אנחנו בעצם הופכים את עצמנו לעיוורים, מאבדים כל הגיון, דופקים את עצמנו בסוש"ד, ובטווח הרחוק- גם מאבדים את הרגישות לדעת מה זה באמת אהבה. אז נכון שלא צריך לשנוא את מי שצועק לך "אני כופר" כי תכל'ס הוא סתם משקר לעצמו והוא לא באמת רע אלא סתם חוסם את הנשמה היהודית שלו מלהתבטא כלפי חוץ, אבל כן צריך לשנוא את מה שהוא משדר ובטח שלא צריך להגיד שהוא פוצי מוצי ומותק של איש, בפניו ושלא בפניו.
סתם דוגמא שנזכרתי בה-
היה לאחרונה בלאגן בטכניון בקשר לזה שהעבירו חוק שאנשים שהנטיות שלהם בכיוון הלא-נכון יכולים לגור במגורי הסטודנטים הנשואים. ובאותה שבת הרב של הטכניון (למי שמכיר) העביר שיעור על העניין הזה בדיוק.
אין שום מקום לחבק אותם ולדבר על הנשמה היהודית שלהם, כי נכון לעכשיו הם לא בסדר. [היו לא מעט קולות בציבור הדתי-לאומי שאמרו שאחרי הכל אפשר להבין את הרצון שלהם ולהזדהות ובואו ניתן להם הזדמנות ואחרי הכל הם גם יהודים אז למה שנתנהג אליהם לא יפה].
אז נכון שבנושא הזה יש בציבור הדתי-לאומי פחות סובלנות מאשר בנושאים אחרים, אבל חשוב להבין שבנושאים אחרים זה לא תמיד צריך להיות פחות חמור. וכשאני רואה דברים שהלכו בגירוש, כמו למשל חיבוקים עם החייל שמגרש אותך, אני רוצה להקיא. כי לחבק מישהו שעושה לך רע, גם אם הוא יהודי, זה נצרות.

נ.ב. אני חייבת לציין שאחרי שסיימתי לכתוב צמצמתי את רוב האנטרים האפשריים. אז נא להעריך אותי ;)
זה בסדר, אני מעריך :מישהו10
זה בסדר, אני מעריך מישהו10

רואים שאת לומדת מקצוע מדעי וריאלי, יש לך חשיבה בריאה וטובה. זה לא אומר שאני מסכים לגמרי עם כל מה שכתבת, פשוט כי לא חשבתי על זה לעומק. למשל לא ברור איך בא העקרון של "לעולם תהא שמאל דוחה וימין מקרבת" בדברים שלך.

אבל לגבי מה שאמרת:"כי אנחנו בעצם הופכים את עצמנו לעיוורים, מאבדים כל הגיון, דופקים את עצמנו בסוש"ד, ובטווח הרחוק- גם מאבדים את הרגישות לדעת מה זה באמת אהבה", אני די מסכים.

אני חשבתי על זה בהקשר קצת אחר (מקווה שהאנלוגיה תהיה ברורה) של "הווי דן את כל האדם לכף זכות". פעם בהתחלה אם הייתי קולט יהודי מחלל שבת למשל, הייתי מסט מיד את המבט או מטיל ספק בכך שהוא חטא ואולי אני רק דמיינתי וכדו' (לא בצורה כזאת הזויה כמו שזה נשמע , וככה חשבתי שאני דן אותו לכף זכות. אבל בהמשך התברר לי שאני טועה וזאת לא גישה נכונה, ועדיף להכיר בכך שהוא חוטא, ולדון אותו לכף זכות שהוא פשוט לא מודע לחומרה של מה שהוא עושה, ושהאחריות למה שהוא עושה מוטלת במידה מסוימת גם עלי. כלו' לא לבטל את ההגיון וע"י כך לדון לכף זכות באמת, בערך כמו מה שאת אמרת.

רק הערה על חגים ארצישראליים--מאמע צאדיקה

חג האביב

וחג הקציר

וחג האסיף

וחג הביכורים

אלו חגים ארצישראליים אמיתיים- חגים של חקלאות על האדמה.

חגים שחלים במועדם רק בנק' הזאת על הגלובוס !!!

ומה הטוב שקיים אצלנו?מאמע צאדיקה
(סליחה האנטר קפץ...)מאמע צאדיקה

שאנחנו משתדלים! מנסים!

"מי שלא מנסה- לא מצליח. אבל גם לא נכשל.

מי שמנסה- יכול להכשל. אבל גם יכול להצליח."

ועוד מפשט- משמו של הרב אבינו- (יצא בפוקס)

הרוב טוב- השאר- בתיקון.

דווקא הכוונה כאןעמית-טליה

לארצי ישראלים לא לארץ ישראל
אלא לאומת ישראל

והאמת?שזה נכון החג הזה באמת מקודש בעיני רוב האומה הישראלית..
בעיקר בעיני החילונים וזה הישג גדול לחג.
לענ"ד אם תשאלי על מה לוותר פסח או יום העצמאות
החילוני יענה על פסח
ולא כי הוא נהנה לרקוד ביום העצמאות
כי יום העצמאות מסמל אצלו גאווה לאומית אדירה,הוא בעצם יוצא וצועק ביום הזה
עם ישראל חי!(נכון בדיעבד גם בפסח ובפורים וכו' אבל פה הוא חלק מהמהפכה ולא קורא על זה באיזה אגדה או מגילה)

וזה באמת משהו נורא חשוב בעמ"י,אבל לא הייתי ממהרת לומר שחגי דאוריתא פחות חשובים.

מה בין הדת"ל לחרדיםמישהו10

ראשית אציין שאישית, אני לא מגדיר את עצמי בהכרח כ "דת"ל - כיפה סרוגה", אבל זאת החברה שלי ולה אני מרגיש הכי קרוב.

בלי לשפוך את כל מה שיש לי על החברה החרדית, ולא חסר לי. רק אסתפק בלציין שיותר מפעם הרהרתי שהיה נכון להוסיף לברכות השחר "ברוך שלא עשני חרדי". רק המחשבה על עצמי בתור חרדי מזעזעת אותי. דכירנא כד הוינא טליא שאיזה חרדי בבית הכנסת שהלכתי אליו זיהה אותי כנראה בתור אחד עם פונטציאל "לשריפה" ואיכשהוא הצליח להוציא ממני את המספר טלפון כדי לשכנע אותי או את אבא שלי לעבור למוסדות חרדיים, אחרי שחזרתי הביתה הייתי בלחץ וחרדה שמא אכן יתקשר ויעשה זאת, ב"ה שבסופו של דבר לא התקשר. היום כמובן שהייתי מנפנף אותו בלי להסס, ואפילו מנצל את ההזדמנות להתווכח ולנגח אותו.

בלי להתחיל להכנס לעובי הקורה ולהגיב נקודתית לכל הסלט הזה של טיעונים נכון (ויש) והטעיות (גם מזה יש, והרבה יותר), אני מציע לתפוס ולהכריע את הויכוח הזה מזוית אחרת. "בבחינת ראו מה בין בני לבן חמי".

ביקורת עצמית, ועצם המוכנות לראות את הטוב שבצד האחר. דבר שכמעט לא קיים בציבור החרדי וקיים בציבור ה "דתי / חרדי לאומי". השבוע או שבוע שעבר השאלה השבועית בעלון קוממיות נגעה ביחס לחברה החרדית, בהקשר של יום "העצמאות". כמו שניתן לצפות  בשורה האחרונה כל אחד מהמשיבים הכריע בסוף כשיטתו. אבל היה אפשר להבחין אצל שלושת המשיבים בעצם המוכנות לביקורת עצמית פנימית ומגזרית, בראיית הטוב שבמגזר האחר, וביחס העקרוני של הכבוד כלפיו. לצערי גישה כזאת היא כמעט בבל יראה ובבל ימצא בצד השני של המתרס. אני לא מסוגל לדמיין דיון דומה במסגרת חרדית כלפי הציבור שלנו. וכנראה שאחת הסיבות לכך היא שהם מפחדים שהדבר עלול לפגוע באבסלוטיות של החינוך וההשקפה שהם מטיפים לה, מה שעלול לגרום לסדקים בבועת הסגירות שלהם, ואחריתה מי ישורנה...וזה עוד במקרה הטוב כאשר הדיון לא כולל השמצות עלבונות ועקיצות למיניהן בבחינת "משנאיך ה' אשנא" וכל זאת במטרה להבדיל בין "הקודש" ובין "החול". וכאשר אמרתי בתחילת דברי שיש לי בטן מלאה כלפי ה"חרדיות" אחת הסיבות היתה האיבה והעוינות והזלזול שאני חש מכיוונם כלפי הציבור הדתי והחרדי לאומי, ו"כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם" (ומי שלא מאמין מוזמן להכנס לפורום "בחדרי חרדים" בהייד פארק ולהתרשם)

לו הייתי חוזר בתשובה והייתי מתלבט לאיזה חברה להצטרף די היה בנקודה הזאת לבדה כדי להכריע לי במי לבחור.

"ברוך שלא עשני חרדי", נכון. אבל לא לשכוח גם שכלל חשוב בתורה הוא "קבל האמת ממי שאמרו" !

עשית מה שאסורעמית-טליה

לכלכלת לכלכלת לכלכלת,אבל בתכלס אמרת לו
ואלה אחי כל מה שאמרת עלינו אתה צודק.

כי דבר אחד לא פסלת ממה שאמר.

אני גם שמחה בציבור שלי,מאמינה בו בכל דבר ודבר.
אבל אסור לשכוח שהחרדיות היתה נכונה והצילה אותנו בגולה
החרדיות היתה דבר מבורך ובריא לעם ישראל.
אבל בגולה.

במציאות הנוכחית היא פסולה לענ"ד אבל היא לא דרך שלילית ככלל.

וגם אני משומה קיבלתי היום טלפון מרב חרדי שתמיד מנסה לחרד אותי.
אבל ב"ה הוא כבר הבין שזה לא יצליח לו ושיש הרבה אמת במקום שלנו.

פחחחמישהו10

"אבל בתכלס אמרת לו
ואלה אחי כל מה שאמרת עלינו אתה צודק".

אנא, גברת יקרה, אל תכניסי לי מילים לפה. יש בי מספיק יושר להודות על האמת כשצריך. אבל אם את חושבת שהוא צודק בכל מה שהוא אומר, אז תלכי להיות חרדית. הא כן, אל תתפלאי אם בתור ספרדיה הם ישדכו לך את הסוג ד' שלהם ואם יעשו בבוא היום בעיות לילדים שלך בקבלת למוסדות הלימודים שלהם.

נכון, לא פסלתי דבר אחד ממה שאמר. כי לא ממש בראש שלי להכנס לויכוח הזה. ותקפתי אותו מזווית כללית.

"אבל אסור לשכוח שהחרדיות היתה נכונה והצילה אותנו בגולה
החרדיות היתה דבר מבורך ובריא לעם ישראל".

אם זאת הגישה שלך, אז לא ברור לי ממש במה אנחנו חלוקים. אם כי גם כאן זה לא ממש מוכרח מה שאת אומרת, עייני ערך ההשכלה ועייני ערך השואה.

(הכותרת לא במקום, חבל שאי אפשר לערוך)מישהו10
שובעמית-טליה
אמרתי שעשית את מה שאסור! לעשות
כי במעשה האסור! הזה אמרת לו
ואלה אחי צדקת בכל מה שאמרת

וודאי שאני לא חושבת כך אחרת הייתי הופכת להיות חרדית
הקשקוש על הסוג ד' יעבור לך כשתכיר חוזרים בתשובה ואת ההיגיון מאחורי הדבר (ואחותי כזאת אז אני מרשה לעצמי)

ובקשר לערך ההשכלה והשואה
בדיוק כבר אז החרדיות הפסיקה "לפעול"
כי כבר מאז גדולי הרבנים קראו לארץ ישראל
דבר שהחרדים בעיקר התנגדו לו רבות.
אבל עד אז,החרדיות הזאת הצילה אותנו 2000 שנה.
אז זה סוג של כבוד "דע מאין באת"
לא הבנתימישהו10

"אמרתי שעשית את מה שאסור! לעשות
כי במעשה האסור! הזה אמרת לו
ואלה אחי צדקת בכל מה שאמרת"

אנא הסבירי.

"הקשקוש על הסוג ד' יעבור לך כשתכיר חוזרים בתשובה ואת ההיגיון מאחורי הדבר (ואחותי כזאת אז אני מרשה לעצמי)"

אדרבא, האירי את עינינו. ולגבי הקבלה למוסדות שלהם, אני מניח שאת יודעת שזה נכון, ואי אפשר לפטור את זה כקשקוש.

