למה מותר לעשות עגילים?ואני הקטנה
פתאום חשבתי על זה.. למה זה לא נקרא לפגוע בגוף?

תודה..
יש לך עגילים?לעבדך באמת!
למה מותר לאכול אפרסק, ולהריח הדסים?ראובן שרון

כדי שנוכל לברך לפני פסידונית

אממ נראלי שלרבקה אמנו היה אפילו נזםזיויק

כי זה לא משחית או מבזה את הגוף. וכי זו דרך נשים להתקשט כך .נפש חיה.
מה ההגדרה של ״משחית״? זו השאלהואני הקטנה
השחתה= פגיעה לחינם בדבר שעשוי להביא תועלת.נפש חיה.
לחווה היו 24 תכשיטים על הגוףהיי זאת אני ..
אני בטוחה שהרוב היו איפשהו בחורים בגוף
תכלס פעם היה מותר ללכת עם עגיל באף וזה היה בסדר
יש תשובה של הרב עובדיה זצ"ל שמותר לאשה לצורך יופימבקש אמונה

תוכל לצרף אותה, בבקשה?ואני הקטנה
אם אני אמצא אותה עצמה.. אבל מצאתי את המקורמבקש אמונה

בתשובה באתר הידברות (לא הבאתי קישור כי השאלה פחות צנועה.)

יביע אומר חלק ח חו"מ סימן יב-  שמותר לאשה לעשות ניתוח לצורך יופי וזה לא נחשב שחובלים בגוף

אוהו. הבאת ראיה הרבה יותר מרחיקת לכת.ואני הקטנה
תודה.

(סליחה על הבורות: יביע אומר זה של הרב עובדיה?)
בשמחה! כן זה ספר שאלות ותשובות שלומבקש אמונה

הממחלילית אלט
אם ככה אז קעקוע לצורך יופי גם מותר..
ע.י.צ'יאל

יש הבדל. האיסור הוא לפגוע בגוף בלי סיבה, בקעקוע יש איסור נפרד.

את לא משחיתה כלוםבוז
סך הכל פותחת פתח בין התאים בגוף, מזיזה אותם לצד ותוקעת באמצע קישוט יפה.
(התנוך באוזן הוא אחד החלקים הפחות רגישים ופחות בעייתיים בגוף, הוא בסך הכל סחוס. לא מפריע לשים שם עגיל)
אין איסור "לפגוע בגוף"לך דומיה תהילה
יש איסור לחבול (פציעה עם דם) ולקעקע את העור.

ההגדרה חשובה. הרבה דברים שאנחנו עושים פוגעים בגוף, אבל הם לא איסור.
ממ צודק, אולי השאלה הייתה צריכה להיות על המקורואני הקטנה
אז: מה המקור לעניין ההשחתה / הפגיעה בגוף?
ויקרא, כ''ה ה':והוא ישמיענו
''לא יקרחו קרחה בראשם, ופאת זקנה לא ישלחו, ובבשרם לא ישרטו שרטת''

וכמובן גם בספר דברים, י' 'ד א'-
''בנים אתם לה' אלוקיכם לא תתגודדו ולא תשימו קרחה בין עיניכם למת''.

וכתב ע''ז המהר''ל בספר נצח ישראל (פרק י''א):

''שהכתוב רצה לומר כי אתם בנים נמצאים מן אמיתת העלה, ובשביל כך יש להם גם כן מציאות אמיתית, שעל זה יבוא שם בן, כמו שהתבאר למעלה. ולכן אל תתגודדו למת, שהיה דרך שלהם לעשות השחתה בעצמם, בשביל ההשחתה שהגיע למת. ואמר כיון שיש לכם מציאות אמיתית מקוימת, שהרי אתם נקראים בנים, בשביל שאתם נמצאים מן אמיתת השם יתברך, ודבר שיש לו מציאות גמור אמיתי, אין ראוי שימצא בו השחתה, שהוא הפך המציאות''

וכתב החינוך (מצוה תס''ז):
''כי לא יאות לעם הנבחר בעלי חכמת התורה היקרה להצטער בדבר ממעשה האל, רק על הענין שצונו ברוך הוא להצטער בו, ומן הטעם שכתבתי בסדר אמר אל הכהנים במצוה ראשונה (מצוה רסד), אבל שנשחית גופינו ונקלקל עצמנו כשוטים לא טוב לנו ולא דרך חכמים ואנשי בינה, רק מעשה המון הנשים הפחותות וחסרי הדעת שלא הבינו דבר במעשה האל ונפלאותיו''

כלומר, לא ראוי לבניו של השי''ת שלא לכבד את גופם ולעשות דברים שהם היפך המציאות או ההיגיון
...מיכל318
(מה הכוונה "לא יקרחו קרחה בראשם"?)
השחתת השיער בידייםוהוא ישמיענו
כאות לאבל על המת (תלישת שערות) . זה מנהג עכו''ם
אה, תודה.מיכל318
זה דווקא על אבלות.לך דומיה תהילה
כלומר, תלוי מאוד בהקשר. סתם תלישה גם אסורה?

אין איסור גורף על פגיעה בגוף. פגיעה בגוף היא דבר לא הגון, לא ראוי ומבזה, מסוג הדברים שהרמב"ם מנה בהלכות דעות. דהיינו, צריך לנהוג בדרך ארץ.

ממה שאני מכיר, לפחות.
אם היא אשה נשואה, חובה מדאורייתא לבעל לעשות לה חור באוזןחסדי הים
כדי שתהיה 'עבדו לעולם'.
אני_לא_יכתוב_כלום_😡מיכל318
זה לא יתפושוהוא ישמיענו
בתחילת מסכת קידושין כתוב שאם אדם אומר למישהי 'הרי את ברשותי' (שזה לשון עבדות) היא אינה אשתו, כמו אם היה אומר לשפחתו בלשון קידושין

ח''ו לחשוב שזה שאשתו היא ברשותו ושהוא עושה קנין זה משווה אותה לעבד

ברור לי שזה לא באמת מה שאתה חושב, אבל חשוב לי לחדד
ע.י.צ'יאל

גם אם קניין עבדות היה תופס, אמה עברייה לא נרצעת.

זה לא בדיוק עבדות אלא שירות. אם היא רוצה לקבל ממניחסדי הים
מתנות מגיע לי התחייבות על השירות שלה:
"כל המקבל עליו שירות יש לו במתנות כל שאין מקבל עליו שירות אין לו במתנות" (תוספתא דמאי ב, ז)
ע.י.צ'יאל

מה הקשר?

(מותר לשאולאילת השחר
מה פשר ה'ע.י.'?)
התכוונתי ברמת העיקרוןוהוא ישמיענו
נכון. ורצע אדוניו את אזנו במרצע- אזנו ולא אזנה. ומובא בגמרא לימוד נוסף
"הרי את קנויה לי מקודשת. הרי את שלי הרי את ברשותי... מקודשת"חסדי הים
(בבלי קידושין ו. ונפסק בשו"ע)
סליחה, טעיתיוהוא ישמיענו
פרובוקטור לא קטן אתהימ''ל

אני רק לא משוכנע אם זה בכוונה או לא, ולא בטוח מה יותר גרוע.

הוא באמת חושב ככה בוז
אם כבר יש לה חור באוזן, האם מדאורייתא צריך חור שני?בוז
או שהחור הראשון מספיק בדיעבד?
תלוי אם יש לה כבר חור באוזן ימין או לא, כי המצוהחסדי הים
באוזן ימין.
אם יש לה כבר בימין, המחמירים דוקרים קצת את האוזן כדי שיצא דם, כמו הטפת דם ברית.
בדרך כלל עושים בשתי האוזניים כשעושים עגיליםבוז
אז הגיוני שיהיה לה בימין.

ותגיד, אם זה מדאורייתא למה אף אחד לא עושה את זה?
חחח יחזקהמיכל318
כי הנשים עומדות על שלהן דרך 'צלפחד'- 'הצלף פחד'חסדי הים
לא נכון, אם זו היתה מצווה כל הנשים היו עושות חור באוזןבוז
יש לי חברה שממש רוצה חור שני, אם זו היתה מצווה היא היתה מוצאת חתן רק בשביל זה...

נשים לא מצליפות פחד באף אחד. להיפך, כתוב "והוא ימשל בך" ואם היו צריכים לעשות חור בשביל חתונה כולן היו עושות.

חוץ מזה, איפה כתוב שאישה צריכה להיות עבד?
להיפך, צריך להיות מכבדה יותר מגופו ואוהבה יותר מגופו...
יפה יפה!לעבדך באמת!
ממש לאפסידונית
זה כי נשים עצלניות הן (ירושלמי פסחים (פ"א הל"א דף כז)
המצאת את זה??? או שזה באמת כתוב???בוז
"ד' מדות בנשים אבל לא באנשים. הנשים גרגרניות (אוהבותחסדי הים
לטעום מתבשילים שונים), קנאתניות (מקנאות), עצלתיות (עצלניות), צוותניות (אוהבות להאזין לשיחות אחרים)". [אבות דרבי נתן ב מה]
ד מדות באנשים אבל לא בנשיםהיי זאת אני ..
גרגרנים ( אוהבים לאכול כמות כפולה בשעה שהנשים רק טועמות ) קנאתניים ( רוצחים אישה אם בגדה, אך לאישה שלהם צריכה לרקוד בחתונת האישה השנייה ) עצלנייים ( נוהגים לשזבת בבית מדרשות ולחמם את ישבניהם תוך כדי מיצמוצים בקפה בשעה שהנשים יולדות ילדים עובדות מכבסות מנקות מבשלות וכו וכו וכו וכו וכו ) וצתתניים ( מסתכלים ימינה ושמאלה ללא הרף )יעל פרק א פס טארקג
מה שנכון. נכון.מיכל318
וזאת המציאות. נקודה.
ע.י.צ'יאל

זה לא בא מקנאה, התורה קבעה את זה.

ואף אחד לא חייב אותך להרות.

אף אחד גם לא חייב אותךהיי זאת אני ..
לענות ..

ע.י.צ'יאל

ולכן אני לא מתלונן.

ארצ'יבלד
אבל האמת, דיון על הנושא יהיה נורא מעניין
אהה. משם היא יודעת את זהבוז
בכל מקרה, איזה גועל לומר את זה
לא באמת חשבת שהיא פתחה שםברגוע
הרי נשים עצלניות
נשים עצלניות הן הכוונה למשהו אחר לגמריכלמנסע

נניח שיש בית נקי, תשאל אישה יש טעם לחפש פה חמץ? היא תגיד לך לא, זה נקי נו באמת, מה. נקי, מבריק, לא תמצא פירור.

יבוא הגבר יגיד: אני מרובע אם יש מצווה לחפש אני מחפש גם אם הבית נקי. "לחפור" בשביל עצם העיקרון (כמו שנשים יחפרו לך בדיבור, כל אחד בוחר נושאים אחרים להיות זריז בהם)

לזה קוראים "נשים עצלניות".

זה לא בא לומר שהנשים הן לא בעלות מידות או שהן לא זריזות בהרבה דברים.

בכלליות אני חושב שלא כדאי לנסות לעורר מדנים בעניינים אלו, וחז"ל לא עשו את זה ואין שום סיבה לעשות את זה (וכמובן גם לא בעניינים אחרים)

אה ברורבוז
אני סומכת על חז''ל להיות מאה אחוז לא שוביניסטים
בפרט בנושא הזה, הרי האישה היא זו שניקתה את הבית, לקרוא לה עצלנית זה קצת חוצפה
ע.י.צ'יאל

א. חז"ל היו מאוד שובניסטים.

ב. העצלות פה הכוונה זלזול במצוות.

א. ידוע לי, הייתי ציניתבוז
ב. הבנתי, שהרי לפרש את זה כעצלנות גרידא זה חוצפה כמו שאמרתי
ע.י.צ'יאל

א. עצלות במצוות היא תכונה חמורה בהרבה מעצלנות.

ב. לא היו מנקים את הבית לפסח בתקופת הגמרא כ"כ.

א. דווקא זה מובן ליבוז
תחשוב שפעם, היה אסור לאישה ללמוד תורה וכו'.
בזמן שהבעל כל היום עוסק רק בזה.
מה הפלא שנשים לא ידעו את החשיבות של המצוות?
היום נשים מקפידות על זה הרבה יותר מגברים לצערי.

