שרשור העברת האחריות לילדים הגדול!✨קמה ש.
עבר עריכה על ידי קמה ש. בתאריך כ"ט בכסלו תשפ"ב 14:28
בס״ד

תסבירו לי על זה יותר, טוב?

יש דברים שזה בא לי יותר בקלות. נגיד לעודד את הילדים לפטור קונפליקטים בעצמם. ויש דברים שאני ממש לא מבינה איך זה עובד. מעלה כמה דוגמאות מהחיים שלי (הגדול ביסודי). כל האימהות שמזכירות את העניין הזה של העברת אחריות, אשמח להתייחסותכן

* ילד שלא עושה שיעורי בית מעצמו. בעבר נתנו לו מרחב סביב זה והתוצאה היתה שהוא צבר פער גדול. מה שפגע בתחושת הביטחון העצמי שלו (הרגיש שלא מצליח לעקוב אחר הנעשה בכיתה). מה שהביא איתו בעיות התנהגותיות בבית הספר. מה שייצר בסופו של דבר עבודה כפולה ומכופלת שלנו כדי לעזור לו לחזור למסלול (לימודית, התנהגותית ומבחינת התחושה שלו).

* ילדים שלא נכנסים מעצמם למקלחת לפני שבת. באמת לתת להם להישאר ככה בבגדי החול הלא נקיים, ושככה הם ייכנסו לשבת? עם שיער לא נקי ועם גוף לא נקי? ומה עם הריח? מה עם התחושה שלנו בתור הורים, שהרבה פחות כיף לחבק ולנשק כשהם לא נקיים? ומה עם המבוכה מאחרים שיראו שהילדים לא נראים נקיים כל-כך?

* צחצוח שיניים - מה עם החורים ש*אנחנו* ההורים נצטרך לטפל בהם (זמן, כסף...).וזה עוד בלי להזכיר את הבריאות שלו בסופו של דבר...

* יקיצה בבוקר, התארגנות בוקר - אם הם יאחרו, למעשה *אני* אצטרך לשלם את המחיר של בוקר מקוצר (הבוקר שלי) כדי להביא אותם מאוחר. כנ״ל וקל וחומר אם זה יהיה מאוחר ברמה שאצטרך כבר לשמור אותם בבית.

מסבירהoo
לגבי שעורי בית- לא מנוסה בזה, הילדים שלי כמעט ולא קבלו להכין שעורים בבית
לגבי מקלחת- אפשר להחליף לבגדי שבת נקיים בלי להתקלח, אפשר לשטוף פנים ידים ורגלים או לעצלים במיוחד רק פנים וידיים
לגבי צחצוח שיניים- אצלי אחרי עקירה או כמה סתימות, הילדים הבינו שכדאי לצחצח
לגבי הבוקר- זה נכון שיש מחיר הורי, אבל אפשר שחלק מהמחיר הילד ישלם, כמו אם הוא נשאר בבית הוא צריך להסתדר לבד עם כל הדברים, ולא ממש מקבל יחס כי את עסוקה
צריך להסכים שלא יתקלחו...אני משתגעת אם פעם בשנה ילד לא מתקלחאור123456
נכוןoo
יש לי ילד שעד היום מתקלח פעם ביומיים, זה מפריע לי, המלצתי לו להתקלח כל יום אבל הוא לא רוצה.
מצד שני נראלי הזיה לעשות שיח עם ילד ׳אתה צריך להכנס להתקלח׳ ׳למה עוד לא נכנסת׳
למה זו הזיה?אורי8
מנהלת את השיח הזה כל יום. לפעמים מוותרת להם עח מקלחת , אם ממש עיפים, או מאפשרת שיתקלחו בבוקר. לפני שבת, ברור שמתקלחים ומזכירים להם. בגילאי תיכון כמעט ולא מתערבת, אלא במצבי קיצון אצל הבנים. יש ילדים שלא מודעין לצורך להתקלח ואם אשחרר את זה לאחריותם,הם יראו מוזנחים ולא יפריע להם. זה גם חינוך להרגלי נקיון. לא הבנתי למה זה הזוי
למה בגילאי תיכון את פחות מתערבת?oo
כי את מעבירה להם את האחריות.
בעיני בנוגע להרגלי נקיון אין הבדל בהבנה בין יסודי לתיכון.
והשיח תלך להתקלח ולמה עדין לא נכנסת, בעיני זה לא חינוך, אלא לקיחת אחריות במקומם.
חינוך זה חוץ מדוגמא אישית, להכניס מודעות לריח גוף, לנראות הגוף והבגדים, הסבר איך מצחצחים נכון את השינים, איך לנקות ביסודיות את הגוף וכו'
גם אם זה לא חינוךאורי8
זה בסדר בעיני. אני לא רוצה שילד ביסודי ישא בתוצאות של היותו מסריח. זה לא נעים לי ולסביבה.גם בגיל תיכון, אם אראה נער שממש מסריח , אדבר איתו על זה. אני מחנכת לאחריות בהרבה דברים אחרים. כשהייתי יועצת ביסודי היו לפעמים ילדים שבאו מבולגנים גם מבחינת הגיינה וגם מבחינת לימודים. וכשהמורה דיברה עם ההורים , תשובתם היתה שזו אחריות של הילד. בעיני אם זה מגיע למצב כזה , והילד משלם מחיר חברתי או לימודי. כנראה היתה פה זריקת אחריות ולא חינוך לאחריות. מבחינתי זה ממש בסדר שיתחנכו לאחריות על ההגיינה מאוחר יותר. במיוחד שיש בנים, שזה ממש לא אכפת ל הם לא רואים את זה.
זה מה שכתבתי שאני מעוררת מודעות לריח גוףoo
זה לא אומר שאני צריכה לנדנד לילד על מקלחת.
ילדים שאין להם מודעות להגיינה, צריך לעורר להם את המודעות, אם רק שולחים אותם כל יום למקלחת ולא מפתחים להם את המודעות, אז יכולים להגיע למצב של נער עם הגיינה בעייתית
אפשר גם וגםאורי8
גם לעורר מודעות לנקיון וריח גוף, להסביר למה חשוב להתקלח, וגם לומר לילד להתקלח, ולא להשאיר את זה לבחירתו. יש בנים שזה באמת לא מפריע להם, ובגיל יסודי י לא מבינים את המחיר החברתי של זה. וגם אני חיה איתם בבית ולא יכולה לראות ילד מוזנח. והאמת המתבגרים שלי די בסדר בעניין, אולי קצת חריגות פה ושם. למרות שלא נתתי להם את האחריות למקלחת בגיל יסודי.
אני לא מתחברתoo
לשיח של הנחיות על פעולות יומיומיות של מקלחת או משהו אחר. זה בעיני תקשורת לא נכונה עם הילד.
מנסיון שלי עם בנים בלבד, ילד גם לפני גיל יסודי, מסוגל לקחת אחריות על כל הפעולות של נקיון אכילה ושינה.
הילדים שלי קבלו אחריות וכלים בגיל צעיר, והם נקיים מטופחים, אוכלים נכון, ומתנהלים נכון עם שינה וקימה

ומשהו לגבי ילד מוזנח, אם יש לילד בגדים נקיים בארון באופן תמידי, ומקבל כלים למודעות של הגיינה, אין סיבה אמיתית שהוא יראה או יריח מוזנח, גם אם הוא מפספס מקלחות מידי פעם
מותר לנו לא להסכיםאורי8
את גם לא קוראת לילדים לבוא לאכול?
ובכללי לא אומרת להם מה לעשות? פשוט מסבירה וזהו? שיתקלחו ויאכלו מה ומתי שהם רוצים? האמת, מרגישה קצת זקנה לומר את זה, אבל בגלל שכבר גידלתי כמה ילדים, ואני יותר עסוקה בלהתמודד עם מתבגרים וללמוד להיןת אמא לבת נשואה, מרגיש לי מאוד לא עקרוני, צריך מידה מסוימת של העבת אחריות ומידה מסוימת של עצמאות, זה בניאנסים קטנים, ובהתאמה חכל ילד, וכנראה שמה שאני עושה בעניין בסדר, לא גידלצי ילדים חסרי אחריות, ההפך, ב"ה, נשמענלי קיצוני לא לומר לילד ביסודי שילך להתקלח ולהשאיר זאת לבחירותו הבלעדית, כמובן שאפשר לשחרר מידי פעם. וקיצוני לא לומר לילד בא לאכול ארוחת ערב .
אני לא אומרת לילד לבוא לאכולoo
אלא שואלת אם לשים לו מנה בצלחת.
ובכללי אני לא אומרת מה לעשות אלא ממליצה חוץ מקווים אדומים של משהו מסוכן/ אלימות.
לי כן עקרוני, לא לנהל שיחה של הנחיות עם הילדים, ואני מרגישה שהשיח הנכון הביא לגיל התבגרות שלהם ללא בעיות מיוחדות.

