יאלה חבר'ה!עמית-טליה

תביעו דעתכם,אבל תשתדלו בלי לרדת על המגזר השני אלא מוכיחים את האמת מהטוב שקיים אצלנו.ולבעייתים שכאן-לא להוציא מילה על הרב אבינר כי הוא לא הנושא!

(כמה שהמכתב הזה חיזק אותי..אתם לא מבינים!!)

איגרת דומעת לרב שלמה אבינר

הרב יעקב ב. פרידמן והרב שלמה אבינר ערכו, לרגל יום העצמאות, עימות כואב, שיתפרסם מחר בעיתון 'בקהילה' • הרב יעקב ב. פרידמן עם טור מיוחד של 'מפנקסו של בן ישיבה'

הרב יעקב ב. פרידמן
תאריך: 29/04/2009 9:25:00

1.

השיחה עמך, הרב אבינר, נסכה בי עצב גדול מהכיל.

היית, הרב אבינר, מקל עלי מאוד, לו הייה מוכן להיות, למעני לפחות, ולו לשעה אחת, אדם אטום, או הזוי; או לפחות חסר-מידות, ונטול אופקים, או כלוא בבית-הסוהר של עקשנות ודעות קדומות.

מה שהקשה עלי, היה מאור הפנים שלך, החמימות המופגנת, הענווה ושפלות הברך הפנימית, הטהורה, שבקעה מאישיות פנימית מאד. ומוארת מאד.

ובעיקר היושר הפנימי, נקיון הנפש החף מכל פופוליזם ורצון להתבלטות.

הרגע המרשים ביותר, שנגע לליבי, היה, כאשר נטלת אותי לסיור ברחבי ממלכת הספרים שחיברת. (למעלה ממאה). גם כאן זהרה הפשטות ועושר הצניעות. מאות ספרים דחוסים בכמה עשרות מדפי פח, בפינת המסדרון. שם בין היתר ניצבו ספרי 'אברי' שכתבת עבור ילדים. שאלתי אותך בעדינות, אם אתה מרגיש נוח לכתוב מאמרים וספרים לילדים, תחת שם העט 'אברי'. האם אין בכך שמץ פחיתות-קומה? ותהית, הרב אבינר יקר, על עצם השאלה:

"מה רע לחזק ילדי ישראל?"

זה היה רגע יפהפה.

לצד כל זה בלטה התמימות, שנבעה ללא ספק מעדינות שעלתה על גדותיה. לאחר שיחתנו למדתי, שלפעמים הפשטות, אהבת האדם, והאמון המוחלט בטוב שבאדם, גם אם קוראים לו דארווין שבעט באלוקי ישראל, עפ"ל, או הרצל עוכר-ישראל, ששיגר את רבניו לקסרקטינים.

הוארתי אותו רגע בהבנה, מה ראו על ככה אנשים מביני דבר, ישרי דרך, אוהבי אדם וחריפי שכל, להוביל בשיטתיות את החברה שלהם לאבדן דרך מוחלט.

התמימות. חוסר ההשלמה הנפשי עם ה'רע' בעולמנו. וחוסר המסוגלות להבין, שגם המלחמה ברע, גם הקנאות לה' – הם לעיתים חלק מ'טוב'.

יש משהו חינני בתמימות. אין אבל כל חינניות, בתמימות של אדם המנהל מוסדות חינוך, ומנווט דעות של אלפים.

2.

אתה כינית אותי, הרב אבינר, במהלך שיחתנו, כמייצג זולות הטיעון והניצוח. הלוואי, הרב אבינר, הלוואי שהייתי "מייצגו של זולות הטיעון". החיים שלי היו קלים ונינוחים יותר. עד אלוקים חיים: מה שמתחולל בחברה הדתית לאומית גורם לי אישית, מסיבות שונות, כאב לב גדול מהכיל. אני נתקל בעבודתי בצעירים מבולבלים ותועי דרך מהחברה שלך, רואה את היובש הרוחני. רואה את העדר הקדושה, וההיסחפות לבליינות ותרבות חילונית; ונפשי, הרב אבינר יקר, בוכה במסתרים.

על הבזבוז. על העוול הנורא. רבבות נערים טהורי עיניים ולב, שהיו יכולים להאיר את העולם בתורתם ויראתם, מנוונים את חייהם בתוהו לא דרך. נעים בין תרבות חילונית מזוהמת, להשקפות עולם הזויות. הכרתי חלקים רחבים מתוכם, בשנים שערכתי את ספרי הגרח"י גולדוויכט זצ"ל מ'כרם ביבנה', וזכיתי לשהות במחיצתו.

הזדמן לי לשוחח עם קבוצת נערים מישיבה תיכונית ידועה. שאלתי מהו שמו הפרטי של הרב קוק? הם לא ידעו. שאלתי על שם השוער בקבוצת 'ריאל מדריד' הם ידעו את שתי שמותיו הספרדיים... הצבעתי על תמונה של ה'חזון איש' והרב קוק, ובקשתי להבין מה ההבדל ביניהם, אמר לי אחד, הכובעים שלהם שונים. לזה כובע פרווה ולזה כובע לבד.

אהה! האווירה המנשבת היום בישיבות תיכוניות. מורות מהלכות בקרב נוער בגילאי 17 18, ומתמקחות איתם על 'ציונים' למבחני מזרחנות, כימייה או מתמטיקה. האם הנפש שלך רגועה, כשתלמידים מעבירים חצאי ימים על מזרחנות וקולנענות, ואנגלית, במקום ליישב את קושיות הנצח של רבי עקיבא איגר?...

האם כך נראה הרב אבינר יקר, החינוך היהודי בחמשת אלפי שבע מאות שנות גלות,

והאם כך ראוי שתיראה גאולה?

3.

אם קטון אני בעיניך – ראש התנועה הדתית לאומית אתה. מי שמייצג זרם, מי שמתווה דרכו של זרם, נושא לכאורה באחריות עצומה, מכדי שניתן לפתור את כל תחלואיו במילים רכות, נוסח: "אסור לדבר רע". "הכל טוב".

לא. לא "הכל טוב". ממש לא. מיידע אישי אני יודע. ואתה יודע.

...כל עוד הנוער הזה ניגש לדף הגמרא הקדושה - כטקסט משעמם שיש לדחוס ולשנן למבחני בגרות, בין מגמת הקולנוע למשחק הספורט מול ברצלונה...

כל עוד גבורי התרבות של הנוער הזה הם שחקני ספורט ואף לא אחד מגאוני העם היהודי...

כל עוד ראש ישיבה תיכונית ידועה, מעניק בהדר במו ידיו את 'גביע ראש הישיבה' למצטייני כדורגל של הישיבות, מה שאומר ששוקיהם של תלמידי הישיבה הזו – הם המופלאות בעולם הישיבה התיכונית...

גם הרב אבינר עם אהבת האדם המופלאה והחובקת שלו - לא יגן על השבר.

4.

קנאות אינה תמיד מידה נכונה. אבל אצלך, הרב אבינר, גיליתי קנאות להעדר-קנאות.

העליתי בשיחתנו דברים קשים המתחוללים במחניך. בחרת להשתיק ולשתוק, ולדבוק בחיוך הנצחי. אין רע. לא היה רע. לא יהיה רע. כולם טובים. הכל יפה. הדבר היחיד שגרם לך, הרב אבינר זעזוע, היה "לדבר רע על יהודים". זה הזוי.

אלפי נערים מהתנועה הדתית לאומית מבליינים את עצמם לניוון רוחני, שטופים באינטרנט, בטלויזיה, חווים עד לשד עצמותם תרבות חילונית, מציבים במכשירי הנייד ובחדריהם תמונות אלילי ספורט...

ואתה, הרב אבינר, עסוק בלאהוב.

גם התורה, שבכתב ושבעל-פה, בעשרות מקומות, מצווה לשנא את משנאי האלוקים. ללחום בשעת מלחמה. לקנא לה' בשעת קנאה. ו-כן. לעקור לעיתים, את רגש האהבה כשמדובר ברשעים.

"הלא משנאיך ה' אשנא".

בשמה של אהבת-האדם המופלאה האצורה בך, הרב אבינר, אתה מאמין שכל רע הוא בעצם טוב. אלא אם כן ה'רע' הוא אדם כמוני, הטוען שיש בכלל 'רע'.

סוג הנאיביות החמימה הזו, היא שורש התקלות של החברה הדתית-לאומית.

אסור להוסיף לי"ג העיקרים את האמונה ב'אהבה'. בכל מחיר. בכל תנאי.

"המדינה", אמרת לי הרב אבינר, "עושה דברים לא טובים. אבל היא גם עושה דברים טובים: ולדעתי המעשים הטובים הם הרוב. לא הכל שלם..."

5.

הרב יהושע צוקרמן, למשל.

מראשי ישיבת 'הר המור', וממנהיגי הזרם המכונה "ממלכתי" של הציונות הדתית, בראיון נדיר שהעניק לקראת יום העצמאות. המשפט הראשון היה מנחיל כל כך, שהכרח לצטט אותו:

"הציבור הלאומי שומר המצוות רואה אט אט את כל חלומותיו מתגשמים..."

אני עוקב אחר הציבור הזה שנים. תמיד אני מגלה שיש עדיין מקום להפתעות.

כל אחד אוהב לחלום. מעט מאד מחלומותינו מתגשמים. כיוון שאדם נשוא-פנים מדבר על 'הגשמת חלומות' - טרחתי לצאת ולבדוק עד כמה הוגשמו החלומות:

מדינה הרואה בכפירה האיומה של אבולוציית דארווין את הגירסה הרשמית של מערכת החינוך שלה. חלום? מדינה שהיא מהבודדות בעולם, שהגירסה הכפרנית הזו מוצגת במוזיאון הלאומי שלה, ולא גירסת התנ"ך. חלום? בית המשפט העליון של מדינת החלומות, עוקר וקורע יום-יום לגזרים, סיפר לי הרב אריאל רבה של רמת גן, יום יום ממש, פסקי דין רבניים, בבורות, ברשעות, ומטמיע בעם איסורים מצמררים שלא כאן הבימה לפורטם.

חלום?

טלוויזיה המשדרת בשבתות בעשרות ערוצים, בפרהסיא ובזוהמה המחרידה ביותר. בתי קולנוע ותחבורה ציבורית הרומסים בעשרות ערים את קדושת השבת...

עוד חלום שהתגשם.

ה'חלום שהתגשם' מעניקה לגיטמציה רוחנית לחגיגות ימי-הולדת למדינה המטאטאת את חוקי השולחן-ערוך בפני חוקי המשפט האנגלי...

המתירה במוצהר חיטוטי שכבי ואכילת דבר אחר, ומגדלת בקיבוציה שקצים ורמשים. שבית המשפט שלה עקר לאחרונה את הריגוש הדתי האחרון שעדיין נותר לפליטה בישימון – חוק החמץ.

חשיבותו היחידה של חלום – הוא שמקיצים ממנו בשעה מן השעות.

עורו ישנים! התרדמת בת השישים שנה הביאה איתה 45 אחוזי התחלנות שהומטו על הנוער הלאומי דתי. לא הספיק?

הרב יעקב ב. פרידמן והרב שלמה אבינר, במהלך העימות. צילום: עזרא לנדא

6.

נוצר משום מה הרושם המוזר, שככל שהמדינה מאכזבת יותר, ככל שהטומאה השוטפת את הרחובות, המסכים, האינטרנט, איומה יותר, מביכה יותר - נאטמות יותר עיניה של הציונות הדתית.

שטופי 'סימני' גאולה אנחנו! כל חילול שבת המוני ברחבי העולם – הוא 'סימן-גאולה' פורח נוסף. כל זלילת חמץ בשרימפס בליל הסדר, הוא התנוצצות גאולית מחזקת, עד כמה דוקא החושך-הלאומי-החביב הזה זמני כל-כך, ישראלי כל-כך...

סכינאות בבתי הספר, אלימות, בורות, ולמטה בקודש, הסימנים מתרבים בקצב מואץ וקסום, לקראת שכלול הגאולה השלימה, המפציעה ומרצדת "קמעא קמעא" על מסכי האינטרנט, ושאר מרעין-בישין באלפי אורות של זוהמה.

7.

45 אחוז מבניה של החברה הזו, הוקרבו למולך המדינה וקדושת כפרנותה. ה'גשר' הטראגי שלכבודו התערטלו מנכסיהם הרוחניים, פועל, כפי שניבא ה'חזון איש' כ'גשר חד סטרי'.

המספרים היבשים מדברים: רבבות חוזרים בתשובה עברו דוקא דרך חומות ה'גטו' החרדי, בודדים דרך הגשר החייכני שלמענו הקריבה החברה הזו קרוב למחצית בניה.

ומהצד האחר מדשדש הרוב המבולבל, התוהה-תועה, המוני תלמידי ישיבות-תיכון, הבקיאים בשמות החיבה של שחקני כדורגל 'ריאל-מדריד', אבל אינם יודעים מהו שמו הפרטי של הרב קוק.

8.

הליברליות הדלי"ת, הופכת ונעשית קנאית, משיחית, בהתקרב יום העצמאות. ככל שהפירכות סביב "קדושת" המדינה הולכות ומתעצמות, וככל שהמדינה יורקת מצידה בפניה של התנועה הדתית לאומית, מתפתחת מין קנאות הזוייה של 'בכל מצב ובכל מחיר':

משפט מחץ משיחי, מבטא אחד מטובי ההוגים של החברה הדתית-לאומית, הפוסק באחד מעלוני יום העצמאות בלי להסמיק:

"יום העצמאות הוא החג החשוב ביותר בלוח השנה העברי. ויסלחו לי כל אנשי האמונה. בלי לזלזל חלילה בחגי התורה. יום העצמאות הוא החג היחיד בלוח העברי, שהוא חג ארצ-ישראלי אמיתי".

9.

מילה אישית. אני מודע לעובדה שהטור הזה לוקה מאוד בהעדר מתינות, ונכשל בנגע ה'פחזות'. לראשונה בחיי, כתבתי במוצהר רק "נגד", ולראשונה הוזכרו במאמרי שמות של רבני מוסדות.

עד ה' חוקר לב, שבין שלל ביטויי-הכאב וההומור שהועלו כאן – זלגו מלבי רק דמעות.

'מפנקסו של בן ישיבה' , טורו של הרב יעקב ב. פרידמן, מתפרסם בעיתון 'בקהילה'

וואו, איזו פרובוקציה עב"מ
כעקרון אני מאד מסכימה עם כל מה שהרב אומר...
חוץ מהמסקנות.

שזה אומר שכן, יש המון דתיים בציבור הדתי-לאומי שחיים בסרט וורוד שהכל טוב
וכדאי שהם יצאו ממנו מהר
א- כי הם טועים בענק,
וב- כי זה^^ מה שקורה.
[בהערת סוגריים - גם סרט שחור-לבן זה בד"כ לא כיף]
(הערה אפילו יותר חשובה - אני ממממש לא מדברת על הרב אבינר!)

