סרטים בראש כשאני מתפללמבקש אמונה

כל פעם שאני מתפלל יש לי מחשבות חזקות בראש שבטח לא התפללתי כמו שצריך ולכן גם בטח לא אקבל מה שאני צריך...

לדוגמא, אתם בטח מכירים את המדרש עם ההוא שביקש חמור

ובסוף בא איזה שר ונתן לו לסחוב חמור - כי הוא לא פירט שהוא רוצה חמור לרכב עליו.

אז זה תמיד בא לי בראש המדרש הזה ובעקבותיו ההרגשה שלא הסברתי כמו שצריך מה הרצון שלי

או שבטח צריך עוד תפילות כדי לקבל ולא התפללתי מספיק.. בקטע טורדני כזה.

וככה עוד מאמרי חז"ל שיגרמו לי להרגיש שהתפילה לא תעשה פירות

בקיצור, לא יודע למה, תמיד באות לי מחשבות שהקב"ה מחפש איך לא להביא לי עצוב מה עושיםםם

...נעה ונדה

דבר ראשון - לא ברור לי בכלל המדרש הזה... מה ה' טיפש? ח"ו ח"ו... הבנאדם ביקש חמור אז הוא הביא לו חמור לסחוב?

דבר שני - ה' הוא לא איזה מישהו שאתה צריך למצוא דרכים לשכנע אותו לעשות את מה שאתה רוצה שיקרה.. בכלל המטרה היא לא לשנות את ה', אלא לשנות את עצמנו. הרעיון של התפילה זה לא "בואו נראה מי מתחנף יותר טוב לה'" ח"ו, אלא כגודל השינוי שאנחנו נעבור בתפילה, עם רצון כן ואמיתי שיהיה טוב, ולהתאמץ בשביל זה (מבחינה נפשית), כך יהיה גודל השינוי במציאות

באמת יש מדרש כזהאחו

מדרש רבה אסתר (פ' ז כד):

"אמר ר' לוי אומות העולם נבואתן סתומה ואינן יודעין אם ליהרג ואם להרוג, משל לאדם שהיה מהלך בדרך, מן דוחקא דאורחא אסתבע קרסוליה, אמר הלואי הוה לי חד חמר, עבר עלוי חד רומי דילדת חמרתיה חד עולאי, אמר ליה סב ארכב הדין עולאי. אמר הא צלותי אישתמע ברם אנא לא שאלית כהגן אם למרכב אם למרכיבה. כך נבואתן של אומות העולם להיות עתידים ליום הזה, ואינן יודעים אם להרוג אם ליהרג."

ראשית נראה לי שזה לא צירוף מקרים שר' לוי הוא בעל השמועה כי הוא גם בעל השמועה של חנה על־ידי שהרבתה להתפלל כו'.

אבל לגופו של עניין, ננסה לעמוד על ההקבלה, בעצם המדרש מדבר פה על הרעיון שאדם רואה מול עיניו משהו שלאמיתו של דבר יכול להתפרש לשתי פנים, ומרוב שהוא בטוח באפשרות אחת - זאת שמוצאת חן בעיניו - הוא שוכח מהאפשרות השנייה, ובסוף מקבל הפתעה לא נעימה.

לדעתי המדרש הזה הוא בדיוק כמו שהמן בחר את חודש אדר שבו נפטר משה רבינו, אבל עם הראייה הסלקטיבית שלו שכח שזה גם החודש שבו נולד משה רבינו, ובסוף קיבל הפוך, ובפרשנות פחות "אגדית", הגויים חיפשו מלחמה ורצח אבל הם לא חשבו שעם ישראל יוכל להתקומם ולקבל סייעתא דשמיא כזאת גדולה, הייתה להם כוונה אבל הם לא היו מודעים להשלכות שלה, ובסוף קיבלו את מה שביקשו, אבל הפוך ממה שרצו.

וביחס לתפילה, המדרש באמת לקח את האירוניה צעד אחד קדימה, אבל ביסוד הרעיון הזה תקף לכל דבר בחיים, רוב האנשים חושבים במחשבה ראשונה שלזכות בלוטו זה משהו חיובי, ומתעלמים מזה שלמעשה לא כל מי שזוכה בלוטו הופך למאושר לעד ולנצח נצחים, לעיתים קרובות דווקא הפוך... אז צריך לשאול את עצמנו מה אנחנו באמת צריכים, האם זה לזכות בלוטו או רווחה, מה שבאמת אותו אדם היה צריך זה להגיע הביתה בשלום, ה' יכול היה לארגן לו גם למבורגיני אם היה צורך בכך.

