המשפחה של בעלי זוהרת בטורקיז
שלום לכולם! המשפחה של בעלי גרים בחו'ל. (לא מדברים שפה כמו אנגלית או ספרדית).
אני ישראלית ברמח איברי ובעלי עשה עלייה. וככה הכרנו ב'ה .
הם באים לישראל כמה פעמים( הם חרדים חוצניקים ממש).
יש להם ידע בסיסי בעיברית, והם יכולים לנהל שיחה, עם זאת כל פעם שאני באה אליהם, שואלים אותי את התקדמה לימוד השפה שלהם.
השפה שלהם האמת קשה. אני אשב בשולחן והם ידברו בשפה שלהם, בזמן שבעלי ביקש כמה פעמים שנדבר עיברית ( יש להם עוד גיס ישראלי).
כל פעם מחדש בסוף חג / שבת שהם בארץ הם אומרים יאללה תלמדי ואז תביני ומחייכים.
ממילא קשה לי שאני יודעת שהם לא מאמינים כל כך בדרך שלנו (בעלי דתי לאומי וכ'ו).
בעלי הסביר להם, שאם הם יודעים עיברית לפחות שידברו קצת בשביל שאני ארגיש חלק.. וזה לא עובד..
הם משפחה מיוחדת ואני האמת שמחה, אבל קשה לי להרגיש בחוץ .. הגיסה השלישית פשוט לא מדברת בכללי..

בעלי באמת מנסה לעשות נהכל ולדבר איתם. וכל פעם שנפגשים הנושא שיחה העעקרי זה מתי אדע להתחיל לדבר.
וגם, בעלי בגלל שעשה עלייה כל כך אוהבת עיברית שבקושי הוא מדבר איתי את השפה.
אני אדם כל כך עם ביטחון,וחברותי, ושם בבית איתם אני פשוט נסגרת.
עצות?
שפה זה באמת מחסום.סתם 1...
לא פשוט בכלל אפילו.
מאחר והם יודעים את שלך ואת לא את שלהם ברור שהם יכולים לעשות מאמץ ולתקשר איתך ולידך בשפה שלך.
עם זאת קחי בחשבון ששיחות עומק קולחות לא פשוט לעשות על שולחן שבת למשל בשפה לא קולחת (גם לך וגם להם).

יש כאלה שמאוד קשה להם ללמוד שפה חדשה במיוחד אם זו לא שפה פשוטה כמו צרפתית למשל, וצריך להבין את זה.
מובן מאוד הקושי שלך להיות במרכז העניינים מהבחינה של עדיין לא למדת?...
צריך להעביר להם שזו בעיה הדדית ולא חד צדדית.
זה צרפתיתזוהרת בטורקיז

לדעתי זו שפה מסובכת, תלוית מבטאסתם 1...
שלא נקנה בקלות מעבר לגילאי הילדות.
אם זה באמת מעכיר את האווירה מבחינתך, וזה לגמרי מובן בעיני, אז הפתרון מונח לפתחם.

ואם זו צרפתית אז כנראה שגם אנגלית אין להם... מטעמים היסטוריים...

כמה אתם נפגשים? כמה זה נכנס לכם לזוגיות כגורם מפריע?
צרפתית לא מאוד קשה, יש את הדברים הבסיסייםים...

ולמרות שצרפתים לא אוהבים לדבר אנגלית, רובם מבינים אנגלית

זה משהו תרבותי כזה שיש להם איזה גאווה בשפה שלהם.

מצחיק שגם יהודים שותפים לזה כשיש להם את השפה שלהם- עברית

כל אחד מעדיף לדבר בשפת אימוshaulreznik

יש סיפור על ביאליק וחברו שטיילו בת"א ודיברו יידיש להנאתם. נציג של "גדוד מגיני השפה" עצר לידם ותהה, מדוע הם עושים שימוש בשפה זרה. "לך לעזאזל!" הגיב בילאיק בעברית צחה. 

גדוד מגני השפה! חבורה מרתקת פעם הייתי עוגי
מסתבר שלפער התרבותי יש השלכה גם לפער השפתיהסטורי
כלומר וודאי שיש קושי אוביקטיבי. אבל, מסתבר שאתם בתור ציונים דתיים רואים ערך אמיתי רוחני בשימוש בעברית (גם אני רואה), ממילא לא בוער ללמוד שפות זרות. בעוד שהם בתור חרדים חוצניקים, מחבבים את שפת הקדש, אבל לא בוער להם להשתמש בה. אולי אפילו מבחינתם זה סוג של חילול שפת החומש והתפילה.
הם גרים בחו"ל ואתם נשפגשים פעם ב..ים...

חבל לתת לזה להעיב על הקשר או על המפגשים ביניכם

גם כשיהיו ילדים זה בטח יהיה שונה 

מציעה לך מניסיוןmy turn

המשפחה של בעלי אמנם דוברי אנגלית,

ואני לא שולטת כ"כ גם אחרי 6 שנים כמעט...אבל אני מכירה את ההרגשה הזאת שיושבים בשולחן שבת ולא משתתפים בשיח.

אז כמה הצעות שעלו לי---

יש לך אפשרות לנסות ללמוד את השפה אפילו ברמה הבסיסית? שבעלך ילמד אותך לדוגמה, יכול להיות נחמד אם יש לכם כח 

ומה איתם? אולי אפשר לנהל איתם שיחה באנגלית לפחות? אם את יודעת כמובן לדבר

אולי לתפוס לפחות מישהי אחת נחמדה אחות/גיסה ולנסות לפתח איתה קשר בעברית,ודרכה להגיע לאחרים

ועוד הצעה, שבעלך ישב עם ההורים שלו ויסביר להם את המצב, עד כמה זה לא נעים שאין קשר ושיחה נורמלים, ושיבקש מהם להעביר את זה למשפחה. בתקווה שיש הבנה בצד השני...אני חושבת שאם הם יהיו מודעים למצב וישימו לב, הם יוכלו לנהל את השיח לכיוון שפת הקודש

בהצלחה!!

אני גיליתי שבכתיבה אני יכול להפתיע אותםמשה

אני לא מסוגל לשמוע  לאנגלית סתם ככה.

כלומר - אני מסוגל להקשיב. במאמץ רב ובריכוז עילאי.

אבל גיליתי (בעבודה) שכשמדובר במיילים או בכתב אני הרבה יותר זורם. משתדל להקשיב מדי פעם כשאני מסוגל ובעיקר מתייחס בכתב.

גם אני ככה. לדעתי זה בגלל שהרבה ישראלים- בעיקר דתיים44444
רוכשים את השפה בעיקר מספרים.
ובגדול בקריאה יש אפשרות להשתמש במילון למילים חסרות. ובשמיעה- לא.
גם בכתיבה המשפט יותר מסודר וקל יותר להבין מתוך מיקום במשפט.
מבינה לליבך מאוד!מלאג
גם המשפחה של בעלי במקור לא דוברים עברית ולמרות שעשו עלייה לפני יותר מ 30 שנה ויודעים לדבר עברית טוב, עדיין גם כשאנחנו מגיעים, מדברים המון בשפה שלהם ואני לא מבינה. בעיקר מעצבן אותי בשולחן שבת שאני מחוץ לשיחה ואז דורכת על רגל בעלי כדי שיתרגם (לא תמיד הוא שם לב שאני לא מבינה על מה מדברים) ובכללי דיברנו על כך שהוא ידבר עברית גם אם השיחה בשפה שלהם כי אז יותר סיכוי שיענו לו בעברית.
בהצלחה!
להבין שהם לא עיקר החיים. ולהמשיך הלאהבסדר גמור
בעקרון ענו לך יחסית, רק מוסיפה משהו אחרהעוגב
עם בעלי קרה כמה פעמים שאמרו לו משהו בשפה שלהם, בטבעיות, ולא הבינו למה אני מתעלמת/ מגיבה הפוך/ לא מבינה... עד שקלטנו שהם, מבחינתם, אמרו. אני מבחינתי, דברו בשפה אחרת אז לא הבנתי/לא ניסיתי להבין... זה יצר כמה פעמים קצר מתסכל בתקשורת... היום ב"ה בגלל שהבנו שזה תופעה חוזרת, אנחנו עולים על זה מיד ונמנעים תסכולים

ב"הצלחה בכל אופן

אני עם השפה של בעלי אגב, למדתי קצת דרך הוואצאפ המשפחתי (הרבה עוד בחו"ל), וגם בגלל שאצלו בבית מדברים מעורבב, אז מתישהו בגלל שזה נוכח זה נכנס קצת...
אני יוצא בריה"מ, אשתי צבריתshaulreznik

הוריי יודעים עברית בסיסית ביותר. אלא מה, אני מדבר עם ילדיי אך ורק ברוסית, ואשתי למדה תוך כדי  

את יכולה לעשות חברותא עם בעלך, שילמד איתך חומש בצרפתית, את התוכן הרי את מכירה. כמו כן, לימוד שפה זרה בעידן של עשרות אפליקציות כמו Duolingo, הוא דבר לא כל כך מסובך.

