לאיודע אם לפה או לצמ"עתילי חורבות
אבל מה דעתכם/ן?

כתבה צופיה לקס:

#לחשב_מסלול_מחדש
#חינוך_מעורב_וחזרה_לנורמליזציה
פוסט טעון.... סליחה מראש.

אז כמעט כולם נדבקו.
שזאת בשורה מצוינת כי אחרי חודש וחצי של בידודים מיציתי.
מהצד השני היה לי יותר מדי זמן להתעמק בנושאים שפעם הייתי פעילה בהם ונשכחו מלב.
הימים האלה זיכו אותי בשיחות מ2 נשים מהממות רווקות שפעם הייתי איתן בקשר, גם הן נדבקו כך שהשיחות התנהלו בנחת, על כוס תה ושיעול
וזה מה שהוליד את הפוסט הבא
רק קודם הקדמה.....

*. *. *. *. *. *. *. *. *

לפני כמה וכמה שנים (שש) למדתי הדרכה לחיי אישות במרכז יהל .
הלכתי ללמוד בעקבות "לעולם לא מאוחר" רציתי לנהל את השיח וההרצאה ללא תיווך ולהתמקצע.
בהמשך התחלתי ללוות זוגות בדרכם לעולם המערכת היחסים המינית שהיתה כה סבוכה עבורם
ושמחתי לפרום יחד איתם את הקשרים ולסייע להם לגלות בתוכם את היופי, הפשטות והאינסופיות שבמעגל האינטימי.
שום דבר שעשיתי בחיי לא דמה לזה.
הרגשתי שכל זוג שמוצא את הסיפור המיני שלו עושה נחת רוח בשמיים. הרגשתי איך סבא שלי, הרב גץ בכבודו ובעצמו מחבק את הזוגות בצאתם מהמפגש (במפגשים הייתי משתמשת הרבה בתפיסות העולם של סבא בעניין הזוגי)

אודה , יש לי חולשה לכל מה שקשור בזוגיות.
זה התחיל בליווי זוגות לפני החתונה, המשיך לשידוכים שעשיתי/נו לאורך השנים ( יעל ונתנאל, תמר ונחמיה, אריאל ותהלה, בנג'י ואביטל ועוד 2 זוגות שהתגרשו ) ועוד זוגות שבאו להתייעץ, לשתף או סתם לחלוק
אחד הדברים ששמתי לב אליהם בצורה מובהקת היה הפער המטורף בין זוגות שגדלו במסגרות מעורבות (יסודי, חטיבה ותנועת נוער) לבין זוגות שגדלו בחינוך נפרד (שוב, יסודי, חטיבה תנועת נוער ואפילו ש"ל- ישיבה)

לפעמים הייתי יושבת המומה מול בחורים/בחורות שמעולם לא שוחחו עם בני/,בנות המין השני.
שלא מכירים את האנרגיה הזאת, שלא יודעים כלום מחוויה אישית על האופי, על המנטליות או עליהם עצמם במרחב המין השני.

אפס מודעות, אפס הבנה, אפס טבעיות.
אם היה לי הכח הייתי מפרטת אבל ברור לי שכל מי שקורא את השורות האלה יודע על מה אני מדברת.

ירדנו מהפסים, חברים.
ירדנו.
אני זוכרת ילדות כלכך בריאה בישוב בו גדלתי.
סניף מעורב אחרי יסודי מעורב (עם הפרדות לשיעורים מסויימים אני חושבת, אפילו בזה אני לא בטוחה)
אני זוכרת ערבי שירה (כן, שרנו רק בחבורות בלי שירת נשים)
אני זוכרת איך ידענו לשמור ייחוד, כי היינו יושבות עם בנים (לא נראה לי שבני נוער יודעים היום בכלל מה זה בתנועות נוער נפרדות)
וגדלנו נורמלים, גדלנו שמחים, שפויים ובריאים.
בבקרים סרגנו לבנים כיפות, בערב היו מודדים.
הם היו צוחקים עלינו בשבתות ארגון.
הדרכנו יחד
וידענו איך בנים חושבים
והם ידעו שאנחנו חופרות
והיינו צוחקות על הדיבור הקצר והלא ברור שלהם.
והם על הבכיינות שלנו
וזה היה נ.ו.ר.מ.ל.י!!!!!

היום בחורה בת 18 יוצאת לחיים בלי מפגש אנושי עם נער, והפוך. המפגש האחרון היה בגן ומאז, מרחוק מאוד
ועל ההעדר הזה אנחנו מבקשים
שיבנו זהות נשית מול גבר (ולהיפך)
שידעו את הפער וישמחו בו
שיבנו זוגיות משלימה טבעית
שיבנו אינטימיות פתוחה

איך?
תסבירו לי איך?
מה היתה הנקודה שהחליטו אי שם בחמ"ד או אני לא יודעת איפה
שבנים ובנות כבר מכיתות א,ב,ג לא ילמדו יחד
שילדים בתנועת נוער (מכיתה ד') יהיו רחוקים זה מזה (שבטים שונים, לפעמים גם מבנים שונים)
באיזו נקודה אימצנו את הגישה החרדית
ולמה??!
למה לעזעזל?
ואיך זה הפך לנחלת הכלל?

במקום לפתח כלים- ברחנו
במקום לדבר על דברים- סגרנו
במקום להיות מנהיגית- השתפנו

תבינו ואל תטעו. הבחירה להפרדה מגדרים מונעת מפחד ולא מבחירה, הלילות שלנו שקטים יותר כי חלילה לא "יבואו בני המין ההוא ויפגשו בבנות המין הזה" אבל לא רק שזה לא פותר את הבעיה (כי עצימת העיניים שלנו הפכה כוללת גם את המרחבים הציבוריים ואז המוגנות מופקרת) אלא אף מחריף את הבעיה כי הפכנו את בנינו המדהימים למסוכנים, לבעייתיים, לכאלה שצריך להזהר מפניהם (אחרת תסבירו לי למה מתקיימת הפרדה)
אפשר לקיים חברה תורנית++ במעגל מעורב

ואני שונאת את הדרך שבחרנו, אני לא מבינה איך הלכנו בדרך הזאת.

אני גם לא יודעת אם יש דרך חזרה, אנחנו כלכך נטועים בנוחות הזאת שלא מבקשת מאיתנו להתמודד עם המציאות
ובא לי להרחיב עוד על הנזקים אבל אין בי הכח.

הפכנו לבנות יענה
והילדים הגדולים של הדור הזה משלמים את המחירים.
הלכנו לקצה בלי לבחור בדרך אמצע
ברחנו מהטבע.

אני רק מתפללת שהילדים שלנו ימצאו את הדרך חזרה עבור הנכדים שלנו.
רק קודם צריך שהילדים יתחתנו ובשביל זה כידוע, צריך את בני המין השני.
מפתיע, הא?
לא אתייחס בהרחבה. נק' אחת פשוטה. היא כתבה שהסיבהפתחתי ניקק
שמפרידים היא חשש לפגיעות. והרי ברור שזאת לא הסיבה. הסיבה היא שלמעט כמה ת"ח כמו הרב שרלו וכו.
רוב גדול של ת"ח גם בציבור הדתי לאומי סבור שיש להפריד בין המינים הלכתית.
איפה היא כותבת את זה?תילי חורבות
לכאורה המאמר שלה לחלוטין מתייחס גם לפן ההלכתי.
וכדוס על לשעבר ומדריך המון שנים באריאל- אני לגמרי מסכים איתה.
גם בחברה נפרדת צריכים לשעת לא ללכת להקצנה,
לכן למשל עזרא היא תנועת הנוער המועדפת עלי.
מצטטפתחתי ניקק
הפכנו את בנינו המדהימים למסוכנים, לבעייתיים, לכאלה שצריך להזהר מפניהם (אחרת תסבירו לי למה מתקיימת הפרדה)

בכל מקרה. את טענתה בסהכ אני מבין. ברור שזה מורכב. וייתכן שיש מה לדייק.
ובמאמר מוסגר רווקות יש אצל כולם. גם אצל מי שאין הפרדה.
אהה לא ראיתי את זה כחשש לפגיעות דווקאתילי חורבות
אלא את הדרך שלה להציג את העמדה של הצד השני...

בכל מקרה- רואים שבכתיבה שלה יש התייחסות שהיא הרבה מעבר לזה.

גם פה זה נכון אגב, בנוג"ה פעם היו מפגשים והתנדבויות
ויצאו מזה גם לא מעט זוגות...
היום אפילו במפגש כתיבה שארגנו ב"פרוזה"
היו כאלה שלא הגיעו כי "המפגש מעורב"
זה מזעזע בעיני. דווקא כאחד שהיה פעם במקום הזה...

גם בצמ"ע ובלנ"ו היה מפגשים פעם, מנסתם
המפגשי לנ"ו היו יותר מכווני חתונה
אבל המפגשי צמ"ע היו נטו להפגש בכיף...
וואי חידוש!פתחתי ניקק
צריך לשים לב-הָיוֹ הָיָה
א. הוא מדגיש שזה רק בתנועות נוער ולא במסגרות אחרות
ב. גם אם הוא אמר את זה באיזה ראיון במענה לשאלה של כתב, יש סיבה טובה שזה המקור היחיד... הוא לא הלך לפרסם ולשכנע בזה, זה מעיד על רמת החשיבות וההחלטיות שלו בעניין.
ג. בסופו של דבר, גם הוא לא מספיק בכדי להכריע בכף אחת את כל חכמי ישראל... (ויתכן שזו גם סיבה למה שציינתי בסעיף הקודם... וד"ל)
הערותארץ השוקולד
א. תנועת נוער היא מקום חברתי.
ב. המקור היחיד של דבריו שאני קראתי, זה לא אומר שזה המקור היחיד בפועל.
יש מצב סביר שהוא כתב מאמר נרחב בנושא שלא קראתי.
ג. כשטוענים כל חכמי ישראל ויש חולקים אז ברור שהכל הוא לא באמת כל.
ולכן אני לא מחזיק מטענות כאלה
אמנון שפירא מוציא דברים מהקשרםהָיוֹ הָיָה
אין חולק שרבים רבים העדיפו תנועה מעורבת בלית ברירה, על פני כלום ושום דבר.
החשיבה שכל מי שתמך בבני עקיבא סובר שזה הדך לכתחילה היא מטומטמת לגמרי, במחילה. בקצב הזה אין רבנים שאוסרים חברה מעורבת...
א. אשמח לראיות שהוא הוציא מהקשרארץ השוקולד
ב. תלוי מתי התמיכה הובאה, האם במצב בו היו אפשרויות שונות או לא, ומה היה החלופה
תקרא את הדברים שלו, ותגיד אם זה ראיות לתמיכה מהותית.הָיוֹ הָיָה
גם ר' אברום תמך בבני עקיבא, המעורבת. ואף אחד לא יכול למכור לי שהוא חשב שזה גלאט.
הטענה שהתמיכה של רבנים בבני עקיבא המעורבת נובעת כי הם באמת סבורים שמעורב זה לכתחילה - יכולה לנבוע או מרשעות או משטחיות, שתיהן הגיוניות באותה מידה אצל מי שלא זכה ללמוד בישיבה...
תשובות להערות:הָיוֹ הָיָה
א. נכון, מה כאן מוסיף על מה שאמרתי?
ב. אדרבה.. חפש. זה בדיוק הפוך, כמו שכתבתי וכתבו אחרים...
ג. ואני לתומי חשבתי שמי שלמד מתמטיקה מסתדר עם בעיות כאלה
תגובותארץ השוקולד
א. ממילא, ברור שאין ציפיה שהשיחות יהיו רק רציניות בתנועת נוער לדעת התומכים בתנועת נוער מעורבת.

ב. ואם אמצא עוד, מה תגיד?
הרי אתה טוען שזה מקור יחיד.

ג. טעות שנובעת מחוסר הבנה שלך כנראה.
...הָיוֹ הָיָה
א. ראיה קלושה. מה אתה מעוניין להוכיח? שהוא תומך בשחוק וקלות ראש בין המינים? יש פער בין "רק רציניות" לבין התלוצצויות.
ב. תביא, נראה, נדון. בנתיים מדובר בשבריר תשובה שאלישיב רייכנר (יר"ה) טוען שקיבל במענה לשאלה שדחף לו, שוין. זה לא "ר' חיים בספר"
ג. אני מבין שיש לך הגהה או שתיים במסכת אבות, לא? כי כתוב "כל חכמי ישראל בכף אחת" ומיניה וביה כתוב שזה לא "כל". בעיה, מה?
וואו, ממש לא קשור. הוא אמר שזה לא מתאים לאווכלוסיהפלונפון מירוסלב
והמטרה שלו הייתה לפתוח להם בית חינוך. אל תעקם את דבריו ממהלך שלא מגובה בתשובה הלכתית.
מה???ארץ השוקולד
הוא אמר שבתי ספר זה תלוי אוכלוסייה, לעומת תנועות נוער מעורבות שבזה הוא תומך.
לא. זה לא מה שהוא אמר.פלונפון מירוסלבאחרונה
אתה מסתמך על פרשנות מטופשת של כתב במעריב על העובדה שהרב דרורי בסך הכל אמר שהוא גדל בחברה מעורבת ובנו למדו גמרא יותר טוב (ספק מאוד אם העובדה הזאת מדוייקת).
זה הוצאה מהקשר של הוצאה מהקשר.
הרב לא אמר את זה. ולא חילק עם תנועות נוער וגם הוא בסופו של דבר הפריד את החינוך במוסדות הנ"ל, אחרי שזה כן התאים לאוכלוסיה.
לא קשה מדי להבין
--- ---רב שמואל
אני לא מפחד מההפרדה למגדרים

ליתר דיוק - אני שולל הגדרה של ההפרדה באופן חד-צדדי כנובע מפחד.

אני כן חושב, שיש לפחד, כמעט אפשר לומר - מומלץ לפחד - מכך שמפחדים מהמציאות - במקום להתבונן. זה מצב לא בריא - מאוד לא בריא - שמתבוננים שוב ושוב על המציאות, ואומרים: איזה מפחיד לנו! איזה מפחיד לנו! זו הגדרה, לקראת אסון. האם יכול להיות, שיש מי שהפך לבנות-יענה, והדבר היחיד כרגע שהוא זוכר שאפשר לעשות, זה לומר שוב ושוב "אנחנו בנות יענה, אנחנו בנות יענה".
זה עניין מורכב ולא כל כך פשטני כמו שמתואר כאןאחד מיני רבים

רוב הציבור הדתי לאומי נפגש עם המין השני באוניברסיטה ובעבודה, בגיל 23-25. אמנם בגיל 18 אכן אין קשר, אבל בכלל לא בטוח שזה דבר גרוע כמו שהיא מציגה את זה.

לחברה מעורבת יש מחירים כבדים מאוד. ואני לא מדבר על מקרי קצה כמו הריונות וכדומה - אני מדבר על הנורמה. בחברה מעורבת, נערים נמוכים נדחקים לשוליים. נערות שמנות הופכות לבלתי נראות ובלתי נשמעות. כולן מאוהבות בנער עם התלתלים, וכולם צוחקים על ההיא עם המשקפיים. בחברה מעורבת, כל היחס החברתי הופך להיות היררכי: היא יותר יפה ממני. הוא יותר מוכשר ממני. כי הרי יש כאן מבחן עם ציונים: מי יותר מושך בעיני המין השני. בגיל צעיר זה ממש דופק לך את המוח, ויעידו על זה הרבה חברים חילונים שלי.

