בכוונה אני פותחת שרשור חדש, כדי שמי שחשוב לה לא תפספס.
בעקבות השרשור על פסח וליל הסדר נזכרתי בכמה בעיות שעלולות להיות לנו, הסכרתיות, עם מצוות ליל הסדר. העיקריות שבהן - ארבע כוסות ואכילת ארבע כזיתות מצה.
כמות הפחמימות המומלצת בארוחה היא 30 גרם. שזה בערך מצה אחת ( פחות מארבע כזיתות). זה עוד לפני 4 כוסות - שאם שותים את הכמות המינימלית (44 סמ"ק לכוס), זה לפחות עוד 23.3 גרם. יוצא שבליל הסדר אוכלים 65 גרם פחמימות, וזה עוד לפני שמחשבים את שולחן עורך.
נשמע לא כ"כ טוב, נכון?
אז לפני שאומר מה עשיתי, צריך להתייחס לכמה הנחות יסוד חשובות:
1. לכל אחת יש את הגוף שלה, עם נטיות הסוכר שלה, עם הטיפול שלה במצבה - ולכן הדין של כל אחת יהיה שונה!!
2. להקשיב לרופאים זה מאוד חשוב, אבל צריך לדעת שרופא שאינו דתי - לא תמיד יכיר בחשיבות קיום המצווה, ולכן גם יכול לבטל אותה במחי יד. להגיד שאסור זה הכי פשוט וקל ו'לפי הספר', אבל יתכן שאפשר למצוא פתרונות. זה כמובן רלוונטי לכל תחום רפואי שנושק להלכה.
3. בליל הסדר צריך לחשב את כמות הפחמימות של 4 כזית מצה, 4 כוסות וסעודת ליל הסדר. ברור ש-4 כוסות ו-4 כזית מצה חשובים יותר, ויכול להיות שנצטרך לוותר על תוספת פחמימתית בסעודה כדי שנוכל לקיים את המצוות האחרות. קצת מבאס, אבל ברור שעדיף...
4. שמנה לב, בד"כ ארוחה רגילה לוקחת 20 דק'. ליל הסדר הוא כמה שעות, והאכילה בו מתפרסת על כמה שעות. מה שמאפשר לסוכר לעלות ולרדת בין כזית מצה לכוס יין, ולכן המציאות היא לא 'שחור-לבן', וחייב לשאול רב שמבין בעניין.
אז מה עשיתי? פניתי הבוקר למכון פועה. הרב שענה לי הראה הרבה ידע, ושאל הרבה שאלות כדי לענות לי בהתאם למצבי (איך אני מטופלת, שבוע היריון, ערכים אחרי אוכל וכדו'). לאחר מכן ציין בפני את הכמויות המינימליות לכזית מצה (-שליש מצה) וכוס יין ( -44 סמ"ק). הוא אמר שאכילת המצה היא הרבה פחות בעייתית ( מכל מיני סיבות) , והעניין הבעייתי הוא בעיקר שתיית 4 כוסות. הוא ביקש שאעשה ניסוי - אשתה 44סמ"ק מיץ ענבים , ואמדוד סוכר אחרי 15 דק', 30 דק' ושעה.
מה שיצא בניסוי זה שהסוכר עלה לי ל117 אחרי 25 דק', אחרי חצי שעה כבר ירד ל110, ואחרי שעה כבר נחת ל97.
מהניסוי אני יכולה לראות שהסוכר לא כזה עלה הרבה, וגם נחת יחסית מהר.
מחר אני אמורה לחזור אל הרב עם הנתונים, אבל די ברור לי מה תהיה התשובה (לאכול ולשתות כרגיל...כמויות מינימליות). אעדכן אם יהיה אחרת.
המסקנה שלי היא שתמיד כדאי להתייעץ עם רב שמבין בתחום הרפואי וההלכתי, שידע לענות תשובה שמתאימה לי באופן אישי.
פסח כשר ושמח לכולנו, ונזכה לבריאות איתנה ולכוון תמיד לרצון ה'!!