נישואין בגיל צעירבן_אהוב

תגדיר גיל צעיר.אוויל מחריש
19-20בן_אהוב
זה תלוי למי ובהרבה גורמים אחריםאוויל מחריש
לדעתי לפחות 22ים...
ובגדול להיות בן אדם שכבר מסתכל קדימה לעתיד- אם זה לימודים לתואר או מקצוע ועבודה.
לא בצבא ובטח שלא לפני צבא
כך צריך!צועקת לך
תלוי כמה אתה מרוויח והאם כבר הספיק לסיים שירות צבאיאריק מהדרום
נגדמפצלש"ת
תדבר עם כאלה שהיו בלח"ים והתחתנו בגילאים האלה. הרבה כאלה שאני מכירה במבט לאחור היו נותנים לעצמם עוד כמה שנים של רווקות, עצמאות, בניה עצמית והתבססות כלכלית.
במחשבה שניה,
אם חז"ל כתבו ש"בן 18 לחופה" מי אני שאתנגד?
ה18 של פעם זה ה24 של היוםמר שוקו
נגד הנגד, אבל לא בהכרח בעדהעוגב
אבל אני גם לא ממליצה לכל אחד, ברור לי שאם מישהו ניגש לזה בגיל כזה הוא צריך לשבת טוב טוב עם עצמו לראות שזה נכון לו, וגם לוודא עם מישהו חכם ממנו שמכיר אותו...
זה נכון שבכל שלב נצטרך לבדוק שזה באמת נכון לנו, אבל יש שלב שבו כבר יותר סביר להניח שמה שאתה מדבר עליו נאמר מתוך בגרות ולא מתוך רצון נערות חולף...
בדיוק זה ^^דעתן מתחיל
כדאי להתחתן בגילמי האיש? הח"ח!
מתאים
תתחיל לצאת כשיש לך כיוון ברור בחייםבינייש פתוח
בעד. חלק מהנישואין זה לגדול ולצמוח יחד. עדיף עץ אחדחסדי הים
גם הרבה יותר קל לחורר שתילפסידונית
אין כמו משלים, כל אחד מסמן את המטרה
ארצ'יבלד
מנסה לענות.חדשהכאן
אצל בנים - נגד. אצלם ההתבגרות והבשלות מגיעה בשלב מאוחר יותר, אלו שרוצים מאוד בגיל 18 או 19, לרוב לא מגיע ממקום אמיתי ונכון. אני בעד 20+. כל מקרה לגופו, אבל זה הרוב במציאות.
אצל בנות - אני חושבת ש18 זה עוד מוקדם כי עדיין בתוך מסגרת או רק יצאו ממנה, אבל 19+ אפשר לנסות. אבל כמובן רק אם מרגישים מוכנות.
לדעתי, זה לא עניין של גיל. כל אדם זה משו אחר-יש ויש...
אני אסביר-
יכול להיות בנאדם שיהיה בן 20 והוא נמצא בדיוק באותה רמה של אדם בן18... אז הוא באמת לא מתאים, צריך להתבגר.
אבל יש להפך.
ואני חושבת שגיל 20 זה בכלל לא כזה מוקדם, אם בנאדם מחליט ומרגיש שהוא מוכן אז אין מה לדחות את זה.
ולא צריך ללכת יותר מדיי רחוק ולהתחשב בתכנון כל החיים שלנו על פי דמיונינו הנרחב. תנו לקב"ה לנהל את העולם, אנו עושים השתדלות, רואים את הנולד של עוד שני צעדים קדימה אבל לא להגיע למצב שאנחנו סוג של מכתיבים לעצמינו את מהלך חיינו.
מקווה שזה מובן, קצת קשה לי להסביר למסך....
חייבת להוסיף-יש ויש...
לפני כל צעד חשוב להתייעץ ולהתברך מפי גדול ובעל ניסיון...
בן 18 לחופה, וכל מי שאומר הפוךיפה עיניים
נכון, אתה ממש צודק.יש ויש...
לכן ניסיתי להסביר שזה ממש לא קשור לגיל כי יכול להיות גיל מבוגר והאדם עדיין לא בשל...
ואם זה רצון ה' שייבנה בית ושיהיו ילדים וכו' וחז"ל קבעו גיל אז הם לא בודים מליבם ואנחנו צריכים להישמע להוראותיהם.
תזהר מאמירות גורפות כאלהצריך עיון
הרוצה שישמעו דבריו יתלה באילנות גבוהיםיפה עיניים
שמעתי כבר על ראש ישיבה שהגביל ואמר לתלמידיו להתחתן בגיל של 20 ומעלה.
והרב עובדיה כמדומני גער בו ואמר לאברך לצאת לשידוכים גם ללא ידיעת ראש הישיבה, שזה הבל ושטות לעכב.
אתה רוצה שמות?צריך עיון
הרב צבי קוסטינר ממצפה רמון פחות נחרץ אבל גם הוא ממליץ להתחתן בשיעור ד'-ה'
*****יפה עיניים
יש גדולי דור בדור האחרון, שאומרים ההפך.
שאלו את הרב עובדיה, זוג הורים שאמרו לבן שלהם בגיל 20 שהוא לא בשל להתחתן. אמר להם הרב עובדיה שלא ישמע להם ויצא לשידוכין.
אם הגמרא אומרת שאתה בשל, אתה בשל.
כל שאר הקליפות שעוטפות אותך בבית - זה לא חוסר בשלות, זו טיפשות וערפל שהסביבה החדירה.
יש לך את המקור המדויק?בן_אהוב
קישוריפה עיניים
החל מ 03:20:00 (אחרי 3 שעות..זו הרצאה של 7 שעות סהכ)
באופן כללי ממליץ לשמוע הכל, בהפסקים.
וואו! תודה רבה!!בן_אהוב
*****אריק מהדרום
מספרים שפעם מאזין התקשר לרדיו כל ברמה והחל להתעצבן "כל אחד פה נהיה איזה "מרן"? למה מי זה היוסף קארו הזה??"
אתה מוזמןיפה עיניים
לכתוב מקורות עם הלכה פסוקה של רבנים שמשתווים בגודלם לשמות שציינתי, ולאחר מכן נוכל לדון.
ועוד אוסיףיפה עיניים
בן ישיבה בישיבה בבני ברק שהוצע לו שידוך בגיל 21, וראש הישיבה אמר באופן גורף שלא מתחתנים בגיל כזה בישיבה, ואם יתחתן הוא יורה לכל התלמידים לא להגיע לחתונה ולא רק זה הוא יגורש מהישיבה.
כתב הרב עובדיה בתשובה לאביו:
על פי דין אסור לשמוע לאותו ראש ישיבה, שהוראתו הוראת שטות נגד דין התורה וביקש להפציר באביו של הבחור לא לשמוע לראש הישיבה, ויחתן את בנו.
עריכה:
ועוד ראש ישיבה שסילק בחור שנישא בגיל שנגד חוק הישיבה, והרב קנייבסקי גער בו, שמי התיר לך לאסור על גיל שבו קבעה התורה שצריך להתחתן.
סיפורים יפיםאריק מהדרום
זו המציאות, סה הרסני, מסוכן וחסר אחריות להגיד שכולם בשלים בגיל 18.
זה גם שקר על הדרך.
נישואי בוסר הם שם קוד לאנשים עם מידות דפוקותהדוכס מירוסלב
זה לא אומר שהם לא צריכים להתחתן, רק פחות להיות בכיינים שרצים ישר לרבנות
אני רוצה לראות אותך אומר את זה להם ומסתכל בעינייםאריק מהדרום
למה שאגיד את זה? זאת השיטה שלך, לא שלי.הדוכס מירוסלב
והאמת היא שיש אחוז אפסי של אנשים עם מידות כל-כך דפוקות שהם לא ראויים להתחתן.
אתה השתמשת בביטוי נישואי בוסר, והרחבת את הסטטיסטיקה בהרבה.
אני, לעומתך, טוען שרוב העולם בסדר גמור וצריכים קצת הדרכה ולא שהגיל הצעיר שלהם גורם להם להתגרש.
קצת ענוהגיל ס
סליחה אבל אתה חצוף. לך אין מידות טובות תתבייש.
*תוהה לעצמי למה אני מבזבז זמן על טרול מטומטם\*הדוכס מירוסלב
המציאות לא נובעת מהגיל שנקבעיפה עיניים
היא נובעת מחינוך לקוי.
נישואי בוסר לא היו תלויים בגיל של מי שהתחתן, אלא בדרכים העקומות מדרך התורה שבה הוא הלך ולכן הובילו אותו למסקנות שגויות בניהול חיי נישואין.
ובכן, בואו נציג את המקורות ואת העובדותיפה עיניים
אם אדוני כתב "הרב חיים קנייבסקי מעולם לא גער בראשי ישיבות"
זאת אומרת שאדוני היה נוכח בכל מאורע שהרב חיים קנייבסקי שליט"א היה נוכח, אחרת איך אדוני יכול לומר בוודאות את המשפט שציין ?
מסקנה: אדוני מדבר מהרגש ולא מהשכל, ולצערי, אם רגשות אינני יכול להתווכח.
בנוסף אדוני ציין שאני: "שקרן", "מנוול" ו"כי מי מכיר אותך".
בוא נבחן את כל אחד מתארי הכבוד שהענקת לי.
שקר = חוסר התאמה בין המציאות למה שציינתי.
ובכן, בוא נתבונן האם מה שדיברתי שקר.
לא חשבתי שאחרי שבוע בצבא אצטרך להשתמש בנשק חם גם בסביבה וירטואלית, אבל בגלל שביקשתה כל כך יפה, ובגלל שאדוני כל כך בטוח שהודעותיו הם רצון השם הטהור, אתן לך חומר למחשבה.
1. הרב יצחק הכהן שליט"א בסדרת הרצאותיו על שידוכין (כ - 7 שעות) מצטט מהספר "שידוכין בדרך אבותינו" ומהספר "מעיין אומר" שמביא את דברי הרב עובדיה, את כל מה שאני כתבתי והבאתי בשמו. מוזמן לצפות החל מ- 03:20:00:
2. הרב שמואל אליהו שליט"א בתשובה לשאלה שנשאל בשנת 2002 באתר כיפה כותב את הדברים הבאים בשם אביו, הרב מרדכי אליהו זצוק"ל:
מו"ר אבי הראשון לציון הרה"ג מרדכי אליהו שליט"א הדריך אותי ואחר כך גם את כל הילדים שלי שכולם עסקו בתורה בגיל זה כי עדיף להתחתן מוקדם לפני גיל עשרים מהסיבות שאמרת ומעוד סיבות.
כל מה שחכמינו אמרו על "ילמד תורה ואח"כ ישא אשה, ואם אי אפשר לו בלא אשה - ישא אשה ואח"כ ילמד תורה" כל זה מדבר על לימוד תורה שלפני גיל עשרים. כיון שאם הגיע עשרים ולא נשא הקב"ה אומר עליו - "תיפח עצמותיו"
כתב השולחן ערוך באבן העזר סימן א: "מצוה על כל אדם שישא אשה בן י"ח.... ובשום ענין לא יעבור מעשרים שנה בלא אשה.
ומי שעברו עליו עשרים שנה ואינו רוצה לישא, בית דין כופין אותו לישא כדי לקיים מצות פריה ורביה.
מיהו אם עוסק בתורה וטרוד בה, ומתירא לישא אשה כדי שלא יטרח במזונו ויתבטל מן התורה - מותר להתאחר".
3. מצורפת תמונת תשובה של הרב עובדיה, אחת מתוך עשרות של תשובות שמובאות בספר "מגיד הרקיע"
שבכולם הכריע הגר"ע זצוק"ל כי אין לאחר את גיל הנישואין משום סיבה שבעולם.
כל גדולי הדור הצרו על זה, וגם חלק מהנסתרים מדברים על זההדוכס מירוסלב
בחריפות.
וכמו שאומרים בחסידות, אפילו בצדיקים וגדולי הדור יצר הרע מתלבש לפעמים.
וכתב על זה מרן החיד"א כבר בדורו דברים חריפים מאוד.
הדור שלנו בטח לא צדיק יותר מדורו שהוא יכול להגיד שלום עלייך נפשי...
למה לא בטח לא יותר צדיק?אריק מהדרום
כי אתה החלטת שהוא לא יותר צדיק? מעניין.
הוא לא החליטיפה עיניים
זה כתוב בכל פינה במקורות היהודיים מה יהיה בדורו של משיח, ועל צורת השתלשלות הדורות ברמה הרוחנית והתורנית שלהם.
פשוט לא נכוןאריק מהדרום
הרבנים בני זמננו אינם מקורות יהודיים.
אותה טעות שוב ושוב.
אתה הבנת, הוא לאהדוכס מירוסלב
הוא חשב שהתכוונתי שהדור שלנו רשעים, ואני התכוונתי לומר שהנסיונות יותר קשים.
אז הוא כתב דבר לא קשור, ואתה הבנת למה התכוונתי 
אולי טעיתי בלשון, אבל היית אמור להבין למה התכוונתיהדוכס מירוסלב
לא לדיני שמים בפועל אלא לנסיונות ולנפילות.
הדור שלנו צדיק פי כמה מכל דור שהיה אי פעם דווקא בגלל שיצר הרע משתולל.
אבל מי שמכחיש שיצר הרע משתולל, קרי אתה, הוא עיוור לחלוטין.
אם אתה חושב שהחיד"א חשב שבדורו הפריצות קשה מבדורנו ועדיין לא התיר את זה בזמנו אבל היה מתיר את זה היום יש לך בעיה בהבנה של המציאות, או בהבנת דברי חז"ל 
מאחורי הרגשות העזים שלך, יש גם עובדות מוצקות ?יפה עיניים
אנא ראה את תגובתי להודעה היפה שלך למעלה.
אתה תגרום לאנשים לתלות עצמם באילנות כפשוטואריק מהדרום
אין הנחיה גורפת לכל יחיד, יש הרבה שלא נשואים באושר ועושר רק כי לא חיכו כמה שנים.
תשובה אחת לכל השאלות האלו ונשים לזה סוףיפה עיניים
נישואי בוסר הם פירות של דרך לקויה ולא של גיל לקוי.
ההנחייה הגורפת היא זו של חז"ל - בין 18 לחופה, ואת זה פסק גם השולחן ערוך. מי שמתעכב עד לגיל 20 בית דין גוער בו.
והפוסקים מביאים שהאיחור עקב לימוד התורה הוא עד גיל 20 בלבד, ויש כאלה שהרחיבו מעט כלפי מעלה.
מכאן - יש חריגים ויוצאי מן הכלל.
הקלות שבה מרחיבים את הכלל הזה לכל האוכלוסיה רק נובע מחוסר עבודה ודרך תורנית של אותם אנשים.
אף אחד לא אומר לזרוק אדם להתחתן בלי להתחשב במצבו, אבל דרך החיים ודרך העבודה של כל זוג הורים צריכה להיות מכוונת לכך שבנם וביתם יתחתנו בגיל 18. וזה הליקוי הגדול.
יש פה עוד נקודהברגוע
אתה מצטט רבנים חרדים,
אבל בציבור החרדי מראש מחנכים להתחתן בגיל צעיר, ולכן מי שמגיע לגיל 18 או 20 כבר מוכן לחתונה.
בציבור שלנו לא מחנכים כך, ולכן יש הרבה בציבור שלנו שלא מתאים להם להתחתן לפני גיל 21 או יותר.
אף אחד לא מתווכחיפה עיניים
יש עובדות.
מכבסת מיליםיפה עיניים
אנשים שמתגרשים אחרי נישואי בוסראריק מהדרום
הגדולים לא קובעים הכל, בטח שלא בהחלטות אישיות, חלאס עם החרא הזה.
הנה, לא כיבסתי את המילים בשבילך.
נא לעיין במקור הציטוטלא שייך
לא צריך לומר הפוך כדי להבין אחרת. באותה משנה כתוב בן 5 למקרא, והכונה דאס מתחילים ללמוד מקרא, או בן 13 למצוות- שאז מתחיל חיוב מצוות וכו'. אז גם כאן אפשר בקלות להסביר שבן 18 לחופה הכונה לגיל התחלתי בו זה נהיה רולוונטי ולא למספר מוחלט. (דרך אגב יצחק אבינו התחתן בגיל 40, ועיין באברבנאל שם שכתב שזה תלוי בשלות).
חח מה?יפה עיניים
עיינתי היטב שם, והגמרא והפוסקים דנים בזה.
תמיד יש יוצאי מן הכלל, אבל אם חזל אומרים שבן 18 בשל, אז הוא בשל, גם אם יקום דור שיחליט שהוא רוצה לשנות סדרי עולם.
אגב, יצחק אבינו זו לא ראיה, כפי שהרבה דברים הם לא טרם מעמד הר סיני.
גם לא נכוןלא שייך
כמו שלענין סדר הלימוד המופיע במשנה שם (בן 5 ל מקרא וכו') שינו במהלך הדורות, ואל רק יחידים אלא כמעט כולם באופן גורף (עיין בשו"ע הגר"ז שהסביר שהסיבה היא בגלל שבימינו כבר תורה שבעל פה ניתנה להיכתב, אז אין חשיבות גדולה כל כך להיות "סיני" - לדעת הכל בעל פה, לעומת "עוקר הרים", ולכן עדיף להשקיע בהבנה לעומק הענין), כך גם לענין השאר. הטענה שלך צודקת אם המשנה היתה מורה הלכה, אבל היות ובן 30 לכח זו אינה הלכה (ואם כן אשמח לשמוע מה זה אומר, במיוחד החלק של בן 100 וכו') מאוד הגיוני שגם כאן. יתכן שאידיאלי שבן 18 יהיה בשל וזה שבימינו זה לא עובד סימן שיש לנו דור עם בעיות, אבל זה לא חדש והפיתרון הוא לא להתחתן אלא למצוא דרכים להתבשל מוקדם יותר.
יצחק אבינו לא מצא את אישתו לפני כןרשש
כידוע שהיא היתה בת 3 בנישואיה - לפני שנולדה טיפה קשה להתחתן
30 יום קודם יצירת הוולד מכריזים בשמים מי בת זוגורשש
התכוונתי שגם אם היה מחפש אישה קודם הוא לא היה מוצא
40 יום.מפצלש"ת
בדור שלנו יש הרבה מאוד יוצאים מהכללאריק מהדרום
מקומם של היוצאים מן הכלל הוא בצנעה מול הרב, ולא בהלכה למעשה.יפה עיניים
הלכה למעשה הולכים לפי הכלל.
נראה שרוצים להבליט את יוצאים מן הכלל כדי לתת לגיטימציה לכלל, רק ללא שום ביסוס הלכתי מאחורי זה.
הבנתי את הגישהיפה עיניים
שולחן ערוך אבן העזר סעיף ג:
מצוה על כל אדם שישא אשה בן י"ח, והמקדים לישא בן י"ג מצוה מן המובחר. אבל קודם י"ג לא ישא דהוי כזנות. בשום ענין לא יעבור מך' שנה בלא אשה ומי שעברו עליו כ' שנה ואינו רוצה לישא בית דין כופין אותו לישא כדי לקיים מצות פריה ורביה. ומיהו אם עוסק בתורה וטרח בה ומתיירא לישא אשה כדי שלא יטרח במזונו ויתבטל מן התורה מותר להתאחר.
או שגם השולחן ערוך הוא לא פוסק בעיינך 
תסביר לי רק למה לך לכנות מישהו "בור ועם הארץ"?יעל מהדרום
אי אפשר היה להסביר בלי הכותרת הנלבבת הזו?
אתה מתיר לאחר נישואים בלי שום סיבה, אחרי גיל 24הדוכס מירוסלב
נגד כל גדולי הדור, ואתה טוען שכולם מגלים פנים בתורה שלא כהלכה?
אם אתה טוען ככה, אז אתה עם הארץהדוכס מירוסלב
במקום לבלבל את המוח תפתח את הגמרא באותו מקום שאתה מתווכח עליו פה שעות.
שורה אחת לפני כתוב שיש יתרון להתחתן מוקדם ככל האפשר.
מצויין במפורש גיל 14, ושגיל 16 זה כבר נתינת מקום ליצר הרע.
חלאס, חפרת בלי סוף בלי לפתוח מקור אחד. הראית לנו כמה אתה עם הארץ וכמה הפה שלך מלוכלך.
עשית אך ורק נזק פה, לעצמך ולדיון בסוגיה הזאת.
חחחח ולמה אתה נגד? כי העולם המערבי חושב שזה פסול?הדוכס מירוסלב
אויש אברעוךךךךךךךךךךךך.
אצלך החוקים של המדינה יותר חשובים מהתורה.
ואתה טוען שאחרים מגלים פנים בתורה שלא כהלכה?
יש מימרא כזאת "רשע, שוטה וגס רוח". just sayin'
עניתי, אתה פשוט לא מספיק חכם כמו שאתה חושב.הדוכס מירוסלב
ע"פ ההלכה מותר לאדם להתחתן בגיל 13.
הגמרא אומרת, בהכי מפורש שיש, שלהתחתן בגיל 14 זה אידאל
"אמר רב חסדא האי דעדיפנא מחבראי דנסיבנא בשיתסר ואי הוה נסיבנא בארביסר הוה אמינא לשטן גירא בעיניך".
תלמד לקרוא, חמוד.הדוכס מירוסלב
ותגיב לעניין.
איך אתה בדיוק אומר שהתורה לא אמרה שיש חשיבות לחתונה בגיל צעיר לאור דברי הגמרא?
תגיב לעניין, אל תהיה טיפש גמור (שים לב, זה לא עלבון, זאת אבחנה מלומדת). זה מקשה על הדיון איתך.
אני לא נגד,הדוכס מירוסלב
תלמד הבנת הנקרא.
🙌הדוכס מירוסלב
took you long enough!
אני חושב שבתרבות מערבית זה פשוט תלוש מהמציאותמשה
להגיד שיש שאיפה לשנות את הגישה המערבית לטובת משהו אחר? אהלן וסהלן. צריך פשוט להבין שכל עוד חיים בתרבות הזו וכפופים למשרד החינוך הישראלי עד גיל 18 זה לא אופציה.
מה כן אפשר?
ללמוד פחות שנים בישיבה
לקצר 12 שנות לימוד ל-8 (אפשר, לפחות ל-30% מהתלמידים)
להתחיל לימוד מעשי של מקצוע בגיל 15 ולא בגיל 22
לבטל את שירות חובה ולשלם משכורת למי שמתגייס ומתמקצע
לבטל את השירות הלאומי
כל זה יכול לעודד נישואין בגיל צעיר יותר.
אנחנו לא מערביים. נקודה.יפה עיניים
אני יכול להרחיב על מה שכתבת, אבל הכותרת לטעמי מספקת.
אם נמשיך לחשוב בגישה של אנו חיים בתרבות הזו, וזה מה שיש, סופה של היהדות תגיע.
אתה כפוף לתרבות הזומשה
אתה מתפרנס ממנה, (וברוחב לב).
אם לא היית בתרבות מערבית לא היית יכול ללמוד תורה בכולל כי צריך שיהיה ציבור עשיר מספיק להחזיק אותך.
יש לי הרבה ביקורת על התרבות הזו שהופכת את המתבגרים לתינוקות וכפועל נלווה הם לא בשלים לנישואין, אבל צריך לחיות במציאות ולפעול בכללים שלה.
אתה רוצה להתחתן מוקדם? יש לי (ככלכלן חובב) ערימה של דברים שאם תעשה זה יהיה אפשרי. אתה בא איתי?
התרבות המערבית היא לא היחידה שתומכת בלימוד תורההדוכס מירוסלב
בתקופת הגאונים והראשונים חלק לא מבוטל מהתורמים לישיבות היו בארצות ערב, אולי הרוב.
וגם אם תגיד שבאירופה היו תורמים, הם לא התרבות שיש היום.
הקטע של לקצר שנות לימוד- בעד!!לב אוהב
גם לגבי לימוד מעשי של מקצוע, וכמובן שירות לאומי..
חייב לעודד נישואין בגיל צעיר. או לפחות להגיע לעצמאות כלכלית ..
בן 18 לחופה זה לא גיל מינימלי בשום הבנההדוכס מירוסלב
לא בגמרא ולא בפוסקים.
הגמרא מציינת במפורש גיל 16 וככה נפסק, וגם את גיל 14. וזה באותו מקום.
אכן, אבללא שייך
נכון שבגמרא בקידושין כתוב גם גילאים מוקדמים. הנקודה שטענתי היא שאלו שרוצים להוכיח מהמשנה שצריך להתחתן דוקא בגיל 18 טועים, מכיון שכמו שלמקרא זה גיל אידיאלי להתחיל ככה אפשר לומר גם לגבי נישואין. ההוכחה שלך עוזרת לטענה שלי. מכך שהגמרא מזכירה גילאים מוקדמים יותר, רואים שהגיל של המשנה אינו כלל ברזל אלא גיל מומלץ (הוא גם לא יכול להיות מקסימום, כמו שהגמרא שם מזכירה את גיל 20 וכו'). לכן המשנה יכולה לשמש כקו מנחה (כמו לגבי סדר הלימוד שהשתנה בימינו) ואי אפשר לפסוק הלכה ממשנה (המורה הלכה מתוך משנה וכו').
יש לי ידעאריק מהדרום
כבר הגבתי לך בהודעות קודמותיפה עיניים
נישואי בוסר הם תופעת לוואי של דרך לא נכונה, ודו"ק.
אתה בעצמך דרך לא נכונהאריק מהדרום
רבים מגדולי ישראל היום הנהיגו אחרתק"ש
מי בדיוק? להגיד "גדולי הדור" סתם זה לא חכמההדוכס מירוסלב
אני לא מכיר אחד מגדולי הפוסקים שאמר ככה.
יותר מזה, כל גדול דור נזף מאוד בראשי ישיבות בסביבה שלו ואמר שהם עושים את זה משיקולים זרים (פרט לרב עובדיה ולרב קנייבסקי שהובאו למעלה ודעתם מפורסמת).
החפץ חיים ועודלא שייך
החפץ חיים ועוד התירו להתעכב עד גיל 25 לצורך לימוד תורה.
חז"ל זה לא החפץ חיים. והם כבר סייגו את ההיתר הזה במקומוהדוכס מירוסלב
מדובר שם אך ורק באדם שלא מגיע לנסיונות ונפילות.
ואם אתה חושב שיש אחד בדור הזה שעומד בתנאי הזה, אתה מוזמן לשלוח לי כתובת אני רוצה ברכה.
ההיתר הזה שייך אולי לאחד מעשר בדור הזה, במקרה הטוב.
ולא בהכרח שהם בכלל אלה שבישיבות.
תפסיקו לכתבו היתרים מהאוויר, כאילו שבדור החפץ חיים היו נסיונות כמו היום. לא יאמן.
ביקשת שמות נתתי..לא שייך
גם הרב עובדיה והרב חיים קנייבסקי זה לא חז"ל. למעשה רבים וטובים התירו לדחות את גיל הנישואין עד 24/25 לצורך לימוד תורה. אכן בחורי הישיבות הם מן הסתם לא יותר מ10 אחוז מבני גילם בדור, וברור שיש ענין גדול להקדים, אבל לכתוב בצורה גורפת שאין להתיר ואף אחד לא מתיר (רק האויר), זה לא רציני ולא מכבד.
