מה ההבדל בין חרד''לים ודת''ליםרויטל.

החרדי מבדילחדשכאן
לא הבנתי תסביר יותר בבקשהרויטל.

עניין של טרמינולוגיהחדשכאן
ההבדל הוא באיך שאדם מגדיר עצמו. דתי לאומי "חזק" יותר.
כמו ההבדל בין חילוני למסורתי..
תודה מה זה טרמינולוגיהרויטל.

תורת השיוםמקלידה משהו
כלומר, איזה שם נותנים לכל דבר.
קודם כלsomeone
חרד"ל - חרדי לאומי
דת"ל - דתי לאומי
רק כדי להיות בטוחים שאנחנו מבינים.
חרדלי"ם בעיקרון נותנים הרבה יותר חשיבות למקום של התורה בחיים שלהם, מתבטא בקביעת עיתים, יחס לאברכים וכד'. גם אלה שיוצאים לעבוד בסתם מקצועות חול רוצים בד"כ להישאר כמה שנים לפני כן בישיבה ולבנות את עצמם רוחנית. הם גם קצת יותר סגורים בד"כ, למשל יחס לסמארטפונים (לא כמו בציבור החרדי אבל עדיין יש הסתייגות ) צפייה בסרטים וכו'.
זה נראה לי פחות או יותר.

תודה רבה רבהרויטל.

זה- כדי להסביר מה אנשים מתכווניםsomeone
אני אישית מאוד לא אוהב את ההגדרות האלו.
אני חושב שזה התחיל מכמה חרדלי"ם מקבוצה מאוד ספציפית שהחליטו שהם לא רוצים להיות קשורים לציבור הדת"ל אז המציאו לעצמם שם חדש.
מבחינתי יש אנשים שיותר קרובים לה' ויש כאלו שפחות. לא צריך להמציא תתי מגזרים. לא מזמן קראנו "ויהי בישורון מלך בהתאסף ראשי עם יחד שבטי ישראל" ואיתא במדרש מובא ברמב"ן שם שמסביר אימתי שמו משתבח למעלה (מתי ה' נקרא "מלך"?) בזמן שישראל אגודה אחת ולא בזמן שעשויים אגודות אגודות.
שנזכה להתאחד כולנו במהרה תחת אגודה אחת.
אני חושב דווקאברגוע

שזה התחיל בתור כינוי של דתיים ליט לדתיים תורניים, הם כאילו רצו לומר שהתורניים לא באמת דת"ל רגילים.

@רויטל.

אין כאן הגדרה מדוייקת או יותר מידי משמעויות בפועל, הרבה אנשים גם לא חושבים אם הם נחשבים חרד"לים.

תודה רבהרויטל.

חחחח הם עצמם לא יודעים עדייןאושפיזין מהירח
לכן הם ביחד סובלים מזה
לא תמיד קייםתפוחית 1
במשפחה אחת יכול להיות ככה ויכול להיות ככהאושפיזין מהירח
מעניין תודהרויטל.

תודהרויטל.

אני למשל דתי לאומיוהוא ישמיענו
אבל יש אנשים שיגדירו חרדל''י..
אז שידעו- זו בעיה שלהם, ושלהם בלבד

אני לא פורש מהציבור שלי ולא מחפש הגדרה חדשה-
דתי לאומי זה מספיק טוב. שמח להשתייך לציבור הזה
תודהרויטל.

חרדלים יותר שמרניםבינייש פתוח

תודהרויטל.

לבנים פאות. לבנות אורך החצאית. 😂חסדי הים
אם כבר...someone
זה ההבדל בין ליטווקים לחסידים, וזה בדיוק הפוך, לבנות פאות, לבנים אורך החצאית😁
תודהרויטל.

זה יותר דתי תורני*שלי*
מאשר חרדל
הגדרה זה בדרך כללadvfb

משהו שמצמידים לבנאדם והוא לא מגדיר את עצמו.

חרד"ל יהיה כינוי לדתי לאומי שמרן.

לא תמיד זה כינוי חיובי.

דתי לאומי שמרןוהוא ישמיענו

זו גם הגדרה שאחרים הצמידו לו?

ומה היה לפני כן?

