ישיבות קטנותאנונימי (פותח)

כבר 3773 שנה, מימות אברהם אע"ה שלא פסקה ישיבה מאבותינו, דורות על גבי דורות של יהודים התחנכו על טהרת הקודש, בלי לערב קודש וחול.גם ישל"צ וכפר הרא"ה "אם הישיבות התיכוניות" קמו כישיבות קטנות לכל דבר, ורק אחרי לחץ כבד מההורים, כשראו שאין בררה נפתחו שם לימודי חול (ובישל"צ אף הקפידו שזה לא יעשה באותו בניין!) .

והנה עברו פחות משלושים שנה, ונשתכח שמה של הישיבה הקטנה בציונות הדתית , וכשמדברים עליה ישר עולה תמונה של חבר'ה מינימום חרדים, מנותקים מהעולם שקוברים את עצמם בין ערמות ספרים עם ריח של נפתלין.

הציבור שלנו ברוך השם מקפיד להישמע להוראות גדולי הדור, יעידו על כך מדורי הSMSים ועשרות טרמפיאדות שכוסו  בשמות של רבנים, אם כן מדוע בענייני חינוך "בהם תלוי קיום האומה" כל אחד נהיה רב לעצמו? כאשר הרב אברהם שפירא זצ"ל מדבר על סירוב פקודה כולם עוברים לדום, אך כאשר הוא מתבטא ואומר "אני יודע בידיעה ברורה שבשמים רוצים שתלמדו עכשיו תורה ואת הבגרות תעשו אחר כך" ,( מתוך שיעור שהעביר בישיבת מעלה חבר{לספקנים ניתן להשיג את ההקלטה במקום} במקרה הטוב לא מפרסמים את דבריו ובמקרה הפחות טוב מחפשים תירוצים. למה בנושאים קריטים כאלו של עיצוב פני הדור הבא לא שואלים את גדולי הדור?

מקובל מאוד לצטט את מרן הרב קוק זצ"ל על שילוב הקודש והחול אך משום מה נוהגים להתעלם מכך שבאיגרות-קע', תקע', תרלה', תרמד, תרנד', תרנה', מדגיש הרב קוק שכל תמיכתו ב"תחכמוני" (אב טיפוס של הישיבות התיכוניות) היא בדיעבד- לכאלה שאילולי מוסד זה ילכו למוסד חילוני, וכך הוא כותב לרב חרל"פ באיגרת תרמ'ד:" איני מוצא מקום של צורך לבאר כי מוסדים כמו התחכמוני כמה שיהיו מכוונים כדי לעשות סייג לתורה מפני התפרצות המינות והכפירה לא על ידם ניבנה לקומם את פליטת ישראל. מקור החיים וההצלה הנצחית יישאר לעולם בבתים הגדולים, שמגדילים בהם אך תורה ויראת שמים... מעדרי קודש כאלה, שמקום מרעיתן הוא הישיבות האיתנות, רק מהם יקומו לנו שרי קודש ,גדולי תורה, רבי פועלים בעבודה ובמידות תרומיות,כאשר מעולם זאת על ישראל. מייסדי התחכמוני ומנהליו בעצמם עומדים תמיד הכן לייעץ לכל אב דורש עצתם... שאם אך יש כוח בידו אל ינתק את בנו אפילו לשעות קצובות ממקור החיים של תורה שבכתב ובע"פ.

רק לאלה האנוסים מאיזה טעם או סיבה , הדוחפת את גלגל חייהם, לחנך את בניהם לחינוך שיש בו לימודי חול הינם עומדים מוכנים להצילו ממקומות כאלה שיכנס בו במתכוון וגם שלא במתכוון זרם של כפירה ופריקת עול התורה בפרטיה או בכלליה"

ציבורנו ברוך ה' לפני הגרוש מגוש קטיף קרא לאלפי שוטרים וחיילים להישמע להוראת התורה אף במחיר של וויתור על פרנסתם ולא להשתתף בפשע של עקירת יהודים מחבלי מולדתם, אני לא מבין מדוע על עצם מצוות לימוד תורה כל כך קשה לנו לדחות במספר שנים את ההכנה לכך ואנחנו בטוחים שבחור שאין לו בגיל 17 תעודת בגרות נחרץ דינו לכתת רגליו בין קופות צדקה לעבודות ניקיון.

לפעמים אני שואל את עצמי מהיכן צצו מחשבות כמעט אליליות שבראש השנה כאשר הקב"ה בא לחלק את הפרנסה, הוא בודק בבגרות מה היה הממוצע של כל אחד.

כשהלכתי בכתה ח' להבחן לישיבות שאלתי את אחד מראשי הישיבות התיכוניות הנחשבות ליותר תורניות על היחס בין ישיבה תיכונית לישיבה קטנה תשובתו הייתה בערך (עבר זמן מאז אבל זה הרעיון הכללי) במילים אלו: "קודם כל שתהיה לך תעודת  בגרות ואחר כך אם תרצה להשקיע את חייך בלימוד תורה תלך לישיבה גבוהה"- כלומר, קודם כל שלכל יהודי תהיה תשתית בסיסית כדי שיוכל להוציא תואר שלישי במדעי המדינה, ואחר כך אם ירצה יוכל לעסוק בעולמו הרוחני באופן רציני (מה שיותר מתמיה זהו סדר הזמנים: בתקופה בה האדם מעצב את אישיותו הוא צריך לדאוג לפרנסה, ובגיל שבו מתחילים לחפש עבודה הוא מתחיל את דרכו בעולם הישיבה).

כמובן אין לי חלילה שום טרוניה כנגד אף רב או שיטה, הכל נובע מרצון לעורר מחשבה בנושא שמטריד אותי מזה זמן רב.

ישנן מספר שאלות שכל פעם שמדברים על ישיבות קטנות:עולות מחדש :

א.      תכלס מה ההבדל בין ישיבה קטנה לישיבה תיכונית? מה קרה אם 10 שעות בשבוע אני אלמד מתמטיקה ואנגלית ובשאר אני אלמד תורה?

