שאלה שמעסיקה אותי בתקופה האחרונה (קשור גם קצת לפורים)רץ-הולך
מה המטרה של משברים וצרות?
הייתה לי תשובה בעבר שאם אנחנו נקבל הכל על מגש של כסף אז לא יהיה טעם לחיים. התחדדה לי לאחרונה הנק' עוד יותר שיש עניין בצרות כדי להדגיש את הגודל של הישועה והרווחה.
אח"כ ראיתי שיש ר' צדוק מאוד יפה בנושא ברסיסי לילה י"ז שנוגע בנושא.

איזה תובנות יש לכם בנושא?
קשה לי עם המילה צרות...לב אוהב

ה' ברא את העולם בצורה כזאת שיש משברים

במשבר באמת נשברים, ומתוך השבר אפשר להיוולד מחדש, לגלות דברים חדשים.

לא רק מצד אנשים פרטיים, אלא גם באופן כללי וגלובלי.

כדי לעלות/להתחדש/ליצור משהו חדש- שוברים את הישן

לא בטוח שמטרת הבריאה הייתה ככה לכתחילה שנגדל דרך השבר,

יכול להיות שזה נהיה כך בגלל חטאים...

וגם בתוך השבר יש רמות של קושי/כאב שבוודאי לא נעשים סתם.

בכל אופן, לא סובלים סתם.

 

 

 

ברכת מחיה המתיםקן ציפור
בס"ד
ה' ממית ומחיה, הדין והיכולת לחיות, הסערות הגדולות הן מה שמצמיח כוחות חדשים.

זה המקום שאני מסתכל על הקשיים בסוף הכל מדיוק כל הדברים בידי הבורא ןכמו הגשם הסוער והעוצמתי וכמו האמונה בתחיית המתים אני גם מאמין בסמוך נופלים ורופא חולים ומתיר אסורים ומכל דבר תצמח ישועה.
את הנק' הזאת אני מביןרץ-הולך
השאלה היא למה נצרכת הסערה מלכתחילה? למה גשם נעים לא יכול להצמיח כוחות?
אוקי זה שאלה קצת יותר מורכבתקן ציפור

בס"ד

אצלי לדעתי חייבים להסתכל רגע אחורה כדי לענות לשאלה

"רצה הקב"ה לברוא את העולם במידת הדין ראה שאינו עומד ושיתף את מידת הרחמים"

אנחנו רגילים ואוהבים את מידת הרחמים לגדל בטוב לתת חופש לצמוח כל אחד בדרכו..ואפשר להסתכל גם בחינוך הילדים בימינו איך זה הולך החינוך באהבה בלבד..

ואיך לומר אהבה בלבד לא יכולה לברוא את העולם, נכון גם דין אמיתי וטהור שמראה את הגבורה והקדושה האינסופית של הבורא השרפים שנשרפים באור ה' אין העולם יכול לעמוד אבל זה אחד מהיסדות של העולם.

 

העולם בנוי מדין ורחמים, מהאיזון הנכון והמדיוק שה' יודע לכל אדם כמה הוא צריך מכל דבר.

 

הדין האמיתי הוא הרבה יותר עוצמתי ואכן בו העולם לא יכול לעמוד וכל סערה שניתנת יש בה בעצם רכות ודיוק של רחמים, אני חושב שהמקום הזה של הדין הוא חשוב כדי שנבין מעט מעומק הגדול והקדושה של הבורא ה' מתגלה באש, שמצד אחד מאירה ונעימה אבל מצד שני שורפת את מי שלא הולך בדרך. חלק מתהליך הצמיחה הוא להגיע לעומק מסוים בנפש באמונה שכדי לגלות אותו צריך לשבור להישרף קצת למחוק קצת את הרוגע ואז ניתן להגיע לאור העומק יותר להבין דברים עמוקים יותר ולהצליח באמת להתעלות{מקווה שהדברים מובנים קצת קשה לי להסביר את זה לחלוטין אבל זה הכיוון לדעתי..}

מענייןרץ-הולך
אז בעצם מה שאתה אומר זה שיש זיוף מסויים בבהתנהלות הרגילה והשבר נותן מבט לאמת האלוקית כדי שנוכל להתקדם?
במובן מסיום כן,קן ציפור

בס"ד

במובן מסוים האמת האלוקית יותר נוקשה עין תחת עין ושן תחת שן באמת , למה שאנחנו עושים יש השלכות שלא ניתן לתאר בעולמות רוחניים, אבל ה' ברחמיו חס עלינו כי העולם לא יכול לעמוד בזה.

הצעקות האלה קצת מראות את הגבורה האלוקית בטיפות ממנה, ואני חושב שבלי לדעת שיש גם גבורה המערכת מתבלבלת לדעתי ממש רואים את זה בחווית החינוך אצל הדור הזה שרובו בנוי לאהבה כל כך שממש רואים לפעמים "מישמרחם על האכזרים סופו שיתאכזר לרחמנים" זה משפט קשה, וקשה לנו לתפוס את העומק שלו אבל אני חושב שהוא נכון מאד.

