עבר עריכה על ידי ארץ השוקולד בתאריך כ"ח באדר תשע"ט 10:35
עבר עריכה על ידי ארץ השוקולד בתאריך כ"ח באדר תשע"ט 10:33
3. הסתכלות מעניינת על הדרשות הללו של חז"ל (סביר שהבנתך במדרש נכונה, אבל מעולם לא חשבתי ללמוד מכך להלכה)
השאלה אם זה חובה כללית להתחתן ולהוליד ילדים או חובה עד זמן מסוים?
(כידוע שנחלקו בית הלל ובית שמאי אודות מספר הילדים שיש חובה ובגמרא (יבמות דף סב עמוד ב) מובאת דרשה על "בַּבֹּקֶר זְרַע אֶת זַרְעֶךָ וְלָעֶרֶב אַל תַּנַּח יָדֶךָ כִּי אֵינְךָ יוֹדֵע אֵי זֶה יִכְשָׁר הֲזֶה אוֹ זֶה וְאִם שְׁנֵיהֶם כְּאֶחָד טוֹבִים." [קהלת פרק יא פסוק ו] אז ניתן להביא מפה ראיה חלקית לדבריך, אבל לדעתי זו איננה ראיה מחייבת כלל ואדרבה ניתן ללמוד הפוך, אביא את הגמרא:
"דתניא (=שנינו בברייתא) רבי יהושע אומר נשא אדם אשה בילדותו ישא אשה בזקנותו היו לו בנים בילדותו יהיו לו בנים בזקנותו שנא' (קהלת יא, ו) בבקר זרע את זרעך ולערב אל תנח ידך כי אינך יודע אי זה יכשר הזה או זה ואם שניהם כאחד טובים" מובא שם לשון "נשא אשה בילדותו" שזה סיפור מעשה ולא "ישא אשה בילדותו" שזה אמירה כיצד ראוי לנהוג, כך שמכאן לא ניתן להוכיח שיש עניין לשאת בגיל מסוים.
לגבי טענת הרב מלמד, מכיר וההסתכלות תמוהה לי, וכי יש עניין שיוולדו סך דורות מסוים?
[אולי מ"דאמר (=שאמר) רבי יוסי אין בן דוד בא עד שיכלו כל הנשמות שבגוף שנאמר (ישעיהו נז, טז) כי רוח מלפני יעטוף ונשמות אני עשיתי" (נדה דף יג עמוד ב), אבל זה כבר מוזר ללמוד משם]
4. אכן, במקור התייחסתי חאספקט החברתי, אבל מכיוון ששם אנו מסתכלים מאוד אחרת, עברתי לעניין המקצועי.
זה לא סותר, אבל מעמיד אתגר נוסף מפאת העומס הלימודי כשיש עוד דברים על הראש. (כשתהיה סטודנט תראה שלימודים אקדמיים הם בעלי דרישות שונות מעולם התורה, ולכן זה יכול להיות קשה יותר לדעתי.)
5. אני מבין את דברי חז"ל על ה"בן 18 לחופה" מינימום מלבד בן שלוש עשרה למצוות, ולא כמקסימום. ובנוסף, עניין יכולת רכישת המקצוע לוקח יותר זמן כיום.
בכתובה בעל מתחייב לאשתו שהוא יפרנס אותה, אם הוא לא מסוגל לעשות זאת באותו זמן, איך הוא חותם על הכתובה?
זה מהדינים העקרוניים בכתובה.("אִם־אַחֶ֖רֶת יִֽקַּֽח־ל֑וֹ שְׁאֵרָ֛הּ כְּסוּתָ֥הּ וְעֹנָתָ֖הּ לֹ֥א יִגְרָֽע׃" [שמות פרק כא פסוק י] ושני הראשונים קשורים לפרנסה)