אתה שוב לא קולט מה שאני מנסה להגיד?הדוכס מירוסלב
כשהחפץ חיים אמר מה שאמר הוא אמר את זה במסגרת דברי חז"ל.
כשאמרתי שהחפץ חיים לא חז"ל זה לא שונה מהעובדה שהרב עובדיה והרב קנייבסקי הם לא.
חז"ל הגדירו שאדם יכול לחכות עד גיל X ולדחות את החתונה בשביל לימוד תורה - כשהוא לא נופל בעבירות.
הפרשה שלנו היא המקור להבנה הזאת. למה? כי יעקב אבינו שמר על עצמו בזמן שלמד תורה ודחה את החתונה.
אני חושב שבלי להכנס לפרטים שם ברור לך שזה לא מדבר על ימינו.
והחפץ חיים חי בתקופה שאמנם בעיניי רבים הייתה מתירנית אבל לא התקרבה לצרות שיש היום.
היום, כנראה, שהחפץ חיים לא היה כותב ככה. למה? כי גם הוא פסק, מן הסתם, לפי ההלכה.
מעכבים כשאפשר לדחות את יצר הרע.
קולט קולטלא שייך
הבנתי טוב מאוד.
נכון שזה במסגרת של דברי חז"ל, ונכון שזה רק למי שלא עובר עבירות בינתיים. אבל להחליט שאילו הוא היה חי בימינו הוא היה פוסק אחרת זה קצת הגזמה. יכול להיות שאתה צודק, אבל יכול להיות שלא. וגם יכול להיות שלחלק הוא היה פוסק כך ולחלק אחרת.
הטענה המרכזית שלי היא, שיש מקום לדחות את גיל הנישואין במסגרת הילכתית מבוססת היטיב, ומי שעושה כן מן הראוי לא להתנפל עליו כעל חוטא שאינו שולט ביצריו!
אני מכיר רבים וטובים שאפילו בזמנינו הפרוץ עדיין לומדים בשקידה ומנצלים את זמנם לעליה ברוחניות ולימוד תורה, בתור רווקים! (הגישה של אם הוא היה חי הוא היה אומר... היא פתח למדרון חלקלק של שינויים בהלכה, לקולא ולחומרא. לא מומלץ).
תודה על הלינק, להלן לינק לקטע אחר בדבריו שיותר רלוונטי לנידון שלנו (שם הוא מתייחס בפירוש לזמנינו): ט – גיל המצווה למעשה | פניני הלכה
מחילה על סגנון הכתיבה, התבלבלתי בינך לבין הניק השני ההואהדוכס מירוסלב
לא החלטתי בשביל החפץ חיים, אני פשוט רואה מה תלמידי תלמידיו פוסקים היום בפועל.
אבל בכל אופן האמירה הזאת לא בעייתית, היא נהוגה מאוד. אולי זאת קצת גאווה מצידי להגיד אותה, אבל זה עניין אחר, לא בעיה באמירה עצמה 
לא ראיתי איפה הראיה שלך בקישור, אתה יכול להסתכל בדיון שלי עם @ברגוע כדי לחסוך דיון כפול ולהגיד לי מה אתה חושב ששונה ממה שאני אומר.
אני מצטט את דברי חז"ל ""בן עשרים שנה ולא נשא אשההדוכס מירוסלב
כל ימיו בהרהורי עבירה".
אתה משום מה חושב שהאחרונים יודעים יותר מחז"ל. יש לך כנראה הפרעה נפשית כלשהי.
אתה מוזמן לקרוא קצת כדי לצאת מהטיפשות שלך
ז – גיל חיוב המצווה לגברים | פניני הלכה
"עֵת לָלֶדֶת וְעֵת לָמוּת, משנולד אדם הקב"ה מצפה לו שישא אשה עד עשרים שנה. הגיע לעשרים ולא נשא אשה, הקב"ה אומר לו: עֵת לָלֶדֶת הוא לך ולא רצית, אין זו אלא עֵת לָמוּת" (קהלת רבה ג, ג).
לא יאמן כמה שהבנת הנקרא שלך לקויההדוכס מירוסלב
לא, טיפש.הדוכס מירוסלב
תלמד פשוט לקרוא.
זה כתוב בפשטות מספקתהדוכס מירוסלב
מעבר לכך, תצטרך לשלם לי על זמני.
אה גדולי הדור הם אלה שאתה החלטת שהם כאלהאריק מהדרום
וכל השאר לא? מעניין.
גדולי הדור מוסכמים על כל הדוריפה עיניים
יש שמות שאם נשאל עליהם במגזרים שונים, לא תהיה הסכמה מרובה ויש שמות שכן.
לא כל כך קשה לזהות מי גדול דור ומי גדול במגזר שבו הוא חי.
נכון, אם מקומות מסננים כל מי שלא הםארץ השוקולד
אני לא חושב שהרב קנייבסקי לצורך העניין גדול מהרב יעקב אריאל, אבל אתה לא תמצא את השו"ת של הרב יעקב אריאל בבית מדרש חרדי.
אתה טועה. הציבור הרחב הוא זה שקובע, לא קהילה מסויימת.הדוכס מירוסלב
וכאנשים מאמינים ברור לנו שיש סיבה למציאות הזאת שיש כאלה שגם חילונים פונים אליהם ויש כאלה שלא.
וחוץ מזה, למרות העקיצה המרומזת לציבורים מסויימים, הם קיבלו גדולי דור מהציבור "שלנו" עד לא מזמן.
למשל הרב קוק, הרב שפירא, הרב אליהו. (ולא, קיצונים עם הפרעות נפשיות שלא קיבלו את הרב קוק לא נחשבים).
אתה מבלבל גדולה בתורה עם המושג גדול דור.
רבן גמליאל כפה את רבי יהושע למרות שהוא אמר בעצמו שרבי יהושע גדול ממנו בחכמה. ואידך זיל גמור.
ובכל מקרה, לגבי גדלות תורנית בהשוואה שאתה משווה אנחנו יכולים להמשיך בפורמט אחר, כאן זה לא המקום.
אבל ההשוואה שלך בכלל לא במקום.
גדולי הדור הם, well... הגדולים שה*דור* החליט עליהםהדוכס מירוסלב
נכוןאריק מהדרום
ישר כח.
אוי, נו. כאילו לא ברור אל מי השרים, הפוליטקאים, החילוניםהדוכס מירוסלב
והמסורתיים הולכים להתברך ולבקש עצות ואל מי רוב הפוסקים, מכל הציבורים, הולכים כדי לשאול שאלות.
אם לך זה לא ברור, לך לכותל, לקבר רחל וכו' ותראה איך כל הציבור, בלי יוצא מן הכלל, מגיב כשמגיע לשם אחד מהגדולים.
ונראה לי שיותר ברור מהעובדה שנותנים לרכב להגיע עד הקיר עצמו, אין.
מכיר אנשים עם המון קשרים ומעולם לא פתחו להם את העמודים המפרידים של החניה הפנימית של הכותל.
אתה מבין בכלל מה ציטטת ?יפה עיניים
תעיין בבקשה שוב בדברים, ובפוסקים שכתבו על השו"ע הנ"ל.
אשמח שתחדש לי + מקורות לדבריך.יפה עיניים
אתה זה שאומר מדעתואוויל מחריש
רוב במניין או בבניין ?יפה עיניים
תסתכל על כלל הודעות שלי בשרשור הזה, שם הבאתי לא מעט רבנים מהשורה הראשונה שאומרים ההפך מהטענה שלך.
אשמח שתציג נתונים שתומכים את מה שכתבת.
מחילה אבל אין לי צורך להעמיק בכך מסיבה פשוטה,אוויל מחריש
מלבד השכל הפשוט והישר שאומר שכשאדם לא בשל להתחתן אז שלא יתחתן, בנוסף לכך יש היום מספיק דעות תורניות חזקות שאומרות כך, ככה שבכל מקרה יש לי על מי לסמוך. (ואתה מוזמן לעיין פה, תתחתן בגיל הכי צעיר שאתה יכול. - לקראת נישואין וזוגיות, אני לא צריך שכנוע להתחתן בגיל צעיר כשאוכל)
אך מכיוון שאתה רוצה לראות את הדעות השונות:
נתחיל מזה שבבירור כל המקורות הקדומים מאפשרים לפחות עד גיל 20. (גמרא, רמב"ם, הרא"ש וכו')
בגמרא בקידושין ל. על גיל לפי התאמה אישית:
א"ל רבא לר' נתן בר אמי: אדידך על צוארי דבריך משיתסר ועד עשרים ותרתי. ואמרי לה: מתמני סרי עד עשרים וארבעה.
כתנאי: (משלי כב, ו) "חנ(ו)ך לנער על פי דרכו"
ר' יהודה ורבי נחמיה. חד אמר: משיתסר ועד עשרים ותרתין. וחד אמר: מתמני סרי ועד עשרים וארבעה:
רבני דורנו שיצא לי לשמוע על דעתם:
הרב אבינר
הרב ש"ך (מובא בספר אורחות הישיבה, עמ' ת') - אמר, שמי שלומד טוב - לא יתחתן לפני גיל עשרים ושתיים, ומי שלא לומד כ"כ טוב - לא לפני גיל עשרים ואחת, כי לפני גיל עשרים ואחת אדם אינו יודע לנהל בית.
החזון איש (בקובץ מבקשי תורה, ח"ב, עמ' קמ"ג) הורה, שבני ישיבה צריכים להתחתן בין הגילאים עשרים ושתיים ועשרים וארבע.
ר' יחזקאל לוינשטיין (מובא באורחות הישיבה, שם) אמר, שמי שלומד טוב - לא לפני גיל עשרים וארבע.
הרב איתן אייזמן
הרב יהושע שפירא - נותן הדרכה לכלל ל18 אך מחייב שיתנו הדרכה ייחודית לכל פרט
הרב נריה גוטל
מקור לשלושתם: https://www.yeshiva.org.il/midrash/5848
הרב אליעזר מלמד
https://www.inn.co.il/News/News.aspx/288601
https://www.inn.co.il/Articles/Article.aspx/12164
הרב אליקים לבנון (לפי הנהוג באלון מורה)
הרב מרדכי אליהו אומר להקדים כמה שאפשר ובלבד שיהיו יראי שמיים ואחראיים.
הרב יעקב אריאל השיב לשאלה שנהוג להתחתן בשנות העשרים המוקדמות, לא קודם ולא אח"כ.
הרב דב ליאור ענה, שמי שזה לא מפריע לו - יוכל לדחות זאת מגיל עשרים עד גיל עשרים וארבע / עשרים וחמש.
ואתה יכול להעמיק ולמצוא עוד הרבה דעות בחיפוש פשוט באינטרנט ושאילת הרבנים בישיבתך.
מלבד זאת, כמו שהזכרתי במילה בתגובה שציטטתי בתחילת ההודעה, רוב קוראי הפורום משתייכים לציבור הדתי לאומי שבענייניו האישיים נוהג לפי מה שמתאים לדרך האישית של כל אחד, במסגרת ההלכה כמובן, ולא לפי הוראות הגדולים (למשל בבחירות לעירייה). כך שטענות כמו כל גדולי התורה אומרים גיל מסוים הן בלאו הכי פחות רלוונטיות, וגם אותן הוראות הן לכלל ולא לפרט (וכאמור, כולם מסכימים שצריך להתחתן בגיל צעיר כשניתן).
ומה הסתירה בדיוק ?יפה עיניים
זה פשוט שמי שלא בשל לא מתחתן.
רק שיש דבר יותר פשוט, התורה אמרה לך שבגיל 18 אדם בשל.
אתה רוצה להתווכח ? להביא דוגמאות נגד ? לומר שהעולם השתנה ? תביא, רק מה שתביא, זה יוצא מכלל התורה, ואותם צריך לדון בנפרד.
כשבאים לחנך דור - צריך לחנך אותם על רגל הכלל ולא על רגל היוצאים מן הכלל.
הדוגמאות שנתת נחמדות, אך מכנה משותף אחד לכולם - הם מתנים ומסייגים במילים שדורשות ביאור פרטני.
אגב, הרב מרדכי אליהו זצ"ל כפי שהבאתי כאן בשם בנו, מציין לא לדחות אחרי 20.
וכפי שציינתי, הרוב הוא כאמור - במניין, ועם סיוגים רבים.
אה אז הרב אליהו זה התורה והרב אבינר זה תרבות המערב אם כךאריק מהדרום
אתה חוזר על אותה טעות שוב ושוב ולא לומד.
מה הקשר ?יפה עיניים
מה קשור תרבות המערב ?
יש מדרג והוא פשוט, וזה היה לאורך כל הדורות ופשוט הוא.
ואם מבחינתך הרב אבינר והרב אליהו הם באותה שורה, אז סיימתי את הדיון ברשותך.
שבת שלום,
הרב אליהו אומר שתנאי הכרחי זה שיהיו אחראיים ויראי שמייםאוויל מחריש
כל עוד הם לא כאלה זה לא משנה, על פי המציאות צריך לבחון כמה נמצאים ברמה הזאת בגיל הזה.
זה כמו שתגידיפה עיניים
כל עוד אתה לא שומר טהרת המשפחה אל תתחתן.
צריך להבין את דבריו של הרב אליהו, והבאתי כאן את בנו שאומר בשמו במפורש ונוקט בגיל של מתחת ל 20, תסתכל למעלה.
על כל שאלה בעולם אפשר לתת הסתיגויות ולתת כותרת כללית שאם לא עומדים בה לא נכנסים לקטגוריה.
העניין הוא פשוט יותר.
המשנה באבות, הגמרא, לאחר מכן הפוסקים והשולחן ערוך בראשם מציינים את גיל 18 כגיל שנדרש לחנך את ילדינו שבו צריך להתחתן. שהוא המובחר, והוא לכתחילה. אם אדם עובד לפי הכללים בדרך התורה, בהגיעו לגיל 18, הוא בשל להתחתן.
זה שנותנים זמן נוסף כדי להתמודד עם בעיות אחרות - זה לא לכתחילה, זה פועל יוצא של דרך שלא הייתה נכונה.
ולא לכך אנו רוצים לחנך.
אתה בא לתת פתרונות למי שהסתבך ולא מוצא את עצמו בגיל 18, זה ברור שיש כאלו.
אך האם הדרך שלנו לכתחילה זה לדון בבעיות האלו ? לא, אנו צריכים להקדים תרופא למכה של התרבות המודרנית, בכך שלא נצטרך למצוא פתרונות למצבי קיצון כאלו.
אני בהחלט יגיד את זה, וכנראה גם רוב הרבניםאוויל מחריש
אתה כנראה לא מבין שאיסור נידה הוא כרת ועיכוב גיל הנישואים בשעת הצורך זה הכשר מצוות עשה.
אני מודע למקור הזה, אבל יש מקור אחר שמחדד את דבריו.
אין בעיה, תחנך את הילדים שלך איך שאתה רוצה, זה עניין שלך, אבל רצה ה' ורוב הפורום פה לא הילדים שלך...
מה זה משנה אם המצב לכתחילה או בדיעבד? קיצון או לא זה המצב כיום נקודה. בהתאם אילו אנחנו צריכים לפעול, ורוב האנשים שאני מכיר גדלו כפי שהתורה מורה ולמעשה רובם לא בוגרים מספיק, מעבר להתנהגות על פי כללי התורה יש את הנפש והשכל של האדם וזה משהו שקשור גם מעבר לקיום מצוות.
בגמרא עצמה יש דעות שמאפשרות עד 24, ויש דעות שונות בפוסקים, היתרים של לימוד תורה, מציאת זיווג
יפה שיש מקור אחר לשולחן עצרוךיפה עיניים
לפי דבריך אין חוטאים, כי לכל דבר תמצא דעת מיעוט במקורות.
וזה בהחלט קריטי אם זה דיעבד או לכתחילה! לא יוצאים בהצהרה של מותר מעל גיל 20, שכל ההיתר הוא צמוד לקריטריונים מסוימים ופרטיים. האמירה ההלכתית כלפי חוץ צריכה להיות ברורה! לחנך את ילדינו לכיוון ה 18. אחרי זה אפשר לדבר כל מקרה לגופו. אבל לתת לגיטימציה לכתחילה לכן מאן דהוא לחשוב שזה לגיטימי שהוא בגיל 21 ולא נשוי, זה השורש לכל הפרישות מדרך התורה היום.
מחילה, לא הבנתי את התחביר של החלק המצוטטאוויל מחריש
"יפה שיש מקור אחר לשולחן עצרוך
אין מתוך דברי לפסוק אלא לתת דוגמא לדברים שהבאת."
נכון, כל עוד יש גדול תורה שמתיר לעשות משהו אז מותר לעשות אותו...
אם זה לא ברור עדיין הנושא הזה הוא מסוים ופרטי לכל אדם, וגם ברמת הכלל יש ציבורים שונים ואינו דומה מי שגדל בבית חרדי למי שגדל בבית דתי לאומי. אם עדיין לא הבנת, כולנו מסכימים שצריך להתחתן כמה שיותר מהר, אבל בשביל זה צריך להיות מספיק בוגר, וזה לא שאלה רק של גיל.
...הדוכס מירוסלב
"נכון, כל עוד יש גדול תורה שמתיר לעשות משהו אז מותר לעשות אותו..."
זה לא ממש נכון. אלא אם אתה מתכוון לגדול דור.
שים לב שלמרות כל הדיונים פה לא הובא גדול אחר שאמר שיש בעיה של בגרות או אי בשלות נפשית.
בגרות זאת המצאה לא תורנית.
סיבות לוגיסטיות הן רלוונטיות, ושוב, בתוך טווח ההלכה. לא כמו שאנשים פה מנסים להמציא שאפשר לדחות סתם ככה.
אתה רציני? בגרות =(בשלות) זו המצאה לא תורנית?אוויל מחריש
למה שלא נעשה כמו המצווה מן המובחר? שכולם יתחתנו בגיל 13.
שאל את עצמך, לא אותיהדוכס מירוסלב
חז"ל לא דיברו על בשלות או בגרות.
תמצא לי איפה מוזכר דבר כזה בגמרא.
כתוב לבדוק את המשפחה, אפילו בדיקת המידות זאת הבנה שלנו לגבי הנזכר מקודם.
חנוך לנער על פי דרכואוויל מחריש
קידושין ל.
א"ל רבא לר' נתן בר אמי: אדידך על צוארי דבריך משיתסר ועד עשרים ותרתי. ואמרי לה: מתמני סרי עד עשרים וארבעה.
כתנאי: (משלי כב, ו) "חנ(ו)ך לנער על פי דרכו"
ר' יהודה ורבי נחמיה. חד אמר: משיתסר ועד עשרים ותרתין. וחד אמר: מתמני סרי ועד עשרים וארבעה:
מה הקשר??!!?!?!הדוכס מירוסלב
אם ה"בגרות" הזאת שאתה מנסה לדחוק פה כאילו היא איזה פיל הייתה שייכת היו מזכירים אותה לגבי זיווגים גם.
אין שום קשר בין הנכונות של אדם להקשיב לביקורת לבין בגרות.
בגרות זאת המצאה שכוללת דברים שאין להם שום קשר לשום דבר בתורה.
ואדרבה, אתה רק מחזק עוד יותר. אדם שיתחתן אחרי גיל 24 הוא בול עץ שלא ישתנה ומאוחר לו מכדי להצליח להתאים את עצמו לאישה שמולו.
או שיש מושג כזה "עודף בגרות" לשיטתך?
כמו שאמרתי, אתה מוכיח את ההפך הגמור לחלוטין. עדיף להתחתן בן 16 כשעוד אפשר לעצב אותך בקלות. ואתה, מיידית, סותר את עצמך שטוען שלא רק שכדאי להתחתן כמה שיותר מאוחר אלא אסור להתחתן לפני גיל 18 (דבר שלא נאמר ע"י אף אחד בשום מקום בשום זמן ובשום צורה)
רש"יאוויל מחריש
אדידך על צוארי דבריך - בעוד ידך תקיפה על בנך קודם שיגדיל ולא יקבל תוכחתך השיאו אשה משיתסר שנין הגיע זמן לכנוס ויותר מעשרין ותרתין אל תאחרהו
אתה צוחק? או שאתה לא קורא את מה שאתה כותב?הדוכס מירוסלב
אתה מביא לי הוכחה ל"בגרות" מדברי הגמרא שאומרת שצריך להתחתן בגיל 16 כי האדם מוכן לשמוע כראיה לזה שצריך לעכב את הנישואים לגיל מאוחר יותר כשברור לכולם שאנשים פחות שומעים להורים שלהם?
מה נסגר איתך אחי?
כתוב שם מפורש לא לאחר את הנישואים ומשם אתה מביא ראיה?
תיכף תגיד לי שלמרות שבמפורש ברור שלא פחות בוגרים היום מאז, וגם לאור העובדה שכל גדולי הדור כותבים אחרת והרב מלמד כתב במפורש שזה לא חילוק בבגרות נפשית אתה טוען שיש חילוק?
הסיבה היחידה שאומרים מה שאומרים ולא לפני 18, זה כי המציאות מכתיבה אחרת. וככה גם הכי מאחרים טוענים. וגם זה צריך להיות בתנאי שחז"ל קבעו שהאדם עומד בכל הנסיונות.
אתה מוזמן למצוא לי מי שמדייק כמוך.
ייתכן ויש מי שאומר שצריך איזשהי בגרות, אך מכל הדיון הארוך לא ראינו אחד כזה בטח לא בין גדולי הדור.
הטעמים לאיחור, עד הגבול האחרון ביותר שיש, הם אחרים.
חנוך לנער על פי דרכו, זה כל הקטע...אוויל מחריש
מה אתה מנסה להבין מזה? ולמה אתה משליך לדברים לא קשורים?הדוכס מירוסלב
ועוד כשהראיות שלך סותרות את עצמך?
כתוב שם שאדם צריך להקדים ככל האפשר כדי שהוא יהיה בר שינוי ותוכחה, ואתה רוצה להגיד לאחר? בשביל מה? שהנישואים יהיו קרים ויבשים וטכניים? או כדי שאחוז הגירושים יעלה?
לא מבין...
ובסדר, לו ההייתי מניח כדבריך כנ"ל שזה מה שנראה לך עדיף.
יש חנוך לנער על פי דרכו. סבבה. מה הקשר בין החינוך לבגרות?
מחילה גם אני לא הבנתי אותךאוויל מחריש
לא הבנתי מה סותר ומה הקשר לשאר הדברים שציינת.
נשאלת השאלה, מתי משיאים את הבנים? תשובה: "אדידך על צוארי דבריך משיתסר ועד עשרים ותרתי. ואמרי לה: מתמני סרי עד עשרים וארבעה. "
כתנאי: (משלי כב, ו) "חנ(ו)ך לנער על פי דרכו" כלומר לפי מה שמתאים לו.
ולפי מה זכור לי יסוד המחלוקת בין שני הדעות זה בגלל אזורים שונים.
איך חזרת אחורה בדיון? דיברנו על העובדה שלא צריך בגרותהדוכס מירוסלב
ראיתי עכשיו שהרב מלמד כותב בהערות שחז"ל אמרו שגיל 16/18 לפחות זאת הדרכה בגלל בגרות.
אבל זה נראה הפוך מדברי רש"י שהבאת בעצמך.
וגם סותר את דברי הגמרא בשורה שלפני על גיל 14.
וכן אפשר להבין שיש "עודף בגרות".
אבל לא הסכמנו עליהאוויל מחריש
אם אתה חושב שמישהו לא אחראי, ילדותי, בעל מידות מקולקלות יכול להתחתן אז יש פה בעיה...
אם אתה חושב שאדם יכול לדחות לעצמו את הזיווגהדוכס מירוסלב
אז אתה טועה. גם מצד המציאות זה לא באמת שייך, לכל היותר אפשר להפסיד אותו.
בכל מקרה, כבר כתבתי פה איפשהו שברור שיש אנשים שהם יוצאי דופן. אבל הם יוצאי הדופן, לא אלה שמתחתנים בזמן שחובה להתחתן.
וההדרכה הכללית היא, כמו שכתבו כל הפוסקים כולם, לא לעבור על דברי חז"ל משום סיבה שלא כפויה עליו.
לרוב המוחלט של האנשים יש מידות מספיק טובות להקים בית.
זה לא לדחות אלא להכין את עצמואוויל מחריש
ולצערנו המציאות חזקה מהאמירות שלך...
המציאות מוכיחה שאנשים שמאחרים מתגרשים בשיעוריםהדוכס מירוסלב
גבוהים כמו מי שמתחתנים "מוקדם מדי".
אז צריך ללכת בדרך הישראוויל מחריש
בזמן הראוי לזיווג, כל אחד בהקשר אילו...
שזה מה שאני אומר...הדוכס מירוסלב
אנשים מנסים להמציא כללים לדור ולהקטין את אלה שמקיימים את המצווה כראוי לה.
העניין הוא לא רק לקיים מצווהאוויל מחריש
לא עושים חסד עם קבצן כי זה מצווה, לא נמנעים מלרצוח כי זה עבירה, זה מתקשר לתגובות למטה...
אז זהו, שכן עושים את זה רק כי וכו' וכו'הדוכס מירוסלב
אמנם זה לא מציאותי בפועל לרוב העולם, אבל זה האידאל.
"קבלייס עול" בסגנון החבד"י.
מי ששואף גבוה ילמד את זה על בשרו בדרך הקשה אם לא יצליח בעצמו.
וכן, גם מי שיודע את זה לא בהכרח עושה את זה רק כי וכו' וכו', כי צריך להכניס בזה את עבודת השכל ועבודת המידות (כלומר מחשבה ושמחה וכו')
אם יש לך מקורות על כך אז אשמח לשמוע אותםאוויל מחריש
בינתיים אני שמח שיש מצוות לא תרצח כי יש אנשים שצריכים שיגידו להם לא לרצוח... (יש על זה מקורות בסגנון דומה לעניין של אי אפשי בבשר חזיר וכו' רק על הצד הפוך, שיש דברים שהם נוראיים מיסודם ולא צריך מצווה בשבילם)
מהגמ' על החזיר...ארצ'יבלד

אל תאמר שאתה לא אוכל חזיר כי אתה לא רוצה.
אלא תאמר שאתה רוצה, אבל ה' ציווה שאסור לי.
כי זה סוג מסוים של מצווה.אוויל מחריש
ההיגיון הפשוט והישר לא חושב שיש בעיה עם אכילת חזיר, אז לא צריך להמציא שחזיר זה מגעיל כדי לקיים מצוות ה'... אלא גם אם הוא בריא וטעים עושים את זה כי זה רצון ה'
לדעתילב אוהב
כל מצווה שקשורה ברגש ובנפש, צריך לתת לה את המקום לרגש ולנפש.
נגיד תפילין לא בהכרח קשור למצב הנפשי..
כנ"ל שבת.
אבל נישואין זה כל העולם הפנימי של הבן אדם, לכן אי אפשר להגיד לבן אדם "זה מצווה, וזהו. תתחתן. תתמודד לבד."
אבל ברור שהאידיאל זה להתחתן לשם שמיים. אבל קשה להגיע לשם.