אז דבר ראשון מבחינה כמותית - בחשבון פשוט 10 שעות שבועיות בפריסה של ארבע שנים זה יוצא למעלה מאלף שעות לימוד "גירסא דינקותא" שלא יחזרו.

ומבחינה איכותית: אני מרגיש שכאשר אדם נמצא במסגרת שלומדים בה רק לימודי קודש, אז גם הלימוד וגם האווירה שונים לגמרי, כאשר כל היום שלך סובב סביב לימוד תורה (זה לא כזה מפחיד כמו שזה נשמע) אז ממילא הלימוד שלך יותר איכותי בלי טרדות חיצוניות.

מלבד זאת אני מרגיש שבישיבות קטנות יש מימד של מסירות נפש על התורה שהחבר'ה יודעים על מה הם מותרים, ושאחר כך הם יצטרכו לעבוד קשה כדי להשלים בגרות. ולמרות הלחץ החברתי (ולפעמים גם של ההורים) הם עושים את הצעד הזה, זה מוסיף נדבך של קשר ועוצמה ללימוד.

הרב עמי שטרנברג בחוברת "כעץ שתול על פלגי מים" משווה את לימוד התורה למקווה, שאפילו אם שערה אחת נשארת בחוץ הטבילה לא עולה. כך גם בלימוד תורה אינו דומה לימוד מעורב של חול וקודש ללימוד על טהרת הקודש .

שמעתי מחבר פירוש על הפסוק "כחיצים ביד גיבור כן בני הנעורים"  שהתחברתי אליו :

חץ כדי שיעוף לכיוון שאני רוצה בו צריך להיות מאוד מדויק אם ישנה סטייה של אפילו מילימטר אחד הוא יכול לפספס את המטרה, כמה שהחץ יותר מכוון כך הפגיעה יותר מדויקת .

כך גם ימי הנעורים בהם האדם מעצב את אישיותו ומכוון את חייו לכיוון שיבחר, צריך הרבה זהירות באיזו דרך האדם הולך בתקופה זו שיש לה השלכות על כל חייו של האדם. לכן חשובה כל כך דווקא בגיל הזה השקיעה בתורה בלי טרדות חיצוניות.

ב.       מה עם אידיאל שילוב הקודש והחול ? הרי מצאנו הרבה מגדולי ישראל שהיו בקיאים בכל החוכמות והמדעים עד שאומרים בשם הגר"א שמי שתחסר לו יד אחת במדע יחסרו לו כנגדה 70 ידות בתורה.

הנצי"ב רבו של הרב קוק שסגר את ישיבת וולוז'ין,  הגדולה שבישיבות אירופה מכיוון שהרוסים רצו להכניס בה כמה שעות (יש כמה גרסאות על המספר המדויק) בשבוע של לימודי חול ובנו (ר' חיים ברלין) מעיד שנפטר ממחלה שבאה לו עקב הצער מכך! מתייחס במספר מקומות לסוגיה זו של חשיבות לימודי החול ואיך לשלב אותם כראוי על לימודי הקודש: בפירושו "הרחב דבר" לפרשת האזינו על הפסוק "כרביבים עלי עשב" כותב:"...ומזה יש להבין דכל שכן אי אפשר לקוות להשיג מעלת התלמוד וחכמת הטבע יחד אם לא שיקדים עמל התורה הרבה ואחר שכבר עמל ומצא כדי מידתו אז יוכל להפנות גם לשערי חכמות ויהיו שניהם שמורים ומתקיימים בידו..." ובספרו משיב דבר חלק א' סימן מ'ד: "... באשר זה דרכה של תורה שאין עמלה ותכליתה מתקיים אלא במי שמפנה כל ראשו בה... ואי אפשר להיות גדול בתורה בשעה שעוסק בדברים אחרים. וכל גדולי התורה שהמה גם חכמים בלימודי חול, אינו אלא שהתעסקו בלימודי חול קודם ששקעו ראשם בתורה  או אחרי שכבר נתגדלו בתורה אבל ביחד אי אפשר להגיע לתכלית הלימוד..."

ג.        תכלס מה יהיה עם הפרנסה ?

אז א. ידועים דברי המשנה בסוף מסכת קידושין:..." אמר רבי נהוראי מניח אני כל אומנות שבעולם ואיני מלמד את בני אלא תורה ... לא עניות מן האומנות, ולא עשירות מן האומנות אלא הכל לפי זכותו..., אם אתה חושב שזהו רצון הקב"ה שכרגע תלמד תורה אתה לא צריך לפחד מזה .

ב. קיימות כיום הרבה מסגרות להשלמת הבגרות תוך שנה(מכון לב , שעלבים נחל חרדי ועוד..) הרבה בוגרים הלכו לשם ומכל מי שאני מכיר אין אחד שנכשל, ואל תחשבו שכולם הוציאו מינמלית עם ממוצע של 75, אלא הוציאו שם גם בגרויות טובות.

אני לא חושב שאלו שלומדים בישיבות קטנות מהווים את העלית האינטלקטואלית של עם ישראל, אלא, שהם נגשו לשם עם החלטה ללמוד ועם הרגלי למידה שקנו ע"י עמל תורה וברוך ה' הם הצליחו.

ד. וישנה גם שאלה שאין יכולת לבשר ודם לענות עליה תשובה-"שמע אחי אתה צודק אבל מה נעשה לא לכולם זה מתאים"?

א. אני בטוח שהתורה מתאימה ליותר משישים חברה למחזור של 3000 בוגרי כיתות ח' מהציבור הדתי לאומי.

ב.  קמו כיום הרבה ישיבות קטנות בסגנונות שונים וזוהי צביעות להגיד לא מתאים לי אם אפילו לא ניסית .
יהי רצון שנזכה כולנו להגדיל תורה ולהאדירה מתוך אחדות , ויכולת להבין ולהכיל דעות שונות.

אין לי מושג מי אתה,עוזיה
העובדה שכתבת איזה סוג של מאמר היא מרשימה, אבל זה שפרסמת אותו בחמישה פורומים הוריד לי את המוטיבציה לענות לך בכלל.

