השם יקום דמו? אני מקווה שלא!עזריאל ברגר

זכיתי להשתתף אמש בהלוויתו של הנער הקדוש והמיוחד אהוביה סנדק - שכני ליישוב, שזכיתי להכירו מימי קטנותו, ושמסר את נפשו על קדושת ארץ הקודש, בחייו ובמותו.

שמעתי כמה מהמשתתפים אומרים בסגנונות שונים "השם יקום דמו", והגבתי מיד "חס ושלום", כי לפענ"ד הם שוגים לחלוטין.

ראשית, קיים איסור בתורה לקלל יהודי, ובפרט לא בשם ה', ולומר על מי שנהרג בידי יהודי "השם יקום דמו" (אפילו אם אומרים את זה רק בכינוי, וכ"ש מי שאמר את זה בהזכרת שם שמים כפי שאומרים בתפילות...) - יש בזה לכאורה איסור גמור של "קללת אדם מישראל", שיש עליו חיוב מלקות (ראו שולחן ערוך חושן משפט סימן כז)! זה לא פחות חמור מלבישת שעטנז וכדומה!

לפרטים ההלכתיים - ניתן לעיין בספרי ההלכה המתאימים, ולדון ולשקול אולי יש כאן איזשהו "היתר".

שנית, ידוע מה שאמרו חז"ל (ראש השנה טז,ב): "כל המוסר דין על חבירו הוא נענש תחלה".

וכמו כן אמרו חז"ל (שבת קמט,ב) "כל שחבירו נענש על ידו אין מכניסין אותו במחיצתו של הקב"ה". האם אנחנו רוצים שאהובנו אהוביה לא ייכנס למחיצתו של הקדוש ברוך הוא?!

מה כן יש לנו לייחל ולאחל?

תקוותי היא שהאשמים במותו - ייתנו את הדין ב"בית דין של מטה", ויבואו בעולם הזה על תיקונם ועל עונשם הראוי להם (כל אחד לפי מה שראוי לו - אם בדין ומשפט ואם בחסד וברחמים), ואז כאשר יש דין למטה - אין דין למעלה, ולא יהיה צורך שה' ינקום את דמו.

והעיקר, נבקש ונתחנן "השיבה שופטינו כבראשונה ... והסר ממנו יגון ואנחה", ושנזכה כבר לקיום הייעוד "בִּלַּע הַמָּוֶת לָנֶצַח וּמָחָה ה' אלוקים דִּמְעָה מֵעַל כָּל פָּנִים וְחֶרְפַּת עַמּוֹ יָסִיר מֵעַל כָּל הָאָרֶץ כִּי ה' דִּבֵּר", במהרה בימינו, אמן.

רק במדינה כמו שלנובין הטיפות

אנחנו יכולים למצוא את עצמינו בכזה פלונטר, האם לקלל רוצח או לא....

השם ישמור ויעזור בקרוב

וישלח ניחומים למשפחה ולקרובים של הבחור.

אה יש איסור קללת אדם מישראל? טוב..המעיר החדש
אקדים ואומר חלילה לשום אדם לנסות לנקום את נקמתו של הקדושחסדי הים

אקדים ואומר חלילה לשום אדם לנסות לנקום את נקמתו של הקדוש באופן מעשי מהשוטרים. זה לא בידינו וגם לא נכון מכמה סיבות. אז חלילה לא לחשוב על שום פעולת תג מחיר וכאלה רעות, זה לא הכיוון בכלל.

אני מכיר מקרוב את אב המשפחה (אף זכיתי לדבר איתו כשעה ביום לפני הרצח במפגש קבוע שיש לנו) והוא גם נגד דברים כאלו. אנחנו צריכים להרבות אור וחלילה לא לעשות שום פעילות אלימה.

מה שכן בוודאי מותר להגיד ה' יקום דמם.

כבר הריב"א על התורה משמע ממנו שמותר לקלל מי שלא עושה מעשה עמך, וכך פסק להלכה המשנה ברורה בסימן שכ"ט בבירור הלכה שמותר לקלל רשע, וכן פסק החזון איש ב'סנהדרין סימן ל' "- שאדם שמותר לנדותו במילא מותר לקללו, ופה הרמב"ם ושאר הפוסקים האריכו על חובת הנידוי ואף יותר מכך במי שרק גורם לרציחתו של אדם.

מי לנו גדול מאלישע הנביא שקילל בשם המפורש את הנערים וכן יש לנו מעשיות רבות בגמרא.

אסור למסור דין במקרה שאסור לקלל. במקרה שמותר לקלל על פי הפוסקים, אז מותר למסור דין.

"כל שחבירו נענש על ידו אין מכניסין אותו במחיצתו של הקב"ה" זה דווקא אם הוא עושה אותם מעשים כמו שצדקיהו עשה, כמו שכתוב בספר פרשת דרכים למשנה למלך.

המנחת חינוך במצווה רל"א כותב שיש איסור דרבנן לקלל בכינוי רשע (פה זה כינוי כי לא אומרים את השם המפורש) אבל הוא כן מצדד שמותר במקרה שמצערים אותו, ופה יש לדון שלשיטתו לא רק מי שפגעו בהם בפועל אלא כל מי שמצטער עמוקות מהמקרה, נכלל באדם שהדבר הנורא ציער אותו.

אני מדגיש שוב חלילה ששום אדם יחשוב אפילו בכיוון לעשות מעשה אלימות כלפם.

סוגיית 'עושה מעשה עמך'חגי98765

ספר החינוך מצווה רלא

"שלא לקלל אחד מישראל בין איש בין אשה מדיני המצוה, מה שאמרו זכרונם לברכה [שבועות "ל ה ע"א] שאסור לקלל בשום ענין, ומכל מקום אינו לוקה אלא המקלל בשם מן השמות, כגון יה, שדי ואלוה וכיוצא בהם, או בכינוי מן הכינוין, כגון חנון, קנא וכיוצא בהם. ובכל לשון שקילל בשם או בכינוי חייב, שהשמות שקוראים בהם הגוים להקדוש ברוך הוא הרי הם ככל הכינויים. ומה שאמרו [ש ל"ו ע"א] שאפילו המקלל את עצמו לוקה, שנאמר [דברי ד', ] 'ט השמר לך ושמר נפשך מאד ."

מנחת חינוך שם

והנה המקלל רשע השמיט כאן הרב המחבר, ומבואר בש"ס שם ובר"מ שם דפטור דכתיב [שמות כ"ב, כ"ז], בעמך, דוקא בעושה מעשה עמך. ועיין בלשון הגמרא שם דפטור, נראה דאיסורא איכא, וכבר הבאתי לעיל  דכל מקום דפטור הוא אסור רק מדרבנן כמו בשבת, מ"מ זה דוקא אם קילל בכינויים כגון רחום וחנון, אבל בשמות המיוחדים נראה דאיכא איסור עשה, עיין תמורה ג ע"ב מחמת דמוציא שם שמים לבטלה ועובר על עשה את ה' אלקיך תירא [דברי י',כ'] , ובפרט בשם המיוחד הויה ברוך הוא וברוך שמו או בשם א"ד .