אני באמת לא מבינה איך אנשים פה מתייחסים ללימוד שפה כאל דבר44444
כזה פשוט.
אני (ועוד ה-מ-ו-ן ישראלים) למדנו אנגלית מעל 10 שנים (כולל תואר) ועדיין אין לי שליטה טובה בשפה מדוברת. בטח ובטח שלא שיחות מעבר ל- תשבי, הלרתי לביה"כ וכד'.....
בשפה כתובה המצב הרבה יותר טוב.

קצב קליטת שפה משתנה מאד בין אנשים וגם תלוי בשפת המקור.

ואגב, מאיפה אמורים ללמוד צרפתית בארץ? זה מצריך קורסים מיוחדים כמה שנים. כמעט בלתי אפשרי לחמוד שפה בלי לשמוע אותה באופן שוטף.
זה לא כזה מסובךshaulreznik
ולראיה, יש המון אנשים שלמדו את כל הרבדים של שפה כזאת או אחרת. הנה, למשל, שיטתו של פרופ' ארגואלס:

Guide to Autodidactic Foreign Language Study :: Self-study of Foreign Languages :: Independent Study of Foreign Languages
אבל הכי בסיסי בלימוד שפה זה להחשף אליה.44444
אם היא לא נחשפת אליה גם יכולת קליטת שפות מצוינת לא תעזור.
ועדיין רב האנשים בעולם לא לומדים שפה בכזו קלות. בטח ובטח שלא ברמת שיח בשולחן שבת.

אגב, אם אתה דו- לשוני אז יש שמעתי על מחקר שהראה שללמוד שפה שלישית הרבה יותר קל משפה שניה.
האמת, ממספר השפות שסבא וסבתא שלי דברו בהם זה כנראה נכון...
יש לי חברה שעלתה מבלגיה (שם כמעט כולם דו- לשוניים) ואמרה שאצלם אנגלית לומדים מכיתה ז' (בישראל ב' או ג') ומשקיעים בזה הרבה פחות ושולטים בה סממוצע הרבה יותר.
אז נכון שהדימיון שבין השפות עוזר מאד (בעיקר לפלמית כי אנגלית ופלמית הן שפות גרמאניות) אבל כנראה הדו לשוניות עוזרת לא פחות.
שוב, בעידן האינטרנט חשיפה לשפה היא דבר פשוטshaulreznik

אבל כן, רוב האנשים עדיין דופקים את הראש בקיר וסבורים כי רק איזשהו קורס יקר עם מורה מדופלם ידחפו להם את השפה הנלמדת היישר אל תוך האונה הימנית של מוח

קראתי לא מעט מחקרים על לימוד שפות, כמו כן, התעניינתי באופן הוראת השפה ב-FSI, ביה"ס המשמש את הסגל הדיפלומטי של ארה"ב. בין היתר, נדרש מהתלמידים לשנן בעל פה את כל הדיאלוגים שמופיעים בספר הלימוד. למחרת המורה בוחר באקראי כמה תלמידים, ועליהם "להמחיז" את הדיאלוג מילה במילה. גם הדקדוק נלמד ב-FSI לא באופן תלוש (I am, you are, he is), אלא מתוך טקסטים. 

הדרך הקלה (הבדוקה והמנוסה) היא להוריד ספר אלקטרוני שהתלמיד קרא בעבר בשפת האם שלו. באפליקציה כגון AlReader יש אפשרות להשתמש במנוע הדיבור של Google להשמעת הטקסט. שומעים משפט, חוזרים אחריו, מעתיקים אותו למחברת, ושוב חוזר חלילה. בזמן הפנוי מאזינים לספר הנ"ל מתחילתו ועד סופו.

בהתחשב בעובדה שהיא עושה עוד דברים בחיים44444
זה לא כזה פשוט. זה שעות על גבי שעות ולוקח ים זמן.
לא בדיוקה-מיוחד

למדתי קצת רוסית דרך חברים צרפתית כמה מילים דרך סרטים אבל השפה של אישתי לא נקלטת בראש

הסיבה לכך שאנשים לומדים 10 שנים אנגלית ועדיין לא שולטים בהshaulreznik

ראשית, נעמוד על מס' שעות הלימוד שמבטיח שליטה בינונית בשפה. לדובר אנגלית נדרשות 1100 שעות כדי ללמוד עברית*. קרי, אותו היקף דרוש לדובר עברית שלומד אנגלית. האם בתיכון מגיעים להיקפים הללו? לכל היותר, לחצי או לשליש.

כמו כן, שיטת ההוראה בבי"ס מצוי היא פסיבית: המורה עומד ליד הלוח, הילדים מעתיקים. מדי פעם הוא שואל שאלות, אבל לא ממש מנהל שיחה של כולם עם כולם, על טהרת השפה האנגלית ובמגוון הנושאים הקיימים. שלא לדבר על כך כי בין שיעור לשיעור התלמידים לא ממש עוסקים בהקשבה יומיומית לאנגלית מדוברת ובקריאת ספרים.

שינון מבנים דקדוקיים במקום לימוד תוך כדי דיבור והיעדר מגע עם השפה מביאים לשליטה מועטה בה**

*Language Difficulty Ranking | Effective Language Learning

**I not speak English

צריכים גם וגםl666
עובדה שמי שלא למד באולפן לרב לא יודע עברית גם אחרי 20 שנה בארץ.
ההיפך הוא הנכוןshaulreznik

הוריי למדו באולפן, והשליטה שלהם בעברית מוגבלת עד מאוד. לעומת זאת, היו להם חברים שמהיום הראשון הלכו לעבוד, בצוות של דוברי עברית ילידיים, ותוך שנה-שנתיים השפה הייתה שגורה בפיהם.

1100 שעןת זה המון. זה כמה שנים של השקעה. ממש לא משהו לזלזל44444
בו.
אני הייתי נפגעת במקום אשתךl666
זה לא נעים לא להבין מה בן זוג אומר לילדים , לפי תיאור שלך אתם כולכם יושבים ומדברים רוסית ואשתך צריכה ללמוד ולשחק שהכל בסדר. למה הוריך לא ילמדו עברית? אפילו בשביל להרגיש בנוח בקופת חולים ולדעת למלא טופס פה ושם?
כנראה שלאשתו זה לא מפריעיעל מהדרום
לק"י

מה שכתבת זאת בדיוק הסיבה שאני לא מעוניינת שבעלי ידבר עם הילדים צרפתית (וגם לו זה לא חשוב).
לא בא לי לשמוע את השפה הלא מובנת הזאת כל הזמן גם בבית הפרטי שלי...מספיק לי כשמתארחים.

(מילא אנגלית- שהיתה עוזרת להם בבית ספר).
אני מניחה שזה מגיע גם ממנה.חותמת+

אני למשל ביקשתי מבעלי גם עכשיו כשעוד אין ילדים שכן ידבר איתי לפעמים בשפה שלו כדי שאני אשמע את הצלילים וכשיבואו הילדים שיעשה טובה וידבר איתם בשפה שלו וככה אני אלמד.

כפי שכתבתי, אשתי למדה את הרוסית משמיעהshaulreznik

למה הוריי לא ילמדו עברית? מאותה סיבה שאני ואת/ה ברגע זה מכלים את זמננו על דיונים ברשת במקום ללמוד תורה מרבית האנשים מחפשים קיצורי דרך: אם יש אפשרות להסתדר ללא ידע כזה או אחר, הם יסתדרו בלעדיו.

שוב, אניח גם כאן את תמונת השער של "שביעי":

Duolingo מצויינת עבור מי ששולט באנגליתפעם הייתי עוגי
ויש לו יכולת גבוהה לרכישת שפות
יש גם יישומים עם ממשק בעבריתshaulreznik

Play your way to a new language with Mondly

לא צריך יכולת גבוהה, בתי בת ה-7 התחילה עם דואולינגו, אח"כ התקדמה לקריאת סיפורים פשוטים

לדעתי, חבל מאד..ד.

ברור שכל שפה בנויה עפ"י האופי של העם שבו התייצרה. היא מבטאת משהו, בכל צורתה .

וכאשר ילדים מדברים בעיקר רוסית, כשפה ראשונה, במקום עברית - השפה שלנו - זה משפיע משהו גם על המנטליות.

וכבר כתבתי להלן, שאכן העברית של היום היא ממש גם לשון הקדש, וגם המשך ישיר של לשון הקדש.

אפילו ייהודים בגלות, היו לומדים באופן בסיסי, ב"חיידר" או אצל המורי, קמץ א -אָ...  תמיד ידעו שהשפה "שלנו", הבסיסית והאמיתית, היא עברית. ידעו שמה שבינתיים, זה דיעבד, כמו שהגלות זה דיעבד. ואפילו שם, לא נמנעו מ"לשונות יהודיות" שהיו ואריאציות של השפות המקומיות, שיהודים הרגישו בהן יותר "בנוח", יותר מבטא אותם.

