עבר עריכה על ידי נגמרו לי השמות בתאריך ט"ז באדר תשפ"ב 17:13
איזה שרשור חשוב ומלמד! ואילו תהיות עמוקות וחשובות לכולנו כתבת, תודה לך על הדברים 🙏
מקווה ממש לזכות להצליח לענות אפילו חלקית, מנסה לכתוב מה שעולה לי:
א. קודם כל המקום הזה של השורש אצלך, הבסיס שלך, כ"כ כ"כ טוב וטהור ואוהב ורוצה וכוסף לטוב עבור ילדייך שזה מדהים.
עצם זה שכתבת שכל גישתך החינוכית מושתתת בעצם על הבסיס הזה של לשאוף לחנך עם שימת הזרקור על הטוב בילדייך,
וכפי שכתבת,
(1) כי זה הרבה יותר אפקטיבי.
(2) כי את רוצה קשר טוב עם הילדים שלך, לטווח הארוך.
(3) כי זה הרבה יותר בריא לנפש שלהם (ושלנו מן הסתם).
אז להזכיר לעצמך שהבסיס הטוב הזה אצלך הוא בעצם זה שמנהל אותך (ולא דברים אחרים, שקולות מחלישים יכולים לפעמים לומר לך אותם בראש) - וזה מאוד מחזק.
ב. לגבי הדוגמאות שכתבת, אנסה לכתוב כאמור מה עולה לי כאשר אני חושבת עליהן:
* "נגיד ילד שאמר או עשה משהו שפגע בי. אני מאד מאמינה בפתיחת הדברים כשאני מרגישה פגועה. אני מרגישה שכשלא אומרים שמרגישים פגועים, זה כמו צנרת שמתמלאה בג'יפה ואז המים כבר לא זורמים טוב. אז גם מול הילדים שלי, אני מציינת כשאני נפגעתי ממשהו (דיברו אלי בצורה לא יפה לדוגמה). אני משתדלת ממש לא להגיד שהם כך וכך אלא לדבר על המעשה עצמו ועל מה שזה גרם לי להרגיש. בפועל, ברור שהם תופסים את זה כביקורת (אלא מה?). ומובן שזה לא בדיוק מעלה להם את האהבה העצמית שלהם באותו הרגע. מאידך זה מאפשר להם לתקן (ואז כן לאהוב את עצמם יותר). מה אתן אומרות על סיטואציה כזאת? האם גם כאן צריך שיהיה מינון וצריך ללמוד להחליק חלק מהדברים? או שזה דווקא דבר טוב לעצור כשאני מרגישה פגועה ולשקף את זה?"
אני לא רואה את עצם האמירה והישירות שלך אליהם בעניין זה כביקורת.
אלא כמה שזה - ישירות. פתיחות. כנות. שיתוף.
נפגעת - את משקפת להם שנפגעת.
את אפילו משתדלת לא לומר להם שהם כך וכך אלא לדבר על *המעשה עצמו* ועל *איך המעשה הזה גרם לך להרגיש* שזה מאוד מוערך בעיניי ונכון.
אז גם עבור הילדים - זה לא צריך להתפרש כביקורת כלל.
אלא כשיקוף וכנות של אמא.
הם מבינים שמעשה כזה פגע באמא, מבינים מה זה גרם לאמא להרגיש, וממילא יכולים לתקן ולשפר - שזה מדהים!
זה דווקא מפתח בהם רגישות לסביבה ולמעשים שלהם וזה מעולה.
אז כן, אישית הייתי נוהגת בדיוק כך: ועוצרת לשקף כאשר אני מרגישה פגועה, בדיוק איך שעשית בחוכמתך וברגישותך - תוך שימת דגש על המעשה ולא על הילד עצמו + איך זה גרם לי להרגיש + ההתרכזות באיך אפשר לתקן + ההדגשה שכולנו אנושיים וכל אחד טועה לפעמים, גם אתם, גם אמא, כולנו. ורק הקב"ה לבדו מושלם. ואם נתאמן בלתקן אם טעינו - זה מה שהופך אותנו לאנשים טובים וטובים עוד ועוד יותר, המאמץ, ההשתדלות, התשובה, התיקון, ולאו דווקא התוצאה עצמה אלא *הדרך*, ולהדגיש שזה אך אנושי לטעות ולחזק את הכוח שלהם בתיקון ובתשובה ובהתקדמות.