עוד דוגמא זה מה ששלמה המלך אמר "חוסך שבטו שונא בנו" שזה שוב פסוק שמאד קשה לנו לקרוא בימינו בגלל כל החינוך לאהבה והרצון לחום אבל צריך להכיל גם את המקום הזה של הדין.

לפעמיםדעתן מתחיל
התשובות הפשוטות נותנת לי מענה שלם,
כי רק כך גדלים.

תשאל מדוע העולם נברא כך? זאת לא אוכל לענות. אך טבע העולם הוא שביל לעלות למעלה צריך תנופה. תנופה אותה משיגים בעליה. בשביל לשאוף ולרצות למעלה, צריך שיתעורר בנו כאב או עצב שאנו רחוקים.

ויש מטרות רבות מעט קטנות יותר. כמו ניסיונות, ודיוקי רצון ה', העלאת הנקודות הטובות בעולם או שינוי כיוון, דרך או מחשבה. אך המרכז בפשטות הוא לענ"ד, כי כך העולם גדל. כי כך אנחנו גדלים, מתוך ירידה.

ואפשר שהעולם כן נבנה גם אחרת, לדרגת הצדיק הגמור. ואנחנו פשוט לא בוחרים בכל פעם מחדש.

שנזכה להעמיק בדברי ר' נחמן,
'ירידה, תכלית העליה'.
אז מה שאתה אומר זהרץ-הולך
שהמטרה של השבר זה כדי לגרום לנו לרצות להגיע גבוה יותר?
כדי להגיע גבוה יותרדעתן מתחיל

גורם בפועל לרצות ובזכות זה להגיע.

נראה לי שזו אחת הנקודות הפשוטות למטרת המשברים.

 

הצרות אולי יותר מכוונות לדברי הרמב"ם כדי להתחרט, לזכור ולתקן את מעשינו הלא טובים. אך יש סיבות רבות נוספות כמו יסורי אהבה, ושלושה דברים שנקנים ביסורים, ושהמבט שלנו רואה צרה ובאמת אינה כלל ועוד.

רק רציתי לענות תשובה פשוטה ומספקת בעיניי גם אם לא שלימה.

התובנה שלי שזה בא לברר את האמונה ולאמת אותה אצלנומבקש אמונה

תיקון עצמנו זה מסע, וכל ניסיון זה צומת דרכים שצריך לבחור בין הטוב האמיתי ובין הרע/ הנוחות/ הדמיון שהפעם לפי התורה אני הולך לאכול אותה וכו'

כל זמן שאדם נוח לו, הוא יכול לדבר על אמונה בכיף

אבל כדי להפוך את זז לאמת אצלנו וחלק ממנו הוא אמור לבחור באמונה הזאת כשזה לא קל.

 

כל פעם מביאים לנו משבר מכיוון כלשהו עם מורכבות מסויימת

כדי לברר אצלנו הלך מחשבה הפוך מהתורה שהתחבא אצלנו עמוק ולא שמנו לב אליו.

(אגב, חשוב לציין, שלא רק משבר הוא ניסיון אלא גם מצב טוב - האם נתחיל לזלזל)

 

אני גם מסכים עם מה שכתבת.. 

קראתי פעם שככל שהאור שאח"כ יותר חזק, ככה לפני יש חושך כדי להדגיש את האור

 

 

 

....רץ-הולך
אתה מתכוון שצריך את האפשרות ליפול ולהישבר כש לדייק את עצמנו?
לאו דווקא ליפול ממש, אלא הרגשה של צמצום וחשכותמבקש אמונה

ואז באות המחשבות של וויתור לעצמנו

וכל מיני מחשבות שלא על פי התורה איך לפתור את הבעיה

 

ואז אנחנו צריכים להאמין שדרך ה' היא האמת והיא הפיתרון ולא הדברים האחרים

געגועאילת השחר
זה לא בדיוק מטרה, יותר ביטוי. משבר זה ביטוי של געגועים.
אם חוזרים אחורה לרגע הראשון שנולד בו המשבר, נגלה שהוא נולד ביום השני לבריאה. מהיכן? אלו שהוזכר בהקשר שלהם משבר אלו המים התחתונים:
''מקולות מים רבים אדירים משברי ים'' (תהלים צג,ד). למה הם משתברים שוב ושוב על החוף?למה הם עולים למעלה ומתרסקים ובכל זאת לא מתייאשים מלנסות שוב ושוב ושוב ושוב ושוב ושוב.....?
כי הם מתגעגעים. הם מתגעגעים לקרבה, קרבת אלוקים, הם רוצים להיות קרובים למלך. מהם לומדים שהדרך להתקרב לה' היא ע''י רצון וכיסופים, תנועה תמידית ושאיפה להיות קרובים מכוח געגוע למציאות השלימה.

מה המשבר עבורנו פה בעולם הזה? תזכורת. תזכורת לבקש קרבה גדולה יותר, אמיתית יותר מתוך אותו געגוע. הגעגוע למציאות השלימה ולמלכות הגלויה של המלך, מתוך הבנה שמה שיש כרגע זה מה שצריך להיות מצד המהלך הטבעי של המציאות, אבל זה לא שלם, זה לא גלוי, זה לא גאול עדיין, זה מה שגורם לשבר. כי כשיש בהירות והאלוקות מתגלה במציאות, המשבר מתהפך למבשר טוב.

