עבר עריכה על ידי קמה ש. בתאריך ד' בתמוז תשפ"ב 07:54
בס״ד
דבר ראשון, אני חושבת שהעובדה שהבת שלך ניגשה אלייך כדי לאמת את מה שהיא שמעה היא תעודת הוקרה לקשר הפתוח שביניכן 🧡. ילדים הם עם רגיש ויש בהחלט ילדים שהיו קולטים בחושיהם שלא מתאים לשאול את אבא ואמא ולא היו פונים אליהם כמו שהבת שלך עשתה.
אני חושבת שזה מעולה שאמרת שתעני לה מחר. לפעמים אנחנו צריכות זמן כדי לגבש תשובה, וזה בסדר גמור! עדיף לקחת את הזמן כדי לסדר מחשבות ולהתייעץ וככה להיות מסוגלת לענות בצורה בטוחה ורגועה יותר.
בעיניי, הגיל הצעיר של הבת שלך הוא יתרון! זה גיל שעדיין אין את המבוכה שיכולה להופיע בגיל ההתבגרות, מה שעשוי לאפשר לדבר על הדברים בצורה קלה יותר. אני באופן אישי ממש שמחה על כל שאלה כזאת שהילדים שלי שואלים אותי (גילאים דומים). בשבילי זאת הזדמנות שאני אוכל אסביר להם את הדברים, במקום שהם ישמעו ממקורות פחות אמינים. בנוסף, אני רואה את זה כבניית יסודות של שיח פתוח וכאפשרות שהם יתפסו אותי ככתובת לנושאים האלה גם בעתיד בע״ה.
לגבי הבת שלך, מכיוון שהיא כבר שמעה חלקי מידע מהחברה שלה, הייתי מתחילה מלשמוע מה בדיוק היא שמעה. בנחת. אם הכל נכון, אז מאשרת את הדברים ומוסיפה שאני שמחה שהיא פנתה אלי כדי לבדוק האם זה נכון. כי לפעמים ילדים יכולים גם לתת אינפורמציה שהיא חלקית או שגויה ושאני מעודדת אותה להמשיך לבדוק מידע מהסוג הזה איתי או עם אבא. במידה והדברים לא היו לגמרי מדויקים, הייתי מתקנת את מה שצריך לתקן.
לגבי לאיזו רזולוציה להיכנס, ההנחיה שקראתי בספר שעוסק בשיח על דברים כאלה עם הילדים שלנו (מחברת - יוכבד דבו, הספר באנגלית) היא ללכת לפי השאלות של הילדים. כי השאלות שלהן בעצם מבטאות מה מידת היכולת שלהם לקבל מידע מסוג הזה. השאלות שלהם הם כמו מדריך בשבילנו שמציין לנו עד לאיפה להיכנס.
לפי זה, רצוי להתחיל מתשובות כלליות (נניח, לשאלה ״איך התינוק מגיע לבטן שלך?״ אפשר לענות משהו כמו ״לאבות יש זרע ולאימהות יש ביציות. כשזרע פוגש ביצית והקב״ה רוצה שיהיה תינוק, אז מתחיל להתפתח תינוק בתוך הבטן״). יש מצב שתשובה כללית כזאת תתאים ליכולת הקיבולת של הילד ותספק את הילד. אם הוא שואל יותר, אפשר לענות בצורה שצת יותר מפורטת (נגיד אם הוא שואל ״אבל איך הזרע פוגש את הביצית?״ אפשר לענות ״דרך חיבוק מיוחד ששמור לזוגות הנשואים״). אולי זה יספק את הילד. אבל יתכן גם שהוא ישאל יותר, ואז זה אומר שהוא כנראה מוכן (מהחינה קוגניטיבית ומבחינת היכולת שלו לקבל אינפורמציה מפורטת יותר) לשמוע יותר. וכו׳ וכו׳.
[יש לי ילד בגילאים האלה שמאד פיקח והתחיל לשאול שאלות כאלה לפני כמה שנים כבר. בהתחלה תשובות כלליות סיפקו אותו. כל כמה חודשים, הוא היה חוזר לנושא ומברר עוד נקודה או עוד פרט. בסופו של דבר, משיחה לשיחה - שיחות שהיו פרוסות לאורך כמה שנים - היום הוא כבר יודע את ״הכל״ על איך באים ילדים לעולם].
מעבר להסברים הטכניים, מסכימה ואוהבת מאד לציין את העניין הזה שכדי שיהיה ילד, צריך שהקב״ה יתערב ויאפשר את זה 🙂
לגבי השאלה ״האם גם אתם עושים את זה?״ - יוכבד דבו הנ״ל אומרת שעדיף לדבוק בניסוח ״הורים / בני זוג עושים״. כשהבן שלי שאל אותי אם גם אנחנו עושים את זה, עניתי ״כל ההורים עושים את זה״ בחיוך. הוא שאל שוב וחזרתי על המשפט הזה כל פעם...
המון ברכה והצלחה!
החלטות טובות ושה׳ ישלח לך את המילים הנכונות 🧡