אני יודעת שהגישה שלי שונה, ואני מבינה על מה את מדברת, מהצד השני אני רואה את ההצלחה שלי עם הילדים, ואת המעבר החלק שלהם לגיל ההתבגרות, ואני מרגישה שפעלתי נכון, להם ולי, וכך אני מתכוונת לעשות עם התינוק שקצת יגדל
את לא נותנת שום הנחיות?אורי8
כלום? חוץ מדברים מסוכנים? לי נשמע קיצוני. אני לא כופה בדרך כלל דברים על הילדים, אבל כן בהחלט אומרת לילדים ביסודי מה לעשות, לפעמים, לא כופה את זה, אומרת. ויש מקרים שגם די דורשת, אבל הם מעטים. אם ילד שלי בכיתה ה לא מוכן ללמוד אנגלית, אני לא משחררת ונותנת לו לשאת בתוצאות.
אם ילד לא רוצה לקחת אוכל לבית הספר , אני מנסה למצא יחד איתו משהו שבכל זאת יאכל. וגם אני מרגישה שגידלתי ילדים שהן בסדר, מתבגרים נורמליים. ואני ממש לא בגישה קשוחה של הנחיות וכפיה, אבל כן, הנחיות של סדר יום, עם גמישות והקשבה לילדים. והמתבגרים שלי יודעים לקחת אחריות ועוד לא הייתי צריכה לרדוף אחרי אף אחד שילמד לבגרות. אז כנראה שיש כמה דרכים נורמליות לגדל ילדים.
אני בהחלט בגישה שלך גםמיואשת******
ובה חושבת שה מתבגרות שלי נהדרות
אני כן עושה עם הילדים דיוניםoo
לגבי לימודים/ חברים או כל נושא אחר
אבל על פעולות יומיומיות שחוזרות על עצמן כל יום אני לא עושה דיונים.
אולי בגלל שהשיח שלנו לא מלא בדיונים והנחיות, אז שמגיע דיון כזה או אחר, אין לילדים הרבה התנגדויות.

זה את כתבת שאת עסוקה עם מתבגרים, אני מרגישה שמרגע שקצת גדלו והעברתי אחריות, זורם לי חלק איתם, והשיח על בעיות של מתבגרים, די זר לי, למרות שיש לי שלושה כאלו
עסוקה בענינים נורמלים של מתבגריםאורי8
ובאמת, בעיקר עסוקה עם מתבגרת אחת, שמתבגרת מאז היותה בת שנתיים, ועדיין היא ילדה מהממת, לוקחת אחריות מקסים בסניף ובאולפנא. ומה שאני עסוקה איתה , זה הנורמלי. כל ילד לפי האופי שלו, הבת הגדולה היתה מתבגרת מושלמת כמעט. ועוד 2 מתבגרים שהדיונים שלי איתם לא קשורים ללקיחת אחריות .
לכן לא נראה לי שזה קשור לגישה שלי בעניין.
אני דוקא רואה בעצמי אמא די משחררת לעומת אמהות אחרות שאני מכירה. ואשרייך שהכל זורם לך עם המתבגרים.
ממשיכה, הטלפון עושה לי בעיותאורי8
יש ענינים נורמליים מול מתבגרים, זה גיל של בניית אופי עצמי, וטבעי שלפעמים יהיו בו חיכוכים, והאמת שגם ממתבגרת יש לי קצת ציפיות לעזור בבית, למרות ששיחררתי לחלוטין את הלימודים שלה מזמן ואת כל שאר עניניה. אז זה בעיקר סהיב האחריות שהיא מוכנה לקחת בבית מול הראש הגדול שלה בכל מקום אפשרי אחר. לא נראה לי שאפשר להסיק מזה שמשהו בגישה הבסיסית שלי בעייתי. שאר המתבגרים ממש לוקחים אחריות גם בבית וגם בשאר החיים שלהם.
חלילה לא אמרתי גישה בעייתיתoo
אלא הצגתי את הגישה שלי
גם בענין מטלות הבית אני לא דורשת שום דבר אלא מבקשת
אבל למה אסור לנו כהורים גם לדרוש?אורי8
הילד חי בבית, נהנה מהשרות שלנו. למה מותר לנו רק לבקש? ואם לא בא לו? אפשר לדרוש בנעימות, עם הסבר, עם צופר, אבל כן, אתה חלק מהבית הזה ויש לך פה גם חובות. בעיני מחנך להתמודג נם מחויבות, כמובן מתוך שיח וכבוד.
וגם כשכתבתי מתמודדת עם מתבגרים, לא התכוונתי רק לבעיות, אלא בכלל לאתגר של להיות אמא לגדולים, לתת עצמאות , להכיל, לא להתערב, ולומר בכל זאת את דעתי.
זה לא שאסורoo
אני בוחרת בנוגע למטלות הבית שלא לדרוש, כך מרגיש לי נכון

ממילא יש דברים שבטבעי הם עושים כמו לסדר את החדר שלהם, כי אף אחד לא יעשה במקומם, ואם בא להם לאכול בזמן שאין אוכל מוכן, אז הם מכינים לעצמם.

ושאני מבקשת משהו לפעמים עושים ולפעמים לא, אבל לפעמים בלי שבקשתי הם מתנדבים לעשות.
אז נראלי שבתוצאה סופית הם עושים הרבה בלי לדרוש
וואו, את מזכירה לי משהופליונקה
פעם בהנחיית הורים מנחה נתנה לנו דוגמא. היא לקחה דף , הוא היה אחריות. ואז היא סתם שחררה אותו. מה קרה לדף? הוא נפל. אותו דבר לגבי אחריות. כדי שדף לא ייפול צריך להעביר אותו למישהו ולא סתם לשחרר באוויר לוודא שמישהו הזה באמת יצליח להחזיק בדף הזה.
דעתי בכל אופן.
אני חושבת שאין כללים...כל ילד בשל לעצמאות בשלב שונהאור123456
יש לי 5 ילדים ,
4 לוקחים אחריות מלאה על הלימודים אחד בכיתה י"א עכשיו החלטתי שדי ..אני משחררת לא מוכנה לעשות את הגרויות יחד איתו( מוכנה לשלם כמה שצריך על שיעןרים פרטיים אבל לא לוקחת אחריות)
מקלחות אני כן מזכירה אבל הם כבר משתפים פעולה
לגבי איחורים בבוקר כולם חוץ מאותו חמוד בן 16 דואגים לעצמם להגיע בזמן לבית ספר שאני כמובן ברקע..
לא יודעת אם עזרתי רק אומרת שאין תבנית שמתאימה לכולם
אני באותה דילמה כמוךשקדיה.
עבר עריכה על ידי שקדיה. בתאריך ל' בכסלו תשפ"ב 19:52
לגבי ש"ב- ממש רציתי לפתוח על זה שרשור נפרד כי אנ באמת לא יודעת- מה שקורה כרגע הוא שאני שואלת אם יש ש"ב, אומרת להם שאשמח מאוד לעזור להם להכין, לפעמים משחדת בצ'ופר או מיץ ועיוגיות תוך כדי/ אחרי ההכנה, אבל לא מכריחה (מהסיבה הפשוטה שזה לא אפקטיבי). מה ששונה הוא לימוד למבחן כי לפעמים הם לא יודעים את החומר בכלל (במיוחד ילדה רחפנית שלא ממש מקשיבה בכיתה) אבל יכולה לקלוט את החומר ברגע ואז מספיק שערב קודם/ כמה ימים קודם אני לומדת איתם את הדף חזרה ללימוד ראשוני, מתרגלים (אם זה חשבון), ואז תוך כדי התנהלות רגילה בבית אני שואלת אותם שאלות והם יורים את התשובות וכך הלימוד הוא "תוך כדי" ולא מעיק.. והם יכולים להוציא מאיות.. מה שכמובן משפר את הביטחון העצמי ועוזר ממש לתחושת המסוגלות והצלחה.. מצד שני לפעמים הם מתנגדים נחרצות להוציא את הדף חזרה וללמוד למבחן במקרה כזה אין לי איך לעזור להם, ואז או שהם מצליחים או שנכשלים..
לגבי מקלחות- יש לי ילדה אחת שזה פשוט סיוט.. היא לא אוהבת להכנס למקלחת (ואחרי שנכנסת כמובן לא יוצאת..) אבל להכניס אותה זה מלחמה.. בהתחלה אמרתי יאלה בעיה שלה, אני לא רבה איתה מצד שני כמו שאמרת זה פשוט לא נעים לי לחבק אותה. לאחרונה הגעתי איתה להסכמה על יומיים קבועים שבהם היא מתקלחת ואז זה בלי מאבק..
לגבי צחצוח שיניים- אני מזכירה. לא מכריחה. יודעת ששיניים זה הרבה גנטיקה ולא קשור אך ורק לצחצוח ולכן בוחרת לא לריב על זה..
לגבי יקיצה בבוקר- אין אצלינו אופציה כזו בכלל. כולם קמים והולכים לבית הספר (בהסעה), בהתחלה השעון המעורר היה אצלי ואז הייתי מתחילה מסכת השכמות מה שגרר התנגדויות וכו'. היום השעון מעורר אצלם וז פשוט מעולה! הם קמים לפניי ומתחילים להתארגן, מעירים אותי בשעה קבועה ואני עוזרת להם לסיים התארגנות והם יוצאים. במקרה הכי גרוע מישהו מפספס את ההסעה בכמה דקות ואז אני מקפיצה (נסיעה קצרה) או שבעלי לולח כשהוא יוצא לעבודה , אבל זה לרוב הם מספיקים בזמן ואפילו אוהבים לצאת מוקדם יותר...
בקיצור, לא יודעת אם עזרתי לך אבל תודה שפתחת את השרשור ואני עוקבת גם אחרי התשובות...
לדעתי צריך משהו ביניים.5+
לא לקחת את כל האחריות עלי אבל גם לא להפיל את מלוא האחריות על הילד. זה גם תלוי גיל.
לילדים ביסודי אני מזכירה שיעורי בית, אני מציעה עזרה אם צריך. יש ילדים שתמיד יגידו שאין שיעורים או כנים יותר יגידו שאין להם מושג אם יש שיעורים , ויש כאלה שלא צריך בכלל להזכיר להם. זה פשוט חשוב להם והם זוכרים לבד.
מניסיון עם הגדולים שלי אני יכולה להגיד שילד שלא רוצה ללמוד התזכורות והלחץ של ההורים עלולים להזיק, לא רק לא לעזור. אם זה סתם ילד רחפן שיש לו עיסוקים יותר מעניינים ויעשה אם יזכירו לו אז סבבה. אבל לריב על זה וללחוץ- לא עוזר ומזיק.
הגדולים שלי שלא השקיעו בכלל בלימודים ביסודי, לקחו על עצמם אחריות רק עם תחילת הבגרויות. וכשהם לקחו את האחריות, לא הייתי צריכה לעשות כלום יותר בעניין. חוץ מלעזור אם ביקשו. מחכה שזה יקרה גם עם הבאה בתור...
חשוב יותר בעיני לדאוג לילד מבחינה נפשית. לשאול אותו איך הוא מרגיש בכיתה? האם יש לו חברים? האם מסתדר עם המורים? וכו', כי לפעמים בלי לשים לב, דווקא לזה אנחנו נותנים לו את מלוא האחריות, ולא תמיד הם מסתדרים עם האחריות הזאת וקשה להם.
דבר נוסף בשיעורים, ילד שלא עושה שיעורים מעצמו, לבדוק לעומק מה הסיבה. האם זו סתם עצלנות או חוסר עיניין או אולי יש לו קושי אמיתי כמו לקויות למידה או חסמים כלשהם. כי עם זה ילד לא יוכל להתמודד לאורך זמן לבד.
לגבי מקלחת, היתה לי ילדה אחת סופר בעייתית בנושא, אפילו לקחנו אותה לריפוי בעיסוק, כי חשבנו שאולי זה משהו תחושתי. באמת היה שם משהו כזה. לא הסכימה מקלחת, לא צחצוח שיניים, לא להסתרק, לא לבדוק כינים, במיטה שלה היו הרים של דברים כולל עטיפות של אוכל... היה קשה ביותר.
בזמנו ממש לא ידענו מה לעשות, כי מבחינתה לא היה צריך לעשות כלום. היינו עושים לה פרסים, הסכמים, ריפוי בעיסוק, ניסינו גם תקופות להעביר לה את האחריות וזה לא עבד כלכך. היא פשוט היתה מתקלחת פעם בשבוע. הדבר היחיד שעזר זה שהיא גדלה, כשהתחילה להתבגר, התחיל יותר להיות לה איכפת מאיך היא נראית או איך הסביבה שלה נראית (היום היא סופר מסודרת, מקפלת את הבגדים שלה כמו בחנות בגדים, מדפי הספרים עומדים כמו חיילים זה לא יאמן איזה שינוי היא עברה) היא לקחה אחריות כשמשהו השתנה אצלה בנפש ופתאום זה היה לה חשוב בשביל עצמה ולא רק בשבילינו. ואז יכולתי לשחרר לגמרי. אני לא יודעת אם פעלנו נכון, אבל נראה לי שכל ילד זה משהו אחר וכל גיל זה משהו אחר.
כותבת מהמחשבות שלי בנושאבארץ אהבתי
האמת שבגדול אני פחות מנוסה, עוד אין הרבה נושאים שממש העברנו את האחריות לילדים באופן מלא, כי בעיני הם עוד לא באמת מספיק גדולים לזה.