נק' קשורה ונוספת-
אפחד פה לא חייב להסכים, אבל אני כבר די מזמן הגעתי למסקנה שהבעיה הכי גדולה של הציבור הדתי-לאומי היא החשיבה הנוצרית שמכניסים לו לראש מכל פינה
ולא, הכוונה היא לא ל'תרבות המערב' (גם, אבל פחות- כי זה משהו שיחסית ובד"כ די יודעים לזהות)
אלא דווקא לדברים שבאים מתוך הזרם עצמו (בלי להזכיר שום שמות ובוודאי שח"ו לא ללכלך אפילו חצי מילה על הרב אבינר!!!! למי שתהה.)
ויש בנושא הזה פירוט ארוך אז אולי בהזדמנות.
תביאי אותה בפירוט, מעניין לשמועמישהו10

אבל רק רציתי להעיר

אם יורשה לי ואם לא תפגעי

שלא צריך אחרי כל

4 או 5 מילים

לדלג שורה כמנהגך בקודש

למה לא?עב"מ
אני מתחרפנת כשזה בשורות ארוכות...
לא עושה חשק לקרוא בכלל :S
טוף...עב"מ
יכול להיות שזה יבוא בכמה חלקים כי אני בתקופה קצת עמוסה עכשיו (מכל הבחינות)--

אז בינתיים אני אציין רק את הנקודה שהכי צועקת, גם מתוך המאמר וגם בכלל:
הצורך לאהוב בלי תנאי.
יש מין נטיה מאד גדולה לראות אדם חולה נפש ושונא דתיים ולהגיד "וואו", לדבר על הסגולה הפנימית והנשמה היהודית הגדולה שלו ועל כמה שהוא בעצם צדיק ואנחנו אוהבים אותו.
וזה לא טוב.
ולא נראה לי כלכך שיש צורך לפרט למה השורש של זה הוא בנצרות ואחד הקווים המנחים שלה.
למה זה לא טוב-
כי אנחנו בעצם הופכים את עצמנו לעיוורים, מאבדים כל הגיון, דופקים את עצמנו בסוש"ד, ובטווח הרחוק- גם מאבדים את הרגישות לדעת מה זה באמת אהבה. אז נכון שלא צריך לשנוא את מי שצועק לך "אני כופר" כי תכל'ס הוא סתם משקר לעצמו והוא לא באמת רע אלא סתם חוסם את הנשמה היהודית שלו מלהתבטא כלפי חוץ, אבל כן צריך לשנוא את מה שהוא משדר ובטח שלא צריך להגיד שהוא פוצי מוצי ומותק של איש, בפניו ושלא בפניו.
סתם דוגמא שנזכרתי בה-
היה לאחרונה בלאגן בטכניון בקשר לזה שהעבירו חוק שאנשים שהנטיות שלהם בכיוון הלא-נכון יכולים לגור במגורי הסטודנטים הנשואים. ובאותה שבת הרב של הטכניון (למי שמכיר) העביר שיעור על העניין הזה בדיוק.
אין שום מקום לחבק אותם ולדבר על הנשמה היהודית שלהם, כי נכון לעכשיו הם לא בסדר. [היו לא מעט קולות בציבור הדתי-לאומי שאמרו שאחרי הכל אפשר להבין את הרצון שלהם ולהזדהות ובואו ניתן להם הזדמנות ואחרי הכל הם גם יהודים אז למה שנתנהג אליהם לא יפה].
אז נכון שבנושא הזה יש בציבור הדתי-לאומי פחות סובלנות מאשר בנושאים אחרים, אבל חשוב להבין שבנושאים אחרים זה לא תמיד צריך להיות פחות חמור. וכשאני רואה דברים שהלכו בגירוש, כמו למשל חיבוקים עם החייל שמגרש אותך, אני רוצה להקיא. כי לחבק מישהו שעושה לך רע, גם אם הוא יהודי, זה נצרות.

נ.ב. אני חייבת לציין שאחרי שסיימתי לכתוב צמצמתי את רוב האנטרים האפשריים. אז נא להעריך אותי ;)
זה בסדר, אני מעריך :מישהו10
זה בסדר, אני מעריך מישהו10

רואים שאת לומדת מקצוע מדעי וריאלי, יש לך חשיבה בריאה וטובה. זה לא אומר שאני מסכים לגמרי עם כל מה שכתבת, פשוט כי לא חשבתי על זה לעומק. למשל לא ברור איך בא העקרון של "לעולם תהא שמאל דוחה וימין מקרבת" בדברים שלך.

אבל לגבי מה שאמרת:"כי אנחנו בעצם הופכים את עצמנו לעיוורים, מאבדים כל הגיון, דופקים את עצמנו בסוש"ד, ובטווח הרחוק- גם מאבדים את הרגישות לדעת מה זה באמת אהבה", אני די מסכים.

אני חשבתי על זה בהקשר קצת אחר (מקווה שהאנלוגיה תהיה ברורה) של "הווי דן את כל האדם לכף זכות". פעם בהתחלה אם הייתי קולט יהודי מחלל שבת למשל, הייתי מסט מיד את המבט או מטיל ספק בכך שהוא חטא ואולי אני רק דמיינתי וכדו' (לא בצורה כזאת הזויה כמו שזה נשמע , וככה חשבתי שאני דן אותו לכף זכות. אבל בהמשך התברר לי שאני טועה וזאת לא גישה נכונה, ועדיף להכיר בכך שהוא חוטא, ולדון אותו לכף זכות שהוא פשוט לא מודע לחומרה של מה שהוא עושה, ושהאחריות למה שהוא עושה מוטלת במידה מסוימת גם עלי. כלו' לא לבטל את ההגיון וע"י כך לדון לכף זכות באמת, בערך כמו מה שאת אמרת.

רק הערה על חגים ארצישראליים--מאמע צאדיקה

חג האביב

וחג הקציר

וחג האסיף

וחג הביכורים

אלו חגים ארצישראליים אמיתיים- חגים של חקלאות על האדמה.

חגים שחלים במועדם רק בנק' הזאת על הגלובוס !!!

ומה הטוב שקיים אצלנו?מאמע צאדיקה
(סליחה האנטר קפץ...)מאמע צאדיקה

שאנחנו משתדלים! מנסים!

"מי שלא מנסה- לא מצליח. אבל גם לא נכשל.

מי שמנסה- יכול להכשל. אבל גם יכול להצליח."

ועוד מפשט- משמו של הרב אבינו- (יצא בפוקס)

הרוב טוב- השאר- בתיקון.

דווקא הכוונה כאןעמית-טליה

לארצי ישראלים לא לארץ ישראל
אלא לאומת ישראל

והאמת?שזה נכון החג הזה באמת מקודש בעיני רוב האומה הישראלית..
בעיקר בעיני החילונים וזה הישג גדול לחג.
לענ"ד אם תשאלי על מה לוותר פסח או יום העצמאות
החילוני יענה על פסח
ולא כי הוא נהנה לרקוד ביום העצמאות
כי יום העצמאות מסמל אצלו גאווה לאומית אדירה,הוא בעצם יוצא וצועק ביום הזה
עם ישראל חי!(נכון בדיעבד גם בפסח ובפורים וכו' אבל פה הוא חלק מהמהפכה ולא קורא על זה באיזה אגדה או מגילה)

וזה באמת משהו נורא חשוב בעמ"י,אבל לא הייתי ממהרת לומר שחגי דאוריתא פחות חשובים.

מה בין הדת"ל לחרדיםמישהו10

ראשית אציין שאישית, אני לא מגדיר את עצמי בהכרח כ "דת"ל - כיפה סרוגה", אבל זאת החברה שלי ולה אני מרגיש הכי קרוב.

בלי לשפוך את כל מה שיש לי על החברה החרדית, ולא חסר לי. רק אסתפק בלציין שיותר מפעם הרהרתי שהיה נכון להוסיף לברכות השחר "ברוך שלא עשני חרדי". רק המחשבה על עצמי בתור חרדי מזעזעת אותי. דכירנא כד הוינא טליא שאיזה חרדי בבית הכנסת שהלכתי אליו זיהה אותי כנראה בתור אחד עם פונטציאל "לשריפה" ואיכשהוא הצליח להוציא ממני את המספר טלפון כדי לשכנע אותי או את אבא שלי לעבור למוסדות חרדיים, אחרי שחזרתי הביתה הייתי בלחץ וחרדה שמא אכן יתקשר ויעשה זאת, ב"ה שבסופו של דבר לא התקשר. היום כמובן שהייתי מנפנף אותו בלי להסס, ואפילו מנצל את ההזדמנות להתווכח ולנגח אותו.

בלי להתחיל להכנס לעובי הקורה ולהגיב נקודתית לכל הסלט הזה של טיעונים נכון (ויש) והטעיות (גם מזה יש, והרבה יותר), אני מציע לתפוס ולהכריע את הויכוח הזה מזוית אחרת. "בבחינת ראו מה בין בני לבן חמי".

ביקורת עצמית, ועצם המוכנות לראות את הטוב שבצד האחר. דבר שכמעט לא קיים בציבור החרדי וקיים בציבור ה "דתי / חרדי לאומי". השבוע או שבוע שעבר השאלה השבועית בעלון קוממיות נגעה ביחס לחברה החרדית, בהקשר של יום "העצמאות". כמו שניתן לצפות  בשורה האחרונה כל אחד מהמשיבים הכריע בסוף כשיטתו. אבל היה אפשר להבחין אצל שלושת המשיבים בעצם המוכנות לביקורת עצמית פנימית ומגזרית, בראיית הטוב שבמגזר האחר, וביחס העקרוני של הכבוד כלפיו. לצערי גישה כזאת היא כמעט בבל יראה ובבל ימצא בצד השני של המתרס. אני לא מסוגל לדמיין דיון דומה במסגרת חרדית כלפי הציבור שלנו. וכנראה שאחת הסיבות לכך היא שהם מפחדים שהדבר עלול לפגוע באבסלוטיות של החינוך וההשקפה שהם מטיפים לה, מה שעלול לגרום לסדקים בבועת הסגירות שלהם, ואחריתה מי ישורנה...וזה עוד במקרה הטוב כאשר הדיון לא כולל השמצות עלבונות ועקיצות למיניהן בבחינת "משנאיך ה' אשנא" וכל זאת במטרה להבדיל בין "הקודש" ובין "החול". וכאשר אמרתי בתחילת דברי שיש לי בטן מלאה כלפי ה"חרדיות" אחת הסיבות היתה האיבה והעוינות והזלזול שאני חש מכיוונם כלפי הציבור הדתי והחרדי לאומי, ו"כמים הפנים לפנים כן לב האדם לאדם" (ומי שלא מאמין מוזמן להכנס לפורום "בחדרי חרדים" בהייד פארק ולהתרשם)

לו הייתי חוזר בתשובה והייתי מתלבט לאיזה חברה להצטרף די היה בנקודה הזאת לבדה כדי להכריע לי במי לבחור.

"ברוך שלא עשני חרדי", נכון. אבל לא לשכוח גם שכלל חשוב בתורה הוא "קבל האמת ממי שאמרו" !

עשית מה שאסורעמית-טליה

לכלכלת לכלכלת לכלכלת,אבל בתכלס אמרת לו
ואלה אחי כל מה שאמרת עלינו אתה צודק.

כי דבר אחד לא פסלת ממה שאמר.

אני גם שמחה בציבור שלי,מאמינה בו בכל דבר ודבר.
אבל אסור לשכוח שהחרדיות היתה נכונה והצילה אותנו בגולה
החרדיות היתה דבר מבורך ובריא לעם ישראל.
אבל בגולה.

במציאות הנוכחית היא פסולה לענ"ד אבל היא לא דרך שלילית ככלל.

וגם אני משומה קיבלתי היום טלפון מרב חרדי שתמיד מנסה לחרד אותי.
אבל ב"ה הוא כבר הבין שזה לא יצליח לו ושיש הרבה אמת במקום שלנו.

פחחחמישהו10

"אבל בתכלס אמרת לו
ואלה אחי כל מה שאמרת עלינו אתה צודק".

אנא, גברת יקרה, אל תכניסי לי מילים לפה. יש בי מספיק יושר להודות על האמת כשצריך. אבל אם את חושבת שהוא צודק בכל מה שהוא אומר, אז תלכי להיות חרדית. הא כן, אל תתפלאי אם בתור ספרדיה הם ישדכו לך את הסוג ד' שלהם ואם יעשו בבוא היום בעיות לילדים שלך בקבלת למוסדות הלימודים שלהם.

נכון, לא פסלתי דבר אחד ממה שאמר. כי לא ממש בראש שלי להכנס לויכוח הזה. ותקפתי אותו מזווית כללית.

"אבל אסור לשכוח שהחרדיות היתה נכונה והצילה אותנו בגולה
החרדיות היתה דבר מבורך ובריא לעם ישראל".

אם זאת הגישה שלך, אז לא ברור לי ממש במה אנחנו חלוקים. אם כי גם כאן זה לא ממש מוכרח מה שאת אומרת, עייני ערך ההשכלה ועייני ערך השואה.

(הכותרת לא במקום, חבל שאי אפשר לערוך)מישהו10
שובעמית-טליה
אמרתי שעשית את מה שאסור! לעשות
כי במעשה האסור! הזה אמרת לו
ואלה אחי צדקת בכל מה שאמרת

וודאי שאני לא חושבת כך אחרת הייתי הופכת להיות חרדית
הקשקוש על הסוג ד' יעבור לך כשתכיר חוזרים בתשובה ואת ההיגיון מאחורי הדבר (ואחותי כזאת אז אני מרשה לעצמי)

ובקשר לערך ההשכלה והשואה
בדיוק כבר אז החרדיות הפסיקה "לפעול"
כי כבר מאז גדולי הרבנים קראו לארץ ישראל
דבר שהחרדים בעיקר התנגדו לו רבות.
אבל עד אז,החרדיות הזאת הצילה אותנו 2000 שנה.
אז זה סוג של כבוד "דע מאין באת"
לא הבנתימישהו10

"אמרתי שעשית את מה שאסור! לעשות
כי במעשה האסור! הזה אמרת לו
ואלה אחי צדקת בכל מה שאמרת"

אנא הסבירי.

"הקשקוש על הסוג ד' יעבור לך כשתכיר חוזרים בתשובה ואת ההיגיון מאחורי הדבר (ואחותי כזאת אז אני מרשה לעצמי)"

אדרבא, האירי את עינינו. ולגבי הקבלה למוסדות שלהם, אני מניח שאת יודעת שזה נכון, ואי אפשר לפטור את זה כקשקוש.

"החרדיות הזאת הצילה אותנו 2000 שנה.
אז זה סוג של כבוד "דע מאין באת"

החרדיות לא היתה קיימת 2000 שנה. החרדים אולי אוהבים לחשוב על עצמם כ"מעתיקי ומעבירי השמועה", אבל החרדיות הידועה לנו כיום היא יצירה חדשה ומודרנית.