ואז יש בתוך דבר אחד שקרה כמו כאן הרבה מאוד לימודים חשובים גם לילדים 
* ילד שיצא בצורה לא נעימה מהבית בבוקר. האם יש זה נכון להזכיר את מה שהיה, להגיד שנפגעתי ושאשמח להתנצלות, כשהוא חוזר הביתה ושעברו כבר כמה שעות? אני מרגישה על עצמי שכל עוד אין את ''הסליחה אמא'' הזה, זה נשאר אצלי כמשהו לא פטור. אולי אצליח להתגבר על זה חיצונית, אבל אני אני מרגישה שזה פוגע בסוף בקשר בינינו כי מבפנים זה משאיר משקע מסוים. מאידך, אני לפעמים מרגישה שזה כאילו שאני לא שוכחת להם כלום. שאני טיפוס מקפיד כזה אולי. בעוד שזה ממש לא כדי להקפיד אלא דווקא כדי לנקות ולחיות בשלום שהוא שלם הרבה יותר. אבל להם, לילדים, יש לי חשש שזה נתפס כביקורת גדולה מאד, אם אחרי כמה שעות אני עדיין לא שכחתי את מה שהיה."
אולי לא להזכיר ישר כשחוזר הביתה, ולו רק מהסיבה שהוא עצמו בטח עבר הרבה במהלך יומו ואולי הוא צריך קודם "לפרוק מתח" בבית, כן להרגיש את האהבה הגדולה כעת,
ואפשר יותר מאוחר, נגיד אחרי כשעה, או אחה"צ, או בערב, אז אפשר להעלות ולהזכיר את העניין שנפגעת מכך וכך, ושעבורך אמירת סליחה משמעותית כי היא בעצם גורמת לך להבין שהוא לא באמת התכוון לפגוע, ואת יודעת שבטוח לא התכוון לפגוע כי הוא ילד כ"כ טוב, אבל לשמוע את המילים עושה ללב עוד יותר שמח ועוד יותר טוב.
ולגבי מה שכתבת לגבי ההקפדה אולי - אז אם את מצליחה *בעבודה מול עצמך* להרגיש שבאמת-באמת לא הייתה כאן פגיעה בך, או כוונת פגיעה בך (למשל: ביקשתי משהו והילד לא עשה כך אלא רץ ישר לביה"ס, אם אפשר זאת לעצמי - הוא רץ כי לא אכפת לו ממני, אני שקופה, הוא לא רואה אותי, הוא לא מעריך אותי, הוא לא אוהב אותי - ודאי שארגיש רגשות קשים.
אך אם אפרש את אותו דבר בדיוק כ- הוא רץ כי מיהר לכיתה, כי היה עסוק עכשיו ומכוון מטרה להגיע, כי שכח שקבע משהו עם חבר, או כי סתם "עופף" ומותר לו, מותר לו כי הוא ילד וכי הוא אדם וגם אני בעצמי רחוקה מלהיות מושלמת בהרבה מאוד פעמים... אז כמו שאני רוצה שיבינו אותי, גם כשאני לא מושלמת, ויקבלו ויאהבו אותי כמו שאני ואפילו יאמרו לי במילים אנחנו אוהבים אותך תמיד תמיד כמו שאת - כך אשתדל לנהוג גם כלפי ילדיי...
ואז אחרי עבודה כזו (לפחות אצלי זה עוזר הרבה פעמים) משהו אצלנו בפנים נרגע וכבר אין את הרגשת הפגיעה, כי ניתחנו ופירטנו והבנו שזו בעצם לא פגיעה ואז יכולנו לשחרר אותה...
אז אם הצלחנו ובאמת הלב נקי - מעולה
ואם לא וצריך כן את בקשת הסליחה ועדיין מרגישים פגיעה - זה גם בסדר גמור, רק לענ"ד כדאי לומר זאת לא ישר כאשר חוזרים אלא בזמן יותר מאוחר, כאמור, וכדאי שזה יהיה זמן יותר נינוח בכללי גם של הילד עצמו וגם של הבית כולו,\ ואם אפשר רק שניכם - את והוא בלי עוד אוזניים סקרניות זה עדיף, כך גם הילד עצמו יכול להרגיש יותר טוב בשיח כזה שהוא פרטי שלו ושל אמא.
* "מצב דומה שבו ילד התנהג בצורה לא נעימה אלי, ואז מבקש משהו. אני לרוב קודם מבקשת לסגור את האירוע שבו התנהגו אלי לא יפה, ורק אז נעתרת לבקשה שלהם. האם לזה קוראים התניה? והאם יש בזה משהו בעייתי שאני מפספסת?"
אני חושבת שאולי זה תלוי סיטואציה.
בגדול גם אני נוטה לחשוב בדיוק כפי שכתבת - כי הרי אם נפגעת ויש פגיעה - אז היענות לבקשה כאילו "מוחקת" אותך ואת הפגיעה בך ולא מתחשבת בה.