אצלי הילדים הם דו-לשונייםshaulreznik

שכן אשתי ואני מדברים איתם בהיקפים זהים. אגב, ההשערות בדבר המנטליות שכביכול נקבעת ע"י שפת הדיבור, הן השערות שאינן מבוססות דיין (יש ויכוח, למשל, בין ד"ר לרה בורודיצקי לבין ד"ר אסיה פרלצווייג).

אני רואה יתרון אדיר בכך שילדיי יודעים רוסית. אין מה לעשות, עם הכמות באה האיכות: יש עשרות ואף מאות סופרי ילדים רוסיים, ברמה של לוין קיפניס ושות' ואף למעלה ממנו. הכול נגיש ובחינם, כולל סרטי אנימציה, ספרים, לומדות ועוד. 

אני יודע שיש דיונים בנושא הזה..ד.

(עוד לפני אלו שהזכרת..)

לי זה ממש ברור לחלוטין, שזה כך. לא אומר שבאופן קריטי שלא ניתן לבחירה, אבל בוודאי השפעה. ובוודאי שאשרי ילד שגדל על לשון הקדש. זו דעתי.

[ואני לא שולל "יתרון" שיש בידיעת שפה נוספת. דיברתי על מה גדלים כ"שפת אם"... אולי טוב שהאמא היא זו שמדברת עברית.. אגב, אני חושב שגם ליודעי עברית בלבד, יש כיום ספרות טובה ונגישה. גם השאלה של "מבחר  התרבות", זו שאלה שכל אחד יכריע לעצמו]

אין לך מושג כמה אני מבינה אותך!!יעל מהדרום
לק"י

המשפחה של אריק דוברי צרפתית, וגם לי פעם היו כל פעם אומרים שאני צריכה ללמוד...
והרבה פעמים אני באמת מנותקת מהשיחה בגלל זה (אצל ההורים שלו מדברים גם עברית, אבל לא רק).
המצב טוב יותר בזכות זה שנוספה עוד גיסה שלא יודעת צרפתית, אז כששתינו נמצאות (ובכלל גיסים או בני דודים נוספים שיודעים גם עברית, זה כבר יותר נחמד).
וכמו שכתבו- אם זה פעם ב...רק כשהדודים מחו"ל נמצאיםיעל מהדרום
לק"י

זה מבעס, אבל לא נורא.
וואי, גם אצלי זה ככה.חותמת+

אני נשואה כחצי שנה, ואני כל הזמן מנסה ללמוד כדי שבפעם הבאה שנפגש נצליח להבין קצת יותר מטכני בסיסי...

כמה פעמים בשנה את נפגשת איתם?

להירגע....ד.

זה הדבר הכי טוב שיש לעשות..

לא אשמתך, אין לך מה "להיסגר". פשוט טכנית את לא יכולה לדבר.

אז אני מציע שכל פעם שהם ישאלו, מתי תלמדי - אתם תענו בשלוה: מתי תתחילו לדבר עברית כשאני נמצאת...

מניח שבתור אנשים הגונים, יבינו עם הזמן שזה לא הגון. אי אפשר לדרוש ממך ללמוד שפה חדשה..

כנ''ל אי אפשר לשלול מהורי הבעל לדבר בשפת האםshaulreznik
למה הם צריכים להתאמץ ולדבר עברית קלוקלת?
לא שוללים...ד.

אבל בהיות שהם מבינים עברית בסיסית, והיא בכלל לא מבינה את שפתם - 

אז יש לקוות שלפחות חלק מהשיחה ינהלו בעברית.

ללמוד שפה חדשה, דומני שקשה יותר..

אחרי רבים להטותshaulreznik
X בני משפחה לא צריכים להתיישר לפי העדפותיו של בן משפחה אחד. ההיפך הוא הנכון.
אבל כל 'המשפחה' =עם ישראל צריכים לדבר עבריתק"ש
אז כל עוד שלכל הנכחים נח, שידברו בשפתם. אבל, כאשר צריך 'לישר קו' - כדאי לישר אותו לכיוון הנכון.
(לא מאמין שחרדים חוצניקים יבינו זאת, אבל לפחות בערוץ 7,כדאי להזכיר את האמת)
מי קבע זאת?shaulreznik

עם ישראל במרבית שנותיו דיבר את שלל השפות הזרות (שלא להזכיר את הארמית, שפת הגמרא האולטימטיבית). אין שום "כיוון נכון", העברית המודרנית היא לא לשון הקודש.

רש"י. מספיק רציני? על" ושיננתם לבניך ודיברתוואוו
בם", עיין שם
תזכירי לי, באיזו שפה רש"י עצמו דיבר?shaulreznik
עבר עריכה על ידי shaulreznik בתאריך כ"ט בתשרי תשע"ט 10:16

שאביא את "אוצר לעזי רש"י", עם התרגומים לצרפתית עתיקה שהוא ביצע עבור קוראיו? אני חוזר ואומר: עם ישראל ומנהיגיו הרוחניים דיברו את שלל השפות הקיימות, ואף יצרו בהן (רמב"ם, רס"ג ועוד). אין שום פסול בלהמשיך להשתמש בשפה שהכי קרובה לליבו של הדובר החוצניקי.

אפרופו, ראיתי כמה משפחות של עולים שוויתרו על הקניית שפה זרה לילדיהם. לבי מתמלא חמלה למראה הסבים והסבתות שמתנסחים כמו באבא לובה מ"ארץ נהדרת" וגורמים לגיחוך טבעי אצל הנכדים.

ממש לא כך. בדיוק ההיפך..ד.

הרי רש"י כתב את כל חיבורו בעברית. איך אפשר להפוך כך את הדברים?..

מזה שרש"י כתב שמות צמחים וכד' בצרפתית, רואים שכאשר היה מדובר במינוחים של דברים ממשיים שהכירו מהחיים שם, הביא את השמות המקובלים שם, כדי שיבינו ממה שמכירים, שבצרפת היה נקרא בשפת המקום.

אדרבה, הפלא העצום הוא, איך עם ישראל - ובוודאי מנהיגיו הרוחניים, תמיד ידעו שלשון הקודש היא שפתנו. מעל הכל. נכון שביום-יום השתמשו גם בבליל של שפות, בין שפות מקומיות, בין שפות ששימשו את היהודים (אידיש, לאדינו וכד'), אבל השפה שהיתה מכנה משותף של כולם, היתה השפה שלנו, לשון הקודש.

רוב חיבורי גדולי ישראל, ראשונים ואחרונים - המוחלט - חובר בעברית. אלא מאי? שכאשר מאד רוצים "להוכיח" משהו אז אפשר להביא ראיות מהיוצא מהכלל. אבל הוא מלמד על הכלל.

היו חשבונות אצל כאלה שהזכרת, לחבר דברים מסויימים בערבית, בגלל מה שהמון העם היה בקי.

הרמב"ם עצמו - כשחיבר את חיבורו העיקרי, משנה תורה, חיברו בעברית. בגלל עוצם עניינו.

שפה שה' נתן בה את התורה, שרבותינו החזיקו בה בכל הדורות, למרות הקושי העצום לשרוד אלפיים שנות גלות, פתאום כך "לזלזל" בה בצורה "מעין- רפורמית" כזו?.. כאילו, מה הענין....

ב"ה, חזרנו לארץ - אז האילוץ להשתמש בשפות זרות, פרח מאיתנו.

ו"משפחות שלעולים שויתרו על הקניית השפה לילדיהם"... עליהם צריך לרחם. אם מביאים ראיה מאיזו תכנית טלויזיה, שב"ה לא ראיתיה מעולם, אז אפשר הבין לאיזה מסקנות יכולים להגיע..  [אגב, יש גם יהודים ש"ויתרו" על להישאר בארץ ישראל.. לא חוכמה כ"כ גדולה]

מי שלא מקנים לידיהם את שפתנו, אז לא רק שמזיקים לילדיהם, כי זו השפה שכולם מדברים כאן, אלא גם מונעים מהם לחזור אל מה ששלנו. אל לשון הקדש. רחמנות.

ואני לא רואה נכדים ש"מגחכים" כי סביהם לא מדברים עברית שוטפת. מי שחושב שזה "טבעי", שיבדוק את החינוך שרוצה לתת. כמו כאלה שלועגים לעולים, גם צעירים, כי עדיין העברית שלהם לא מושלמת. איזה צורה היא זו?..  ו"בגלל זה" לא ללמד עברית? ר"ל.

והעברית של היום, היא לגמרי המשך של לשון הקודש. חבל להמציא תיאוריות. מילים שאנו מדברים, נמצאות בתורה, נמצאות במשנה - וכמו כל דבר שחוזר לחיים, אז יש גם התפתחות שממש שייכת לענין, על פי כללי הלשון העברית ודקדוקה.  וגם התורה שבע"פ שאנו לומדים - היא אותה תורה, למרות שדנים בה על מעליות טלפונים ועוד, לא היו בזמן מתן תורה..

