הרבה ציטוטים מעניינים עולים בחכתי לאחרונה....נשמה-כללית

"לכן יש להודיע לכל, כי כל איש הרוצה להביא נפשו לידי מידות הטובות – צריך לערב יראת שמים עם כל מידה ומידה. כי יראת השם היא קשר המחזקת כל המידות, ודומה לחוט שהכניסוהו לתוך חורי המרגליות, וקשרו קשרים בתחתיתו להחזיק כל המרגליות; אין ספק כי בהנתק הקשר – יפלו כל המרגליות. כך היראה היא המחזקת כל המידות, ואם תתיר קשר היראה – יבדלו ממך כל המידות טובות"

(ארחות צדיקים, הקדמה)

גם על זה יש לתהות, כיצד זה יתקבל...אמנם כאן אין מילים בוטות ומשתלחות, אבל יש כאן אמירה משמעותית וחמורה..

@טיפות של אור, כן כן, אני יודע... לא צריך להביא לי עכשיו את כל המובאות השונות מהרב זצ"ל...

טיפות של אור
אני תמיד נכון לצטט את הרב זצל

אבל אני לא בטוח לאיזה כיוון לקחת את האמירה הזאת. הרב זצל התמודד עם מציאות נתונה: ההנחה שהייתה מקובלת הרבה דורות, ששחיתות דתית מביאה שחיתות מוסרית - אותגרה בשלוש מאות השנים האחרונות

הרב זצל הסיק מזה מסקנות מסוימות. אני מבין ששלך שונות? זה בסדר גמור בעיניי
דווקא אם נצמצם את הדיון לממדים של התרשמות מהמציאות-נשמה-כללית

דומה שאין כמו הדורות האחרונים כדי לאשש את התפיסה הקדומה ולהשיא אותה על נס, עם נורות מהבהבות.

לא אמרתי כלום לגבי מסקנותי. ציטטתי ארחות צדיקים... 

אוקיי, אז באמת הניתוח שלך שונה מזה של הרבטיפות של אור
(את מאמר הדור אתה בטוח מכיר, ואתה בטח יודע שפשוט כתבתי את הפסקה הרביעית שם במילים שלי)
לא חיישת לקמחך. דוק בלשוני.נשמה-כללית

לא לחינם כתבתי "אם נצמצם לממדים של התרשמות מהמציאות".

ברי לי שהראות של הרב היתה רחבה מכך, דבר ברור הוא לכל הדורך על סיפו של הרב זצ"ל.

ואדרבה, שים לב שכתבתי "הדורות האחרונים". מי שבעיניו הרב מסתכם ב"שינוי עמדה עקב האתגר שהציבה המציאות" - יהיה מוכרח לומר שבשנים שחלפו מאז מותו חזון הרב התנפץ אלי סלע....

דווקא ההבנה שלא מדובר באיזה התרשמות שטחית מ"מה שכולם רואים במציאות" עד כדי "איתגור התפיסה הנושנה", כי אם בהסתכלות אידיאלית, פנימית, חודרת ומעמיקה, המאתגרת בעצמה את המציאות, מנערת ומהפכת את הראיה הפשוטה ובונה בנין חדש ויסודי, היא זו שמביאה אותנו להשתמש בדברי הרב כתבנית שעלינו להחילה גם על המציאות שלפנינו - המורכבת עוד יותר מזו שהיתה לפניו.

(אא"כ הרב משמש כסיסמאות, ואז באמת אין לי חלק ונחלה...)

תסביר יותר?טיפות של אור
את המשפטים הבאים אתה לא מבין כתיאור דספרקטיבי פשוט של המציאות?

'בכל הזמנים ובכל הדורות אנחנו רואים, בדור שהוא מלא פרצות, הפרצות עוברות על פני כל חוגו המוסרי לכל צדדיו... מוזר הוא הדור הזה, שובב הוא... ולעומת זה - רגשי החסד, היושר, המשפט והחמלה עולים ומתגברים, הכח המדעי והאידיאלי פורץ ועולה'
אני כן.נשמה-כללית

אבל שוב - אם בזה מסתכם בעיניך הרב, אז ראשית אינני מבין למה צריך בשביל זה אותו, ושנית נראה אותך מתמודד עם זה ב2020.

בשבילי יש כאן ברב עומק הרבה יותר, סדר חדש בהתבוננות העולמית, ממש לא הפטרה כלאחר יד של "טוב נו, המציאות לא הסתדרה עם מה שחשבנו".

וזה מה שמיישב את שתי השאלות זו בזו, בשביל ההבנה של העיקרון הפנימי שרלוונטי גם ב2020, צריך את הרב..

אם אני מבין נכוןטיפות של אור
אתה אומר שהתיאור הריאלי של הרב היה נכון בדורו ולא בדורנו. ומטריד אותך שאנשים אחרים חושבים שהוא נכון גם לדורנו, בגלל הציטוט מאורחות צדיקים?
לא לא. ממש לא.נשמה-כללית

אדרבה, אני ממש לא מאנשי "מאמר הדור לדורינו". זה בדיוק מה שהסברתי - שהתפיסה הזו מגיעה מהשטחה של דברי הרב לכדי "הסתכלות ריאלית" של כל דרדק, כאמור, ודווקא הבנה יסודית של העיקרון שהוא חורז בו - הוא המייסד את דבריו גם לימינו.