מבלי להכיר את הגברת, אני מבטיח לה שכל הדברים הללו היו קיימים גם בילדות שלה. אבל היא כנראה נפלה במקום טוב באמצע, ולא טרחה להסתכל למטה ולשים לב.

לעומת זאת, בחברה נפרדת זה כמעט ולא קיים. שם הבנות לא משחקות על הקלף ה"נשי" שלהן, אלא בונות את עצמן כבנאדם. הבנים לא יוצרים היררכיה גברית. זה דבר מדהים! כך יוצאים אנשים בוגרים לעולם.

הרומנטיזציה של "הטבע" היא ילדותית מאוד, ולמרות שהיא מאוד "IN" לאחרונה, זה לא הופך אותה לפחות ילדותית. מבחינה טבעית ונורמלית, ילדות בנות 14 אמורות לקיים יחסי מין עם גברים בני 40. זה גם מה שקורה בחברות של ציידים-לקטים. למה לא? ילדה צעירה ויפה שהגיעה לבשלות מינית, והצייד הטוב ביותר בשבט. הרי עצם העובדה שהיא מתארת כאן, על שמירת נגיעה ואיסור ייחוד, זה דבר לא טבעי בעליל.

אם אי פעם אצליח להתחתן, ואם אי פעם יהיו לי ילדים - חד משמעית אשלח אותם לחינוך נפרד. אני ארצה שהילד שלי יכיר בנות רק אחרי הצבא, כאשר יהיה בוגר דיו כדי להבין את עצמו. אני לא רוצה שיעביר את ילדותו בשאלה הנצחית "מה הבנות חושבות עליי". אני ארצה שהבת שלי תתפתח באופן אישי, ולא תתעסק בבנים ובהתאהבויות ובליחשושים.

אז למרות שהחינוך הדתי בעיקרו די דפוק (וזה עניין לדיון אחר), ולמרות שבהחלט קיימת חרדיזציה בציבור הדתי לאומי, ולמרות שאני מסכים שהפרדה טוטאלית בין המינים היא לא בריאה, עדיין הפוסט הזה הוא פשוט ילדותי. לא אישית נראה שהכותבת גם היא לא בוגרת במיוחד ("זהות נשית מול גבר"? "אינטימיות פתוחה"???) אבל חשוב לכתוב את זה לטובת הקוראים האחרים.

בין קיצוניות אחת לקיצוניות שאתה מתארתילי חורבות
יש גם את דרך האמצע...
סתם שאלהנאור אבאגל

איך אתה רואה את ה"חרדיזציה" בציבור הדתי לאומי?

תקרא את הספר של אורי אורבך ז"ל סבא שלי היה רבארץ השוקולד
ותראה מה הוא משייך לחרד"לים בלבד ותחשוב מה מוסכם במיינסטרים כיום.
(ספר מלפני 20 שנה בסך הכל)

לא בא לומר שהלכנו בכיוון רע, פשוט כדאי להכיר במציאות.
אשמח שתיתן לי כמה דוגמאות מהספרנאור אבאגל
אין לי גישה לספר...
בלי נדר אגיע לזה בשבוע הבאארץ השוקולד
כדאי לקרוא את הספר בכל מקרה, ממליץ לחפש אותו.
ספר מעולה
סתם תשובה (חלקית)אחד מיני רבים

מבחינה פרקטית, כמעט כל הנוער הסרוג הולך לישיבה או מכינה (זה לא היה קיים לפני 20 שנה). קם לנו "עולם התורה" דתי לאומי, אברכים, כוללים וישיבות. כיפות גדולות, התקרבות לחסידות, ישיבות קטנות.

מבחינה אידיאולוגית, חלקים גדולים נוטים לציונות פאסיבית עד חוסר ציונות, ומתייגים את החילונים כולם כמערביים ליברליים חסרי מוסר. ובכלל, כל עניין הדוסיות (בשורוק) זה עניין חדש אצל הכיפות הסרוגות. אתה עדיין מכיר את הציוני דתי "הקלאסי" העורך-דין הבורגני עם השפם, שמחלק קיגל בשבת?

מבחינה פוליטית, חלקים גדולים מתקרבים יותר ויותר לחרדים. ע"ע הר המור.

מבחינה היסטורית, מי שנותן את הטון הדתי כיום בציונות הדתית הוא הרב קוק זצ"ל ותלמידיו. אבל הוא היה בעצם רב חרדי לחלוטין (עם גישה מעניינת כלפי הציונות), ובהחלט לא היה רב דתי לאומי קלאסי, מהסוג של תנועת המזרחי, מפלגת הפועלים הדתיים, והקיבוצים בעמק בית שאן.

אפשר לתת עוד דוגמאות. זה תהליך מפורסם שלא אני המצאתי אותו - הוא קיים כבר עשרות שנים. אגב, גם הציבור החרדי משתנה במקביל, וגם הציבור החילוני.

מבחינתי הדרך שלנאור אבאגל
רבני המזרחי והרב קוק זה כמעט אותה דרך, וזו הדרך של הציונות הדתית, רק לצערי היו כאלה שלקחו את הדרך שלהם לכיוון אחר לחלוטין (ההפך מהקצנה).
הרב מוהליבר, הרב ריינס, הרב שח"ל והרב קוק הם מבחינתי הולכים באותה דרך, וזו הדרך של הציונות הדתית.
אצל כול הרבנים האלה היו ישיבות, כוללים וישיבות קטנות וכיפות גדולות וגם לבוש "חרדי" וכדומה. ו"ההקצנה" הזו שאנו רואים היום זו בעצם חזרה לדרך המקורית שלהם, לאחר ההתפשרות שחווינו.
זו גישה מעניינת, ובהחלט ייתכן שהיא גם נכונהאחד מיני רבים

אבל המשמעות עדיין זהה.

גם אם הייתה ירידה בפונקציית הדוסיות לפני 100 שנה, עדיין זו עובדה שקיימת עלייה בפונקציה הנ"ל בחמישים השנים האחרונות.

וזה נכון גם לעניין ההפרדה בין המינים.

אז אני מסכים איתך בעניין הזה,נאור אבאגל
ואני רואה את התהליך הזה כתהליך מבורך, ולא כמשהו נוראי וכדומה.
אני לא יודע לגבי טוב או רע. דיברתי רק על עצם התהליךאחד מיני רבים

ואם תחשוב על זה קצת יותר לעומק, תוכל לראות שהפונקציה הזו היא ארוכה בהרבה מאשר מאה השנים האחרונות. בהחלט ייתכן שלפני 150 שנה הייתה דווקא עלייה בדוסיות, משום שלפני 200 שנה הייתה ירידה. וכן על זו הדרך.

לכן, אין באמת "חזרה לעבר", משום שלכל עבר יש עבר לפניו, וגם לעבר שלפניו היה עבר משלו. גם "דרך מקורית" לא קיימת, משום שאין מקור: הפונקציה היא אינסופית, עוד מאז החל האדם לרוב על פני האדמה.

התכוונתי לדרך המקורית של הרבנים שהזכרתי.נאור אבאגל
ואתה צודק, באמת לא חשבתי על זה ככה.
אמרת יפהארץ השוקולד
הרב זצ"ל היה חרדי עם גישה מעניינת לציונות? 😂😂הָיוֹ הָיָה
מאיפה אמורים להתחיל לאכול את האמירה המופרכת הזו?

אא"כ הכוונה הייתה לומר שהוא היה דוס/לא היה עו"ד בורגני עם שפם והערינג-לקרדה-קיגל...

אבל רעיונית הוא היה רחוק מאוד מהעולם החרדי, וסוציולוגית, אם ניתן לקרוא לזה כך, הוא היה בדיוק כמו מייסדי המזרחי - הרב ריינס ושות'
אולי כי פיזית הוא לבש שטריימל ופראק ארוךנפש חיה.
רק מבחינה של הלבוש, לא מבחינת המהות.
כנ"ל בנו וכנ"ל ר אברום שפירא זכר צדיקים לברכה.
גם רבני המזרחי בדור ההוא לבשו כך.. לא חילקו להם כיפות סרוגותהָיוֹ הָיָה
לא הבנתי את מה שאתה כותבנפש חיה.
אי אפשר לומר שהוא היה חרדי בגלל הלבוש שלוהָיוֹ הָיָה
כי כללללל הרבנים אז התלבשו כך
אהה. אמרתי אולי מי שכתב את ההערה הזו לא היה מודע למצב אזנפש חיה.
או שחשב כך בפשטות.
רוב החרדים היו כמו הרב זצ"ל בזמנופלונפון מירוסלב
היום סאטמר עבדו טוב מאוד, ועם הרבה כסף, כדי להטות דעות בחברה החרדית גם של מתנגדים להם.

הרב זצ"ל לא היה ממש קרוב לתנועת המזרחי, אם כי היה תומך נלהב של הלאומיות הקדושה שבציונות
זו שאלה מצויינת וחשוב לענות עליה בפירוטאחד מיני רבים

המאות ה-18-19 היו תקופות מאוד לאומיות, בפרט באירופה. המון עמים ולשונות התחילו לחשוב על שאיפות לאומיות. גם הציונות הייתה חלק מהטרנד הזה - היא הוקמה באיזור 1850 כדי לממש מדינה ליהודים בארץ אבותיהם.

הציונות הייתה תנועה גדולה והיו בה פלגים רבים. אחד הפלגים היה גם דתי: זה מה שנקרא "ציונות דתית". הם הקימו תת-מפלגה שנקראה "המזרחי" (כי אם את נמצאת באירופה, ישראל היא בכיוון מזרח), ובה היו רבנים שונים, עסקנים, וגם סתם "עמך ישראל". זו הייתה תנועה יהודית לא קטנה.

כמובן, היו גם תנועות נגד - למשל, תנועת אגודת ישראל הוקמה במקור כתנועה נגדית לתנועה הציונית. אז איך היא הפכה להיות מפלגה פוליטית בתוך המדינה שהקימו הציונים? נו. שר ההיסטוריה מתגלגל מצחוק עד היום.

מכל מקום, המזרחי ניסו לגייס אנשים (הרב מיימון ז"ל קרא לזה "לעשות נפשות לציונות"....), תמיכה וכסף - כמו כל תנועה אחרת - ובסופו של דבר עלו לפלסטינה. שם הקימו קיבוצים ויישובים ברוח התקופה. זו תנועת הציונות הדתית, ואם את מעוניינת לראות איך היא נראתה במקור - הטריחי את עצמך לאחד מהקיבוצים הדתיים בנגב המערבי או בעמק בית שאן, ותדברי עם האדם הראשון שתפגשי שעבר את גיל 60.

הרב קוק זצ"ל (האבא) לא הגיע מהחוגים הללו. הוא הגיע מהאיזור החרדי-ליטאי-ישיבתי, שהיה מקורב בכלל לאגודת ישראל. אבל הוא היה אדם רחב אופקים ובעל מחשבה מקורית מאוד, ועם הזמן, כאשר היה רבה של יפו (וירושלים), מצא את עצמו נוטה יותר ויותר לכיוון הציוני. חשוב לומר שהוא בהחלט לא הפך ל"מזרחיסט": הוא אפילו ניהל איתם כמה מאבקים מפורסמים. כל חייו הוא נע על התפר בין אגודת ישראל למזרחי. למשל, הוא ניסה לייסד תנועה שתאחד בין שניהם (אם אני לא טועה היא נקראה "דגל ירושלים"). תורת ארץ ישראל הייתה מאוד חשובה לו, ולישיבה שהוא הקים לא בדיוק הגיעו ציונים דתיים, אלא בחורי ישיבה ממזרח אירופה. אגב, כולל הנכד של החפץ חיים.

הרב קוק היה בעצם חרדי ליטאי עם נטייה ציונית חזקה. הוא לא שלח את בנו לקיבוץ דתי אלא לישיבות ליטאיות, ולא הפך להיות חקלאי כמו רבנים אחרים ממזרח אירופה. הוא ייסד ישיבה, מה שמאוד זה מאוד לא היה מקובל באותה תקופה, והוא ראה את הציונות במשקפיים תורניות ולא במשקפיים לאומיות-פרקטיות. אני לא חושב שהוא היה תומך בהפיכתו למין אליל (מה שנקרא "הרב זצ"ל"), משום שהוא בעצמו היה אדם עם מחשבה מאוד מקורית ופתוחה.

בנו הרצי"ה היה אדם מאוד כריזמטי ומאוד יוזם, ועודד את תלמידי הרב קוק להיכנס בכל הכוח לשכבות ההנהגה הישנה של הציונות הדתית. עם השנים הם הלכו והפכו לציונות דתיים קלאסיים, עד שכיום כבר לא ניתן להבדיל ביניהם. יותר מזה: הגישה הציונית דתית עצמה הלכה והפכה לרב קוק. יש שיגידו שבאמת היה חסר משהו מהותי בציונות הדתית הישנה, ותורת הרב קוק מילאה אותו. אולי גם התקופה עצמה הייתה מעין מעבר בין פרקטיקה לאידיאולוגיה. אבל זה סתם הרהור.

כמובן, אין בדברים כדי לפגוע בכבודו של הרב קוק זצ"ל. אם כבר, הייתי מפנה כמה חיצים לתלמידיו בעלי העיניים התמימות והגדולות.

הניתוח הזה פשוט לא נכון משום כיוון.הָיוֹ הָיָה
אנחנו מדברים על תקופה שהעולם היהודי התחלק לשומרי מצוות ול"משכילים". בתוך קהל שומרי המצוות קמו תנועות שונות - המזרחי מכאן ואגודה מכאן, אנשי שתי תנועות אלו נראו אותו דבר, אכלו אותם דברים, ולמדו אותם דברים, באותם מקומות, לרוב. אלא שאלו תמכו בתנועה הציונית ואלו לא.
אכן, חלק מאנשי המזרחי עלו לארץ כבר אז והתגלגלו כיצד שהתגלגלו, וכך נעשו הקיבוצים הדתיים ושות', אבל אירוני לומר ש*זו* הציונות הדתית, ואילו כל רבני המזרחי ואנשיו באירופה - לא. אירוני, מגוחך, פתטי פשוט.

הרב עצמו, כמו אנשי המזרחי, היה ירא וחרד, אכן. וייסד ישיבה, אכן. וראה את השאלות כולן - כולל הציונות - בעינים תורניות, אכן. אבל ידידי היקר, כל זה בדיוק כמו המזרחי! הציונות הדתית ההיסטורית והאגדית. הקיבוץ הדתי היה הקוריוז, לא הרב זצ"ל ודרכו! אמנם הוא לא חלק עולם משותף עם המזרחי אלא הקים את דגל ירושלים, אבל קרבתו למזרחי היתה עשרת מונים על קרבתו לתפיסה החרדית. זאת עוד טרם שנעמוד על מהות דרכו וריחוקה העצום מהתפיסה החרדית.
הלא כבר מייסד ומחולל רעיון המזרחי, הגאון המופלא בדורו הרב ריינס זצ"ל, ייסד גם הוא ישיבה, בלידא! כל אנשי המזרחי היו יראים ושלמים ותורניים! והרב הגיע בדיוק מהיכן שהגיעו כל בני גילו במזרחי - מהעולם האירופי הישיבתי הישן והטוב, נכון מאוד. כולם הגיעו ממנו, לא היה בזה שום דבר "חרדי",זה מיסגור עכשווי של משכתבי היסטוריה חרדיים. כאילו שאפשר לצפות שאדם שנולד בתרכ''ה - עשה זאת בקיבוץ הדתי. טוב שלא ביקשת גבעת שמואל....
המחשבה שכל המזרחי היו פוייערים גסים, וזו הציונות הדתית. היא איוולת במקרה הטוב וחוצפה במקרה הרע. ובהתאם - האמירה שהרב זצ''ל - שהיה לא כזה - הוא "חרדי" משום כך, אינה אלא המצאה של מטיפים חרדיים - טיפשים או רשעים, בהתאמה.