אז זהו שלא.אוויל מחריש
אולי צריך לבחון האם ההגדרה של "לשם שמיים" והטעם לקיום מצוות ברור...
לשם שמים - לשם קיום המצווההדוכס מירוסלב
זה מובא בנפש החיים בפרק ד' אם אני זוכר בע"פ
מי שלא מקיים מצוות עם רגש ושמחה נענשהדוכס מירוסלב
זה פשט התורה.
גם שבת, גם תפילין. ובטח שבשבת ובתפילין יש המון מקום לרגש.
ברור שקשה להגיע לשם, אבל כשיודעים לאן שואפים ומה האידאל משתפרים.
כשלא, לא מצליחים להתרומם.
הידיעה ביוקר הנפש של היהודי היא עיקר מה שמעלה אותו מדרגה לדרגה
אתה מתחיל עם דיוקים
ארצ'יבלד
פה-https://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t1038110#11199432
לעניין הגמ', גם בזה לדעתי טעית.
הגמ טוענת שאנחנו (כיהודים) לא רוצים חזיר כי זה מגעיל אותנו, (לאו דווקא את כולנו) עקב חוסר ההתנסאות עם המאכל.
ולכן אל תדחה את המאכל בגלל הרגש שלך, אלא כי ה ציווה.
לא רואה חילוק מהותי לעניין רצח, שגם אותו צריך לקיים כי ה ציווה.
כי יש דיוקים שצריך לעשותאוויל מחריש
לעניין נישואים - מצווה מובנת בשכל הפשוט, והיינו מקיימים אותה גם ללא מצווה.
לעניין חזיר - המצווה היא לא הגיונית בשכל הפשוט, ולא היינו מקיימים בלי המצווה.
אם אתה לא רואה חילוק מהותי בין לעניין רצח בין רציחה לאכילת חזיר זה כבר עניין פסיכולוגי שלא קשור אליי...
הדיוקים שלך לא שייכיםהדוכס מירוסלב
למה אתה מערב את הצד המוסרי של המצווה בעצם החובה לקיים אותה כי כך ה' אמר?
ואולי היו מגיעים לדורנו שברור שבשר חזיר הוא לא תכלית הבריאות, והיו מפסיקים לאכול?
אתה מבין שזה לא נוגע לעצם המצווה?
אין משמעות והבדל בין מצווה למצווה בין אם היא הגיונית, בין אם היא חוקה.
בשורה התחתונה אנחנו מקיימים אותה כי כך ה' ציווה.
ואני מניח שברור לך שאנשים מסויימים, כנראה במזל מאדים, היו רוצחים להנאתם אם ה' היה מתיר את זה.
עובדה שיש אנשים כאלה אצל אומות העולם.
מצטער מאודאוויל מחריש
אך אני חושב שלא צריך להוכיח לאדם פשוט מן השורה (דהיינו לא פסיכופת) את ההבדל בין אכילת חזיר לרצח ואני פשוט נדהם שהגענו למצב שזה מה שאני צריך להוכיח פה...
אם קשה לך עם זה, פלא שאתה מצליח ללמוד
הדוכס מירוסלב
יש חילוקים הרבה יותר קשים בלימוד.
אתה צריך ללמוד איך להבין בשכל בלי לערב רגשות.
זה מסביר קצת את הקושי שלך לקבל את העניין של עבודת המידות.
זה נכון עד גבול מסויםאוויל מחריש
עד שאתה צריך להסביר לאדם למה זה לא מוסרי לאנוס/ לרצוח/ לגנוב למשל או למה זה טוב לאהוב/ לחיות/ לשמוח...
אז זהו, שאני לא צריך להסביר את זה לאדםהדוכס מירוסלב
אני לא בא לדון פה פילוסופית ע"פ שיטת יוון או הודו או מצרים או וכו'.
ונכון, טבע האדם לדעת שיש דברים שהם לא מוסריים. לכן אני עוד יותר לא צריך לדון בזה איתו.
אבל לגבי העשיה בפועל - ועוד איך שאני צריך לדון איתו.
ואם אעמוד מול אדם שיש לו תאווה לשפיכות דמים, יהיה לי מה להגיד לו (בהנחה שהוא לא חולה נפש, אלא רק מצד מזל מאדים כמו שחז"ל אמרו), לך תלמד שחיטה, מילה וכו'.
אה! יפה, מקור ראויהדוכס מירוסלב
@ארי1ישר כח
למה אתה מחלק בין אכילת חזיר, שיש בו תאווה ואפשר להתגרות אליו לבין מצוות אחרות?
זה לא נאמר רק על חזיר במקור.
ר' אלעזר בן עזריה אומר מנין שלא יאמר אדם "אי אפשי ללבוש שעטנז. אי אפשי לאכול בשר חזיר. אי אפשי לבוא על הערוה".
זה האידאל בכל מצווה, להגיע לשם.
ברור שאדם שהוא צדיק גמור באיזשהו שלב גם מואס את העבירה עצמה.
מכאן ראיה שזה שייך אפילו במדרגות הנמוכות יותר.
ולגבי שיתוף הרגש, בוודאי שזה שייך בכל מצווה. אבל רק אחרי שהסתיים התהליך הנפשי שמוביל לשם אך ורק לשם שמים.
זה מה שנקרא עבודת המידות.
בדיוק דיברתי עם חבר על הגמ בשבתארצ'יבלד
אבל, רק ברמת המחשבה, בכדי שנקיים את ציווי ה' ולא את הרצון שלך.
מכיון שזה (אולי) הכרח בכדי לקיים מצווה (ואין לה קשר ללשמה/לא לשמה. זה הרבה יותר שורשי)
אבל לעמוד ליד חזיר להריח, ואעפכ להמנע... לא, כי קיימת את המצווה בלי זה, וכן תיהיה פקח, ותתרחק.
לגבי מצוות ולאווים במחשבה, התחבטתי לא ברמה הלוגית, אבל ברמה תהיה פקח ותתרחק

מה אומר?
יש את ההבנה שלך, אני חושב שהפשט קצת כופה אותההדוכס מירוסלב
אבל הלב שלי אומר לי אחרת. תמיד היה לי קשה עם הגמרא הזאת.
מה נעשה? יש דברים שחינכתי את עצמי להגעל מהם ואני גאה בזה, לא חושב שהייתי צריך להכניס לעצמי לראש הפוך.
תמיד תירצתי לעצמי שראב"ע אומר את מה שהוא אומר כדי שאנשים לא ירמו את עצמם שהם באמת במדרגה של להגעל מחזיר, מעריות וכו'.
למה? כי כשאתה משקר לעצמך, אתה פחות מפחד וחודשש ואז הסיכויים שלך ליפול הרבה יותר גדולים.
אלא שאדם צריך להכניס את עצמו למצב שבו הוא מתנהג כאילו יש לו את התאוות האלה ועדיין לפחד מהן באותה הרמה. לכל הפחות כדי לא לרמות את עצמו, או לקיים "אל תאמן בעצמך עד יום מותך" (יש פסוק יותר טוב לזה, לא מצליח להזכר כרגע. על זה שאין לה' אמונה בצדיקים אפילו, נראה לי שזה מובא בהקשר של יוחנן כהן גדול בגמרא).
לאדם שבאמת במדרגה הזאת, בוודאי שראב"ע לא היה אומר את זה.
יש זוהר שמובא בראשית חכמה על רב יוסף (כן, רב יוסף בזוהר) שראה בחורים ש"סיכנו את עצמם" בזה שהיו במקומות שיש בהם חשש צניעות, והם אמרו לו שהנשמות שלהם ממקום שאין בו גירוי של יצר הרע. זה מובא שם בהקשר של איך ליצור ילדים כאלה.
הרי ברור שנשמות כאלה, וזה מובא במפורש בלשון הזוהר ובראשית חכמה שם, הן לא דבר פחוּת אלא מדרגה גבוהה מאוד.
הרי מה נאמר לאדם שבאמת נגעל מבשר חזיר? אדם שבאמת חינכו אותו להדחות מעריות? ברור שלא נגיד שהוא הגרוע.
אולי הוא לא במדרגת בעל תשובה, אבל אין שום אידאל להיות בעל תשובה.
ובטח שלא לחטוא ע"מ להיות בעל תשובה.
לגבי מצוות שבמחשבה יש כאן בעיה רצינית.
עצם המחשבה בהן היא עבירה, אז העניין הוא לא להתעסק איתם בכלל.
יש תאווה? תתמודד. אין תאווה? זכית.
ונראה לי שעל המשפט האחרון ראב"ע היה אומר כך גם, כי אין ברירה אחרת. לא?
מה שכתבת נראה גם נכון.ארצ'יבלד
(אלא יוצר לעצמו טיפשי ואיפשי)לגבי מה שכתבתי, חשוב לי להדגיש שזה רק ברמה המחשבות.
שרק בראש אני חושב, מותר לי, ולכן הייתי עושה את זה.
אולי באמת צריך לחכות לשלב שבשלים, וזה לא דומה למעמיד עצמו במקום וכו', כי זה ברמה המעשית, ואין דומה תאווה/לאו שאתה על ידו, לחשיבה...
שכוייח!
לא הבנתי את האמירה שלך במשפט הראשוןהדוכס מירוסלב
לגבי המחשבות, זכור שיש מחשבות שגם מצד המחשבה יש בהן עבירה.
וראיתי השבת, איפשהו, שמתישהו (אולי אחרי 120? לא זוכר) באים עם האדם חשבון גם על המחשבות שלא מצטרפות למעשה.
מה הכוונה לשלב שבשלים? כשהוא מגיע למדרגת "כי קאקי חיוורי"?
יכול להיות.
זה מסתדר עם דברי הבעש"ט על התיקון של הרהורים שכל תלמידיו כתבו שזה לא שייך בכל אדם אלא במי שבאמת הגיע למדרגת ליבי חלל בקרבי.
..ארצ'יבלד
)לגבי איסורי מחשבה, כתבתי בשרשור הראשון שאני לא מתייחס לזה, כי זה בעייתי מתוקף היותו במחשבה.
עדיין לא סגור על זה, כי אדם שחושב רוצה לחשוב מחשבות אסורות אבל נמנע כי ה' ציווה. לא עובר על לאו בעצם המחשבה הזו.
מה שראית בשבת, על אדם שרצה להוציא לפועל איך שה' ציווה. אז לא קשה...
אני לא סגור על זה,
כיון שלא צריך להוציא מניעים זרים החוצה, אם סוף כל סוף מלאת את ציווי ה'.
אולי יש בזה משום "הדור" אבל את המצווה קיימת.
תן לי לנסות אם הבנתי אותך נכוןהדוכס מירוסלב
איסורי מחשבה: קיבלתי.
הפסקה שאח"כ: אתה מדבר על מחשבה על מחשבה? זה לא אסור, אבל זה דורש מוח בHD (הפרדה גבוהה). לא כל אחד יודע להפריד בין מחשבה למחשבה על מחשבה (זאת מדרגה מעל בעולמות).
לגבי שבת: קיבלתי. לא חשבתי על זה, זה כנראה נכון. חבל שאני לא זוכר איפה זה כדי להסתכל אם פשוט טעיתי בהבנה שם.
לא הצלחתי להבין את הפסקה האחרונה שלך, אתה אומר שמי שבמדרגה של קאקי חיוורי הוא חסר לפי שיטת ראב"ע?
אפשר להבין אותך גם הפוך, אבל זה קצת לא מתחבר
לא שמתי לב שהתגובה הזאת אלי בכללהדוכס מירוסלב
חשבתי שארי הביא את הגמרא 
שוב, אתה משליך מהתורה על קטני הדעת. הם לא העיקר של העולם (ע' רמב"ם בהקדמות). גם צדיק יסוד עולם צריך שיגידו לו לא תרצח, מכמה וכמה טעמים (למשל הלבנת פנים ועוד).
אבל כן, יתכן והוא לא רוצח כשבא לו נסיון של כעס רק כי ה' אמר ככה.
ולא כי הוא באמת שוקל לקום ולקחת סכין ביד ולנעוץ אותה באדם שמולו ח"ו.
מיעוט דמיעוט פוסקים ע"פ הלישנא בתרא שםהדוכס מירוסלב
וגם שם זה לא ברור אם זה לכתחילה, ולמעשה לא אומרים את זה לכתחילה.
כמו שהביא פה @ברגוע קישור לרב מלמד, זה שעת הדוחק.
בכל מקרה ברור שאין שום בעיה להתחתן מוקדם, ושבוודאי אין שום היתר לעבור על דברי חז"ל.
בוא נעשה את זה מאוד פשוט ובשלבים,אוויל מחריש
למה אדם מתחתן?
אם אתה כל-כך מתוחכם שאתה רוצה לעשות את זה בשלביםהדוכס מירוסלב
תענה לעצמך ותמחיש לנו את כל השלבים. 
אני לא אעשה את זה,אוויל מחריש
כי נראה לעניות דעתי שיש בעיה יסודית בתפיסה של אנשים פה ואני מנסה להבין איפה...
הבעיה הבסיסית בתפיסה היא מצידכםהדוכס מירוסלב
אתם מכניסים שיקולים זרים למציאות הזיווג.
כן, יש אנשים שנגזר עליהם להיות בזוגיות עם בת/בן זוג מתעלל. אז הם לא יתחתנו?
שכחנו מיונה הנביא?
לא שואלים אתכם. על כרחך נבראת וכו'. הכי הרבה שיש לעשות זה לשפר את המצב העצמי שלנו ולהתפלל.
אנשים יכולים להלחם בה' כמה שהם רוצים, רווח הם לא יוציאו מזה.
כל התפיסה המעוותת בשרשור הזה לגבי שידוכים נובעת מחוסר באמונה וגאווה שאומרת שגם אני שותף להחלטות של ה'.
ועוד בזיווגים? שזה מה שהקב"ה עוסק בו מאז שנברא העולם?
פנימיות האדם היא שיקול זר. נשמע אמיןאוויל מחריש
לא, הם יתעלו רוחנית ויהיה להם בן זוג אחר.
אני מבין שלנפש האדם ולרגשותיו הפשוטות והתמימות אין משקל בהחלטה כל כך חשובה... אנשים שמתחתנים כי צריך...
לא, בטח אתה רוצה להגיד שלכתחילה צריך להתחתן כדי למלא תאוותהדוכס מירוסלב
ה' יעזור...
אם אלה כל האפשרויות לדעתך כדאי שתתחיל ללמוד על נישואים.אוויל מחריש
אם אתה לא מבין שיש רק לשם שמים או לשם עצמךהדוכס מירוסלב
כדאי שתתחיל ללמוד קצת תורה.
גם רצון רגשי, גם רצון שכלי, גם רצון בדביקות הם לא לשמה.
הסיבה היחידה שאדם צריך לקיים את המצוות היא כי ככה ה' ציווה.
ומי שלא מבין את זה לא התחיל אפילו בעבודת השם.
כן, מותר לקיים מצוות שלא לשמן. אמנם נאמר רק על התורה שמתוך שלא לשמה וכו', אבל בוודאי בחילוקים דקים זה שייך בכל המצוות.
אבל אתה! אתה רוצה להפוך את הדיעבד לאידאל?
אתה חושב שמתחתנים רק כי זה מצווה?אוויל מחריש
לא. שזה האידאלהדוכס מירוסלב
וכל השאר זה דיעבד...
אמנם לא מציאותי לחכות להגיע לאידאל הזה, אבל יש לו השלכה על כל המצוות שבתורה. ובכל מקרה צריך מתישהו להגיע לשם.
אז יש לך בעיה חמורה בהבנת הרעיון של נישואיםאוויל מחריש
אני יכול להפנות אותך לספר שיעזור לך לסדר את זה, אני בספק עם שרשור באינטרנט יעשה את העבודה... הוא בהסכמת הרב קנייבסקי, הרב שטיינמן שנראה לי שאוזכרו לא מעט פעמים פה.
מוזמן לתת את שם הספר בשמחההדוכס מירוסלב
אני חושב שיש לך בעיה בהבנת עבודת השם.
אבל בוא נשאר בזה...
בשמחה,אוויל מחריש
בניין הבית, זה נמצא בשער ראשון אבל לא יזיק לקרוא גם קודם.
אני מקווה שלא, אבל אני משתדל לראות שהדרך נכונה.
כבודו חשב מה התכלית של עבודת ה'?
ואם נאמר שאתה צודק, האם אין זה מן הראוי שקודם אפתור את הבעיה הזו?
לא הבנתי את הסייפא של דבריךהדוכס מירוסלב
אני לא באמת חושב שיש לך בעיה בעבודת השם, סתם הקצנתי כי אתה לא מסתכל על המטרה הסופית.
יש לי מחשבה כזאת שאומרת שאם אדם לא רואה את המדרגה הכי גבוהה כברת השגה, הוא לעולם לא יתקדם גם לצעד הבא.
צטט בבקשה מה שלא הבנתאוויל מחריש
אני בזמנים אלה נמצא בעניין הזה, לפחות מנסה להסתכל למטרה הרחוקה כרגע...
את זההדוכס מירוסלב
"ואם נאמר שאתה צודק, האם אין זה מן הראוי שקודם אפתור את הבעיה הזו?".
על איזו בעיה מדובר?
בעיה בהבנת עבודת ה' לכאורהאוויל מחריש
וכאמור, אתה מוזמן לשלוח מקורות.
מקורות לזה שהאידאל הוא לעשות רק לשם שמים?הדוכס מירוסלב
*מגרד בראש* חשבתי שזה מובן מאליו.
מרוב שפמפמו לנו את זה בישיבה, לא לתת צדקה מרחמנות כי זאת פניה, אלא לתת צדקה כי ככה ה' מצווה (ואז להוסיף את הרחמנות וכו'), אני לא זוכר מקורות כרגע.
לא מסתדר לי עם העובדהאוויל מחריש
שמצוות באות גם בשביל לתקן את מידות האדם...
מצוות לא באות בשביל לתקן מידותהדוכס מירוסלב
מהרח"ו בשערי קדושה אומר שהמידות הן לא חובה אלא כמו "קישוט" לקיום המצוות.
יש לנו עניין לקיים את התורה והמצוות עם יראה ואהבה, אלה המידות העיקריות.
יש מידות שהן עבירה (כמו גאווה). אבל אם אדם עצלן ובכל זאת מקיים מצוות, אין לו שום חסרון בעצם קיום המצווה.
אולי בהידור שלה.
המצוות באות בשביל לקיים את רצון ה'. והמידות הן כבר עניין של דרגה.
בכלל, רוב העולם מדבר רק על תיקון המידות.
אף אחד כמעט לא חושב על עבודת המידות.
ובשביל להגיע לעבודת המידות, חייב להבין שמקיימים את המצוות רק כי כך ה' אמר.
קבלת עול היא תחילת עבודת המידות, השליטה בהן. אחרת אי אפשר לעבוד איתן.
ואני שמעתי מקוראוויל מחריש
לא זוכר בדיוק איפה שאומר שהמידות הן בגדי הנשמה והמצוות הם פתילי הציצית...
(מהתניא)מיכל318
לבושים, לא בגדיםהדוכס מירוסלב
ויש הבדל גדול
לבושים זה לא בגדים?מיכל318
מילולית כןהדוכס מירוסלב
אבל יש סיבה למה לבוש נקרא לבוש ולמה בגד נקרא בגד
המצוות הן איברי וגידי הנשמההדוכס מירוסלב
לא מכיר את האמירה שאתה אומר. אמנם ברור שהמידות הן לבושי הנפש (לא בגדים, לבושים). אבל שהמצוות הן ציציות, לא שמעתי.
אבל זה מובא בזוהר יתרו פב ע"ב, המצוות הן תרי"ג עיטין.
אולי הכוונה לצד המעשי שבמצוות. ואז זה ברור.
וזאת בדיוק האמירה שאמרתי, שהמעשה ללא עבודת המידות זה בלי אהבה ויראה כאמירה הידועה שציפור בלי כנפיים לא יכולה לעוף.
ועדיין זה לא אומר שיש תכלית במידות עצמן.
המצווה מתחילה מעל למידה ומסתיימת מתחת למידה.
וכן, יש חסרון כשהיא בלי מידות בכלל, אבל בוודאי שאדם יקבל שכר על מצווה שעשה בלי שום מידה משותפת איתה (דבר שלא אפשרי בצד המעשי)
במחשבה שניה, גם באמירה שאת שמעת ברור ככה.
מה יותר חשוב? הבגד? או הציצית שמוטלת בו?
ברור שהציצית, בה יש קדושה. הבגד הוא חול גמור.
למרות שכביכול בלי הבגד לא היה חיוב בציציות. אבל בוא נעצור את החפירה כאן כי אנחנו גולשים סתם לעומק
קצת סתרת את עצמך או שלא הבנתיאוויל מחריש
מצד אחד אתה אומר שמצוות הן איברי וגידי הנשמה, ומצד שני שהן תרי"ג עיטין...
לא הבנת כנראההדוכס מירוסלב
אבל זה נוגע קצת לעניינים רוחניים. אפשר להמשיך את הדיון על זה בפורום פרטי יותר (מחילה שפספסתי את התגובה מרוב תגובות)
...הדוכס מירוסלב
יצא כפול
אתה יכול לצלם את הקטע שדיברת עליו?הדוכס מירוסלב
לא נראה לי שאגיע ללקנות את זה בזמן הקרוב וחבל לי לאבד את הרעיון שאתה מנסה להעביר
אם יש ספרייה תורנית באזור זו גם אפשרות,אוויל מחריש
לא קראתי את זה כבר הרבה זמן אז אני לא זוכר מה בדיוק לצטט ויש מצב שהוא מאריך בזה לאורך הרבה חלקים מהספר... בלי נדר אשתדל לשלוח חלק עיקרי משם יותר מאוחר.
אשמח אם תוכלהדוכס מירוסלב
לא חושב שיש את הספר בספריות שאני לומד בהן ואין לי אוצר החכמה וכאלה
בלי נדר,אוויל מחריש
הספר הוא של רב חרדי אך גם מקובל בקרב הציונות הדתית אז אם יש ישיבות אחרות בסביבתך זו גם אפשרות...
לפי הבנתי,אוויל מחריש
הרב כתב שם שמתחתנים כדי להיות שלמים יחד, זה בצורה ממש פשוטה כי אני לא חושב שאוכל להעביר את כל ההסברים שם כדיוקם.
כמובן שיש בנוסף את העניין של רצון ה', פרו ורובו, חסד וכו' אך שורש העניין הוא שלא טוב היות האדם לבדו (בעומק העניין בכל הקשור) ואת זה אמר הקב"ה. (עוד לפני שהיה מצוות ועוד לפני החטא...)
(אני לא בטוח אם זה הוזכר בספר במילים אלה)
@לב אוהב (קשור למה שאמרת מקודם)
המצוות היו עוד לפני בריאת העולםהדוכס מירוסלב
רק שלא היו חייבים בהן.
ולהיות אחד זה חלק מהמצווה של להדבק בה' ובמידותיו. וזה גם מצווה מצד קיום "לא טוב היות האדם" וגם מצד "כי יקח איש אישה" וכו'.
עדיין אפשר לכוון בזה לשם שמים.
אשמח לראות אם תוכל.
את שאר מסכת אבות אתה גם קובע להלכה?אריק מהדרום
יש הלכות שנקבעו ע"פ דברי אגדה בגמראהדוכס מירוסלב
ועוד מהאגדות המוזרות ביותר.
לא מתפקידי לקבוע הלכהיפה עיניים
אתה לא זה שתקבע את המדרגאריק מהדרום
אני לא קובע את המדרגיפה עיניים
אז אני לא בר דעתאריק מהדרום
סליחה שהטרדתי את מוחך הקודח הוד חוכמתך הנעלה.
אתה בר דעת, רק מסתכל על מילים שלא כתבתייפה עיניים
גם רבי יוסף קארו עמיד לפניו כללי פסיקה, שבראשם פסיקה עפ 3 עמודי הוראה. מה תגיד, למה רבי יוסף קארו עושה אפליה?! למה רק הרמבם הריף והראש הם בשורה אחת מעל כולם?
מה קשור בין זה לבין צידקות. דייק בדברים
לא דיברתי על צדיקותאריק מהדרום
מחילה, אבל זאת נקודה שחוזרת על עצמה הרבה.הדוכס מירוסלב
בתור בוגר ישיבה, לא הייתי מצפה ממך להגרר אחרי השטות שהרבה פה מבינים מעצמם.
יש דירוג ברור של רוב חכמה ומניין. חייב לדעת אותו, וגם יודעים אותו בפועל.
לאאריק מהדרום
אין דירוג כזה.
אם אתה לא יודע על אחד כזה, כנראה שלא למדת מספיק הלכההדוכס מירוסלב
ואם כן, חבל לך להתערב בדיונים הלכתיים.
באמת סלח ליאריק מהדרום
חידושיפה עיניים
למקורות שמה?אריק מהדרום
שהרב עובדיה לא צודק בכל דבר?
שאין דירוג בחכמה ומנייןיפה עיניים
בעצם אני יודע..(:
אתה ציינת אותו זה א.אריק מהדרום
ב. מי שקובע את ההלכה זה מרא דאתרא בכל מקום.
ג. תנורו של עכנאי.
ד. הרב עובדיה עצמו אמר זאת לחכמי עיראק שאמרו לו שהלכה כבן איש חי בכל מקום והוא הביא 15 להם 15 מקורות למה זו לא דרכה של תורה.
ה. הרב אליהו הביא גם כן מקורות כנגד הרב עובדיה שכל אחד צריך לשמר את מנהגי אבותיו ולא לקבוע הלכה כמו השולחן ערוך.
ואתם לא תתנו ציונים לרבנים כי אז אתם לא יראי שמים בכלל ואני רוצה שתמצא לי מקורות שמותר לך לחלק ציונים לרבנים.
א. הוא לאהדוכס מירוסלב
ב. זה לא נכון בכלל, הרבה לפני שהגמרא נחתמה. וגם אז זה רק במקרה שלא היה על זה דיון. כולנו אחרי סוף הוראה.
ג. מה הקשר? היה שם רב מספרי, "אחרי רבים להטות". לא רוב מניין ולא רוב חכמה.
ד. הרב עובדיה היה יחיד שטען את זה, כולם, מכל העדות, חלקו עליו בזה.
ה. נכון, אתה טוען את מה שאנחנו אומרים.
"רב חכמה ורב מניין". זה המקור היחיד שאתה צריך.
לך תפתח ותראה, במקום סתם להגיד דברים באוויר. בחייך!
נראה לי שאתה אפילו לא מבין מה המשמעות של המושג 
נראה לי שאתה לא הבנת אותיאריק מהדרום
אבל אם אתה אומר שאני אומר מה שאתם אומרים, אתה אמנם טועה אבל שא ברכה, הדיון הזה כבר נמאס וגם הסגנון שלך.
הסגנון שלי? כתבתי בצורה הכי קרה ומחושבתהדוכס מירוסלב
אתה רוצה אמירות שינחמו אותך בין לבין? בשביל מה? אנחנו לא ילדים קטנים...
ושוב, הדירוג הזה קיים. ואם היית פותח ספר, כלשהו, על כללי הלכה, היית רואה שלא רק שיש דירוג כזה, גם דורשים מהפוסק לעשות אותו לפני הכרעה בהלכה.