נכון שיש גם ביטויים חדשים (שרובם הם בעצם הטיות של דברים קיימים), אבל בכללי, הבסיס הוא לגמרי לשון הקדש.

וודאי שיש לה מעלה על כל שפה אחרת, וודאי שהיא "מועדפת", וודאי שצריך לחזור אליה.

מצער שבכלל צריך לומר דברים כ"כ פשוטים. גם זו תוצאה של הגלות הממושכת.

אידיאולוגיה מול פרקטיקהshaulreznik

1. ידיעת השפה האנגלית, למשל, היא הכרחית היום לכל מי שרוצה לעבוד בעבודה נורמלית

2. שליטה בכמה שפות משפרת יכולות קוגניטיביות. לא פלא שכל מיני בחורי ישיבה מעיירות ליטא ובלארוס בראשית המאה הקודמת הצליחו להתקבל לאוניברסיטאות וינה ופריז. מי שיודע יידיש, עברית ושפה מקומית כלשהי, לא יתקשה לקלוט שפה נוספת.

אגב, ראיינתי בזמנו את פרופ' יעקב פרידמן מ"מכון לב", יהודי יר"ש שאחראי להכשרת הסטודנטית החרדים. הוא ציין שהמרחב החד-לשוני המאפיין את ישראל, פוגע באותם הסטודנטים ומקשה עליהם ללמוד אנגלית.

3. גם הרבנים שכתבו שו"תים וחיבורים תורניים אחרים בעברית, דיברו עם בני ביתם ביידיש או בשפת המדינה.

4. העברית המודרנית היא המשך מלאכותי למדיי של שפת התנ"ך והמשנה. חז"ל היו מאמצים מילים זרות (אטליז, מטרופולין) במקום להקים אקדמיה שבה מומחים מלומדים ממציאים מילים ומכריעים ע"י הצבעה.

א. בלי "אידיאולוגיה"ד.

לא היינו כאן. מסתבר שגם אתה לא היית עולה לכאן. בלי "אידאולוגיה", לא הינו מחזיקים בתורה ח"ו.

ב. ב"ה שהיום ה"אידיאולוגיה" היא כבר הכי פרקטית. אנחנו לא חיים בזמן של אליעזר בן יהודה. עברית היא השפה הטבעית והמדוברת שלנו.

ג. לא דיברנו נגד לימוד אנגלית למי שצריך - זה לא הנושא - אם כי יש הרבה עבודות שאפשר להסתדר בהם גם בלי זה.

ד. לומר ש"בחורי ישיבות" בליטא הצליחו כי ידעו גם אידיש חוץ מעברית.. זה ממש "להנדס את המציאות"...  לקלט צרפתית, בגלל שיודעים גם אידיש, זה לגמרי לא הענין. אלא, הבחורים הללו, שלא היו ה"שפיץ" של הישיבות.. למדו גמרא מגיל צעיר, אז היתה להם יכולת קוגנטיבית טובה.  

גם היום, בעלי חברות הייטק שמשלבים בהם כאלה שלמדו בישיבות, מעידים על הצלחה מהירה, לא בגלל "ידיעת שפה", אלא בגלל החשיבה התלמודית שקדמה.

ה. הרבנים שכתבו חיבורים בעברית - וזה הרוב המוחלט - דברו כנראה בביתם ב"לשון היהודית" המקובלת, בדרך כלל. יידיש, לאדינו וכד'.  היו כאלה שהידרו בשבת לדבר רק לשון הקדש.  מכל מקום, זה לא ראיה לכלום. היו שם, העברית לא היתה "שפה חיה" ביום-יום, בגלל המצב המאולץ של הגלות, אז נשארה יותר בתחום התורה והתפילה. אבל שמרו עליה בכל תוקף. באופן שקשה לתפוס איך.

היום ב"ה חזרנו לארץ, והעברית - כמו כל עם ישראל - חזרה לתחיה. צריך לשמוח בכך מאד.

ו. לומר שהעברית של היום היא "המשך מלאוכתי למדי" של לשון הקדש, זו פשוט הכחשה של המציאות. ב"ה, אנחנו מכירים עברית מילדותנו, וגם את המקורות בעברית - המשך אחד. יש כמובן צורות התבטאות שונות לכל תקופה, כמו שיש "לשון מקרא" ו"לשון חכמים", כדביר חז"ל. מעולם הם לא העלו לומר בגלל זה שזו כאילו שפה אחרת.

חז"ל לא "אימצו מילים זרות", אלא השתמשו גם בהן, במיעוט. וגם זה בעיקר כשהיתה כבר השפעה זרה בארץ, או בבבל. ושיבחו את אמתו של רבי, שידעה לשון קדש מדוקדקת, עפ"י המקורות..

אני גם לא "משתגע" מהאקדמיה (מילה זרה) ללשן העברית.. אבל תלוי במה מדובר. כאשר מדובר להמציא מילים לדברים חדשים, עפ"י המקורות והדקדוק שלנו - הרי זו עבודה יפה. פיתוח טבעי. כמו שגם תורה שבע"פ מסיקה מהמקורות אל המציאות ההווית.  כאשר מדובר סתם "להמציא" מילה, אם יש דבר כזה, אז אכן מי שָמם?..

השאלה היא מה העיקר ומה הטפלshaulreznik

אז כן, קמה לה מדינת ישראל, והיום האוכלוסיה החילונית שלה עונה על הגדרתו של יעקב עמידרור: גויים דוברי עברית. אם נחזור לנקודת המוצא, והיא התורה ומצוותיה, מי קרב יותר אל דמות היהודי ה"אידיאלי", עפ"י היהדות, ישראלי חילוני מצוי, או חסיד שגר בברוקלין?

גאונותם של החרדים הישראלים מוטלת בספק אף היא, ואני שוב מצטט את פרופ' יעקב פרידמן: החרדים כן מצליחים בלימודי המשפטים (כי פלפול), כן יש להם תפיסה מהירה, אבל הם לא רגילים ללימודים מסודרים, קשה להם לספוג את המתמטיקה והאנגלית גם יחד.

העיקר האידיאולוגיה, ויישומה.ד.

ב. מי שקורא ליהודים "גויים דוברי עברית" (אני לא יודע אם הציטוט נכון, וגם ייחוסו למישהו מסוים), הוא בור ועם הארץ. שילמד מחדש.

ישראל אעפ"י שחטא ישראל הוא. וגוי ששבת חייב מיתה.

ומי שמקטרג על עם ישראל, שיזכור את דברי הגר"א: "הקב"ה שונא את המקטרגים על בניו ואפילו הקדושים".

ורוב האוכלוסיה בישראל היא מסורתית ומעלה.  וגם האחרים, "תינוקות שנשבו". ב"ה שאחרי 2000 שנות גלות זוכרים שהם יהודים.

ג. והשאלה אינה "ישראלי חילוני מצוי או חסיד שגר בברוקלין", אלא מה קרה לחלק עצום מאלו שגרו באמריקה מול אלו שבארץ.  אלו שהיו באמריקה, אחוז עצום מהם, לאסוננו, בניהם כבר אינם יהודים, כי נולדו לגויות. השמדה של עם ישראל שם, רח"ל.

ו"חסיד בברוקלין" הוא פחות מ"חסיד בארץ ישראל". כך שאין צורך "להשוות" דווקא ללא דתי. שיהיה חסיד בארץ. 

ובארץ יש הרבה יותר שומרי מצוות ולומדי תורה, לא במקרה. ו"אוירא דארץ ישראל מחכים", ו"כיוון שגלו ישראל ממקומם, אין לך ביטול תורה גדול מזה". וגם אם צורת החיים הפרטית של שומר מצוות בחו"ל - קל וחומר בארץ ישראל - קרובה יותר לצורת החיים היהודית הפרטית - הרי שזה רחוק מאד מה"אידיאלי", ויש יתרונות גם למי שסתם בארץ, אעי"פ שפרטית אינו כך. שכך אמרו חז"ל בדבריהם הנוקבים: "בית ישראל יושבים על אדמתם ויטמאו אותה" - הלוואי על אדמתם אע"פ שמטמאים אותה"...  רואים שלדעת חז"ל, יותר טוב בארץ כך - מאשר "חרדיות" שנשארת בגלות..

אע"פ שבוודאי חלילה לזלזל בשמירת המצוות הפרטית, ואדרבה, יותר צריך שימת לב בארץ הקדש.

ד. לא דובר על "גאונותם של החרדים הישראלים"..  אי אפשר להכליל. גם לא כל "חרדי" באמת לומד. דובר על כך שההצלחה, עליה דיברת, של תלמידי ישיבות מסויימים, בזמנו, שהתקלקלו והלכו לאוניברסיטאות, לא באה בגלל שידעו, כביכול, עוד שפה.. אלא בגלל הכשרון הלמדני.