מַה נָּאווּ עַל הֶהָרִים רַגְלֵי מְבַשֵּׂר מַשְׁמִיעַ שָׁלוֹם מְבַשֵּׂר טוֹב מַשְׁמִיעַ יְשׁוּעָה אֹמֵר לְצִיּוֹן מָלַךְ אֱלֹהָיִךְ (ישעיה נב, ז).


מחשבות שהעלה לי בנושא.
תשובה יפהאוי טאטע!
התחברתי
ב"האילת השחר
ותודה
תמיד המחשבות שלך עמוקות. מדהיםחסדי הים
השבח לבורא יתברךאילת השחר
בערך המילים שלך...ultracrepidam

אבל אם חושבים על זה ולומדים על זה עוד ועוד מגלים את העומק של זה

 

אם העולם לא היה עם בעיות וחסרונות, הוא לא היה עולם = מלשון העלם

עצם העובדה שהעולם הוא גשמי ונפרד מהקב"ה, אומר שהוא לא יהיה מושלם

המטרה לגמול אותך מהנחת שהיתה תלויה בדברסוג'וק

שלא התקיים כרצונך ונשברת

 

ולחבר אותך לנחת הבלתי תלויה

תובנה יפהמבקש אמונה


הם מלמדים אותנו שיעוריםהיום הוא היום
בצורה שבאה עם הרבה רגש, זה לימוד שנחרט עמוק. ככה לדעתי הרב קוק אומר בעין איה
להוציא ניצוצות מהמקומות החשוכים. תנחומא נח:חסדי הים
"שלא תמצא תורה שבע"פ אצל מי שיבקש עונג העולם תאוה וכבוד וגדולה בעולם הזה אלא במי שממית עצמו עליה שנאמר זאת התורה אדם כי ימות באהל (במדבר, יט). וכך דרכה של תורה פת במלח תאכל ומים במשורה תשתה ועל הארץ תישן וחיי צער תחיה ובתורה אתה עמל, לפי שלא כרת הקב"ה ברית עם ישראל אלא על התורה שבע"פ שנאמר כי על פי הדברים האלה כרתי אתך ברית (שמות, לד). ואמרו חז"ל לא כתב הקדוש ברוך הוא בתורה למען הדברים האלה ולא בעבור הדברים האלה ולא בגלל הדברים אלא ע"פ הדברים וזו היא תורה שבע"פ שהיא קשה ללמוד ויש בה צער גדול שהוא משולה לחשך שנאמר העם ההולכים בחשך ראו אור גדול (ישעיה, ט), אלו בעלי התלמוד שראו אור גדול שהקב"ה מאיר עיניהם באיסור והתר בטמא ובטהור, ולעתיד לבא ואוהביו כצאת השמש בגבורתו"

זה גם קשור ללוחות השניות שאז התחדש הצורך בצער, כדברי התנדב"א.
יפה..בנות רבות עליאחרונה
המלצה לשיעורים שיתנו לי כח בעבודת השםאבא פגום

מחפש רב/שיעורים לתת לי דרייב בעבודת השם. לצערי, אין לי הרבה זמן להקדיש ביום ללימוד, מרגיש שחוק ובלי כוחות. מחפש שיעורים שיעזרו לי להפוך את כל העשייה לעבודת השם, להתמלא בשמחה ובלב טוב כלפי כל הסובבים אותי (בעיקר משפחתי..)

תודה ויום שמח! 

הרב פרץ אינהורןעשב לימון

השיעורים שלו מלאי חיות ושמחה בעבודת השם

 

וגם יש כנס בכל לבבך, שאמור להיות בז' תמוז בירושלים. זה כנס על עבודת השם והתחדשות בה. חפש, אולי שם נמצא האוצר שלך.

הרב יובל מיטלמן, הרב דוד אמיתי תלוי מה הסגנון שלךהחיים מאושרים
הרב וורשבסקי, הרב שניאור אשכנזיadvfbאחרונה
דור של נשמות צמאות?יאיר עמר

מה אתם אומרים? ההתחזקות הזאת ברשתות החברתיות באמת אמיתית? יש לה תוקף?

כאילו מתחזקים וזה אבל אחרי תמיד אוהב אותי הגיע עולם בשני צבעים... ככל יש מלא בלבול שזמרים שיצאו מהארון שרים שירים של חיבור לה' וכו'

אין דבר אמיתי יותר מההתחזקות הזו!!תמימלה..?

יש באדם גוף ונשמה, הגוף שואף למטה והנשמה שואפת למעלה, האמת שלנו היא הלמעלה, הקרבה לה'...

לאנשים לוקח זמן להתקרב, מתחזקים בשבת, כשרות, צניעות, לאט לאט, כל אחד בקצב שלו, נופלים וקמים...