ומי שלא עושה את זה, הוא לא פוסק. גם אם זה סתם כי לא נעים לו בשם דור הפוליטיקל קורקטיות.
בבקשה לא לחלק ציונים לרבניםיעל מהדרום
זה חלק מהדרך של פסיקת ההלכההדוכס מירוסלב
כנראה שלפורום הזה זה לא מתאים, אבל זה דיון לגטימי ויש לו הגדרות ברורות בהלכה
לקבוע מי יותר צדיק ומי פחות?יעל מהדרום
לא מתפקידנו.
ניחא אם מישהו היה מביא פה את הכללים ההלכתיים היבשים.
אבל לא מתאים ככה בפורום.
הוא לא דיבר על צדיקות, הוא דבר על הכלל של "רב חכמה" בהלכההדוכס מירוסלב
ואם זה צורם למישהו, זאת בעיה שלו.
אני לא חושב לשניה שהוא הטיל ספק בצדיקותו של הרב אבינר!
מוכן לחתום על זה. @יפה עינייםיאשר את דברי...
שוב, יכול להיות שזה לא מתאים לפורום כי רוב העיניים פה לא מבינות בכללי הלכה (וחוויתי את זה על בשרי מספיק פעמים). אבל אי אפשר להגיד שאין לחלק ציונים.
אכן הבנת את דברי כראוייפה עיניים
הבנתי אותך כי זה קרה לי מלא פעמים פה
הדוכס מירוסלב
דיברתי על כללי הלכה וזה הפך לשרשורפלצת רק כי אנשים לא מבינים בכלל את המשמעות של זה.
תכלס ברור מאוד מה שאתם כותביםארצ'יבלד
אתה אומר את זה בתור בן ישיבההדוכס מירוסלב
הבעיה שאנחנו, כנראה, מתבלבלים בין פורום בית המדרש ללנ"ו.
אני חושב אבל שכדאי מאוד שהכלל ההלכתי הזה יצבור תאוצה ויתוודע לציבור הרחב.
לדעתי העניה זה ימנע המון החטאת רבים.
וגם כדאי שאני אתחתן
ארצ'יבלד
חחחח נו תתחתןהדוכס מירוסלב
מה הבעיה?
שמתי לב שיש הרבה דעות כאן לכולםיפה עיניים
לא רק זה, אנשים מביאים קישורים משו"תים סמסיים או באתריםהדוכס מירוסלב
וחושבים שזה מקיף את כל הדעות ושאפשר להוציא מזה הלכה למעשה.
זאת הרעה הכי חולה שראיתי.
ולחשוב שגדולי הדור הצטערו על המשנה ברורה כי בעלי בתים חשבו שהם פוסקי הלכה.
מה היו אומרים היום..?
רצו להנגיש את הרבנים, אנשים חשבו שקישור באינטרנט זה כמו שאלת רב.
רבי יצחק ערמא כותב בספרו עקידת יצחקיפה עיניים
מה שאתה כותב זה עצוב, אבל זה לירות חץ ואחרי זה לשרטט מטרה.
אם רק היו מתבוננים מה דעת התורה בענייני שידוכין וכו, לעומק, לא היו שואלים 90% מהשאלות כאן.
עזוב מתבוננים... זה דורש להיות בעצמך דעת תורה, וזה קשההדוכס מירוסלב
אבל לפחות שישאלו רבנים (וימנעו מחובשי המגבעות המזוייפים וכו') ויקבלו תשובות ע"פ התורה...
לא רק שלא עושים את זה, גם יורים חיצים על מי שאומר את דעת התורה.
איפה היא אמרה שכל אדם בשל בגיל 18?אוויל מחריש
כנראה שאתה עושה חילוק בין מציאות לתורה, הקטע הוא שהתורה מדריכה אותך לפי המציאות.
אם אתה חושב שכיום רוב הבנים בגיל 18 מוכנים לנישואים אתה כנראה לא מכיר מספיק בני 18, וכנראה שאני מכיר יותר אנשים בגיל הזה ממך...
המציאות היא לא שחור על גבי לבן, אתה צריך להבין שיש הרבה מה לדון לכל אדם בצורה פרטית, אנשים הם לא ממלאי פקודות, יש להם היסטוריה, רגשות, מחשבות, משפחה, לחשוב שכולם יצאו במדויק בימינו זה אבסורד...
גם בחז"ל וברמב"ם כתוב עוד דברים.עובד
אתה מוזמן להשלים את החסר בעיינך ונדון.יפה עיניים
מר צדיקמר שוקו
ראיתייפה עיניים
1. יש קצת יותר גדולים מהרב מלמד שליט"א שחולקים עליו
2. הרב כתב ופסק את החידוש הזה להלכה רק לפני 5 שנים, משמע שזה חידוש, מה עשו לפני ?
תשובהמר שוקו
הרב מלמד הוא פוסק הלכה ועם ישראל חייב לו רבות על הספרי הלכה שהוא מנגיש לציבור הרחב.
וגם לרב מלמד שליטא יש את רבותיו ויש לו על מי להישען, אז ככה שזה לא שייך.
לעניינו, היום בן 18 לחופה, זה אידיאל אמנם, אבל לא משהו שהציבור יכול לעמוד בו כרגע לאור המצב הנתון. לפני שמתחתנים צריך ללמוד בישיבה להתמלא בתורה ולשרת בצבא.
אין שום עניין שהיום ילדים בני 18 שאין להם מושג מהחיים שלהם בכלל לא בהלכה ולא בעוד תחומים יתחתנו, בגלל הדחף המיני שלהם לוחץ אותם,מבלי שיש להם יכולת לקחת אחריות על עצמם ובטח שלא לנהל קשר בצורה נכונה
יפה אמרתיפה עיניים
תשנה את המצב הנתון, לא את האידיאל.
הניסיון של לטפל בגיל במקום בשורש הבעיה הוא עוול,
להציג גיל שהוא מעל גיל 20, כפסיקה מוחלטת בגלל שזה הדור הזה וכו וכו זה ממש לא הכיוון של אף פוסק, גם לא של הרב מלמד.
מפה לעשות מטעמים ולהתיר לכל אחד ולהפציר שמותר 24 25 זאת פשוט שטות.
זה פשוט שטות להיות מנותק מהמציאותמר שוקו
וואלה..יפה עיניים
1. מעניין מהיכן אתה אומר את דבריך. אומנם מסכת אבות לא באה לפסוק הלכה, אך מעניינים הדברים שכתוב שם, שבעקבותיהם הפוסקים פסקו כך. ולפי דבריך, אז גם בן 13 למצוות..אין לזה ערך.
2. וגם שו"ע הוא לא הלכה?
בעד? נגד? תלוי מי הבנאדם,כמה הוא בוגרמישהי 1
בעיקר בגלל הרווקות שהולכת ועולה
בתור מי שהתחתן בגיל עשרים עם בחורה בת 19נחשון מהרחברון
למה להתחתן מוקדם? כי החיים לא מחכים. כי כל דבר שעושים יחד הוא הרבה יותר עצמתי וטוב.
כי ככל שהזמן עובר ואתה מעצב את האישיות שלך יותר ומקבע אותה יותר אתה פחות פתוח להשתנות ולהתגמש עם זוגתך, ולשנות אורחות חיים שהתרגלנו אליהן.
אתה פחות מתרגל ללבד, החיים כזוג הם שונים לגמרי מכל הבחינות. וככל שאתה מתרגל להיות לבד קשה המחשבה לקלוט שזה הולך להשתנות ואז כשזה משתנה יותר קשה...
אחי (19) אמר לי השבוע, רגע, בן כמה אתה? 23? מתי התחתנת? 20? וכבר יש לך ילדה בת שנה, ואשתך בהריון כבר שוב, ואתה כבר חי את החיים כנשוי 3 שנים .. וואו. הספקת!
והוא צודק. זה הספק שאח'כ אתה יכול להצטער על שנים ארוכות שיכלו להיות כ''כ טובות יחד.
חוזר שוב, רק אם אתה מוכן לנישואין ברמה בסיסית...
שאלו פעם את רב אברום, באיזה גיל בחור מוכן לחתונה, הוא ענה כ80. אמרו לו, כ''כ מאוחר להתחתן? והוא ענה, שאלתם מתי מוכן או מתי להתחתן...
קצת צובט שאתה אומר את זהלב אוהב
אני אישית התחלתי להפגש בגיל מאוד מוקדם והכי הייתי רוצה להתחתן כמה שיותר מוקדם
ועוד אחרים כאלה שאני מכירה.
וה' רצה אחרת..
צדיקה את. באמת.לעבדך באמת!
מבין, מצטער בשבילך, באמת. זו לא היתה הכוונהנחשון מהרחברון
לרגע לא חשבתי כשכתבתי על הפן הזה
ושוב אני מתנצל שצבטתי.
וודאי לי שהכל בהשגחה פרטית לטוב ולמוטב, ואם ה' מסובב שאדם שרוצה יעבור מסלול מכשולים ארוך בדרך זה מתסכל, קשה, מתיש-אבל הכי נכון לו. ומאחל לכולם שיצליחו להאמין ולהתחזק באמונה ובביטחון בזה.
כתבתי מה שכתבתי כדי להציג צד שונה ממה שהרבה אנשים אומרים. שצריך לחיות לפני, להספיק, ללמוד, לעבוד, לבלות, לחיות את החיים. והיה חשוב לי להציג את הצד השני. שאני חושב שלא פחות נכון. מצטער שוב
ושה' ישלח לך במהרה בחור עם @לב אוהב ותתחתני עוד השנה!
(אם אפשר, אשמח לקבל עידכון על זה... לקחתי לתשומת ליבי שגרמתי קצת צער, וזה עורר אותי להתפלל עלייך ועל שאר החברים כאן... אשמח לשמוע כשתפילתי תתקבל)
אשרייך שאכפת לך ככה.לעבדך באמת!
הלוואי ולכולנו יהיה כזו רגישות. תמיד.
ואמן! לכל הרווקים והרווקות.
את הרגישות צריך מראש לא בדיעבדנחשון מהרחברון
אמת.לעבדך באמת!
תודה רבה
לב אוהב
זה בסדר, זה באמת לא אשמתך... וגם אני נותנת נאומים לאנשים שהכי טוב להתחתן בגיל צעיר
ובעז"ה אני אשמח לבשר כאן שהתחתנתי ולשמח את כולם.
וב"ה שלא יובן לא נכון, אומנם זה קצת צבט לי , אבל באמת אני שמחה במקום שאני נמצאת בו..
@לעבדך באמת! נשמה שאת ♥
^^^^בעוז ובענווה
לב אוהב
אכן.. למרות שהכוונות של נחשון מהצפון היו טובות..
תודה על שדנת לכף זכותנחשון מהרחברון
התפעלתייהודה224
חשבתי פעם שאני רגיש.....

בטוחבעוז ובענווה
ר' אברום ממש לא עודד חתונות מוקדמותק"ש
למה יש טעם וריחמלא אתה מחליטנחשון מהרחברון
אה שכחתי, זה בטח רבנים יועצים בלי טעם וריח. ..
הם מבלבלים את השכל
לא כל סברא שאתה לא מסכים איתה זה בלבול מוח
זו שאלה אישיתע מ
^^ארצ'יבלד
בעד מאדיהודה224
ובאמת בתור נשוי אני לא חושב שיש מישו שכשהיה רווק הבין מה זה חתונה, וכנראה כל אדם נשוי הבין אתזה רק לאחר שהתחתן האמת שהתחתנתי בגיל22+ וההבנה שלי היום היא שפשוט קפוץ למים ותלמד לשחות ואם צריך עזרה מבחוץ אל תחשוך.....
בתור אחת שעשתה את הטעות הזוcintetit
אני יודעת שנישואי בוסר הם דבר מאוד מזיק ומאוד מסוכן.
אולי היו רלוונטיים לפני מאתיים שנה כשרוב הבנים יצאו לעבוד בגיל עשר והבנות היו יושבות בבית ומורטות תרנגולות או שואבות מים, אבל היום אורח החיים כל כך שונה ומסע ההתבגרות ממושך פי כמה וכמה.
להתחתן מתחת גיל 26 זו טעות גדולה ואני אומרת את זה בתור אחת שעשתה את הטעות ושילמה וגם משלמת מחיר כבד.
מתחת ל-26????? נראה לי שהגזמתחסדי הים
הגזמת!ק"ש
לא כתבת באיזה גיל התחתנת. אבל לא צריך לרוץ לקיצוניות השניה. גם אני התחתנתי לפני גיל 26 ואפילו קודם - זו ממש לא היתה טעות.
אני מסכים גם מהיכרות עם אנשים (את זה לא עשיתי בעצמי) , שרוב הבחורים שהתחתנו לפני גיל 21-22 והבחורות לפני 19-20 עשו טעות.
אולי זו טעות לך אבל לא לכולםעובד
קוראים לזה השלכה..
כל אחד ועניינו, אין בנושא הזה אמת אחת לכולם.
זאת לא חוויה אישית , זו טעות מערכתיתcintetit
תחשוב על ילד בן 20, מהזן המצוי , מה הוא יודע לעשות.
הוא היה בישיבה עם כולם, אחר כך הלך להסדר עם כולם ורץ כמה חודשים בטירונות.
תמיד הייתה סביבו מערכת תומכת, תמיד ארגנו לו הכל.
הוא מסוגל להתחתן? לא. לא עכשיו ולא בעוד חמש שנים.
אצל הבנות, בדרך כלל יותר גרוע.
והדבר הכי גרוע, שהחתונה הופכת להיות "העניין", איזה אולם, ואיזו להקה ואיזה הזמנות....
למי אכפת ? מה זה חשוב?
מה שמשנה זה הבוקר שאחרי שנה.
מישהי בגיל 20 יכולה לענות על השאלה הזו? לא.
רובן לא מסוגלות לשאול את השאלה, רק "החתונה, החתונה, השמלה, ההזמנות....."
אצל בנות זה דווקא יותר טוב מבחינה הזופסידונית
^^^מיכל318
אני לא בטוח שהיא בת על סמך כתיבתה בפורוםארץ השוקולד
שוביניסט!
ארצ'יבלד

תלוי אם בן אדם יודע להחליט לבדאוויל מחריש
לפחות ברמה מספקת (שאותה יצטרך להבין לבד)
בעז״ה שכולנו נזכה למעלות הללו.
הבעיה שלא פעם אותם שמשוכנעים שהם מתאימים - ממש לא מתאימיםק"ש
זה מופנה לפותח השרשור, שיתחיל מזהאוויל מחריש
כי לפי מה שרואים זה מה שהוא צריך להתחיל לעבוד...
אם יש מודל כלכלי הגיוני, למה לא?shaulreznik
זה לא שונה מנישואין בגיל 25 או 30. עושים את כל החישובים ובונים את התרחישים האפשריים, כגון:
- האם אפשר לגור אצל ההורים שנה-שנתיים ו/או לקבל מהם עזרה כספית
- באילו עבודות יכולים לעבוד בני הזוג שטרם רכשו מקצוע מסודר, ומה יהיו ההכנסות שלהם
- האם הבעל יוכל לכלכל את המשפחה כשאשתו תלד
וכן האלה וכן הלאה. אם יש תשובות סבירות לשאלות הנ"ל, אז כן, אין בעיה להתחתן בכל גיל נתון. באופן כללי, עדיף להיות הורים צעירים ועוד 20 שנה לנשום לרווחה 
מה זאת אומרת מודל כלכלי?עובד
זה לפני כל עניין כלכלי!
אנשים שעוד לא גמרו להתעצב נפשית אל להם להזדרז ולהתחתן-
המוכנוּת צריכה להיות נפשית וגשמית כאחתshaulreznik
אפשר להיות מוכנים נפשית ורגשית, מבלי לדעת לענות על השאלה הפשוטה "מאיפה נביא את הכסף לשכר דירה?"
אז צריך גם וגם.
אם אין מספיק כסף בשביל קורת גג ובשביל אוכל עדיף לא להתחתןאריק מהדרום
לי יש יותר גדול- הרמב"ם.
אם תגיד שהזמנים השתנו מהרמב"ם? אזי אגיד שהזמנים השתנו מאז הגדולים.
כל כך הרבה תיקי גירושין היום, ילדים בני 23 שמתגרשים עם שני ילדים והורסים לעצמם ולגרושותיהם ומשפחותיהם את המשך החיים זה לא דבר שניתן להקל בו ראש.
להתחתן עם יכולת בסיסית להתפרנס זה גם תנאי בסיסי בכתובה.
ודברי פי חכם חן, אמת דיברתארץ השוקולד
לי אמרו שה' שולח, לכן אני מחכה
ארצ'יבלד
הנה, שאלה חשובה באשכול המקבילshaulreznik
חחחח הרמב"ם יותר גדול מחז"ל? הסיוג של הרמב"ם הוא משלוהדוכס מירוסלב
לא משל חז"ל.
אולי אפשר לדייק את זה במציאות שהייתה אז של אירוסין שנה לפני, אבל זה לא פשט חז"ל.
יש לא מעט כאלה שמתגרשים בגיל 60 אחרי עשרות שנים של נישואין. הסטטיסטיקות הלא מבוססות האלה לא מוכיחות כלום.
אני מכיר יותר אנשים שהתחתנו בגיל צעיר ושורדים, גם כאלה שיש להם בלאגן בזוגיות וגם כאלה שהזוגיות שלהם מדהימה, מאשר כאלה שהתגרשו.
לעומת זאת אני מכיר הרבה יותר שהתחתנו בגיל מבוגר והתגרשו מיד אחרי כבר כבר היו שקועים מדי בהרגלים שלהם.
גם הסטטיסטיקה שלי לא מלמדת כלום, לצורך העניין.
תכלס..מבקש אמונה
ואם כבר,
שיספרו גם כמה בחורים הורו להם לא להתחתן כדי ללמוד ובינתיים היצר פירק אותם
נכון מאוד!הדוכס מירוסלב
ולא סתם הצדיקים הנסתרים בדור מדברים קשה מאוד על הראשי ישיבות האלה.
ולא סתם גדולי הפוסקים בדור יצאו נגדם בחריפות.
אבל ראשי ישיבות יש יותר, והם גם קרובים יותר לתלמידים. אז הרעל הזה פשֹה בציבור ירא השמים.
יבוא יום ומי שצריך יתן את הדין על כל הצער שיצא מההוראה הזאת, ועל כל העבירות שבאו איתם.
ודי לראות לאן חוקי המדינה מנתבים את גיל הנישואים כדי להבין שלא ממקור קדוש יצאה ה"הוראה" הזאת.
והרבה יותר קל להבין כשגדולי הפוסקים אומרים כן, ומי שלא פוסקים, או לא פוסקים בעלי אותו שיעור קומה אומרים אחרת.
יבוא יום ומי שצריך ייתן את הדיןנפש חיה.
וכי אנחנו נקיים מעוון לא נצטרך לתת דין ?.....
גם אנחנו נתן את הדיןהדוכס מירוסלב
אין בזה שום סתירה
לבוא ולהנפיץ אמירות בשם הרב שך זה הרבה יותר גרועהדוכס מירוסלב
מלהגיד מה דעת גדולי הדור.
אני לא חרדי ליטאי, אתה כן? תמצא מקור ותלך אחריו.
פלא שאתה טוען שככה אמר הרב שך והרב קנייבסקי יוצא נגד זה כשהוא אחיינו ותלמידו של מורו ורבו של הרב שך.
לא ידעתי שיש בבתי חולים פסיכיאטריים wifiהדוכס מירוסלב
צריך לבקש מהם רשימת ips בשביל לחסום אנשים כמוך.
צדיקים נסתרים לא אבל ראש ישיבה כן?הדוכס מירוסלב
אתה חי בסרט.
ראשי הישיבות האלה שאתה טוען שאמרו מה שאמרו, הם אלה שהולכים נגד גדולי ופוסקי הדור.
אז אצל מי העזות? אצלי שאני נשמע לחז"ל ולגדולי הדור, או אצל כל אחד שפתח ישיבה ורוצה שהשורות שלו יגדלו?
הרגת אותי עם "חוקי המדינה". ממש רלוונטי בדיון הלכתי.
הראית מאיפה באת ולאן אתה הולך.
ואתה סתם טיפשהדוכס מירוסלב
אם היית יודע במי מדובר והיית רואה איך גדולי הפוסקים וראשי ישיבות באים אליהם בשעות הקטנות של הלילה, היית סותם את הפה המטונף שלך.
חחחח בסדר. חז"ל, הרמב"ם, כל שאר הראשונים, השו"ע, החיד"א,הדוכס מירוסלב
הרב עובדיה, הרב קנייבסקי, הרב אליהו ובגדול כל הפוסקים שהובאו כאן לא נחשבים.
רק השקרים שלך, שהובאו בלי מקור אחד, נגד פשט גמרא.
יש לך הזיות חמורות, אני מציע לך מהר להגיע לפסיכיאטר הקרוב אליך ולבקש ממנו תרופות.
נשמה טהורה, אני מציע לך עזרה. אתה באמת צריך אותה דחוףהדוכס מירוסלב
לא רק שאתה לא מבין פשט גמרא, אתה מתנגח בכולם.
וכשבא מישהו שלא שם עליך פס, ועונה לך בצורה המלוכלכת שאתה מדבר בה אתה שוכח שככה אתה מתבטא ומאשים אותו.
יש לך בעיה בתפיסת המציאות, אני מאוד רוצה שתלך לבקש עזרה פשוט.
למה אתה לוקח את זה כעלבון?
אני מציע לך לעשות תשובההדוכס מירוסלב
גם על הגילוי פנים בתורה שלא כהלכה.
גם על ההתבהמות שלך כלפי אנשים פה, גם על הגאווה שלך לחשוב שאתה יודע דברים שלא פתחת ולא למדת אפילו, גם על העובדה שאתה לא מסוגל להבין פשט גמרא (זה בר תיקון, תחזור לישיבה).
מי שדוחף בחורים צעירים לעבור על הלכות ועל דברי חז"להדוכס מירוסלב
בלי שום טעם להתיר ומכניס אותם למציאות שהם נשברים בה רוחנים ואוספרים עבירות של מיתות בידי שמים וכריתות הם לא ראשי ישיבות. הם אלה שצריכים לחזור בהם.
ולא, לא כל ראש ישיבה אומר את השטות שאתה מנסה להגיד. יש ישיבות שמעודדים להתחתן מתי שראוי ושייך.
כן, יש ראשי ישיבות צדיקים.
וכן יש מתחזים שעוברים על התורה.
נכוןאריק מהדרום
נראה לי שעשית מזה יותר מידי ענייןמבקש אמונה
אם אין לבחור ולהורים כסף לעזור בתור התחלה- אתה צודק.
אבל לרוב אפשר לעזור להם להשכיר דירה ואז שיתחיל לעבוד
תחשוב שאם תשלח ילד לעבוד כדי שיהיה לו כסף לדירה בגיל 18 מתי הוא ילמד תורה?
זה נראה לך הגיוני?
תראה מה רמבם אומר על הסדר הנכון בשביל להתחתןנפש חיה.
....מיכל318
סתם רציתי לכתוב את זה.
אני גם לא בעד להתחתן ב18.
הוא לא כתב לקנות בית! עיני בדבריונפש חיה.
דרך בעלי דעה שיקבע לו אדם מלאכה המפרנסת אותו תחילה, ואחר כך יקנה בית דירה, ואחר כך ישא אישה, שנאמר (דברים כ, ה-ז):
"מי האיש אשר נטע כרם ולא חללו",
"מי האיש אשר בנה בית חדש ולא חנכו",
"מי האיש אשר ארש אישה ולא לקחה".
אבל הטיפשים מתחילין לישא אישה, ואחר כך אם תמצא ידו יקנה בית, ואחר כך בסוף ימיו יחזר לבקש אומנות או יתפרנס מן הצדקה.
וכן הוא אומר בקללות (דברים כח, ": "אישה תארש... בית תבנה... כרם תטע",
כלומר, יהיו מעשיך הפוכין, כדי שלא תצליח דרכיך.
ובברכה מה הוא אומר? (שמואל א, יח, יד)
"ויהי דוד לכל דרכו משכיל וה' עמו".
מי רוצה לעיין לעומק בפנים -
http://www.daat.ac.il/daat/kitveyet/maaliyot/iyunim-2.htm
תודה👍מיכל318
אין לי כח להיתווכח אבל אני רק יעשה העתק הדבק מימה שהבאת...
"...מלאכה המפרנסת אותו תחילה, ואחר כך יקנה בית דירה, ואחר כך ישא אישה...".
מצויין. זה הדרך של רוב מי שמץחתן היום. שיש עבודהנפש חיה.
👍מיכל318
גם שכר דירה זה בסדר גמור אגבאריק מהדרום
הרמב"ם לא מחייב שהבית יהיה רשום על שמו בטאבו.
אם כי בימי חז"ל אדם היה יוצא לעבודה בגיל 13, מתבסס כלכלית ובגיל 18 מתחתן.
אפשר בהחלט להגיע למשכנתא מאוד נוחה אחרי 5 שנים של פרסה כרווק, אפילו בתל אביב של היום.
אז יופי מצוין. פשוט בזמנם לא היה בנק והוראות קבע...מבקש אמונה
היום בחור קובע להתחתן, עד החתונה מוצא דירה להשכרה (ויש מספיק זמן לזה)
ההורים עוזרים קצת, ואז הוא נכנס לעבודה כלשהי ומתשלב בתשלומים.
פשוט מאד...
אם בחור כיום יצא לעבוד מגיל 13, אפילו עם הארץ לא יצא ממנו...
ואם הוא מתעכב, כבר אמרתי לך מה קורה (ואני לא ממציא סיפורים)
אז למה לסבך ת'עניינים..
אני חושב שאתה מפספס את הנקודהאריק מהדרום
א) להערכתי זה לא העניין של גדול זה או אחר באיזה גיל תתחתן אלא עסקך ועסק אשתך בלבד, בפרט שכשאצל רבים זה יצר נזק אדיר כשאמרו להם שהם חייבים להתחתן עד גיל x.
ב) למרות שההתבגרות הביולוגית-מינית של האדם היא סביב גיל 18, היום רבים לא מגיעים ליכולת להתפרנס בכבוד בגיל הזה או נכונות נפשית לבנות בית על כל המשתמע מכך (בנית זוגיות, אחריות לילדים ועוד).
עוד כמה נקודות צדדיות:
1) בנק הוא מוסד מאוד עתיק, פעם זה פשוט היה המושל המקומי שהלווה כסף, ושמר כסף תמורת עמלה, זה שלא קראו לזה בנק לא אומר שלא היה קיים.
2) אין שום בעיה אם אנשים רוצים להעזר בהורים וההורים בקטע, אבל לפעמים ההורים לא בקטע וכן זה יוצר מתח בין המתחתנים למחותנים הרבה פעמים.