אוקיעמית-טליה

הדבר הראשון הכביכול אסור
זה שלכלכת על החרדים אבל לא סתרת לו דבר אחד ממה שהוא אמר.
אז מה עשית כאן?
אמרת אנחנו דפוקים אבל גם אתם לא פחות.
החוכמה היא להוכיח שאנחנו טובים ומאמינים בצדקת הדרך.

בתקופה שאחותי היתה יוצאת לשידוכים
שאלתי אותה על העיניין הזה
והיא אמרה שמצידה כחוזרת בתשובה (מבית דתי לאומי הם עדיין נקראים כך)
היא מעדיפה שבן זוגה יהיה כמוה שיעבור את הקושי,את הצורך להסתדר בבית אחר.
היא אמרה שאם היא היתה מתחתנת עם חרדי מבית היא לא היתה מרגישה בנוח,לדוג' בבית שלי כשהכל פתוח וקליל חרדי מבית יתעלף בערך..
סבתא שלי באה לגיסי ונותנת לו צפחה בגב,דודות שלי שלא הכי צנועות
גיסי שהוא גם חוזר בתשובה יודע ומכיר את המציאות הזאת
וזה נורא מקל על ההתמודדות כזוג ששונה מהבית.

ומהצד השני של המתרס,יש לי חברותא חרדית שהיא אמרה לי
אצלכם (דת"ל) כשחוזרים בתשובה הם הופכים להיות חלק ממכם כמעט ולא מורגש הבדל.אצלנו החוזרים בתשובה שונים לגמרי מחרדים מבית
בגישת חיים בהקשבה,הם הרבה יותר פאנטים,וחרדי מבית לא יסתדר עם זה.

בקשר למקומות לימוד
בקהילה של אחותי בודקים אם האמא צנועה בעיקר וזהו.
יש להם זוג שהבעל הוא ר"מ חרדי מבית ואישתו לא צנועה ולא קיבלו את הילדים שלהם לבית ספר.ואילו חברות של אחותי שהן חוזרות בתשובה ונורא מקפידות על צניעות הילדים שלהם נכנסו בקלות.
אגב-זה אחד הדברים שצריך ליישם גם במקומות לימוד של הציבור שלנו.

כמשדברים על המושג חרדיות מדברים על החשיבה של ד' אמות הלכה וניתוק מוחלט מהלאומיות,זה מה שהיה אז והחרדיות הזאתי הצילה אותנו.
היום?הרבה דברים השתנו אצלהם החל מכמות השבבניקים וכלה בעשרות הפאות הבלונדיניות שלא קיבלו שום היתר רבני.
אבל אני בכל אופן מדברת על החרדיות של פעם.

כמה פעמים לחזור על זה ?מישהו10

לא סתרתי דבר ממה שהוא אמר. א - כי יש צדק מסויים בטענות שלו, לא הכל שטויות. ב - כי ניסיתי לתקוף את הנושא מזווית אחרת. תקראי שוב את ההודעה הראשונה שלי. "החוכמה היא להוכיח שאנחנו טובים ומאמינים בצדקת הדרך" - וזה בדיוק מה שניסיתי להראות באותה הודעה. הבנת הנקרא.

"בקשר למקומות לימוד
בקהילה של אחותי בודקים אם האמא צנועה בעיקר וזהו.
יש להם זוג שהבעל הוא ר"מ חרדי מבית ואישתו לא צנועה ולא קיבלו את הילדים שלהם לבית ספר.ואילו חברות של אחותי שהן חוזרות בתשובה ונורא מקפידות על צניעות הילדים שלהם נכנסו בקלות.
אגב-זה אחד הדברים שצריך ליישם גם במקומות לימוד של הציבור שלנו"

http://www.bhol.co.il/forum/topic.asp?topic_id=453953&forum_id=771 חברה כזאת היא חברה משובשת ומקולקלת, ומי שבוחר לחיות בה משהו איתו לא בסדר. איכס.

ואת הרעיונות שלך תשמרי לעצמך, אם יש מה ללמוד מהחרדים זה לא הסלקציות שהם מפעילים בקבלה למוסדות הלימוד. לדעתי זה דווקא יכול להיות אחת מהגאוות של הציונות הדתית שבניגוד לחרדים לא עשו סלקציות כאלה ובזכותם הרבה התקרבו בשקט בשקט ובתהליך ארוך (כמו המשפחה שלי)

אני מזהה כאן בלבול מושגי בנוגע ל "חרדיות" אז צריך להזהר.

כ"כ לאעמית-טליה

הראית רק כמה *גם* הם דפוקים
לא אמרת שום דבר טוב אצל הציבור האחר.

אם אתה מעוניין לחשוף את ילדייך לחוסר צניעות,לטלויזיה
אז תכניס את זה מראש הביתה
אנשים שדואגים לשמור על הצניעות שלהם ומקווים שלילדים שלהם תישמר הצניעות רוצים לדעת שגם החברים שהם הולכים אליהם יהיו כמוהם.

ומאידך גם צריך להשאיר את המוסדות שבאמצע
כגון הממלכתי,הישיבות תיכוניות כדי שיתקרבו
אבל ברור לי שמקום לילדיי אין שמה.

ושוב,זה תלוי איך אתה רוצה שילדייך יתחנכו
להפוך אותם לדתיים שיודעים מהי כשרות שבת
או להפוך אותם לאנשי תורה אמיתיים.

כ"כ כןמישהו10

"ביקורת עצמית, ועצם המוכנות לראות את הטוב שבצד האחר. דבר שכמעט לא קיים בציבור החרדי וקיים בציבור ה "דתי / חרדי לאומי". השבוע או שבוע שעבר השאלה השבועית בעלון קוממיות נגעה ביחס לחברה החרדית, בהקשר של יום "העצמאות". כמו שניתן לצפות  בשורה האחרונה כל אחד מהמשיבים הכריע בסוף כשיטתו. אבל היה אפשר להבחין אצל שלושת המשיבים בעצם המוכנות לביקורת עצמית פנימית ומגזרית, בראיית הטוב שבמגזר האחר, וביחס העקרוני של הכבוד כלפיו."

אני מקווה שעכשיו זה יותר ברור. ואם זה לא ברור אז הבעיה היא כנראה בך, כי אני יודע שלפחות אחת כאן, כן הבינה אותי.

בתוך תגובהעמית-טליה
ענקית משפט וחצי?

יישר כוח של ממש..
אני ספרתי יותר משורה וחצימישהו10
ועושה רושם שאת משחקת אותה מתקשה להבין.
אין מה להבין בחורעמית-טליה
הבנתי שציינת משהו טוב בנו
ואמרתי יישר כוח.
סליחה משניכם...אשתו-של-בעלי

אני לא מתכוונת לומר דעות אישיות כי אני לא יודעת, וחוצמיזה שזה נחמד להסתכל מהצד.

אבל לדעתי ערבבתם כאן 2 דברים,

מישהו10- אני מבינה שאתה פגוע מהציבור החרדי, וזה שיש שם בעיות עם מוסדות לימוד, זה נכון, וזה שיש שם בעית פאות- זה גם נכון,

אבל זה לא קשור לויכוח, הויכוח הוא על הדרך! הרבנים לא בעד הסלקציות הנוראיות במוסדות הלימוד וגם לא בעד הפאות הבלונדות.. לכן זה לא חכמה להטיח את זה, אף אחד לא אמר שאין בציבור הזה בעיות, אוהו כמה שיש, השאלה היא על העקרונות, על הדרך, על השיטה.

אדרבאמישהו10

גם בנושא הזה של "על העקרונות, על הדרך, על השיטה" יש הרבה מה לטעון ולהשיב. אם תעלי נקודה בודדת לשם משל אפשר יהיה להתייחס.

בדיוקעמית-טליה
ולכן אני אומרת אל תנסי אפילו..

וחוצמזה קשה לי לשמוע דעות מאנשים לא מוגדרים
לכן אני לא מנסה לשאול,אומרים יישר כוח ומסיימים הכל
לא אמרתי...אשתו-של-בעלי

שאין מה להשיב ולדבר על העקרונות, הדרך, השיטה, ברור שיש, והרבה יותר, רק אמרתי שסטיתם..

למשל? למשל העקרון החרדי שבחור עד החתונה (לפחות..) לא יעסוק בשום דבר חוץ מבתורה, אני לא בעד/ נגד, אני רק מעלה דוג' כי בקשת. זה דוג' לעקרון.

עמית- למי התכוונת "אנשים לא מוגדרים", אם יורשה לי.

זה מה שאמרתיעמית-טליה
שבכל התגובה שלו הוא לא דיבר על זה.רק גידף את החרדים.

אמרתי על עצמי שאני לא אוהבת לדון עם אנשים לא מוגדרים
זה מרגיש לי סוג של צביעות והכוונה היתה אליו.
הא ?מישהו10

"אמרתי על עצמי שאני לא אוהבת לדון עם אנשים לא מוגדרים
זה מרגיש לי סוג של צביעות והכוונה היתה אליו".

למה את מאשימה אותי בצביעות ? בגלל שטענתי בהתחלה שאני נמנע מהגדרה "מחייבת" ומעדיף את הגישה של קבלת האמת ממי שאמרה ולבדוק כל נושא לגופו ?

מה הבעיה שלך לדון עם אנשים לא מוגדרים ? זה מפריע לתפיסת העולם השחורה - לבנה שלך ? מאפיין חרדי משהו...

הסברעמית-טליה
אמרתי שזה מרגיש *לי* סוג של צביעות

לא אמרת שאתה צבוע,אלא שאני מרגישה צבועה כשאני מדברת עם אנשים לא מוגדרים.

ולא מוגדרים זה לאו דווקא שלילי
יכול להיות אדם לא מוגדר שהוא בין חרדי ללאומי וזה דבר לגיטימי

לי פשוט לא נוח להתווכח עם כאלה.

קפיש?
גברת יקרהמישהו10

כשהתייחסתי בהודעה הראשונה שלי לכך שבציבור הדתי / חרדי לאומי יש ביקורת עצמית, נכונות לראות את הטוב שבצד האחר, כבוד לצד האחר וכו' לעומת הציבור החרדי שלוקה בהיפוכן, האם אין בכך הוראה על ההבדלים בין העקרונות הדרכים והשיטות של שני הצדדים ?

לגבי הדוג' שהבאת, מכלתחילה נמנעתי מלהכנס לנקודות כאלה כי הן עמוקות ומורכבות, ואי אפשר להתייחס אליהן כראוי בדיון כזה, בלי לחטוא בשטחיות ולחטוא לאמת.

אבל פטור בלי כלום אי אפשר. וכיוון שאני לא רוצה לחטוא במה שהזכרתי לעיל. רק אעלה שאלות על הגישה הזאת. האם הגישה הזאת מתאימה לציבור שלם ? כיצד מרגיש נער שלא מתאים לו לשבת כל היום וללמוד ? האם יש בשבילו אופציה אחרת ? בהנחה שאין - האם זה נכון שהרבה נערים שמתוסכלים מהגישה הזאת הופכים להיות שבאבניקים ? כיצד זה מסתדר עם הדרכת הגמרא שהאב חייב ללמד את בנו אומנות ? כיצד זה מסתדר בכלל עם השילוב הראוי בעיני התורה של תורה ומלאכה ?

נקודה אחת שאכלתי הרבה בחודשים האחרוניםיעקב רובין

אין דבר אחד בין המושג חרדי בישראל למושג אורתודוקסי בחו"ל
למושג אורתודוקסי לפני חמישים שנה בחו"ל לבין ההווי החרדי בזמנו של החזון אי"ש.
לא מדובר כאן על אלפיים שנה.

וכשאת מציינת בכמה וכמה הודעות למעלה את לימוד הזכות שלך על החברה החרדית,
את לא בדיוק טורחת להבדיל כך, סתם שתשימו לב לדקויות.

עזבו שנייה את הסינון למוסדות, מספיק לקבל מבט עקום,
קיבלתי מספיק.

אז יכול להיות שההוכחה היחידה שנראית בשרשור נגד החברה החרדית היא אתם לא גרועים פחות מאיתנו, אבל ת'כלס מהם אמורים לצפות ליותר, לא?

לא אנחנו השעטנז רח"ל, אלו שמתחברים עם ח"ו כדמות השטן [מדינת ישראל]?

כל נימה אישית באה מכאב ולא כפגיעה בך,
מקווה שלא אובן לא נכון.
האמת?עמית-טליה
שנראה לי שזה בכלל לא משנה

צריך להתמודד עם העובדות הקיימות
ולענ"ד החרדים בארץ יותר חזקים מהחרדים בחו"ל ויש לי קרוב ל50 בני משפחה ברחבי העולם כולו שהחרדיות שלהם יורדת הרבה יותר מהחרדים בארץ.

אבל שוב זה בכלל לא משנה לי
צריך להתמודד עם העובדות כיום

נכון אפשר לצפות ליותר כי באמת הקושי אצלהם לא מורכב כאצלנו
אבל אדם נבון או אדם שדבק ברב זצ"ל
היה בונה לנו הר ולא בונה להם בור.

תגובהאנונימי (פותח)

בס"ד

לצערי הרב פרידמן צודק..

רק בהתנתקות הציבור הדתי לאומי קיבל סטירת לחי, והיא קצת העירה אותו- משכרון הגאולה, אני מקווה שהציבור הזה יצליח להתרומם ולרומם, ולא נצטרך עוד הוכחות כמו ההתנתקות

ובעניין שדיברו מקודם, אם אני חושב שהוא צודק מדוע איני הולך להיות חרדי? התשובה היא בגלל שלאט לאט נוצר ציבור חרדי- לאומי מה שמכונה "חרדל"י" ואני מאמין בדך שלו ומקווה שה' יזכה אותי בעתיד למצוא קהילה כזאת שבוערת לה' יתברך.

שקר גס וכזב בולטמשה
ה"חרדיות" המוכרת היום היא המצאה שאין לה הרבה יותר מ-250/300 שנה, והופיעה בתגובה להשכלה.

הנסיון ההסטורי מראה שהיא נכשלה. מתוך (לגירסתם) 100% יהודים חרדיים (בהנחה שהם היו כאלה - מה שלא נכון מבחינה הסטורית), כ-90% התפקרו עד נעשו כיפות סרוגות שזה אצלם גרוע יותר.

לאמר שהשיטה החרדית עבדה בגולה זה שקר גס, והקיצוניות הרבה שטופחה שם רבים חללים הפילה.
נכוןעמית-טליה
היא כביכול איבדה בגלל שמרגע שהיה נכון להפסיק את החרדיות
היא לא עשתה זאת ומאז נהיתה ההשכלה והלאומיות
הם שגרמו לה לאבד את טובי בניה.