עם זאת, ובנוסף על כך, גם כשנבוא ונעמוד על ההבדלים בין העולם החרדי לעולם הציוני דתי - נמצא שדבריך עוד יותר מופרכים. דווקא המזרחי הייתה בעלת תפיסת עולם ליטאית קלאסית, מה שאנו מכנים "חרדית", אלא שהייתה לה נקודה מסויימת של תמיכה בציונות.
ולעומתה, מרן הרב זצ"ל, הרי שידד מערכות והיפך סדרים, הוא ייצר תפיסת עולם שלימה ומקיפה, סדורה ואדירה, החובקת את העולם כולו, את האדם כולו, את התורה כולה, ומאירה את כל אלו באור בוהק וחדש, מנוגד בתכלית הניגוד לתפיסות החרדיות. לומר שהוא היה "חרדי בעד ציונות"? עלבון לאיטלגנציה! לא פתחת מעולם ספר כלשהוא של הרב? זה מה שמצאת בו? תמיכה בציונות?
וזו למעשה הפסקה הכי חשובה כאן, הרבה יותר מהדיון החרדי המגוחך על "מאיפה הרב הגיע"... לרב יש תורות, אנחנו מכירים אותו מהן, לא צריכים לנסות להמציא ספקולציות על פי הכפר שהוא נולד בו.

ולסיום,כבודו יכול להרשות לעצמו לפנות אליי בלשון זכר..
אחר בקשת המחילהאחד מיני רבים

צריך לומר שאתה טועה מאוד. זה פשוט לא נכון.

המזרחי הוקמה ב-1902, כתנועת-בת של הציונות הכללית. היו לה חיים עוד הרבה לפני הרב קוק. היא השתתפה בפולמוס הגדול של תכנית אוגנדה (ואגב, היא תמכה בתכנית הזו), והיו לה עקרונות ואידיאלים ורבנים משלה.

הרב קוק זצ"ל מעולם לא ראה עצמו כמזרחיסט. הוא לא היה חלק מהתנועה, לא חתם על העקרונות שלה, לא נרשם למפלגה, ולא השתתף בשום פולמוס. אם כבר, הוא ניהל נגדם מאבקים לא קטנים (למשל "פולמוס הקולטורה"). הרב קוק נטה לציונות מתוך מחשבה תורנית-אישית. הוא לא הרגיש מחוייב למפלגת המזרחי ולא לפרקטיקה הציונית. הוא היה שחקן חופשי במגרש שנשלט ע"י מפלגות.

בעניין "האם הציונות הדתית הייתה בעצם יותר תורנית בעבר אבל הידרדרה, עד שבא הרב קוק והחזירה ליושנה", או "מי בעצם מקיים יותר טוב את המטרות המקוריות שבשבילן הוקמה הציונות הדתית", סטייל "מי היה הקוריוז ומי לא": אלו שאלות מעניינות מאוד, וכמו שאתה מבין - נגועות באידיאולוגיה אישית. זה תלוי את מי תשאל, כמובן. אין שום טעם להגיע לפינה הזאת בדיון הזה. מה שחשוב הוא להבין את מה שהיה באותה תקופה: הציונות בצד אחד, ובתוכה המזרחי; אגודת ישראל ואחרות לצד שני; והרב קוק לחוד באמצע בין שתיהן, קרוב מאוד למזרחי אבל לא חלק ממנה. זה הכל.

בעניין תורתו של הרב קוק זצ"ל, כמובן שהוא חידש רבות - לא התכוונתי אלא לומר שצמח בישיבות ליטאיות, ומשם גם הגיע. אבל כמובן שהצדק איתך.

אני מתנצל על המגדר השגוי.

אתה מתווכח עם דברים שלא אמרתי - ואז מכריז שאני טועה 😅הָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך ב' באדר תשפ"ב 02:23
לא אמרתי שהוא ראה את עצמו כמזרחיסט, כתבתי בפירוש אחרת.
מה שכן אמרתי הוא שמטופש להוכיח ממקום גידולו שהוא חרדי, כי זה אותו מקום גידול של אלו שכן היו "מזרחיסטים" כלשונך, ללא עוררין.
כתבתי - שהמזרחי קמה והתנהלה לבדה ועם רבנים משלה ובלי קשר אליו, אבל הם עשו את אותו מסלול - שאתה מכנה "חרדי" - כמוהו. אפילו הדגשתי את זה בדיוק בתור הסבר למה הראיה שלך חסרת ערך. אני לא מבין עם מי חשבת שאתה מתווכח כשכתבת בעוז ותעצומות את העובדות האלו, כתבתי אותן בעצמי.
ממילא, כל ה"הוכחות" על ניתוקו מהמזרחי אינן רלוונטיות, פשיטא שכך וזיל קרי בי רב הוא, לא זה הדיון.

הנקודה היא שהוא לא היה חרדי בשום צורה, חוץ מבצורה הלשונית של חרד לדבר ה', כמובן. ובנקודה הזו לא הבאת שום ראיה שאני טועה חוץ מהעובדה שגדל בישיבות ליטא - שזה כמו כל אנשי המזרחי, ושלא שלח את בנו לקיבוץ, בחייאת...

שורה תחתונה - סוציולוגית אתה יכול לטעון שהוא היה "חרדי", אבל גם כל המזרחי היו "חרדים" כאלו.
וערכית, תורנית, אידאולוגית, וכו' וכו' - הוא הוא הציונות הדתית, היפך גמור מתפיסות העולם החרדיות.

וסתם לפלפל, אם בא לך להכיר כמה "מזרחיסטים" - "חרדים", אתה מוזמן לקרוא על הגרחי"ל אויירבך אבי הגרש"ז. הג"ר יוסף גרשון הורוויץ ר"י שער השמים במאה שערים, הגרח"ה אייגעש רבה של וילנא ובעל המרחשת, וגם - הגר"ש ישראלי,מתלמידיו המובהקים של הרב עצמו. בהצלחה..
לסיכום הדיוןאחד מיני רבים

אוקיי, אני מבין שפגעתי בנקודה רגישה. קראתי את כל התגובות. הדיונים פה הופכים להזויים קצת וצריך לחתוך את זה. אז הנה הדברים:

הטענה שלך, שבתחילת המאה העשרים כל הציבור היהודי הדתי היה ציבור מאוחד, היא טענה לא נכונה. עצם העובדה שאתה שומע שהיו כאלו במזרחי וכאלו באגודת ישראל, אומרת דרשני. ועוד לא נכנסנו לקווי מחלוקת אחרים (חסידים-מתנגדים, הישוב הישן-עולי חו"ל). יכול להיות שזה מה שלימדו אותך בחוגי "מרכז" - יש שם נטייה לבלבל בין עובדות לאידיאולוגיה.

אתה מנסה לחזור שוב ושוב לפילוסופיה. זה מעניין מאוד, אבל זה לא העניין כאן. אני מדבר היסטוריה. והיסטורית, הרב קוק הקים תנועה חדשה משל עצמו, בלי שום קשר לציונות הדתית המקורית (שנקראה המזרחי). זו עובדה היסטורית. אתה מוזמן לקרוא קצת על האיש - תתחיל בויקיפדיה ותמשיך משם.

מהלך הטיעון הוא פשוט מאוד:

1. הרב קוק הקים תנועה חדשה

2. שהייתה יותר "דוסית" מאשר הציונות הדתית המקורית (באותה נקודת זמן. לא "מי מקיים יותר טוב את דרכו של הרב ריינס זצ"ל")

3. עם השנים, היא הלכה והשתלטה לאט לאט על הציונות הדתית המקורית

4. מה שגרם לתהליך שבו הציונות הדתית הנ"ל הלכה והפכה ליותר דוסית

5. דבר שבא לידי ביטוי גם בהפרדה בין המינים בציונות הדתית.

זה הכל. מה שכתבתי כאן אמור להיות מובן מאליו.

עצוב מאוד בעיניי שתלמידי הרב קוק יודעים בעל פה את משנתו, אבל אין להם מושג על מהלכים היסטוריים שהוא עשה.

חוששני שמי שמבלבל בין תגובות לאידאולוגיה זה החוג שלך...הָיוֹ הָיָה
לא אמרתי שכולם חשבו אותו דבר, אלא שסוציולוגית היו אותו דבר. אתה שוב מתווכח עם דבר שלא אמרתי וכותב לשווא בנסיון נבזה להציג אותי בגיחוך.
אתה יכול לתת לי חילוק סוציולוגי בין הרב ריינס לר' חיים בריסקער? הבדל בין הציבור של הרב מוהליבר לציבור של הח''ח? ישיבות נפרדות שבאחת למד הרב זצ"ל ובאחת ר' ברוך בער? יש הבדל סוציולוגי? לא.
אז שוב, בציבור אחיד סוציולוגית, היה ויכוח אידאולוגי. זה מה שאמרתי. לכל הרוחות, תתחיל לקרוא!

הכתיבה הצינית שמנסה לחפות על הבורות שלך לא יעילה. וזה שתחזור שוב ושוב על מה שכתבתי כבר לפני שלוש תגובות - שלרב היתה תנועה משל עצמו, לא יעזור לך כלום.
כמו שהתנועה שלו לא היתה מזרחי, היא גם לא היתה אגודה, חדל מהשקרים שלך.

את ההיסטוריה שלו אני יודע היטב ממך (מוזמן להכנס לכ''א שלי לראות קישורים לדוגמאות לעיסוקי בזה), וגם יש לי יד ורגל כלשהיא במקורות שמתוכן נכתב הערך בויקי. את כל העובדות שאתה כותב כאן כתבתי כבר לעיל, והניסיון הנואל שלך להסיט את הדיון ולהראות כאילו התווכחתי איתן - בעוד כל מה שכתבתי היה שהוא לא היה "חרדי", ואף השתמשתי בהן כדי להוכיח את דבריי - הוא נואל וקטנוני.
אז מה שעצוב הוא אנשים כמוך, שלא יודעים כלום על משנתו, ובכמה ליקוטים שערכו על ההיסטוריה שלו ממציאים משנה שלימה ומנותקת. שב ללמוד.

(האמת שאני משועשע מזה שאדם שהתלבט מה היה שמה של דגל ירושלים מטיף לי על הכרת ההיסטוריה של הרב, בלי שהוא מכיר בכלל אותי ואת עיסוקי בתחום.אני רץ לחלוק את הבדיחה עם חברים...)
אתה די חמוד, אתה יודע? וזה לא בציניות. אני מבטיחאחד מיני רבים

איך שאתה נעלב בשם אדם שאינך מכיר....

אני חושב שכדאי לך לחשוב שוב מה בדיוק אתה מנסה לומר, ואיך בעצם זה קשור למה שאני כתבתי כאן.

ורק תיקון קטן אבל חשוב: כתבת ש"מי שמבלבל בין תגובות לאידיאולוגיה זה החוג שלך". ובכן, שים לב - לי אין חוג. אני לא משתייך לשום קבוצה, ואין לי אינטרס לכפות שום אידיאולוגיה על המציאות. אני מנסה להסתכל על המציאות כפי שהיא. תתפלא, אבל יש לא מעט אנשים כאלו בעולם. בקרוב אצלך.

אתה מתקשה לענות לעניין אז אתה נגרר למחוזות כאלו? בוגר ממשהָיוֹ הָיָה
עבר עריכה על ידי מנהל בתאריך ב' באדר תשפ"ב 13:43
עבר עריכה על ידי נשמה כללית בתאריך ב' באדר תשפ"ב 13:28
מיציתי את הדיון איתך. אני מבין שמרוב שאין לך חוג החלטת פשוט לתקוף לכל הכיוונים. לבריאות.
וכדאי שתשתחרר מהמשקעים הרבים שיש לך כנגד הרב קוק ותלמידיו. חבל שאתה חי בכזה תסבוך אומלל במקום באושר, כואס עליך.
--- ---רב שמואל
יש כאלה שאומרים שהאדם הוא 'תבנית נוף מולדתו'. לכאורה, על פי ההודעות האלה כאן, נראה שנכון לומר ש"כתבי האדם הם תבנית נוף מולדתו".

הרי הבעל-מטריל דנננו, כידוע מגיע מחוגי הרש"ר הירש בניגוד לרוב רבני הקהילות באירופה - הרש"ר הירש לא ייסד קהילה שמחוייבת ל"דרך" מסויימת, אלא קהילותיו היו יחסית עצמאיות בדרכן, ועיקר ה"דרך" היה השילוב של תורה עם חיי מעשה.

להציג את הציונות הדתית כ"חרדיות שהתפתחה בנפרד באופן עצמאי", וגם - כמו בהודעה האחרת, להציג את הציונות כ"דומה לדרך הרב קוק" ו"שונה מדרך החרדים", שהתפלגו כאילו זה מזה בשנים של תחילת התנועה הציונית - זו הצגת דברים המתחשבת בעיקר בגישה כאילו הקהילות התפתחו בשיטת כלומר כמו בפועל קהילותיו של הרש"ר הירש. אבל לא כך היה! אלו גם אלו הנחו דרך לתלמידיהם - דרך השקפתית ודרך מעשית. בתחילת ימי המדינה, למעשה, כמעט ולא היו אלו "שתי קהילות מובדלות", אלא פשוט הרבה הרבה קהילות קטנות הכל הארץ, - לאו דווקא קטנות, אלא הכוונה כמו כל עיר קהילה אחת לפחות - והם היו מאוגדות - כל אחת משתי הקבוצות - לא על ידי יחס פרקטי, אלא על ידי טעמים דתיים, השקפתיים - וגם "מעשיים- מהותיים" - כמו דגילה בערכי "אהוב את המלאכה" וכדומה "כל היודע לחשב בתקופות ומזלות וכו'' וכדומה. - בניגוד לקהילות הרש"ר הירש, שעיקר השיתוף שלהם היה פרקטי - כמו 'איגודים מקצועיים', שנגיד 'איגוד מקצועי של סיפרות' אינו בהכרח 'נושא את דגל הסיפרות והנחלת ערכיה' - זה גם, אבל קודם כל זה אירגון למען הסדר - אבל הקהילות בארץ התפתחו בנפרד מסיבות מהותיות - גם סיבות השקפתיות-מהותיות, וגם סיבות מעשיות-מהותיות, ורק לאחר מכן, גבר הכוח הפרקטי שהיה צריך להוסיף כדי לאגד את שתי הקהילות - הדתית לאומית והחרדית, כל אחת בדיגלה, ואז גם הכוחות המהותיים בלטו הרבה יותר. - ולכן בעצם, אין מדובר ב"תנועתו של הרב קוק" מול "תנועתו של החזון איש" או של ר' איסר זלמן מלצר, אלא מדובר בתנועות שעיקר כוחם ואיגודם הוא ההשקפה עצמה - המייסדים בעיקר הנחילו את ההשקפה - ולא את "יצירת" הקהילה יש מאין, אלא בצורה טכנית וככוח נוסף מעבר להנחלת ההשקפות, משום שהיה צריך גם אירגון פרקטי כמו שהוסבר לעיל עם ההשוואה של האיגודים המקצועיים שאינם מתאבדים דווקא מכוח השקפה - ובקבוצות הדתיות בארץ ההתאגדות שלא מכוח השקפה הייתה רק דבר נוסף וחלק שני של ההתאגדות שעיקרה היה מכוח השקפה.
סליחה על השאלהבת 30
ערכתי. בדקתי ומצאתי את התשובה.
הוא ממש לא היה רחוק מהעולם החרדיפלונפון מירוסלב
הוא גדל בו, התחנך בו, וחינך בו.
די לראות את רשימת גדולי ישראל החרדים שיצאו ממרכז.

