יאלה חבר'ה!עמית-טליה

תביעו דעתכם,אבל תשתדלו בלי לרדת על המגזר השני אלא מוכיחים את האמת מהטוב שקיים אצלנו.ולבעייתים שכאן-לא להוציא מילה על הרב אבינר כי הוא לא הנושא!

(כמה שהמכתב הזה חיזק אותי..אתם לא מבינים!!)

איגרת דומעת לרב שלמה אבינר

הרב יעקב ב. פרידמן והרב שלמה אבינר ערכו, לרגל יום העצמאות, עימות כואב, שיתפרסם מחר בעיתון 'בקהילה' • הרב יעקב ב. פרידמן עם טור מיוחד של 'מפנקסו של בן ישיבה'

הרב יעקב ב. פרידמן
תאריך: 29/04/2009 9:25:00

1.

השיחה עמך, הרב אבינר, נסכה בי עצב גדול מהכיל.

היית, הרב אבינר, מקל עלי מאוד, לו הייה מוכן להיות, למעני לפחות, ולו לשעה אחת, אדם אטום, או הזוי; או לפחות חסר-מידות, ונטול אופקים, או כלוא בבית-הסוהר של עקשנות ודעות קדומות.

מה שהקשה עלי, היה מאור הפנים שלך, החמימות המופגנת, הענווה ושפלות הברך הפנימית, הטהורה, שבקעה מאישיות פנימית מאד. ומוארת מאד.

ובעיקר היושר הפנימי, נקיון הנפש החף מכל פופוליזם ורצון להתבלטות.

הרגע המרשים ביותר, שנגע לליבי, היה, כאשר נטלת אותי לסיור ברחבי ממלכת הספרים שחיברת. (למעלה ממאה). גם כאן זהרה הפשטות ועושר הצניעות. מאות ספרים דחוסים בכמה עשרות מדפי פח, בפינת המסדרון. שם בין היתר ניצבו ספרי 'אברי' שכתבת עבור ילדים. שאלתי אותך בעדינות, אם אתה מרגיש נוח לכתוב מאמרים וספרים לילדים, תחת שם העט 'אברי'. האם אין בכך שמץ פחיתות-קומה? ותהית, הרב אבינר יקר, על עצם השאלה:

"מה רע לחזק ילדי ישראל?"

זה היה רגע יפהפה.

לצד כל זה בלטה התמימות, שנבעה ללא ספק מעדינות שעלתה על גדותיה. לאחר שיחתנו למדתי, שלפעמים הפשטות, אהבת האדם, והאמון המוחלט בטוב שבאדם, גם אם קוראים לו דארווין שבעט באלוקי ישראל, עפ"ל, או הרצל עוכר-ישראל, ששיגר את רבניו לקסרקטינים.

הוארתי אותו רגע בהבנה, מה ראו על ככה אנשים מביני דבר, ישרי דרך, אוהבי אדם וחריפי שכל, להוביל בשיטתיות את החברה שלהם לאבדן דרך מוחלט.

התמימות. חוסר ההשלמה הנפשי עם ה'רע' בעולמנו. וחוסר המסוגלות להבין, שגם המלחמה ברע, גם הקנאות לה' – הם לעיתים חלק מ'טוב'.

יש משהו חינני בתמימות. אין אבל כל חינניות, בתמימות של אדם המנהל מוסדות חינוך, ומנווט דעות של אלפים.

2.

אתה כינית אותי, הרב אבינר, במהלך שיחתנו, כמייצג זולות הטיעון והניצוח. הלוואי, הרב אבינר, הלוואי שהייתי "מייצגו של זולות הטיעון". החיים שלי היו קלים ונינוחים יותר. עד אלוקים חיים: מה שמתחולל בחברה הדתית לאומית גורם לי אישית, מסיבות שונות, כאב לב גדול מהכיל. אני נתקל בעבודתי בצעירים מבולבלים ותועי דרך מהחברה שלך, רואה את היובש הרוחני. רואה את העדר הקדושה, וההיסחפות לבליינות ותרבות חילונית; ונפשי, הרב אבינר יקר, בוכה במסתרים.

על הבזבוז. על העוול הנורא. רבבות נערים טהורי עיניים ולב, שהיו יכולים להאיר את העולם בתורתם ויראתם, מנוונים את חייהם בתוהו לא דרך. נעים בין תרבות חילונית מזוהמת, להשקפות עולם הזויות. הכרתי חלקים רחבים מתוכם, בשנים שערכתי את ספרי הגרח"י גולדוויכט זצ"ל מ'כרם ביבנה', וזכיתי לשהות במחיצתו.

הזדמן לי לשוחח עם קבוצת נערים מישיבה תיכונית ידועה. שאלתי מהו שמו הפרטי של הרב קוק? הם לא ידעו. שאלתי על שם השוער בקבוצת 'ריאל מדריד' הם ידעו את שתי שמותיו הספרדיים... הצבעתי על תמונה של ה'חזון איש' והרב קוק, ובקשתי להבין מה ההבדל ביניהם, אמר לי אחד, הכובעים שלהם שונים. לזה כובע פרווה ולזה כובע לבד.

אהה! האווירה המנשבת היום בישיבות תיכוניות. מורות מהלכות בקרב נוער בגילאי 17 18, ומתמקחות איתם על 'ציונים' למבחני מזרחנות, כימייה או מתמטיקה. האם הנפש שלך רגועה, כשתלמידים מעבירים חצאי ימים על מזרחנות וקולנענות, ואנגלית, במקום ליישב את קושיות הנצח של רבי עקיבא איגר?...

האם כך נראה הרב אבינר יקר, החינוך היהודי בחמשת אלפי שבע מאות שנות גלות,

והאם כך ראוי שתיראה גאולה?

3.

אם קטון אני בעיניך – ראש התנועה הדתית לאומית אתה. מי שמייצג זרם, מי שמתווה דרכו של זרם, נושא לכאורה באחריות עצומה, מכדי שניתן לפתור את כל תחלואיו במילים רכות, נוסח: "אסור לדבר רע". "הכל טוב".

לא. לא "הכל טוב". ממש לא. מיידע אישי אני יודע. ואתה יודע.

...כל עוד הנוער הזה ניגש לדף הגמרא הקדושה - כטקסט משעמם שיש לדחוס ולשנן למבחני בגרות, בין מגמת הקולנוע למשחק הספורט מול ברצלונה...

כל עוד גבורי התרבות של הנוער הזה הם שחקני ספורט ואף לא אחד מגאוני העם היהודי...

כל עוד ראש ישיבה תיכונית ידועה, מעניק בהדר במו ידיו את 'גביע ראש הישיבה' למצטייני כדורגל של הישיבות, מה שאומר ששוקיהם של תלמידי הישיבה הזו – הם המופלאות בעולם הישיבה התיכונית...

גם הרב אבינר עם אהבת האדם המופלאה והחובקת שלו - לא יגן על השבר.

4.

קנאות אינה תמיד מידה נכונה. אבל אצלך, הרב אבינר, גיליתי קנאות להעדר-קנאות.

העליתי בשיחתנו דברים קשים המתחוללים במחניך. בחרת להשתיק ולשתוק, ולדבוק בחיוך הנצחי. אין רע. לא היה רע. לא יהיה רע. כולם טובים. הכל יפה. הדבר היחיד שגרם לך, הרב אבינר זעזוע, היה "לדבר רע על יהודים". זה הזוי.

אלפי נערים מהתנועה הדתית לאומית מבליינים את עצמם לניוון רוחני, שטופים באינטרנט, בטלויזיה, חווים עד לשד עצמותם תרבות חילונית, מציבים במכשירי הנייד ובחדריהם תמונות אלילי ספורט...

ואתה, הרב אבינר, עסוק בלאהוב.

גם התורה, שבכתב ושבעל-פה, בעשרות מקומות, מצווה לשנא את משנאי האלוקים. ללחום בשעת מלחמה. לקנא לה' בשעת קנאה. ו-כן. לעקור לעיתים, את רגש האהבה כשמדובר ברשעים.

"הלא משנאיך ה' אשנא".

בשמה של אהבת-האדם המופלאה האצורה בך, הרב אבינר, אתה מאמין שכל רע הוא בעצם טוב. אלא אם כן ה'רע' הוא אדם כמוני, הטוען שיש בכלל 'רע'.

סוג הנאיביות החמימה הזו, היא שורש התקלות של החברה הדתית-לאומית.

אסור להוסיף לי"ג העיקרים את האמונה ב'אהבה'. בכל מחיר. בכל תנאי.

"המדינה", אמרת לי הרב אבינר, "עושה דברים לא טובים. אבל היא גם עושה דברים טובים: ולדעתי המעשים הטובים הם הרוב. לא הכל שלם..."

5.

הרב יהושע צוקרמן, למשל.

מראשי ישיבת 'הר המור', וממנהיגי הזרם המכונה "ממלכתי" של הציונות הדתית, בראיון נדיר שהעניק לקראת יום העצמאות. המשפט הראשון היה מנחיל כל כך, שהכרח לצטט אותו:

"הציבור הלאומי שומר המצוות רואה אט אט את כל חלומותיו מתגשמים..."

אני עוקב אחר הציבור הזה שנים. תמיד אני מגלה שיש עדיין מקום להפתעות.

כל אחד אוהב לחלום. מעט מאד מחלומותינו מתגשמים. כיוון שאדם נשוא-פנים מדבר על 'הגשמת חלומות' - טרחתי לצאת ולבדוק עד כמה הוגשמו החלומות:

מדינה הרואה בכפירה האיומה של אבולוציית דארווין את הגירסה הרשמית של מערכת החינוך שלה. חלום? מדינה שהיא מהבודדות בעולם, שהגירסה הכפרנית הזו מוצגת במוזיאון הלאומי שלה, ולא גירסת התנ"ך. חלום? בית המשפט העליון של מדינת החלומות, עוקר וקורע יום-יום לגזרים, סיפר לי הרב אריאל רבה של רמת גן, יום יום ממש, פסקי דין רבניים, בבורות, ברשעות, ומטמיע בעם איסורים מצמררים שלא כאן הבימה לפורטם.

חלום?

טלוויזיה המשדרת בשבתות בעשרות ערוצים, בפרהסיא ובזוהמה המחרידה ביותר. בתי קולנוע ותחבורה ציבורית הרומסים בעשרות ערים את קדושת השבת...

עוד חלום שהתגשם.

ה'חלום שהתגשם' מעניקה לגיטמציה רוחנית לחגיגות ימי-הולדת למדינה המטאטאת את חוקי השולחן-ערוך בפני חוקי המשפט האנגלי...

המתירה במוצהר חיטוטי שכבי ואכילת דבר אחר, ומגדלת בקיבוציה שקצים ורמשים. שבית המשפט שלה עקר לאחרונה את הריגוש הדתי האחרון שעדיין נותר לפליטה בישימון – חוק החמץ.

חשיבותו היחידה של חלום – הוא שמקיצים ממנו בשעה מן השעות.

עורו ישנים! התרדמת בת השישים שנה הביאה איתה 45 אחוזי התחלנות שהומטו על הנוער הלאומי דתי. לא הספיק?

הרב יעקב ב. פרידמן והרב שלמה אבינר, במהלך העימות. צילום: עזרא לנדא

6.

נוצר משום מה הרושם המוזר, שככל שהמדינה מאכזבת יותר, ככל שהטומאה השוטפת את הרחובות, המסכים, האינטרנט, איומה יותר, מביכה יותר - נאטמות יותר עיניה של הציונות הדתית.

שטופי 'סימני' גאולה אנחנו! כל חילול שבת המוני ברחבי העולם – הוא 'סימן-גאולה' פורח נוסף. כל זלילת חמץ בשרימפס בליל הסדר, הוא התנוצצות גאולית מחזקת, עד כמה דוקא החושך-הלאומי-החביב הזה זמני כל-כך, ישראלי כל-כך...

סכינאות בבתי הספר, אלימות, בורות, ולמטה בקודש, הסימנים מתרבים בקצב מואץ וקסום, לקראת שכלול הגאולה השלימה, המפציעה ומרצדת "קמעא קמעא" על מסכי האינטרנט, ושאר מרעין-בישין באלפי אורות של זוהמה.