"החרדיות הזאת הצילה אותנו 2000 שנה.
אז זה סוג של כבוד "דע מאין באת"

החרדיות לא היתה קיימת 2000 שנה. החרדים אולי אוהבים לחשוב על עצמם כ"מעתיקי ומעבירי השמועה", אבל החרדיות הידועה לנו כיום היא יצירה חדשה ומודרנית.

אוקיעמית-טליה

הדבר הראשון הכביכול אסור
זה שלכלכת על החרדים אבל לא סתרת לו דבר אחד ממה שהוא אמר.
אז מה עשית כאן?
אמרת אנחנו דפוקים אבל גם אתם לא פחות.
החוכמה היא להוכיח שאנחנו טובים ומאמינים בצדקת הדרך.

בתקופה שאחותי היתה יוצאת לשידוכים
שאלתי אותה על העיניין הזה
והיא אמרה שמצידה כחוזרת בתשובה (מבית דתי לאומי הם עדיין נקראים כך)
היא מעדיפה שבן זוגה יהיה כמוה שיעבור את הקושי,את הצורך להסתדר בבית אחר.
היא אמרה שאם היא היתה מתחתנת עם חרדי מבית היא לא היתה מרגישה בנוח,לדוג' בבית שלי כשהכל פתוח וקליל חרדי מבית יתעלף בערך..
סבתא שלי באה לגיסי ונותנת לו צפחה בגב,דודות שלי שלא הכי צנועות
גיסי שהוא גם חוזר בתשובה יודע ומכיר את המציאות הזאת
וזה נורא מקל על ההתמודדות כזוג ששונה מהבית.

ומהצד השני של המתרס,יש לי חברותא חרדית שהיא אמרה לי
אצלכם (דת"ל) כשחוזרים בתשובה הם הופכים להיות חלק ממכם כמעט ולא מורגש הבדל.אצלנו החוזרים בתשובה שונים לגמרי מחרדים מבית
בגישת חיים בהקשבה,הם הרבה יותר פאנטים,וחרדי מבית לא יסתדר עם זה.

בקשר למקומות לימוד
בקהילה של אחותי בודקים אם האמא צנועה בעיקר וזהו.
יש להם זוג שהבעל הוא ר"מ חרדי מבית ואישתו לא צנועה ולא קיבלו את הילדים שלהם לבית ספר.ואילו חברות של אחותי שהן חוזרות בתשובה ונורא מקפידות על צניעות הילדים שלהם נכנסו בקלות.
אגב-זה אחד הדברים שצריך ליישם גם במקומות לימוד של הציבור שלנו.

כמשדברים על המושג חרדיות מדברים על החשיבה של ד' אמות הלכה וניתוק מוחלט מהלאומיות,זה מה שהיה אז והחרדיות הזאתי הצילה אותנו.
היום?הרבה דברים השתנו אצלהם החל מכמות השבבניקים וכלה בעשרות הפאות הבלונדיניות שלא קיבלו שום היתר רבני.
אבל אני בכל אופן מדברת על החרדיות של פעם.

כמה פעמים לחזור על זה ?מישהו10

לא סתרתי דבר ממה שהוא אמר. א - כי יש צדק מסויים בטענות שלו, לא הכל שטויות. ב - כי ניסיתי לתקוף את הנושא מזווית אחרת. תקראי שוב את ההודעה הראשונה שלי. "החוכמה היא להוכיח שאנחנו טובים ומאמינים בצדקת הדרך" - וזה בדיוק מה שניסיתי להראות באותה הודעה. הבנת הנקרא.

"בקשר למקומות לימוד
בקהילה של אחותי בודקים אם האמא צנועה בעיקר וזהו.
יש להם זוג שהבעל הוא ר"מ חרדי מבית ואישתו לא צנועה ולא קיבלו את הילדים שלהם לבית ספר.ואילו חברות של אחותי שהן חוזרות בתשובה ונורא מקפידות על צניעות הילדים שלהם נכנסו בקלות.
אגב-זה אחד הדברים שצריך ליישם גם במקומות לימוד של הציבור שלנו"

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=453953&forum_id=771 חברה כזאת היא חברה משובשת ומקולקלת, ומי שבוחר לחיות בה משהו איתו לא בסדר. איכס.

ואת הרעיונות שלך תשמרי לעצמך, אם יש מה ללמוד מהחרדים זה לא הסלקציות שהם מפעילים בקבלה למוסדות הלימוד. לדעתי זה דווקא יכול להיות אחת מהגאוות של הציונות הדתית שבניגוד לחרדים לא עשו סלקציות כאלה ובזכותם הרבה התקרבו בשקט בשקט ובתהליך ארוך (כמו המשפחה שלי)

אני מזהה כאן בלבול מושגי בנוגע ל "חרדיות" אז צריך להזהר.

כ"כ לאעמית-טליה

הראית רק כמה *גם* הם דפוקים
לא אמרת שום דבר טוב אצל הציבור האחר.

אם אתה מעוניין לחשוף את ילדייך לחוסר צניעות,לטלויזיה
אז תכניס את זה מראש הביתה
אנשים שדואגים לשמור על הצניעות שלהם ומקווים שלילדים שלהם תישמר הצניעות רוצים לדעת שגם החברים שהם הולכים אליהם יהיו כמוהם.

ומאידך גם צריך להשאיר את המוסדות שבאמצע
כגון הממלכתי,הישיבות תיכוניות כדי שיתקרבו
אבל ברור לי שמקום לילדיי אין שמה.

ושוב,זה תלוי איך אתה רוצה שילדייך יתחנכו
להפוך אותם לדתיים שיודעים מהי כשרות שבת
או להפוך אותם לאנשי תורה אמיתיים.

כ"כ כןמישהו10

"ביקורת עצמית, ועצם המוכנות לראות את הטוב שבצד האחר. דבר שכמעט לא קיים בציבור החרדי וקיים בציבור ה "דתי / חרדי לאומי". השבוע או שבוע שעבר השאלה השבועית בעלון קוממיות נגעה ביחס לחברה החרדית, בהקשר של יום "העצמאות". כמו שניתן לצפות  בשורה האחרונה כל אחד מהמשיבים הכריע בסוף כשיטתו. אבל היה אפשר להבחין אצל שלושת המשיבים בעצם המוכנות לביקורת עצמית פנימית ומגזרית, בראיית הטוב שבמגזר האחר, וביחס העקרוני של הכבוד כלפיו."

אני מקווה שעכשיו זה יותר ברור. ואם זה לא ברור אז הבעיה היא כנראה בך, כי אני יודע שלפחות אחת כאן, כן הבינה אותי.

בתוך תגובהעמית-טליה
ענקית משפט וחצי?

יישר כוח של ממש..
אני ספרתי יותר משורה וחצימישהו10
ועושה רושם שאת משחקת אותה מתקשה להבין.
אין מה להבין בחורעמית-טליה
הבנתי שציינת משהו טוב בנו
ואמרתי יישר כוח.
סליחה משניכם...אשתו-של-בעלי

אני לא מתכוונת לומר דעות אישיות כי אני לא יודעת, וחוצמיזה שזה נחמד להסתכל מהצד.

אבל לדעתי ערבבתם כאן 2 דברים,

מישהו10- אני מבינה שאתה פגוע מהציבור החרדי, וזה שיש שם בעיות עם מוסדות לימוד, זה נכון, וזה שיש שם בעית פאות- זה גם נכון,

אבל זה לא קשור לויכוח, הויכוח הוא על הדרך! הרבנים לא בעד הסלקציות הנוראיות במוסדות הלימוד וגם לא בעד הפאות הבלונדות.. לכן זה לא חכמה להטיח את זה, אף אחד לא אמר שאין בציבור הזה בעיות, אוהו כמה שיש, השאלה היא על העקרונות, על הדרך, על השיטה.

אדרבאמישהו10

גם בנושא הזה של "על העקרונות, על הדרך, על השיטה" יש הרבה מה לטעון ולהשיב. אם תעלי נקודה בודדת לשם משל אפשר יהיה להתייחס.

בדיוקעמית-טליה
ולכן אני אומרת אל תנסי אפילו..

וחוצמזה קשה לי לשמוע דעות מאנשים לא מוגדרים
לכן אני לא מנסה לשאול,אומרים יישר כוח ומסיימים הכל
לא אמרתי...אשתו-של-בעלי

שאין מה להשיב ולדבר על העקרונות, הדרך, השיטה, ברור שיש, והרבה יותר, רק אמרתי שסטיתם..

למשל? למשל העקרון החרדי שבחור עד החתונה (לפחות..) לא יעסוק בשום דבר חוץ מבתורה, אני לא בעד/ נגד, אני רק מעלה דוג' כי בקשת. זה דוג' לעקרון.

עמית- למי התכוונת "אנשים לא מוגדרים", אם יורשה לי.

זה מה שאמרתיעמית-טליה
שבכל התגובה שלו הוא לא דיבר על זה.רק גידף את החרדים.

אמרתי על עצמי שאני לא אוהבת לדון עם אנשים לא מוגדרים
זה מרגיש לי סוג של צביעות והכוונה היתה אליו.
הא ?מישהו10

"אמרתי על עצמי שאני לא אוהבת לדון עם אנשים לא מוגדרים
זה מרגיש לי סוג של צביעות והכוונה היתה אליו".

למה את מאשימה אותי בצביעות ? בגלל שטענתי בהתחלה שאני נמנע מהגדרה "מחייבת" ומעדיף את הגישה של קבלת האמת ממי שאמרה ולבדוק כל נושא לגופו ?

מה הבעיה שלך לדון עם אנשים לא מוגדרים ? זה מפריע לתפיסת העולם השחורה - לבנה שלך ? מאפיין חרדי משהו...

הסברעמית-טליה
אמרתי שזה מרגיש *לי* סוג של צביעות

לא אמרת שאתה צבוע,אלא שאני מרגישה צבועה כשאני מדברת עם אנשים לא מוגדרים.

ולא מוגדרים זה לאו דווקא שלילי
יכול להיות אדם לא מוגדר שהוא בין חרדי ללאומי וזה דבר לגיטימי

לי פשוט לא נוח להתווכח עם כאלה.

קפיש?
גברת יקרהמישהו10

כשהתייחסתי בהודעה הראשונה שלי לכך שבציבור הדתי / חרדי לאומי יש ביקורת עצמית, נכונות לראות את הטוב שבצד האחר, כבוד לצד האחר וכו' לעומת הציבור החרדי שלוקה בהיפוכן, האם אין בכך הוראה על ההבדלים בין העקרונות הדרכים והשיטות של שני הצדדים ?

לגבי הדוג' שהבאת, מכלתחילה נמנעתי מלהכנס לנקודות כאלה כי הן עמוקות ומורכבות, ואי אפשר להתייחס אליהן כראוי בדיון כזה, בלי לחטוא בשטחיות ולחטוא לאמת.

אבל פטור בלי כלום אי אפשר. וכיוון שאני לא רוצה לחטוא במה שהזכרתי לעיל. רק אעלה שאלות על הגישה הזאת. האם הגישה הזאת מתאימה לציבור שלם ? כיצד מרגיש נער שלא מתאים לו לשבת כל היום וללמוד ? האם יש בשבילו אופציה אחרת ? בהנחה שאין - האם זה נכון שהרבה נערים שמתוסכלים מהגישה הזאת הופכים להיות שבאבניקים ? כיצד זה מסתדר עם הדרכת הגמרא שהאב חייב ללמד את בנו אומנות ? כיצד זה מסתדר בכלל עם השילוב הראוי בעיני התורה של תורה ומלאכה ?

נקודה אחת שאכלתי הרבה בחודשים האחרוניםיעקב רובין

אין דבר אחד בין המושג חרדי בישראל למושג אורתודוקסי בחו"ל
למושג אורתודוקסי לפני חמישים שנה בחו"ל לבין ההווי החרדי בזמנו של החזון אי"ש.
לא מדובר כאן על אלפיים שנה.

וכשאת מציינת בכמה וכמה הודעות למעלה את לימוד הזכות שלך על החברה החרדית,
את לא בדיוק טורחת להבדיל כך, סתם שתשימו לב לדקויות.

עזבו שנייה את הסינון למוסדות, מספיק לקבל מבט עקום,
קיבלתי מספיק.

אז יכול להיות שההוכחה היחידה שנראית בשרשור נגד החברה החרדית היא אתם לא גרועים פחות מאיתנו, אבל ת'כלס מהם אמורים לצפות ליותר, לא?

לא אנחנו השעטנז רח"ל, אלו שמתחברים עם ח"ו כדמות השטן [מדינת ישראל]?

