התניות וביקורות מול הילדים שלנוקמה ש.

בס''ד

צהריים טובים לכולן ❤

קראתי אתמול את התגובה של @תיתי2 בשרשור השכן על נושא הביקורתיות וההתניות (של העגילים והחתימה של הילדה) והיא השאירה אותי מהורהרת. עכשיו סוף סוף מצאתי קצת זמן לכתוב על זה ולשתף אתכן 🙂.

אז ככה: נראה לי שבדור שלנו, מוסכם על כולנו (או שלא?) שהשאיפה היא לחנך עם כמה שפחות ביקורות וכמה שיותר שימת הזרקור על הטוב שבילדים שלנו.

(1) כי זה הרבה יותר אפקטיבי.

(2) כי אנחנו רוצות קשר טוב עם הילדים שלנו, לטווח הארוך.

(3) כי זה הרבה יותר בריא לנפש שלהם (ושלנו מן הסתם).

...

אבל בפועל, יש כל מיני סיטואציות, בעיקר סיטואציות בינאישיות אבל לא רק, שבהן השאיפה הזאת מתנגשת עם המציאות (ואולי תלמדו אותי שזה לא באמת מתנגש...). 

* נגיד ילד שאמר או עשה משהו שפגע בי. אני מאד מאמינה בפתיחת הדברים כשאני מרגישה פגועה. אני מרגישה שכשלא אומרים שמרגישים פגועים, זה כמו צנרת שמתמלאה בג'יפה ואז המים כבר לא זורמים טוב. אז גם מול הילדים שלי, אני מציינת כשאני נפגעתי ממשהו (דיברו אלי בצורה לא יפה לדוגמה). אני משתדלת ממש לא להגיד שהם כך וכך אלא לדבר על המעשה עצמו ועל מה שזה גרם לי להרגיש. בפועל, ברור שהם תופסים את זה כביקורת (אלא מה?). ומובן שזה לא בדיוק מעלה להם את האהבה העצמית שלהם באותו הרגע. מאידך זה מאפשר להם לתקן (ואז כן לאהוב את עצמם יותר). מה אתן אומרות על סיטואציה כזאת? האם גם כאן צריך שיהיה מינון וצריך ללמוד להחליק חלק מהדברים? או שזה דווקא דבר טוב לעצור כשאני מרגישה פגועה ולשקף את זה?

* ילד שיצא בצורה לא נעימה מהבית בבוקר. האם יש זה נכון להזכיר את מה שהיה, להגיד שנפגעתי ושאשמח להתנצלות, כשהוא חוזר הביתה ושעברו כבר כמה שעות? אני מרגישה על עצמי שכל עוד אין את ''הסליחה אמא'' הזה, זה נשאר אצלי כמשהו לא פטור. אולי אצליח להתגבר על זה חיצונית, אבל אני אני מרגישה שזה פוגע בסוף בקשר בינינו כי מבפנים זה משאיר משקע מסוים. מאידך, אני לפעמים מרגישה שזה כאילו שאני לא שוכחת להם כלום. שאני טיפוס מקפיד כזה אולי. בעוד שזה ממש לא כדי להקפיד אלא דווקא כדי לנקות ולחיות בשלום שהוא שלם הרבה יותר. אבל להם, לילדים, יש לי חשש שזה נתפס כביקורת גדולה מאד, אם אחרי כמה שעות אני עדיין לא שכחתי את מה שהיה.

* מצב דומה שבו ילד התנהג בצורה לא נעימה אלי, ואז מבקש משהו. אני לרוב קודם מבקשת לסגור את האירוע שבו התנהגו אלי לא יפה, ורק אז נעתרת לבקשה שלהם. האם לזה קוראים התניה? והאם יש בזה משהו בעייתי שאני מפספסת?

* ומה אם ביקשתי לסדר משהו / לעזור לי עם משהו והם לא עושים? האם, כשהם באים אלי ומבקשים משהו, זה נכון קודם כל לדרוש שהם יעשו את מה שאני ביקשתי? או שגם כאן יש איזושהי בעייתיות שאני מפספסת?

* ומה עם לתפוס טרמפ על בקשה של ילד? ''אמא, אפשר להיות במחשב?''. ''כן, רק תעשה שיעורי בית / תתקלח קודם''. 

השאלות האלה מאד מעשיות בשבילי 🙂. הרגשתי בעקבות קריאת השרשור ההוא שיש כאן איזשהו משהו שאני לא מצליחה בדיוק לשים עליו את האצבע - אבל שקשור אלי בדרך שבה אני מגדלת את הילדים שלי ושעשוי לקדם אצלי הרבה דברים במערכות היחסים שלי מולם... אני מקווה שתעזרו לי ללבן את הסוגייה 🙏🏼🤍

נב: חשוב לי להגיד שבגלל שזה שרשור על ביקורות והתניות, הבאתי כל מיני דוגמאות סביב הנושא הזה. למעשה יש עוד מלא-מלא-מלא חיים חוץ מהנקודות האלה. אני משתדלת להחמיא לילדים שלי הרבה, לחבק ולנשק הרבה, להגיד (עם כוונה קורץ) שאני אוהבת אותם, לחזור בכל הזדמנות אפשרית כמה אני רואה שהם טובים (מגובה בדוגמאות) וכו'. 

נב: מתייגת את @נגמרו לי השמות כי אשמח לקרוא את מה שיש לה לומר בנושא. אבל כולן-כולן-כולן מוזמנות להגיב! אני כ''כ לומדת מכן כאן!

.

וואי. מישמש 😃מיואשת******
לפחות להרגשתי כן? וסליחה שזה יצא ביקורת 😅

תראי
אני אנסה להגדיר. ביקורת זה שאומרים למישהו - אתה לא בסדר , מה שעשית לא נכון, וכו.
כשאני אומרת אני נפגעתי, זה לא ביקורת בעיני כי אם תיאור מצב.
כשאני מנסה לחשוב על עצמי אם מישהו יאמר לי- את מדברת יותר מדי בקול כל הזמן, לעומת- אתמול נפגעתי כשאמרת את זה ממש בקול, זה ממש שני דברים אחרים לחלוטין.
זה דבר אחד
דבר שני לספר שנפגענו לדעתי זה דבר חשוב. אמא אנושית, אמא פגיעה, חמלה, אהבה. דברים חשובים
אממא אם זה קורה בתדירות גבוהה משהו קצת בעייתי פה. זה משהו שיוצא לי לעשות פעם בחצי שנה. אולי.

לגבי ההתניה מה שהיה בשרשור הקודם הוא שמשהו שהיה איור להיות מתנה הפך להתניה(לשאלה יותר נכון) וזה לא אומר שאי אפשר לעשות התניות.
יש דברים שהם סיבה ותוצאה
אי אפשר לשחק לפני שמסדרים
אי אפשר לאכול קינוח לפני שמסיימים את הבשר
אי אפשר ללכת לחבר לפני שעושים שיעורי בית
זה סדר נורמלי של העולם ולא נישב בעיני התניה

מעבר לזה לפעמים יש התניות שמותר ואפשר לעשות- מבצעים למשל, נעשה ככה תקבל פרס.

כל זה לא בא לסתור את העובדה שהילדים שליו אמורים להרגיש אהובים ללא התניה.
ושחשוב מאד לעשות פעילויות כיף לאורך החיים שאינן מותנות בכלום.
היום קניתי לך פרס כי בא לי.
היום הולכים לטיול - בלי סיבה מיוחדת
היום הכנו אוכל שאתה אוהב כי התחשק לי לפנק אותך.

אני חושבת שהדבר היחיד שהוא באמת שאלתי בשאלה שלך זה אם את מרגישה פגועה ומבקשים ממך משהו.
זה סיטואציה קשה נורא
לתת כשאת מרגישה פגועה זה קשה!

אני חושבת שהייתי מחלקת לגבי משהו שהוא נורמה (לחמם ארוחת ערב, לעזור בשיעורי בית) לגבי משהו שהוא לא חובה אלא יותר פינוק (לכבס מהר למחר דווקא את החולצה שהוא אוהב אפילו שיש לו דברים אחרים ללבוש)
אבל בכל אופן מה שהכי עולה לי פה זה שנשמע שקורה לך הרבה הסיטואציות שאת נפגעת מהם (סליחה אם הבנתי לא נכון) ונראה לי שפה העבודה האמיתית שלך. אם בא לך לפתוח את זה ולנסות להבין למה (יש ממש המון סיבות,פ שיכולות להיות, אבל נסיוני האישי זה ממש המון פעמים נובע מציפית יתר והתאכזבות מהילד בגלל שציפינו שהוא יעריך/יבין/יתחשב/יזכור/ יכיר תודה וכו. בהחלט יכול להיות שזה לא קשור אצלך רק מספרת מה שלי היה.)
אולי אם תביני למה זה קורה הרבה ותפרקי את זה זה יעזור לך.
מוסיפה עכשיו שקראתי שוב, למשל מישהי דיברה אלי לא יפה, אני לא תמיד עושה עסק. כלומר אני תמיד איגד לא מדברים ככה לאמא ,בתקיפות רבה מאד. אבל אסתפק במבט מושפל ושתיקה ואמשיך הלאה די מיד, בלי לחכות דווקא ל-סליחה אמא. את כותבת שנראה לך שאת לא שוכחת להם כלום. אם זה נכון זה נקודה לעבוד עליה לדעתי
מקווה שעזרתי קצת ❤️❤️❤️
עונה לךקמה ש.

בס''ד

טוב...

קודם כל, תודה רבה מיואשת יקרה על התגובה שלך! ❤

שנית, אני מרגישה שבשבילי זה לא משמש ושאצלי הדברים באמת קשורים אחד לשני חיוך

שלישית, אני מהרהרת במה שכתבת לגבי הפגיעות. את כותבת שזה קורה לך אחת לחצי שנה אולי, ואצלי זה קורה בתדירות כמעט יומיומית. אולי אנחנו לא מדברות על אותם סוגי פגיעה? הכוונה אצלי לאו דווקא למשהו מטורף מהסרטים. אנסה למצוא כמה דוגמאות. אבל לפני זה חשוב לי לציין שב''ה באופן כללי הילדים שלי מכבדים אותי ומתנהגים יפה כלפיי. ועדיין יש כל מיני דברים קטנים שמאד לא נחמדים לי כשהם קורים:

- זה יכול להיות ילד שאני אומרת לו לעשות משהו (להפסיק לעשות משהו מסוים לדוגמה) והוא מחקה אותי בלעג.

- או אם אני מבקשת קצת עזרה (ממש תואמת גיל וממש במינון סביר) וכולם מתעלמים מהבקשה שלי, לא כי הם מעופפים אלא כי לא בא להם בטוב.

- או אם אני רוצה להגיד משהו לילד והוא שם את הידיים על האוזניים כדי לא להקשיב.

- או סיטואציה שבה השקעתי מאד באחד מהילדים הגודלים (יסודי) ואז קורה משהו לא לרוחו (נגיד רצה עוד משהו ולא קיבל הפעם) והוא עושה לי מבט ממש כועס כזה.

[זה לא שאותם המקרים הנ''ל חוזרים כל הזמן על עצמם. אלה פשוט כמה דוגמאות שהצלחתי לשלוף מהימים האחרונים. יש כל מיני מצבים אחרים, גם אם הם לא עולים לי כרגע].

במקרים כאלה הפגיעה היא לא פגיעה אנושה כזאת של לב מדמם ו''איך הילדים שלי עשו לי דבר כזה???''. אני מתכוונת יותר להרגשה לא טובה בלב, אותה אני מרגישה צורך לנקות, כדי שאצליח לתפקד בצורה המיטבית, עם מקום מקסימלי בלב, כמו ש@נגמרו לי השמות כתבה בתגובתה. אחרת, אני מרגישה שזה נערם לי, ומתרגם בעל כורחו ליותר עצבנות, פחות סבלנות ויותר שימת לב לעוד דברים לא טובים שהם עושים. במקום לחזל''ש ולהמשיך את היום בטוב. אבל השאלה האם זה נכון בכל זאת עולה לי כי אני כן חוששת שיש לזה מחיר מסוים של איך הילדים שלי חווים אותי כליפהם.

ואם אנחנו כן מדברות על אותו סוג של פגיעות, ואת חשה נפגעת רק אחת לחצי שנה, אז אני ממש מופתעת... האם דברים כאלה לא קורים אצלך כמעט? או שהם כן קורים ואת פשוט לא לוקחת ללב, בעוד שאני כן? ואם כן אולי באמת יש לי ציפיות יותר מדי גדולות ביחס ליכולת שלהם? בקיצור השארת אותי מהורהרת (שזה דבר חיובי...), כמו שכתבתי למעלה 🙂

❤️מיואשת******
עברו הרבה שנים מאז היה לי בית עמוס ובלאגן של קטנים יחסית
אבל אני מסכימה איתך שמה שתיארת פוגע, ולא, זה לא קורה לי בתדירות גבוהה
סיטואציות של זלזול כמו להתעלם או לשים ידיים על האוזניים זה בהחלט עושה לא נעים בלב.
אני מנסה לחשוב על מצבים דומים, כן יש מצבים שאני מבקשת לעזור או לקפוץ למכולת ומתחילות מריבות תור מי עכשיו או אומרים לי למה אני ולא היא? או אוף אין לי כח את על עזרתי בדיוק חזרתי עוד לא אכלתי וכו.
בסיטואציות כאלו אני לא נפגעת, אני מרגישה שזה תלונה שלהם על הקושי שלהם ולא זלזול בי וגם אני מקבלת את זה כעובדה שילדים אך פעם לא רוצים לעזור זה באמת לא כיף…. אם ילדה מתלוננת בתדירות גבוהה אני בהחלט מסוגלת להתעצבן ולומר למה אני חושבת שהיא בהחלט צריכה לעזור עכשיו ולמה לא עניינה מה אחותה עשתה אתמול או היום, אבל אני לא נפגעת מזה.
סיטואציה שאני מאד משקיעה במישהי ואז היא מחזירה לי בכפיות טובה זה פוגע אימים וזה קורה לעיתים רחוקות.
אני מקווה שאני מצליחה להסביר קצת?
או שזה עוזר בכלל
אני חושבת שהמקום של צורה שמדברים או מתנהגים להורים בכבוד הוא משהו שמחנכים אליו הרבה וזה עבודה רבה. בהחלט כשהם היו קטנות יותר עבדנו על המקום הזה והרב בצורה שבן זוג אחד מוכיח את הילדים שככה לא מדברים לאמא או ככה לא מתנהגים לאבא. כלומר הוא דאג לצורה שידברו אלי ואני אליו, גיליתי שזה הרבה יותר מתקבל ומחנך כשזה ככה מאשר - אל תדברו אלי ככה אם את מבינה את כוונתי.
טוב יצא קצת מבולבל מקווה שעזרתי
תודה יקרהקמה ש.

בס''ד

קודם כל על התיקוף שזה אכן 'פוגע' (אם כי כל השרשור הזה קצת משנה לי את הראייה על הדברים). עזר לי לקרוא את זה. ועל השאר גם. כמו הדוגמה הזאת עם הסירוב לעזור, שהוא ביטוי של הקושי שלהם יותר מכל דבר אחר. ממשיכה לחשוב על הדברים...

כל מה שכתבת זהאורוש3
התנהגות נורמלי למדי של ילדים. באידיאל אני פשוט מזכירה לעצמי שהם ילדים ומגיבה ברוגע. זה הרצוי. בפועל? לרוב מרימה צעקה לצערי. אולי לכן אני לא נפגעת. אבל גם לא נותנת דוגמא מי יודע מה. למשל- סליחה אמרתי לעצור כבר שלוש פעמים!!! בצעקה..
כן נשמע לי שאת צריכה איזו עבודה עם עצמך קצת פחות לקחת ללב. אבל את מהממת שאת בכלל חושבת לעמוק. ואולי זה בכלל בסדר. כי זו את ואת רגישה והם מרוויחים הרבה דברים מהרגישות שלך ובמכלול הכל בסדר.
וסליחה שאין לי תובנות מעבר. אני קצת בתחושה רעה כלפי עצמי כרגע.
אבל רק קצת לנרמל. את בסדר. הילדים שלך נורמלים.
גם אני ככהפליונקה
תודה רבה רבה על התגובה שלך אורוש, היא עזרה לי ❤קמה ש.

בס''ד

היה משהו בדברים שכתבת שהתיישב לי בצורה ממש טובה על הלב, שתדעי... 

אני מצטערת על התחושה כלפי עצמך. קורה לכולנו אני מאמינה... אני מקווה שאת עכשיו במקום טוב יותר! חיבוק יקרה ❤

תקופה שכזו. תודה גם לך יקרה!אורוש3
עונהoo
אני לא נפגעת מילד שאומר משהו שפוגע, כי הוא ילד.
פעם ילד אמר לי שאני עצלנית, זה בעיקר שימח אותי שהוא מרגיש איתי פתוח להגיד מה הוא חושב. אז אמרתי לו שיש מצב שזה נכון, וזה לא כ״כ יפה לומר את זה, ובזה נגמר השיח. אח״כ הוא בא להתנצל, ואני כבר שכחתי מזה.

אני משוחחת עם הילדים שלי, באותו שיח כמו עם מבוגרים, אבל לוקחת בפרופורציה את מה שאומרים, כי הם עדין ילדים, ומותר להם לטעות הרבה יותר ממבוגרים.

לגבי התניות, אני רגישה מאד להתניות, וחושבת שזה שיח שלילי. מקפידה מאד לא לתקשר עם התניות עם הילדים.
אני חושבת ששיח עם התניות, זה אחד הגורמים לבעיות בתקשורת עם ילדים.
''מותר להם לטעות הרבה יותר ממבוגרים'' - זה משפט ממש חזק!קמה ש.

בס''ד

תודה רבה! זה כל-כך מעניין מה שאת מעידה על עצמך... מעניין כמה זה עניין של אופי וכמה זה עניין של לשנות דפוסי חשיבה... תודה שהגבת!

אצלי זה היה שינוי דפוס התנהגותoo
בעבר הייתי כועסת על ילד שאמר או עשה משהו שלילי, וגם הייתי מדברת בהתניות: אם תעשה תקבל.

לא אהבתי את התקשורת שזה יצר לי עם הילדים. זה יצר כעסים תכופים, וגם משהו בהתניה לא עבד, כי המילה *אם* פותחת את 2 האפשרויות (לעשות או לא לעשות) בניגוד למשהו שנאמר ללא התניה ובצורה ברורה.

אז בהתחלה זו הייתה הקפדה רק בתקשורת עצמה, הקפדתי לא לכעוס למרות שכעסתי, והקפדתי לא להתנות.

אח״כ כבר לא הרגשתי כעס, כי נוצר איזשהו מרחב גדול לטעות וחמלה לילד, וגם כי התקשורת ללא התניות עבדה נהדר.

כבר כמה שנים שבקושי קרה שכעסתי באמת על ילד, וששיח נטול התניות לגמרי, בא לי באופן טבעי, זה לגמרי משהו ששיניתי מהיסוד, בסוף זה שינה לי משהו באישיות שלי ואני מאד אוהבת את השינוי הזה.
ממש ממש מעניין מה שאת כותבת!אוהבת את השבת
איך את מצליחה לא לכעוס?
פשוט את מחדדת לעצמך שאת לא רוצה לכעוס ואז מוצאת דרך להגיב אחרת?

היום למשל בת 4 קמה וקצת אחרי שהיא קמה עשתה פיפי על במיטה בכוונה לגמרי, ערה לגמרי, תוך כדי שהיא צוחקת.. כמובן שכעסתי. לא המון אבל עדיין.. ויודעת שזה באמת מעצבן אבל אני גם יודעת שלא יעזור לכעוס..

ואח"כ התפתחתי לחם טף במשך שעה וחצי, שעה עם מגבת ואז חצי שעה עם ניילון נצמד ואז היא באה ושיחקה עם התבנית וכל ההתפחה הלכה.. ושוב כעסתי למרות שידעתי שלא יקדם..

מה עוזר לך בסיטואציות כאלו?
פשוט ההחלטה שאת רוצה לנהל את החיים בלי כעס?
מה שעוזר ליoo
זה גם החלטה שאני מנהלת חיים ללא כעס, וגם מרחב גדול לטעויות עבור הילדים.

גם שנראה שילד עושה בכוונה לעצבן, אפשר לתת לזה פרשנות אחרת. ילדים הם סקרנים ואימפולסיבים, וגם אם הם צוחקים, לא אומר שהם עשו במתכוון.

יש לי ילד שמגיל קטן יש לו יכולת ביטוי מאד גבוהה, וגם הפרעת קשב וריכוז. בגיל צעיר היו לי איתו הרבה תקלים, לכל תקל היתה לו סיבה ופרשנות הגיונית משלו. ממנו למדתי לתת מרחב גדול לטעויות של ילדים, כי רוב הילדים לא יודעים להסביר ולהתבטא בצורה מובנת על כל מעשה שלהם.
מנסה להבין מה זה מרחב רחב יותר לטעויותסבב נוסף
אהבתי את המושג הזה,ורוצה לנסות ליישם

אני לצערי מגיבה די מהר בחוסר סבלנות. ממש חייבת ורוצה לעבוד על זה,וקשה לי

אם נניח מנסה להטמיע בבית את זה שכל אחד שמגיע אחרי בי"ס שם את כל הדברים במקום. תיקים, מעילים, נעליים

ומראה להם שמיישמת בעצמי אפילו שבאמת מעצבן. אבל פשוט בלגן עושה לי לא טוב
.
איפה פה ה"מרחב לטעויות", כלומר כמעט אף פעם לא שמים במקום, אני שוב אומרת,ןשוב מבקשת עד שמתעצבנת.... האם גם פה נכון להתגמש יותר אם זה הרגל שאני רוצה להטמיע בבית? אני אומרת להם אני יודעת שאין לכם כוח, וזה מעצבן להחזיר הכל למקום. אבל ככה הבית לא מתבלגן ויותר קל לי

ומרגישה שזה לא יורד אליהם והם כועסים על הבקשה שלי

כלומר, ברור לי שאני חייבת לעבוד על עצמי בכל מיני סיטואציות לא להגיב בכעס, לנסות לתת יותר מרחב לטעויות שלהם ולא לפרש מיד כחוסר ציות או דווקא

אבל איך פועלים במקרה כזה של "כלל בסיס"?
מקווה שהובנתי
כשילד מגיע הביתה אחרי יום בביהסoo
הוא עייף, אולי רעב, אולי עצבני, אולי יש לו תוכנית בראש לעשות משהו. יכול להיות שבשבילו לשים נעלים, מעיל ותיק במקום, זה קשה וגדול עליו.

זה מרחב לטעות- לקחת בחשבון מראש שיתכן וזה קשה לו, ואם הוא לא עושה, זה מהקושי שלו, ולא משהו נגדך.

אצלי כשחוזרים, לא חושבת שיש משהו ששם במקום הכל. אותי הדבר היחיד שמטריד שזורקים מעיל על הרצפה (כי נעלים ותיק זה סבבה מבחינתי שיחכו על הרצפה) אם ילד זרק, אני מבקשת שירים, אם אני רואה שהוא לא מקשיב כמה פעמים, אני אלך להרים. עדיף לי להרים ולא להתעצבן. אח״כ אדבר איתו ע״כ, כי חשוב לי שיהיה לו הרגלים תקינים.

יש מחשבה כזו שאם אני ׳מוותרת׳ ומרימה מעיל אחרי שביקשתי, אז אני ׳פוגעת בחינוך׳
מנסיון שלי זה לא נכון. לפעמים ויתור זמני ושיחה חינוכית לאחר מכן, עדיפה על התעקשות, גם מבחינה חינוכית וגם מבחינת תקשורת תקינה עם הילד.
מנסה לדייק יותרסבב נוסף
אני מבינה מה שאת אומרת. מצד שני מדובר בילדים מעל גיל 10, לא ילדים ממש קטנים
ואין אצלנו הרבה "כללים" בבית. זה אחת הבקשות היחידות שלי, להניח 3 דברים במקום: תיק, נעליים, מעיל

עכשיו באמת ילד שחזר מאוד מצוברח ועמוס רגשית אני מבינה

אבל בואי נגיד שבאופן יומיומי כמעט הם לא מחזירים אלא זורקים הכל בכניסה לבית

ואז אני חוזרת על הבקשה פעם פעמיים ולפעמים בסוף עושה בעצמי

אני פשוט קמת מבולבלת איך להגיב. כי באמת אף אחד לא רוצה לעשות כלום אחרי יום ארוך. מצד שני בשניה הבית נהיה מהפיכה ואני כן מנסה להטמיע את זה

כאילו ברור לי שזה לא מגיע מזה שמצפצפים עלי אלא מקושי של הילדים...
גם אצלי הם מעל גיל 10oo
אם ננתח את הרצון שלך, הרצון הוא שהחפצים הנ״ל לא יבלגנו את הבית, וזה יקרה כשהילדים ישימו במקום.

אם נחשוב בהגיון של ילד: ׳אם אמא רוצה שהחפצים יהיו במקום, שהיא תשים, כי לי אין כוח׳

אז לעשות ׳כלל׳ במקרה הזה, לא תמיד עובד.