מנסה בכל זאת לכתוב ממה שאני חושבת ומאמינה בנושא-
בעצם אחריות מלאה זה שהילד לא צריך שום תזכורת, עושה מה שצריך בעצמו, ואם לא עשה - לוקח אחריות ונושא בתוצאות.
אבל השאיפה היא לא רק להוריד מעצמנו את האחריות, אלא שהילדים באמת יקחו אותה ויהיו מסוגלים לעמוד בזה.
ואני חושבת שבשביל לקחת אחריות, הילד צריך גם להיות מחובר ברצון - להבין למה זה חשוב ומה עלול להיות המחיר אם לא עומדים באחריות. וצריך גם שהילד יהיה מספיק בוגר כדי לזכור ולעשות מה שצריך.
ואצל ילדים יכול להיות קושי בשני הצדדים. ולכן אנחנו צריכים להיות ערים למקום בו הילד נמצא ולתווך לפי הצורך.

אם הקושי הוא ברצון (לדוג'- ילד שלא מבין שצחצוח שאם הוא לא יצחצח שיניים הוא יצטרך לעבור טיפולי שיניים) - אני לא הייתי מוותרת ונותנת לו לשאת בתוצאות.
גם כי בסוף גם אני משלמת, וגם כי אני לא רוצה שהוא יסבול בגלל שאני העברתי לו אחריות שהוא לא היה בשל בשבילה. ילד יכול ללמוד שחשוב לצחצח שיניים גם בלי לעבור טיפול שיניים בעקבות חוסר צחצוח.
אז ילד שלא מבין למה זה חשוב ולכן לא רוצה לצחצח - אני גם אדרוש ממנו לצחצח, ואני גם אדבר ואזכיר כל פעם למה זה חשוב.
ויכול להיות שיקח יותר זמן עד שהוא יהיה מסוגל לקחת בזה אחריות בעצמו, אבל אני מאמינה שבשלב מסויים זה יקרה, ובינתיים אני אמשיך לדרוש כי אני דואגת לו.

מצד שני, יכול להיות מצב שילד כן מבין למה זה חשוב, אבל אם אני אסמוך עליו שהוא יעשה את זה לבד בלי תזכורת זה פשוט לא יקרה. הוא לא זוכר ומקפיד על זה בעצמו, כי הוא רגיל שהאחריות על התזכורת היא עלי (למשל ילד שמבין למה חשוב לצחצח שיניים, אבל לא זוכר ולא מצחצח בלי שמזכירים לו).
במצב כזה בדרך כלל יש פחות התנגדויות, כי תזכורת מספיקה לו לעשות מה שצריך. אבל לפעמים באמת צריך לקבל החלטה מודעת שבה מעבירים את האחריות לילד.
אם הילד מספיק גדול ובוגר, זה בהחלט נכון להעביר לו את האחריות, שהוא יעשה את הדברים בעצמו.
וגם פה - חשוב לדעתי לעשות את זה בצורה מסודרת. לא להפסיק לתזכר ולצפות שהוא יזכור לבד. וגם לא להודיע לו פעם אחת שמעכשיו אין את תזכורות אלא הוא צריך להתחיל לזכור לבד. כי זה לתת לו משימה שגדולה עליו, ולדרוש ממנו ישר להתמודד עם תוצאות של כישלון, וחבל.
מה שאני חושבת שצריך לעשות, זה להגיד לילד שאני רוצה שהאחריות תעבור אליו, אבל בהתחלה אני כן אעזור לו עד שהוא יתרגל.
בשלב ראשון אני אשאל אותו אחרי שהוא היה אמור לעשות את האחריות שלו אם הוא זכר ועדה מה שצריך, ואם לא- תהיה לו הזדמנות לתקן. אם אני רואה שלא לרוב עדיין לא זוכר - אפשר לחשוב ביחד מה יעזור לו לזכור. רק כשאני אראה שלרוב או תמיד הוא כבר זוכר, אז אני כבר אפיית את השאלות ואם לפעמים הוא יפשל הוא יוכל לשאת בתוצאות.

עכשיו שאני חושבת על זה, בתחום היחיד בו באמת עשינו את זה היה אצל הגדולה, סביב העיניים של בית הספר. קודם כל, העברנו לה את האחריות על סידור המערכת למחר (והאמת שזה היה די דומה למה שכתבתי קודם - בהתחלה היא היתה מסדרת אחרי תזכורת, בשלב מסויים אמרתי שאני מצפה שהיא תזכור לבד וזו אחריות שלה לסדר, אבל עדיין הייתי שואלת ומוודאת שזכרה, ולאחרונה אני כבר פחות שואלת והיא לרוב מסדרת, ופעם ששכחה לסדר סידרה מהר בבוקר…).
וגם בשיעורי בית אני אמרתי לה שאני מצפה שזו תהיה האחריות שלה, אבל אני עדיין שואלת אותה אם עשתה (ולרוב עוד לא… אולי באמת נעשה על זה שיחה לחשוב מה יעזור לה לקחת יותר אחריות).
אבל בכל שאר התחומים אנחנו בשלב שנותנים להם תזכורת בכל פעם (ב"ה לרוב בלי יותר מידי התנגדויות), אבל לא מצפה שיעשו בלי תזכורת.

התהייה שלי עכשיו זה איך מחליטים מתי ובמה נכון להעביר את האחריות לילד. מן הסתם זה גם שונה בין הורים, וזה הרבה תלוי בהחלטה של ההורים ועד איזה שלב נכון עבורם להמשיך להיות אחראים.
אבל להורים כמוני שבאופן טבעי משאירים יותר את האחריות אצלם - מתי זה כבר לא נכון? איך מחליטים שזה כבר בריא יותר שהילד ילמד לקחת את האחריות עליו?
אני חושבת שבגיל הזה מעבר לאחריות אישית ילד גם צריך להישען עלאין לי הסבר
גדלתי בבית שמאוד חינכו לעצמאות, אבל למרות זאת, הייתה שעה שבה ישבנו לשיעורי בית.
כל אחר צהריים אמא שלי שאלה למי יש שיעורים, מי שרצה עזרה, זה היה הזמן. אז איפה האחריות?
האחריות הייתה להעתיק שיעורי בית ליומן. מי שלא העתיק, היה צריך להתקשר בעצמו לחבר כדי להשלים. בעיני הבעיה עם שיעורי הבית זה ששולחים להורים בווצאפ מה היה, ואז זה מוריד את האחריות מהילד...
(ד''א, המורה של אח שלי לא שולחת להורים. מאידיאל)

ככה זה בכל שאר הדברים-
אמא אומרת ללכת להתקלח, אז צריך להתקלח. מי שמתחיל להתווכח לא להתקלח, מסבירים לו את ההשלכות של חוסר מקלחת. היינו- סירחון, גירודים וכו'

כנל לגבי צחצוח שיניים- ריח לא נעים מהפה, חורים.