כן, זה מוזר, לפעמים גם מרתיע לראות מישהי עם מעט בגדים ששרה שה' תמיד אוהב אותה... אבל הבעיה היא לא המעשה-היא מתקרבת, הבעיה היא שאנחנו רואים את זה-אם מישהו פרטי נופל וקם אף אחד לא יודע מזה, אם הוא משתף את זה ברשתות והכל-כולם רואים את זה וכל אחד יכול לומר מה שהוא רוצה...

אדם שיצא מהארון ועדיין שר שירים של חיבור להשי"ת בעצם מדבר את הקושי שלו, זה הכי לגיטימי שיהיה קושי כזה, זה גם מוזר שהוא משתף את זה עם כל העולם אבל זה כבר עניין שלו...🤷

בנוסף, יש אנשים שאומרים שהאינטרנט כולו רע, יכול להיות (זו דעתי האישית, כן, אבל....) שהקב"ה מנסה להראות להם שבכל דבר שהוא יצר יש טוב, גם במה שנראה הכי טמא....

בקיצור, לדעתי זו התחזקות אמיתית שבע"ה תקרב את המשיח..... 

מה, יש הומואים שמאמינים באלוקים ומרגישים קרובים?פשוט אני..
היא שטחית וזמניתshaulreznik
הפרשת חלות פה, ציצית בלי כיפה שם. סתם טרנד חולף, הרבה חוזרים בתשובה לא יצאו מזה.
מה הבעיה בזה?כְּקֶדֶם
מי החליט שדתי הוא רק מי ששומר 100% מהכל?
זה מגיעoo

מסף ריגוש שעולה כל הזמן

מחפשים חוויות משמעותיות יותר

לדת יש משמעות בשפע

וכשזה מגיע בפאן בלי כפייה

זה מתאים בול לאנשים שצמאים לריגושים למשמעות 

סכמו את החגזיויק
איך עבר לכם?
חצי־חצי.חתול זמני

קצת באסוש כי הייתי מאוד עייף ובקושי הצלחתי לצאת מהמיטה.

קצת נחמד כי כן בסוף גררתי את עצמי ללמוד קצת, ועשיתי פיקניק חביב.

עבר מהרofirmendel

אוכל בלי פרופורציות, שינה בשעות לא חוקיות, יותר מדי קינוחים, שיחות משפחתיות שנמשכות לנצח, ותחושת של איך כבר מוצאי חג עכשיו?

 

דב סרטים

תובנה שלמדתי מחברים שעלו מחו"ל - לימוד ליל שבועותפ.א.
בחו"ל, בזכות היו"ט שני של גלויות - מתקיימת בלילה השני, לא בלילה הראשון - ואז כולם הרבה יותר עירניים, אחרי מנוחה טובה וצבירת כוח ביום טוב הראשון.  
ארוך, משעמםשושיאדית

לצערי...
 

יצאתי עם החלטה שאת שאר חגי השבועות אני עושה בביתי / בית הורי...

 

היתה חסרה לי יותר אווירה של חג.

מבאסזיויק
איפה היית השנה?
ההורים שלושושיאדית

ולא, זה לא שלא טוב שם.

אני מאד מאד אוהבת להיות שם.

 

רק פשוט, היה קצת חוסר מזל השנה, וכל האחים שלו היו במקומות אחרים, אז היינו לבד, עם עוד שני אורחים שאינם מהמשפחה.

 

אני רגילה למשפחה גדולה, רועשת עם מלא גיסות וילדים, וזה היה דיי כיבוי אורות בשבילי...

אוקיזיויק
מרגיע משהו
דל"פנקדימוןאחרונה

עבר טוב ב"ה, וזה ככה מאז שהפסקתי להישאר ער בלילה.

במקום חג שסובב שינה לפני כדי להתכונן, שינה אחרי כדי להתאושש, ונימנומים בשיעורים שרירותיים שמהם אני לא זוכר כלום - אני פשוט מתנהג כמו בשבת רגילה. ככה השעות שלי מסודרות, התפילות שלי נראות כמו שצריך, וגם כשאני לומד אז זה אמיתי וערני.

איפה אתם שמים את הגבולותעַלְמָה

בהתכתבות (שאמורה להיות) מקצועית בין בנים ובנות?

עד כמה נחמדים צריכים להיות? אם בכלל? יש מקום לקצר כדי להפחית אינטראקציה או שהעניין הוא הצורה שבה מתכתבים?

ומה עושים כשהעבודה ביחד הופכת לאינטנסיבית יום יומית?


פנים אל פנים הגבולות ברורים אבל איכשהו בווטסאפ הכל מטושטש.

הגבולות נמצאים באותו מקום שהם צריכים להיותשושיאדית

התכתבות מקצועית לא אמורה לגלוש לשום דבר אם לא מערבים רגשות בכלל.
לא נימה של צחוק ולא אימוגים למיניהם...

 

אם הצד השני קצת נסחף, פשוט לא לזרום לכיוון שלו,

לענות יפה על אותו עניין ולסיים אותו, בלי לפתח נושא חדש, אפילו שהוא מאד מעניין.

 

כי זה לא "נחמדות" זה היסחפות.