ומה שאתה מצטט על "תפיסה מהירה", הוא אשר אמרתי. גם לא נכון ש"לא רגילים ללימודים מסודרים".. לימודים בישיבה הם "מסודרים", אלא שבצורה אחרת מאשר הלימוד האקדמי. לתפוס מתמטיקה, זה כשרון ספציפי לכך. לגבי אנגלית, סביר שאם מתחילים מאוחר יותר, צריך יותר להתאמץ.. אבל זה לא נוגע לנושא העיקרי.

לימוד התורה אינו בשביל שאח"כ יצליח ב"לימודים אקדמאיים"...

מי באמת צריך לדאוגshaulreznik

החרדים בארה"ב, אין להם ממה לדאוג, בניהם וניניהם יישארו יהודים (הטבלה לקוחה מתוך הסקר שערך מכון Pew):

https://ic.pics.livejournal.com/shaulreznik/522493/211253/211253_original.png

לחרדים בארץ גם הם אין מה לדאוג:

הנתונים האמיתיים: אל תמהרו להספיד את החברה החרדית

שאר המגזרים בשתי המדינות צריכים לדאוג ועוד איך. אני כבר לא מדבר על כך שעבור אותו ישראלי מסורתי מצוי גויה גמורה ששירתה בצבא נחשבת ל"ישראלית" ול"אחת משלנו". 

לגבי הקטרוג על עם ישראל: מי אמר "עם נבל ולא חכם"?

כמה תיקונים:ד.

לחרדים באמריקה יש הרבה מה לדאוג...

ראשית, מעצם זה שהם יושבים בגלות. "כיוון שגלו ישראל ממקומם, אין לך ביטול תורה גדול מזה".

וזה גם לא ענין של סקרים; אבות-אבותיהם של המתבוללים שם היום, גם היו "חרדים". נכון שבינתיים יצרו לעצמם קהילות חזקות וכד' - אבל הם בין הגויים, מוטב לא לסמוך על זה.

החרדים בארץ, מעולם לא חשבתי שיש "להספיד" אותם.... אני לא חי מפי מישהו בערוץ 10, וממילא גם לא מופתע כשנתוניו מופרכים... (אם כי יש להעיר, שזה שאדם מגדיר עצמו "חרדי" גם הלאה, סה"כ גם בזה מגוון לא קטן מצד האמת. זה יותר "הצהרת השתייכות חברתית", שכמובן יש לה מאפיינים בסיסיים, לפחות התנהלותיים- חברתיים, מחייבים).

לגבי ישראלי מסורתי מצוי, גויה ש"שירתה בצבא" אינה יהודיה - ולא יתחתן איתה (הרוב).

ומכל מקום - כל זה, לא הנושא עליו דיברנו. דיברנו על הערך העצמי שיש בישוב הארץ עפ"י התורה - וזה לא שייך לסטאטיסטיקות הנ"ל. כמו כן, דיברנו על הכינוי שצוטט כלפי יהודים בארץ ישראל, וגם זה לא שייך לדאגה הנכונה מתוצאות חינוך שאינו חינוך יהודי שרשי. בוודאי שיש דאגה חמורה כזו. אבל זה לא הופך אותם אפילו במקצת ל"גויים". צריך להבדיל בין "הערכת סיכון" לבין איך לכנות אותם במצב הנוכחי. זה לא נקבע לפי סטאטיסקטיות אלא לפי עומק הבנתה של תורה.

לגבי "מי אמר עם נבל ולא חכם".. - הרי יכולת לצטט עוד המון תוכחות מהנביאים. גם הגר"א, שאותו ציטטנו, ידע את זה. יש הבדל מובן: כאשר משה רבנו אומר, נביא אומר, בדבר ה', תוכחה לעם ישראל - זה ענין אחד. מוכיח אותם כדי שיחזרו בתשובה. כאשר סתם מקטרגים על עם ישראל, מכנים אותם בכינויי גנאי ח"ו, אז הציטוט הנ"ל מהגר"א רלוונטי.

לא זו בלבד, אלא אפילו כאשר ישעיהו הנביא אמר "בתןך עם טמא שפתיים אנכי יושב", כתוב שעף אליו אחד מן השרפים ו"רצפה" בידו, ואח"כ "וסר עוונך וחטאתך תכופר". על מה הכפרה? אומרים חז"ל, רצפה - רצוץ פה שאמר דילטוריא על ישראל.  כלומר, כלפיו, הנביא קדוש עליון, היתה הקפדה על כינוי עם ישראל כך.

הלימוד מובן.

סיסמא בלבדנקדימון
לא שייך פה בכלל לדבר על להתיישר.
יש עובדות. היא לא יודעת כלום בצרפתית וגם אין לה כישרון ללימוד שפות. לעומת זאת הם יודעים עברית בסיסית. היא לא תבין ולא תצליח, לא משנה כמה תתאמץ. הם יכולים להתאמץ ולתת לה תחושה טובה של חלק מהמשפחה.
היא לא דורשת מהם לשכוח את השפה שלהם, אלא כשהיא נמצאת אצלם (זה חובהש הם משפחת בעלה) שידברו גם קצת בעברית.
זה נקרא מוסריות. בכלל לא שייך פה העדפות.
היא לא מעדיפה שידברו עברית כי מתחשק לה, אלא כי הם מוציאים אותה מהמשפחה ככה.
אגבנקדימון
אבא שלי לא טוב בכלל בשפות זרות, ולכן עד היום כל פעם שסבתא שלי אצלנו ויש שיחה שגם אבא שלי נוכח לידה (למשל שולחן שבת) אז סבתא שלי מדברת בשפתה עם אמא שלי (מההרגל) ואז מיד מתרגמת לעברית כדי שאבא שלי יבין.
זה באמת כבר מצריך המון המון כח ורצון טוב.
אבל זה בדיוק נקרא מוסריות. לעזור למי שלא יכול.
היייקוד אבל פתוח
אולי @זוהרת בטורקיז יכולה לבקש מבעלה לעשות את זה (זה גם רמז מספיק עבה להפסיק לדבר צרפתית)

וסורי שפלשתי....
האם אתה מסוגל לדבר אנגלית בצורה קולחת?shaulreznik

יוצרת השרשור בהחלט יכולה להשתלט על הצרפתית תוך כמה שנים, בעזרת בעלה ובאמצעות כלים כאלה ואחרים. שוב, אני מביא את הדוגמה של אשתי, צברית דוברת עברית, שלמדה להבין - וגם לדבר פה ושם - רוסית בזכות שיחותיי עם הילדים.

כזכור, אין ידע מיותר: הרוסית אכן עזרה לאשתי בכמה וכמה הזדמנויות (למשל, היא הייתה בצד המזרחי של גרמניה, נכנסה לחנות, והתברר לה כי המוכרת לא יודעת אנגלית, אבל כן יודעת רוסית).

זה ממש לא פשוט לכולם!מלאג
אני כבר נשואה כמעט 10 שנים ועדיין יודעת רק מילים בסיסיות בשפה של בעלי, למרות שמדברים אצלו בבית המון לא בעברית ואנחנו נמצאים שם המון. לי אין חוש לשפות וכמה שניסיתי, עדיין לצערי לא מבינה כשהם מדברים בניהם וצריכה כך פעם תרגום. אז זה שאשתך הצליחה, כיף לה מאוד! הלוואי עלי! אבל צריך להבין שלא לכולם זה כזה פשוט וקל וצריך לחשוב מה יוכל להקל בזמנים בהם מדברים בשפה הלא מוכרת..
אף אחד לא צריך "להתיישר" לפי השני..ד.

הם יודעים קצת עברית, כמקובל אצל יהודים; זו שפה של כל עם ישראל..

היא לא יודעת כלום משפתם - אז ישתדלו להכניס מידי פעם דברים בעברית.

מה גם שזה כשבאים ארצה. יש להניח שבחו"ל היה ההיפך..