בהצלחה בדרכך החדשה.

עוזיה.
חסר לך משהו...אוסנת
ואתה לא צריך לחפש אותו אצלנו.
אתה רציני וחושב, אז בבקשה - לך לשאול רבנים רציניים.

ובכל זאת:
יש רבנים שונים ודעות שונות.
יש גם סוגי אישיות ונפש שונים.
לא כל הרבנים חייבים להתכופף דווקא בפני הרב שפירא (מה גם, שכפי שזה נראה זאת לא היתה הוראה חותכת וגורפת), ולא לכל האנשים ביקום מתאים ללמוד תורה כל היום - ורק תורה.
פשוט לא.
מסתבר, שאם יש רק 3000 חבר'ה בישיבות תיכוניות, נוסיף לזה 2000 אפילו שלא הלכו - זאת הכמות של האנשים שמסוגלים ללמוד כל היום.
רק להזכירך, תופעת השבאבניקים אצל החרדים - היא מכיון שלא מתאים לאנשים ללמוד תורה כל היום.

למה לדעתי לימוד חול חשוב?
הוא מרחיב את הדעת, מרחיב אופקים. קצת קשה להסביר את זה, אבל אדם שנחשף להרבה דברים, הוא אדם מכיל יותר, רחב יותר, גדול יותר. האישיות שלו מפותחת הרבה יותר. הוא ניגש לתורה מתוך הרבה יותר רחבות וידע.
הכל נמצא בתורה, נכון - אבל אנחנו לא יודעים ללמוד את התורה כך שנראה בה הכל.
[הרבנים בגוש בעלי תארים. לך תשאל אותם]
דבר נוסף - אתה לא יכול להגיע לעם בלי ידע בסיסי. אבל זה תירוץ שולי...

פרנסה - אומנם היא נס, אבל אי אפשר לסמוך על זה. אנחנו נעשה את ההשתדלות, וה' יעזור לנו. אבל צריך את ההשתדלות.

סתם בכללי -
אתה מציג את הדברים מאוד ב"שחור-לבן", ומסיק מסקנות קצת תמוהות (כמו מתוך החוברת של הרב שטרנברג).

בהצלחה.

אין לי עכשיו זמן לכתוב תגובה ארוכה אבלii
ילקוט שמעוני תהלים רמז תרטו
תנו רבנן ואספת דגנך מה ת"ל לפי שנאמר לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו יומם ולילה, יכול דברים ככתבן ת"ל ואספת דגנך תנהוג בהם מנהג דרך ארץ, דברי ר' ישמעאל, רשב"י אומר אפשר אדם חורש בשעת חרישה, וזורע בשעת זריעה, וקוצר בשעת קצירה, ודש בשעת דישה, תורתו אימתי נעשית אלא בזמן שישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית על ידי אחרים, שנאמר ועמדו זרים ורעו צאנכם, ובזמן שאין ישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית על ידי עצמן, שנאמר ואספת דגנך, ולא עוד אלא שמלאכת אחרים נעשית על ידם, שנאמר ועבדת את אויביך. אמר אביי הרבה עשו כרבי ישמעאל ועלתה בידם, כרשב"י ולא עלתה בידם. א"ל רבא לרבנן במטותא מנייכו ביומי ניסן וביומי תשרי לא תיתו לבי מדרשא דלא תטרדו במזונייכו כולי שתא. אמר רבה בר בר חנא אמר רבי יוחנן מה בין דורות הראשונים לדורות האחרונים הראשונים שעשו תורתן קבע ומלאכתן ארעי, זה וזה נתקיים בידם, אחרונים שעשו תורתן עראי ומלאכתן קבע, זה וזה לא נתקיים בידם:

אוסנת מה שאמרת נכון לגבי בנותשמחה ואמונה
בס"ד

אבל גברים צריכים רק את הידע הבסיסי..
הבנות כל כולן זה צניעות והבנים כל כולם זה התורה.. זה העולם הבא שלהם..
תאמיני לי שלימוד תורה מפתח את השכל הרבה יותר מלימוד טריגונומטיריה וכל הבלה בלה..
אז...אוסנת
אני מציעה לך לראות את ההבדלים בשיחה ובלימוד בין אנשים שלא לומדים לימודי חול, לבין כאלה שכן.

אין אפילו יכולת להשוות.

[לימוד תורה בוודאי מפתח את השכל, אבל ידע כללי ורחבות אופקים - מעשירים את הנפש, הרוח והידע]
אוסנת? ידע כללי מעשיר את הנפש?מיכאל=)
הנשמה של היהודי היא חלק אלוה ממעל, והקב"ה ציווה אותנו ללמוד תורה, לא ללמוד מתמטיקה לא ללמוד פיזיקה וגם לא ללמוד מחשבים, הוא ציווה אותנו ללמוד תורה!
נאמר בתהילים "וקווי ה' יחליפו כח" לא וקווי ביולוגיה ואמנות יחליפו כח. התורה נותנת לאדם כוחות ומרחיבה לו את הנפש. אני לא יודע מה איתך אבל אני עודל זכיתי לצאת משיעור פיזיקה עם חיוך על הפנים, אבל אחרי דבר תורה יפה או איזה חידוש שפתאום קפץ לך לראש תוך כדי לימוד אני כן מרגיש שמחה.
חוצמזה הרמב"ם כתב שכל החוכמות צריכות להיות ביחס לתורה כ"רקחות וטבחו ואופות.." ז"א רק כדי לשמש אותה כדי שיהיה לאדם יותר קל ללמוד תורה. ברור שצריך ללמוד שאר חוכמות ולא רק תורה כי כמו שהמהר"ל אמר שכל "מי שחסר לו ידיעה אחת בחכמות אז חסר לו כנגדה מאה ידות בחוכמת התורה" לדוגמא: במסכת בבא בתרא יש בפרק שלישי איזה חישוב מסובך שצריך לדעת בו מת' (חישוב שטחים) ומי שלא יודע טוב חישוב שטחים אז ממש ממש ממש לא מבין מה הולך שם. אבל גם חבר שלי שלא ב-5 יחידות אלא הוא הסתפק רק ב-3 הצליח להבין אתזה.
צריך ללמוד גם לימודים כלליים, אבל יותר חשוב להשקיע את רוב הזמן בתורה ולא את רוב הזמן בלימודי החול.
אח שלי , שים לב -אח..
עיין הרב יוסף קאפח זצ"ל.

