פינת יצירה ע"פ גדולי בעלי המחשבה. פרק אאלעד

מי שיש לו נשמה של יוצר מֻכרח להיות יוצר רעיונות ומחשבות, אי אפשר לו להסגר בתלמודו השטחי לבד. כי שלהבת הנשמה עולה היא מאליה, ואי אפשר לעצור אותה ממהלכה.

פירוש בהיר השוזר אסופת היגדים מהרב קוק זצ"ל הנוגעים לסִפרות בכלל וליצירות מילוליות בפרט

מאת אלעד פרץ

"מה מאוד ראוי להיות עומד על המשמר המחשבתי והציורי, ללקוט כל רעיון תכף בהיוולדו במחבואי הנפש, לשמור את צעדיו מראשית יצירתו מתוך התעלומה הכמוסה אל אור ההתגלות, ולרשום את כל הרשימות שמרגישים, בשימת לב בכל אורחות הפיתוח שלו."

[שמונה קבצים, קובץ ח נב]

כל מחשבה ורעיון שנובע מהנשמה- קדוש הוא, שהרי הנשמה עצמה טהורה "נשמה שנתת בי טהורה היא", וכדברי חז"ל נחשבת חלק אלוה ממעל ממש, שנאמר "ויפח מאפיו נשמת חיים" ודרשו חז"ל "מאפיו- מתוכיה נפח". כביכול שהקב"ה ברא והחדיר אלינו את נשמתינו מתוך עצמותו, ועל כן ודאי שזכה וטהורה היא ונקיה מכל סיג.

אמנם בהתגשמותו וביציאתו לפועל בחיי המעשה עלול אותו רעיון ספרותי, דווקא מרוב עדינותו ועינוגו- להפגם ולהתלכלך מהווי החיים האופף אותנו, ואף להאפל ולהפרד ממקורו העצמותי.

על כן כותב הרב שחשוב להתייחס ולשמר את אותה נקודה פנימית בטהרתה וללוותה בדרכה עד לידי הנצחתה על הכתב, שנחשבת כשיא ההתגשמות וההתבטאות האפשרית לספרות. מסביר הרב ומדגיש שרק ההעלאה על הכתב מקיימת את היצירה המילולית ומביאה לידי גמירה את אותו רעיון זך ומעורפל, וזאת על ידי הרחבה וצימצום,  הוא הרישום בעזרתו ניתן לנו להנכיח אותו רושם מקורי שחשים אנו בעת נצנוץ הרעיון.

* * *

"לפעמים אי אפשר לאדם להגביה עצמו משפלותו כי אם על ידי מה שכותב מערכי לבבו, ומתקן בזה את הפגמים הפנימיים שעל ידי נטיות חמריות. "אז אמרתי הנה-באתי-במגילת ספר כתוב עלי, לעשות-רצונך אלהי חפצתי ותורתך בתוך מעי". (תהילים מ, ח-ט)"

[שמונה קבצים, קובץ ו לד]

כהמשך לפיסקה הקודמת מאיר הרב נדבך נוסף וקובע שלעיתים רק בעזרת החשיפה של אותה נקודה פנימית טהורה שעומדת בבסיס הרעיון היצירתי- ניתן להגביה עוף ולעלות מבירא עמיקתא לאיגרא רמא.

כהוכחה או כאסמכתא מביא הרב את הפסוק, שמשמעותו לעניינינו היא שהואיל ותורתך ה' בתוך מעי ורצוני עז לעשות רצונך- אכתוב מערכי לבבי בספר ואעלם על לוח הכתב. לכן חיבר דוד המלך ע"ה שתי אמירות שלכאורה לא תואמות- לפסוק אחד, תוך הסברה עדינה ומרומזת שהא בא תליא.