ב. לא היו בסקוויטים
ע.י.צ'יאל

א. זה לא קשור להקפדה במצוות, הנשים שלומדות היום, בדר"כ לא מקפידות יותר מאלה שלא.

ב. למה אז היה אסור? רמת האיסור נשארה כשהייתה.

ג. במה נשים מקפידות יותר?

ד. גם, אבל גם כי לא אכלו בבתים, והחמץ היה מתקלקל מיד (לחם מתעפש אחרי כמה ימים), אז לא שמרו אותו.

לא מסכימה..לב אוהב

תלך למדרשות (במיוחד חרדיות..) בנות לומדות שם מלא מוסר ואמונה,

ומקפידות על הלכה ברמה שלא תתואר.. (על קוצו של יוד..)

וזה לא שהן מקפידות יותר מגברים, אלא שנוצר מצב שיש הרבה נשים צדקניות ב"ה.. לדעתי הרבה יותר מגברים.. אולי בגלל שהניסיון לגברים בדור שלנו יותר קשה מלנשים (לפחות לדעתי..)

ע.י.צ'יאל

אולי אני לא מכיר את הציבור הנכון, אבל עוד לא ראיתי תחום, ששווה בגברים ונשים מבחינת חיוב, ונשים מקפידות בו יותר.

נ.ב. לאילו מדרשות את קוראת חרדיות?

תקרא שוב את התגובה שלילב אוהב

ותראה שלא כתבתי שנשים מקפידות יותר מגברים בתחום כלשהו בהלכה!

אלא שנוצרה קבוצה של נשים צדקניות שמקפידות יותר משאר הנשים על ההלכה..

ואילו מדרשות חרדיות? אלו שקוראות לעצמן חרדיות .. (לדו' תפארת בנות..)

ע.י.צ'יאל

אם כך, הטענה שנשים עצלניות במצוות - עדיין רלוונטית.

ע.י.לב אוהב

לא בגלל שהן עצלניות, אלא בגלל שהן לא חשופות מספיק ללימוד הלכה!!! 

ובגלל שיש עליהן עול אחר שקשור יותר לדברים גשמיים, ולכן הן כאילו "מחפפות"

ע.י.צ'יאל

אני לא מסכים שזו הסיבה, גם נשים צעירות, שאין עליהן שום עול גשמי, לא מאוד מקפידות.

גם אם זו כן הסיבה, טענת הגמרא, שנשים עצלניות, נכונה (הסיבה לא רלוונטית).

ע.ילב אוהב

אין שום עול גשמי? לא יודעת איפה חינכו אותך..

אבל כל מקום בד"כ שאני הולכת אליו.. מצופה מהנשים לעזור לאמא בבישול, בשטיפה, בלפנות את השולחן ולהגיש אוכל לשולחן. ובכללי לא מצופה מהן איזו רמה מיוחדת וגבוהה של רוחניות.. 

רק שיהיו נשים טובות וזריזות.. אז למה שיקדישו זמן מעצמן ללימוד הלכה באופן אישי? 

(שלא כמו אצל הגברים שזה בא אצלם באופן טבעי כחלק מלימוד התורה שלהם..)

ובטח שזה חשוב להגיד את הסיבה, כי אדם שלא לומד תורה כהלכה יכול לעוות את הדברים ולקבל רושם שלילי על נשים או על עולם הנשים, ואולי בסתר ליבו הוא אפילו יבוז להן.. 

ע.י.צ'יאל

אני לא מסכים, ואוכל להביא לך רשימה של מצוות בהן נשים לא מקפידות, ללא קשר לעול גשמי.

בשביל לקבל רושם שלילי על נשים, לא צריך את המקור הזה, יש מקורות מועילים יותר, ותמיד אפשר לפקוח עיניים, ולהסתכל על המציאות.

ע.י.לב אוהב

אני לא מבינה, אתה אישה שאתה בא להבין את הראש שלנו למה לכתחילה אנחנו נוטות פחות להקפיד על ההלכה?

אני מנסה להכניס אותך לראש של אישה, ואתה אומר לי "לא מסכים"

זה לא שאלה של הסכמה, זה עובדה!

לא מצופה מנשים להיות כאלה, הן לא חונכו להיות מדקדקות בהלכה,

יש להן עולם פנימי אחר, והסתכלות שונה על החיים.

לא אמרתי שהן לא לכתחילה מדקדקות במצוות, אלא שהסיבה היא לא שיטחית ורדודה כעצלנות.. זה הרבה יותר עמוק מזה.. ואני בטוחה שגם הגמרא לא התכוונה לפשט שבדבר..

עובדה שברגע שמסבירים לאישה את פרטי ההלכה, אין מדקדקת ממנה.. (בתור אחת שפגשה מלא נשים דקדקניות בהלכה.. )

ע.י.צ'יאל

אני לא בא להבין את הסיבה, אבל הסיבות שאת הבאת לא עומדות במבחן המציאות שאני מכיר.

אבל גם אם יש סיבה, קדושה ורוחנית, לעצלות של נשים במצוות, טענת הגמרא עדיין רלוונטית.

מהי אותה עובדה? עול פיסי לא יכול להיות הסיבה, כי גם במצוות שלא קשורות לזה, נשים לא מקפידות.

אני דווקא ראיתי הפוך, שלגברים הרבה יותר חשובה ההלכה.

ע.י.לב אוהב

האם אמרתי שטענת הגמרא לא רלוונטית?

ואני כתבתי אני חושבת כבר פעמיים את העובדה, אבל אתה לא לוקח את זה כעובדה, וממשיך להגיד שלא מעניינת אותך בכלל הסיבה אלא מבחן המציאות. 

אז אני לא אחזור על זה שוב,

אני רק אגיד שמבחינתי בדור שלנו זה שווה.

ראיתי גברים שממש לא מעניינת אותם דקדוק בהלכה (ואני יכולה ללמד אותם ..)

וראית גברים שמאוד מקפידים בהלכה 

כמו שגם ראיתי נשים שמאוד מקפידות בהלכה 

ובד"כ אותן נשים היו כאלה שלמדו הלכה.

זה הכל.

מי שילמד הלכה ויש בו יראת שמיים- יקפיד על ההלכה. 

לא משנה גבר או אישה.

ע.י.צ'יאל

עובדה היא רק מה שעומד במבחן המציאות, אחרת זו דעה, או תחושה.

יש ויש זו תמיד טענה נכונה, השאלה כמה מאלו וכמה מאלו.

את מוזמנת לבדוק את זה, ממה שראיתי, כשתגיד הלכה לגבר ואשה, לגבר זה יהיה יותר חשוב.

ע.י.לב אוהב

אני בודקת את זה כבר כמה שנים.. 

ולא רואה הבדל.

ההבדל היחידי שאני רואה הוא לפי היראת שמיים וכמה הבן אדם למד הלכה.. 

יש כאלה שלומדים הלכה אבל בלי יראת שמיים , ולכן לא ממש אכפת להם ממים אחרונים חובה לדוג'

או כאלה מאוד יראי שמיים , אבל לא ממש לומדים דקדוק הלכה ולא יידעו שאחרי שמברכים על הכוס בקידוש צריך לשבת ואז לשתות (סתם דוג'..)

ע.י.צ'יאל

אם זה המצב, מצויין. כל מה שנשאר הוא ללמד הלכה לנשים.

ע.י.לב אוהב

אז יש הסכמה, מצויין.

לכו ללמוד הלכה  

לצ'יאלהיי זאת אני ..
יש משהו במה שאתה אומר , שלגברים חשובה יותר ההלכה. כי באופן טבעי , בלי הפחד והמורא שבית הספר חזק מבחינה רוחנית נוטע בילדות , רואים את זה כבר מגיל קטן שבנים יותר בקטע של חוקים והיגיון , ובנות בקטע של גמישות ולבביות , עקיפת מוסכמןת , כי נשים הן רחמניות .. אבל היום בדורינו גברים ונשים מבולבלים מאוד, גם מבחינת זהות .. זה דור מבולבל בגלל המון סיבות שאצטרך לכתוב ספר שלם ועדיין אטעה , כי אני בעצ י טועה .
ושכחתי להוסיףלב אוהב

שבהחלט ככל שיותר לומדים הלכה ומוסר , מקפידים יותר על מצוות.

וכנראה שבאמת בגלל שפעם היו נשים שלא ידעו לקרוא בכלל, זה כן השפיע.. 

לא אומרת שדעתן של נשים ניהייתה פחות קלה. אבל בהחלט הלימוד מוסיף ליראת שמיים ולהקפדה על הלכה יותר מבעבר...

ע.י.צ'יאל

לגבי הלכה, אני מסכים. זו בהחלט אמורה להיות עדיפות ראשונה בלימוד (בבתי ספר ובכלל) לנשים, בוודאי לפני דברים שאסור ללמדן.

ע.י.לב אוהב

חן חן  על ההסכמה.. 

תשמעיכלמנסע

את יכולה לא להאמין

אבל אני מאמין שחז"ל היו אנשים מוסריים

ולפיכך לא שוביניסטים

ברור שהרבה דברים שפעם היו רגילים היום ייכנסו תחת ההגדרה שוביניסטי

אבל זה רק בגלל שוני התרבות

וזה לא אומר שדברי חז"ל אינם נכונים, אלא שהיום אפשר לנסח את זה אחרת

ואני שמח שהיום אפשר לנסח את זה אחרת

אבל זה לא סיבה שנזלזל בחז"ל

ואם תזלזלי בחז"ל באמצעות הכינוי "שובינסטי" אז נמצא לך איזה כינוי אחר עבוראנשים שמזלזלים במי שחי בזמן העתיק

ע.י.צ'יאל

הכינוי שוביניסט, לא מזלזל. זו פשוט הכרה במציאות לפיה גברים ונשים שונים, ולהם תפקידים שונים.

היום התפיסה הזאת כ"כ לא לגיטימית, שהכינוי הפך למזלזל, ולקלף מנצח בכל דיון כזה.

אה"נ אבלכלמנסע

אבל אני חושב שבאמת בעבר אנשים פחות הכירו ביכולותיה של האישה (ואולי מבחינה טכנית היו לה פחות אופציות להראות את יכולותיה) ולכן באמת בעבר האישה הייתה במעמד פחות מן הראוי לה לפי כישוריה באמת. מן הראוי להכיר בכך ולאפשר לנשים בימינו יותר מקום לפעולה

ע.י.צ'יאל

חז"ל הכירו את כל מיני הדגים, הם יטעו בקשר לאופי של הנשים? (מה גם שהרבה תכונות נלמדות מפסוקים)

נ.ב. ראיתי היום בשבט הלוי, שכותב שאין לחלק לכתחילה בין למדה לעצמה, ובין אחרים לימדוה, ואסור בכל מקרה.

---כלמנסע

א. חז"ל לא טעו, הם רק לא ידעו איך לאפשר או אפילו לא יכלו ממש' לאפשר לנשים את מה שמגיע להן. בימינו אפשר וראוי לעשות זאת.

התכונות שנלמדות מפסוקים כמו שאמרתי זה לא קשור. חז"ל אמרו המכנה שם לחבירו יורד לגיהנום ואינו עולה. נראה לך שהם יכנו שם לנשים? אלא יש מידות שאינם נחשבים לכינוי שם אלא זה כמו אם תפתח ספר פסיכולוגיה אתה תראה שמכנים כל מיני "טיפוסי אישיות", והרבה מהם לא תמיד נשמעים מחמיאים, אבל זה פשוט צורה מקצועית לתת שם, חז"ל אמרו יש זריז ונשכר זריז ונפסד, עצל ונשכר עצל ונפסד, הרי שעצלנות אינה תכונה רעה במוחלט, ועל כן חז"ל הרשו לעצמם להשתמש בכינוי לנשים, חלילה לומר שחז"ל זלזלו באישה שהקב"ה ברא, והלוא גם אמרו בפירוש על אדם הראשון שכפר בטובה כשאמר "האישה אשר נתת עימדי היא נתנה לי מן העץ ואוכל". חלילה לומר כן, אלא אנו מכירים בכל הטוב שבכל אדם ואדם בכל איש ובכל אישה.

@סלט

נ.ב. אין לי בעיה, רק שהשבט הלוי הוא מאחרוני אחרונים ואינני חייב לקבל את דבריו, ויש רבנים לפניו ובימינו שחלקו על דבריו.