לא את הפירוש של ההגדרה אלא את ההגדרה עצמה.advfb

שמי הגדיר?והוא ישמיענו

עיתונאים. הם אחראים להגדרות הללו.advfb

אז אנחנו בעצם עיתונאים?והוא ישמיענו

בדיוקadvfb

כדאי שאנשים יפסיק להשתמש בהגדרת מפלגות ושישאירו את זה לעיתונאים. זה לא נותן שום דבר.

וכל הגדרה מפלגת לשיטתך?והוא ישמיענו

כן, בעצם ההגדרה של המונחadvfb

להציב 'גדר' לתחום משהו לגבולות מסויימים בלבד.

אבל יש הגדרות שנצרכות.

לכן אע"פ שכל הגדרה מפלגת יש צורך בהגדרות מסויימות.

אבל מתי שאין צורך - לא כדאי.

הבנתי. אז בעצם אנחנו לא מוגדריםוהוא ישמיענו

וזה אסון שתהיה לנו ייחודיות, כי זה מפלג

לאadvfb

זה לא קשור לייחודיות.

יכול להיות שאני מוגדר כ'דתי לאומי' בהשקפות שלי אבל אסור שזה יהיה גדר שמבדיל ביני לבין אחרים מעבר למה שצריך.

בוודאי שלא.והוא ישמיענו

כמו שיש בגינה הרבה שתילים, בין כל שתיל ושתיל יש רווח - אחרת הוא לא יוכל לצמוח ולא תהיה לו שום משמעות,

אבל הוא לא נגד אחרים. פשוט בעד להופיע את עצמו, כחלק מהכלל

וכמו שבית הוא מוגדר. אחרת הוא יהיה פרוץ לארבע רוחות השמים, ולא תהיה לו כל משמעות. והוא לא יספק את ההגנה הנצרכת. והוא לא יכלול את מערכת החיים הייחודית לו

אתה מדבר במושגים נעליםadvfb

וההגדרות הנ"ל אינם הגדות נעלות כלל וכלל אלא חברתיות בלבד.

לכן הם מפרידות בני אדם מחברות שונות.

מה נעלה? שתילים? בית?והוא ישמיענו

אני נותן משלים, כן

לא, המשל אלא הנמשלadvfb

ההגדרות - דת"ל חרד"ל ליברל אינם הגדרות נעלות.

התוכן שנתת הוא תוכן נעלה נכון.

אסור לחר בין השתיים מדין כלאיים.

דין כלאיים נעלה מדי בשבילי..והוא ישמיענו

אבל ברצינות,

המשלים האלה שלקחתי אותם מהרב קוק מכמה וכמה פסקאות שבהן הוא מתייחס לנושא-

הם לא בשביל הלימוד התיאורטי;

אלו דברים שהרב קוק כתב אותם לגמרי להתנהלות פרקטית. כמו למשל היחס שצריך להיות בין מפלגות שונות

ההגדרה דתי לאומי היא בעיני הגדרה נעלה.

זה לא אומר שאם לא היה 'חרדי' ו'חילוני' שהיה צריך להוסיף את ה'לאומי'. ברור שהיינו מסתפקים בהגדרה 'דתי'.

אבל צריך להבין, המציאות היא, שההופעה בעולם הזה מופיעה בצורה של ניגודים. וזה לא חייב להיות מתוך איזשהו מאבק נורא וזה. זה יכול לבוא מתוך רצון לשלום, והופעה של צדדים רבים במציאות, והופעה של אמת שכן- לא נמצאת אצל אחרים. בדיוק כמו שנמצא אצלם..

אני מאמין שהבריחה הזאת מהגדרות היא בריחה מהגדרת היתר, שגורמת לנו להקצין לכיוון השני. שגם הוא לא נכון ומאוזן

הרב קוק כותב במאמר המחנותadvfb

שצריך להצטער הרבה על השימוש בכינויים 'חופשי' ו'חרדי'...

אם כך מה הוא היה אומר על חרד"ל וליברל? גוועלד!

אז בוא נדייק קצתוהוא ישמיענו

אני מצטט ברשותך חלק קטן מהמאמר- כיון שזה מיד אחרי שהרב מדבר על הביטויים האלה:

" "החרד", כלומר מי שהוא חושב את עצמו שהוא שייך למחנה זה שקוראים לו "חרדים", הרי הוא מביט הבטה מלמעלה למטה אל המחנה השני "החופשים". ובמה שנוגע למחשבות של תיקון, של חיפוש מעשים ושל תשובה, הלא מיד הוא שולח סקירת עין אל המחנה השני העומד לפניו בכל מערומיו מתורה ומצוות והוא חושב בדעתו, שהתשובה במלוא מובנה הלא שם היא דרושה, אליהם הדברים מכוונים, להם ולא לו.