* * *

"לפתח את הסִפרות בתכני אמת וקדש מקוריים, צריכים בעלי המחשבה שהגיונותיהם נובעים ממקור הקדש להרגיל עצמם בפרוט מחשבות. כי השטף הגדול שאור הקדש שוטף על הנשמה, גורם שהדברים שיסודם באצילות עליונה באים סתומים, והדרישות הספרותיות אינן מתפרטות, ומתוך כך העולם נשאר עומד ותוהה מבלי דעת מה הוא התוכן שכל הוגי דעת קדש הללו מרצים לפניו. וכל ההשפעה נשארת על פי זה רק על יסוד ההרגשה הפנימית, השרויה בתמותה אצל ההמון כולו, ועל יסוד המעוף השמימי של יחידי סגולה, אבל נעלם דבר מכל הקהל, עד שיפורטו הדברים, טיף אחר טיף."

[שמונה קבצים, קובץ ג רפה]

כאן מבדיל הרב בין "בעלי המחשבה" שבדור, אלו שרואים באספקלריה המאירה את אותן מחשבות-קדש הנובעות מעולמות עליונים ויכולים להתבונן בהן בצלילות ולסדרם באופן כזה שיהיה מובן ומתואם ושווה לכל נפש, לבין המון העם ההולכים באפלה ואף אם אמנם חשים ניצנוצי קדושה בקרבם, שהרי כולם בצלם אלוקים נבראו ובכולם טובעה נשמה טהורה כאמור, עם כל זאת הלוא אותן הרגשות לוטות בערפל ולא ברורות דיין מקוצר השגתם ועומק הרעיונות.

על בסיס חילוק זה מדגיש הרב את חשיבות פיתוח והגשמת הספרות ומסביר מדוע היא כה נחוצה, לא רק לאדם ולנשמתו אלא לכלל המין האנושי ובסופו של דבר למציאות כולה. אילולי אותם צדיקים ישרים לא יוכל העולם להשיג את מהות הספרות והיצירה ולספגם אל קרבו באופן בהיר וברור.

הקב"ה שנטע בנו מחשבות קדושות ורעיונות לא חפץ להשאירם אי-שם בעולם האצילות, מקום אשר אין בו עדיין הבחנה והפרדות, ולכן שוטף אותן אלינו במרוצה. אך הואיל והן מגיעות היישר מעולמות גבוהים אלו, הן עדיין אחידות ובוערות וכמעט שאין פנאי ומסוגלות נפשית להכילם. לכן נתבעים אותם בעלי מחשבות לפרט את מחשבותיהם הנעלות ולא להסתפק בהתענגות והתרפקות פרטית על ערפילי טהרה, כדי שיוכלו להנחיל אותן לדור כולו. אנו חייבים לפתחם ולשכללם ולהביאם לידי ביטוי ומימוש, ע"י אבחנה ובירור מדוקדק וראיה תבניתית ומסודרת שתסייע לנו לתרגם תחושות ורגשות לאותיות משפטים ומילים.

ומכאן קורא לנו הרב זצ"ל וזועק בקול גדול:

בין כל הדברים המושכים את הלב בזמננו, והפועלים הרבה על החיים, היא הסִפרות והשירה. מֻכרחים אנו  שגם בזה המקצוע יהיה לנו משלנו, ולא תהיה עוד ברית כרותה שכל בעל כשרון ספרותי, וכל משורר מפורסם, מֻכרח הוא להיות כופר ופושע-ישראל למפרע. את מגדל-תרמית זה אנו חַיָבים להרוס, ולהראות לכל באי עולם את ההוד השירי והנעם הספרותי, אשר יפרחו בהיותם משֻקים ממקור חיי האומה הטבעיים והנאמנים, מקור מים חיים ה'."

[אגרות הראיה א קמט]

יישר כח אלעד!אוהב אמת
כדאי לפרסם את המובאות מכתבי הראי"ה קוק ופירושיך באתר כמאמר (תמצא את אחד העורכים אם נדרש). אחרת, הדברים החשובים שאספת וכתבת הם בבחינת שלח לחמך על פני המים.

