תראה, המדרגה של רבי זושא היא מדרגה גבוהה. יש לנו קצת מושג, בכל זאת, מי היה ר' זושא.. לא אדם רגיל. וגם נקודה שחשוב לשים לב אליה שר' זושא לא הקטין את עצמו. מי שקורא את הספרים שמלקטים את התורות שלו 'מנורת זהב' ו'זהב המנורה' שם לב לזה. הוא, כדרכם של כל גדולי החסידות כמעט מדבר הרבה על ענוה פסולה. כמובן זה לא סותר את הסיפור הנ''ל, אבל רק ראיתי לנכון לחדד על הדרך את הנושא הזה.
ובכל אופן, לענייננו- יש שתי אפשרויות.
האפשרות האחת היא שהאדם יגיד לעצמו- וואי, המצב שלי כ''כ נפלא אין לי שום רע בחיים וה' נותן לי ומרעיף עלי כל כך הרבה טוב. ופה זה יכול לבוא משני מקומות שונים ואפילו מנוגדים-
מקום אחד זה המקום של ר' זושא. מקום של אמונה תמימה ובטחון גמור בה'. תמונת המציאות של ר' זושא היא נפלאה. הוא באמת לא רואה שום רע בחיים שלו, כי מבחינתו הרע הזה לא קיים.
אני חושב שזה מתחבר מאוד גם ל'תם' במשל של ר' נחמן. התם בסיפור מקבל מאשתו מים, ואומר 'הו איזה מרק נפלא', או שהוא מקבל את המעיל ואומר 'הו איזה פעלץ' נפלא', ו'איזה תבשיל מדהים'. אומר לך את האמת, בהתחלה לא התחברתי לתם. הזדהיתי מאוד עם מה שר' נחמן כותב לגבי החכם, אבל לגבי התם חשבתי לעצמי- 'על מי אתה עובד? אתה עובד על עצמך!' במקום להתמודד עם המציאות, ולהודות לה' שלפחות את זה יש לו- הוא בוחר להתעלם ממנה ולברוח למחוזות רחוקים של דמיונות.. הרי יש לך מים! תשמח במים, אל תודה לה' על זה שיש לך מרק נפלא.. כי אין לך באמת, אז גם ההודאה לה' היא לא שלימה. והמפליא שר' נחמן קובע אותו כמודל האידיאלי!!
אבל אני חושב שאפשר להסתכל על זה אחרת. באמת ר' נחמן רוצה ללמד אותנו שאפשר לרומם את ההסתכלות שתגיע למקום כזה שלא חסר לך דבר! אין לך כל הבדל בין מים לבין מרק, כי העיקר אצלך הוא לתת לגוף כח כדי לעבוד את ה'. אתה שמח בחלקך שנראה לך באמת חסד חינם מה'. אתה כולך מתפעל ממה שה' נותן לך ולא עושה השוואות עם אחרים (זה מוזכר הרבה בסיפור שם- איך שאשתו מסתכלת החוצה ואומרת לו תראה באיזה מצב אנחנו ובאיזה מצב הם- והוא אומר לה שמה שיש לנו זה בדיוק מה ששייך לנו).
זו דרגה מאוד גבוהה. לא כל אחד בר הכי.
ופה אני מגיע למקום השני שממנו זה יכול להגיע- התעלמות מהמציאות. כל עוד אנחנו לא בדרגה לא של ר' זושא ולא של התם במשל המופלא של ר' נחמן- אנחנו מתעלמים מהמציאות. למה? כי בפה אנחנו אומרים שהכל טוב אבל בשכל- אנחנו יודעים (בתודעה שלנו) שהמציאות הזאת רעה. פינו ולבנו אינו שווה. וכאן זה מסוכן, זה יכול לקחת אותנו למקום של דמיונות,
ודמיון זו לא תשובה לשאלות. זו בריחה. ומתישהו זה גם לא יחזיק והקשיים יעלו פתאום ולא נעמוד בזה. זה עלול לשבור אותנו.
ולכן, כאן אני מגיע לאפשרות השניה. לאנשים פשוטים כמונו (חוץ ממי שלא..), נראה לי שהפתרון הוא ע''י הכרה ברע שהוא רע. אמונה לא סותרת את זה שיש רע בעולם הזה, שהוא רע- הוא לא טוב. כי העוה''ז הוא צמצום, הוא השתלשלות של השתלשלות מהמקור האלוקי. הוא גשמי ולכן כ''כ מורכב ומסובך. ''אמת אמר אל יברא שכולו מלא שקרים''..
והדגש צריך להיות על אמונה. אמונה- מלשון אמון, אנחנו יודעים ובטוחים, בלי צל של ספק, שה' מנהיג את המציאות. שיש השגחה כללית, וגם השגחה פרטית. העולם אינו הפקר.
יש רע בעולם, נכון, לא בטוח שהרע הזה יוביל למקום יותר טוב עוד בעוה''ז- גם נכון, אבל זה בודאי טוב. זה הדבר הכי טוב עבורנו, ועדיף לסבול בעוה''ז שהוא מוגבל ושיהיה לנו שכר בעוה''ב בלי גבול- ה' מפעיל כאן עבורנו את מידת הרחמים..
ואנחנו לא יודעים חשבונות שמים. אנחנו רק יודעים שה' הוא טוב, ומה הכוונה טוב- בלי גבול ומידה. אין יותר טוב מה'..
ה' שם בנו שכל אנושי, ואנחנו צריכים לזכור שיש לשכל הזה גבול. לפעמים יש אשליה כזאת שאנחנו יכולים להשיג הכל כי אנחנו כל הזמן יכולים להוציא את השכל שלנו מהכח אל הפועל, ללמוד עוד ולקנות ידיעות. אז צריך לדעת שמי שברא לנו את השכל והגביל אותנו- רצה שנתהלך גם בתמימות, 'תמים תהיה עם ה' אלוקיך'.
וכפי שכתבתי, זה לא סותר, ולדעתי זה חייב- לבוא ביחד עם הכרה במציאות כפי שהיא. כי ההכרה במציאות כפי שהיא- כוללת כמובן את ההכרה בטובו האינסופי של הקב''ה
סליחה על האריכות...

מקווה שהיה לך מעניין לקרוא