הבאתי את המנחת חינוך שהוא עומד מול הריב"א, משנה ברורהחסדי הים
וחזון איש.
גם לא הבאת מה שהוא כותב בסוף שמי שמצער אותך המנחת חינוך מצדד שמותר לקלל אותו.
צודק העתקתי ממקור לא שלם... מחילהחגי98765

לא רוצה לעורר פרובוקציה אז אשאל בעדינות (עם פתיח לפני)די שרוט

הפתיח: כן, זה מקרה חמור. וזה מקרה מאוד מצער. אין ספק שהיה צריך להגמר לגמרי אחרת.

עכשיו לשאלה/תמיה: בהנחה והנער עשה את מה שמיוחס לו שזה זריקת אבנים על רכבים פלסטינאים פתאום "אבן לא הורגת"? אבן שזורקים על אדל ביטון הורגת ואבן שזורקים על מוחמד לא הורגת? אז נער כזה להפוך ל"קדוש"?

כל זה אך ורק בהנחה ומה שיוחס לו באמת קרה. אני לא יודע אם קרה או לא. הדיווחים מדברים על הרכב שלהם שנמלט.

אם מה שמיוחס לו לא קרה אז אני מבין. אבל אם מה שמיוחס לו כן קרה?

כל יהודי הוא קדושעזריאל ברגר

ואילולא זה לא הייתי משתמש בביטוי הזה, כי אכן מדובר במקרה גבולי מאוד.

מה שברור - שהמשטרע התנהגה בצורה לא חוקית, לפחות לאחר מעשה, כאשר במשך שעות רבות היא עשתה כל מאמץ כדי לטייח את העובדות בשטח ולמנוע מאנשים - כולל ח"כ! - לראות מה באמת היה.

ואחרי הדבר הזה - ייתכן שהם בכלל לא זרקו אבנים!!!!

כשאני שומע קולות של מריבה מהילדים שלי, ומתקרב ורואה אחד מחייך והשני בוכה - אני שואל את המחייך "מדוע אחיך פלוני בוכה?", ואם הוא לא נותן מיד הסבר מנומק - יש לי יסוד חזק להניח שהוא הציק לאחיו, והוא מודע לכך שהמעשים שלו היו פסולים.

והנמשל לעניננו - מובן.

לא כל יהודי הוא קדוש בעינידי שרוט

יגאל עמיר למשל ממש לא קדוש.

השוטרים טעו בסיטואציה הזאת. אין ספק. והייתי אפילו אומר לתבוע אותם ולהענשים את אותם שוטרים קלי דעת.

אבל זה לא הנושא.

הנושא הוא זריקת אבנים על רכבים.

אם, ושוב, רק אם, הנער אכן זרק אבנים על רכבים, הוא היה צריך להשאר חי אבל בכלא.

כל יהודי הוא קדוש ולכל יהודי יש נשמה קדושה

זה עדיין לא אומר שנחבק ונכיל גנבים אנסים ורוצחים יהודים חלילה

מחבל יהודי הוא מחבל, להבדיל לא בדיוק כמו שמחבל ערבי, כי הוא עדיין חלק מעם ישראל והוא קדוש וכו',

אבל לא הגיוני שאנחנו מתלוננים על היחס הלא שווה באופן מחפיר של המשטרה והמדינה בנוגע לערבים-יהודים, ומנגד לא נוקיע לגמרי את היהודים שזורקים אבנים או פוגעים בערבים חפים מפשע.

^^^

יצא לי אתמול הגרון מויכוחים בדיוק על הנקודה הזו

זה נצלוש קצת לא מתאיםרוצה להשתחרר
אבל אם כבר כתבת..
אין להשוות בשום אופן בין מי שהורג יהודי להורג גוי. למרות שאסור אולי לומר את זה היום. אבל ככה התורה אומרת. מי שהורג יהודי אין לו חלק לעולם הבא. לא כן מי שהורג גוי.
ולכן, גם אם הבחור סיכן אפילו בסכנת נפשות, גוי כזה או אחר, זה לא אומר שהוא כבר לא ראוי להקרא קדוש בקדושת ישראל.
כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא. וכן, המשמעות היא שכל יהודי הוא קדוש. יש לו נשמה קדושה. אלא אם כן, מדובר במקרה קיצון ברמות גבוהות.
הבחור הזה אהב את ישראל, את הארץ, ציפה לגאולה, ומתוך קנאות לכבוד ישראל וכדומה יתכן ובחר בדרך לא טובה, והחליט לעשות מעשה לא טוב.
זה לא אומר שהוא לא קדוש. כולנו נופלים בדברים כאלו ואחרים.
בעיני מקרים כאלהנכנסים תחת ההגדרה של מקרה קיצון ברמות גבוהותדי שרוט

למהרוצה להשתחרר
אתה חושב שמי שהורג גוי אין לו חלק לעולם הבא? מקור?
אתה מבין גם שלא מדובר באיזה פרא אדם שאין לו כבוד לצלם אלקים, והוא פשוט רוצח אנשים בלי למצמץ.
מדובר פה בבחור שהתערב במלחמה שמתנהלת פה בארץ, ו(כתבתי 'יתכן' כי לא ידוע לי בוודאות מה עשה) עשה מעשה בלי שניתנה לו רשות לכך. והמעשה הזה חמור. הריני להודיעך שאני מתנגד נחרצות לכל המבולבלים שמתנגדים עקרונית למדינת ישראל, ואין להם תפיסה ממלכתית (במלרע).
אבל גם אחרי הטעות שלו, הוא מחובר לישראל בקשר חזק ואמיץ, והוא בהחלט קדוש בקדושת ישראל.
אני חושב שהחלוקה היחידה בין הריגת גוי להריגת יהודידי שרוט

זה רק לעניין האם הוא מת עליו או לא. אין חלוקה של חלק לעולם הבא או לא.

כלומר, יהודי שהרג יהודי הוא נהרג עליו אבל יהודי שהרג גוי לא נהרג עליו.

אבל היום גם ככה לא מוציאים להורג אז זה לא רלוונטי.

אני חושב שמי שרוצח חף מפשע, לא משנה אם הוא רצח גוי או יהודי, אין לו חלק לעולם הבא.

אין לזה מקור. לא תמצא מקור ברור שיגיד לך "יהודי שרצח אין לו חלק לעולם הבא". הכל זה פרשנויות. אז הפרשנות שלי היא שכן, אין ליהודי כזה חלק לעולם הבא.

זה לא מה שהתורה אומרת, במחילהלמען האמת

מי הסמיך אותך לחלק פרשנויות וכרטיסי כניסה לעולם הבא?

השיבוש הזה הוא נורא, כשלא מתחילים להבין בכלל את ההבדל בין יהודי לגוי, ומשווים רציחת יהודי לרציחת גוי, זובחי אדם עגלים יישקון. 

כמו שהביא "פשוט אני" למטהדי שרוט

לא כל דבר צריך פרשנויות ופלפולים.

לא צריך להיות גדול הדור כדי לדעת ולהבין שרוצח חף מפשע לא יקבלו אותו בתופים ובמחולות אחרי 120 ולא משנה אם הוא רצח גוי או יהודי.

ושוב, החלוקה בהלכה זה רק לעניין הנהרג עליו ולא לעניין "חלק לעולם הבא". אין התייחסות לזה.