כל נימה אישית באה מכאב ולא כפגיעה בך,
מקווה שלא אובן לא נכון.
האמת?עמית-טליה
שנראה לי שזה בכלל לא משנה

צריך להתמודד עם העובדות הקיימות
ולענ"ד החרדים בארץ יותר חזקים מהחרדים בחו"ל ויש לי קרוב ל50 בני משפחה ברחבי העולם כולו שהחרדיות שלהם יורדת הרבה יותר מהחרדים בארץ.

אבל שוב זה בכלל לא משנה לי
צריך להתמודד עם העובדות כיום

נכון אפשר לצפות ליותר כי באמת הקושי אצלהם לא מורכב כאצלנו
אבל אדם נבון או אדם שדבק ברב זצ"ל
היה בונה לנו הר ולא בונה להם בור.

תגובהאנונימי (פותח)

בס"ד

לצערי הרב פרידמן צודק..

רק בהתנתקות הציבור הדתי לאומי קיבל סטירת לחי, והיא קצת העירה אותו- משכרון הגאולה, אני מקווה שהציבור הזה יצליח להתרומם ולרומם, ולא נצטרך עוד הוכחות כמו ההתנתקות

ובעניין שדיברו מקודם, אם אני חושב שהוא צודק מדוע איני הולך להיות חרדי? התשובה היא בגלל שלאט לאט נוצר ציבור חרדי- לאומי מה שמכונה "חרדל"י" ואני מאמין בדך שלו ומקווה שה' יזכה אותי בעתיד למצוא קהילה כזאת שבוערת לה' יתברך.

שקר גס וכזב בולטמשה
ה"חרדיות" המוכרת היום היא המצאה שאין לה הרבה יותר מ-250/300 שנה, והופיעה בתגובה להשכלה.

הנסיון ההסטורי מראה שהיא נכשלה. מתוך (לגירסתם) 100% יהודים חרדיים (בהנחה שהם היו כאלה - מה שלא נכון מבחינה הסטורית), כ-90% התפקרו עד נעשו כיפות סרוגות שזה אצלם גרוע יותר.

לאמר שהשיטה החרדית עבדה בגולה זה שקר גס, והקיצוניות הרבה שטופחה שם רבים חללים הפילה.
נכוןעמית-טליה
היא כביכול איבדה בגלל שמרגע שהיה נכון להפסיק את החרדיות
היא לא עשתה זאת ומאז נהיתה ההשכלה והלאומיות
הם שגרמו לה לאבד את טובי בניה.

אבל ממילא החרדיות היתה צריכה לאבד את כל בניה ולהמיר אותה למשהו אחר
ועדיין 2000 שנה שרדנו בדרך של ד' אמות.
וזאת הדרך הטובה בגלות

שממילא שמה אין צורך בהקמת חברה ובאמונה בלאום לא יהודי.
ולכן לא היה צורך בהשכלה או בלאומיות.
קצת נסחף, אבל יש דברים בגודודי25
הוא העלה כמה נקודות נכונות מאד -
א. אנחנו רואים את הטוב שבציבור שלנו משתקף בעיקר בגיל הישיבות (אני מתייחס כרגע לבנים), אבל מתעלמים במודה או שלא במודה ממצב הישיבות התיכוניות, שהוא באמת על הפרצוף. כאילו ההורים מתפללים שהתקופה הזו תעבור מהר, והבן יתיישר מתישהו בהמשך.
בסופו של דבר השיטה פשטה את הרגל, והישיבות התיכוניות ייעלמו מן העולם בעשור הקרוב, או לכל הפחות יעברו ניתוח פנים שיהפוך אותן לישיבות דומות לישיבות קטנות, או לבתי ספר חצי אקסטרניים. בפועל זה לא יקרה בגלל רמת הלימודים והחינוך הירודים אלא בגלל בעיות תקציביות ובגלל לחץ של ההורים לראות את הילדים שלהם בבית. אבל זה לא משנה, זה יקרה. אם את המדרשיה סגרו, יסגרו גם את יתר המוסדות הותיקים שפושטים את הרגל.

ב. הציבור שלנו באמת שוגה בהסתכלות תמימה/מעוותת על המציאות.  כלומר, מצד אחד כל דבר שקשור לציבור שלנו או לציבור החילוני מיד נשפט בצורה מאד חביבה ולא ביקורתית בעליל, ואילו כל מה שקשור לציבור החרדי נשפט בצורה ביקורתית מאד בדרך כלל, אבל מילא. מה שיותר גרוע זה שאנשים מדברים על המציאות באחת משתי הצורות המרכזיות הבאות: או בחוסר אכפתיות של  "נו, מה זה חשוב, העיקר לדאוג למקצוע טוב" או לחלופין הצורה הגרועה לא פחות, במבט תמים ומוזר של מדינה אידיאלית, היושבת תחת כיסא ה' וכל מיני ביטואים מוזרים דומים לזה. זה גורם לבחינה של המציאות, לא על פי המציאות, אלא על פי הפוטנציאל הגלום בעם ישראל. עוד לא ראיתי ציבור ששופט כל דבר רק על פי איך שהוא תופס את הפוטנציאל ('הרוח', או 'יסוד ההוויה' או 'נשמת/סגולת ישראל' אם תרצו) ומזניח לחלוטין את מה שקורה בפועל. מבחינתו של היהודי המצוי הזה חילוני שונא יהדות לא יכול להיות רע, אפילו אם הוא רוצה בגלוי במותך, ולו רק בגלל שיש לו את 'סגולת ישראל' הזו. מוזר, אבל ציבור שלם אצלנו מדבר כך.

הבעיות האלה הן יסודיות יותר, שאר הדברים שהוא ציין הן יותר אנקדוטות ופחות עקרוניות. לפחות בעיניי.
אבל מה שכן, הכותב בכלל לא מבין את הציבור הדתי לאומי. והוא לא יודע מאיפה הציבור הזה מגיע, ולכן לא מסוגל להבין למה הוא מתנהל כך.
הציבור הזה מגיע מהציונות (!) ולא מהיהדות!   (אני מדבר על הציבור כציבור, לא על הרבנים)
הציונות הדתית כתנועה, החלה כסניף של הציונות החילונית. האנשים שמהם נבנה הציבור הזה הם ציונים בראש ובראשונה, ורק לאחר מכן דתיים. אז חשוב להם לקיים מצוות כמו שבת, כשרות, תפילין, תפילה בשבוע בבית כנסת ונידה, וכל השאר סוג של רשות, בגלל שזה סוג האנשים שממנו מורכבת הציונות הדתית. זה מה יש, וצריך להבין את זה.
לעומת זאת, הציונות הרכה יותר עקרונית מבחינתם, והיא דבר מושרש הרבה יותר. לכן הצבא הוא הערך המקודש ביותר בציונות הדתית, הרבה לפני לימוד תורה. ולכן יום העצמאות זה יום שמזדהים איתו הרבה יותר מאשר חגים אחרים - בגלל שזה יום חגם של הציונים.
זה לא מרשעות חלילה, ולא מבורות טפשית, אלא מהשתלשלות הנסיבות. אלה הם פשוט האנשים מהם מורכב הציבור שלנו וצריך להבין את זה.

אלה שבתקופה הנוכחית הציבור שלנו חי במתח מסוים, כי דור המחנכים בציבור הוא לא כזה. המחנכים הם תלמידי הרב קוק (או רבנים אחרים) שבאים מנקודה הרבה יותר דתית, והם מנסים להפוך את העקרון הדתי לדבר חשוב לפחות כמו העקרון הציוני, בציבור הרחב. הם עושים את זה בצורה גאונית ממש (!) - הופכים את הציונות לחלק מהיהדות! זה אומר שהציונות שואבל את כוחה מהיהדות. וכיון שעל הציונות אף אחד בציבור הזה לא חולק, ממילא היהדות מקבלת משנה תוקף. לדעתי זה מבריק, והציבור שלנו בכלל לא מבין שזה מה שעושים לו.
לפני כמה שנים חשבתי שהם די מצליחים, ובעתיד הבנים יהיו או דתיים הרבה יותר מההורים שלהם, או חילונים לחלוטין, כי מצב ההורים קצת מוזר ממבט חיצוני. אבל ככל שחולף הזמן אני רואה שחברים שלי בני גילי, בעיקר מתיישרים על פי ההורים, כך שההצלחה של המחנכים מוגבלת למדי. אבל בהחלט אי אפשר לומר שאין הצלחה.

הבעיה של הכותב היא שהוא לא מבין את זה. הוא מניח שהציבור הדתי מגיע מיסודות דתיים מוצקים, אבל זה פשוט לא המצב, ולכן ההתייחסות למצב הציבור הזה צריכה להיות שונה לחלוטין.
זה באמת מה שאתה מקווה?עמית-טליה

שהישיבות התיכוניות יסגרו?
יש לי דודים בחו"ל חרדים אנטי ציונים שכולם חייבים להיות כמובן בישיבה.
אבל מה?לילדים שלהם זה לא מתאים
חלק מהם יותר אנשי מעשה מאנשי רוח (דבר לגיטימי ומבורך לקיום חברה!)
אבל להם אין מקום באמצע
או ישיבה או רחוב!
אז הם הלכו לרחוב!

אם לא היו לנו ישיבות תיכוניות היינו רואים פי 20 נשירה מבתי ספר וילדי רחוב זרוקים.
או תיכון חילוני פרוץ לחלוטין.
ב"ה שיש לנו ישיבות תיכוניות ויש לנו גם ישיבות אחרות לחבר'ה שזה יותר מתאים להם.
ועד שלא נראה את כל העם חוזר בתשובה כדאי מאוד להתפלל שישארו הישיבות האלה.
והמדרשיה?
מה שהלך שמה עבר כל פרופורציה,לקנות סיגריות היה אפשר בקיוסק של הבית ספר.
והיא נסגרה לתקוופה ונפתחה מחדש.

דבר שני-אני בכלל לא חוזרת שהרבנים נוהגים כך וודאי לא במודע וכמעט ודאי לא בתת מודע.הרעיון הלאומי הדתי קם עוד לפני מדינת ישראל
פשוט עכשיו מה שנוצר שנוער רב לא הסתפק באמצע של הוריו כמו שציינת
והתחיל להביע דעה לפחות התפשרות.
ואז המושג הזה וממילא הציבור הזה קיבל תנופה ביהדות חזקה יותר מהציונות.(שבעיני ממילא הולכת ביחד)
אולי בגיל שלך עוד רואים חזרות אחורה אני מאמינה שבדור הבא התנופה תיהיה חזקה עוד יותר.

ובקשר לכל מושגי הרב קוק שנראים לך כ"שטויות"
גם הרב כותב שהאהבה הגדולה לאומה לא תסמא אותנו מלראות את מומיה.
אבל כשניגשים לאומה צריך מאהבה אחרת זה נופל.
והאהבה?אם היא לא משהו נצחי איך בכלל נאהב?
איך אפשר לאהוב אדם ששונא דתיים?איך אפשר לאהוב חייל שמגרש יהודים?
איך אפשר לאהוב אדם שחוטא וחוטא וחוטא?
בדיוק בגלל הסגולה הפנימית.

קראת מה שכתבתי?דודי25
לא הבעתי את דעתי מה כדאי וטוב שיהיה, רק אמרתי מה לדעתי הולך לקרות בפועל. בפועל (!) אני מאמין שהישיבות התיכוניות יסגרו בין אם תרצי ובין אם לא. זה רק עניין של זמן.
לא יסגרו לחלוטין, אלא ישתנו במידה ניכרת. [אגב, במדרשיה לא היו דברים קיצוניים יותר ממקומות אחרים. אולי רק מעט פה ושם, אבל לא משהו דרסטית חמור יותר]

הרבה זמן לא כתבתי פה, ושכחתי שפה אנשים תמיד חושבים שאני מדבר במושגים של מה נכון ומה כדאי, אז חשוב לי להדגיש: אני לא מדבר על מה נכון! אני מדבר על מה קורה בפועל!

את צודקת, הרבנים לא פועלים כך במודע, אלה הם באמת מאמינים בזה שהציונות היא חלק מהיהדות. אחרת לא היו יכולים להעביר זאת הלאה. וזה טוב שכך הדבר. לא משנה, גם אם זה לא במודע, זה עדיין גאוני, כי בתכל'ס זו השיטה שעובדת.

בקשר להאם הדור הצעיר משתנה או לא. נחכה ונראה. חכי עוד כמה שנים ותראי מה קורה עם החברות שלך. גם אני חשבתי פעם כמוך, היום אני רואה שטעיתי.