וילד שלא מתארגן- צריך למצוא פתרון להגיע לביס (נסיעה באוטובוס)

האחריות בגיל הזה לא יכולה להיות 100% על הילד, כי בגיל הזה ילד עוד צריך שיכוונו אותו. בעיני דווקא במציאת הפתרון ודרך ההתמודדות האחריות עליו...
רק אומרת שזו שאלה מעניינת ....תהילה 4
אולי אכתוב הגיגים בהמשך
למה צריך להעביר אחריות לילד שלא בשל?אורוש3
מה היתרון בזה?
לא קראתי אחרות אבל כל מה שתיארת יש מחירים גם לילד וגם להורים אז למה כן?
ברור שאני לא מקלחת יחד בן שמונה וחצי. אבל בהחלט אומרת לו להיכנס למקלחת. לא רואה בזה שום בעיה בגיל הזה.
מניחה שעם מתבגרים זה עולם אחר. אבל נראה לי שהילדים שלך עוד לא שם למיטב זכרוני.
כתבו פה המון דברים נכוניםמיואשת******
אז לא אחזור עליהם
לכל תחום אחריות יש בשלות גילאית, והיא שונה בין ילדים, זה דבר אחד.
אהבתי מאד מאד את ההבחנה של @אורי8 בין העברת אחריות לזריקת אחריות.
העברת אחריות מתבצעת בשלבים, תוך התאמה לגיל הילד, חינוך, בדיקה שיש לו את היכולת לעשות את האחריות שהעברת לו (למשל יכולת סדר וארגון לפני שמעבירים שיעורי בית)
והדרגה

זריקת אחריות זה- אין לי באמת כח לטפל בנושאים האלו, מעצבן אולי להזכיר לך, לא מתאים לי לדאוג לזה נוסך לדאגות האחרות שיש לי בחיים וכן הלאה… זה אחריות שלך תתמודד.
ילדים שזרקו עליהם אחריות לפעמים יקחו אותה ממש נפלא ומצוין ונהדר. אבל זה יגיע ממקום של חוסר ברירה. ממקום של הבנה שההורה שלי לא דואג לי, לא באמת אכפת לו אם אקבל ציונים גרועים/אסריח וחברים יצחקו עלי
ולכן אני אדאג לעצמי.
אז הוא יעשה את זה
אבל במחיר לא פשוט לדעתי.
לשיטתי כל ילד צריך להרגיש שההורה has his back לא יודעת איך אומרים בעברית.

ולכן זה חשוב מאד להעביר אחריות. חשוב ללמד בצורה הנכונה, לבדוק שיש יכולות, לבדוק שהגיל מתאים יש ילד מתאים לאחריות הזו ואם לא- ללמד אותה כמו שצריך.
ואז להעביר

וגם כשהאחריות היא של הילד, זה שאני אומר - מותק נראה לי ששכחת לשים את הדאורדורנט היום, לא הופך את זה בעיני לאחריות שלי. היא הבת שלי, אני אוהבת אותה, לא אתן לה לצאת מסריחה מהבית. בדיוק כמו שאם היא תראה אותי לובשת גרביים לא תואמות היא תגיד לי, ולא תגיד- זו אחריות של אמא אם היא לבשה את זה בעיה שלה..

מסכימה מאוד, תודה על הסיכוםאורי8
יש לי בעיה בטלפון,לא מצליחה לכתב פה ארוך. אחרי כמה משפטים, האותיות נהיות מטושטשות, רק פה באתר
אז תודה שסיכמת..
היי!! גם לי זה קורה!!!אין לי הסבר
חשבתי שזה באג רק אצלי🙄
מעודד לגלות שלא🤦
איזה יופי של סיכוםדבורית
אני צריכה להראות את זה לבעלי
אני והוא בשני קצוות של הסקאלה נראה לי
אולי זה יעזור לנו למצוא איזון
תודה רבה 💕מיואשת******
איזה יופי, כתבת מקסים!נגמרו לי השמות

רוצה להגיד תודה לכל מי שהגיבהקמה ש.

בס''ד

היה מעניין מאד לקרוא ואני מרגישה שכל הדיון שהיה כאן הסביר וחידד לי כל מיני נקודות ושבזכותכן אני מרגישה יותר בטוחה לגבי כל מיני דברים.

מתייגת אתכן בהוקרה רבה: @סס, @אור123456, @אורי8, @מיואשת******, @פליונקה (מאד אהבתי את המשל של הדף, תודה!), @שקדיה. (מקווה שהשרשור עזר לך כמו שהוא עזר לי! ברכה והצלחה עם שיעורי הבית ❤),

@בארץ אהבתי, @אין לי הסבר, @תהילה 4 (תודה על ההקפצה, ואשמח לקרוא!), @אורוש3, @דבורית (כיף שהשרשור והתגובות שהיו דיברו לעוד משהי), @+5 (לא הצלחתי לתייג, מקווה שתראי בכל זאת...)

ופשוט תודה על הפורום הזה...❤

נראה לי שטעית בתיוגמכחול
מה ההבדל?😯קמה ש.
בס״ד

עשיתי סמ״ך סמ״ך, זה לא זה? זה אותיות באנגלית?
כן o באנגליתooאחרונה
קרסתי בערב.עוד מעט פסח

מצאתי את עצמי אוכלת לחם עם קוטג' לארוחת ערב, אז החלטתי לפנק את עצמי, להכין סלט טעים לשבת ולאכול ממנו קצת כבר הערב.

הכנתי את הסלט עם הילדים סביבי, ואז שמתי לקטנים שירים בטלפון וישבתי לאכול במטבח.

חוזרת הביתה הגברת בת ה-15 (שקמה ב-12 וכל היום היתה עם חברות), אומרת לי- 'לכבוד מה הם רואים סרט?'.

אמרתי לה- 'כי אני עייפה וצריכה לנוח'

היא אומרת לי- 'אה, אבל להכין סלט מושקע יש לך כח? בגלל זה הם יצאו ככה מופרעים'.

מצאתי את עצמי בורחת לחדר, מקללת אותה בלב.

חצופה ומנותקת, שלא מבינה שמינית ממה שעובר על הורים בימים האלה.

ואני כל כך כועסת עליה על כל הימים האלה, שאני בקריסה והיא לא עושה כמעט כלום בבית (מתבכיינת שעה על זה שביקשתי ממנה לקחת את הכביסה של עצמה!!! לחדר).

ועוד באה בהערות מתנשאות.

עכשיו הקץ' המעצבן, זה שלדעתי זו אמא של החברה שלה שקצת מורידה אותה נגדי. מין אמא כוסמת-חינוך ביתי-טיטול רב פעמי כזאת, שכל היום מספרת כמה כולם נחותים לעומתה.

אוף.

בא לי לצרוח.

יואו! מחרפן בהחלטיעל מהדרום
לק"י

אני מבינה שזה חלק מגיל ההתבגרות, אבל זה לא הופך לנחמד יותר.

🫂

הפתח לאמירה שלהoo

זה ההסבר שלך

אמרתי לה- 'כי אני עייפה וצריכה לנוח'

אני לא נותנת הסברים שמצדיקים את ההחלטות שלי

גם כי אין צורך וגם כי זה פותח אפשרות דיון לא רצויה

הייתי עונה בסתמיות 'רואים' 'ככה'

או מתעלמת מהשאלה

תלוי בטון שהיא נשאלה

נשמע מדויקמתיכון ועד מעון

בדיוקכך.

הבעיה שאנחנו המון פעמים מתנצלות, ממה שאני קוראת אותך את לא חיה את חייך כך ואת צודקת לגמרי, אבל רובינו כן

כןoo

רוב האנשים מצטדקים וגם מתנצלים כששואלים אותם (ובמיוחד נשים)

כדי להגיב אחרת

צריך להיות מודעים להשלכות התגובה ולהתאמן להגיב אחרת

(זו יכולת נרכשת)

בשיח הורה ילד

זה הכי משמעותי

כי ההשפעה של ההורה על השיח היא כמעט מוחלטת

(בניגוד לשיח בין מבוגרים

ששם ל2 אנשים יש השפעה על השיחה

ותגובה אחרת עוזרת

אבל השיח תלוי גם בצד השני)

ממש מזדהה. חיבוק ענקקדם
עבר עריכה על ידי קדם בתאריך א' בניסן תשפ"ו 20:49

משפט כזה היה מוציא אותי מדעתי, כל הכבוד שהלכת לחדר ולא צעקת עליה, אני לא הייתי מצליחה.

מאוד קשה לי שהמתבגרות שלי לא עוזרות בבית בכלל. ברמות שמזעזעות אותי. אצלנו שיחות הבהרה עוזרות, לצערי לזמן קצר מדי...

מציעה לשבת איתה לשיחה ולשקף את המצב מהצד שלך, למשל מה את עשית מהבוקר ומה היא. וכמה היא מקבלת מהבית ולא נותנת. (ארוחות, שימוש בכלים שמישהו צריך אח''כ לשטוף, קניות, הסעות, כביסות וכו') האמת שבעיני זה משפט כל כך חצוף, שהייתי מבהירה בהזדמנות קרובה באופן חד משמעי שלא מדברים ככה לאמא. ושלראות סרט זה הרבה פחות חמור מגאווה וחוצפה... אבל איך שאת מכירה אותה ואת הדינמיקה בבית, תעשו מה שנכון לכם

ווא, נעתקו לי המיליםמתואמת

את אמא מדהימה, שהצלחת לא להגיב לה! אני בטוח הייתי מתפרצת מיד...