ואם התכוונת לשאול אם ככה מה אני רוצה מהארחות צדיקים, הרבה תשובות בדבר ואין כאן במקום להאריך, וזה בדיוק מה שכתבתי לך בשורה האחרונה של הודעת הפתיחה.

התכוונתי לשאול מה אתה רוצה מהארחות צדיקים 😅טיפות של אור
כאילו, לא במילים האלו, אבל בערך. וחבל שאין לך כאן מקום להאריך, אולי זה יגרום גם לאחרים לא להבין מה אתה רוצה ממנוֹ
היית שואל את עצמך קודם מה אני רוצה בשורה האחרונה...נשמה-כללית

ואז היינו חוסכים...

לגוש"ע, אני בטוח שאנשים יכולים להבין מה אני רוצה ממנו, גם בלי להתפלפל על מקומו ביחס לרב.

(אם כ"כ חשוב הסבר - אומר בקצרה: בדיוק את אותו תחושה של "לזוע באי נוחות" לנוכח המילים האלו אני רוצה. וכשיפנימו שהם נאמרו ע"י ענקי עולם אולי יתחילו לחשוב פעמיים לפני אותה זיעה... שיבינו שיש מקום לאמירות האלו, שהן לא שחיתות ולא שחצנות ולא רדידות ולא חוסר הכלה.

כשמישהו זע באי נוחות מול אמירות כאלו, יש בעיה בתפיסת עולמו. אני סמוך ובטוח שדברי הרב, על מלוא חלקיהם, לא נועדו להגחיך (וכ"ש: להשמיץ, ה"י) בעינינו את הראשונים כמלאכים. ולמי שלומדם ברצינות ובבגרות - זה אכן לא קורה.

אלא מה, שלא הרב הוא מה שמטריד את אלו שזה לא מוצא חן בעיניהם, אלא סתם נאורות מודרנית (או: פוסט) ועל זה אני קורא תיגר. עם הרב אני מסודר וזה באמת לא נושא הדיון)

אבל אני שואל אחרתטיפות של אור
הארחות צדיקים ביטא תפיסה הגיונית מאוד שהייתה מקובלת כאמת פשוטה.

החילוניות המודרנית הראתה להיפך, שאפשר להיות מוסרי וגם לא מאמין. אנשים מכירים אנשים חילוניים סופר-ערכיים, וזו הסיבה שהם מרגישים קונטרסט עם הקטע שציטטת.

הרב הציע הסבר חדש בגלל המציאות, לא בגלל הנחה אפריורית
זו באמת שאלה אחרתנשמה-כללית

והיא נוגעת לדיון נפרד, שכאמור, אין כאן מקומו.

אני באופן הכי חד-משמעי לא מסכים עם הטענה שלך שאנשים לא מסכימים רק בגלל ש"הם רואים אחרת". 

הם לא מסכימים כי הם אוהבים עדינות ורוך וריבוי-אלטרנטיבות וקשה להם לקבל קביעות ביקורתיות ודורשות וקטגוריות (מלרע).

מסכים באחת וחולק בשתייםטיפות של אור
חושב שגם המציאות וגם אהבת העדינות והרוך, מובילים אנשים לאהוב שיטות מלאות אור.

חוסר הרצון לדרישות פחות תופס מקום, אם בכלל
🤷‍♂️נשמה-כללית
עבר עריכה על ידי נשמה-כללית בתאריך כ"ו באלול תשפ"א 13:33

זה היה אפשרי אם היינו דנים רק על הנושא והציטוט הספציפי הזה.

אבל שנינו יודעים שזה לא, זו רק דוגמא. דוגמא להלך רוח שבו אי אפשר ליישב על פי דבריך.

(וידוע יסוד הגר"ח על חמש קושיות וחמש תירוצים...)

(רק עכשיו ראיתי את העריכה)טיפות של אור
כתבת ששנינו יודעים, אז חשוב לי להבהיר לקוראים שאני לא יודע
על זה דיברתיultracrepidam

זה נראה כאילו אתה מחפש אמירות שאנשים עלולים לא להסכים איתן, מדגיש אמירות תמימות בצורה שאתה מסה להפוך אותן לפורבוקטיביות, ואז שם אותן כאן בתוספת האמירה המתגרה "נראה מה יגידו על זה".

ובכן - ארחות צדיקים הוא ספר מוסר, הגיוני שהוא יגיד שיראת שמים זה חשוב. הוא לא אומר שמידות טובות לא שוות כלום בלי זה, הוא אומר שעם הזמן הן יתפוררו. המעניין זה שהוא לא מונה יראת שמים כמידה טובה בפני עצמה.

זכותך לדבר, זכותי לא להסכים.נשמה-כללית

וכן, זכותי להביא מובאות מאתגרות, מותר לצאת מאיזור הנוחות לפעמים...

לדבריו, לא תיתכן מציאות של החזקה במידות טובות לאורך שנים בלי ירא"ש. זה מה שהוא אומר ברורות.

שנרבה זכויות כרימון...ultracrepidam

המובאה שהבאת לא מאתגרת. באמת, זה מגוחך להתעצבן על המובאה הזאת.

ואני לא מבין למה יומיים לפני ראש השנה אתה רוצה לפגוע לאנשים בנוחות

אתה שאלת איפה אתה מחפש מריבות, ועכשיו יש דוגמה.