7.

45 אחוז מבניה של החברה הזו, הוקרבו למולך המדינה וקדושת כפרנותה. ה'גשר' הטראגי שלכבודו התערטלו מנכסיהם הרוחניים, פועל, כפי שניבא ה'חזון איש' כ'גשר חד סטרי'.

המספרים היבשים מדברים: רבבות חוזרים בתשובה עברו דוקא דרך חומות ה'גטו' החרדי, בודדים דרך הגשר החייכני שלמענו הקריבה החברה הזו קרוב למחצית בניה.

ומהצד האחר מדשדש הרוב המבולבל, התוהה-תועה, המוני תלמידי ישיבות-תיכון, הבקיאים בשמות החיבה של שחקני כדורגל 'ריאל-מדריד', אבל אינם יודעים מהו שמו הפרטי של הרב קוק.

8.

הליברליות הדלי"ת, הופכת ונעשית קנאית, משיחית, בהתקרב יום העצמאות. ככל שהפירכות סביב "קדושת" המדינה הולכות ומתעצמות, וככל שהמדינה יורקת מצידה בפניה של התנועה הדתית לאומית, מתפתחת מין קנאות הזוייה של 'בכל מצב ובכל מחיר':

משפט מחץ משיחי, מבטא אחד מטובי ההוגים של החברה הדתית-לאומית, הפוסק באחד מעלוני יום העצמאות בלי להסמיק:

"יום העצמאות הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה העברי. ויסלחו לי כל אנשי האמונה. בלי לזלזל חלילה בחגי התורה. יום העצמאות הוא החג היחיד בלוח העברי, שהוא חג ארצ-ישראלי אמיתי".

9.

מילה אישית. אני מודע לעובדה שהטור הזה לוקה מאוד בהעדר מתינות, ונכשל בנגע ה'פחזות'. לראשונה בחיי, כתבתי במוצהר רק "נגד", ולראשונה הוזכרו במאמרי שמות של רבני מוסדות.

עד ה' חוקר לב, שבין שלל ביטויי-הכאב וההומור שהועלו כאן – זלגו מלבי רק דמעות.

'מפנקסו של בן ישיבה' , טורו של הרב יעקב ב. פרידמן, מתפרסם בעיתון 'בקהילה'

וואו, איזו פרובוקציה עב"מ
כעקרון אני מאד מסכימה עם כל מה שהרב אומר...
חוץ מהמסקנות.

שזה אומר שכן, יש המון דתיים בציבור הדתי-לאומי שחיים בסרט וורוד שהכל טוב
וכדאי שהם יצאו ממנו מהר
א- כי הם טועים בענק,
וב- כי זה^^ מה שקורה.
[בהערת סוגריים - גם סרט שחור-לבן זה בד"כ לא כיף]
(הערה אפילו יותר חשובה - אני ממממש לא מדברת על הרב אבינר!)

נק' קשורה ונוספת-
אפחד פה לא חייב להסכים, אבל אני כבר די מזמן הגעתי למסקנה שהבעיה הכי גדולה של הציבור הדתי-לאומי היא החשיבה הנוצרית שמכניסים לו לראש מכל פינה
ולא, הכוונה היא לא ל'תרבות המערב' (גם, אבל פחות- כי זה משהו שיחסית ובד"כ די יודעים לזהות)
אלא דווקא לדברים שבאים מתוך הזרם עצמו (בלי להזכיר שום שמות ובוודאי שח"ו לא ללכלך אפילו חצי מילה על הרב אבינר!!!! למי שתהה.)
ויש בנושא הזה פירוט ארוך אז אולי בהזדמנות.
תביאי אותה בפירוט, מעניין לשמועמישהו10

אבל רק רציתי להעיר

אם יורשה לי ואם לא תפגעי

שלא צריך אחרי כל

4 או 5 מילים

לדלג שורה כמנהגך בקודש

למה לא?עב"מ
אני מתחרפנת כשזה בשורות ארוכות...
לא עושה חשק לקרוא בכלל :S
טוף...עב"מ
יכול להיות שזה יבוא בכמה חלקים כי אני בתקופה קצת עמוסה עכשיו (מכל הבחינות)--

אז בינתיים אני אציין רק את הנקודה שהכי צועקת, גם מתוך המאמר וגם בכלל:
הצורך לאהוב בלי תנאי.
יש מין נטיה מאד גדולה לראות אדם חולה נפש ושונא דתיים ולהגיד "וואו", לדבר על הסגולה הפנימית והנשמה היהודית הגדולה שלו ועל כמה שהוא בעצם צדיק ואנחנו אוהבים אותו.
וזה לא טוב.
ולא נראה לי כלכך שיש צורך לפרט למה השורש של זה הוא בנצרות ואחד הקווים המנחים שלה.
למה זה לא טוב-
כי אנחנו בעצם הופכים את עצמנו לעיוורים, מאבדים כל הגיון, דופקים את עצמנו בסוש"ד, ובטווח הרחוק- גם מאבדים את הרגישות לדעת מה זה באמת אהבה. אז נכון שלא צריך לשנוא את מי שצועק לך "אני כופר" כי תכל'ס הוא סתם משקר לעצמו והוא לא באמת רע אלא סתם חוסם את הנשמה היהודית שלו מלהתבטא כלפי חוץ, אבל כן צריך לשנוא את מה שהוא משדר ובטח שלא צריך להגיד שהוא פוצי מוצי ומותק של איש, בפניו ושלא בפניו.
סתם דוגמא שנזכרתי בה-
היה לאחרונה בלאגן בטכניון בקשר לזה שהעבירו חוק שאנשים שהנטיות שלהם בכיוון הלא-נכון יכולים לגור במגורי הסטודנטים הנשואים. ובאותה שבת הרב של הטכניון (למי שמכיר) העביר שיעור על העניין הזה בדיוק.
אין שום מקום לחבק אותם ולדבר על הנשמה היהודית שלהם, כי נכון לעכשיו הם לא בסדר. [היו לא מעט קולות בציבור הדתי-לאומי שאמרו שאחרי הכל אפשר להבין את הרצון שלהם ולהזדהות ובואו ניתן להם הזדמנות ואחרי הכל הם גם יהודים אז למה שנתנהג אליהם לא יפה].
אז נכון שבנושא הזה יש בציבור הדתי-לאומי פחות סובלנות מאשר בנושאים אחרים, אבל חשוב להבין שבנושאים אחרים זה לא תמיד צריך להיות פחות חמור. וכשאני רואה דברים שהלכו בגירוש, כמו למשל חיבוקים עם החייל שמגרש אותך, אני רוצה להקיא. כי לחבק מישהו שעושה לך רע, גם אם הוא יהודי, זה נצרות.

נ.ב. אני חייבת לציין שאחרי שסיימתי לכתוב צמצמתי את רוב האנטרים האפשריים. אז נא להעריך אותי ;)
זה בסדר, אני מעריך :מישהו10
זה בסדר, אני מעריך מישהו10

רואים שאת לומדת מקצוע מדעי וריאלי, יש לך חשיבה בריאה וטובה. זה לא אומר שאני מסכים לגמרי עם כל מה שכתבת, פשוט כי לא חשבתי על זה לעומק. למשל לא ברור איך בא העקרון של "לעולם תהא שמאל דוחה וימין מקרבת" בדברים שלך.

אבל לגבי מה שאמרת:"כי אנחנו בעצם הופכים את עצמנו לעיוורים, מאבדים כל הגיון, דופקים את עצמנו בסוש"ד, ובטווח הרחוק- גם מאבדים את הרגישות לדעת מה זה באמת אהבה", אני די מסכים.

אני חשבתי על זה בהקשר קצת אחר (מקווה שהאנלוגיה תהיה ברורה) של "הווי דן את כל האדם לכף זכות". פעם בהתחלה אם הייתי קולט יהודי מחלל שבת למשל, הייתי מסט מיד את המבט או מטיל ספק בכך שהוא חטא ואולי אני רק דמיינתי וכדו' (לא בצורה כזאת הזויה כמו שזה נשמע , וככה חשבתי שאני דן אותו לכף זכות. אבל בהמשך התברר לי שאני טועה וזאת לא גישה נכונה, ועדיף להכיר בכך שהוא חוטא, ולדון אותו לכף זכות שהוא פשוט לא מודע לחומרה של מה שהוא עושה, ושהאחריות למה שהוא עושה מוטלת במידה מסוימת גם עלי. כלו' לא לבטל את ההגיון וע"י כך לדון לכף זכות באמת, בערך כמו מה שאת אמרת.

רק הערה על חגים ארצישראליים--מאמע צאדיקה

חג האביב

וחג הקציר

וחג האסיף

וחג הביכורים

אלו חגים ארצישראליים אמיתיים- חגים של חקלאות על האדמה.

חגים שחלים במועדם רק בנק' הזאת על הגלובוס !!!

ומה הטוב שקיים אצלנו?מאמע צאדיקה
(סליחה האנטר קפץ...)מאמע צאדיקה

שאנחנו משתדלים! מנסים!

"מי שלא מנסה- לא מצליח. אבל גם לא נכשל.

מי שמנסה- יכול להכשל. אבל גם יכול להצליח."

ועוד מפשט- משמו של הרב אבינו- (יצא בפוקס)

הרוב טוב- השאר- בתיקון.

דווקא הכוונה כאןעמית-טליה

לארצי ישראלים לא לארץ ישראל
אלא לאומת ישראל

והאמת?שזה נכון החג הזה באמת מקודש בעיני רוב האומה הישראלית..
בעיקר בעיני החילונים וזה הישג גדול לחג.
לענ"ד אם תשאלי על מה לוותר פסח או יום העצמאות
החילוני יענה על פסח
ולא כי הוא נהנה לרקוד ביום העצמאות
כי יום העצמאות מסמל אצלו גאווה לאומית אדירה,הוא בעצם יוצא וצועק ביום הזה
עם ישראל חי!(נכון בדיעבד גם בפסח ובפורים וכו' אבל פה הוא חלק מהמהפכה ולא קורא על זה באיזה אגדה או מגילה)

וזה באמת משהו נורא חשוב בעמ"י,אבל לא הייתי ממהרת לומר שחגי דאוריתא פחות חשובים.

מה בין הדת"ל לחרדיםמישהו10

ראשית אציין שאישית, אני לא מגדיר את עצמי בהכרח כ "דת"ל - כיפה סרוגה", אבל זאת החברה שלי ולה אני מרגיש הכי קרוב.

בלי לשפוך את כל מה שיש לי על החברה החרדית, ולא חסר לי. רק אסתפק בלציין שיותר מפעם הרהרתי שהיה נכון להוסיף לברכות השחר "ברוך שלא עשני חרדי". רק המחשבה על עצמי בתור חרדי מזעזעת אותי. דכירנא כד הוינא טליא שאיזה חרדי בבית הכנסת שהלכתי אליו זיהה אותי כנראה בתור אחד עם פונטציאל "לשריפה" ואיכשהוא הצליח להוציא ממני את המספר טלפון כדי לשכנע אותי או את אבא שלי לעבור למוסדות חרדיים, אחרי שחזרתי הביתה הייתי בלחץ וחרדה שמא אכן יתקשר ויעשה זאת, ב"ה שבסופו של דבר לא התקשר. היום כמובן שהייתי מנפנף אותו בלי להסס, ואפילו מנצל את ההזדמנות להתווכח ולנגח אותו.

בלי להתחיל להכנס לעובי הקורה ולהגיב נקודתית לכל הסלט הזה של טיעונים נכון (ויש) והטעיות (גם מזה יש, והרבה יותר), אני מציע לתפוס ולהכריע את הויכוח הזה מזוית אחרת. "בבחינת ראו מה בין בני לבן חמי".