תודה רבה על הדבריםאומרת שירה
בס"ד

ברשותך, רוצה אני להוסיף למקור הראשון, מקור נוסף אשר ירחיב אותו (וכן יביא את עניין הסייגים, לבל נחשוב כי כל רעיון הגנוז במחבואי הנפש, יש להוציא...) :

"הספרות, ציורה וחיטובה, עומדים להוציא אל הפעל כל המושגים הרוחניים, המוטבעים בעומק הנפש האנושית. וכל זמן שחסר גם שרטוט אחד הגנוז בעומק הנפש, שלא יצא אל הפעל, עוד יש חובה על עבודת האמנות להוציאו. מובן הדבר, שרק את אותם האוצרות, שבהפתחם מבסמים הם את אויר המציאות, טוב ויפה לפתח... אמנם אותם הדברים הגנוזים, שקבורתם היא ביעורם, להם מתוקנת היתד שעל אזינינו לחפור ולכסות. ואוי לו למי שמשתמש ביתדו לפעולה הפכית, למען הרבות באשה. זעזועי הנפש שמצד רגשי האהבה הטבעית, שנוטלת חלק גדול במציאות, במוסר ובחיים, הם ראויים להתפרש ע"י הספרות בכל הצדדים שבהם היא מוציאה אל הפעל את הגנוזות, אבל בשמירה היותר מעולה מנטיה לצד השכרון שיש באלה הרגשות, שמהפך אותם מטהרה טבעית לטומאה מנוולת. רק אנשי קודש ראויים להיות שרי קודש..."

(עולת ראיה חב עג)

כמו כן, מאמרך הזכיר לי את שהגיתי אך לפני כמה שנים, בדבר כלל היצירה והאמנות:
יצירה, באה היא משורש י.צ.ר,
אמנות באה מלשון א.מ.ן

כאשר יצירה מסתכמת ביצר, עלולה היא להגיע למקומות נמוכים. כך היא חסרת גבולות, ואדם מוציא מן הכח אל הפעל גם את הצדדים היותר-מכוערים, אשר מבאישים העולם בטומאתם המנוולת: זוהי יצירה. לא כן כאשר יוצר האדם מתוך יצרו, אך מוסיף בה (היצירה) - אמונה. או אז אמונתו מגבילתו בגבולות ענוגים ומעודנים, האופפים את יצירתו, והופכים אותה מיצירה הבאה מיצר בלבד - לאמנות, הבאה עם אמונה, ומקדשת פרי כפיו של זה שעשאה.

על כן, כל אמנות היא גם יצירה, אך לא כל יצירה היא גם אמנות.

מסכיםאוהב אמת
ושמעתי כבר בעבר את ההבחנה בין יצירה לאמנות. אלא שכמו שיש שני יצרים יצר טוב ויצר רע, ואדם צריך להשתדל לעשות דברים בעזרת היצר הטוב, גם אמונה נדרשת בירור, כי יש אמונה הנובעת ממקור כל, ויש אמונה חסרה. וכבר כתבתי על כך קצת בעבר:

אשתדל לקרוא הדברים בעיוןאומרת שירה
בס"ד

ועד אז - תודה רבה גם לך.
בהקשר למה שכתבתאוהב אמת
נזכרתי בשיר שכתב יל"ג לפני כמאה וחמשים שנה:

למי אני עמל? / יל"ג

עוד בת השירה אלי מתגנבת,
עוד לבי הוגה וימיני כותבת -
כותבת שירים ובשפה נשכחת.
מה ישעי, מה חפצי ומגמת פני,
ולמי אני עמל מבחר כל שני
ומחסר נפשי מטובה ונחת?

הורי הדבקים באלהים ובעמם
עוסקים בסחורה ובמצוות כל יומם,
מאסו הדעת, לא למדו טוב טעם;
"מות בשיר, אפיקורסות במליצה!
אסור עם המשורר לדור במחיצה!"
כן יגערו בנו, ירדפונו בזעם.

אחי המשכילים דעת למדו,
בדבק לא-טוב ללשון עמם נצמדו,
הם בזים אם זקנה תומכת פלך;
"עזבו שפה, עליה אבד כלח,
עזבו ספרתה תפל מבלי מלח;
עזבוה כי איש לשפת ארצו נלך".

אחיותי בנות ציון! אולי אתנה
אל שיחת בת-שירי לבכן תתנה
ואלהים חננכן נפש נחמדת,
רוח חן, חך טועם, לב חם בקרב -
אך, הה, כי גדלתן כשבויות חרב,
כי "בת למד תורה - תפלות לומדת!"