"תחומין" - כמדומני חלק ד'. [או ה' או...אחד מהספרים הראשונים...]

שם הוא מפרש את הענין.

[אגב , המושג , "חלק אלוקה ממעל" , להשתמש בו - בעייתי.]

בשורות טובות.
שבת שלום ומבורכת!

אלוה, לא "אלוקה", עיין בהקדמה שלמיכאל=)
הרב זייני (רב הטכניון וראש ישיבת "אור וישועה" בחיפה) על הספר של הרשב"ץ "מגן אבות" ובספר "דברי שלום ואמת" על מנהגי יהודי מרוקו לגבי השינוי של אלי ל-"קלי", אלוהים ל-"אלוקים" וכו'. הוא אומר שאסור לעוות את המילים הללו (מחרף ומגדף), וחוצמזה בחלק מהעיוותים זה נשמע כע"ז (במקום "זה אלי ואנוהו" יש כאלה ששרים "זה כלי ואנוהו"...) מומלץ לעיין שם..
אכן. כך אני (משתדל) לומר , אבל -אח..
בכתיבה....

אני לא יכול להגיד שעדיף לכתוב "אלוקים" , אבל...
(יכול להגיע למקום לא ראוי.)
אבל יש אולי מי שלא יחשוש לזה (לפעמים אני) ויכתוב "אלוהים".

המשפט הזה (להגיד אותו , כך בפשטות) , בעייתי מאוד!
עיין רמב"ם הלכות "יסודי התורה".

בשורות טובות.
...אוסנת
לא אמרתי ללמוד רק חול.
לא אמרתי את היחסים בינהם.
זה תלוי באדם.

הקב"ה ציווה אותנו ללמוד תורה, ולימודים 'חיצוניים' מעשירים אותה מאוד.
זה מה שאני אומרת.
למה צריך בכלל להשוות?..שמחה ואמונה
בס"ד

אבל ידע כללי ורחבות אופקים - מעשירים את הנפש, הרוח והידע]

ואת זה התורה לא עושה?.. אהה נכון צודקת.. כולה תורה מה הסיפור?. יש לנו עולם הזה לחיות בו חייבים להתחבר אליו..
את מגזימה את דברי.אוסנת
התורה בוודאי נותנת לנו עושר ומקדמת אותנו בחיים. אין ספק.
והיא עומדת בראש ובראשונה...
א-ב-ל,
לימודי חול מרחיבים את הנפש. נותנים לנו כלים לפיתוח הלימוד התורני. מקדמים את השכל שלנו.

אני לא נגד ישיבות קטנות.
אם למישהו זה באמת מתאים, שילך.
אבל לרוב העולם זה לא מתאים. רוב העולם צריכים ללמוד דברים נוספים כדי להעמיק את התורה שבהם.
אני בכלל אומרת שכל אדם צריך, אבל ניחא.

קצת קשה להסביר את זה.
פשוט צריך לראות את ההבדל בין אדם שלמד ר ק תורה, לבין אדם אחר.
למי יותר קל להעביר את התורה לאחרים?
התורה של מי יותר עמוקה ורחבה?
מי יודע להכיל אנשים?
להתחבר לכל אחד?
ת"ח לא צריך להיות רק 'בשביל עצמו'.

[סתם, קחי לדוגמא - את הרב אבינר. אני לא צריכה להוסיף מילים. זה ניכר למרחוק]
הבנתי מה את אומרת..שמחה ואמונה
בס"ד

אבל ברב אבינר לא התעסקתי כל כך ולכן לא הבנתי למה את מתכוונת.. אבל בכל מקרה..
אני לא חושבת שללמוד חול זה לכתחילה.. זה הגיע מהגלות.. חוקות הגויים.. אומנם היום זה המצב שחייבים.. אבל במיתון. ואם מדובר בגבר אדרבא!
לכתחילה.אח..
הרב יוסף קאפח זצ"ל. [ו - הוא מזכיר שם על איזה מקוצות "חול" הוא מדבר.]
מאמרו בספר "תחומין" - אחד מהחלקים הראשונים - או ד' או ה' וכו'.]

למה?
כי -
ע"י מדעי הטבע - מגיעים ל -מדעי האלוהות - ע"י מדעי האלוהות - יודעים את ה' - מוסיפים לאהוב אותו באמת.

רמב"ם מפורש -

יט  [יב] בזמן שאדם מתבונן בדברים אלו, ומכיר כל הברואים ממלאך וגלגל ואדם וכיוצא בו, ויראה חכמתו של הקדוש ברוך הוא בכל היצורים וכל הברואים--מוסיף אהבה למקום, ותצמא נפשו ויכמה בשרו לאהוב המקום ברוך הוא; ויירא ויפחד משפלותו ודלותו וקלותו, כשיערוך עצמו לאחד מהגופות הקדושים הגדולים, וכל שכן לאחד מהצורות הטהורות הנפרדות מן הגלמים, שלא נתחברו בגולם כלל.  וימצא עצמו, שהוא ככלי מלא בושה וכלימה, ריק וחסר.

מקוה שהובנתי.

שבוע מבורך!

