בשרשורים הקודמים גלשו לפינות כגון עבודה בשחור / מה קורה בעת קריסה כלכלית שהם פינות שראוי לדון בהן, אבל הן לא העיקר.
במדינת ישראל מונהגת מדינת רווחה, זה אומר שכאשר אזרח שולח את ילדיו לבית ספר המדינה משלמת על החינוך וכן בנוגע לעוד שלל שירותים כגון רפואה ועוד מגוון שונות.
לדוגמא, עלות של ילד במערכת החינוך היא כ1500 שח לחודש, זה אורמ שאם יש לי חמישה ילדים אני מקבל מדי חודש 7500 שח ממדינת ישראל, מישהו צריך לשלם על זה.
כאשר אשה מגיע ללדת בבית חולים מדינת ישראל תשלם לבית החולים כ14000 שח על מנת שבית החולים ייתן לה את השירות הטוב ביותר מבחינה רפואית ומבחינת תנאים, גם הכסף הזה לא גדל על העצים.
מה ההגיון שהמדינה תשלם עבור הצרכים שלי? עבור החינוך והבריאות של ילדי?
למה לא כל אחד חי לעצמו?
התשובה והביסוס המוסרי לכל החסד הזה הוא שהחברה קובעת לעצמה הנהגות שנועדו על מנת לדאוג שלכלל האוכלוסייה, יהיה את הצרכים הבסיסיים ושגם זוג עני יוכל להגיע לבית חולים ולקבל שירות נאות, ושילד שגדל להורים חסרי כל יוכל לקבל את כל הידע במערכת החינוך על מנת לצאת לעולם עם יכולת להתקיים ולמצוא לעצמו תעסוקה מכבדת.
נקודת המוצא של התפיסה הזו היא שכל אחד עושה את כל יכולתו לדאוג לעצמו ולמשפחתו, וכל המערכת הזו נועדה על מנת לסעוד את מי שלא מצליח.
בצורה בריאה העשירונים העליונים יתמכו בעשירונים התחתונים, מתוך הבנה שזו הדרך שלהם לדאוג למי שלא שפר עליו גורלו, התמיכה שהם יצטרכו לתת גם לא תהיה מאוד כבדה כי בסופו של דבר אם כל אחד עושה את המאמץ לדאוג למשפחתו, גם לעשירונים התחתונים תהיהי הכנסה משמעותית וכמות העזרה שלה הם יזדקקו תהיה קטנה יותר.
כאשר ציבור משמעותי מניף דגל של הסתפקות במועט, הוא בוחר מראש להגיע לעשירונים הנמוכים וממילא בוחר להיות מהנזקקים למתנת בשר ודם.
לכן כתבתי שהנתון המשמעותי ביותר הוא הגרף שפשוט עני העלה, ואני אעלה אותו שוב.
כיוון שמי שבעשירונים הנמוכים כלל לא משלם מס הכנסה, ובנוסף לכך בהרבה מקרים הוא יקבל תמיכות שונות ומשונות (מס הכנסה שלילי, הנחה בתמת, עליית הנוער ועוד ועוד) בסופו של יום הנטל על העשירונים הגבוהים. אגב, שלא תחשבו מי שנמצא בעשירון השמיני והתשיעי הוא וורן באפט או ביל גייטס, מדובר על אנשים שעמלים קשה לפרנסת יומם, ואין הצדקה מוסרית שהם ישלמו עבור מי שבחר לחיות באורח חיים של הסתפקות במועט.
האם זה אומר שלדעתי אין מקום שחלק מהאנשים יבחרו ללמוד תורה ולהסתפק במועט, לא, אני לא חושב כך.
אבל כשציבור שלם מניף את הדגל הזה ומתעלם מכך שהוא שם עצמו למעמסה על הציבור זה רע מאוד, ואם הציבור הזה גם דוגל בשם ה' אז זה גם חילול ה'.
את הנקודה הזו פרסתי (באמצעות שליח) בפני אחד מגדולי הדור והוא אמר שאכן המצב הנוכחי הוא מעוות ולא תקין.
אם יש למישהו תגובות רציניות אשמח לשמוע, אם רוצים לשלוח 'ברכות' אני מוכן להת
חלק במה שפשוט אני כבר קיבל...

תגובה נפלאה