האמת, שאולי במצב כזה לא נכון להתאפק, וכן צריך להעמיד אותה במקום מיד - לא מתוך התנצחות, אלא פשוט כהעמדת גבולות, שלא מדברים ככה לאמא בשום אופן.

מניחה שזו לא פעם ראשונה שהיא אומרת פנינים כאלה... חיבוק לך❤️ אולי אחרי המלחמה כדאי לשקול הדרכת הורים, כדי לדעת איך להתמודד מולה...

חיבוק על זה, לא נעים בכללשופטים

אני כן חושבת שצריך לדבר ולשתף, אם קשה בשיחה אפשר במכתב, בסוף אנחנו אחראים על החינוך ואם לא תספרי לה שנפגעת ושזה ממש לא היה במקום איך היא תלמד?

כשהיה לי מקרה דומה והייתי עצבנית ביקשתי מה AI לנסח מכתב ודייקתי אותו עד שהיה נראה לי קולע.

לא בהכרח שזה יעזור ויהפוך אותה 180 מעלות אבל אותי זה הרגיע שעשיתי את ההשתדלות שלי, כי למרות שאני טיפוס  שנמנע מויכוחים יש מצבים שזה הכרחי..

ואי אין לי מתבגרת אבל מעלה לי את הסעיף רק לקרוא🩷לפניו ברננה!

תקראי לה לחדר לשיחה ותלמדי אותה

שכדי ליצור אמא רגועה עם כוחות

אמהות צריכות לאכול אוכל איכותי גם אם זה במחיר סרט.

ושאם יש לה ביקורת שתתכבד ותשמור על האחים או שתעזור קצת כדי שלא תקרסי כשהפרינססה מסתובבת עם חברות.

סתם. לא יודנת כמה חכם להגיד את זה אבל אני מבינה אותך כל כך ושולחת חיבוק.

תודה לכולכן!עוד מעט פסח

הייתי בהדרכת הורים ספציפית עליה, כי היא באמת ילדה שמאתגרת אותי באופן מיוחד (בעלי טוען שזה בגלל 'היא ממש דומה לי. אני לא רואה את זה, אבל כן מעריכה את הדעה שלו, אז כנראה שיש בזה משהו).

אולי אני צריכה לחזור, כי זה כן הועיל לתקופה מסוימת, ועכשיו אני מרגישה ששוב אנחנו מתרחקות.

וכמובן שהחופש הזה שלה, מול כמות העבודה שלי, לא מוסיף רוגע. זה מתסכל ברמות.

אני חושבת שאולי כן יש מקום להודיע לה שהיא לא אורחתלפניו ברננה!
בבית ושמצופה ממנה איקס דברים מסויימים בכל יום (נראה לי עדיף מוגדרים שחוזרים על עצמם, כמו לדוג ארוחת ערב, או כלים וכביסות, ככה את מנטרלת ויכוחים) ואם מולך זה יתפוצץ אז שאבא יקח אותה לשיחה..
הלוואיעוד מעט פסח

אבא שלה באמת מצליח לגרום לה לעשות דברים.

אבל כשהוא לא כאן, אני לא.

היה לה בעקרון תפקיד מוגדר, היא פשוט לא היתה עושה אותו. כשהיינו מתעקשים, היתה עושה עקום בצורה שיותר פוגעת ממועילה.

הקטע שבעלי מצליח להוציא ממנה קצת עזרה (עם תלונות, אבל לפחות משהו), לכן ברור לי שהנקודה היא הדינמיקה ביני לבינה.

גם לי קרה משהו כזה פה ושם כמעט עם כל ילדפילה

אנחנו כהורים אשמים בזה.

אנחנו כל הזמן משדרים להם כמה דברים בעייתיים

1) הורה צריך להכיל כל הזמן

2) הורה הביא ילדים לעולם כך שכל התחזוקה היא בעייה שלו והוא צריך להתמודד עם זה

3) מותר להשתגע בגיל ההתבגרות

4) הורה צריך להיות תמיד חינוכי, נחמד וכספומט

5) אין ילד רע, יש ילד שרע לו

6) הורה צריך להיראות טוב ,לשדר שמחה ולהיות מוכן לכל תרחיש

7) העיקר שילד ישתף אותנו

8) מערכת החינוך לא טובה

9) מורה צריך למצוא גישה לכל ילד ולתת יחס אישי

10) צריך לאהוב את הילד בלי תנאי

יוצא שילדים מקבלים מסר שהם לא אשמים בכלום אף פעם , לא אחראים על שום דבר והורה צריך לשמוח כשבכלל משתפים אותו. וגם אם הם עושים בעיות , הורה עדיין חייב להם כי הוליד אותם.

ומה טוב בכלל בחינוך ביתי או חיתול רב-פעמי? 

הכיוון שלך נכוןמתואמת

אבל פחות אהבתי את הקביעה של "אנחנו ההורים אשמים בזה"...

אשמה עצמית לא תוביל לשום מקום בשום מצב.

יש דברים שאפשר לשנות בהתנהלות ובדינמיקה כדי לנסות לשנות, אבל יש גם אופי מולד של ילד, שההורה לא אשם בו... (וגם הילד לא, כמובן, וצריך לעזור לו ולכוון אותו לטוב - ככל האפשר)

..הרמוניה

נכון זה לא אשמת ההורים זה אשמת התרבות

ההורים שלי לא שידרו לי את רוב הדברים שהיא כתבה, בכל זאת איכשהו קיבלתי את זה מהסביבה

והתפיסות האלו יצרו לי ביקורות שונות על ההורים שלי (מודה בצער)

אין ספק שאם גם ההורים מושפעים מהחשיבה הזאת זה יותר רציני

..הרמוניה

סליחה על הפלישה, תגובה גאונית. ומאד מעוררת מחשבה

תראי יקרההפי

קודם כל כואב לקרוא את זה , ואין ספק שאת חשובה קודם כל ורק שתשקיעי בעצמך יהיה לך את הסבלנות להשקיע באחר(:

אז לא להזניח את עצמך תמיד לחשוב עליך , גם בנקיונות גם בבאלגן .

5 דק קפה לפני עם עוגה .. לשבת בחוץ לשמוע רגע שיר שאת אוהבת .. זה לא חייב להיות הפסקות של חצי יום. ( וגם זה מותר )

לגבי הבת שלך 2 דברים

1. היא מנסה לדבר איתך ( גם אם עקום , היא רוצה תשומת לב , לפעמים ילדים עוקצים דווקא במקום שכואב , כי כואב לה משהו , בדרך כלל זה שלא רואים אותה מספיק .. תנסי מתי שאת נינוחה ואין לך עומס לדבר איתה ככה בכיף. . ובלי מגננות .

2. יש פה גם חוסר כבוד , זה לא אומר שהיא רעה זה בדרך כלל אומר שעובר עליה משהו , אבל זה לא צריך לצאת עליך .

תגידי לה אני מבינה שחשוב לך החינוך שלהם ( באמת ולא בציניות) עם זאת תביני שאת מתנהגת בחוסר כבוד את קודם כל מזלזלת בעצמך ובי כאמא 

( גילוי נאות אמא אני לא , אבל עבדתי מלא עם ילדים ונוער עם בעיות התנהגות)

תודה לךעוד מעט פסח

באמת אחרי שנת לילה אני מבינה שהיא רצתה לקבל קצת זמן של קשר ויחס.

אולי היא קיוותה ששמתי לאחים שלה סרט כדי שאוכל לדבר איתה רגוע, והתאכזבה שלא זו היתה הסיבה...

האמת שמהחוצפה עצמה אני כבר לא מתרגשת.

מבחינתי זה כמו שלקטן בורח לפעמים פיפי- מתחלקות לה אמירות פוגעניות, אני הולכת עד יעבור זעם.

היא יודעת מה מותר להגיד ומה לא, ובדרך כלל אני לא כזה מתרגשת מפליטות פה שלה (אבל, כמו שכתבתי למעלה, זה גם היה משהו קיצוני, וגם היא תפסה אותי בזמן שגם ככה הייתי על הקצה).

לפחות עברנו את השלב שהיא אומרת את זה בצרחות...

את מדהימה באמתהפי
זה נשמע שאת בעין טובה ומכילה את הסיטואציה יותר מכל עצה טובה שאפשר לתת 
קשוח עכשיו, קשוח עוד יותר עם מתבגריםמתיכון ועד מעון

בטח בזמן הזה. היו לנו לא מעט פיצוצים קולניים עם המתבגרים (בעיקר אחת מהם) כולל בדיוק בשנייה שאחותי הגיעה לקחת משהו ושמעה צרחות הדדיות, זה לא ממקום שאומר שזה בסדר, רק לנרמל שזה קורה ולכולם, כולנו על הקצה

אני חושבת שטוב שאת דואגת לעצמך, וזה גם אולי לא סבבה שהיא קמה מאוחר, אבל הרבה נוער בגילה קם סופר מאוחר.

צריך למצוא זמן רגוע לדבר איתה לשמוע מה יושב עליה ולמסות למצוא דרך להציב דרישה וגם לראות אותה.

בהצלחה יקרה!!!

אני באמת מרגישה שהיא מתפספסת ליעוד מעט פסח

יש כל כך הרבה דברים הישרדותיים, sos שחייבים לעשות בדחיפות- שאין זמן לילדים שהם לכאורה עצמאיים ומסתדרים לבד.

אולי זאת היתה קריאת השכמה לראות אותה יותר.