העולם החרדי הוא זה שהשתנה, וקיבל דעות אנטי ציוניות כמיינסטרים. בזמנו זה היה קוריוז של העדה החרדית, ואחר כך סאטמר וכו' באו.
הנקודה היא אחרת, כמו שכתבתי כבר פעמיים-הָיוֹ הָיָה
לא היה אז חלוקה ברורה בין המגזרים. היה מגזר אחד עם מנעד דעות. זה שהחרדים החליטו שהמגזר האחד שהיה אז היה "חרדי" - זו ליצנות שלא מחייבת אף אחד.
האם הוא היה במגזר אחד עם כל מי שאוהבים היום להחשיב "חרדים"? כן.
האם עמדותיו היו עמדות חרדיות? לא.
לא מבין מאיפה נפל עליכם הפלסוף המיותר הזה.
אתה טועה. רוב הציבור החרדי היה בצד של הרב קוקפלונפון מירוסלב
רק שהקיצונים צעקו חזק יותר.

אתה רוצה לדעת עד כמה זה בוטה? תסתובב אצל זקני מאה שערים, יש ביניהם כאלה שעד היום לא הושפעו מזה ויספרו לך על הילדות שלהם.

טלוויזיות, אינטרנט (כמה ווייפיי) של "אנוסים" שמגדירים את עצמם חרדים לכל דבר, אבל נתונים איומי הנטורי קרתא.

זה אולי לא יותר מ10% מהאוכלוסיה שם, אבל זה עוד קיים, ויש לך עדות היסטורית חיה
רוב הציבור הירושלמי, נכון. לא כתבתי הפוך.הָיוֹ הָיָה
יש לשניכם נטיה להכריז "אתה טועה" בלי לקרוא במתינות מה שנאמר. מייאש לדון איתכם.

תאמין לי שאני מכיר את הנושא אצל זקני מא"ש יותר ממך, יש כאן כמה ניקים שגם שמעו ממני על זה. אבל שוב: הנקודה היא שהיה אז ציבור אחד, בירושלים רובו קיבל את הרב, ובאירופא לא. חלוקות הציבורים נעשו אחר כך, ובמסגרתן הציבור החרדי אכן הקצין והקצין.

איך שלא יהיה, ממה נפשך, לומר שהרב היה חרדי עם יחס מיוחד לציונות ותלמידיו הם שהקצינו, זו בערות.
כתבת "האם דעותיו היו חרדיות" שורה אחרי שדנת בחרדיות הישנהפלונפון מירוסלב
אני אמור לנחש שאתה עובד מהגדרה להגדרה? 🤷

מי אמר שתלמידיו הקצינו? למרות שזה ברור שלא ראי הצי"ה זצ"ל כהרב אריה לוין והרב חרל"פ
אתה לא אמור לנחש, אתה אמור לקרוא את הדיון מתחילתוהָיוֹ הָיָה
ולהבין על מה מדובר.

האדון שלפניך טען שהרב היה חרדי, כמו כל החרדים שאנחנו יודעים עליהם, ותלמידיו הקצינו.
ואני הסברתי בפרוטרוט שיש הבדל בין החרדים של היום למה שמכונה "חרדים" אז, ועל השיוך והדעות של הרב.
ואז נחתת, כנראה בלי לקרוא בשימת לב על מה מדובר, וכתבת המון מלל לא יעיל ולא קשור, בהכרזה שאני טועה.
אתה כותב יפה מאודפלונפון מירוסלב
אבל נראה לי שכדאי תכתוב גם ברור
או שתפנה לך זמן לשבת על כוס קפה ולקרוא במתינות ובמסודרהָיוֹ הָיָה
כן, ברור, אני אשב עם דף ועט גםפלונפון מירוסלב
לסכם כל תגובה שנכתבת
זה מזכיר לי הערות שאמרו לי בזמנו על סגנון הכתיבה הקצרני שלי.
אבל הייתי מדייק בדברי, ולא משאיר אותם לדייקנים בלבד.
כנראה שאם היינו כותבים פירוש לגמרא, אני הייתי רבנו חננאל ואתה מבעלי התוספות 😁
חלילה, אתה יכול פשוט להמשיך הלאה.הָיוֹ הָיָה
אף אחד לא ביקש ממך לסכם במחברת, אבל פשוט אל תגיב תגובות חסרות הקשר.
הפעם הייתי ברור יותר, או שגם זה לא טוב?
כל מילהאלפיניסטית

תודה על התגובה הזאת

אגב יש מחקרים בגילאי תיכון שלמידה נפרדת מביאה לציונים טוביםמיואשת******
יותר. במיוחד בתחום המתמטיקה והמדעים
אבל לא רק
כי הבנים קולנייים יותר והבנות מתביישות לדבר בחופשיות בכיתה
כי מקצועות מדעיים נחשבים חנונים והבנים לא ירצו לצאת איתן
וכי ההורמונים של הבנים משתוללים ובמקום ללמוד הם עסוקים בלהרשים בנות.

אבל זה בתיכון. ובכיתות היסודי לדעתי יש הרבה רווח מלמידה מעורבת. למרות שזה רק דעתי לא קראתי על זה מחקרים.
דווקא לפי הפרסומת החדשה של נדב נוה זה בדיוק הפוך...תילי חורבות
אוקיי, מעניין מאוד, אבל למה את מיואשת עם 6 כוכביות?אחד מיני רבים

ממה שהבנתי, יש מחקרים שמראים שלימודים מעורביםארץ השוקולד
עוזרים לבנים ופוגעים בבנות.
צודק. ניסחת יפהממלא כל עלמין

וזה ממש מדויק

---לעומת זאת, בחברה נפרדת זה כמעט ולא קיים. שם הבנות לא משחקות על הקלף ה"נשי" שלהן, אלא בונות את עצמן כבנאדם. הבנים לא יוצרים היררכיה גברית. זה דבר מדהים! כך יוצאים אנשים בוגרים לעולם.

הדברים שאתה מציג מתרחשים גם בחברה נפרדתג'ון
גם בחברה נפרדת לחלוטין יהיו מאבקי כוח בחברה, זה הטבע של הגיל הזה שכל אחד מתפתח. אז כן כנראה שהנמוך לא יבלוט (אא"כ יפתח כשרון אחר). אותו דבר לגבי הבנות.
הבנים ירצו להיות גבריים, הבנות ירצו להיות נשיות.
זה מכעיס שנאור אבאגל

היא חושבת שלסרוג כיפות לבנים, ולצחוק עם בנים זה "נורמלי"!

אכן, נורא שהיא מסכימה עם הרב דרורי שליט"א...ארץ השוקולד
פשוט טרגדיה
גם הרב דרורינאור אבאגל
תומך בחברה צנועה מעורבת! בדגש על צנועה, ומה שהיא מתארת זה ממש לא צניעות.
מה מגדיר צנועה לדבריך?ארץ השוקולד
בתנועת נוער רציניים ולא עושים צחוקים אף פעם?
תנועת נוער שבמינימום שלהנאור אבאגל

שומרים על צניעות בסיסית כמו שמירת נגיעה וייחוד.

מקבל ומסכיםארץ השוקולד
אויש, לקחת כתבה, הוצאת מההקשר ואתה רץ עם זה בהגזמה...פלונפון מירוסלב
תשלח לרב דרורי שאלה, ותראה מה יענה. כרגע זה בכלל לא במקום
הוצאתי מההקשר?ארץ השוקולד
הוא אמר שהוא בעד תנועת נוער מעורבת כי הוא יצא בסדר ככה.
איפה ההוצאה מהקשר?
כןפלונפון מירוסלב
זה שהוא יצא בסדר ככה זה לא פסק הלכה. להביא ראיות תורניות מכתבה זה בוודאי לא שייך
יש בזה ככ הרבה אמת. נושא כואבarixon
גדלתי בחברה נפרדת נורמאליתאדמך
'ובא לי להרחיב על היתרונות אך אין בי הכוח'.

אה
ואני לא בת יענה
אני צלם אלוקים
הולך בדרכם של רבותי
מבחירה
איי אייצהרים
כאילו יש פתרון קסם לחתונות מאוחרות.. הרווקות המאוחרת קיימת בכל חברה וקשורה לתקופה ולהלך הרוח של התרבות והאדם. טיפה נאיבי.
שמע, החיים היו יפים אילו היה פיתרון קסם לבעיותארץ השוקולד
ולכן הרבה מחפשים פתרון קסם זה או אחר לכל מיני בעיות ואתגרים
גדלתי בחברה נפרדתחופשיה לנפשי
כן נפרדת, מגיל 4 אני במוסדות חינוך לבנות בלבד(לא בטוחה שזה קריטי לפה או לפה, זה כל ילד והאופי שלו) ולא הייתי בשום תנועת נוער ככה שכמעט ולא דיברתי עם בנים מחוץ למשפחה למעט כמה חברים שכשגדלנו הפסקנו לדבר משלל סיבות.
ובנוסף להכל גם כשעבדתי הייתי בעיקר בחברת בנות ורק כשעזבתי(או קצת לפני בעצם) בגיל 23 דיברתי והתחלתי להסתובב עם בנים מחוץ למשפחה והנה תראו אותי הכל בסדר איתי.

לא סובלת אמירות כמו "אנחנו הנורמלים ואתם לא" או "פעם היה טוב וטבעי" או "פעם הכל היה מעורב ובסדר"

אולי לבנות זה טבעי יותר מלבנים...🤔תילי חורבות
לא חושבתחופשיה לנפשי
אם כבר אז זה אינדיבידואלי לכל אדם בפני עצמו
..אלפיניסטית

הפוסט הזה מוגזם ומגזים ולא נראה שזה מתוך רצון להבהיר נקודה. אלא יותר בקטע של מבט דיכוטומי וילדותי מצד הכותבת.

את מכירה אותה בכלל?תילי חורבות
שאת שופטת אותה כך על סמך פסקה וחצי שקראת?

חפשי אותה בפייסבוק, תכירי קצת מה ומי היא-
ותבקשי סליחה ומחילה.
זה לא הענייןאלפיניסטית

אני לא שופטת אף אחד, בוודאי לא על סמך פוסט אחד (אם כי זה אכן יכול לתת לי כיוון לגבי הכותב),

מתחתי ביקורת על הפוסט הספציפי הזה וזוהי זכותי המלאה, ואני לא מרגישה צורך לבקש סליחה אם אני חושבת משהו שונה ממנה (או ממך)

גם ביקורת צריך לדעת איך לכתוב...תילי חורבות
נכון לגמריאלפיניסטית

מזל שאני יודעת איך

זה הרבה יותר שייך לפה. וגם לשם בעיניינפש חיה.
רק צריכה לומר
שבעיניי היא לא מדייקת בכלל

הלוואי והיה אפשר לשמוע את הסבא שלה זצל
על הנושא הזה של ההפרדה.

אני גדלתי בחברה נפרדת
לא נרשמו נזקים
אדרבה
התחנכתי לדברים טובים מאד
התחתנתי ברוך ה' עם אדם מהמין השני
בלי להיות "חברה" של מלא בנים לפני כן
והכל טוב איתי.

אני לא יודעת מה הביא אותה לכתוב את מה שכתבה
ואין לי מושג מה היא רצתה לומר חוץ מלנופף בכמה דגלים שלא ממש שייכים היום.
אויש. נו...באמת. ממש לא מסכימה איתהיעל מהדרום
לק"י

גדלתי בחברה נפרדת רוב הזמן המוחלט, לא זכור לי קושי בולט בדייטים ובשיחות עם גברים.
מקסימום קצת יותר מבוכה.

נשמע לי הזוי שכל המוני האנשים שנשואים לאחר שגדלו בחברה נפרדת סובלים כל כך.
ומי שחי בחברה מעורבת- פורח.

(וגם מי שחי בחברה נפרדת, הרבה פעמים ישלו אחיות/ אחים/ בני דודים ובנות דודות. זה לא שהוא בחיים לא ראה מישהו מהמין השני).

ובואו לא נגזים, החברה לא נפרדת בגלל הפחד מהגברים.
..תילי חורבות
אולי לבנות זה טבעי יותר מלבנים...🤔 - לקראת נישואין וזוגיות

אני חושב שהעבודה ש50% מבני הנוער לא נשארים דתיים- מדברת בעד עצמה...
אין לי מושג. אני לא גבריעל מהדרום
לק"י

אבל עדיין נשמע לי פוסט קיצוני ומוגזם.

לא הבנתי מה הקשר לבני נוער שלא נשארים דתיים.
ומאיפה הנתון ש50% לא נשארים דתיים?!
החיים בחברה נפרדת מידי לחוצים אותה לקצהתילי חורבות

הנתונים הם ממחקרים בנושא, יש לא מעט כאלה

חפשי בגוגל...

חובת ההוכחה היא על מי שטוען את הטענהadvfb

תחפש בגוגל ותביא

לא מרגיש שום צורך להוכיח את עצמי בפנייךתילי חורבות

ככה זה עובד. המוציא מחבירו עליו הראיה.נפש חיה.
מחילה, נשמע לי קשקושיעל מהדרום
לק"י

אתה טוען שבעצם חצי מבני הנוער שחיים בחברה נפרדת מפסיקים להיות דתיים?
אם ככה, חצי מהחרדים היו אמורים להפוך ללא דתיים בעצם.
יש הבדל בין דתיים לחרדיםבת 30
באופן כללי מערכת החיים החרדית הרבה הרבה פחות מאפשרת עזיבה של אורח חיים שומר תורה ומצוות. חשש מהשלכות על שידוכים אחים ועוד ועוד.
במערכת החיים הדתית אין את זה.
אני חי בסביבה די רחבה ומגוונתפלונפון מירוסלב
ואני לא רואה דתיים שיוצאים בשאלה, רק חרדים ש"נופלים מהדרך". אבל לא אחד שהפך לחילוני אתאיסט.
יש הרבהבת 30
מכירה לא מעט
כל אחד והעולם שלופלונפון מירוסלב
אבל, כפי שאמרתי, אני חי בסביבה מגוונת ומאוד מאוד רחבה. והדתיים שמתחלנים שואפים לאפס (היחידה שכרגע עולה לי למדה בחינוך מעורב ותמיד הייתה על התפר), וחרדים קצת יותר. כופרים ממש שהיו דתיים או חרדים לשעבר, אני לא מכיר אישית. ובקושי רב יצא לי לה קל בהם ביום יום.
מעניןבת 30
אצלי נניח, גיסי, ושלושה אחיינים שלי כבר רחוקים מעולם שמירת מצוות.
וזה רק בתוך המשפחה.
בלי כל האחרים שאני מכירה.
אוקי. בכל מקרה נשמע לי קשקוש מוחלט ש50% עוזבים את הדתיעל מהדרום
אין לי מושגבת 30
לא מכירה נתונים.
אבל קשה לי להאמין. אם זה היה נכון אז כל המשפחות שאני מכירה היו צריכות להיות עם חצי מהילדים לא דתיים וחצי כן.
בפועל, רוב המשפחות עם ילדים בוגרים שמתפרסים על איזושהי סקאלה של דוסיות
וואי זה טיעון הזוי ברמה קיצוניתsimple man
בהתחשב בעובדה שאחוזי היציאה בשאלה קטנים ככל שהחברה דווקא יותר נפרדת
הנתונים ממחקרים שעשו כל מיני כופרים שמנסים לגרוםפלונפון מירוסלב
לתהליך של בניית תודעה.
מלא כופרים חדשים, זה נורמלי, בוא תצטרף.
מסיונריות חדשה.