אבל ממילא החרדיות היתה צריכה לאבד את כל בניה ולהמיר אותה למשהו אחר
ועדיין 2000 שנה שרדנו בדרך של ד' אמות.
וזאת הדרך הטובה בגלות

שממילא שמה אין צורך בהקמת חברה ובאמונה בלאום לא יהודי.
ולכן לא היה צורך בהשכלה או בלאומיות.
קצת נסחף, אבל יש דברים בגודודי25
הוא העלה כמה נקודות נכונות מאד -
א. אנחנו רואים את הטוב שבציבור שלנו משתקף בעיקר בגיל הישיבות (אני מתייחס כרגע לבנים), אבל מתעלמים במודה או שלא במודה ממצב הישיבות התיכוניות, שהוא באמת על הפרצוף. כאילו ההורים מתפללים שהתקופה הזו תעבור מהר, והבן יתיישר מתישהו בהמשך.
בסופו של דבר השיטה פשטה את הרגל, והישיבות התיכוניות ייעלמו מן העולם בעשור הקרוב, או לכל הפחות יעברו ניתוח פנים שיהפוך אותן לישיבות דומות לישיבות קטנות, או לבתי ספר חצי אקסטרניים. בפועל זה לא יקרה בגלל רמת הלימודים והחינוך הירודים אלא בגלל בעיות תקציביות ובגלל לחץ של ההורים לראות את הילדים שלהם בבית. אבל זה לא משנה, זה יקרה. אם את המדרשיה סגרו, יסגרו גם את יתר המוסדות הותיקים שפושטים את הרגל.

ב. הציבור שלנו באמת שוגה בהסתכלות תמימה/מעוותת על המציאות.  כלומר, מצד אחד כל דבר שקשור לציבור שלנו או לציבור החילוני מיד נשפט בצורה מאד חביבה ולא ביקורתית בעליל, ואילו כל מה שקשור לציבור החרדי נשפט בצורה ביקורתית מאד בדרך כלל, אבל מילא. מה שיותר גרוע זה שאנשים מדברים על המציאות באחת משתי הצורות המרכזיות הבאות: או בחוסר אכפתיות של  "נו, מה זה חשוב, העיקר לדאוג למקצוע טוב" או לחלופין הצורה הגרועה לא פחות, במבט תמים ומוזר של מדינה אידיאלית, היושבת תחת כיסא ה' וכל מיני ביטואים מוזרים דומים לזה. זה גורם לבחינה של המציאות, לא על פי המציאות, אלא על פי הפוטנציאל הגלום בעם ישראל. עוד לא ראיתי ציבור ששופט כל דבר רק על פי איך שהוא תופס את הפוטנציאל ('הרוח', או 'יסוד ההוויה' או 'נשמת/סגולת ישראל' אם תרצו) ומזניח לחלוטין את מה שקורה בפועל. מבחינתו של היהודי המצוי הזה חילוני שונא יהדות לא יכול להיות רע, אפילו אם הוא רוצה בגלוי במותך, ולו רק בגלל שיש לו את 'סגולת ישראל' הזו. מוזר, אבל ציבור שלם אצלנו מדבר כך.

הבעיות האלה הן יסודיות יותר, שאר הדברים שהוא ציין הן יותר אנקדוטות ופחות עקרוניות. לפחות בעיניי.
אבל מה שכן, הכותב בכלל לא מבין את הציבור הדתי לאומי. והוא לא יודע מאיפה הציבור הזה מגיע, ולכן לא מסוגל להבין למה הוא מתנהל כך.
הציבור הזה מגיע מהציונות (!) ולא מהיהדות!   (אני מדבר על הציבור כציבור, לא על הרבנים)
הציונות הדתית כתנועה, החלה כסניף של הציונות החילונית. האנשים שמהם נבנה הציבור הזה הם ציונים בראש ובראשונה, ורק לאחר מכן דתיים. אז חשוב להם לקיים מצוות כמו שבת, כשרות, תפילין, תפילה בשבוע בבית כנסת ונידה, וכל השאר סוג של רשות, בגלל שזה סוג האנשים שממנו מורכבת הציונות הדתית. זה מה יש, וצריך להבין את זה.
לעומת זאת, הציונות הרכה יותר עקרונית מבחינתם, והיא דבר מושרש הרבה יותר. לכן הצבא הוא הערך המקודש ביותר בציונות הדתית, הרבה לפני לימוד תורה. ולכן יום העצמאות זה יום שמזדהים איתו הרבה יותר מאשר חגים אחרים - בגלל שזה יום חגם של הציונים.
זה לא מרשעות חלילה, ולא מבורות טפשית, אלא מהשתלשלות הנסיבות. אלה הם פשוט האנשים מהם מורכב הציבור שלנו וצריך להבין את זה.

אלה שבתקופה הנוכחית הציבור שלנו חי במתח מסוים, כי דור המחנכים בציבור הוא לא כזה. המחנכים הם תלמידי הרב קוק (או רבנים אחרים) שבאים מנקודה הרבה יותר דתית, והם מנסים להפוך את העקרון הדתי לדבר חשוב לפחות כמו העקרון הציוני, בציבור הרחב. הם עושים את זה בצורה גאונית ממש (!) - הופכים את הציונות לחלק מהיהדות! זה אומר שהציונות שואבל את כוחה מהיהדות. וכיון שעל הציונות אף אחד בציבור הזה לא חולק, ממילא היהדות מקבלת משנה תוקף. לדעתי זה מבריק, והציבור שלנו בכלל לא מבין שזה מה שעושים לו.
לפני כמה שנים חשבתי שהם די מצליחים, ובעתיד הבנים יהיו או דתיים הרבה יותר מההורים שלהם, או חילונים לחלוטין, כי מצב ההורים קצת מוזר ממבט חיצוני. אבל ככל שחולף הזמן אני רואה שחברים שלי בני גילי, בעיקר מתיישרים על פי ההורים, כך שההצלחה של המחנכים מוגבלת למדי. אבל בהחלט אי אפשר לומר שאין הצלחה.

הבעיה של הכותב היא שהוא לא מבין את זה. הוא מניח שהציבור הדתי מגיע מיסודות דתיים מוצקים, אבל זה פשוט לא המצב, ולכן ההתייחסות למצב הציבור הזה צריכה להיות שונה לחלוטין.
זה באמת מה שאתה מקווה?עמית-טליה

שהישיבות התיכוניות יסגרו?
יש לי דודים בחו"ל חרדים אנטי ציונים שכולם חייבים להיות כמובן בישיבה.
אבל מה?לילדים שלהם זה לא מתאים
חלק מהם יותר אנשי מעשה מאנשי רוח (דבר לגיטימי ומבורך לקיום חברה!)
אבל להם אין מקום באמצע
או ישיבה או רחוב!
אז הם הלכו לרחוב!

אם לא היו לנו ישיבות תיכוניות היינו רואים פי 20 נשירה מבתי ספר וילדי רחוב זרוקים.
או תיכון חילוני פרוץ לחלוטין.
ב"ה שיש לנו ישיבות תיכוניות ויש לנו גם ישיבות אחרות לחבר'ה שזה יותר מתאים להם.
ועד שלא נראה את כל העם חוזר בתשובה כדאי מאוד להתפלל שישארו הישיבות האלה.
והמדרשיה?
מה שהלך שמה עבר כל פרופורציה,לקנות סיגריות היה אפשר בקיוסק של הבית ספר.
והיא נסגרה לתקוופה ונפתחה מחדש.

דבר שני-אני בכלל לא חוזרת שהרבנים נוהגים כך וודאי לא במודע וכמעט ודאי לא בתת מודע.הרעיון הלאומי הדתי קם עוד לפני מדינת ישראל
פשוט עכשיו מה שנוצר שנוער רב לא הסתפק באמצע של הוריו כמו שציינת
והתחיל להביע דעה לפחות התפשרות.
ואז המושג הזה וממילא הציבור הזה קיבל תנופה ביהדות חזקה יותר מהציונות.(שבעיני ממילא הולכת ביחד)
אולי בגיל שלך עוד רואים חזרות אחורה אני מאמינה שבדור הבא התנופה תיהיה חזקה עוד יותר.

ובקשר לכל מושגי הרב קוק שנראים לך כ"שטויות"
גם הרב כותב שהאהבה הגדולה לאומה לא תסמא אותנו מלראות את מומיה.
אבל כשניגשים לאומה צריך מאהבה אחרת זה נופל.
והאהבה?אם היא לא משהו נצחי איך בכלל נאהב?
איך אפשר לאהוב אדם ששונא דתיים?איך אפשר לאהוב חייל שמגרש יהודים?
איך אפשר לאהוב אדם שחוטא וחוטא וחוטא?
בדיוק בגלל הסגולה הפנימית.

קראת מה שכתבתי?דודי25
לא הבעתי את דעתי מה כדאי וטוב שיהיה, רק אמרתי מה לדעתי הולך לקרות בפועל. בפועל (!) אני מאמין שהישיבות התיכוניות יסגרו בין אם תרצי ובין אם לא. זה רק עניין של זמן.
לא יסגרו לחלוטין, אלא ישתנו במידה ניכרת. [אגב, במדרשיה לא היו דברים קיצוניים יותר ממקומות אחרים. אולי רק מעט פה ושם, אבל לא משהו דרסטית חמור יותר]

הרבה זמן לא כתבתי פה, ושכחתי שפה אנשים תמיד חושבים שאני מדבר במושגים של מה נכון ומה כדאי, אז חשוב לי להדגיש: אני לא מדבר על מה נכון! אני מדבר על מה קורה בפועל!

את צודקת, הרבנים לא פועלים כך במודע, אלה הם באמת מאמינים בזה שהציונות היא חלק מהיהדות. אחרת לא היו יכולים להעביר זאת הלאה. וזה טוב שכך הדבר. לא משנה, גם אם זה לא במודע, זה עדיין גאוני, כי בתכל'ס זו השיטה שעובדת.

בקשר להאם הדור הצעיר משתנה או לא. נחכה ונראה. חכי עוד כמה שנים ותראי מה קורה עם החברות שלך. גם אני חשבתי פעם כמוך, היום אני רואה שטעיתי.

לא אמרתי שמושגי הרב קוק הם שטויות, אבל בהחלט אני חושב שמי שמצוטט אותם מסמא את עיניו. בסדר, נניח שיש סגולת ישראל, שיהיה, האם זה מה שיעצור את החילוני ששונא אותך מלהעיך אותך מפה לכל הרוחות?
למה האהבה למי ששונא אותך היא דבר חשוב? את שואלת איך אפשר לאהוב אדם שחוטא וחוטא וכו', וזו לא השאלה שלי, כי לאהוב אדם שחוטא בלי כיון שהוא לא מכיר שום דבר אחר לא מפריע לי, להיפך, אבל מפריע לי שעוצמים את העיניים כשאותו אדם עלול גם לפנות אלייך ולהחטיף לך. ובהחלט מפריע לי לאהוב אדם ששונא דתיים. לא רואה שום סיבה לאהוב אותו.

[בהערת אגב, אני חושב שגם הציבור הדתי לאומי לא מבין בכלל את הסיבה האמיתית לכך שהוא מאמין ב"סגולת ישראל" וגם אני לא הבנתי את זה, עד שמישהו הסביר לי את זה לא מזמן, אבל אני לא אסביר את זה פה, כי זה דורש הפנמה של דברים שיהיה קשה לקבל. אבל כן אגיד שהאמונה ב"סגולת ישראל" נוצרה מחמת המציאות, והציבור הדתי לאומי מיוסד על האמונה הזו בצורה מאד בסיסית, בגלל שהיא ממש יסוד מיסודותיו, וזאת למרות שלא ברור מה זה]

הישיבות התיכוניות לא יעלמו כל כך מהרמשה
למרות שאני לגמרי לא אצטער לראות גיוון גדול יותר לא ב"מי יאסוף תלמידים טובים יותר ביותר כסף" אלא רעיונות אחרים. תיכון אקסטרני למשל (כזה שמשאיר חצי יום לחיות, ללמוד משהו אחר, להתנדב או אפילו לעבוד קצת - מה שמחנך את האדם להתנהל נכון מבחינה כלכלית), ישיבות ששמות דגש על תורה (לגיטימי, כשהיעד הוא מקצוע תורני), או על כל מקצוע אחר לחיים (מוסיקה כמו בעטרת ואחרים).

בכלל, אחרי הכמה שנים שלי בעולם הזה, אני רחוק מלהתלהב משיטת הפנימיה הכ"כ פופולארית.
מה שכתבת זה מה שלדעתי יהיהדודי25
תוך כמה שנים. זה כבר עכשיו מתחיל, ויילך ויתפתח.

הפניומיות קורסות. ההורים כבר לא רוצים את זה, וזה יקר. מה שציינת אלה בדיוק סוגי המקומות שלדעתי יהיו.
בכלל, המשבר הכלכלי הזה עשה דברים שהם לא בהכרח רעיםמשה
חיסול של כל מיני רעיונות שהחזיקו פשוט כי הם תמיד היו שם, עד שפשוט נגמר להם הכסף... הפנימיות זה כנראה רק אחד הקרבנות.

איך אמר מי שאמר - אין כמו מאדוף (הרמאי הנוכל) כדי לעודד עליית יהודים לא"י...
אה אוקיעמית-טליה

תשובה למאמר לא נתת
כי לא אכפת לו מה יהיה בפועל,הוא שואל ומקשה על הדברים של עכשיו.

נכוןדודי25
אני מסכים איתו שהמצב הנוכחי לא מזהיר. אבל בהסתכלות רחבה, יש מגמה חיובית, כי היסודות מהם מגיע הציבור הם לא יסודות דתיים, ולכן אי אפשר לצפות ליותר מדי בתחום הזה.

מה זה תשובה? את מצפה בכוח שאני אגיד שהוא טועה, והציבור שלנו נפלא? אני לא הולך לומר את זה. יש לי הרבה ביקורת על הציבור שלנו, אבל אני חושב שאם נבין מאיפה הציבור הגיע ומה הוא עבר בדרך, נקבל פרופורציה יותר טובה. וזה כל מה שניסיתי לומר.

אבל בפרקטיקה, במה שהוא ציין - הוא צודק. הוא בסך הכול מתאר מציאות לא יותר מזה, קשה להתווכח איתו. (אם כי נראה לי שבני הציונות דווקא יודעים את שמו של הרב קוק, והוא קצת נסחף, אבל ברוח הדברים ברור שהוא צודק)
ממש לאעמית-טליה
ואני ממש חושבת שהוא צודק
אני רק מאמינה בהסתכלות הרחבה על התהליך הזה.