ע.י.צ'יאל

לאף אחד לא מגיע כלום, מימוש עצמי הוא לא זכות מולדת בסיסית.

ציון תכונה (אפילו שלילית) לקבוצה זה לא כינוי שם, בטח אם זו תכונה לא רצונית. חז"ל ייחסו תכונות רעות וטובות לקבוצות מסוימות כל הזמן.

נ.ב. אני לא מכריח אותך לקבל את דבריו, אבל זו דוגמה נוספת לפוסק שהבין את טעם תפלות כנימוק לאסור.

---כלמנסע

בעניין מימוש עצמי אני מבין שיש בינינו מחלוקת בסיסית, כי אני מאמין שזו כן זכות מולדת בסיסית.

ציון תכונה כזאת יש בה משום כינוי שם, באשר היא תואר לאישיותו של האדם.

זה שחז"ל עושים את זה כל הזמן, זה רק מראה למה צריך את ההסבר שהסברתי.

נ.ב. אוקיי. כל אחד יכול לפסוק על פי דרכו.

ע.י.צ'יאל

נניח שזו כן זכות, על מי החובה לסייע לזולת לממש אותה?

אני לא מסכים, כינוי שם יש בו משום אונאה, ציון עובדה כללית על קבוצה, לא דומה בכלל.

אם משהו נלמד מפסוק, הוא בוודאי לא כינוי שם, שהרי הקב"ה אמרו!

נ.ב. ועדיין, אשמח למקור שתפלות היא לא טעם לאסור.

---כלמנסע

על מי החובה? על הציבור. כמו כל חובה שעל הציבור למנות דיינים וכו'

לגבי כינוי שם, אני נשאר בדעתי, וה"ה לגבי פסוקים. ואה"נ, שדבריך נותנים טעם למה זה עוד יותר ממה שאמרתי לעניין למה זה מותר, אבל עצם הקריאה בשם תואר לאיש או קבוצת אנשים, צריך הסבר, שאל"כ זה אינו ראוי, אלא, כדפירשתי

נ.ב. כבר דננו בזה באריכות.

ע.י.צ'יאל

ועד כמה אנחנו מחוייבים למלא אותה? אם יש לילד חלום לסיים תואר שני עד גיל עשר, והוא מרגיש שרק כך יוכל לממש את עצמו, האם מחובתנו לממן לו את הלימודים?

למה? אם הקב"ה מייחס תכונה לקבוצה, אסור לנו לומר זאת בקול? ולא הסברת במה זה ככינוי שם.

נ.ב. ועדיין, לא הבאת מקור לכך... 

---כלמנסע

עד כמה אנחנו מחוייבים למלא אותה? לפי ראות עיני הדיין שמינה הציבור. 

מותר לומר זאת כחלק מקריאת התורה. לכל זמן ועת לכל חפץ תחת השמים. זה שיש עת להתייחס לתכונותיהם השונות של אנשים, זה לא סותר לזה שיש גם עת לקבץ את כולם כאיש אחד בלב אחד כמאמר הפיוט השווה ומשווה קטון וגדול.

והסברתי במה זה ככינוי שם. זה ככינוי שם מכיוון שזה תואר לאישיותו של האדם, בפרט שעל פניו לא נשמע מחמיא. אז הסברתי שכיון שזה כמו חלק מסיווג רשמי של טיפוסי אישיות, לכן אין לראות בזה כינוי, ואכן חז"ל אמרו יש זריז ונפסד עצל ונשכר, הרי שטעות היא לייחס משמעות מוחלטת לדבר הזה.

נ.ב. דננו בזה באריכות

ע.י.צ'יאל

ואיפה מצאנו שלדיין יש אחריות כזאת?

משווה קטון וגדול, הכוונה בדין.

למה יש לומר כך? זה לא דומה לכינוי שם, בגלל שזו תכונה כללית, ויש יוצאים מן הכלל, אפשר לומר שזה לא כינוי שם, כי כל פרט יכול להיות אחר.

נ.ב. ולא הבאת לי מקור...

---כלמנסע

לאו דווקא דיין. חובתו של הציבור למנות מישהו, והמישהו הזה הוא בעל אחריות כזו. החובה למנות מנהיגים היא ידועה. שופטים ושוטרים תיתן לך בכל שעריך, שום תשים עליך מלך, וחובת שמיעה לכהן ולנביא.

משווה קטון וגדול הוא בדין ובכל דדמי לדין, שזה כולל כל החלטה, דין=החלטה והכרעה בשאלה, אם לדעתך אין פה שאלה זו בעיה בפני עצמה.

נכון אבל אסור לומר לשון הרע גם על קבוצה כידוע.

נ.ב. דננו בזה באריכות.

אבל אם עצלנות זה לא שלילי במוחלט, למה תפלות זה חייב להיות שלילי במוחלט?

ע.י.צ'יאל

תראה לי הלכה שממנה נובע על חובה ציבורית שמשרתת מטרה של מימוש עצמי פרטי (וא"ת שכופים לשחרר חצי משוחררת, הרי שזה בגלל אינטרס עולמי הנלמד מפסוק).

האם אינך מסכים שלא כל הברואים מקבלים יכולות שוות, בגשמיות וברוחניות?

אני די בטוח שאין בזה איסור, הרי לא תאמר שבפרסום חטאי גרשם בן משה, יש לה"ר.

נ.ב. א. כי הגמרא מזדעק על ההשוואה מיד. ב. כי הפוסקים הבינו את זה כלשון איסור (האגרות משה, ושבט הלוי). ג. כי עצלות לא מוזכר כמשהו שלילי כ"כ, אלא בתכונה שבגללה יש ה"א שנשים לא יהיו נאמנות.

---כלמנסע

זה חלק מלתת לכל אחד ואחד כדי פרנסתו ולכל גויה וגויה כדי מחסורה, ולכן זה חלק מתפקידו האישי של המנהיג. רצונו של אדם והרגשותיו ומחשבותיו האישיות, זה נכלל ב"כדי פרנסתו", עבדיי הם ולא עבדים לעבדים, ולעתיד לבוא "גם על העבדים ועל השפחות בימים ההמה אשפוך את רוחי". וכן הוא אומר "עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו, לא תוננו". 

לא כל הברואים מקבלים יכולות שוות, אבל הם ראויים להזדמנויות שוות ביחס ליכלותיהם ורצונותיהם, תראה למשל בדיון ההוא על לימוד תורה לאישה, אז הסברתי שאם האישה יוזמת את הלימוד זה שונה, והוא הדין כאן, כאשר אדם שנראה מקבוצה אחת מבקש להצטרף לקבוצה השנייה, אם יש אפשרות אין למנוע זאת ממנו, וכמובן גם אם כל הקבוצה מבקשת, ואם צריך מישהו שיישאר בתפקיד הראשון, אז אפשר לפתור את הבעיה, אבל זה לא אומר שעכשיו כל אדם צריך להישאר לנצח במקום שהוא לא רוצה.

פרסום חטאי גרשום בן מנשה, זה חלק מהלכות לשה"ר לתועלת, ע"פ שיקול דעתה של התורה.

נ.ב. אמרתי שדננו בזה בהרחבה ואני לא הולך לדון בזה כאן. הבאתי את דבריי רק כהערה בעלמא. האם אתה יודע מבחינה מילונית מה הפירוש "תפלות"?

ע.י.צ'יאל
לכל גויה?
לא מצאנו בשום מקום, חובה ציבורית לדאוג לצורך נפשי של מישהו, אין זה דומה לצורך פיסי.
א. איפה מצאנו שהציבור חייב לדאוג לשיוויון הזדמנויות?
ב. אז מה הקשר למשווה קטון וגדול?

אז כך גם כל תכונה רעה שהתורה מפרסמת, זה לה"ר לתועלת.
נ.ב. מחלוקת
איפה מצאת שאנשים משלמים כדי לראות כיעור?פסידונית

ושיביא מקורות!😁מיכל318
ע.י.צ'יאל

ריקס לת'אר, ספאיק, קתרין פישר.

זה לא מקורות מהגמרא.מיכל318
אז זה לא נחשב...
ע.י.צ'יאל

יפת אלקים ליפת וישכון באהלי שם.

חכמה בגויים תאמין.

נ.ב. עוד לא הבאת מקורות נגדי בנסיו"פ.

---כלמנסע

לכול גְוִיָה, כלומר לכל אדם, זה לשון התפילה

הבאתי דוגמא "עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו" - זה דוגמא לצורך נפשי

מלבד זאת, מימוש עצמי זה גם נפשי וגם רוחני במובן הרחב, כלומר רוחני לא רק בחלק הדתי אלא גם ברוחניות "כללית", כלומר עצם החיבור לעולם של תובנות והרגשות השייכות למעֵבֶר, לעולם האבסטרקטי והטרנסצנדנטלי, העולם שמעבר לעולם החומרי הפשוט.

א. "עבדי הם ולא עבדים לעבדים".

ב. "לבלתי רום לבבו מאחיו ולבלתי סור מן המצווה ימין ושמאל" - כולם שווים בפני החוק (אם אתה מרגיש בדבר זה שאני מקלקל אותך, אתה מוזמן לעזוב את הפורום. פה זה לא פורום חרדי, ולפיכך זה חלק אינטגרלי מהשיח)

יש תכונות לא רעות בדווקא, אלא כלליות, רק בעלות נטיה שחבל שהיא כך, כמו שהסברתי בעצלות, ויש תכונות רעות אך לא במוחלט, וגם זה לא ממש לשה"ר, אבל יש דברים שהם בגדר לשה"ר לתועלת. בכל מקרה אתה זה לא התורה, ולפיכך לא כל מה שכתוב בתורה על מישהו צריך לצעוק בקול. ע"ע המעשה דרב אשי שאמר על מנשה "חברנו" (וזה אפילו לא לשון רע, אלא רק אי-כבוד למלכות), וראה מה שהראהו בחלום.

נ.ב. אבל זה לא איסור.

ע.י.צ'יאל

אז איפה עובר הגבול? כמה על הציבור להקריב בשביל תחושה טובה של מישהו?

א. זה לא מימוש עצמי.

ב. אתה אמרת שה' משווה בדין ובהזדמנות, ואז הסכמת איתי שזה לא נכון, אם כך, חוזרת שאלתי. (ומה אתה רוצה ממני?)

אם התורה אומרת את זה, מותר לי לפרסם, רב אשי אמר משהו שלא כתוב בתורה (אם היה אומר מנשה שעשה הרע וכו', ולא משווה את עצמו אליו, זה היה בסדר)

נ.ב. הבאתי לך כבר שני פוסקים שפירשו לשון תפלות כאסור, האגרות משה ושבט הלוי, גם אם אתה לא הולך לפיהם, אל תבטל את דעתם (אתה עוד לא הבאת פוסק שמפרש תפלות כהמלצה).

---כלמנסע

איפה עובר הגבול? לפי ראות עיני הדיין/המנהיג

א. זה סוג של. אתה לא צריך למצוא משהו "בדיוק" כמו שיש בימינו. מה שחשוב זה שיש עניין לתת לבן אדם לחיות כמו שהוא מאמין ורוצה. (אתה גם לא תמצא משהו "בדיוק" כמו שיש בימינו, מהסיבה הפשוטה שבזמנם החיים יהיו אחרים. בדיוק כמו שלא תמצא איסור שבת שאוסר לקצור ע"י מכונה "בדיוק".

ב.  אמרתי שהם כן מקבלים הזדמנות שווה כל אחד ליכולותיו. נניח מי שיכולתו להיות רופא בכיר, מקבל את מלוא ההזדמנות לממש זאת. מי שביכולתו להיות רופא זוטר, מקבל גם כן את מלוא ההזמנות לממש זאת, ולא אומרים "אנחנו עוזרים רק לרופא בכיר".

ג. הקורא פסוק בלא זמנו

נ.ב. אמרתי לך שזה לא נכון, "אסור" זה רק ביטוי, וכבר דננו בזה באריכות, ואין שום טעם לפתוח את זה שוב

ע.י.צ'יאל

ומה השיקולים שלו צריכים להיות?

א. זה לא אותו דבר, פה יש לימוד מפסוק.

ב. אבל זו לא המציאות, הקב"ה לא נתן לכל אחד לממש את יכולותיו. ומה רצית ממני בעניין פורום חרדי?

ג. מה הקשר?