אני מכיר *המון* נושרים, גם מהחברה החרדית, גם כאלה שהגיעו לכלא. כולם, (כן, כולם) נשארו מאמינים ודתיים (חלקית, חלק קצת ירדו בשמירת שבת אבל כן יניחו תפילין או ילכו לשיעור)!
זה לא נתון נכון.נאור אבאגל
מה הנתון הזה בא להוכיח לדעתך?ekselion

50 אחוז זה השתפרות אדירהאוי טאטע!
מתקופת המזרחי שחיו מעורב ואז היה הרבה יותר

וגם בלי זה אין קשר בין הדברים
ואיך הנשירה קשורה ללימוד מעורב?הָיוֹ הָיָה
אני חושב שנשירה של חמישים אחוז מוכיחה את עצמה, אסור להרכיב משקפיים!
חחחח אני חושב שהנשירה מוכיחהekselion

שלאף אחד לא אכפת באמת מהשיער שלך

אפשר להיות קירחים וזה גם אחלה

בדיוק, וגם זה בגלל החברה המעורבת!!הָיוֹ הָיָה
תשאלו את @חדשכאן 😜
לא הבנתי, אתה רומז שיש לי נשירה? 😳חדשכאן
כןekselion

האימוג'י יוכיח

בקצב הזה של ההוכחותממלא כל עלמין

בשביל מה למדתי גיאומטריה

עזביחדשכאן
הוא בלי ליבה
אני בעיקר בלי ליב"ה הָיוֹ הָיָה
לא לך, לבנות מהצמות...הָיוֹ הָיָה
מצטרף. כתבת מדוייק.הָיוֹ הָיָה
לא מסכימה איתה בגדול...ממלא כל עלמין

היא גם מגזימה, וגם מדברת על הסיבה להפרדה בצורה קצת מעוותת...

אף אחד לא מפחד מאף אחד...

וגם התיאור ההיסטורי מעוות

רק לי זה מוזר שמתייחסת למה שהיה לפני 20 שנה כמקור האידאלי?חושבת בקופסא

עד לפני כמה עשורים כל העולם למד בצורה נפרדת.

עד היום בתי הספר היוקרתיים באנגליה הם נפרדים לבנים ובנות וכל ההורים העשירים גאים לשלוח את הילד שלהם לכזה מקום.

השינוי מבחינה הסטורית הוא למידה מעורבת, הנפרדת היא הנורמה.

כן גם אני חשבתי שהיא מתארת הסטוריה באופן לקויממלא כל עלמין

..אלפיניסטית

למה צריך דיוק היסטורי והוכחות אם אפשר סתם למתוח ביקורת על מי שבוחר אחרת?

מהמם! אם זה היה פותר לי את הבעיות בדייטים... אממ.. לא בטוחראשיתך
וואו. היא מתארת חברה מעורבת כחלום ורודבת 30
והבעיה היא שזה ממש לא.
אני גדלתי וחייתי בחברה מעורבת לגמרי. שלמרות שחברה נפרדת כמו שלי עכשיו קצת חונקת אותי, אני מעדיפה אותה פי עשר.
היא לא כתבה על כל האנרגיות המבוזבזות וכאבי הלב של אינספור התאהבויות מכיתה ועד החתונה, שכל אחת מהן משאירה איזו צלקת קטנה. שלא לדבר על הנסיונות שהבנים עוברים מבחינת שמירת הברית.
היא לא כתבה על מתח שתמיד תמיד קיים בין הבנים לבנות ועל מה שנוכחות בנים עושה לחברת הבנות ולהפך.
היא לא כתבה על אלף איסורים הלכתיים שנרמסים בחברה מעורבת.
ועוד ועוד.
ואם היא סבורה שמי שבוחר לחיות ולגדל את ילדיו בחברה נפרדת, עושה זאת מתוך פחד, אז או שהיא לא מכירה, או שהיא סתם מקשקשת.
וחוצמזה, שגם מי שגדל בחרה נפרדת, בסוף כילדים- משחקים עם השכנים, ותמיד יש בני דודים איפשהו ברקע.
------רב שמואל
לא שמעתי על דבר כזה, בטח לא בדור שהיום כבר עבר את גיל 30
דרך האמצע זה משהו מאוד נזילבת 30
בפועל, מצאתי את עצמי חיה בחברה מאוד נפרדת.
אז כאמור, למרות שלא נוח לי עם זה לפעמים, אני מעדיפה את חוסר הנוחות המסוימת הזאת מאשר את החסרונות של הצד השני
דרך האמצע זה דבר שמאוד נתון להגדרות אישיות. וזה בסדר גמור, אבל קשה לבנות או לקיים חברה לאורך זמן שנוהגת בדרך האמצע בנושא הזה. לדעתי.
המשפט האחרון שלך לא תמיד נכון.ראשיתך
זה כבר תלוי חינוךנפש חיה.
מסכימהבת 30
אני רואה סביבי גם אנשים שאני מרגישה שהם מאוימים מכל דבר ששונה ממה שהם.
אבל עדיין הם בחרו בדרך החיים הזאת לא מפחד אלא מרצון
איפה זה לא נכון?פלונפון מירוסלב
גם אצל חסידים הכי קיצוניים זה קיים.
במקרים היחידים אני מכיר שמפרידים גם בין משפחה ושכנים, מדובר בחוזרים בתשובה שהלכו רחוק מדי.
יכול לחשוב בזריזות על 2 משפחות שכל הבנות שלהם הלכו לכיוון רחוק מאוד משמירת תורה ומצוות, והבנים לא.
ההשערה שלי היא שזה כי הם הפרידו את הבנות מהמשפחה, ואת הבנים לא. ומשפחה, כמו משפחה, נוטה לשמור על הקיים גם כשמדובר באנשים לא דתיים שנמצאים עם דתיים. ואז ההשפעה של העולם החיצוני מתרככת לדוסים טרור שבאותה משפחה
הנקודה החרדית? זאת התורה...פלונפון מירוסלב
ותתפלאי לשמוע שאצל חרדים, ילדים קטנים משחקים ביחד בנים ובנות. ולפעמים אפשר לראות., אפילו באמצע הרחוב, משחקים שקצת עוברים את הגבול, ואף אחד לא מעיר להם (למרות שלדעתי יש מקרים שצריך).

אין קשר בין הדברים. חינוך מעורב לא מוליד דברים טובים.
מניסיוני הוא מוליד בעיקר קושי בהתמודדות בכל מה שקשור לזוגיות, וקל וחומר לנ"ל.
תראי מה קורה אצל החילונים, החינוך הזה טרי (חיידר וכו' היו גם אצל ה"חילונים "עד לא מזמן" היסטורית). 1 מתוך 1 הוטרדה. בנים ובנות הותקפו. זה קצת יותר גרוע מגמלוניות אחרי נישואים.

ואני מכיר מספיק זוגות שהכל ביניהם זורם, וגדלו בחינוך מעורב, והסתובבו בחברת בני המין השני (גם נגד ההלכה) וחלקם אפילו לא שמרו נגיעה. ועדיין הזוגיות שלהם, בנושא הזה לפחות, גרועה מאוד.
אוייש נו, איזו הגזמה.מדרשיסטית20
אני גדלתי בחברה יחסית מעורבת, ואני מתמודדת עד היום עם שריטות מזה שהם קצת יותר בעייתיות ויותר קשות לשינוי מאשר "לא להכיר את בני המין השני". מי ישמע, איזו טרגדיה נוראית.. ממש אין שום סיכוי "להשתקם" מזה וללמוד על זה בגיל מאוחר יותר🤦‍♀️
או לחלופין להכיר את הנפש הגברית מאבא, או מאחים, או מגיסים..

לפעמים נדמה לי שהיום הלכנו לקצה השני וקידשנו מידי את המיניות והמודעות אליה.
ירדנו מהפסים חברים.
ירדנו.
היי אנחנו לא ירדנו מהפסיםחופשיה לנפשי
אנשים אחרים עשו את זה
חח תשמעי, אנחנו חלק מחברה, נרצה או לא🤷‍♀️מדרשיסטית20
(והמשפט הנ"ל היה רפרנס למה שהיא כתבה, למי שלא הבין)
כתבת נכון. באופן כללי קידשו את זה בצורה חסרת פרופורציההָיוֹ הָיָה
לא רק בנוגע לחברה מעורבת, אלא גם בהמון השלכות אחרות. זה נהיה ממש אופנתי לקשקש על זה...
חד משמעית.מדרשיסטית20
נשארנו עם אותה בעיה - רמת שיח נמוכהadvfb

לדחות הכל או לקדש הכל זה נובע מאותה נקודה - חוסר מוכנות להתעסקות עם הנושא בצורה רצינית, בצורה מורכבת.

מעניין, יתכן.מדרשיסטית20
גם אני מרגישה שיש השקה בין השניים.
זה נראה לי קצת פשטנות.לגיטימי?

אני לא חושבת שמי שגדל בחברה מעורבת הוא מושלם.

אני לא חושבת שמי שגדל בחברה נפרדת הוא מושלם.

יותר מזה, כשאני יוצאת עם אנשים - אין לי מושג באיזה חברה הם גדלו, ואני לא יכולה להגיד שאלו שהיו יותר "שמחים, שפויים ובריאים" הגיעו מסוג מסוים.

אני מסתכלת גם עליי והסביבה שבה אני גדלתי - וואלה, אי אפשר לשים אותנו בקופסה אחת ולהגיד שכולנו "שמחים, שפויים ובריאים" או להפך.

אותה טענה שהכותבת טוענת, ש"הבחירה להפרדה מגדרים מונעת מפחד ולא מבחירה" - אפשר לטעון גם עליה - הבחירה שלה בחברה מעורבת מונעת מפחד שילדיה יגדול להיות "בחורים/בחורות שמעולם לא שוחחו עם בני/,בנות המין השני.
שלא מכירים את האנרגיה הזאת, שלא יודעים כלום מחוויה אישית על האופי, על המנטליות או עליהם עצמם במרחב המין השני."

בתגובות פה התייחסו לדתל"שים: מי שמעניין אותו מחקרים, יכול להסתכל כאן https://a7.org/?file=20200831174343.pdf. אמנם זה לא משווה בין חברה נפרדת למעורבת, אבל זה כן מראה שיש פחות עזיבה של הדת בציבור שלנו - ולמה הנתונים של 50% לא נכונים, אלא יותר לכיוון 25%.

ביחס לדימוי העצמי (@אחד מיני רבים): לצערי, אמנם יש דברים שמאפיינים חברה מעורבת כמו שתיארת בתחילת תגובתך - אבל חלקם קיימים גם בחברה נפרדת. דימוי גוף, דימוי עצמי, דחייה חברתית ועוד - קיימים בכל מקום. הלוואי שחברה נפרדת היתה פתרון לזה, אבל זה לא, וצריך להיות מודעים לזה.

לגבי למידה נפרדת שמובילה לציונים גבוהים יותר (@מיואשת******): אותי לימדו שבנים משיגים ציונים גבוהים יותר בלימודים מעורבים, אבל בנות משיגות ציונים גבוהים יותר בלימודים נפרדים.

אבל נראה שכל אחד יכול למצוא מחקר שתומך בדעתו. כלומר אין ממצאים חד משמעיים שחוזרים על עצמם בכל רחבי העולם.

אם זה מעניין מישהו, יש כאן מחקר על זה. כתוב שם גם משהו מעניין: 

ככל שיש יותר ילדים במשפחה (שמהווה מדד כמותי לדוסיות), הסיכוי שתלמד במסגרת נפרדת גבוה יותר. בתי הספר הממ"ד נפרדים מייצגים תלמידים עם רמה סוציו-אקונומית גבוהה, ואילו בממ"ד המעורבים מגיעים תלמידים מרמות סוציו-אקונומיות נמוכות - על אף שבתי הספר המעורבים נמצאים באיזור גיאוגרפי של רמה סוציו-אקונומית גבוהה, והנפרדים באיזורים של רמה סוציו אקונומית נמוכה.

למה זה מעניין?

כי אלו הנתונים שמעידים על הליכה לכיוון של פיצול בציונות הדתית.

כיוון אחד הוא של אנשים שלמדו בחינוך מעורב, הלכו כנראה לצופים הדתיים או לבנ"ע, למדו גם בהסדר - אבל כנראה שיותר במכינות מאשר ישיבות גבוהות, ישרתו (צבאי\לאומי) במסגרת יותר מעורבת, ילמדו לימודים גבוהים במוסדות כלליים ואולי גם במקום העבודה זה יתבטא.

כיוון שני הוא של אנשים שלמדו בחינוך נפרד, הלכו כנראה לאריאל או לעזרא, למדו גם בהסדר - אבל כנראה שבישיבות גבוהות יותר מאשר במכינות, ישרתו (צבאי\לאומי) במסגרת יותר נפרדת (אולי אפילו בתוך המגזר), ילמדו לימודים גבוהים במוסדות דתיים (מכללות הוראה, מכון לב\טל) ואולי גם במקום העבודה זה יתבטא - יעדיפו לעבוד בסביבה דתית.

ברור שמה שכתבתי זה סטיגמתי ויש חריגים לכל כיוון - אבל אני בטוחה שכל אחד מכם יכול לשרטט משהו כזה. להתחיל לתאר חלק ממסלול חיים של מישהו - ולרוב יהיה אפשר להשלים את הפרטים האחרים, כי רוב האנשים כן הולכים עם הזרם, מה שהוא לא יהיה.

האם המגמה הזאת טובה?

לא יודעת.

האם היא קורית?

לא נראה לי שאפשר להתכחש לזה.

מה כן נראה לי חשוב?

הסיבתיות. המניע. החינוך.

כשאני מחנכת לחברה כזאת או אחרת, למה בדיוק אני מחנכת?

האם כשאני מחנכת לחברה נפרדת\מעורבת, אני מבהירה שזה לא מונע מפחד, אלא מבחירה - ושמהות הבחירה מובנת. המניעים שלה ברורים?

וזה נראה לי הרבה יותר חשוב ממה שקורה בבית הספר. מה המסר שאנחנו כהורים נעביר לילדינו?

ברור לי שהבחירות שלי (כהורה) לגדל את הילד שלי בדרך מסוימת משליכות על הילד. ולא נראה לי שאפשר לגדל ילד בלי שריטות בכלל. 