מהניסוח של המדרשנעה ונדה

הבנתי דבר אחר ממה שנוהגים להגיד - שצריך לדייק בתפילה, כדי שלא ניענה אבל לא בצורה שרצינו.

מה שהבנתי זה שדבר ראשון - זה משל, לא מקרה אמיתי. דבר שני המשל מדבר על זה שנבואות הגויים הן לא מדויקות בלשון המעטה. איך הגענו מזה לפירוש המקובל?

גם לדעתי זה לא פשט המדרשאחו
זה כן פשט המשל אבל זאת קצת סטייה מההקשר שבו הוא נאמר, כלומר אם המשל היה מופיע כשלעצמו היינו מסיקים ממנו את הנמשל הזה, אבל כבר גילו את הנמשל בהתחלה.
אבל כן ידועה דעת ר' לוי שחושש לטעויות בתפילה אז זה לא שאין קשר בכלל.
בכל־אופן אני חושב שההתמקדות היא פחות בנוסח המילים בתפילה דווקא אלא הדרכה לא להיות יותר מדי בטוחים בעצמנו ביחס לדברים שאנחנו רוצים וכמובל מן־הסתם יש לזה השלכה לתפילה.
משהו לא סגור אצלי בקשר למדרש הזהנעה ונדה

מה שאתה אומר הוא נכון, אבל לא כ"כ משתמע מהמדרש עצמו.

לא כל־כך עקבתיאחו

מה לא משתמע מהמדרש?

מה שאמרת -נעה ונדה

"הדרכה לא להיות יותר מדי בטוחים בעצמנו ביחס לדברים שאנחנו רוצים".

אוף איכשהו זה לא מתחבר לי עם הפשט של המדרש ועם הפירוש המקובל לו.

הצד השווה במשל ובנמשלאחו
המדרש מדבר על כך שנבואות הגויים מראות דברים שיכולים להתפרש לשני פנים, והגויים בוחרים להתייחס לאפשרות המתאימה להם תוך התעלמות מהאפשרות השנייה, כמו המן עם הפור וכו', במדרשים באותו מקום יש גם רעיונות דומים כמו "בקדרה שבישל בה נתבשל".

במשל עם החמור, אותו איש מבקש משהו כללי ובטוח שזה יהיה לטובתו, אבל בסוף מתברר לרעתו.

לכן הצד השווה הוא שלפעמים בטוחים מאוד בהתפתחות אירועים ספציפית אבל בסוף מקבלים הפוך על הפוך.

לכן גם המסקנה המתבקשת ביחס לתפילה - שהיא המשל - שמבקשים משהו ובטוחים שהוא לטובה אבל לא מעלים על הדעת את האפשרות שזה יזיק.

הפירוש הקלאסי מדגיש את הבעיה בתפילת אותו איש, שהוא לא פירש מה בדיוק הוא צריך, ואליבא דר' לוי שמצריך לדייק בתפילה כמה שיותר.
אההנעה ונדה

אני חושבת שהמסקנה מזה היא לא שצריך לדייק בכל הפרטים המדויקים של מה שאני רוצה, אלא להבין שלפעמים הבקשות שלנו יכולות להיות לרעתנו. נגיד כמו לדוגמה בקשה להתקבל לאיזשהו מקום לימודים/עבודה. מי אמר שזה מה שטוב לנו?

לגבי המדרש... פעם שמעתי הסברמבקש אמונה

(וזה מתחבר למה שכתבת בסוף.)

שכידוע יש מניעות ומסכים שהאדם גרם לעצמו שמונעים את השפע

וכנראה יש משהו בזה שמפרטים בתפילה שגורם לאדם להיות ראוי לשפע.. אז אולי מי שלא מפרט מקבל משהו צולע כזה.. אולי סוג של איתות שהוא לא התפלל כמו שצריך.  

אז בכל מקרה, באמת לא יודע אם בתוך תוכי כשאני מתפלל אני מנסה להתחנף או להיות ראוי

אבל בכל מקרה אני מרגיש בכל מצב שבטח בשמים ימצאו סיבה לא לתת לי

להכין את הכליםנעה ונדה

המטרה של התפילה להכין אצלנו את הכלים לקבל את השפענעה ונדה

לא פשוטאחו

האם באמת המטרה היא לפרוט את הרצונות שלנו (שגם ככה גלויים וידועים), ו"לשכנע" את ה' להקשיב לנו?