ביקורת עצמית, ועצם המוכנות לראות את הטוב שבצד האחר. דבר שכמעט לא קיים בציבור החרדי וקיים בציבור ה "דתי / חרדי לאומי". השבוע או שבוע שעבר השאלה השבועית בעלון קוממיות נגעה ביחס לחברה החרדית, בהקשר של יום "העצמאות". כמו שניתן לצפות  בשורה האחרונה כל אחד מהמשיבים הכריע בסוף כשיטתו. אבל היה אפשר להבחין אצל שלושת המשיבים בעצם המוכנות לביקורת עצמית פנימית ומגזרית, בראיית הטוב שבמגזר האחר, וביחס העקרוני של הכבוד כלפיו. לצערי גישה כזאת היא כמעט בבל יראה ובבל ימצא בצד השני של המתרס. אני לא מסוגל לדמיין דיון דומה במסגרת חרדית כלפי הציבור שלנו. וכנראה שאחת הסיבות לכך היא שהם מפחדים שהדבר עלול לפגוע באבסלוטיות של החינוך וההשקפה שהם מטיפים לה, מה שעלול לגרום לסדקים בבועת הסגירות שלהם, ואחריתה מי ישורנה...וזה עוד במקרה הטוב כאשר הדיון לא כולל השמצות עלבונות ועקיצות למיניהן בבחינת "משנאיך ה' אשנא" וכל זאת במטרה להבדיל בין "הקודש" ובין "החול". וכאשר אמרתי בתחילת דברי שיש לי בטן מלאה כלפי ה"חרדיות" אחת הסיבות היתה האיבה והעוינות והזלזול שאני חש מכיוונם כלפי הציבור הדתי והחרדי לאומי, ו"כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם" (ומי שלא מאמין מוזמן להכנס לפורום "בחדרי חרדים" בהייד פארק ולהתרשם)

לו הייתי חוזר בתשובה והייתי מתלבט לאיזה חברה להצטרף די היה בנקודה הזאת לבדה כדי להכריע לי במי לבחור.

"ברוך שלא עשני חרדי", נכון. אבל לא לשכוח גם שכלל חשוב בתורה הוא "קבל האמת ממי שאמרו" !

עשית מה שאסורעמית-טליה

לכלכלת לכלכלת לכלכלת,אבל בתכלס אמרת לו
ואלה אחי כל מה שאמרת עלינו אתה צודק.

כי דבר אחד לא פסלת ממה שאמר.

אני גם שמחה בציבור שלי,מאמינה בו בכל דבר ודבר.
אבל אסור לשכוח שהחרדיות היתה נכונה והצילה אותנו בגולה
החרדיות היתה דבר מבורך ובריא לעם ישראל.
אבל בגולה.

במציאות הנוכחית היא פסולה לענ"ד אבל היא לא דרך שלילית ככלל.

וגם אני משומה קיבלתי היום טלפון מרב חרדי שתמיד מנסה לחרד אותי.
אבל ב"ה הוא כבר הבין שזה לא יצליח לו ושיש הרבה אמת במקום שלנו.

פחחחמישהו10

"אבל בתכלס אמרת לו
ואלה אחי כל מה שאמרת עלינו אתה צודק".

אנא, גברת יקרה, אל תכניסי לי מילים לפה. יש בי מספיק יושר להודות על האמת כשצריך. אבל אם את חושבת שהוא צודק בכל מה שהוא אומר, אז תלכי להיות חרדית. הא כן, אל תתפלאי אם בתור ספרדיה הם ישדכו לך את הסוג ד' שלהם ואם יעשו בבוא היום בעיות לילדים שלך בקבלת למוסדות הלימודים שלהם.

נכון, לא פסלתי דבר אחד ממה שאמר. כי לא ממש בראש שלי להכנס לויכוח הזה. ותקפתי אותו מזווית כללית.

"אבל אסור לשכוח שהחרדיות היתה נכונה והצילה אותנו בגולה
החרדיות היתה דבר מבורך ובריא לעם ישראל".

אם זאת הגישה שלך, אז לא ברור לי ממש במה אנחנו חלוקים. אם כי גם כאן זה לא ממש מוכרח מה שאת אומרת, עייני ערך ההשכלה ועייני ערך השואה.

(הכותרת לא במקום, חבל שאי אפשר לערוך)מישהו10
שובעמית-טליה
אמרתי שעשית את מה שאסור! לעשות
כי במעשה האסור! הזה אמרת לו
ואלה אחי צדקת בכל מה שאמרת

וודאי שאני לא חושבת כך אחרת הייתי הופכת להיות חרדית
הקשקוש על הסוג ד' יעבור לך כשתכיר חוזרים בתשובה ואת ההיגיון מאחורי הדבר (ואחותי כזאת אז אני מרשה לעצמי)

ובקשר לערך ההשכלה והשואה
בדיוק כבר אז החרדיות הפסיקה "לפעול"
כי כבר מאז גדולי הרבנים קראו לארץ ישראל
דבר שהחרדים בעיקר התנגדו לו רבות.
אבל עד אז,החרדיות הזאת הצילה אותנו 2000 שנה.
אז זה סוג של כבוד "דע מאין באת"
לא הבנתימישהו10

"אמרתי שעשית את מה שאסור! לעשות
כי במעשה האסור! הזה אמרת לו
ואלה אחי צדקת בכל מה שאמרת"

אנא הסבירי.

"הקשקוש על הסוג ד' יעבור לך כשתכיר חוזרים בתשובה ואת ההיגיון מאחורי הדבר (ואחותי כזאת אז אני מרשה לעצמי)"

אדרבא, האירי את עינינו. ולגבי הקבלה למוסדות שלהם, אני מניח שאת יודעת שזה נכון, ואי אפשר לפטור את זה כקשקוש.

"החרדיות הזאת הצילה אותנו 2000 שנה.
אז זה סוג של כבוד "דע מאין באת"

החרדיות לא היתה קיימת 2000 שנה. החרדים אולי אוהבים לחשוב על עצמם כ"מעתיקי ומעבירי השמועה", אבל החרדיות הידועה לנו כיום היא יצירה חדשה ומודרנית.

אוקיעמית-טליה

הדבר הראשון הכביכול אסור
זה שלכלכת על החרדים אבל לא סתרת לו דבר אחד ממה שהוא אמר.
אז מה עשית כאן?
אמרת אנחנו דפוקים אבל גם אתם לא פחות.
החוכמה היא להוכיח שאנחנו טובים ומאמינים בצדקת הדרך.

בתקופה שאחותי היתה יוצאת לשידוכים
שאלתי אותה על העיניין הזה
והיא אמרה שמצידה כחוזרת בתשובה (מבית דתי לאומי הם עדיין נקראים כך)
היא מעדיפה שבן זוגה יהיה כמוה שיעבור את הקושי,את הצורך להסתדר בבית אחר.
היא אמרה שאם היא היתה מתחתנת עם חרדי מבית היא לא היתה מרגישה בנוח,לדוג' בבית שלי כשהכל פתוח וקליל חרדי מבית יתעלף בערך..
סבתא שלי באה לגיסי ונותנת לו צפחה בגב,דודות שלי שלא הכי צנועות
גיסי שהוא גם חוזר בתשובה יודע ומכיר את המציאות הזאת
וזה נורא מקל על ההתמודדות כזוג ששונה מהבית.

ומהצד השני של המתרס,יש לי חברותא חרדית שהיא אמרה לי
אצלכם (דת"ל) כשחוזרים בתשובה הם הופכים להיות חלק ממכם כמעט ולא מורגש הבדל.אצלנו החוזרים בתשובה שונים לגמרי מחרדים מבית
בגישת חיים בהקשבה,הם הרבה יותר פאנטים,וחרדי מבית לא יסתדר עם זה.

בקשר למקומות לימוד
בקהילה של אחותי בודקים אם האמא צנועה בעיקר וזהו.
יש להם זוג שהבעל הוא ר"מ חרדי מבית ואישתו לא צנועה ולא קיבלו את הילדים שלהם לבית ספר.ואילו חברות של אחותי שהן חוזרות בתשובה ונורא מקפידות על צניעות הילדים שלהם נכנסו בקלות.
אגב-זה אחד הדברים שצריך ליישם גם במקומות לימוד של הציבור שלנו.

כמשדברים על המושג חרדיות מדברים על החשיבה של ד' אמות הלכה וניתוק מוחלט מהלאומיות,זה מה שהיה אז והחרדיות הזאתי הצילה אותנו.
היום?הרבה דברים השתנו אצלהם החל מכמות השבבניקים וכלה בעשרות הפאות הבלונדיניות שלא קיבלו שום היתר רבני.
אבל אני בכל אופן מדברת על החרדיות של פעם.

כמה פעמים לחזור על זה ?מישהו10

לא סתרתי דבר ממה שהוא אמר. א - כי יש צדק מסויים בטענות שלו, לא הכל שטויות. ב - כי ניסיתי לתקוף את הנושא מזווית אחרת. תקראי שוב את ההודעה הראשונה שלי. "החוכמה היא להוכיח שאנחנו טובים ומאמינים בצדקת הדרך" - וזה בדיוק מה שניסיתי להראות באותה הודעה. הבנת הנקרא.

"בקשר למקומות לימוד
בקהילה של אחותי בודקים אם האמא צנועה בעיקר וזהו.
יש להם זוג שהבעל הוא ר"מ חרדי מבית ואישתו לא צנועה ולא קיבלו את הילדים שלהם לבית ספר.ואילו חברות של אחותי שהן חוזרות בתשובה ונורא מקפידות על צניעות הילדים שלהם נכנסו בקלות.
אגב-זה אחד הדברים שצריך ליישם גם במקומות לימוד של הציבור שלנו"

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=453953&forum_id=771 חברה כזאת היא חברה משובשת ומקולקלת, ומי שבוחר לחיות בה משהו איתו לא בסדר. איכס.

ואת הרעיונות שלך תשמרי לעצמך, אם יש מה ללמוד מהחרדים זה לא הסלקציות שהם מפעילים בקבלה למוסדות הלימוד. לדעתי זה דווקא יכול להיות אחת מהגאוות של הציונות הדתית שבניגוד לחרדים לא עשו סלקציות כאלה ובזכותם הרבה התקרבו בשקט בשקט ובתהליך ארוך (כמו המשפחה שלי)

אני מזהה כאן בלבול מושגי בנוגע ל "חרדיות" אז צריך להזהר.

כ"כ לאעמית-טליה

הראית רק כמה *גם* הם דפוקים
לא אמרת שום דבר טוב אצל הציבור האחר.

אם אתה מעוניין לחשוף את ילדייך לחוסר צניעות,לטלויזיה
אז תכניס את זה מראש הביתה
אנשים שדואגים לשמור על הצניעות שלהם ומקווים שלילדים שלהם תישמר הצניעות רוצים לדעת שגם החברים שהם הולכים אליהם יהיו כמוהם.

ומאידך גם צריך להשאיר את המוסדות שבאמצע
כגון הממלכתי,הישיבות תיכוניות כדי שיתקרבו
אבל ברור לי שמקום לילדיי אין שמה.

ושוב,זה תלוי איך אתה רוצה שילדייך יתחנכו
להפוך אותם לדתיים שיודעים מהי כשרות שבת
או להפוך אותם לאנשי תורה אמיתיים.

כ"כ כןמישהו10

"ביקורת עצמית, ועצם המוכנות לראות את הטוב שבצד האחר. דבר שכמעט לא קיים בציבור החרדי וקיים בציבור ה "דתי / חרדי לאומי". השבוע או שבוע שעבר השאלה השבועית בעלון קוממיות נגעה ביחס לחברה החרדית, בהקשר של יום "העצמאות". כמו שניתן לצפות  בשורה האחרונה כל אחד מהמשיבים הכריע בסוף כשיטתו. אבל היה אפשר להבחין אצל שלושת המשיבים בעצם המוכנות לביקורת עצמית פנימית ומגזרית, בראיית הטוב שבמגזר האחר, וביחס העקרוני של הכבוד כלפיו."

אני מקווה שעכשיו זה יותר ברור. ואם זה לא ברור אז הבעיה היא כנראה בך, כי אני יודע שלפחות אחת כאן, כן הבינה אותי.

בתוך תגובהעמית-טליה
ענקית משפט וחצי?