לא אמרתי שמושגי הרב קוק הם שטויות, אבל בהחלט אני חושב שמי שמצוטט אותם מסמא את עיניו. בסדר, נניח שיש סגולת ישראל, שיהיה, האם זה מה שיעצור את החילוני ששונא אותך מלהעיך אותך מפה לכל הרוחות?
למה האהבה למי ששונא אותך היא דבר חשוב? את שואלת איך אפשר לאהוב אדם שחוטא וחוטא וכו', וזו לא השאלה שלי, כי לאהוב אדם שחוטא בלי כיון שהוא לא מכיר שום דבר אחר לא מפריע לי, להיפך, אבל מפריע לי שעוצמים את העיניים כשאותו אדם עלול גם לפנות אלייך ולהחטיף לך. ובהחלט מפריע לי לאהוב אדם ששונא דתיים. לא רואה שום סיבה לאהוב אותו.

[בהערת אגב, אני חושב שגם הציבור הדתי לאומי לא מבין בכלל את הסיבה האמיתית לכך שהוא מאמין ב"סגולת ישראל" וגם אני לא הבנתי את זה, עד שמישהו הסביר לי את זה לא מזמן, אבל אני לא אסביר את זה פה, כי זה דורש הפנמה של דברים שיהיה קשה לקבל. אבל כן אגיד שהאמונה ב"סגולת ישראל" נוצרה מחמת המציאות, והציבור הדתי לאומי מיוסד על האמונה הזו בצורה מאד בסיסית, בגלל שהיא ממש יסוד מיסודותיו, וזאת למרות שלא ברור מה זה]

הישיבות התיכוניות לא יעלמו כל כך מהרמשה
למרות שאני לגמרי לא אצטער לראות גיוון גדול יותר לא ב"מי יאסוף תלמידים טובים יותר ביותר כסף" אלא רעיונות אחרים. תיכון אקסטרני למשל (כזה שמשאיר חצי יום לחיות, ללמוד משהו אחר, להתנדב או אפילו לעבוד קצת - מה שמחנך את האדם להתנהל נכון מבחינה כלכלית), ישיבות ששמות דגש על תורה (לגיטימי, כשהיעד הוא מקצוע תורני), או על כל מקצוע אחר לחיים (מוסיקה כמו בעטרת ואחרים).

בכלל, אחרי הכמה שנים שלי בעולם הזה, אני רחוק מלהתלהב משיטת הפנימיה הכ"כ פופולארית.
מה שכתבת זה מה שלדעתי יהיהדודי25
תוך כמה שנים. זה כבר עכשיו מתחיל, ויילך ויתפתח.

הפניומיות קורסות. ההורים כבר לא רוצים את זה, וזה יקר. מה שציינת אלה בדיוק סוגי המקומות שלדעתי יהיו.
בכלל, המשבר הכלכלי הזה עשה דברים שהם לא בהכרח רעיםמשה
חיסול של כל מיני רעיונות שהחזיקו פשוט כי הם תמיד היו שם, עד שפשוט נגמר להם הכסף... הפנימיות זה כנראה רק אחד הקרבנות.

איך אמר מי שאמר - אין כמו מאדוף (הרמאי הנוכל) כדי לעודד עליית יהודים לא"י...
אה אוקיעמית-טליה

תשובה למאמר לא נתת
כי לא אכפת לו מה יהיה בפועל,הוא שואל ומקשה על הדברים של עכשיו.

נכוןדודי25
אני מסכים איתו שהמצב הנוכחי לא מזהיר. אבל בהסתכלות רחבה, יש מגמה חיובית, כי היסודות מהם מגיע הציבור הם לא יסודות דתיים, ולכן אי אפשר לצפות ליותר מדי בתחום הזה.

מה זה תשובה? את מצפה בכוח שאני אגיד שהוא טועה, והציבור שלנו נפלא? אני לא הולך לומר את זה. יש לי הרבה ביקורת על הציבור שלנו, אבל אני חושב שאם נבין מאיפה הציבור הגיע ומה הוא עבר בדרך, נקבל פרופורציה יותר טובה. וזה כל מה שניסיתי לומר.

אבל בפרקטיקה, במה שהוא ציין - הוא צודק. הוא בסך הכול מתאר מציאות לא יותר מזה, קשה להתווכח איתו. (אם כי נראה לי שבני הציונות דווקא יודעים את שמו של הרב קוק, והוא קצת נסחף, אבל ברוח הדברים ברור שהוא צודק)
ממש לאעמית-טליה
ואני ממש חושבת שהוא צודק
אני רק מאמינה בהסתכלות הרחבה על התהליך הזה.

ואל תיהיה בטוח שיודעים מיזה הרב קוק
רוב חברותיי לא ידעו מי הוא עד כיתה י"א..
מתוך תשובה של "חברים מקשיבים"אני12345

שנתנה לנערה ששאלה מס' שאלות בענין דרכה של הציונות הדתית:

הציונות הדתית לא מקילה ולא מתירה שום דבר שלא מותר לפי התורה. הציונות הדתית כן מרחיבה מאוד את השקפת עולמה וכוללת בתוכה עוד הרבה ענינים הקשורים לתחיית האומה ולמציאותנו המתחדשת בא"י – מדינה, צבא, ובעצם כל מציאות החול ששכחנו ממנה ב – 2000 שנות הגלות.
הציונות הדתית רואה בתהליך התחיה תהליך מבורך, תחילתה והמשכה של צמיחת הגאולה, ולכן היא משתפת איתו פעולה. היא מיחלת להצלחת התהליך.
היא תברך את המדינה, תתפלל לשלומה ולשלום חייליה, ואף תתרום את בניה לשירות בצבא. היא תתפלל לשגשוג הכלכלה, הממשלה, החקלאות והמדע, ותתרום את המוכשרים מבניה בתחומים האלה לשתף פעולה ולעזור לקדם אותם.
ה'ציונות הדתית' היא לא תוצר של פשרה עם המציאות ובריחה מהעול הכבד של התורה. בדיוק להפך, הציונות הדתית דווקא מתוך הדביקות המוחלטת בה' וברצונו מוסיפה באורח חייה שיתוף פעולה מלא עם רבונו של עולם בדרך הבאתו את הגאולה.
ואם 2000 שנה לא היתה לנו מדינה, זה לא מונע מאיתנו להשאר כצופים עירניים על המשמר, וכשקול דודנו דופק, לפתוח את הדלת לתת לו יד ולצעוד איתו הלאה.
ונקודה זו עצמה היא גם הגורם למתירנות. שכן הרצון להיות שותף בתהליך, לבנות מדינה וצבא, דבר שמחייב בהכרח עיסוק בחול, הופך את הענינים למסובכים ביותר. צריך לקום ולברר מה מהחול חיובי לעסוק בו ומה שלילי.
ואם אין עומק והבנה ברורה מה מטרתו של החול, ומה יחסו אל הקודש, וממילא כיצד אנו משתמשים בו, משכללים אותו ונהנים ממנו, נוצר ערבוב, בלבול, והאסור נהיה מותר ונפרצים הגדירות.
אין ספק שלשלול כל עיסוק בחול ובמציאות התחיה היה משאיר את החיים יותר פשוטים, פחות מורכבים, ואז גם אצלנו לא היו סטיות ונפילות.
אבל מה אפשר לעשות שאלוהים רוצה לברוא מציאות גדולה ומורכבת שכוללת בתוכה את הכל, ואין ספק שככל שהדבר מורכב יותר הוא גם מסובך יותר ויש בו יותר סיכון לנפילות.
אך זה לא יגרום לנו לצמצם את השקפתנו. אלא עלינו להעמיק אותה ולהסביר לעצמנו שהציונות הדתית היא בשום פנים לא המצאה פשרנית מחודשת אלא אמת אידיאלית גדולה וממילא מורכבת.
כשזה יחלחל בתוכנו, לאט לאט בתהליך ארוך תעבור המתירנות מן הארץ, או לפחות לא ינסו להצדיק אותה.
אם כן המתירנות אינה השקפת עולמה של הציונות הדתית אלא תוצר ישיר של בלבול הנובע משטחיות הבנת מורכבותה.

אני12345
אבל מתוך כך נראה לי שאתם מתאימים- עמית -טליה ומישהו 10...
הטוב שקיים אצלנו!אבא שמואל
בכל בית יש שירותים!!

בכל המגזרים יש את כל סוגי האנשים.

תורה יש רק אחת, אמנם 70 פנים לה.

בפרקי אבות כאשר נשאלת השאלה "איזו היא דרך טובה שידבק בה האדם?" יש תשובות שונות.

כל אדם צריך ללכת בדרך שמקדמת אותו ביותר להשלמת תכליתו בעולם. כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהן שונות.

אני חרדי, בכיפה סרוגה, משתדל ליישב את הארץ, ממתין בציפייה ל"עצמאותינו", מבין, שעם הקמת המדינה פספסנו הזדמנות של גאולה באופן של אחישנה.

די פשוט, שהשיטה אצל החסידים, היא הקרובה ביותר להדרכת חז"ל.

אם ישאל אדם בהכללה, האם להיות חרדי או דת"ל, התשובה הברורה תהיה להיות חרדי! החרדים קבלו תורה מסיני.

אני אישית מכיר מספר לא מבוטל של יהודים יראי שמים מרבים שנמנים על המגזר שנקרא "דת"ל". אז למה להיות חרדי? מכיוון שהרבה יותר קל להתבלבל בתוך הדת"ל. ובפרט שרואים במוחש שגם אנשים יראי שמים, שמקפידים על קלה כבחמורה, טועים בדברים הפשוטים לכל תינוק.
"החרדים קבלו תורה מסיני"מישהו10
על זה באמת מגיע לך פחחחחחחחחחחחחחחחחחח!!!
החפץ חיים אמר:אני ירושלמית

בעוה"ב יש רק שלושה סוגי יהודים:

יהודים קרים

יהודים פושרים

ויהודים חמים

כל אחד ואחת ימקם את עצמו בהגדרה הראויה לו ולהיכן הוא שואף להגיע. וזה לא קשור להשתייכות מגזרית/עדתית/מפלגתית כזו או אחרת.

ובעולם הזה?עמית-טליה

את לא שואפת לחיים של אמת?

מזה קרים פושרים חמים?
במה?עם מי?

העולם הבא הוא לפי העוה"ז. ז"א אם היית קר-אני ירושלמית

אתה מוגדר כקר... וכו'.

האמת היא לעשות את רצון ה'. מכל מגזר בכל מקום ובכל מצב.

לגבי 'מה זה חם/קר?'אני ירושלמית

קר- יהודי שלא אכפת לו קדושה ורוחניות.

פושר- אחד שלפעמים אכפת לו ולפעמים לא, או תלוי במה... או תלוי מתי או תלוי איך או תלוי למה... בקיצור תלוי.

חם- יהודי שאכפת לו מקדושה ורוחניות! בלי למה, כמה, איך, מתי...

תסתכלו בתוכו, חשוב!!!צלי אש
היה גם ראיון עם הרב פרידמן לרב אבינר, שהוא בטח יותר יעניין אותכם מהמאמר שנוקנק פה.(נוקנק מלשון ניק).
לא ראיון שיחה לא ידע איך קוראים לזה.צלי אש
טוב טוב טוב-בתאל1

ממש לא מוצא חן בעייני מה שכבוד הרב פרידמן אומר.

קודם כל- למה החרדים בטח מה זה מושלמים! נכון? אין שב"בניקים בעולם בכלל וכל החיים הם עסוקים רק ברוחניות בטח... חס ושלום לא בציונים ולא בהבלי העולם הזה... טוב, אני לא אוציא לעז.

וחוץ מזה- למה לא לאהוב את עם ישראל???? יש פה בעיה, אוקיי, זה בעיית חינוך שיש בכל המגזרים ולא רק בדתי לאומי, אז במקום לנסות למצוא דרכים לתיקון (ואני קראתי עד מס 6 כי לא יכולתי לקרוא יותר את זה.. פשוט לא! אז אני לא בטוחה שיש פתרונות לעניין אבל עושה רושם שלא..) -הוא רק יורד על הרבנים של המגזר שלנו.

למה לתת ביקורת בלי פתרונות? זה מה שמחנכים אתכם החרדים? כי אותנו לימדו בבית ספר שלא אומרים ביקורת אם אין לנו פתרון איך לתקן או אם אנחנו לא מוכנים לעזור או לייעץ איך לתקן.

אבל אני חושבת, לעניות דעתי- שהדבר הכי טוב לנוער היום- זה מה שהרב אבינר עושה- לאהוב!! אתם יודעים כמה הנוער הזה מבולבל?? וזה בכלל לא אשמתו! ואפילו לא אשמת הבית ספר שלו! זה ככה , כי זה התקופה וזה הדור! יש לו טלוויזיה, ואינטרנט בבית, יש לו הרבה גירויים בעולם של בחוץ והוא נמשך לזה ולא יודע איך לצאת (אני אומרת את זה משיחות של חניכות שלי ..) והם מרגישים שרק מרחיקים אותם בגלל זה... למה? למה אף אחד לא מוכן לאהוב אותם ככה?