נ.ב. הבאתי לך את האגרות משה ושבט הלוי, שפסקו שאסור לבתי ספר ללמד, מטעם תפלות.

ב.א.כלמנסע

#. שיקולים של טובת האדם ותרומת מימושו העצמי לעצמו ולחברה, ושל יכולת החברה לתמוך בזה והרווח שמושג בפועל

א. איפה יש לימוד מפסוק?

גם "עמך ישב בקרבך במקום אשר יבחר" זה פסוק, ואפילו פסוק מפורש ולא רק לימוד מפסוק.

ב. "אם אלוהיכם אוהב עניים הוא, מפני מה אינו מפרנסן?" - זאת שאלתך? יש לזה תשובה בגמרא. בכל מקרה זה לא סיבה לבטל את מצוות הצדקה, וכ"ש מצווה הסיוע הפשוט ברמת הבסיס, שזה כעין פרנסת בניו ובנותיו הקטנים שזה בגדר צדקה, אבל כמובן חיוב גדול בהרבה. 

מה רציתי בעניין פורום חרדי? רק שתיקח בחשבון שפה יש דעות שונות, ועם יותר פתיחות לדעות מודרניות ורעיונות של תרבות כללית מעבר למה שכתוב בתורה בפירוש. אני רואה בזה גם דרך נכונה לאדם - כל אדם - ובפרט לפי דעת תורה שהאדם נברא בצלם אלוקים, ושניתן לו הצו "פרו ורבו ומלאו את הארץ וכבשוה ורדו בדגת הים ובעוף השמים ובכל חיה הרומשת על הארץ". עיין בדברי הגר"א שם באדרת אליהו על התורה שם.

ג. אתה רצית לפרסם פסוקי לשה"ר לתועלת גם בכל הזדמנות אפשרית. על זה אמרתי שלא בכל הזדמנות זה נכנס בגדרי לשה"ר המותר לתועלת, ולכן זה קורא פסוק בלא זמנו.

נ.ב. ואני הסבתי את תשומת ליבך לפירוש בעברית (אם תרצה - בלשון הקודש) למילה "תיפלות"

ע.י.צ'יאל

# מימוש עצמי זה דבר שונה מתרומה לציבור.

א. נו, אז איך אתה משליך מזה?

ב1. לא, אתה אמרת שהקב"ה נותן הזדמנות שווה לכולם, אני אמרתי שזה לא נכון.

ב2. אין מה להשוות בין צדקה, למימוש עצמי.

ג. זה לא קשור לקורא פסוק בלא זמנו.

נ.ב. זה אתה מול רש"י ותו"ס. וגם אם היית צודק, הפוסקים ראו בזה טעם לאסור, לא משנה מה משמעות המילה (וגם המאירי, שפירש כמוך תיפלות)

ב.א.כלמנסע

#. קבוצה חברתית שהאנשים הפרטיים שבה אינם מאושרים, גם הקבוצה כולה תסבול מכך. לכן, הצלחה של הפרט תורמת לחברה, ובפרט העיקרון לפיו הצלחת הפרט חשובה, מכיוון שעיקרון זה הוא הבסיס לכך שיווצר המצב שבו האנשים הפרטיים יצליחו וממילא החברה תצליח.

א. אתה רואה שהתורה דואגת לאדם שימצא את מקומו האישי המתאים לו - מקום פיזי וכמובן גם מקום שמתאים לו מבחינת תפיסה אישית והרגשה "במקום אשר יבחר באחד שעריך בטוב לו" - כלומר קודם כל אתה רואה שצריך לתת לו בחירה, הוא גם יכול לבחור כל עיר שהיא, ו"בטוב לו" חשוב שהוא ירגיש שטוב לו שם, ואם לא כן לא התקיימה המצווה כראוי.

ב1. זאת הייתה הכוונה 

ב2. מימוש עצמי הוא צורך נפשי של כל אדם. לפיכך הוא בגדר גמילות חסדים שבנפש שהיא עדיפה על שבממון.

ג. הקשר הוא שהקורא פסוק בלא זמנו הוא בעצם "מוציא פסוק מהקשרו" - לאו דווקא מבחינת הפשט אלא מבחינת שהוא עושה את הפך כוונת כותב הפסוק, וגם כאן לפרסם חטאי החוטאים גם אם כוונתך לטובה (כמו רב אשי במקרה של מנשה) זה עדיין עלול להחטיא את הכוונה המקורית, ולכן צריך לשקול אם לעשות זאת. לפעמים יהיה נכון לעשות זאת, אבל לפעמים לא.

נ.ב. רש"י ותוס' לא פירשו מה זה תיפלות. תיפלות, אם תסתכל בספרים המפרשים מילים בלשון הקודש, השורש תפ"ל מורה על דבר חסר טעם. זה לא קשור לעבירה. זה קשור פשוט לדבר מיותר, בזבוז זמן. בכל מקרה, אתה צריך ללמוד להשתמש במקורות בצורה נכונה, כי אתה תמיד מביא את הבנתך במקורות וטוען שזה "רש"י ותוספות כתבו ואי אפשר לחלוק על זה", אבל בעצם זו ההבנה שלך, אם אתה רוצה להיות ראש ישיבה ולהגיד את דעתך כאילו היא ההבנה היחידה, אז בבקשה, אבל אז אתה לא יכול לנהל דיון כשהכל מסתמך על הבנה אישית שלך שהיא הבנה אפשרית ולא מוכרחת.

ע.י.צ'יאל

# אם כך, אתה מסכים שכשגרימת תחושת מימוש עצמי לא תתרום לחברה, היא לא זכות בסיסית?

א. הטוב שם הכוונה נוח כלכלית.

ב1. הוא לא צורך הכרחי

ב2. אבל צדקה (וגם גמ"ח בנפש כגון ניחום אבלים), היא צורך ששווה בכל אדם.

ג. ממש לא, האיסור בקורא פסוק בלא זמנו, הוא זלזול בתורה, וקריאתה לצורך חול.

החטא בסיפור של רב אשי, הוא לא הזכרת חטאי מנשה, אלא השוואתו אליהם.

נ.ב. מדבריהם מוכח שזה לא 'חוסר טעם'. אני לא מסתמך על ההבנה שלי בלבד, הפוסקים ראו בתיפלות טעם לאסור (ולא מצד בזבוז זמן). אתה לא יכול להאשים אותי בזה, אתה הצגת את הבנתך (שלה לא הבאת מקורות) כדעה היחידה גם כן.

ב.א.כלמנסע

#. מה זה קשור? זה זכות בסיסית וחוץ מזה היא תתרום לחברה. דבר לא צריך לתרום לחברה כדי שהוא יוגדר כזכות בסיסית.

א. 1. מאיפה אתה יודע? ולמה כתוב "במקום אשר יבחר"?

אדם צריך להבין שלא הכל נמדד בכסף. למשל התורה שווה יותר מכסף, ויש עוד דברים ששווים יותר מכסף, וגם דברים ששווים פחות מכסף יש להם מעלות שאין לכסף. לחם יכול לשמש כמזון לגוף, אך כסף לא יכול לשמש כמזון לגוף. המלך מידאס ומגע הזהב

לצערי אני יודע שישנם חברות, ולא אציין איזה, אבל כנראה אתה בא משם, ששם חושבים שאת הכל צריך "לכמת" - למדוד בכמויות מדוייקות - של כסף של מספרים של מידות. לא, זה לא עובד ככה. לא הכל אפשר לכמת. האיכות יותר חשובה מהכמות.

ב. 2. (בבקשה לא לבלבל בין סעיף 1 ו2 לבין שני סעיפים של 2) - 2.1. זה כן צורך הכרחי. 2.2. גם מימוש עצמי שווה בכל אדם. (בדיוק כמו שהצורך בלימוד שווה בכל אדם, למרות שכל אדם לומד בצורה ייחודית)

ג. מי שמספר לשון הרע כאילו כופר בעיקר. זה גם כן זלזול בתורה.

נ.ב. כשאתה כותב "רש"י" או "תוספות", מבחינתי אין לזה הרבה משמעות, בפרט אחרי הדיון הזה שבו הבאת המוני מקורות שפשוט לא היה כתוב בהם כלום בעניין או שהיה כתוב דברים אחרים לחלוטין. וזה כולל את רש"י ותוספות שאתה מביא עכשיו. בכל מקרה, המקור שלי הוא פירוש המילה בעברית. תפתח ספר השורשים לרד"ק בערך תפ"ל, ותראה מה הפירוש של השורש. אין טעם לנהל דיון על מילה בעברית כשלא מבינים את פירושה הפשוט.

ע.י.צ'יאל

# ומה הופך אותה לזכות בסיסית?

א. מנין לך ההפך?

ב. איך זה צורך הכרחי? זה לא שווה בכל אדם, אחד רוצה להיות רופא, והשני רק רוצה להיות מנקה, ומבחינת הקהילה, יש לתת להם סיוע שונה.

ג. אם התורה אמרה את זה, זה לא לשון הרע.

נ.ב. אתה עוצם עיניים, רש"י ותוס' לא פירשו תיפלות כחוסר טעם, וגם לפי פירוש זה, זה עדיין נימוק לאסור.

ב.א.כלמנסע

#. שזה צורך נפשי (ורוחני) בסיסי של כל אדם. זה נובע מעצם זה שלכל אדם יש אישיות שונה (ונשמה שונה). כמו שלכל אחד יש "את החלק שלו בתורה" (אני יודע שתגיד שזה לא קשור, אבל אני כותב את זה כדי להדגים לך שזה עיקון מוכר)

א. סברא. מניין לך שאדם הוא אדם ולא קוף?

ב. זה הכרחי - תשראל כל פסיכולוג. הסיוע לכל אחד שונה מבחינת תוכן הסיוע, אך לא מבחינת איכות הסיוע. כלומר כל דבר שמחליטים עליו שהוא מימוש עצמי - עושים אותו עד הסוף. זה לא אומר שכל אחד צריך לעשות את אותו דבר. להפך. כל אחד יממש רק את הרצון של עצמו. אבל זה אותו דבר במובן שכל אחד יעשה את זה "עד הסוף".

ג. אם התורה אמרה את זה, זה לשון הרע בהיתר. כשאתה מצטט את זה, זה לא תמיד לשון הרע בהיתר.

נ.ב. זה לא נימוק "לאסור" אלא נימוק "להימנע". רש"י ותוספות אינם חולקים על כללי לשון הקודש.

ע.י.צ'יאל

מה הופך את זה לצורך בסיסי? ולמה יש זכות לממש כל צורך בסיסי?

א. אז אין מפה הוכחה, אני חושב שבטוב לו - זה כלכלי.

ב. כל הדורות אף אחד לא ראה צורך כזה. מבחינת הציבור זה לא שווה לכל אדם, ולכן לא דומה לגמ"ח המוכרת.

ג. לא נראה לי, אם זה כתוב, מותר להגיד את זה.

נ.ב. א. אתה טועה. הם לא רק מייעצים להימנע, אלא אוסרים זאת מפורש.

ב. אדרבא, תסביר לי איך פירוש רש"י ותוס' מסתדר עם משמעות השורש.

ב.א.כלמנסע

#/ זה צורך בסיסי מכיוון שזה נוגע לעצם האישיות של האדם - מיהו ומה הוא עושה עם עצמו.למה יש זכות לממש כל צורך בסיסי? תראה, אילו היית כופר - יכולת לטעון שאין אפשרות ואין משאבים וכו'. אבל אתה הרי מאמין. מי שברא את האדם, וברא בו אישיות, לא ברא גם כן מזון ושאר דברים לספק כל צורכי האדם? ואין זה רצונו? שאל"כ למה בראו עם צרכים אלה?

א. בטוב "לו" - לאדם עצמו, מה שטוב לאדם עצמו, במקום "אשר יבחר" שוב משמע שמתחשבים ברצונותיו, משמע לא רק כלכלי. אתה לא יכול סתם להמציא פירושים שלא מתיישבים עם הפשט,

ב. ראו צורך כזה, רק שהיה מתחת לפני השטח ונידון אצל כל יחיד בשעת הצורך, ולא במיקוד ובעוצמה כמו היום. והיום בכל העולם זה שונה - ולכן ראוי שכל אדם יקבל - מה גם שראוי שאנשים לא יצטרכו להיות שונים משאר העולם.

ג. מותר להגיד את זה בזמן ובהקשר הנכונים, אסור להגיד את זה בזמן ובהקשר הלא נכונים.