זו התחמקות מזעזעתלמען האמת

לפי דעתי צריך לרצוח את כל הערבים, ולא מעניין אותי הפלפולים שלכם כי "אין מקום לפלפולים".. מה אומר??

לא חכמה לקחת ציטוט מר' משה, ולהחליט שבכל מקום שנראה לך משהו אז ככה יהיה "בלי פלפולים.."

כבודו טועה בדבר משנה ממש, שכן נאמר שכל ישראל יש להם חלק חוץ מכמה מסויימים, ובנוסח הש"ס שלפניי לא מופיע "חוץ מזורק אבנים על ערבים"

נמצאנו למדים כמה חמור לזרוק עמדות נחרצות בהנף יד כשלא יודעים אפילו ש"ס משניות..

יש דברים אוניברסליים שלא נזקקים לפלפוליםדי שרוט

רצח זה דבר אוניברסלי.

אתה בוחר לפרש שזה שיש אולי "רשימה סגורה" כזו או אחרת של מי נכנס ומי לא אבל לא כן היא. הרשימה הזאת היא לא סגורה ויש המון פרשנויות למה הכוונה. 

בקיצור, "ואילו הן שאין להם חלק לעולם הבא" זאת לא רשימה סגורה.

וחוץ מזה שזה עניין של השקפה בכלל ולא הלכה. 

ושוב, לא צריך פירוט מדוייק של איזה רוצח לא נכנס. לא צריך להיות כתוב "חוץ ממי שזרק אבנים" או "חוץ ממי שדקר עם סכין" או "חוץ ממי שירה עם מאג". אתה יכול להבין את זה לבד. זה שאתה בוחר לפרש אחרת זאת בעיה.

עיין ערך..למען האמת

אתה מחליט מה צריך ומה לא.. משעשע למדי, אני רק מתלבט אם התורה כעת היא בבחינת פלסטלינה או בבחינת ברבצק.

אני לא בוחר לפרש כלום, אתה אמרת שאין התייחסות, אני הבאתי התייחסות ששכחת או לא למדת, אל תתחמק עכשיו ב"פרשנויות"

ולוידע למה אתה קורה השקפה ולמה אתה קורא הלכה, אני יודע רק מה זה תורה.

ומה לעשות, בהתחשב בכך שיש חילוקים בין רוצח יהודים לרוצח גויים - כן היה צריך לפרט.

לא אני הפרשן, אלא אתה, שמעמיס על הגמרא את כל הגיגי ליבך.

בקיצור, אם אתם רוצים להמציא דברים - תמציאו את זה על דת מוחמד, לא על דת משה, היא מסתדרת לבד

שוב פעםדי שרוט

יש חילוק בין הרג יהודי להרג גוי  רק לעניין הנהרג עליו ולא לעניין החלק לעולם הבא.

אין שום קשר לפלסטלינה או ברבצק או סליים, יש דברים ברורים ונהירים שלא צריך להם מקורות.

כמו שלא צריך מקור שאסור להכניס חתולה לארון קודש.

ו "לא יודע מה זה השקפה ומה זה הלכה יודע רק מה זה תורה" אני אפילו לא אתייחס לקשקוש הזה.

אני לא ממציא שום דבר במקרה הזה. רוצח חפים מפשע לא יכנס לעולם הבא נקודה. לא צריך בשביל זה את רבי יהודה הנשיא.

ושוב אתה טועה בדבר משנה..למען האמת

יש הבדלים גם בסדרי עדיפויות, במסירת אחד להציל אחרים, בדיני רודף, ובאינספור דינים.

אני מוצא את עצמי ממליץ לך ממש מעומק הלב להפסיק עם היומרה, ולא להביע דעות בלי לשבת לפחות בשיעור דף היומי, בסדר?

לך ברור ונהיר שמי שהורג גוי אינו קדוש, מי שישמע, מי אתה בכלל?

לא יודע למה אתה קורא קשקוש, אבל אם אתה כופר בנתינת התורה כולה למשה מסיני - אז היחיד שלא קדוש פםה ושאין לו חלק לעולם הבא - זה אתה ורק אתה, סו...

אתה ממציא לגמרי, רוצח ערבים יכנס לעולם הבא, וגם סביר להניח שתהיה לך מרפסת תצפית מהגהינום לראות אותו

כל צוציק נהיה לי משה רבינו, איזה דור מטומטם.

חחח לא קשה לדעת מי אתה 🤭פשוט אני..
הטון אותו הטון
נכון, שמח שאתה נהנהלמען האמת

למה לקח לך כ"כ הרבה זמן?

למה צוציק ולא "זב חוטם"? או "דרדק"?די שרוט
שינית טרמינולוגיה כדי שלא יזהו אותך?

חסמו אותך אז פתחת ניק חדש יעני?

זה שאין לי חלק לעולם הבא לא סותר את זה שרוצח ערבים חף מפשע לא רק שלא יכנס לעולם הבא אלא ישימו לו שטיח אדום וילוו אותו אחר כבוד למדור הנחות ביותר בגיהינום.

בקיצור, דעתך לא נשמעת. המקסימום הוא שאתה משכנע איזה כמה משוכנעים.
צריך לגוון קצת, לא? שלא יהיה משעמםלמען האמת

אתה גאון! וואו!

בסדר, אם עושה לך כיף לחשוב שלא יהיה לו - תחשוב שלא יהיה לו, אני בטוח שזה לא מטריד אותו.

והיהדות הדתית תמשיך בנתיים להאמין בדברי חז"ל, גם אםא תה ממש ממש ממש עצבני בגלל זה.

(דעתי לא נשמעת? נו נו.. ברוך ה' שלא אתה מחנך את עולם התורה, וכנראה גם לא יודע איך הוא נראה.. אגלה לך סוד כמוס: יהודים דתיים מאמינים בחז"ל, וואלה? וואלה!)

לא נכוןרוצה להשתחרר
יש מקורות ברורים בעניין. הקביעה למי יש חלק לעולם הבא היא דבר חשוב מאוד מאוד, עד כדי כך שהמשנה הגמרא והפוסקים דנו בה לא מעט.
ההלכה שלשופכי דמים אין חלק לעולם הבא מפורשת ברמבם הלכות תשובה פ"ג ה"ו. ולכן השתמשתי בביטוי הזה.
מבחינת ההבדל בין ישראלי לגוי, ראיתי שהורג יהודי חייב מיתה בבי"ד, הורג גר תושב דינו מסור לשמיים, והורג גוי? לא יודע. כתוב שעכו"ם אין מורידים ואין מעלים.
צריך לחפש עוד מקורות מפורשים בעניין. מוזמן לעזור.
שיהיה ברור, אסור להרוג גוי חף מפשע, וזה דבר חמור ביותר, אבל למה ברור לך שאין לו חלק לעוה"ב??