ובנינו? הדור הבא אחרינו?
הם מנעוריהם יתנכרו אלינו
- למו םצעי לבי ידוו יזובו -
הנם הולכים קדימה שנה שנה,
מי ידע הגבול עד מתי? עד אנה?
אולי עד מקום - משם לא ישובו...

ולמי אפוא אעמול אני הגבר?
למתי מספר שרידים מבני עבר,
שעוד לא נתנו שירת ציון לשנינה?
הוי שבלים בודדות, מי ידע איימו,
מי ישא את ראשם, ימנה מספר למו?
אחד בעיר הם ושנים במדינה!

היו אשר תהיו ובאשר שמה!
לשפת עבר תאמרו: אחות רוחמה,
ניבי לא תבזו, תאמרו לי: אחינו.
ובעוד רבים אחרי ראשם יניעו
לכם שירי אלה רוחי יביעו,
אתם תדעו נפשי, לבי תבינו.

לכם אזבח רוחי, אגיש סמעה לנסך!
הבה אבך על צוארכם וכאבי יחשך,
אחבקכם, אשקכם רבוא רבבות מונים;
הוי מי יחוש עתידות, מי זה יודיענו
אם לא האחרון במשוררי ציון הנני,
אם לא גם אתם הקוראים האחרונים?

מה ההבדל בין יל"ג לבינינו? יל"ג לא התפלסף, ולא היה זקוק לנימוקים או למליצות ריקות, אלא השכינה דיברה בו את פצעיה,
והוא העביר את מכאוביה למעטים בדורו שרצו לשמוע. והנה, למרות דבריו הנכוחים, ובזכות דבריו הנכוחים, הלשון העברית קמה לתחיה, וגם השירה העברית מתעוררת לחיים חדשים. ואמנם הלבבות הערלים והאזנים החרשות שבמשך מאות בשנים לא למדו לשמוע קול צליל ולהאזין לנעימה הומה, עדיין לבם גס בספרות, בשירה ובאמנות. אז מה? אם ירצו ואם לא ירצו, הספרות, השירה והאמנות עוד יגלו את אור הקב"ה בעולם...

יישר כוח אלעד!!מאמע צאדיקה
שיהיה התחלה טובה לעוד פרקים משובחים מגדולי ישראל נוספים...

אישית הרגשתי שגם בדברים שאתה כתבת- ההסברים- אתה נוטה לשפה "קוקית" וגבוהה מאוד- שגם להבין אותה צריך להתעמק....
זה בכוונה?
ביום יום הוא איננו מתנסח כך,בת מלך
כנראה שזו השפעה מרוח דבריו של הרב.

{ישר כוחך!}
וגם את לא...מאמע צאדיקה
רובנו לא חשודים על קוקית מדוברת כשפת יומיום...

אז אולי יש מצב שגם נכתוב בסיגנון הזה?
אני ממש לא חשוד על קוקניקיות..אלעד
אבל מדהים שאני לא רק מתנסח בסגנון הנ"ל כשאני מתייחס לטקסטים מפרי עטו,
אלה אני שופע וזורם עם הכתיבה ברמה ששלא מוכרת לי כלל..אני יכול לכתוב בסגנון המליצי-רוחני שלו דפים שלמים תוך דקות ספורות, מבלי לשים לב

כאילו זה בדמי
אז תכתוב משהו ותפרסם באתר כמאמראוהב אמת
חח כנראה קוקית זה שפה מדבקתמאמע צאדיקה
מעניין יהיה לבדוק אם זה הסיגנון שכולם כתבו אז- או שזה סיגנון ממש מיוחד לרב
(כמובן שתמיד ישארו מאפיינים ייחודיים...)
יפה!משה
פרק ב' איפה??? |מעודד|מאמע צאדיקה
פרק ב' נתקל בקשיים אלעד
א. בספרות הראשונים והאחרונים במהלך 5700 שנה אחורה- אין כמעט התיחסות לנושא, חוץ מהפן ההילכתי נטו.
ב. אני עובד כרגע על מאמרים מהרב חרל"פ ומהרב הנזיר ושניהם די קשים לעיקול ולהבהרה
צריכים לדעת איפה לחפש אוהב אמת
לא היו יוצרים יהודיים במהלך 5700 שנה לפניך?