וזה לא נעים שמסתובב פה מישהו שכל הזמן מחפש לריב עם אנשים.

אגב, אני די בטוח שיש לך תפיסה לא נכונה לגבי ואולי לגבי עוד אנשים כאן.

בכל מקרה, לגבי התוכן - הוא לא אומר ש"לא תיתכן מציאות", הוא מסביר שיש תופעה שקורית (וזה אכן מעשים שבכל יום) ומביא משל שמדגים אותה. זה לא אומר שזה תמיד יקרה, ויכול להיות שהמידות הטובות יחזיקו כמה עשרות שנים ואפילו לכל אורך חיי האדם גם בלי ירא"ש.

וגם אם הוא היה טוען את זה, זה לא אומר שבמציאות הוא צודק.

אמןנשמה-כללית

מה-אתה-אומר.... גם אני חושב שזה שאנשים מתעצבנים על דברים כאלו זה מגוחך, לחלוטין.

אני לא מבין מה הקשר בין ראש השנה לשרשור שלי למען האמת. אתה חושב שעשיתי איזה עבירה כאן?

אתה בוחר לפרש את זה כחיפוש מריבה, אני בוחר לראות את זה כחידוד עמדה. תשאל את עצמך למה יומיים לפני ראש השנה אתה עסוק בלראות אנשים בעין כל כך רעה ומתנשאת. אני בטוח שתהיינה לך תובנות מחכימות.

אגב, ברגעים אלו נוצרה לי לראשונה תפיסה לגביך. אז לא ברור על איזו תפיסה שהיתה לי אתה מדבר. מה שגורם לי לאשש את התפיסה שנוצרה כעת - שאתה פשוט יושב ובוחר להסתכל עלי בעין עקומה ומתנשאת, לשוא. בעברית שלנו קוראים לזה קשוט עצמך....

(אשכרה, יש סוג כזה של אנשים, שכשאני אגיד משהו מדילי - ישפכו עלי חמה וזעם, וכשאביא ציטוט שמקשה עליהם - יאמרו שאני מחפש מריבות. אמור מעתה: כל אשר יוכיחוך הנאורים קבל, ושתוק מלאתגרם, יען אז יאמרו עליך שאתה מחפש מריבות.

תעשיית השתקה מפוארת שלא תבייש את בג"ץ)

לגוף הדברים - הוא לא מדבר על תופעה אפשרית אלא הכרחית, תקרא את לשונו.

חייב לומר שזה מתחיל להיות משעשעultracrepidam

זכית לשעשע ולשמח יהודי כמה ימים לפני ראש השנה, בוודאי בראת לך כמה מליצי יושר בשמים

לגוף הדברים אני לא מסכים עם הפרשנות שלך, אבל נניח לזה. כנראה לא אשכנע אותך שאני צודק, ואני לא חושב שיש הסבר שלך שישכנע אותי שאתה צודק.

שנה טובה, תתברך בכל הברכות לטובה, שתהיה לך שנה שמחה בשובה ונחת.

אותי לא כל כך.נשמה-כללית

תמצא לך שעשועים אחרים חוץ מלהתעלק עלי. תודה.

(בפרט בערב ר"ה 🙄)

מביע את התנצלותי הכנהultracrepidam

בהתחלה ניסיתי לחדד עמדות, וכנראה הדברים שאמרתי לא נעמו לך. אין לי רצון לפגוע בך (אני עדין לא מסכים איתך, אבל אין לי מטרה לפגוע בך) ולכן מתנצל.

אין לי שום בעיה עם זה שאתה לא מסכים.נשמה-כללית
עבר עריכה על ידי נשמה-כללית בתאריך כ"ו באלול תשפ"א 13:10

הבעיה היא שאתה חושב שהעובדה שאני לא מסכים איתך - אומרת שאני מחפש לריב.

לכשתמצי, זו צבת בצבת עשויה: אם היה מועיל לך השרשור ומשיג את מטרתי, הייתה נשללת הביקורת והפרשנות שלך אליו. אך היות ולא הושגה, אתה נשאר בתפיסה שאותה אני מבקר, וממילא משתמש בה גם ביחס להא-גופא.

(טוב, זה היה סופר-למדני.. 🙄)

ואולי זה גם קשור ל"כל שאין מציאות לחלות" של הגרשש"ק.... 

מצד שלישי, לא היה מזיק כאן לנסות אופציה של "גיטו וידו באין כאחת"...

יש שני סוגים של יראהרץ-הולך
יש יראת חטא המכונה יראה תתאה, שהיא במדריגה נמוכה יותר מאהבה. ויש יראת האומנות שהיא מכונה יראה עילאה, והיא המדריכה גבוהה יותר מאהבה. אחרי שבן אדם אוהב את הקב"ה ולא רק ירא מהעונש הוא לומד גם להתיירות המקומיות והגדולה של ה'.
אבל כמובן שחשוב לזכור שכמעט כמו כל דבר ביהדות זה מסע שלא נגמר כמו מדריגות ספירלה ואחרי כל מדריגה יש מדריגה יותר גבוהה של יראה ואהבה.
בוא נהפוך את השרשור הזה לפורהטיפות של אור
כתבת שבעיניך דווקא הגרעין של מאמר הדור נכון. גם אם לא המציאות הריאלית

לכאורה הצד הרעיוני של המאמר הוא שהיום העבירות לא נובעות מהפקרות אלא ממחשבה; שהדור לא יוכל לשוב מיראה - לדוגמא בעזרת ציטטות מארחות צדיקים - אלא מאהבה

אני עצמי לא עד כדי כך חסיד של הרב. אבל תבאר איך הגישה שלך והדברים שכתבת בשרשור מתיישבים עם המאמר?
לא לחינם כתבתי אכמ"ל.נשמה-כללית

אני חושב שדיון כזה מצריך כלים שפורום לא מספק. 