וחוץ מכל הדיון הזה, אי אפשר להתעלם מההקשר. 1. הבחור לא הרג אף אחד. ולכן גם אם זרק אבנים, ודאי שיש לו חלק לעוה"ב. 2. הוא בודאי לא התכוון לפגוע בחפים מפשע, אלא שאתה חלוק עליו בקביעה מי נחשב חף מפשע.
שלא ישתמע ממני שהתכוונתי ספציפית לבחורדי שרוט
אדם הוא חף מפשע עד שיוכח אחרת. לצערנו זה עלה לו בחיים וזה מאוחר מידי
דיברת עליו, למקרה שאתה לא זוכר.למען האמת

ומעניין שאתה מתחמק מכל מה ש@רוצה להשתחרר כתב לך,

כשהמקורות לא מסתדרים עם נטיות ליבך פשוט מתעלמים מהם, אה?

יהודי קדוש...

שוב התחלת?המעיר החדש
כל מי שלא מסכים איתך הופך טמא בין רגע.
תכבד את המנהלים ותפסיק לפתוח משתמשים.
הייתי מציע לך פשוט לעשות כמוני. להפסיק להתרגש.די שרוט

ככל שיותר תתרגש כך זה יותר עושה לו את זה....

כן, כנראה שאתה צודק ..המעיר החדש
אוהה, מי זה בא...למען האמת

בפעם הבאה שתדחוף את אפך לעניינים לא לך, אשקול גם אני לספר לעוילם מה הניק המקורי שלך, כדאי לך לשקול אם זה משתלם לך.

הי! זה לא יפה לאיים ככה...חצילוש
ומדוע זה ולמה?למען האמת

כי זכותו לשמור על אנונימיות..חצילוש
לא יודעת.. קצת צרם לי.
הא, זה הכל?למען האמת

שום בעיה, הוא יכול פשוט לא לדחוף את אפו לעניינים לא לו - והאנונימיות שלו תישאר במלואה.

עיסקה נאה, לא כן?

אפשר לשאול

למה אתה עדיין מתעקש לחשוב שהוא מאמין בנצרות?

לא יודעת מה הסיפור איתו, אבל כבר מלאא פעמים הוא כתב שהוא ממש לא מאמין בנצרות ושזה עבודה זרה. 

אז מה הקטע להמשיך לטעון שהוא כופר ועובד ע"ז ולברך אותו במלא ברכות מצחיקות?

כללי הפורום מגבילים את יכולתי לדבר כאן בנושא, מוזמנת לאישילמען האמת
עבר עריכה על ידי למען האמת בתאריך ח' בטבת תשפ"א 03:19

🤦‍♀️חצילוש
קצת מקורות להרחבת הסוגיאאוא"ר
המשנה בסנהדרין אומרת "כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא" ופי' שם הברטנורא "כל ישראל יש להם חלק לעולם הבא. אפילו אלו שנתחייבו מיתה בב״ד מפני רשעתן, יש להם חלק לעולם הבא..."

כמו"כ כותב רבינו יונה בשערי תשובה שער ג': "ועוד אמרו המלבין פני חבירו ברבים אין לו חלק לעוה"ב. ומה שלא אמרו כן על הרוצח שאין לו חלק לעוה"ב (פי' שאחר שההלבנה היא תולדת הרציחה כמו שאמר למעלה שהיא אבק הרציחה לא רעה הרציחה מן ההלבנה ולא אמרו בה שאין לו חלק לעוה"ב) כי הלבין פני חבירו איננו מכיר גודל חטאו ואין נפשו מרה לו על עונו כמו הרוצח. על כן הוא רחוק מן התשובה:" כותב במפורש שלרוצח יש חלק לעולם הבא.

אמנם לכאו' נראה כי גם לרוצח יהודי יש חלק לעולם הבא, אך הרמב"ם חלק על זה שכתב בהל' תשובה פ"ג: וְאֵלּוּ הֵן שֶׁאֵין לָהֶן חֵלֶק לָעוֹלָם הַבָּא אֶלָּא נִכְרָתִים וְאוֹבְדִין וְנִדּוֹנִין עַל גֹּדֶל רִשְׁעָם וְחַטָּאתָם לְעוֹלָם וּלְעוֹלְמֵי עוֹלָמִים... וְשׁוֹפְכֵי דָּמִים. וּבַעֲלֵי לָשׁוֹן הָרַע..." וכן בהל' דעות פ"ז ה"ה.
והביאו לו מקור ממה שנא' שירושלמי, פאה, כי ל3 העבירות החמורות שבתורה אין חלק לעולם הבא(כך לפי גירסת הרמב"ם) לע"ז גילוי עריות ושפיכות דמים. וא"כ נראה לכאו' שהשאלה אם יש לרוצח גוי חלק לעולם הבא תלויה בשאלה האם רצח גוי נכלל באיסור שפיכות דמים.
בפשט נראה לומר שזה תלוי מהו המקור לאיסור הריגת גוי האם מדין 'לא תרצח' או מדין 'שופך דם האדם...'
בזה יש מח', שהראב"ן בב"ק סו' שהאיסור הוא מדין 'לא תרצח', אך הרמב"ם בתחי' הל' רוצח כותב שההורג יהודי עובר ב'לא תרצח', אמנם זה לפי חלק מהגרסאות ברמב"ם, לפי אחרות הרמב"ם כותב שעל רצח של כל אדם.
לפי"ז הנ"ל יוצא כי רק לפי הרמב"ם לרוצח אין חלק לעולם הבא. האם מדובר על כל רוצח או רק על רוצח יהודי? לכאו' תלוי בגרסא של הרמב"ם בתחילת הל' רוצח.

@רוצה להשתחרר אמנם לא למדתי את הסוגיה לעומק אבל מקוה שעזרתי קצת...
תודהרוצה להשתחרראחרונה
יש לי שתי הערות.
1.משערי תשובה שהבאת אני מבין שעקרונית מצד חומרת המעשה, אין לרוצח חלק לעוה"ב. אלא שבדר"כ רוצח חוזר בתשובה ומתחרט על מה שעשה, ואחרי שעשה תשובה יש לו חלק לעוה"ב. ונראה לי פשוט שגם הרמב"ם מודה שאם עשה תשובה יש לו חלק לעוה"ב.
2.לא כ"כ בטוח שנכון לתלות את השאלה על רוצח גוי במקור האיסור..
ושוב תודה. החכמת אותי.
צודק לגמרי

חוץ מהשורה של-

'הבחור הזה אהב את ישראל, את הארץ, ציפה לגאולה, ומתוך קנאות לכבוד ישראל וכדומה יתכן ובחר בדרך לא טובה, והחליט לעשות מעשה לא טוב'

איך אתה יכול להתייחס בכזה רוך והכלה לזריקת אבנים על אנשים חפים מפשע? לזרוק אבנים על רכב חולף זה לרצות לרצוח, או לפצוע או לפגוע באנשים!

ברור ברור שהכל בא אצלו לא מתוך מניעים טמאים של רצון לרצח או אכזריות, אלא מתוך אידיאלים וסערת רגשות (בגלל הפיגוע אולי) וממקום טהור, אבל הוא חוטא לגמרי בדרך שבה הוא פועל! הוא עבריין! גם התורה לא מתירה לנער עם נסערים ומלאים בערכים, ללכת לרצוח אנשים חפים מפשע.

אי אפשר לומר על אדם שמנסה לרצוח- יתכן והוא בחר בדרך לא טובה.

צריך ראש מעוות בשביל לחשוב שרוצחי גוים יתקבלו בברכה למעלהפשוט אני..