צר לי אבל כנראה שלא פתחת הרבה גמראשלומי20104
האמוראים ידעו מלא מתימטיקה וגאומטריה(כמעט אי אפשר להבין את פרק ראשון במסכת סוכה ואת עירובין בלי הרבה גאומטריה) ונראה לי שלא בדיעבד.
וגם זה לא הסיבה היחידה אלה כמו שאמרה אוסנת אדם שיש לו ידע כללי רחב לא ניתן להשואה בלימוד עם אדם שיודע רק גמרא  (לשמוע שיעור של הרב שרקי, או סתם להסתכל בספריה שלו בבית(שהיתי אצלו בבית היה בשירותים את כיתבי פילון) זה פשוט מדהים מה שנותן ידע כללי.
סתם סיפור: בתקופת הסוס טורויאני היה ח"כ חרדי ששאל (אני לא זוכר אם בדיוק במילים האלו) למה קוראים לסוס טבריני ולא ירושלמי סוג של בורות (ואז היה דיון אצלנו בישיבה הטיכונית על הצורך בלימודי חול)(עוזיה אתה זוכר).
אתה אומר שהאמוריים ישבו ולמדו מת'?שמחה ואמונה

אא"כ יש לך הסבר אחר איך הם ידעו לדוגמא פאי(משוער)שלומי20104
יודע מה.. באמת מעניין.. בלנ"ד נבדוק...שמחה ואמונה
הגמרא היא המלמדת!!!שירס
זה הרי ידוע שאנשי התורה הרבה יותר משכילים ומוצלחים מהשאר!! הגמרא היא המת' הכי טובה למוח!!

גמ' זה לא מתמתיקה! ו...הם לא למדו את זה מתורה.אח..אחרונה
את הדברים המדעיים.
אלא , ע"י ניסויים. בדיקות. וכדו'.

מי שאומר לכם שאפשר ללמוד מהתורה ה-כ-ל-
לעניות דעתי , זה לא נכון.
אדם שישב כל החיים על הגמרא , לא יגיע לדרגה של רופא...
[ו - כל הסיפורים על הרבניים שידעו וכו' , תבדקו אותם. רובם ככולם - מומצאים, לא אמיתיים...]

בשורות טובות!
תגובה ארוכה ומפורטת:ii

א. פרנסה – כמו שכתוב:

"תנו רבנן "ואספת דגנך" מה ת"ל לפי שנאמר "לא ימוש ספר התורה הזה מפיך והגית בו יומם ולילה", יכול דברים ככתבן ת"ל ואספת דגנך תנהוג בהם מנהג דרך ארץ, דברי ר' ישמעאל, רשב"י אומר אפשר אדם חורש בשעת חרישה, וזורע בשעת זריעה, וקוצר בשעת קצירה, ודש בשעת דישה, תורתו אימתי נעשית?  - אלא בזמן שישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית על ידי אחרים, שנאמר "ועמדו זרים ורעו צאנכם", ובזמן שאין ישראל עושין רצונו של מקום מלאכתן נעשית על ידי עצמן, שנאמר "ואספת דגנך", ולא עוד אלא שמלאכת אחרים נעשית על ידם, שנאמר "ועבדת את אויביך".

כלומר – 2 דעות: רשב"י שאומר שרק לומדים תורה, ור' ישמעאל שאומר שצריך גם לעבוד.

אמר אביי הרבה עשו כרבי ישמעאל ועלתה בידם, כרשב"י ולא עלתה בידם.

כלומר – הרבה נהגו כר' ישמעאל והם הצליחו ללמוד, והרבה עשו כרשב"י והם לא הצליחו.

א"ל רבא לרבנן במטותא מנייכו ביומי ניסן וביומי תשרי לא תיתו לבי מדרשא דלא תטרדו במזונייכו כולי שתא.

כלומר – רבא ביקש מתלמידיו שבימי ניסן ותשרי (שבהם היו זורעים, קוצרים ואוספים את התבואה), שלא יבואו לבית במדרש אלא יעבדו, כדי שבשאר השנה לא תהיו מוטרדים על הפרנסה.

(ילקוט שמועני תהילים)

ב. לימוד חכמת הקב"ה – ע"מ לנסות להבין כמה שיותר את חכמת הקב"ה צריך להקדים חכמות "כלליות" ללימוד:

"אי אפשר אם כן בהכרח, למי שירצה השלמות האנושי, מבלתי התלמד תחלה במלאכת ההגיון ואחר כן בלימודיות על הסדר, ואחר כן בטבעיות, ואחר כן באלהיות." ועי"ש עוד

(מורה נבוכים ח"א, ל"ד)

ג. ע"מ לראות את חכמת הבריאה וחכמת מעשיו של הקב"ה צריך להסתכל במעשיו – וככל שיותר תלמד חכמות כלליות כך תראה יותר ויותר חכמה עצומה (מנסיון...):

"השמים מספרים כבוד אל ומעשה ידיו מגיד הרקיע"

(תהלים יט)

הסתכלות זו מביאה שני דברים חשובים מאוד:

(1) ראיית הקב"ה והכרה במציאותו.

(2) האפשרות להללו ולשבחו על כל מעשיו.

ד. התאווררות – בודדים הבחורים בגיל הזה שיכולים לשבת וללמוד תורה ברצינות במשך כל כך הרבה שעות ברצף. לימודי חול מאווררים וגורמים לכך ששום זמן לא יתבזבז. וכפי שכתוב לעיל – אין זה בזבוז זמן – אלא דבר חשוב מאוד.

ה. השכלה כללית – לכל גדולי ישראל היתה השכלה מעבר לתורה. כולם ידעו עוד המון מקצועות אחרים שמרחיבים את הידע.

ו. התמחות – חשוב שיהיו רבנים שיודעים הרבה דברים מעבר לתורה ע"מ שיוכלו לפסוק הלכה. צריך רבנים שיהיו בקיאים ברפואה (לדוג' מכון פוע"ה) וכד'... שידעו כל מכשיר וכל טיפול וכל דבר שעושים בו שימוש איך פועל. (כל הדברים החשמליים למיניהם וכד'...)

ז. כל גדולי הציבור הדתי לאומי הלכו בדרך של ישיבה תיכונית – עובדה היא כמות הישיבות התיכוניות, לעומת הישיבות הקטנות – שגם הן הוקמו רק בשנים האחרונות.

די לנו אם נסמוך עליהם.