יישר כוח של ממש..
אני ספרתי יותר משורה וחצימישהו10
ועושה רושם שאת משחקת אותה מתקשה להבין.
אין מה להבין בחורעמית-טליה
הבנתי שציינת משהו טוב בנו
ואמרתי יישר כוח.
סליחה משניכם...אשתו-של-בעלי

אני לא מתכוונת לומר דעות אישיות כי אני לא יודעת, וחוצמיזה שזה נחמד להסתכל מהצד.

אבל לדעתי ערבבתם כאן 2 דברים,

מישהו10- אני מבינה שאתה פגוע מהציבור החרדי, וזה שיש שם בעיות עם מוסדות לימוד, זה נכון, וזה שיש שם בעית פאות- זה גם נכון,

אבל זה לא קשור לויכוח, הויכוח הוא על הדרך! הרבנים לא בעד הסלקציות הנוראיות במוסדות הלימוד וגם לא בעד הפאות הבלונדות.. לכן זה לא חכמה להטיח את זה, אף אחד לא אמר שאין בציבור הזה בעיות, אוהו כמה שיש, השאלה היא על העקרונות, על הדרך, על השיטה.

אדרבאמישהו10

גם בנושא הזה של "על העקרונות, על הדרך, על השיטה" יש הרבה מה לטעון ולהשיב. אם תעלי נקודה בודדת לשם משל אפשר יהיה להתייחס.

בדיוקעמית-טליה
ולכן אני אומרת אל תנסי אפילו..

וחוצמזה קשה לי לשמוע דעות מאנשים לא מוגדרים
לכן אני לא מנסה לשאול,אומרים יישר כוח ומסיימים הכל
לא אמרתי...אשתו-של-בעלי

שאין מה להשיב ולדבר על העקרונות, הדרך, השיטה, ברור שיש, והרבה יותר, רק אמרתי שסטיתם..

למשל? למשל העקרון החרדי שבחור עד החתונה (לפחות..) לא יעסוק בשום דבר חוץ מבתורה, אני לא בעד/ נגד, אני רק מעלה דוג' כי בקשת. זה דוג' לעקרון.

עמית- למי התכוונת "אנשים לא מוגדרים", אם יורשה לי.

זה מה שאמרתיעמית-טליה
שבכל התגובה שלו הוא לא דיבר על זה.רק גידף את החרדים.

אמרתי על עצמי שאני לא אוהבת לדון עם אנשים לא מוגדרים
זה מרגיש לי סוג של צביעות והכוונה היתה אליו.
הא ?מישהו10

"אמרתי על עצמי שאני לא אוהבת לדון עם אנשים לא מוגדרים
זה מרגיש לי סוג של צביעות והכוונה היתה אליו".

למה את מאשימה אותי בצביעות ? בגלל שטענתי בהתחלה שאני נמנע מהגדרה "מחייבת" ומעדיף את הגישה של קבלת האמת ממי שאמרה ולבדוק כל נושא לגופו ?

מה הבעיה שלך לדון עם אנשים לא מוגדרים ? זה מפריע לתפיסת העולם השחורה - לבנה שלך ? מאפיין חרדי משהו...

הסברעמית-טליה
אמרתי שזה מרגיש *לי* סוג של צביעות

לא אמרת שאתה צבוע,אלא שאני מרגישה צבועה כשאני מדברת עם אנשים לא מוגדרים.

ולא מוגדרים זה לאו דווקא שלילי
יכול להיות אדם לא מוגדר שהוא בין חרדי ללאומי וזה דבר לגיטימי

לי פשוט לא נוח להתווכח עם כאלה.

קפיש?
גברת יקרהמישהו10

כשהתייחסתי בהודעה הראשונה שלי לכך שבציבור הדתי / חרדי לאומי יש ביקורת עצמית, נכונות לראות את הטוב שבצד האחר, כבוד לצד האחר וכו' לעומת הציבור החרדי שלוקה בהיפוכן, האם אין בכך הוראה על ההבדלים בין העקרונות הדרכים והשיטות של שני הצדדים ?

לגבי הדוג' שהבאת, מכלתחילה נמנעתי מלהכנס לנקודות כאלה כי הן עמוקות ומורכבות, ואי אפשר להתייחס אליהן כראוי בדיון כזה, בלי לחטוא בשטחיות ולחטוא לאמת.

אבל פטור בלי כלום אי אפשר. וכיוון שאני לא רוצה לחטוא במה שהזכרתי לעיל. רק אעלה שאלות על הגישה הזאת. האם הגישה הזאת מתאימה לציבור שלם ? כיצד מרגיש נער שלא מתאים לו לשבת כל היום וללמוד ? האם יש בשבילו אופציה אחרת ? בהנחה שאין - האם זה נכון שהרבה נערים שמתוסכלים מהגישה הזאת הופכים להיות שבאבניקים ? כיצד זה מסתדר עם הדרכת הגמרא שהאב חייב ללמד את בנו אומנות ? כיצד זה מסתדר בכלל עם השילוב הראוי בעיני התורה של תורה ומלאכה ?

נקודה אחת שאכלתי הרבה בחודשים האחרוניםיעקב רובין

אין דבר אחד בין המושג חרדי בישראל למושג אורתודוקסי בחו"ל
למושג אורתודוקסי לפני חמישים שנה בחו"ל לבין ההווי החרדי בזמנו של החזון אי"ש.
לא מדובר כאן על אלפיים שנה.

וכשאת מציינת בכמה וכמה הודעות למעלה את לימוד הזכות שלך על החברה החרדית,
את לא בדיוק טורחת להבדיל כך, סתם שתשימו לב לדקויות.

עזבו שנייה את הסינון למוסדות, מספיק לקבל מבט עקום,
קיבלתי מספיק.

אז יכול להיות שההוכחה היחידה שנראית בשרשור נגד החברה החרדית היא אתם לא גרועים פחות מאיתנו, אבל ת'כלס מהם אמורים לצפות ליותר, לא?

לא אנחנו השעטנז רח"ל, אלו שמתחברים עם ח"ו כדמות השטן [מדינת ישראל]?

כל נימה אישית באה מכאב ולא כפגיעה בך,
מקווה שלא אובן לא נכון.
האמת?עמית-טליה
שנראה לי שזה בכלל לא משנה

צריך להתמודד עם העובדות הקיימות
ולענ"ד החרדים בארץ יותר חזקים מהחרדים בחו"ל ויש לי קרוב ל50 בני משפחה ברחבי העולם כולו שהחרדיות שלהם יורדת הרבה יותר מהחרדים בארץ.

אבל שוב זה בכלל לא משנה לי
צריך להתמודד עם העובדות כיום

נכון אפשר לצפות ליותר כי באמת הקושי אצלהם לא מורכב כאצלנו
אבל אדם נבון או אדם שדבק ברב זצ"ל
היה בונה לנו הר ולא בונה להם בור.

תגובהאנונימי (פותח)

בס"ד

לצערי הרב פרידמן צודק..

רק בהתנתקות הציבור הדתי לאומי קיבל סטירת לחי, והיא קצת העירה אותו- משכרון הגאולה, אני מקווה שהציבור הזה יצליח להתרומם ולרומם, ולא נצטרך עוד הוכחות כמו ההתנתקות

ובעניין שדיברו מקודם, אם אני חושב שהוא צודק מדוע איני הולך להיות חרדי? התשובה היא בגלל שלאט לאט נוצר ציבור חרדי- לאומי מה שמכונה "חרדל"י" ואני מאמין בדך שלו ומקווה שה' יזכה אותי בעתיד למצוא קהילה כזאת שבוערת לה' יתברך.

שקר גס וכזב בולטמשה
ה"חרדיות" המוכרת היום היא המצאה שאין לה הרבה יותר מ-250/300 שנה, והופיעה בתגובה להשכלה.

הנסיון ההסטורי מראה שהיא נכשלה. מתוך (לגירסתם) 100% יהודים חרדיים (בהנחה שהם היו כאלה - מה שלא נכון מבחינה הסטורית), כ-90% התפקרו עד נעשו כיפות סרוגות שזה אצלם גרוע יותר.

לאמר שהשיטה החרדית עבדה בגולה זה שקר גס, והקיצוניות הרבה שטופחה שם רבים חללים הפילה.
נכוןעמית-טליה
היא כביכול איבדה בגלל שמרגע שהיה נכון להפסיק את החרדיות
היא לא עשתה זאת ומאז נהיתה ההשכלה והלאומיות
הם שגרמו לה לאבד את טובי בניה.

אבל ממילא החרדיות היתה צריכה לאבד את כל בניה ולהמיר אותה למשהו אחר
ועדיין 2000 שנה שרדנו בדרך של ד' אמות.
וזאת הדרך הטובה בגלות

שממילא שמה אין צורך בהקמת חברה ובאמונה בלאום לא יהודי.
ולכן לא היה צורך בהשכלה או בלאומיות.
קצת נסחף, אבל יש דברים בגודודי25
הוא העלה כמה נקודות נכונות מאד -
א. אנחנו רואים את הטוב שבציבור שלנו משתקף בעיקר בגיל הישיבות (אני מתייחס כרגע לבנים), אבל מתעלמים במודה או שלא במודה ממצב הישיבות התיכוניות, שהוא באמת על הפרצוף. כאילו ההורים מתפללים שהתקופה הזו תעבור מהר, והבן יתיישר מתישהו בהמשך.
בסופו של דבר השיטה פשטה את הרגל, והישיבות התיכוניות ייעלמו מן העולם בעשור הקרוב, או לכל הפחות יעברו ניתוח פנים שיהפוך אותן לישיבות דומות לישיבות קטנות, או לבתי ספר חצי אקסטרניים. בפועל זה לא יקרה בגלל רמת הלימודים והחינוך הירודים אלא בגלל בעיות תקציביות ובגלל לחץ של ההורים לראות את הילדים שלהם בבית. אבל זה לא משנה, זה יקרה. אם את המדרשיה סגרו, יסגרו גם את יתר המוסדות הותיקים שפושטים את הרגל.

ב. הציבור שלנו באמת שוגה בהסתכלות תמימה/מעוותת על המציאות.  כלומר, מצד אחד כל דבר שקשור לציבור שלנו או לציבור החילוני מיד נשפט בצורה מאד חביבה ולא ביקורתית בעליל, ואילו כל מה שקשור לציבור החרדי נשפט בצורה ביקורתית מאד בדרך כלל, אבל מילא. מה שיותר גרוע זה שאנשים מדברים על המציאות באחת משתי הצורות המרכזיות הבאות: או בחוסר אכפתיות של  "נו, מה זה חשוב, העיקר לדאוג למקצוע טוב" או לחלופין הצורה הגרועה לא פחות, במבט תמים ומוזר של מדינה אידיאלית, היושבת תחת כיסא ה' וכל מיני ביטואים מוזרים דומים לזה. זה גורם לבחינה של המציאות, לא על פי המציאות, אלא על פי הפוטנציאל הגלום בעם ישראל. עוד לא ראיתי ציבור ששופט כל דבר רק על פי איך שהוא תופס את הפוטנציאל ('הרוח', או 'יסוד ההוויה' או 'נשמת/סגולת ישראל' אם תרצו) ומזניח לחלוטין את מה שקורה בפועל. מבחינתו של היהודי המצוי הזה חילוני שונא יהדות לא יכול להיות רע, אפילו אם הוא רוצה בגלוי במותך, ולו רק בגלל שיש לו את 'סגולת ישראל' הזו. מוזר, אבל ציבור שלם אצלנו מדבר כך.