מבחינתי הנושא הוא הסוגריים שכאן: היית שואל את עצמך קודם מה אני רוצה בשורה האחרונה... - צעירים מעל עשרים 

את התגובה כתבתי בגלל הסוגריים 😅טיפות של אור
כלומר לכאורה הסוגריים זה בדיוק ההיפך ממה שכתוב במאמר הדור, לכן אני מנסה להבין

(מסביר: אתה רוצה שאנשים יזיעו, ומתייחס לנאורות המודרנית כשלילית. זה בדיוק הפוך, לא?)
אה, לזה התכוונת ש"הדור לא ישוב בעזרת ציטוטים מארחות צדיקים"נשמה-כללית

נע, זו לא קושיה.

יופי. אז תסביר?טיפות של אור
זה כבר חזור לאכמ"ל...נשמה-כללית

בקיצור, אם השאלה היא מה אני טוען בשרשור - עניתי

אם השאלה היא למה למרות מאמר הדור אני חושב שיעיל לטעון את זה - זה כבר נושא אחר.

טיפות של אור
אז אני אשאר בקושיה, באסה לי
האמת שהרב קוק אומר את זה במפורשאני77

באורות ישראל (א,ז). (אני מניח שגם בעוד הרבה מקומות אחרים.  פשוט זה מה שעלה לי לראש)

"שני דברים מאירים בישראל : המוסר הטהור בכל שאיפותיו בכללות העולם, באדם ובכל חי ובכל ההויה כולה, והידיעה שהכל נובע מהקריאה בשם ד' ובכל אורותיו היוצאים ממנו, הבאים ברעיון עד שיצא שם הנכתב והנקרא, והיוצאים בדרך תולדות של כינויים והרגשות, שהם כולם אותות של מציאות עליונה בעושר הויתה. המוסר בלא מקורו הוא אור פנימי, מרכזי, שאין לו הקף, סביבה מקורית, סופו להתדלדל, וערכו בעמידתו ג"כ ממועט הוא. ההופעה הנפשית לקישור האלהי, כשאין המוסר וערכו מאירים כראוי, היא תוכן מקיף חסר מרכזיות. ישראל וישורון כוללים ההיקף והפנים, המוסר ומקורו האלהי, שהוא ינצח ויכריע את כל העולם כולו ויזריח אורו של משיח."

אנשים צריכים להפסיק לחשוב שהרב קוק יצר איזו דת חדשה.

שכוייח, חשוב.נשמה-כללית

בפרט השורה האחרונה...

(להעיר -טיפות של אור
* הארחות צדיקים דיבר על כל איש יחיד; הרב זצל דיבר על המהלך הכולל, האוניברסלי

* הרב לא מזכיר בקטע יראה. הוא אומר שהיהדות יודעת שחייבים גם מוסר טבעי וגם אמונה. ושבסופו של דבר אחד בלי השני לא יספיקו, ושמקורו של המוסר הפנימי שלנו הוא עצמו אלוקי)
ואולי אני אוסיף עוד משהו לגבי המקום והמשקל של היראהאני77

וגם קצת על היחס של זה לדברים שהראי"ה כותב במאמר הדור.

במאמר יסורים ממרקים (אורות, זרעונים, ה)  מופיעים כמה קטעים שלנ"ד מסבירים את זה.

"כל הצרות שבעולם, ביחוד הצרות הרוחניות: תוגה, קוצר רוח, בחילת החיים, יאוש, שבאמת הן הנן הצרות העיקריות של האדם, אף הן אינן באות כי אם מפני חסר דעה להסתכל הסתכלות בהירה בגאות ד'. ההכנעה מפני האלהות, שהיא דבר טבעי בכל נברא, בכל הויה שפרטיות מתגלה בקרבה, להתבטל בפני הכללות וקל וחומר בפני מקור ההויה של הכללות, שהוא חש בו עליונות של אין קץ לגבי הכלליות, - לא צער ודכדוך יש בה, כי-אם עונג וקוממיות, שלטון וגבורה פנימית מעוטרת בכל יפי.

...

לרגלי המניעה הכללית של הלמוד הרוחני בענינים האלהיים הולך מושג האלהות ונחשך, מאין עבודה שכלית והרגשית מטוהרה. עם זה הפחד החיצוני והאמונה הטבעית והשעבוד של ההכנעה נשארים בלבבות רבים בתור השפעת ירושה מאותן התקופות, שהדעה וההרגשה האלהית היתה מאירה בהן בעזה, עד שהיתה ראויה מצד גדלה לשעבד אליה את כל הנפשות.

...