אהבה- רק מקרבת!! הם משוועים לאהבה, ממישהו שיקשיב להם, שידאג להם ואז לאט לאט  יוציא אותם מהבוץ.

בבקשה ממך כבוד הרב פרידמן- לך לכיכר ציון, לך לזולה של חצרוני, דבר עם אנשים שם ותבין קצת למה הנוער הזה זקוק- בשלב הזה- ממש לא לדף גמרא. בכלל לא! הם רוצים אהבה! אהבה אמיתית אבל! ושלא יגידו להם שהם סוג ב' ושהם חילוניים ועוזבים את הדת ואסור להתקרב אליהם ושיפסיקו לקלקל את האחים הקטנים.

לך תראה את ההצגה "סוף הדרך" של אספקלריא (נראה לי) ותראה מה נוער משם צועק בלי מילים!

להכריח תלמידים ללמוד כל היום דף גמרא שהם לא מבינים - לא יעזור להם להתקרב לה'.

המטרה שלנו בסך הכל, כמחנכים , היא לתת לתלמידים דרך לעבוד את ה', לכוון אותם לצורה הכי טובה שהם יכולים דרכה לעבוד את ה'. ואם הם נמשכים לאמנות- אז לכוון זאת דרך אמנות, ואם זה דרך שכלית- לכוון אותם ללמוד גמרא. אבל הכל הכל הכל באהבה! אהבה אינסופית! רק ככה הם מבינים!

(נ.ב- כמובן שצריך לתת להם גבולות והכל, אבל אם לא אוהבים אותם- חבל על הזמן מזמן)

מקווה שלא חפרתי.. אבל פשוט לא יכולתי לקרוא את זה ולשתוק!

פשש ויכוח מענין...חלי
בתור אחת שהתלבטה בנושא באמת הרבה (בעיקר בשנת השירות שלי, שנה שעברה...) הגעתי למסקנה שמי שבאמת מדקדק במצוות, עובד את השם מתוך מחויבות מוחלטת לתורה- זה לא באמת משנה אם הוא דתי או חרדי...
כשנגיע לשמיים אחרי 120 בע"ה אף אחד לא ישאל אותנו אם היתה לנו כיפה סרוגה או שחורה על הראש....

נכון, בציבור הדתי יש חלק לא מבוטל של אנשים שהם יותר ציוניים מדתיים כמו שאמרו פה קודם וכאלה שבאמת התורה לא בראש מעיניהם... אבל יש גם ב"ה ציבור גדול של אנשים צדיקים, יראי שמיים שמדקדקים במצוות ו"חטאם" היחיד שהם מאמינים שהמדינה היא אתחלתא דגאולה...

אני אישית לא יכולה להגיד שאני נעולה על עצמי 100% בדרך ההשקפתית אבל הכיוון שלי הוא בע"ה החרדי- לאומי....

שנזכה לעבוד את השם באמת בלי מחלוקות וויכוחים....
רק השבת קראנואבא שמואל
אחד שוגג ואחד מזיד בחילול השם
הרב יעקב ב. פרידמן שליט"א טול קורה מבין עיניך!שחור בהיראחרונה
אולי במקום להטיל ביקורת בציבור שלנו (על זה כבר הגיבו לך...) תסתכל על הציבור שלך.
הגישה החרדית המתנשאת שרוצה להטיף מוסר ולהחזיר בתשובה מתגלמת במאמר שלך.

על הגישה הזאת אבד הכלח. החברה החרדית מתפרקת מפנים, מריבות ופילוגים בין ליטאים לחסידים, בין אשכנזים לספרדים, בין פורוש לליצמן, בין שבבניקים לכל השאר וכו'.

גם בקיום מצוות איני רואה שום הבדל מהותי בין החרדי המצוי לבין בייניש מן השורה, ולמעשה ההבדל הוא רק בכמות ולא באיכות, ולפי המגמה המסתמנת אתם בירידה ואנחנו בעלייה.

מדברים היום על שליש שבבניקים ונושרים!! לא השכלתם להבין שא"א ליסד תורה על רוחניות בלבד וחייבים גם בסיס חומרי איתן כמאמר הרב באורות התשובה ולכן תורתכם אוורירית למדי...

גם מבחינה כלכלית רוב החרדים מתחת לקו העוני וגם מי שעובד לא מרוויח הרבה כי אין השכלה. האם זהו רצון ה'? לחיות בעוי ודוחק רב מתוך בחירה? וכשאפשר אחרת? הציבור הדל"י הוא הוכחה שאפשר אחרת ולכן אתה דואג להיכנס בו כל הזמן כדי שח"ו אף אחד לא יחשוב היות סרוג ל"ע.

ועוד לא דיברנו על בעיות הצניעות ,השידוכים והדירות, הצבא, ועל כל בעיות ההסתגרות האחרות.
אין לך זכות מוסרית להעביר ביקורת! גם לא בשם גדולי התורה שלך, שהרי יש לנו גם.

חוסר נשיותיובללל

אשמח לשאלה שקצת לא נעים לי לשאול.

אני יוצא עם מישהי משהו כמו חודש. הולך אחלה סה"כ, אחלה שיחות, יש צחוקים כימיה ודיבור זורם יחסית.

אבל יש משהו שממש מפריע לי וזה שיש בינינו איזשהו פער באסתטיקה/היגיינה. אני אחד שממש שם לב לדברים וממש רוצה שאישתי תהיה "מטופחת". והיא לא אחת שמתאפרת בכלל, לא לדבר על לק וכל זה.. וגם לבוש דיי פשוט. ואפילו (וממש לא נעים לי להגיד) לא תמיד שמה לב לשערות בפנים…

השאלה מה לעשות עם דבר כזה? אני לא יכול להתעלם מזה.. ברור שגם לי יש עבודה לעשות אבל בסוף יש איזו רמה שאני מצפה ממנה..

שייך בכלל לדבר על זה איתה??

תודה. 

לא שייך לדבר, היא לא תשתנהshaulreznik
טיפוח עצמי זה משהו שאם לא היה קיים בגיל ההתבגרות, לעולם לא יקרה.
חשש גנטיאחד האם שומע

שלום לכולם.

אצלנו במשפחה כולם ממש גבוהים. באיזור 190, והבנות יחסית בממוצע. כל חיי גדלתי כגבוה ותמיד קיבלתי על זה מחמאות, לכן אצלי במוח זה נתפס כדבר מאוד מהותי. 
העניין הוא שאתמול יצאתי לדייט עם בחורה מתוקה ממש, אבל גם ממש נמוכה. ויותר מזה, המשפחה שלה גם ככה פחות או יותר. אחרי שהבנתי את זה פתאום התחיל להפחיד אותי העניין הגנטי (ברור שגובה זו לא מחלה ח"ו והבעיה היא בתפיסה שלי! אבל ככה גדלתי וכרגע קשה לי להשתחרר מזה. ומבקש מראש סליחה אם זה פוגע במישהו). 

השאלה שלי היא האם יצא לכם לחשוב על משהו כזה פעם? מה יהיה הגובה של הילדים? איך אפשר לברר גנטית מה באמת ההשלכות של זה? מכירים משפחות שיש פער גובה מטורף כזה? מה הגובה באמת של הילדים?

חבר'ה, באמת כל פיסת מידע שיש לכם כאן תעזור לי, זו לא פעם ראשונה שאני מתלבט על זה. תודה

אם חשוב לך גנטיקהחושבת בקופסא
תבדוק מחלות גנטיות שמשפיעות על החיים הרבה יותר מכמה סנטימטרים לפה או לשם.
כמו שאמרתיאחד האם שומע

אני יודע שזו לא מחלה, וברור שצריך אכן לבדוק מחלות גנטיות. אבל זה מטריד אותי. הלוואי שלא. 

אני יכול להגיד לך שאני חושב על זה לצד השניל המשוגע היחידי

אבא שלי נמוך, אמא שלי ממוצעת על גבול הנמוך,
וכולם אצלינו די נמוכים במשפחה. (אני נמוך)
אני חושב שאם זה פער, אז זה אמור להתאזן, אבל אין לי באמת ידע מקצועי...
אבל בסוף אם תתרגל לזה, אז הגיוני שגם התפיסה שלך תשתנה.

קודםאחד האם שומע

כל תודה רבה על התגובה נשמה טהורה, מקווה שהשאלה שלי בסדר!

דברי שני, זה ברור שעל רוב פשעים תכסה אהבה..אבל עד שהאהבה תגיע....

בשמחה, השאלה שלך טובה,ל המשוגע היחידי

וזה גם מובן מאוד למה זה מפריע לך.

ואני מניח שאתה שואל על הילדים שבעז"ה תאהב אותם איך שהם יהיו...

השאלה בסדר גמור. לא להרגיש אשמה רבותינחלת

על הרגשות שעולות אצלכם. יש להן מקום.

אין לי תשובה על כך. אולי להמשיך ולראות אם זה עדיין מפריע.

אולי הילדים יהיו גבוהים כמוך? יש לנו שכנים שהיא מאוד נמוכה. ממש.

בעלה די גבוה (לא 1.90) ו90% מהילדים, גבוהים.

אבל יכול אולי להיות גם ההיפך כמובן.

אגב, קראתי בספר "יומנה של שדכנית" על מישהו שהגיע לאחד מגדולי ישראל

בטענה שאחותו שמה דגש על שטויות; הכירה בחור נמוך ואינה רוצה בו כי

טוענת שתתבייש ללכת איתו ברחוב.

הצדיק ענה לו: אלו לא שטויות. זה דבר שצריך לקחת בחשבון אם זה מפריע לה.

זה לגבי ההצטדקויות שעולות כאן לגבי הרגשות לגטימיות לגמרי.

מה עושים איתן? זה כבר נתון לשיקולו של כל אחד.

בהצלחה רבה!

הגובה שלי 156 ס"מshaulreznik

כנ"ל לאבא שלי, ואימי עוד יותר נמוכה. לגבר זה לא קל מבחינת הביטחון האישי, לנשים אין בעיה (הן אכן נתפסות כ"מיניאטוריות ומתוקות"). ילדיי נמוכים כמוני, הבן עדיין קטן ולא מוטרד במיוחד, לבת הגובה שלה כלל לא מפריעה.

אבל רוב הסיכויים שילדיך יגיעו לגובה ממוצע של 175 ס"מ ואף הרבה מעבר. אז אין מה לחשוש. שאל את הבינה המלאכותית והיא תיתן לך תחזית על סמך סטטיסטיקה קיימת.

תודה על השיתוף!אחד האם שומע

על בסיס מה את/ה אומר את זה? באמת כבר שבוע שאני מנסה להסתכל מסביב על משפחות ולא מצאתי משהו עקבי מדי..חוץ משאם יש גנים נמוכים אז זה עובר הלאה..

ראה את המחשבוןshaulreznik
זה עניין אישי ותלוי בטעם שלך, לדעתינקדימון

מה שלא נכון זה המחשבה שגן גבוה פלוס גן נמוך יוצר גן ממוצע. אם אתיופי יתחתן עם אשכנזיה אז הילד יצא מוקה? זה לא ביולוגיה.

אם חכם יתחתן עם טיפשה אז הילד יצא ממוצע הציונים שלהם? זה לא ביולוגיה.

אחד מהגנים יבוא לידי ביטוי וזו הגרלה שאין לנו איך לשלוט עליה, ומה שכן יכול להיות זה עוצמה משתנה של הגן המסוים - אבל הנטייה תהיה גבוהה או נמוכה, וממש לא נטיה לממוצע.

זה דבר שיש לדעת.

עכשיו השאלה היא מה הטעם שלך בנושא, אם בכלל אכפת לך/חשוב לך, וכדומה.

מעניין מאוד.אחד האם שומע

ברור לי שאין פה נוסחה מדויקת (אע"פ שיש מחשבון באמת כמו ששלחו למעלה חחח..) אבל רוצה לשמוע מנסיון החיים פה של האנשים מה רואים/שומעים מסביב. לדעת האם אני לבד בהתלבוטות הזו והאם יש לה מקום או שזה יצר הרע? 

במקרה קפץ לי השרשור ורוצה להגיבבארץ אהבתי

קודם כל - זה נכון שזה לא תמיד יוצא ממוצע, אבל דווקא בדברים האלו (גובה וצבע עור) יש איזשהו ערבוב של הגנים שיוצר לרוב משהו באמצע (כי יש פה כמה גנים שמשפיעים, ולכן חלק מתקבל מהאמא וחלק מהאבא, והתוצאה מושפעת משניהם. יש תחומים אחרים שבהם רק גן אחד משפיע ואז זה באמת סוג של 'הגרלה' אם זה כמו אמא או כמו אבא).