נראה לי גם חשוב להבהיר שיש איזושהיא מידה של אמת במי שבוחר אחרת מאיתנו. זה לא שכל הצדק נמצא אצלי - שכל מי שגדל כמוני הוא "שפוי, בריא ושמח" - והאחרים בהכרח לא.

האם ייתכן שיש אמת בטענתה שיש "פער מטורף בין זוגות שגדלו במסגרות מעורבות לבין זוגות שגדלו בחינוך נפרד" ושלבוגרי חינוך נפרד יש "אפס מודעות, אפס הבנה, אפס טבעיות." 

אני חושבת שכן. האם זה בגלל חינוך נפרד? אני חושבת שלא בהכרח. שהבעייה היא לא עצם הנפרדות. אלא החינוך שהתלווה לזה. ההבהרה של הבחירה, של המניעים. בעיניי זה חלק מהבעייה גם בחינוך חרדי.

ככל שהעולם נהיה יותר מתירני ופתוח מצד אחד, כנגדו קם צד שהוא יותר סגפני וסגור. מבחינתי צריך לדעת למצוא את המקום הטוב באמצע. לא הכל לבן בצד אחד ולא הכל שחור בצד השני.

יפה! מעניין החידוד הסטטיסטיממלא כל עלמין

תגובתה של מאור קפלן לפוסט (קיבלתי ממישהי)יעל מהדרום
לק"י

מאור קפלן עוסקת בתחום של מיניות בריאה במגזר הדתי.

חינוך נפרד/ מעורב?

זו שאלה ששואלים אותי כמעט בכל סדנא של נערות, ובהרבה סדנאות של אימהות. הסוגיה הזו כל כך מעסיקה, באופן כמעט חסר פרופורציות.
למה חסר פרופורציות? כי אני לא מאמינה שהתשובה למיניות בריאה טמונה שם.
יש המון נשים שגדלו בחינוך נפרד, ויש להן זרימה וטבעיות עם בני המין השני. יש גם המון נשים שגדלו בחינוך נפרד וחשות מתח וקושי עם בני המין השני.
יש המון נשים שגדלו בחינוך מעורב, ומרגישות שזה יצר אצלן סריטות, התנסויות מיותרות, קשרים קרובים מדי, מייצר להן השוואה בזוגיות, איתגר את הגבולות ההלכתיים שלהן.
יש המון נשים שגדלו בחינוך מעורב וחשות שזה נתן להן טבעיות, בריאות ונורמליות עם בני המין השני.
למיטב ידיעתי, איש עדיין לא חקר מה יש יותר. כנראה שקשיים היו ויהיו בכל ציבור, ותופעות לוואי קיימות לכל בחירה. אני לא מזהה שהמחירים טמונים דווקא בהגזמה לכוון הנפרד.
בדרך כלל בוחרים קהילה ושם יש נורמות מסוימות. כמובן שיש דיוקים לכאן ולכאן ויש מה לדון בהם, יש הגזמות לכאן ולכאן ויש מה לאזן אותם. אבל מירב המשקל לא טמון בשאלה איך הקהילה שלך מפרידה או לא את ילדיה, אלא באיך את מחנכת את ילדייך.
מה משמעותי בעיניי לתווך?
העולם שלנו הוא עולם מעורב
ולכן חשוב לתת לילדים מיומנויות להתנהל בעולם מעורב.
ההבנה שבני המין השני מ-ד-ה-י-מ-י-ם, לא פחות מזה (חוץ מכמה סתומים לגמרי שמהם צריך להיזהר)
ההבנה שקשר בין גבר לאישה לא חייב להיות קשר מיני ויכולה להיות טבעיות וזרימה (לדוגמא בקשרי עבודה, שכנות משפחה ועוד)
הידיעה שצריך להציב גבולות בין גברים לנשים ולהיות במודעות, כי מרחב חסר גבולות הופך בקלות להיות מחפיץ ומלא במיניות
הידיעה שיש הלכות בין גברים לנשים ושמירת ההלכה היא מעל הכול.
אני מאמינה בהורים. מאמינה באינטואיציות שלהם. מאמינה בשונות בעולם הדתי.
אני לא חושבת שנכון להכריע דרך אחת נכונה לכולם לגבי נפרד ומעורב.
אני כן חושבת שכל הורה צריך לחשוב איך הוא מתווך לילדיו את הנושא של בני המין השני, גבולות, טבעיות, ותורה. ובעיקר לפעול מתוך מודעות.
ויהיו כל מעשינו לשם שמים.
--- ---רב שמואל
אני חושב שאחת השורות במאמר היא המוקד של המחלוקת בין חינוך מעורב להפרד:

"ההבנה שבני המין השני מ-ד-ה-י-מ-י-ם, לא פחות מזה (חוץ מכמה סתומים לגמרי שמהם צריך להיזהר)"

קשה לומר "מה הדעה הנכונה" כאשר מדברים באופן כללי - אבל עצם ההבנה שזו הנקודה של נושא המחלוקת באמת - זה דבר חשוב להבהיר כאשר מדברים על זה -

וחשוב לא פחות להבהיר - שהמחלוקת אינה "אם זה נכון או לא נכון" - אלא האם צריך להדגיש התייחסות אפשרית כזו - וכל הדברים הנלווים שצריך כדי להתאים את ההתייחסות לתובנות כלליות והתנהגות בפועל.

- וכן לגבי הצד השני - ההפוך - הדעה המנוגדת, שאני לא מנסח אותה כאן כי אני לא בא לדבר בשמה - אבל אני חושב שברור מאליו כיצד הם היו מגדירים את זה.
---רב שמואל
ולכן - תמיד כשאני כותב משהו - כולם נשמעים פשטניים מידי

אבל זו לא אשמתי!
יפה מאודבת 30
אתם יודעים שהפורום עצמו הוא חברה מעורבת וירטואלית?אריק מהדרום
פעם היו על זה דיונים.
גם בלי מפגשים זה חברה מעורבתאריק מהדרום
והיו כמה מעצבנים שהלכו לשאול רבנים אם זה בסדר להיות פעיל פה והביאו את התגובות של הרבנים שאסרו זאת על גבי הפורום.
|יד פרצוף|תילי חורבות

אתה נמצא פה עוד לפני לא?...
אתם זוכר דברים שכאלה גפ בשנים עברו או שזו איזושהי הקצנה של השנים האחרונות?

אפילו בתקופה הדוסית שלי לא הגדרתי את הפורומים עצמם כחברה מעורבת,
מי שזוכר הר"מ שלי ניסה להוביל מהלך לסגירתם ונלחמתי על כך כהוגן...

בבני"צ אגב בהתחלה השיחות אישיות היו פתוחות, ואחרי שהבינו למה זה משמש נעלו אותם,
ועדין- היינו הקבוצה הכי גדולה ופעילה בתקופתי, תחי האירוניה
(גם יצאו מכך לא מעט זוגות אגב...)

האירוניה..אלפיניסטית

משפחה פחות דתייה בדייטים.יובללל

חבר'ה אני צריך ייעוץ.

אני די חדש בעולם הדייטים. לא מזמן הציעו לי מישהי שאני מכיר מלפני כמה שנים כשעבדנו ביחד לתקופה מסוימת. אני יודע שהיא בעלת אישיות מיוחדת ובעלת מידות, ולפי מה שהבנתי מחברה שלה היא גם התקדמה יותר מבחינה תורנית (צניעות כמובן וכו).

אבל בסוף, למרות שהיא כן נשמעה לי כיוון טוב, החלטתי לא ללכת על זה בגלל המשפחה שהיא באה ממנה. היא באה ממשפחה חוזרת בתשובה, אבל לא כל כך חזקים בדת, כמה אחיות חילוניות וכו. וזה דבר שהפחיד אותי להיכנס אליו. אני רוצה שאישתי תהיה אישה מאוד תורנית (ואני גם משתדל להיות כזה), וזה לא כל כך היה נראה לי הכיוון.

אני מאוד חושש שאולי איבדתי פה משהו טוב, אבל מה לעשות? הרגיש לי שזה מורכב לי מדי!!

מה דעתכם? כמה משקל לתת לדבר כזה?

יש מצב שאיבדת. אבללגיטימי?

א. מתחנתים גם עם המשפחה. בין אם אנחנו רוצים, ובין אם לא - כולנו באים ממשפחה ומרקע מסוים. ברוב המקרים, זה גם אומר שתהיה אינטראקציה בין המשפחה שתקים למשפחת המוצא, ברמה ובתדירות כזאת או אחרת.

האם זה אומר שהיא עצמה לא תורנית? איפה רבקה גדלה? רחל ולאה? וכו' וכו'

ב. מורכבות אפשר למצוא בכל מקום. אף אחד לא מבטיח לנו חיים קלים.

ג. יכול להיות שיכלת לבנות איתה בית תורני נהדר - אבל זה ממש לא אומר שלא תוכל לבנות משהו דומה עם מישהי אחרת. ב"ה יש בנות תורניות רבות, ותוכל עם לא מעט מהם לבנות משהו טוב, ואפילו יותר מזה. הכל פוטנציאלי כל עוד זה לא נעשה...

א. מאוד מסתייג מהביטוי הזהadvfb

מה זה אומר מתחתנים עם המשפחה? 

בנאדם לא מנהל זוגיות עם המשפחה.

כן מנהל מערכת יחסים מסיומת שצריך לתת עליה את הדעת, אך היא בשום מקרה לא חתונה.

גם אין יותר מדי כלים להעריך את מידת המורכבות ביחס למשפחת המוצא.

לפעמים יכול להיות פערים מאוד גדולים אבל שמסתדרים מעולה, לפעמים להיפך.

תמיד כיף שדברים משותפים, זה פשוט.

לא זוגיות, אבל בהחלט שזה מרכיב חשוב בולגיטימי?אחרונה

בתור מישהו חדש בעולם הדייטים, הוא אולי מדמיין לעצמו שיפגוש בקרוב את הנסיכה שלו, והם יחיו באושר ובעושר עד עצם היום הזה.

כלומר,

אני חוששת שיש כאן דברים שהוא לא לוקח בחשבון:

לאיזה סוג של קשר אני מצפה עם חמי וחמותי? עם הגיסים והגיסות?

האם נוסעים אליהם לשבתות וחגים? איך זה נראה?

האם יהיו מפגשים משפחתיים? מה התוכן שלהם?

האם הדודים וסבא וסבתא שותפים פעילים בגידול הילדים? (בייביסיטר וכו')?

האם הנ"ל הם גם משענת כלכלית?

כמובן שאפשר להמשיך לדבר על מערכות יחסים לא בריאות - כמו התערבות בזוגיות וכו'. אנחנו לא חיים במציאות סטרילית, ואני בטוחה שאם תלך לפורומים המקבילים תמצא שרשורים על בעיות בתוך המשפחה.

בעיני יש מחירים לשני הכיוונים - בין אם נמצאים בקשר (וצריך להגדיר משהו), ובין אם נמצאים בניתוק (מה המסר שזה מעביר לילדים?)

מסכימה איתך שאין דרך להעריך את המורכבות, ובטח כשאין לנו מושג מה צופן העתיד.

אבל זה טעות בעיני לחיות בתודעה שאנחנו נחיה בבועה שזה רק שנינו והילדים שיבואו...

מה זה משנה מאיזה משפחה היא באה?תוהה לעצמי
בעלי ממשפחה דתית לייט מאוד, והוא יותר דוס ממני. אנשים גדלים ועושים בחירות משל עצמם בחיים
סליחהיובללל
סליחה שאני שואל, אבל האם וכמה יש חיכוכים שזה יוצר? זה בוודאי לא פשוט הרי, כל המנהגים, כשרות, שיח, צניעות, שמירת שבת ועוד המון מורכבויות שיכול ליצור. אז איך מתמודדים עם זה?
לא יוצר חיכוכים בכללתוהה לעצמי

את כל ההלכות שנוגעות לכולם כמו שבת כשרות וכו' נוהגים לפי בעלי, שחלק מהדברים עושה כמו המשפחה שלו בחלק מחמיר יותר. מה שנוגע רק אלי כמו צניעות זה עניין שלי.

ברור שהמקום התורני שלה משנה, אבל נשמע שהיא החזקה. המקום התורני של המשפחה לא משנה בכלל בעיני.

לגיטימי אבלזיויק

תהיה מודע לזה שמה שחשוב זה האדם העצמו, והסביבה שלו זה בנוסף. גם האבות והאמהות לא תמיד היו עם משפחה 100 אחוז...

תחשוב על ההורים והאחים של אברהם. אח של יצחק... אח של יעקב... המשפחה של רבקה... ושל רחל ולאה..

..יובללל
בוודאי שחשבתי על זה. אבל גם יש הבדל בין הדור שלנו לבין הדורות שלהם. הנושא אשה יבדוק באחיה.. וכו וכו. ברור שהאדם עצמו הוא העיקר, אבל זה חבילה שלמה. 
נכון ולכן נשאר פה עניין האופיזיויק
של שניכם
אני חושב שיש לתת משקל למשפחה.אדם פרו+

לאו דווקא רק בפן התורני.

לאחרונה עלו לי מחשבות, שמבחינה מסויימת

בפרט אצל אשה, יותר חשוב לי המשפחה שלה

מאשר היא.

אין לי כוחות סוס להסביר את עצמי

אבל לפי מה ששמתי לב אשה זה המון

עניין של הרגלים, והיא רוצה להמשיך את מה

שהיה בבית שממנו באה.

אולי זה רק מהניסיון מהזוית הצרה שדרכה

אני רואה את המציאות, סה"כ הייתי נשוי לאשה אחת.

אבל גם לפי המקורות,

כתוב בשולחן ערוך לישא

בת תלמיד חכם, ולא ישא בת עם הארץ.

המיקוד לא עליה, אלא על הבית ממנו הגיעה.

וגם אם החליטה לשנות כיוון

מי יודע כמה שנים, וכשהיא תתעייף

תזכר במנהגי הוריה.

אני יודע רציתם לשמוע שהכל אפשרי

וכל מה שאתם צופים בסטטוסים של מוטיבציה

אבל בתכלס האנשים לא כאלה גמישים

ולא כאלה חזקים.

מה דעתכם?

מענייןיובללל
מעניין מה שאתה אומר. בסוף ברור לי שהבית הוא משקל מאוד מאוד משמעותי. והשאלה שלי היא בתכלס כמה יחס לתת בין המידות של הבחורה לבית המידות של הבית שלה (או בפן התורני וכו)? הרי בסוף כמו שכתבו מעליי ראינו מאיפה הגיעו האבות והאמהות שלנו..
יש כאלה שחשוב להם יותר ויש כאלה שפחות חשוב להםadvfb

תאמת אני לא יודע כל כך למה זה ככה.

תקח דף ועט ותרשום לעצמך את כל החששות שעולים ותראה אם אתה יכול להתמודד איתם.

המטרה של המשימה הזאת ליצור אצלך יותר בהירות ופחות להתבחבש ולהתבלבל בגלל חוסר הבהירות

חשוב שתקרא את זההמצפה לישועה

יכול להיות שכבר כתבו בדומה

תמיד יש שונו בין אנשים ומורכבות ויתרונות וחסרונות לכל אחד בעיניו לפי ענייניו.