מצד שני, בכנות, איפה אני מכניסה גם את זה ללו''ז???

אוף.

קשה להיות הורים במלחמה.

לגמרי קשהמתואמת
ואל תאשימי את עצמך על מה שאת לא מצליחה... תנסי לבדוק מה סדר העדיפויות הנכון לך עכשיו (אולי למשל אפשר לוותר על הלימודים של האמצעיים כדי שתוכלי לשים לב יותר למתבגרת? אולי איכשהו יש מקום להוריד סטנדרטים בסדר של הבית? אולי אפשר לשלב בין דברים, ודווקא תוך כדי שאת מסדרת להזמין אותה לדבר איתך? מה שנראה לך שתהיי מסוגלת לו עכשיו❤️)
זה ממש לא נאמר בשיפוטיות, מקווה שזה ברורמתיכון ועד מעון

אם תצליחי למצוא אפילו כמה דקות, רצוי בשעות הלילה שהקטנים כבר לא מסביב, לדבר איתה טיפה, ובעיקר להקשיב לה, זה מצוין. תנסי, רק אם יתאפשר.

זה באמת באמת קשוח

כל כך מכירה את זהאורי8
קרה לי עם חלק מהמתבגרים. זה מעצבן ופוגע ברמות אחרות... הגדולים שלי מעל גיל 20 ויש חי כבר נשואים. וטם זה מעודד אני יכולה לומר שזה מאוד מתעדם בהמשך, והם מתחילים בשלב כלשהו לראות אותך...ושאני ממש מנסה לעבד על עצמי לא להפגע אישית).לא תמיד מצליחה... רק בשבוע שעבר היה לח ענין דומה עם הבן שלי) . אני כן חושבת שכדאי לדבר איתה בזמן רגוע( אולי את ובעלך יחד) על איפה היא יכולה להיות שותפה בבית . ואחרי שנרגעת מהפגיעה הכל כך מוצדקת גם להיות המבוגר האחראי ולהמשיך את הקשר ולהיות אמא שלה  אפשר גם לנסות לומר שמה שאמר פגע בך כי את עובדת קשה ומותר לך לפנק את עצמך בלי להכנס לדיון על זה. ואז פשוט להמשיך הלאה ושזה לא יגרר לעוד ברוגז ןכעסים.  בהצלחה יקרה, זה לא קל , יכולה לומר שיש לי בת מהממת שדומה לי מאוד והתנהגה בדיוק כך בגיל 15. היתי נפגעת ממנה מאוד ותמיד אמרתי לה מה אני מרגישה אפילו שזה יכל להמשיך את המריבה כי לפי דעתי היא צריכה להבין שאמא היא בן אדם עם רגשות ולמילים שלה יש כח ויכולת לפגוע. אבל תמיד הקפדתי להמשיך הלאה ואחרי שנרגענו להיות אמא שלה לדאוג לה להיות אכפתית. לא נתתי למריבות להגרר .  ב"ה היום היא נשואה ואנחנו במקום אחר לגמרי. 
וואי קשוחתהילה 3>אחרונה

קודם כל נשמע מתסכל ומקומם

הקושי של הזמן הזה והעומס

זה שהגדולה מרוכזת בעצמה, וגם מבקרת, ולא מושיטה עזרה

תחושה שהאמא השניה מורידה אותך

ממש ממש קשוח.

בסוף הכל יושב על החוויה שלנו בתוך עצמנו,תחושה שאולי לא הצלחתי או לא הייתי אמא מספיק טובה היוםוהיא מכאיבה, ועוד יותר אם מישהו מגרד אותה, ופי כמה כשמסובבים את הסכין.

תחבקי את עצמך, תכאבי את התחושה,

ותזכרי שלמרות שזה מה שאת מרגישה כרגע,

הכל בע"ה יעבור ואת בוודאי אמא נהדרת ומשקיעה.

אחרי שתעבדי את מה שנגע בך וטלטל אותך, נשמע ששווה לתפוס שיחה עם הבת על הציפיה שלך ממנה, ובכללי על התחושה ואולי גם על האמירה הזאת (נשמע שגם לה יש תסכולים מסויימים, ושווה אולי לאפשר לה לשוחח על זה כשתהיי פנויה לשמוע)

אבחון פסיכודיאנוסטימשתדלת פלוס
מי מופנה לאבחון פסיכודיאנטסטי?

איך מתבצע?

מה בודקים?

מי מבצע אבחון זה?

בדרך כלל פסיכולוגים קלינייםמתיכון ועד מעון

עושים אולי גם שיקומיים, לא בטוחה

לרוב שיש שאלה רגשית עמוקה

עושים אבחון עם כלים רגשיים וגם מבחן אינטליגנציה 

תודה רבהמשתדלת פלוס
האם זה קשור לאוטיזם?
יש אבחון פסיכולוגי לאוטיזםמתיכון ועד מעון

ספציפי לאוטיזם עם כלים מותאמים.

שזה נערך ע''י התפתחותיים, קליניים של הילד וגם שיקומיים החינוכיים שעברו הכשרה 

מוסיפה שלצורך אבחנה של אוטיזםמתיכון ועד מעון
צריך גם אבחון רפואי של רופא התפתחותי או פסיכיאטר 
אצלנו קיבלנו הפניה בגלל חשד לאוטיזםמתואמתאחרונה

אבל בפועל האבחון הזה לא אבחן אוטיזם (צריך אבחון אדוס בשביל זה).

כך שאם זה החשד אצלכם - עדיף ללכת ישירות לאבחון אדוס אצל פסיכולוג שמומחה בזה... (וצריך גם לאבחן אצל פסיכיאטר)

מכירות ספרי שמע חרדיים לנוער צעיר?אנונימית באהב"ה

בשביל ילדה עם דיסקלקציה.

היא אוהבת לשמוע סיפורים מוקלטים, אבל מה שיש בשוק הרגיל כבר לא מתאים לגילה...

ובבית אנחנו קוראים רק ספרות חרדית/דתית תורנית.

לא בדיוק ספריםשופטים

אבל פעם שמענו הקלטות של הרב עמנואל תהילה.

יש לו קטלוג של סיפורים לבחירה במגוון נושאים, אני מאוד התרשמתי, זה לא ילדותי, אבל לא סיפורי אלא ממש סיפורי צדיקים, פרשת שבוע, סביב החגים, סביב מידות 

אולי בפודקאסטים של משפחה יש סיפורים מתאימים לגילהאחתפלוס

יכול להיות שזה יותר לילדים אבל שווה לבדוק

דתי לאומי אבל ממש מומלץדפני11אחרונה
אמיתי המספר
אמהות לבנים מתבגרים- עדיף לבן בכור. האם אתם מעיריםאביגיל ##

לתפילה??

אצלנו הנהגתי כלל בבית שקמים עד השעה 8:15

לכולם. גם למתבגרים וגם לקטנים יותר. כמובן גם לעצמי (זה מאוד מפתה להשאר במיטה בחופשים)

אבל את הבן המתבגר הגדול- בן 15 אני צריכה להעיר מלאא פעמים וזה מתיש אותי וגם מכניס אווירה לא טובה בנינו

מצד שני אם אני אעזוב אותו ואתן לו לקום בשעות מאוחרות, ברור שכולם בעקבותיו...

אשמח לשמוע מה קורה אצלכן

אצלנוoo

הגדול מגיל צעיר קם מעצמו בזמן לתפילות (יש מנינים גם ב9 פלוס ככה ש8:15 זה די מוקדם)

ודווקא הבא אחריו שהוא בן 15 לא תמיד קם מעצמו לתפילה

בעלי מעיר אותו

לפעמים כמה פעמים

אבל בגלל שהוא רגיל לקום (בזמני שיגרה) מוקדם לישיבה

אז לא קשה לו לקום ב8+

כשאנחנו מעירים אותו לישיבה

זה יכול להיות הרבה פעמים

אבל למדנו להישאר עם אווירה טובה גם כשזה לוקח הרבה פעמים

(סבלנות+ התאמת הציפייה למציאות)

בן הגדול תמיד קם לבדפילה

לבן שני בגיל של הבן שלך יש קושי , אז בעלי מעיר אותו אבל לא כל יום. בכוונה העברתי את הכבוד לבעלי מכל מיני סיבות.

בנות מתבגרות ביום חול קמות לבד, בשבת ובחופש יכולות לקום מאוחר . אני לא מעירה.

את ילדה בכיתה ו מעירה בימי חול , בשבת לא.

את קטנים מעירה ביום חול , בשבת לא .

אנחנו מעירים אותםמתואמת

אבל לא יותר מכמה פעמים. (יש לנו בת בכורה ואז שלושה בנים מעל בר מצווה)

לא חושבת שזה נותן דוגמה אישית לאחים הקטנים, לכאן או לכאן... כל אחד עם האופי שלו (והמורכבויות שלו), וכולם יודעים שלא כל האחים אותו דבר...