מכירה כמה משפחות של אתיופי ואשכנזיה (או להיפך) והילדים באמת בצבע כמו של תימנים. וגם במשפחה שלי רוב הילדים קיבלו צבע בערך באמצע ביני לבין בעלי (עם שונות בין הילדים, אבל בגדול כולם בטווח שבנינו).

ולגבי הגובה - יש לי דודים שהם עם הפרש גובה משמעותי. הבעל בערך 1.90, והאישה סביב 1.50 (להערכתי, לא שאלתי אף פעם...). יש להם 7 ילדים, 2 בנים שקיבלו את הגובה של אבא שלהם (לא יודעת אם ממש בגובה שלו, אבל כן גבוהים מהממוצע באופן ניכר), ו-5 בנות בגובה ממוצע, גבוהות יותר מאמא שלהן אבל לא באופן חריג.

חוץ מהחשש לילדיםShandy

זה מציק לך בעין?

מרגיש לך מוזר להסתובב עם מישהי יותר נמוכה בהרבה ולא ממוצעת?

איך הצל/ השתקפות שלכם ברחוב או מול חלונות ראווה מרגישה לך??

כי לגובה כמה שתרצה זה מה שה' קובע

אני באה כמיך ממשפחה של גבוהים

אבא שלי 185 אמא 175 ויש לי אחים 192 188 אחיות 176 175 שזה גובה ממש גבוה לבנות

אבל גם אחים בנים יותר נמוכים - ממוצעים 176

(שזה הממוצע בערך לגברים- 177)

ואני שאני 170 זה גם גבוה לבנות

(הממוצע הוא 163)

זה תלוי ילד מה הוא אוכל כמה ישן אם עושה ספורט

אני מכירה זוגות שהם הפוכים שניהם מגרדים את ה170 ויצא להם בחור 185

זה משפיע אבל לא מחייב בכלל

אז תתיחס יותר להרגשה שלך איך זה נראה בעינך

כמה  זה מפריע לך שהאישה שלך שהיא נמוכה

לא הילדים שלך

כי לי זה מפריע🙂

מודה

נסיתי  עם כמה וכמה בחורים אבל אני לא נמשכת לכאלה שפחות מ178-180

אני צריכה לראות שיש הבדל גובה בנינו

תודה!אחד האם שומע

האם שאני שואל את עצמי את זה גם. כי זה פרדוקס כזה. ככל שאני מפחד יותר מאיך זה ישפיע על דור העתיד אוטמטית זה משפיע על איך אני מסתכל עליה. 
ובדיוק כמו שכתבת, יצא לי להתסכל על הצל ברחוב וזה, וזה מרגיש לי קצת 'מוזר', כמו אחות קטנה. אבל אמרתי לעצמי שזה אולי סתם קול בראש שצריך לנפץ..מבולבל כבר. 

מסכימה; איך זה מרגיש אצלך, לא הילדים כרגע.נחלת
בעלי גבוה ואני נמוכהמתואמת

שמחה שזה לא הפריע לבעלי...

יש לנו ילדים גבוהים, ילדים ממוצעים וילדים נמוכים. מגוון נחמד

אגב, ההורים של בעלי גם נמוכים, רק הוא ואחיו גבוהים...

גם לדעתי - פחות תחשוב על הילדים העתידיים, אלא על איך זה מרגיש לך מולה, אם מפריע לך להיות בפער כזה מולה. זה עניין של העדפות מראה ולא של גנטיקה...

יש לי דוד 1.98 ודודה שלי 1.65 בערך,Lavender

כל הילדים יצאו גבוהים (חמישה במספר)

ואם אתה שואל אם יצא לי לחשוב על זה פעם, אז בפירוש כן.

בסוף כשאני מתחתנת עם מישהו אני רוצה להוריש גנטיקה טובה לילדים, לא דווקא גובה. 

(לי אישית גובה יותר מפריע בקטע שגבר נמוך מצטייר בעייני כפחות "גברי" אבל לא יפריע לי שיהיו לי בנות נמוכות למשל)

נכון, אבל לא בהכרח.נחלת

אני גבוהה.  ובכל זאת, שמתי לב שיש גברים נמוכים שהם גבריים בהחלט.

כמובן שמטבע הדברים, אשה גבוהה היתה רוצה בעל שלפחות בגובה שלה.

אבל יש גברים נמוכים גבריים ומושכים. לגמרי. וגם גבוהים שלא נראים

גבריים כל כך.

מכירה מישהו נמוך נמוך נמוך.....למטה מהממוצע. בהרבה.

אשתו גבוהה גבוהה גבוהה...למעלה מהממוצע.

רואה די הרבה זוגות כאלה.

יכול להיות שגם אצלך זו איזו תסמונת גנטיתמרגול

ויכול להיות שסתם נטיית גובה

כנ"ל אצל הגברת המיועדת.

כי כן, ברור שגובה מושפע המון מגנטיקה, אבל יש מקרים שזה ניתן לבדיקה ממוקדת של 2-3 דברים. לרוב יבדקו בשביל שלא יהיה לשני ההורים (למשל כי אז ההשפעה היא לא רק על הגובה, אלא גם על עוד דברים. או כי זה כבר יצור מצב קיצון)

בכל אופן. אני חושבת שייתכן שיש פה גם עניין של מגדר.

כי כאמור, לגברים גבוהים מאוד, קשה פחות מלנשים גבוהות מאוד. וכך גם ההפך.

אז אתה אולי חושב - מה אם הבן שלי יהיה נמוך מאוד וזה יקשה עליו בזיווג/ביטחון עצמי/ ווטאבר

אבל אני כאישה הייתי חוששת בעבר מההפך - מה אם תצא לי בת מאוד גבוהה?

אני נמוכה מאוד, בעלי מעל הממוצע אבל לא ברמה חריגה, אז לא נראה לי שתצא לי בת 180 חחח

אבל בהחלט מבינה את הקושי של ללכת עם מישהי שנמוכה ממך ב40 ס"מ (מהכיוון של זו שהלכה לצידו של מי שגבוה ממנה ב40 ס"מ, וזה באמת מרגיש לפעמים כמו "ילדה", עד שמתיישבים ואז כבר לא. אבל מבינה)

אשכרהאחד האם שומע

כתבת הרבה ממה שעובר לי במוח. 

ברור שגובה באיזשהו מקום זה יתרון/נורמלי לגבר ואילו לאישה זה יהיה חיסרון מסויים..וכל הקטע שזה גם בדיוק להיפך! ואין לנו איך לשלוט על זה. מצד שני, כמו שכתבתי, יש לי איזו תפיסה כזו שגובה הוא מאוד מאוד חשוב. לכן זה משפיע לי על איך אני תופס אותה וגם עולה הפחד על דור העתיד,..

רק אם תתחתן עם מישהי גובהintuscrepidamאחרונה
תהיה סבירות גבוהה יותר, לא וודאות, שהילדים שלך יהיו גבוהים. וזה תחת הנחה שכל הדורות לפניך גבוהים ככה שיש לכם נטייה להיות גבוהים.
למהזית שמן ודבש

כמעט כל הדייטים שעברתי מסתיימים כעבור פגישה אחת?

הקב"ה חוסך לך זמן על בנות לא רציניותintuscrepidamאחרונה
תודה לכולם פה!!!נו, ההוא מהזה

לילה טוב לכולם!

ב"ה רק רוצה לעדכן שלפני כשבועיים החלטנו שאנחנו רוצים להתחתן, ביום שלישי הצעתי לה והיום הייתה המסיבת אירוסין שלנו.

תודה לכל מי שעזר לי פה בעבר עם שאלות! הורדתם לי ממש את הלחץ והחרדות לפני הדייטים הראשונים!

אשריכם ישראל! בקרוב אצל כולם!

איזה יופי אין לי מושג מי אתה אבל מזל טוב!!!!!!!הפי

הרבה אושר בריאות נחת ושה' יאיר לכם את הדרך יום יום בקלות ובאהבה

לכל עם ישראל בעז"ה

מזל טוב! שימחת כל כךזיויק
מזל טוב!Lavender

איזה מרגש

שמחה בשבילך על המסע הקצר שעברת (לפחות ממה ששיתפת)

מאחלת לך אושר ועושר עד בלי די🥂

באמת היה קצר ב"ה, חודשיים עם הראשונה וזה הספיקנו, ההוא מהזה
יא מזל טוב! משמח! הרבה הצלחה !נפש חיה.
בשעה טובה! הרבה מזל טוב!יעל מהדרום
הרבה מזל טוב, אם אני מבין נכון מדובר בראשונה שלך?מתוך סקרנות

שיחקת אותה.

יפה.

אכן מדובר בראשונה ב"הנו, ההוא מהזה
8 פעמים "מזמור לתודה" ערב בוקר וצהריים.......נחלת
וואו! איזה כיף! מזל טוב!!!יהודי שואף לטוב
שתזכו לשמוח זה בזו וזו בזה ולהוסיף המון אור.

מוזמן להמשיך לתרום ולקבל בפורום (אף שזכית ואין לך הרבה נסיון😀).

כל כך משמח! היו מאושרים יחד. המון המון נחת!נחלת
מזל טוב!זית שמן ודבשאחרונה
מסי או מרדונה? (לכבוד המונדיאל שיתחיל מחר)advfb

לאחרונה שמעתי את הפסודקאסט של בן בן ברוך שמארח את הרב ליאור אנגלמן. שיחה ממש יפה ממליץ לשמוע.

כחלק מהשיחה, בן בן ברוך דיבר על כך שבגמר של המונדיאל, לפני 8 שנים, כשנבחרת ארגנטינה הפסידו בגמר אחרי גול בהארכה של נבחרת גרמניה, מסי הזיל כמה דמעות אבל לא בכה יותר.

לעומת זאת, כאשר מרדונה הפסיד בתחילת שנות ה90 במונדיאל בגמר, הוא בכה בכי תמרורים..

ומה הקשר לשידוכים?

שאלו את מסי, איך זה שאתה לא בוכה?? זה אירוע שיא. זה נראה כאילו זה משחק ליגה רגיל לפי התגובה שלך.

אז ענה כך - כאשר בחרתי להיות שחקן של כדורגל מקצועני אז קיבלתי את העובדה שיכול להיות שינוי קיצוני בחיי, עליות מאוד חדות וגדולות, ומצד שני, תהומות קשים ונפילות מטורפות. אז החלטת שאני צריך להיות מאוזן. לא לצאת מגדר הרגיל על כל נפילה או עלייה.

אז בנוגע לדייטים - 

עד כמה אתם זהירים ומחכים להדרגה בקשרים ומכוונים את הציפיות?

עד כמה אתם נותנים לעצמכם לחוות את הרגע ואת העליות והירידות הפתאומיות?

ריה"ל מדרידקעלעברימבאר
בכנות יש לי מלא מגננותהפי

אבל עם הבחור הנכון זה יתקלף ..

בעייני במינוס של רווקות מאוחרת זה שאתה יכול להיות הכי טהור בעולם

ואנרגיה או בחירות של אנשים אחרים .  תרצה או לא הם גורמות לך למגננות... במודע לא מודע

ולכאב /פחד .

ואני אשתמש במילה גרנדיוזית למרות שזה גם יכול להיות קטן מיני טראומה .

הראש זוכר הרגש זוכר .. וכל בחור משאיר איתו רגש / חוויה .

אני רק מחכה לרגע הזה שהוא יגיע ויקח ממני דאגות ופחדים שלא שלי.

זה כמובן דורש גם ממני לאפשר בקיצור זה באמת מסע / קריעת ים סוף .

זה נשמע בריא מאודadvfb

אני חושב שגם לצעירים זה יהיה טוב שיהיה הגנות.

הגנות שומרות עלינו. לפעמים שאין לאנשים הגנות אז הם נפגעים ואין בזה שום אידיאל.

נכון אבל צריך לדעתהפי
להיות צופה מהצד ולא להיות המגננה עצמה 
מודע להגנות, חידוד חשובadvfbאחרונה

בשורות טובות אמן!

לא יודע מה יש לכבד את המונדיאל, אבל קישורית יפהיהודי שואף לטוב

בתחילת ההיכרות הציפיות לרוב גם כך לא בשמיים, אז אני לא מפחד מנפילה מגובה.

אם נוצר קשר, הנפילה )אם תבוא) תהיה כנראה כואבת יותר, אבל כבר נוצר משהו, יש סיכוי, ולכן שווה לנסות להסיר מגננות כמה שאפשר, כדי לאפשר לקשר הזה להתפתח.