נ.ב. א. כבר הסברתי ש"אסור" זה ביטוי כללי לכל דבר שנמנעים ממנו.

ב. שכיוון שזה תפלות "מצווה" עלינו להימנע מכך. "מצווה" אינו איסור גמור אלא כמו איסור מכללא. מבחינה זאת ניתן לראות בזה כמו איסור, אבל כשבאים לפסוק בפרטים כדאי לדייק בלשון המקורית כדי להגיע לפסק מדוייק.

ע.י.צ'יאל

# אתה באמת חושב שכל רצון או צורך שיש באדם, חובה עליו לממשו?!

א .זה שרעיון כלשהו עלה בדעתך לפני השני, לא הופך אותו לפשט. השיקולים הרגשיים שאתה חושב שהפסוק מדבר עליהם, לא היו כ"כ משמעותיים בתודעת האנשים בתקופת מתן תורה, השיקולים הכלכליים, דווקא כן.

ב. תן לי שני מקומות בתנ"ך, שבו מתחשבים במימוש עצמי (למעשה).

ג. 1. ומדוע מה שעשיתי הוא במקום/זמן לא נכון? 2. אם זו תכונה מולדת, שאינה מצביעה על רוע באדם, מדוע זה לשון הרע?

נ.ב. א. נשמע לי שאתה מדבר באוויר, פתחת שם? ב. אתה טועה, הסתכל בלשון המאירי.

ב.א.כלמנסע

#. רצון או צורך בעל משמעות

א. איך אתה מסביר "אשר יבחר"? לכל הפחות תצטרך להודות שיש לו זכות לבחור איזה כלכלה הוא רוצה. אם לא אז אתה פשוט מתעלם מדברי התורה ומכניס בה את שיקוליך האישיים.

ב. מה זה יעזור שאני אתן דוגמאות? הרי בכל מקרה אתה תמצא הסבר למה לדעתך זה לא הכוונה.

ג. 1. א. אתה לא עשית כלום, כמובן. ב. אתה טענת שמותר לומר סתם כך על נשים שהן עצלניות ועל התורה שהיא שוביניסטית. מאחר ושני הדברים האלו הם בגדר תכונות המזוהות כשליליות בסתמא, רצוי לא לאומרם אם אין צורך. לא אמרתי שאמרת משהו שלא במקום, אלא שאתה טענת שמותר בכל מקרה לומר דברים כאלה, ואני טענתי שלא בכל מקרה. לא אמרתי שבהזדמנות זו או במהלך דיון זה אמרת דברים שלא במקום.

2. עיין בספר חפץ חיים הלכות לשון הרע כלל ה'.

נ.ב. ישנם חילוקי לשון רבים בחז"ל כמו "אסור" "מותר" "מצווה" "חובה" ולא הרי זה כהרי זה, ופירושי הוא אפשרי בהחלט. אשמח לשמוע מה ראית מיוחד בלשון של המאירי שלדעתך מוכיח כדבריך.

ע.י.צ'יאל

# ורצון לחטוא, למשל?

א. אנו מתחשבים בדעתו, כאשר היא רציונלית, לא ריגשית.

ב. אני לא יודע על התייחסות כלשהי לרגשות כאלה בתנ"ך, מה שמוכיח שמקומם לא היה במרכז.

ג. 1. א. גישה פסיבית אגרסיבית לא תשיג לך כלום. ב. התורה שוביניסטית, זו עובדה. זה שבדורנו התכונה נתפסת כשלילית, זו בעיה שלנו, לא של התורה.

נ.ב. אתה פתחת בכלל את האגרות משה ושבט הלוי? הם לא משאירים מקום לספק/פרשנות.

ב.א.כלמנסע

#. חוץ מלחטוא.

א. "טוב" היא מילה רגשית. מילה רציונלית לבחירה היא "ראוי". הרגש הוא דבר מאוד חשוב, ויעידו על כך ריבוי דברי המוסר והאגדתות שבתנ"ך בחז"ל בראשונים ובאחרונים.

ב. גם הכלכלה היא לא במרכז בתנ"ך (אפילו בחז"ל לא. רק בנשים נזיקין, בעיקר נזיקין. באמת חכמה גדולה). התנ"ך עוסק בדברים רבים, רובם לא אישיים. זו הסיבה שאין עיסוק מרכזי בנושא. מלבד זאת, כאמור בתקופת שבעבר באמת המיקוד היה פחות בנושאים של מימוש עצמי מסיבות שונות. אין להסיק מכך שאין הקב"ה חפץ בכך. כמו שתאמר, שאם בתנ"ך אין עיסוק בטכנולוגיה, סימן שהקב"ה לא רוצה בטכנולוגיה. ואולי באמת תאמר כך? אשמח לשמוע מה יש לך לומר בעניין.

ג.1. א. תודה על הצעת העזרה הרגשית. ב. אוקיי. דעתי שונה בעניין, כאמור. 

נ.ב. 1. אולי פשוט תרים תרומה עבור הדיון, ותעלה לכאן צילום של האגרות משה והשבט הלוי? כמובן צילום של כל מ"ש שם, לא רק חצי. 2. מותר/אסור, נקבע לפי משנה וגמרא. שו"ע וכדומה זה רק כלי עזר, כך ע"פ הגר"א והמהר"ל. כלי העזר נועד בעיקר להכרעה, ולא לבאר, והפרשנים - רק מה שיבארו בפירוש. רש"י ותוספות וכל השאר - במקרה הזה לא ביארו בפירוש, כאמור. מעבר לכך, אגרות משה ושבט הלוי זה לא פסיקה, אלא שו"תים. שו"ת זה הוראה פרטית, שהם כנראה סברו שבדורנו כך ראוי באופן כללי, אבל בכל זאת הם לא שלחו את ההוראה הזאת - לי, למשל. לכן גם אילו הם היו רבותיי לא הייתי מחוייב לזה במלוא החיוב. אבל הם גם לא בהכרח התכוונו לזה, כך שכל הדיון הוא תיאורטי.

ע.י.צ'יאל

#. אם כך, מדוע נצרך הגמרא לפסוק של 'לשבת יצרה', הלא זה צורכו הבסיסי של חצי העבד?

א. ראינו טוב בתורה במשמעות רציונלית (מיטב שדהו ומיטב כרמו ישלם).

ב. יש הבדל, בין דבר שהיה קיים בזמן מתן תורה, לחידוש. באיזה עניין?

ג. א. תודה, חשבון יישלח לביתך. ב. הציווי 'לא ילבש', מוכיח שהתורה שוביניסטית, כמוגם פטור נשים מת"ת ומצוות עשה שהז"ג.

נ.ב. הספר לא לפני.

ב.א.כלמנסע

#. כיוון שהעבד משועבד לאדוניו לעשות כל אשר יחפוץ ואפילו עבדות לילה כולל עבד עברי, זה בדיוק העניין של עבדות, שצרכיו האישיים צריכים להיות מכוונים לרצון אדוניו.

א. התבונן בפסוק עצמו - מה זה "מיטב"? האם זה אומר שהוא צריך לשלם יותר? לא אלא זה רק צורת התשלום שתהיה מקרקע טובה, כלומר ה"טוב" אינו רמה כלכלית של תשלום, אלא ערך חקלאי של הקרקע. וזה אינו תלוי בערך החקלאי של ההיזק, אלא בנפרד מהחשבון הכלכלי. הרי ש"מיטב" עצמו נוגע לדבר שאינו לפי ערך כלכלי, והערך הכלכלי רק מלובש במיטב, אבל המיטב הוא רק קישוט לשווה כסף שבזה.

ב. 1. לא הבנתי.

2. באיזה עניין? בעניין ש: אם התורה לא דיברה על טכנולוגיה, האם לדעתך זה אומר שהתורה לא רוצה טכנולוגיה?

ג. א. לא ביקשתי עזרה. ב. יש כאן שני מושגים: 1. שוני בין המינים. 2. שוביניזם שמתייחס לטענה של עליונות מין אחד על המין האחר, וזה מתחלק לארבע: א. עליונות מקרית מבחינה מדעית. ב. עליונות מהותית מבחינה מדעית ג. עליונות מקרית מתנשאת. ד. עליונות מהותית מתנשאת.. 3. הדוגמאות שהבאת מראות קודם כל על אפשרות 1. לגבי 2, סביר שזה מראה על 2א, אולי גם על 2ב, אבל בימינו כשאומרים את המילה שוביניזם מדובר רק על או 2ג ובדר"כ 2ד. לזה אין ראיה מהתורה, ולא נראה שזו דרכה של תורה.

נ.ב. אוקיי

ע.י.צ'יאל

#. מה הקשר?

א. בדיוק, מיטב שדהו הוא השדה הטוב ביותר רציונלית, לא השדה שהבעלים הכי אוהב.

ב. 1. הצורך/רצון למימוש עצמי, היה בזמן מתן תורה, ולכן אפשר לומר שהתורה התעלמה ממנו במכוון, בניגוד לטכנולוגיה של היום. 2. דעתי בנושא מעניינת אותך? למה?

ג. א. זכין לאדם שלא בפניו. ב. לא הבנתי את החילוקים בעליונות.

ב.א.כלמנסע

#. מה לא קשור.

א. שומא זה לא רציונלי. שומא זה הערכה שתלויה בדעתו של כל אחד ואחד. ומה זה "טוב תואר מאוד"?

ב. 1. זהו שלא. הרצון למימוש עצמי אז היה תלוי חיים קשים של זעת אפיים ונתון בתוך מסגרת תרבותית נוקשה של שבטיות, שלא איפשרה מרחב אישי גדול. בכל מקרה, כאמור, התורה גם לא עוסקת בכלכלה בדרך כלל (רק המשנה והגמרא ורק בנשים נזיקין, גם לא הכל אלא רק חצי או פחות מחצי מנשים נזיקין)  2. כדי להבין את עמדתך בדיון

ג. א. אתה רצית לתת לי חשבון ואין חבין שלא בפניו. ב. עליונות מהותית היא בעצם הדבר. נגיד שאדם אחד בעל IQ גבוה והשני בעל IQ נמוך. עליונות מקרית אינה בעצמו של אדם, נגיד שאדם אחד מכיר את העיר אשקלון והשני לא. עליונות מדעית היא שבאופן אובייקטיבי אכן יש הבדל כגון שאחד יש לו יותר נכסים והשני לא. עלויונות מתנשאת היא דבר שאינו נמדד אלא נטען להיותו כך כגון שאחד טוען שהוא יותר חכם. א. עליונות מקרית מדעית, למשל שאחד זכה בלוטו והשני לא. ב. עליונות מהותית מדעית, כגון שנערך מבחן, בהנחה שהמבחן תקף, ועל פי המבחן לאחד יש IQ יותר גבוה. ג. עליונות מקרית מתנשאת, כגון שאחד מתגאה בעצמו כיותר יפה. ד. עליונות מהותית מתנשאת כגון שאחד מתגאה בעצמו כבעל מומחיות גדולה יותר בדבר שאינו נמדד, כגון ששניים קיבלו תעודת מומחיות זהה, ואעפ"כ אחד מחשיב את עצמו יותר מומחה, וזה ייתכן, אבל אינו נמדד. ג' וד' כמובן מותרים ללא התנשאות, ובמקור זה היה משמעות המילה "שוביניזם", כלומר אמונה בעליונות בעלמא, אבל המילה "שוביניזם" עברה גילגולים במשך הדורות ובימינו היא מתייחסת רק למידת הגאווה שבדבר, ולא זו בלבד אלא שהיא נחשבת לגאווה רעה בדווקא. לא מומלץ לאדם בימינו להתגאות בהיותו "שוביניסט", לפחות לא בחברה שוויונית כמו בישראל. (שים לב שגם "שומא" כמו "עידית"=מיטב - מתייחס לקטגוריא ג' או ד', כלומר שזהו דבר שאינו נמדד אלא נטען להיותו כך, לאו דווקא בדרך של גאווה אבל עכ"פ לא בדרך "מדעית" ו"אובייקטיבית". בית דין או בית משפט יכולים לקבל הכרעה והחלטה להתייחס לשומא זו או אחרת כאובייקטיבית, אבל זה רק מחוסר ברירה כי אי אפשר לבדוק את כל אפשרויות השומא בעולם, ולפיכך בוחרים שומא כלשהיא והולכים על פיה. אבל זה לא אומר שהיא "באמת" השומא היחידה האפשרית והנכונה)

ע.י.צ'יאל

#. אני שאלתי, מדוע יש צורך ב'לשבת יצרה', הרי להתחתן זה צורך בסיסי ומימוש עצמי?