לכן בעיניי אין כל בעיה לומר: אני אשמח להיענות לבקשתך. אתה יודע שאני אוהבת אותך ואתה יקר לי וחשוב לי. זה פשוט שעכשיו קשה לי כי מרגישה פגועה מ___ לכן קודם אשמח שניישב את זה ואז בשמחה אתפנה לבקשה שלך.
אפשר גם להסביר על הלב שלך, שכאשר הוא נקי ושמח לו כי הוא מרגיש שאוהבים אותו, ובטח שלא פגעו בו - יש בו הרבה מאוד מקום ואז הוא יכול לעשות הרבה דברים גם לאחרים
אבל כאשר הלב פגוע או מרגיש שהוא רוצה לשמוע את הסליחה או את האהבה - יש בו פחות מקום.
ואז כדי לפנות לו את המקום הזה המילת התנצלות, החיבוק, האהבה, מאוד יכולים להרחיב לו את המקום, ובמילא משיהיה לו יותר מקום הוא יוכל גם להיענות לבקשה... (מקווה שכתבתי בצורה מובנית)
וזו שאלה מאוד מעניינת (בכלל כל מה ששאלת) ואשמח גם לקרוא עוד מתובנות של כל הנשים החכמות כאן, גם שלך כמובן יקרה, כי זה באמת מורכב ועדין וחשוב ועמוק 
*" ומה אם ביקשתי לסדר משהו / לעזור לי עם משהו והם לא עושים? האם, כשהם באים אלי ומבקשים משהו, זה נכון קודם כל לדרוש שהם יעשו את מה שאני ביקשתי? או שגם כאן יש איזושהי בעייתיות שאני מפספסת?"
כאן אני חושבת שצורה זהה למה שכתבתי בסעיף הקודם.
* "ומה עם לתפוס טרמפ על בקשה של ילד? ''אמא, אפשר להיות במחשב?''. ''כן, רק תעשה שיעורי בית / תתקלח קודם''. "
במצב הזה אני חושבת שכדאי לעשות סוג של כללים מראש, שהילדים ידעו למשל שבבית שלנו קודם מתקלחים ועושים שיעורי בית ואז אפשר להיות במחשב.
ואז אפילו לא צריך לתפוס טרמפ אלא רק להזכיר אם שכחו כי זה כבר ידוע להם מראש...
או להטרים (בכללי, ההטרמה חשובה לילדים), ולומר בדרך הביתה: אנחנו נשב לאכול, נרגע קצת, נתקלח, נעשה שיעורי בית ואז אפשר להיות במחשב...
וכן, גם אם ילד שאל אפשר בהחלט לומר לו, אתה יכול להיות בשמחה אבל קודם יש להתקלח.
או אם אתה בוחר להיות עכשיו חצי שעה או שעה ואז לעשות הפסקה ולהתקלח זה גם אפשרי, אבל אתה צריך להיות אחראי לזכור לסיים בזמן שקבענו וללכת להתקלח.
אני יכולה להזכיר לך אם תרצה אבל עדיף שאתה תהיה אחראי.
ואז אם הוא באמת לוקח את האחריות הזו ועומד בזמנים ואת רוהא שאין בעיה עם זה כי הוא באמת במחשב זמן קצוב מראש ומוסכם, ואז מתקלח ועושה שיעורי בית - אז במילא גם לך זה כבר לא חייב להיות משנה האם זה יהיה לפני או אחרי...
אבל אם את מכירה אותו שאם יהיה למשל במחשב אז לא משנה מה הוא לא יוכל אחריו להתקלח או לעשות את שיעורי הבית, כאן כן הייתי אומרת בנעימות ובאסרטיביות שקודם מתקלחים ואז במחשב...
(ורוצה להוסיף כאן טיפ מאוד יעיל בכללי בנושא הזה שקוראים לו "הרמזור", אבל כיוון שיקח לי עוד זמן לנסח הכל אולי אשלח קודם ואז בעריכה אוסיף אותו כאן).
עריכה: מוסיפה את הנ"ל:
הייתי מציעה לחשוב על אפשרות של לעשות שיחה עמוקה וטובה עם הילדים -
או עם כולם ביחד, כמו שיחה משפחתית כזו,
או שיחה אישית עם כל ילד וילד,
ולהפוך את זה לאירוע משמעותי, עם כיבוד, עם תכנון זמן מראש וכו' -
ובשיחה ממש *להקשיב* לכל אחד ואחד מבני הבית עד הסוף,
לשמוע מה הם היו מציעים
להשמיע כמובן איך את מרגישה
מהם הכוחות שלך, מה קשה לך, מה היית רוצה שיקרה וכן הלאה...
ולהעביר את הכדור אליהם - לשמוע מהם מה הם מציעים,
ואז אפשר לסכם את הכל בדף גדול ולתלות על המקרר,
למשל - שיציעו כולם במן סיעור מוחות כזה - מהן האפשרויות שלי כאשר אני משועמם?
