אבל נצרך.
נתקלתי בשאלה שלך מהצד של הבחורה, ועשיתי (ועדיין עושה) בירורים בנושא.
פעם העליתי את החשש הזה בפני מישהי חכמה ומבוגרת ממני שהחזקתי ממנה וקיבלתי ממנה תשובה כזאת, נוסח 'צריך אמונה וכו'..'. חייבת להגיד בכנות שזה קצת קשה לי.
לא כי זה לא נכון. להפך- זה נכון, רבש"ע הוא זה שדואג לנו לפרנסה. ובאמת יש פה עבודה על בטחון בה'. אין ספק.
אבל זה באמת חשש כ"כ הגיוני. אנחנו חיים בעולם של עשיה, מחנכים אותנו לפעול עם א-ל ולהשתדל כמיטב יכולתנו. אפשר גם להזכיר דיונים שעולים פה לפעמים, על זה שיש בנות שמעדיפות להתחיל ללמוד כמה שיותר מוקדם כדי לפרנס את המשפחה.. אז קשה שפתאום "משתיקים" את החשש הזה במילים גדולות (ואמיתיות, אגב) של אמונה ובטחון.
היה משהו אחד שאמרו לי וקצת איזן.. זה קצת יבש וקר, אבל יש בזה משהו- יש מצב שאתה קצת מקדים פה את המאוחר..? הרי אין שום הבטחה שהבחורה הראשונה שתכיר תהיה אשתך, ואתה כבר מונע מעצמך את האפשרות שאולי תכיר אותה עכשיו בגלל שאם וכאשר תתחתנו- אולי יהיה לכם קשה כלכלית.
אין פה כוונה לומר ש'תחיה בלי לדפוק חשבון', יותר לכיוון של לאזן בין מחושבות יתר לבין 'לזרוק'. כי לא נראה לי שלעצור עכשיו את כל החיים עד שיהיה לך כסף זאת אפשרות.
נראה לי שבכ"מ שווה להתחיל להיפגש, תוך אמונה ברבש"ע שיעזור ויסדר את הדברים, ותוך הבנה שייתכן שיהיו שלבים שבהם תידרש מכם יותר השתדלות לפרנסה, וזה בסדר.
ועוד כמה דברים-
*קטונתי מלהציע לימוד כזה או אחר, אבל נראה לי ששער הבטחון בספר חובת הלבבות יכול לחזק מאוד, וגם נתיבות שלום לחנוכה.
*בפן הטכני יותר.
5000/6000/7000 הם סכומים משוערים שלך, ואמנם שמת ביניהם לוכסן כאילו זה כלום, אבל זה פער של אלפי שקלים. זה משמעותי.
כדאי קודם כל לרדת לפרטים. אם יש לך חברים אברכים/סטודנטים נשואים- תשאל אותם (כמובן בצורה שלא תצא חטטנית;) כמה הם משלמים שכירות, כמה על אוכל, ונסיעות וכו'.
עם מספר אמיתי יותר קל להתמודד מאשר עם מספר משוער.
אפשר גם לשאול אותם איך הם מסתדרים. ברגע שאתה שומע שזה אפשרי- הכל נראה פחות מאיים.
*קצת ירידה לפרטים מבחינת הכנסות-
·יש היום כמעט בכל מוסד לימודים סיבסודים כאלה ואחרים לסטודנטים נשואים.
·ב"ה יש גם מלגות בשפע- לבוגרי שירות צבאי/לאומי, למי שלומד מקצועות מסויימים, למי שגר במקומות מסויימים, למי שמוכן לבצע התנדבויות כאלה ואחרות. במקרים מסויימים גם למי שלומד תורה במסגרת כלשהי.
·אני פחות בקיאה בזה, אבל הבנתי שיש גם ישיבות שנותנות מלגות וסייועים כאלה ואחרים לתלמידים שלהם.
·אמנם הרבה פעמים לימודים בישיבה/במוסד להשכלה גבוהה לא מאפשרים עבודה נורמאלית, אבל יש היום המון עבודות שמתאימות לסטודנטים מבחינת השעות, או עבודות זמניות גדולות יותר בתקופות של חופשות ובין הזמנים.
·יש המון מקומות שיש להם מעונות במחיר מוזל. לא תמיד זה נוח/אידיאלי, אבל לפעמים גם זאת יכולה להיות אופציה.
·שמעתי מחברה שהיא ובעלה הטרי הלכו יחד לקורס להתנהלות כלכלית נבונה (יש היום כלמיני ארגונים שעושים קורסים כאלה. אני באופן אישי מכירה את פעמונים, אבל שמעתי על עוד אחד מוצלח שאני לא זוכרת את שמו כרגע). היא סטודנטית ובעלה בישיבה, והיא אמרה שהקורס הזה עזר להם המון.
וכמובן שבתוך כל זה- המון תפילות לרבש"ע שיאיר את הדרך ויעזור לבחור נכון, ולהאמין שכל הכנסה/הוצאה שהוא יארגן לכם יהיו בעז"ה מדוייקות לכם.
מקווה שהועלתי במשהו.
המון הצלחה והחלטות טובות בעז"ה
שבת שלום!