ו"החופשי", כלומר, מי שהוא עומד בזה המחנה שהוא מתאמר בשמו המודרני הזה, הרי הוא בוודאי חושב, שכל הרעיון של תשובה הרי הוא נוסח "חרדי" שאינו שייך לו כלל. ונמצא, שמכאן ומכאן הננו עומדים קרחים, ומוצא לרפואת מכאובינו הנפשיים מאין יבוא?

זה העיכוב האחד. ועוד עיכוב שני, מה שהוא איננו קל מן הראשון, כמו קיר ברזל עומד לפנינו בין מחנה למחנה, וההארה הכללית ממקור האחדות האלקית הקדושה המוכרחת להיות שורה על עם ישראל הגוי כולו, הרי היא כמו מתעלמת מעינינו והננו ממששים כעיוורים באפילה.

"

כלומר קודם כל, הרב מתייחס בדוקא להגדרות האלה, שמונעות את התשובה הן מה"חרדים" והן מה"חופשים".

זו הבעיה שיש לו עם ההגדרות הללו. בוודאי שהוא היה מעדיף שלא יהיו הגדרות, אבל באופן אישי- אפשר להביא עוד הרבה פסקאות של הרב קוק על הגדרות..

לגבי הדבר השני- הבעיה היא שיש קיר ברזל. 

הרב בד"כ מדבר על חשיבות ההגדרות.

לגבי ליברלי- הרב מתבטא כך:

'מקור הרשע הליברלי' (זרעונים- נשמת הלאומיות וגופה)

לגבי ההגדרה 'חופשי'- הרב אומר גם אותה במקומות שונים.

ממליץ ללמוד את מאמר תורת השלום (נמצא גם במאמרי הראי"ה)

ואת המאמר באוה"ק א' י"א 'ערך הניגודים'

ברור שמשתמשים בהגדרות שאנחנו מדברים על דבריםadvfb

בלי להגדיר בכלל אתה לא יכול להוציא מילה מהפה.

כל מילה טומנת בחובה 'הגדרה'.

אבל הרב קוק ממש לא אוהב את השימוש החברתי בשמות מהסיבות שהבאת ולא פירטת יותר מדי עליהם.

הרעיון המרכזי של ה'קיר ברזל' שהדגשת הוא לא הקיר עצמו אלא ההפרדה שהוא עושה אלא "ההארה הכללית ממקור האחדות האלקית הקדושה המוכרחת להיות שורה על עם ישראל הגוי כולו, הרי היא כמו מתעלמת מעינינו והננו ממששים כעיוורים באפילה"

במילים אחרות - חלוקה לא עניינית למחנות גורמת מאיתנו שאנחנו מתייחסים אלינו ככמה גורמים בצורה לא עניינית ומסתירה מאיתנו את העובדה שאנחנו עם אחד עם כל המשמעויות הסגוליות של זה.

מה שהתכוונתי בתגובה הקודמת ---->

"תמיד רגילים לצלצל אצלנו בשני השמות המהוים את הקהל שלנו בכללו, והם "חרדים" ו"חפשים". שמות חדשים אשר מאז לא היו רגילים להיות מתבטאים אצלנו כלל."

"אין לנו עצה אחרת, אמנם, כי אם להסיר את שמות הבעלים הללו מעל מחנותינו. באמת, לא שני מחנות כי אם שלשה מחנות הננו מונים מאז."

הרב קוק נותן חלוקה עניינית אחרת, לעומת החלוקה הלא עניינית למפלגות.

לימינו אני חושב שגם כדאי ליישם את דבריו באותה מידה.

מפלגות - מתי שמדברים על פוליטיקה. כל השאר - בצורה עניינית. 

אענה מהסוף- ברור לי שלזה התכוונת,והוא ישמיענו

שניה אח"כ מופיע מה שהבאתי שזה ביאור של 'שמות הבעלים'.

בסוף הרצון הזה למחוק את כל ההגדרות הוא לא נכון בעיני.