הבעיות האלה הן יסודיות יותר, שאר הדברים שהוא ציין הן יותר אנקדוטות ופחות עקרוניות. לפחות בעיניי.
אבל מה שכן, הכותב בכלל לא מבין את הציבור הדתי לאומי. והוא לא יודע מאיפה הציבור הזה מגיע, ולכן לא מסוגל להבין למה הוא מתנהל כך.
הציבור הזה מגיע מהציונות (!) ולא מהיהדות!   (אני מדבר על הציבור כציבור, לא על הרבנים)
הציונות הדתית כתנועה, החלה כסניף של הציונות החילונית. האנשים שמהם נבנה הציבור הזה הם ציונים בראש ובראשונה, ורק לאחר מכן דתיים. אז חשוב להם לקיים מצוות כמו שבת, כשרות, תפילין, תפילה בשבוע בבית כנסת ונידה, וכל השאר סוג של רשות, בגלל שזה סוג האנשים שממנו מורכבת הציונות הדתית. זה מה יש, וצריך להבין את זה.
לעומת זאת, הציונות הרכה יותר עקרונית מבחינתם, והיא דבר מושרש הרבה יותר. לכן הצבא הוא הערך המקודש ביותר בציונות הדתית, הרבה לפני לימוד תורה. ולכן יום העצמאות זה יום שמזדהים איתו הרבה יותר מאשר חגים אחרים - בגלל שזה יום חגם של הציונים.
זה לא מרשעות חלילה, ולא מבורות טפשית, אלא מהשתלשלות הנסיבות. אלה הם פשוט האנשים מהם מורכב הציבור שלנו וצריך להבין את זה.

אלה שבתקופה הנוכחית הציבור שלנו חי במתח מסוים, כי דור המחנכים בציבור הוא לא כזה. המחנכים הם תלמידי הרב קוק (או רבנים אחרים) שבאים מנקודה הרבה יותר דתית, והם מנסים להפוך את העקרון הדתי לדבר חשוב לפחות כמו העקרון הציוני, בציבור הרחב. הם עושים את זה בצורה גאונית ממש (!) - הופכים את הציונות לחלק מהיהדות! זה אומר שהציונות שואבל את כוחה מהיהדות. וכיון שעל הציונות אף אחד בציבור הזה לא חולק, ממילא היהדות מקבלת משנה תוקף. לדעתי זה מבריק, והציבור שלנו בכלל לא מבין שזה מה שעושים לו.
לפני כמה שנים חשבתי שהם די מצליחים, ובעתיד הבנים יהיו או דתיים הרבה יותר מההורים שלהם, או חילונים לחלוטין, כי מצב ההורים קצת מוזר ממבט חיצוני. אבל ככל שחולף הזמן אני רואה שחברים שלי בני גילי, בעיקר מתיישרים על פי ההורים, כך שההצלחה של המחנכים מוגבלת למדי. אבל בהחלט אי אפשר לומר שאין הצלחה.

הבעיה של הכותב היא שהוא לא מבין את זה. הוא מניח שהציבור הדתי מגיע מיסודות דתיים מוצקים, אבל זה פשוט לא המצב, ולכן ההתייחסות למצב הציבור הזה צריכה להיות שונה לחלוטין.
זה באמת מה שאתה מקווה?עמית-טליה

שהישיבות התיכוניות יסגרו?
יש לי דודים בחו"ל חרדים אנטי ציונים שכולם חייבים להיות כמובן בישיבה.
אבל מה?לילדים שלהם זה לא מתאים
חלק מהם יותר אנשי מעשה מאנשי רוח (דבר לגיטימי ומבורך לקיום חברה!)
אבל להם אין מקום באמצע
או ישיבה או רחוב!
אז הם הלכו לרחוב!

אם לא היו לנו ישיבות תיכוניות היינו רואים פי 20 נשירה מבתי ספר וילדי רחוב זרוקים.
או תיכון חילוני פרוץ לחלוטין.
ב"ה שיש לנו ישיבות תיכוניות ויש לנו גם ישיבות אחרות לחבר'ה שזה יותר מתאים להם.
ועד שלא נראה את כל העם חוזר בתשובה כדאי מאוד להתפלל שישארו הישיבות האלה.
והמדרשיה?
מה שהלך שמה עבר כל פרופורציה,לקנות סיגריות היה אפשר בקיוסק של הבית ספר.
והיא נסגרה לתקוופה ונפתחה מחדש.

דבר שני-אני בכלל לא חוזרת שהרבנים נוהגים כך וודאי לא במודע וכמעט ודאי לא בתת מודע.הרעיון הלאומי הדתי קם עוד לפני מדינת ישראל
פשוט עכשיו מה שנוצר שנוער רב לא הסתפק באמצע של הוריו כמו שציינת
והתחיל להביע דעה לפחות התפשרות.
ואז המושג הזה וממילא הציבור הזה קיבל תנופה ביהדות חזקה יותר מהציונות.(שבעיני ממילא הולכת ביחד)
אולי בגיל שלך עוד רואים חזרות אחורה אני מאמינה שבדור הבא התנופה תיהיה חזקה עוד יותר.

ובקשר לכל מושגי הרב קוק שנראים לך כ"שטויות"
גם הרב כותב שהאהבה הגדולה לאומה לא תסמא אותנו מלראות את מומיה.
אבל כשניגשים לאומה צריך מאהבה אחרת זה נופל.
והאהבה?אם היא לא משהו נצחי איך בכלל נאהב?
איך אפשר לאהוב אדם ששונא דתיים?איך אפשר לאהוב חייל שמגרש יהודים?
איך אפשר לאהוב אדם שחוטא וחוטא וחוטא?
בדיוק בגלל הסגולה הפנימית.

קראת מה שכתבתי?דודי25
לא הבעתי את דעתי מה כדאי וטוב שיהיה, רק אמרתי מה לדעתי הולך לקרות בפועל. בפועל (!) אני מאמין שהישיבות התיכוניות יסגרו בין אם תרצי ובין אם לא. זה רק עניין של זמן.
לא יסגרו לחלוטין, אלא ישתנו במידה ניכרת. [אגב, במדרשיה לא היו דברים קיצוניים יותר ממקומות אחרים. אולי רק מעט פה ושם, אבל לא משהו דרסטית חמור יותר]

הרבה זמן לא כתבתי פה, ושכחתי שפה אנשים תמיד חושבים שאני מדבר במושגים של מה נכון ומה כדאי, אז חשוב לי להדגיש: אני לא מדבר על מה נכון! אני מדבר על מה קורה בפועל!

את צודקת, הרבנים לא פועלים כך במודע, אלה הם באמת מאמינים בזה שהציונות היא חלק מהיהדות. אחרת לא היו יכולים להעביר זאת הלאה. וזה טוב שכך הדבר. לא משנה, גם אם זה לא במודע, זה עדיין גאוני, כי בתכל'ס זו השיטה שעובדת.

בקשר להאם הדור הצעיר משתנה או לא. נחכה ונראה. חכי עוד כמה שנים ותראי מה קורה עם החברות שלך. גם אני חשבתי פעם כמוך, היום אני רואה שטעיתי.

לא אמרתי שמושגי הרב קוק הם שטויות, אבל בהחלט אני חושב שמי שמצוטט אותם מסמא את עיניו. בסדר, נניח שיש סגולת ישראל, שיהיה, האם זה מה שיעצור את החילוני ששונא אותך מלהעיך אותך מפה לכל הרוחות?
למה האהבה למי ששונא אותך היא דבר חשוב? את שואלת איך אפשר לאהוב אדם שחוטא וחוטא וכו', וזו לא השאלה שלי, כי לאהוב אדם שחוטא בלי כיון שהוא לא מכיר שום דבר אחר לא מפריע לי, להיפך, אבל מפריע לי שעוצמים את העיניים כשאותו אדם עלול גם לפנות אלייך ולהחטיף לך. ובהחלט מפריע לי לאהוב אדם ששונא דתיים. לא רואה שום סיבה לאהוב אותו.

[בהערת אגב, אני חושב שגם הציבור הדתי לאומי לא מבין בכלל את הסיבה האמיתית לכך שהוא מאמין ב"סגולת ישראל" וגם אני לא הבנתי את זה, עד שמישהו הסביר לי את זה לא מזמן, אבל אני לא אסביר את זה פה, כי זה דורש הפנמה של דברים שיהיה קשה לקבל. אבל כן אגיד שהאמונה ב"סגולת ישראל" נוצרה מחמת המציאות, והציבור הדתי לאומי מיוסד על האמונה הזו בצורה מאד בסיסית, בגלל שהיא ממש יסוד מיסודותיו, וזאת למרות שלא ברור מה זה]

הישיבות התיכוניות לא יעלמו כל כך מהרמשה
למרות שאני לגמרי לא אצטער לראות גיוון גדול יותר לא ב"מי יאסוף תלמידים טובים יותר ביותר כסף" אלא רעיונות אחרים. תיכון אקסטרני למשל (כזה שמשאיר חצי יום לחיות, ללמוד משהו אחר, להתנדב או אפילו לעבוד קצת - מה שמחנך את האדם להתנהל נכון מבחינה כלכלית), ישיבות ששמות דגש על תורה (לגיטימי, כשהיעד הוא מקצוע תורני), או על כל מקצוע אחר לחיים (מוסיקה כמו בעטרת ואחרים).

בכלל, אחרי הכמה שנים שלי בעולם הזה, אני רחוק מלהתלהב משיטת הפנימיה הכ"כ פופולארית.
מה שכתבת זה מה שלדעתי יהיהדודי25
תוך כמה שנים. זה כבר עכשיו מתחיל, ויילך ויתפתח.

הפניומיות קורסות. ההורים כבר לא רוצים את זה, וזה יקר. מה שציינת אלה בדיוק סוגי המקומות שלדעתי יהיו.
בכלל, המשבר הכלכלי הזה עשה דברים שהם לא בהכרח רעיםמשה
חיסול של כל מיני רעיונות שהחזיקו פשוט כי הם תמיד היו שם, עד שפשוט נגמר להם הכסף... הפנימיות זה כנראה רק אחד הקרבנות.

איך אמר מי שאמר - אין כמו מאדוף (הרמאי הנוכל) כדי לעודד עליית יהודים לא"י...
אה אוקיעמית-טליה

תשובה למאמר לא נתת
כי לא אכפת לו מה יהיה בפועל,הוא שואל ומקשה על הדברים של עכשיו.

נכוןדודי25
אני מסכים איתו שהמצב הנוכחי לא מזהיר. אבל בהסתכלות רחבה, יש מגמה חיובית, כי היסודות מהם מגיע הציבור הם לא יסודות דתיים, ולכן אי אפשר לצפות ליותר מדי בתחום הזה.

מה זה תשובה? את מצפה בכוח שאני אגיד שהוא טועה, והציבור שלנו נפלא? אני לא הולך לומר את זה. יש לי הרבה ביקורת על הציבור שלנו, אבל אני חושב שאם נבין מאיפה הציבור הגיע ומה הוא עבר בדרך, נקבל פרופורציה יותר טובה. וזה כל מה שניסיתי לומר.

אבל בפרקטיקה, במה שהוא ציין - הוא צודק. הוא בסך הכול מתאר מציאות לא יותר מזה, קשה להתווכח איתו. (אם כי נראה לי שבני הציונות דווקא יודעים את שמו של הרב קוק, והוא קצת נסחף, אבל ברוח הדברים ברור שהוא צודק)
ממש לאעמית-טליה
ואני ממש חושבת שהוא צודק
אני רק מאמינה בהסתכלות הרחבה על התהליך הזה.