לא בן בכור אבל יש כמה בנים בגילאי 15-22אורי8

אחרי הרבה ניסוי ותהיה ובנים באופי שונה . החלטנו שלא מעירים. כן אומרים בוקר טוב. מעירים את מי שאנחנו יודעים שחשוב לו לקום. לא חופרים. חלק מהבנים שלנו קמים מוקדם לתפילה וחלק לא, מתפללים במנין מאוחר ולפעמים גם בבית כי אין כבר מנין. החלטנו שיותר טוב להשאיר את זה להתמודדות שלהם עם עצמם ומול הקב"ה ולא מולנו. זה גם לא קשור לכמה הילד תורני. מי שקשה לו לקום זו התמודדות שלו, לא מאבק מולנו. אנחנו רוצים שיקום לתפילה מתוך רצון ובחירה שלו. וראינו שאם זה מולנו זה הופך את זה לענין מולנו. אני לא רואה שזה משפיע על האחים אצלנו. יש 2 בנים שקמים מוקדם ו 2 שקשה להם יותר. והאח בן ה 11 הוא באופי של הקמים מוקדם וזה שאחיו ישן לא קשור אליו. היה נראה לנו שחבל על המלחמות בנושא. ובנות מתבגרות שקמות מאוחר בימי חופש אני לא מעירה. אלא אם כן הגזימו( השעה 12 והן עוד ישנות... )

כשאני מעירה אותו, הוא בסוף קם והולך. רק שזה התפקידאביגיל ##

שלי

ואת זה אני לא אוהבת 

תודה לכל מי שענתה! קראתי מזמן, אבל שכחתי את הסיסמאאביגיל ##

ולקח לי זמן להתחבר

אני שואלת האם בכלל להעיר את המתבגרים, זה בהכרח נכון?

ברור שהוא מעדיף לישון עד שעות הבוצר

מצד שני כן חשוב לי הגבולות, ולשמור על סדר יום ברור.

לקום בשעה נורמלית

מתלבטת בעניין 

כל מקרה לגופופילה

ברור שצריך לשאוף לנפרדות ולהעביר אחריות לילד. אבל לפעמים זה לא מתאים.

אם הבחירה בין להעיר או להגיע למצב שילד קם מאוחר , מפסיד חלק מיום לימודים , אז ברור שעדיף להעיר.

ממה שאני רואה כאמא לכמה מתבגרים , יש היום המון נשירה מבית ספר. גם מלחמה תרמה לזה

אני מדברת על החופש.. שאז הוא לא קם מעצמואביגיל ##אחרונה

בישיבה אני מתארת לעצמי שהוא כן קם בזמן

אני נוטה יותר להמשיך לעמוד על זה, פשוט הוא אומר לי שאת כל החברים שלו לא מכירים ומאפשרים להם לקום מתי שבא להם

אני באמת שומעת דעה כזאת פופולורית

מחנך שצועקנשימה עמוקה

כבר איזה כמה שבועות שאני מרגישה שהבן שלי בן ב9 לא כהרגלו. הוא קצת יותר משתובב ומתחצף, יש לו מין תיקים כאלו בעיניים ואפילו קרה שהגבתי על משהו בצורה לא הכי מכילה והוא התחיל לבכות.

מדובר בילד סופר מתוק וחברותי, שנראה שהכל טוב לו ולא נותן לדברים להשפיע עליו. הוא אהוב על החברים שלו ויש לו קסם אישי. הוא תמיד מסתדר עם הדברים ולעולם לא מקטר.

כששואלים אותו איך היה בבית הספר/בפעילויות תמיד עונה סבבה ונראה מבסוט. לכן היה לי ברור שמשהו עובר עליו.

לקחתי אותו לשיחה אחד על אחד ואמרתי לו שאני מרגישה שהוא לא כהרגלו וכמה שאני אוהבת אותו ואשמח לשמוע מה קורה איתו כי אני יודעת שגם לו פחות נחמד במצב הזה ואני רוצה לעזור לו.

הוא סיפר שיש שני דברים שמפריעים לו. יש 3 ילדים בכיתה שלוקחים לו דברים וזורקים אותם מאחד לשני. הם קרעו לו מחברת וחטפו לו את הכיפה וזרקו מעליו כמו קוף באמצע. הוא ממש היה עצוב כששיתף את זה וזה ממש עשה לי כווץ' ענק בלב והרגשתי את תחושת ההשפלה שלו. טען שהוא לא עשה להם כלום מראש והם עושים את זה בלי סיבה. הוא יודע גם להשתובב עם חברים אבל אף פעם לא עושה דברים כאלו שפוגעים בילדים.

הדבר השני שסיפר היה שהמחנך שלו בשבועות האחרונים ממש צועק. תיאר שהמחנך צעק על הילד שיושב לידו כי הוא דיבר בתפילה ואמר שהוא ממש פחד מזה ואחר כך ביקש לצאת לשירותים כי הרגיש שהוא צריך להירגע. הוא לא צועק עליו ישירות, אלא על חברים אחרים. הוא סיפר את זה עם דמעות בעיניים ואמר שזה גורם לו לפחד מהמחנך.

עכשיו, הנטייה הטבעית שלי במקרים כאלו שעולים בכיתה היא לפנות למחנך ולדבר איתו ישירות על מנת שיהיה מודע ויתערב באירוע. אבל עכשיו אני תקועה. לא יודעת אם נכון לפנות למחנך ולומר לו שהבן שלי מפחד כי הוא צועק. וגם לא בטוחה שהבן שלי ישתף פעולה עם המחנך לגבי הילדים שקשה לו איתם, בגלל שהוא לא סומך על המחנך ככה.

כמובן שלבינתיים אמרתי לו כמה אני שמחה ששיתף אותי ועכשיו אני יודעת מה עובר עליו. ניסיתי לחזק אותו כמה הוא חזק בפני עצמו ולהשתתף איתו ברגשות הקשים שעולים מתוך הסיפורים שלו.

אבל אני ממש רוצה לעזור לו מעבר ואשמח להצעות מה הדרך הכי נכונה לעשות זאת. לפנות לרב? לפנות להורים של הילדים הספציפיים? ליועצת?

קשה לשמוע שהילד שלנו עובר דברים כאלה...מתואמת

נהגת ממש בחוכמה, וכל הכבוד גם לו ששיתף אותך ככה.

נראה לי שהכי חכם לפנות ליועצת. אבל לא עכשיו, רק כשתסתמן חזרה לשגרה, כדי שהיא תוכל לדבר בדברים האלה בזמן אמת.

איך הוא עכשיו, כשהוא נמצא בבית ולא באזור הפעולה הקשה? איך הוא מושפע מהמצב?

הייתי5+אחרונה

כן מדברת עם המחנך. המחנך בבעיה, הוא צריך להשליט סדר בכיתה וללמד. זה מאוד מאוד קשה. בנוסף יש מורים שהקול שלהם גבוה יותר ממורים אחרים ונשמע יותר מאיים. הם לא תמיד מודעים לזה. גם בגלל שתלמידים לא ממש מקשיבים, הם נאלצים לצעוק לפעמים. יש ילדים רגישים (גם לי יש כאלו, וגם אני כזאת) שצעקות מלחיצות אותם. במיוחד רואים את זה שהם נבהלים מצעקות על מישהו אחר. כי אם זה היה עליהם זה היה מובן, אבל על מישהו אחר זה כבר רגישות גבוהה יותר.

שיחה כנה עם המחנך, יכולה להועיל, גם כדי להכיר את המחנך ודרכי הפעולה שלו, גם שהמחנך יהיה יותר מודע לילד שיושב בכיתה ומפחד ממנו, וזה בטח לא הכוונה שלו. (בד"כ, לא מכירה). לפעמים פיתוח של קשר אישי עם המחנך יכול לעזור ליותר קרבה והרגשה יותר בטוחה.

להסב את תשומת ליבו של המחנך לילד השקט בכיתה, זה חשוב. וחשוב גם לשתף אותו במה שקורה בין הילדים. המורים לא נמצאים עם הילדים כל רגע וממש חשוב שמחנך ידע גם מה קורה בהפסקה.

אפשר לאמר לו שתשמחו שידבר בכיתה על נושא כזה או אחר בלי להזכיר שמות של ילדים. האירוע נשמע כמו התחלה של בריונות, כדאי לגדוע אותה כבר עכשיו.

אבל נראה בכלל מתי יחזרו ללימודים...

(הבן שלי בתחילת השנה שמע מי יהיה המחנך שלו וממש התבאס ולא רצה ללכת ללימודים כל יום. היו לו דעות ממש גרועות עליו בגלל שפעם הוא לימד אותו וגער בו, או משהו כזה. אבל כמה שיחות שלי עם המחנך ויותר תשומת לב אישית של המחנך לבן שלי והתיחסות אליו בכיתה בצורה שמותאמת לו, באמת שינו את היחס של הבן  שלי למורה הזה. לפני כמה זמן המחנך יצא למילואים ועכשיו הבן שלי מתלונן על המורה המחליף ומתגעגע למחנך 😆). בהצלחה ממש, רוב המורים הם אנשים טובים שרק מנסים לעשות את העבודה שלהם. זו אחת העבודות הכי קשות שיש (מניסיון). לפעמים הם גם עושים קצת טעויות. כדאי לבא בעין טובה על המחנך וממקום כזה לשוחח איתו.

בהצלחה

כמה אתן משלמות על משלוחי מנות לגדולים?1289

בעקבות דיון עם הגדולים יותר בבית (שלוש עשרה וחצי ו11)

כמה אתן מסכימות לשלם על משלוחי מנות לילד?

היה כאן דיון מעניין

ונשים רגע בצד את האופציה של הכסף שלהם…

ועל מה זה יושב כי אני יודעת על מה…

לא יודעת בדיוק כמהoo

כי אני לא מתעסקת עם זה

אבל מגיל צעיר הם מכינים משלוח שכולל

שקית מעוצבת כלשהי

פחית/ טרופית

חטיף כלשהו

כמה ממתקים קטנים

הם מחלקים בין 5-15 משלוחים כאלה

תלוי גיל/ ילד

תלוי כמה משלוחים יש בסך הכליעל מהדרום
עבר עריכה על ידי יעל מהדרום בתאריך ו' באדר תשפ"ו 9:27

לק"י

אצלינו לארבעה ילדים יצאו בערך 20 משלוחים,

כך שמבחינתי גם 10 למשלוח זה בסדר. השנה יצא פחות. נראה לי סביב 6-7.