ואל תיהיה בטוח שיודעים מיזה הרב קוק
רוב חברותיי לא ידעו מי הוא עד כיתה י"א..
מתוך תשובה של "חברים מקשיבים"אני12345

שנתנה לנערה ששאלה מס' שאלות בענין דרכה של הציונות הדתית:

הציונות הדתית לא מקילה ולא מתירה שום דבר שלא מותר לפי התורה. הציונות הדתית כן מרחיבה מאוד את השקפת עולמה וכוללת בתוכה עוד הרבה ענינים הקשורים לתחיית האומה ולמציאותנו המתחדשת בא"י – מדינה, צבא, ובעצם כל מציאות החול ששכחנו ממנה ב – 2000 שנות הגלות.
הציונות הדתית רואה בתהליך התחיה תהליך מבורך, תחילתה והמשכה של צמיחת הגאולה, ולכן היא משתפת איתו פעולה. היא מיחלת להצלחת התהליך.
היא תברך את המדינה, תתפלל לשלומה ולשלום חייליה, ואף תתרום את בניה לשירות בצבא. היא תתפלל לשגשוג הכלכלה, הממשלה, החקלאות והמדע, ותתרום את המוכשרים מבניה בתחומים האלה לשתף פעולה ולעזור לקדם אותם.
ה'ציונות הדתית' היא לא תוצר של פשרה עם המציאות ובריחה מהעול הכבד של התורה. בדיוק להפך, הציונות הדתית דווקא מתוך הדביקות המוחלטת בה' וברצונו מוסיפה באורח חייה שיתוף פעולה מלא עם רבונו של עולם בדרך הבאתו את הגאולה.
ואם 2000 שנה לא היתה לנו מדינה, זה לא מונע מאיתנו להשאר כצופים עירניים על המשמר, וכשקול דודנו דופק, לפתוח את הדלת לתת לו יד ולצעוד איתו הלאה.
ונקודה זו עצמה היא גם הגורם למתירנות. שכן הרצון להיות שותף בתהליך, לבנות מדינה וצבא, דבר שמחייב בהכרח עיסוק בחול, הופך את הענינים למסובכים ביותר. צריך לקום ולברר מה מהחול חיובי לעסוק בו ומה שלילי.
ואם אין עומק והבנה ברורה מה מטרתו של החול, ומה יחסו אל הקודש, וממילא כיצד אנו משתמשים בו, משכללים אותו ונהנים ממנו, נוצר ערבוב, בלבול, והאסור נהיה מותר ונפרצים הגדירות.
אין ספק שלשלול כל עיסוק בחול ובמציאות התחיה היה משאיר את החיים יותר פשוטים, פחות מורכבים, ואז גם אצלנו לא היו סטיות ונפילות.
אבל מה אפשר לעשות שאלוהים רוצה לברוא מציאות גדולה ומורכבת שכוללת בתוכה את הכל, ואין ספק שככל שהדבר מורכב יותר הוא גם מסובך יותר ויש בו יותר סיכון לנפילות.
אך זה לא יגרום לנו לצמצם את השקפתנו. אלא עלינו להעמיק אותה ולהסביר לעצמנו שהציונות הדתית היא בשום פנים לא המצאה פשרנית מחודשת אלא אמת אידיאלית גדולה וממילא מורכבת.
כשזה יחלחל בתוכנו, לאט לאט בתהליך ארוך תעבור המתירנות מן הארץ, או לפחות לא ינסו להצדיק אותה.
אם כן המתירנות אינה השקפת עולמה של הציונות הדתית אלא תוצר ישיר של בלבול הנובע משטחיות הבנת מורכבותה.

אני12345
אבל מתוך כך נראה לי שאתם מתאימים- עמית -טליה ומישהו 10...
הטוב שקיים אצלנו!אבא שמואל
בכל בית יש שירותים!!

בכל המגזרים יש את כל סוגי האנשים.

תורה יש רק אחת, אמנם 70 פנים לה.

בפרקי אבות כאשר נשאלת השאלה "איזו היא דרך טובה שידבק בה האדם?" יש תשובות שונות.

כל אדם צריך ללכת בדרך שמקדמת אותו ביותר להשלמת תכליתו בעולם. כשם שפרצופיהם שונים כך דעותיהן שונות.

אני חרדי, בכיפה סרוגה, משתדל ליישב את הארץ, ממתין בציפייה ל"עצמאותינו", מבין, שעם הקמת המדינה פספסנו הזדמנות של גאולה באופן של אחישנה.

די פשוט, שהשיטה אצל החסידים, היא הקרובה ביותר להדרכת חז"ל.

אם ישאל אדם בהכללה, האם להיות חרדי או דת"ל, התשובה הברורה תהיה להיות חרדי! החרדים קבלו תורה מסיני.

אני אישית מכיר מספר לא מבוטל של יהודים יראי שמים מרבים שנמנים על המגזר שנקרא "דת"ל". אז למה להיות חרדי? מכיוון שהרבה יותר קל להתבלבל בתוך הדת"ל. ובפרט שרואים במוחש שגם אנשים יראי שמים, שמקפידים על קלה כבחמורה, טועים בדברים הפשוטים לכל תינוק.
"החרדים קבלו תורה מסיני"מישהו10
על זה באמת מגיע לך פחחחחחחחחחחחחחחחחחח!!!
החפץ חיים אמר:אני ירושלמית

בעוה"ב יש רק שלושה סוגי יהודים:

יהודים קרים

יהודים פושרים

ויהודים חמים

כל אחד ואחת ימקם את עצמו בהגדרה הראויה לו ולהיכן הוא שואף להגיע. וזה לא קשור להשתייכות מגזרית/עדתית/מפלגתית כזו או אחרת.

ובעולם הזה?עמית-טליה

את לא שואפת לחיים של אמת?

מזה קרים פושרים חמים?
במה?עם מי?

העולם הבא הוא לפי העוה"ז. ז"א אם היית קר-אני ירושלמית

אתה מוגדר כקר... וכו'.

האמת היא לעשות את רצון ה'. מכל מגזר בכל מקום ובכל מצב.

לגבי 'מה זה חם/קר?'אני ירושלמית

קר- יהודי שלא אכפת לו קדושה ורוחניות.

פושר- אחד שלפעמים אכפת לו ולפעמים לא, או תלוי במה... או תלוי מתי או תלוי איך או תלוי למה... בקיצור תלוי.

חם- יהודי שאכפת לו מקדושה ורוחניות! בלי למה, כמה, איך, מתי...

תסתכלו בתוכו, חשוב!!!צלי אש
היה גם ראיון עם הרב פרידמן לרב אבינר, שהוא בטח יותר יעניין אותכם מהמאמר שנוקנק פה.(נוקנק מלשון ניק).
לא ראיון שיחה לא ידע איך קוראים לזה.צלי אש
טוב טוב טוב-בתאל1

ממש לא מוצא חן בעייני מה שכבוד הרב פרידמן אומר.

קודם כל- למה החרדים בטח מה זה מושלמים! נכון? אין שב"בניקים בעולם בכלל וכל החיים הם עסוקים רק ברוחניות בטח... חס ושלום לא בציונים ולא בהבלי העולם הזה... טוב, אני לא אוציא לעז.

וחוץ מזה- למה לא לאהוב את עם ישראל???? יש פה בעיה, אוקיי, זה בעיית חינוך שיש בכל המגזרים ולא רק בדתי לאומי, אז במקום לנסות למצוא דרכים לתיקון (ואני קראתי עד מס 6 כי לא יכולתי לקרוא יותר את זה.. פשוט לא! אז אני לא בטוחה שיש פתרונות לעניין אבל עושה רושם שלא..) -הוא רק יורד על הרבנים של המגזר שלנו.

למה לתת ביקורת בלי פתרונות? זה מה שמחנכים אתכם החרדים? כי אותנו לימדו בבית ספר שלא אומרים ביקורת אם אין לנו פתרון איך לתקן או אם אנחנו לא מוכנים לעזור או לייעץ איך לתקן.

אבל אני חושבת, לעניות דעתי- שהדבר הכי טוב לנוער היום- זה מה שהרב אבינר עושה- לאהוב!! אתם יודעים כמה הנוער הזה מבולבל?? וזה בכלל לא אשמתו! ואפילו לא אשמת הבית ספר שלו! זה ככה , כי זה התקופה וזה הדור! יש לו טלוויזיה, ואינטרנט בבית, יש לו הרבה גירויים בעולם של בחוץ והוא נמשך לזה ולא יודע איך לצאת (אני אומרת את זה משיחות של חניכות שלי ..) והם מרגישים שרק מרחיקים אותם בגלל זה... למה? למה אף אחד לא מוכן לאהוב אותם ככה?

אהבה- רק מקרבת!! הם משוועים לאהבה, ממישהו שיקשיב להם, שידאג להם ואז לאט לאט  יוציא אותם מהבוץ.

בבקשה ממך כבוד הרב פרידמן- לך לכיכר ציון, לך לזולה של חצרוני, דבר עם אנשים שם ותבין קצת למה הנוער הזה זקוק- בשלב הזה- ממש לא לדף גמרא. בכלל לא! הם רוצים אהבה! אהבה אמיתית אבל! ושלא יגידו להם שהם סוג ב' ושהם חילוניים ועוזבים את הדת ואסור להתקרב אליהם ושיפסיקו לקלקל את האחים הקטנים.

לך תראה את ההצגה "סוף הדרך" של אספקלריא (נראה לי) ותראה מה נוער משם צועק בלי מילים!

להכריח תלמידים ללמוד כל היום דף גמרא שהם לא מבינים - לא יעזור להם להתקרב לה'.

המטרה שלנו בסך הכל, כמחנכים , היא לתת לתלמידים דרך לעבוד את ה', לכוון אותם לצורה הכי טובה שהם יכולים דרכה לעבוד את ה'. ואם הם נמשכים לאמנות- אז לכוון זאת דרך אמנות, ואם זה דרך שכלית- לכוון אותם ללמוד גמרא. אבל הכל הכל הכל באהבה! אהבה אינסופית! רק ככה הם מבינים!

(נ.ב- כמובן שצריך לתת להם גבולות והכל, אבל אם לא אוהבים אותם- חבל על הזמן מזמן)

מקווה שלא חפרתי.. אבל פשוט לא יכולתי לקרוא את זה ולשתוק!

פשש ויכוח מענין...חלי
בתור אחת שהתלבטה בנושא באמת הרבה (בעיקר בשנת השירות שלי, שנה שעברה...) הגעתי למסקנה שמי שבאמת מדקדק במצוות, עובד את השם מתוך מחויבות מוחלטת לתורה- זה לא באמת משנה אם הוא דתי או חרדי...
כשנגיע לשמיים אחרי 120 בע"ה אף אחד לא ישאל אותנו אם היתה לנו כיפה סרוגה או שחורה על הראש....

נכון, בציבור הדתי יש חלק לא מבוטל של אנשים שהם יותר ציוניים מדתיים כמו שאמרו פה קודם וכאלה שבאמת התורה לא בראש מעיניהם... אבל יש גם ב"ה ציבור גדול של אנשים צדיקים, יראי שמיים שמדקדקים במצוות ו"חטאם" היחיד שהם מאמינים שהמדינה היא אתחלתא דגאולה...

אני אישית לא יכולה להגיד שאני נעולה על עצמי 100% בדרך ההשקפתית אבל הכיוון שלי הוא בע"ה החרדי- לאומי....

שנזכה לעבוד את השם באמת בלי מחלוקות וויכוחים....
רק השבת קראנואבא שמואל
אחד שוגג ואחד מזיד בחילול השם
הרב יעקב ב. פרידמן שליט"א טול קורה מבין עיניך!שחור בהיראחרונה
אולי במקום להטיל ביקורת בציבור שלנו (על זה כבר הגיבו לך...) תסתכל על הציבור שלך.
הגישה החרדית המתנשאת שרוצה להטיף מוסר ולהחזיר בתשובה מתגלמת במאמר שלך.

על הגישה הזאת אבד הכלח. החברה החרדית מתפרקת מפנים, מריבות ופילוגים בין ליטאים לחסידים, בין אשכנזים לספרדים, בין פורוש לליצמן, בין שבבניקים לכל השאר וכו'.

גם בקיום מצוות איני רואה שום הבדל מהותי בין החרדי המצוי לבין בייניש מן השורה, ולמעשה ההבדל הוא רק בכמות ולא באיכות, ולפי המגמה המסתמנת אתם בירידה ואנחנו בעלייה.

מדברים היום על שליש שבבניקים ונושרים!! לא השכלתם להבין שא"א ליסד תורה על רוחניות בלבד וחייבים גם בסיס חומרי איתן כמאמר הרב באורות התשובה ולכן תורתכם אוורירית למדי...

גם מבחינה כלכלית רוב החרדים מתחת לקו העוני וגם מי שעובד לא מרוויח הרבה כי אין השכלה. האם זהו רצון ה'? לחיות בעוי ודוחק רב מתוך בחירה? וכשאפשר אחרת? הציבור הדל"י הוא הוכחה שאפשר אחרת ולכן אתה דואג להיכנס בו כל הזמן כדי שח"ו אף אחד לא יחשוב היות סרוג ל"ע.

ועוד לא דיברנו על בעיות הצניעות ,השידוכים והדירות, הצבא, ועל כל בעיות ההסתגרות האחרות.
אין לך זכות מוסרית להעביר ביקורת! גם לא בשם גדולי התורה שלך, שהרי יש לנו גם.

לבנותמישהי 1
אני מנסה לשדך כמה שרק אני יכולה ואם יש לי עצה בשבילכן היא שהתמונה שאתן מעבירות תהיה הכי וואו שיש
בתור גבר אומרדרייב

בהחלט חשוב תמונה מושקעת שמציגה אותנו בטוב, וגם אני מביא כזאת.

אבל חייב גם שתהיה משקפת ומציאותית.. לא פילטרים ומשחקים עם זוויות וכאלה.

זה עלול לגרום הרבה תסכול מדייטים ראשונים מביכים בו סתם מחכים לברוח ברגע שמנומס מספיק. (לא שזה מעלה גדולה לגבר כזה, אבל כך עובד העולם)

הצד השני מצפה לרחל כמו בתמונה ואז מגיעה לאה..

^^Seven

שידכתי לחבר של בעלי מישי ובפגישה הגיעה מישהי מאוד מאוד מלאה

ממש לא ראו את זה בתמונה שהעבירה

החבר הזה נסע שעה נסיעה כדי להפגש איתה ובסוף זה היה ברור שהפגישה הלכה לפח כי זה נפל כבר על זה

הוא כמובן כיבד ונשאר עד סוף הפגישה

אבל חייב להעביר תמונה תואמת מציאות..חבל על שניכם

מה זה קניות אונליין?חסדי הים
"שֶׁקֶר הַחֵן וְהֶבֶל הַיֹּפִי אִשָּׁה יִרְאַת ה' הִיא תִתְהַלָּל"
ביום בו הבנים יפסיקו לפסולמישהי 1

או יפסיקו לבקש תמונות אז דבריי יהיו מיותרים.

עד אז אני גאה להגיד לבנות- דאגו לאינטרסים שלכן,שיהיו לכן הצעות.

(אני לא שדכנית.אני מדברת כחברה שמנסה לעזור)

בנות לא צריכות לספק יצרים שטחיים שלחסדי הים

גברים. לא ככה האידיאל להתחתן.

אני לא אומר מה לעשות מבחינה פרקטית.

פשוט עצובפצל"פ
לא חושבת שזה נכון גם לבנים?לגיטימי?

כל הקטע הזה של תמונות יכול להיות מורכב ומסובך.

לא כולם מרגישים שיש להם בכלל תמונה וואו.

לא כולם רוצים בכלל לשתף תמונה שלהם.

בכנות, את חושבת שיש מישהי שמשתפת תמונה ואומרת - הנה אני ביודעין ומתוך כוונה ברורה משתפת תמונה מכוערת שלי?