(מי שנסחף זה הגבולות שלנו - למקום שלא חשבנו שהם יגיעו...)

 

תודה. זה מרגיש לי קצת יומרני לומרעַלְמָה

"אם לא מערבים רגשות בכלל"

בסוף יש לי רגשות, אני לא מערבת אותם, הם כבר מעורבים בעצמם.

ואני חושבת שגם לבני אדם אחרים יש רגשות חיוביים אחד כלפי השני שהם לא דווקא רומנטיים.

השאלה מה נכון לבטא ועד כמה?


 

כי אם לדוגמא אני מחזירה פידבק למישהו "וואו, עבודה מעולה!"

יש פה רגש, של התפעלות/של שמחה על זה שהוא בצוות שלי/ של הקלה שהוא כבר עשה את זה מצויין

 

אבל אין פה נימה של צחוק ולא אימוג'ים ולא קלילות, ולא שיחות נפש.. אז לפי מה את קובעת מה מתאים ומה לא? 

אפשר להעביר את אותו מסרשושיאדית

בניסוח מאופק יותר,
תלוי לפי הרמה שאת נמצאת בה...

את המשפט שנתת כדוגמה הייתי משנה ומורידה את ה"וואו" והסימן קריאה.

"עבודה מעולה", ואפשר לנסח "עבודה טובה מאד"

זה מעביר את אותו מסר, ללא רגש אישי.

נכון, תודה רבהעַלְמָה
הגבול שאני מציב הוא שום דבר אישי.חתול זמני

אני יכול לצחוק קצת עם לקוחות בנות בטלפון או לשים סמיילי במייל כדי לשדר שאני נותן שירות חמוד אנושי וחביב.

אבל לא מדבר איתן על שום דבר שקשור לחיים אישיים או דברים אישיים בשום צורה. נותן שירות נטו.

ובכללי משדר אווירה של ביזנס עסקים וכסף. באמת מעניין אותי הביזנס, אז איני צריך לזייף.

יפה מאודעַלְמָה
הבנות שאתה מדבר איתןעַלְמָה
זה שיחה חד פעמית או קשר לטווח ארוך?
לא ממש משנה,חתול זמני

אם זאת לקוחה קבועה אני יותר נחמד איתה אבל זה יותר קטע של שימור לקוחות ורמת שירות.

אני ליברלית ונאורה ולא נותנת מקום להבדלי מיןנעמי28
ומתרחקת מכל יצור אנושי באופן שווה.
ואת חושבת שהדרך שלך נכונה?עַלְמָה
כי כשההלכה מבקשת מגברים ונשיםעַלְמָה

לשמור על מרחק מסויים

זה לא סתם כי בא לה

אז הייתי רוצה ליישם את העיקרון הזה גם בדברים שאין בהם הלכה מפורשת (או שיש ואני לא יודעת)

אניoo

לא רואה בעיה בנחמדות/ נימה אישית/ הומור בהתכתבות מקצועית


אני חושבת ששיח (גם כזה שכתוב) צריך להיות אנושי ונעים

בלי קשר למין הגורם איתו אני מתכתבת


הגבולות נמצאים בכוונה במטרת הקשר

אם כוונת הקשר מקצועית

היא תשאר כזו גם אם ההתכתבות תהיה יותר אישית/ יומיומית 

לא כל כך מסכימה...שושיאדית

קשר ממושך, רווי בנימות אישיות והומור, גם אם מטרתו היתה אמורה להיות מקצועית, עלול למצוא את עצמו במקום אחר לגמרי מההתחלה...

קשר לא מוצא את עצמוooאחרונה

מישהו/ מישהי מסיטים אותו לשם


אולי יש אנשים חסרי מודעות

שלא שמים לב למה שהם עושים


(לי יש קשרים כאלה של הרבה שנים

מקצועיים שמשלבים קשר אישי חברי

זה אף פעם לא הלך למקום אחר

לא מצידי

ולא מהצד השני)

שאלתי פעם אם צריך לברך על דמעות......תמימלה..?
עכשיו הבנתי שכן, שהכל נהיה בדברו, לא רק כי זה נוזל, כי זו בדיוק המשמעות של הברכה, גם זה שבועים עכשיו-גם זה נעשה בגלל שה' החליט וגם על זה צריך להלל אותו....
תסביריזיויק
כשבוכים הרבה הדמעות נכנסות לפהתמימלה..?
תהיתי מתישהו האם צריך לברך עליהן(ברמה ההלכתית...) לפני יומיים הבנתי שאולי הלכתית לא אבל ברמת האמונה-כן, צריך לברך גם על הטוב וגם על מה שנראה רע כי הוא קורה לטובה, לכן גם שהכול נהיה בדברו(ברכה הלכתית על נוזל) זו ברכה מתאימה....
יפה!עַלְמָה
אבל הלכתית באמת מברכים?
אם נהנים מטעמן, כן.חתול זמניאחרונה
תספורת בראש חודש אייר שחל בשבת לספרדיםעיתים לתורה

מצרף פסק שנכתב על ידי הרב ירון אליה בעניין תספורת בראש חודש אייר שחל בשבת לספרדים

 

ההלכה בקצרה

גילוח - מי שמגלח זקנו בקביעות מותר לו להתגלח בערב שבת זו של ר"ח אייר.