כשבאים להשתעבד לעבודת אלהים על פי המצב הריקן הזה, של ... יראה תתאה הנתוקה ממקורה, שהוא יראה עילאה, האדם הולך ומאבד את זהר עולמו ... ואף אם יאמר כל היום כולו שאמונה זו היא בד' אחד היא מלה ריקה שאין הנשמה יודעת ממנה כלום, וכל עדין רוח מוכרח הוא להסיח את דעתו ממנה, וזאת היא הכפירה שבעיקבא דמשיחא כשאזלו מים מני ים הדעת האלהית בכנסת ישראל - ובעולם כולו.

...

והכפירה באה כעין צעקה מעצמת מכאובים לגאול את האדם מבאר צרה נכריה זו, להעלותו מחשכת האותיות והפתגמים למאור הרעיון והרגש, עד שהיא מוצאת מקום לעמוד גם במרכז המוסריות. יש לכפירה זכות הקיום הארעי, מפני שהיא צריכה לעכל את הזוהמא שנתדבקה באמונה מאפס דעת ועבודה. זוהי כל תעודתה במציאות - להסיר את הצורות המיוחדות מהמחשבה המהותית של כל החיים ושרש כל המחשבות כולן. כשנמשך המצב הזה משך של דורות מוכרחת הכפירה לצאת בצורה תרבותית לעקור את זכר אלהים ואת כל המוסדים של עבודת אלהים, אבל לאיזו עקירה מכונת ההשגחה העליונה ? לעקירת הסיגים שהם רק חוצצים בין האדם ובין אור אלהי אמת, ועל משואות החרבות שהכפירה מחרבת תבנה דעת אלהים הנשגבה את היכלה..."

במילים אחרות, מה שאני מבין מדבריו זה כך- כשהיראה מתוקנת היא מתקנת את האדם, והיא גם מלאה באושר ובאור, אך כשהיראה לא באמת מגיעה מעמידה מול ה', אלא מפחד נפשי לא רציונאלי ללא העמקה והתבוננות אמיתית- אז היא מקלקלת הרבה. נוצרת תופעה כללית של הליכה עיוורת בלי יכולת לעצור- מכח היראה הנטועה עמוק בנפש.

לשם כך באה הכפירה, עם הכח של החוצפה- העוז הנפשי לבטל את היראה , כדי לצאת מהכבלים של ההכרח כביכול להמשיך בעיוורון. על ידי זה אנשים משתחררים ומסוגלים לחשוב בבהירות ולשוב אל ה' בצורה מתוקנת מתוך הכרה בהירה. (יעויין גם בעקבי הצאן, מאמר הפחד. שם הוא מתייחס למשמעות של החוצפה של עקבתא דמשיחא בביטול היראה היתירה, ביחוד ביחס לתחום המחשבה.)

זה נותן גם הסבר לדברים במאמר הדור. בניגוד לדורות בהם הכפירה באה ממרד ששורשו היה חוסר קבלת עול ומרות, וחוסר ריסון של היצר, הרב קוק מצביע על זה שבדורות אלה (וכן, אני חושב שבמידה רבה זה נכון גם בימינו), חסרון היראה לא מגיע מהיצר אלא להיפך, מתוך מרד מחשבתי רצוף באידאלים של מוסר אמיתי. לכן לדור הזה יש עוצמה גדולה, והדרך לתקן אותו, לפני שחוזרים להפחיד אותו עם יראה עיוורת, צריכה לעבור דרך הכרת ה' בצורה נכונה, ודרך הבנה נכונה של התורה והמוסר, וממילא הוא ישוב מתוך אהבה, וכמובן- כשיכיר את ה' באמת, ישוב ליראה את ה', והיראה שלו תהיה מקור למוסר.

זה לא סותר בכהוא זה את העובדה שבלי יראה, המוסר הולך ומידלדל.

גם בימינו, על אף שזה דור מלא אידאלים ורצון טוב, אפשר לראות בבירור איך למרות שהלב מלא ברצון טוב, הצעירים הולכים וטובעים בעולם חומרי ורדוד. (בלב יש להם הרבה טוב, אבל פסגת החלומות שלהם היא נמוכה מאד, ובנוסף, ככל שהם גדלים ונפגשים עם מורכבויות בחיים- היסודות המוסריים שלהם מקבלים מכות שאין להם תשובה אמיתית כנגדם, ולפעמים הם גם בורחים לכל מיני אידאלים הזויים בגלל זה)

טיפות של אור
אפשר לדון קצת על הסוף, אבל בסך הכל יפה
ומפורש גם באורות הקודשמישהו כל שהוא
בתחילת כרך ג' הרב מאריך (בעריכתו של הרב הנזיר כמובן) ביחס בין המוסר של הקודש למוסר של חול אביא רק את הפסקה הראשונה

המוסר של חול איננו עמוק, ואינו נכנס בפנימיות הנשמה, ואף על פי שהאדם נמשך אחריו לטובה, על ידי שמכיר את היושר שיש בדברי הגיון, אין להדרכה זו תפיסה עומדת בפני ההסתערות של תאוות שונות, כשהן מתעוררות בחזקה. וקל וחומר שאין ביד מוסר רפוי כזה להדריך את הכללות, את הצבור האנושי בעמקו והיקף גדלו, לחדור אל עומק הנשמה, ולהפוך אל האדם הכללי והפרטי לב בשר תחת לב אבן.