3) אתה אומר שאם אדם ילך היום לעבוד בגיל 13 אפילו עם הארץ לא יצא ממנו? אני לא בטוח בכלל, את רוב התורה שלי למדתי אחרי שעזבתי את הישיבה הגבוהה, למה אי אפשר ללמוד תוך כדי עבודה? אני אגיד לך יותר מזה, בגיל 13 ידעתי יותר תורה ממה שסבא שלי ידע בחתונה שלו, בגיל 18 ידעתי יותר תורה ממה שאבא שלי ידע בחתונה שלו, שניהם הקימו אחלה בתים, אני התחתנתי בגיל 26, לא היה חסר לי תורה בשביל לבנות בית, היתה חסרה לי פרנסה הרבה זמן אבל, בינתיים רווח לנו ב"ה, אתה לא צריך כל כך הרבה תורה כדי להתחתן.
תראה...מבקש אמונה
אני מבין שאתה טוען שהעניין הוא בגרות נפשית.. אם הבנתי נכון א. וב. בעצם מחוברים
(הכנסת את נושא הפרנסה נטו אז עניתי בהתאם.. זה לא בכוונה
)
בכל אופן, זה לא שהגדולים קובעים מדעת עצמם... אלא אל פי התורה.
אם זה לא היה עניין של אף אחד, לא היה כתוב על זה כלום
כמו: "18 לחופה", מגיל 20 כל ימיו בהרהורי עבירה" או שהקב"ה מחכה עד גיל 20 ואם לא נשא..ח"ו.."
ההוראה היא הוראה כללית, ברור שיש יוצא מהכלל... אבל הרוב כן(!!) אמורים להתחתן.
ואלה שנפלו כנראה ששלחו אותם בלי לבדוק וזה באמת חבל..
אבל אני מכיר גם כאלה שמאד בוגרים - כי ההורים שלהם נתנו להם להתמודד עם הרבה דברים
אפילו שהם לא עבדו (אם אתה רוצה לטעון שרק ככה מגיעים לבגרות)
והם דווקא מסודרים יופי.
בקיצור.. זה תלוי. אבל שוב, ההוראה הכללית היא להתחתן והגדולים לא ממציאים ח"ו
ואתה יודע מה.. אני אגלה לך משהו.מבקש אמונה
אני דווקא שייך לאלה שמזל שלא התחתנו מוקדם
בגיל 20 כבר נהייתי דתי וממש שכנעו אותי להתחתן בגלל הגיל ו"כל הגדולים אומרים" וכו'
והרב שלי אמר לי שלא מדובר עלי.
ובמבט לאחור- תכלס הוא צדק!! ממש לא הייתי מוכן ואוי ואבוי אם לא הייתי שומע לו...
ככה שלא תבין שאני חושב לשלוח את כולם לחתונה בצורה גורפת
אתה מגיע כאן לדיון בדיני קניין אם דירה שכורה היא קנייןהדוכס מירוסלב
הרמב"ם כתב לקנות, לא להשכיר.
"יקנה בית דירה" זה לא לקנות בית?הדוכס מירוסלב
אין שום רב שמחייב אותך שיהיה לך בית.אריק מהדרום
🤦♂️ אתה אמרת את זה!הדוכס מירוסלב
אני אומר שגם הרמב"ם לא התכוון לזה, אלא ציין דרך שהיא אידאלית.
לא שהא בהא תליא.
וזה נכון לגבי כל הפסקה הזאת, לא רק קניית בית.
אבל זה סותר את מה שכתבת עד עכשיוארצ'יבלד
למה?אריק מהדרום
הרמב"ם לא מתיר גילוי עריות בשם הפרנסההדוכס מירוסלב
תפסיקו להמציא דמיונות.
הרמב"ם אמר בדיוק מה שחז"ל אמרו והוסיף בזה עצה טובה.
הוא לא עיוות את כל התורה ודחה את כל העבירות בשם הפרנסה.
תפסיקו להוציא את הרמב"ם מהקשרו. זה זלזול בכבוד ת"ח שאין גדול ממנו.
אלה דבר הרמב"ם: "וכן מצות חכמים היא שלא ישב אדם בלא אשה שלא יבא לידי הרהור" (אישות טו, טז).
להתחתן בגיל מאוחר זה אומר גילוי עריות?אריק מהדרום
שורדים?אריק מהדרום
תראה איך אתה מתבלבל לך כדי לתקוף אותיאריק מהדרום
קרא שוב את ההודעות שלי, ותמצא תשובה.
אני לא מנסה לתקוף אותך, אלא את צורת הלימוד שלך.הדוכס מירוסלב
הרמב"ם הוא לא ג'וקר ששולפים בדיון הלכתי.
יש עוד ראשונים ועוד פוסקים ולא הכל הוכרע כמו הרמב"ם.
וגם הרמב"ם לא התכוון בכלל למה שאמרת ובטח שהרמב"ם לא היה אומר לאדם להמשיך לעבור על מיתות בית דין, כריתות ומיתות בידי שמים והעיקר לבוא מוכן עם כמה ג'ובות לחתונה.
בשיקול היבש עדיף לאדם להתחתן זמנית ולהתגרש מיד אחרי מאשר לאבד כל סיכוי לחלק לעולם הבא.
השיקול היבש שלך פשוט מדהים.אריק מהדרום
השיקול פה, כולו, הוא שיקול יבש. הדרכה כללית שיוצאת מההלכההדוכס מירוסלב
זה לא סותר שבכל מקרה יש יוצאי דופן.
אף אחד לא יגיד לאדם שהוא רוצח סדרתי להתחתן מוקדם.
אף אחד לא ידחוף קלפטומנית לרוץ אחרי הזיווג.
ברור שיש מקרים יוצאי דופן, אבל ההדרכה הכללית היא זאת שנפסקה להלכה ואף אחד לא חולק עליה.
אבל אתה רצית להגיד, כשיקול יבש, שאסור להתחתן בגיל צעיר וכו' וכו' מכל מיני טעמים פסואדו הלכתיים. ועל זה אני חולק.
אתה כנראה טיפש מכדי להבין מה אני כותבהדוכס מירוסלב
כשמישהו מבין את הרמב"ם או את החפץ חיים ההפך מחז"ל, כנראה שהוא טועה בהבנת הרמב"ם והחפץ חיים.
אתה *אולי* לא כופר, אבל אתה טיפש אמיתי.
עוד אחד מערימה של שוטים שחושבים שהרמב"ם אמר לאנשים "כן, בוודאי. תעברו על מלא עבירות של גילוי עריות שהם יהרג ובל יעבור - העיקר שכשתגיעו לגיל 40 יהיה לכם כסף לקנות בית בלי משכנתא".
חשיבה עקומה, מעוותת ומלאת "אמונה" מדומיינת.
הסטטיסטיקות המומצאות שלך, כמו הרבה דברים שכתבת פה, בעולם המערבי פחות מעניינות. מה שיותר מעניין זה העובדה שאחוזי הגירושים בארץ עולים ועולים וכבר קרובים ל50% מהציבור הכללי.
אתה יותר מדי עם הארץ, זה מתישהדוכס מירוסלב
לך תפתח גמרא במקום לדבר שטויות ולהגיד דברים שהתורה לא אומרת.
העיקר אח"כ אתה מדבר על מגלים פנים בתורה שלא כהלכה.
טיפש גמור.
חחחחחחח אתה מדבר על קללות?!?!?!!?!?
הדוכס מירוסלב
קיללת את כל האנשים פה בשם התורה, כשאתה טועה ומעוות את הגמרא ולא יודע אפילו פשט פשוט.
אתה מדבר?!!??!?
חחחח לצטט את הרב קנייבסקי זה לשון הרע?הדוכס מירוסלב
אתה באמת, באמת, צריך טיפול מהיר.
אין פה כמעט תגובה שלך בלי ניפול פה. אתה רציני? כדורים, דחוף. נוגדי פסיכוזה יעזרו לך מאוד.
חחחח הוא כותב את זה במפורש. אתה לא בסדר בראשהדוכס מירוסלב
תחדד את השאלה.בלדרית
האם הכוונה לצעיר מדי? אם כן וודאי שלא כדאי.
אם הכוונה לגיל בו עדיין מרגישים צעירים (אני רואה אנשים צעירים ברוחם גם בגיל 40+), אז אין בעיה כל עוד יש בשלות.
זה מאוד תלוי חברה, אישיות ומשפחה. אי אפשר לענות באופן גורף על שאלה כזו.
אני חושב שזה תלוי באדםמבקש אמונה
יש כאלה שההורים לא פינקו אותם, ונתנו להם מגיל צעיר להסתדר לבד בהרבה דברים..
(מכיר כאלה מהמשפחה) הם יכולים להתחתן מוקדם בלי בעיה.
אלה שלהפך - לעניות דעתי יהיה קצת בעיה... בכל גיל- עד שיתבגרו
אה וחשוב לי להוסיף... שכמובן שבעיקרון אני בעדמבקש אמונה
הניסיונות שיש היום ברחוב זה נורא.
בכללי וודאי שכדאי לחתן מוקדם
להתחתן בגיל צעיר זה התורה אומרת - לא אני.מבקש אמונה
לעניות דעתי זה העניין של: "יש כאלה שיוצאים מן הכלל"..
את זה אני יכול לשמור לעצמי אם אתה רוצה.. אבל אפשר לבקש יותר יפה 
חחח טוב מה שתגיד..מבקש אמונה
אני לפחות אתנדב לעזור לך להבין את הבעיה שלך.. אתה מוזמן לקרוא
באחת התגובות לאריק הבאתי בקיצור את המאמרים בעניין.. אתה מוזמן לחפש ולעזוב אותנו בשקט
ביי טרול.. (מנופף)
אני כבר אמרתי.. אתה זה שעוד לא הוכיח כלוםמבקש אמונה
"בן 20 ולא נשא אישה כל ימיו בהרהורי עבירה"
"עד עשרים שנה יושב הקב"ה ומצפה לאדם מתי ישא אשה, כיוון שהגיע עשרים ולא נשא, אומר: תיפח עצמותיו"
הבאת בעצמך --> שקרים וכזבים
הלכה בשו"ע שמצווה לישא אשה בגיל 18 ומן המובחר להקדים לגיל 13.
רק שהרמא הוסיף שלא נהגו לכוף על זה.. זה לא אומר שזה לא מצווה ולא חובה אישית במקרה הצורך (הרהורים)
והמשימה שלך עכשיו היא: לענות בצורה מסודרת ונעימה.
לפי השטויות שהוא כותב הוא טרול חילוניהדוכס מירוסלב
אני לא הייתי טורח להוציא עליו עוד אנרגיות מעבר למה שבזבזתי.
רק בגלל התגובות שלך קלטתי שזה טרול משועמם.
חחחח אתה מדבר? אתה סותר את הגמרא, את הפוסקים את השו"עהדוכס מירוסלב
את כל האחרונים.
אתה מדבר על טענות?!
אתה חתיכת יצור. זה פשוט לא נתפס.
לא יאמן שאני מבזבז עליך הקלדותהדוכס מירוסלב
לך תפתח ספר, יא שדה בור שלא נעבדה.
חחח יו אני לא מאמין שיש אנשים שהמנת משכל שלהם נמוכה כלכךהדוכס מירוסלב
אתה מגיב בקללות בלי סוף במקום להגיב למקורות.
מתחמק מכל דבר שיש בו מעט שכל, ואז אומר שכולם רשעים ורק אתה צדיק.
אתה פשוט בן אדם לא שפוי.
אם לא היה לי משעמם, לא הייתי מבזבז עליך דקההדוכס מירוסלב
יש פה טענההדוכס מירוסלב
אמרתי שאתה לא שווה זמן אבל שאין לי משהו יותר טוב לעשות כרגע
קום והתהלך בארץץץץץץ בתרמיל ובמקל!הדוכס מירוסלב
עם הארץ זאת גאווה. להיות העם של ארץ ישראל הקדושה.
עזוב נו, אחרי חצותהדוכס מירוסלב
תיקון חצות, קצת תהילים. קצת לימוד תורה.
אולי ככה לא תטעה בפשט גמרא!
איזה גלויים?הדוכס מירוסלב
אמרתי נסתרים, מה אתה דוחף לי מילים. חצוף.
חחחחח מה אתה חושב שצדיק נסתר זה אחד שגר באיגלו לבדו?הדוכס מירוסלב
שוב אתה לא לומד גמרא?!?!
תיכף תגיד לי שהל"ו צדיקים גם כולם צריכים להיות נסתרים.
תלמד את השפה העבריתהדוכס מירוסלב
ואז תעיין בגמרות על הל"ו והמ"ה צדיקים (ביחד). ואז נחשוב לדון איתך בנושא הזה.
עד אז, להת'!!!!! עם הארץ חמודי שכמוך. אני חייב ללכת!
לפי ההלכהבינייש פתוח
אם כבר כתבת את ההלכה, כתוב אותה במלואה. אין היתר גורף לגילהדוכס מירוסלב
שציינת.
אבל לפי הפוסקים של ימינובינייש פתוח
אתה רואה שהרב עובדיה, הרב קנייבסקי, הרב אליהו, הרב מלמדהדוכס מירוסלב
ועוד רבים מהפוסקים אומרים שאין להתאחר אחרי גיל 20.
אז מי אלה הפוסקים של ימינו שאתה מדבר עליהם?
וברור שלא מדובר בשום מקום כאן על מי שמתעכב בעל כרחו, אלא על מי שדוחה את הזיווג בשתי ידיים.
הרב מלמד לא כותב שאין להתאחר מגיל 20ברגוע
ט – גיל המצווה למעשה | פניני הלכה
"לפיכך, במצב חיינו המורכב מותר לדחות את הנישואין מעבר לגיל עשרים, כדין שעת הדחק, אבל לא יאוחר מגיל עשרים וארבע."
וציטטתי לך בשרשור אחר פוסקים שאומרים שאין בעיה (ולחלק אפילו עדיף) להתאחר אחרי גיל 20
הוא כותב במפורש עד גיל 20 לכתחילה. אתה מתעלם מ90% ממה שהרבהדוכס מירוסלב
כתב שם.
למשל שאחרי גיל עשרים, ולפני גיל 24 בכל מקרה זה "כדין שעת הדחק".
"לפיכך, במצב חיינו המורכב מותר לדחות את הנישואין מעבר לגיל עשרים, כדין שעת הדחק, אבל לא יאוחר מגיל עשרים וארבע".
ועוד "בנוסף לכך, למדנו שדחיית הנישואין מעבר להכרח גורמת ליצרו של האדם להתגבר עליו עד שכל ימיו לא יוכל להשתחרר מהרהורי עבירה".
ברור לך שכל הקו של הרב שם שונה ממה שאתה מנסה לומר?
אגב, תעיין קצת בדברי הפוסקים ותראה משהו מעניין לגבי גיל 24 
נו מצוייןברגוע
בינייש פתוח ואני לא דיברנו על לכתחילה בימי חז"ל, דיברנו על דורנו.
הרב מלמד כותב שהדור שלנו הוא במצב של שעת הדחק, ולכן מתירים לדחות את החתונה אחרי גיל 20.
ועד גיל 24 זה לא נחשב "מעבר להכרח" (לפי מה שהרב כתב בעצמו).
שוב, אתה חוזר על אותה טעות. הרב מלמד לא התיר לכתחילההדוכס מירוסלב
ולא כתב שזה המצב של כל הדור, אלא ש"מותר". אתה טוען שהוא כתב "צריך". וזה בוודאי אינו.
וגם זה תלוי במניין השנים, ולכן זה לא סוטה מדברי חז"ל.
ולכן הוא, יחד עם כל גדולי הפוסקים בדור, אומרים בפשטות שדברי חז"ל מחייבים להלכה ושאין שום תירוץ או סברא חוץ-הלכתית להגיד אחרת.
אצטט את דברי הרב מלמד, שכותב ככה במפורש שאין כמותו:
"דחייה כזו אינה אפשרית להלכה, מפני שלמרות שהסביבה שבה אנו חיים נעשתה מורכבת, מסובכת ומאתגרת יותר, טבעו הנפשי והגופני של האדם לא השתנה, וזמן הנישואין המתאים לו בגיל שמונה עשרה".
וכמובן את המסקנה הסופית:
" בנוסף לכך, למדנו שדחיית הנישואין מעבר להכרח גורמת ליצרו של האדם להתגבר עליו עד שכל ימיו לא יוכל להשתחרר מהרהורי עבירה (קידושין כט, ב). על כן צריך להורות לרבים, שלא לדחות את הנישואין מעבר לגיל עשרים וארבע. ותבוא ברכה למי שיכול להקדים את נישואיו בלא לפגוע באופן משמעותי בלימוד התורה, השירות הצבאי וההכנה לרכישת מקצוע שמתאים לכשרונו".
איפה כתבתי צריך? כתבתי "מתירים"ברגוע
מסכים שזה לא כל הדור, אבל כן רוב הדור (לפחות ככה הבנתי שם).
לא הבנת נכון. הייתה עריכה, אעתיק אותם לכאן למען הסדר.הדוכס מירוסלב
אצטט את דברי הרב מלמד, שכותב ככה במפורש שאין כמותו:
"דחייה כזו אינה אפשרית להלכה, מפני שלמרות שהסביבה שבה אנו חיים נעשתה מורכבת, מסובכת ומאתגרת יותר, טבעו הנפשי והגופני של האדם לא השתנה, וזמן הנישואין המתאים לו בגיל שמונה עשרה".
וכמובן את המסקנה הסופית:
" בנוסף לכך, למדנו שדחיית הנישואין מעבר להכרח גורמת ליצרו של האדם להתגבר עליו עד שכל ימיו לא יוכל להשתחרר מהרהורי עבירה (קידושין כט, ב). על כן צריך להורות לרבים, שלא לדחות את הנישואין מעבר לגיל עשרים וארבע. ותבוא ברכה למי שיכול להקדים את נישואיו בלא לפגוע באופן משמעותי בלימוד התורה, השירות הצבאי וההכנה לרכישת מקצוע שמתאים לכשרונו".
??ברגוע
ב"דחייה כזאת" הוא דיבר על גיל 30, לא 20-24
"אם נצטרך לדחות את הנישואין עד לסיום לימוד כל יסודות התורה, וסיום לימוד המקצוע המתאים וקניית הבית, רוב הצעירים יצטרכו להתחתן לאחר גיל שלושים. דחייה כזו אינה אפשרית להלכה, מפני שלמרות שהסביבה שבה אנו חיים נעשתה מורכבת, מסובכת ומאתגרת יותר, טבעו הנפשי והגופני של האדם לא השתנה, וזמן הנישואין המתאים לו בגיל שמונה עשרה."
האידאל זה גיל 18.
אבל בדורנו לרוב האנשים זה לא אפשרי, ולכן מתירים לדחות.
אבל מתירים לדחות רק עד 24.
זה כל מה שאני אומר.
אתה כותב בדיוק כמו שכתבתי רק מכניס פרט שהרב לא כתב בשום מקוםהדוכס מירוסלב
הוא לא כתב בשום מקום שזאת ההדרכה הכללית.
גם בסיכום כשהוא כתב שההדרכה הכללית היא לא לאחר אחרי 24, הוא כותב במפורש שעדיף 20.
הרב כותב במפורש, אין שום מניעה נפשית או גופנית להתחתן בגיל 18. על זה אתה מסכים?
המציאות היחידה שיכולה למנוע היא הצורך בשירות צבאי/לאומי, רכישת מקצוע וכאלה.
וברור שזה לא מחייב אף אחד לדחות נישואים. מספיק אנשים עושים תארים, גם מתקדמים, אחרי נישואים.
מספיק אנשים, גם "חילונים", מתחתנים במהלך השירות הצבאי שלהם (גם בזמני, וגם היום. מכיר אישית).
אז ברור לך שאם הרב מדבר על המציאות הזאת, זה בטח לא הדרכה לכל הדור. ובטח שזה לא "בלתי אפשרי".
אני בהחלט מבין שמדובר על הדרכה כלליתברגוע
"על כן צריך להורות לרבים, שלא לדחות את הנישואין מעבר לגיל עשרים וארבע. ותבוא ברכה למי שיכול להקדים את נישואיו בלא לפגוע באופן משמעותי בלימוד התורה, השירות הצבאי וההכנה לרכישת מקצוע שמתאים לכשרונו."
ז"א שההדרכה הכללית היא לא לדחות אחרי 24, אבל אחרי 20 אין בעיה.
והבודדים שיכולים להקדים- תבוא עליהם ברכה.
(ואני לא כתבתי בשום מקום שזה "בלתי אפשרי").
להגיד על "שעת הדוחק" - אין בעיה, זאת בעיה בפני עצמההדוכס מירוסלב
ודאי שיש בעיה. במיוחד אם לכתחילה הוא לא מתיר אחרי 20 ובמיוחד אם הוא מוסיף "תבוא עליו ברכה".
צריך להיות מונח במושגים של ספרי הפסיקה. אבל אלה כל-כך בסיסיים...
ושוב, אתה מתעלם מעצם הנקודה.
הרב אומר שאין שום מניעה נפשית וגופנית בגיל 18. לא עשרים. אתה טוען אחרת?
כי אם אתה מסכים עם הרב, אז אתה צריך להסכים, מצד המציאות, עם המשך מה שכתבתי.
אם רוב הדור נמצא במצב של שעת הדחקברגוע
מי שנוהג כך אפשר לומר עליו "אין בעיה".
הבעיה היא בדור, לא באנשים פרטים.
והרב לא כותב רק "תבוא עליו ברכה"- שעדיף לכולם לנהוג כך,
הוא כותב גם תנאי "מי שיכול..".
מסכים שאין בעיה נפשית, אבל יש בעיה אחרת:
"מוכרחים לתת לצעירים עוד מספר שנים, כדי שיוכלו להתבסס יותר בתורה ובעיצוב תפישת עולמם, ויספיקו לעשות את הצעדים הראשונים לקראת רכישת המקצוע או לפחות יוכלו להציב תוכנית מעשית לרכישת מקצוע ופרנסת המשפחה."
שוב, אתה מתעלם מהעובדה שזה דיוק שלך הפך מדברי הרבהדוכס מירוסלב
הרב כותב במפורש שאין שום מניעה נפשית.
אז על איזה מצב של דוחק אתה מדבר?
גם בלימוד תורה אין שום בעיה היום. אנשים יכולים ללמוד גם אחרי חתונה.
יש לא מעט אנשים שהפכו לת"חים מחוץ לישיבות.
שוב.
נעשה סדר בדברי הרב כדי שהדיון יהפוך לברור.
הרב אומר שאין שום היתר לדחות לאחר גיל 24, ובעיקרון גם לאחר גיל 20.
דחיה אחרי גיל 20 עד 24 היא רק בשעת הדוחק (תלויה כמובן בדברי חז"ל, אפשר לראות אותם שם בהערות).
אין שום מניעה נפשית של מוכנות, בניגוד למה שכתבו פה הרבה בשרשור, או גופנית להתחתן גם בגיל 18.
הצרכים שנשארו ודורשים מענה הם לימוד תורה, פרנסה, שירות כלשהו.
שלושתם הם מציאותיים מאוד היום, ורוב העולם יכול לעמוד בהם תוך כדי נישואים.
בפשטות בשום מקום הרב לא כותב שזה על כל הדוק, זה דקדוק שלך.
ואני מראה לך שאפשר לדקדק אחרת.
עכשיו כשברור לנו על מה אנחנו מדברים אז נחזור לפשט דברי הרב.
הוא כותב שההדרכה הכללית היא לא לדחות אחרי 24. שזאת ההדרכה של שעת הדוחק.
הוא לא כותב דבר מפורש על ההדרכה הלכתחילה, לשיטתך.
לשיטתי הוא כן, שהוא כותב שתבוא עליו ברכה (שזה ודאי לכתחילה). הוא לא מצמצם את זה רק למי שמוכן נפשית או גופנית. (אפשר לפרשן את ה"מי שמוכן" לכל כיוון שנרצה).
והסיכום הסופי הוא "ותבוא ברכה למי שיכול להקדים את נישואיו בלא לפגוע באופן משמעותי בלימוד התורה, השירות הצבאי וההכנה לרכישת מקצוע שמתאים לכשרונו".
כלומר שבפועל, ורואים את זה במו עיניניו, אין מציאות שבאמת דוחה את החתונה אחרי 20.
וגם לו יצוייר שהרב התכוון כדבריך, דברי הרב לא מציאותיים בכלל.
בגיל 21 מסיימים צבא? עם הסדר ב22-23? תואר עוד 3 שנים? ומה עם מי שלא מספיק לו להיות הסדרניק ורואה מסלול ישיבה שלם? עוד 6 שנים בערך?
ברור לך שזה עובר את גיל 24, נכון?
אז מובן לנו למה הרב לא אמר כדבריך? 
במקום שנמשיך להתפלפל פה על דיוקיםברגוע
תראה מה הרב כותב במפורש כמה דפים אחרי:
"לסיכום, גיל הנישואין הראוי כיום לגברים הוא בין עשרים לעשרים וארבע, והגיל המתאים לנשים הוא כשנתיים קודם."
ישר כחהדוכס מירוסלב
תמיהתי על כנה עומדת. אדם לא יכול להספיק מקצוע, תורה ושירות בטווח הזמן הזה. נכון?
בכל אופן, ברור לי ולך שהרב מלמד אומר את פשט דברי חז"ל ולא מה שטענו פה.
הוא לא אמר בשום מקום שהמציאות הנפשית השתנתה. נכון?
וגם כשיש שעת הדוחק, הוא לא מתיר לעבור את הגבולות שקבעו חז"ל, נכון?
אז הוא אומר בדיוק מה שאומרים כל גדולי הדור. אולי יש מחלוקת במציאות לגבי שעת הדוחק.
ובכל אופן לגבי הכרעת ההלכה כבר דנּו בזה מספיק פעמים ואנשים פה לוקחים את זה למקומות אישיים.
אגב, אם יש לך פנאי, תוכל לשאול את הרב מלמד אם הוא יתיר כנ"ל למי שיש לו נסיונות של הרהורי עבירה?
מעניין מה הוא יגיד...
מסכים שהמחלוקת היא על המציאותברגוע
א"א להספיק הכל אבל כן אפשר- "להתבסס יותר בתורה ובעיצוב תפישת עולמם, ויספיקו לעשות את הצעדים הראשונים לקראת רכישת המקצוע או לפחות יוכלו להציב תוכנית מעשית לרכישת מקצוע ופרנסת המשפחה."
אני לא לומד בהר ברכה.
אתה יכול לשאול אותו דרך אתר "ישיבה".
ברור לך שלא כולם כתבו ככה פה?הדוכס מירוסלב
הרבה כתבו פה שהעניין הוא נפשי. ושדברי חז"ל או לא מדוייקים או לא נכונים לזמננו.
ושיש היתר מרבנים לעבור על דברי חז"ל.
אתה מסכים עם זה?
הבאתי גם את הרב מלמד כדי להוכיח שכל הנ"ל לא נכון. ועל זה אתה מסכים איתי.
כדי להתבסס יותר בתורה לא צריך 6 שנים.
אני יודע שאתה לא לומד בהר ברכה, אבל נראה לי שיש לך יותר זמן ממני, לכן ביקשתי ממך 
כן.ברגוע
6 שנים זה כולל צבא.
...הדוכס מירוסלב
ואיפה לימודי המקצוע?
...ברגוע
"יספיקו לעשות את הצעדים הראשונים לקראת רכישת המקצוע או לפחות יוכלו להציב תוכנית מעשית לרכישת מקצוע ופרנסת המשפחה."