הממאלעד
בוא נגיד בעדינות שהם לא קבלו את המקום הראוי להם, (הרי הם לא היו ממורי ההלכה ומלמדני הש"ס המובהקים וכד', מה שאז נחשב כשיא הרוחניות)
ולכן, מסתבר, לא זכו לפרסום מתאים ביחס למספרם.

כמובן לא נפקד מקומם של הפייטנים דוגמת ריה"ל וראב"ע ומחזאים דוגמת רמח"ל, אבל לא ראיתי שהם כתבו על היצירה עצמה.
אודה לך אם תאיר את עיניי.
שאלת ולכן אשיבאוהב אמת
ראשית כל, מקרא משנה וגמרא שקולים מבחינה רוחנית. בספרד לימוד המקרא נחשב לרוחני יותר. באשכנז לימוד הגמרא נחשב לרוחני יותר. בכל אופן, היו תקופות שמשוררים ופייטנים קיבלו מקום מכובד וראוי כמו מורי ההלכה ולומדי התורה. מקורות שעשויים לעזור לך:

א. ספר שירת ישראל / ר' משה אבן עזרא
ב. ספר מתק שפתים / ר' עמנואל פרנשיס

שאלות הספרות העסיקו את הסופרים כשהספרות העברית החדשה החלה להיווצר. כדאי לקרוא:
א. הספרים "אמת הבנין" ו"רוחות מנגנות" מאת המשורר יעקב פיכמן.
ב. קובץ המאמרים "דברי ספרות" בספר מאמריו של מיכה יוסף ברדיצ'בסקי.

תודה.אלעד
אנסה לחפש שם יוצרים הכותבים על היצירה. אני לא מגלה עניין בדוקטורים ומבקרי יצירה, אלא את הגגי מחשבותיהם שלח היוצרים עצמם.

מה שמעניין אגב, שאתרי במה ושיתוף למיניהם וגם ספרי קבצי מאמרים שמוציאות ישיבות פעם בתקופה מלאים ביצירות, ושופעים סיפורים ושלל שירים נהדרים, אבל נדמה שבדיוק בגלל חוסר ההכוונה במקורותינו אין להם תורה שלמה ובנויה בה העם יכולים להאחז, וממילא אין הבדל צורני, ולעיתים גם תוכני, באופי היצירה.
אסביר לך מה יש בכל אחד מהספרים ותבחר בעצמךאוהב אמתאחרונה
א. ר' משה אבן-עזרא היה מגדולי חכמי ספרד, משורר גדול ומורהו לשירה של ריה"ל. בספרו שירת ישראל הוא מסביר את מלאכת המליצה ודרכי השירה הנאותים לבני עליה.
ב. ר' עמנואל פראנשיס היה רב חשוב באיטליה ומשורר נודע. ספרו הוא דו-שיח על השירה.
ג. יעקב פיכמן הכיר את כל הסופרים היהודים בדורו, היה חבר טוב של ביאליק,  ובעצמו משורר ומבקר חשוב.
בספרו "אמת הבנין" הוא מתאר את סופרי אודסה ודרך אמנותם הקפדנית. בספרו "רוחות מנגנות" את סופרי אסכולת וורשה ודרך כתיבתם שינקה מעולם הניגון.
ד. מיכה יוסף ברדיצ'בסקי היה תלמיד חכם, חסיד שלמד בישיבה ליטאית ומשכיל, סופר והוגה דעות. במאמריו יש התיחסות כללית לספרות בכלל ולספרות דורו בפרט מתוך נקודת מבט של משורר יהודי המחפש את הקודש.

נשמע שהיה שווה פה פעםאני הנני כאינני

עם המפגשים בארגון @פסיפס 

מי יכול לספר?

מי יקום ויעלה את הדברים באוב?

אולי אנחנו דור אחר?