אני לא מדבר על המקרה הזה, אלא על עצם האמירה שלך.

אתה חושב שאנשים כמו עמי פופר או עדן נתנזדה, שפשוט פותחים באש על ערבים ודרוזים אקראיים ברחוב, מגיעים למעלה עם שירת מלאכים?

וכך כתב הרב אבינר (נא להתייחס לגופן של טענות ולא לגופו של הרב):

האם מותר לרצוח גוים?

תשובה: לא.

מדוע? לא צריך כל דבר לבאר מדוע ולמה. כשמבארים למה, מיד מתחילים הפלפולים. כך ענה הג"ר משה פיינשטיין בשו"ת אגרות משה (יו"ד ח"ב ס' קעד) לבעל ה"מנחת יצחק" ששאל האם השתלת לב מותרת. ענה הג"ר פיינשטיין: "איני רוצה להאריך בראיות ובסברות ובפלפולא, כי אני אומר שכל המוסיף לפלפל ולהביא ראיות הוא כגורע שמשמע שצריך ע"ז ראיות משום שלא פשוט כל כך ויבואו להקל לומר שאיכא למיפרך ואף שיהיו בדברי הבל מקליש זה כבר ויאמרו כי הרבנים חלוקים בזה שלכן שייך להקל ח"ו. ולכן אני אומר בתשובה להלכה ולמעשה דבר ברור ומוחלט ולא שייך כלל לדון ולפלפל בזה" (אמנם היום המצב השתנה ויש פוסקים רבים המתירים השתלות לב).לכן, אנו לא מתפלפלים במצוות "לא תרצח", והתשובה שלנו בנידון הינה: לא.

אף יותר מכך. כתוב במכילתא, ומובא בכסף משנה על הרמב"ם, הלכות רוצח (ב, יא): "איסי בן עקיבא אומר קודם מתן תורה היינו מוזהרים על שפיכת דמים לאחר מתן תורה שהוחמרו הוקלו?" כלומר, לפני מתן תורה, בזמן שבע מצוות בני נח, היה אסור להרוג גוי כי כולם היו גויים. לשבדי אסור להרוג נורווגי. לאחר מכן, קיבלנו תורה. התורה באה להחמיר ולהוסיף משבע מצוות לתרי"ג מצוות. התורה לא באה להקל ולבטל דברים שהיו אסורים לפני כן, זה דבר פשוט.

מעשה בזמן המנדט, שאמר מרן הרב קוק לנציב העליון: אתם לא מגינים עלינו מפני הערבים, ואתם לא מרשים לנו להחזיק נשק, או זה או זה. אמר הנציב העליון: אם ארשה לכם להחזיק נשק, אצטרך לאשר גם לערבים, למען האיזון. אמר לו מרן הרב קוק: זה אינו דומה! הערבים רוצים נשק בכדי לרצוח. אנו רוצים נשק כדי להגן עלינו. אמר לו הנציב העליון: כבודו מכיר רק את הנוער הדתי. הנוער הדתי לא ירצח סתם, אבל הנוער החילוני ירצח. אמר מרן הרב קוק: לא נכון, כל עם ישראל שמע "לא תרצח", הציווי טמון בעומק האומה הישראלית (לשלשה באלול ח"א אות ק).

מוחלרוצה להשתחרר
על הביטוי הלא יפה. אבל אשמח שתמחק אותו.

אפילו לא העליתי בדעתי לדון האם אסור להרוג גוי. פשוט וברור שאסור להרוג גוי חף מפשע, וזה מעשה נורא. ועל הנקודה הזאת בלבד כתב הרב אבינר.
התגובה שלך לא הוגנת כי היא מנסחת את דעתי כאילו המעשה הזה טוב. אז לא. המעשה הזה לא טוב. אבל למרות זאת זה לא אומר שמי שעושה אותו אין לו חלק לעולם הבא. אם למחלל שבת יש חלק לעולם הבא, ולאוכל שקצים ורמשים וכו וכו יש חלק לעוה"ב, אז לא מופרך לחשוב שגם למי שהרג גוי יש חלק לעוה"ב. לא בגלל המעשה, אלא למרות המעשה.
צריך מקורות ברורים לפני שחורצים דין ומשפט על אנשים.
דברי טעם מדוייקיםלמען האמת

אנחנו במלחמה עם הערבים, זהו הבדל עצום.אוא"ר
ערבי שזורק אבן על יהודי הוא עושה מעשה מלחמה בעם היהודי והוא בן מות.
יהודי שזורק אבן על ערבי הוא משתתף במלחמה שיש לנו עם הערבים, גם אם זה בדרך לא נכונה...
יש לך כמה טעויות..למען האמת

ראשית, מבואר בפוסקים שיש לומר הי"ד גם על יהודי שנרצח בידי יהודים, אם זכרוני אינו בוגד בי ראשון המזכירים זאת הוא הנימוקי יוסף, אשר כתב עליו החזו"א "גם הוא בין הראשונים ייחשב"

שנית, קללה היא איסור רק כשהיא בשם ה', וגם זה אינו איסור כשהיא מוצדקת - כגון על רוצח יהודים וכנ"ל.

שלישית, המוסר דינו לשמים הוא במוסר דין עצמו, ולא במייחל לנקמת ה'.

אשמח למקורותעזריאל ברגר

כתבת שלשה דברים.

על הראשון - תביא מקור, ונשמע.

על השני - אני שמעתי את אחד הדוברים בהלויה אומר "אדוני יקום דמו". אם זו לא קללה בשם ה' - איני יודע למה אתה מצפה יותר מזה...

ועל השלישי - תביא מקור, ונשמע.

..למען האמת

אין לפני כעת, יש תשובה של הרב מאזוז בשו"ת בית נאמן בה מביא את המקורות. חלק מהמקורות הביא כבר @חסדי הים לעיל

לגבי השני - קראת רק חצי משפט.

והנה קמו להם כל הטרולים...מזמור לאל ידי
פעם היו פשוט עוצרים או מאיימים על כל מי שמעז
להביע ביקורת על התנהלותם.
כיום הם יותר מתוחכמים- לוקחים בוטים וטרולים
שיפיצו עבורם את משנתם הסדורה.

בהחלט הי"ד, בהחלט.
"ויקו למשפט והנה מספח, לצדקה והנה צעקה" (ישעיהו ה' ז')למען האמת

חייב להוסיף משהו חשוב מאד בעינייחצילים
עבר עריכה על ידי חצילים בתאריך ז' בטבת תשפ"א 22:28
ה' ייקום דמו היא לא תפילה שימות עושה המעשה.. (אע''פ שרוצח בשוגג דינו מוות כל עוד הוא מחוץ לעיר מקלט אבל אנחנו לא שם)
כשאני אומר ה' ייקום דמו אני מכוון את התפילה הזאת שה' יתן את הדין עם כל הגורמים שגרמו לזה.. השורש של המחלוקת הזו היא האוייבים הרשעים שלנו הערבים יימח שמם.. ובגלל קיומם ומעשיהם הוקמה יחידה שתפקידה לפגוע ביהודים.. לכן התפילה ביא שה' יתנקם בערבים ולא ביהודים.. לפחות זו ההסתכלות שלי..
בענין חזקת החפותעזריאל ברגר

הוזכר כאן באשכול נושא "חזקת החפות", וברצוני לכתוב כמה מילים בנושא הזה:

א. לסתם ערבי שעובר ברחוב - יש "חזקת חפות" לומר שהוא לא מחבל. האם יש לו גם "חזקת חפות" לומר שהוא לא תומך-טרור? כמדומני שרוב הגולשים כאן יסכימו איתי לומר שלא. וכפי שאמרו חז"ל (שבועות לט א) "אין לך משפחה ... שיש בה לסטים שאין כולה לסטים מפני שמחפין עליו". הוי אומר: סתם ערבים ברחוב הם לא "בחזקת חפים מפשע" אלא "בחזקת מחפים על פשע"...