א. היא כן תלויה בנתונים רציונליים. לא טענתי שכל טוב הוא לא רציונלי, אלא שלא מוכרח.

ב. 1. מימוש עצמי, גם בתוך מסגרת נוקשה, תמיד קיים. 2. אוקיי, ומה אתה רוצה לדעת?

ג. א. שכר בטלה מ"מ יש לי. ב. כשאמרתי שהתורה שובניסטית, התכוונתי בעיקר לשוני.

ב.א.כלמנסע

#. ואני עניתי שעבדות פירושה מכירת המימוש העצמי לאדם אחר, ובאמת התורה אינה בעד עבדות.

א. כן אבל הסברתי לך ש"טוב" זה דבר לא נמדד ולפיכך אינו ממוני

ב.1. קיים, אבל ברמה נמוכה. 2. כבר ענית (אבל אם אתה רוצה אתה יכול להתמקד בשאלה - האם התורה רוצה טכנולוגיה. רק אם אתה רוצה)

ג.א. אין לך שכר בטלה כיוון שלא ביקשתי. ב. אוקיי, אז כאמור כדאי לשים לב למשמעות שמרבית האנשים חושבים עליה כשהם שומעים את המילה "שוביניזם"

ע.י.צ'יאל

#. ואיך זו תשובה?

א. לא הסברת, אם הטוב הוא מבוסס נתונים אובייקטיביים ורציונליים, הוא ממוני.

ב.1. כגון? דוגמא מהתנ"ך? 2. זה יתרום לדיון?

ג. גם שופך יינו להציל דבש חבירו, לא שאל, ויש לו. ב. ההגדרה המילונית לצידי.

ב.א.כלמנסע

#. כי באמת הזכות למימוש עצמי של העבד משועבדת לאדונו, 

א. שומא זה לא אובייקטיבי, זה הערכה סובייקטיבית שרק נעזרת גם בנתונים אובייקטיביים, אבל השומא הסופית היא לא אובייקטיבית

ב1. יעקב צריך לעבוד את לבן 20 שנה ללא עבדות אך ללא חופש, ואינו יכול לבקר את הוריו ואינו יכול לנהל את משפחתו באופן עצמאי ב2. מבחינתי כבר ענית. ועברתי הלאה.

ג. לא הצלת לי שום דבש, וחבל להמשיך לנסות לקבל ממון שאינו שלך על חשבון מעלת משא ומתן באמונה. ב. מה לעשות שהמילון לבד אינו קובע את סדרי החיים בעולם

ע.י.צ'יאל

#. ומה לגבי החצי המשוחרר שבו?

א. אבל היא מתבססת על אובייקטיביות, בניגוד לבחירת שדה ריגשית.

ב1. אז מה? לא ביקשתי מקרה של כבילת רצון, ביקשתי התייחסות רצינית (עדיף של הציבור) למימוש עצמי.

ג. טיפול פסיכולוגי בתקשורת, על חשבון זמני היקר, שווה לא מעט. ב. אתה לא יכול להאשים אותי על שימוש נכון במילה.

ב.א.כלמנסע

#. החצי המשוחרר אינו יכול לכפות את רבו על החצי הלא משוחרר

א. מתבססת על אובייקטיביות, אבל גם על סובייקטיביות

ב1. אמרתי לך: מקרה מדוייק לא תמצא כי המושג לא היה אז עומד לעצמו. 

ג. אני מבין שבדעתך לגזול את זמני? |אמת הבניין| ב. עיין בכותרת "גיזרון" שוביניזם - ויקימילון

ע.י.צ'יאל

#. קצת דחוק.

א. לא משנה, הראתי לך שלשון טוב, משמעותו גם טוב ממוני, ולא רק רגשי.

ב. או כי אין לו חשיבות כ"כ.

ג. קיבלתי. התורה לא שובניסטית, היא מכירה בשוני בין המינים ומפלה ביניהם.

ב.א.כלמנסע

#. כל הנושא של חציו חציו הוא דחוק

א. ואני הראיתי לך שגם רגשי

ב. או שאז לא היה לו מקום כ"כ.

ג. קיבלתי גם

לסיכום: או שכן או שלא מה שבטוח שאולי וגם זה בספק. מקובל?

ע.י.צ'יאל

מדהים, הצלחנו לגמור ויכוח בהסכמה.

חחחחחכלמנסע

שבוע טוב!

ע.י.צ'יאלאחרונה

שבוע טוב!

מזתומרת ?שני.

חז"ל הם  לא עניין של מוסר או לא

חז"ל הם פירשו והעבירו את התורה בקבלה מדור לדור

את התורה שהיא דבר ה' 

שאם לא מי מלבד בורא עולם ידע באופן מדוייק את כל ברייתו ותכונותיו?

נראלי שכיוונו לאותו עניין, רק רציתי לחדד קצת. לתגובה הזאת או לאחרים... שקראתי יותר ברפרוף

פשוט פרובוקטור..לב אוהב

להשתמש בידע שלך בתורה, בשביל לעשות צחוק או מהנשים או בשביל להצחיק ולעלות כביכול דיון (לא ברור עדיין..)

shame

^^^^^^^^מיכל318
עזבי, אל תנסי להיתווכח שישאר עם הראש בקיר.
לא שמת לב שבכל השירשורים הוא כותב ככה ומביא את הגמרא ומוציא מימנה הקשרים?
אני כבר הפסקתי לענות לו.
מה שכן, שידע מראש שעם כל התשובות שלא הוא משניא את הגמרא.
ע.י.צ'יאל

מה שאני ראיתי, זה שברגע שהבאתי לך מקורות מדוייקים, ברחת.

ואם למישהו מפריע מה שהגמרא אומר, כנראה שהבעיה אצלו כבר.

ע.י.לב אוהב

היא דיברה על חסדי הים.. שלוקח דברים מהקשרם,

לא על הדיון העכשיווי של האם נשים עצלניות בהקשר להלכה.. 

ולא נכנסת עכשיו לדיון בינך לבין מיכל, ואם היא בורחת או לא.

רק תיקח בחשבון שהיא לא לומדת תורה כמוך , ולכן אין כאן בכלל מימד שווה של השוואה .. 

ע.י.צ'יאל

מה שאמרתי עדיין נכון.

אני לא בא להוכיח לה שאני יודע יותר, ואם תראי את השרשור ההוא, תראי שזו ממש לא הדרך שלי.

לא דיברתי על חסדי הים.מיכל318
לא ברחתימיכל318
אני יענה לך.
ויש לי משהו ארוך לענות
ואני גם הבאתי לך מקורות מהגמרא אם לא שמת לב ואתה חוזר כל פעם על אותם דברים.
ע.י.צ'יאל

את הבאת שני מקורות, שכולם כבר אמרו לך שלא מוכיחים כלום.

ואת האשמת אותי בטעות בניקוד, שלא עשיתי, ואפילו לא הודית שטעית.

הבאתי מקורות.מיכל318
אוקיי, פיתאום הגמרא שהבאתי לא מוכיחה כלום? מה קרה? זה כבר בעיה שלך אם אתה לא מקבל את זה.
זה בדיוק כמו שאני לא מקבלת את מה שאתה כתבת שם כי זה לא מוכיח כלום.
ע.י.צ'יאל

זה לא פתאום, כבר כשהבאת אותו, כולם אמרו לך שהוא לא מוכיח כלום. ואת ממשיכה להתעקש.

יש הבדל, הסבירו לך מה לא הבנת נכון, וגם הבאתי לך ראיה מהפוסקים, את ממשיכה לחזור על ההבנה הראשונה והלא נכונה שלך.

ובאמה עבריה, לא הבאת אפילו מקור לדבריך, אחרי שהסברתי פעמים רבות, שמוכר אותה לפני עצמו (ותראי שוב, מוזכר גם בית וגם בת).

גם לטענה שהכסף נהיה משותף אחרי החתונה, לא הבאת מקור, ואני כן.

בדיוק ככה.מיכל318
גם אני אמרתי כבר מההתחלה שמה
שאתה הבאת זה לא מוכיח כלום.
ומיזה "כולם"?? נזק מנוזק זה לא כולם.
וחוץ מיזה שלא תמיד מה ש"כולם" אומרים זה הנכון והצודק.
ההבנה הראשונה שלי נכונה ב100% ואל תחשוב שאתה זה שצודק.
ההבנה שלי זה הגמרא וזה לא דברים שאני המצאתי.
ואתה לא יכול להגיד על הגמרא שהיא לא נכונה.
ולא יכול להגיד מה נחשב ומה לא.

ועוד לא הסתכלתי באמה עבריה.כאני יסתכל אני יגיב.

והכסף נהיה משותף. אני יביא לך מקור. כשאני יסתכל בעזרת ה' מחר.
ע.י.צ'יאל

נכון שמה שכולם אומרים לא חייב להיות נכון, אבל ההבנה שלנו נתמכת בפוסקים, ושלך לא.

אני לא אמרתי שזה לא נכון, רק שלא הבנת, הלשון מצווה לא מוכיח חלות, אפילו בחייבי לאו ועשה דאורייתא, הקידושין תופסים, ק"ו בבתו, שזה איסור דרבנן.

ההבנה שלימיכל318
ניתמכת רק בפוסקים אני לא ימציא לבד דברים שאני לא יודעת.
ואני הבנתי מצוין.
אמרנו איסור.
ועושים את זה.
כמו שרצח זה איסור.
ורוצחים.
שתיהם דברים אסורים שמי שעושה אותם ייתן תדין שלו בשמים.
ואין לי כח לדברים האלה עכשיו. לילה אור גם לך...
ע.י.צ'יאל

אני מסכים שאסור (לא כמו רצח שהוא דאורייתא).

אבל זה חל, ולכן הילדה המסכנה תישאר עגונה.

נו, אז אתה מסכים.מיכל318
אז סבבה.
אם זה היה לפני כמה שנים..אז בטח הרב עובדיה יוסף עזר לה.
חוץ מיזה שאם האבא קידש אותה אז עכשיו יש לה חתן.
וגם לחתן הזה אסור להיתחתן לנצח.
חשבתי על זה...
ע.י.צ'יאל

לא נראה לי שההלכה זה מה שחשוב לחתן ולאבא, בהחלט ייתכן שהוא קידש אותה למישהו נשוי, או לאדם מבוגר שלא מתכננן כבר להתחתן, או שכיוון שאין רישום ברבנות מי החתן, הוא עדיין יוכל (טכנית) להתחתן (כנראה שחרד"ג לא כ"כ מפריע לו, אולי תימני).

יכול גם להיות, שהאבא גם רימה אותו, ועכשיו הוא לא יודע למצוא אותה, כדי לתת גט.

איזה הזוי אה?מיכל318
אותה גמרא.
מה שהבאתי לא נחשב.
מה שהבאת כן נחשב.
אתה שם לב מה אתה מדבר?

ע.י.צ'יאל

הגמרא שאת הבאת, מדבר על אשה גדולה, שלא מתקדשת אלא מדעתה, כולם אמרו לך את זה, ותשאלי אפילו את מי שלימד אותך.

הגמרא השני שהבאת, מדבר על מצווה, ולא על חלות (אפילו בכהן וגרושה, שם האיסור הוא דאורייתא, הקידושין תופסים(יש דעה בגמרא שלא, אבל נפסק שכן)).

חחח בואנא אתה לא אפוימבקש אמונה

וואי נראלי אתה מזמן לא הית פהלעבדך באמת!
אממ..דווקא אני כן נמצא פה.. מעניין.מבקש אמונה

אולי את לא מספיק מחפשת אותי?

תכלס... אולי...לעבדך באמת!
או שאני פחות פה🤔
חחחחהיי זאת אני ..
למה באמת גברים לא צרכים לסבול בשביל להיות מושכים😑
התגובה שלי הייתה למישהו למעלההיי זאת אני ..
שאמר שחובה על האישה הנשואה לעשות חור באוזן בשביל שתהיה עבדו לעולם
אין לך מה להגיב לשטויות שכאלה..לעבדך באמת!
..ארצ'יבלד
בגלל שאין בעיה לפגוע בגוף ברמה כזאת

סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אענה תשובה מעצבנת, ולא חייבים להיכנס לקרואוהוא ישמיענו

בעיני, הרפורמים והחרדים שניהם מייצגים את הנצרות מזוויות שונות. הרפורמים את המגזר הכללי הנוצרי, והחרדים את הנזורה הנוצרית.