לא יש עצה אחרת כי אם שיהיה מודרך על פי המוסר האלהי. וכדאי הדבר, שיטעה האדם בכמה טעיות בדרך מהלכו, ובלבד שיבסס את חזון עולמו ומוסר חייו על פי אותו העומק של המוסר האלהי, משימעט בכשלונות ויחיה חיים רוחניים רפויים, על ידי השפעה שטחית של המוסר החלוני.

אבל באמת צריך לראות גם את הפסקאות הבאות...
הרב פשוט לא הספיק ללמוד את כל תורת הרב, זה היסוד....נשמה-כלליתאחרונה

זה מה שלמדתי מהטענות שרצות כאן....

מסכן הרב, לא היה מספיק קוקניק, אוי לו ואבוי לנפשו האומללה והריקנית.

הזוהר מרחיב את הגמרא בשבת שיראה זה הפתח להכל:חסדי הים
"בראשית ברא אלהים" (בראשית א א), דא היא פקודא קדמאה דכלא, ואקרי פקודא דא יראת ה' דאקרי ראשית, דכתיב: "ראשית חכמה יראת ה'" (תהלים קיא י); "יראת ה' ראשית דעת" (משלי א ז), בגין דמלה דא "ראשית" אקרי, ודא איהי תרעא לאעלא גו מהימנותא, ועל פקודא דא אתקיים עלמא"
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניooאחרונה

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח
סקר שמעניין אותי על תורה ועל דתמרגול

כותבת בלשון נקבה, מיועד לכולם כמובן.

1. האם את מרגישה שהחברה החרדית מייצגת את היהדות כפי שאת מאמינה בה?

2. האם את מרגישה שיש סתירה בין היהדות לבין הדרך של החברה החרדית?

3. האם את לוקחת דעות של פוסקים חרדיים בחשבון? האם אותם הפוסקים לוקחים דעות של הרבנים שלך בחשבון?

ואגיד גם למה אני שואלת.

פתאום הגעתי למסקנה שמדייקת את הקושי שלי עם החברה החרדית.

זה שהם (כחברה) לא מתגייסים, נגד גיוס וכו- מובן בעיניי הקושי.

הקושי שלי הוא עם האמירה שהם "מחזיקים את עולם התורה", או שומרים על היהדות וכו. וגם שצריך לתת להם חופש דת…

כשהאמת עבורי היא, שהחברה החרדית לא מייצגת את היהדות כפי שאני ורבנים ורבניות שאני מעריכה תופסים אותה.

ואף לעתים נוגד.

ואפשר כמובן להגיד שהכל טוב כל עוד גם לי וגם לחרדים יש חופש דת. אבל החברה החרדית לעתים לא מאפשרת את חופש הדת שלי.

ובטח שלא נושאת את לפיד היהדות.

אז האמירה שאולי אנחנו כחברה צריכים "להחזיק" אותם כי הם תורמים לעולם הרוחני והיהודי במדינה, לא רלוונטית עבורי, כי הם מקדמים גישות נוגדות יהדות.

הם מייצגים את עצמם. ויש עוד אנשים שמזדהים איתם. אבל הם לא "היהדות", ולעתים אף להפך 

אולינחלת

אתה מבין בנצרות, באלילות, אבל ביהדות, כפי שמתבטאת למשל באורח החיים והתפישה החרדית, ולא רק, משהו מאוד מעוות,  ידידי.....רחמנות. באמת.

חבל.

לא רוצה להתעסק עם זה יותר. זה הביא לכל כך הרבה דברים לא נכונים, ומכוערים (!), שחבל שהתחלנו עם זה.

חודש טוב לכולם! 

וואו, מחזק כלכךךך, תודה רבה ששלחת🙏תמימלה..?
🤗הרמוניהאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
שאלה טובהoo

בעבר הייתי עונה בוודאי

היום אני מסתכלת אחרת

קשיי העבר (וגם ההווה) עזרו (ועוזרים) לי לבנות דברים שאני מאד מרוצה מהם

וכנראה לא הייתי מגיעה אליהם לולא הקשיים

זה מצד אחד

מהצד השני הייתי שמחה לחיים נטולי קשיים או מופחתי קשיים מורכבות החיים..

כתבת מדויק ולא ממש עניתזיויק
כי נשארת בדילמה
אני בסדר עם דילמותoo
יש בזה אמתזיויק
צודקת
"קשיים" זה בעצם החזית שבה אנחנו מתקדמיםמשה

כלומר, זה משהו שמתנגד לנו כדי שנשים לב אליו, קצת כמו "כאב" במובן הפיזי.

השאלהoo

כמה התנגדות צריך בדרך כדי להתפתח

לא שמישהו שאל אותי קודם

אבל אולי יום אחד אני אבין שזה היה נצרך כמו שהבנתי על קשיים מהעבר

אני באמת בהרבה מחשבות על זהמשה

אני חושב שבשלב מסויים לומדים שצריך ללמוד יותר "להכיל" ופחות להתנגד.

זה עוזר לשנות את המציאות בטווח הרחוק, בעיקר. אבל בטווח הקצר עוזר לי לחיות טוב ולישון טוב ולא להיות במקום שבו "קשה" לי במובן של להרגיש שקשה.

פחות להתנגדoo

הגדרה טובה

כשההתנגדות יורדת

גם הציפייה יותר מותאמת

קושי צפוי הוא יותר קל

קושי צפוימשה

איך את מגדירה את זה?