אם זה היה לי מאד חשוב, אולי הייתי יוצרת פינה קרובה לדלת, עם מקום לשלושת החפצים הנ״ל של כל ילד, שיהיה נגיש וקל לביצוע,
והייתי מסבירה בזמן רגוע כמה שזה חשוב לי. הייתי מסבירה שוב ושוב ברוגע, עד שהיה נקלט. מנגד- לא הייתי מבקשת אף פעם יותר מפעמיים. שיבצעו בגלל שהפנימו את הענין ולא בגלל שנדנדתי להם, וגם כדי שלא יגיע לקצר בתקשורת.
לדעתי את באה לקיצוניות השניהפליונקה
כל עוד ילד מרגיש טוב , ארון נעליים נמצא במקום נגיש, מתלה מעילים בגובה מתאים אין שום קושי לילד בן עשר לשים דברים שלו במקום. מזה מתחילים טרום טרום חובה, לומדים לתלות תיק.
ברור שאם ילד יודע שאת לא תתעקשי ובסוף תעשי בעצמך הוא לא יעשה את זה.
ההנחה שלךoo
׳ברור שאם ילד יודע שאת לא תתעקשי ובסוף תעשי בעצמך הוא לא יעשה את זה׳ לא נכונה

ילד בטבעו לא עצלן, הוא פשוט רואה דברים כמו ילד. הסבר רציונלי רגוע שמותאם לגילו, יעיל פי כמה וכמה מהתעקשות.

אם יש מצב כזה, שילד לא עושה דברים אם לא מתעקשים איתו, זה הרגל גרוע שהרגילו אותו.
זו באמת השאלה שליסבב נוסף
מצד אחד יודעת שצריכה מאוד לעבוד על מידת הסבלנות והתגובות שלי לילדים.
מצד שני לפעמים ככ מבולבלת שמרגישה שאנחנו לפעמים אובר רגישים לתגובות שלנו, ומנסים כל הזמן להכיל ולהכיל ולהבין.

לי זה גורם לרגשות אשם, מרגישה כל פעם שלא מגיבה נכון. ואחכ אוכלת את עצמי... אולי זה דיון נפרד

מרגישה שאני ממש לומדת המון מהפורום איך להגיב, איך להכיל

אבל אולי צריכה לקרוא או ללמוד משהו מסודר
באופן כלליתהילה 3>
לגבי בקשות או כללים או גבולות לילדים,
מה שהכי עובר לילד זה לא הצעקות או הנזיפות או השיחות, אלא העמדה הפנימית שלנו.
ככל שנאמין בזה שהגבול הוא לגיטימי ונכון גם בלי תזכורות צעקות או נזיפות הוא יהיה יציב,
ולהיפך
אם בתוכנו יש לנו ספק בזה שזה הדבר הנכון לעשות,
זה יחלחל במעשים שלנו ויורגש על ידי הילדים.

זה נשמע קצת אמורפי אבל אני חושבת שבעיקר בגמילה מהנקה קל לראות את זה שברגע שנחליט שזה הדבר הטוב והנכון לתינוק נצליח לעשות את זה וכל עוד יש לנו ספקות ולבטים זה יהיה מאתגר.

באותה מידה נוכל להבחין שיש גבולות שמוחלטים מבחינתנו, נניח לאכול בשר בחלב או לרוץ לכביש או כל משפחה מה שאצלה יש דברים שלא יקומו ולא יהיו, אלה גבולות שלא תהיה בהם התמודדות, בטח לא משהו יומיומי.
ברגע שבתוכי אני אומרת אולי קשה להם, אולי זו בקשה מוגזמת, אולי אני זו שצריכה לשים וכו'
זה מחלחל ונוצרים חיכוכים סביב הגבול הזה.

לכן במקום שיש גבול שקשה להציב אני מציעה שהבדיקה תהיה ראשית לכל פנימה.
אולי אני פוחדת מהתגובה של הילדים, מרגישה שלא בטוח שזה לגיטימי וכן הלאה. ולהתחיל לחזק משם.

ככל שנהיה בטוחים בלגיטימציה של הגבולות שלנו הם ייאמרו בנחת וידרשו פחות והרבה פחות אנרגיות באכיפה שלהם...
כמה נכון, מאוד מורגש גם אצל מוריםפליונקה
האמת היא שבאותו ערב שהגבתי לךקמה ש.

בס''ד

יותר מאוחר, כשהתארגנתי לישון וחשבתי שוב על השרשור ועל מה ששאלתי אותך, חשבתי לעצמי שבעצם אני כבר יודעת מה התשובה. כי כתבת כבר בעבר שעשית עבודה גדולה על עצמך סביב כל הנושאים האלה.

וזה ממש קטע, איך את כל-כך מדברת את השפה הזאת, שזה נראה שזאת השפה שלך מבטן ומלידה... עד כדי כך ששכחתי  וכן שאלתי אותך אם זה נובע מאופי או משינוי דפוס חשיבה.

בכל מקרה, אני שמחה ששאלתי ושענית, הזכרת וחידדת את הדברים. 

''מרחב גדול יותר לטעויות של ילדים'' -

זה ביטוי חדש בשבילי, ואני חושבת שיש בו ים של אמת. אז תודה על כל ההסברים.

ומה שסיפרת על הבן שלכם שעשה לכם בית ספר, זה מקסים. ואתם מקסימים שהסכמתם לגדול ביחד איתו...

מאד התחברתי למה שכתבת שלכל תקל הייתה סיבה ופרשנות הגיונית משלו. זה משהו שאני ממש חווה עם אחד הילדים שלנו. (אני מאמינה שזה תמיד נכון עם כולם, אבל אני רואה את זה בעיקר מולו בינתיים)

תודה לך על התגובה oo
תודה אהובה על התיוג 🙏נגמרו לי השמות
עבר עריכה על ידי נגמרו לי השמות בתאריך ט"ז באדר תשפ"ב 17:13

איזה שרשור חשוב ומלמד! ואילו תהיות עמוקות וחשובות לכולנו כתבת, תודה לך על הדברים 🙏

מקווה ממש לזכות להצליח לענות אפילו חלקית, מנסה לכתוב מה שעולה לי:

א. קודם כל המקום הזה של השורש אצלך, הבסיס שלך, כ"כ כ"כ טוב וטהור ואוהב ורוצה וכוסף לטוב עבור ילדייך שזה מדהים.

עצם זה שכתבת שכל גישתך החינוכית מושתתת בעצם על הבסיס הזה של לשאוף לחנך עם שימת הזרקור על הטוב בילדייך, 

וכפי שכתבת,  

(1) כי זה הרבה יותר אפקטיבי.

(2) כי את רוצה קשר טוב עם הילדים שלך, לטווח הארוך.

(3) כי זה הרבה יותר בריא לנפש שלהם (ושלנו מן הסתם).

אז להזכיר לעצמך שהבסיס הטוב הזה אצלך הוא בעצם זה שמנהל אותך (ולא דברים אחרים, שקולות מחלישים יכולים לפעמים לומר לך אותם בראש) - וזה מאוד מחזק. 

ב. לגבי הדוגמאות שכתבת, אנסה לכתוב כאמור מה עולה לי כאשר אני חושבת עליהן:

* "נגיד ילד שאמר או עשה משהו שפגע בי. אני מאד מאמינה בפתיחת הדברים כשאני מרגישה פגועה. אני מרגישה שכשלא אומרים שמרגישים פגועים, זה כמו צנרת שמתמלאה בג'יפה ואז המים כבר לא זורמים טוב. אז גם מול הילדים שלי, אני מציינת כשאני נפגעתי ממשהו (דיברו אלי בצורה לא יפה לדוגמה). אני משתדלת ממש לא להגיד שהם כך וכך אלא לדבר על המעשה עצמו ועל מה שזה גרם לי להרגיש. בפועל, ברור שהם תופסים את זה כביקורת (אלא מה?). ומובן שזה לא בדיוק מעלה להם את האהבה העצמית שלהם באותו הרגע. מאידך זה מאפשר להם לתקן (ואז כן לאהוב את עצמם יותר). מה אתן אומרות על סיטואציה כזאת? האם גם כאן צריך שיהיה מינון וצריך ללמוד להחליק חלק מהדברים? או שזה דווקא דבר טוב לעצור כשאני מרגישה פגועה ולשקף את זה?"

אני לא רואה את עצם האמירה והישירות שלך אליהם בעניין זה כביקורת. 

אלא כמה שזה - ישירות. פתיחות. כנות. שיתוף.

נפגעת - את משקפת להם שנפגעת.

את אפילו משתדלת לא לומר להם שהם כך וכך אלא לדבר על *המעשה עצמו* ועל *איך המעשה הזה גרם לך להרגיש* שזה מאוד מוערך בעיניי ונכון.

אז גם עבור הילדים - זה לא צריך להתפרש כביקורת כלל.

אלא כשיקוף וכנות של אמא.

הם מבינים שמעשה כזה פגע באמא, מבינים מה זה גרם לאמא להרגיש, וממילא יכולים לתקן ולשפר - שזה מדהים!

זה דווקא מפתח בהם רגישות לסביבה ולמעשים שלהם וזה מעולה.

אז כן, אישית הייתי נוהגת בדיוק כך: ועוצרת לשקף כאשר אני מרגישה פגועה, בדיוק איך שעשית בחוכמתך וברגישותך - תוך שימת דגש על המעשה ולא על הילד עצמו + איך זה גרם לי להרגיש + ההתרכזות באיך אפשר לתקן + ההדגשה שכולנו אנושיים וכל אחד טועה לפעמים, גם אתם, גם אמא, כולנו. ורק הקב"ה לבדו מושלם. ואם נתאמן בלתקן אם טעינו - זה מה שהופך אותנו לאנשים טובים וטובים עוד ועוד יותר, המאמץ, ההשתדלות, התשובה, התיקון, ולאו דווקא התוצאה עצמה אלא *הדרך*, ולהדגיש שזה אך אנושי לטעות ולחזק את הכוח שלהם בתיקון ובתשובה ובהתקדמות.

ואז יש בתוך דבר אחד שקרה כמו כאן הרבה מאוד לימודים חשובים גם לילדים

* ילד שיצא בצורה לא נעימה מהבית בבוקר. האם יש זה נכון להזכיר את מה שהיה, להגיד שנפגעתי ושאשמח להתנצלות, כשהוא חוזר הביתה ושעברו כבר כמה שעות? אני מרגישה על עצמי שכל עוד אין את ''הסליחה אמא'' הזה, זה נשאר אצלי כמשהו לא פטור. אולי אצליח להתגבר על זה חיצונית, אבל אני אני מרגישה שזה פוגע בסוף בקשר בינינו כי מבפנים זה משאיר משקע מסוים. מאידך, אני לפעמים מרגישה שזה כאילו שאני לא שוכחת להם כלום. שאני טיפוס מקפיד כזה אולי. בעוד שזה ממש לא כדי להקפיד אלא דווקא כדי לנקות ולחיות בשלום שהוא שלם הרבה יותר. אבל להם, לילדים, יש לי חשש שזה נתפס כביקורת גדולה מאד, אם אחרי כמה שעות אני עדיין לא שכחתי את מה שהיה."

אולי לא להזכיר ישר כשחוזר הביתה, ולו רק מהסיבה שהוא עצמו בטח עבר הרבה במהלך יומו ואולי הוא צריך קודם "לפרוק מתח" בבית, כן להרגיש את האהבה הגדולה כעת, 

ואפשר יותר מאוחר, נגיד אחרי כשעה, או אחה"צ, או בערב, אז אפשר להעלות ולהזכיר את העניין שנפגעת מכך וכך, ושעבורך אמירת סליחה משמעותית כי היא בעצם גורמת לך להבין שהוא לא באמת התכוון לפגוע, ואת יודעת שבטוח לא התכוון לפגוע כי הוא ילד כ"כ טוב, אבל לשמוע את המילים עושה ללב עוד יותר שמח ועוד יותר טוב.

ולגבי מה שכתבת לגבי ההקפדה אולי - אז אם את מצליחה *בעבודה מול עצמך* להרגיש שבאמת-באמת לא הייתה כאן פגיעה בך, או כוונת פגיעה בך (למשל: ביקשתי משהו והילד לא עשה כך אלא רץ ישר לביה"ס, אם אפשר זאת לעצמי - הוא רץ כי לא אכפת לו ממני, אני שקופה, הוא לא רואה אותי, הוא לא מעריך אותי, הוא לא אוהב אותי - ודאי שארגיש רגשות קשים.

אך אם אפרש את אותו דבר בדיוק כ- הוא רץ כי מיהר לכיתה, כי היה עסוק עכשיו ומכוון מטרה להגיע, כי שכח שקבע משהו עם חבר, או כי סתם "עופף" ומותר לו, מותר לו כי הוא ילד וכי הוא אדם וגם אני בעצמי רחוקה מלהיות מושלמת בהרבה מאוד פעמים... אז כמו שאני רוצה שיבינו אותי, גם כשאני לא מושלמת, ויקבלו ויאהבו אותי כמו שאני ואפילו יאמרו לי במילים אנחנו אוהבים אותך תמיד תמיד כמו שאת - כך אשתדל לנהוג גם כלפי ילדיי...

ואז אחרי עבודה כזו (לפחות אצלי זה עוזר הרבה פעמים) משהו אצלנו בפנים נרגע וכבר אין את הרגשת הפגיעה, כי ניתחנו ופירטנו והבנו שזו בעצם לא פגיעה ואז יכולנו לשחרר אותה...

אז אם הצלחנו ובאמת הלב נקי - מעולה

ואם לא וצריך כן את בקשת הסליחה ועדיין מרגישים פגיעה - זה גם בסדר גמור, רק לענ"ד כדאי לומר זאת לא ישר כאשר חוזרים אלא בזמן יותר מאוחר, כאמור, וכדאי שזה יהיה זמן יותר נינוח בכללי גם של הילד עצמו וגם של הבית כולו,\ ואם אפשר רק שניכם - את והוא בלי עוד אוזניים סקרניות זה עדיף, כך גם הילד עצמו יכול להרגיש יותר טוב בשיח כזה שהוא פרטי שלו ושל אמא.

* "מצב דומה שבו ילד התנהג בצורה לא נעימה אלי, ואז מבקש משהו. אני לרוב קודם מבקשת לסגור את האירוע שבו התנהגו אלי לא יפה, ורק אז נעתרת לבקשה שלהם. האם לזה קוראים התניה? והאם יש בזה משהו בעייתי שאני מפספסת?"

אני חושבת שאולי זה תלוי סיטואציה.

בגדול גם אני נוטה לחשוב בדיוק כפי שכתבת - כי הרי אם נפגעת ויש פגיעה - אז היענות לבקשה כאילו "מוחקת" אותך ואת הפגיעה בך ולא מתחשבת בה.

לכן בעיניי אין כל בעיה לומר: אני אשמח להיענות לבקשתך. אתה יודע שאני אוהבת אותך ואתה יקר לי וחשוב לי. זה פשוט שעכשיו קשה לי כי מרגישה פגועה מ___ לכן קודם אשמח שניישב את זה ואז בשמחה אתפנה לבקשה שלך.

אפשר גם להסביר על הלב שלך, שכאשר הוא נקי ושמח לו כי הוא מרגיש שאוהבים אותו, ובטח שלא פגעו בו - יש בו הרבה מאוד מקום ואז הוא יכול לעשות הרבה דברים גם לאחרים

אבל כאשר הלב פגוע או מרגיש שהוא רוצה לשמוע את הסליחה או את האהבה - יש בו פחות מקום.

ואז כדי לפנות לו את המקום הזה המילת התנצלות, החיבוק, האהבה, מאוד יכולים להרחיב לו את המקום, ובמילא משיהיה לו יותר מקום הוא יוכל גם להיענות לבקשה... (מקווה שכתבתי בצורה מובנית)

וזו שאלה מאוד מעניינת (בכלל כל מה ששאלת) ואשמח גם לקרוא עוד מתובנות של כל הנשים החכמות כאן, גם שלך כמובן יקרה, כי זה באמת מורכב ועדין וחשוב ועמוק

*" ומה אם ביקשתי לסדר משהו / לעזור לי עם משהו והם לא עושים? האם, כשהם באים אלי ומבקשים משהו, זה נכון קודם כל לדרוש שהם יעשו את מה שאני ביקשתי? או שגם כאן יש איזושהי בעייתיות שאני מפספסת?"

כאן אני חושבת שצורה זהה למה שכתבתי בסעיף הקודם.

* "ומה עם לתפוס טרמפ על בקשה של ילד? ''אמא, אפשר להיות במחשב?''. ''כן, רק תעשה שיעורי בית / תתקלח קודם''. "

במצב הזה אני חושבת שכדאי לעשות סוג של כללים מראש, שהילדים ידעו למשל שבבית שלנו קודם מתקלחים ועושים שיעורי בית ואז אפשר להיות במחשב.

ואז אפילו לא צריך לתפוס טרמפ אלא רק להזכיר אם שכחו כי זה כבר ידוע להם מראש...

או להטרים (בכללי, ההטרמה חשובה לילדים), ולומר בדרך הביתה: אנחנו נשב לאכול, נרגע קצת, נתקלח, נעשה שיעורי בית ואז אפשר להיות במחשב...

וכן, גם אם ילד שאל אפשר בהחלט לומר לו, אתה יכול להיות בשמחה אבל קודם יש להתקלח.

או אם אתה בוחר להיות עכשיו חצי שעה או שעה ואז לעשות הפסקה ולהתקלח זה גם אפשרי, אבל אתה צריך להיות אחראי לזכור לסיים בזמן שקבענו וללכת להתקלח. 

אני יכולה להזכיר לך אם תרצה אבל עדיף שאתה תהיה אחראי.

ואז אם הוא באמת לוקח את האחריות הזו ועומד בזמנים ואת רוהא שאין בעיה עם זה כי הוא באמת במחשב זמן קצוב מראש ומוסכם, ואז מתקלח ועושה שיעורי בית - אז במילא גם לך זה כבר לא חייב להיות משנה האם זה יהיה לפני או אחרי...

אבל אם את מכירה אותו שאם יהיה למשל במחשב אז לא משנה מה הוא לא יוכל אחריו להתקלח או לעשות את שיעורי הבית, כאן כן הייתי אומרת בנעימות ובאסרטיביות שקודם מתקלחים ואז במחשב...

(ורוצה להוסיף כאן טיפ מאוד יעיל בכללי בנושא הזה שקוראים לו "הרמזור", אבל כיוון שיקח לי עוד זמן לנסח הכל אולי אשלח קודם ואז בעריכה אוסיף אותו כאן).

עריכה: מוסיפה את הנ"ל:

הייתי מציעה לחשוב על אפשרות של לעשות שיחה עמוקה וטובה עם הילדים -

או עם כולם ביחד, כמו שיחה משפחתית כזו,

או שיחה אישית עם כל ילד וילד,

ולהפוך את זה לאירוע משמעותי, עם כיבוד, עם תכנון זמן מראש וכו' -

ובשיחה ממש *להקשיב* לכל אחד ואחד מבני הבית עד הסוף,

לשמוע מה הם היו מציעים

להשמיע כמובן איך את מרגישה

מהם הכוחות שלך, מה קשה לך, מה היית רוצה שיקרה וכן הלאה...

ולהעביר את הכדור אליהם - לשמוע מהם מה הם מציעים,

ואז אפשר לסכם את הכל בדף גדול ולתלות על המקרר,

למשל - שיציעו כולם במן סיעור מוחות כזה - מהן האפשרויות שלי כאשר אני משועמם?

ואז רשימה של דברים שיוכלו ללכת אליה כאשר זה רלוונטי...

אפשר גם באותה שיחה לציין שיש בבית זכויות וחובות לכל דיירי הבית -

וממש לפרט מהם הזוכיות של כל אחד - וכל המרבה הרי זה משובח

שיראו ממש במוחשי כמה הם מקבלים,

וכמה גם הנתינה היא לטובת כלל הבית וכמובן גם לטובתם כי המשפחה היא יחידה שלמה שמורכבת מכל חלקיה, ועל כל אחד מהחלקים הללו לתרום את חלקו בכדי שיהיה נעים לכולם לחיות בבית...

אפשר בשיחה הזו להכניס את "רמזור הגבולות" -

להכין כל המשפחה בערב נינוח את רמזור הגבולות ולתלות אותו בבית (לקחת בריסטול או דף גדול ולצייר מעין רמזור):

החלק האדום - לכתוב את ובעלך 5 קווים אדומים בבית

החלק הכתום - נתון למו"מ בין ההורים לילדים - לכתוב בערך 10 דברים שאפשר לדון עליהם

החלק הירוק - לכתוב כמה שיותר דברים שמותר בבית, שהם "הזכויות" של הילדים - כל מה שמותר לכתוב בירוק.

כאשר המטרה היא גם שהילדים יראו כמה כן מותר ויש להם

וגם ילמדו להעריך את הטוב ולא לקחתו כמובן מאליו

וגם יקבלו פרופורציות נכונות שיש המון המון מותר ור'ק קצת אסור...

בחלק הכתום של המשא ומתן - לברר דבר דבר בשיחה רגועה מול הילדים.

לומר על כל דבר בנפרד מה את חושבת - עד הסוף

ולשמוע את הילד/ה (כל ילד בנפרד כמובן) - עד הסוף.

לראות שהילד לא מוסח ולדבר בגובה העיניים שלו עם קשר עין ובזמן פנוי ורגוע מהפרעות,

לשאול אותו, "מה אתה חושב על זה?"

ולשמוע אותו עד הסוף

ואז לשאול" ומה אתה מרגיש עם זה?

ומה עוד את מרגיש?

בצורה  הזו הילד ירגיש שמקשיבים לו, עד הסוף, שמבינים אותו,

שנותנים מקום גם למה שהוא חושב ומרגיש וזה מאוד מאוד חשוב...

ואז לכתוב ברשימה את כל הפתרונות שעולים לשניכם

ולראות איפה כל אחד יכול לבוא לקראת השני

ולסמן לפחות אפשרות אחת שמוסכמת על שניכם.

ואת האפשרות הזו - לעשות!

וחשוב ביותר - לסכם מראש ויחד איתם מה עושים אם הילדים לא יעמדו בהתחייבות ובאפשרות הזו.

גם - לומר לו לבחור מבין אפשרויות ולהציע אפשרויות משלו - מה יקרה אם לא יעשה זאת - ולבחור דבר אחד שיקרה ולעמוד בו.

הכי חשובה ההתמדה

העקביות

שמילה שלך זו מילה

בהתחלה יכולה להיות אפילו החרפה בהתנהגות - כי הילד ירצה לבחון אותך ולמתוח את הגבולות - לא להיבהל! זה חלק בלתי נפרד מהתהליך! וזה כשמו כן הוא - תהליך, לא קסם, לוקח זמן לדברים להשתנות... אבל ב"ה הם ישתנו לטובה

אם הילד לא עומד במה שאמר - לאכוף ישר לפי מה שסיכמתם יחד מראש וכל הזמן ולעמוד במילה.

- ולסיום,  ואיך אני שמחה שהוספת את התוספת הכה חשובה שיש אכן חוץ מכל הנ"ל (שגם איתם אים שום בעיה והם בסך הכל שאלות שאת הנפלאה שואלת וכבר נוהגת מדהים ועוד רוצה לדייק עוד ולהעמיק עוד ותמיד להשתפר וללמוד ואת פשוט מקסימה מקסימה מסקימה!!!)

עוד מלא-מלא-מלא חיים חוץ מהנקודות האלה.

את מחמיאה לילדייך המון

את מחבקת אותם המון

מנשקת המון

אומרת להם שאת אוהבת אותם עם כוונה

מגבה את הכל בדוגמאות

ובטוח עוד אלף ומיליון דברים שלא הספקת לכתוב אבל הם כולם כולם מרכיבים את החיים שלהם בכללותם, איזה כיף להם והם הכי זכו באמא כמוך!!! ❤❤❤

וואי וואי נגמרו לי השמות יקרה... ממש תודה על תגובתך!קמה ש.

בס''ד

ממש תודה על הפרגון, שתמיד עושה ממש חם וטוב ללב ❤

ותודה שלקחת כל דוגמה שהבאתי וכתבת מה את חושבת שנכון לעשות, ככה ברחל בתך הקטנה. זה עוזר לי מאד לנרמל סיטואציות מסוימות ולדייק עוד לעצמי דברים אחרים. אני מרגישה שהרחבת לי עוד קצת את האופקים, לפעמים רק ברמה של מילימטרים אבל כאלה ששווים הרבה מאד כשמיישמים אותם. ובפעמים אחרות בהרבה יותר מזה! נגיד כשדיברת על העבודה הזאת שאת עושה עם עצמך מול ילד שחשת פגועה מההתנהגות שלו. העניין של הפרשנות הוא באמת חשוב כאן...

ממש תודה על הזמן ועל ההשקעה בתגובה שלך! תבורכי ❤❤❤

באהבה רבה יקרה 🙏❤️❤️נגמרו לי השמות
את מדהימנקול חומל
וואוואין מילים. מהמממתקול חומל
תודה רבה יקרה 🙏נגמרו לי השמות

אין תשובה נכונהפליונקה
תלוי גיל, תלוי מה מצב הילד באותו רגע, תלוי מה קרה ולמה נפגעת , תלוי מה הבקשה שלו , מה בקשה שלך, מה מצב שלך באותו רגע.
נגיד אם אני עם חום וביקשתי משהו והם לא התחשבו אני אקבל את זה יותר קשה. אם ילד עייף או נסער אני אשתדל להתחשב יותר.
גם מינון חשוב. וגם פרשנות. אם ילד פוגע בך ואין לו בעיה אחר כך לבוא לבקש דברים כאילו כלום , למה זה קורה? אולי הוא לא הבין שאת פגועה , אולי הוא לא התכוון, אולי הבנת לא נכון... ואולי דווקא יש צורך להסביר שדברים מסוימים יכולים לפגוע, להקפיד יותר על גבולות.
אם קורה משהו בבוקר כל עוד זה לא משהו קריטי עדיף לא לחזור לזה בצהריים.
שיח של רגשות. הוא חשוב אבל במידה. צריכים לסדר את החדר כי צריכים לסדר את החדר ולא בגלל שזה פוגע האימא. גם אם אימא לא נפגעת מזה עדיין צריכים לסדר את החדר.
תודה רבה יקרה! פרשנות ומינון. אולי אלה שני מפתחות שאני צריכהקמה ש.