את זה אפשר לעשות גם בגיל ההתבגרותהדוכס מירוסלב
וגם אם נניח שלא, אם זה רק לצעדים הראשונים, אז שילמד חודש בישיבה, ישרת חודש בצבא, ילמד לעבוד במחסן ויתחתן.
ואת כל השאר ישלים אח"כ.
ומי ילחם?אריק מהדרום
מה?הדוכס מירוסלב
מה הקשר?
ברור לך שכשאמרתי "חודש ב..." הכוונה הייתה לחודש, להתחתן, ואז להמשיך בהמשך הזמן?
צעדים ראשונים הוא כתב על רכישת מקצועברגוע
לא תורה וצבא.
לתורה חייב מינימום 3 שנים כולל ישיבה תיכונית?הדוכס מירוסלב
למקצוע לא?
למה לצבא חייב 3 שנים?
אין לזה משמעות הלכתית.
נניח שהוא יכול ללמוד שנה מקדימה בישיבה, ולעשות הכשרה כלוחם לפני.
בסה"כ אולי שנתיים, ואז לא חייב לעבור את גיל ה20.
בכ"א, למרות שברור לך וגם לי שהרב עצמו אומר שזה דיעבד ושעת הדוחק, צריך להיות ברור לשנינו שהמציאות שכופים עליך X זמן פה או שם וזה מונע ממך להתחתן כמה שיותר מוקדם והופך את המצב לשעת הדוחק, כל זה בהנחה שאי אפשר ללמוד בישיבה ולהיות בצבא תוך כדי נישואין וגם בהנחה שאדם לא נופל בזמן הזה בכריתות ומיתות בית דין ומיתה בידי שמים.
המחלוקת במציאות קשה, מאוד. אבל בכל מקרה בהכרעה לדינא לו היו נמנים וגומרים ברור לנו איך ההלכה הייתה.
וברור לי, וגם לא, שאף אחד פה שטען "לא בשלים נפשית" או שצריך תואר לא צודק בשום קנה מידה הלכתי ותורני (על המחקרי אפשר לדון, אבל זה לא מעניין אותי).
אני רואה שהרב מלמד כבר כתב שם בהערות על הטענה הזאתהדוכס מירוסלב
זה בדיוק מה שאני אומר אם לא שמת לבבינייש פתוח
הוא הגיב לפלוני מפונפן.אריק מהדרום
אהה נכון...בינייש פתוח
אפשר בקווים שבצדהדוכס מירוסלב
שכחת תנאי בהיתרהדוכס מירוסלב
לא. יש היתר בתנאי שהיצר הרע לא מתגבר על האדםהדוכס מירוסלב
אתה יותר מדי שוטה
לא אני כתבתי את הגמרא, אתה יודע.הדוכס מירוסלב
"כל ימיו בעבירה" אלה לא דברי.
פתח כבר גמרא, שה' יעזרני. כמה אתה יכול לבזבז לי את הזמן?
על גזל זמן לא שמעת???
חחחח תמצא לי מקור שאומר אחרת, ונדון בזההדוכס מירוסלב
אל תבזבז לי את הזמן!
מצוה זה לא עדיפות? די אני לא מבזבז עליך עוד זמןהדוכס מירוסלב
אתה מגזים כבר עם הרמה הירודה.
אני רוצה לומר בדברי, שלאור המציאות המתבררת כאן מעת לעת, שאתה לא ראוי לדון עם דוכס רם מעלה שכמוני.
בתור אחת שהתחתנה מיד בתום השמיניתאני והגיטרה
אני מאמינה מאד, שחשוב לקחת אחריות, ולכן, חובה שיהיה תכנון מסלול מסודר לשני בני הזוג, עם חשיבה גם איך מסתדרים בפן הכלכלי.
(למשל, אני את הפסיכו עשיתי אחרי השביעית, ואחרי השמינית התחלתי מיד ללמוד ת'תואר)
אשמח לפרט ולענות על עוד שאלות בפרטי/כאן
מנסיוןגיל ס
אנחנו התחתנו צעירים וחשבנו שאנחנו באותו ראש בול ובסופו של דבר התפתחנו בכיוונים הפוכים כל כך בגלל שהיינו לא סגורים על עצמנו בעיקר צד אחד. מה שיוצר אתגר גדול מאוד.
אז עם כל האהבה בתכלס אין בלויים ששתינו נהנים ואפילו יותר מזה כשהאחד נהנה השני סובל,משתעמם,מתחרפן וכדו'.
מגורים אחד רוצה "מצפה ארוונה היבוסי ג"(דהיינו חור עולם ללאכלום) והשני רוצה לב תל אביב, מוזיקה שונה כך שבבית אף פעם כמעט אין מוזיקה, אחד דתי אחד לא דתי. וגם זה לקח זמן עד שנוצרו השינויים בתכלס זה קרה אחרי 2-3 שנים מהחתונה.
מצד שני אנחנו רוצים להישאר ביחד ולא מאונס כך שאם היינו נפגשים מאוחר אולי לא היינו ביחד.
זה קורה גם אם מתחתנים בגיל מאוחר.חותמת+
בעלי ואני אוהבים מאוד ומראש ידענו שאין לנו שום תחביב משותף ושאנחנו שונים לגמרי.
אם ה' זיווג בינכם סיכוי סביר שזה היה קורה גם אם הייתם מחכים.
ןמבחינת שינויים דתיים זה גם משהו שיכול לקרות בכל שלב.
בשביל זה מבררים... אבל כל הכבוד שאתם נלחמים על הזוגיותמבקש אמונה
כאילו לא קראת מה שכתבתיגיל ס
קראתימבקש אמונה
התחתנתי בגיל 18 , ואני שמחה בכך.משיח עכשיו!
זה משנה לדעתכם אם מדובר בגבר או באישה?אבנר אייזנר
כי למשל אצל בנות זה יותר נפוץ חתונה בגיל כזה...
לרוב בנות יותר בוגרות...מיכל318
הכל תלוי בחינוךיוצמח
אנחנו במשפחה סך נאה ב"ה של נשואים כולם בן 18 ל20 (גם הבנים וגם הבנות) וממש שמחים בזה וגם הרבה בני דודים שלי באותו עניין לדעתי זה ממש קשור לחינוך והתכווננות מגיל קטן.
ברוך ה'👍מיכל318
אבל אני עדיין חושבת שבנות יותר בוגרות, גם בלי שום קשר לחתונה...
ובמציאות מתוקנת נשים גם לא מפרנסותאריק מהדרום
בימנו זה הולך ביחדמיכל318
אני הייתי מעדיף שאחד ישאר בבית.ארצ'יבלד
אבל תכלס, לא הייתי מתנגד להשאר עם הילדים בבית.
ברור שמיכל318
אבל זה לא הולך ככה היום.
לחיות בצימצום זה נאחס. הרגשה של עניים.
לבעלי ולי גם ממש בא שאני אהיה עקרת ביתחותמת+
לא רואה את בעלי עושה את זה וגם לא מוותרת לו על הזכות להשאר עם הילדים בבית,
וכרגע אני בבית ב"ה עם ילד בדרך ואני כבר יודעת שאני אצא לעבוד אפילו קצת שעות כי אני צריכה את זה בשבילי ולא רק מבחינה כלכלית...
וואי יפה לך. ילדים זה עם מדהים,ארצ'יבלד
ברור, אם צריך בגלל הכסף או צריכים/רוצים בשביל עצמך אז כדאי ואפילו צריך לעבוד.
חששתי שאני היחיד שרוצה בנושא הזה הורה בבית, כנראה שלא
נכון.חותמת+
כן בעד להתחתן צעיראורית יעל
וכל המכללה שלך נשואה שהבנות צעירות ממך זה מלחיץ.
לדעתי להתחתן צעיר זה טוב רק כאשר באמת בוגרים ויודעים למה הולכים.
הכוונה שיודעים להקמה של בית שזה דבר אמיתי ממשי ודבר חשוב
...טטטם
דרך העולם הוא שכל בחירה בחיים נעשית בגיל קטן ממה שמצופה.
לבחור חתן בגילאי העשרים זה מצחיק כי שניהם עדין ילדים.
כנ"ל לבחירת מקצוע, מקום לימודים וכו.. כל דבר מוקדם מידי.
אבל, כל בחירה כזאת אם תעשה בגיל יותר מבוגר, היא תהיה יותר קשה והאנשים מתבגרים וקשה להם לקפוץ למים.
כמובן שזה תלוי בבן אדם עצמו וברמת הבגרות שלו...
לא חושבת שצריך לחכות שהחיים יסתדרו ולהתחתן כי לך תדע מתי זה יהיה...
<>הבל הבלים
בעניין ההלכתי אני מתכוון להגיע להתנהגות מינית נאותה על פי ההלכה, הבאת ילדים והיבטים רוחניים שונים : שלמות האדם, משמעות החיים, התקדמות באמונה וכדומה.
בעניין אנושי אני מתכוון לרצון לאהבה, לחיבור פיזי ונפשי, להיות עם מישהו עם עם תחומי עניין משותפים ועוד.
אז מי שהעניין ההלכתי הוא החשוב אצלו, אני בעד. כי כלכלית בסה"כ אפשר להסתדר(לא אומר מנסיון אישי) אם כל אחד משקיע. ואפשר להספיק ללמוד מספיק תורה בשביל החתונה כבר בגיל צעיר.
אבל מי שהעניין האנושי הוא החשוב אצלו, אני נגד. כי לדעתי רוב האנשים לא סגורים על עצמם בגיל צעיר(אני מתכוון לגיל 18-21) וקשה להגשים את המטרות האלו במצב זה.
מה אתם מסתבכים כל כך ?לב אוהב
אין בנים, מכה.. כל דבר הופכים לוויכוח!...
ברור שעדיף להתחתן צעיר!!! פשוט לא כל בחור או בחורה מסוגלים לזה, כי לא הכינו אותם שצריך וכדאי להתחתן בגיל צעיר.
לכו לחסידויות שמה זה ברור ופשוט שבגיל 17 כבר בראש מתחילים לחשוב על חתונה..
אם מחנכים ילד מגיל מאוד צעיר ש18-20 זה הגיל לחתונה, אז הוא יהיה מוכן. הכוחות נמצאים בנפש, השאלה אם מגלים אותם בזמן. זה הכל!..
(ואני אגיד בשושו שלפעמים בנות מוכנות אפילו בגיל צעיר יותר לדעתי.. )
הם לא מגיעים מוכניםמפצלש"ת
הם מתכוננים ומתבשלים ביחד.
לרב זה עובד כי הגמישות בגילאים הללו היא גדולה יותר כך שקל להתעצב ביחד.
אבל ברור שיש גם מקרים אחרים.
מהיכרות אישית בדיוק שוחחתי עם מישהי חסידית שהתחתנה בגיל 19, ב"ה בנתה בית יפה. אבל היא בכעס על ה"ממסד החסידי" שפועל ככה. לטענתה משליכים זוג ילדים למים, ולא, לא מלמדים אותם לשחות, רק תבררי קצת על ההדרכה החסידית לחתנים ולכלות... טוב אני לא אלכלך...
אני לא אומרץ שהדרך החסידית היא האידיאלית.לב אוהב
וגם אני שמעתי הרבה סיפורים..
וקצת מכירה מקרוב דברים..
זאת רק הייתה דוג' לזה שבחברה מרגילים להנשא בגיל מסויים ..
אבל רק ששמה זה לא הגיל, זה גם הדרך שזה נעשה שאולי באמת יכול לגרום לבעיות בהמשך..
בכל אופן, לדעתי זה כן אפשרי, לא אמרתי לחייב, אבל זה כן אפשרי אם מחנכים לזה מגיל צעיר בנחת
הכל אפשרימפצלש"ת
מקסימום משחקים כמה שנים ב"אבא ואמא"
אז אני מבינה שאת נגד
לב אוהב
סליחהברגוע
פעם הבאה נשאל את דעתך לפני שאנחנו כותבים...
בציבור שלנו לא מחנכים להתחתן בגיל 18.
לכתחילה, לא בדיעבד.
נו.. צחקתי..לב אוהב
ואני לא מבינה על איזה ציבור אתה בדיוק מדבר..
כי דווקא בציבור הדתי לאומי תורני מלא מתחתנים צעירים.. (אני רואה במכללה שלי.. חצי משנה א' כבר נשואות או בדרך להתארס)
וגם לא ראיתי הוראה כללית.. ראיתי יותר שיקול דעת פרטי של כל אחד ואחד..
אולי יש רבנים מסוימים שממליצים על גילאים יותר "מבוגרים"
אבל שורה תחתונה אני רואה מלא שמתחילים לחפש בגיל 18.. מה שרק מראה שבסופו של דבר זה שיקול אישי
הבנים האלה לא מבינים ציניות..ברגוע
דיברתי על הציבור הדת"ל.
לפי מה שאני יודע הרוב הגדול של הרבנים לא מעודדים להתחתן בגיל 18, בעיקר לא בנים.
במכללה שלך הן בנות 18? לא עשו שירות לאומי?
בכ"מ אולי לבנות כן ממליצים להתחיל לחפש בגיל 18.
יש אצלנו הרבה שלא עושות שירות..לב אוהב
ובכללי זה לא הגיל 18 דווקא.. אלא הרעיון 18-20
ואני באמת חושבת שזה שיקול אישי. כי שורה תחתונה יש כאלה שמוכנים נפשית להתחתן בגיל צעיר!
וגם אף אחד לא מבטיח לך שתמצא בשניה שתתחיל לחפש.. אבל להתחיל לשמוע זה יכול להיות טוב.
וזה לא שאם אדם מתחיל לחפש, אז הוא מפסיק את הבניה האישית שלו..
בקיצור, באמת כל עניין לגופו.. אני כן חושבת שזה חשוב לפתח את האישיות, ללמוד הרבה תורה, לחזק את היסודות.
אבל מי שמרגיש שהוא כבר שם, והוא משתוקק לזוגיות, ומרגיש מוכן להביא ילדים לעולם. אז למה לא?
ברור שזה אישיברגוע
ועדיין, השאלה מה חושבים שמתאים לרוב הבחורים.
ז"א- האם את מחנכת שצריך להתחתן בגיל 20, חוץ ממי שלא מוכן עדיין. או שעדיף להתחתן אחרי- חוץ ממי שמוכן וגם לחוץ אולי להתחתן כבר..
ויש גם את העניין של לימוד תורה (וצבא)
תראי את התשובות שציטטתי שם.
כן הסתכלתי קצת שם..לב אוהב
אני אישית אחנך את הילדים שלי בעז"ה להתחיל לחפש בין 18-20
אבל צריך לראות כמובן מי הילד ואם זה מתאים לו..
בחב"ד דוקא מתחתנים בגיל 23-24ארלט
באמת שאני לא מבינהיהיה בסדר....
מה זה משנה מה צריך?
יש איך שכל בן אדם מרגיש ומה מתאים לו.
שום רב ושום יועץ לא יגיד לבן אדם להתחתן אם הוא לא מוכן לזה נפשית גם אם יהיה בן 40!!
ובאשר לאלו שהתחתנו מוקדם - זה מה שהיה הכי טוב עבורם
ואם אח"כ היה להם קשיים והם חושבים שהסיבה זה כי היו צעירים מידי זה לא באמת כי גם הקשיים האלו היו הכי טובים עבורם אז...
לפי הלוגיקה הזאתיפה עיניים
גישה אנטי יהודית.
משנה מה כתוביהיה בסדר....
עשה לך רב אמור לפתור את זה ולא סטטיסטיקות
בהחלטיפה עיניים
מאיפה הנתונים האלה?חותמת+
אוקיי.חותמת+
אל תאמיני לו, הוא משקר פה סדרתיתהדוכס מירוסלב
אלה שמועות שלא שוות שקל.
תביא נתונים מעשיים, עם פואנטה כלשהי.הדוכס מירוסלב
וכן, אתה מחרטט ומשקר בלי סוף פה בשרשור.
זה לא הוצאת שם רע. מקסימום לשון הרע. אבל צריך מאוד להזהיר מפניך!
תראה כמה אתה מעוות את דברי חז"ל! כמה אתה מגלה פנים בתורה שלא כהלכה! כמה אתה מבזה אנשים במום שלך 
אהה... סתם כותבים על זה בעלון שלו מפעם לפעם. והמכתב גם זיוף.הדוכס מירוסלב
אני מדווחת על השפה הפוגענית שלך.לב אוהב
אני כבר מכירה את התירוצים של למה לדבר בשפה תוקפנית.לב אוהב
אתה תוקפן, ותוקף גם אחרים.
אני לא מוכנה לדון ככה או לשמוע בכלל מה שיש לך להגיד.
אפשר להגיד את אותם דברים בצורה נעימה שנכנסת לאוזן.
ואף אחד לא מקבל פה החלטות הרות גורל על סמך דברים שאתה תכתוב או שאני אכתוב.
בסה"כ דנים ושומעים חוות דעת שונות.
נכון .. להגיד טיפשה, קלת דעת ושאר כינויים.. לא תוקפנות בכלל.לב אוהב
ובלי נדר מפסיקה להגיב לך. אבל לפחות דיווחתי.
(ולא שנפגעתי . פשוט מגעילה אותי ההתנהגות הזאת.)
אם לא תתחיל להדיין בצורה מכבדת- נאלץ לחסום אותךיעל מהדרום
אמת לגיטימי. השאלה היא הדרך...נחשון מהרחברון
איזה דרך?נחשון מהרחברון
ראיתי.ולא ראיתי בעיה.נחשון מהרחברון
אפשר להגיד את האמת, גם בלי כינויי גנאי לתוספתיעל מהדרום
ואם לא מתגרשים, זה אומר שהנישואים הצליחו?cintetit
חע חע
כאילו חסרים אנשים שנשארים נשואים ושונאים אחד את השני.
אני מכירה כלו מאוד מקרוב.
בגלל זה הרבה בנות גננות..? הכשרה לטיפול בגבר?
מבקש אמונה
יש מצב....יש ויש...
![]()
הנתונים הבאים מעניינים: מתוך אתר "דעות"ארלט
גירושין לפי גיל נישואין: בחינת שיעור הגירושין כעשור לאחר הנישואין מלמדת כי בקרב בוגרי החינוך הממלכתי-דתי ישנו שיעור גירושין גבוה בקרב המתחתנים בגילאים 18-17 (17.9% בקרב ילידי שנת 1973 ו-14.1% בקרב ילידי שנת 1983) ובגיל 19 (כ-10% בשני השנתונים), כאשר שיעור הגירושין מגיע למינימום במחצית הראשונה של שנות העשרים (גילאים 25-20), אז הוא עומד על כ-7% בממוצע. החל מאמצע שנות העשרים מתחיל שיעור הגירושין לעלות באופן הדרגתי. כך, בחינה של שיעור המתגרשים מבין בוגרי החינוך הממלכתי-דתי בטווח של חמש שנים לאחר נישואיהם מלמדת כי השיעור דומה בקרב המתחתנים בגילאים 19-17 ובגילאים 36-31 (כ-7%), נמוך יותר בקרב המתחתנים בגילאים 30-26 (5.6%) ונמצא במינימום בקרב המתחתנים בגילאים 25-20 (2.8%).
נתונים מעניינים, חבל שלא קיבלו התייחסות.הדוכס מירוסלב
בכל אופן משמע כאן שעיכוב זמן הזיווג עד אחרי הזמן שהתירו הפוסקים פוגע לא פחות מחתונה "מוקדמת מדי".
בעיה עקרונית בשרשור הזה היאפסידונית
הקורלציה שכולם מקבלים כמובנת מאליה בין גירושין לנישואין גרועים.
ההנחה שהדרך לגלות כמה זוגות לא מאושרים בנישואין היא לגלות מה אחוזי הגירושין פשוט לא נכונה, כי אחוז הגירושין תלוי בעוד הרבה גורמים - כמו למשל, הלגיטימציה שהקהילה נותנת או לא.
למה זה משנה? כי זה שחסידים שמתחתנים בגיל 17 לא מתגרשים לא אומר שטוב להם. יכול להיות שכן, אבל אי אפשר להשתמש ב'לא מתגרשים' כאינדיקציה.
גם אני חושבת שגיל זה לא העניין כאן...יש ויש...
לא חסרים זוגות שהתחתנו מוקדם והם חיים באושר ובשמחה... וגם זוגות שהתחתנו בגיל מאוחר יותר אבל לצערינו...התגרשו.
העניין כאן הוא התאמה.
לא התכוונתי בדיוק לזה
פסידונית
אבל עקרונית זה נראה לי נכון
בעיניי היא לאפסידונית
מכירה מספיק זוגות שהתחתנו מוקדם ולא חיים באושר, אבל גירושים הם פשוט לא פונקציה
קישור למחקר?
אז למה שנקבל את דבריך?מבקש אמונה
גם אני ראיתי פעם חדי קרן, ואפילו צילמתי אותם, אבל כל התמונות נשרפו אל תשאל 
מי שמתעצבן זה סימן שהוא טועהמבקש אמונה
מי שמתעצבן זה סימן שהוא טועהמבקש אמונה
תודה שעזרת לנו להבין את האמת 
טוב שהבנת את זה.. אז אולי תפסיק?!מבקש אמונה
עדיף מאוחר מאשר לעולם לא.
אל תתעצבן רק כי לא חושבים כמוך, זה לא מוסיף לך כבוד.
כתוב שרב צריך להסביר בסבלנות ואם לא אז לא לומדים ממנו
יששש ניצחתי טרול!! 
מבקש אמונה
יצאת פארש 
אם אתה מרגיש בטוח ואתה יודע שלא תעמוד נסיונות אחרים...חנה קפלן
תתחתן בגיל הכי צעיר שאתה יכול.אוויל מחריש
רואים מהשרשור הזה בצורה ברורה שיש כאן שתי גישות בעייתיות בעידוד לנישואין בגיל צעיר (אולי יש עוד אבל לא קראתי עוד תגובות):
1) עיוורון דתי - תגובות מהסוג "כל הרבנים אומרים"/ "כתוב בחז"ל"/ הרהורי עבירה/ רבקה התחתנה בגיל 3/ יצחק התחתן בגיל 40 ועוד עובדות לא קשורות.
2) הליכה אחרי הזרם - כל החברות שלך יתחתנו מהר ותרגישי בודדה, בישיבה כולם צריכים להתחתן אחרי שיעור X.
התגובות האלה מראות על חוסר הבנה מהותי של דורנו, נפש האדם, אמרות חז"ל והלך הרוח של אנשי הפורום.
בוודאי כולנו מתחתנים כי זה טוב, ומתוך כך ככל שאדם יהיה נשוי יותר זמן ככה יהיה יותר טוב. העניין הוא שאם הוא יתחתן כשהוא לא בשל אז הנזק עשוי לעלות על התועלת ולא הרווחנו כלום. מצב זה יפגע במטרה ההתחלתית (שיהיה לאדם טוב), זה עשוי לגרום לכך שהנישואים לא יהיו טובים וקצרים וכל התופעות השליליות שעלולות לעלות מכך וכן כל הבעיות הרוחניות החמורות עוד יותר שעשויות להיגרם (למשל גירושין, ואהבת לרעך כמוך).
עכשיו כשמגיע מישהו שלא יודע כלום על החיים שלך, ומנסה לומר לך מה לעשות לפי נוסחה ועובדות שלא קשורים אליך, זה מראה על חוסר הבנה שנישואים הם דבר מאוד אישי, וכל אדם צריך להבין מתי הוא בשל לפי חייו וסביבתו.
אז שורה תחתונה,הגישה צריכה להיות תתחתן בגיל הכי צעיר שאתה יכול.
בדיוק... מדוייק!יש ויש...
מדוייקמשה
בראייתי צריך להתכונן למהלך הזה בצורה מסודרתמשה
בשלות זה דבר אישי, זה נכון, ונישואי בוסר זה דבר יקר (@אריק מהדרום צודק פה במאה אחוז).
אבל אדם שעכשיו החליט שהוא רוצה להתחתן בגיל 19 מסיבה מסויימת, זה עדיין אפשרי.
זה דורש מקצוע (אפילו בסיסי) לאחד מבני הזוג, זה דורש הבנה כלכלית מסויימת וגם בשלות רגשית להתמודד עם בעיות של כל זוג צעיר.
לא בלתי אפשרי, אבל יחייב כנראה לוותר על שירות לאומי, שנת מדרשה או יותר מדי שנים בישיבה - לפחות לאחד מבני הזוג.
מאיפה החיוב במקצוע כדי להתפרנס?הדוכס מירוסלב
אני מניח, מההיכרות איתך, שאתה מתכוון למקצוע בפועל ולא לתואר. נכון?
תוכנית של העולם הזהמשה
מקצוע בפועל כלשהו עם נסיון של שוליה (נגר, שרברב, מקצועות הייטק-נסיון, אפילו ניהול בפועל של חנות פיצה).
גם מליון שקל בבנק עם 4% ריבית כל שנה עונה לקריטריונים מצידי.
רק לא לתכנן להתפרנס מהצדקה. זה הכל.
ומה עם מוכר בקיוסק? וקופאית בחנות בגדים?הדוכס מירוסלב
הרי זה לא מקצוע, וגם להם אין בעיה להתחתן...
לא חושב שמישהו פה חשב שלהתפרנס מהצדקה זאת שאיפה בחיי נישואים 
למרות שבמקרים יוצאי דופן כשזאת המציאות בוודאי שאין לדחות אדם מלהנשא בגלל זה.
לצערנו הרב תמיד יש אנשים שמסיבות כאלה ואחרות לא יכולים להתפרנס וגם הם צריכים להתחתן.
אם היא טובה בלמכור? מי שאני שאגיד לאמשה
לגבי מי שלא יכול להתפרנס, אני לא בטוח בכלל. שאלה קשה .
מה נהיה שאיפה בעולם החרדי? אחוז הנשים העובדות זהה למגזרהדוכס מירוסלב
החילוני.
שיעור הגברים העובדים (שזה אומר בלבן) הוא באיזור ה60%. אם תוסיף את שיעור העובדים בשחור הוא, כנראה, לא פחות בציבור החילוני.
אלה נתונים שמפורסמים חדשות לבקרים, האחוזים שציינתי הם מהלמ"ס.
בכל מקרה, מתוך היכרות טובה עם הציבור החרדי, אני יכול להגיד לך שלא רק שאף אחד לא שואף לצדקה, אני כמעט לא מכיר אחד שעושה את זה בפועל (היחיד שאני מכיר הוא בכלל לא חרדי, הוא בעל תשובה מבוגר מאוד על גבול הקשיש).
אתה חושב שאדם שלא יכול להתפרנס פטור ממצוות פרו ורבו?
חצי נכוןמשה
השאיפה היא להיות איש כולל מוצלח. המציאות הפרקטית כופה עליהם (ברוך השם) לעשות גם דברים אחרים.
ואני בכלל לא חושב שהחרדים חיים על חשבון החילונים. אתה מכיר אותי.
לכאורה אדם שלא יכול להתפרנס לא יכול לחתום על כתובה בכלל.
המציאות הפרקטית לא התשתנה, לא הלכתית ולא מציאותיתהדוכס מירוסלב
אם הדברים היו תלויים רק בזה, הם היו עובדים מאז ומעולם.