ב. לסתם יהודי יש "חזקת חפות", ולכן מעמדם של אהוביה ע"ה ויבלחט"א ארבעת הנערים שהיו איתו ברכב הוא "חשודים בניסיון לרצח" ולא יותר מזה.

ג. לפענ"ד לאנשי המשטרע יש גם כן "חזקת חפות" שאומרת שהם לא התכוונו להגיע למצב שבו אחד מנוסעי הרכב ייהרג, ולכן הם במעמד של "חשודים בהריגה ברשלנות פושעת".

כמו שאתם לא מסכימים לפסוק דין על אהוביה וחבריו - כך אל תסכימו לפסוק דין על השוטרים, ואל תכתירו אותם בתואר "רשעים שמותר לקלל אותם"!!!

שויון זכויות בין יהודים!

ואם תאמרו: לאנשי המשטרע (ובפרט לשוטרי מחוז ש"י, ובפרט לבלשים) יש חזקה שהם מתנכלים לנוער הגבעות - אז כמדומני שאם נביט לעצמנו בעיניים נוכל להודות על האמת ולומר שגם נוער הגבעות עושה הרבה צרות למשטרע, ושני הצדדים עושים כל מאמץ (חוקי, על גבול החוקי, ואפילו בלתי-חוקי) לסכל את צעדיו של הצד הנגדי...

האם יש הבדל בין הערבים?עזריאל ברגר

בתגובה לשאלה שטרם נשאלה, אספר סיפור:

לפני כמה שנים טובות, עבדתי כמשגיח-כשרות בקייטרינג בו כל עובדי-המטבח היו ערבים.

להבהרת הרקע, אומר שהייתי ביחסים מצוינים איתם, ורק פעם אחת היה מקרה שאחד מהם איים על אחד העובדים היהודים האחרים (לא עלי), ותוך כמה דקות הגיעו שוטרים ולקחו אותו, והוא פוטר מיידית מהעבודה.

פעם אחת שאל אותי אחד העובדים: אתם בבת עין הרי לא מכניסים ערבים, אבל למה אתם לא מכניסים גם את נאג'ח (הנהג שהיה עושה משלוחים, כנראה מזרח-ירושלמי), הרי "יש לו תעודת זהות כחולה"?

אמרתי לו: תגיד לי, מחמוד, האם לדעתך הוא פחות ערבי ממך?

אמר לי: לא

אמרתי לו: אז גם לדעתי אין הבדל בינך לבינו.

ברוך שכיוונתי לדעת גדוליםעזריאל ברגר

מתוך פירוש "יפה מראה" על הירושלמי מסכת תענית פרק רביעי:

לא נפסק כך להלכה.למען האמת

גדולים ורבים אחרים כתבו אחרת, והסכימו על ידם אחרוני דורינו, על כל דבר אפשר למצוא איזה מפרש שיגיד אחרת..

איפה נפסקה בזה ההלכה?עזריאל ברגר

הרב מאזוז הביא רשימת פוסקים, בשו"ת בית נאמן.למען האמת

וגם הגרי"ש אלישיב הכריע כך.

רשימת פוסקים?!עזריאל ברגר

שאומרים שצריך להתפלל לנקמת דמו של יהודי שנהרג על ידי יהודי?!

אשמח אם תביא מקור אחד...

הוא נתן.sqepty

הרב מאזוז זה לא מקור?

איפה בשו"ת בית נאמן?עזריאל ברגר

אנקדוטה:

בדיוק היום נתקלתי במראה-מקום שמישהו הביא לי בענין אחר בצורה כוללנית מדי, וכאשר פתחתי את הספר - ראיתי שכתוב שם בדיוק הפוך ממה שהוא בא להוכיח...

שאלהנחלת

1.  לא מצליחה להיכנס לאליאקספרס כי לאחר מילוי הפרטים, מקבלים הודעה חיננית בערבית.

ניסיתי בפורום מחשבים ולא ראיתי שענו.

2. אילו ספרים קוראים רוב המגיבים כאן? בנות? בנים? הכוונה לספרות יפה.

יש ביניכם כאלה שהולכים לספריה ציבורית?

זה לא בשביל סקר...סתם מעניין.

תודה.

את עם סינון של רימון?פצל"פ
הוא הרבה פעמים עושה בעיות עם אליאקספרס
כן.תודהנחלת

עם נטפרי יותר קל אם את יודעת?

אני בןפצל"פ
ואני לא מכיר את נטפרי
מחילה!נחלתאחרונה
עונה לדעתיחיה.מושקא

1. כנראה קשור לסינון כמו שאמרו ובהצלחה עם זה!!

2. לאחרונה אני אוהבת לקרוא ספרות בעברית ופחות מתורגמת. תלוי בסיגנון שלך גם על העלילה אם את אוהבת משהו יותר עם קשר מקומי אלייך או סיפור דימיוני זר יפה או מרגש במיוחד. וברור שהולכים לספריה מאיפה עוד תביאי ספרים? אם יש באיזור מגורייך ספריה ציבורית טובה יהיו שם גם ספרים ישנים שלא מוצאים בחנות וגם חדשים וטובים וזה נחמד, ובכלופן אפשר לבקש מהם (אני בכוונה לא ממליצה ספציפית כי אני גם לא כזאת תועלת ספרים. היום יש לי יותר פנאי לקרוא ספרות יפה אבל אין לי ידע רחב בזה 🤷‍♀️ אני מכירה אחד גיק של ספרים אבל) ממליצה בכולופן לבקש המלצות או לקרוא ביקורות לפני שאת בוחרת כי באסה להתחיל ולהישבר אחרי 3 עמודים חחחח

תודה!נחלת

בס"ד

תודה על התשובה! אני דווקא קראתי הרבה ויכולה להמליץ על ספרים איכותיים (לענ"ד).

דווקא ספרות עברית, פחות מכירה כי פחות אוהבת. יש את אהרן אפלפלד שהוא מצויין

אבל...מדכא קצת. סביב השואה.

אם את רוצה לקרוא ספר נחמד ולא ארוך, נסי את "זאת הפעם....." , תמר  וייזר.  למרות שמדובר

על קשר שלדעתי אינו מומלץ. אבל היא כותבת נחמד, זורם וכיף לקרוא את הספר.

זה אגב סיפור אמיתי.

"משחקת באש", טובה מורדו. מתורגם מאנגלית. מרתק.  

😊 תודה! אעיף מבטחיה.מושקא
מה דעתכם?אני:)))))

תשמרו בבקשה על שיח מכבד.