CureTypes: Convenient Access to Quality Medicationdonaldjohn

CureTypes serves as your one-stop shop for all-encompassing health care answers. It offers a broad selection of pharmaceutical goods, and CureTypes aims to back your path to good health by supplying medicines designed to address various health requirements. CureTypes concentrates on providing top-notch dependable choices for patients ranging from antibiotics to antiviral drugs and treatments for long-term conditions. CureTypes has a user-friendly platform that makes ordering medicines simple and hassle-free guaranteeing prompt deliveries to meet all your healthcare demands.

האמת.אנונימי (פותח)

זה היה יום שבת קייצי, ואני, כהרגלי זה קצת יותר משנה, הלכתי לבקר את זקן בית הכנסת הבודד בביתו. בדרך הקצרה שהיתה לי הפשלתי את שרוולי חולצת השבת הארוכה, שקבלתי על עצמי לכבד בה את השבת כדמותו של אבי, תוך שאני מנסה לסדר את הרעיונות שאומר לר' מאיר הזקן, לפשטן קמעא מהעופפות המופשטת המאפיינת את דברי התורה של בחורי הישיבות הגבוהות בציבור.

כשהגעתי הוא כבר המתין לי בחוץ, רכון, בעל כורחו, על ספר התהילים הישן בתוך כסא הגלגלים שלו. "שבת שלום ר' מאיר! מה שלומך?" אמרתי סקול רם, בעודי כופף אליו את קומתי כדי שיוכל להביט בפני ולזהות אותי. "או! או! שבת שלום!" קרא בשמחה, "מה שלומך? בא שב.." 

"כן כן, מיד" השבתי ושלפתי כיסא מערמת הכסאות שניצבה ליד. "תקרא למטפל שיביא כמה עוגיות וקולה, יש במקרר" הוא אמר לי, מניח באיטיות את ספר התהילים על השולחן שלידו והחל לסובב את כסאו אל עבר כיסא הפלסטיק שהצבתי בסמיכות. "זה בסדר, אין צורך", השבתי לו, "אולי אתה רוצה שאביא לך קצת קולה? או סודה?" 

"לא, זה בסדר, לי יש מים", הוא הורה לי בידו הגרומה אל הבקבוק עם הקשית שניצב על השולחן לא רחוק ממנו. "מה שלומך?" הוא שב ושאל, "מה שלום ההורים? ב"ה אבא שלך אדם טוב, כל שבת  הוא אומר לי שבת שלום ושואל איך אני מרגיש.."

"ב"ה" אני משיב, "השבח לאל, הכל בסדר, כולם בריאים". הוא מהנהן קלות בראשו כאומר 'ב"ה'. "באו לבקר אותך השבת?" אני שואל, "אולי הבנות? או שלום?"

"כן, כולם הגיעו בערב שבת, היה יפה מאוד" הוא משיב בשמחה, "שרו, והיה אוכל טוב..."

"איזה יופי" אמרתי בהקלה, "כל הכבוד להם שהם כולם באים". "כן כן" אמר, ואז נזכר ושאל "איפה היית שבוע שעבר? בישיבה?"

"כן ר' מאיר, צריך ללמוד.." עניתי כמתנצל. "כמובן", אמר, "אבל זה בסדר, יש בחורה חכמה שבאה לבקר אותי, יעל. איזה חכמה היא, לומדת, משקיעה, וגם אומרת לי דברי תורה על פרשת השבוע..."

מעניין, אני חושב לעצמי, זה חדש... מי כבר מכיר את ר' מאיר בשכונה ובא לבקר אותו? בטח מדובר על מישהי מבוגרת שבאה לדבר איתו. כבר יצא לי, בזמן ששהיתי במחיצתו של ר' מאיר, להפגש עם אחת מן השכנות לשעבר שגרו לידו ובאה לשוחח עימו קצת ולהפיג את בדידותו.

"איזה יופי" אמרתי לו בקול מעודד, והתחלתי לדבר על מעלת החסד מן הדברים שלמדנו לאחרונה בנושא מן הגמרא במסכת שבת. במהלך הדברים, כהרגלו, ר' מאיר הפסיק אותי בסיפורים על העבר ועל משפחתו, כשהוא מידי פעם מזכיר את אותה 'יעל' שבאה לבקר אותו מידי פעם, ומאבד את ההקשר של דברי הקודמים.