בס''ד

להתבונן בהם יותר...

אני רואה פה נקודה חורזת בכל הסעיפיםתיתי2
שהיא לא בהכרח קשורה להתניות.
אלא העמדה של ההורות - הובלה הורית.
מהי מערכת היחסים בין הורים לילדים?
ההורה הוא הבוגר, האחראי, שמוביל את הילד ואת הסיטואציה, מכיל את הילד, מכוון אותו.
ההורה מאפשר לילד שלו להשען עליו, להתרפק, לסמוך, להרפות.
ההורה מזמין את הילד להיות "הוא" בקרבתו. גם כשהילד מביא חלקים שלא תמיד קל להכיל - כעס, אכזבה, תסכול (כולל אגרסיביות שמגיעה מהתסכול). ההורה, מתוך היותו הבוגר והמכיל, רוצה להיות הדמות שמקבלת את הילד ואת רגשותיו הסוערים ומשם מכוון להתמודדות עם רגשות ועם המציאות (ויש הרבה מה להאריך, אבל רק שלא יובן שאני בעד "חינוך" - אני לא בעד חינוך במובן הפשטני של המילה).
ההורה עושה את זה כי הוא יכול, כי הוא מנוסה ועבר תהליכים בעצמו, כי הוא מכיר את העולם יותר, כי הוא מכיר את הילד שלו. עבור הילד כל חוויה היא מאוד ראשונית, ועבור הורה - לא. וגם אם היא ראשונית עבור ההורה, להורה יש יכולת גבוהה יותר להתמודד עם מציאות חדשה ועם רגשותיו.

* כשאנחנו משתפים את הילד בכך שהוא גרם לנו להרגיש לא טוב, או מעבירים לו את התחושה הזו,
אנחנו שמים את הילד בעמדה שהיא שווה לנו, אנחנו בעצם אומרים לו שהכח שלו להשפיע עלינו רגשית הוא מאוד עוצמתי, בערך באותה מידה של הכח שלנו להשפיע עליו.
אנחנו מאבדים את העמדה שלנו כהורה שאפשר להשען עליו, להתרפק, ולא לדאוג.
גורמים לו להרגיש ש*הוא* הילד צריך לדאוג לשלומנו הרגשי!
שלמעשים שלו הילדותיים יש השפעה רגשית עלינו, ושהוא אחרי הכל צריך להכיל את זה שיצר לנו תחושה לא טובה.
זה מאוד מערער, גם ילדים גדולים... כי אנחנו ההורים ומאוד קשה להכיל רגשית את ההורה או לדעת שגרמת לו להרגיש לא טוב...
אני מניחה שהשיח שתיארת בא מתוך כוונה טובה של הנכחת רגשות בבית, ושיתוף, וזה מקסים! אפשר וכדאי לספר על רגשות אך לא מתוך הסערה, ולא רגשות שקשורים לילד, ובלי לתת לו תחושה שהרגש שלי מושלך אליו והוא צריך לקחת ולהכיל.
"היה לי יום קשה בעבודה, חברה מאוד איכזבה אותי, הצטערתי שלא נסעתי לטיול..." וכמובן לאפשר שיח, שאלות, לשתף איך התגברתי... (באופן שיתופי, לא חינוכי...).
לפעמים (או הרבה פעמים!!) אנחנו באופן ספונטני כועסים/מתאכזבים ממה שילדנו עושים. והילדים חווים את זה. אבל זה ספונטני. שונה מאמירה במילים של "אכזבת אותי" "נפגעתי ממך". ואפשר לתת מודלינג מצויין דרך זה. מודלינג של תהליך רגשי להתמודד עם המציאות ועם הרגש, לעבור מתחושה קשה כלפי הילד לחמלה כלפיו, ולגשר בשיח "קודם כעסתי, אבל אתה יודע, יכול להיות שפשוט גם הייתי מאוד עייפה, ואחרי כן חשבתי על זה מחדש והבנתי שהכוונה שלך היתה לטובה, או שלפעמים קצת קשה לך לעשות את מה שנכון לעשות, או שהציונים שלך לא באמת חשובים לי כמו שהרגשתי ברגע הראשון, בסדר... גם לי זה יכול לקרות לפעמים. אני בטוחה שעם הזמן תצליח יותר".
אני חושבת שיש פה עוד דיוק, בין רגשות של כעס (שהם יותר חיצוניים, יותר גסים) לבין רגשות של פגיעה, אכזבה, צער (שהם יותר פנימיים, עמוקים) שבהם הייתי הרבה יותר נזהרת מלומר לילד. רק לילד שמרגיש את הרגש העדין הזה כלפיו ממילא, ובשיח ממש נקי ורגוע.
התייחסתי בעיקר לכעס כי למי לא יוצא לכעוס על ילדיו פה ושם... או להתבאס או להתעייף... ואפשר לגעת בזה בלי לגעת בכל המכלול האמיתי של "למה כעסתי" (ביננו, ברובו לא קשור לילד אלא לחיים ולרגשות העמוקים של ההורה...).

* ילד שיוצא באופן לא נעים מהבית, זו שאלה עבורי כהורה מה קרה לו, ואיך אני יכולה לקבל אותו בצהריים באופן שירגיע את נפשו.
הבית הוא המקום של הילד להביא את עצמו, כולל את החלקים הפחות נעימים. הוא לא צריך להיות ילד טוב בבית. והוא יכול לצאת מהבית בהרגשה לא טובה.
אחריות שלי כהורה להגיע להבנה מה עובר עליו ואיך לעזור לו.
כשהילדים שלי יוצאים לא בטוב בבוקר, אני מביאה להם עוגיות (ואני די בקטע של בריאות...). וואלה ראיתי שזה לא גורם להם לייצר מצב רוח רע כדי לקבל עוד עוגיות.
כשהם במצב רוח טוב הם מבקשים, אני אומרת "לא" והם גם מסוגלים לעבור את התהליך של קבלת ה"לא" בלי להתפרק. תהליך שכולל בכי ובאסה וחיבוקים.
כשילד במצב רוח פחות טוב, זה זמן לתת לו פינוקים. בין בחיבוקים, בין בפרגונים, בין בממתקים, בהטבות.

*התנהגות של ילד בצורה לא נעימה כלפי - עוד דוגמא למה שתיארתי ובכל זאת ארחיב -
אני ההורה האחראי לסיטואציה, לא כשווה מול שווים. אני מנסה להבין למה הוא התנהג כך כלפי ומה הוא צריך ממני כדי להתמודד.
כן בהחלט אפשר להחליט שאנחנו קודם סוגרים את הסיטואציה ורק אז עוברים לדבר הבא. זו לא התניה. זו הובלה הורית של הסיטואציה.
אבל איך אנחנו סוגרים, זו השאלה. ולרוב עדיף לחשוב קצת לפני שסוגרים... להשאיר פתוח, לפתוח ברמה הזוגית בערב או עם עצמי, ולגשר למחרת כשכולם רגועים.
ילד לא סתם "מתנהג לא יפה להורה". הוא מביא תסכול פנימי ממשהו. לא בטוח שהתסכול קשור להורה, אולי קרה משהו במהלך היום. ואולי זה כן קשור להורה, והפתרון הוא לא "לחנך" את הילד אלא למצוא *דרך אל הלב שלו* ולחזור לקשר טוב.
וגם כאן קצרה היריעה איך חוזרים אל הלב... גם מאוד תלוי גיל... אבל נדמה לי שהעקרון בכללי הוא - חוויה משותפת טובה, שיח רגשי פתוח.
משם אפשר להתקדם לאיך להמנע מראש מסיטואציות שיהיו נפיצות לילד ולמשפחה, איך לשים גבולות, וכו'.
אבל האוטומט שלנו ללכת לגבול, לחינוך, להטפה. ואני מציעה לנסות דרך אחרת מתוך הבנה שהילד הוא ילד... והוא תמיד ילד מולי ההורה גם בגיל 16. ותמיד יביא חלקים של ילדותיות. ועצם הידיעה הזו מביאה לי המון רוך בהתייחסות לסיטואציה, ופחות רצון למאבק שיוצר הדדיות ולא הובלה.

* ביקשת משהו והם לא עושים. אם את לא משתמשת בצורך שלהם, וברצון שלהם, כדי להשיג משהו עבורך - לא רואה פה התניה.
את פשוט ביקשת, ואת צריכה מהם משהו, אז את מבקשת שוב... ואת תשמחי אם זה יקרה כרגע. ובמקביל את שמחה לעזור להם בלי קשר להאם עשו/לא עשו.
מפה את מבינה ש"לתפוס טרמפ" על בקשה של הילד, אני פחות מתחברת...
אני יכולה להניע את הילד מיוזמתי בדרך של "תתקלח ואז יהיה לך זמן מחשב!"
או "אולי תתקלח קודם ואז יהיה לך ממש נעים לשבת מול המחשב, גם נקי, וגם אחרי המטלות שלך בראש שקט". או "בבית שלנו קודם מתקלחים ואחר כך יש זמן מחשב".
מקווה שהבנת. הנקודה שאני לא מנצלת את הבקשה והרצון שלו.
או שאני יוזמת את ה"פרס" (ואם זה לא עובד, אז לא עובד... לא הופכת את הפרס לאיום "אבל אם לא, אז לא יהיה לך". ברגע שאמרתי את הפרס - הוא יהיה בכל מקרה... רק נועד לדרבן כי תמיד כיף לחשוב שאחרי מטלה מבאסת יהיה משהו נחמד)
או שאני משוחחת איתו על היתרונות של שינוי בתכנון שלו, ומאפשרת בחירה
או שיש סדר יום בבית.
מובן שהנ"ל לגמרי קשור גם בגילאים ובבשלות... ארוך מדי...

תודה על הדיון! כיף שאפשר להעמיק ולחשוב ביחד
כל הכבוד לך על ההשקעה, הרצינות, הכנות
אני לא רואה במה שכתבת איזשהו בעייתיות בהורות, ממש לא, רובנו גדלנו באווירה מאוד התנהגותית וזה מה שכיוונתי בהודעה ההיא,
ומצד שני העולם מביא אותנו לחשיפה לאפשרויות אחרות
אז כולנו בתהליך מעבר בין מה שהורגלנו, למה שאנחנו רוצים ומתחברים כעת עם התקדמות הדורות...
ואם נדמה לך שאני עומדת בכל מה שאני כותבת, אז הריני להודיע שגם לי יש התמודדות וקושי ונפילות. אני מאוד משתדלת ומאוד בתהליך כבר הרבה זמן, וגם זה מסר נהדר לילדים שלנו.
להיות בעבודה פנימית, לבקש סליחה, למחול לעצמי, ולא להפסיק להשתפר ולהתקדם וללמוד ולהתפתח.
מענין. אני חושבת לגמרי אחרת על ענין הפגיעה מול ילדמיואשת******
כן במצב של משהו יומיומי או כל שבר קטן אני מסכימה איתך שלומר לילד שנפגעתי מעביר אותו לרמה שלי ולשווה לי וכן.
אבל אני חושבת שבמקרים של פגיעה עמוקה, וזה קורה, אולי יותר בגיל ההתבגרות אבל יש מילים או סיטואציה שנפגעתי ממש ממש ממש
ואני בגישה שמאד בריא וטוב לילדות שלי לדעת שלפעמים אמא נפגעת מהם גם. שאמא לא עשויה מאבן בלתי פגיע, ושיש להם גם אחריות על מערכת היחסים הזו. לא שלרגע אפסיק לתת או לאהוב בגללה וזה לא יועבר בצורה הזו, אבל שנפגעתי. כן. כי גם אני בן אדם וגם לי יש לב ואי אפשר לומר כל מה שרוצים לאמא או אבא ולחשוב שבגלל שהם ההורים שלנו הם לא יפגעו מאיתנו והתפקיד שלהם להכיל כל מה שיצא לנו.
אולי באמת זה מתאים לגילאים יותר בוגרים ולא ביסודי וזה באמת משהו שקורה לעיתים מאד רחוקות ועל דברים קיצוניים יחסית (לפחות בחינוך שלנו עבורנו הם קיצוניים)
אבל בעיני זה דבר טוב שהם ידעו. זה מלמד אותם שאני לא כל יכולה, זה מלמד חמלה, זה מלמד לעצור ולחשוב רגע על כל מה שאמא עושה בשבילי ואיך זה פוגע בשבילה שאני מדברת ככה

מותר לא להסכים כמובן
יכולה להסכים איתך בגילאי עשרה מאוחריםתיתי2
כשיש בשלות לילדה (ביננו, הפגיעה באה מבנות בדרך כלל)
כשיש עבודה מצידנו על הקשר באופן משמעותי, הרבה חיזור והרבה חיזוק,
כשאנחנו במהלך השיחה הרגועה גם מביעים אמפתיה כלפיה, כלפי הקשיים הכלליים שלה,
מביעים הבנה לכוונה הטובה שלה (מה הכוונה הטובה בלפגוע באמא? כנראה שהיא בתהליך שהיא מתחילה להרגיש שהעולם לא מושלם ואמא לא מושלמת ולא קל להרגיש ככה, ואולי היא מרגישה שגם היא לא מושלמת וזה ממש לא קל.)
אז היא פוגעת כחלק מתהליך פנימי שבסופו של דבר הוא טבעי ואפילו טוב, גם אם מטלטל,
ולכן אנחנו מנסים לא להיבהל ממנו כי אנחנו יודעים שיש תהליכים פנימיים בעולם, ושהם יכולים להיות סוערים ורגישים ומטלטלים והופכים, ושיש בהם לפעמים תסכול וצער ואובדן מה שהיה ולו ברמה התפיסתית של החיים.
ואנחנו יודעים שזה עובר, ויוצאים חזקים יותר, רגישים יותר, יציבים יותר. וזה נפלא.
אז במטותא ממך בתי היקרה, רק שתדעי, כחלק מכל הנ"ל, לפעמים גם אני נפגעת ממה שאת אומרת..
כי וואלה את יודעת לדקור בול בפוני. את באמת רואה אותי כמו שאף אחד אחר לא רואה. וזה מכאיב לי ברגע הראשון ואז גם לי קשה לתפקד ואני נסערת ולא תמיד מצליחה לנהל את זה מיידית.
אולי תוכלי לעזור לי קצת, לכתוב לי את מה שאת רוצה לומר, לחכות לערב, לומר את זה יותר עדין... וכו'.

אני חושבת שככה את עדיין נשארת מובילה של הסיטואציה. לגמרי.

תודה על התשובהמיואשת******
מרגישה שאני צריכה לחשוב קצת לפני שעונה
אבל רק רציתי לומר לך תודה שכתבת
טוב אני מתקשה לנסח את עצמימיואשת******
אבל בכל זאת אנסה, לא הויכוח אלא יותר כלהניח את שעתי פה אם היא מעניינת מישהו
למרות שמסכימה עם הרבה ממה שכתבת
נקודת המוצא שלך אם אני מבינה אותה נכון הוא שאנחנו ההורים תמיד צריכים במאה אחוז לכלכל את תגובותינו ומעשינו במחשבה על הילדים ואיך הם יקבלו את התגובות שליו ואיך אנחנו מובילים את הסיטואציה והאחריות עלינו וכו.
אני, לא מסכימה עם שה לחלוטין.
אני חושבת שבהחלט יש מקום גם ליחסי בן אדם לחברו בסיסי מול ההורים , שלא קורה שום שבר אם ילד רואה שאמא לא מושלמת ונפגעת, שהוא מבין שהוא חשוב לאמא עד כדי כך שלמילים שלו יש כוח, ולהגיב מהבטן זה לא כזה גרוע בעיני *לעיתים רחוקות ובסיטואציות מסוימות* ואילו הגישה שאת מביאה שוללת לחלוטין תמיד מכל וכל את ההגבה מהבטן ואת הemotional response וזה קצת סוג של תכנותיות של ההורה לרןבוט (כן הקצנתי, זה לא בדיו הכוונה אבל אני לא מצליחה להתנסח טוב)

אני חושבת שאהבת ילדים היא ללא תנאי תמיד וזה מה שאני משדרת להם
אבל במקביל ולא בסתירה אמא שלהם היא גם בן אדם והמילים שלהן הם מילים שיכולות לפגוע גם באמא ואם פעם ב… בגיל מבוגר יחסית, ובמעשים שהם בעיני מעשי קיצון, או אמירות שעוברות גבול מאד ברור, לקחתי את עצמי לחדר. וכן, אמרתי שנפגעתי קשות.
אנחנו לא משאירים את זה ככה
אבא מגיע, מדבר איתי, מדבר איתה, מסביר, אחר כך כשהיא באה לבקש סליחה ניהלנו שיח עמוק והסברים על מה שהיה וקרה
אבל באותו רגע,לא חשתי חורך למסך את הפגיעה העמוקה שלי , להוביל את הסיטואציה או להיות האמא המושלמת שגם כשפוגעים בה בעומק הנפש היא עדיין מתפקדת מאה אחוז ויודעת להחזיק את כל הקצוות ביחד.
כי אני לא האשה הזו
אני לא מושלמת
יש לי לב ובטן רכה
ואני דווקא מאד שמחה להעביר את המסר הזה לילדות שלי.
וכן, גם להן יש חלק בקשר שלנו, ואני לא רואה בזה משהו רע או פסול או מעלה אותן לדרגת חברות במקום ילדות.
יש אהבה ללא תנאי
ויש קשר טוב
אני תמיד אוהב אותן ללא תנאי גם אם חס ושלום ירקו בפרצופי.
אבל האם הקשר שלנו יהיה קשר טוב אם הן יעשו את זה? פתוח? אוהב? מדבר על הכל? כנראה שלא.
אז אולי ההבחנה פה היא בין אהבה לקשר אמיתי של שיח פתוח כנה ואוהב שזה דבר שמסוגל להתקיים כשיש שתי צדדים, לא רק צד אחד.
חשוב לי להדגיש שאני מדברת על גילאי ההתבגרות המאוחרים ועל דברים שקרו לעיתים מאד רחוקות.
ועדיין בעיקר מנסה להעביר את הגישה שלי של אמא היא גם בן אדם ולא רובוט שפועל לפי כללים של גישות שונות.
אם לא הבנתי את המקום שאת מגיעה ממנו עימך הסליחה, אבל כך בכל אופן זה התפרש לי
ברור שיש הרבה צדק בדברייךתיתי2
וזה הכי בסדר בעולם לחשוב אחרת ממני, כל אמא והדרך שלה - הכי לגיטימית בעולם.
הקב"ה נתן לנו ילדים באמון בנו שאנחנו נעשה הטוב שביכולתנו, שהוא הטוב ביותר עבורם.
ואף איש מקצוע או הורה אחר או כללים של שיטה לא יעשו יותר טוב ממנו, לא ידעו יותר טוב מאתנו.
אף אחד.
זו נקודת מוצא שלי שהייתי רוצה להדגיש...
כל קשר בין הורה וילד הוא דבר ייחודי, דרך יחודית, תהליך יחודי, אמת בפני עצמה שאינה משתווה לשום קשר אחר.
וכל נסיבות החיים ונסיבות ההורות הן מדויקות מהקב"ה ונכונות לנשמות הספציפיות.
אז כל אחת בוחרת לעצמה!
חייבת להיות *בוחרת*
שלימה ושמחה בבחירתה
כי הילד הוא שלה, המתנה שלה, והציפייה מהבורא כלפיה.
ככה כפי שהיא, על מקומה...

אני באופן אישי מבקשת לעצמי קשר שבו אני ההורה והילד הוא ילד, וחוויה של פגיעות הדדית היא משהו שיכול לתרום לכנות ולחיבור באופן מסויים, אבל מעדיפה להמתין עם החוויה הזו שיהיו ממש אנשים בוגרים ובשלים.
ובינתיים כשעולה לי חווית פגיעות, ואכן עולה לי ב"ה, להפריד בינה לבין הילד. להעביר את המסר שזה שלי ולא שלהם, וגם אם נפגעתי באותו רגע, לאחר מחשבה זה בכלל לא בגללם.
כמו שאם הם ירקו בפרצופי או פגעו בי, זה קשור אליהם, לתהליך שלהם, של ההתבגרות. ולא בהכרח אלי.
למדתי בימימה שפגיעות היא תמיד שייכת אליך ולא לצד השני... גם בזוגיות דרך אגב...

בגיל ההתבגרות הייתי ממש פוגעת באמא שלי לפעמים, כי השלכתי עליה הרבה חלקים בתוך עצמי שלא אהבתי. ובאמת היו נסיבות חיים לא פשוטות וכו'.
אגב, הרבה מהקושי שלי היה בגלל שהייתי "ילדה הורית" מתוך כוונה טובה ליצור קשר כנה ופתוח, הפכו אותי לשווה ושיתפו אותי מעבר ליכולת שלי לקבל, ואז בגיל ההתבגרות בעטתי את "הילדה ההורית" לעזאעזל וזה היה מן הסתם טראומה להורי. השתמשתי בכל מה שהילדה ההורית למדה כדי להרשות לעצמי להיות קצת יותר ילדה.
אפשר להתבונן על זה ולהבין למה אני מאוד מאוד נזהרת מלתת לילדי מקום של "כבוד" כילדים "בוגרים" בגובה העיניים.
מאוד רוצה לשמור להם על תום הילדות, זרימת הילדות.
באיזון עם ציפייה להתפתחות, להבשלה, לבניית יכולת בוגרת של אינטגרטיביות רגשית. בלה בלה יכולה לשפוך עוד המון מילים, הכוונה שאני לא משאירה אותם ילדותיים, בכלל לא.
רק משתדלת לשמור על היררכיה בריאה והתפתחות הדרגתית ואפילו מקבלת התפתחות איטית. ילדים, במיוחד ילדים רגישים, יכולים להיות מאוד משלים. כלפי חוץ להצטייר כבוגרים לגילם, כלפי פנים להיות ילדותיים לגילם. צריך לתת להם יותר זמן להבשיל ולא להתבאס מהילדותיות.
רגע, אז מה שאני מנסה לומר, שבגיל ההתבגרות הילד משליך על הוריו את החלקים בתוך עצמו שקשה לו לקבל
חלקים של חולשה, פגיעות, כשלון.
ומטבע הדברים זה סופר דופר כואב עד לעצמות של ההורה, כי זה נוגע לו בול בנקודה.
אווצ'.
ובכל שהילד יותר מרגיש בטוח בקשר, ככה הוא מרשה לעצמו לפגוע. כי הוא יודע שההורים יכולים להכיל.
אווצ' לגמרי.
אני מקווה להצליח להחזיק את זה בראש בכל פגיעה שתבוא.
שזה סימן לאמון בקשר.
ושהילדה פשוט קשה לה לראות את החלקים האלה בעצמה לראשונה (הרי ילד צעיר בטוח שהוא כל יכול, אומניפוטנטי. בהתבגרות מבין שלא...).
ושאם אני אצליח לפגוש את החלקים הנפגעים שלי, ולעשות איתם תהליך, אפילו בלי לשתף אותה או לשקף לה - גם היא תרגיש עם עצמה טוב יותר
אם אני שמחה בקיום שלי, ומקבלת את חולשותי,
ומרגישה ראויה לקיום שלי
אז גם היא תוכל לקבל את החלקים האלה בעצמה.
והיא משליכה אלי כי היא מאמינה ביכולת שלי להחזיר אליה את החוויה הקיומית המאמינה והמקבלת.

(בסוגריים, הורי לרוב פעלו כך ולא לקחו אישית, ולכן הקשר הבשיל להיות עמוק. מהרגעים שבהם כן נפגעו - יש לי חוויה של רצון להתרחק ולא לפגוש את הפגיעות שלהם שוב... כי הפגיעות שלהם היא הפגיעות שלי... בחלקים שלי שדומים לשלהם...).

מצפים לי אתגרים גדולים בתחום, שלא תביני לא נכון... רק משתפת במחשבותי.
אפשר לשאול אותךבארץ אהבתי
מאיפה כל הדברים המופלאים שאת כותבת?
זה דברים שאת הגעת אליהם בעצמך?
או שיש לך מקורות השראה שקיבלת מהם?
אני גם ללמוד לראות את הדברים ככה, זה ממש מרגיש לי נכון ואמיתי, אבל מרגישה שאני כרגע ממש רחוקה מזה וצריכה להעמיק ולהבין את זה יותר כדי לחיות ככה באמת...
נשמע לי ניופלדאורוש3
יש קורסים (וכדאי מאוד לברר על המרצה. אני עברתי קורס מושלם. יש כאלה ששמעתי שיצאו משם עיוותים). יש לו ספר- איחזו בילדיכם.
השאלה איך ליישם היא כבר אחרת. אני מאוד אוהבת לקרא את תיתי כי היא מביאה את העומק ממש בפרקטי ויפה.
לייף סנטר יונק משם או אולי אפילו אותו מכוןאורוש3
כל האיך לדבר כדי שהילדים יקשיבו וכו'. רק שזה ספר יותר פרקטי. ויש גם את העומק מעבר.
נכון. ב"ה את הספרים האלו אני מכירה טובבארץ אהבתי
ומשתדלת ליישם.
אבל באמת תיתי מביאה יותר עומק של גישה פנימית, ולא רק התנהלות פרקטית. ואני מרגישה שיש לי מה להוסיף בזה.
לגמרי...אורוש3
את הספר איחזו בילדיכם יש ליבארץ אהבתי
באמת ספר מהמם, ובאמת מתחבר למה שתיתי כתבה. כנראה שאני צריכה לקרוא אותו שוב כדי להיזכר בעצמי, תודה...
נויפלד כמובןתיתי2
אבל אני לא מתיימרת להציג את הגישה במדוייק, בסוף זה מיקס (אינטגרציה...) מעולמות נוספים.