כמובן שכל לימודי החול צריכים להיות במקום שני – אחרי לימוד התורה... (אני לא מדבר על שעות לימוד אחד מול השני, אלא על תפיסה מחשבתית. שעות לימוד כל אחד יחשוב לעצמו מה עדיף לו, וע"י זה  יבחר את לימודיו ובכלל את דרך חייב):

"אמר רבה בר בר חנא אמר רבי יוחנן מה בין דורות הראשונים לדורות האחרונים?  - הראשונים שעשו תורתן קבע ומלאכתן ארעי, זה וזה נתקיים בידם, אחרונים שעשו תורתן עראי ומלאכתן קבע, זה וזה לא נתקיים בידם"

מקווה שהובנתי...

אם אזכר בעוד דברים אביא אותם...

תשובה על סחיטהפשוט אני..

נניח אתם יודעים על אדם כלשהו, שהוא מתכוון לעשות מעשה חמור מאוד. 

למשל לשדוד בנק.

אתם מאיימים עליו שאם הוא לא ייתן לכם חלק מהשלל, אתם תדווחו עליו למשטרה.

הוא לא מוכן לשלם, ואתם מדווחים למשטרה כמו שאיימתם.

אני חושב שאין חולק על כך שהאיום הוא מעשה חמור מאוד, ויש לעשות עליו תשובה. כלפי האדם וכלי המקום.

אך מה לגבי מימוש האיום, כלומר זה שבסוף סיפרתם למשטרה? האם צריך לעשות על זה תשובה? האם זה מעשה רע?

מצד אחד, עשיתם את זה מתוך טעמים אגואיסטיים, מתוך חמדנות ונקמנות וכו'. הנפש שלכם הושחתה, אין לי ספק.

מצד שני, סוף סוף המשטרה עצרה בזכותכם אדם מסוכן ומנעה ממנו להוציא לפועל את זממו, ואולי בזכותכם חייהם של אנשים ניצלו (של השודד עצמו ושל עובדי הבנק).

מה דעתכם? צריך לעשות תשובה על ההלשנה? אם כן, איך?

מתוך שלא לשמה יבוא לשמה אבלקעלעברימבאר

צריך לשעו תתשובה גם על כוונות לא טובות בלב, לא על המעשה. על זה נאמר "על חטא שחטאנו לפניך בהרהור הלב". פשוט להצטער על הכוונה הרעה, לא על המעשה. ולחשוב שאם הייתי באותה סיטואציה היית ימסגירו למשטרה רק מטעמים טובים. זה נקרא חרטה. לחשוב שהייתי חזר לעבר ועושה אחרת

כלומר מול אותו אדם לא היית מבקש סליחה?פשוט אני..
בפן המעשי - לא עשית לו משהו רע,קעלעברימבאר

כי זה היה מוצדק (לא קראתי את הסיפור לפרטים)

אולי לבקש סליחה על הצער שצעירנו לפני התלונה למשטרהקעלעברימבאראחרונה
כיוון ש-"לא בשמים היא", אלא כל אחד לפי ההשקפהפ.א.

והקו שלו, כל אחד והפסיקה שלו, כל אחד והדרך שלו, אפילו כל אחד והכת שלו, נמשיך לחיות עם ערב-רב (ובאלאגן) במנהגים ובהנהגות הדתיות. 

אם אתה ציני אני אתך.סיעתא דשמייא1
אם הם רבותיך אז כןנקדימוןאחרונה
פורים שני
לא מוצא זמן ללמודאבא פגום

אשמח לעצה, לא מצליח ללמוד תורה.

אני קם כל בוקר בחמש כדי להגיע לעבודה מוקדם, לעשות את ה 9 שעותןלחזור מספיק מוקדם למשפחה ולהיות עם הילדים.

אני מגיע בערך ב 17:00 ואז קצת עם הילדים, סידורים וכבר מגיע זמן השכבות שלוקח שעה ואני מוצא את עצמי פנוי רק ב 21:30 במקרה הטוב (אם אין קניות באותו יום) וזה לפני שישבתי לדבר עם אשתי. רוצה ללמוד אבל כבר אין כוח. ניסיתי בעבר ללכת לשיעור דף יומי ב 22:00 אבל המוח כבר לא מתפקד בשעות האלה ולא מצאתי שזה ממלא אותי. מנצל את הנסיעות ל/מהעבודה לשתיים מקרא ושיעורים באוזניות אבל מרגיש שזה ממש לא זה. אשמח לעצות, תודה

שבת זה המאני טייםחתול זמני
בחן את עצמךשפוי

קודם כל כמו שנאמר כאן, שבת זה הזמן בדיוק בשביל סיטואציות כאלה של סיטואציות כמו שלך, 

בנוסף אני ממליץ לך גם סוג של לעשות 'מבחן' לעצמך האם יש זמנים ארוכים שאתה משתמש בטלפון\מחשב\טכנולוגיה כזו או אחרת והזמן הזה מתבזבז לשווא, הרבה פעמים קורה לנו בלי שאנחנו שמים לב וזה יכול להיות אחלה של זמן לעשות בו את הדברים שאנחנו באמת רוצים, בהצלחה  

אשמח לעוד עצות ☺️אבא פגום
אתה נבחן כשיש לך פנאיאלעדאחרונה

אם ה' יתברך רואה שכשיש לך זמן אתה כן פותח ספר
ולא סתם מתבטל, ניצחת.

המלצות לספר בים דרכך וסדרת אש החסידותאבא פגום

אין לי כמעט זמן ללמוד תורה, לומד קצת הלכה, מחפש להעמיק ושמעתי על הספרים בים דרכך וסדרת אש החסידות, יצא למישהו ללמוד אותם? יש המלצות? למי מתאים? האם שווה לכל נפש או כתוב בשפה גבוהה מידי?