ואל תיהיה בטוח שיודעים מיזה הרב קוק
רוב חברותיי לא ידעו מי הוא עד כיתה י"א..
מתוך תשובה של "חברים מקשיבים"אני12345

שנתנה לנערה ששאלה מס' שאלות בענין דרכה של הציונות הדתית:

הציונות הדתית לא מקילה ולא מתירה שום דבר שלא מותר לפי התורה. הציונות הדתית כן מרחיבה מאוד את השקפת עולמה וכוללת בתוכה עוד הרבה ענינים הקשורים לתחיית האומה ולמציאותנו המתחדשת בא"י – מדינה, צבא, ובעצם כל מציאות החול ששכחנו ממנה ב – 2000 שנות הגלות.
הציונות הדתית רואה בתהליך התחיה תהליך מבורך, תחילתה והמשכה של צמיחת הגאולה, ולכן היא משתפת איתו פעולה. היא מיחלת להצלחת התהליך.
היא תברך את המדינה, תתפלל לשלומה ולשלום חייליה, ואף תתרום את בניה לשירות בצבא. היא תתפלל לשגשוג הכלכלה, הממשלה, החקלאות והמדע, ותתרום את המוכשרים מבניה בתחומים האלה לשתף פעולה ולעזור לקדם אותם.
ה'ציונות הדתית' היא לא תוצר של פשרה עם המציאות ובריחה מהעול הכבד של התורה. בדיוק להפך, הציונות הדתית דווקא מתוך הדביקות המוחלטת בה' וברצונו מוסיפה באורח חייה שיתוף פעולה מלא עם רבונו של עולם בדרך הבאתו את הגאולה.
ואם 2000 שנה לא היתה לנו מדינה, זה לא מונע מאיתנו להשאר כצופים עירניים על המשמר, וכשקול דודנו דופק, לפתוח את הדלת לתת לו יד ולצעוד איתו הלאה.
ונקודה זו עצמה היא גם הגורם למתירנות. שכן הרצון להיות שותף בתהליך, לבנות מדינה וצבא, דבר שמחייב בהכרח עיסוק בחול, הופך את הענינים למסובכים ביותר. צריך לקום ולברר מה מהחול חיובי לעסוק בו ומה שלילי.
ואם אין עומק והבנה ברורה מה מטרתו של החול, ומה יחסו אל הקודש, וממילא כיצד אנו משתמשים בו, משכללים אותו ונהנים ממנו, נוצר ערבוב, בלבול, והאסור נהיה מותר ונפרצים הגדירות.
אין ספק שלשלול כל עיסוק בחול ובמציאות התחיה היה משאיר את החיים יותר פשוטים, פחות מורכבים, ואז גם אצלנו לא היו סטיות ונפילות.
אבל מה אפשר לעשות שאלוהים רוצה לברוא מציאות גדולה ומורכבת שכוללת בתוכה את הכל, ואין ספק שככל שהדבר מורכב יותר הוא גם מסובך יותר ויש בו יותר סיכון לנפילות.
אך זה לא יגרום לנו לצמצם את השקפתנו. אלא עלינו להעמיק אותה ולהסביר לעצמנו שהציונות הדתית היא בשום פנים לא המצאה פשרנית מחודשת אלא אמת אידיאלית גדולה וממילא מורכבת.
כשזה יחלחל בתוכנו, לאט לאט בתהליך ארוך תעבור המתירנות מן הארץ, או לפחות לא ינסו להצדיק אותה.
אם כן המתירנות אינה השקפת עולמה של הציונות הדתית אלא תוצר ישיר של בלבול הנובע משטחיות הבנת מורכבותה.

אני12345
אבל מתוך כך נראה לי שאתם מתאימים- עמית -טליה ומישהו 10...
הטוב שקיים אצלנו!אבא שמואל
בכל בית יש שירותים!!

בכל המגזרים יש את כל סוגי האנשים.

תורה יש רק אחת, אמנם 70 פנים לה.

בפרקי אבות כאשר נשאלת השאלה "איזו היא דרך טובה שידבק בה האדם?" יש תשובות שונות.

כל אדם צריך ללכת בדרך שמקדמת אותו ביותר להשלמת תכליתו בעולם. כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהן שונות.

אני חרדי, בכיפה סרוגה, משתדל ליישב את הארץ, ממתין בציפייה ל"עצמאותינו", מבין, שעם הקמת המדינה פספסנו הזדמנות של גאולה באופן של אחישנה.

די פשוט, שהשיטה אצל החסידים, היא הקרובה ביותר להדרכת חז"ל.

אם ישאל אדם בהכללה, האם להיות חרדי או דת"ל, התשובה הברורה תהיה להיות חרדי! החרדים קבלו תורה מסיני.

אני אישית מכיר מספר לא מבוטל של יהודים יראי שמים מרבים שנמנים על המגזר שנקרא "דת"ל". אז למה להיות חרדי? מכיוון שהרבה יותר קל להתבלבל בתוך הדת"ל. ובפרט שרואים במוחש שגם אנשים יראי שמים, שמקפידים על קלה כבחמורה, טועים בדברים הפשוטים לכל תינוק.
"החרדים קבלו תורה מסיני"מישהו10
על זה באמת מגיע לך פחחחחחחחחחחחחחחחחחח!!!
החפץ חיים אמר:אני ירושלמית

בעוה"ב יש רק שלושה סוגי יהודים:

יהודים קרים

יהודים פושרים

ויהודים חמים

כל אחד ואחת ימקם את עצמו בהגדרה הראויה לו ולהיכן הוא שואף להגיע. וזה לא קשור להשתייכות מגזרית/עדתית/מפלגתית כזו או אחרת.

ובעולם הזה?עמית-טליה

את לא שואפת לחיים של אמת?

מזה קרים פושרים חמים?
במה?עם מי?

העולם הבא הוא לפי העוה"ז. ז"א אם היית קר-אני ירושלמית

אתה מוגדר כקר... וכו'.

האמת היא לעשות את רצון ה'. מכל מגזר בכל מקום ובכל מצב.

לגבי 'מה זה חם/קר?'אני ירושלמית

קר- יהודי שלא אכפת לו קדושה ורוחניות.

פושר- אחד שלפעמים אכפת לו ולפעמים לא, או תלוי במה... או תלוי מתי או תלוי איך או תלוי למה... בקיצור תלוי.

חם- יהודי שאכפת לו מקדושה ורוחניות! בלי למה, כמה, איך, מתי...

תסתכלו בתוכו, חשוב!!!צלי אש
היה גם ראיון עם הרב פרידמן לרב אבינר, שהוא בטח יותר יעניין אותכם מהמאמר שנוקנק פה.(נוקנק מלשון ניק).
לא ראיון שיחה לא ידע איך קוראים לזה.צלי אש
טוב טוב טוב-בתאל1

ממש לא מוצא חן בעייני מה שכבוד הרב פרידמן אומר.

קודם כל- למה החרדים בטח מה זה מושלמים! נכון? אין שב"בניקים בעולם בכלל וכל החיים הם עסוקים רק ברוחניות בטח... חס ושלום לא בציונים ולא בהבלי העולם הזה... טוב, אני לא אוציא לעז.

וחוץ מזה- למה לא לאהוב את עם ישראל???? יש פה בעיה, אוקיי, זה בעיית חינוך שיש בכל המגזרים ולא רק בדתי לאומי, אז במקום לנסות למצוא דרכים לתיקון (ואני קראתי עד מס 6 כי לא יכולתי לקרוא יותר את זה.. פשוט לא! אז אני לא בטוחה שיש פתרונות לעניין אבל עושה רושם שלא..) -הוא רק יורד על הרבנים של המגזר שלנו.

למה לתת ביקורת בלי פתרונות? זה מה שמחנכים אתכם החרדים? כי אותנו לימדו בבית ספר שלא אומרים ביקורת אם אין לנו פתרון איך לתקן או אם אנחנו לא מוכנים לעזור או לייעץ איך לתקן.

אבל אני חושבת, לעניות דעתי- שהדבר הכי טוב לנוער היום- זה מה שהרב אבינר עושה- לאהוב!! אתם יודעים כמה הנוער הזה מבולבל?? וזה בכלל לא אשמתו! ואפילו לא אשמת הבית ספר שלו! זה ככה , כי זה התקופה וזה הדור! יש לו טלוויזיה, ואינטרנט בבית, יש לו הרבה גירויים בעולם של בחוץ והוא נמשך לזה ולא יודע איך לצאת (אני אומרת את זה משיחות של חניכות שלי ..) והם מרגישים שרק מרחיקים אותם בגלל זה... למה? למה אף אחד לא מוכן לאהוב אותם ככה?

אהבה- רק מקרבת!! הם משוועים לאהבה, ממישהו שיקשיב להם, שידאג להם ואז לאט לאט  יוציא אותם מהבוץ.

בבקשה ממך כבוד הרב פרידמן- לך לכיכר ציון, לך לזולה של חצרוני, דבר עם אנשים שם ותבין קצת למה הנוער הזה זקוק- בשלב הזה- ממש לא לדף גמרא. בכלל לא! הם רוצים אהבה! אהבה אמיתית אבל! ושלא יגידו להם שהם סוג ב' ושהם חילוניים ועוזבים את הדת ואסור להתקרב אליהם ושיפסיקו לקלקל את האחים הקטנים.

לך תראה את ההצגה "סוף הדרך" של אספקלריא (נראה לי) ותראה מה נוער משם צועק בלי מילים!

להכריח תלמידים ללמוד כל היום דף גמרא שהם לא מבינים - לא יעזור להם להתקרב לה'.

המטרה שלנו בסך הכל, כמחנכים , היא לתת לתלמידים דרך לעבוד את ה', לכוון אותם לצורה הכי טובה שהם יכולים דרכה לעבוד את ה'. ואם הם נמשכים לאמנות- אז לכוון זאת דרך אמנות, ואם זה דרך שכלית- לכוון אותם ללמוד גמרא. אבל הכל הכל הכל באהבה! אהבה אינסופית! רק ככה הם מבינים!

(נ.ב- כמובן שצריך לתת להם גבולות והכל, אבל אם לא אוהבים אותם- חבל על הזמן מזמן)

מקווה שלא חפרתי.. אבל פשוט לא יכולתי לקרוא את זה ולשתוק!

פשש ויכוח מענין...חלי
בתור אחת שהתלבטה בנושא באמת הרבה (בעיקר בשנת השירות שלי, שנה שעברה...) הגעתי למסקנה שמי שבאמת מדקדק במצוות, עובד את השם מתוך מחויבות מוחלטת לתורה- זה לא באמת משנה אם הוא דתי או חרדי...
כשנגיע לשמיים אחרי 120 בע"ה אף אחד לא ישאל אותנו אם היתה לנו כיפה סרוגה או שחורה על הראש....

נכון, בציבור הדתי יש חלק לא מבוטל של אנשים שהם יותר ציוניים מדתיים כמו שאמרו פה קודם וכאלה שבאמת התורה לא בראש מעיניהם... אבל יש גם ב"ה ציבור גדול של אנשים צדיקים, יראי שמיים שמדקדקים במצוות ו"חטאם" היחיד שהם מאמינים שהמדינה היא אתחלתא דגאולה...

אני אישית לא יכולה להגיד שאני נעולה על עצמי 100% בדרך ההשקפתית אבל הכיוון שלי הוא בע"ה החרדי- לאומי....

שנזכה לעבוד את השם באמת בלי מחלוקות וויכוחים....
רק השבת קראנואבא שמואל
אחד שוגג ואחד מזיד בחילול השם
הרב יעקב ב. פרידמן שליט"א טול קורה מבין עיניך!שחור בהיראחרונה
אולי במקום להטיל ביקורת בציבור שלנו (על זה כבר הגיבו לך...) תסתכל על הציבור שלך.
הגישה החרדית המתנשאת שרוצה להטיף מוסר ולהחזיר בתשובה מתגלמת במאמר שלך.

על הגישה הזאת אבד הכלח. החברה החרדית מתפרקת מפנים, מריבות ופילוגים בין ליטאים לחסידים, בין אשכנזים לספרדים, בין פורוש לליצמן, בין שבבניקים לכל השאר וכו'.

גם בקיום מצוות איני רואה שום הבדל מהותי בין החרדי המצוי לבין בייניש מן השורה, ולמעשה ההבדל הוא רק בכמות ולא באיכות, ולפי המגמה המסתמנת אתם בירידה ואנחנו בעלייה.

מדברים היום על שליש שבבניקים ונושרים!! לא השכלתם להבין שא"א ליסד תורה על רוחניות בלבד וחייבים גם בסיס חומרי איתן כמאמר הרב באורות התשובה ולכן תורתכם אוורירית למדי...

גם מבחינה כלכלית רוב החרדים מתחת לקו העוני וגם מי שעובד לא מרוויח הרבה כי אין השכלה. האם זהו רצון ה'? לחיות בעוי ודוחק רב מתוך בחירה? וכשאפשר אחרת? הציבור הדל"י הוא הוכחה שאפשר אחרת ולכן אתה דואג להיכנס בו כל הזמן כדי שח"ו אף אחד לא יחשוב היות סרוג ל"ע.