והאמת שצריך כאן קצת הסתכלות היסטורית.
למה בכלל חרדים לא עבדו? וממתי?
התשובה היא שזאת הייתה הנהגה של החזון אי"ש ע"מ להתבדל מהכפירה שהשתוללה בחוץ.
ובזכותו עולם התורה הוא מה שהוא היום (ומי שטוען שהיה אפשר בלי החרדים, שילמד בגמרות שלפני מהדורת טלמן אז ונדבר).
וכן, הגיע הזמן שאפשר כבר לצאת החוצה. ושהכפירה כבר לא מושלת בכיפה (אם כי בתקשורת ובממשלה).
המהלך הזה היה טוב, בריא וחשוב. ותמיד היו ויהיו לומדי תורה "בטלנים" (כלשון ההלכה), וחייב אותם.
לכל הפחות שבט לוי.
חרדים אכן לא עובדים מסוף שנות השבעים בערךמשה
וגם אז לא ברור לי איך הם חתמו על הכתובה בלי לערוך בה את השינוי המתבקש. זה ממש להעיד עדות שקר.
דבר מצטרך.הדוכס מירוסלב
ומהיכרות אישית אני יודע שנשות אברכים דאז לא רק מוחלות בלב שלם גם מנעו במו ידיהן את יציאת בעליהן לעבודה.
שוב, מכיר אישית.
אין בזה בעיה הלכתית. הוא מתחייב שיהיה אוכל בבית, יש אוכל בבית. אם האישה רוצה לצאת לעבוד - אין בעיה.
אנחנו לא באירופה של ימי הביניים שהאישה סגורה בבית תחת סורג ובריח...
הבעיה היא עומס קשה שמוטל על ההוריםארלט
הורי המשפחה? או הסבא והסבתא?הדוכס מירוסלב
לא צריך להטיל את האחריות על הסבא והסבתא. אפשר לחיות לתקופה מסויימת בצמצום ואז להתפתח מקצועית וכלכלית.
לא להתפרנס.. בטח שלא..לב אוהב
אבל המציאות היום היא שכולם נעזרים בהורים!
מאוד קשה להתפרנס, מאוד קשה להגיע לדירה, יש מלא הוצאות.
אפילו אם שני בני הזוג יעבדו .. עדיין קשה.
אני לא נעזרתי בהורים שלי מגיל 19משה
אפשר. זה דורש בחירות שרוב האוכלוסיה לא רוצה לבחור אותן, או ההורים של האוכלוסיה לא.
צריך הבנה כלכלית, ונכונות לחיות בשנים הראשונות ברמת חיים אפסית. ואם אפשר - גם לעבוד בגיל העשרה ולחסוך את הכסף הלאה.
אל תשכח את ההבדל מאז שהיית בן 19 להיוםהדוכס מירוסלב
העולם השתנה לחלוטין
השתנה. לא לחלוטיןמשה
כללי הכלכלה לא השתנו הרבה מאז. האינפלציה כן, ומחירי הדיור בערים גם כן.
מחירים אחרים דווקא ירדו (תקשורת, מחשוב, מכשירי חשמל, בגדים ועוד).
הכלכלים פחות משמעותיים לאדם הקטןהדוכס מירוסלב
ההכנסה הרבה פחות מספיקה למחיה. זאת השורה התחתונה.
וכן, בזמן שהיית בן 19 כמעט אף אחד לא נעזר בהורים.
היום גם עובדי הייטק נעזרים בהורים.
הייתי בן 19 לפני קצת יותר מעשורמשה
גם אז היה יקר לחיות בישראל.
מחירי הדירות שזנקו זו בעיה קשה אבל הבעיה האמיתית היא עליית הרמה של הדירות שבאה בעקבות המחירים שלהן.
במקומות רחוקים יותר אפשר לחיות גם היום בלי להעזר בהורים. אם רוצים לגור בגוש דן או בירושלים זה באמת קשה.
היה יקר, אבל בית היה עולה פחות משליש מהמחיר שהוא עולה היוםהדוכס מירוסלב
וזה נכון גם לגבי שכירות.
הרמה של הדירות עלתה? לא בטוח שכולם יסכימו איתך.
לא כל עם ישראל יכול ו/או רוצה ו/או צריך לגור בירוחם/מטולה או בהתנחלות..
לא מדוייקמשה
השכירות עלתה בשנים האחרונות בכ-60%
מחירי הדירות באמת השתוללו בבערך 80-110%, תלוי איפה.
אני מדבר על בניה של דירות חדשות. הסטנדרט שם משתולל ועלה ברמות הזויות בעשור האחרון.
מה שכתבת על עם ישראל זה נכון, ולכן המחירים במרכז כ"כ גבוהים. כולם רוצים לגור שם בשילוב עם ממשלה שרוצה שאנשים יגורו בירוחם ובמטולה.
זה אפשרי לאנשים מסויימיםלב אוהב
@יעל מהדרום
אפשר להיעזר בהורים, אם הם יכולים (ולזוג זה טוב)יעל מהדרום
רק לא הייתי מציעה להסתמך על זה מראש.
והרבה פעמים הם לא יכולים במיוחד כשיש עוד ילדים לחתןארלט
בכלל לא ברור מאליו שנעזרים בהורים
זהו..גם תהיתי לעצמי למה שההורים יהיו יותר "עשירים" מהזוג....יעל מהדרום
לא חייב להסתמך עליהם. אנשים יכולים, בהתחשב בעובדה שהם רוציםהדוכס מירוסלב
תורה, לקיים למשך קצת זמן "פת במלח תאכל".
מה גם שלא בטוח בכלל, במיוחד שברור שכל מי שלומד תורה המלאכה שלו מתברכת.
אני בן 23נחשון מהרחברון
ישר כח ענק!!!!!!!הדוכס מירוסלב
תמיד קינאתי באברכים בישיבה...
זה להצטמצם, לעבוד קשה אחרי הכוללנחשון מהרחברון
כן... מכיר את המציאות של אברכים מקרובהדוכס מירוסלב
ב"ה באיזה שלב לכולם כמעט נפתחת הפרנסה ב"ה.
מצפה למצוא אישה כזאת בע"ה.
ישר כח גדול!
הדבר היחידי שלא השתנה בעולםיפה עיניים
וכל זה אני אומר בשם מורי ורבי שמביא בשם רבו.
ראיתי השבת מדרש רבה שאומר שהקב''הנחשון מהרחברון
@לב טהור
יש הבדל משמעותי בין לדחות את הזיווג במו ידייךהדוכס מירוסלב
לבין העובדה שמשמים לא נותנים לך להתחתן.
האמת שראיתי את זה בפרשה ועיינתי בזה קצת ויצאו לי מזה כמה רעיונות מעניינים.
יכול להביא את המקור במדרש רבה לכאן?
נכון. וודאי. דיברתי לנחשון מהרחברון
תודה רבה. לא שמעתי על זה לפני..לב אוהב
שולח לך מסרהדוכס מירוסלב
תעלה כאן את מה ששלחתי לך.נחשון מהרחברון
מסומן באדום מה שרציתהדוכס מירוסלב
וסימנתי בצהוב משהו שנראה לי גם שצריך להתייחס אליו 

ננעלקוד אבל פתוחאחרונה
המהירות של שוק השידוכיםadvfb
ברגע שהוואטסאפ נכנסל חיינו דברים עוברים מהירות האור כמעט.
לחכות כמה ימים להצעה זה נראה משהו שכמעט לא אפשרי,
מה דעתכם על זה?
למה אתה מתכוון ב"לחכות להצעה"?לגיטימי?
מישהי כתבה ליadvfb
אשלח לך הצעה ביום ראשון, ביום רביעי שלחה לי את הפרטים, וזה כבר לא היה רלוונטי..
כאילו זה נשמע לי הכי הגיוני לחכות קצת, אבל בגלל שהפלטפורמה של הוואטסאפ היא כל כך מהירה הקצב מתאים בהתאם.
קלטתי שמבחינתה זה כנראה לגיטימי לכתוב "אשלח לך הצעה" ואז לשלוח עוד 3 ימים.. ומבחינתי זה לא. לא בגלל איזו תפיסת עולם, אלא פשוט כי השוק מאוד מהיר.
אין לי שום סיבה לחכות להצעה 3 ימים ואני יודע שגם היא יכולה להגיד לי "אה היא בדיוק נתפסה" או סתם אגלה שאני לא חושב שאנחנו מתאימים.
העניין הוא שאנשים נתפסים ונפרדים בצורה מהירה מאוד ולכן גם ככה המהירות שאנשים מפגינים.
ברור לי שלפני הפלטפורמה של הוואטסאפ הדברים זזו הרבה יותר לאט ולאנשים היה גם יותר סבלנות
אני לא בטוחה שזו הפלטפורמהלגיטימי?
אולי זה יותר הצורה.
מי שהציעה לך - ידעה שהבחורה בכלל פנויה ביום ראשון? יכול להיות שמלכתחילה היא לא ביררה את זה איתה?
ממה שאני יודעת אין נוהל מסודר. נכון שמקובל יותר שקודם הוא אומר "כן" לפני שהיא מודעת לעניין בכלל, אבל זה ממש לא תמיד ככה. יש בנות שמעדיפות להישאל קודם. הרבה פעמים אם משדכים מכרים, את הצד שמכירים שואלים קודם.
באופן אישי אומר שאני לא מרגישה יותר מידי ככה. לא זכור לי שקרה לי מה שאתה מתאר.
לפעמים קורה שפתאום יש מבול של הצעות, ואז אני אומרת - שאני בדיוק מבררת, או בדיוק בתחילת קשר, ואולי בעתיד הקרוב זה יהיה רלוונטי.
ואני קצת נרתעת מה"שוק". המילה הזאת לא באה לי בטוב בהקשר הזה..
אין נוהל רישמי, יש נורמותadvfb
אני אומר שזאת הפלטפורמה, בגלל שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית.
ובלי קשר לאם היא ידעה או לא ידעה (במקרה הזאת אני מניח שהבחורה לא קיבלה פרטים שלי אבל נעשה בירור אם היא פנויה) - הקצב שפרטים עוברים דרך מיזמים, קבוצות וואטסאפ, שדכנים הוא קצב מסחרר. יש לי חבר שהתחתן לפי כמה שנים משידוך שנעשה ע"י 4 שדכניות וואטסאפ שונות שכל אחת שלחה לחברה שלה. וואטסאפ זאת תקשורת מאוד מהירה, תקשורת איטית כמעט ולא היתה מאפשרת לדבר כזה לקרות.
ובאמת, בדרך כלל אני מעדיף שלא יבררו אם הבחורה פנויה, כי אם היא לא פנויה יהיה לי דרך לדעת אם אני רוצה לחזור לי שהציע שינסה לאחר זמן שוב לבדוק לי אם התפנתה. וגם, זה לוקח זמן ואין לי סבלנות לזה. מעדיף לגלות שהיא תפוסה, מאשר לחכות עוד את הזמן הזה שיכול לקחת יומיים גם.
אולי את חווה את זה אחרת כי יש לך יותר סבלנות ממני, גם יכול להיות. אולי כי לפעמים מציעים לך אחרי שהבחור אישר, מה שכמעט בחיים לא קרה לי. לכן הניסיון במקרה כזה הוא לא הסבלנות, כי הבחור כבר אישר.
אסביר את ההקשר בו אני אומר את המילה "שוק".
אני לא מתייחס לשידוכי וואטסאפ בתור דבר עמוק ולכן אני מרשה לעצמי להביא ביטוי מאוד שיטחי שלדעתי די תואם את השיטה הזאת.
כן, אני חושב שזה כלי, שברגע שיודעים את היתרונות והחסרונות שלו, אין סיבה שבעולם לא להשתמש בו בעת הצורך.
לרגע לא התכוונתי חלילה לדמות את כל מחפשי הזוגיות למיניהם כמוצרים בשוק. מה לעשות שבשיטה של כרטיסים זה חלק מהעניין וכמובן, חלילה אסור להשליך את זה על האנשים עצמם.
השימוש בכלי הזה לא גורם לזלזל באנשים, הוא כן בעיני מבטא מגבלה אינטגרלית בשימוש בו.
לגבי וואצאפ וטלפון צודק.מוקי_2020
"שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית."
יש לי קצביה, שכל פעם שהיה צריך לעשות הזמנה, זה נעשה דרך הטלפון.
אני רק מהמחשבה שאני מפריע למישהו באמצע עבודה מסויימת או שהוא עם לקוח בחנות.
זה כבר גורם לי לחשוב 3 פעמים לפני שאני מזמין.
מרגע שאפשר להזמין דרך אפלקציה,
אני מזמין הרבה יותר, הזמנות קטנות במקום אחת מרוכזת (חנות קרובה מאוד).
אבל לא הבנתי משהו.
מה הבעיה שלך להמתין 3 ימים ?
אני מנסה להבין אם אתה מכוון למשהו כללי או שזה רק משהו נקודתי שמפריע -לך-.
יכול להסביר ?
אם יגידו לי "תקשיב, נכיר לך מישהי שאנחנו חושבים שהיא מתאימה לך, אבל תמתין שבועיים"
אז אני לא מבין באיזה מקרה אני אגיד "לא, לא, שבועיים אני לא ממתין". מה אכפת לי "להמתין" ?
יכול להסביר. לצרכי מחקר כמובן.
אין עליךadvfb
אני יכול להשיג הצעות בצורה יחסית מהירה ולכן אם אדם חושב שאחכה להצעה שלו אז כנראה שהוא טועה.
זה שה"שוק" עובד בצורה מאוד מהירה גורם לי לחוסר סבלנות, לפעמים מוצדק ולפעמים שלא, ביחס לעיכוב בהצעות.
אין בעיה שישלח לי הצעה עוד שבועיים, שלא יחשוב שאני אחכה. יום יומיים כנראה שאחכה אם זה מישהו שאני סומך עליו.
נדמה לי שהבנתי.מוקי_2020
אבל שואל כדי להיות בטוח.
כי באמת נושא השידוכים זה דבר מרתק וגם חשוב.
כרגע לא בשימוש אישי שלי, אבל זה יכול להשתנות ביום אחד.
כשאתה אומר "שלא יחשוב שאני אחכה",
זה אומר שאם אתה כן מסכים "לחכות" שבועיים,
אז אתה למעשה מתחייב לא לצאת לדייטים אחרים, להמתין להצעה ואז להחליט אם אתה נפגש או לא עם אותה הצעה ?
הבנתי נכון ?
כןadvfbאחרונה
אני לא חושב שאף אחד לא יסכים סתם לעצור שבועיים אז זה זמן יחסית מוגזם אבל כן הבנת.
ישר כוח!
תודהלגיטימי?
באמת נראה שגברים ונשים חווים את זה אחרת.
אני באמת כמעט תמיד מקבלת (ומבקשת..) רק אחרי שהצד השני אישר. [בהנחה שזה פנייה דרך צד ג]
וזה בעצם אומר שהצד השני פנוי ומעוניין. אבל זה גם אומר שיש מצב שאני לא פנויה, או לא מעוניינת. וגם שמבחינתי יכולות לעבור תקופות שבהם אין לי שום הצעה, כאשר בפועל יכול להיות שהיו כאלה שביררו והחליטו שלא...
תודה על ההסבר על השוק.
נתקלתי בשדכני וואטסאפ שפשוט מעבירים כרטיסים, בלי לקרוא יותר מידי. אבל מסתבר שגם להם יש הצלחות - אבל אף אחד מאלו שאני קיבלתי בדרך הזאת לא היו רלוונטיים.
זה עדיין צורם לי המילה הזאת, וזה לא שיש לי פתרון קסם לאיך אפשר לעשות את זה יותר טוב..
מסתבר שאני מאוד רגיל לאיך זה הולךadvfb
שיש כרטיסים, שהם מנסים לשווק משהו, וברור שיש מאוחריהם אדם עם סיפור שלם, אבל הכרטיס עצמו הוא לא הבנאדם. לכן אני אולי מרגיש בנוח עם המונח שוק. למרות שגם יכול להיות שאצלי השימוש הזה יכול ליצור חוסר נוחות בהקשרים כאלה ואחרים.
נראה לי גם חשוב לומר שעצם הפלטפורמה של הכרטיסים (גם בוואטסאפ, אבל גם במיזמים שונים) היא פלטפורמה מאוד מוגבלת ולכן גם אם השדכן הוא מעולה ומקסים עדיין יהיה בזה מימד פחות "אנושי" וממילא מאוד מוגבל. ובודאי, התחושה האישית היא גם חשובה שמתעסקים עם שדכנים וחשוב מצד אחד לדעת לצאת מאיזור הנוחות או להרחיב אותו כדי שיהיה עוד אופציות להצעות, מצד שני חשוב גם להיות במודעות ריגשית ולשים גבולות גזרה ביחס ליציאה מאיזור הנוחות
וואו. מעניין.פצלשי"ת
אצלי אני לא מרגישה ככה
הכל איטי מאוד, ותמיד לוקח כמה ימים..
וגם אחרי קשר לוקח לי מלא זמן עד שמתחילה משהו חדש
אתה חושב שכמה ימים זה בגלל הווטסאפ?ארץ השוקולד
אני לא חושב,
אנשים לא רוצים לחכות ימים כי ההנחה שזה עוד כמה ימים עד שייפגשו, ומן הסתם יהיו הרבה נסיונות כך שזמן רב לברר יקח עוד זמן.
התכוונתי לטענה ההפוכה ממה שהבנת מדבריadvfb
בגלל שהפלטפורמה הזאת מאוד מהירה אז הציפייה שזה לא יקח כמה ימים אלא יהיה באותו יום.
מה בעצם נשאר מהאמירה "העיקר זה לב טוב/מידות"?צע
מניח שיצא לכם להתקל ולשמוע את המשפט הזה לא פעם..
והרהרתי בשאלה האם נכון שרוב העולם , כולל אני, לא חי ככה?!
כאילו, מניח של90 אחוז מהרווקים יש לב טוב, ואיזה קטע הם עדיין רווקים, וכנראה למרות טוב ליבם נפרדו מהם.
לכל תגובה בנושא אשמח, חנוכה שמח חברים!!!
שזה הבסיס.מוקי_2020
-דעתי-.
המילה "עיקר" מבלבלת כאן..
אבל הכוונה הבסיס. קודם שיהיה את זה. בלי זה, אין על מה לדבר. אין בכלל מה לנסות.
ניקח את שוק הרכב.
אם אין בלמים שעובדים חלק,
ואין מנוע שפועל חלק,
אין בכלל מה להסתכל על הצבע והצורה וכמה אנשים הוא מסוגל להכיל בתוכו.
עכשיו נניח שיש בסיס.
זה אומר שכל רכב מתאים לך ? לא.
יש כאלה מעדיפים רכב קטן, גדול, בטוח, מהיר, נמוך, גבוה. טוב לשטח, טוב לעיר.
אבל קודם הבסיס.
ככה אני מבין את זה.
כלומר, זה שיש למישהו "לב טוב, והוא מקסים" זה רק -תחילת- הסיפור. לא סוף הסיפור.
במה הוא עובד ?
מה הוא למד ?
איך הוא מתנהג כשדברים לא מסתדרים כמו שהוא רוצה ? איך הוא עומד בלחץ ?
האם הוא דברן ? שקט ?
כל אחד והפרמטרים שחשובים לו, ממש כמו בבחירת רכב. כמובן, כל אחד והתקציב שלו (מה שיש לו להציע)
בהצלחה.
..שפלות רוח
אני לא מסתכל מהצד של האדם שיש לו מידות טובות או לב טוב..המשפט הזה בדרך כלל נאמר לאנשים כאיזה משהו להתמקד בו ופחות בחיצוניות(אגב הוא נאמר בעיקר לגברים ממה שאני מכיר) אף פעם לר באמת האמנתי בו כל כך, נכון, יש בו מן האמת אבל בדור הזה להגיד לבחור "העיקר לב טוב ומידות טובות" אם הוא לא צדיק נסתר בנם של קדושים בעיניי זה פחות רלוונטי לנסות למכור לו את זה, והאמת עכשיו כשאני חושב על זה, אני חושב שהרבה שדכנים נופלים שם(גילוי נאות אף פעם לא הלכתי לשדכן/ית) ומרגיש לי שהם לא באמת מתעניינים במה אתה מחפש/ת אלא פשוט לחתן בלי הרבה מאמץ ואז מגיע המשפט " העיקר לב טוב"
חנוכה מלבלב מלא בלבלובי שמחה וכו🦝🔥
זה העיקר, אבל לא הדבר היחידי שצריךadvfbאחרונה
אולי עכשיו היא כבר החזירה תשובה?חרמון
עדיין לא.
טוב מן הסתם היא עסוקה,
בטח בערב היא תברר ותחזיר תשובה.
מבאס, אבל עדיין היא לא החזירה.
בטח מחר.
משום מה גם מחר היא לא החזירה.
'תגיד, יצרו איתך קשר לברר עלי',
אני שואל את החבר שלי אחרי שלושה ימים.
'האמת שלא..'.
התסריט הזה חזר אצלי לא פעם ולא פעמיים, לצערי זה חזר שוב ושוב. כל פעם מחדש אני אומר לעצמי 'אולי הפעם היא תחזיר תשובה מהר. אולי יקרה נס, והיא תחזיר תשובה אפילו היום..'. אני לא יודע מאיפה זה מגיע, אולי אין מספיק מודעות שיש מישהו שמחכה בצד השני.
אז בנות, כשאתן מקבלות הצעה שימו לב שיש מישהו שיושב ומחכה בצפייה ממש לתשובה שלכן. יתכן מאוד שזה מעסיק לו את המחשבה כל היום, וכל כמה דקות הוא מציץ בטלפון בתקוה שהיא כבר החזירה תשובה. זה אלף בית של בין אדם לחברו.
אני מרגיש ככה עם השכינה הקדושה.חסדי הים
אני רוצה "בחלום אדבר בו". תשובות לכל השאלות העמוקות שלי.
אני מתפלל על זה וכלום בחלום. אני שואל את ה' שהדוד רבא שלי הרב פנחס מפרנקפורט בעל ההפלאה יתגלה אלי וכלום. אין תשובות.
אבל אז כשאני קם, אגב העיון הרגיל שלי בתורה בסדרים הרגילים, אני מגיע ל'הפלאה' ו'לפנים יפות' ומבול של תשובות והדרכות לחיים העכשוויים שלי.
כן. זאת התגלות השכינה דרך ספרי הצדיקים.
תשובות. תשובות. תשובות.
"קול דודי דופק פתחי לי אחותי רעיתי". כמו ששמעתי בילדותי מר' אברום שפירא זצ"ל, הספר דופק לפתוח אותו ועם זה השכינה הקדושה.
אל תחכה למשהו מבחוץ, בחורה שלא רודפת אחריך תעזוב אותה. זה לא שווה את הזמן שלך. תתרכז בלהתענג על ה' וימלא משאלות לבך. תנדב את לבך ל-ה' ולעם ישראל. תתן תתן תתן, אל תצפה לקבל כלום. בסוף, הכל יסתדר. "יִרְוְיֻן מִדֶּשֶׁן בֵּיתֶךָ וְנַחַל עֲדָנֶיךָ תַשְׁקֵם. כִּי עִמְּךָ מְקוֹר חַיִּים בְּאוֹרְךָ נִרְאֶה אוֹר. מְשֹׁךְ חַסְדְּךָ לְיֹדְעֶיךָ וְצִדְקָתְךָ לְיִשְׁרֵי לֵב."
כואב אחארץ השוקולד
...advfb
מאוד מזדהה עם מה שאתה כותב.
הצפייה תלויה לפי תקופות בחיים. תקופות שונות בכל התקופה המתמשכת של הדייט וגם איך קמתי היום..
לגמרי רגישות צריכה להיות בנושא הזה. מסכים מאוד מאוד וליבי איתך.
עם זאת, בלי קשר לצד השני שצריך להיות רגיש - חשוב לשמור על איזון.
אם כל דבר קטן מטלטל אותי, כדאי להתבונן למה זה קורה.
מה דפוסי המחשבה שמניעים אותי?
מה החששות, פחדים, דחפים, רצונות שקיימים בתוכי והאם אני מנהל אותם או שהם מנהלים אותי. ואם אני מנהל אותם - איך אני בוחר לעשות את זה.
וזה מפחיד גם לשאול את השאלות האלה, כי זה לא כיף לגלות שאני במקום שלא רציתי להיות בו, אך בד בבד, זה אנושי וזה קורה. אפילו אפשר לומר שאין אפשרות שזה לא יקרה.
ומאזן את מה שאני כתבתי הרגע - זה בסדר להיות לחוץ. בסדר גמור. רק כדאי לשים לב לזה.
האמת לדעתי מי שמציע צריך להיות על זהתפוחית 1
ולא לתת להצעה להתמרח ככה
גם, לא רקadvfb
....אילת השחר
חושבת שזה נכון בכללי לכל מי שאומר כן להצעה, וכשאני אומרת 'אומר כן להצעה' הכוונה ששמעו שיש הצעה, קיבלו מספר לבירורים ויודעים שיש מישהו בצד השני שמחכה.
ולא משנה אם מי שמחכה זה מי ששידך או המשודך.
ברשותך, פונה לצד השני:
דרך ארץ בסיסית...
גם אם עסוקים כל כך ברמה שאין זמן לברר תהיו הגונים ותגידו.
''אין לי פניות לברר'', ותשלחו מישהו שסומכים עליו שיעשה את זה.
''אין פניות ברמה שאין זמן לנשום, אז לברר?", סליחה ששואלת... אבל איפה תכניסו גם פגישות? אם יש זמן לפגישות יש זמן לברר, במיוחד אם זה ימשיך או יקרה בהמשך, זה הרושם שאתם משאירים.
לא עונים לכם בצד שמבררים איתו? תעדכנו בהקדם את מי ששידך שיוכל לעדכן את הצד הממתין. וגם לברר מה קורה שם... יכול להיות שהתקשרו ולא ענה החבר, או שמשהו בקליטה לא עבד או כל סיבה שהיא.
התחרטתם מכל סיבה שהיא? זכותכם... רק תודיעו.
ולך שמחכה -
תברר עם המשדכים, בפרק זמן שמרגיש שזה מספיק זמן לבירור, מה קורה עם הצד השני.
הלוואי ודברים יתוקנו בשורשם ונהיה טובים.
^^צעאחרונה
בין אדם לחברו זה בהחלט חשובלגיטימי?
ובאמת מבאס כשקורה רצף כזה.
אבל לא יפה להוציא שם רע על כל הבנות..
[וקרה לי גם הפוך - מישהו פנה אלי באתר, ביקש לברר, ולקח לו כמה ימים. שאלתי את החברה שלי אם הוא דיבר איתה, ואמרה שלא. שאלתי מה קורה, ועדיין לקח לו כמה ימים..]
אני רוצה להגיד שבאופן אישי -
לפעמים הבירורים לוקחים זמן. שולחים הודעה לחבר, הוא לא זמין, מחפשים אולי מישהו אחר שמכיר, והוא בדיוק במילואים וכו וכו'.