החשש מאוד מובן אבל עם חששות צריך להיפגש ולא לברוח כדי לראות במה האם יש ממה לחשוש.

תפגוש את הבחורה תשמע ממנה על המשפחה שלה על היחס שלהם למקום שלה...

גם לא הייתי מעלב את זה בכלל בהתחלה.

תראה שיש ביניכם התאמה וכו'

אולי זו אשתך?

ומשם כבר תגיע לנקודב הזאת...

האם מדובר באנשים קשים שיש להם רק את הדרך שלהם זו בעיה והאמת שזה לא משנה אם הם דתיים מאוד או לא בכלל.

אנשים קשים זו התמודדות

וגם בזה כשיש זוגיות טובה ונכונה אפשר לדעת איך לנהל את הדבקים בצורה ישרה וחכמה

בהצלחה וה יתן לך עצה טובה

זה כואבהפי

להוציא את החנוכיה ולראות שהדברים שביקשת משנה שעברה לא התגשמו .. לחשוב שהתפילות לא נענות לך שנה ועוד שנה ו..

למרות שממש התכוונתי  אז אז יותר מזה? אני לא אצליח..להתפלל יותר חזק.

ואז

לחשוב על כמה שהעם הזה עובר והכל מתחבר

ואולי זה הולך לשם ?

גאולה כללית ופרטית

חג שמח

לכל המקווים לישועה לעם למשפחה לכם..

אמן ואמןadvfb
בעז"ה ישועה קרובה ממשית!חסדי הים

מאז ששמעתי על הטבח הנורא אני בוכה. ב'מעוז צור' שרתי בבכי ובכלל פרצתי בבכי ב'נקום נקמת דם עבדיך' והוספתי לאומה הרשעה את ישמעאל.

אבל ב"בִּבְכִי יָבֹאוּ וּבְתַחֲנוּנִים אוֹבִילֵם אוֹלִיכֵם אֶל נַחֲלֵי מַיִם בְּדֶרֶךְ יָשָׁר לֹא יִכָּשְׁלוּ בָּהּ כִּי הָיִיתִי לְיִשְׂרָאֵל לְאָב וְאֶפְרַיִם בְּכֹרִי הוּא".

הבכי מטהר את ה'יסוד' להכל, ומביא מהר לידי זיווג, כדברי החתם סופר.

הבכי הוא כמו מקווה לרצון, ומעלה את הרצון למקום גבוה וטהור, וכמו שמאריך הרב קוק באורות הקודש חלק ג' על עליית הרצון כמטהרת את מידת ה'יסוד'.

כשרצון נפגש עם רצון נוצר זיווג.

כל עם ישראל קדושים וטהורים, כפך השמן הטהור של הכהן הגדול, כמו שכתוב בעין אי"ה שבת.

ה' תרחם על כולנו! אנחנו ראויים!

נכון ממשהפי
ממש בעז"ה אמן ואמן
😶זיויק
אמן שתהיה ישועת ה' כהרף עין
ליבי איתך, כואבארץ השוקולד
נכון , יש גם טובהפי

גם הטוב הוא פה אצלנו , אצל כל אחד

רק נותר לנו למשוך אותו

מבין? 

כן. מבין..בנות מרכלות עלי

אני מגיב במקומו הוא לא נמצא פה הרבה

כן, מביןארץ השוקולד
צודקת 
כואב ואמן!! מחזקת ממש.פצלשי"ת
🥺❤️מבולבלת מאדדדד
נקווה שבקרוב אחותי❤️

חנוכה שמח🥰

אמן(:הפיאחרונה
המהירות של שוק השידוכיםadvfb

ברגע שהוואטסאפ נכנסל חיינו דברים עוברים מהירות האור כמעט.

לחכות כמה ימים להצעה זה נראה משהו שכמעט לא אפשרי,

מה דעתכם על זה?

למה אתה מתכוון ב"לחכות להצעה"?לגיטימי?
מישהי כתבה ליadvfb

אשלח לך הצעה ביום ראשון, ביום רביעי שלחה לי את הפרטים, וזה כבר לא היה רלוונטי..

כאילו זה נשמע לי הכי הגיוני לחכות קצת, אבל בגלל שהפלטפורמה של הוואטסאפ היא כל כך מהירה הקצב מתאים בהתאם.

קלטתי שמבחינתה זה כנראה לגיטימי לכתוב "אשלח לך הצעה" ואז לשלוח עוד 3 ימים.. ומבחינתי זה לא. לא בגלל איזו תפיסת עולם, אלא פשוט כי השוק מאוד מהיר.

אין לי שום סיבה לחכות להצעה 3 ימים ואני יודע שגם היא יכולה להגיד לי "אה היא בדיוק נתפסה" או סתם אגלה שאני לא חושב שאנחנו מתאימים.

העניין הוא שאנשים נתפסים ונפרדים בצורה מהירה מאוד ולכן גם ככה המהירות שאנשים מפגינים.

ברור לי שלפני הפלטפורמה של הוואטסאפ הדברים זזו הרבה יותר לאט ולאנשים היה גם יותר סבלנות

אני לא בטוחה שזו הפלטפורמהלגיטימי?

אולי זה יותר הצורה.

מי שהציעה לך - ידעה שהבחורה בכלל פנויה ביום ראשון? יכול להיות שמלכתחילה היא לא ביררה את זה איתה?

ממה שאני יודעת אין נוהל מסודר. נכון שמקובל יותר שקודם הוא אומר "כן" לפני שהיא מודעת לעניין בכלל, אבל זה ממש לא תמיד ככה. יש בנות שמעדיפות להישאל קודם. הרבה פעמים אם משדכים מכרים, את הצד שמכירים שואלים קודם.

באופן אישי אומר שאני לא מרגישה יותר מידי ככה. לא זכור לי שקרה לי מה שאתה מתאר.

לפעמים קורה שפתאום יש מבול של הצעות, ואז אני אומרת - שאני בדיוק מבררת, או בדיוק בתחילת קשר, ואולי בעתיד הקרוב זה יהיה רלוונטי.

ואני קצת נרתעת מה"שוק". המילה הזאת לא באה לי בטוב בהקשר הזה..

אין נוהל רישמי, יש נורמותadvfb

אני אומר שזאת הפלטפורמה, בגלל שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית.

ובלי קשר לאם היא ידעה או לא ידעה (במקרה הזאת אני מניח שהבחורה לא קיבלה פרטים שלי אבל נעשה בירור אם היא פנויה) - הקצב שפרטים עוברים דרך מיזמים, קבוצות וואטסאפ, שדכנים הוא קצב מסחרר. יש לי חבר שהתחתן לפי כמה שנים משידוך שנעשה ע"י 4 שדכניות וואטסאפ שונות שכל אחת שלחה לחברה שלה. וואטסאפ זאת תקשורת מאוד מהירה, תקשורת איטית כמעט ולא היתה מאפשרת לדבר כזה לקרות.

ובאמת, בדרך כלל אני מעדיף שלא יבררו אם הבחורה פנויה, כי אם היא לא פנויה יהיה לי דרך לדעת אם אני רוצה לחזור לי שהציע שינסה לאחר זמן שוב לבדוק לי אם התפנתה. וגם, זה לוקח זמן ואין לי סבלנות לזה. מעדיף לגלות שהיא תפוסה, מאשר לחכות עוד את הזמן הזה שיכול לקחת יומיים גם.

אולי את חווה את זה אחרת כי יש לך יותר סבלנות ממני, גם יכול להיות. אולי כי לפעמים מציעים לך אחרי שהבחור אישר, מה שכמעט בחיים לא קרה לי. לכן הניסיון במקרה כזה הוא לא הסבלנות, כי הבחור כבר אישר.

אסביר את ההקשר בו אני אומר את המילה "שוק". 

אני לא מתייחס לשידוכי וואטסאפ בתור דבר עמוק ולכן אני מרשה לעצמי להביא ביטוי מאוד שיטחי שלדעתי די תואם את השיטה הזאת.

כן, אני חושב שזה כלי, שברגע שיודעים את היתרונות והחסרונות שלו, אין סיבה שבעולם לא להשתמש בו בעת הצורך.

לרגע לא התכוונתי חלילה לדמות את כל מחפשי הזוגיות למיניהם כמוצרים בשוק. מה לעשות שבשיטה של כרטיסים זה חלק מהעניין וכמובן, חלילה אסור להשליך את זה על האנשים עצמם. 

השימוש בכלי הזה לא גורם לזלזל באנשים, הוא כן בעיני מבטא מגבלה אינטגרלית בשימוש בו.

לגבי וואצאפ וטלפון צודק.מוקי_2020

"שלעשות "העבר" בוואטסאפ זה לוקח חצי שנייה ולהתקשר בטלפון זה לוקח יותר זמן, אנשים צריכים להתפנות לזה ריגשית."

יש לי קצביה, שכל פעם שהיה צריך לעשות הזמנה, זה נעשה  דרך הטלפון.
אני רק מהמחשבה שאני מפריע למישהו באמצע עבודה מסויימת או שהוא עם לקוח בחנות.
זה כבר גורם לי לחשוב 3 פעמים לפני שאני מזמין.

מרגע שאפשר להזמין דרך אפלקציה,
אני מזמין הרבה יותר, הזמנות קטנות במקום אחת מרוכזת (חנות קרובה מאוד).

אבל לא הבנתי משהו.
מה הבעיה שלך להמתין 3 ימים ?
אני מנסה להבין אם אתה מכוון למשהו כללי או שזה רק משהו נקודתי שמפריע -לך-.

יכול להסביר ?
אם יגידו לי "תקשיב, נכיר לך מישהי שאנחנו חושבים שהיא מתאימה לך, אבל תמתין שבועיים"
אז אני לא מבין באיזה מקרה אני אגיד "לא, לא, שבועיים אני לא ממתין". מה אכפת לי "להמתין" ?
יכול להסביר. לצרכי מחקר כמובן.

אין עליךadvfb

אני יכול להשיג הצעות בצורה יחסית מהירה ולכן אם אדם חושב שאחכה להצעה שלו אז כנראה שהוא טועה.

זה שה"שוק" עובד בצורה מאוד מהירה גורם לי לחוסר סבלנות, לפעמים מוצדק ולפעמים שלא, ביחס לעיכוב בהצעות.

אין בעיה שישלח לי הצעה עוד שבועיים, שלא יחשוב שאני אחכה. יום יומיים כנראה שאחכה אם זה מישהו שאני סומך עליו.

נדמה לי שהבנתי.מוקי_2020

אבל שואל כדי להיות בטוח.
כי באמת נושא השידוכים זה דבר מרתק וגם חשוב.
כרגע לא בשימוש אישי שלי, אבל זה יכול להשתנות ביום אחד.

כשאתה אומר "שלא יחשוב שאני אחכה",
זה אומר שאם אתה כן מסכים "לחכות" שבועיים,
אז אתה למעשה מתחייב לא לצאת לדייטים אחרים, להמתין להצעה ואז להחליט אם אתה נפגש או לא עם אותה הצעה ?

הבנתי נכון ?

כןadvfb

אני לא חושב שאף אחד לא יסכים סתם לעצור שבועיים אז זה זמן יחסית מוגזם אבל כן הבנת.

ישר כוח!

תודהלגיטימי?

באמת נראה שגברים ונשים חווים את זה אחרת.

אני באמת כמעט תמיד מקבלת (ומבקשת..) רק אחרי שהצד השני אישר. [בהנחה שזה פנייה דרך צד ג]

וזה בעצם אומר שהצד השני פנוי ומעוניין. אבל זה גם אומר שיש מצב שאני לא פנויה, או לא מעוניינת. וגם שמבחינתי יכולות לעבור תקופות שבהם אין לי שום הצעה, כאשר בפועל יכול להיות שהיו כאלה שביררו והחליטו שלא...

תודה על ההסבר על השוק.

נתקלתי בשדכני וואטסאפ שפשוט מעבירים כרטיסים, בלי לקרוא יותר מידי. אבל מסתבר שגם להם יש הצלחות - אבל אף אחד מאלו שאני קיבלתי בדרך הזאת לא היו רלוונטיים.

זה עדיין צורם לי המילה הזאת, וזה לא שיש לי פתרון קסם לאיך אפשר לעשות את זה יותר טוב..

מסתבר שאני מאוד רגיל לאיך זה הולךadvfb
עבר עריכה על ידי advfb בתאריך כ"ד בכסלו תשפ"ו 11:16

שיש כרטיסים, שהם מנסים לשווק משהו, וברור שיש מאוחריהם אדם עם סיפור שלם, אבל הכרטיס עצמו הוא לא הבנאדם. לכן אני אולי מרגיש בנוח עם המונח שוק. למרות שגם יכול להיות שאצלי השימוש הזה יכול ליצור חוסר נוחות בהקשרים כאלה ואחרים.

נראה לי גם חשוב לומר שעצם הפלטפורמה של הכרטיסים (גם בוואטסאפ, אבל גם במיזמים שונים) היא פלטפורמה מאוד מוגבלת ולכן גם אם השדכן הוא מעולה ומקסים עדיין יהיה בזה מימד פחות "אנושי" וממילא מאוד מוגבל. ובודאי, התחושה האישית היא גם חשובה שמתעסקים עם שדכנים וחשוב מצד אחד לדעת לצאת מאיזור הנוחות או להרחיב אותו כדי שיהיה עוד אופציות להצעות, מצד שני חשוב גם להיות במודעות ריגשית ולשים גבולות גזרה ביחס ליציאה מאיזור הנוחות

אתה מתכווןהפי

שבזמן הזה קיבלת כבר הצעה אחרת? כי אם כן לגיטימי לקבל אותה .

אבל אם לא קיבלת הצעה ואתה סתם מעניש את מי שהציע כי שלח שבוע אחרי זה מיותר

האופציה הראשונה חחחadvfb

אני שואל את עצמי מה הוא התכוון שהוא שלח לי את זה תוך שלושה ימים

מן הסתם אנשים עסוקים ולא תמיד פנויים אבל בדרך כלל נראה לי הכיוון זה להציע ישר

וואו. מעניין.פצלשי"ת

אצלי אני לא מרגישה ככה

הכל איטי מאוד, ותמיד לוקח כמה ימים..

וגם אחרי קשר לוקח לי מלא זמן עד שמתחילה משהו חדש

אתה חושב שכמה ימים זה בגלל הווטסאפ?ארץ השוקולד

אני לא חושב,

אנשים לא רוצים לחכות ימים כי ההנחה שזה עוד כמה ימים עד שייפגשו, ומן הסתם יהיו הרבה נסיונות כך שזמן רב לברר יקח עוד זמן.

התכוונתי לטענה ההפוכה ממה שהבנת מדבריadvfb

בגלל שהפלטפורמה הזאת מאוד מהירה אז הציפייה שזה לא יקח כמה ימים אלא יהיה באותו יום.

כמה אתה מכיר שהלינו על תשובה אחרי יום?ארץ השוקולד
לא ראיתי שרשור מלין בנושא, גם פה דיברת על ימים 
לא תשובה כפרהadvfb

על עצם ההצעה.

אני אשלח לך הצעה ואז לוקח כמה ימים עד ששולח את ההצעה.

תאמת היה ממש לאחרונה שרשור על זה.

אני גם לא מלין על כך... אני תוהה על כך.