אנחנו לרוב קונים משלוחי מנות עבור מה שנותנים בכיתהבארץ אהבתי

שזה בא עם הגבלה של כמה ממתקים מותר לשים שם (2 או 3 בד"כ).

בפורים עצמו הם מביאים הרבה משלוחי מנות (הבת שלי בת 12 מן הסתם תכין לכל החברות בשבט ולמדריכות). אז אני מעדיפה להתבסס על משהו שמגיעים בבית (עוגיות מכמה סוגים), ומוסיפים לזה חטיפים/ממתקים שאנחנו מקבלים במשלוחים שמביאים לנו (גם ככה נשאר לנו אחר כך הר של ממתקים...)

זה אומר שצריך להכין כמויות אסטרונומיות של עוגיות,שופטים
לא? 🤔

אני בדרך כלל מכינה בצק פריךבארץ אהבתי

מהמתכון השני בחתימה של @יעל מהדרום, ומכינים מזה הרבה עוגיות מכמה סוגים - עוגיות בצורות (עם קורצנים), עוגיות ספירלה (צובעים חלק מהבצק בחום עם קקאו בשביל זה), אם יש כוח אז גם עוגיות דובים (דורש יותר השקעה אבל הילדים אוהבים).

ולפעמים הגדולה שלי מכינה גם עוגיות שוקולד צ'יפס.

בדרך כלל שמים בכל משלוח מנות כ-4-5 עוגיות, אורזים יפה בשקית צלופן, ולפעמים גם מוסיפים משהו מהממתקים/חטיפים שקיבלנו.

לפעמים אורזים כמו סוכריית טופי (בשקית צלופן ארוכה, קושרים משני הצדדים כמו סוכריה גדולה), ולפעמים הילדים מכינים לפני פורים מארזים למשלוחים שלהם בצורת ליצן, כמו פה -

זה לא יוצא משלוח ענק, אבל כן כזה שכיף לקבל. והילדים אוהבים את ההכנות, זה חלק מאווירת חודש אדר...

אוי זה מתוקשופטים

איך עושים את הליצן? הוראות לידיים שמאליות בבקשה 😅

מתי את מכינה ומתי אורזת? 

פה יש קצת יותר פירוטבארץ אהבתי

משלוח מנות קטן עם המון יצירה | נעמה ואני רעיונות לעיצובים מתוקים

לא חייבים לעשות בדיוק כמו שם.

בגדול העיקר זה ריבוע/מלבן לגוף הליצן, עיגול לראש (מציירים פרצוף, אפשר להדביק עיניים זזות), משולש לכובע, ומלבנים ארוכים לידיים שמחבקות את הכוס (אפשר להוסיף בקצה כפות ידיים, בעיני יוצא חמוד גם בלי צורה ברורה של ידיים..). לא צריך להיות מוכשרים בשביל שיצא טוב.

בדרך כלל את העוגיות אנחנו מכינים בשבוע שלפני פוריםבארץ אהבתי

צריכים למצוא לזה יום השבוע.

את הליצנים הילדים מכינים בעיקר לבד, לפעמים אני קצת עוזרת להם לגזור את החלקים. (בפעם הראשונה עשינו ביחד, אבל עכשיו הם כבר מנוסים...)

בערך 5 אולי טיפה פחותחילזון 123
עבר עריכה על ידי חילזון 123 בתאריך ו' באדר תשפ"ו 17:55

נניח שקית שוקו ועוגיות ביתיות (היה עכשיו 8 שקיות ב15)

או פחית/בקבוק מיץ (משהו מהמבצעים) וחטיף ממארז או חטיף שוקולד קטן

או כמה חטיפים/ממתקים ממארזים

לא זוכרת בדיוקמתואמת
אבל עקרונית אנחנו קונים מארזים של ממתקים, ומסכמים איתם שהם יכולים להשתמש בזה, ואם הם רוצים להוסיף (למשלוח גדול יותר או לכמות גדולה יותר של משלוחים) הם יכולים להכין בעצמם מאכלים (כמו פופקורן, עוגיות וכדומה) ולהוסיף למשלוחים.
10 שח למשלוחאשת מקצוע
ישלי בת 11.5 ובת 10פלספנית

בעזהי"ת

קונה דברים שנחשבים בעיניהן 'שווים' בהזדמנויות משתלמות, כך שהמשלוח יוצא שווה ובעלות נמוכה. 

בד"כ סביב 4-5 שקלים, השנה הגענו ל6.5 וזה כולל את הכל (אריזה וכו'). 

ספציפית השנה לכל משלוח יש כוס ובו ממתק שווה של מקלות גומי עם ג'ל לטבילה וסוכריות קטנות לציפוי, חטיף קטן פשוט, סוכריה על מקל מהסוג השווה, סוכריות קופצות, שעון סוכריות, ובתוך המכסה של הכוס- סקוושי קטן ויד נדבקת (לגדולה במקום היד הנדבקת יש מחזיק מפתחות חמוד של דובי). 

זה יצא 4.5 שקלים למשלוח, אבל הן נורא רצו להביא גם בקבוק שתיה קטן אז זה עוד שני שקלים למשלוח.. 

יש שנים שהן עשו ביתי, נדמה לי ששנה שעברה הן הכינו כמה סוגים של עוגיות וארזו יפה, הייתה שנה שהן הכינו עוגות אישיות (בתבנית אינגליש-מיני) ואת השם של החברה משוקולד, כל פעם משתנה.. אבל זה סדר הגודל של העלויות.

הנשה הסתבכתי עם זה באמתפה משתמש/ת

כי הזמנתי מראש בזול מארזי חטיפים וֶסוכריות ומיני שוקולדים לכולם.

ואז הגדולה החליטה שהיא רוצה יותר מזה

אז נתתי לה עוד חטיף מיוחד בנוסף וגם זה כנראה לא היה נראה לה מספיק והיא רוצה להביא ללפחות 11 בנות רק היא.

אז את הפחית שרצתה להוסיף- היא קנתה מכספה. הרגשתי 'שה לא נכון להרגיל אותה לכזה רף גבוה ורק לה ואז בהמשך כולם יצפו להצטרף לרף הזה וגם ככה הז חג כהז יקררר

אז התלבטתי אם זה היה הגיוני שקנתה את הפחיות מכספה

באמת התלבטותיעל מהדרום
לק"י

אני כן מבינה שבשלב מסויים לגדולים מתאימים דברים אחרים. אפשר להחליט שבמקום 2 דברים זולים- לשים משהו אחד יקר יותר/ יותר מיוחד.

לדעתי זה הגיונירוני 1234אחרונה

אני השנה קניתי לגדולה פחיות כי היא נתנה רק ל-4 חברות אבל החבאנו את זה מהקטנים…

בעבר אמרתי לה שאני מוכנה לקנות רק X ממתקים בכל משלוח ואת השאר היא השלימה ממשלוחים שקיבלה 

דילמת יום הפיג'מות השנתית124816

כבכל שנה הגענו ליום הפיג'מות ואיתו הדילמה הקבועה.

מה יותר פאדיחה?

ללכת לבית הספר עם פיג'מה או ללכת לבית הספר עם בגדים רגילים ביום פיג'מות?

הצעת הפשרה של ללבוש מכנסי פוטר וחולצת גלופה, נפסלה באמירה נחרצת:"או פיג'מה פיג'מתית או בגדים רגילים"

ואולי הפתרון לשבת על הספה ולהתלבט עד שיסתיים יום הלימודים?

*פיג'מה, לאלו שפחות מכירות את המושג, הוא בגד שנועד במקורו לשינה, אך משמש בעיקר ליום פיג'מות, כי למה לא לישון עם הבגדים...

אהבתי את הכתיבה😂יעל מהדרום

לק"י

היו שנים שבאמת קניתי לילדים פיג'מות במיוחד לכבוד היום הזה, כי הם ישנים עם בגדים מאידיאל😅

(האידיאל שלי כמובן).

עדכון מהשטח124816

יצא סוף סוף לבית הספר,

הפתרון:

פיג'מה ועליה בגדי יום יום, כלומר לדחות את הדילמה להמשך...

יפה. חשיבה יצירתית😅יעל מהדרום
ועכשיו, למי יש מקלט ולא ממ"דמתואמת

יש מסיבת פיג'מות קבועה פעמיים-שלוש בלילה😅

(גם אצלנו לא לכולם יש פיג'מות אמיתיות, וזה אכן פדיחה כשצריך להציג את הפיג'מה לראווה...)

עברנו לפני מספר שנים מדירה עם מקלט לדירה עם ממד124816

באזעקות הראשונות אחרי המעבר, לילדים היה חסר ממש המפגש עם השכנים.

השבת עשינו קצת השלמה, כשירדנו למקלט של בית הכנסת, המשמש גם את השכנים, באזעקה שהיתה מיד בסיום קריאת זכור ושרנו שם שירי פורים בצותא, כולל פועלי בניין מהודו שמתגוררים ליד, וגם הצטרפו לשירה.

😅 ממש מהודו ועד כוש היה לכם!מתואמת
🤣יעל מהדרוםאחרונה
סקר על בנים בגילאי יסודיאבןישראל

בנים בגילאי 6-10

באיזה שעה הם חוזרים מהבית ספר/ תלמוד תורה?

ומה הם עושים אחרי צהרים/ איזה עיסוקים יש להם?

האם כל הפעילויות שלהם אחרי צהרים עם חברים או לא דווקא?

תודה ממש לעונות

זה יעזור לי ממש

רגילאבןישראל
ב8

אולי יעניין אותך