האם נראה לך שמי שבוחרת תמונה, אומרת לא אכפת לי מהתמונה, זאת פשוט התמונה האחרונה שלי?

האם נכון לשתף דווקא תמונה מאירוע, או אולי יש שיקולים אחרים שבעקבותיהם בוחרים דווקא תמונה מחיי היום יום?

האם את, כשדכנית, מסוגלת לכבד בחירה כזאת?

יכול לומר לך שזה בדיוק המצב אצליבחור עצוב

מחפש תמונה עדכנית יחסית ושולח. אין לי כח לכל ההתעסקות הזו.

ובאמת שהגיע הזמן להפסיק עם כל מחול השדים סביב התמונות. 

מבינה אותך מאודמישהי 1

אני לא שדכנית אלא חברה שמנסה לעזור לחברות שלה ולא התחתנתי צעירה בכלל וגם אני שנאתי כל כך את זה

אבל

כש'עברתי צד' והתחלתי לשדך פשוט הזדעזעתי מכמה בנים פוסלים על תמונה. בחורות שהן זכיה בלוטו פשוט נפסלות בחור אחר בחור והן לא יודעות את זה כי זה עוד לא הגיע לשלב שאני מציעה להן והן מתייבשות תקופות

ונשרף לי הלב

אז אני כותבת כאן כדי שיגיע לכמה שיותר בנות מהממות- תעשו הכל כדי לצאת הכי טוב שלכן!!

ומי שכתב פה שקר החן- בא לי להגיד אנחנו פועלים בתוך הכללים של העולם הזה שיש בו גם מקום לשקר החן.

ולגבי הפניה לבניםמישהי 1
אני חווה שבנות פחות פוסלות ויותר מוכנות לקבל אז לא ראיתי לנכון לפנות לבנים 
שטויותבחור עצוב
להבנתי זה ממש מדרוןזיויק

ואין לי דעה מגובשת בנושא

כל הכבוד על המאמציםכלה עצבנית

אבל פעם אחת ביקשו סתם עוד תמונה יותר טובה וזה עצבן אותי אז חברה שלי צילמה אותי מחזיקה דף שמסתיר את הפנים וכתוב עליו

"והיו עיניך רואות את מוריך (ישעיהו ל, כ)"

אני ממש לא מסכימה איתךהפיאחרונה

יש לי חברות הרבה מעל היופי הממוצע

דווקא שהן שולחות תמונות מאירועים/ צילום מקצועי לגברים יש תחושה של איום

לעומת זאת שהן מחייכות למצלמה בסלפי חמודי או שמצלמים אותן שותות קפה בבוקר או בטבע מתי שרואים את היופי הטבעי זה הכי כובש

בהנחה והן נראות טוב בלי איפור

. בלי אודם בלי תסרוקות בלי שטויות ..הכי פשוט

הכי אומרים כן..

ותתפלאו לנשים יפות הרבה יותר מאתגר למצוא

הרבה פעמים הצעתי לגברים והן דווקא פסלו על שטויות כמו על מקום וכו' .. ( וזה היה נראה לי קטנוני אבל לא התערבתי ) ובדיעבד הם ספרו לי שלא היה להם אומץ להגיד להצעה כזו טובה ( כי גם הפרטים שלהן טובים) כן.

אז גברים אומרים הרבה יותר מהר כן להצעה לבחורה שנראת ממוצעת - חמודה  מאשר בחורה יפיפיה .

זה לא שהם לא רוצים אותה .. הם מרגישים איום או בדייט מקטלגים אותה כסנובית

לא יודעת אם שמעת אבל תשאלי חברה שלך הכי יפה שאת מכירה תשאלי אותה מה קורה אצלה בדייטים

ותבני ששם זה הכי כואב

קשרים בעיצוב דעות וההשקפות: איך קשריםחסדי הים

השפיעו על העיצוב השקפות ודעות שלכם בכללי? למדתם פעם משהו מעצב מהמדוייט? פרידה בקשר גרמה לכם לעצב דעות הפוכות?

זה מעניין שבארה"ב יש עכשיו את כל המחלוקת בימין לגבי תמיכה בישראל או דווקא לגנות. יש משפיען אחד ימני שיחסית קיצוני נגד ישראל, והוא מספר שאחד הרגעים המכוננים היה ויכוח עם ופרידה ממישהי שהתחילה בתהליך גירות, ועכשיו היא קשורה לבית הלבן ומשפיעה שם בעד ישראל.

מעניין מה איתכם לגבי השפעה של דעות או ריחוק מהדעות של המדוייט?

יש המון השפעהultracrepidam

כמו כל אדם שמכירים ואפשר ללמוד ממנו

בטח אם יש הרבה חוויות משותפות ושיחות עומק

בהחלט, היו אנשים שהמפגש איתם הוביל אותילגיטימי?

לשינוי בתפיסות ובעמדות שלי לגבי כל מיני דברים.

פחות בדברים פוליטיים...

לדוגמא? גם בעולם הדייטים?בחור עצוב
אצלי זה יותר השפעה במה שמעניין אותיחסדי הים
אני יותר מתעניין באמונות ודעות הנוגעים לתורה. הייתה לי פרידה אחת, שלא רוצה לפרט, אבל זה גרם לי לחדד גישות אמוניות ודרכי לימוד תורה בכללי.
כןרק נשמה

לא בהכרח שינוי אבל כן דיוק ועיסוק בערכים חשובים ומשמעותיים שהיו נראים לי פשוטים מובנים מאילהם ופתאום כשלצד השני ברור כל כך משהו שלי לא כזה סגור זה פתח להתבוננות והתעמקות בנושא

וממילא נראה לי שגם שינויים קלים מתרחשים בהתעצבות הכללית שלי כאדם אחרי כל פעם שהיתה לי התבוננות כזאת

חוצמזה שאני נורא מנסה לקחת משהו טוב מכל הפגישות שהיו לי מתוך אמונה שה' שלח אותם בשבילי אם לא להתחתן אז כדי להשתפר וללמוד משהו 

כןכלה עצבנית
אני ייקית של פעם וחשבתי שאני איזה וואו עד שנפגשתי עם בחור איכותי מאוד, בלדי כבד ואדוק, שלימד אותי מהן באמת עקשנות, דייקנות, ופדנטיות. הדייטים הכי טובים שהיו לי, ובלי ציניות לשם שינוי
שאלה מקסימהadvfb

לאחרונה יצאתי עם בחורה שהרגשנו פערים מסויימים בהשקפה הדתית (עניין יותר של ניואנסים, לא הכי גרונדזים)

מרגיש שזה נתן הפרייה מסויימת, זה אתגר אותי וזה זה הוסיף טוב בהקשר הזה, בהחלט למדתי מזה על עצמי.

מצד שני, שנינו אנשים שאוהבים לדבר על השקפה ויצא שלא מצאנו את זה בתור נושא משותף בגלל השוני בעניין ולשנינו זה היה בסדר גמור.

בהחלט יצא לי בעבר להתרם בעניין הזה, אפילו קניתי ספר שמישהי ספרה לי שהיא קוראת אותו... אבל לא זוכר הרבה פעמים כאלה.

תודה. לי קרה כמה וכמה פעמים שקראתיחסדי היםאחרונה

ספרים שהמדוייטים המליצו, או שחקרתי תחום או נושא מסויים שעניין אותן.

משפחה פחות דתייה בדייטים.יובללל

חבר'ה אני צריך ייעוץ.

אני די חדש בעולם הדייטים. לא מזמן הציעו לי מישהי שאני מכיר מלפני כמה שנים כשעבדנו ביחד לתקופה מסוימת. אני יודע שהיא בעלת אישיות מיוחדת ובעלת מידות, ולפי מה שהבנתי מחברה שלה היא גם התקדמה יותר מבחינה תורנית (צניעות כמובן וכו).

אבל בסוף, למרות שהיא כן נשמעה לי כיוון טוב, החלטתי לא ללכת על זה בגלל המשפחה שהיא באה ממנה. היא באה ממשפחה חוזרת בתשובה, אבל לא כל כך חזקים בדת, כמה אחיות חילוניות וכו. וזה דבר שהפחיד אותי להיכנס אליו. אני רוצה שאישתי תהיה אישה מאוד תורנית (ואני גם משתדל להיות כזה), וזה לא כל כך היה נראה לי הכיוון.

אני מאוד חושש שאולי איבדתי פה משהו טוב, אבל מה לעשות? הרגיש לי שזה מורכב לי מדי!!

מה דעתכם? כמה משקל לתת לדבר כזה?

יש מצב שאיבדת. אבללגיטימי?

א. מתחנתים גם עם המשפחה. בין אם אנחנו רוצים, ובין אם לא - כולנו באים ממשפחה ומרקע מסוים. ברוב המקרים, זה גם אומר שתהיה אינטראקציה בין המשפחה שתקים למשפחת המוצא, ברמה ובתדירות כזאת או אחרת.

האם זה אומר שהיא עצמה לא תורנית? איפה רבקה גדלה? רחל ולאה? וכו' וכו'

ב. מורכבות אפשר למצוא בכל מקום. אף אחד לא מבטיח לנו חיים קלים.

ג. יכול להיות שיכלת לבנות איתה בית תורני נהדר - אבל זה ממש לא אומר שלא תוכל לבנות משהו דומה עם מישהי אחרת. ב"ה יש בנות תורניות רבות, ותוכל עם לא מעט מהם לבנות משהו טוב, ואפילו יותר מזה. הכל פוטנציאלי כל עוד זה לא נעשה...

א. מאוד מסתייג מהביטוי הזהadvfb

מה זה אומר מתחתנים עם המשפחה? 

בנאדם לא מנהל זוגיות עם המשפחה.

כן מנהל מערכת יחסים מסיומת שצריך לתת עליה את הדעת, אך היא בשום מקרה לא חתונה.

גם אין יותר מדי כלים להעריך את מידת המורכבות ביחס למשפחת המוצא.

לפעמים יכול להיות פערים מאוד גדולים אבל שמסתדרים מעולה, לפעמים להיפך.

תמיד כיף שדברים משותפים, זה פשוט.

לא זוגיות, אבל בהחלט שזה מרכיב חשוב בולגיטימי?

בתור מישהו חדש בעולם הדייטים, הוא אולי מדמיין לעצמו שיפגוש בקרוב את הנסיכה שלו, והם יחיו באושר ובעושר עד עצם היום הזה.

כלומר,

אני חוששת שיש כאן דברים שהוא לא לוקח בחשבון:

לאיזה סוג של קשר אני מצפה עם חמי וחמותי? עם הגיסים והגיסות?

האם נוסעים אליהם לשבתות וחגים? איך זה נראה?

האם יהיו מפגשים משפחתיים? מה התוכן שלהם?

האם הדודים וסבא וסבתא שותפים פעילים בגידול הילדים? (בייביסיטר וכו')?

האם הנ"ל הם גם משענת כלכלית?

כמובן שאפשר להמשיך לדבר על מערכות יחסים לא בריאות - כמו התערבות בזוגיות וכו'. אנחנו לא חיים במציאות סטרילית, ואני בטוחה שאם תלך לפורומים המקבילים תמצא שרשורים על בעיות בתוך המשפחה.

בעיני יש מחירים לשני הכיוונים - בין אם נמצאים בקשר (וצריך להגדיר משהו), ובין אם נמצאים בניתוק (מה המסר שזה מעביר לילדים?)

מסכימה איתך שאין דרך להעריך את המורכבות, ובטח כשאין לנו מושג מה צופן העתיד.

אבל זה טעות בעיני לחיות בתודעה שאנחנו נחיה בבועה שזה רק שנינו והילדים שיבואו...

באמת לא טוב להכנס לפנטזיות וחלומות ורודיםadvfbאחרונה

זה נכון מאוד, לאו דווקא בהקשר הזה. כמובן שבכל דבר שקשור לזוגיות.

זה מעגל יחסית חיצוני.. אבל כמובן חשוב לתת עליו את הדעת.

לא מבין למה ענית בהקשר הזה, הרי השואל אמר שהוא דווקא דחה הצעה על רקע משפחתי. משמע, הוא מבין שזה נושא רגיש שיכול להיות משמעותי.

נראה לי שיותר מועיל להגיד מה כן ולא מה לא בהקשר הזה.

לכן השאלות הללו שהבאת הן נועדו רק כדי להבין שזה יכול מורכב.

כמו שאת בעצמך אמרת, קשה מאוד לענות על השאלות האלה, אם בכלל אפשרי לענות עליהם..

לכן, נראה לי שיש צורך בשאלות בירור ביחס למקום החשיבות של השואל ביחד לנושא.

שאלות שיעוררו להבין מה היחס שלו לזה וה המקום אותו הוא צריך לתת לנושא.

מה זה משנה מאיזה משפחה היא באה?תוהה לעצמי
בעלי ממשפחה דתית לייט מאוד, והוא יותר דוס ממני. אנשים גדלים ועושים בחירות משל עצמם בחיים
סליחהיובללל
סליחה שאני שואל, אבל האם וכמה יש חיכוכים שזה יוצר? זה בוודאי לא פשוט הרי, כל המנהגים, כשרות, שיח, צניעות, שמירת שבת ועוד המון מורכבויות שיכול ליצור. אז איך מתמודדים עם זה?
לא יוצר חיכוכים בכללתוהה לעצמי

את כל ההלכות שנוגעות לכולם כמו שבת כשרות וכו' נוהגים לפי בעלי, שחלק מהדברים עושה כמו המשפחה שלו בחלק מחמיר יותר. מה שנוגע רק אלי כמו צניעות זה עניין שלי.

ברור שהמקום התורני שלה משנה, אבל נשמע שהיא החזקה. המקום התורני של המשפחה לא משנה בכלל בעיני.

לגיטימי אבלזיויק

תהיה מודע לזה שמה שחשוב זה האדם העצמו, והסביבה שלו זה בנוסף. גם האבות והאמהות לא תמיד היו עם משפחה 100 אחוז...

תחשוב על ההורים והאחים של אברהם. אח של יצחק... אח של יעקב... המשפחה של רבקה... ושל רחל ולאה..

..יובללל
בוודאי שחשבתי על זה. אבל גם יש הבדל בין הדור שלנו לבין הדורות שלהם. הנושא אשה יבדוק באחיה.. וכו וכו. ברור שהאדם עצמו הוא העיקר, אבל זה חבילה שלמה. 
נכון ולכן נשאר פה עניין האופיזיויק
של שניכם
אני חושב שיש לתת משקל למשפחה.אדם פרו+

לאו דווקא רק בפן התורני.

לאחרונה עלו לי מחשבות, שמבחינה מסויימת

בפרט אצל אשה, יותר חשוב לי המשפחה שלה

מאשר היא.

אין לי כוחות סוס להסביר את עצמי

אבל לפי מה ששמתי לב אשה זה המון

עניין של הרגלים, והיא רוצה להמשיך את מה

שהיה בבית שממנו באה.

אולי זה רק מהניסיון מהזוית הצרה שדרכה

אני רואה את המציאות, סה"כ הייתי נשוי לאשה אחת.