תספורת - בתספורת הראש נכון להחמיר. למעט מי שרגיל להסתפר כל שבוע וכעת נראה פרוע או מצטער. וטוב לחוש לדברי הסוד ולהמנע בכל אופן מתספורת הראש עד שבועות.

 

טעמי ההיתר בקצרה:

  • היתר גילוח בערב שבת ור"ח הובא בכל נושאי הכלים בפירוש בשיטת השו"ע שאוסר גילוח בראש חודש.
  • גם השו"ע עצמו התיר לקצר את ימי האבלות בצירוף של שמחת שבת לשמחת ל"ג בעומר אע"פ שלא יהיו בהם ל"ג יום שלמים.
  • מנהג רבים מגדולי פוסקי ספרד להתיר אפילו בראש חודש רגיל. ודי להחמיר במה שכתב השו"ע בפירוש.
  • גילוח הזקן קל מגילוח הראש לכמה שיטות כנפסק למעשה בחזו"ע ובילקו"י אפילו בראש חודש רגיל.
  • לא נהגו גדולי הדורות לדחות סברא של פוסק רק מצד שאינו שייך למוצא או לחוג הקרוב 'שלנו', אלא היה כבוד הדדי לכל סברא שהיא ישרה.

לדך מקורת מפורט עם הסבר לפסק ראה באתר: תספורת בראש חודש אייר שחל בשבת לספרדים

 

וכן מצורף קובץ PDF עם המקורות וההסבר 20260415130158.pdf

 

כל טוב.

מנהגי ספירת העומרעיתים לתורה

מועדים לשמחה!

 

ההלכות הנוהגות למנהגי ספירת העומר עלו לאתר ומצורפים גם כאן לשימושכם

 

מבוא למנהגי ספירת העומר

מקור הדין - שנים עשר אלף זוגים תלמידים היו לו לרבי עקיבא, מגבת עד אנטיפרס, וכולן מתו בפרק אחד מפני שלא נהגו כבוד זה לזה, והיה העולם שמם(יבמות סב ב) לכן קיבלו ישראל על עצמם לנהוג מעט מנהגי אבלות בימים אלו שעיקרם נישואין ותספורת (שו"ע תצג א) והוסיפו עליהם ריקודים ומחולות של רשות (מג"א שם א) ושמיעת כלי נגינה (אחרונים).

תקופת המנהג - למנהג הספרדים מנהגי הספירה חלים מפסח עד בוקר ל"ד לעומר (שו"ע תצג ב) ומהאשכנזים יש נוהגים מפסח עד בוקר ל"ג בעומר (רמ"א שם) ומנהג האשכנזים בירושלים מפסח ועד ר"ח סיון למעט ל"ג בעומר (אשרי האיש סה א). ויש מנהגים נוספים (רמ"א תצג ג. משנ"ב יד-טו)

תכלית המנהגים – המנהגים נועדו להרחיק מנפשנו בימים אלה מדת השנאה והקנאה והתאוה והגאוה והכבוד ולקנות מדת האהבה והענוה והשלום (כה"ח תצג ה בשם האר"י)

שאר מנהגי אבלות – ימים אלו של ימי הספירה אינם ימי פורענות כשלשת השבועות, אלא ימים קדושים וחשובים לקראת חג השבועות ומתן תורה ואף יש בהן בחינה של חול המועד (רמב"ן ויקרא כג לו). ולא נוהגים בהם שאר מנהגי האבלות. 

ולכן מותר בימים אלו לקנות כלים חדשים ואפילו גדולים וכן מותר לברך ברכת 'שהחיינו וקיימנו והגיעהו לזמן הזה' על בגדים ועל פירות חדשים (משנ"ב תצג ב. כה"ח תצ"ג ד. אול"צ ג יז ב. אשרי האיש סה יב. ויש שכתבו שממידת חסידות ימתין לשבת). וכן מותר לכבס בהם ומותר להתרחץ ולרחוץ בים ובבריכה כשאין בהם סכנה מיוחדת (אשרי האיש שם טו). וכן מותר להיכנס לדירה חדשה בימי הספירה, ואף מותר לצייר ולסייד הדירה, או לעשות טפטים לנוי (יחוו"ד ג ל. הלכות חג בחג עמ' נח בשם הגריש"א) וכן מותר לטייל לחזק נפשו וכל שכן בארץ ישראל שיש בזה מצווה (ע"פ מנחת אלעזר ד מד). ויש שנהגו חומרות במקצת מהדברים המותרים.


איסור נישואין בימי העומר

נישואין - נוהגים שלא לישא אשה בתקופה זו, והמנהג לאסור גם למי שלא קיים פריה ורביה (משנ"ב א. וראה שעה"צ א שיש מקלים) אמנם להחזיר גרושתו מותר שאינו שמחה כל כך (משנ"ב שם).