או שאולי הניסיון "להכפיף" את ה' בדרכים כאלה ואחרות לא נובע מתוך גישה יהודית כל־כך? 

ואולי גם לא? אולי באמת ה' רוצה שנדבר על מה שעל לבנו ונקרא אליו תמיד ביום צרה?

איתא בירושלמי (תענית ד א):

"ומניין לנעילה? א"ר לוי: גם כי תרבו תפלה אינני שומע מיכן שכל המרבה בתפילה נענה.

מחלפה שיטתיה דר' לוי תמן א"ר אבא בריה דר' פפי ר' יהושע דסיכני בשם ר' לוי בכל עצב יהי' מותר ודבר שפתים אך למחסור חנה ע"י שריבה בתפילתה קיצרה בימיו של שמואל שאמר' וישב שם עד עולם.

והלא אין עולם של לוי אלא חמשים שנה דכתיב (במדבר ח) ומבן חמשים שנה ישוב מצבא העבודה [...] וכא הוא אמר הכין. כאן ביחיד כאן בציבור.

ר' חייה בשם ר' יוחנן ר"ש בן חלפותה בשם ר"מ והיה כי הרבתה להתפלל מיכן שכל המרבה להתפלל נענה."

אז פה יש מחלוקת האם ריבוי בתפילה טוב רק בציבור או גם ביחיד, הפני משה מעיר שבבבלי לא הביאו את דעת ר' לוי, אז אולי אפשר לדייק מזה משהו (מה גם שהמאמר הזה הוא חלק מסדרת ההלכות שלומדים מתפילת חנה והרוב הובא בבבלי ברכות אבל לא המאמר הזה).

בכל־מקרה יש כמה וכמה מקורות שנראים סותרים לכאורה ביחס לריבוי בתפילה.

מצד אחד בקריעת ים סוף ה' אומר למשה - מה תזעק אליי? האם הוצאתי את עם ישראל כדי להטביע אותם בים? יש ירושלמי (תענית ב ה) שאומר שהיו ארבע כיתות בקריעת ים סוף, אחת אמרה ניפול לים, אחת אמרה נחזור למצרים, אחת אמרה נעשה מלחמה, אחת אמרה נצווח כנגדן.

אז קרבן העדה שם אומר שאלה שאמרו ניפול לים הם הצדיקים, כי הם סומכים על ה' ב־100%, אלה שאמרו נחזור למצרים רשעים, ואלה שאמרו נעשה מלחמה ביחד עם אלה שאמרו נצווח כנגדן (= נתפלל) הם הבינוניים. אז אלה שרצו להתפלל - בכל־זאת היה בזה חיסרון ביחס לקבוצה הראשונה!

ומאידך, ידועה הגמרא (בבלי הפעם) שאומרת שמניין לאדם שהתפלל ולא נענה שיחזור ויתפלל - קווה אל ה' חזק ויאמץ לבך כו'.

אז יש הרבה מקורות שבהם ריבוי תפילה זה מצוין, ויש גם מקורות שבהם דווקא יצאה מכך תקלה (למשל, הסיפור עם לוי שהטיח דברים כלפי מעלה ואיטלע), אבל ננסה להסתכל על הדבר השווה שבהם -

איך שאני מבין את זה, תפילה מתחילה להיות בעייתית כאשר מתפללים "בחוזקה" קרי מנסים "לכופף" את דרכי ההנהגה של ה' בכוח.

בנוגע לחנה יש מדרש שאומר "ותתפלל על ה'" - מכאן שהטיחה דברים כלפי מעלה.

אז אוקיי גם חנה וגם התנא לוי קיבלו את מה שרצו, ה' שינה את הטבע 180 מעלות וגם יצאה מכך טובה גדולה, אבל היה בזה משהו לא לגמרי בסדר, ובסוף הם נתפסו במילה שלהם, סוג־של "עם עקש תתפתל" - כמובן אין מה להיכנס לביקורת על צדיקים גדולים כאלה, ובכל־זאת אנחנו נשארים עם המסר החינוכי.