לדעתי זה מגיע גם מאיזה מקום שאדם אומר לעצמו שהוא הכל, ולא מוכן להכיר בחולשותיו ולקבל אותם. דווקא בזה שאני מגדיר מי אני, המטרה שלי היא לעמוד מול עצמי, מול ה' ומול החברה ולומר- אלו היתרונות שלי, אלו החסרונות. אני לא מושלם, אני חלק.

ולמרות שהתנועה הזאת של מחיקת ההגדרה מגיעה ממקום של לומר- אני לא רוצה להיות נגד אף אחד, אני חושב שהנקודה פה היא בריחה מהתמודדות עם הערכים שלי, עם עצמי. עם ה'חלק' שלי. עם החוסר.

וכבודו של חנן בן ארי, או מי שלא יהיה- בכבודו מונח. איני מסכים עם הפחד מהגדרה עצמית, כמו שאיני מסכים עם האינפלציה של ההגדרות. אנחנו בכל זאת חלק בעולם! יש לנו תפקיד. לא רק 'להסתדר' עם כולם. כמובן זה לא חייב להיעשות בצורה של מחלוקת שלא לש"ש.

לגבי ההתחלה- כן, לא התכוונתי למשהו אחר

למחוק את ההגדרות מתי שהם מזיקותadvfb

באופן אישי, אין לי צורך להגדיר את עצמי 'דתי לאומי' וגם אם אני מגדיר את עצמי ככה אני לא מייחס לזה יותר מדי חשיבות.

ב"ה גיבשתי לעצמי השקפת עולם במשך השנים (וגם גדלתי בתוכה). וזהו. מלבד זה שאני חושב שזה נכון וזה יותר מקדם את המציאות אין לי שום עניין להגדיר את עצמי ככה.

אני מרגיש שהגדיר את עצמי בצורה מסויימת אני כבר ישריש את הדעה הזאת עמוק בזהות שלי. וכן, יש לי עניין להיות חופשי גם בדעות ולכן אני לא רוצה להשליך את זה על ההגדרת הזהות האישית שלי.

יש ערכים מסויימים שאני כן משריש אותם כי הם עמוקים אבל לא כל ערך אני רואה צורך גדול לעשות זאת.

הרצון למחוק הגדרות הוא טוב מתי שההגדרות מזיקות והרבה פעמים הם מזיקות. 

מסכים איתךוהוא ישמיענו

כשאני בפני עצמי אין לי צורך בהגדרה בכלל. הצורך מתעורר רק כלפי אחרים (אגב גם השם של האדם הוא כזה- האדם הראשון לא היה צריך בכלל שם).

והגדרה ציבורית- כללית יש לה חשיבות (אולי הרב קוק היה מחשיב את זה כשימור חיצוני כזה). אבל ברור שלא צריך להיצמד להגדרות שאחרים מכתיבים.. טוב אני חושב שאנחנו מסכימים

אם כל אחד יודע מי הוא- על חוזקותיו וחולשותיו וערכיו וכו' וכו'- אז מצוין. לזה אני קורא הגדרה עצמית. וזה מה שחשוב. וגם חשוב שהוא יכיר את הערך של אחרים

מתי יש חשיבות להגדרה ציבורית כללית?advfb

בפוליטיקה בעיקר. וזה נושא מאוד מצומצם.

איך אתה מבין מאמר מסע המחנות ביחס לזה?

אני מבין ככה,והוא ישמיענו

שבמאמר המחנות הרב קוק התייחס להגדרות ההן- 'חרדי' ו'חופשי' שהן באו מלכתחילה כניגוד, ולא כהופעה של דבר חדש.

המילה 'חרדי' מבטאת פחד מה'חופשיים', שהם אלו שצריכים לחזור בתשובה כדברי הרב. והמילה 'חופשי' מבטאת חופש מהתביעה לתשובה, להתקדמות בעבודת ה' וכו' כפי שכותב שם הרב. והאמירה היא, שצריך לעבוד את ה' ביחד, כל אחד מהמקום שלו. ולא שכל אחד יהיה נגד השני ויצפה שהשני יעשה תשובה..

אבל הגדרות עצמיות, קרי, שהן לא באות מתוך ניגוד, אלא מתוך הופעה של דבר חדש-

אני יכול להביא מכאן ועד ההודעה החדשה פסקאות של הרב בעד זה.

אבל למה שאני אדבר בשם הרב? במאמר תורת השלום הרב קוק מדבר על זה בדיוק. על ההבדל בין הגדרות טובות להגדרות לא טובות, בהקשר של מפלגות.