"איחזו בילדכם" הוא יותר כללי, רעיוני, קודם להבין שהבית יותר חשוב מחברים, שהקשר יותר חשוב מהתנהגות, שלא צריך לחנך לעצמאות כי היא באה מעצמה בתהליך של הבשלה - ועם הרבה נוכחות ומענה הורי.

הספרים "איך לדבר כך ש" הם מומלצים על ידי נויפלד אבל לא זהים לגישה ולא נותנים את הכלים מהיסוד.

הפרקטיקה נמצאת בקורסים. יש באתר של נויפלד/לייף סנטר. ויש מדריכות שבפועל פרשו מהגישה ונותנות את הגישה מתוך המיקס שלהן. יכולה להמליץ בפרטי. ואולי יום אחד אדריך בעצמי... מי יודע.

יש לי עוד הרבה דרך לעבור בתור אמא כדי לעמוד במה שאני שואפת אליו

תודה לכן על הפרגונים!
תודה רבה רבה!בארץ אהבתי
אני רואה שיש באמת הרבה חומר שאני עוד יכולה להעמיק בו על פי הגישה הזו. עזרת לי...
ואשמח לקבל המלצות ספציפיות בפרטי.
יש לך המלצה על מישהי טובה במרכז אולי?קופצת רגע
אשמח לשמוע כאן או בפרטי.

ובנוסף- את מכירה אולי את 'הבית להורות מקרבת'? ממליצה על קורסים שלהם?
הורות מקרבת לא למדתי...תיתי2
שולחת לך בפרטי
וואי תיתי...קמה ש.

בס''ד

עברו כבר כמה ימים, ואני עדיין בתהליכי עיכול של הדברים שכתבת (ושל השרשור כולו למעשה)...

קודם כל, תודה רבה על הסיפא, שנכנס לי ללב. על המילים הטובות, על ההסבר על הפער בין ההורות של פעם לבין האפשרויות החדשות שהעולם מביא לנו - וגם על ההצהרה שאת בעצמך בתהליך סביב כל הנושאים האלה. כל השורות האלה היו לי משמעותיות מאד.

ותודה כמובן על כל מה שהסברת, בהרחבה, עם דוגמאות ועם הסברים... תרמת לי מאד מאד...

*

כתבת המון דברים שמבחינה מסוימת, אני שומעת אותם לראשונה בצורה מסודרת (גם אם אינטואיטיבית, הם דברים יחסית הגיוניים ומובנים).

- כמו העובדה שעבור ילד כל חוויה היא ראשונית מאד, ועבורנו זה לא ככה, בזכות כל הניסיון שכבר צברנו.

- ושגם אם זאת חוויה ראשונית לנו כהורים, יש לנו יכולת גבוהה יותר להתמודד איתה.

*

אני חושבת שיש פה עוד דיוק, בין רגשות של כעס (שהם יותר חיצוניים, יותר גסים) לבין רגשות של פגיעה, אכזבה, צער (שהם יותר פנימיים, עמוקים) שבהם הייתי הרבה יותר נזהרת מלומר לילד. רק לילד שמרגיש את הרגש העדין הזה כלפיו ממילא, ובשיח ממש נקי ורגוע.
התייחסתי בעיקר לכעס כי למי לא יוצא לכעוס על ילדיו פה ושם... או להתבאס או להתעייף... ואפשר לגעת בזה בלי לגעת בכל המכלול האמיתי של "למה כעסתי" (ביננו, ברובו לא קשור לילד אלא לחיים ולרגשות העמוקים של ההורה...).

כאן הרגשתי משהו שקצת התכווץ לי כשקראתי. משהו פנימי שאיתת לי ''התנגדות''. ב''ה אני לא אדם שמתפוצץ על ימין ועל שמאל. בסביבה שלי אומרים הרבה שיש לי סבלנות ענקית, כולל מול הילדים שלי. אבל פה ושם, אחת לכמה חודשים, הייתי פתאום מאבדת את זה ומגיבה בצורה חזקה מדי. ומהסיבה הזאת הגעתי לפני כמה שנים לסדנה לניהול כעסים. כדי לא להגיע להתפוצצויות האלה.

אני מרגישה שאחד הדברים שהכי למדתי שם, זה לעצור בזמן הנכון. לעצור בעצמי להתרעננות אם אני מרגישה שאין לי מספיק כוחות להמשיך לנהל את הדברים בצורה טובה. וגם לעצור התנהגות שהיא לא נעימה לי על-ידי אמירה ברורה של ''זה לא נעים לי''.

את החלק הזה אני כותבת גם ל@מיואשת****** היקרה, כי זה מתחבר לי גם לדברים שהיא כתבה לי. 

הסיבה שאני משקפת לילדים שלי כשהם אומרים או עושים משהו שאני מרגישה פגועה ממנו היא הרצון לשמור על קשר נקי בינינו, כמו שכתבתי בתגובה אחרת. בתיאוריה, אני יכולה להחליק דברים (אני גם עושה את זה בחלק מהזמן כמובן), אבל אז אני מרגישה שזה מצב שהוא לא בריא לי. שאני סוג של עוברת את הגבולות שלי. כי באמת היה לי כאן גבול. מבחינתי זה היה ''עד שידברו אלי בצורה כזאת''. אז זה מלחיץ אותי כי בעיקרון התפרצויות של כעס נובע המון פעמים מהנקודה הזאת, של גבולות שעברנו אותם.

אז את, תיתי, אומרת שלתחושתך עדיף אם כבר כעס על פני אמירה של ''זה פגע בי''. בעוד שאני מרגישה שלהגיד ''זה פגע בי''
שומר אותי בסופו של דבר מכעס. כי (1) אני מביעה את מה שיש לי בלב, במקום לשמור אותו בפנים. (2) אני בעצם מייצרת הזדמנות עבור הילדים לתקן את מה שהם עשו ולכולנו לחזור לקשר נקי.

אני כן פה ושם מרימה את הקול או כועסת כעס קל. אני גם לא לוקחת את זה קשה, זה נראה לי טבעי מאד בסך הכל. אבל מה שכן, כשאני מגיעה למצב שאני צועקת ו/או כועסת, זה בשבילי סימן שאני חייבת למצוא דרך להירגע ולהתאפס בדחיפות. כי אם כבר הגעתי למצב ש'יוצאת ממני' צעקה או שאני מרגישה בגוף את איתותי הכעס, זה סימן שאני כבר עברתי את הגבול של עצמי. 

*

בדומה או כהרחבה לדברים שכתבתי עכשיו, אני רוצה להעלות עוד נקודה שמטרידה אותי קצת מאז שקראתי את הדברים. מצד אחד, אני מרגישה שאפשר רק להתחבר לדברים שכתבת. ברור שאנחנו רוצים שהבית יהיה המקום המוגן עבור הילדים. המקום שבו הם יכולים לטעות בלי לפחד שהם לא יהיו אהובים יותר. המקום שבו הם יזכו להיות מוכלים ואסופים. זה נשמע נכון ומדהים גם יחד. כמה כוח, ביטחון ויציבות זה לכאורה עשוי להעניק לילד.

כתבתי 'לכאורה' כי יש בי בכל זאת ספק קטן סביב כל אלה. לא בטוח אם היה לפנינו דור שעד כדי כך הכיל ילדים [ובאופן כללי הכיל את האדם על שלל מורכבויותיו] ובמקביל, לא בטוח אם היה לפנינו דור עם כל-כך הרבה קשיים ברמה הנפשית, כולל אצל הילדים שלנו... אבל פרט להסתייגות הזאת, משהו בי באמת רוצה 'לשתות' את כל המילים שאת כותבת. יש בהן רוך וחמלה, היגיון ובסיס - וזה נשמע פשוט מדהים ונכון...

...רק שכאן יש לי כיווץ נוסף מבפנים, עוד איתות שאומר לי ''התנגדות''. אני מנסה לשים עליו את האצבע ואני חושבת שזה כי זה פשוט גדול מדי. תובעני מדי. מושלם מדי. מועד מדי להתרסקות מרוב מאמץ. קצת כמו מה שמיואשת כתבה בתגובה שלך אלייך, שצריך להיות אמא על-אנושית כדי לפעול ככה (רק שהיא דיברה רק על גיל מבוגר יחסית, ואני מרגישה ככה לגבי כל הגילאים בערך, מהרגע שהילדים מודעים למעשיהם פחות או יותר, נגיד סביב גיל 4).

אז יכול להיות שלזה אנחנו רוצים להגיע *בסופו של דבר*, אחרי שנים על גבי שנים של גידול ילדים. אבל מה עם הבינתיים? מה עם העכשיו?

ואולי / מן הסתם התשובה היא ''לא עליך המלאכה לגמור'', רק תתקדמי עוד קצת לכיוון הזה. ומחר עוד קצת. בייבי סטפ אחרי בייבי סטפ...

*

עד כאן לגבי מה שזה העלה לי...

תבורכי ושוב תודה ❤

עד שתיתי תבוא, אני רוצה להתייחס לדברים שכתבתבארץ אהבתי
קודם כל - לגבי השאלה הראשונה שהעלית, אני ממש מצטרפת לשאלה.
אני גם מרגישה שכעס זה איזשהו זה איזשהו איבוד שליטה, שנובע מרגש עמוק יותר שמסתתר ומתפרץ החוצה. ואם אני מצליחה לזהות את הרגש העמוק שנמצא שם מתחת, אז אני יותר במודעות עצמית ובשליטה, בלי צורך להגיע לכעס.
וכשאני מרגישה שמשהו מפריע לי, אז אני חושבת שיותר נכון לזהות את הרגש העמוק יותר ולבטא אותו, מאשר לתת לו להתפרץ בצורת כעס.
ואני חשבתי שיש משהו בריא בזה שהילדים לומדים באופן הזה להיות אכפתיים לרגשות של אחרים, וגם מקבלים שיעור מעשי בזיהוי רגשות, וביטוי רגשות שליליים בצורה שלא פוגעת באחרים (כי בעצם כך אני רוצה שגם הם ילמדו לפעול עם הרגשות שלהם, והלימוד הכי טוב הוא שהם רואים את ההורים עושים את זה בעצמם).
לדוג'- אם ביקשתי מהילדים לסדר את החדר והם לא סידרו, וזה מתסכל אותי, אני יכולה להתפרץ בכעס, ואחר כך לדבר עם הילדים על הכעס ולהסביר שזה קרה כי הייתי עייפה וכו'. אבל אני יכולה לעצור לפני ולהגיד להם שזה מאכזב אותי לראות שהם לא הקשיבו לי, ומכאן ללמד אותם גם על האפשרות לתקן ולחזור בתשובה, וככה גם לשמח את אמא. זה לא יותר נכון ככה?
יכול להיות שיש גם אפשרות לתגובה יותר מדוייקת, שאותה תיתי הציעה - לא להרגיש בכלל את האכזבה שמובילה לכעס, אלא להבין שהילדים לא עשו את זה נגדי, לקבל אותם במקום שלהם, להגיב מתוך הכלה וכו'. אני מרגישה שעוד לא ברור לי לגמרי איך זה נראה למעשה, אבל אני מבינה שהרגש השלילי שלי בכלל לא נמצא שם.
אבל כשאני כן מרגישה שיש בי רגש שלילי מהסיטואציה - אני באמת נוטה לחשוב שיותר נכון לגלות ולבטא את הרגש העמוק יותר, במקום לתת לכעס להתפרץ.
אז מצטרפת לשאלה…

ולגבי הנקודה שכתבת בסוף, שזה נשמע גדול מידי ותובעני מידי -
אני חושבת שצריך להבחין בין החלום שאליו אנחנו שואפים, לבין המקום שלנו במציאות.
ברור שאף אחד מאיתנו לא מושלם, לא נועדנו להיות כאלו. אנחנו פה בשביל לעבוד, וזה כולל גם טעויות וכשלונות.
והילדים שלנו לא אמורים לגדול בבית מושלם. הם אמורים לגדול בבית שבו הם נולדו, וחלק מהמסלול שלהם הוא גם לספוג את הטעויות של ההורים שלהם. וזה בסדר, ככה זה אמור להיות, וגם זה חלק מהחינוך שלהם.
ויחד עם זה, בשביל שנצליח לעבוד ולהתקדם, חייבים לדעת לאן אנחנו רוצים להגיע. גם אם זה רחוק ובלתי מושג כרגע. עצם זה שאני מבינה איפה הייתי רוצה להיות, מאפשר לי לבנות את השלבים כדי להתקדם לשם. זה לא צריך לגרום לחלישות הדעת, כי זה בסדר שאנחנו לא שם. אבל זה מאפשר לי להבין ולחשוב איך הייתי יכולה לפעול אחרת, ולדמיין את הסיטואציה באופן שבו אני מגיבה בצורה נכונה יותר, ולאט לאט הדרכים האלו הופכות למעשיות יותר, ומתבטאות גם למעשה.
"על כן יקח לו האדם זמן להסתכל בנפשו מה הוא מבקש לשלמותו ובאיזה דרך יש לצייר הצלחתו, וכיוון שיעיין בזה יפתח לו השי"ת שערי אורה" (מוסר אביך, פרק ד', פסקה ג').
תודה בארץ אהבתי!קמה ש.
בס״ד

אני ממש שמחה שמשהי התחברה לשאלה הראשונה שלי! זה היה לי משמעותי לקרוא 🙂

גם אני הגעתי לאותה המסקנה שכתבת בסוף הנקודה הזאת (שאם מצליחים להסתכל על הדברים מלמעלה, בהבנה ובחמלה, אז ממילא לכאורה הרגש השלילי גם לא מופיע). רציתי לכתוב אותה אבל היה שילוב של כבר מאוחר ועייפות ובסוף לא הכנסתי את זה להודעה שלי.

ולגמרי מסכימה עם מה שכתבת לגבי חשיבות החזון מול המציאות. כי גם אם יש פער, עצם הצבת החזון עדיין מקרב אותנו. כמו המשל שהבאת פעם של מיקום הראש והרגליים על הסולם.

אני חושבת שעדיין אני קצת מבוהלת מ״הבינתיים״ כי יש כאן דרישה שהיא גבוהה-גבוהה-גבוהה. בדומה למה ש@סבב נוסף כתבה כאן:

זו באמת השאלה שלי - אימהות, השלב הבא

מתלבטת עד כמה זה טוב לילדים שלנו שהם יפגשו רק (בעיקר) הכלה רגשית (גם אם זה בשילוב עם גבולות). יש לי עדיין ספק מסוים כמו שכתבתי בתגובה הקודמת שלי.

ומתלבטת עד כמה זה בריא לאמא לחיות ככה בדרישה-שאיפה עד כדי כך גבוהה.

אבל מאידך, אני גם לא לגמרי מרוצה מהמציאות שלי בבית כפי שהיא כרגע... אז צריך למצוא / לבנות דרך בלאו הכי...🙂
כנראה כוונה היאפליונקה
לא לעשות מכל דבר פגיעה באמא. ההבדל הוא שכעס הוא רגש פנימי של כועס ודי ברור לילדים שלא הם העניין( אולי חלקית), אבל אכזבה ופגיעה הם לא עד הסוף של בעל הרגש. יש פה מישהו שפגע, איכזב וכו''...
נגיד סידור חדר. מן הסתם ילד לא רוצה לסדר כי זו משימה משעממת וארוכה ולא כי הוא עושה את זה נגד אמא. אם אמא לוקחת את זה כמשהו נגדה זה לא הוגן וסתם יוצר רגשי אשמה אצל ילד. גם מתפספס פה ערך ניקיון. בעצם גם במקרה של כעס.
ובגילאים הגדולים ילד יצטרך בעצם ללמוד לא לשים לב על רגשות של אמא. כי אחרת הוא יהיה משועבד לרגשות שלה.
נגיד היה ספר ילדים אמא של מלכי. אמא הזאת אף פעם לא כועסת, היא תמיד מדברת בשקט אבל היא כל הזמן עושה רגשי לילדים. נותנת להם להרגיש קטנים וזקוקים לה. בספר זה מתואר כאילו זה וחינוכי אבל לדעתי היה כבר עדיף שהיא הייתה מפסיקה את ההצגה ומתעצבנת.
תודה על התגובה שלךקמה ש.
בס״ד

נכון, ותודה על הדברים שאת מחדדת.

רק אציין שלפחות אצלי הפגיעות ממש לא יושבות על דברים כמו אי סידור החדר (שזאת משימה די גדולה כשלעצמה). אלא על אמירות הרבה יותר בעייתיות וקשות.

(פה ושם כן ארגיש באסה גדולה - תסכול - אכזבה אם אני מבקשת משהו קטן ומוגבל ואין שום היענות, למרות שברור שהם שמעו אותי. על זה אני מרגישה מוכנה לעבוד. לעבוד על הפרשנות שלי של מה שהם עושים ולא עושים. אבל רוב-רוב-רוב האירועים שגורמים לי להרגיש לא נעים איתם בכלל לא בקטגוריה או בסקלה הזאת. גם שם, באירועים הרבה יותר לא נעימים, יש מקום מסוים לעבוד על הפרשנות שלי ועל לזכור שאני ההורה והם רק ילדים וכו׳. אבל היה לי חשוב ומהותי לציין ולהבהיר שאני מדברת על דברים אחרים).
במקרה כזה ברור שמותר להיפגעפליונקה
אמא גם בן אדם עם רגשות.
ולא איזה מכונת הכלה ואהבה.
זה לא ענין של מותר ואסורoo
זה להבין את הצד של הילד, שהכוונות שלו הן של ילד והמבט שלו על החיים הוא ברמה של ילד.
אם מצליחים לראות ולהרגיש אותו, יכולים להגיע למצב שבאמת לא נפגעים ממנו או כועסים עליו, את נשארת בנאדם עם רגשות אבל לא מרגישה כלל פגיעה או כעס.
גם אם אני מבינה בשכלפליונקה
אני עדיין יכולה להיפגע ברגש.
אגב גם ילדים יכולים לפגוע בכוונה, יש דברים שהם מובנים גם לילד.
עוד נקודה. יוצא שעם חברים ואנשים זרים ילד כן יצטרך לחשוב על רגשות שלהם ועם הורים לא. כי הורים לא כועסים ולא נפגעים. זה יכול להקשות על יצירת קשרים עמוקים עם הסביבה. כי הוא בעצם יתרגל למקום הזה שתמיד מבינים אותו. ועם חברים, ובן זוג אחר כך זה לא יקרה.
אני מכירה אנשים גם גברים וגם נשים שהעדיפו בסוף להישאר עם הורים.
אומנם חילונים, אבל בסוף דברים האלו באים גם לחברה דתית.
גם פגיעהoo
של ילדים שהיא בכוונה, עדין יש פה כוונה של ילד.
גם לי יוצא כהורה לכעוס, אבל לעיתים רחוקות. ואם תשאלי את הילדים שלי, הם טוענים שאני מתעצבנת הרבה. כך שהחוויה של ילד שונה ממבוגר, ואם אני חושבת שלהתעצבן פעם בשבוע, משהו קל כן? לא עצבים קשים, זה בסדר, אז ילד יכול לראות בזה אמא עצבנית.

לגבי חברים ואנשים זרים, הילד מתמודד מראש עם התגובות שלהם, אני לא מתווכת לו אותם. לא רואה קשר בין הדברים. הקשר היחיד הוא שכשהורה מכיל, התקשורת עם הילד בדר״כ יותר פתוחה וטובה, ואז הילד יותר משתף, וההורה יכול ליעץ לגבי בעיות בקשרים עם חברים או אנשים אחרים.

במציאות אצלי הילדים גדלו רוב השנים עם הכלה ובלי כעסים, ומסתדרים נהדר עם חברים ואנשים אחרים.
אני לא אומרת שצריך לכעוספליונקה
או להיפגע .
אבל מה הטענה שהוא ילד? שהוא לא יכול להבין או להרגיש שהוא פוגע? לדעתי תלוי מעשה , גיל וחינוך.

דיברתי על קשרים עמוקים. לא משהו שהוא לכמה שעות והביתה. יוצא שילד רגיל שבבית הוא תמיד בעמדה של ילד קטן, הוא עוזר במה שנוח לו ומתי שנוח לו, אם הוא פוגע לא לוקחים את זה ברצינות כי הוא ילד. זה מאוד מאוד נוח. למה לצאת ממקום מאוד נוח הזה כדי לבנות מערכת יחסים ששם אתה בעצמך תצטרך להיות מכיל עד הסוף בתור הורה ולעשות דברים גם כשאתה עייף או מצוברח? ועוד כשאתה בכלל לא רגיל לזה.
ילד יכול להבין שהוא פוגעoo
אבל הוא מבין כמו ילד. לכן אם הוא פוגע בילד אחר, אז שישא באחריות, אבל אם פוגע בהורה, הם לא באותה רמה, וגם אם ההורה נפגע, הוא צריך לקחת בחשבון שזה ילד שפגע.

אני זוכרת את עצמי כילדה ואת המבט על החיים כילדה, גם בגיל 20 ההבנה שלי על החיים היתה הרבה יותר שטחית מגיל 30.

הנוחות זה בקשר מול ההורים. את מדברת על מצב אולי שההורים מתערבים ומתווכים לילד קשרים עם חברים, עם צוות במוסד הלימודי, ואז כל הקשרים של הילד נשענים על ההורים.
אני מדברת נטו על הקשר הורה- ילד. בכל הקשרים האחרים, הילד מתמודד באופן עצמאי תואם גיל.

לפני כמה ימים היה לבן שלי ויכוח עם המורה על תערוכה שעושים בבית הספר, ובחרו נושא בזמן שהוא היה חולה, והנושאים שנשארו לא מצאו חן בעיניו.
הוא חזר עצבני עד כדי דמעות, אמרתי לו שבכיתה ה׳ הוא מספיק בוגר כדי לנהל דיון עם המורה, ושיזכור שהמורה מחליט בסוף. אח״כ הוא בא לספר לי שהוא סיכם עם המורה על הנושא והם הסתדרו.

יש אולי הורים שהיו מנסים להתערב, התערבות כזו אכן פוגעת בקשרים של הילד וביכולת לנהל אותם.
לא בדיוקפליונקה
אז מנסה עם דוגמא. יש לי חברה מאוד מוצלחת בפיתוח קריירה אבל בבית היא רגילה לבוא לארוחה מוכנה, כביסה מסודרת , אמא שלה אישה מאוד מאוד נחמדה ומכילה ולא דורשת. כך שהיא לא מצליחה להתחתן כי היא רגילה בבית רק לנוח והיא גם לא רואה את עצמה איך היא תצליח להיות אמא ואישה כל כך מכילה. אז היא בסוף שנות שלושים ועדיין רווקה בבית של הורים. זה לא שהיא לא מסתדרת עם אנשים מבחוץ, היא דווקא כן. אבל בבית היא צריכה להיות ילדה, זה מה היא רגילה .
סתם שאלה, נגיד אחרי גיל עשרים עמדה שלך תשתנה או שילד יישאר ילד?
בדוגמא שלךoo
יש גם חוסר עצמאות של החברה. לא מבשלת לעצמה, לא מכבסת.

בתקשורת מכילה אין מרכיב של חוסר עצמאות.

הילדים שלי יודעים להכין לעצמם אוכל מגיל צעיר, בן השש עשרה יודע לגהץ, ואם הייתי רוצה הייתי מלמדת אותם גם לכבס.
בן השש עשרה לומד בישיבה עם פנימיה וחולק חדר עם עוד שלושה נערים, מסתדר שם נהדר ומבסוט.

לשאלתך לגבי גיל 20 אולי זה מתנשא להגיד את זה, אבל גם אנשים מבוגרים שאני רואה שהם לא ברמה (רמה רגשית) שלי, אני לא נפגעת מהם. אז בגיל 20 שברור לי שהילד לא ברמה שלי, לא חושבת שאפגע ממנו.
היא יודעת לעשות את כל זהפליונקה
בתור סטודנטית היא גרה כמה שנים מחוץ לבית וכמובן נותנת יד לפני שבת ולפני פסח , משלמת גם חלק גדול מהוצאות. אבל אין לה את העמדה נפשית של בעלת הבית. היא לא מחויבת.
לא מספיק לדעתoo
אם היא באה כל יום לארוחה מוכנה אז יש פה חוסר עצמאות.

אצלי לא תמיד יש אוכל מוכן, וזה טבעי לי לומר לילד שיסתכל במקרר/ מקפיא ויכין לו משהו משם. לילד צעיר (שיכול להכין) או לנער מתבגר.