נישואין בשעת הדחק - למנהג האשכנזים יש מתירין להתחתן כבר בליל ל"ג בעומר כאשר הוא יוצא בערב שבת (המועדים כהלכתם עמ' תרנא בשם הרב אלישיב) ויש מתירין בכל שנה כשאין אולמות פנויים במוצאי ל"ג בעומר (שם) ולמנהג הספרדים מותר בשעת הדחק להתחתן בליל ל"ד בעומר (חזו"ע יו"ט רנד).

אירוסין – מותר לעשות מפגש אירוסין ('וורט') שבו מסכמים סופית על שידוך וכן מותר לעשות בו סעודה. אך ללא כלי נגינה (שו"ע שם. מג"א א).

הזמנה לנישואין – אדם שהוזמן לשמחת נישואין, אע"פ שלפי מנהג אבותיו לא נושאים אשה בימים אלו מותר לו להשתתף בשמחת הנישואין כמנהג המזמין בריקודים ובכלי שיר (אג"מ א קנט. הליכ"ש יא יט. אשרי האיש סה ל). וכן מותר להסתפר לשם כך אם ללא התספורת ימנע מלהגיע לשמחת הנישואין, כיון שחל עליו חיוב לשמח חתן וכלה (אג"מ ב צה) ואם המזמין עבר ונשא בזמן שגם לפי מנהגו אין נוהגים להנשא, יש נוטים להתיר כיון שכלפי המוזמן אין איסור אלא חיוב לשמח חתן וכלה (אג"מ שם) ויש נמנעים מלהשתתף (הליכ"ש שם 70).


איסור תספורת בימי העומר

תספורת וגילוח - נוהגים שלא להסתפר בתקופה זו וכן לא לגלח הזקן, והנוהגים על פי הסוד לא מסתפרים עד ערב שבועות וכן לא מקלים בימי שמחה. 

שערות הגוף – איסור הגילוח בימי הספירה כולל בגברים את כל שערות הגוף (אול"צ ג, יז ד ע"פ שו"ע תקנא יב).

ציפורניים – מותר לקצוץ ציפורניים בימים אלה (כה"ח תצג טז).

שפם - שפם שמעכב את האכילה, מותר לגלחו בעומר (שו"ע תקנא יז).

ראש חודש אייר וערב שבת – כאשר ראש חודש אייר חל בשבת יש מתירים בגילוח (משנ"ב תצג, ה) ויש אוסרים (בית דוד רפ"א) ובמקום צער יש מי שהתיר בגילוח הזקן בראש חודש גם לספרדים וכן במקום צורך גדול לגלח הזקן גם בערב שבת שאפשר שדין הזקן קל יותר (חזו"ע יו"ט עמ' רסב).

לג בעומר – מנהג הספרדים להסתפר רק ביום ל"ד בעומר ומנהג האשכנזים ביום ל"ג. ואם חל ל"ג בערב שבת יסתפרו בו גם בני ספרד (שו"ע שם). ואם חל ל"ג ביום ראשון מנהג האשכנזים להסתפר כבר בערב שבת לכבוד השבת (רמ"א תצג ב) והספרדים מסתפרים ביום שני ל"ד בעומר כמנהגם (כה"ח תצג לב)

שבועות – לנוהגים שלא להסתפר עד חג השבועות, אם חל החג בשבת מסתפרים בערב שבת (מורה באצבע רכ"א).

נשים וילדים - למנהג הספרדים נשים וילדים אינם בכלל האיסור תספורת (אול"צ ג יז, ג) ואפשר שלנוהגים ע"פ הסוד יש להחמיר גם להם (רב פעלים ד ס"י טו). ולמנהג האשכנזים ילדים אסורים בתספורת אלא אם מצטערים. וכן נשים אסורות (רמ"א יו"ד שצ ה) למעט לצורך טהרה או צניעות וכן מה שנוהגת לעשות שלא תתגנה על בעלה.

בעלי ברית - אבי הבן הסנדק והמוהל רשאים להתספר לקראת הברית (רמ"א תצג, ב) ואם אין שהות ביום הברית יסתפרו ביום שקודם הברית (דרכ"מ תצ"ג ג) אולם לשאר מוזמנים אין היתר להסתפר לקראת הברית.

חתן – חתן מותר להסתפר בכל שבעת ימי המשתה כיון שהם ימים טובים אצלו (אשרי האיש סה ד)

בר מצווה – נער בר מצווה ביום שמלאו לו י"ג שנים מותר להסתפר (חזו"ע יו"ט רסד, הליכות שלמה שס"ב יז. ובפת"ש שצא ה כתב אפילו ביום שרק דורש בו) ולגבי אביו ואמו נחלקו הפוסקים (חג בחג עמ' עג. שבחוות יאיר תצג ב התיר. והחת"ס קנ"ח אסר). ויש אוסרים גם לנער עצמו (אשרי האיש שם ה).
יום העצמאות – המכירים בניסי ה' וחסדיו בהקמת מדינת ישראל ראוי שיתגלחו לכבוד יום העצמאות (יין הטוב חלק ב סימן יד), ויעשו זאת ביום שקודם כניסת החג כדין בעל ברית. ומי שנמנע מלהתגלח בגלל פסיקת רבותיו יקפיד לפחות ללבוש בגדי חג שלא יראה ח"ו ככופר בטובת ה' על עמו ישראל.