ועוד לא דיברנו על בעיות הצניעות ,השידוכים והדירות, הצבא, ועל כל בעיות ההסתגרות האחרות.
אין לך זכות מוסרית להעביר ביקורת! גם לא בשם גדולי התורה שלך, שהרי יש לנו גם.

אני מספיק טובחקלאי

אני נשבע לך שאתה מספיק טוב

כן, אתה מספיק טוב

המציאות זו לא האמת

אתה מספיק טוב, אני נשבע שאתה מספיק טוב.

גם שאף אחת לא רואה את זה בך, אני רואה.

גם שאתה בעצמך לא רואה, אני רואה.

גם אם במציאות אף אחת לא רוצה אותך, זה לא אומר כלום.

אני אומר לך, א ת ה  מ ס פ י ק  ט ו ב.

אני נשבע.

גם אם אתה בטוח שהקב"ה לא זוכר אותך.

אתה מספיק טוב.

וואי כמה הוא לא זוכר.

שחכת אותי ריבנו של עולם.

אני גם פה

ואני כבר מספיק טוב

א נ י. מ ס פ י ק  טוב.

אני כבר לא מסוגל להתפלל אליך, אני מרוסק מצפייה

ואני מספיק טוב, אתה יודע את זה.

אני ראוי, גם שאני רוצה יותר מדי,

אני לא מסוגל להמשיך לבקש ממך את זה, כי אני כל כך מאמין בך, שאני ממש מתאכז

וזה כואב לי האכזבה, כואב,

להחזיק בה' יתברךאשר ברא

זה כואב וקשה, באמת.

אבל חיזור הידיעה שאתה טוב, זה חשוב כל כך בעיניו יתברך.. ה' רוצה את התפילות שלנו, את הכיסופים, את העבודה.

נשמע שאתה שם.

אז רק עוד קצת להיות בבחינת ציפית וקיווית לישועה?

והאכזבה, היא תחושה של עשיתי ככה וככה, אז מגיע לי. אולי שווה לשנות את זה, שלא משנה מה- ה' משפיע עליי וצריך רק לייצר כלי מספיק מתאים.

ושוב, נשמע שיש לך כלי- אבל אולי אישתך.היא איזה רעבעצן רצינית, שצריך רק להגדיל את הכלי עוד קצת.

אנחנו לא יודעים, אבל אנחנו יודעים שה' הוא אבא טוב.

ואתה ראוי. וודאי.

כל כך יפה ונכון.נחלת
נכון! תחזיק את זהברוקולי
ואו זה מרגשהפי
מדהים ביותראני:)))))

הייתי במקום הזה, וחשוב לי להגיד שזה לא היה בריא לי, חוץ מזה שזה גם לא נכון ולא מקדם.

אתה טוב, נכון, זה לא קשור לזה שאתה טוב.

זה לא עובד כמו כספומט, אולי בתת מודע חושבים ככה שמי שטוב יקבל טוב ומי שרע רע, שזה נכון בעיקרון אבל מה זה טוב ומה זה רע אנחנו לא יודעים להבחין, אולי דווקא הדבר הזה שנראה לי רע הוא הדבר שטוב ולהפך. וזה באמת ככה.

בקיצור המציאות שלך כרגע היא לא עונש על כך שאתה לא מספיק טוב, ה' לא מעניש אותך, הוא מיטיב איתך כבר עכשיו, אנחנו רק לא יודעים לראות את זה. אולי עוד כמה חוד' או שנים נראה.

בא לי לנער אותך, כי אני הכי מכירה את זה, אני בין האנשים הכי מתקרבנים שיש, לא שאתה כזה, אני כן, ופשוט חבל לחיות בתודעה כזאת שה' מחזיק משהו שאני רוצה ולא נותן לי את זה, ה' מונע ממך את מה שרע לך , תאמין בזה, זה  תהליך לשנות את המחשבה, אבל זה ממש גאולה. וזה ילך איתך לכל החיים. זה תפיסה יותר בריאה של אלוקות. יותר בוגרת. יותר מגדלת ומחזקת. ובאמת יותר אמיתית.

קשה שלאחקלאי

קשה שלא להתקרבן, אבל אני חושב שזה לא מה שרציתי לומר

בעיקר רציתי להגיד שאני פשוט טוב, גם אם לא נמצא מישהי שבוחרת בטוב הזה.

ולא בגלל שאני טוב אז אני צריך לקבל.

אלה הפוך גם אם אני לא מקבל אני טוב. וזה דבר שקשה לי להיות בו, כי אני תמיד מאשים את עצמי, ופחות במגיע לי, למרות שכן אני חושב שמגיע לי, אבל מעצם זה שאני אדם חי, ולא כי עשיתי גם לעושה רע מגיע.

והשיחה מול הקבה, כן, אני חושב שהוא מחזיק משהו שאני מאוד רוצה ומונע ממני אותו, יכול להיות שזה לטובתי, כנראה שזה לטובתי, אבל מצד שני יש בי רצון, והוא הייתי גם כן, ואני לא במדרגה של להגיד שרפוא קרובה לבוא, אני במדרגה שכואב לי שאין שמיעה לתפלתי. 

נכון. מאוד קשה.ואני חושבת שצריךאני:)))))

גאולה נוספת כדי לצאת מהמקום הזה. ושתדע לך שהמקום הקשה הזה מול ה', ילך איתך עם כל קושי בחיים אם לא תעבוד על זה מתישהו. 

נכון מאוד, אתה טוב גם אם עדיין לא בחרו בך. אני מרגישה ששידוכים זה אחד המקומות שאין בהם שום טבע והגיון, שום! זה לא ככל שאתה איכותי תצליח יותר, המשוואה הזאת לא כ"כ קיימת בחוויה שלי, וגם בכלל. אז נכון שחוויה של דחייה\ חוסר בחירה בנו וכו' יכולה להרגיש שאולי משהו בנו חסר אבל אין שום היגיון בשידוכים ככה שאי אפשר ללמוד מזה כלום חוץ מזה שה' מזווג זיווגים.

בכל מקרה, חשוב לחזק את עצמנו כי גם הרגשות לא תמיד הולכים עם ההגיון והשכל..

אהבתי מאוד, זה ממש מחשבות שגם אני חשבתי אותן, קצת בהתאם לאופיי אבל כן אותן מחשבות. שהן נכונות. אבל, זה נורא מצומצם ומצמצם, כל התודעה הזאת.

נכון נכון, הוא מחזיק משהו, שגם אם הוא לא טוב לך כרגע זה לא אומר שאתה לא רוצה את זה, אבל תחשוב- מה האינטרס שלו בעצם למנוע ממך? הוא עושה לך דווקא בשביל לצער? (ברור שלא, הרי הוא טוב ומיטיב) הוא לא יודע שאתה רוצה את זה? (הוא יודע יותר ממך ורוצה את זה יותר ממך) מי שם לך את הרצון הזה בכלל מלכתחילה?(ה') אם יש לך רצון למשהו כנראה זה שייך לך, לא סתם זה מצער אותך. וזה באמת מבאס. וזה בהחלט כואב. אבל זה כן אומר שזה יגיע מתישהו, לא יודעת מתי, אבל כשזה יהיה לך הכי נכון וטוב. אבל בינתיים, כדאי להבין שה' לא נגדנו,להפך, הוא הכי רוצה את טובתנו, אבל השכל שלנו לא מגיע לשכל שלו, אנחנו לא מבינים את המהלכים, אבל וודאי יש סיבה לעיכוב והיא לטובתי.ה' תמיד מייטיב, זה לא שעכשיו הוא עושה רע ובעז"ה בעתיד הוא יתחיל גם לתת טוב, לא, הוא לא משתנה, תמיד יש טוב, תמיד הוא מיטיב ומשפיע טוב. המציאות כרגע היא הכי טובה ונכונה לי. זה משהו שצריך ללמוד לחיות אותו. כל יום. 

יצא לי קצת מבולגן אבל העיקרון הועבר.. 

..שפלות רוחאחרונה

אתה טוב ומגיע לך הכל דוד

מה דעתכן על מישהו שמתחיל בקינוח?זכרושיצאנולרקוד
וזה הצחיק אותי ממש😂

סביר להניח שהפערים בהשקפה הדתית היו צפים די בהתחלהפ.א.
גם אם לא היה נופל בסינון הראשוני הזה, די מהר היו מתגלים פערים בינהם בדברים אחרים 
אולי מתחכם מידי בתור הכנה לדייטנקדימון

אבל בעיקרון היא צודקת, לא?

הבעיה כאן היא חוסר האמון במי שהציע לה.. 

יש סיפור על הרב אליהואחד איש

פעם מישהו שאל אותו אם מותר להתגלח בספירת העומר לצורך פגישות

הרב אליהו שאל אותו אתה רוצה להתחתן עם מישהי שלא מפריע לה שבן אדם מתגלח בספירת העומר?;)

אז הנה משהו הפוךנחלת

אדם אמין סיפר לי שכשהוא (או חבר שלו, לא זוכרת במדויק) שאל

את הרב מרדכי אליהו זצ"ל, איך לבחון יראת שמים של בחורה,

הוא ענה לו: אם היא מברכת על מה שאוכלת. 

ולא הוסיף יותר.

למה זה הפוך?אחד איש
באמת לא הפוך.נחלת
חח למה לא?Lavender

אני בעד, 

לפעמים אני גם מתקילה בשאלות(:

לענ"דנחלת

1.  היא לא חוקרת משטרה שמנסה ל"התקיל" עבריין.  

2.  זה לא כן, זה לא ישיר, ואם הייתי בחור, לא הייתי שמח עם בחורה כזו.

3  הוא אמר שהוא מעדיף חצאית. למה להמשיך לחפור ולהתעקש?!

א. אפשר לשאול באופן ישירנחלת

ואם חוששים שהצד השני לא יודה על האמת (שב"כ....?)

אז אולי כן להיפגש ובמהלך הפגישות ניתן להבין לבד.

וגם, אולי הבחור מאוד רוצה קשר, אז הוא אומר כך.

לפי ענ"ד.

מסכים איתךארץ השוקולדאחרונה
אתם רוצים לפרגן?advfb

תפרגנו על מעשה טוב ואז ממנו תדברו על התכונה שאתם אוהבים בה/ו באישיות.

דוגמא - 

תודה שאתה מפרגן לי כל הזמן, ממש אני רואה בזה את העין הטובה שלך

אתה אחד הניקים האהובים עליי בפורומיםקעלעברימבאר
הניק האהוב עליי...חתול זמני
אני מעריך שגם אתה תהיה הניק האהוב עליי בבוא הזמן,קעלעברימבאר

פשוט עדיין לא הכרתי אותך מספיק זמן בפרום  

אני מזמין אותך לַפּרוֹם.חתול זמני
התרקוד איתי?חתול זמני
וודאי. בוא לשטו"ל. אני לא רוצה לשגע כאן את הניקיםקעלעברימבאר

עם שטויות

למה שטויות?חתול זמני
לא שטויות. שטויות שאני ממלמל. ניקיםקעלעברימבאר

פה לא אוהבים שמשגעים פה את הפורום עם דיבורים לא קשורים🙃

מה הכוונה בו במי, על מי מדובר?הפי
באדם שאת רוצה לפרגן לוadvfb

זאת אומרת להתחיל לפרגן על המעשה הטוב שהאדם עשה - "איזה מעשה X טוב עשית"

ואז להגיד לו שזה לא רק המעשה אלא המעשה נובע מתכונה טובה שלו - "זה שעשית ככה זה מראה שאתה X Y Z"

למה בעצם?ריבוזום
מה עומד מאחורי ההצעה?

אני שואלת כי ספציפית לגבי מחמאות לילדים, דווקא הבנתי שעדיף להחמיא על מעשים, ועל מאמצים. ולהימנע מלהדביק תוויות של תכונות אופי (חיוביות, כמובן. שליליות זה מובן מאליו)

למה עדיף להמנע?advfb

את מציגה את זה כהנחת יסוד שאני לא כל כך מבין.