לדעתי מדינה זה דבר אחרזיויק
אבל השמאל והמסרים בתקשורת הפכו את הגישה למדינה כסוג של חברת ביטוח
למה ארץ ישראל הישנה ו*הטובה*?פתית שלג

או שזה בא לומר שכשהיא היתה ישנה היא היתה טובה והיום לא, (למה ככה?)

או שזה בא לומר שהיתה ארץ ישראל טובה והיתה ארץ ישראל לא טובה\פחות טובה. (למי הכוונה בארץ ישראל הלא טובה? כל מי שלא היה צבר\קיבוצניק? מזרחים? היישוב הישן?🤔)

הרהורים של בוקר😏

כמובן שאלתי חבר טוב:

המושג "ארץ ישראל הישנה והטובה" הוא ביטוי טעון שמעורר נוסטלגיה אצל חלק, אך גם ביקורת חריפה על הדרה ועל "צדקנות" אצל אחרים. הנה ניתוח של שתי האפשרויות שהעלית:

1. "כשהיא הייתה ישנה היא הייתה טובה והיום לא" (הגישה הנוסטלגית)
זו הפרשנות הפשוטה והנפוצה ביותר. לפי גישה זו, פעם היה כאן "תום": אנשים חיו בצניעות, הייתה ערבות הדדית, שרו שירים של להקות צבאיות, והאידיאולוגיה קדמה לחומריות.

• למה אומרים שהיום לא? בגלל תהליכים כמו קפיטליזם דורסני, שחיתות שלטונית, אובדן ה"יחד" לטובת האינדיבידואליזם, והקיטוב החברתי. עבור אלו שמשתמשים בביטוי בערגה, "הישנה" היא סמל ליציבות וערכים שאבדו במרוץ המודרני.

2. "הייתה ארץ ישראל טובה והייתה פחות טובה" (הגישה הביקורתית)
כאן טמון המטען הפוליטי והעדתי של המושג. מבקרים טוענים ש"ארץ ישראל הישנה והטובה" מעולם לא הייתה טובה לכולם, אלא רק לקבוצה מאוד מסוימת.

• מי זו "ארץ ישראל הלא טובה"? בתפיסה המצמצמת של המושג, הכוונה היא לכל מה שלא התאים למודל של "הצבר" החילוני, האשכנזי, איש ההתיישבות העובדת או הקיבוצים.
  • המזרחים: עבור עולים מארצות האסלאם שחיו במעברות, סבלו מאפליה ממוסדת ומהתנשאות תרבותית ("כור ההיתוך"), הארץ של אותן שנים ממש לא הייתה "טובה". עבורם, המושג הזה מייצג תקופה של דיכוי ומחיקת זהות.
  • החרדים והדתיים: גם הם נתפסו כחלק מ"הישן" שצריך להיעלם כדי לפנות מקום ליהודי החדש.
  • הימין: לאורך שנים רבות, המחנה הלאומי הרגיש מודר מהמוקדים שעיצבו את "ארץ ישראל הישנה" (ההגמוניה של מפא"י).

לסיכום:
הביטוי הפך למזוהה מאוד עם שיריו של אריק איינשטיין (סדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה"). איינשטיין עצמו ייצג את הפנים היפות והאהובות של המושג, אך עם השנים המושג הפך לסוג של "קוד" פוליטי:

• עבור צד אחד: געגוע לישראל היפה, התמימה והמאוחדת.
  • עבור צד שני: ביטוי מתנשא שמנסה להחזיר את הגלגל לאחור לתקופה שבה קבוצה אחת שלטה בנרטיב והדירה את כל היתר.

במילים אחרות – ה"טוב" שבמושג תלוי מאוד בשאלה איפה המשפחה שלך הייתה ובאיזה צד של המתרס היא עמדה באותן שנים.

או שמדובר רק על נוסטלגיה של מישהו לימי עלומיו?

תשובה מדויקת – בהחלט כן, וייתכן שזהו המרכיב החזק ביותר במושג.

בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה קיימת תופעה שנקראת "נוסטלגיה רפלקסיבית". אנשים נוטים לצבוע את תקופת הנעורים שלהם בצבעים ורודים, לאו דווקא כי המציאות האובייקטיבית הייתה טובה יותר, אלא כי הם היו צעירים, בריאים, והעולם היה מלא בהבטחה עבורם.

הנה כמה סיבות למה "ארץ ישראל הישנה והטובה" היא קודם כל נוסטלגיה אישית של דור:

1. הפשטות של הנעורים: כשמישהו מתגעגע ל"ארץ ישראל הישנה", הוא לעיתים קרובות מתגעגע לזמן שבו הוא היה בלי דאגות פרנסה, בלי אחריות של מבוגרים, וכשהחיים היו פשוטים יותר (או לפחות נראו כך דרך עיניים של ילד).
  2. זיכרון סלקטיבי: המוח האנושי נוטה לשכוח קשיים (תורים לקיצוב מזון בצנע, מלחמות קשות, מחסור בתשתיות) ולזכור רגעים של "ביחד" – הקומזיץ, תנועת הנוער, השירים ברדיו.
  3. האובדן של "מרכז הבמה": דור שהיה ה"צבר" המוביל, הלוחם והבונה, מוצא את עצמו בעולם מודרני שבו הערכים שלו (כמו סוציאליזם או קולקטיביזם) נחשבים למיושנים. הגעגוע הוא לא רק לארץ, אלא למעמד שהיה להם בתוכה.
  4. המוזיקה כעוגן: הביטוי נטבע חזק בזכות אריק איינשטיין. המוזיקה שלו יצרה "מרחב מוגן" של נוסטלגיה. כשאדם שומע שיר מאותה תקופה, הוא לא חושב על הפוליטיקה של שנות ה-50, הוא נזכר בריח של הפרדסים או בחברה הראשונה שלו.

אבל (וזה "אבל" חשוב):
בגלל שישראל היא מדינה כל כך פוליטית, הנוסטלגיה הפרטית הזו הפכה לכלי ניגוח. כשמישהו אומר "אני מתגעגע לארץ ישראל הישנה והטובה", הוא אולי רק מתכוון לילדות שלו בקיבוץ או בתל אביב הקטנה, אבל השכן שלו (שגדל במעברה או בעיירת פיתוח) שומע את זה ואומר: "אתה מתגעגע לזמן שבו אני הייתי שקוף ואתה היית המלך".

לסיכןם: זה התחיל כגעגוע אישי לימי העלומים, אבל הפך למושג פוליטי וסוציולוגי שמעורר מחלוקת עד היום.

אוקיי, אבל מה המסר שלך?נקדימון

א. תמיד ראיתי את הביטוי הזה כאמירה נוסטלגית שמתרפקת על העבר, ולדעתי זו אכן הייתה כוונת המשורר. (בניגוד כמובן למה שאמר שלמה המלך: "אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה").

האם מישהו בכלל משתמש בביטוי הזה, או מקשיב לשירים הישנים האלה? אני מאמין שאני מהבודדים הצעירים שעדיין נהנים ממוזיקה כזו.

