שמדבר על זה. (בכללי, אני מעדיף ללמוד את הראשונים עצמם ולהסיק מסקנות עליהם, מאשר לחפש מקורות שמדברים עליהם)
כתבתי שזו שיטה אצלו, וכדי להדגים הבאתי מקור אחד. אם לא תאמין עד שאביא לך 20 מקומות, תיאלץ להישאר בספק (הם ישנם, אבל אני לא אטרח עד כדי כך...)
"בהקשר של הציטוט הבעיה מבחינתי שניתן להתייחס למילים פשט כהבנת התורה ולחלק מדרשות חז״ל כפשט על פי הבנתם."
אתה כנראה לא מכיר את דרכו של הרמב"ן. אם חז"ל היו רואים במשהו את הפשט הפשוט, הוא היה עושה שמיניות באוויר כדי להסביר למה הם צודקים. גם פירושיו לא יהיו בניגוד מוחלט להבנת חז"ל את הפסוקים ע"ד הדרש, אלא כדרך נוספת אפשרית שהיא הפשט (למשל לא יחלוק על חז"ל בעניין רשעות נמרוד, כמו שכתוב במקור הראשון שהבאת) ונקודת המוצא הזו גם הביאה להרבה מחלוקות עם הראב"ע שלפעמים דוחה את הבנת חז"ל או מפרש בניגוד גמור אליהם ממש.
ברור שאם יש דרשת חז"ל שתתפרש על דרך הפשט, הוא יקבל.
דרש מבחינתו זה ייתורים, כפילויות או פירושים שמסבירים את התורה בדרך שונה מההבנה של קריאת הפסוקים. לכן לפעמים כשהוא מוצא קושי כלשהו בדברי חז"ל ויש לו דרך סלולה יותר לדעתו, הוא מגדיר את דברי חז"ל כמדרש. כי פשט זה כמו שאמרתי. הבנת התורה מקריאת הפסוקים.
בכל אופן אביא עוד מקור שאולי קצת יסביר מה שכתבתי:
"הלהרגני אתה אומר - מכאן אנו לומדים שהרגו בשם המפורש. לשון רש"י. ומדרש רבותינו הוא... ועל דרך הפשט אומרים כי "אתה אומר" פירושו חושב, כי מצינו אמירה על מחשבת הלב, אמרתי אני בלבי (קהלת ב א), אמרתי טוב ממנו הנפל (שם ו ג). ואין בכאן צורך לזה, כי אמר מי שמך לאיש שר ושופט עלינו, אם בעבור שאתה חפץ להרגני כאשר הרגת המצרי אתה מוכיח אותי ואומר למה תכה רעך:"
גם פה - יש את דרך הדרש, שהוא מה שאמרו רבותינו שהרגו בשם המפורש, ודרך הפשט- שהוא: בשביל להרוג אותי אתה אומר: "למה תכה רעך"
גם רש"י לדעתי ככה מסביר את המושגים האלה... (מה שרש"י לפעמים מביא רק את הדרש, זה כי זה מה שהוא שם לעצמו למטרה, לפרש כפשוטו או להביא מדרש שאמנם אינו הפשט, אך הוא מתיישב על הלב בהבנת התורה כמו שהוא כותב: ואני לא באתי אלא לפשוטו של מקרא ולאגדה המישבת דברי המקרא דבר דבור על אופניו.)
למשל: "מדרש אגדה שבראו שני פרצופין בבריאה ראשונה ואחר כך חלקו. ופשוטו של מקרא, כאן הודיעך שנבראו שניהם בששי ולא פירש לך כיצד ברייתן ופירש לך במקום אחר: "
לא יודע מה ראית במאמר ההוא שבילבל אותך, אם יש משהו ספציפי, תעלה אותו...