ולפתע, מאחורי גבי נשמעת חריקת שער הברזל, ואז קול צעיר קורא "סבא מאיר! מה שלומך? התגעגעתי אליך!" וכבת בית, בחורה צעירה שנראית קרוב לגילי, שולפת כיסא פלסטיק נוסף וממקמת אותו מצידו הנוסף של ר' מאיר הזקן. "או! יעל! מה שלומך? מה שלום ההורים?" פתח ר' מאיר בשמחה ופנה אלי "זו יעל שסיפרתי לך עליה".

"נעים מאוד.." אני מסביר לה פנים, והפנים שהוסברו אלי חזרה מוכרות לי מאיזה שהוא מקום. "אתם מכירים?" שואל ר' מאיר. "כן," מיד משיבה יעל, "היינו יחד בסניף, אתה עומר נכון?"

ואני מתפלא. לא הייתי דמות שאמורים להכיר אותה משם. "אמת". "היית באמצע לומר כמה דברי תורה נכון? תמשיכו בבקשה" אמרה בנימה קצת מתנצלת. "ר' מאיר סיפר לי שאת גם אומרת לו דברים על הפרשה מידי שבוע, אז בכבוד", די מיציתי את מה שהיה לי להגיד, הרהרתי.

"לא לא, תמשיך, זה באמת לא משהו רציני, אני רק קוראת לסבא מאיר קצת מהחומש ומסבירה.." היא משיבה. דליתי עוד איזה רעיון במחשבתי והתחלתי לומר אותו, ולאחר כמה רגעים ר' מאיר הפסיק אותי ובאופן מפתיע אמר "אתה יודע, יש לה משפחה ממש טובה, אנשים טובים, וגם חכמה – אולי תצאו יחד?"

באותו רגע נאלמתי דומיה, ולפני שהספקתי להיות מובך כדבעי, היא הזדרזה ואמר "תודה סבא מאיר, אבל אני כבר נפגשת עם מישהו.." התעשתי וקצת שחקתי על הסיטואציה, מנסה לחזור אל הנושא הקודם עליו דברתי לפני רגע. בינתיים ר' מאיר מפשיל את שרוולו ומביט אל שעונו המיוחד, שסימניו באותיות עברית חילוף המספרים "כבר צריך לצאת לבית הכנסת" הוא אומר וקורא למטפל, תוך שהוא מגדף אותו קמעא.

ליווינו את ר' מאיר לבית הכנסת, ולפני שנכנסתי אחריו גם אני, פניתי אל יעל וחזקתי אותה על ההשתדלות לבוא לשוחח עם ר' מאיר, תוך שאני מתפלא איך ומניין היא מכירה אותו. היא סיפרה לי שלא מזמן סבתא נפטרה ממגפת הקורונה שפקדה את העולם, וכשעברה ליד ביתו כאשר באה לבקר חברה שגרה בשכנות, ראתה אותו כשישב בחוץ והחלה לשוחח עימו. כשסבתא היתה בחיים היא היתה דואגת לה ובאה לבקר ולשוחח בקביעות, ועתה השיח הזה חסר לה, כך שהיא שמחה שפגשה את 'סבא מאיר'.

הנהנתי ונפרדתי ממנה לשלום, נכנס לתפילת מנחה של שבת בבית הכנסת הספרדי, מהרהר בסיטואציה המוזרה. ומאז, על אף כל הבחורות שיצאתי איתן לפניה ואחריה – היא לא יוצאת לי מהראש.

העלה לי חיוך.כְּקֶדֶם

ובאמת מעורר השראה

תודה על זה

...אנונימי (פותח)אחרונה

היא התחתנה לפני שבועיים. מזל טוב.

היושעלמת חן

היה פורום של שירים נכון? אני לא טועה..

אממ מחפשת בלי קשר צילצול של השיר אם תבנה של בית ,של איתי דוד אם למישהו יש

תודה

את מכוונת אולי לפרוזה וכתיבה חופשית?אנונימי (2)
לאעלמת חן
היה פורום שנקרא שירים, אני כמעט בטוחה בזה
יש את זה:כי קרוב.
עבר עריכה על ידי כי קרוב. בתאריך י"א בשבט תשפ"ד 08:17

פורום שירים

הוא נטוש למדימבולבלת מאדדדדאחרונה

עדיף בפורום אחר (צלילים ומוזיקה, או גיטרה)

ואפילו בצמע הגיוני יותר שיענו לך על זה...