וגם אני חושבת שלחברה שלך יש עוד סיבות למצב שלה, מלבד ארוחה מוכנה ואמא מכילה.
אבל את לא עושה את זה מתוך עקרון, נכון?פליונקה
כנראה את פשוט לא מגיעה לזה. ואמא שלה אוהבת לבשל. זה לא רק בשביל בת שלה, גם בשבילה ובשביל בעלה.
העניין פה לא ארוחה דווקא. אלא הכלה וחוסר מחויבות. כשהיו לך רק קטנים את כן בישלת? או נגיד נקיון לפני פסח, גם אם בפועל ילדים יעשו עדיין את ובעלך אחראים שיהיה כשר לפסח .
היא גם רגילה שאמא צריכה להיות מכילה, זה נורא כיף כשהיא ילדה. אבל הרבה פחות כשאת בעצמך אמא. פתאום את מגיעה הביתה ובמקום שיכילו אותך את צריכה לא להיפגע, לא לכעוס, להיות אוזן קשבת. בינינו הרבה יותר קשה מלבשל .
אבל להיות בזוגיותoo
ולהיות הורה, זה הרבה יותר מלא להפגע או לכעוס ולהיות אוזן קשבת. זה עולם שלם מלא בדברים טובים וגם בקשיים.

אם היא בוחרת להשאר שם בגלל הקושי העתידי הזה, זו בחירה שלה, ולא בעיה בשיטה.

אני רואה בכל השרשור שהכלה נתפסת כמשהו מורכב קשה ומצריך מאמץ. בתור מנימליסטית ואוהבת עצלות (לשאלתך למה אין ארוחה) אני לא מרגישה שאני מתאמצת להיות מכילה או לא לכעוס, אני כבר מזמן התרגלתי לזה, זה בא לי בטבעי.

אז קשה לי להאמין שהחברה שלך רואה בהכלה- קושי.
כל הכבוד לךפליונקה
למרות שבחלק מתגובות שלך יש לי הרגשה שאולי לא נכונה שאת פשוט לוקחת כמה צעדים אחורה.
ואז את לא כועסת. פשוט נותנת לחיים לזרום.
לא הבנתיoo
מזה ׳לוקחת כמה צעדים אחורה׳
האמת דוגמא לא משהו, ואפילו די פוגעתקופצת רגע
אין כאן בנות שעד שהתחתנו גרו בבית ההורים, ושם אמא שלהן היתה אחראית על המטבח?
אבל כתבתי שארוחה היא לא הענייןפליונקה
עניין הוא שאת לא אחראית לזה גם אם את בפועל מבשלת. אם את לא עושה משהו לא יקרה כלום כי זה לא בית שלך. את רק נותנת יד אם מתאפשר לך.
שוב, אני אישית לא הבנתי בכלל את הקשר לנושא השרשורקופצת רגע
וגם לא את ה'טענה' המוזרה כלפי החברה: הרבה אנשים, כאשר גרים אצל ההורים, ההורים מנהלים את הבית. כי זה הבית שלהם.

בשנים לפני שאת התחתנת ניהלת את הבית של ההורים שלך?

בשרשור מדובר על הכלה רגשית של ההורה את הילדים, זה לא בהכרח הכנת אוכל. יכולה להיות אמא שאת כל החום וההענקה לילדים נותנת בצורה של אוכל ודווקא בתחום הרגשי פחות מצטיינת, זה לא קשור אחד לשני.
לגבי מערכת יחסים עתידיתoo
לילד שהיתה לו ילדות רגועה ומכילה, הרבה יותר קל ליצור קשרים ולהתמודד עם מצבים בחיים, מאשר ילד עם ילדות מאתגרת.

אומרת לך מנסיון כילדה עם ילדות מאתגרת, לקח לי כמה שנים טובות להגיע ליכולות התמודדות עם מצבים ומערכת יחסים וניהול תקשורת נכונה.
רק רוצה להעיר בדבר החובה לחינוך לכיבוד הוריםאיזו נחמה

איכשהו מכל התשובות המכילות פה, ובאמת אשרי כל אחת שמצליחה לעבוד על מידותיה!

חוץ מזה יש כאן הרגשה כללית של משהו מערבי מאד שנכנס אלינו.

לילד יש חובת כיבוד הורים. נקודה. 

להורה יש החובה לחנך את הילד לכבד אותו. זה הציווי האלוקי וזה אפילו לא ישירות מול ההורה, אלא מול רבונו של עולם.

הרגשתי צורך לכתוב את זה כאן. אינני נכנסת כלל לכל הפרטים והדיוקים. אבל צרם לי מאד שגם כשמדובר ב'ילד' בן 20, שהוא חייב במצוות לכולי עלמא, עדיין ההסתכלות היא כמו על ילד חסר בחירה. וזה הראה לי שבאמת העיקר חסר כאן מן הספר כשדנים על עניין שיש לגביו מצוות דאוריתא מצוות כיבוד הורים היא חמורה שבחמורות.

במערכת יחסים בין הורים לילדים, אין שוויון והילד חייב לכבד את ההורה כשההורה מחויב כלפיו הרבה הרבה פחות

תודה על הנקודה הזובארץ אהבתי
אני בכלל מרגישה שקשה לי להבין את הגישות שמובאות פה בלי לראות את זה חי. אני מרגישה שנכתבים פה המון רעיונות נכונים ואמיתיים, שהם חלק מתפיסת חיים שלמה שאי אפשר לכתוב את כולה, ומאוד קשה כשקוראים את הדברים להבין איך זה קורה בפועל.

במצבים שילד מתחצף, אני חושבת שבאמת חשוב וחובה לחנך לכיבוד הורים.
אבל גם פה זה ייראה שונה אם האמא 'מחנכת' מתוך הפגיעה שהיא מרגישה והכעס שזה מעלה בה, או שהיא מגיבה מתוך מקום נקי של חינוך.
ויש מקומות שבהם באמת צריך להיות קשובים למקום ממנו הילד פעם ולהבין שהוא בכלל לא התכוון להתחצף, וצריך לכוון אותו איך הוא יכול לפעול אחרת, אבל מתוך הבנה של המקום שלו.

ובכל מקרה, תודה על הדגש החשוב הזה.
^^^ כל מילהקמה ש.
עבר עריכה על ידי קמה ש. בתאריך כ"ג באדר תשפ"ב 12:55
בס״ד

לא ראיתי בשרשור הימנעות מלחנך לערכים ולמצוות, ולכיבוד הורים בפרט - אלא פשוט חשיפה לדרך מעט אחרת לעסוק באותו החינוך.

עוד נקודה שנראית לי ממש חשובה זה שלחנך היום לתורה ולמצוות, שזה כולל כיבוד הורים כמובן, הוא דבר שדורש כלים שונים ממה שהיה בעבר. בוודאי שונים ממה שהיה לפני כמה דורות אבל אני מאמינה שגם שונים ביחס למי שגדלה לפני כ-30 שנה.

ועל זה כל השרשור אולי. אני רואה אותו כחיפוש של המשתתפות פה אחרי דרך טובה ויעילה לגדל נכון את הילדים שלנו. וכמובן-כמובן שאין דרך אחת ובלעדית. ושכל אחת תזכה לבנות-למצוא את מה שמתאים לה ולילדים האישיים שלה.❤️

ועדיין תודה @איזו נחמה על התזכורת הפשוטה והחשובה של לא לוותר על חינוך לכיבוד הורים.
לא כתבתיoo
שילד בן 20 הוא חסר בחירה, כתבתי שהוא לא באותה רמה רגשית כמוני.

התגובות שלי לא סותרות כיבוד הורים. הפוך אני חושבת שיש תקשורת טובה עם ילדים, יש יותר כיבוד הורים.

לא כתבתי על שויון, ואני לא עושה מה שאני עושה בגלל מחויבות, אני עושה את זה בשמחה וברצון שלי, רוצה שלילדים שלי ולי יהיה טוב, קשר טוב ותקשורת טובה.

אני מבינה שאני מביאה משהו פחות מוכר ופחות מובן, זה לא חייב לסתור מצווה כלשהי או דרך חיים נכונה.
אני לא מתייחסת לפרטים כפי שאמרתי, אבל היה לי חשוב לומר זאתאיזו נחמה

לא נכנסת לוויכוחים כאן

וכל אחת תעשה את חשבון הנפש עם עצמה

אפשר לומר משהו? מיואשת******
יש הרבה פעמים שאת מביאה באמת נקודת מבט פחות מוכרת או מקובלת
לפעמים אני אוהבת אותה לפעמים לא
וזה ממש מענין לשמוע את נקודת המבט שלך! ותודה על זה 💐
אבל לפעמים כשלא מסכימים איתך את נוטה להגיב כ- טוב אתם לא מכירים או מבינים ולכן אתם לא מסכימים, וזה לא כל כך נעים (לי)
גם אם זה משהו לא מוכר או מקובל, את מספרת עליו, אני חושבת עליו, וזה שאני לא מסכימה שזאת גישה נכונה (בכללי או עבורי) לפעמים, לא אומר שזה בגלל שזה לא מקובל או לא הבנתי. לפעמים אני פשוט לא מסכימה
ההרגשה שאם אני לא מסכימה זה בגלל שלא הבנתי איזה אור גדול שאולי רק את גילית, היא לא כל כך נחמדה לי
מניחה שאת לא מתכוונת בכלל לשדר את ההרגשה הזו ולכן רציתי לכתוב את זה.

בכל אופן באמת לודה שאת מביאה גישה מאד ייחודית שהרבה פעמים מאירה דברים מענינים וגורמת לחשיבה מחדש גם אם אני לא תמיד מסכימה 💕
עקרונית אני מסכימה איתךoo
אני משתדלת להגיב נקי, לא תמיד זה עובד לי.

בשרשור הזה מהות התגובה שלי הייתה, שלראות בשיטה שלי חוסר כיבוד הורים/ חוסר חינוך/ חשיבה שילד בן 20 חסר אחריות, לי זה מרגיש- חוסר הבנה של השיטה או חוסר הבנה של מה שכתבתי. או אולי בכלל לא כתבתי מספיק מובן.

ותודה לך על התגובה
ממש ממש צודקת. תודה שחידדת את זהמיואשת******
באמת יש פה לאורך השרשור הרגשה או אוירה כזו . ניסיתי להסביר בתגובה שלי גם אבל באמת לא התייחסתי מספיק לנושא של כיבוד הורים בתוך כל זה ותודה שכתבת
מסכימה איתך. חיכיתי לתגובה כזו..קופצת
עם מכלול השיטות והגישות שיש היום (שזה מצוין ומבורך). הרבה פעמים מתפספסת ההיררכיה הפשוטה שצריכה להיות בין הורים לילדים.
וההבנה הפשוטה הזו שאני כהורה מציבה גבול - והילד עומד בגבול - סתם ככה כי אני ההורה והוא הילד. בלי לעטוף את זה בכ"כ הרבה שכבות של הכלה, הבנה וכדו' (מסייגת שלפעמים זה נחוץ מאוד!)

ומוסיפה עוד נקודה שנראת לי קשורה (כבר לא סגורה לאיזה תגובה בדיוק לשרשר אותה...):

**כעס זו תקיפות מוחמצת. **

זה עיקרון ששווה לעצור עליו ולהבין אותו.

כשאת מזהה שאת כועסת - סימן שהיית צריכה להיות תקיפה איפשהוא בסיטואציה ולא נהגת כך. ואז נולד לו הכעס.

זה משהו שלמדתי מבעלי. כשאני מרגישה כעס, אני מתבוננת פנימה: איפה הייתי צריכה להיות תקיפה יותר/לעמוד על שלי/ להציב גבול.
ואז העבודה נשארת בעצם במגרש שלי. אני לא יושבת ומחכה לפיוס של השני, אלא מבינה מה *אני* עשיתי לא נכון שיצר אצלי את הכעס - ולזכור את הכלל שכל כעס הוא תקיפות מוחמצת - מאוד עוזר בתהליך של עבודה עצמית בהקשר הזה.
אני מסויגת עד כמה זה כלל שתמיד נכוןקמה ש.
בס״ד

כי לא תמיד הדברים קורים בהסלמה, עם אפשרות להציב גבול.

לפני כמה זמן הייתי בתור למשהו, ומשהי דיברה אלי ממש לא יפה. ככה, משום מקום. זה קרה בשניות. והאמת שעוד הגבתי והצבתי גבול. ועדיין זה מילא אותי בתסכול ובכעס.

יכול להיות זמן דבש עם הילדים ופתאום משום מקום ילד מתייחס ממש לא יפה אל אחד מאיתנו. זה לא היה צפוי, זה קרה ללא התראה. הכעס של ההורה יכול לעלות בשניות במקרה כזה. (כמובן שהשאלה מה עושים איתו. אבל העובדה שהוא עולה מעצמו היא דבר טבעי שבמקרה כזה לא היה קשור לאיזושהי תקיפות שהוחמצה).

ממה שאני יודעת וגם רואה, כעס קשור לצורך בהגנה. אנחנו כועסים כניסיון להגן על עצמינו.

במישור הפיזי, יש סיטואציות שבהן ניתן להגן על עצמינו לכתחילה ו*למנוע* את הפגיעה. ויש פעמים שלצערנו אין אפשרות למנוע את הפגיעה, וכל האסרטיביות-תקיפות שבעולם לא תעזור. גם במישור הרגשי לא תמיד ניתן למנוע שיפרצו את גבולותינו.

כמובן שהתגובה שלנו עדיין באחריותנו בסוף. אבל ההתעוררות של הכעס היא תגובה טבעית לתחושה של חוסר בהגנה. בין אם אפשר היה למנוע את זה ובין אם לא.

וברוכה הבאה לשרשור, @קופצת 🤗
כעס קשור לעוד דבריםבת 30
כעס נובע גם מתסכול שנוצר מפער גדול מידי בין מציאות רצויה לזו המצויה.
אבל זה לא כעס. זה תסכול.קופצת
אלו שני רגשות שונים.
נכוןבת 30
תסכול הוא יכול לגרום לכעס.
זה מה שכתבתי.

רואים את זה גם אצל הילדים. אם יש תסכול ממשהו הם מתעצבנים ויכולים לכעוס על האחים שלהם על כלום..
מוסיפהבת 30
פעם צפיתי בשיעורים מעניינים של הלימודים של בעלי..
היתה שם מרצה אלופה בנושא של רגשות אצל ילדים.
היא דיברה על הרבה רגשות והאפשרות שצריך לתת לילד לבוא אותם
אבל היא הבדילה בין הכעס לבין שאר הרגשות.
היא אמרה שכעס הוא שונה, כי הוא תוצר של רגשות אחרים.
יכולים להיות הרבה רגשות שמובילים לכעס
יש לך דוגמה?קמה ש.
בס״ד

כי תסכול כזה יכול גם להוביל לעצבות לדוגמה. אבל בדרך כלל כעס יופיע מתי שהסיטואציה תחווה כאיום מסוים.
למשלבת 30
מאוד רציתי להשכיב את הקטנים לישון ברבע לשמונה כי יש לי דברים חשובים לעשות בערב.
בפועל, רק ברבע לשמונה ישבנו לאכול ארוחת ערב, מכל מיני סיבות.
זה פער רציני.
וזה מתסכל אותי, כי אני כבר עייפה ולא יודעת אם אצליח להגיע למה שתכננתי.
אז יכול להיות שזה יגרום לי לכעוס.
לא יודעת על מי.
על הגדולות שלא עזרו כמו שביקשתי, על הקטנים שעוד רוצים עזרה בצחצוח שיניים ומעיזים לבקש סיפור בשעה שמונה וחצי בערב...
על בעלי שהתעכב אחרי התפילה
האמת שזה לא משנה על מי...
זה פשוט קשור לתסכול שנוצר.

כשאת מתכננת לעשות דברים חשוביםקמה ש.
בס״ד

והערב מתקדם בצורה שאת מבינה שאת עלולה להפסיד אותם, מופיעה תחושה של איום 🙂

הערב *שלך* תחת איום.
התכניות שלך תחת איום.
ומבחינה עמוקה ומהותית יותר, האדם שאת נמצא תחת איום (בהרגשה שלנו, כן?). כי אם את מנועה מלבצע דברים שממש חשובים לך ורצונות שממש יקרים לך, מה נשאר ממך? (שוב, בהרגשה שלנו)

ואז משהו בתוכנו עשוי-עלול לקום מתוכנו כדי *להגן* על החלקה הטובה הזאת, כדי שיישאר לנו ערב (וכדי שיישאר משהו מעצמינו)... המשהו הזה הוא הכעס 🙂

מסתדר לך עכשיו?
יכול להיותבת 30
שתחושת האיום היא שלב בדרך מהתסכול אל הכעס...
כן, זה בדיוק המנגנון 👍🏼קמה ש.
קודם כל תדעי שאני ממש מתפעמתקופצת
מכוחות הנפש שיש לך ללמוד, לחקור ולשנות.
את כל הזמן בתהליך של חקירה ושינוי. וזה מרשים מאוד מבחינתי. באמת!

אני מנסה לקחת את הדוגמא שהבאת עם הילדים, מנסה לדמיין את הסיטואציה.

אם ילד פתאום עושה מעשה לא ראוי, את צודקת שמיד מתעורר אצלנו, ההורים, רגש שלילי (לא בטוחה שכעס, אבל ודאי שלילי).
את יכולה לעצור את ההתנהגות שלו מיד ולמנוע את הכעס שעלול להגיע - בעזרת הצבת גבול.
אני מתכוונת להגיד שהכעס בדרך כלל לא מגיע מיד בשניה הראשונה.
הילד מתחיל עם איזשהיא התנהגות בלתי הולמת ואם יש לנו את הכלים לעצור את זה או להיות בעמדת שליטה במצב - זה לעולם לא יתפתח לכעס.
זה נעצר הרבה לפני.

לדוגמא: יושבים כולם בסלון ומשחקים יחד. פתאום קם אחד הילדים והופך את לוח המשחק על פניו.
אם אני נמצאת בהורות שלי תמיד בעמדת השליטה - אני מבקשת מאותו ילד לגשת לחדר/לשבת על הספה (כמובן שתלוי בגיל הילד). השליטה על האירוע נמצאת בידיים שלי לגמרי. אני מנהלת את הסיטואציה ולא אותו הילד. הבנת?
(כמובן כמובן שאח"כ חובה לשבת עם הילד, לדבר, להבין מה קרה ולמה וכו')

נתאר מצב שאני לא זו שמנהלת את האירוע:
אנחנו משחקים,.הילד הופך את לוח המשחק. אני מאוד כועסת, מבקשת ממנו להפסיק - הוא לא מפסיק/ממשיך להתעצבן /כל התנהגות שלילית אחרת. מה קורה לי עכשיו בעצם? הילד הוא זה ששולט בסיטואציה, הוא זה שמחליט בעצם שעכשיו לא ישחקו, שאני אהיה כועסת ופגועה וכל השעה היפה שלנו תיפסק.

אני לא נמצאת במקום שאני תלויה/צריכה את הילד. ההיפך - דרך הטבע הוא שהילד זקוק ותלוי בך.
ואם נפגעתי מההתנהגות שלו - אני בהחלט אומר לו את זה כשאשב לדבר איתו אחרי תום האירוע.

אני כותבת לך כאן כמו איזה מחנכת מדופלמת😅. בפועל - אני פשוט מתארת לך את מה שבעלי עושה. אני ממש לא שם, מודה ומתוודה.

אבל אני רואה אצלו שהוא באמת אף פעם לא מגיע לכעס. פעם אחת הוא כעס על הבן הגדול ואני הייתי בהלם גמור - אמרתי לו פעם ראשונה בחיים שאני רואה אותך כועס... והאמת היא שאח"כ כשהוא ישב עם עצמו - הראה לי איך הכעס הזה היה נמנע אם הוא היה מגיב בצורה ברורה קודם בסיטואציה.

אני חושבת שסטינו מרעיון השרשור לגמרי, ואיכשהוא עברנו לדבר על הכעס בכבודו ובעצמו...
תודה על המילים המפרגנות קופצת יקרה! 💗קמה ש.
בס״ד

ואני מסכימה איתך שזה כבר תת-דיון 🙂

אני באופן אישי מכירה סיטואציות שיכולות בן רגע למלא אותי בכעס. אולי את לא מכירה את זה כי יש לך פתיל ארוך משלי...

אז אולי זה בגלל שיש לי פתיל יותר קצר משלך (ובוודאי של בעלך!).

ולפעמים זה פחות קשור לאורך הפתיל ויותר לנסיבות החיצוניות. לדוגמה אם אחד הילדים קם בלילה ולא ישנתי טוב. או בעקבות בידודים ארוכים. או אם קיבלתי בשורה מורכבת לגבי המצב הרפואי של מישהו קרוב וכו׳ וכו׳. או עם כמה דברים כאלה קרו ביחד... במקרים כאלה אני לא עם החוסן הרגיל שלי, וכן, בסיטואציות מאד מסוימות (לאו דווקא רק מול הילדים אגב) אני יכולה להגיע לרמה גדולה של כעס בשברירי רגעים. זה עוד לא אומר שאני *אפעל* לא נכון (זה עלול לקרות לי כמובן). אבל בתוכי אני כבר לגמרי אהיה במצב של כעס (מי שלמדה לזהות את איתותי הגוף בשעת כעס מזהה את זה מיד כשהוא כאן).
מזדהה לחלוטין עם הפתיל הקצרoo
ועם איתותי הגוף. אני מזהה גם את טרום הכעס.
בגלל הפתיל הקצר שלי, אני מראש מטפלת בסיבות שעלולות להביא אותו.
אם אני חשה טרום כעס, אני בהבנה מלאה שזה לא זמן לומר משהו למישהו, אלא ללכת להרגע עם עצמי.
ממש ככה. *משתדלת* לנהוג ככה בדיוק.קמה ש.
בס״ד

איפה שזה נתון לבחירתי ולשליטתי כמובן.
איזה כיף לך שאת ככה מודעת לעצמך!קופצת
זוהי מתנה של ממש!!!

אני אישית לא חושבת שאנחנו צריכים כל הזמן ובכל סיטואציה להגיב "בדיוק כמו הספר*. באמת. אפילו בשאיפה שלי אין לי רצון כזה.
אני בנ"א ואני לא מושלמת. וגם לא רוצה להיות מושלמת. הרבה מהחן שלי נמצא בחסרונות שלי.

מה כן? לי עוזר לדעת מהי הדרך הנכונה לפעול במצב הזה. מה אני עושה בפועל? - משתדלת.
אבל עצם הידיעה משרה עלי בטחון ושלווה.
לא מתיימרת לשלוט במצב כל הזמן, לא לכעוס, להיות מכילה וכו'.

אבל לפחות יש לי בארסנל כלים יודע לשעות/ימים/סיטואציות בהן אני כן מסוגלת לפעול "כחוק"

ומה שכתבתי למעלה יכול פשוט להיות עוד כלי/ידע לתיק שלנו. לזמנים שאני עם כוח נפשי לנסות לפעול...
👍🏼👍🏼 מסכימה עם כל מילה ובאמת משתדלת לנהוג כך ג״כקמה ש.
מוסיפהקמה ש.
אז לפי כל זה אני ממשיכה לחשוב שזה לא תמיד עניין של תקיפות מוחמצת. כי מי שאומר תקיפות מוחמצת אומר שזה היה יכול להיות אחרת אילו הייתי מציבה גבולות בזמן. אבל מה שאני באה להגיד זה שבהקשר של להתמלא בכעס, לא תמיד זה עניין של הצבת גבולות. לפעמים אין מה להציב. אנחנו לא עם שריון ויש דברים חיצוניים או בלתי צפויים שעלולים להשפיע על העובדה שנחוש כעס. (ועדיין מוטלת עלינו האחריות להגיב נכון - מבחינת המעשים והמילים - לכעס. אבל זה כבר עניין נוסף).
👍🏼🙂 תודה שכתבת את זה!קמה ש.
אני חושבתoo
שכל עוד ההכלה הרגשית מכילה גבולות ברורים היא טובה. הרי אף אחד אינו מלאך ולכל אחד יש רגעים שהוא לא מכיל, אז הילדים בטוח לא יפגשו רק הכלה רגשית.

לגבי כמה בריא לאמא לחיות ככה- לי מאד בריא לחיות ככה, ומאד לא בריא לי לחיות אחרת. הכעס מאד פוגע לי בחיים. אחרי שרגילים להגיב בצורה מסוימת, זה הופך קל ולא דורש מאמץ.
את מקסימה oo ❤️. תודה שאת ככה מגיבה בסבלנותקמה ש.
בס״ד

בבהירות ובענייניות לכל נקודה ונקודה. אני ממש מעריכה את זה ומרגישה שאני ממש נתרמת מהדברים שכתבת לאורך כל השרשור. אני מרגישה איך כל תגובה שופכת עוד קצת אור על מה שאת עושה אצלך בבית ומדייק גם לי כל מיני דברים.
תודה לך על התגובה הזוoo
הפסקה האחרונה שלךoo
היא בעיני המדד הטוב ביותר, כשיש שביעות רצון מהמצב בבית- הגעת לדרך שנכונה ביותר עבורך.
רק אומרת שקראתיתיתי2
ואין לי זמן להגיב...

חייבת לומר לך ול @מיואשת******
שבאופן אישי קשה לי להאמין לגישות שהן לא ריאליות, כי הורות היא לא סטרילית, היא לא מקצוע ולא משהו שאפשר לעשות בצורה מושלמת או קרובה למושלמת.
בסוף ההורות היא מפגש מאוד עמוק עם עצמי ההורה, ועם הילד, והמםגש מאוד אינדיבידואלי, עשיר, ייחודי, עדין וגם מסובך וקשההההה הכי קשה בעולם לתקן בקשר בין הורים לילדים. יותר מכל תיקון אחר לתצושתי.
ולכן כל אחת עושה התאמות.
ויש גם רעיונות איך לגשר על הקושי שלי בלי לוותר על הכל.
כשאתפנה אכתוב את מחשבותי בצורה יותר מסודרת, לשתיכן..
מחכה 🙂קמה ש.
טוב שחיכיתי לזמן פנוי,תיתי2
מרגישה יותר פנויה לכתוב לך.