אםoo

זה קושי שחוזר על עצמו

אז אני יודעת (או לומדת לדעת) מראש מה או מי הגורם/ים

ויודעת (או לומדת לדעת) להתייחס בהתאם

אם זה קושי חדש

זה הזמן לניסוי וטעייה עד להגדרת הגורמים ולהתוויית הדרך המתאימה ביותר 

אני חושב שאחת המתנות הגדולות שקיבלתימשה

אי אז בגיל 30 וקצת.

זה את היכולת "להגדיר" (הנה יצא ממני המתכנת) קשיים כדי להתחיל לעבוד איתם.

זה אומר שקורה לך משהו שאתה לא נהנה ממנו אבל אתה לא חסר אונים כלפיו וגם יודע לדחות אותו למחר או לשים לב להתקדמות.

יפה ממשזיויק
הייתי מוותרת. בהחלט. למרות שזה מחשל וכו'נחלת
What doesn't kill you makes you strongerאריק מהדרום

Stand a little taller

Doesn't mean I'm lonely when I'm alone

What doesn't kill you makes a fighter

Footsteps even lighter

Doesn't mean I'm over cause you're gone

תלוי איזהרקאני

יש כאלה שהייתי מוותרת

ומאמינה שהייתי נבנית גם בלעדיהם

כן חדמשSeven
שילמתי מחירים גבוהים מדי
כן, לא, לאמבולבלת מאדדדד

עברתי כל מיני דברים בחיים. והייתי במקומות שלא ברור לי כיום איך יצאתי מהם…

כשאני מסתכלת אחורה, אני רואה איך זה חלק ממה שגרם לי להיות מי שאני כיום. אבל לא הייתי מזמינה שום דבר כזה, גם אם הייתי יודעת איך אצא מזה. משתדלים לראות את הטוב מהמצב הנתון, אבל זה לא אומר שהייתי בוחרת בזה. ואני עדיין מצולקת מדברים שעברתי. אבל משתדלת כל יום לגדול מזה ולהתקדם הלאה.

כל קושי שעוברים, עלול להשאיר משקעים. ויש את הפחד להתעורר יום אחד ולחזור אחורה, להרגיש שוב שם בקושי הזה ולא להיות עם כוחות להתמודד. 

תשובה יפהזיויק
תודה
בדיעבד חלקם לא. לכתחילא כן.נפש חיה.

לכתחילא כן

כיון שאם חלק מהקשיים לא היו קיימים בחיי

הייתי חוסכת הרבה סבל (וזבל)

בדיעבד חלקם לא

כיון שזה  חשף אותי להבנות עמוקות כלפי עצמי

והביא אותי למי שאני כיום

מה כן ומה לא?זיויק
מה העיקרון?
העיקרון הואנפש חיה.

על החלקים ה"עצובים" או המורכבים בחיים (שגרמו לי בדיעבד לבזבוז כוחות והרבה עצב)

הייתי מוותרת

בבחינת "לא הם ולא שכרם"

אבל

בדיעבד, בגלל שהמורכבויות לימדו אותי הרבה

ובזכותם אני מי שאני

אז הם 'עזרו' לי ללמוד מהם איך להמשיך הלאה.

לא.אשר ברא

ואפשר להעמיק ב"תורת מנחם", תשמ"ד חלק ד', שבת מסעי סעיף י"ב-

בקצרה הרבי מילובביץ' מסביר על עניין המסעות ממדרגה למדרגה [כפי שידוע שהבעש"ט עסק במסעות שיש בנפש האדם].

אם בא לך תדביקי כאן את עיקרי הדבריםזיויק
מה שזה בנה בי שייך לבדיעבדוהוא ישמיענו

בדיעבד אני באמונה שלמה בהקב"ה ובראייה של הטוב של מה זה בנה בתוכי.

אני? לכתחילה? הייתי מוותר.

אבל איזה מזל שהקב"ה מנהל את המציאות...!

על חלקם כןhodayabאחרונה

אבל אני מניחה שזה כי עוד לא מיציתי את הטוב מהם. התועלת שהיתה בהם עוד לא נגלתה לי. מקווה שמתישהו בהמשך אבין שלא הייתי מוותרת עליהם.

POVבין הבור למים
חיכיתי שש שנים להגיע לגיל עשרים ולהיות מורשית בפורום אבל משרשרת בדיליי של שנתיים
תוסיפי לווידוי ביו"כפצל🤫
מזעזעזיויק
ברוכה הבאהארץ השוקולדאחרונה
שהכתיבה שלך תמיד תהיה טובה עבורך ועבור הקוראים
נדרש מנהל פורום לפורום בצמיחהאריק מהדרום
/forum/f115

נראה לי @פשוט אני.. יכול להיות אחלה מנהל שם.