כל כך מבינה אותךמחי
הייתי באותו מצב עם המשפחה של בעלי. הם דווקא כן עשו איזה שהוא מאמץ מצידם לדבר בעברית כשאני בסביבה, אבל מהר מאוד השפה היתה מתחלפת ושוב הייתי מרגישה מנותקת ובודדה.
בעלי מצידו התאמץ להמשיך לענות להם בעברית גם אם הם גלשו לשפה שלהם (למרות שגם עבורו זה לא טבעי) ולפעמים זה עזר להוביל אותם בחזרה לעברית ולפעמים לא, אבל אז לפחות הבנתי חצי מהשיחה ממה שהוא היה אומר...
עם הזמן התחלתי להבין יותר ויותר מלשמוע אותם ולשמוע אותו מדבר בטלפוו, וגם מצידי התאמצתי, הורדתי אפליקציה ולמדתי, וממליצה מאוד לעשות את זה גם אם לא נפגשים איתם הרבה. זה לא יתן לך שליטה מלאה בשפה, אבל זה מאוד יעשיר את אוצר המילים שלך ותהיה לך הרגשה הרבה יותר טובה כשתביני יותר מה קורה בסעודות שבת ומפגשים משפחתיים.
אולי שווהנקדימון
גם לקנות ספר מקצועי ללימוד השפה. בפרט כשהבעל יכול לעזור..
תתקשרו עם שפת הידיים ושפת הלבאמאשוני
אתם בהתחלה, עוד לומדים להכיר. הכל בסדר,
הרבה רוגע ונחת.
אל תצפי מהם לבוא לקראתך מהסיבה הפשוטה שציפיות יש רק בכריות...
תעשי מה שאת יכולה לתת להם הרגשה שאת באה לקראתם.
למשל אם את יודעת לאפות אז תביאי עוגה מיוחדת
ותלמדי מילה או משפט קשורים...
או אפילו בלי להביא משהו תשקיעי בללמוד כמה ביטויים חביבים.
זה יכול להיות מילות נימוס כמו: תודה רבה, בתיאבון
וזה יכול להיות סלנגים שבעלך גדל עליהם ומן הסתם זורק אותם גם סתם ככה ביומיום
או משפט או ציטוט מאיזה ספר/ שיר שחזק אצלם...

גם אם יצא לך משובש תהיו חזקים עם זה, זה רק כדי לשבור את הקרח לא באמת כדי ללמוד את השפה...
אגב, דיברתם מה תעשו בעתיד בע"ה עם הילדים? בעלך מתכוון ללמד אותם את השפה שלו כדי לתקשר עם הוריו? אם כן, זה יצריך מצידו לדבר איתם המון המון בשפה הזאת, ומן הסתם גם בלי שתרצי את תקלטי דברים פה ושם..
אם בעלך לא מתכוון ללמד אותם את השפה שלו, מן הסתם שהם יתקשרו עם הנכדים בעברית ועם הזמן העברית שלהם תשתפר קצת ואז ממילא תהיה יותר תקשורת.

לכן, אל תיבהלי כרגע, תחשבו איך אתם יכולים לשמח את ההורים, הומור זאת דרך נהדרת לקרבה גם אם יש מחסום שפה.
דוגמה: תחפשי איזה מאכל חדש היית רוצה ללמוד מהם לבשל, תבקשי מבעלך שיתרגם אותך ויאמר שאת מאוד אוהבת את המאכל הזה (אפשר גם להגזים)
שהוא יבקש בשבילך מתכון וטיפים תוך כדי שאת מהנהנת ומאשרת את דבריו.
אח"כ שיתרגם לך חזרה לעברית את המתכון והכל...
ותכיני בבית ותצלמי ותשלחי להם במייל. הם יהיו מאושרים. (זה לא אומר שכל שבוע תכיני את זה, אבל פעם אחת בשביל הרושם)

וגם אפשר כדי לשמור על יחסים נעימים שתרשמי בפנקס קטן כל מיני דברים שאת יכולה לשתף אותם.
אח"כ תשבי עם בעלך ותרשמו מייל (מהמייל שלך- זה חשוב) שבו את מספרת להם דברים בגוף ראשון.
זה מאוד יכול לשפר את האווירה ככה שהם מעצמם יתלהבו לספר לך המשך או תגובות על המייל פנים מול פנים ללא תיווך בעלך אז הם יעשו את זה מעצמם בעברית ולא בשביל הנימוס.

בהצלחה!
רק אניח את זה כאןshaulreznik

לקריאת הכתבה:
בכוונה הגבת לי?אמאשוני
אם כן, אז רק אומר שהבנו שאתה בעד הרבה שפות,
לא מתווכחת עם היתרונות.
לא לכולם זה ישים.
יש עוד דרכים לחיות ולגשר על הפערים
בקרוב יבוא המשיחה-מיוחד

ותספיק לנו שפה אחת

וואו, איזו תגובה יפה!וואוו
מכירה את המורכבות...rivki
לדעתי, לא להתוכח עם משפחה של בעלך, לחייך ולסנן את מה שהם אומרים לך. ומצד שני, לא לדרוש מהם שילמדו עברית.
בפגישות משפחתיות תבקשי מבעלך שיהיה המתורגמן. זה לא קל, אבל הוא זה שצריך לחבר בין שני הצדדים.
שיתרגם לפחות חלק, שאף אחד לא ירגיש מנותק
בתור אחת שמדברת בלעז למרות הגיסהאו"ר
אני יכולה לומר שזה לא בכוונה. גיס וגיסה מדברים עברית השאר צרפתית. אחי ביקש כמה פעמים שנדבר עברית בשולחן. ולאעזר. זה זורם יותר טבעי לדבר בשפה שדיברנו בינינו כל הזמן. לא בכוונה, וכולם יודעים גם עברית אבל התרגלנו לדבר צרפתית בבית. וגם אם מתחילים בעברית גולשים לצרפתית. לא נעים. נראה לי היא פשוט התרגלה למצב. אולי מבינה כמה מילים. יושבת בשקט מתרכזת באוכל. ומנהלת שיחות אחד על אחד עם מי שלידה בעברית.
זה בדיוק העניין..יעל מהדרום
לק"י

עם כל ההבנה שזה עניין של הרגל, יותר נעים יהיה אם ישתדלו יותר לטובת אלה שלא מבינים.
אני גם חושבת שזה לא מוסיף להשתלבות שלהם/שלנו במשפחה.
נראה לי שאם המשפחה של בעליחותמת+

הייתה יודעת עברית יותר מגמגומים של התפילה בעברית, הייתי מצפה מהם שישתדלו לדבר עברית לידי.
אני מבינה ששוטף זה נורא קשה אבל כן לספר בעברית על מה הדיון...

נכוןאו"ראחרונה
ברור שמשתדלים. אבל גם לנו שדוברי עברית בלי לְשים לב גולשים חזרה לצרפתית. רק באתי ללמד זכות על המשפחה של הבעל, ולהציע להרגיע- לא לקחת את זה קשה, לא להעלב, זה לווא דווקא אישי, לזרום לחייך, לדבר שיחות אחד על אחד בטוח יהיה בעברית. בעז"ה עוד כמה שנים עם הילדים שידברו עברית גם כן ועם השתפרות המשפחה שלו בעברית ובעז"ה אפילו אולי חלקם יעלו לארץ, ואז יותר אחוזים מהזמן יהיה בעברית
היי!ע מ
קראתי ורק בסוף ראיתי שזו את!

אממ.. מה עם זה שבעלך יתרגם לך אותם?
ואם צריך, אז גם אותך להם?
אז הקצב של השיחה ירד... אבל לפחות תהיה שיחה
אהה ו...ע מ
אם את מתעייפת מכל הסיפור הזה את יכולה להגיד להם: "ז'ו סווי טכה טכה פאטיגה" וללכת לישון.
רק לא להפוך את הבעיה לויכוח אידאולוגיrivki
או לויכוח 'מי צודק'.
מתכון בטוח למריבות במשפחה
לא מנומס לדבר בשפה שלא כולם מביניםהאברך דוד

מן הסתם הם יודעים עברית ברמה בסיסית לפחות, אז הם צריכים לדבר בשולחן בעברית, לפחות חלק ניכר מהזמן שלא תרגישי יוצאת דופן

מה זה יעזור לה ש"הם צריכים"? היא לא יכולה ולא צריכהוואוו
לחנך אותם אפשר לבקש בנימוס, (שהבן שלהם, בעלה יבקש), ושיתרגם לה, ואולי שגם היא תלמד.. אבל מעבר לזה אין מה לעשות.. זו השפה בה נוח להם לדבר..
מפריע לך שלא מתקשרים איתך או שמדברים צרפתית?ה-מיוחד

לא יודעת מה לעשות - אוכלתמיד בבטחה

ברוך השם קניתי מקפיא אז לפחות יש מקום עכשיו.

אנחנו לא יכולים לאכול הרבה סויה או דברים מעובדים מדי (בעיות עיכול) אז אי אפשר שניצלים קפואים וכו'.

בעלי לא ממש אוהב עוף (גדל צמחוני), הוא מוכן לאכול אבל הרבה פעמים מגעיל אותו שיש עצמות וכו'.

ניסיתי להכין פרגיות מראש, להקפיא ולחמם, לדעתי יצא מעולה, בעלי לא אהב...

בשר טחון - אפשר להכין ולהקפיא, אבל זה קצת יקר וגם כמה מגוון אפשר, נמאס שהכל אותו הדבר.

וצריך חלבון...

אין לי כח להכין חדש בכל פעם, אני רוצה משהו שיהיה קל להכין הרבה מראש או פשוט להוציא מהמקפיא ולאכול

בשר טחון לדעתי לא יקר במיוחדיראת גאולה

אפשר גם עוף או הודו טחון, הודו לדעתי הכי טעים והכי בריא.