והמסר החינוכי הזה למיטב הבנתי הוא שתפילה לא צריכה לבוא במקום ביטחון, אם יש לנו בעיה מסוימת אז בוודאי שמן הראוי להתפלל עליה - וכמובן להשתדל לבקש נכון, כלומר, שה' יאיר לנו את הדרך ויסדר את הדברים על הצד הנכון ביותר לפי הבנתו (שהיא ההבנה השלמה בניגוד להבנה שלנו) - אבל בסוף את הביטחון צריך לשים בה' ולא בתפילה, "תוחלת ממושכה מחלה לב" - זה עיון תפילה, שמסבירים המפרשים שמתוך שהתפלל הרבה / בכוונה חושב שראוי שתיענה תפילתו ובא לידי אכזבה - התפילה זה שיח לפני ה' שכוללת גם שבח, גם הודאה, גם פירוט הבעיות שלנו, אבל היא בעיקרה שיח, לא ניסיון "להשתלט על העולם".

עברתי כל־מיני דברים שונים ומשונים בחיים והעיקר הגדול שהרמתי מזה זה שאף־פעם אי־אפשר לדעת, לפעמים זה לא טוב להתפלל על משהו מסוים יותר מדי כי אולי זה לא מה שמתאים לנו בהתאם לנסיבות / מדרגתנו / התיקון שלנו, מה שאין כן תפילת הציבור וכמובן כמו שאומר היעב"ץ בהקדמה לסידור שלו - תפילות של אנשי כנסת הגדולה שבוודאי הן מתוקנות ונכונות.

לגמרי. אבל אפילו כשיש חשק אני מרגיש ככהמבקש אמונה

מה אני אמור לענות לעצמי כשכל פעם צץ לי איזה מאמר חז"ל שמה שעשיתי לא מספיק

(ובאמת לרוב תפילות לא מזיזות כלום.. אז זה עוד יותר מצדיק את המחשבות)

להתחזק באמונה ובטחוןאני הנני כאינני

להתחיל ללמוד חובות הלבבות ואמונה ובטחון של החזון איש. לאחרונה חידשתי חידוש שאני קצת מסופק עליו אבל אשתף.

אומרת הגמ' שישנם ג' דברים שאין אדם ניצול מהם בכל יום, אחד מהם עיון תפילה, ומסבירים המפרשים שהאדם אומר לעצמו - התפללתי כ"כ יפה וטוב, היתה לי תפילה כ"כ חזקה - ודאי שתחינתי תתקבל! אין זה תלוי ב"איך וכמה טוב התפללתי", זה תלוי ברצון ה'.

אם כן, באותה מידה ש"כמה טוב התפללתי" לא באמת משפיע, ויתכן שאתפלל מאוד מאוד טוב ולא אענה - באותה מידה יכול להיות שאתפלל גרוע וכן אענה! העניין הוא לא התפילה בפועל, כלומר - ח"ו לומר שאין צריך להתפלל או לדייק בלשון התפילה, המעשה קריטי והוא העיקר שצריך להיות, אולם בסופו של דבר הלב קובע, וגם אם לא הייתי מרוכז בתפילה והראש שלי כרע לבד במודים - בסופו של דבר עמדתי בתפילה, מתוך אמונה שהכל תלוי בבורא עולם ואני רוצה להתחבר אליו, לבקש ממנו. ע"כ.

אתה בטוח שהספרים האלה עונים על המחשבות האלו?מבקש אמונה

הספר של החזון איש לא למדתי...

כן למדתי חובות הלבבות, ואני באמת לא זוכר קטע שעונה למחשבות שמציקות לי

אם אתה זוכר אני אשמח שתזכיר לי.

מצד אחד כתבת נכון..

אבל לא יודע יש מאמרי חז"ל שמראים שיש איזה תנאים לקבל את מה שביקשנו

כמו הדבר הידוע שצריך כמות מסויימת של תפילות

כמו מה שהבאתי שצריך לפרט

או מה שכתוב בתענית "אמר רבי אמי: אין תפלתו של אדם נשמעת אלא אם כן משים נפשו בכפו" (האמת לא יודע מה זה אומר אבל זה נשמע קשוח מת)

אז מה אני עושה עם המאמרים האלו

תראה, כדי ליישב את כל המאמריםאני הנני כאינני

צריך לכתוב ספר, השאלה אם הוא יהיה מחודש או ספר ליקוטים. ראשית אני ממליץ לך לאסוף את כל המאמרים שאתה נתקל בהם ואז יהיה ניתן לעבוד בצורה 'מהר"לית' - (כדרכו בנתיבות עולם) לעבור מאמר מאמר ולנתח אותו. אשמח לסייע. 