אבל גם לפי המקורות,

כתוב בשולחן ערוך לישא

בת תלמיד חכם, ולא ישא בת עם הארץ.

המיקוד לא עליה, אלא על הבית ממנו הגיעה.

וגם אם החליטה לשנות כיוון

מי יודע כמה שנים, וכשהיא תתעייף

תזכר במנהגי הוריה.

אני יודע רציתם לשמוע שהכל אפשרי

וכל מה שאתם צופים בסטטוסים של מוטיבציה

אבל בתכלס האנשים לא כאלה גמישים

ולא כאלה חזקים.

מה דעתכם?

מענייןיובללל
מעניין מה שאתה אומר. בסוף ברור לי שהבית הוא משקל מאוד מאוד משמעותי. והשאלה שלי היא בתכלס כמה יחס לתת בין המידות של הבחורה לבית המידות של הבית שלה (או בפן התורני וכו)? הרי בסוף כמו שכתבו מעליי ראינו מאיפה הגיעו האבות והאמהות שלנו..
יש כאלה שחשוב להם יותר ויש כאלה שפחות חשוב להםadvfb

תאמת אני לא יודע כל כך למה זה ככה.

תקח דף ועט ותרשום לעצמך את כל החששות שעולים ותראה אם אתה יכול להתמודד איתם.

המטרה של המשימה הזאת ליצור אצלך יותר בהירות ופחות להתבחבש ולהתבלבל בגלל חוסר הבהירות

חשוב שתקרא את זההמצפה לישועה

יכול להיות שכבר כתבו בדומה

תמיד יש שונו בין אנשים ומורכבות ויתרונות וחסרונות לכל אחד בעיניו לפי ענייניו.

החשש מאוד מובן אבל עם חששות צריך להיפגש ולא לברוח כדי לראות במה האם יש ממה לחשוש.

תפגוש את הבחורה תשמע ממנה על המשפחה שלה על היחס שלהם למקום שלה...

גם לא הייתי מעלב את זה בכלל בהתחלה.

תראה שיש ביניכם התאמה וכו'

אולי זו אשתך?

ומשם כבר תגיע לנקודב הזאת...

האם מדובר באנשים קשים שיש להם רק את הדרך שלהם זו בעיה והאמת שזה לא משנה אם הם דתיים מאוד או לא בכלל.

אנשים קשים זו התמודדות

וגם בזה כשיש זוגיות טובה ונכונה אפשר לדעת איך לנהל את הדבקים בצורה ישרה וחכמה

בהצלחה וה יתן לך עצה טובה

עונה בתור בעלת תשובההמקורית

שהתחתנה עם בעל תשובה - המשפחה לא קשורה לרמת הרוחניות של האישה. בכלל. מה שקשור זה ההחלטה שלה איפה להיות וכמה היא נחושה להישאר שם ולא להיות מושפעת.

הקשר היחיד למשפחה, זה כמה הם גמישים ביכולת להכיל את השוני ואם לא אזמה היא חושבת לעשות עם זה. ואת זה כדאי לבדוק ולברר כי אם זה בכיוון טוב ויש פתיחות - זה מעולה.

המשפחה שלי אפילו לא שומרים שבת חוץ מאחות אחת (ואנחנו משפחה גדולה) ואף אחד לא היה מהמר בחוץ שאני לא נראית דתייה מבית

נכון, זה אומר שעושים החלטות שהרבה פעמים הן לא פוטוגניות מבחוץ כזוג אבל הן כן תואמות את אורח החיים שבחרנו.

ואגב,גם בתוך משפחות דתיות ודוסיות יש הבדלים בהרבה דברים שצריך להכיל. אזלא בטוחה שיש לך איך לברוח מזה

איזה כיף שענית את התשובה הזאת מהמקום שלךadvfb
זה כואבהפי

להוציא את החנוכיה ולראות שהדברים שביקשת משנה שעברה לא התגשמו .. לחשוב שהתפילות לא נענות לך שנה ועוד שנה ו..

למרות שממש התכוונתי  אז אז יותר מזה? אני לא אצליח..להתפלל יותר חזק.

ואז

לחשוב על כמה שהעם הזה עובר והכל מתחבר

ואולי זה הולך לשם ?

גאולה כללית ופרטית

חג שמח

לכל המקווים לישועה לעם למשפחה לכם..

אמן ואמןadvfb
בעז"ה ישועה קרובה ממשית!חסדי הים

מאז ששמעתי על הטבח הנורא אני בוכה. ב'מעוז צור' שרתי בבכי ובכלל פרצתי בבכי ב'נקום נקמת דם עבדיך' והוספתי לאומה הרשעה את ישמעאל.

אבל ב"בִּבְכִי יָבֹאוּ וּבְתַחֲנוּנִים אוֹבִילֵם אוֹלִיכֵם אֶל נַחֲלֵי מַיִם בְּדֶרֶךְ יָשָׁר לֹא יִכָּשְׁלוּ בָּהּ כִּי הָיִיתִי לְיִשְׂרָאֵל לְאָב וְאֶפְרַיִם בְּכֹרִי הוּא".

הבכי מטהר את ה'יסוד' להכל, ומביא מהר לידי זיווג, כדברי החתם סופר.

הבכי הוא כמו מקווה לרצון, ומעלה את הרצון למקום גבוה וטהור, וכמו שמאריך הרב קוק באורות הקודש חלק ג' על עליית הרצון כמטהרת את מידת ה'יסוד'.

כשרצון נפגש עם רצון נוצר זיווג.

כל עם ישראל קדושים וטהורים, כפך השמן הטהור של הכהן הגדול, כמו שכתוב בעין אי"ה שבת.

ה' תרחם על כולנו! אנחנו ראויים!

נכון ממשהפי
ממש בעז"ה אמן ואמן
😶זיויק
אמן שתהיה ישועת ה' כהרף עין
ליבי איתך, כואבארץ השוקולד
נכון , יש גם טובהפי

גם הטוב הוא פה אצלנו , אצל כל אחד

רק נותר לנו למשוך אותו

מבין? 

כן. מבין..בנות מרכלות עלי

אני מגיב במקומו הוא לא נמצא פה הרבה

כן, מביןארץ השוקולד
צודקת 
כואב ואמן!! מחזקת ממש.פצלשי"ת
🥺❤️מבולבלת מאדדדד
נקווה שבקרוב אחותי❤️

חנוכה שמח🥰

אמן(:הפי
😢בחור עצובאחרונה
המהירות של שוק השידוכיםadvfb

ברגע שהוואטסאפ נכנסל חיינו דברים עוברים מהירות האור כמעט.

לחכות כמה ימים להצעה זה נראה משהו שכמעט לא אפשרי,

מה דעתכם על זה?

למה אתה מתכוון ב"לחכות להצעה"?לגיטימי?
מישהי כתבה ליadvfb

אשלח לך הצעה ביום ראשון, ביום רביעי שלחה לי את הפרטים, וזה כבר לא היה רלוונטי..

כאילו זה נשמע לי הכי הגיוני לחכות קצת, אבל בגלל שהפלטפורמה של הוואטסאפ היא כל כך מהירה הקצב מתאים בהתאם.

קלטתי שמבחינתה זה כנראה לגיטימי לכתוב "אשלח לך הצעה" ואז לשלוח עוד 3 ימים.. ומבחינתי זה לא. לא בגלל איזו תפיסת עולם, אלא פשוט כי השוק מאוד מהיר.

אין לי שום סיבה לחכות להצעה 3 ימים ואני יודע שגם היא יכולה להגיד לי "אה היא בדיוק נתפסה" או סתם אגלה שאני לא חושב שאנחנו מתאימים.

העניין הוא שאנשים נתפסים ונפרדים בצורה מהירה מאוד ולכן גם ככה המהירות שאנשים מפגינים.

ברור לי שלפני הפלטפורמה של הוואטסאפ הדברים זזו הרבה יותר לאט ולאנשים היה גם יותר סבלנות

אני לא בטוחה שזו הפלטפורמהלגיטימי?

אולי זה יותר הצורה.

מי שהציעה לך - ידעה שהבחורה בכלל פנויה ביום ראשון? יכול להיות שמלכתחילה היא לא ביררה את זה איתה?

ממה שאני יודעת אין נוהל מסודר. נכון שמקובל יותר שקודם הוא אומר "כן" לפני שהיא מודעת לעניין בכלל, אבל זה ממש לא תמיד ככה. יש בנות שמעדיפות להישאל קודם. הרבה פעמים אם משדכים מכרים, את הצד שמכירים שואלים קודם.

באופן אישי אומר שאני לא מרגישה יותר מידי ככה. לא זכור לי שקרה לי מה שאתה מתאר.

לפעמים קורה שפתאום יש מבול של הצעות, ואז אני אומרת - שאני בדיוק מבררת, או בדיוק בתחילת קשר, ואולי בעתיד הקרוב זה יהיה רלוונטי.

ואני קצת נרתעת מה"שוק". המילה הזאת לא באה לי בטוב בהקשר הזה..

אין נוהל רישמי, יש נורמותadvfb

אני אומר שזאת הפלטפורמה, בגלל שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית.

ובלי קשר לאם היא ידעה או לא ידעה (במקרה הזאת אני מניח שהבחורה לא קיבלה פרטים שלי אבל נעשה בירור אם היא פנויה) - הקצב שפרטים עוברים דרך מיזמים, קבוצות וואטסאפ, שדכנים הוא קצב מסחרר. יש לי חבר שהתחתן לפי כמה שנים משידוך שנעשה ע"י 4 שדכניות וואטסאפ שונות שכל אחת שלחה לחברה שלה. וואטסאפ זאת תקשורת מאוד מהירה, תקשורת איטית כמעט ולא היתה מאפשרת לדבר כזה לקרות.

ובאמת, בדרך כלל אני מעדיף שלא יבררו אם הבחורה פנויה, כי אם היא לא פנויה יהיה לי דרך לדעת אם אני רוצה לחזור לי שהציע שינסה לאחר זמן שוב לבדוק לי אם התפנתה. וגם, זה לוקח זמן ואין לי סבלנות לזה. מעדיף לגלות שהיא תפוסה, מאשר לחכות עוד את הזמן הזה שיכול לקחת יומיים גם.

אולי את חווה את זה אחרת כי יש לך יותר סבלנות ממני, גם יכול להיות. אולי כי לפעמים מציעים לך אחרי שהבחור אישר, מה שכמעט בחיים לא קרה לי. לכן הניסיון במקרה כזה הוא לא הסבלנות, כי הבחור כבר אישר.

אסביר את ההקשר בו אני אומר את המילה "שוק". 

אני לא מתייחס לשידוכי וואטסאפ בתור דבר עמוק ולכן אני מרשה לעצמי להביא ביטוי מאוד שיטחי שלדעתי די תואם את השיטה הזאת.

כן, אני חושב שזה כלי, שברגע שיודעים את היתרונות והחסרונות שלו, אין סיבה שבעולם לא להשתמש בו בעת הצורך.

לרגע לא התכוונתי חלילה לדמות את כל מחפשי הזוגיות למיניהם כמוצרים בשוק. מה לעשות שבשיטה של כרטיסים זה חלק מהעניין וכמובן, חלילה אסור להשליך את זה על האנשים עצמם. 

השימוש בכלי הזה לא גורם לזלזל באנשים, הוא כן בעיני מבטא מגבלה אינטגרלית בשימוש בו.

לגבי וואצאפ וטלפון צודק.מוקי_2020

"שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית."

יש לי קצביה, שכל פעם שהיה צריך לעשות הזמנה, זה נעשה  דרך הטלפון.
אני רק מהמחשבה שאני מפריע למישהו באמצע עבודה מסויימת או שהוא עם לקוח בחנות.
זה כבר גורם לי לחשוב 3 פעמים לפני שאני מזמין.

מרגע שאפשר להזמין דרך אפלקציה,
אני מזמין הרבה יותר, הזמנות קטנות במקום אחת מרוכזת (חנות קרובה מאוד).

אבל לא הבנתי משהו.
מה הבעיה שלך להמתין 3 ימים ?
אני מנסה להבין אם אתה מכוון למשהו כללי או שזה רק משהו נקודתי שמפריע -לך-.

יכול להסביר ?
אם יגידו לי "תקשיב, נכיר לך מישהי שאנחנו חושבים שהיא מתאימה לך, אבל תמתין שבועיים"
אז אני לא מבין באיזה מקרה אני אגיד "לא, לא, שבועיים אני לא ממתין". מה אכפת לי "להמתין" ?
יכול להסביר. לצרכי מחקר כמובן.

אין עליךadvfb

אני יכול להשיג הצעות בצורה יחסית מהירה ולכן אם אדם חושב שאחכה להצעה שלו אז כנראה שהוא טועה.

זה שה"שוק" עובד בצורה מאוד מהירה גורם לי לחוסר סבלנות, לפעמים מוצדק ולפעמים שלא, ביחס לעיכוב בהצעות.

אין בעיה שישלח לי הצעה עוד שבועיים, שלא יחשוב שאני אחכה. יום יומיים כנראה שאחכה אם זה מישהו שאני סומך עליו.

נדמה לי שהבנתי.מוקי_2020

אבל שואל כדי להיות בטוח.
כי באמת נושא השידוכים זה דבר מרתק וגם חשוב.
כרגע לא בשימוש אישי שלי, אבל זה יכול להשתנות ביום אחד.

כשאתה אומר "שלא יחשוב שאני אחכה",
זה אומר שאם אתה כן מסכים "לחכות" שבועיים,
אז אתה למעשה מתחייב לא לצאת לדייטים אחרים, להמתין להצעה ואז להחליט אם אתה נפגש או לא עם אותה הצעה ?

הבנתי נכון ?

כןadvfb

אני לא חושב שאף אחד לא יסכים סתם לעצור שבועיים אז זה זמן יחסית מוגזם אבל כן הבנת.

ישר כוח!

תודהלגיטימי?

באמת נראה שגברים ונשים חווים את זה אחרת.

אני באמת כמעט תמיד מקבלת (ומבקשת..) רק אחרי שהצד השני אישר. [בהנחה שזה פנייה דרך צד ג]

וזה בעצם אומר שהצד השני פנוי ומעוניין. אבל זה גם אומר שיש מצב שאני לא פנויה, או לא מעוניינת. וגם שמבחינתי יכולות לעבור תקופות שבהם אין לי שום הצעה, כאשר בפועל יכול להיות שהיו כאלה שביררו והחליטו שלא...

תודה על ההסבר על השוק.

נתקלתי בשדכני וואטסאפ שפשוט מעבירים כרטיסים, בלי לקרוא יותר מידי. אבל מסתבר שגם להם יש הצלחות - אבל אף אחד מאלו שאני קיבלתי בדרך הזאת לא היו רלוונטיים.

זה עדיין צורם לי המילה הזאת, וזה לא שיש לי פתרון קסם לאיך אפשר לעשות את זה יותר טוב..