מטחון אפשר להכין אין סוף אפשרויות.

אפשר להכין עיסה אחת גדולה, להקפיא במנות קטנות, וכל פעם להכין מזה משהו אחר. או להקפיא מוכן, זה בד"כ מעולה.

אפשר מאותה עיסה להכין עראיס, קציצות מטוגנות, שיפודונים, קציצות ברוטב, מוסקה, לזניה בשרית, פיצה בשרית, לחמעג'ון / פוקאצ'ה בשרית, ובטח עוד כמה אפשרויות ששכחתי.

לעיסה אפשר להוסיף ירקות או לחם שיגדילו את הכמות (בעיקר משיקול כלכלי. למרות שלדעתי פרגיות הרבה יותר יקר).

אפשר להכין קציצות, ולמחרת לבשל את אותן קציצות בתוך רוטב. עונה לדרישות שלך?

קטניות זה מקור חלבון מעולה, ויש את האריזותמהות

המעולות -ממש טעימות וללא חומרים משמרים של קטניות שנקראות "שטראוס בקופסה" -זה לא קפוא אלא בא מוכן לאכילה בטמפרטורת החדר, כך שאפשר להוסיף לאורז (לדוגמא -עדשים ואורז כמו במג'דרה), לקוסקוס (לדוגמא- חומוס במרק של קוסקוס) ואז זה גם חלבון מלא ,מכיוון שקטניות+דגן =חלבון מלא.

אני הרבה פעמים פשוט מערבבת את הקטניות עם סלט וטחינה וזה מעולה.

רעיונותנפשי תערוג

פרגית במחבת

חזה עוף במחבת

שניצל

קציצות בקר

קציצות הודו

לכל אחד המקציצות אפשר לעשות כמה סוגי רטבים ואז יש ממש גיוון

נקניקיות ביתיות (אשתי מכינה ויוצא מדהים)

המבורגר מבשר טחון

קבב מבשר טחון

צלי בשר

זה בגזרת הבשרי

אפשר גם דגים

דג מטוגן

דג ברוטב

דג בתנור

סלמון

קציצות דג

טונה

קציצות טונה

ואפשר לקבל חלבון גם מקטניות

מגדרה

חומוס ביתי

קוסקוס עם חומוס

מרק אפונה

מרק שעועית

גם במוצרי חלב יש חלבון.

זה מה שעלה לי לראש כרגע.

מניח שיש עוד הרבה מאוד דברים

ככה שיש מבחר

רוב הדברים שרשמתי בבשר עוברים הקפאה בסדר גמור (גם שניצל. לא חוזר להיות קריספי אבל בסדר גמור)

השאר זה דברים שאפשר להכין יום-יומיים לפני וישמרו במקרר

ממליצה לך לקנות נינג'ה גרילרינת 24

מאד קל לבשל ומאד טעים.

פשוט מניחים שם חזה עוף/פרגית/ סטייק/דג עם קצת תבלינים וזה מוכן די מהר.

כמה זמן זה די מהר?פצל"פ

לנינג'ה לוקח זמן להתחמם, תלוי איזה תוכנית אתה שםקופצת רגע

לא מדדתי בדיוק כמה זמן אבל נניח תגריל על עצמה גבוהה אולי עשר דק? בערך? זה עד שהוא מתחמם ואתה יכול לשים אוכל בפנים.

כשאתה מכניס, לוקח כמה דק' עד שמוכן תלוי מה הכנסת:

נניח פילה חזה עוף, 6 דק', אם היה קפוא אז אולי 8 דק', המבורגר קפוא קבבים קפואים עשר דק', כנפיים קפואות שכבר תיבלנו מראש אני אוהבת לשים לאיזה רבע שעה ויותר אבל מוכן כבר אחרי 13 דק' בערך.

דג מושט קפוא עם תבלינים, ברוקולי ושעועית, סביב 12-13 דק' למיטב זיכרוני

תודהפצל"פ

10-15 דקותרינת 24

👍🏻פצל"פ

תודה

אפשר גם מנגל גז אם יש מפרסתהמקורית

הרבה יותר טוב מהנינגה לדעתי ( יש לי את שניהם)

הרבה דברים אפשר לקנות טרי,שימושית

להכין לבישול או טיגון, ולהקפיא, כשמכינים זה בדיוק כמו טרי.

(קציצות/שניצלים/פרגיות מתובלות/כדורי פלאפל/ דגים וכו')

ראיתי מישהי שמכינה נקניקיות בייתיות מעוף טחוןלאחדשה

חזה עוף בסוגים שונים של רטבים (אם תרצי אפרט) ולהקפיא בצורה שטוחה בשקיות זיפלוק

בלילה של בשר או עוף טחון- כשמוסיפים לחמניה סחוטה תפוא, בצל, קישוא הביצים זה יכול כמעט להכפיל את נפח מוזיל משמעותית את המסה. ואפשר להכין מזה המון דברים.

פרגיות- לתבל ולהקפיא עם תיבול ואז רק להפשיר ולטגן או בנינג'ה/תנור.

מגוון סוגי קטניות ברורות מושרות

אפשר גם פשטידות שזה אחלה.

אשמח למתכון לנקנקיותסטודנטית אלופה

דגים, קטניות (יש בהן הרבה חלבון), חזה עוף, פרגיתמרגולאחרונה

הטיפ הכי חשוב שלי- אם הוא ה"בעייתי" ושאר המשפחה אוכלת מגוון יותר - לקנות טרי ולהקפיא במנות קטנות (נגיד כל שקית זיפלוק עם 2 פרגיות)

פרגיות אפשר לתבל לפני ההקפאה (ואז זה להוציא שיפשיר ו2 דק מכל צד על המחבת וביי)

דגים- מפשירים יחסית מהר, תיבול בקטנה ולתנור (גם קצר). נגיד סלמון, פילה מושט/דג לבן אחר וכו.

קטניות- אפשר להקפיא מבושלות או מונבטות.

חזה עוף- כמו פרגיות. בנוסף אפשר לתבל ולעטוף בפירורי לחם, ובמקום לטגן - לעטוף אחד אחד ולהקפיא. יש מקומות שמוכרים ככה מראש (יקר)

אם זה רק הוא אוכל את החלבונים היקרים יותר, ואתם אורזים בנפרד להקפאה, זה הרבה פחות מורגש כלכלית.

ארגון או הסתדרות המורים?לאחדשה

לא ממש קשור לפורום..

בעברי (המפוקפק) עבדתי ביסודי והייתי חברת הסתדרות. ממש נהניתי מההטבות, ההורים שלי חברי הסתדרות וככה זה היה וזהו. השנה חוזרת לחינוך, והפעם בחטיבה עומדת בפני אפשרות בחירה.

מה אומרים, הסתדרות או ארגון? ולמה זה ולמה זה?

תודה תודה

ברכת השם על ראשיכם

הלקוחות שלו. כלומר ההוריםמשה

פשוט.

כן יש סיכון של שיווק. אבל זה נכון בכל מקצוע.

מחפש סיר למכסה שאני?אדם פרו+

יש למישהו?

התמודדות עם הבעל בשבתות אצל ההוריםסיגליות

הי שלום לכולם!

נשואה שנתיים לבעל מתוק, התחתנו בגיל מאוחר..

העניין שהוא שבעלי מאוד מקובע בנוגע לסדר יום שלו,

ההתמודדות באה לידי ביטוי בשבתות שאנחנו אצל ההורים שלי.

הוא רגיל לאכול מייד כשחוזרים מבית הכנסת, בשעה 10:30 סעודת שבת. כשאנחנו בביתנו ככה אנחנו נוהגים.

אצל ההורים שלי הכל יותר בנחת, התפילה נגמרת מאוחר יותר, אחר כך יושבים קצת בסלון ומדברים וכל האחיות נפגשות, והאחיינים, בקיצור, שמח. יוצא שיושבים לאכול לא לפני 11 וחצי או 12.

בעלי בזמן הזה נהיה כועס ועצבני, ואני במתח בלתי נסבל כל הזמן הזה כי אני יודעת שרגע השבירה מתקרב...

הוא עם פרצוף כועס, לא מדבר עם אף אחד, יושב עם פרצוף בתוך הספר שהוא לומד (פרשת שבוע או משהו).

אני מתביישת בטירוף בהתנהגות שלו מהמשפחה שלי, ובסטרס מטורף ממה שעומד לקרות (לא קורה יותר ממה שתיארתי אבל בשבילי זה בלתי נסבל).

לאחר מכן אני לא מדברת איתו כל השבת מרוב כעס על זה שהוא פעם בחודש וחצי לא מסוגל להיות קצת בביטול ולתת לי להנות עם משפחתי שאני כלכל אוהבת וגרה רחוק מהם (אנחנו גרים במושב שלו...)