מומלץ ללמוד חזון איש, זה השלמה יפה וחשובה לחובות הלבבות. חובות הלבבות מאוד 'בריסקער', צריך להיות קצת קוקניק (או ספרדי פייטן) כדי לדעת ולהצליח לקלוט ממנו מעבר למה שהוא כותב. צריך לדעת איך לזהות את האווירה שלו, את המגמה, את המקאם. 

בכללי אתן הקדמה מסוימת - יש דברים שניתן "להשיג" ע"י תפילות או השתדלות ויש דברים שלא ניתנים לשינוי. גם לדברים שבאופן הראשון יש גזרה אלוקית ואם הדרך סטטה מהכיוון הפשוט שאליו היתה מיועדת - אז היא תחזור ליושר ע"י כמה עיקומים ופיתולים חדשים. אפשר להקדים את חברך ברחמים, אפשר שיעשו לו נס ואפשר שהוא יזכה בלוטו - אבל בסוף נגיע לאותה תוצאה. יש גזרה אלקית, הדרך להגיע אליה נתונה בידנו ואנו מצווים "לבחור בחיים".

---שימולבאלהנשמה

וואי, מעצבן...  

אל תתיאש! כנראה התפילה שלך כל כך חשובה למעלה, ולכן היצר הרע טורח לשים הרבה מניעות בדרך ומעלה לך את המחשבות האלה בתפילה.

פעם קראתי עצה מבעל התניא לנושא הזה-

כשבאות מחשבות מפריעות וטורדניות בתפילה, לא להלחם בהם ולהתחיל מאבק, כי זה רק מעמיק את היסח הדעת

אלא- לנסות פשוט להתעלם מהם. לא לתת להם יחס...  כאילו הם סתם רעש רקע, ולאט לאט לנסות להתמקד במשמעות מילות התפילה.

הוא הביא משל מאדם שעומד לפני המלך ומדבר איתו ופתאום הגיע קבצן מלוכלך ומלא בוץ ולא מפסק לנג'ס, לעשות שטויות ורעש ולהפריע ולעשות הכל כדי לגרום לו להיסח הדעת מהדיבור עם המלך.

מה יעשה האדם? הוא לא ילחם באיש, יצעק עליו ויגרש אותו בכוח מול המלך. זה גם יגרום לו להפסיק את השיחה עם המלך (וזה מה שהקבצן רוצה...) וגם הוא עלול להתלכלך מהאיש. 

במקום, הוא פשוט יתעלם מהקבצן הנ"ל וינסה להתרכז בשיחה עם המלך ככל יכולתו עד ששומרי המלך יוציאו את המפריע.

מקווה שעזר, והמון בהצלחה! אשרייך!

אבל...מבקש אמונה

כל העצות האלה להתעלם מהמחשבות זה לאלו שמתבאסים שהם הרהרו באמצע התפילה

אבל הבעיה אצלי זה לא הבעיה אלא עצם המחשבות עצמן.. 

זה לא רק באמצע התפילה גם אחרי זה.

אני פשוט כל הזמן מרגיש שבטח לא פעלתי בתפילה כי יש מאמרי חז"ל וכו' והנה עובדה שלרוב אני לא מקבל כלום.  מה אני עונה למחשבות? לא יודע אם להתעלם מהן יעזור משהו

אני מכיר עצה של ר' נתן להיזכר בתפילות שכן נענו כדי לחזק את האמונה

אבל באמת שבקושי יש לי במה להיזכר.. אז המחשבות מנצחות בסוף

אה, הבנתי...שימולבאלהנשמה
עבר עריכה על ידי שימולבאלהנשמה בתאריך כ"ב בתמוז תשפ"ב 00:13

אוקי...

וואי אין לי משהו חכם ממש לומר... מבאס...

רק עולה לי משהו בראש שאולי קשור: 

חזקיהו המלך לא נשא אישה כי ידע שיצאו ממנו אנשים רשעים. 

ירמיהו הנביא הוכיח אותו על כך ואמר לו: 

"בהדי כבשי דרחמנא למה לך, מאי דמפקדת איבעי לך למעבד ומה דניחא קמיה קודשא בריך הוא לעביד"- בחשבונות שמים מה לך? אתה צריך לעשות מה שמוטל עליך לעשות, והטוב בעיני הקב"ה הוא יעשה...

