אני קורא פה ושם בפורום ורציתי לשתף בנושא שמאד כואב לי. אנשים רבים יגדירו אותי גם כ'שדכן', בנוסף לזה שאני מחפש בעצמי זוגיות, וזו הפרספקטיבה ממנה אני כותב וחשוב לשים את זה מראש על השולחן. זה קצת ארוך, תחזיקו ראש![]()
אז ככה, לאחרונה, בקבוצות פנימיות של שדכנים עולה הטענה לפיה צריכים להתחיל לגבות עוד כסף באופן תקופתי – תשלום חודשי עבור החיפוש שלנו לטובת מבקשי הזוגיות. שדכנים מסוימים כבר התחילו לדחוף את הנושא בפלטפורמות שונות במטרה ליצור נורמה שכזו, בין היתר בכתבות ופרסומים כאלה ואחרים בנושא שאני מניח שנחשפתם אליהם, בין היתר באתר זה.
אז לפני ששדכנים יתחילו לגבות מכם כסף נוסף, חשוב לשאול – למה זה נצרך? האם זה מהלך נכון? האם יש חסרונות למהלך?
נתחיל בטענות הנפוצות המעודדות תשלום חודשי קבוע לשדכנים:
'תוספת התשלום תמריץ את השדכן לעשות מאמצים לחתן אותך' – למעשה, נראה שתשלום חודשי יוצר אצל השדכן אינטרס מובהק שתישאר רווק והכסף ימשיך לזרום אליו כל חודש. זה גם לא חייב להיות בכוונה, אלא בתת מודע. בסוף כולנו בני אדם.
'גם השדכן צריך להתפרנס' – אין על כך חולק, אבל הפרנסה תבוא מתשלום על הצלחות (תשלום כזה כבר הפך לנורמה ב"ה).
'היי, אבל אני לא מצליח להתפרנס מתשלום על הצלחות' – מי שמצפה להתפרנס רק משדכנות, ולא רואה הצלחה, שיפרוש/ יפרוש חלקית מהתחום, או שיעסוק בזה לשם שמים. אני עדיין לא מכיר מישהו ששילם למתווך דירה שלא מצא את דירת חלומותיו. מתווך לא מוצלח מחפש עבודה אחרת.
טוב, אז נראה שאין סיבה אמיתית לגבות תשלום חודשי, אבל האם יש סיבות שלא לעשות את זה?
קודם כל, זה עוול לגבות כסף ללא הצדקה. זה עוול עוד יותר גדול כשמדובר ברכיבה על מצוקה של אנשים שנמצאים עם הגב לקיר - רווקים שמשוועים לזוגיות![]()
כהנחת עבודה, נניח ששדכן יגבה 180 שקלים לחודש, כלומר מי שירצה להיעזר ב3 שדכנים, לצורך העניין, ישלם הו"ק של 540 שקלים. סכום מכובד לכל הדעות. אז מה יעשו מי שאין להם, ואין להם הורים שיכולים לתמוך בהם כלכלית? ביינישים, סטודנטיות, חיילים ועוד.
'גם בתחום הרפואה יש רפואה פרטית למי שמוכן לשלם יותר' – אז זהו שבתחום השידוכים אין 'שדכנות ציבורית', יש רק מגזר פרטי, המדינה לא ממנת שירותי שידוך לאזרח. חוץ מזה, שדכן לא השקיע כמה שנות חיים כדי לרכוש תואר בשדכנות, אז די עם ההשוואות.
'מי שאין לו שילך לשדכנים שלא לוקחים תשלום חודשי' – שדכן יקר (תרתי משמע), ממה נפשך, אם לדעתך ראוי לקחת תשלום חודשי, אז לא אמורים להישאר שדכנים כאלה, ובוודאי שהם יתמעטו בצורה דרמטית אם זו תהיה נורמה. או שאולי אתה מאמין שרק לך מגיע לקבל תשלום חודשי?
אז מה יהיה על אלה שאין להם? 2 אפשרויות – או שהם יוציאו כסף שאין להם, או שהם ייאלצו להמתין לשלב בחיים שיאפשר להם לשלם הו"ק כזו, כלומר, גיל הנישואין יעלה.
אני קורא גם לרווקים, ובעיקר לשדכנים שאולי קוראים פה ואולי גם שותפים באחת הקבוצות, בא נעשה חושבים שוב, האם לשם אנחנו רוצים ללכת? אם שואלים אותי, נכון לחזק את הנורמה לשלם סכומים נאים מאד על הצלחות, ואולי גם דמי רצינות והרשמה סמליים, אבל תשלום חודשי יהיה הרסני עבור הרווקים, ובעיקר עבור אלה שאין להם.
במשפט - אם אתה מוצלח תתפרנס מההצלחה, אם לא, על מה אתה גובה כסף?
אשמח ממש לקבל פידבק מכם, גם רווקים שישלמו את המחיר, וגם שדכנים שאולי קוראים פה במקרה.