זה נובע מהפרדת הקהילות ומהרדיפה נגד ההשכלה, אבל זה התפתח לזהות שמאוד מזכירה את כתות מדבר יהודה, מהן ככת האיסיים צמחה הנצרות. וזו ירידת הדורות האמיתית - לא מיעוט התורה, אלא מיעוט התורה שבעקבות מיעוט ההשכלה 

רוצים משל אחר? החרדים מייצגים את הפילוסופים היווניים, והרפורמים את האפיקוראים

הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
שאלה טובהoo

בעבר הייתי עונה בוודאי

היום אני מסתכלת אחרת

קשיי העבר (וגם ההווה) עזרו (ועוזרים) לי לבנות דברים שאני מאד מרוצה מהם

וכנראה לא הייתי מגיעה אליהם לולא הקשיים

זה מצד אחד

מהצד השני הייתי שמחה לחיים נטולי קשיים או מופחתי קשיים מורכבות החיים..

כתבת מדויק ולא ממש עניתזיויק
כי נשארת בדילמה
אני בסדר עם דילמותoo
יש בזה אמתזיויק
צודקת
"קשיים" זה בעצם החזית שבה אנחנו מתקדמיםמשה

כלומר, זה משהו שמתנגד לנו כדי שנשים לב אליו, קצת כמו "כאב" במובן הפיזי.

השאלהoo

כמה התנגדות צריך בדרך כדי להתפתח

לא שמישהו שאל אותי קודם

אבל אולי יום אחד אני אבין שזה היה נצרך כמו שהבנתי על קשיים מהעבר

אני באמת בהרבה מחשבות על זהמשה

אני חושב שבשלב מסויים לומדים שצריך ללמוד יותר "להכיל" ופחות להתנגד.

זה עוזר לשנות את המציאות בטווח הרחוק, בעיקר. אבל בטווח הקצר עוזר לי לחיות טוב ולישון טוב ולא להיות במקום שבו "קשה" לי במובן של להרגיש שקשה.

פחות להתנגדoo

הגדרה טובה

כשההתנגדות יורדת

גם הציפייה יותר מותאמת

קושי צפוי הוא יותר קל

קושי צפוימשה

איך את מגדירה את זה?

אםoo

זה קושי שחוזר על עצמו

אז אני יודעת (או לומדת לדעת) מראש מה או מי הגורם/ים

ויודעת (או לומדת לדעת) להתייחס בהתאם

אם זה קושי חדש

זה הזמן לניסוי וטעייה עד להגדרת הגורמים ולהתוויית הדרך המתאימה ביותר 

אני חושב שאחת המתנות הגדולות שקיבלתימשה

אי אז בגיל 30 וקצת.

זה את היכולת "להגדיר" (הנה יצא ממני המתכנת) קשיים כדי להתחיל לעבוד איתם.

זה אומר שקורה לך משהו שאתה לא נהנה ממנו אבל אתה לא חסר אונים כלפיו וגם יודע לדחות אותו למחר או לשים לב להתקדמות.

יפה ממשזיויק
הייתי מוותרת. בהחלט. למרות שזה מחשל וכו'נחלת
What doesn't kill you makes you strongerאריק מהדרום

Stand a little taller

Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

What doesn't kill you makes a fighter

Footsteps even lighter

Doesn't mean I'm over cause you're gone

תלוי איזהרקאני

יש כאלה שהייתי מוותרת

ומאמינה שהייתי נבנית גם בלעדיהם

כן חדמשSeven
שילמתי מחירים גבוהים מדי
כן, לא, לאמבולבלת מאדדדד

עברתי כל מיני דברים בחיים. והייתי במקומות שלא ברור לי כיום איך יצאתי מהם…

כשאני מסתכלת אחורה, אני רואה איך זה חלק ממה שגרם לי להיות מי שאני כיום. אבל לא הייתי מזמינה שום דבר כזה, גם אם הייתי יודעת איך אצא מזה. משתדלים לראות את הטוב מהמצב הנתון, אבל זה לא אומר שהייתי בוחרת בזה. ואני עדיין מצולקת מדברים שעברתי. אבל משתדלת כל יום לגדול מזה ולהתקדם הלאה.

כל קושי שעוברים, עלול להשאיר משקעים. ויש את הפחד להתעורר יום אחד ולחזור אחורה, להרגיש שוב שם בקושי הזה ולא להיות עם כוחות להתמודד. 

תשובה יפהזיויק
תודה
בדיעבד חלקם לא. לכתחילא כן.נפש חיה.

לכתחילא כן

כיון שאם חלק מהקשיים לא היו קיימים בחיי

הייתי חוסכת הרבה סבל (וזבל)

בדיעבד חלקם לא

כיון שזה  חשף אותי להבנות עמוקות כלפי עצמי

והביא אותי למי שאני כיום

מה כן ומה לא?זיויק
מה העיקרון?
העיקרון הואנפש חיה.

על החלקים ה"עצובים" או המורכבים בחיים (שגרמו לי בדיעבד לבזבוז כוחות והרבה עצב)

הייתי מוותרת

בבחינת "לא הם ולא שכרם"

אבל

בדיעבד, בגלל שהמורכבויות לימדו אותי הרבה

ובזכותם אני מי שאני

אז הם 'עזרו' לי ללמוד מהם איך להמשיך הלאה.

לא.אשר ברא

ואפשר להעמיק ב"תורת מנחם", תשמ"ד חלק ד', שבת מסעי סעיף י"ב-

בקצרה הרבי מילובביץ' מסביר על עניין המסעות ממדרגה למדרגה [כפי שידוע שהבעש"ט עסק במסעות שיש בנפש האדם].

אם בא לך תדביקי כאן את עיקרי הדבריםזיויק
מה שזה בנה בי שייך לבדיעבדוהוא ישמיענו

בדיעבד אני באמונה שלמה בהקב"ה ובראייה של הטוב של מה זה בנה בתוכי.

אני? לכתחילה? הייתי מוותר.

אבל איזה מזל שהקב"ה מנהל את המציאות...!

למהזיויקאחרונה
POVבין הבור למים
חיכיתי שש שנים להגיע לגיל עשרים ולהיות מורשית בפורום אבל משרשרת בדיליי של שנתיים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
שהכתיבה שלך תמיד תהיה טובה עבורך ועבור הקוראים
נדרש מנהל פורום לפורום בצמיחהאריק מהדרום
/forum/f115

נראה לי @פשוט אני.. יכול להיות אחלה מנהל שם.

לרפאה מהטבע צריך טבעוני … ואולי גם מתנגד חיסונים…זמירות
הלכתי להביא פופקורןקפיץ
עוד מישהו רוצה?
איך רואים שזה נושא נפיץ?פצל🤫
עבר עריכה על ידי פצל🤫 בתאריך כ"ד בטבת תשפ"ו 0:25

אפשר להגיב שם אנונימי. כאילו, מה? תהיו טבעונים, תמהונים,  מתנגדי חיסונים, זה לא משנה, יש לך אמת? לך איתה. אבל למה להבנות שרפואה טבעית זה דבר להתבייש בו חחח

(כן מבין זה לא למעיישה ופורום מת וכו' והכל כאן בדיחה שאני בכוונה לא מתייחס אליה. תהיות לאור ההצפה של הנושא והדיון)

//הרמוניה

עם כמויות הספאם שם באמת צריך ניהול 

שכר חודשי?זיויק
😆
וכל העוסקים בצרכי ציבור באמונה, הקב"ה ישלם שכרםזמירות

ויסיר מהם כל מחלה, וירפא לכל גופם, ויסלח לכל עוונם,

וישלח ברכה והצלחה בכל מעשי ידיהם עם כל ישראל אחיהם, ונאמר אמן

נשמע טובזיויק
חחחחחחחח אנונימי 2 בא לרמוסססצדיק יסוד עלום

אני מדמיין שזה אותו אחד שפותח תשירשוריםפצל🤫

ונהנה לריב עם עצמו בפינה שכוחת "אל" כדי לפרוק עצבים 😂😂😂

אבל בטח זה דוגמא קלאסית למה שנקרא להאכיל את הטרולים

נע,צדיק יסוד עלום
זה פשוט מישהו שאהב את הפורום ונהיה מריר כשהגיע לשם משווק תוכן להשתלט עליו. רואים שלאחרים הוא דווקא עונה יפה
😅 ממש טרחת לבדוק?פצל🤫

משתעממים מספרים סיפורים זה לא דוקטורט אבל אם כבר מעניין אם כך למה הוא מגיב מאנונימיי? או שהוא מגיב מאנונימי רק בקללות חח ואז אני מבין אותו

מי המוזר ההזוי שכותב שדובדבנים זה מגעיל???אורין
במלחמה עיקשת החיילים דורכים על הפרחיםצדיק יסוד עלוםאחרונה
הכיבוש משחית
מישהו יודענחלת

לאן נעלמו מגיבים שעד לא מכבר, היו?

הנני כאינני, והים נסוג.... הכל בסדר?

הזכרת לי את הסצנה הזאתפשוט אני..

לא הבנתי.נחלת
לא הופיע דברנחלת
את בטוחה שאלו היו ניקים כאן?פ.א.

אולי הכוונה שלך לפורומים אחרים? 

אין כאן בערוץ 7 כאלו ניקים.

- הנני כאינני

- הים נסוג

בטח שישנחלת

תשאל את משה

מה יש לשאול את משה? מקישים את השם והוא לא קייםפ.א.

איפה מקישים את זה?קעלעברימבאר
בשורת החיפוש בשיחות האישיותפ.א.
החיפוש תמיד מציג ניקים שתוצאת החיפוש מוצאת התאמה לכינוי שהוקלד
כן נמצאים כאן. דפדפו בפורומים קודמיםנחלת
מה זה קודמים? אולי התכוונת לאחרים?פ.א.
לפורומים אחרים?

כי למשל @בין הבור למים פעיל בפורום מסויים מאוד ולא מוכר בכלל כאן.  

כל פורום הוא עולם ומלואו ואין קשר בין רבים מהפורומים במרחב העצום של הפורומים בערוץ 7.  

נכון. היא נדמה לי בפורום של פרוזה. סליחה.נחלת
הו ואו מישהו קורא אותיבין הבור למים
פעילה באופן מאוד לא רציף, אבל גם בלתי נמנע, כנראה שזה לתמיד
אולי התכוונתקעלעברימבאר
לחסדי הים והינני כאני?  מוכר לי השם האחרון. והראשון עוד קיים
אולי באמת חסדי הים… הוא פעיל כאן on & offפ.א.
לא הצלחתי לנחש שזה חסדי היםמבולבלת מאדדדד
והוא מדי פעם עוד כותב.

ויש את @אני הנני כאינני, אולי הוא מדבר עליו

יש לך זיכרון צילומי לניקים …פ.א.

וזו היא, @נחלת, לא הוא, שהזכירה ניקים פופולריים

מבולבלת מאדדדד
החמאתי לו שהצליח להבין את ההקשר😂
...אני הנני כאינני
פופולריים? 🤭
היא התכוונה ל@בין הבור למיםצדיק יסוד עלום
שהמשפט "גם הים נסוג" בחתימתה
נכון נכון. תודה!נחלת
לא לחסדי היםנחלת

התכוונתי למגיבה שכתבה שירים מאוד יפים שאחד מהמגיבים (צדיק יסוד עולם (?) ניתח אותם).

נכון. נזכרתי שלא קוראים לה כך, השורה האחרונה שחזרה בתגובה שלה היתה: והים נסוג...

אני הנני כאינני  - הכל בסדר איתו.

אבל הם לא מוכרים כאן…זמירות
נתקלת בניקים בפורומים אחרים, והם בכלל לא מוכרים כאן, ואת שואלת בפורום הזה איפה הם, זה מוזר …
לשאלתך, ורק על עצמי לספר ידעתיבין הבור למים
גם במציאות אני שקטה

העיקרהעיקרנחלתאחרונה

העיקר שהכל בסדר

התכוונת למשתמש "בין הבור למים"? כיקעלעברימבאר

צדיק יסוד עלום אמר שיש כזה אחד.