אדרבה, אם מדברים על ילדים - אדם תופס את עצמו עם תכונות חיוביות שהן מהותיות בשבילו, זה בונה לו תדמית טובה. 

והסיבה שאליה כיוונתי - ברגע שאת מפרגנת רק על מעשה יש בזה משהו שיטחי. אבל כאשר את מפרגנת על עצם האישיות בזה משהו הרבה יותר אישי והרבה יותר מחמיא. זה לראות את מי שמולך ממש ולא רק בתועלת שהוא עושה. כל אחד רוצה ש"יראו אותו".

כחתול זמני,חתול זמני

רצוני הוא להיות סמוי מן־העין.

אסבירריבוזום
לגבי ילדים, יש מחקרים בנושא. לדוגמא: נתנו לכמה ילדים לצייר ציור, לחלק החמיאו שהציור מקסים ושהם "ממש ציירים", ולחלק החמיאו על דברים ספציפיים בציור: "אני רואה שהשתמשת בהרבה צבעים. עבדת ממש קשה על הציור הזה!". משהו בסגנון. אחר כך הציעו לילדים לנסות משימת ציור מסובכת יותר. הילדים שהחמיאו להם המחמאה מהסוג הראשון נטו יותר להימנע, לעומת הילדים מסגנון המחמאה השניה שיותר קידמו בברכה אתגר חדש. 
המשךריבוזום

יש עוד מחקרים דומים.

הרעיון הוא שאם ילד מתרגל להתיחס לעצמו כ"חכם", "צייר", "מוכשר", "יפה", ורואה בזה את עצמו ואת הערך שלו - מה יקרה כשזה כבר לא יעבוד? אם הוא ינסה לפתור תרגיל ולא יצליח? הוא כבר לא יהיה חכם? אבל אם הוא לא יהיה חכם אז מה הוא בכלל? הוא ינסה לצייר ציור ולא יצליח - אז הוא כבר לא צייר, אבל אם כך, מה הוא שווה?

ולכן עדיף להחמיא על מאמץ, לחזק מסוגלות שמגיעה על ידי ניסיון, ולא להחמיא על כשרונות.

זה קצת שונה מהדוגמא הספציפית שנתת, לגבי עין טובה, כי בדוגמאות שלי מדובר על כשרונות ולא מידות. ושוב - גם מדובר על ילדים. אני צריכה לחשוב על ההבדל בין הדוגמא שלך לדוגמאות היותר ברורות של כשרונות, וגם כמובן על השוני בין הקשר חינוכי לקשר בין מבוגרים. 

נכון מאודadvfb

המטרה באמת היא למצוא את האישיות שמאחורי המעשה, 

ולכן להגיד לילד "כל הכבוד שהתאמצת", זה לראות אותו, לראות את המאמץ שהוא עשה.

לכן לצורך העניין, פחות משנה מה המקרה בדיוק, השאלה אם מאירים חלק טוב ומהותי באישיות או שאנחנו מתמקדים בעניין חיצוני במחמאה.

אני רוצה לפרגן למישהו עם צרכים מיוחדיםהפי
למה? לא יודעת מלא אור אהבה חמלה רק להיות לידו זה עוזר לי להיות טובה יותר ולראות מה חשוב באמת בחיים

הוא כמובן לא קשור לכאן

להגיד שכיף לך להיות לידו זה אחלה בחלהadvfbאחרונה

באמת פחות התכוונתי לעניין שהוא לא אישי, אבל זה נשמע גם טוב מאוד

יש הרבה, זה בעיהאני:)))))
תודה רבה. מאמצת. בעזרת השם.נחלת
נראלי זמן טוב לספרמבולבלת מאדדדד
ב"ה התארסתי לא מזמן

ותודה לכל מי שידע כבר ולא סיפר

בקרוב אצל כולם בע"ה!

מזל טוב!! שיהיה לכם הרבה טוב ביחד!!יעל מהדרום
דיי באמת(;?הפי
חח אין עליך 
מזל טוב!אנונימי 14
וואו מזל טובבברקאני

איזה מרגש

שתבנו בית קדוש ושמח ביחד

מבולבלתתתת!!!! מזזזלללל טווובבב!!!🤩🥰❤הרמוניה
מרגש ממשארץ השוקולד

מזל טוב,

שיתמלאו כל משאלות ליבכם לטובה בבית הנפלא שתקימו יחד באהבה, בריאות, שמחה ואושר לאורך שנים רבות

תודה רבה לכולם!🤗מבולבלת מאדדדד
מזל טוב!חדשכאן

איזה יופי!

שתזכו לבנות בית נאמן בישראל מתוך אהבה, שמחה, נחת ורווח!

איזה יופי, בשעה טובה!! הרבה נחת ושמחה!נפש חיה.
כיף לשמוע, מזל טוב!advfb
מזל טוב! איזה יופי ב"הוהוא ישמיענו
ברוך השם!נחלת

המון המון מזל טוב! כן תרבינה הודעות משמחות כאלו!

וואו יקרה! מזל טוב ענקי 🥳❤️נגמרו לי השמות

איזו בשורה משמחת ומרגשת

בשעה טובה ומבורכת ממש

שתזכו לבניין עדי עד בשמחת עולם ובאהבה גדולה ❤️🌟🥳

מזל טוב!ניצן*
בשמחה ובאהבה
...רחל יהודייה בדםאחרונה
מזל טוב 
קבוצות שידוכים לדתי תורני/ חרדלניקיsh121234

שלום

האם קיים קבוצת ווצאפ עם הצעות של בחורים דתי לאומי תורני או חרדלניקים בגיליי 20-29?

קורס קצינים בשנה הראשונהמסיבת ישרים

היי לכולם,

בעז"ה אנחנו נתחתן בחודש אב, ובאזור חנוכה שאחרי אני מתחיל תפקיד ג'וב בתור קצין פרוייקט דרך עתודה (עדיין אין שיבוץ לאיפה נהיה בארץ)

כל הזמן מדברים איתנו על קורס קצינים וואלה בא לי לצאת כי אי אפשר להתקדם בצהל בפיקודי אם אתה לא קצין

הקטע זה שאם נגיד אצא בתחילת התפקיד כלומר 3 חודש אחרי שנתחתן, אז זה אומר שכשאהיה בבהד אחד 3 חודש אחזור רק לשישי-שבת

ודיברתי איתה על זה והיא מוכנה ודוחפת אותי שאני אצא כדי שדלתות בצבא יפתחו.

אבל לאחרונה גיליתי שגם ההכשרה החילית היא שבועיות ואז זה יוצא חצי שנה של רק שישי-שבת, זה לא יותר מידי?

מה שאר החיילים הנשואים עושים?

אם קבעתם תאריך - לוקחים בחשבון שיהיה קשה בחודשיםפ.א.

הראשונים.

לא דוחים חתונה בגלל זה, ובוודאי לא לוותר על קורס הקצינים וההכשרה החיילית. ממש חשוב לטובת פיתוח הקריירה שלך בצבא ובהמשך באזרחות, עפ"י הניסיון שתצבור בצבא.  

מה שכן, ממליץ לתכנן בינכם מניעה בחודשים הראשונים. עד שתכנס למסלול שירות צבאי נוח מבחינת הבית.  

לא כל כך מסכימה. אבל לא כדאי להיכנס לויכוח.נחלת

רק חושבת שלאשתך יהיה קשה. שנה ראשונה יעשה לביתו....

חושבת שהקשר בין בני הזוג בתחילת דרכם, הוא החשוב ביותר.

נניח שזו היתה קרירה אחרת, לא צבאית?

הוא ציין שהתכנון לצאת לקורס 3 חודשים אחרי החתונהפ.א.אחרונה
כל שאת החוויות הראשונות של החודשים הראשונים של תחילת הנישואים, הם יעברו בנעימים.  
מחפשת המלצה לבתי מלון עם אוכל טוב/ צימר עם א. בוקרעינב66

באזור כייפי, ויפה עם מגוון אפשרויות לטייל ולכייף באזור..

חשבנו על אזור גוש עציון/עמק האלה/סובב ירושלים..

מתכננים חופשה חלומית לרגל יום נישואין ואחרי תקופה אינטנסיבית...

פנקו אותי בהמלצות מנסיון

תודה רבה!

להעביר לפורום המתאיםברוקוליאחרונה
מחשבות מתקופה ההמתנה\מתנהאביעד מילוא

אני משתף אתכם בשאלה שהייתה לי לעצמי האם כשאין הצעות והתקופה הזו היא מורכבת ומאתגרת כי הרבה מתרחש סביב ויש הרגשה שאותך "שכחו" 

האם הרגשתם בסוף שהתקופה הייתה המתנה או מתנה? 

והאם כשהתחיל קשר אחרי תקופה ארוכה ללא הייתם עם ודאות וברוגע או שהייתם עם חששות שעוד פעם לא ילך

שנאתי את התקופה ואני עדיין שונאת אותה במבט לאחורתמיד בבטחה

אבל גם אני רואה שהייתי צריכה את הנסיונות כדי להגיע לנישואין ממקום בריא...

אז לא יודעת.

גם אני לא אוהב את התקופה הזואביעד מילוא

אבל אני עדיין מנסה להבין האם היא מתנה או רק המתנה

תראה קראתי ב"והגדת"חתול זמני

שהרב גלינסקי אומר שאמנם כתוב "לא טוב היות האדם לבדו" אבל גם לאו דווקא רע. אפשר לעשות מזה רע, אבל לא חייבים. אפשר ליהנות ממה שיש. לשיר בקולי־קולות בבית. לתופף על הבטן. לשים שעון מעורר לתיקון חצות ולימוד בהתעלות עצומה עד עלות השחר. לטוס לביקיני אטול. הקב"ה מבקש השתדלות לא השתגעות.

שכחת:לגדל קודם בטן הראויה לתיפוףנחלת
כבר בוצע, לדאבוני.חתול זמני
אהבתי מאודאני:)))))
על העצה הזאת אני גובה 50₪חתול זמני

לא כולל מע"מ.

שווה הרבה יותראני:)))))
אני יודע, זה מחיר מיוחד. אפשר להעביר לי בריאלחתול זמני

איראני בקריפטו.

אתה נוהג בכללי לקחת כסף על עצות של אחרים? אני:)))))
אני לא לוקח כסף על העצה עצמה,חתול זמני

זה יותר כמו דמי טיפול.

חחח יפהאני:)))))

הכסף הועבר

בZoom out הצעות או לא הצעות זה פחות משנהadvfb

זה משנה אם יש הצעה מתאימה והיא יוצאת לפועל.

לכן כל הטווח באמצע פחות משנה.

זה כן נותן תקווה וכיף שחושבים עלי ומציעים לי אבל בעיני זה בעיקר התמודדות אישית וריגשית ולא קשורה בהכרח לדייט הבא.

כסבתא בת דורות רחוקיםנחלת

מה זה ZOOM out?

יש לי מישהי בשידוכים בבית. קשה לפנות לשדכנים, או למלא טפסים עם

פרטים דקדקניים שלא נגמרים ואחראים לחלק מהמיגרנות, אז מה זה הדבר

הזה - גם צריך למלא מליון פרטים ?

תודה!

היא לא חרדית רגילה, גם לא ציונית, גם לא לא ציונית.  היא  -  היא.

פירוש zoom out - להסתכל במבט כללי, בלי לרדת לפרטיםפ.א.
להסתכל מרחוק, לראות את המציאות באופן כללי - ללא התעמקות בנסיבות הספציפיות 
מישהי או בת?אני:)))))
חתולה מאומצת.חתול זמני
חתולה מאומצת וחתול זמני יכולים להיות זוג נדירLavender

מזל טוב 🥳

(סורי הייתי חייבת)

פעם היתה כאן בפורום חתולה ג'ינג'יתפ.א.

אבל היא התחתנה לפני כשנה וחצי

@חתולה ג'ינג'ית

מעדיף טריקולוריות.חתול זמני
אולי לזה מתכוונים הנשואים כשהם סונטים מידיLavender

פעם ברווקים הבררנים😊