באמת זה מאמר חשוב מאוד.

הרב קוק אומר בהרבה פסקאות שקודם כל אנחנו צריכים להגדיר, יש ערך להגדרה. אחרי שמגדירים אפשר לאחד. אבל אם לא הגדרנו קודם לכן- מה שיהיה זה לא איחוד, אלא טשטוש. 

ברמה הציבורית- אף אחד לא יכיר את תפקידו.

באורות הרב מדבר על הצורך בכך שיהיו תפקידים שונים, בהרבה פסקאות- אם לא יהיו אנשי קודש- הפועלים לא יוכלו לפעול כלום, והם יפעלו במחצית אנרגיה. צריך שיהיה זרע אדם, וזרע בהמה, כלומר רמה רוחנית ורמה גשמית. ובשביל זה בהחלט טוב שיש הגדרה.

לא ראיתי בשום מקום שהרב קוק שאף לבטל הגדרות ציבוריות בעם ישראל.

תודה רבה על הדברים!advfb

ולעניינו המקורי - ההגדרות החברתיות חרד"ל דת"ל ליברל הם הגדרות 'ניגודיות'. אינן הופעת דבר חדש. 

אני אסתכל במאמר 'תורת השלום' נשמע מרתק. גם העובדה שהוא התפרסם רק לפני קצת יותר מארבע שנים תופסת עניין.

ב'מסע המחנות' ראיתי שהרב ביטל את ההגדרה של חופשי וחרדי לטובת ההגדרות ציבו"ר.

ההגדרת דת"ל חרד"ל וליברל לא מוסיפות הרבה בשיח ולכן אני לא רואה סיבה לקחת אותן ברצינות.

אחי, זה נכוןמני123456
אבל מה שכתבת לא קשור בעליל להגדרה של חרדל ודתל, ההגדרה הנכונה היא צדיק בינוני ורשע, או עובד ה' וכופר או יהודי וגוי, ההגדרות החדשות שהגיעו מתקשורת ופולוטיקה הם לא הגדרות של שתיל שצריך לצמוח.
ברור כי הבאתי דוגמא רעיוניתוהוא ישמיענו
לתפיסתו של הרב.
לא ליקטתי את כל המקורות, וגם כנראה לא את המקורות הראשיים
תראה לי איפה הרב נגד הגדרות

אגב הפסקה הזאת עם השתילים עוסקת בערך של הניגודים ולכן הבאתי אותה
תעצרו הכל! חשבתי על הגדרה כזאת:אושפיזין מהירח
חרד"לים - רוצים להתאים את המציאות אל התורה
ליברלים - רוצים להתאים את התורה אל המציאות

דת"ל זה כזה באמצע וכל אחד הולך באחת מ2 האפשרויות הנ''ל בגדול, ואולי פעם ככה ופעם ככה
אמממי.רב
מי שבא מרקע חרדי אבל בעל דעות לאומיות-ימניות אמור להיקרא חרד"ל
ומי שבא מרקע דתי לאומי-ציוני אמור להיקרא דת"ל.

בפועל מי שרוצה להדגיש שהוא יותר דוס מהממוצע לפעמים מאמץ את חרד"ל/דת"ל תורני או שזה יכול להיות שם גנאי בעיני מי שחושב שהוא יותר מדי סגור ממה שצריך.
דת"ל כולל מנעד רחב של אנשים מבחינה השקפתית או/ו דתית בפועל הרוב חושב שמדובר על דתי מחפף.

בשורה התחתונה:
אין משמעות אמיתית להגדרות.
חרדלים זה כינוי מהשנים האחרונותחופשיה לנפשי
לפעמים אני תוהה מה אני יותר אבל מסרבת להכנס לזה
מצחיק אותימבקשת את פניך
איך כל אחד מגדיר את זה שונה(במידה מסויימת).
עזבו אתכם הגדרות כאלה של דקויות, פשוט באמת תהיו עובדי ה'...
זה באמת להיתפס על קטנות-לעניות דעתי..
ואני דווקא נראלי יותר נקראת חרדלניקית, אבל בכל זאת לא מתחברת להגדרות האלה...
תודהרויטל.אחרונה

עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
לא יודעת מה ואם הרווחתי מקשייםאני:)))))
מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח

אולי יעניין אותך