מה מציעים לי לעשות? לדבר על זה זה קשה כי אני כלכל טעונה בנושא שאני אומרת מילים ממש קשות...

והוא גם תמיד מתנצל ומתייסר אבל נופל שוב.

בהחלט מבינה אותוזקנת השבט

וגבר שלא מקבל בזמן את הארוחות שלו בהחלט הופך רעב ועצבני.

פתרון אפשרי זה לאכול לפני התפילה. עוגות וכדומה. כמות שתזין אותו עד 11~12. יש פוסקים שלא רק מתירים זאת, אלא אף אומרים שזה הידור מצווה (לאכול כדי להתפלל) כמובן אחרי ברכות וקריאת שמע.

אחרי טריק כזה הוא יהיה גם קשוב, וגם פנוי להשתלב בשיחות לפני האוכל, וגם לא דאגן בנוגע לשעת התפילה המדוייקת. מנסיון.

חכמת ההמונים חיפוש ברגים מיוחדיםהעני ממעש

לא קשור לפורום **

מחפש אומים לג'אנטים

משהו נדיר

מתקשה למצוא במוסכים ובפנצ'ריות

אם מישהו מכיר אשמח לשמוע

בדקת בעלי אקספרס? אול אתרים של חלפים לרכב?דוד100

חיפוש מדוייק בגוגל לפי דגם הרכב, ניסית?פ.א.

וכן כמובן חיפוש ממוקד באלי אקספרס

אם תכתוב לי את מה שאתה מחפש. אנסה לחפש גם כן.

איזה רכב?משה

זה לא מקורי. הוחלף למגנזיוםהעני ממעש

אז מה?משה

מה החלק המקורי? ננסה לעזור לך למצוא.

יש ברחבי הארץ כמה חנויות ברגים גדולות___

חפש בגוגל. חלקם גם עובדים עם יצרנים ויכולים לייצר לך בהתאמה אישית.

חנות אום ובורג בתלפיות עוסקים בזה ממש...אולי יהיהרקלתשוהנ

מכסה של ברגי גלגלים או ברגי גלגלים עצמם?נפשי תערוג

אם זה ברגי גלגלים. אין יותר מדי מה להתבלבל. בכל חנות חלפים לרכב יש. עולים כ10-20 שח לאחד

אם זה מכסה. תזמין מחו"ל. יש יותר מבחר ולא צריך לכתת רגליים בין חנויות כדי למצוא משהו שאתה אוהב

תודה לכולם, הסתדרתי..העני ממעשאחרונה

מכשיר ניקוי בקיטור אדיםמפלצתקטנה

האם כדאי לי לקנות מכשיר כזה? המטרה היא לנקות את הפינות של הבית שכרגע מאוד מלוכלכות ואת הרובה בין המרצפות (יחסית עשו לי רובה מאוד עבה). מה דעתכם? מכירות/ים? יכולים להמליץ? תודה

מדהים. קנינו לצורך ספציפי, אבל גילינו שעוזר מאודהסטורי

גם לנקיון באופן כללי.

קנית דגם ביתי או אחד גדול יותר? אשמח ממשמפלצתקטנה

לשמוע פרטים נוספים. תודה!

די קטן, של חברת KARCHERהסטורי

מה עוד מנקים איתו?שמשית123

הכל - עוברים איתו על כתמים קשים, מנקים שירותיםהסטורי

ספות, מזרונים, בגדים שצריכים ניקוי יבש ושלל שימושים שאיני זוכר כרגע.

לי יש, מאושר עד.המקורית

אחלה מכשיר. מרוצה.

אגב לרובה יש תכשיר של חברת sag. לא זול אבל זה פשוט לשפוך ולשפשף עם מטאטא. קניתי וטרם ניסיתי אבל ההמלצות טובות

קניתי אתמול של קרצר עלה לי 800 שקלמפלצתקטנה

ניסיתי את סאג . לא עובד כמו בפרסומת אולי אנסה שוב יש לי בבית. תודה

תעדכנינהג ותיק

ותספרי איך הוא עובד ומה התוצאה.

האם שווה את המחיר

בע"המפלצתקטנהאחרונה

מדד טל לוריא לחינוךאריק מהדרום

מדד לוריא לחינוך

ואיפה מפלגות גוש הקואליציה? למה אין מצע?

אי אפשר לחולל את השינוי (המוצדק להבנתי)מי האיש? הח"ח!

שלוריא הציע, מציע ומן הסתם יוסיף להציע - אבל מהיציע... - במערכת, ללא שינוי באספקטים נוספים. אינך יכול לעשות את התקציב הישראלי למכונת "ביטחון" אינסופי במאות ביליונים, ולייצר בד בבד גם מערכת חינוך מושקעת ומתוקנת ושיוויונית לעילא. אינך יכול לשנות את סדרי התעסוקה של מורים ומורות ("עובדי ההוראה" כלשון המסגרת המארגנת הייצוגית שמונחתת עליהם), למשל חוזים אישיים בקנה מידה נרחב, בלי להציג תוכנית לשינויים כאלו לעיון ולאישור כלשהוא של הציבור, ממשאל עם ועד בחירות כלליות. וקצרה כאן היריעה מלפרט את כל היקף השינוי הדרוש ותשומת הלב הפוליטית והמנהיגותית לנושא. זה דורש שינויים ברמת לוח השנה הציבורי והתעסוקתי הישראלי, במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי והעיסקי. זה דורש משהו בסדר הגודל של קומיסר בברית המועצות או מזכיר בסגל הבית הלבן באמריקה. אולי משהו בסגנון טריבון רומי, משהו שיש בידו את מלוא הסמכות, מלוא האחריות ומלוא המשאבים לחולל פעם אחת ולתמיד כזה שינוי. בלי זה אין טעם אפילו לעשות צעד ראשון.

קידום יפה למפלגת אל-הדגלנקדימון

הייתי מעדיף יותר שקיפות בנושא.

הוא שקוף לחלוטיןאריק מהדרום

מציין איזו מפלגה פרסמה בכלל מצע.

מה הניקוד ולמה.

הכל מפורט לפרטי פרטים.

מה לעשות שמפלגות הקואליציה טרם פרסמו מצע בנושא חינוך, אף אחת מהן ומפלגת אל הדגל היא המפלגה היחידה שדיברה על ארגוני המורים במצע החינוכי שלהם שזה בעיני טל לוריא עיקר הבעיה.

זה חלוםמשהאחרונה

אבל פייגלין כמו פייגלין יתקשה מאוד לחבר בין החלומות שלו לבין המציאות הישראלית.

טוב, אחרי שעזרתם לי בשאלת הבריכה, יש לי עוד שאלהשמשית123

איך החלטתם על איזה כשרות להקפיד?

אני מדברת על בני אדם פשוטים שלא בקיאים בכל פרטי ההלכה ודקדוקיה.

אחרי שהתבחבשנו שנים רבות החלטנו לאחרונה לנסות ללכת לפי כושרות, אבל מודה שלא מצליחים במאה אחוז, בעיקר שמתארחים בחוץ, וקיים גם קושי למצוא אוכל קנוי (לא קורה הרבה אבל כן לפעמים כשנוסיים מחוץ לעיר ולא מתחשק לקחת איתנו את כל הבית).

נקודה נוספת שמציקה לי, אחת המשפחות שלנו לא דתיים, רצה הקב"ה אותה משפחה אוהבת להכין אוכל ובכמויות, לא מתארחים שם המון, אבל כשכן יוצאים עם שקיות מלאות כל טוב, רק לשלוף מהמקפיא ולבשל. מדובר באמת בהשקעה גדולה של כסף וזמן.

כשהתחתנו ניסינו לעשות איפוס ולהגדיר כללים, אבל אני בתור מי שמבשלת ומתמצאת בענייני המטבח רואה שלא תמיד הכל לפי הכללים.

לא כל המוצרים תמיד הכשרות שביקשנו, לא משרים ירקות של חסלט, הם אומרים שיש הפרדה בין הסכום של בשרי וחלבי (אלה שמגיעים איתם, אלה שבשולחן זה כן סט שונה), ועוד ניואנסים קטנים הגדולים שמי שלא שומר כשרות לא יכול להכיל.

עשינו עוד כמה שיחות, וכשיש משהו ספציפי מאירים, אבל בהרגשה שלי כל כך חשוב להם האוכל שלפעמים הם מעגלים פינות.

התייעצתי בעבר עם רב שמכיר את המשפחה, והוא נתן תשובה שדי שיחררה אותי מהעול של זה, אבל עדיין מרגישה שהרבה מהאחריות עליי כי בעלי לא שם לב מטבע היותו גבר.

לא לקחת אוכל או להתארח שם יפגע בהם בצורה קשה מאוד.

מה הייתם מייעצים?

טוב לא בקי עד כדי כך. לא ידעתי שהם מספיק דרומייםהסטורי

אולי יעניין אותך