מסתבר שאני מאוד רגיל לאיך זה הולךadvfb
עבר עריכה על ידי advfb בתאריך כ"ד בכסלו תשפ"ו 11:16

שיש כרטיסים, שהם מנסים לשווק משהו, וברור שיש מאוחריהם אדם עם סיפור שלם, אבל הכרטיס עצמו הוא לא הבנאדם. לכן אני אולי מרגיש בנוח עם המונח שוק. למרות שגם יכול להיות שאצלי השימוש הזה יכול ליצור חוסר נוחות בהקשרים כאלה ואחרים.

נראה לי גם חשוב לומר שעצם הפלטפורמה של הכרטיסים (גם בוואטסאפ, אבל גם במיזמים שונים) היא פלטפורמה מאוד מוגבלת ולכן גם אם השדכן הוא מעולה ומקסים עדיין יהיה בזה מימד פחות "אנושי" וממילא מאוד מוגבל. ובודאי, התחושה האישית היא גם חשובה שמתעסקים עם שדכנים וחשוב מצד אחד לדעת לצאת מאיזור הנוחות או להרחיב אותו כדי שיהיה עוד אופציות להצעות, מצד שני חשוב גם להיות במודעות ריגשית ולשים גבולות גזרה ביחס ליציאה מאיזור הנוחות

אתה מתכווןהפי

שבזמן הזה קיבלת כבר הצעה אחרת? כי אם כן לגיטימי לקבל אותה .

אבל אם לא קיבלת הצעה ואתה סתם מעניש את מי שהציע כי שלח שבוע אחרי זה מיותר

האופציה הראשונה חחחadvfb

אני שואל את עצמי מה הוא התכוון שהוא שלח לי את זה תוך שלושה ימים

מן הסתם אנשים עסוקים ולא תמיד פנויים אבל בדרך כלל נראה לי הכיוון זה להציע ישר

וואו. מעניין.פצלשי"ת

אצלי אני לא מרגישה ככה

הכל איטי מאוד, ותמיד לוקח כמה ימים..

וגם אחרי קשר לוקח לי מלא זמן עד שמתחילה משהו חדש

אתה חושב שכמה ימים זה בגלל הווטסאפ?ארץ השוקולד

אני לא חושב,

אנשים לא רוצים לחכות ימים כי ההנחה שזה עוד כמה ימים עד שייפגשו, ומן הסתם יהיו הרבה נסיונות כך שזמן רב לברר יקח עוד זמן.

התכוונתי לטענה ההפוכה ממה שהבנת מדבריadvfb

בגלל שהפלטפורמה הזאת מאוד מהירה אז הציפייה שזה לא יקח כמה ימים אלא יהיה באותו יום.

כמה אתה מכיר שהלינו על תשובה אחרי יום?ארץ השוקולד
לא ראיתי שרשור מלין בנושא, גם פה דיברת על ימים 
לא תשובה כפרהadvfb

על עצם ההצעה.

אני אשלח לך הצעה ואז לוקח כמה ימים עד ששולח את ההצעה.

תאמת היה ממש לאחרונה שרשור על זה.

אני גם לא מלין על כך... אני תוהה על כך.

אתה חושב שלפני הפלאפונים זה לא הפריע?ארץ השוקולד
אתה מרגיש שזה מיידי?
הוואטסאפ יצר אפשרות להעברת מסרים בצורה מאוד מהירהadvfb

ולכן הכל נהיה מהר מאוד מאוד.. ולכן גם קיימת ציפייה שדברים יעברו מהר.

מאמין שלפני הוואטסאפ היתה ציפייה לזמן יותר ממושך, דהיינו היתה יותר סבלנות כי זה לקח יותר זמן.

לפני הפלאפונים בכלל מן הסתם היתה ציפייה לזמן עוד יותר ממושך.

ככה מסתבר לי

מקווה שהפעם זה מובן חח

זה מובןארץ השוקולד
אבל אני לא רואה שום ציפייה למיידיות בעניין הזוגי
בטח, זה דחף ממש חזקadvfbאחרונה

הלבד קשה ולהיות בזוג זה הרצון האולטימטיבי.

לכן בגלל שמדובר בדחף, אז יש גם סבלנות יכולה להוות טריגר.

הדברים הקטנים שהיה נחמד מאוד אם הצד השני היה מעדיףמוקי_2020

אני מדבר על דברים שאם לא קיימים אצל אצל הצד שני, זה לא מפריע, 
אבל אם כן קיימים, אז  זה בונוס נחמד מאוד.

אני לא מכיר בן אדם נורמלי, שלא יכול להמציא רשימה של עשרות ואולי מאות דברים כאלה.
זה יכול להיות צבע מכונית, סוג מכונית, תוספות לפיצה, סוג מוסיקה, זמר, אלבום, שיר, עיר בירה בעולם לטייל בה...וכל דבר שהוא בעיקרון לא משמעותי
להצלחה ותחזוקת קשר אבל הוא בונוס שתמיד נחמד לדעת שהוא קיים ושבני הזוג באותו ראש שלכם גם בחלק מהדברים הקטנים שבחיים.

אז לכבוד החנוכה, יש 2 דברים שהם בונוס די נחמד עבורי. זה משהו סמלי כזה.
אגב, רק השנה למדתי שאין כזה דבר "חג החנוכה" יש "ימי החנוכה". חנוכה זה לא חג ביהדות כמו ראש השנה, פסח. 
אם יש תלמיד חכם בקהל, הוא מוזמן לאשר שלא חירטטו אותי.

לעניין עצמו :
א. בונוס 1 - שהיא אוכלת סופגניות רק בחנוכה, לא  חודש וחצי לפני כמו שרשתות השיווק היו שמחות כי זה טוב לביזנס. 

היום למעשה היא היתה אמורה לטעום את הסופגניה -הראשונה- שלה השנה ובאמת להנות ממנה בימי החנוכה ( לא לכעוס ! זה רק בונוס אם היא כן אוכלת בחנוכה בלבד ! )

ב. כאן אני מודה שזה קשוח יותר. אבל שוב, זה בעיקר בונוס. אז.. אה-אהמ ..
בונוס 2 - בחנוכה היא אוכלת סופגניות...רגילות. בצק, ריבה, אבקת סוכר.
ולא את כל ה"סופגניות" שהקשר בינהם לסופגניה זה כמו הקשר בין מכונית לרכבת.
עכשיו לפני שמישהו קופץ  עם :
"מה נסגר בן אדם ? זה ..ח.. סליחה זה..ימי החנוכה, תן לאנשים להנות מ "סופגניה" עם קצפת וקרם קמבודי בטעם פיסטוק חלבי-כנאפה- מלוח- מתוק"
אני בעד לאכול קינוחים שווים ומפנקים אבל שזה הופך מסופגניה ל..אני אפילו לא יודע איך לקרוא לזה..זה מבחינתי...לא בונוס. 
יש לך את כל השנה לאכול את זה. תשאירי את חנוכה, חנוכה.

הסבר על הבונוס במימד החילוני-מסורתי-רוחני.
אני רואה את זה (במיוחד בשנים האחרונות)  כסוג של...אני לא רוצה להגיד סדום ועמורה כי אז לא יבינו אותי בכלל,
אבל סוג של השתוקקות שהיא שורש יצר הרע ומקור הסבל. 
כלומר, זה בכלל לא משנה מה היו מוכרים ברשתות השיווק, אנשים פשוט רוצים את מה 
שכולם רוצים בלי לחשוב לרגע אחד אם הם -באמת- צריכים את זה ואם זה  באמת קשור לאירוע שבשבילו התכנסנו.

יש לכם דברים קטנים שחשובים לכם, לא קריטיים, אבל יהוו בונוס נחמד  אם הצד השני מעדיף אותם גם ?
ספרו בכיף.
לא בא לכם לשתף ורוצים לשמור את זה רק לעצמכם ? גם בכיף. רק קחו בחשבון שבסוף הכל יתגלה אז לפחות כאן תקבלו פידבק.

נ.ב - אם במקרה התחלתם לאכול סופגניות עם קצפת וקרם קמבודי בטעם פיסטוק-חלבי-כנאפה-מלוח-מתוק, כבר לפני חודש וחצי...אז..לבריאות.
 ימי חנוכה שמחים לכולם.

מה עם מי שלא אוהבת סופגניות?מבולבלת מאדדדד
זה גם בונוסShandy

כי היא לא תראה כמו אחת כזאת בסוף החג

אופס ימי החנוכה😂

לגבי ימי החנוכה זה נכון. זוכרת שלמדתי את זה לפנייעל מהדרום
חחחחח חזק. מזדהה מאוד עם הסופגניותפצלשי"תאחרונה

ותודה על התזכורת שיש לי כל מיני העדפות קטנטנות כאלו שאסור לשכוח בתוך כל ההתרכזות בערכים החושבים והגדולים, 

כי הדברים המשותפים הקטנים הם הרבה פעמים הבסיס לקשר טוב 

להתחיל קשר חדשראובן255

שלום לכולם לאחרונה יצאתי מקשר די ארוך שלא צלח לצערי

אני מעוניין לחזור לדייטים

מישהו מכיר שדכן או מקום שאפשר להתחיל בו את עולם הדייטים?

אני יודע שיש את הטבלה של השדכנים אבל מישהו מכיר חלק מהם שאפשר לסמוך עליו שיעזור לי?

תודה לכולם תזכו למצוות

מה הסגנון שלך?ברוקולי
דתי לאומי כיפה סרוגה בראש פתוח אבל מתייעץ רבניםראובן255
בהצלחה רבהארץ השוקולד

נראה לי כדאי למקד קצת יותר לפחות לעצמך.

מה זה אומר ראש פתוח?

האם זה אומר שאתה מוכן לשמוע גם רבנים מהר המור וגם ממרכז?

האם זה אומר שאתה מוכן לשמוע רבנים חרדים ו/או דמויות מהשמאל?

האם זה אומר שאתה לומד ספרים של הרב בני לאו?

האם זה אומר שאתה רואה סרטים? איזה סגנון?

מה זה אומר מתייעץ עם רבנים?

האם ההתייעצות אומרת שאתה מחפש הסכמה שלהם לאופי הכלה שתבחר או שתצטרך אישור שלהם בטרם תצא?

או שזה רק בשאלות ערכיות כגון ענייני פוליטיקה/השקעות? או שאולי גם ביחס לעבודה וחיי חברה?

כל תשובה פה לגיטימית, אבל לפחות לעצמך ורצוי גם לטובת מי שתחפש שתצא איתך כדאי לדעת מה הכותרות שאמרת אומרות

המון בהצלחה

תשובה לארץ השוקולדראובן255

זה אומר שאני דתי בראש פתוח לעולם תרבות מערב מתערבב בין אנשים\קהילות אם זה חילוניים אז לוקח מהם את הדברים הטובים (למשל תרבות)  אם זה דתיים לוקח מהם את הדברים הטובים (למשל אהבת חינם וחיבור בין אנשים) ומהחרדים לקחתי את ללכת לפי הלכה לא דתי לפי דעתי ולעשות מה שבראש שלי בלי להייעץ אם אני נמצא בבעיה או שיש לי בעיה אני פונה לרב שייעץ לי ויעזור לי אני לא ישר הולך לבעל מקצוע רק כי יש לו תואר בדבר הזה למשל פסיכולוג

מקווה שדי הגדרתי את עצמי טוב

ולכן חשוב לי משהי מאמינה בדרך הזאת בחיבור בין העולמות

לא בטוחה שהכוונה הייתה שתענה כאןלגיטימי?

אבל לפחות לי עדיין לא ברור איפה אתה נמצא.

התרבות החילונית טובה לדעתך? רק לדתיים יש אהבת חינם וחיבור בין אנשים? רק חרדים הולכים לפי ההלכה?

בדברים שאינם הלכתיים, למשל מצב נפשי, תפנה לרב לפני שתפנה לפסיכולוג?

אולי יהיה יותר נח להגדיר לאיזה רבנים אתה הולך? איזה ישיבות מתאימות לתפסית עולמך? עם מי אתה מתייעץ? לפי איזו השקפת עולם הלכתית אתה הולך?

איך אתה מחליט מה מהתרבות החילונית אתה לוקח ומה לא?

במה מתבטאת הפתיחות שלך?

בעיני לא צריך לענות על זה כאן, רק שמדברך אין לי מושג איפה אתה נמצא על הציר הדתי.

מסכים לגמרי עם דברי לגיטימיארץ השוקולדאחרונה
אם חשוב לך דמיון בעולם הדתי עם אשתך, כדאי להגדיר מי אתה
לא.לגיטימי?

יש כאלו שיותר מכוונים לסגנון מסוים.

אבל מעבר לזה, 

הייתי ממליצה לפנות לכמה שדכנים,

אבל לא רק.

להירשם לכמה מיזמים\אתרים\אפליקציות\קבוצות וואטסאפ,

ככל שיש לך כח להתמודד..

אתה צריך לדעתי להודיע לעולם (כולל חברים ומשפחה), שאתה פנוי ומחפש - ומה אתה מחפש.

מצאתי בכתב ישן נושן את השיר הזה לחיזוק בחנוכה:חסדי הים

"הוי בחורים גיבורים וחזקים כארזים, הוי בנות בנויות חטובות כמגדלים.

חשבתם מחשבת חוץ לזמנו, כאילו ה' איננו משגיח בעתו.

האם ה' עזב אתכם גלמוד וערירי? האם הוא לא מכריז עלכים 'שלי'?

הקורא מראש דורות לא ראה? האם השגחתו הפרטית נסתרה?

יש לכם עוד תקווה ואחרית, בסוף הקשיים תגיעו לתכלית.

אהבתי אתכם אומר ה' אל נורא וחומל, מעיניי לא חבוי הקושי והסבל.

הנני בא לגואלכם כאם על בנים, בנפלאות אדירות ורחמים עצומים.

בית ה' נחנך בימי החנוכה, את הבית שלכם אבנה מהרה.

יצאתי לישע חשמונאים צדיקים, אצא כיום לישע הבדידות והמכאובים.

הכנתי לך גבר בחורה כלילת המעלות, ולך יפהפיה הכנתי איש חמודות.

נס פך השמן יאיר ויצהיר לעולם, ללבבות הנשברים לחזקם בריא אולם.

לרוממם לחשבם ממש כבני עליון, להסיר מהם כל פחד וחדלון.

לנטוע בהם כוחות וצפיות חדשים, להצמיח בהם חלומות כיוסף נרהבים.

עוד יהיה לכם ממלכת משפחה חמה, שבו מאיר באור יקרות השכינה הקדושה.

השכינה שורה על הנרות הקטנים היפים, זה ישרה על ביתכם באהבת עולמים."

התבוננתי על המראה וזה פלא עצום שגיליתי מסר כזה חזק לרווקים לפני חנוכה.

😂😂😂

מדהים!חרמון

מחזק מאוד! במיוחד המשפט "בית ה' נחנך בימי החנוכה, את הבית שלכם אבנה מהרה" נגע בי.

תודה!

תודה! חג שמח לך ולכולם!חסדי היםאחרונה
תפילה על כולם.

אולי יעניין אותך