מרגישה כמוך את מה שכתבת - כל מה שאמרת נשמע כל כך נכון, שאיך אפשר לומר אחרת...
ובכל זאת... חזרתי להודעה הראשונה שלך וברשותך אחדד את נושא הפגיעות.
א. כל הכבוד, באמת, שזה שלב בתוך תהליך שעברת, ולכן בהכרח זה שלב ראוי וטוב. ממצב שבו הכחשת את הפגיעות ודחית אותה באמצעות כעס וביטוי כעס, למצב שבו את נותנת מקום להיותך פגועה. זה נהדר.
ב. עדיין אני חושבת שאפשר להפגע, וטוב להרגיש את הפגיעות, ולתת לה מקום - אבל לא מול הילדים (במידת האפשר).
למה?
כי החוויה שאני הילד בכוחי (שברובו איני שולט עדיין) מסוגל לערער את אמא ולפגוע בה רגשית, היא חוויה קשה שמעוררת תחושות כמו אשמה עמוקה, בושה, כעס עצמי, אגרסיביות כלפי עצמי.
כמו שתיארת, משהו באהבה העצמית נפגע. (בשרשור הקודם תיארת עוד סיטואציות מורכבות בעקבות זה, סליחה שאני לא מחפשת, זה עלול למחוק לי את ההודעה הנוכחית)
באמת באמת רגע אני עוצרת לומר לך, שאת אמא נדירה, בכנות שלך, בתהליך שלך, בבירור שלך. אין כמעט אמהות כמוך וזו המתנה הכי גדולה שאנחנו יכולות לתת לילדים שלנו - מתנת התשובה. מתנת ההתפתחות. האפשרות לתקן ולגדול בחיים. באמת המתנה הכי מיוחדת וטובה לחיים שאת נותנת. אז גם את הבירור הזה קחי בפרספקטיבה הזו...

לתחושות הקשות האלה שמתעוררות אצל הילד יכולות להיות השלכות התנהגותיות שבאות מתוך רצון וצורך והכרח נפשי להגן על עצמו מרגשות פגיעים שהוא לא יכול לשאת.
הוא יכול להיות אגרסיבי ותוקפני, כדרך להוציא את התסכול והמצוקה ממנו
הוא יכול להיות לא אכפתי כלפייך, לאבד כלפייך את הרגישות כדי לא להרגיש אותך בכלל או כמעט בכלל.
הוא יכול להתנהג בתוקפנות כלפי עצמו - ענישה עצמית לגווניה (כולל כסיסת ציפורניים והתנהגויות שפוגעות בו).
הוא יכול להבהל מעצמו ומרגשותיו, כי הוא כל כך מערער את אמא.
והוא פשוט יכול לאבד את ההובלה שלך. את שווה לו, יש לו כוח עלייך שהוא לא שולט בו ואת לא משדרת לו שאת יכולה להתמודד, אז הוא לא ילך אחרייך. לא ישמע לך. לא יקבל ממך. כמובן שאני מקצינה קצת, זה יכול להיות בדברים קטנים.
אבל בסוף יהיו התמודדויות התנהגותיות, שהשורש שלהן הוא צורך בהובלה הורית, צורך במשענת רגשית.

ע כ ש י ו
אף אחת לא מושלמת, וגם אני.
חייבת לומר לך, שהאנשים עם הפוטנציאל הכי גדול, הם אלה שיש להם גם פוטנציאל גדול בהתאם להתרסק וליפול ולכאוב ולהיכשל.
וגם אני.
הרגישות הזו שיש לך (ויש לי, ויש לילדים שלנו), היא עוצמה בידינו, לטוב ולמוטב.
אבל,
אבל,
יש כמה דברים שאני עושה כשאני נכשלת:
א. כמו שאמרתי, אני לא אומרת "אתה פגעת בי" אלא נותנת לחווית הפגיעות רגע לשהות, וכשאני נרגעת, אני מגשרת עליה. "קודם כעסתי/הרגשתי לא טוב/היה לי קשה, הבנתי שזה לא לגמרי קשור אלייך, (ואתה עובר תהליך כזה וזה בהתאם לגיל ולבשלות) ועכשיו אני מרגישה יותר טוב והקשר שלנו חזק כתמיד".
לא משתמשת במילה פגיעות, היא חזקה מדי. היא גם לא שייכת לילד, היא שייכת לעולם שלי. את המילה פגיעות אני אלמד אותו בהקשר אחר שלא קשור אליו (נפגעתי מחברה לעבודה... אתה אולי נפגעת מהחבר...).
ב. נכשלתי? מבקשת סליחה, גם אמא טועה לפעמים, לא מתוך מקום מתנצל מדי מתרצה מדי, פשוט סליחה טעיתי. ***הקשר שלנו חזק מתמיד דווקא אחרי גילוי האנושיות שלנו*** הקשר שלנו יכול להתמודד גם עם הנפילות הקשות. ואני אומרת את זה לילדים שלי ומרגישה שזה מאוד מרגיע אותם בפעם הבאה שקורה משהו. הם יודעים שהעולם לא קרס ולא יקרוס, ותכף הגל של הטעות הזו יעבור.
ג. להחזיק בראש בכל סיטואציה מורכבת, שמה שהכי חשוב עכשיו זה הקשר, ואנחנו רק צריכים לשרוד את הסיטואציה, והגבולות יכולים להתגמש ונעמוד עליהם בעיתוי אחר כשאנחנו מסוגלים לכך נפשית.
מותר לנו להרגיש שקשה לנו, שגדול עלינו, שאין לנו כוח עכשיו להתמודד עם הגבולות שהצבנו
מותר לנו לוותר, לזרום
דווקא ככה אנחנו שומרים על ההובלה שלנו. *אנחנו בוחרים* מה לעשות בהתאם לכוחות שלנו ולא נגררים למאבקי כוחות, תסכול, פגיעות...
כשאני בוחרת לוותר לילדה על מקלחת לפני השינה כי אין לי סבלנות להתמודד ואני יודעת שלא אצליח להוביל אותה בטוב, באמצעות משחק וחוויה, אני שומרת על ההובלה שלי.
אני מפרגנת לה.
יש דוגמא מאוד יפה שראיתי, שאת רואה שהילד הולך לקחת ממתק בלי רשות, ומבינה שלא תצליחי למנוע את זה, אז תגידי לו " וואי, איך בא לי לתת לך ממתק עכשיו!".
לי אישית זה שינה את החיים והפך את ההורות לכיפית הרבה יותר.

ומכאן אני מגיעה למה שרפרפתי על התגובות וראיתי שקצת ייחסו לי גישה שהיא רק מכילה ורק זורמת ובלי גבולות.
זה לא כך.
אני כן שוקלת את הגבולות שלי. האם הם הכרחיים.
ויש המון גבולות הכרחיים - סדר יום, ללכת לבית הספר, להתקלח, לאכול ליד השולחן, לסדר צעצועים, לא ללכת לחברים לפני 16. וכן הלאה וכן הלאה.
אבל אל הגבולות אני מגיעה בשני אופנים -
א. משחק ויצירתיות (לא צריך להמציא כל רגע מחדש. למשל לקטנים אצלי יש משחק "הגרלה" של ציורי חיות שציירנו יחד, ולפני המקלחת כל אחד בוחר פתק וצריך ללכת להתקלח כמו החיה. למשל לקפוץ כמו קנגרו, כמו צפרדע, כמו סוס...)
ב. הסברים לבוגרים יותר. מסבירה את החשיבות ונותנת בחירה.
באופן כללי משתדלת לא להכריח.

להגיד לך שאין רגעים שאני פשוט לוקחת ושמה במקלחת? יש ויש.
אבל אני לומדת להרשות לעצמי להתגמש ולשחרר גבולות שהם לא באמת כאלה הכרחיים, כי חבל על המאבק.

והמאבק? וההתנגדות??? הם בדרך כלל סימן לקושי בקשר ביננו, ביכולת של הילד להרגיש את ההובלה שלי וללכת איתי.
או קושי חושי.
שאני לא יכולה לפתור באותה שניה, אבל אני אשתדל לשים דגש במשך הזמן כדי להקל על קבלת הגבולות.
אבל אפשר להרחיב בזה עוד המון.

אני בטוחה שאי אפשר להיות אמא מושלמת
אני אמא בהתפתחות
אמא טובה דיה
טוב לי שיש לי מצפן, שיש לי כיוון, שיש לי מפת דרכים להבין את הילד שלי מבפנים ולעזור לו לצמוח
בשאיפה עם כמה שיותר אמון בעצמו, אהבה לעצמו, בטחון בקשר.

הכי הכי הכי הכי חשוב לי בתור אמא,
אם היו שואלים אותי מה השאיפה,
זה קשר עמוק עם כל אחד מילדי.
מלבד שיצאו מוצלחים וטובים ושמחים. חשוב לי שגם הקשר איתי יהיה עמוק וחי ומחובר.
וזה דורש ממני עבודה אינטנסיבית כל יום כל יום כל יום.
והמון לראות את החולשות שלי.
כי כשבונים קשר עמוק, מגיעים לחווית פגיעות. קשר עמוק חושף פגיעות מוקדמת.
והאתגר גם שלי, זה לקחת את הפגיעות שלי ולתת לה מענה בנפרד מהקשר עם הילד, כדי שיהיה ביננו קשר הורי ולא קשר חברי (שיש בו בעצם מימדים של "ילד הורי").
בטח לא אצליח לגמרי, אבל כמו שאמרתי, המתנה הגדולה היא מתנת ההתפתחות, ההשתדלות, התשובה.
ועם חמלה ורוך כלפי עצמי, הכי מאפשר לילדי להתחבר אלי, גם אם לא עכשיו - אחר כך

קופצת למים ומציעה (לא לך, לקוראות אחרות, בעיקר אמהות צעירות שלא בא להן לשבת מול קורס) הדרכה פרטנית בזום.
גם בנושאים אחרים, אגב, מציעה הקשבה ולב.
לך אני באמת ממליצה בחוםתיתי2
לקחת קורסים שיתנו לך תמונה מקיפה איך להכיל ומה להכיל ואיך לא להכיל כשאין כוח להכיל,
זה יתן לך את הכוח והכיוון.

את לא צריכה להכיל הכל
את צריכה להבין מה שורש הקושי שמתבטא בהתנהגות של הילד
ולתת לו מענה שם
ואז לחסוך לעצמך אגרסיביות, התנגדות, פגיעות.
מצד שני, הנ"ל (אגרסיביות, התנגדות, פגיעות) תמיד יהיו שם, רק בעוצמה נמוכה יותר, לפרקי זמן קצרים יותר, ובעיקר עם אמא שיש לה כיוון מה לעשות כדי לעבור את הגל בלי להיבהל ובלי להרגיש חווית חוסר אונים (או שבעצם תמיד תהיה בהלה וחוסר אונים, בעצימות נמוכה... אלה חוויות הכרחיות לפני צמיחה והתפתחות כנראה...)
תודה רבה יקרה!קמה ש.
עבר עריכה על ידי קמה ש. בתאריך כ"ז באדר תשפ"ב 06:59

בס''ד

תודה רבה תיתי יקרה!

מאד התחברתי לדברים שכתבת בסעיפים ב' וג' וגם אני עושה דברים דומים.

אומרת להם המון שאנחנו לא מפחדים ממריבה / סיטואציה לא טובה שקורית בינינו, שזה קורה בין אנשים שאוהבים אחד את השני ושבסוף ''החבל שלנו מתקצר'' (מכירה את משל החבל? כותבת למי שלא מכירה: החבל הוא משל לקשר בין שני אנשים. עלולים להיעשות בו קרעים, זה דבר שקורה. אבל אז קושרים את שני החלקים, ובכך מקבלים חבל מקוצר, ששני הקצוות שלו קרובים יותר אחד לשני 🙂).

לבקש מהם סליחה, זה גם משהו שאני עושה כל פעם שאני מרגישה שזה נכון, בצורה מאד דומה למה שתיארת.

מאד מאמינה במה שכתבת, שבסוף, הדבר הכי-הכי חשוב הוא הקשר -- וזה משהו שממש עומד כנר לרגליי בכל מיני מצבים מורכבים, כשאני לא בטוחה איך להגיב. וממש נוכחתי לראות לא פעם ולא פעמיים שכשזוכרים את הנקודה הזאת, מגיעים (הכל כמובן בסיעתא דשמיא גדולה) לפתרונות היעילים, הנכונים והטובים ביותר. 

והתחברתי גם לעניין הזה שזה בסדר גמור להגמיש את הגבולות של עצמינו כשיש איזשהו צורך שעולה. גם אנחנו שם ב''ה.

תודה שהסברת מה עלולות להיות התגובות של הילדים אם מעבירים עליהם אחריות (ברמת הקשר) שהם לא יכולים לשאת. זה היה מעניין ומעשיר לקרוא. ואולי מסביר דברים מסוימים שאני רואה.

תודה רבה על המילים שכתבת ❤

ושלקחת את הזמן ככה להגיב לאורך כל השרשור. 

אני מרגישה שאני בתהליכי גיבוש של מה שמתאים לי ולנו ואני רואה איך כל תגובה של כל אחת כאן מדייקת לי עוד קצת את הדברים. כמו שכתבתי למטה, כבר יצא לי כמה פעמים בימים האחרונים שעלו סיטואציות מסוימות, להן הגבתי בצורה מעט שונה ממה שהייתי עושה בעבר - וראיתי כי טוב ב''ה.

בהצלחה רבה עם הקפיצה למים! שתראי ברכה גדולה ושתביאי ברכה גדולה לכל מי שתדריכי!!!

❤❤❤

נב: לגבי השרשור שהזכרת, לא הצלחתי להבין למה התייחסת. אפילו חזרתי אחורה בכרטיס האישי שלי כדי לבדוק מה יש... 🤷🏼‍♀️

ממש מסכימהדבורית
זה בדיוק מה שהיה חשוב לי לחדד
וניסחת את זה ממש מפורט וברור
העמדה הפנימית של ההורה כמוביל ואין פה שיוויוניות מול הילד, והזהירות מלהעמיס עליו את הרגשות שלנו
לגבי הלהיפגעאו ר
לדעתי צריך לזכור שאנחנו הורים ומלמדים אותם גם איך להגיב לדברים מעליבים.
האם אני רוצה שהם יקחו קשה כל דבר שאומרים להם בכיתה, האם אני רוצה שילווה אותם כמה שעות תחושה לא נעימה וכו... בדכ אני אומרת להם "אל תקשיב" למי שאומר לך ככה, תתרחק ממנו, תגיד לו שזה לא נעים לך, אתה לא צריך להיות חבר שלו.
ואם צחקו עליו מול כולם, איך צריך להגיב? ואם זילזלו בו דווקא אחרי שעזר לאותו ילד, איך להרגיש עם זה?
נראה לי שאם אני אגיב יותר בקלילות, אז הם גם ילמדו לא להתרגש מכל שטות. נגיד הקטן אמר לי "את שמנה" אני עונה לו (אם בכלל) "נכון, קצת השמנתי לאחרונה" מחייכת ותופחת על הבטן, וצוחקת. "אבל זה לא נעים לומר ככה, אל תגיד את זה לאנשים אחרים הם עלולים להיעלב".
אם עשו משהו מזלזל, אין לי מה להיעלב, כן חשוב אבל שאלמד אותם כיבוד הורים. אז אני מרימה גבות ואומרת "ככה לא מדברים לאמא!".
ואם משהו חמור קרה, אז כן אני יכולה אחרי כמה זמן כשהמצב נרגע לפתוח את זה שוב, ולנסות לברר אם גם לילד היה משהו לא נעים ושלכן התנהג אליי לא נעים, ובדכ זה יסתיים בנימה מחוייכת, שאני אשתדל למענו להבא וגם הוא ישתדל למעני...
זאת נקודה מאד מעניינת וחשובה, שלא ממש חשבתי עליה מקודם,קמה ש.

בס''ד

תודה רבה!

הי תהילה 3>
וואו יש לי הרבה דברים להגיד על זה אבל לא הרבה ריכוז...
אז אנסה מה שאצליח.

א. ביקורת-
ביקורת היא בעצם ביטוי של כאב אישי שמופנה כלפי אדם אחר.
אין דבר כזה ביקורת בונה.
מי שמוצאת את עצמה מבקרת, באמת כדאי דבר ראשון להתבונן פנימה ולתת מענה לכאב שלה ובטח לא להשליך אותה החוצה.
זה לא סותר הנחיה הדרכה והצבת גבול לילדים- אלה דברים חשובים ומתבקשים, אבל אין שמם ביקורת

כמובן שגם ביקורת עצמית היא סוג של בריחה מהכאב והדבר עצמו.

לגבי הסיטואציות שפירטת.
זה נכון שפגיעה זה דבר שמעיב עלינו, סותם את המערכת וראוי לשחרר אותו.
יחד עם זאת הילדים שלנו ממש לא אמורים לתת לנו מענה רגשי והכלה, אלא להיפך.

ילד שאמא שלו כל הזמן נפגעת ונעלבת ממנו עלול לפתח רגשית אשם, ועוד תופעות לא מומלצות.

הורה וילד הם לא בני זוג או חברים. הם לא בדרגה שווה.
את כאמא ודאי אמורה מצד אחד לשמור על כבודך ועל יחס ראוי אלייך, ומצד שני כמובן להתייחס לפגיעה שחווית ולא להדחיק אותה.

אלא שהקישור בין ה2 בעיני הוא שגוי.

אני חושבת שזה נפלא שאת רגישה ומודעת לרגשותייך, ויחד עם זה את צריכה ללמוד להפריד בין קשב ומענה רגשי שלך מול עצמך, לבין החלק שאותו את מבקשת מהזולת.

ואין דינו של מענה ויחס שתרצי מבן זוג למה שתרצי מול ילד.

לילד בעיני מתאים להגיד שהתאכזבת, שהיה לך לא נעים, שהכעיס אותך דבר שעשה.
כגבול- להגיד לו שעליו לבקש סליחה/לסדר את החדר/לא יוכל כרגע לקבל דבר מסוים.

אבל הבסיס הוא ללמוד לגמרי איך לתת לעצמך מענה רגשי (וחשוב לדעת- הכאב, תמיד בשורשו
הוא מנקודה פנימית ומפצע *אצלנו* שהתעורר על ידי מישהו או משהו מבחוץ) ובוודאי שלא להטיל על ילדייך את החובה הזאת.

ברגע שתדעי איך להתנהל רגשית ולהיות במקום נקי מולם, תוכלי להציב גבולות ממקום נקי ואז זה יהיה גבול נכון ולא טעון.
והילדים כמובן לגמרי מרגישים את העמדה הנפשית שלנו.
תודה רבה על הדבריםקמה ש.

לא קראתי לעומק את השרשור ההואאמאשוני
ולא את התגובות פה,
אבל כן חשוב לי להתייחס לנקודה מסויימת:
השאלה עצמה איך שאני שומעת אותה, מרגישה לי די שיפוטית כלפי האמא שאני (אולי לא התכוונת שזה יישמע ככה, אלא נטו בירור, לכן כותבת מנקודת מבטי איך אני שומעת את השאלה)
חשבון נפש זה דבר חשוב מאוד וללמוד ולקבל כלים בהורות זה נהדר.
אבל יש גם משהו יפה בהורות הפשוטה והטבעית, זאת שלא שמה לנו זרקור כל הזמן ובוחנת בשבע עיניים כל התנהגות. זאת שמחזקת בנו את הביטחון העצמי שאני אמא טובה וראויה לילדים שלי.
לדעתי כל עוד המקום שלי כהורה הוא לעשות הכי טוב לילד שלי, כל עוד המעשה הוא בטווח של לעשות טוב, כל עוד הילד שלי יצא מורווח מהסיטואציה,
אז אולי לא כדאי לחפש איפה יכול היה להיות טוב יותר או נכון יותר,
לא בגלל שאני אמא מושלמת, אלא כי החיפוש אחרי הדיוק והשלמות, עלול לפגוע במכלול ובזרימה.
מה שנקרא "פרפקציוניזם".
ניקח לדוגמה את הסיטואציה שביקשתי משהו והוא לא נעשה, והם באים ומבקשים ממני משהו. האם להתנות בין האירועים או לא?
אז לדעתי זה ממש תלוי סיטואציה. זה מורכב.
לכאורה אני יכולה להבין את הגישה של לא להתנות דבר זה בזה. אלא שאם יש סיטואציה שבה מה שביקשתי מאוד חשוב לי ואני לא יכולה להתעלם ממנו בעת הבקשה של הילד, יהיה משהו לא טבעי ולא הוגן כלפי לנסות לפעול לפי מה שנכון אבסולוטית.
אם ביקשתי להרים משהו מהרצפה מן הסתם עשיתי זאת כי זה מפריע לי בעיניים. לא בגלל איזה צורך נשגב. צורך קיומי פשוט ובסיסי שעל מנת להמשיך לתפקד ולהיות קשובה ולנהל את המשך היום אני זקוקה שירימו את הדבר הזה.
כך שבסופו של דבר זה לתועלת כולם שאתעקש שקודם ירימו את הדבר מהרצפה ורק אז יבואו לבקש בקשות.
מנגד, יכולה להיות סיטואציה שביקשתי להוציא משהו מהמקרר לצורכי ארוחת ערב והדבר לא נעשה.
יכול להיות שמבלי משים אני בעצמי פתחתי את המקרר והוצאתי את המצרך וכבר התקדמתי עם ארוחת הערב.
האם פעלתי נכון? אולי הייתי צריכה להתעקש שהילד יעשה מה שביקשתי?
התשובה שלי היא שאם לא שמתי לב ועשיתי בעצמי כנראה שזה לא היה כזה חשוב מי בדיוק יעשה ולכן לא שווה לעצור את הכל ולשים את הבקשה והחינוך במרכז.
כלומר, הצורך לפעול "נכון" הוא כשלעצמו יכול להזיק יותר מאשר להועיל. מבחינתי הכי חשוב זה הזרימה והאווירה, ופחות חשוב האם ויתרתי לילד, האם התניתי וכו'. כי בסופו של דבר מה שאתעקש עליו זה מה שממילא יותר חשוב.

לכן גם כשילד מבקש מחשב- באופן טבעי אם חשוב כרגע שיעשה ש"ב אנחה אותו קודם לסיים ואז מחשב כי זה סדר העדיפויות ואני כמבוגר אחראי צופה למרחוק ומבינה את ההשלכות של איזו פעולה כדאי לעשות קודם. ואם לא חשוב כרגע הש"ב אז אאפשר לו לשחק במחשב.
כלומר ממילא הבחירה תהיה טבעית לפי הסיטואציה ולא לפי עקרון חינוכי.
אני חושבת שלפעמים מרוב מחשבות אפשר קצת לאבד מהאינטואיציה שהיא גם כלי חשוב בהתנהלות הכללית.

אציין שאני לא חולקת על השאלה, אלא מציעה כיוון הסתכלות מסויים לפתרון.
ואם הוא לא מתאים, אז לא..

מקווה שמצאת או שתמצאי את כיווני המחשבה שיענו לך על הצורך הפנימי.

בהצלחה רבה! 🤗
תודה רבה אמאשוני על תגובתךקמה ש.
בס״ד

התחברתי מאד לדברים. אני חושבת שככה בדיוק אני עושה באמת וככה עשיתי עד עכשיו. לפי מה שהיה נראה לי טבעי ונכון בכל סיטואציה. המון פעמים בלי לחשוב על הדברים בכלל, ממש כמו שתיארת.

ועדיין שאלתי לא לשם הפלסוף ולא לשם איזשהו רצון להיות מושלמת ולדייק בלי סוף (מסכימה שגישה כזאת בעייתית ועלולה להזיק במקום לקדם). שאלתי כי משהו במה שתיתי כתבה בשרשור ההוא צלצל לי בתוך תוכי כאיזושהי נקודת מפתח לדברים מסוימים שאני חווה בבית... לפעמים אנחנו נתקעים במושג חדש, בים המושגים החדשים שאנחנו פוגשים בחיים, והמושג הספציפי הזה קורא לנו... יש מפגשים כאלה, ובעיניי הם מבורכים 🙂

אני לא בטוחה למה הרגשת שהשאלה עצמה הייתה שיפוטית כלפי האמא שאת... אלא אם כן התכוונת שהיא שיפוטית לגבי כל אמא באשר היא? בכל מקרה, אצלי היא נבעה מתוך רצון לחקור איזושהי נקודה שאני מאמינה (או יותר נכון, שהרגשתי בלב) שהיא יכולה לעזור לי מאד בהורות *שלי*, מול האתגרים הספציפיים שאני פוגשת עם הילדים הפרטיים שלי...

תודה על הדוגמאות שהבאת, הן ממחישות ומאירות, ואכן עוזרים לשמור על הדבר היקר והנחוץ הזה שהוא הביטחון בהורות שלנו. כיף לי לקרוא שלמעשה את ואני פועלות בצורה דומה סביב זה.
רוצה להוסיף שבזכות השרשורקמה ש.

בס''ד

היו לי בימים האחרונים כבר כמה הזדמנויות להגיב בצורה מעט שונה ממה שהייתי עושה עד כה - וברוך ה' ממש ראיתי ברכה. 