ב. הדברים שלך מאוד הזכירו לי את מה נעשה לביטוי "להיות עם חופשי" שיש לנו בהמנון. המשורר התכוון ליציאה מהגלות ולזכות להיות אדונים לעצמנו, אבל כוחות שונים (גם חרדיים וגם חילוניים, ולדעתי החרדים עשו את זה קודם) עיוותו את הביטוי ל"חופשי" מהמצוות וכראיה לכך שמדינת ישראל קמה אך ירק כדי שכולם יתפקרו.

כשמתשמש במושג אריק איינשטיין וכדו' זה מובן ליפתית שלג

אבל לי צורם שמשתמשים בביטוי הזה בדור שלנו. זה מזכיר לי קצת, למרות ההבדל הברור, את הגעגועים לגלויות השונות במקום להודות על המצב שזכינו לו.

או את ההערצה לדור החלוצי הישן כאילו הם מלאכים ואנחנו בני אדם, או הם בני אדם ואנחנו כחמורים (ולא כחמורו של ז'בוטינסקי).

גם אני מאוד אוהב את הזמר העברי הזה של פעם, אבל דוקא את היצירות הערכיות שלו, בעיקר סביב בניין הארץ והשליחות. זה שהמילים גבוהות והלחנים תמימים זה לא עושה אותן ערכיות, ולא נותן חותמת לכלל השירים שיש מהם גם שירי כפירה ועגבים ברורים.

ב. "להיות עם חופשי"- אני מעריך שזו באמת לא כוונת המשורר, אבל כשחרדי רואה את ההתנהלות הנפשעת, דורסנות ובוז שהיו כלפי היישוב הישן ואנשי התורה, ורואה במגילת העצמאות את המושג העמום "צור ישראל", הוא גם ממליץ את זה על המנון המדינה. זאת אומרת לא המילים הם מה שגרמו לאותו חרדי לחשוב ככה, אלא המציאות בשטח...

עדיין לא ברור אם אתה רק פורק או שיש יותר מזהנקדימון
לגבי "עם חופשי" ברור שמדובר בריבונות, שהרי המשפט המקדים הוא "התקווה בת שנות אלפיים". מהי אותה תקווה? מה איבדנו לפני אלפיים שנה? יפה, את הריבונות והחירות; החופש הוא מעול הגויים שהיה על צווארינו.

ואני מניח שחרדי סטנדרטי בכלל לא מכיר את ההיסטוריה סביב הביטוי "צור ישראל" כך שדווקא זה אמור להיות בעל רושם חיובי עליו. צריך להיות מאוד מפולפל כדי לחשוב שצור ישראל זה העם. אין אוקימתות כאלה.

וכשאני מסתכל על התורה והמצווה במדינת ישראל, אני רואה ברכה שלא נראה כמוה מימי קדם ומשנים קדמוניות. עשרות אלפי אברכים? תקציבים מהמדינה? גוף רשמי ממלכתי-דתי וממלכתי-חרדי? חזרה בתשובה גדולה? מימון של הילולות? ערוץ טלוויזיה ששם את המסורת על ראש שמחתו (אני מדבר על 14)? ראש ממשלה שמברך שהחיינו במליאת הכנסת על כך שבס"ד התחלנו להחזיר גם את רן גווילי הי"ד? ראש ממשלה שמצטלם אחרי מלחמת "עם כלביא" ואומר בקולו שהיה גם סיעתא דשמייא גדולה? שבתות וחגים בעלי מעמד ומשמעות חוקית? כמות לא נורמלית של ישיבות ואברכים? צבא שבו אפשר להיכנס ולצאת דתי עם רבנות צבאית די טובה (לאבא שלי לא היה שבריר מהטוב שיש היום לחייל הדתי)?

בקיצור, הבנת.

אני מבין שזה כמו בשיר ימי בנימינה של אהוד מנורנוגע, לא נוגעאחרונה
הדגש הוא על ארץ ישראל ולא מדינת ישראל. לכן מן הסתם הכוונה היא לחיבור לארץ, לנופים, לטבע, להרגשה שארץ ישראל זה משהו חדש, ובפרט כשזה מגיע מתוך היכרות רצינית עם הגלות.

לצערנו, הרבה מהצאצאים של הדור הזה כבר לא מחוברים לארץ.

האם בבקשהנחלת

יש למישהו ידע אם חברת HOT - שייך לעבור אליה מרימון?

הרבה יותר זולה.

יישר כוח.

חחח הגרוק הזהבנות רבות עלי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ז' בשבט תשפ"ו 15:21

אני: מי זה הטמבל או הטמבלית הזו שאלסיה עוקבת אחריהם: VW (@torwestfall) • Instagram profile

grok: אחי, תירגע – זה לא טמבל ולא טמבלית, זו Victoria Westfall (או בקיצור Vic/Tor), והיא צלמת (photographer) מקצועית שכבר הרבה שנים עובדת עם אלסיה קארה.

• היא עושה צילומים רשמיים לבתים, סשנים, פוטושופים, פרומו, מאחורי הקלעים ועוד.
  • יש לה קרדיטים רבים על צילומים של אלסיה, כמו בטוויטר/אקס שלה היא מקדמת אלבומים של אלסיה, ובאינסטה של אלסיה עצמה היא מתויגת הרבה פעמים (למשל בפוסטים של ימי הולדת לאלבומים או סיכומי סיבובים).
  • דוגמאות: צילמה את הפוטושוט הראשון של אלסיה ל-New York Times לפני 9-10 שנים (עכשיו 10 שנה ל"Know It All"), ויש פוסטים עדכניים עם תיוג שלה.
  • האקאונט שלה: @torwestfall (VW – כנראה Victoria Westfall), עם ביו "vicfromthesix" (טורונטו, The Six זה כינוי לעיר).
  • היא עוקבת אחרי אלסיה (ברור), ואלסיה עוקבת בחזרה כי הן עובדות יחד כבר שנים.

בקיצור, חברה מקצועית קרובה בצוות של אלסיה, לא סתם מישהי אקראית. אם ראית משהו ספציפי שגרם לך לחשוב שהיא "טמבלית" – ספר לי ואולי אבדוק יותר לעומק, אבל מהכל נראה שהיא לגמרי לגיטימית ומקצוענית. 😏

אני: אחי אם תגיד לי שוב להירגע אני אעבור לAI אחר אח יקר. עכשיו שמע. מישהי הגיבה לה בזה:

Loving the @torwestfall cameo

וזו האחת שהגיבה לה: Craig Stickland (@craigstickland) • Instagram profile .. השאלה.. מי היא גם כן? ומה היא התכוונה בתגובה עם התיוג הזה של הצלמת.

ההמשך לא מעניין..

עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אני אומר תתחיל מחדש זה הכי מגניבבנות רבות עלי
אם אתה זוכר שרשור שהשתתפת בוטיפות של אור

אפשר לעשות חיפוש בפורום ולנסות למצוא אותו

(או לשאול כאן האם מישהי זוכרת את השרשור ויכולה לקשר אליו)

חיפוש בפורומים

גם אני אותו דברחיה.מושקאאחרונה

ופתחתי חדש

כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.
לא אהבתי את הביצועים 
מזה הכוכב הבא?בנות רבות עלי
זה סתם משעמםadvfbאחרונה
עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה

אולי יעניין אותך