ואז רשימה של דברים שיוכלו ללכת אליה כאשר זה רלוונטי... 
אפשר גם באותה שיחה לציין שיש בבית זכויות וחובות לכל דיירי הבית -
וממש לפרט מהם הזוכיות של כל אחד - וכל המרבה הרי זה משובח 
שיראו ממש במוחשי כמה הם מקבלים,
וכמה גם הנתינה היא לטובת כלל הבית וכמובן גם לטובתם כי המשפחה היא יחידה שלמה שמורכבת מכל חלקיה, ועל כל אחד מהחלקים הללו לתרום את חלקו בכדי שיהיה נעים לכולם לחיות בבית...
אפשר בשיחה הזו להכניס את "רמזור הגבולות" -
להכין כל המשפחה בערב נינוח את רמזור הגבולות ולתלות אותו בבית (לקחת בריסטול או דף גדול ולצייר מעין רמזור):
החלק האדום - לכתוב את ובעלך 5 קווים אדומים בבית
החלק הכתום - נתון למו"מ בין ההורים לילדים - לכתוב בערך 10 דברים שאפשר לדון עליהם
החלק הירוק - לכתוב כמה שיותר דברים שמותר בבית, שהם "הזכויות" של הילדים - כל מה שמותר לכתוב בירוק.
כאשר המטרה היא גם שהילדים יראו כמה כן מותר ויש להם
וגם ילמדו להעריך את הטוב ולא לקחתו כמובן מאליו
וגם יקבלו פרופורציות נכונות שיש המון המון מותר ור'ק קצת אסור...
בחלק הכתום של המשא ומתן - לברר דבר דבר בשיחה רגועה מול הילדים.
לומר על כל דבר בנפרד מה את חושבת - עד הסוף
ולשמוע את הילד/ה (כל ילד בנפרד כמובן) - עד הסוף.
לראות שהילד לא מוסח ולדבר בגובה העיניים שלו עם קשר עין ובזמן פנוי ורגוע מהפרעות,
לשאול אותו, "מה אתה חושב על זה?"
ולשמוע אותו עד הסוף
ואז לשאול" ומה אתה מרגיש עם זה?
ומה עוד את מרגיש?
בצורה הזו הילד ירגיש שמקשיבים לו, עד הסוף, שמבינים אותו,
שנותנים מקום גם למה שהוא חושב ומרגיש וזה מאוד מאוד חשוב...
ואז לכתוב ברשימה את כל הפתרונות שעולים לשניכם
ולראות איפה כל אחד יכול לבוא לקראת השני
ולסמן לפחות אפשרות אחת שמוסכמת על שניכם.
ואת האפשרות הזו - לעשות!
וחשוב ביותר - לסכם מראש ויחד איתם מה עושים אם הילדים לא יעמדו בהתחייבות ובאפשרות הזו.
גם - לומר לו לבחור מבין אפשרויות ולהציע אפשרויות משלו - מה יקרה אם לא יעשה זאת - ולבחור דבר אחד שיקרה ולעמוד בו.
הכי חשובה ההתמדה
העקביות
שמילה שלך זו מילה
בהתחלה יכולה להיות אפילו החרפה בהתנהגות - כי הילד ירצה לבחון אותך ולמתוח את הגבולות - לא להיבהל! זה חלק בלתי נפרד מהתהליך! וזה כשמו כן הוא - תהליך, לא קסם, לוקח זמן לדברים להשתנות... אבל ב"ה הם ישתנו לטובה 
אם הילד לא עומד במה שאמר - לאכוף ישר לפי מה שסיכמתם יחד מראש וכל הזמן ולעמוד במילה.
- ולסיום, ואיך אני שמחה שהוספת את התוספת הכה חשובה שיש אכן חוץ מכל הנ"ל (שגם איתם אים שום בעיה והם בסך הכל שאלות שאת הנפלאה שואלת וכבר נוהגת מדהים ועוד רוצה לדייק עוד ולהעמיק עוד ותמיד להשתפר וללמוד ואת פשוט מקסימה מקסימה מסקימה!!!)
עוד מלא-מלא-מלא חיים חוץ מהנקודות האלה.
את מחמיאה לילדייך המון
את מחבקת אותם המון
מנשקת המון
אומרת להם שאת אוהבת אותם עם כוונה
מגבה את הכל בדוגמאות
ובטוח עוד אלף ומיליון דברים שלא הספקת לכתוב אבל הם כולם כולם מרכיבים את החיים שלהם בכללותם, איזה כיף להם והם הכי זכו באמא כמוך!!! ❤❤❤