אתה חושב שלפני הפלאפונים זה לא הפריע?ארץ השוקולד
אתה מרגיש שזה מיידי?
הוואטסאפ יצר אפשרות להעברת מסרים בצורה מאוד מהירהadvfb

ולכן הכל נהיה מהר מאוד מאוד.. ולכן גם קיימת ציפייה שדברים יעברו מהר.

מאמין שלפני הוואטסאפ היתה ציפייה לזמן יותר ממושך, דהיינו היתה יותר סבלנות כי זה לקח יותר זמן.

לפני הפלאפונים בכלל מן הסתם היתה ציפייה לזמן עוד יותר ממושך.

ככה מסתבר לי

מקווה שהפעם זה מובן חח

זה מובןארץ השוקולד
אבל אני לא רואה שום ציפייה למיידיות בעניין הזוגי
בטח, זה דחף ממש חזקadvfbאחרונה

הלבד קשה ולהיות בזוג זה הרצון האולטימטיבי.

לכן בגלל שמדובר בדחף, אז יש גם סבלנות יכולה להוות טריגר.

חברים -מי שמדי פעם צופה בסדרות \ סרטיםשפיכת לב

כמה הייתם מוכנים לשלם עבור שעת וידאו, עבור מעבר על כל התוכן וסינון המקומות שבהם יש בעיה של צניעות (נניח שניתן לבחור מידה - עירום, בגדי ים, או גם מקרים גבוליים יותר כמו שמלות לא צנועות וכד') חותך ומסדר את הקובץ הסופי לצפייה?  אני מדבר פר שעה (נניח לסרט שאורכו שעה וחצי: אני מוכן לשלם 2 שח).

הדברים הקטנים שהיה נחמד מאוד אם הצד השני היה מעדיףמוקי_2020

אני מדבר על דברים שאם לא קיימים אצל אצל הצד שני, זה לא מפריע, 
אבל אם כן קיימים, אז  זה בונוס נחמד מאוד.

אני לא מכיר בן אדם נורמלי, שלא יכול להמציא רשימה של עשרות ואולי מאות דברים כאלה.
זה יכול להיות צבע מכונית, סוג מכונית, תוספות לפיצה, סוג מוסיקה, זמר, אלבום, שיר, עיר בירה בעולם לטייל בה...וכל דבר שהוא בעיקרון לא משמעותי
להצלחה ותחזוקת קשר אבל הוא בונוס שתמיד נחמד לדעת שהוא קיים ושבני הזוג באותו ראש שלכם גם בחלק מהדברים הקטנים שבחיים.

אז לכבוד החנוכה, יש 2 דברים שהם בונוס די נחמד עבורי. זה משהו סמלי כזה.
אגב, רק השנה למדתי שאין כזה דבר "חג החנוכה" יש "ימי החנוכה". חנוכה זה לא חג ביהדות כמו ראש השנה, פסח. 
אם יש תלמיד חכם בקהל, הוא מוזמן לאשר שלא חירטטו אותי.

לעניין עצמו :
א. בונוס 1 - שהיא אוכלת סופגניות רק בחנוכה, לא  חודש וחצי לפני כמו שרשתות השיווק היו שמחות כי זה טוב לביזנס. 

היום למעשה היא היתה אמורה לטעום את הסופגניה -הראשונה- שלה השנה ובאמת להנות ממנה בימי החנוכה ( לא לכעוס ! זה רק בונוס אם היא כן אוכלת בחנוכה בלבד ! )

ב. כאן אני מודה שזה קשוח יותר. אבל שוב, זה בעיקר בונוס. אז.. אה-אהמ ..
בונוס 2 - בחנוכה היא אוכלת סופגניות...רגילות. בצק, ריבה, אבקת סוכר.
ולא את כל ה"סופגניות" שהקשר בינהם לסופגניה זה כמו הקשר בין מכונית לרכבת.
עכשיו לפני שמישהו קופץ  עם :
"מה נסגר בן אדם ? זה ..ח.. סליחה זה..ימי החנוכה, תן לאנשים להנות מ "סופגניה" עם קצפת וקרם קמבודי בטעם פיסטוק חלבי-כנאפה- מלוח- מתוק"
אני בעד לאכול קינוחים שווים ומפנקים אבל שזה הופך מסופגניה ל..אני אפילו לא יודע איך לקרוא לזה..זה מבחינתי...לא בונוס. 
יש לך את כל השנה לאכול את זה. תשאירי את חנוכה, חנוכה.

הסבר על הבונוס במימד החילוני-מסורתי-רוחני.
אני רואה את זה (במיוחד בשנים האחרונות)  כסוג של...אני לא רוצה להגיד סדום ועמורה כי אז לא יבינו אותי בכלל,
אבל סוג של השתוקקות שהיא שורש יצר הרע ומקור הסבל. 
כלומר, זה בכלל לא משנה מה היו מוכרים ברשתות השיווק, אנשים פשוט רוצים את מה 
שכולם רוצים בלי לחשוב לרגע אחד אם הם -באמת- צריכים את זה ואם זה  באמת קשור לאירוע שבשבילו התכנסנו.

יש לכם דברים קטנים שחשובים לכם, לא קריטיים, אבל יהוו בונוס נחמד  אם הצד השני מעדיף אותם גם ?
ספרו בכיף.
לא בא לכם לשתף ורוצים לשמור את זה רק לעצמכם ? גם בכיף. רק קחו בחשבון שבסוף הכל יתגלה אז לפחות כאן תקבלו פידבק.

נ.ב - אם במקרה התחלתם לאכול סופגניות עם קצפת וקרם קמבודי בטעם פיסטוק-חלבי-כנאפה-מלוח-מתוק, כבר לפני חודש וחצי...אז..לבריאות.
 ימי חנוכה שמחים לכולם.

מה עם מי שלא אוהבת סופגניות?מבולבלת מאדדדד
זה גם בונוסShandy

כי היא לא תראה כמו אחת כזאת בסוף החג

אופס ימי החנוכה😂

לגבי ימי החנוכה זה נכון. זוכרת שלמדתי את זה לפנייעל מהדרום
חחחחח חזק. מזדהה מאוד עם הסופגניותפצלשי"תאחרונה

ותודה על התזכורת שיש לי כל מיני העדפות קטנטנות כאלו שאסור לשכוח בתוך כל ההתרכזות בערכים החושבים והגדולים, 

כי הדברים המשותפים הקטנים הם הרבה פעמים הבסיס לקשר טוב 

להתחיל קשר חדשראובן255

שלום לכולם לאחרונה יצאתי מקשר די ארוך שלא צלח לצערי

אני מעוניין לחזור לדייטים

מישהו מכיר שדכן או מקום שאפשר להתחיל בו את עולם הדייטים?

אני יודע שיש את הטבלה של השדכנים אבל מישהו מכיר חלק מהם שאפשר לסמוך עליו שיעזור לי?

תודה לכולם תזכו למצוות

מה הסגנון שלך?ברוקולי
דתי לאומי כיפה סרוגה בראש פתוח אבל מתייעץ רבניםראובן255
בהצלחה רבהארץ השוקולד

נראה לי כדאי למקד קצת יותר לפחות לעצמך.

מה זה אומר ראש פתוח?

האם זה אומר שאתה מוכן לשמוע גם רבנים מהר המור וגם ממרכז?

האם זה אומר שאתה מוכן לשמוע רבנים חרדים ו/או דמויות מהשמאל?

האם זה אומר שאתה לומד ספרים של הרב בני לאו?

האם זה אומר שאתה רואה סרטים? איזה סגנון?

מה זה אומר מתייעץ עם רבנים?

האם ההתייעצות אומרת שאתה מחפש הסכמה שלהם לאופי הכלה שתבחר או שתצטרך אישור שלהם בטרם תצא?

או שזה רק בשאלות ערכיות כגון ענייני פוליטיקה/השקעות? או שאולי גם ביחס לעבודה וחיי חברה?

כל תשובה פה לגיטימית, אבל לפחות לעצמך ורצוי גם לטובת מי שתחפש שתצא איתך כדאי לדעת מה הכותרות שאמרת אומרות

המון בהצלחה

תשובה לארץ השוקולדראובן255

זה אומר שאני דתי בראש פתוח לעולם תרבות מערב מתערבב בין אנשים\קהילות אם זה חילוניים אז לוקח מהם את הדברים הטובים (למשל תרבות)  אם זה דתיים לוקח מהם את הדברים הטובים (למשל אהבת חינם וחיבור בין אנשים) ומהחרדים לקחתי את ללכת לפי הלכה לא דתי לפי דעתי ולעשות מה שבראש שלי בלי להייעץ אם אני נמצא בבעיה או שיש לי בעיה אני פונה לרב שייעץ לי ויעזור לי אני לא ישר הולך לבעל מקצוע רק כי יש לו תואר בדבר הזה למשל פסיכולוג

מקווה שדי הגדרתי את עצמי טוב

ולכן חשוב לי משהי מאמינה בדרך הזאת בחיבור בין העולמות

לא בטוחה שהכוונה הייתה שתענה כאןלגיטימי?אחרונה

אבל לפחות לי עדיין לא ברור איפה אתה נמצא.

התרבות החילונית טובה לדעתך? רק לדתיים יש אהבת חינם וחיבור בין אנשים? רק חרדים הולכים לפי ההלכה?

בדברים שאינם הלכתיים, למשל מצב נפשי, תפנה לרב לפני שתפנה לפסיכולוג?

אולי יהיה יותר נח להגדיר לאיזה רבנים אתה הולך? איזה ישיבות מתאימות לתפסית עולמך? עם מי אתה מתייעץ? לפי איזו השקפת עולם הלכתית אתה הולך?

איך אתה מחליט מה מהתרבות החילונית אתה לוקח ומה לא?

במה מתבטאת הפתיחות שלך?

בעיני לא צריך לענות על זה כאן, רק שמדברך אין לי מושג איפה אתה נמצא על הציר הדתי.

לא.לגיטימי?

יש כאלו שיותר מכוונים לסגנון מסוים.

אבל מעבר לזה, 

הייתי ממליצה לפנות לכמה שדכנים,

אבל לא רק.

להירשם לכמה מיזמים\אתרים\אפליקציות\קבוצות וואטסאפ,

ככל שיש לך כח להתמודד..

אתה צריך לדעתי להודיע לעולם (כולל חברים ומשפחה), שאתה פנוי ומחפש - ומה אתה מחפש.

מצאתי בכתב ישן נושן את השיר הזה לחיזוק בחנוכה:חסדי הים

"הוי בחורים גיבורים וחזקים כארזים, הוי בנות בנויות חטובות כמגדלים.

חשבתם מחשבת חוץ לזמנו, כאילו ה' איננו משגיח בעתו.

האם ה' עזב אתכם גלמוד וערירי? האם הוא לא מכריז עלכים 'שלי'?

הקורא מראש דורות לא ראה? האם השגחתו הפרטית נסתרה?

יש לכם עוד תקווה ואחרית, בסוף הקשיים תגיעו לתכלית.

אהבתי אתכם אומר ה' אל נורא וחומל, מעיניי לא חבוי הקושי והסבל.

הנני בא לגואלכם כאם על בנים, בנפלאות אדירות ורחמים עצומים.

בית ה' נחנך בימי החנוכה, את הבית שלכם אבנה מהרה.

יצאתי לישע חשמונאים צדיקים, אצא כיום לישע הבדידות והמכאובים.

הכנתי לך גבר בחורה כלילת המעלות, ולך יפהפיה הכנתי איש חמודות.

נס פך השמן יאיר ויצהיר לעולם, ללבבות הנשברים לחזקם בריא אולם.

לרוממם לחשבם ממש כבני עליון, להסיר מהם כל פחד וחדלון.

לנטוע בהם כוחות וצפיות חדשים, להצמיח בהם חלומות כיוסף נרהבים.

עוד יהיה לכם ממלכת משפחה חמה, שבו מאיר באור יקרות השכינה הקדושה.

השכינה שורה על הנרות הקטנים היפים, זה ישרה על ביתכם באהבת עולמים."

התבוננתי על המראה וזה פלא עצום שגיליתי מסר כזה חזק לרווקים לפני חנוכה.

😂😂😂

מדהים!חרמון

מחזק מאוד! במיוחד המשפט "בית ה' נחנך בימי החנוכה, את הבית שלכם אבנה מהרה" נגע בי.

תודה!

תודה! חג שמח לך ולכולם!חסדי היםאחרונה
תפילה על כולם.
מה בעצם נשאר מהאמירה "העיקר זה לב טוב/מידות"?צע

מניח שיצא לכם להתקל ולשמוע את המשפט הזה לא פעם..

והרהרתי בשאלה  האם נכון שרוב העולם , כולל אני, לא חי ככה?!

כאילו, מניח של90 אחוז מהרווקים יש לב טוב, ואיזה קטע הם עדיין רווקים, וכנראה למרות טוב ליבם נפרדו מהם.

לכל תגובה בנושא אשמח, חנוכה שמח חברים!!! 

שזה הבסיס.מוקי_2020

-דעתי-.

המילה "עיקר" מבלבלת כאן..
אבל הכוונה הבסיס. קודם שיהיה את זה. בלי זה, אין על מה לדבר. אין בכלל מה לנסות.

ניקח את שוק הרכב.

אם אין בלמים שעובדים חלק,
ואין מנוע שפועל חלק,

אין בכלל מה להסתכל על הצבע והצורה וכמה אנשים הוא מסוגל להכיל בתוכו.

עכשיו נניח שיש בסיס.
זה אומר שכל רכב מתאים לך ? לא.
יש כאלה מעדיפים רכב קטן, גדול, בטוח, מהיר, נמוך, גבוה. טוב לשטח, טוב לעיר.

אבל קודם הבסיס.

ככה אני מבין את זה.
כלומר, זה שיש למישהו "לב טוב, והוא מקסים" זה רק -תחילת- הסיפור. לא סוף הסיפור.

במה הוא עובד ? 
מה הוא למד ?
איך הוא מתנהג כשדברים לא מסתדרים כמו שהוא רוצה ? איך הוא עומד בלחץ ?
האם הוא דברן ? שקט ? 

כל אחד והפרמטרים שחשובים לו, ממש כמו בבחירת רכב. כמובן, כל אחד והתקציב שלו (מה שיש לו להציע)

בהצלחה.

..שפלות רוח

אני לא מסתכל מהצד של האדם שיש לו מידות טובות או לב טוב..המשפט הזה בדרך כלל נאמר לאנשים כאיזה משהו להתמקד בו ופחות בחיצוניות(אגב הוא נאמר בעיקר לגברים ממה שאני מכיר) אף פעם לר באמת האמנתי בו כל כך, נכון, יש בו מן האמת אבל בדור הזה להגיד לבחור "העיקר לב טוב ומידות טובות" אם הוא לא צדיק נסתר בנם של קדושים בעיניי זה פחות רלוונטי לנסות למכור לו את זה, והאמת עכשיו כשאני חושב על זה, אני חושב שהרבה שדכנים נופלים שם(גילוי נאות אף פעם לא הלכתי לשדכן/ית) ומרגיש לי שהם לא באמת מתעניינים במה אתה מחפש/ת אלא פשוט לחתן בלי הרבה מאמץ ואז מגיע המשפט " העיקר לב טוב"

חנוכה מלבלב מלא בלבלובי שמחה וכו🦝🔥

זה העיקר, אבל לא הדבר היחידי שצריךadvfbאחרונה

אולי יעניין אותך