(הזדמנות להודות לכל מי שנטלה בו חלק ועזרה לי להפנים דברים, לחדד לעצמי נקודות או פשוט להרגיש מה נכון לי ולנו כמשפחה, מתוך שלל הדרכים שהצעתן ❤)

נכון התכוונתי לכל אמא באשר היאאמאשוני
רק שאני יכולה לספר רק על עצמי, לכן סייגתי את זה.
כל הכבוד לך על בירור הנקודה שהציקה לך.
אני חושבת שמה שהתכוונתי להגיד,
זה שאחרי בירור הנקודה, הדיון וההסתכלות העמוקה שאני מאמינה שעלתה פה (כאמור לא קראתי הכל)
אחרי כל זה, יש עניין לעשות זום אאוט לנקודה הזאת ולהסתכל על המכלול ולראות שבחירה לפה או לשם לא באמת משפיעה לטווח ארוך כמו שאנחנו מרגישים כשבוחנים אותה בזום אין. כל עוד הכיוון הכללי הוא טוב ונכון,
זה לא באמת משנה אם החלטתי לפנות שמאלה וימינה או ימינה ושמאלה ואולי גם קצת טעיתי ועשיתי פרסה. לכן מותר לקחת את החיים ואת אתגר ההורות קצת יותר לפי אינטואיציה וזרימה.

נקודה נוספת שעלתה לי אתמול,
זה שלי אישית (והפעם אני מדברת אכן רק על עצמי)
זה להוסיף למשפט הבקשה מהילד גם מילה או שתיים על המטרה.
"תרים בבקשה את הצבעים מהרצפה שלא ידרכו עליהם בטעות ויהיה קשה לנקות"
"תוציא בבקשה את הגבינה מהמקרר שאוכל לתקתק את ארוחת הערב"
"תביא בבקשה את המגבת מהר שלקטני לא יהיה קר".
"כנס למקלחת עכשיו שאחריך המים יספיקו להתחמם"
כשהילד מחובר יותר למטרת הבקשה קל לא הרבה יותר למלא אחרי ההוראות בדיוק ובמהירות.
אם לא בא לנו להסביר את הצורך זה לגמרי בסדר ולא צריך להמציא תירוצים.
ילדים צריכים ללמוד למלא הוראות גם בלי הסברים,
אבל על רוב רובם של הבקשות השגרתיות יש מאחוריהם היגיון שילדים מסוגלים להפנים ולהתחבר אליהם, וזה גם יעזור להם להציב לעצמם את היעדים האלו בהמשך כשיגדלו ויוכלו לקחת אחריות לבד. ילד כזה שהסבירו לו למה כדאי להרים צבעים מהרצפה, כשיהיה בייביסיטר יוכל להרים את הצבעים גם בלי שמישהו יצטרך לומר לו את זה.
תודהקמה ש.
בס״ד

לגמרי מסכימה לגבי הנקודה הראשונה. מטבע הדברים כשיש שרשור על נושא מסוים דנים באותו הנושא ובוחנים את הזוויות השונות. וברור שהחיים הרבה יותר רחבים משרשור, מכל בחינה אפשרית. שהם דינאמיים, שהם זורמים ושהם מאד אינטואיטיביים בסופו של דבר.

לגבי הנקודה השנייה, מתחברת מאד ועושה את זה למעשה 🙂
תודה, ניסחת ממש יפה מאד מסכימה איתךמיואשת******
לא קראתי עדיין תגובות קודמותדבורית
רק משהו שמאוד בלט לי,
בעיניי חשוב לצאת מהרזולוציה של מה פגע בי ואיך אני מרגישה עם זה, ולראות מה נכון לטובת חינוך הילד
אם את נפגעת, סימן שהיה פה משהו לא תקין מבחינת כבוד להורים
ואת זה להדגיש בעיניי,
ככה לא מדברים לאמא,
בלי להתערבב עם זה רגשית

ובכללי אין לי בעיה עם התניות של, להתקלח לפני שרואים מחשב
זה חלק מחינוך ויצירת סדר נכון של חובות לפני פנאי
תודה רבה דבוריתוש!קמה ש.
בס״ד

אני לא יודעת איך השרשור הזה קם לתחייה, אחרי כל-כך הרבה זמן! אבל מתחברת ממש למה שכתבת, זאת בעצם המסקנה שהסקתי מכל השרשור הזה. השרשור הזה היה לי סופר משמעותי אגב...

לצאת מהרזולוציה של איך זה פגע בי ולחשוב מה נכון לטובת חינוך הילד - זה משפט חזק. תודה! ❤️
ממוש ❤️דבורית
מזל שהוא קם לתחיהאפונה
ככה ראיתי אותו...
וואו באמת למדתי פה המון!!
❤️ איזה כיף!קמה ש.אחרונה
איך נכון להגיב לדיבור עצבני של מתבגרים?אנונימית באהב"ה

הגדולה שלנו מתחילה את גיל ההתבגרות, ואני מרגישה שכהורים אנחנו לא תמיד יודעים להגיב לה נכון.

מרגישה שבעלי לפעמים קשה איתה יותר מידי. ולא בטוחה איך נכון להתמודד (איך נכון להגיב לה באופן אידאלי, וגם איך נכון להתמודד מולו כשהוא קשה איתה מידי).

הרבה פעמים כשאנחנו אומרים לה משהו, היא מגיבה בטון עצבני או מרימה קצת את הקול. לרוב המילים שהיא אומרת הן בסדר, אבל הטון עצבני או מזלזל (נגיד שאומרים לה שהיא יותר מידי זמן בפלאפון אז היא מרימה את הקול ועונה כזה 'בסדר' עצבני).

לבעלי זה מאוד מאוד מפריע כשהיא מדברת ככה. הוא כועס עליה ודורש ממנה לא להרים עליו את הקול.

אבל זה לא באמת עוזר ההערות שלו, בפועל היא ממשיכה עם זה, והוא כל פעם מתעצבן יותר (כי היא כבר 'היתה אמורה להבין' שככה לא מדברים להורים).

היום היא ענתה לו איזה 'בסדר' עצבני כזה (והוא היה עם עמוס בגלל דברים אחרים), והוא ממש כעס עליה וקרא לה בכינויים שממש לא אהבתי (נפלט לו מרוב כעס, זו ממש לא השפה שלו בדרך כלל).

אז קודם כל, אני אשמח לשמוע מאמהות מנוסות שעברו את הגיל הזה עם הילדות שלהן -

האם נכון להקפיד שלא ידברו ככה להורים? יש מקום לצפות שילדים בגיל ההתבגרות ילמדו לדבר תמיד בצורה מכבדת כלפי ההורים?

או שיש לנו פה עבודה להבין שלפעמים היא תדבר ככה, וזה חלק מהרגיל, ולהילחם בזה רק ירחיק אותה מאיתנו?

ואיך נכון להגיב מול בעלי כשהוא כועס עליה? (בעיני בצורה קשה ולא תואמת לסיטואציה. גם אם יש מקום להגיב, שגם על זה אני לא בטוחה - בעיני הוא מגזים בכעס שלו).

בעצםoo

הוא דורש ממנה יותר ממה שהוא דורש מעצמו

כי כשהוא עצבני הוא אומר כינויי גנאי

והיא לא יכולה לומר בסדר בטון שלא נראה לו

חסר הגיון לחלוטין

הרי הוא המבוגר והיא הילדה

באופן כללי אני לא מייחסת חשיבות לטון של מתבגרים

אחרי ההבנה שזה סגנון דיבור תואם גיל

וגם לא מייחסת חשיבות גדולה לתוכן כל עוד זה לא משהו חריג

וגם לא מחפשת כבוד מהילדים אלא קשר נעים וטוב

הכבוד מגיע לבד בלי שדורשים אותו

ע"י דוגמא אישית

אם מתנהלים בכבוד עם הילד הוא לומד להתנהל בכבוד

יש סיטואציות בין בעלי והילדים שאני מתערבת

משתדלת שזה לא יקרה לעיתים קרובות ושזה יהיה בצורה מועילה 

למעשה את צודקתאנונימית באהב"ה

ואני הרבה פעמים אומרת לו את זה כשהוא כועס עליה.

(וגם לא בטוחה שפועלת נכון בזה. כי להגיד לו ביקורת בפני הילדים זה גם לא הכי חינוכי, במיוחד כשאני בעצם מבטלת את מה שהוא אמר כרגע לילדה).

אין צורך להגיד לו מול כולםעל הנס

אפשר לדבר על זה ברגוע בהזדמנות אחרת אחד על אחד,בשום אופן לא מול הילדה,

גם אני לא מתייחסת לטון,אבל כמו שהייתי מדברת על זה עם בעלי בנחת ב4 עיניים גם איתה הייתי בהזמנות מדברת בארבע עניים,ואז יורדת מזה לחלוטין,

ונכון שככל שתדרשו כבוד זה פשוט לא יעזור אלא רק יחמיר את המצב.

כדאיoo

לדבר איתו בנפרד

לא בזמן אמת

לשקף לו שהדרישה שלו לא הגיונית ולבקש ממנו לא להתייחס לכל טון שלא נראה לו

תודה. דיברתי איתו וזה באמת היתה שיחה טובה ומועילהאנונימית באהב"ה
ילדים מתבגריםתהילה 3>

זה דבר קצת מבלבל.

מצד אחד יש בהם משהו הודף, ולפעמים חצוף ומתריס, ומצד שני, לא פחות ואף יותר הם זקוקים לאהבה, לתחושה שהם רצויים, לקשר בריא

והקשר משנה צורה בגיל הזה וצריך להסתגל אליו מחדש ולהעביר אותו שלב.

לכן א:

פינוי המרחב הרגשי שלכם:

לדבר יחד או לעבד לבד את התסכול מההתנהלות שלה, ואצלך גם שלו.

כשמגיעים טעונים לסיטואציה די בקלות מגיעיל לשיח קשה ורחוק וחבל.

כשמגיעים נינוחים יותר, ניתח להעמיד גבול בצורה נינוחה.

לדוגמא; אני מבינה שזה קצת עצבן אותך, בבית שלנו לא מרימים קול/מדברים בחוסר כבוד להורים.

הרעיון הוא-

לתת שם להרגשה והכרה בתחושה שלה

להציב גבול- להגיד שזה לא מקובל עליכם

לעשות את זה באופן ענייני ובלי בעצמכם לדבר באופן לא מכבד.

בהחלט מאתגר וצריך ללמוד את זה.. בהצלחה

יש לך פה בעצם שתי שאלות:מתואמת

1. איך מתייחסים למתבגר שמדבר לא יפה.

2. איך מסבירים לבעל שצריך להגיב בצורה מותאמת ולא עצבנית.

אני מציעה שתשבו שניכם יחד ברגע של נחת, ותנסו *יחד* ליצור גישה מתאימה לגיל ההתבגרות שנכנס לפתחיכם. את יכולה בשיחה להוביל אותו בעדינות לכך ש"כמים הפנים לפנים", ושאם אתם תדברו בנחת, יכול להיות שגם המתבגרת תספוג את האווירה ותדבר בנחת. אבל גם אם לא - עדיין התפקיד שלכם כהורים הוא להראות לה איך מתנהגים ואיך מדברים בנחת.

בכל אופן, אנחנו לא עוברים בשתיקה רק כשמדובר בחוצפה ממש, מילים שלא אומרים להורים. על טון דיבור אנחנו יותר מחליקים, מקסימום אומרים: "לא נעים לנו לשמוע טון דיבור כזה, אולי תנסה לענות בנחת?"

(והאמת שגם אנחנו - בעיקר אני - לא תמיד מצליחים לדבר אליהם בנחת...)

תודה על העצות. וגם על השיתוף של מה שקורה אצלכםאנונימית באהב"ה
כשהילדה השביעית שלי הגיעה לגיל הזה זה כבר הצחיק אואורי8
לאחרונה הילדה השביעית שלי הגיעה לגיל והתחילה לענות ככה, בדיוק כמו שאת מתארת. בשלב הזה זה בכר מצחיק אותי. כי היא ספציפית תמיד היתה ילדה נוחה וטובה. ואפילו היא עונה ככה... ממש מראה שזה הגיל ...לגדולים היינו מעירים ועם חלקם זה הגיע לויכוחים וכו.. כי הם המשיכו לענות ואנחנו המשכנו לנסות לחנך...לא זוכרת באיזה שלב התחלתי להתעלם מזה. כרגע עם כמה מצבגרים בבית כשזה כמו שתארת אנחנו מעבירים. אם זה מרגיש לנו מוגזם, אומרים שלא נעים לנו הדיבור הזה וממשיכים הלאה. בכללי לא מועיל בדרך כלל לריב עם מתבגרים. כמובן הם גם צריכים גבולות, רצוי ממש גבולות בנןעם ועם הקשבה להם.  
זה ממש משמעותי לשמוע את זה, תודה!אנונימית באהב"ה
ומהניסיון שלך - מתי זה עובר?
תלוי בילד...אורי8
עם הילדה שהכי אתגרה אותי אני מרגישה שזה עבר( כמעט( ממש לפני כמה חודשים בגיל 20 ( ואחרי שמצאה ב"ה את האחד שלה...). אבל הערנו לה המון... אולי אם היינו מעירים פחות היה עובר מהר יותר. חלק מילדי כבר ב יא- יב ידעו לכבד. באופן כללי לפי דעתי עד גיל 14 - 15 בערך זה החלק הקשה של גיל ההתבגרות. הם חושבים שהם גדולים ןויכולים לדבר בצורה מעצבנת ממש להורים ולאחים. בערך מכיתה יא נכנס יותר שכל ומודעות, עדין גיל ההתבגרות. אבל בעיני הם בוגרים יותר . 
כמה שאלות המשך (אחרי כמה תאקלים מולה בשישי)אנונימית באהב"ה

1. איך הכי נכון להגיב כשהיא מתעקשת כל הזמן להעיר לאחים שלה על דברים שהם עושים (או יותר נכון - לא עושים. שלא עוזרים מספיק וכדו') - דברים שבעיקרון לא משפיעים ישירות עליה, אבל נורא חשוב לה להגיד כמה זמן מעצבן (וכמובן לגרום להם להיעלב ועוד יותר לא לעזור...)?

כמה שאני מנסה להסביר לה שהדיבורים האלו לא מועילים ורק מפריעים יותר (ואם זה ממש דחוף לה להגיד - אז שתגיד לי באופן אישי ולא כשהם שומעים) - היא פשוט לא מקבלת וממשיכה, וזה ממש מעצבן אותי כל פעם מחדש.

2. כשאני עצבנית וכועסת בגלל משהו שהיה מולה, לפעמים אני מבקשת ממנה עכשיו לא לדבר איתי. אני אומרת לה שאני עכשיו כועסת מידי וזה לא זמן טוב לדבר איתי, ואני צריכה כמה דקות להירגע ואז נוכל לדבר שוב.

והיא ממש לא יודעת לכבד את הבקשה שלי. ומנסה שוב ושוב לדבר איתי, ואני מתעצבנת מזה שהיא לא מוכנה לתת לי כמה דקות של שקט, וצועקת עליה, וזה מסלים ונהיה גרוע מאוד.

ואני באמת לא יודעת איך להתנהל. אני באמת צריכה כמה דקות של שקט כדי להצליח לאסוף את עצמי. זו לא בקשה לגיטימית? מה אני יכולה לעשות כדי שהיא תבין שזה לטובתה ושהיא יכולה ללמוד לכבד את זה? או שבאמת אין לה את היכולת לחכות כמה דקות ואני צריכה לוותר על הבקשה הזו?

3. כמה פעמים כשניסיתי לשאול אותה שאלה פשוטה, או להעיר משהו קטן - התגובה שלה היתה ממש עצבנית כאילו אני אמא מעצבנת שרודה בה כל היום. וזה באמת היה דברים קטנים שאף פעם לא גרמו לה לתגובה כזו.

זה אומר שאני צריכה לשנות משהו בפניות שלי אליה? או שאני פשוט צריכה להתרגל שהתגובות שלה יכולות להיות ממש מעצבנות בלי קשר לכמה שאני אשתדל להיות בסדר איתה?

לגבי 2דיאט ספרייטאחרונה

אולי פיספסתי בת כמה היא בדיוק.

לדעתי בגילאים הגדולים 16 ואילך כן אמורה להיות יכולת פחות או יותר של דחיית סיפוקים, מתחת לזה קצת פחות אבל כן צריך לתת כלים לניהול שיח תקין.

בכל מקרה,

במקרים כאלו אני לא רק אומרת שאני לא יכולה לדבר כרגע, אלא נוקבת בזמן שכן יהיה ניתן.

למשל: אחרי ארוחת ערב, בשעה 17:00 וכן הלאה.

היא יכולה בינתיים לכתוב לה את הדברים כדי שלא תשכח, זה גם עוזר לפריקה ועיבוד.

גם אני בשאלות בת מצווהעוד מעט פסח

אשמח לעזרתכן בתכנון הלו'ז.

אנחנו רוצים לקיים אירוע אחד גם עם החברות וגם עם המשפחה, אבל שיהיה זמן בנפרד (מה שאני חושבת עליו כרגע זה שהחברות יגיעו מוקדם יוצאו מוקדם).

אשמח שתעזור לי לחשוב באיזה סדר לנהל את האירוע, כמה זמן בערך דברים לוקחים ומתי להזמין את החברות ולמתי המשפחה.

בתוכנית-

-יצירה (שאמורה להיות לחברות + אופציה לבני משפחה שרוצים)

- ריקודים (אפשר רק לבנות, דווקא יהיה לי יותר נוח מבחינת צניעות)

- טקס ברכות (שהילדה רוצה שהחברות *לא* יהיו בו)

- וכמובן אוכל, שעוד לא ברור לי כמה מנות יהיו ומתי.

הבנות יגיעו בזמן שנגיד (מגיעות מקרוב, רובן ברגל), המשפחה תגיע לאט לאט לאורך שעה בערך...

איך הייתן בונות את האירוע?

מנסה לחשובמתיכון ועד מעון

אולי להתחיל עם יצירה והרקדה לבנות ואז אוכל לכולם, שבזמן האוכל המשפחה מגיעה ואז החברות הולכות ונשארת המשפחה לברכות.

נשמע הגיוני?

זהו, שאני לא כל כך יודעתעוד מעט פסח

בגלל שהמשפחה תבוא ב'טפטופים', זה לא כל כך מסתדר לי עם האוכל המרכזי (באירוע רגיל עושים סוג של קבלת פנים בשביל זה. למשוך את הזמן עד שכולם מגיעים).

חשבתי אולי לעשות-

אוכל לבנות

הרקדה

יצירה - ואז בנות שסיימו הולכות הביתה, ומשפחה שרוצים באים מוקדם להשתתף

מנה ראשונה למשפחה

ברכות

מנה שנייה למשפחה

אולי זה גם יצא לי יותר זול, כי לבנות אפשר להביא דברים זולים, ולמשפחה אוכל ברמה יותר גבוהה.

אבל אין לי מושג איך זה יעבוד, ואיך לתכנן את הלו''ז.

באירועים שאני הייתימתיכון ועד מעון
משותפים לחברות ומשפחה אז החברות הגיעו לפני ליצירה אבל כל היתר היה משותף, אז נשמע לי שיותר נכון או להפריד לגמרי או לעשות ביחד אחרת זה ממש בלאגן (בעיני)
אין שום בעיה לתת לבנות אוכל נפרד מאשר למשפחהחילזון 123

גם באותו הזמן.

לי נשמע לחוץ מדי לקיים בנפרד באותו ערב.

מה שראיתי שהרבה עושים

זה מזמינים את החברות שעה קודם ליצירה

ואחכ מגיעים המשפחה.

אפשר לשים שולחן ממתקים לקבלת פנים. זה יעסיק את החברות.

אחכ מתחילים בהרקדה.

אחכ אוכל. דבר תורה, סרטון אם יש וכו'

ושוב הרקדה. וקינוח.

משהו כזה בערך.

ובקשר לאוכל ברוב הבת מצוות שהייתי היה לחברות שולחנות נפרדים וגם אוכל נפרד.

אם זה בופה אז לחברות שולחן אחר בצד אחר של האולם.

הגיוני להביא לחברות שניצל/נקנקיות וציפס וירקות חתוכים נניח או כל אוכל שתחליטי שיוצא לך זול יותר.

בטוח לא שווה להפריד?שלומית.
לא חושבת שזה יעלה ככ את העלות או את הכאב ראש... ממה שאני ראיתי אירועים נפרדים לחברות ומשפחה יותר מוצלחים לכל הצדדים 
שאלה טובהעוד מעט פסח

מעניין כמה זה באמת עוד כאב ראש.

בעלות זה בטוח מוסיף, כי זה לשכור אולם פעמיים.

ואיפור, ושיער לילדה...

לחברות בטוח צריך אולם?שלומית.

אולי יש לכם מקום בבית? אולי אולם בבי"ס? לפעמים יש עוד פתרונות חוץ מאולם ממש.

מודה שאצלינו לא מתאפרים לבת מצוה ( הן קטנות!) והשיער זו לא הוצאה משמעותית אבל כנראה מקובל אחרת אצלכם...

אם במקרה אתם בירושלים יש לי המלצה למישהי אלופה וזולה לתסרוקת (לא עושה איפור)

לי אישית נשמע שלעשות אירוע ארוך ומתגלגל זה המון כאב ראש ויותר קשה לדייק את הצרכים 

התכוונתי איפור ליעוד מעט פסח

ושיער לילדה.

קצת קשה לי לדמיין את המצב של אירוע לחברות בלבד, אבל אולי באמת כדאי לשקול את זה ברצינות.

לחברות זה לא "אירוע אירוע"שלומית.

אלא יותר בסגנון "ערב כיתה" ארוחה טעימה שמתאימה לבנות בגילן, יצירה, ריקודים, ואיזה משחק של ברכות לכלת השמחה.

הכי כיפי ומותאם

מה שעולה ליבורות המים

יצירה

אוכל וריקודים לחברות

ואס ארוע משפחה-

אוכל למשפחה

ברכות

ריקודים למשפחה

למה בעצם את רוצה להפריד?אר

אפשר להוביף יצירה או סדנא לחברות לפני שכולם מגיעים

אם חשוב לכם

אבל בדרכ החבאות נשארות עם המשפחה

לדרשה ברכות וריקודים

בסוף הן עושות שמח ..

שתי סיבות-עוד מעט פסח

1. היחס הוא בערך חצי/חצי. חברות עושות שמח אבל גם באלגן, וזה פחות מתאים לאופי של חלק מהמשפחה.

2. הילדה ממש ממש לא רוצה לומר דרשה בפני החברות. ומתפדחת ממש גם שישמעו את הברכות של הסבתות ושלנו ההורים. מבחינתה, היא מעדיפה שלא תהיה בת מצווה ולא לדבר בפניהן.

האמת שאני ממש מבינה את הבת שלךעל הנס

אני גם הייתי מעדיפה שלא יהיה ארוע מאשר לדרוש לפני החברות שלי.

אצל אחת הבנות שלי עשיתי בוקר על על חשבון בית הספר בשיתוף עם המורה,ארוחת בוקר יצירה פעילות שהמורה הכינה,ריקודים בסוף,הבנות יצאו מרוצות עד השמיים,

ולמשפחה עשינו משהו כמו ערב סופגניות בחנוכה.

לא מאד רשמי,יצא ממש מוצלח,

רעיון נוסף,לעשות שני ארועים באותו יום צהריים חברות ואז בערב משפחה זה יכול להתיש מאד לכן ממש חשוב לתכנן הכל בצורה נכונה.

לא חייבים לדרוש בכלל....יעל מהדרום

לק"י

אם זה השיקול המרכזי.

אם יש עוד סיבות, אז אולי באמת עדיף להפריד.

עוד אין לי ניסיון בנושא, אז אין לי כ"כ איך לעזור.

ומזל טוב!!

מוסיפה עוד אפשרות לחלוקת האירועים:מתואמת

כשאני חגגתי בת מצווה - לחברות עשיתי טיול/סיור עם עוד חברה. ריקודים לא היו, אבל זה התאים לי מאוד... וגם דרשה לא הייתה.

למשפחה עשינו אירוע בחצר, ואמרתי דרשה - אבל דרשה בחרוזים בליווי מצגת תמונות, אז זה היה קליל יותר. (אולי זה משהו שיתאים לבת שלך גם מול החברות?)

עונה לשלושתכן יחדעוד מעט פסח

לנו חשוב המעמד של הדרשה, דווקא בגלל שזו ילדה עם פחד במה, ואנחנו מאמינים שיעשה לה טוב להתמודד עם הפחד וכן לדבר, בסביבה מאוד תומכת ומחזקת.

מצד שני, אני לא רוצה לדחוק אותה מדי, וגם פחות בטוחה שהחברות יפרגנו, ולכן יהיה טוב בעיניי שהיא כן תאמר דרשה, אבל רק למשפחה.

אהבתי ממש את הרעיון של לשלב מצגת שתקל עליה. תודה!!

בהצלחה!!יעל מהדרום
רק הערה קטנה לגבי הדרשהעל הנס

אני עם פחד קהל וההורים שלי דרשו ממני לדרוש לא רק שזה לא עזר גם הבת מצוה שלי זכורה כדבר שלילי בעבורי,רק בגלל הדרשה הזו,

בסוף אתם ההורים ומחליטים.

אבל את הבת שלי ממש זרמתי איתה

תודה ששיתפתעוד מעט פסח
אקח לתשומת ליבי שתהיה לה חוויה טובה.
היא מבינה את הרעיון הזה?מתואמת

של הצורך להתמודד בדווקא עם הפחד?

כי אם זה לא בא ממנה - לא נראה לי שזה יעזור, אלא רק יגביר לה את הפחד...

בכל אופן, מעניין שדווקא המשפחה המורחבת היא סביבה תומכת ולא החברות זה אומר שיש לכם אווירה טובה במשפחה!