היא התכוונה ל@בין הבור למים - צעירים מעל עשרים

קורה שאנשים לוקחים הפסקה או עוזבים את הפורוםברגוע
כששיר מטופש הופך לדרך חייםפשוט אני..
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך י"ט בטבת תשפ"ו 20:28

מדי פעם יוצא לי להתעסק עם אנשים שיש להם פגמים גנטיים.

לא סתם פגמים גנטיים, אלא כאלה שעלולים לגרום להם לסבול מאוד כשהם יהיו מבוגרים (נניח 50 פלוס).

נניח שיש למישהו גן מסוים, שמעלה משמעותית את הסיכון שלו לחלות בפרקינסון.

האם כדאי לדעת על זה מראש?

כן! כי יש מה לעשות. תזונה נכונה, הימנעות מדברים מסוימים, הקפדה על דברים אחרים, כל אלה יכולים להוריד את הסיכון.

בנוסף לדברים שכבר הוכחו כיעילים, יש הרבה מאוד אפשרויות להצטרף למחקרים חדשים בתחום, כולל מחקרים שבוודאי אין בהם סכנה (למשל השפעת הליכה יומית של חצי שעה וכיוצ''ב על הסיכון לחלות. גם אם בסוף יתברר שזה לא יעיל, זה בוודאי לא פוגע).

לצערי, יש כאלה שמסרבים לפעול לפי ההנחיות האלה. לא רק שהם לא רוצים לנסות להצטרף לניסויים, הם מסרבים להתרגש ולעשות את הדברים שגבר הוכחו כיעילים.

לפעמים הסירוב נובע מחוסר חשק לבצע שינויים משמעותיים בחיים. קשה להפסיק לעשן, קשה לרדת במשקל, מבין.

לפעמים הסירוב נובע ממחשבה שחיים פעם אחת, אז עדיף ליהנות לפני גיל 60 כמה שיותר, ומקסימום בגיל 60 נחלה. אבל לפחות לפני כן היה כיף.

אבל סיבת הסירוב הכי לא מובנת לי, דווקא כאדם דתי, היא ''השגחה''. אנשים שאומרים לי בפה מלא, שהם לא חוששים מהמחלה שהגנטיקה שלהם מובילה אליה, כי ה' שומר עליהם. אני שומע משפטים כמו:

בעז''ה יהיה בסדר.

רפואה זה אחלה אבל בסוף יש בורא לעולם.

אי אפשר להילחם במה שכבר נגזר עליך.

וכו' וכו'.

התשובות האלה מגיעות כמעט תמיד מאותו המגזר. ולמען האמת תת מגזר.

זה פשוט כואב לי. לא זאת הייתה כוונת המשורר. ה' יתברך תמיד אוהב אותי ותמיד יהיה לי רק טוב, זה שיר קליט ולא דרך חיים או דרך לקבל החלטות.

אם 70% מהאנשים עם הגן הזה חלו בפרקינסון בגיל 60, אז ל-70% מהאנשים עם הגן שלך לא יהיה רק עוד יותר טוב ועוד יותר טוב. להפך, המצב שלך יילך ויתדרדר.

אם אתה אומר שזה לא יקרה לך כי ה' שומר עליך, אתה מתעלם מזה שעל 70% מ''קרובי המשפחה שלך'' הוא ''לא שמר'' (כלומר לפי שיטתך, שכך נמדדת השמירה...).

פשוט עצוב לי וכואב לי על האנשים האלה. שהאמונה העיוורת תגרום להם למות צעירים ומסכנים, במקום שהם יילחמו על החיים שלהם ואולי ינצחו במלחמה.

כן כתבתי בצחוק. אבל העקרון מובןקעלעברימבאר
איך מגיעים לפורום הנוכחי מבלי לעבור על כל החודשים?נחלת
התכוונתינחלת

לפורום של טבת והלאה...

תסבירי מה כוונתךפ.א.
לפעמים כשפותחיםנחלת

בס"ד

לא תמיד כשפותחים, הפורום הוא מחודש טבת. חיפשתי מקום בו אפשר לכתוב

את התאריך (טבת, למשל) ולא מצאתי. אז  לפעמים מופיע פורום עתיק

איזשהו. לא מבינה למה ומדוע...

איך מגיעים לפורום העכשווי (מאתמול, שלשום) - ניסיתי בכותרות המציינות

מספרים גבוהים (2000+) למשל, אבל זה לא מעיד על אקטואליות הפורום.

ועוד משהו: הזמן המופיע ממול לתגובות לא הזמן הנכון. למשל 11.00

במקום 13.00 וכד'.

יש לי, כלומר, אין לי, שום כשרון טכני ולבטח זה משהו פשוט

אבל לא יודעת איך.

תודה!

שאלה נוספתנחלת

מה פירוש "עבר עריכה"? מצד מי, הצוות? ומדוע?

תודה רבה!

רשום לך מי ביצע את העריכהפ.א.

או שרשום הניק שביצע (הניק שכתב את ההודעה ועשה עריכה ושינוי)

או שעריכה בוצעה ע"י מנהל הפורום - ואז זה בד"כ להסיר תוכן שלא ראוי לפרסום פומבי.  

פרטי העריכה רשומים באותיות אדומות.

כאשר נכנסים לערוך פוסט שכתבת - בדקות הראשונות לאחר שליחת הפוסט, אפשר לערוך "בשקט"  אין אינדיקציה שהפוסט עודכן.

רק אם מעדכנים אחרי די זמן, 10 דק נניח, אז מופיעה השורה האדומה שהפוסט עודכן.  

(ויש גם מגבלות מתי ניתן לערוך.  פוסט שקיבל תגובות, ננעל/נחסם לעריכה די מהר אחרי קבלת התגובה הראשונה.) 

השרשורים בפורומים תמיד מסודרים מהחדש ביותר למעלהפ.א.

לא הגיוני ולא ברור איך יכול להיות שאת נכנסת לפורום כל שהוא ואת רואה הכי למעלה הודעות שאינן הכי חדשות שנכתבו בפורום.  

אולי תצלמי בפעם הבאה את המסך שאת מקבלת?

את יכולה, אם תרצי, גם להעביר לי בשיחות האישיות.

שנבין מה הבעיה אצלך.  

הזמן שמופיע - כנראה גם זו בעיה במחשב שלך.

השעון במחשב שלך נכון? 

זכה למצוות!נחלת

בס"ד

תודה על שתי התשובות.

1.  השעון בסדר גמור.

2. אעקוב אם אמנם זה כך (שמופיעות ההודעות החדשות קודם)

3. לא משמעותי אבל מדוע צריך לדעת שהניק (מה זה ניק?...מאיזו מילה?) ערך את תגובתו? מה זה משנה לנו?

4.  בבקשה, מה זה פצל"ש (או משהו כזה), אני לא מהדור שלכם, ידידי הצעירים.

אבל את רוב הדברים אני מבינה.....

יישכויח!

עונהדרקונית ירוקה

3. ניק מלשון nickname(כינוי). הכוונה למשתמש בפורום

4. פצלש זה פיצול אישיות - אדם אחד שמשתמש בשני כינויים

אני מכיר שפצלש = פיצול שםפ.א.
נשמע נכוןדרקונית ירוקה

בכל מקרה זו אותה הכוונה

אדם אחד, שני שמות

תודה!נחלת

ואם בפיצול עסקינן, למה כשאני פותחת את האזור האישי,

שואלים: האם יש לך פיצול אישיות?......

עניתי המון פעמים: כן. כן. כן....(לא נותן ברירה אחרת)

כך שיש לי כבר פיצול אישיות לעילא ולעילא, אבל

אני לא מבינה מה העניין כאן. זה גם קשור לשם?

או שזה הפסיכולוג של האתר......

תודה!!

זה באג מוכרפ.א.

לפעמים כשאני מתחבר לפורום ונכנס לשיחות האישיות, במקום לראות את רשימת הניקים איתם התכתבתי, הניק שלי מופיע, משום מה, בכל השורות. במקום הניקים הנכונים שהיו אמורים להיות שם

ואז כשאני לוחץ על ניק, זה גורם שאני כאילו רוצה להתכתב עם עצמי.

ואז מופיעה השורה ההזויה "האם יש לך פיצול אישיות"

הפתרון לצאת מזה הוא רענון הקישור וזה מסתדר. 

סליחה על הבורותנחלת

ולמה אדם אחד משתמש בשני כינויים ועוד מצהיר על זה?!

ברכה והצלחה!

ברור שהוא לא מצהיר - אלא מתחבא מאחורי ניק אחרפ.א.

הרבה פעמים, וזה קרה כאן בפורומים בגלים ובתקופות, היו טרולים שעשו צחוק ושיגועים וגם הטרדות. אותו אחד פתח והשתמש בניקים שונים כדי להטריל..

ויש גם שימושים לגיטימיים.

מישהו/מישהי עם ניק ותיק ומוכר, רוצים לשאול שאלה שלא תסגיר מי הוא השואל או השואלת.

דברים רגישים שלא רוצים לחשוף מבחינת הזיהוי של הניק הותיק.

לחסוך מבוכה, להסתיר משהו, להיות אנונימי בשאלה ספציפית. 

חן חן!!!!נחלת
ראיתינחלת

וזה א ח ר י  עריכה?

אז התת פורום הזה צריך להיות חסום איכשהו ולא כך פרוש לעיני כל

בכלל, כל כך מהר עלולים לגלוש בפורום , לדברים כאלה, ללשון

הרע, לפגיעה במישהו על ידי התלוצצות עליו (גם בתכתובת על

החצאיות ראיתי כזה דבר; אפשר לענות יפה או להתעלם על ידי

מעבר טבעי לנושא אחר אבל לא להוציא לבן אדם את הנשמה

ולעשות אותו כלעג וקלס לעיני כולם....זה לא יפה.

הכי מרגיז שזה  משעשע (אללי) ומושך להמשיך לקרוא -

כעין בידור - זה לא מתאים לפורום רציני כמו שהפורום

הזה נועד להיות, לפי הבנתי, וכך הוא רוב הפעמים.

מאד קל בפורום לכתוב כל העולה

על רוחנו; האם פנים מול פנים גם היינו מעזים

להתבטא כך?

ועוד - חושבת שנושא שעלול להיגרר לתגובות

מזלזלות, או שעוסק בעניניים שהצניעות די

יפה להם - צריך לעבור מהר ובנימוס

(כלפי זה המתחיל בנושא כזה, אפילו

ברצינות כי משהו מטריד אותו) לנושא אחר

ואפשר לאמר שבפורום הזה לא מרחיבים

בדברים כאלה, כי...כי....יש כאן ילדים קטנים!.....

וגם אם מישהו רוצה לשפוך את הלב

והנושא חריג, לא צריך לפרט יותר מדי -

זה לא בריא, זה לא נאות ויש דברים

שהשתיקה יפה להם. כלומר, מבינה

שזה מקום שאפשר לחשוף הכל

כי אף אחד לא מכיר, אבל בכל

זאת, קצת להתאפק. למרות שנורא

מושך לפרוק הכל. ואני מדברת גם

על עצמי. שלא אסחף מדי

בקלי קלות אפשר להיסחף.

שלא נהפוך לצהובון מרוב שיעמום

או סקרנות.  הכי יפה ומעניין זה

חילופי הדברים הרציניים, החקירות

והדיבורים בנושאים חשובים.

לא צריך לרדת למכולת!

בפורום יש כתיבה מכל הסוגיםפשוט אני..
לפעמים על נושאים ברומו של עולם ולפעמים סתם דברים מצחיקים או ביזריים.

אם ראית תגובה מסוימת שלדעתך אין מקומה בפורום, את תמיד יכולה ללחוץ על כפתור הדיווח ואז זה מגיע למנהלי הפורום לבדיקה.

בגדול תהיה מחיקה או עריכה או אף חסימת המשתמש רק במקרים חריגים, בדרך כלל בגלל פגיעה בניק אחר או שימוש בשפה לא נאותה וכיוצ''ב.

ולפעמים שוכחים את הסיסמא או חוזרים אחרי תקופהיעל מהדרום
לק"י

ופותחים ניק חדש.

נכון. אבל מקרה שכזה, לטעמי אינו פצל"שפ.א.
אין פה את הזמניות, שצריך תחליף לרגע לניק הקבוע.  
הבנתי...יעל מהדרוםאחרונה

אולי יעניין אותך