כמובן, צריך להיות איזשהו דירוג. לא להתחיל מיד לבדוק לאיזה בית ר כדאי לשלוח את הבן שלנו המתוק, אבל בהחלט יש מקום לבנות תמונה בראש שהיא-היא, מה שגם יחזק בעצמו את הקשר.

האם אני יודע לעשות את זה נכון?

שאלה גדולה.

תודה על השיתוף! כאב זה לא כיף advfb

נראה לי שבאמת עיקר העניין הוא להתחלת קשר, אבל גם אחרי שקשר מתקדם זה עדיין העיסוק.

חלק מעניין ההדרגה זה לא רק לא לקפוץ שלבים בטיל, אלא גם לדעת להתקדם ולא לעצור לגמרי, ולפעמים בקשר רציני יכולים להיות פנטזיות כאשר יש תקיעות בקשר. מתישהו תקיעות כזאת יכולה ליצור פנטזיות כאילו הכל טוב. אבל לא, צריך להתקדםםם

וואי זה קשוחLavender

לפעמים הלב מרגיש משהו אחד והשכל מנמיך ציפיות כדי לא להתאכזב.

משתדלת לא לפתח ציפיות בתחילת כל קשר גם אם נראה שזה זה, אבל בסוף בתור בת אנוש כן מתאכזבת אם יש קשר משמעותי שנחתך מאיזושהי סיבה.

ואם כבר הזכרת את מסי, אני מחזיקה ממנו שלמרות שהוא אחד האנשים המפורסמים בתבל, הוא נשוי לחברת ילדות שלו כבר 18 שנה ולא מחליף בת זוג כמו גרביים.

נראה לי שלהתקרקע זה הדבר שאני הכי מזדהה איתוadvfb

זה פחות עניין של להוריד ציפיות או להגביר ציפיות.

אלא -

להתאים את הציפיות למציאות. המציאות שכרגע אני לא מכירה את הבחור ויש בו עוד צדדים שהוא יפתיע אותי בהם אם אני יכיר אותו.

כי אנשים הם עולם ומלואו, ואנשים הם מפתיעים, לטוב ולרע.

לכן הרבה פעמים פנטזיות שמנותקות מהמציאות עלולות לסתום את הסקרנות, וסקרנות זה בין הדברים הכי חשובים בהיכרות!

לכן, הצורך היחידי הוא להיות מציאותי. ובסדר אנחנו בני אדם אז כדאי לא להיות קשים לגבינו ביחס לכך.

מה דעתכם?פתית שלג

היא טוענת שהרווקות המאוחרת כל כך פושה בדורנו כי אנחנו מחפשים זוגיות עמוקה יותר מאשר מה שהיה בדור הקודם.

לכן עיכוב הזוגיות הוא חלק מתהליך הגאולה של סוג זוגיות אחר עם הקב"ה, וממילא גם בזוגיות שלנו.

מקווה שאני מדייק

"אני לא חושבת שרווקות מאוחרת היא בעיה" 

אני לא יודעת להגיד אם בדור הקודם היה עמוק או לאאני:)))))
לא התחברתיניצן*

מילא אם זה יבוא מרווקה שתרגיש ככה ותגיד.. אני לא לוקחת בעלות על זה, אבל לא התחברתי שהיא לוקחת את ה'קושי' הזה וצובעת אותו בצבעי גאולה. אפילו שמצידי אני יכולה להרגיש את זה. ויש בי אמונה, שכל 'עיכוב'/ המתנה יש בתוכו ובתוכה דבר שיכול להצמיח ולבנות, כמו שמשבר זה גם מבשר וכו וכו'. אז מבינה מה היא רוצה להגיד, 

ואפשר להגיד על זה על הרבה דברים אחרים כאלו של נסיונות. 

עם זאת, גם בתוך זוגיות אפשר לבנות קומה ועוד קומה, 

וכשאני רוצה להתחתן ומרגישה את המציאות טופחת על פניי אין לי מילים, ולי באופן אישי אין רצון לקרוא את המלים האלו. 

אולי בעומק של הדבר זה באמת קשורכְּקֶדֶם

אבל בתכלס

זה הרבה בגלל שהיום כל אחד עף על עצמו והמבחר עצום וככה גם הפומו. 

חחחחאני:)))))
מבלי להתייחס בפירוט לנכתבנוגע, לא נוגע

אני חושב שצריך שינוי חשיבה כללי. תרתי משמע. זה נכון לכולם אבל חשוב במיוחד לרווקים בוגרים יותר שכבר עברו דברים ועבדו המון עם עצמם.

היא כותבת- "כדי להבין מה קורה בעולם הזוגיות, צריך להבין מה קורה בתהליך הגאולה... הגאולה היא תהליך של מעבר מההסתרה לקשר גלוי של פנים אל פנים".

ההשוואה עולה מאליה-  אין יש רווקות מאוחרת ובתים לא נבנים, אולי זה לא בגלל שהקשר הזוגי הוא לא מספיק פנים אל פנים, אלא בגלל שאנחנו לא מספיק מתאמצים לבנות את בית ה' ולהתקדם בתהליך הגאולה. זה פשוט שיקוף. בניית בית זה לא עניין פרטי לא רק לחיוב אל גם ל"שלילה". אם כל בית בונה עוד חורבה, אז כשאנחנו לא מתאמצים לבנות את המקדש (ואנחנו כבר לא בגדר אנוסים כמו בגלות)- אז ממילא עוד בית מתפרק או כלל לא נבנה. אם כשהיינו יכולים לעלות לא"י לא עלינו בהמונינו, בא משהו רע וקשה ודחף אותנו לעלות.

מתעסקים בסימפטום ולא בשורש. ברגע שהציבור יפעל יותר לבניין המקדש, דברים ישתנו גם בתחום הזוגי (גם מבחינה פסיכולוגית זה הגיוני, כי אם נהיה מאוחדים סביב מטרה גדולה יהיה קל יותר להתחבר ולהתחתן). הרווקים והרווקות (בעיקר אלו מביניהם שיש להם מידות מתוקנות והם אנשים טובים עם תפיסה בריאה, ובולט שהעיכוב לא באשמתם), נושאים על גבם את גלות השכינה, שמרחפת כיונה ורוצה כבר לנחות כי היא בבית אבל אנחנו לא בונים לה את הקן.

כמובן שצריך את מה שהיא כותבת (בנוסף לעבודה בסיסית על מידות ודמיונות חוסמים וכו'). אבל צריך להיזהר מתפיסה שאומרת שצריך להעמיק עוד ועוד את ההכנה לפנים אל פנים אם דברים לא מסתדרים וזה הפתרון. מה שצריך זה לגלות את הפנים, אנחנו כבר מול ורק יש כיסוי שמסתיר את הפנים וצריך להוריד אותו, להסתכל סביב ולפעול מתוך תפילה ונוכחות עם ה' (זה גם שיקוף של היחס הלא נכון למקדש. מחסום תודעתי עמוק. רק בדיעבד נבין את עומק הקונספציה הדתית).

כתבת דברים יפים אבלכְּקֶדֶם

מה תגיד על החילונים? כי זה קיים גם שם.

ובכלל, מה תגיד על הגוים בכל העולם..? אירופה גוועת מבחינה דמוגרפית בגלל העניין הזה.

פשוט המציאות השתנתה

ואישה מסובבת גבר.פעם המצב היה הפוך

היום כל אחת חושבת שהיא מינימום מיס תבל. ואז מבלי ששמה לב היא הגיעה ל35 וכבר חייבים להתחתן אז מתפשרים על מה שיש ומהר

נכון. לכן כתבתי שזה נוגע בעיקר למי שעבד עם עצמונוגע, לא נוגע

הבעיה העיקרית היום זה שאנשים שקועים בעצמם.

זה יכול להיות הרסני שאדם שלא עבד עם עצמו מבחינת תיקון מידות ילך לאימון שיחבר אותו עוד יותר אל עצמו..

מחשבה מעניינתפתית שלג

אבל גם אם אנחנו יכולים להחליט שעם לבדד ישכון ולעשות כרצוננו במקום המקדש- אני בכלל לא בטוח שההחלטה להימנע מזה לא נחשבת אונס. מצינו הגדרת אונס גם למניעות חזקות מצד קושי טכני או קושי נפשי, ואפילו ליצר הרע..

אני מסכים שמטרה משותפת עוזרת פסיכולוגית- ואני חושב שזה קרה בתחילת המלחמה, ועוד נשאר ברמה מסוימת. אז זה בתכלס לא חייב להיות התאחדות סביב מקום מהמקדש, ודוקא יותר הגיוני לומר שבשביל לדאוג למקום המקדש צריך להגיע לאחדות גדולה, ובלעדי זה לא נוכל להשיג שום דבר. 

גם מפשט מאמר חז"ל אפשר להבין לפעול בעיקר הפוך- שתיקון של ענייני הזוגיות מקדם אותנו לבניין המקדש (זה כמובן לא מחליף את החובה, הזכות והאחריות הלאומית שלנו למקום המקדש).

זה פחות עניין של אונס, זה יותר עניין של הכוונהנוגע, לא נוגע

לעמ"י היו הרבה סיבות טובות לא לעלות לא"י, ובאה השואה והחדירה את המסר הנורא והכווינה מחדש.

זה גם לא עניין של לקום בבוקר ולעשות כרצוננו, אלא לפעול מעשית להשגת אישור לבניין המקדש. אפשר גם להתחיל בדיונים רחבים הלכה למעשה על העניינים הדורשים ליבון.

לגבי הסוף- אבל זו בדיוק הטענה, שתיקון ענייני הזוגיות לא הולך מספיק טוב גם אחרי כל האימונים וכו'. ומעבר לזה, בא"י אתה מתחיל מהכלל ועובר לפרט כי מורגש יותר החיבור של הפרט לשורשו. וזו גם המהות של המקדש, הכהנים עובדים ונמשך שפע לעמ"י. אנחנו פשוט חיים בתודעה אחרת וזו הבעיה.

יש בעיה מהותית כשמעתיקים את הר הבית למקום אחר, וד"ל, ולשם שמיים.

הרעיה, נשמת האומה הכללית שגם נמצאת בכל אחד, אומרת:

על משכבי בלילות בקשתי את שאהבה נפשי בקשתיו ולא מצאתיו.

בלילה, בשקט ובלבד, הרגשתי משהו עליון, וביקשתי להשיג אותו, אבל לא מצאתי.

אקומה נא ואסובבה בעיר בשוקים וברחבות אבקשה את שאהבה נפשי בקשתיו ולא מצאתיו.

קמתי וחיפשתי אותו בחיים, בעולם, אבל עדיין לא מצאתי. לא הצלחתי להרגיש את נוכחותו שם בצורה מספקת.

מצאוני השמרים הסבבים בעיר את שאהבה נפשי ראיתם.

במקום שאמצא אותו מצאו אותי השומרים, שומרי התורה, ושאלתי אותם. הם ענו את התשובות הרגילות שלהם, תלמד תורה, תתפלל מהלב, שם ה' נמצא.

כמעט שעברתי מהם עד שמצאתי את שאהבה נפשי אחזתיו ולא ארפנו עד שהביאתיו אל בית אמי ואל חדר הורתי.

ידעתי שהם טועים והם לא מבינים שכל אלו רק לבושים, אז מייד עזבתי אותם. ואחרי שניסיתי הכל- מצאתי. הבנתי. רק שם אגיע אליו באמת, אגיע להתגלות ולחיבור של האהבה. ולכן לא ארפה עד שאביאנו לשכון בבית אמי- שזה הר בית ה' מקום השראת השכינה, ובחדר הורתי- שמשם נברא העולם.

השבעתי אתכם בנות ירושלם בצבאות או באילות השדה אם תעירו ואם תעוררו את האהבה עד שתחפץ.

ועכשיו אני משביעה אתכם בנות ירושלים, אל תוותרו אלא תעירו ותעוררו את האהבה עד שתחפץ, ורק שמה האהבה באמת נחפצת. ואל תדאגו, אתם תצליחו. רק תבינו, תרצו, תתאמצו ותתמסרו, כמו שאתם עושים בשביל שאר א"י.

הרעיון הכללי נכון ושמעתי אולו כמה פעמיםהיום הוא היום
מכמה מקורות שונים ורציניים
לא מסכיםintuscrepidam
לאנשים היום יש הרבה דמיונות והם לא עמוקים אלא חושבים שהם עמוקים. זה מקשה עליהם ליצור קשר ולאהוב את מי שמולם
יש לך ודאות בכך?advfb
כן, מה שפתית שלג כתב זה רומנטיקה = דמיון של אהבהintuscrepidam
חושבת שהרווקות המאוחרת באהLavender

יותר מהסיבה שאנחנו מחפשים להתאהב ואז להתחתן

ולא להתחתן ואז להתאהב כמו בדורות הקודמים,

ואם כבר להתאהב אז בבן/ בת הזוג המושלמים בתבל מכל בחינה שהיא.