תודה🙏

אש החסידות חזק מאודאחד איש
בשפה פשוטה. זה חסידי ממש אם אתה בעניין אז זה מאוד טוב.  בים דרכך גם טוב זה עיבוד כזה של הרב מורגנשטרן
עוד מישהו מכיר? המלצות?אבא פגום
לפני זמן מה סיימת את בים דרכךאלעד

ספר נפלא לעובדי ה', אבל תובעני
זה לא ספר שקוראים בשבת לפני השנ"צ

מה הכוונה תובעני?אבא פגוםאחרונה

קשה לקריאה?

או תובעני מבחינת עבודת השם? 

מה המקור למשפט "הרבה שלוחים למקום"?מתואמת

מסתבר שזה לא ציטוט מדויק מחז"ל...

גוגל וג'מיני לא עזרו לי מספיק, אז אני פונה לעזרת החוכמה האנושית...

אז מה המקור לכך? (מן הסתם זהו שיבוש כלשהו של משפט אחר בחז"ל...)

בחז"ל זה "הרבה הורגים למקום" תענית דף י"ח עמוד ב'הסטורי
אבל נכון שהרבה מקורות במפרשים שציטטו את זה, הביאו בנוסח של "הרבה שלוחים למקום" והמשמעות בהקשר שם, היא אותה משמעות.
תודה רבה!מתואמת
אז איך קרה שהציטוט השתנה לשלוחים?
אני לא יודעהסטורי
אבל כפי שכתבתי, במקור המשמעות היא שאם טריינוס לא יהרוג אותם, יש הרבה שליחים להרוג - דובים, אריות וכו'.

יכול להיות שרצו לעדן את הנוסח. כשהספורנו מביא את זה על תשובת האחים ליוסף "האלוקים מצא את עוון עבדיך" - הם לא מועמדים למוות, אבל המשמעות זהה. אנחנו יודעים שלא עשינו את מה שאתה מעליל עלינו ואתה רק אחד מהשליחים של הקב"ה להביא עלינו את הדין שמגיע לנו בין כך.

תודה רבה!מתואמת
הרבה פעמים ברשי (בכמה וריאציות)טיפות של אור
שמות טז לב, איוב לז ח, יומא פז עמוד א, שמות כג ז, דברים לב לה, שמות ד יג
אולי הוא שינה מלשון הגמרא בתענית שהזכירוטיפות של אור

בהשראת המכילתא

"משה דברן את! אין לי שלוחין אין לי גדודים אין לי שרפים אין לי אופנים אין לי מלאכי שרת ואין לי גלגלי מרכבה שאשלח ואוציא את בני ממצרים שאתה אומר לי שלח נא ביד תשלח?"

"כך אמר יונה אלך בחוצה לארץ מקום שאין השכינה שורה ונגלית... אמר לו הקב"ה, יש לי שלוחין כיוצא בך שנאמר וה' הטיל רוח גדולה אל הים"

תודה רבה! עוזר לי מאוד.מתואמת
בשמחה 😊טיפות של אוראחרונה
איזה ספרי קודש אתם רוצים..אנונימי 14

א. שייכתבו כמותם ולא מספיק נכתבו?

ב. שלמיטב ידיעתכם טרם נכתב כזה?

(תכלס לא חייב להצמד ל2 הקטגוריות.. תכתבו חופשי)

(אולי גם הודות לשרשור נחשף לספרות שלא ידענו שיש..)

אפשר תשובות כלליות אפשר תשובות מיוחדות..

אני אתחיל.

א.  קלאסי-  ספר שינסה לפרט ולבאר יותר את הלכות בין אדם לחברו וכן ספר שינסה לפרט להסביר ולבאר את נושא אהבת ה' ויראת ה' כפי שמעורר על זה הרמחל (שוב, לא פירוש למסלש אלא חיבור עיוני ומעשי על שני ענפים גדולים אלו.).

ב. הייתי רוצה ספר על הלכות שבת שלא יכתב על סדר השוע, אלא פשוט יחשוב על איך נראה יום חול שגרתי אצל רוב האנשים וביחס לכל פעולה ופרטיה ירשום מה דינה בשבת..

הייתי רוצה לכתוב ספר כולו על מצוות "מעקה"אריק מהדרום

על שלל הלכותיה והרעיונות הפילוסופים שכרוכים בה.

אבל מי יקרא את זה?

א. בהצלחה בעבודה החדשה. (קפץ לי מצמע)אנונימי 14

בהנחה שהיית רציני , אז כוונתך בין היתר שמצצות מעקה קשורה לנושא ביטחון והשתדלות, השגחה?

אשמח לחידוד..

שאלות חזקות!אשר ברא
מה שאני רוצהחתול זמני

זה חיבור מאוד מעמיק ושיטתי על מדרש רבה + אגדות ירושלמי. לא כמו עץ יוסף או אפילו יפה מראה אלא יותר סגנון מהרש"א. או טוב יותר, כמו הפירושים הממש ממש ארוכים של מראה הפנים על אגדתות מסוימות.

או: ספר שיאגד את כל אגדתות ירושלמי (קיים כבר) אבל יביא את כל המפרשים הקלאסיים של הירושלמי (קורבן העדה / פני משה / רידב"ז כו'). אולי גם חיבור כזה שמביא רק אגדתות ירושלמי מקוריות שאין להן מקבילות במדרש רבה / בבלי.

יש לי חבר שמחבב את מדרש רבהטיפות של אוראחרונה

ויום אחד הוא נתקל בפירוש 'תפארת ציון' מלפני מאה ומשהו שנה והתרשם ממנו מאוד

(יש בהיברובוקס את הכרך על מדרש רבה אסתר. אני לא מכיר את הפירוש בעצמי)

אההה , שאלה מעולה!אני:)))))

אכתוב ב"נ בהמשך

שומרת את השרשור

הוא לא המריא (; לא נורא..אנונימי 14
לא בדיוק ספר, ואולי קיים כזה (תספרו לי אם כן!)מרגול

כמו ברכון רק של שחרית מקוצרת ליחיד (יחידה למען הדיוק).

לימים שהזמן דחוק. וגם זה יותר נוח (חוברת קטנטנה במקום סידור שצריך לדפדף).