בגדול, היא מבינהעוד מעט פסח

היא עדיין מאוד מפחדת, אבל יודעת שמול המשפחה זה יעבור בטוב ולכן מוכנה להתאמץ לעשות את זה.

מול חברות לא מוכנה ויהי מה.

וכן, ב''ה זכינו במשפחות מפרגנות שירימו לה לא משנה מה יהיה (והיא יודעת את זה).

אז נשמע שזה באמת יעשה לה טובמתואמת
רק שימו לב גם בזמן אמת שהיא מצליחה לזרום עם זה באמת ולא נסגרת ברגע האחרון...
במקום דרשה אפשר לצלם סירטון שבו היא מדברת ברקעחילזון 123אחרונה

או מצגת.

ולהקרין את זה.

הייתי גם בבת מצווה שהילדה לא דיברה אבל צילמה מראש סרט כזה עם אומנות בחול. ודיברה על משהו עם משמעות, אולי השם שלה וכו', לא סוכרת במדוייק. זה היה מאד יפה. אבל אולי יקר יחסית, לא יודעת

לא יודעת את מי לשאול אז שואלת כאןכל היופי

הבת שלי בגיל ההתבגרות, כנראה על הרצף בתפקוד מאוד גבוה.

(לא מאובחנת רשמית עדיין כי התורים ארוכים מאוד)

סובלת מחרדה ספציפית (ועוד כמה חרדות נלוות בעצימות יותר נמוכה).

הייתה תקופה בטיפול רגשי כולל cbt שזה הטיפול הקלאסי לחרדות.

לא עזר בכלל למרות שהיא מאוד רצתה שינוי והמטפלת מקסימה.

הטיפול זלג לכל מיני נושאים אחרים, והיא גם מאוד נוטה לנבור שכלית בדברים אבל זה לא נוגע לרמת הרגש כמו אצל רוב בני האדם.

כלומר היא יכולה לנתח ולהסביר ולהבין אבל זה לא מזיז לרגש, זה מישור אחר לגמרי.

חשבתי על נוירופידבק, שזה כביכול עוקף את השכל ומאמן את המוח להתכוונן לגלי מוח אחר ופחות להיות בחרדה.

אחוזי ההצלחה הם 70-80 אחוז לפי מחקרים של כמה עשרות שנים, וזה ללא תרופות וזה נשמע לי כיוון טוב בשבילה.

הבעיה היא שמי שפניתי אליה אומרת שלפני שרואים שינוי צריך סביב ה10 מפגשים. וכדי שיהיה שינוי משמעותי צריך 30-40 מפגשים. ואולי היא מה20-30 אחוז שזה לא עוזר להם.

זו הוצאה מאוד משמעותית לפני שאני יכולה לדעת בכלל אם זה הכיוון.

אני מניחה שיש עוד אופציות אבל לא יודעת מה באמת יעזור.

מה הייתן עושות?

הייתי רצה מהר עם האבחוןעוד מעט פסח
עבר עריכה על ידי עוד מעט פסח בתאריך י"ג בכסלו תשפ"ו 20:57

אחרי האבחון תוכלי לקבל קצבה מבט''ל, שהיא מעל ל-3 אש''ח בחודש, ויהיה לך קל יותר להוציא עליה כספים...

חוץ מזה שבאבחון יעזרו לך לחשוב מה יכול להתאים לה.

אם תרצי המלצות למאבחנים פרטיים - מוזמנת בפרטי.

קודם כדאי לעשות אבחון נכוןמתיכון ועד מעון

ואז יהיה יותר קל למצוא את הטיפול המדויק עבורה

מצטרפת לקודמותיי - אחרי האבחון תוכלו להתאים להמתואמת

טיפול מדויק יותר, ואולי גם המאבחנים יוכלו להמליץ על סוג טיפול מתאים.

אם את מרגישה שהיא יכולה עוד "לסחוב" בלי טיפול, אז תחכו לאבחון בקופה. היתרון הוא שבדרך כלל הם גם מסדרים את העניין מול ביטוח לאומי, ואתם לא צריכים להתעקש על זה בעצמכם...

אבל אם את כן מרגישה שהיא חייבת כבר תמיכה, אז באמת כדאי ללכת לאבחון פרטי. זה לא זול בכלל-בכלל...

אני יכולה להמליץ לך על פסיכולוגית בירושלים שמאבחנת אוטיזם.

תודה לכןכל היופי

אז באמת זו גם המסקנה שהגענו אליה, לא לחכות לקופה אלא לחפש אבחון פרטי למרות שזו הוצאה.

אשמח להמלצות שלכן.

תודה

דינה זלזניק. אם לא תמצאי מספר ברשת אכתוב לך באישי.מתואמת
רק מדייקתמתיכון ועד מעון

אבחון אוטיזם במידה ואכן יש אבחנה דורש אבחון כפול-פסיכולוגי ורפואי.

ממליצה כמו @מתואמת להתחיל בפסיכולוגי

נכון.מתואמת
גם אם הולכים לפרטייראת גאולה
תדברי לפני כן עם המזכירות במרפאה, שיתנו לכם החזר כי אתם ממתינים כבר הרבה זמן.
תודה לכן, מחפשת מכון אבחוןכל היופי

כדי לקבל אבחון כפול כמו שהמליצה @מתיכון ועד מעון במקום אחד.

יש המלצה למישהי?

מעדיפה באזור השרון...

יש את המכון של ד''ר דיצה צחורמתיכון ועד מעון
נראה לי בבי''ח אסף הרופא שעושים שם אבחון כולל
אם אריאל רלוונטיעוד מעט פסח

אני יודעת שבמרכז התפתחות הילד שבאוניברסיטה עושים אבחון משולב.

ואמור להיות אפשרי דרך קופ''ח, או עם החזר.

שווה לברר.

וגם 'בית אחד'עוד מעט פסח
בכפר סבא מומלץ.
ממליצה לך לעבור על הרשימה הנ"לאנונימית בהו"ל

זה מתוך קבוצת הפייסבוק 'מרוצפות' של נשים על הרצף.

מאגר המאבחנים.ות המעודכן של מרוצפות - אוטיסטיות כותבות

אנחנו הלכנו מתוך הרשימה לפסיכולוגית ופסיכיאטר בנפרד, בחרנו רק לפי זמינות של תורים, ושניהם היו אנשי מקצוע מעולים ממש.

אני לא אמליץ לך ישירות עליהם בגלל שביקשת מקום שעושה גם וגם, אבל יש ברשימה גם מקומות כאלה.

התבלבלת בניק. לפורום הזה יש ניק אנונימי אחריעל מהדרום
זהב טהור שמת פהכל היופיאחרונה
תודה רבה לך!!
עזרה בטיפולים רגשיים מהקופהילד מתוק וטהור

יש לנו ילד עם קשיים רגשיים משמעותיים שהתפרצו בשנה וחצי האחרונות (ברמה שהוא מוגדר עם נכות 50% בבט"ל).

מזמן הומלץ לנו לפנות לטיפולים רגשיים, היינו בהמתנה דרך הקופה, היינו באבחון תקשורת דרך הקופה (זה לא תקשורת זה רגשי- הייתה המסקנה, אבל ההתנהלות בהחלט הייתה מזכירה בעיות תקשורת).

גם בתום האבחון נאמר לנו שיצרו איתנו קשר מהקופה והתפתחות הילד/בריאות הנפש לטיפולים רגשיים...

בינתיים אנחנו רק במעקב פסחכיאטרי בקופה, שזה יפה אך לא מספק... אין אף ספק שהילד זקוק להם, כולם הפנו אותו, אך אין מענה מהקופה.

בינתיים כמובן שלחנו לטיפולים שונים, והדרכת הורים פרטיים, והוצאנו סכומים גבוהים מאד....

נשמע לי ממש מוזר שאנחנו לא מקבלים מענה מהקופה, ואם אין להם תורות עבורנו, שנים, לפחות שיתנו לנו החזרים..

מישהי יודעת אם ניתן לקבל דבר כזה, ואיך?

הייתי מתחילהכל היופי

בישיבה מול המזכירה בקופה בניסיון להבין איך אפשר לקדם.

ואם היא לא יכולה לעזור ללכת לרופאת ילדים,להסביר לה את הדחיפות ושהיא תלחץ.

יש בקופות הרבה אופציות לטיפולים רגשייםמתחדשת111

באומנות

הידרותרפיה

ועוד..

אל תחכי שיצרו קשר. כדאי שתפנו לרופא המשפחה ותשלחו טפסים רלונטים

תיצרי קשר עם המזכירותאיזמרגד1אחרונה
של בריאות הנפש או התפתחות הילד, או גם וגם ותשאלי אותם... בדרך כלל הם יודעות איך אפשר לקבל החזרים. מניחה שזה תלוי בן כמה הילד ובאיזה קופה אתם.
אוכל למתבגריםרק טוב!

מחפשת רעיונות לאוכל שנוער אוהבים. לילדים שמחפשים כל הזמן מה לאכול... לאו דווקא שיא הבריאות... (מושקע או מהיר הכנה)

דברים מסוג:

פיצה

פלאפל

שניצל פירה/ציפס

קוסקוס עם מרק

פריקסה

תנו עוד רעיונות

בעיקר לארוחות ערב. אבל גם לדברים שאפשר לקחת לארוחת צהריים ללימודים (עדיף בלי מיקרוגל)

חזה עוף צלוי, קבב, המבורגרשופטים

בוריקיטס ביתיים

בורקס פיצה

פסטה/תפוחי אדמה מוקרמים

כמה רעיונות:שדמות בחולות

אורז

פתיתים

פסטה בולונז

פסטה עגבניות

פרגיות

שיפודי חזה עו

כנפיים קריספיות

סלמון בתנור

קציצות טונה מטוגנות

מלאווח עם ביצה ורסק

טורטיות ממולאות השר/ גבינות/ חביתה

חביתות עם תוספות

בוריקה

אצלי אוהביםכל היופי

מה שמשביע.

שזה אומר הרבה בשרי מבושל ולא ארוחות ערב קלות.

(ומתאים גם לצהריים כמובן)

עם עדיפות ללא עצמות...

שניצלים, פרגיות, קציצות עם או בלי רוטב, בקר בבישול ארוך (אם נשאר משבת), בורקס בשר, פאי רועים וכד'.

מניחה שיהיו מתבגרים שיזרמו גם על כרעיים ואז מאוד קל להכין בתנור עם אורז או תפו"א.

וכמובן פחמימות וירקות כמו פתיתים, פסטה, אורז עם ירקות, תפוחי אדמה ברוטב, אנטיפסטי, סלט כרוב, ירקות חתוכים.

אם לא מתחשק לי או שאין בבית בשרי, אני מכינה קציצות טונה כשבא לי להשקיע, או תבשיל מהיר ומשביע של טונה, חצילים, פלפלים, עגבניות או כל ירק אחר שיש בבית ומתאים. מתייחסת לטונה כמו כל דג מבחינת תבלינים וכו' (תחשבי למשל על חריימה או דג מרוקאי עם טונה)

גם שקשוקה הולך טוב, עם אורז, פתיתים או קוסקוס.

הדגש הוא על כמויות ולא על אוכל הכי מושקע.

נגיד מלוואח פחות יהיה, כי יותר קשה לשחק עם הכמויות וזה הכנה אחד אחד (אני משווה להכנה של סיר אורז נגיד)

שלא לדבר על עניין הבריאות.

ועוד משהוכל היופי
מי שפחות מתחבר לבשרי ובעיקר בנות, יזרמו יותר על חלבי כמו פשטידות, לזניה, פנקייקים, פסטה ברוטב שמנת וכו'
אצלנו מאוד אוהבים בורקסדיאט ספרייטאחרונה

תפו"א עם ביצה בפנים.

אוכלים עם מלפפון ועגבניה בצד. 

פעם שביעית בחודשיים דלקת אוזנייםטוב גדול

לבן ה10 חודשים.

לפי מה שהבנתי הפיתרון זה או לתת בחורף אנטיביטיקה פעם ביום קבוע ולחכות עד גיל שנה לניתוח כפתורים.

מישהי ניסתה משהו אחר ויש המלצות או דיס המלצות?

להפחית חלב עוזר?

לתת מטרנה צמחית במקום חלבית?

אני לא יודעת מה לעשות והנסיך ואני סובלים בינתיים.

לי פעם אמר רופאהשם שלי

שהדלקות נובעות מצינון שמגיע לאוזן.

אז צריך לטפל בצינון.

הוא נתן לי תרסיס של מי מלח לאף.

תודה, והרגשת שזה מפחית את הדלקות?טוב גדול
בהחלט הייתי בודקת אם הגודש שלו מתגובה אלרגית לחלבלפניו ברננה!
בנוסף, באופן קבוע לשים כל יום שמן לוונדר לא מדולל מאחורי התנוך של האוזן ולעסות שם. טיפה לכל אוזן. אולי אפילו פעמיים ביום בבוקר ובערב.

ואפשר גם לנסות רפלקסולוגיה. 

תודה, אבדוק.טוב גדול

כי זה התחיל גם בגיל 8 חודשים שהתחלתי להפחית משמעותית את ההנקה.

ומה הלוונדר עושה?טוב גדול
בגדול מאוד יש לו תכונות מרפאות..לפניו ברננה!
שעוזרות שלא תתפתח דלקת
בוקר טוב, השאלה שלך מתאימה לפורום הריון ולידהיעל מהדרום
לק"י

פורום אמהות מיועד לגילאים גדולים יותר, סביב בית ספר יסודי ומעלה.

רפואה שלמה לילדון!

תודה, אעביר לשם!טוב גדול
מניסיון של ילדה רגישה מאודכרם ענבים

לילדים רגישים צריך לחכות שיגדלו זה הפתרון היחיד - 

יש תעלה חסומה באוזן וככל שגדלים התעלה גודלת ואז התעלה פתוחה ואין לחץ על האוזן

עברתי לצמחי, תרסיס של מי מלח לפני השינה , שינה עם כרית בלילה

הלכתי לשערי צדק לד"ר אטל (מנהל מחלקת אאג ילדים) והתייעצתי עם הרבה מומחים

לקראת גיל שנה וחצי אפילו לפני עבר לגמרי ב"ה

טוב לשמועטוב גדול

וד גיל שנה וחצי, הדברים שהזכרת עזרו?

להאכיל רק כשהוא יושבחוזרת
בעיקר בקבוק...
היה לנו משהו דומהגפן36אחרונה

שנגמר אחרי ארבעה סבבים, ובלי ניתוח כפתורים.

קודם כל- הפסקה מיידית של חלב ומוצריו לחלוטין!!

ויש דבר נוסף שהוא קצת אאוטינג אז את מוזמנת בפרטי

איך את נוהגת בנוגע לצורך של המתבגרותמתחדשת111

לקנות "שטויות"?

אסביר. ביתי לומדת באולפנא אקסטרנית. היא כמעט מידי יום שואלת אם תוכל לקנות ממתק/ מעדן/ גלידה וכו.. כמובן כל זה בנוסף לאוכל שהיא מביאה מהבית

לרוב אני מסכימה. אבל מרגיש לי שזה מוגזם.. וגם מאוד לא בריא

מנגד כמתבגרת יש צורך גם בזה, ורעב- כמעט תמידי וזה מה שזמין להן (מהשמיני וכו..)

מצד שני לפעמים זה איזשהי הסחפות חברתית. אבל גם לזה לא בטוח שנכון לסרב כדי שלא תרגיש "אווט"

איך אתן נוהגות?

אין לי בנות בגיל הזהלפניו ברננה!

וגם לא בנים..

הגדול שלי בן 8

אבל בפשטות הייתי נותנת לה תקציב חודשי (מה שנקרא דמי כיס..) לשטויות כאלה שתתנהל איתו בעצמה. זה יכול להיות חינוך טוב לכלכלה. ולדבר איתה על תזונה נכונה. שלא תוציא את כל הסכום על שטויות של אוכל אלא שתקנה לעצמה פה ושם גם תכשיט מטופטן או דברים אחרים שהיא *רוצה*.

באופן כללי בעיני הורים אחראים לתת לילד את כל מה שהוא *צריך* ויכולים לפרגן גם במה שהוא *רוצה* אבל פה יש להם גם אפשרות להתחיל לחנך אותו להתנהלות כלכלית נכונה.

השאלה היאמתחדשת111
האם להתנות את דמי הכיס במשהו? כי אם לא יוצא שזה בעצם הכסף שלנו כהורים. ובאופן הזה לא בטוח שיהיה חשוב לה לשמור ולהתנהל איתו נכון..
אנחנו נותנים לשני הגדולים (ביסודי) דמי כיס שבועייםיעל מהדרום

לק"י

אני כן אומרת להם (וגם לקטנים, שיש להם כסף מדמי פורים וכדומה), שגם אם זה הכסף שלהם, לא כדאי לקנות הרבה ממתקים.

אצלינו הם קטנים יותר, אז זה שונה. אבל בעיקרון פעם בשבוע אני הולכת איתם לקנות ממתק. ובעלי גם לפעמים לוקח פעם בשבוע.

בגיל גדול יותר הייתי משחררת כנראה. אבל כן מדברת על זה שלא כדאי וזה לא בריא לאכול יותר מידי שטויות (יש לנו בבית חטיפים ושוקולדים, ואני אומרת להם את זה. שלא יגזימו).

אישית חושבת שלא צריךלפניו ברננה!

כי היא יודעת שיש לה תקציב מוגבל.

והתקציב הוא כי זיהית אצלה *צורך* בכסף ל*רצונות*.

אז את נותנת לה מענה על הצורך. כמובן שאת גם יכולה לעודד אותה לעשות בייביסיטר כדי שיהיה לה יותר כסף לרצונות שלה.

אבל בסופו ש דבר האינטרס פה הוא לתת לה להוציא בתבונה. ואת ז היא תלמד ע"י ניהול התקציב הקטן שתתנו לה. ובחודששיגמר לה הכסף אחרי שבועיים היא תבין שפשוט אין עוד..

כמובן בשיח נכון שמלווה את התהליך 

מקסיםמתחדשת111
בעיני לאפלספנית

בעזהי"ת

זה לא כסף שהוא צ'ופר מבחינתי אלא צורך, וצורך אני נותנת לילדים שלי- כמו שאני נותנת להן אוכל, בית ובגדים ללא תמורה. וכמו שאני לא אגיד לבת שלי 'היום לא סידרת את החדר אז אין ארוחת ערב', אני לא אגיד לה 'לא עזרת אז לא תקבלי דמי כיס'. 

כן להגדיר מה הסכום שהוא צורך ולא אקסטרה.. אני כן חושבת שהיכולת לקנות מידי פעם פינוקים פה ושם בשליטה של המתבגרת זה צורך.

אניoo

מעודדת תזונה נכונה גם כשקונים משהו טעים (נניח להעדיף יוגורט מפנק)

כשהילדים היו ביסודי נתתי כסף מדי פעם כשהיו מבקשים

ילד אחד היה מבקש הרבה

לפעמים הייתי מפנה אותו לקחת חטיף מהארון ולא לקנות

כשהם יצאו לישיבות נתתי להם לנהל לבד את התקציב

כשהם הבינו את המשמעות של ניהול כלכלי ע"י כרטיס אשראי/ מזומן

הם גם למדו פחות לבזבז

הכסף היה שלהם?מתחדשת111

כתלות בעבודה/ משו אחר?

לא שלהםoo
אבל דברנו על תקציב הגיוני לשבוע/ חודש והם עמדו בתקציב
אני נותנת...חרות

לא יודעת אם זה טוב או לא...

כן מנסה להגיד לה לקנות אוכל, ולא כל יום ממתק... אלא מידי פעם.

אבל לא יודעת כמה מתוך זה עובד.

לא יודעת אם אני נוהגת נכון, ככה מרגיש לי...

אני נותנת סכום מוגדר פעם בפרק זמן קבועמתיכון ועד מעון

והם יודעים בדיוק מתי וכמה יקבלו, זה לא מותנה בשום דבר ובכסף הזה אני לא מתערבת במה הם קונים.

מעבר לזה משתדלת שבבית יהיה שפע של אוכל וגם של שטויות אבל דברים ביתיים כמו עוגות עוגיות ממתקים ביתיים שלפחות יהיה אפשר לנשנש דברים פחות גרועים 

אהבתי את הרעיוןמתחדשת111
היא קונה מהכסף שלהרוני 1234
היא עושה הרבה בייביסיטר אז יש לה כסף ויש לה חשבון פייבוקס יאנג שדרכו היא קונה.
ולפני שהיה לה כסף משלה, נתת לה?מתחדשת111
לא כל כך…רוני 1234
רק לעתים רחוקות.

היא עושה בייביסיטר מגיל מאד צעיר וגם יש לה כסף ממתנות וחגים.

לפעמים קונה אם זה לא מוגזם, אבל יש דמי כיסאור123456
של 100 שקל לשטויות כאלה ואז היא חושבת פעמיים אם היא באמת רוצה 
וואו זה המון..מתחדשת111
לחודש? זה יפה, אבל לא ככ המוןפלספנית

בעזהי"ת

מספיק שהן יוצאות פעם בחודש לאוכל שהוא יותר מפיצה וזה כבר רוב התקציב. 

הבת שלי עוד לא לגמרי בגיל (הגדולה בכיתה ו'), נתנו להן עשרה שקלים לחודש מתחילת כיתה א' אבל מודה שאנחנו לא ממש עומדים בזה כי לא זוכרים וגם להן אין ממש צורך בזה אז דיי הפסקנו, כשהן מבקשות הן מקבלות וזה עוד סכומים מזעריים אז זה סבבה לנו (נניח שני שקלים לקנות ממתק במכולת אחת לחודש, נו שויין). 

עכשיו למשל יש חודש ארגון ויש קיוסק בסניף, נתנו לכל אחת מהגדולות (ד' וו') 20 שקלים לכל החודש בתחילת החודש ולבחירתן מה לעשות עם זה ואיך לחלק. 

אני כן רואה שחברות של הגדולה מתחילות לרצות וכשהיא תגיע, בטח נתחיל מ50 בכיתה ז' אבל יש לה חברות שמקבלות הרבה יותר.. 

וואי, מוזר לי השרשורעוד מעט פסח

אצלי אני לא מביאה להן שקל לשטויות.

הבנות שלי עובדות, מרוויחות יפה, ומוזמנות להשתמש בכסף כראות עיניהן. אחת באמת קונה איתו מדי פעם גומי וכאלה- אבל זה נדיר למדי.

ויש בבית יש אוכל בשפע, וגם פינוקים שאפשר לקחת לאולפנא (ונקנו בזול בסופר/ב'משנת', ולא במחירים של השמיני...). אז למה שאביא להן כסף נוסף?

כשהגדול שלי למד בישיבה ולא היה מסוגל לאכול את האוכל של חדר האוכל, כן הייתי מציידת אותו בסכום קבוע מראש כל יום, שהיה אמור להספיק לאוכל- והוא יכל לבחור מה לאכול ואיך להשתמש בכסף- כי הישיבה היתה צמודה למרכז מסחרי.

אבל שוב, זה היה כסף לארוחת צהריים. לא ל'שטויות'. 

הבת שלי עוד לא בגיל שיכולה לעבודמתחדשת111

ובאולפנה יש את השמיני- שמוכרות כל מיני מתוקים. וגם חנות קרובה ולפעמים היא רוצה להתפנק. לא רואה בזה בעיה כשזה במידה. כילדה אני זוכרת שלא היה לי כסף מהבית וההורים סמכו על מה שאקבל באולפנא, והייתי ממש מרגישה קושי לראות חברות נהנות לקנות דברים בין הארוחות גם אם זה נחשב שטויות ולי לא היתה היכולות.

ובכלל כמתבגרת זכורה לי תחושת הרעב הגדולה..

כנראה אנחנו חיות בחברה שונה מאודעוד מעט פסח
לבת ה-11 שלי כבר יש חסכון של מאות שקלים מעבודה כבייביסיטרית.
מעולהמתחדשת111

אני לא מסכימה לה להכנס לבתים בגיל הזה..

גרים בעיר.

מבינה שאתם בישוב ולכן השוני

לפעמיםתהילה 3>

דווקא בתיכון, כשהלימודים עמוסים יותר, ובטח אם יש פנימיה הדרכה וכו יש פחות זמן לעבוד מבכיתה ו'.

לפחות אצלנו זה ככה

זה גילתהילה 3>

שכבר אפשר לעבוד בו, ומצד שני באמת ההוצאות גדולות.

בעיני 2 כיוונים:

1. מדי פעם לפנק באיזה שטר באהבה אבל לא כל יום..

2. לתת דמי כיס שמבחינתכם כוללים גם אופציה לקניות האלה, וככה היא תחשב בעצמה מה איך וכמה.

אישית כן מתחברת לאופציה א' שמאפשרת ככה לפנק בכיף כשמתאים, מצד שני יש צדדים לכאן ולכאן..

מוסיפהתהילה 3>
נזכרת שיש מצבים שבהם זה ממש האוכל בהגדרה ולכן נותנת סכום קבוע כל בקר לקנות אוכל לא מדי תעשייתי ודי מוגדר פלוס פינוק. אבל זה מצב קצה יחסית, וגם גיל צעיר יותר. 
כתבת מאוד יפהמתחדשת111
תודה יקרה❤️תהילה 3>אחרונה
מחפשת שדכן או שדכנית טוביםמתחדשת111

עבור אחותי.

לא דתיה

אבל מחוברת ועושה דברים חלקית.

אשמח להצעות

אולי יעניין אותך