תמיד זוכרת אותך, לא צריך חודש או יוםסתוית סימה

בס"ד

חודש המודעות הגיע ככה אומרים,

לידות שקטות בלי קול, ככה באוקטובר פתאום,

אני רושמת לך תינוקות שלי, שככה תישארי לעד,

על חיים שהגיעו בשקט, בתוך סערה גועשת,

בחדר לידה במקום שבו יש כל הזמן חיים,

פתאום את המוות פוגשים,

עברו 5 שנים מאז,

רציתי להגיד לך שאני זוכרת אותך, בדיוק כמו שהיית,

יפת תואר שקשה לתאר,

זכיתי בך ל9 חודשים קסומים, להרגיש אותך עמוק בפנים,

בלב שלי תהיי תמיד, מחכה לך כבר שתחזרי,

אומרים שתקומו ראשונים בתחיית המתים, כי אתם טהורים,

לא חטאתם בכלל ככה אומרים,

אחרי קבורתך קברתי גם את אבי, את בטח יודעת הוא לידך,

הרי הוא סבך,

הרגשתי שהעצב גובר עליי, לקחתי את התהילים ביד,

והלכתי להדליק נרות לשבת,

אמרתי לחוקר ליבות וכליות שלח לי נחמה בקרוב,

ופתאום הם הגיעו בלי שהתכוונתי, אוליי ככה כיוונתי,

שתי נשמות חדשות הופיעו, תאומים מבלי שציפינו,

אמרתי תודה רבה לבורא עולם, תודה שהראת לי שאני יכולה,

לאסוף את השברים ולקום, להתמודד עם לב שבור,

לחבק את האמונה בבכי של שמחה,

את , את התיקון שלך סיימת, הוא היה שלם ומיוחד,

אנחנו פה למטה מנסים לתקן את עצמנו, לחבר את החלקים שנותרו בחיינו,

ולהאמין שאת שלמה, ומתפללת עלינו,

אני אוהבת אותך בדיוק כמו שהיית, זכיתי בך לעולמים,

מחכה לך שתחזרי , עד שיבוא משיח יקירי בקרוב,

תודה שלמרות הכל בחרת לרדת בשבילי,

ותודה אבא, תודה שבחרת בי .

...אילת השחראחרונה

כמה עוצמות יש בך.

נגעת בי ממש.

ואיתך בתפילות ובייחולים ובתודות לבורא עולם.

🤍

טוב, פה בטח אין אף אחד שמסתכל, ובכל זאת..אני הנני כאינני

אנחנו מנסים להקים לתחייה את פורום "צלילים ומוסיקה" - נגנים ויוצרי מוסיקה יקרים וחביבים! נשמח שתצטרפו אלינו!!

מוזמנים להתחיל בשרשור הכירות החדש שהכנו לכם, שם תתודעו לעוד כמה דברים אנחנו מכינים לכם!

🎵🎶 שרשור היכרות תשפ"ד + עדכון! 📢📣 - צלילים ומוסיקה

בברכת "הזורעים בדמעה ברינה יקצורו" - המנהלים החדשדשים!

ב"ה, בהשגחה אלקית, עכשיו כבר לא כ"כ מפריע לפרסם.אני הנני כאינני

האם את חושבת עליי כמו שאני חושב עלייך?

האם מה שאמרתי לך מסיח דעתך בתפילותייך?

האם את האחת? האם זו אהבה עיוורת? 

איך בכלל אדע, אם לא חוויתי מעולם אחרת?

איך אעבור את המסע הזה בלי שום חרטות?

איך אהיה שלם עם אלקים על אף ההסתרות?

תם, ועוד אשלים עם זה.

מה זה לדעתכם יוצר טוב?yaeli1989

מתעניינת איך לדעתכם נוצר יוצר מעולה?

אולי יעניין אותך