פרנסה – אדם שלצורך פרנסתו נדרש להופיע בפני אנשים חשובים ולא יכול להגיע אליהם כשאינו מגולח מפני כבודם או שיהיה לו מכך הפסד מרובה של ממון יעשה שאלת חכם (ראה חת"ס קנח 'וכיון שכן'. אג"מ ד קב. כה"ח תצג יט) ואם יקלו לו יצטרך התרת נדרים בפני שלשה (כה"ח שם) ויש אומרים שבימינו לא שייכים היתרים אלו כי יש בעולם אנשים רבים שלא מתגלחים ואינו נראה משונה (אשרי האיש שם ו').


ריקודים ושמיעת כלי נגינה בעומר

בימים אלו נוהגים שלא לשמוע כלי נגינה וכן להמנע מריקודים ומחולות.

אירועי מצווה – מותר להשמיע כלי נגינה באירועי מצווה כגון ברית מילה, הכנסת ספר תורה (חזו"ע יו"ט רנ"ט) נישואין שהותרו (אג"מ צה, ב) סעודת שבע ברכות (משנה הלכות ו, קט) וכן בסיום מסכת, ואפילו לא היה רגיל בכך כיון ששמחת התורה אין לה גבול (אשרי האיש סה כב). וכן בר מצווה ששלמו לו י"ג ביום האירוע (חזו"ע יו"ט רנח. אול"צ ג יז א ולא הזכיר שהוא ביומו. ובפת"ש שצא ה כתב אפילו ביום שרק דורש בו) ויש שאסרו כלי נגינה בבר מצווה (הלח"ג כ מו). ויש מי שאסר בכל סעודת מצווה (מבית לוי עמ' עז).

חול המועד – מותר לרקוד ולשמוע כלי זמר בחול המועד כשמכוונים לשם מצווה של שמחת המועד (הלכות חג בחג עמ' צט בשם הגריש"א).

קלטות ילדים - קלטות סיפורים לילדים מותר להשמיע להם בימי העומר אף על פי שמשולבים בהם שירים (הליכות שלמה שם הערה 53).

ילדי גן - גננת שמנגנת לילדי הגן מותרת לנגן לילדים קודם גיל חינוך (חוט שני שם. אשרי האיש תלד).

חולשת נפש - אדם חולני וכן אדם הזקוק לחיזוק הנפש ומועיל לו שמיעת כלי נגינה מותר לשמוע בהם בימי העומר (הליכ"ש שם הערה 54) ויעשה זאת בצנעה.

מורה לנגינה – אדם שמלמד נגינה, מותר להמשיך בעבודתתו אם עושה לפרנסתו ולא להנאתו מהניגון (אג"מ ג, פז).

תלמיד נגינה – תלמיד הלומד לנגן והוא בשלב הלימוד שאינו נהנה מן הנגינה, מותר להמשיך וללמוד בימי העומר אותם ניגונים שטרם התמקצע בהם (ספ"כ ב, יב טז בשם הגריש"א).

שירים שקטים – שירים שאינם מתאימים לרקודים ומחולות כמוסיקה קלאסית יש שהתירו במקום צורך (הליכות שלמה יא הערה כב, 54. הרב יעקב אריאל באתר ישיבה

שירה בפה – מותר לשיר בפה כשהשירה היא דרך הודאה לה' או תפילה ואפילו בשירי שמחה (יחווד ו לד אפילו לענין בין המצרים) ויש מתירים דווקא  בשירי נשמה שקטים המרוממים את האדם ואינם מעוררים לריקוד (הליכות שלמה שסא) או בשירי מוסר שאינו דרך שמחה (חוט שני שבת ד שע"ט).

איסרו חג פסח – יש שכתבו שבאיסרו חג של פסח מותר לשמוע כלי נגינה ויש אסרו (ראה באריכות בספר בירורי חיים ג סימן כט)

 

 

מי/מה זה בשבילכם ה'?הרשפון הנודד
המקור להכלadvfb

מאוד מתחבר לחשיבה על א-להים לפי המחשבה הפילוסופית עליו, שאי יהיה אפשר להבין אותו אף פעם

מי שנות את הכל ומי שנותן את הערך לכל.

"אילו ידעתיו-הייתיו"נפש חיה.
..אני:)))))

חבר, אבא,מלך.

אבא שאני לא צריכה להתבייש ממנו והוא יכול לתתלי הכלתמימלה..?

אמונה-הסיבה שאנשים מצליחים לחיות במציאות ההוויה הזו.

תורה-דרך חיים שיכולה להפוך גם את היצור הכי גשמי ונמוך היהלום הכי גדול ונקי...

יוצר אור ובורא חושך, עושה שלום ובורא רענקדימון
המקור של הכל
איני יודע כללחתול זמני

אך זה שאני מתפלל אליו.

הטוב המוחלטפצל"פאחרונה

אולי יעניין אותך