iugr- עיכוב גדילה תוך רחמי.
זה מצב שבו העובר לא גדל מספיק.
בעיקרון מתחילים מעקב עם העובר קטן ביותר משבועיים, וזה נחשב ל iugr, אם הוא מגיע מתחת לאחוזון 10.
יכולים להיות כל מיני סיבות לעיכוב בגדילה:
* גנים- במיוחד עם ההורים קטנים.
* מחלות כמו cmv (בודקים במהלך ההריון, ולפעמים בודקים שוב)
* סימן למום בעובר (כמו כל דבר שיוצא לא תקין). זה יכול להשמע מלחיץ, אבל לרוב זה לא הסיבה, רק בודקים ליתר ביטחון.
* קרישיות יתר- נראה לי אפשר לבדוק רק אחרי ההריון.
* בעייה במבנה הרחם
כשלא מוצאים שום גורם, מניחים שיש בעייה בשיליה, והיא לא מספקת לעובר את כל מה שהוא צריך. לכן עושים מעקבים של זרימות דם מוניטור, לבדוק שהעובר לא נמצא במצוקה.
אז מה עושים?
שולחים לכל מיני בדיקות כדי לשלוח את כל הגורמים:
* בדיקות דם לשלילת מחלות, כמו שמבצעים במהלך ההריון. אצל הבן שלי בדקו גם אחרי הלידה- עשו לו בדיקת שתן.
* סקירה מכוונת, אקו לב וייעוץ גנטי- לשלילת מומים ותסמונות בעובר.
* בדיקת קרישיות ומבנה הרחם- אפשר לעשות אחרי הלידה.
* א"ס למעקב של זרימות דם בחבל הטבור ובמוח של העובר, לוודא שהעובר מקבל מה שצריך מהשיליה.
* מוניטור- לוודא שהעובר לא במצוקה.
* א"ס מעקב גדילה, לעקוב אחרי קצב הגדילה.
אם הכל תקין, אז פשוט ממשיכים לעקוב.
אם משהו לא תקין, אז אפשר לעשות זירוז וליילד מוקדם, כדי שהתינוק יגדל כמו שצריך מחוץ לרחם. ההחלטה על זירוז היא לפי הנתונים בבדיקות, ולפי המדיניות של כל רופא/בית חולים.
בפועל מה שהיה אצלי:
הריון ראשון- עשיתי מעקב של מוניטור וזרימות פעמיים בשבוע, משבוע 35. מעקב גדילה פעם בשבועיים, סקירה מכוונת ובדיקות דם. הפנו אותי גם ליעוץ גנטי שלא עשיתי. הכיוון היה זירוז בשבוע 38, בפועל שלחו אותי לזירוז כמה ימים לפני בגלל ירידות בדופק. אחרי הלידה בדקו קרישיות. בבית חולים שלחו את הדילמה לבדיקה, אבל לא קיבלתי תשובות.
הריון שני- עשיתי מעקב של מוניטור וזרימות פעם בשבוע, מעקב גדילה פעם בשבועיים, סקירה מכוונת, אקו לב ובדיקות דם. שלחו גם ליעוץ גנטי שלא עשיתי. התכנון היה לעשות זירוז בתאריך. בשבוע 37 הפנו אותי לזירוז בגלל חוסר גדילה לגמרי, אבל בבית חולים ראו גדילה, אז שחררו אותי. בשבוע 39 שוב שלחו למיון בגלל האטות בדופק, ואז היו גם צירים, אז התפתחה לידה לבד.
הריון שלישי- מעקב מוניטור פעמיים בשבוע וזרימות פעם בשבוע/ שבוע וחצי, מעקב גדילה פעם בשבוע וחצי. כרגע אני בשבוע 37. הכיוון הוא אולי להתחיל זירוז בקטנה בשבוע 39.
כל מה שכתבתי מסתמך על הנסיון האישי שלי, ולא על ידע מקצועי.
אני מתייחסת ל iugr שמתחיל בשלב מאוחר יחסית. אם ההאטה בגדילה מתחילה בשלב יותר מוקדם, זה מצב אחר.
אם יש שאלות ספציפיות, מוזמנת בשמחה.