יש מבחר גדול יחסית, לא כמו יהודי העיירות שהתחתנו עם בני המשפחה היהודית הנוספת באותה העיירה/ משהו בסגנון

וכל ההקשר לגאולה בעייני ווארט חסידי נחמד ולא מעבר.

מה שבטוחadvfb

יש פער בין דורי מובהק

לטוב ולמוטב

אולינחלת

גם יש הקרנה, מבלי שנרצה, מהעולם החילוני והגויי; הכל מותר, אפשר להתחתן אפשר גם שלא,

נכון שזה נשמע לא טוב, אבל אין ספק שיש הקרנה והשלכות גם עלינו.

שמה לב, שהבחורים במיוחד חוששים להתחתן. אולי פחד מאחריות, מהעול - היום יש כל

כך הרבה דברים שיכולים "למלא"; מה שפעם לא היה. אפשר לגור לבד ולחוות חיים

מלאים ומספקים.  איני יודעת אם יש תודעה של להוליד ילדים, יהודים, שימשיכו

את עבודת השם.

אצל הבחורות, זה טבעי יותר, מתבקש י ותר. הרי הגברים מצווים, לא הנשים

ואולי יש להם יותר י צר הרע בכיוון של לא למהר להינשא.

וגם יש הרבה בנות. חלקן דעתניות; למדו, חושבות, מעורות.

אולי זה גם מרתיע את הבחור הממוצע.

יש אולי סיבות נוספות. שכל אחד יחשוב פנימה לעצמו ואפילו

יכתוב לעצמו. בכנות; למה אני לא ממהר/ת להתחתן? להתיישב?

אני לא חושבת ששם הבעיההפיאחרונה
צניעות = איכות בזוגיות???מחפש אהבה

לדעתכם, האם יש לרמת הצניעות והשמירה של בני הזוג השפעה על איכות הזוגיות שלהם?

אין שום קשר, ולמה שיהיה קשר?זמירות
נראה לי שהמוטיביציה הבסיסית לשמורadvfb

היא גזירת מלך. 

ה' הטוב לא ימנע להולכים בתמים

לא נכון. זה מוסר טבעי. מוסר טבעיקעלעברימבאר

לא נובע מגזרת מלך, אלא מאיך שה' ברא את עולמו

גויים לא מחוייבים בגדרי הצניעות ההלכתייםadvfb

כי זה מעבר למוסר טבעי

מסכיםארץ השוקולד
זה לא סתם שהרמב"ם מדבר על מחויבות זוגית רק מעת מתן תורה, כי התורה היא מה שהובילה לשינוי ולא שיש משהו בטבע האדם המחייב זאת.
אתם לא מדברים על אותו דברנוגע, לא נוגע
הוא מדבר על גדרי צניעות הלכתיים ואתה על מחוייבות זוגית, שבוודאי שהיא חלק מהמוסר הטבעי גם לגויים. "ודבק באשתו"- ולא באשת חבירו.

הרמב"ם שם רק אומר שהתורה ציוותה את עם ישראל לעלות עוד דרגה ולהתקדש (תרתי משמע), ולא לבטא צרכים גופניים בלי להתקדש ולהינשא גם כשהם פנויים ואין בגידה.

(גם איתו אני לא מסכים כי אמנם הגויים לא חייבים בגדרי צניעות הלכתיים כמונו אבל זה לא אומר שזו גזירת מלך. זו קריאת כיוון, ומי שחכם יקח אותה).

אני מדבר כמובן בתור הסקאלה של השמורמחפש אהבה

לא הפרוץ. אלא שגם בזה יש הרבה רמות.

ואני שואל: האם לדעתכם יש לרמת השמירה השפעה על איכות הזוגיות [גם לא מדבר על הקיצוניות, שלא מאפשרת לך לחיות אפילו עם עצמך..]

צריך להיות בתוך הראש שלך כדי להבין מה אתה רוצה🙂זמירות
עבר עריכה על ידי זמירות בתאריך כ"ב בסיוון תשפ"ו 7:56

למה שיהיה קשר בין הקפדה יתרה על צניעות הלבוש, הדיבור. ההתנהלות בפרהסיה - ובין איכות החיים הזוגיים והקשר הרגשי בין בני הזוג?

זוגיות טובה מאופיינת בתכונות טובות של תקשורת פתוחה, של יכולת ניהול קונפליקטים, הכלה והתאמה של הבדלים באופי, של לתת מקום להגשתה עצמית ופיתוח אישי, ביטחון ואמון עמוק, אינטימיות טובה

אפשר להיות מלאך כלפי חוץ ושטן בבית 🥲 

מצד כל צד מבני הזוג, אם לא מצליחים לבנות קשר זוגי הממלא את התנאים לעיל

בוודאי שכןבחור עצוב
תגיבו עם הסברמחפש אהבה
לדעתי זה בסיס טובמחפשת111

אבל לא מבטיח שום דבר להמשך, זה תלוי בעוד הרבה גורמים כמו תקשורת, פתיחות, שיתוף, מוכנות לבקש עזרה ולמידה אחד של השנייה

בהחלט כןLavender
אין לי מושגארץ השוקולד
אבל הקב"ה ציווה על כך ולכן אנחנו מחוייבים.

שמירת השבת במהלך לימודיי באוניברסיטה כנראה פגעה בציונים, אבל עושים את מה שנכון עדיין כי יש מחויבות למה שה' ציווה.

נפלא. לפום צערא אגרא.נחלת
תלוי אם אכפת לבחור...ועלהו לא יבול
הקיצוניות בין התגובות כאן מעניינתנוגע, לא נוגע

כמעט כל התגובות הם או ברור שכן או ברור שלא..

מה הקשר? לא.נעמי28
🙂👍זמירות
לאנפשי תערוגאחרונה

אין קשר לדעתי.

יש זוגות שלא שומרים צניעות ואהבה משגשגת שם

ויש הפוך לגמרי

אני כן חושב שיש קשר בין צניעות ושמירת ההלכה לבגידות וכו'

לדעתי זה מפחית משמעותית את זה

ובסוף.

לא בגלל זה ולא בגלל זה שומרים צניעות

אלא בגלל שזאת ההלכה.

בשביל קשר צריך לדבר. בשביל לדבר צריך לדבריהודי שואף לטוב

אחת. שתיים. שלוש.

נחמד והכל, אבל שום דבר לא זז.

שומע ומספק נתונים יבשים.

לימודים, שירות, משפחה, תחביבים.

סיפורים, סיפורים, סיפורים.

התמונה מתחילה להתבהר.

יש פוטנציאל.

יש היכרות.

אבל אין קשר.

בשביל קשר צריך לדבר, לא רק לקשקש.

אבל בשביל לדבר-צריך לדבר.

ובשביל לדבר צריך להיפתח.

ואני לא יודע לעשות את זה.

שאלות מנחות מצידה היו עוזרות.

אבל היא מחכה.

ואני מבין אותה.

גם לא מציב מולה שאלות בומבסטיות.

לא נעים.

הרי אנחנו לא קשורים.

רק מכירים.

אז מה הלאה?

איך מתקדמים מכאן?

כרטיסים שפותחים שאלות?ארץ השוקולד

חוויה שתיצור סיטואציות לדבר ולשתף?

כפלסטר זה יכול להיות נהדר.יהודי שואף לטוב

אבל.

א. זו יכולת תקשורתית שלדעתי היא די בסיסית, והייתי רוצה לרכוש אותה.

ב. כבר מדייט שני? מרגיש לי שהתקדמות כלשהי ברמת השיח (לא רק זרימה בקשקושים, אלא שיח גבוה/עמוק יותר, להגדרתך, ברמה מסויימת) מתבקשת כבר שם.

הבאתי פעם כרטיסים לדייט שני. כרטיסים שרובם מעלים נושאים לפטפוט ולא לשיח אמיתי, כי זה לא היה כדי להעלות את רמת השיח אלא כדי לאפשר שיח בסיסי, כי היה מפגש רווי שתיקות, לא התחבר לשנינו לפטפט ונושאים מוצו במהירות. הוצאתי את זה באמצע והיה די מביך (וגם נגמר אחרי הפגישה הזו, אבל כנראה שזה היה למרות ולא בגלל הכרטיסים...).

שיח עמוק בעדינותמחפש אהבה
לא בהכרח צריך בדייט שניארץ השוקולד
אולי צריך לתת יותר זמן כדי להיפתח?

תסתכל על ההצעות שלי כגשר זמני ולא כפלסטר

אסביריהודי שואף לטוב

נראה לי ש'מקפצות' כאלו (מסכים עם הגדרתך 'גשרים') לא שייך להתחיל בשלב מאד מוקדם, הבעיה היא שקשה להתקדם מאותו מצב מאד מוקדם אם לא נוצרת התקדמות כלשהי בקשר.

השאלה כללית, אבל ספיציפית הקשר שגרם לי לכתוב את הדברים נגמר, להבנתי על הרקע הזה. 

לאטניצן*

אין אמת אחת

יתכן שאחרי תרגיש בנוח אחרי הפטפוטים לאט לאט זה יעלה?

אפשר לשים בראש איזה נושא אחד שבא לך לברר בדייט הנוכחי, לשים עבורו כוונה בתוכך וככה ברגע המתאים להעלות אותו ולנסות להקיף אותו לעומק. אבל רק נושא אחד בנחת.. להנכיח אותו בעדינות. לא בגלל שחייב שיהיה קשר, אלא כי אתה רוצה לברר את הנושא הזה וזה מעניין

אני מרגישה שככה זה אצלי, כשאני כותבת אחרי הדייט דברים שהייתי רוצה להכיר לעומק יותר, עצם הכוונה והמחשבה 'מזמנים' את הרגע הזה... זה אחרי שאני מגיעה מתוך מקום יותר פתוח ופחות לחוץ 

יפה!נחלת
זה לא פשוט דייטהפי

יכולה להגיד לך אמיתי שמאוד קל לי לדבר עם כל העולם.. אבל בפועל בדייט לא באלי וזה מפחיד כבר להיפתח סתם ..

זו התחושה שאין ברירה שצריך לנסות

תחושה לעיתים פיכסית כאילו לפעמים בכוח

זה לא פשוט לבחורה בכלל להיפתח לבחור שהיא לא בטוחה לגביו / לא יודעת אם הוא מעוניין בכלל

הרבה יותר קל לי להיפתח לבחור שאומר לי שהוא בעניין/זה מקל על התהליך אם אתה סקרן לגביה אמיתי תבהיר לה זה מקל ..

לי לפעמים עובר בראש מזה למה קשה לי להיפתח והלב עונה :למה שתבזבזי אנרגיה על בחור ותפתחי שאת לא יודעת .. אם הוא יהיה פה דייט הבא? מפחיד

ועוד אני כותבת לך את זה בתור בחורה שאוהבת לדבר וזה קל לה .

אחד מהדייטים האחרונים שלי זה היה רגע של כנות

שהוא אמר לי באמת שהוא ישמח להכיר אותי והכי סקרן לשמוע ולהיות פה בשבילי .. והוא צריך אותי בשביל זה

היה דייטים ממש מוצלחים ונעימים

בכל מקרה תהיו גברים עדינים אבל עם ביטחון נעים

זה גורם לבחורה להיפתח

אולי יעזורנוגע, לא נוגע
לדעתי דרך המלך היא שאצל בנים בשביל להוביל בקשר צריך להרגיש וייב. שמשהו בבחורה מדבר אליך ואתה "מרגיש בבית" איתה מבחינה רגשית. יכול להיות שאחרי היכרות זה לא יתאים, אבל יש רצון חזק לנסות. וזה פותח את הבחורה כי היא מרגישה שאתה באמת מתעניין בה.

תנסה להרגיש אם יש בך את הוייב הזה כלפיה (זה יכול להתבטא בכמה אופנים בהתאם למה שהיא משדרת בטבעי), ואז אתה תתחבר אליה קצת והיא תרגיש את זה ותיפתח לשתף.

בנים אולי שכליים, אבל בבסיס הם מתחברים קודם כל דרך הילד והנער שבהם ולא דרך השכל כנראה

שיתוף קטן משמעותי מצידךadvfbאחרונה

אחרי שאתה חושף את עצמך קצת אולי היא תרגיש יותר בטחון לשתף.

עוד דבר, התעניינות בדברים קטנים שמעסיקים אותה. לא דברים על העבר, על ההווה.

אולי יעניין אותך