ברשותך, אני קצת ארחיב על הנושא...
בעבר, היו שני גורמים שפתחו באופן פומבי במיזם שידוכים בין הומואים ללסביות: הרב ארלה הראל ומכון פועה.
הרציונל מבחינתם ברור:
גבר או אשה דתיים שרוצים להקים בית נאמן בישראל, על פי תורתנו ודתנו, אבל לא מסוגלים לעשות זאת מתוך אהבה רומנטית ומשיכה מינית - יכולים להצליח לחיות ביחד מתוך אהבה מסוג שונה, אהבה שבנויה על שותפות לדרך, על מסע משותף ומאתגר שבוחרים לעבור ביחד וכו'.
בצורה הזאת אף אחד לא יאלץ לקיים יחסים שהוא לא מעוניין בהם, ואף צד לא יפגע מכך.
צד נוסף בסיפור הזה, זה כמובן היכולת לקיים זוגיות מתוך אהבת אמת ובלי הסתרה מבן/ת הזוג.
בהדרכה שנעשתה לפונים, נאמר להם שהזוגות יוכלו לבחור האם מבחינתם הם יהיו בסדר עם זוגיות חד מינית מחוץ לנישואין, כאשר זה נעשה כאמור באופן הדדי וללא הסתרה.
כלומר דני ודנה, הומו ולסבית שרוצים להתחתן, יוכלו להחליט שמבחינתם זה בסדר אם תהיה להם גם איזו זוגיות קטנה מהצד, משהו שמיועד להרגיע את הנפש הסוערת מהמחסור הכ''כ כואב באהבה. הם גם יכולים להחליט שבשום פנים ואופן זה לא יקרה, כל העניין הוא שהנושא פתוח וקיים על השולחן.
כשהייתי בכתה י''ב ביקשתי מהרב שרלו, שהיה אחד הרבנים היחידים בארץ שהתעסק עם הנושא הלהט''בי באותה התקופה (והוא ליווה אותי מאז כתה ט'), שיעזור לי למצוא בחורה לסבית שרוצה קשר עם בחור.
אמנם אני צעיר מאוד, אמרתי לו, אבל רק הידיעה שיש פתרון למצב שלי, רק חברה משותפת למסע, יעזרו לי לצלוח את התקופה הזאת בשלום.
הרב ענה לי שהוא מקבל עשרות פניות כאלה מגברים, אבל 0 פניות כאלה מנשים. הוא אמר לי שהוא מלווה גם בנות לסביות, אבל הן פשוט לא מעלות בדעתן להיכנס לחתונה כזאת. אשה יכולה לקיים יחסים גם בלי ליהנות מהם (להבדיל מגברים), אשה יכולה לקיים קשר עם אשה אחרת מבלי שזה יהיה חמור כמו גבר העושה זאת, ובאופן כללי - לאשה לסבית יהיה כנראה יותר קל לחיות עם גבר, מאשר להפך.
לכן, נשים כאלה שרוצות להתחתן עם גבר, פשוט מעדיפות גבר סטרייט. למה להסתכן עם גבר שלא יאהב אותן וירצה לשכב עם גברים? למה לבחור בגבר שלא יעשה הכל בשביל לשמח אותן מתוך אהבה אמתית כלפיהן?
שנתיים מאוחר יותר, לקראת גיל 20, פניתי גם למכון פועה בעניין הזה. התקשר אלי הרב שאחראי על המיזם, והוא עשה לי ריאיון טלפוני מביך במיוחד (החל משאלות לגיטימיות של שדכנים כמו גובה ומשקל, עיסוק, עדה, צבע וכו') ועד שאלות אינטימיות על הנטייה המינית שלי (שכבתי עם גברים? אני אהיה מסוגל לקיים יחסים עם אשה? נוכל להביא ילדים בדרך הטבע או שנזדקק לעזרה רפואית כדי שלא נצטרך לקיים יחסים?).
החלק המצחיק היה כשהוא שאל אותי על העדפות שלי לבת זוג פוטנציאלית: האם משנה לי מאיזו עדה היא, איך היא נראית, מה ההשכלה שלה וכאלה. עניתי לו שאם היה אכפת לי איך היא נראית, אז לא הייתי צריך את עזרתו במציאת שידוך. אני מתקשר אליו בדיוק בגלל שממש לא אכפת לי איך היא נראית. העיקר שהיא אשה, שהיא אדם טוב, ושהלב שלה פועם כרגע.
בסיום השיחה, שהייתה מאוד ארוכה ומאוד מביכה, הוא אמר לי ש''כרגע אין לנו בנות במאגר אלא רק כמה מאות בנים, כשתהיה לי מישהי אנחנו נעדכן אותך''.
ממש כעסתי בלב על כך שהוא לא אמר לי את זה מההתחלה, ובזבז לי זמן ואנרגיות.
בכל מקרה, עד היום הוא לא חזר אלי.
בזמן שעבר מאז גם הרב הראל וגם מכון פועה סגרו את מיזמי השידוכים שלהם, בגלל שתי סיבות:
א. אין מספיק נשים במאגר.
ב. גם החתונות המעטות מאוד שיצאו מזה, התפרקו מאוד מהר.
מסתבר שאהבה הבנויה על מטרה משותפת ושותפות גורל אינה מספיקה בשביל להחזיק בית לשנים רבות, וזאת כאמור אחת הסיבות שאשה לסבית תעדיף גבר סטרייט (אם לפחות אחד הצדדים כן אוהב את הצד השני, זה מאוד מקל ומעלה את סיכויי הנישואין לשרוד).
אני לא יודע אם קיים היום מיזם פעיל בנושא הזה, אני כמעט בטוח שלא קיים שום דבר רשמי, ומי שבכל זאת מעוניין בפתרון הזה עבור עצמו צריך פשוט ליצור קשר עם רבנים שמתעסקים בנושא הזה, בתקווה שהם מכירים גם בחורות המעוניינות בכך.
אגב, ביום שישי האחרון בדיוק עלתה כאן השאלה האם כדאי לזוג רווקים בני 45 להתחתן בלי אהבה, ''העיקר לא להיות לבד''. היו שם תשובות לכאן ולכאן, אבל גם אלה שחשבו שזה כדאי, מודים שזה בוודאי לא אידיאלי להתחתן רק על סמך מטרה משותפת, ללא אהבה ומשיכה.
בקיצור, לשאלתך:
היציאה מהארון זה לא החלק הקשה בסיפור הזה, הרי ממילא צריך לצאת מהארון רק מול השדכן ומול הצד השני. אף אחד מהחברים או מהמשפחה לא צריך לדעת.
החלק הקשה זה בכלל להגיע למצב שבו שני אנשים מחליטים שזה הפתרון האולטמטיבי למצב המורכב שהם נקלעו אליו.
ואני?
ברוך ה' אני כבר לא מחכה לשיחה חוזרת ממכון פועה...