ותכלס אולי גם למנחה (גם ככה קצר)

כאילו סידור לאשה , אבל רק שחרית ומנחה ליוםאנונימי 14
חול, וגם שם לא כל התפילה אלא המינמום שנשים צריכות לומר?
כן, ואפילו בנפרדמרגול

ממש בשביל הימים הלחוצים שיוצאים מהבית מוקדם ואין זמן בכלל בכלל.

ובנפרד בשביל הפרקטיות…

אגב, גם ככה יש מלא דברים שנשים לא אומרות, בטח בתפילת יחיד, גם כשזמנן בידן (תפילין, קורבנות…)

הרי יש הלכות על דילוגים ומה המינימום שכן חייב בשחרית וכו. אז כזה. מאוגד במשהו קטן כמו ברכון של כמה דפים (האלו בלי השירים החסידיים, שזה נטו ברכת המזון)

יש כזה! עם מסלולים לפי הזמן שיש לךנפש חיה.
כן! נקרא "תהילת נשים" , אני יודעת שיש שם שחריתנפש חיה.

וגם אם אני לא טועה

מנחה, ראש חודש, חגים... 

פרשת השבוע לפי התלמוד הירושלמישירהבו
מחפשת מקורות/ שיעוריםאשר ברא

בנושא של 'התלהבות', איך לקיים דברים ביותר אש פנימית.. דבקות וכו'..

ה' ישמח אתכם, תודה

אני לא מכיר מספיק את כתביו אבל אולי אחריםאנונימי 14

ידעו..

זכור לי במעורפל שיש התעסקות בזה בכתבי

האדמור מפיאסצנה היד..

אכן.אחד איש
הכשרת האברכים עסוק בזה
תוכל לפרט?אשר ברא
...אחד איש

הרבה מפיאסצנה מביא שם הרבה על עבודה עם דמיון ומסביר למה חשובה התלהבות זה די ארוך ועבודה תהליכית לא משהו שאני עכשיו יכתוב פה בדקה.

בחבד אגב יש הרבה דיבור על התלהבות מתוך התבוננות תוכלי למצוא אצל אדמור הזקן הרבה התבוננויות על זה

וזה לא בדיוק מה שביקשת אבל על הצד שאולי כןאנונימי 14

אז תחילת פרק כו בתניא מדבר על שמחה ועצבות..

אבל שוב זה קצת שונה..

שווה לעיין שם בכל מקרה😃

זהו..אשר ברא

על שמחה ועצבות יש מלא!

אבל ספציפית על הנקודה של התהלבות פחות מצאתי..

תודה

צריך לדעתאחד איש
הרבה פעמים קושי בהתעוררות הלב והתלהבות תלוי לפעמים במצב נפשי שצריך לעבוד עליו או באיזה תפיסה מסוימת על ה' או על עבודת ה' שצריך לשפץ ועוד עניינים שלאו דווקא הפתרון שלהם זה להוסיף התחזקות על עניין ההתלהבות בעצמו אלא העניין הוא המסביב. להבין מה מונע מהלב להיפתח מה יושב עליו
^^ יפה מאוד שכויחאנונימי 14
נכוןאשר ברא
אבל אני מדברת על השלב של אחרי, שהבן אדם נמצא כבר בשמחה ורוצה להגביר התלהבות (:
אז לדעתי הכשרת האברכים יכול להיות טובאחד איש
מניח שיש כל מיני ספרים חדשים של הדור הזה וכל מיני שיעורים בנושא לא מכיר מספיק אבל מן הסתם אפשר למצוא
לא מכירה🙈אשר ברא
תוכל לפרט?
מסילת ישרים פרק זפצל"פ
ואמנם, התבונן עוד, שכמו שהזריזות הוא תולדת ההתלהטות הפנימי, כן מן הזריזות יולד ההתלהטות. והיינו, כי מי שמרגיש עצמו במעשה המצוה כמו שהוא ממהר תנועתו החיצונה, כן הנה הוא גורם שתבער בו תנועתו הפנימית כמו כן, והחשק והחפץ יתגבר בו וילך. אך אם יתנהג בכבדות בתנועת איבריו, גם תנועת רוחו תשקע ותכבה. וזה דבר שהנסיון יעידהו.

ואמנם כבר ידעת, שהנרצה יותר בעבודת הבורא, יתברך שמו, הוא חפץ הלב ותשוקת הנשמה. והוא מה שדוד המלך מתהלל בחלקו הטוב ואומר (תהלים מב, ב): כאיל תערג על אפיקי מים כן נפשי תערוג אליך אלקים, צמאה נפשי לאלקים וגו'. (תהלים פד, ג): נכספה וגם כלתה נפשי לחצרות ה'. (תהלים סג, ב): צמאה לך נפשי כמה לך בשרי. ואולם האדם אשר אין החמדה הזאת לוהטת בו כראוי, עצה טובה היא לו שיזדרז ברצונו, כדי שימשך מזה שתולד בו החמדה בטבע, כי התנועה החיצונה מעוררת הפנימית, ובודאי שיותר מסורה בידו היא החיצונה מהפנימית.

אך אם ישתמש ממה שבידו, יקנה גם מה שאינו בידו בהמשך, כי תולד בו השמחה הפנימית והחפץ והחמדה מכח מה שהוא מתלהט בתנועתו ברצון. והוא מה שהיה הנביא אומר (הושע ו, ג): ונדעה נרדפה לדעת את ה', וכתוב (הושע יא, י): אחרי ה' ילכו כאריה ישאג.

השיעור הכי טוב לנושא הזה הוא בליבנו פנימהמחפש אהבהאחרונה

בהצלחה!

שבועות!!אשר ברא
שתפו בהכנה שלכם לחג.. וגם אשמח למקורות מומלצים..
מבין שהתחלת הלילה את התיקוןזיויק
וברצינות: מהרל תפארת ישראלזיויק
ההכנה הכי גדולה:קעלעברימבאר

לספור את העומר 49 יום

לכן קוראים לחג שבועותקעלעברימבאראחרונה

אולי יעניין אותך