לרפאה מהטבע צריך טבעוני … ואולי גם מתנגד חיסונים…זמירות
הלכתי להביא פופקורןקפיץ
עוד מישהו רוצה?
איך רואים שזה נושא נפיץ?פצל🤫
עבר עריכה על ידי פצל🤫 בתאריך כ"ד בטבת תשפ"ו 0:25

אפשר להגיב שם אנונימי. כאילו, מה? תהיו טבעונים, תמהונים,  מתנגדי חיסונים, זה לא משנה, יש לך אמת? לך איתה. אבל למה להבנות שרפואה טבעית זה דבר להתבייש בו חחח

(כן מבין זה לא למעיישה ופורום מת וכו' והכל כאן בדיחה שאני בכוונה לא מתייחס אליה. תהיות לאור ההצפה של הנושא והדיון)

//הרמוניה

עם כמויות הספאם שם באמת צריך ניהול 

שכר חודשי?זיויק
😆
וכל העוסקים בצרכי ציבור באמונה, הקב"ה ישלם שכרםזמירות

ויסיר מהם כל מחלה, וירפא לכל גופם, ויסלח לכל עוונם,

וישלח ברכה והצלחה בכל מעשי ידיהם עם כל ישראל אחיהם, ונאמר אמן

נשמע טובזיויק
חחחחחחחח אנונימי 2 בא לרמוסססצדיק יסוד עלום

אני מדמיין שזה אותו אחד שפותח תשירשוריםפצל🤫

ונהנה לריב עם עצמו בפינה שכוחת "אל" כדי לפרוק עצבים 😂😂😂

אבל בטח זה דוגמא קלאסית למה שנקרא להאכיל את הטרולים

נע,צדיק יסוד עלום
זה פשוט מישהו שאהב את הפורום ונהיה מריר כשהגיע לשם משווק תוכן להשתלט עליו. רואים שלאחרים הוא דווקא עונה יפה
😅 ממש טרחת לבדוק?פצל🤫

משתעממים מספרים סיפורים זה לא דוקטורט אבל אם כבר מעניין אם כך למה הוא מגיב מאנונימיי? או שהוא מגיב מאנונימי רק בקללות חח ואז אני מבין אותו

מי המוזר ההזוי שכותב שדובדבנים זה מגעיל???אורין
במלחמה עיקשת החיילים דורכים על הפרחיםצדיק יסוד עלוםאחרונה
הכיבוש משחית
מישהו יודענחלת

לאן נעלמו מגיבים שעד לא מכבר, היו?

הנני כאינני, והים נסוג.... הכל בסדר?

הזכרת לי את הסצנה הזאתפשוט אני..

לא הבנתי.נחלת
לא הופיע דברנחלת
את בטוחה שאלו היו ניקים כאן?פ.א.

אולי הכוונה שלך לפורומים אחרים? 

אין כאן בערוץ 7 כאלו ניקים.

- הנני כאינני

- הים נסוג

בטח שישנחלת

תשאל את משה

מה יש לשאול את משה? מקישים את השם והוא לא קייםפ.א.

איפה מקישים את זה?קעלעברימבאר
בשורת החיפוש בשיחות האישיותפ.א.
החיפוש תמיד מציג ניקים שתוצאת החיפוש מוצאת התאמה לכינוי שהוקלד
כן נמצאים כאן. דפדפו בפורומים קודמיםנחלת
מה זה קודמים? אולי התכוונת לאחרים?פ.א.
לפורומים אחרים?

כי למשל @בין הבור למים פעיל בפורום מסויים מאוד ולא מוכר בכלל כאן.  

כל פורום הוא עולם ומלואו ואין קשר בין רבים מהפורומים במרחב העצום של הפורומים בערוץ 7.  

נכון. היא נדמה לי בפורום של פרוזה. סליחה.נחלת
הו ואו מישהו קורא אותיבין הבור למים
פעילה באופן מאוד לא רציף, אבל גם בלתי נמנע, כנראה שזה לתמיד
אולי התכוונתקעלעברימבאר
לחסדי הים והינני כאני?  מוכר לי השם האחרון. והראשון עוד קיים
אולי באמת חסדי הים… הוא פעיל כאן on & offפ.א.
לא הצלחתי לנחש שזה חסדי היםמבולבלת מאדדדד
והוא מדי פעם עוד כותב.

ויש את @אני הנני כאינני, אולי הוא מדבר עליו

יש לך זיכרון צילומי לניקים …פ.א.

וזו היא, @נחלת, לא הוא, שהזכירה ניקים פופולריים

מבולבלת מאדדדד
החמאתי לו שהצליח להבין את ההקשר😂
...אני הנני כאינני
פופולריים? 🤭
היא התכוונה ל@בין הבור למיםצדיק יסוד עלום
שהמשפט "גם הים נסוג" בחתימתה
נכון נכון. תודה!נחלת
לא לחסדי היםנחלת

התכוונתי למגיבה שכתבה שירים מאוד יפים שאחד מהמגיבים (צדיק יסוד עולם (?) ניתח אותם).

נכון. נזכרתי שלא קוראים לה כך, השורה האחרונה שחזרה בתגובה שלה היתה: והים נסוג...

אני הנני כאינני  - הכל בסדר איתו.

אבל הם לא מוכרים כאן…זמירות
נתקלת בניקים בפורומים אחרים, והם בכלל לא מוכרים כאן, ואת שואלת בפורום הזה איפה הם, זה מוזר …
לשאלתך, ורק על עצמי לספר ידעתיבין הבור למים
גם במציאות אני שקטה

העיקרהעיקרנחלתאחרונה

העיקר שהכל בסדר

התכוונת למשתמש "בין הבור למים"? כיקעלעברימבאר

צדיק יסוד עלום אמר שיש כזה אחד.

היא התכוונה ל@בין הבור למים - צעירים מעל עשרים

קורה שאנשים לוקחים הפסקה או עוזבים את הפורוםברגוע

אולי יעניין אותך