מעדיפה לקחת עוד יום בבירורים מאשר לצאת עם מישהו ולהתבאס שזה יכל להיות ברור מהטלפון שלא שייך.
אבל אם זה מתעכב - נראה לי נימוסי להגיד משהו כמו - אני בתקופה עמוסה, צריכה עוד זמן, סליחה.
ועוד משהו קטן - כמעט תמיד, אם קיבלתי הצעה ביום מסוים, וכבר באותו יום ביררתי - לא נתתי תשובה באותו היום. רציתי לישון על זה לילה.
מצאתי בכתב ישן נושן את השיר הזה לחיזוק בחנוכה:חסדי הים
"הוי בחורים גיבורים וחזקים כארזים, הוי בנות בנויות חטובות כמגדלים.
חשבתם מחשבת חוץ לזמנו, כאילו ה' איננו משגיח בעתו.
האם ה' עזב אתכם גלמוד וערירי? האם הוא לא מכריז עלכים 'שלי'?
הקורא מראש דורות לא ראה? האם השגחתו הפרטית נסתרה?
יש לכם עוד תקווה ואחרית, בסוף הקשיים תגיעו לתכלית.
אהבתי אתכם אומר ה' אל נורא וחומל, מעיניי לא חבוי הקושי והסבל.
הנני בא לגואלכם כאם על בנים, בנפלאות אדירות ורחמים עצומים.
בית ה' נחנך בימי החנוכה, את הבית שלכם אבנה מהרה.
יצאתי לישע חשמונאים צדיקים, אצא כיום לישע הבדידות והמכאובים.
הכנתי לך גבר בחורה כלילת המעלות, ולך יפהפיה הכנתי איש חמודות.
נס פך השמן יאיר ויצהיר לעולם, ללבבות הנשברים לחזקם בריא אולם.
לרוממם לחשבם ממש כבני עליון, להסיר מהם כל פחד וחדלון.
לנטוע בהם כוחות וצפיות חדשים, להצמיח בהם חלומות כיוסף נרהבים.
עוד יהיה לכם ממלכת משפחה חמה, שבו מאיר באור יקרות השכינה הקדושה.
השכינה שורה על הנרות הקטנים היפים, זה ישרה על ביתכם באהבת עולמים."
התבוננתי על המראה וזה פלא עצום שגיליתי מסר כזה חזק לרווקים לפני חנוכה.
😂😂😂
סוף סוף הרגשתי שהפורום נתן לי משהו.מוקי_2020
נסעתי באוטובוס ציבורי,
ואוטובוס טיולים חסם את כל התנועה כי הבנות, המון בנות, המון המון בנות פרקו מלא דברים, חוץ ממקרר, הוציא מתוכו הכל.
זה היה נראה כמו מופע קסמים.
ואז נהג האוטובוס אמר משהו, "עוד פעם החרדים האלה...אבל למה ככה לחסום את התנועה ? אני לא מבין את זה..."
עכשיו בעיקרון, אני בדברים כאלה לא מתערב, אבל כאן לא יכלתי לשתוק.
אמרתי לו ברוגע, בנחת , "אלה לא בנות חרדיות, החמודות האלה שייכות למגזר הדתי-לאומי (גוש עציון)".
שבת שלום
מי יתן, שאחרי השבת הזו יחל השינוי הגדול שכל אחד מצפה לו.
עכשיו ברור לכם, שכאשר קורה שינוי גדול בחיים, לפניו יש שבת אולי מיוחדת אולי שגרתית, שפשוט מבחינת זמנים מגיע לפני אותו שינוי.
אני מאחל לכולם, לכל אחת ואחד בפורום הטהור הזהו, שהשבת הזו היא השבת לפני השינוי הגדול.
..שפלות רוח
"אלה לא בנות חרדיות, החמודות האלה שייכות למגזר הדתי-לאומי (גוש עציון)"....ואם הן היו חרדיות אז? היה אסור להן לעצור שניה ולהוריד את הדברים?
ואני לא מתפלא שזה מה שלקחת מהפורום הנ"ל..זה אומר המון על משתתפיו.
הוא צוחקאני:)))))אחרונה
להתחיל קשר חדשראובן255
שלום לכולם לאחרונה יצאתי מקשר די ארוך שלא צלח לצערי
אני מעוניין לחזור לדייטים
מישהו מכיר שדכן או מקום שאפשר להתחיל בו את עולם הדייטים?
אני יודע שיש את הטבלה של השדכנים אבל מישהו מכיר חלק מהם שאפשר לסמוך עליו שיעזור לי?
תודה לכולם תזכו למצוות
מה הסגנון שלך?ברוקולי
לא.לגיטימי?אחרונה
יש כאלו שיותר מכוונים לסגנון מסוים.
אבל מעבר לזה,
הייתי ממליצה לפנות לכמה שדכנים,
אבל לא רק.
להירשם לכמה מיזמים\אתרים\אפליקציות\קבוצות וואטסאפ,
ככל שיש לך כח להתמודד..
אתה צריך לדעתי להודיע לעולם (כולל חברים ומשפחה), שאתה פנוי ומחפש - ומה אתה מחפש.
לפעמים עצם הגעגוע לזיווג העולם יותר מענגחסדי הים
מקשר ריאלי מעשי.
זה מפחיד ומנחם כאחד.
אני חושבתדומיה תהילה
"דּ֤וֹם׀ לַה' וְהִתְח֪וֹלֵֽ֫ל ל֥וֹ" רש"י:חסדי הים
דום ליי' - המתן לישועתו; כמו "אם כה יאמרו אלינו דומו" דיהונתן (ש"א יד , ט)
לפעמים הדממה מצמיחה עוצמה.
בדיוק עכשיו למדתי את הקדמת הזוהר כשרבי שמעון אומר לרבי אלעזר לשתוק, ואז מתגלה להם סוד מאליהו.
כשכתבתי לפני שבועיים על מזמור לז שיש בו את הפסוק בכותרת, אז עברתי על כמה מהמקומות בזוהר שיש את התופעה הזאת.
לא תמיד צריך להיות במרדף אחרי הזיווג.
גם אני נבהלתי מהזוהר על פרשת השבוע על חשיבות החתונה והולדת ילדים, אבל הכל בהשכל ודעת.
תתאר איך זיווג העולם נראהadvfb
מבט כלל עולמית רחב ומקיף של שלום והרמוניהחסדי הים
ואיך זה בא לידי ביטוי במציאות החומרית?advfb
הכרובים בדמות ואיש ואישה כאשר פניהם איש אל אחיו
קודם כל חיבור הנשמותחסדי הים
אתה עשוי מבשר ודםadvfb
להזכירך
תוכן הפיוט "נתנה תוקף" וכו'
המצוות נעשות בגוף והאדם אחראי על הגוף
הנשמה היא בידו של הקב"ה ולכן האדם אחראי עליה רק במסגרת הגוף
"אָכֵן רוּחַ הִיא בֶאֱנוֹשׁ וְנִשְׁמַת שַׁדַּיחסדי הים
תְּבִינֵם. רוּחַ אֵל עָשָׂתְנִי וְנִשְׁמַת שַׁדַּי תְּחַיֵּנִי."
"א"ר יצחק אמר רב אחא מאי דכתיב ונשמת שדי תבינם אלא הנשמה היא מביאה לאדם להכיר את קונו ולהכניסו בתורה ובמעשים טובים ואשריהם אותם שנכנסין בדרך התורה בדרך הנשמה שבשבילה יזכו לחיי העה"ב ולמעלת הקדושים. א"ר יצחק א"ר אחא כל העוסק בתורה הוא קונה הנשמה מעצמו. היינו דתנינן בא ליטהר מסייעין אותו. אוי להם לרשעים שהם נדבקים בכח האדמה שהיא נקראת נפש חיה הנבראת מן האדמה שבשבילה יכלו לעולם ולעולמי עולמים". (זוהר חדש בראשית יט ע"א-ע"ב)
בלי להעליב אבלכְּקֶדֶם
היית "בקשר ריאלי מעשי" שאתה יודע?
ואני הבנתי במובן כמו של בעל ואישה על כל משמעיו.
אם לא אז רק wannabe וזה לא באמת ולא חושב שהשוואה במקום. בכולופן אהבתי תכיוון של הדום לה' וכו
הייתי בהרבה קשרים אבל אף פעם לא הרגשתיחסדי הים
חחחחחח הזכרת לי תפרק הזה בהמומיניםכְּקֶדֶם
לא הבנתי כלום. חוץ מקרבן בעל מום שרועחסדי הים
לא תמיד צריך לעוף כניצוץ בשלהבתadvfb
נכון. לפעמים כמו: "והאיש גבריאל אשר ראיתי בחזוןחסדי הים
יפה שאתה משווה בין בנאדם למלאךadvfb
אני מלאך בלילותחסדי הים
וכבר חז"ל השוו בכמה וכמה מקומות.
אני לא מכירהדומיה תהילה
הרבה ציטוטים.
אני חושבת מהיגיון בריא
ואני יודעת שיש תופעה של אנשים שקצת מתייאשים מהדבר הזה, לכן הגיוני שאתה תשתמש בציטוטים כדי להצדיק את עצמך...
חדמ"שזיויק
אז נתחיל מענייני דיומא זוהר פרשתחסדי הים
השבוע וישב קצא ע"א:
"ההוא דיוקניה דבר נש זכאה איהו מלאכא ממש" (הדיוקן של אדם מזוכך הוא מלאך ממש) ועייני שם ההסבר בדניאל שניצל מגוב האריות לא בגלל מלאך כפשט הכתוב, אלא כי הוא היה מלאך.
נביא את תחילת ה'ויקרא רבה' שמציין מלאכים על בני אדם התחתונים:
"רבי תנחום בר חנילאי פתח (תהלים קג) ברכו ה' מלאכיו גבורי כח עושי דברו וגו' במה הכתוב מדבר אם בעליונים הכתוב מדבר והלא כבר נאמר ברכו ה' כל צבאיו הא אינו מדבר אלא בתחתונים עליונים ע"י שהן יכולין לעמוד בתפקידיו של הקדוש ב"ה נאמר ברכו ה' כל צבאיו אבל תחתונים ע"י שאינן יכולין לעמוד בתפקידיו של הקב"ה לכך נאמר ברכו ה' מלאכיו ולא כל מלאכיו".
נעבור לגמרות- שבת כה ע"ב: "כך היה מנהגו של ר' יהודה בר אלעאי ערב שבת מביאים לו עריבה מלאה חמין ורוחץ פניו ידיו ורגליו ומתעטף ויושב בסדינין המצוייצין ודומה למלאך ה' צבאות".
נדרים כ ע"ב: "מאן מלאכי השרת? רבנן".
קידושין עב ע"א: "הראני תלמידי חכמים שבבבל דומים למלאכי השרת".
מועד קטן יז ע"א: "א"ר יוחנן מאי דכתיב (מלאכי ב, ז) כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבאות הוא אם דומה הרב למלאך ה' יבקשו תורה מפיו ואם לאו אל יבקשו תורה מפיו".
ספרי האזינו שכ"א: "גבורים אלו גבורי תורה כענין שנאמר (תהלים קג כ) ברכו ה' מלאכיו".
יש גם שיר קצר שנכתב: "בלילות נפרדת נשמתי מגופי, מתרפקת במתק אהבים על דודי. אשיר וארונן אל השכינה בלילה כמלאך, בכל משמרת ומשמרת אני דבק רק בך. אמתיק סוד איתך אל עליון, נשתעשע יחדיו אשלח דורון. אמלא כל שליחות שאתה מצווה, מתורתך פיקודיך אני קורא. נפשי משתוקקת ומתאוה לאורך, להתעלס ולשמוח בחסד שמך".
אני אישית לא תמיד מלאך והרבה פעמים רחוק מכך, אבל יש זמנים ש-ה' מזכה אותנו להתעלות.
הרגש קובע? גם נוצרי מרגיש את יש"ו.זיויק
הרגש שלי בא מהמוח שלי כדברי האר"י בפריחסדי הים
עץ חיים שער עולם העשייה פרק א: "גם יכוין בר"ת 'בבית 'אלהים 'נהלך 'ברגש. שהוא ר"ת גימטריא - ג' וב"ן. ויכוין לעשות ג' מוחין חב"ד אל הנוקבא מלכות מנה"י דז"א, והם ר"ת ג' וב"ן, כי ג' הם חב"ד, וב"ן היא המלכות כנודע".
לא יודעת אם אני היחידהדומיה תהילה
אבל קשה לדבר איתך בהגיון כשאתה לא עונה על זה
(מבחינתי להביא ציטוט בארמית זה לא תשובה)
"יֹשֶׁר לִבִּי אֲמָרָי וְדַעַת שְׂפָתַי בָּרוּרחסדי הים
מִלֵּלוּ"
אניח לך כלל גדול להבנת כל מטרת תגובותיי בפורום. נִ֝צְּרֶ֗הָ!
מה שאני מנסה לעשות זה להזיז אנשים מהכסאות שלהם, לקחת אותם אל מקום לא מוכר להם, ואני יודע שזה יכול לעורר אנטגוניזם או אי הבנות, אבל דווקא האנטגוניזם והההסתר וההעלמות הם הסמים הסודיים לסקרנות.
אני לא רוצה להיות echo chamber שכל אחד רק מהדהד את השני.
אני רוצה שאנשים יזיזו מהכסאות שלהם.
אני חושב שאני מוביל למקום טוב חדש ומועיל בעיני ה' ובסוף בעיני הבריות.
לא משנה לי שיש אנטגוניזם: "אמר אביי האי צורבא מרבנן דמרחמין ליה בני מתא לאו משום דמעלי טפי אלא משום דלא מוכח להו במילי דשמיא" (כתובות קה ע"ב) [תרגום: התלמיד חכם הצעיר שאוהבים אותו בני עירו לא משום מעלתו, אלא משום שהוא לא מוכיח אותו בדברים שנוגעים לשמים-ליראת שמים]
אני לא ראוי להוכיח, אבל אני כן מנסה להשפיע ולרומם.
יש לך מטרה גם להקשיב?advfb
לצאת מאיזור הנוחות שלך?
אתה חושב שיש לך מה ללמוד ממה שאנשים אחרים חושבים?
אם היא אומרת לך משהו ואתה בכלל לא מתייחס למה שהיא אמרה לך - זה בהחלט מעורר תהיה ביחס לאנטגוניזם מצידך.
"הִנֵּה שְׁמֹעַ מִזֶּבַח טוֹב לְהַקְשִׁיב מֵחֵלֶבחסדי הים
אֵילִים"
בוודאי שאני קורא ומקשיב. אני כל הזמן בחיים מנסה לשמוע ולהפנים דעות של אחרים: "וּתְשׁוּעָה בְּרֹב יוֹעֵץ".
הקשבה זה דבר שבחשאי.
מילותיה יורות כחץ למעין לבבי ומעין לבבי פורץ כמי נהר החוצה ברחובות פלגי מים. נסיתי לענות לה כפי הבנתי ומורשי לבבי.
לפעמים בין ומתחת השורות נמצא החותם והפיתקא שמעבירים לאחר-"וְכַמַּטְמוֹנִים תַּחְפְּשֶׂנָּה" את האוצר החבוי שיעורר את הלב.
כבר אמר החכם: "יותר ממה שכתוב נמצא במכלול המנגינה, החודר מבעד לשכל ללב השני פנימה".
[אני חס ושלום לא העליתי בדעתי שלה יש אנטגוניזם כלפי, אלא סוג של חוסר נוחות.
מה שכתבתי היה בכלליות ולא על מישהו ספציפי שזה כבר אינני יודע כלל: "ואין אדם יודע מה בלבו של חבירו" (פסחים נד ע"ב)]
אז אולי כדאי לך להתייחס למה שהיא כתבה לךadvfb
אני מתייחס רק לאבות אבותיי. "ההואחסדי הים
כן. ציניות ממש עוזרת להקשבהadvfbאחרונה
עיין מה שהרמחל כותב במפסידי מידת הזהירות לגבי השחוק והלצון שהם כמגן משוח בשמן.
חחח אין בעיה להשתמש בציניות, אבל אם אתה נתלה באידיאלים גבוהים אז אולי כדאי גם להתייחס בצורה עניינית.
אחד התנאים ללימוד אר"יהסטורי
נכון שעל חלק מהתנאים שהוזכרו בדורות קודמים, יש קצת פחות הקפדה היום, אבל על התנאי הזה ראיתי גדולי עולם שמקפידים ממש. אדם צריך מקום יציב בעולם כדי להיות מסוגל לעסוק בדברים הללו בזהירות הנדרשת (לדוגמא: לא לבסס עליהם תשובות מעשיות בפורום...)
אני מכבד את דעתך אבל חולק. כנראהחסדי הים
יש מחלוקת יסודית בינינו מה נקרא סוד ומה לא, וכנראה עוד מחלוקת בעניין המקום של הסוד בעבודת ה' אבל זה נושא לשרשור אחר.
האמת מה שיותר מדאיג אותי, זה שבכלל גיבשתי דעה, ואתמול גם בעקבות עיון בהלכה מסויימת, שהאר"י כלל וכלל לא פוסק, והוא רק צדיק נשגב, מקובל ענק ומדריך בעבודת ה', לכן זה מעולה לקחת הנהגות וחומרות ממנו לפי מה שמתאים למדרגת האדם, אבל במקרה של הכרעת הלכה ובמיוחד כשזה שינוי הלכה או לקולא אין לו משקל, וכך סבר אחד מרבותיי הגדולים. במיוחד, אם הפוסק שכנגדו הוא גם היה מקובל, כמו אתמול שזה היה מחלוקת בינו לבין הב"ח פוסק עצום כותב ספר בקבלה בעצמו (וגם מדרש קדמון שהראשונים מצטטים להלכה מסייע לב"ח).
פחות מדאיג אותי מה שיצאת לערער עלי בענין עצות בעבודת ה', יותר מפריע לי שינוי הלכה לפיו כנגד גדולי הפסוקים.
אבל שכל אחד יעשה לפי רבותיו, אני קטן מלהכריע בנושא גדול כל כך, יש לי את דרכי 'רגלי עמדה במישור'.
טוב מודהדומיה תהילה
איבדתי את זה חחח
מילים מפוצצות מדי..
בניסיון לרומם אותי פשוט ייאשת אותי..
אבל לא נורא
אני לא מוותרת חח
מקומות סגורים ושקטים באזור ירושלים, מודיעין, מרכז?ארץ השוקולד
או אפילו מודיעין עילית או אלעד, מקומות עם אוכל זה יתרון
קפית במודיעיןנפש חיה.
יש במודיעין עילית במרכז קסם-
חומוס אליהו
בית קפה (לא זוכרת את שמו .... סליחה)
תודה
ארץ השוקולד
ביגה בקניון גנים פ"תadvfb
תודה!ארץ השוקולד
בהצלחההפי
תודה!ארץ השוקולד
שולחת הודעה שפרסמומבולבלת מאדדדד
לא עברתי עליה, אז רק מוסיפה שיש בירושלים את קפה תמרה ליד הגן הטכנולוגי, יש שם חניה ליד, ואפשר לשבת בבית קפה, והוא בתוך מבנה שיש בו גם ספות ומקום לשבת. נחמד שם לדעתי.
חברים יקרים!
לקראת הסופה הקרובה☃️
הכנו לכם רשימה של *מקומות סגורים* או מקורים לחורף❄️ *באיזור ירושלים*
בהצלחה!!!❤️
*"מקומות יפים לדייטים"*🥰🥇🇮🇱
לקבוצת ווצאפ:
לערוץ:
*מקומות סגורים לדייטים באזור ירושלים:*
▪️אולם המתנה בקומה העליונה בתחנה מרכזית ירושלים
מהרציפים בקומה 3 עולים במדרגות קומה נוספת
חינם
נסגר לקראת הערב
יש פינת הטענה (בתשלום)
(יש ג'מבורי קטן באותה קומה)
▪️בניין כלל, ירושלים (מרכז קניות ועסקים)
ליד תחנת רכבת קלה הדוידקה
כניסה מרח' יפו, כי"ח או אגריפס
חינם
נסגר באזור 23:00
(המקום קצת שומם, בלי בעיה של יחוד, לכן לא מומלץ להתחלה)
▪️סינמה סיטי, ירושלים
חינם
יש חנויות אוכל או מקומות ישיבה במרכז
הקומה למעלה שקטה ורגועה, עם ספסלים
חניה חינם לשעתיים בחניון הלאום
▪️החווה בגיא
מתחם עם ספסלים, חיות, צמחים
לפעמים יש במקום הופעה או בימי שישי קבלת שבת
אפשר לשבת באוהלים הגדולים במקרה גשום
חינם
▪️תאטרון ירושלים
בבניין התיאטרון יש אולם תצוגה של תערוכות מתחלפות ובקומה מעל יש מסעדה ואזור ישיבה יפה ושקט עם ספות ותמונות, לרוב גם אין הרבה תנועת אנשים.
דוד מרכוס 20 ירושלים. לא רחוק מגן הפעמון.
הכניסה חינם- אומרים בכניסה שבאים לתערוכות.
▪️באולינג תלפיות
מתחם עם באולינג, משחקים, מקומות ישיבה וקצת חנויות אוכל
המיקום חינם, הבאולינג בתשלום 35₪ לאדם
▪️לובי הבניין של הרב נבנצל, הרובע היהודי ירושלים
בירידה מחניון הרובע יש מצד שמאל חניות נכים, ועלייה קטנה שיש בהתחלה שלה שער מברזל, נכנסים ואפשר לשבת שם על האבן בפנים.
חינם
מקום שמגן מעולה מגשם ורוח אבל לא כל כך מקור.
סמוך לבתים- לא להרעיש
צמוד לכותל
▪️מלון פרימה פארק (המלון שנמצא הכי קרוב לתחנת רכבת 'קרית משה')
צריך לקנות משהו
יש לובי מימין עם כורסאות נוחות. התאורה מוחשכת קצת.
▪️מלון גני ירושלים (המלון הבא אחרי פרימה פארק, לכיוון הר הרצל)
צריך לקנות משהו
לובי נחמד אבל קטן יחסית ייתכן שישימו מוזיקה ברקע
▪️מלון רמדה (הבא אחרי גני ירושלים)
צריך לקנות משהו. יקר יחסית.
לובי רחב שמכיל הרבה כורסאות נוחות (הרבה פינות ישיבה)
אווירה נעימה
▪️סנטר 1, ירושלים
סמוך לתחנה מרכזית
ספסלים פזורים
שולחנות וכסאות ליד חומוס אליהו
חינם
פתוח עד 22:00
▪️תחנת רכבת יצחק נבון (תחנת רכבת ישראל שצמודה לתחנה מרכזית)
חינם
צריך להיכנס עם רב קו, אבל לא משלמים על כך.
אפשר לרדת לחלק התת קרקעי ולשבת על הרצפה.. לא הכי מפנק אבל זה אחלה פתרון כל הזמן
▪️קפה גרג בסינמה סיטי
צריך לקנות משהו
▪️ספריה הלאומית
חינם
▪️כנסת ישראל
חינם
▪️אוניברסיטה העברית
חינם
▪️מוזאון ישראל
חינם לחיילים ובנות שירות ומדריכי ירושלים
▪️מתחם רכבת התחנה הראשונה
מתחם אוכל, חנויות ואומנות
פתוח 24/7. החנויות נסגרות סביב 22-23
חינם
אוהלים סגורים ומחוממים
▪️קניון פסגת זאב
חינם
סגור בערב
בקומה העליונה בצד שמאל יש ספסל שקט
▪️הגן הטכנולוגי
מול קניון מלחה
חינם
לובי חמוד שאפשר לשבת בו בנחת עם ספסלים וספות
חניה חינם
▪️קרדו המקורה בעיר העתיקה
חינם
סגור בערב
▪️'מדעי הלוח' - משחקיה במרכז העיר (ההסתדרות 3, רחוב קינג ג'ורג משמאל)
קרוב לתחנת רכבת 'יפו מרכז'
20 ש"ח לאחד.
יש שם עשרות משחקי קופסא מגוונים, אפשר לשבת ולשחק שם יחד כמה זמן שרוצים, כולל עזרה והדרכה על כללי המשחק מבעלת החנות הנעימה.
כדאי לתאם מראש – גילי 0506611365
כדאי להביא מזומן
▪️שערי העיר (צומת שרי ישראל ויפו)
קומה 5
קרוב לתחנה מרכזית
יש ליד פינת עישון אז לא תמיד נעים לשבת שם
▪️סיטי קורט (ליד שערי העיר)
בין תחנת רכבת קלה 'הטורים' לתחנה מרכזית, בבניין הפינתי מצד שמאל (מכיוון תחנה מרכזית)
יש בצד חנויות של אוכל ויש שלט של 'טרם'- צריך להיכנס בדלת ויש בפנים אחלה פינות ישיבה.
חינם
פתוח עד 23 בלילה. סגור במוצ"ש
▪️קומה שניה בפלאפל ברובע היהודי
צריך לקנות משהו.
בעלים חמוד ממש ומפרגן, יש לפנות שמאלה באריות שלפני הירידה לכותל
▪️קפה נאמן בצומת האיקסים
צמוד לתחנת רכבת 'יפו מרכז'
צריך לקנות משהו
יש קומה שניה שאפשר לשבת בנחת ובשקט
▪️הר חוצבים
חינם
הרבה בנייני משרדים עם לובי שאפשר לשבת בו חופשי
ירושלים
▪️תחנה של קו 400 בתחנה מרכזית
חינם
בשעות הפעילות הוא עמוס, אבל בשעות המאוחרות של הערב הוא ספסל שומם, מבודד ומקורה
▪️מאפה נאמן בקניון רמות, ירושלים
צריך לקנות משהו
מקום מאוד נחמד לשבת בו, יחסית צדדי
▪️אקווריום ישראל
בתשלום
מקום חמוד וכשלא עמוס יש שם אחלה אווירה
▪️שער בנימין
הרבה מקומות בתשלום: קפצת, שיפון, אינגליש קייק, פיצה אורי, יקב פסגות
נוח להגיע בתחבורה ציבורית
▪️קרני שומרון
המאפייה בקרני. משמשת גם כבית קפה עם מתחם סגור לשבת, באחת הכניסות של היישוב
צריך לקנות משהו
פתוח 24/6
כשרות מהודרת
▪️בית אל, ביטוח לאומי
חינם
לא מתאים לדייט שלם, אבל אם אתם צריכים רק כמה דקות עד שהאוטובוס מגיע או שאתם כבר מאורסים, זה אחלה מקום לשבת בו
📍חשוב להבין שבחורף אין פיתרון קסם לדייטים, ולכן אפשר לנסות לשבת בחוץ כרגיל כל עוד לא מאוד קר ולהביא תרמוס/פק"ל כדי להתחמם...
או לשבת באחד המקומות הבאים🙃
*מקומות כלליים ומומלצים:*
☘️ רכב🚗 אופציה נוחה לכל מזג אויר
☘️בתים של אנשים שלא נמצאים
☘️חניונים של בניינים
☘️כל מסעדה שיש בה מקום לשבת
☘️בתי מלון
בהצלחה💫
*מקומות יפים לדייטים*🥰🥇🇮🇱
לקבוצת ווצאפ-
לערוץ-
ובהצלחה רבה! תהנה