מוטלת עלינו מצווה ויש עלינו חובת השתדלות וחלק מההשתדלות היא תפילה. אתה צריך לעשות את שלך, והקב"ה- הטוב בעיניו יעשה... אתה תעשה מה שמוטל עליך, ומה שיצא מהתפילה, זה כבר בידי שמיים. התפילה היא מצווה מדאורתיא, ואתה מקיים את המצווה שצוות אפילו אם היא לא תענה...

חוץ מזה, התפילה מחזקת אותך כל כך ובונה את הקשר שלך לה'. עצם התפילה והדיבור לה' שווה בפני עצמו ויקר מאוד גם אם לא תקבל מה שרצית...

ואין תפילה שחוזרת ריקם...היא פעלה את פעולתה גם אים לא בדרך שחשבת. ה' מכוון את זה בצורה שהכי טובה לנו גם אם אנחנו לא מבינים או לא רואים את זה, ה' מבין יותר טוב ממנו מה טוב בשבילנו... "ודרך הטוב להיטיב", לא יצא נזק חלילה מתפילה לה' בכוונה טהורה!

יכול להיות שהתפילה הלכה לדברים אחרים שהיית צריך. כמו שכולם אומרים שהתפילות על שלושת הנערים הלכו למקום אחר- לגילוי המנהרות והניסים שהיו בצוק איתן, ולא שבו ריקם... ה' יודע טוב ממנו

עוד ציטוטים שעולים לי עכשיו: "הווי מתפלל וחוזר ומתפלל ויש שעה שיתנו לך"- אסור להתייאש, אלא לחזור ולהתפלל שוב! להתפלל אינספור פעמים!

וגם "פנה אל תפילת הערער ולא בזה את תפילתם"- ה' לא מבזה תפילה של אף אחד! גם אם לא כל התפילות יענו בדיוק כרצון המתפלל, התפילה היא קשר עם ה' וה' לא מבזה את זה חלילה.

זה תחליף לקשר עם ה' במקום הקרבנות... "ונשלמה פרים שפתינו"

הלוואי ונזכה!!!

וואו בסוף כתבתי הרבהבוכה/צוחק מקווה שהדברים יהיו לתועלת

תודה על התגובה ועל ההשקעה.מבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ב בתמוז תשפ"ב 17:58

מה אני אגיד לך, אני קורא את מה שאת אומרת - שאסור להתייאש מהתפילה, וגם אם לא נענים יוצא מזה משהו טוב, וה' הטוב בעיניו יעשה וכו'. 

והכל יוצא עומד על האמונה שה' רוצה להיטיב כמו שכתבת.

אז מסתבר שהבעיה שאני בכלל לא נמצא במקום הזה שמאמין שה' רוצה ושמח להיטיב לכל אחד.

כי אני שם לב שכל פעם שאומרים לי שה' רוצה להיטיב משהו בי מתנגד אפאטי

@נעה ונדה  זו גם תשובה בשבילך.   

אז איפה משיגים אמונה כזאת

בשמחה! שימולבאלהנשמה

מתפללים על זה!

לבטוח בה' ולהאמין בו זה לא קורה מייד,

זה עבודת חיים שאף פעם לא באמת נגמרת...כמו עבודת ה' בכללי.

זה ללמוד מקורות וסיפורים על הנושא, לתת להם להכנס ללב ולאט לאט לסגל על החיים מבט אחר ולראות את המקרים הקטנים בחיים במבט של אמונה.

כל החיים צריך לבקש את זה ולעבוד על האמונה והביטחון. הלוואי שתהיה כל חייך

תהיה @מבקש אמונה ולא תתיאש מלחפש אותה...

אתה לא מאמין בזה בשכל, כלומר מבחינת ההיגיון שלך, או שאתה יודע ומסכים בראש שהכל לטובה וה' הוא טוב ודרך הטוב להיטיב אבל זה פשוט לא נכנס לרגש שאתה ממש מרגיש אמונה וביטחון בלב?

וואי וואי.. זה הופך למעגל קסמיםמבקש אמונה

להשתמש בכלי שאתה לא סומך עליו כדי להאמין בכלי. חתיכת תסביך חושב

אני באמת מחפש (לפעמים גם מבקש מה' למרות חוסר האמונה.  לא מפסידים מלנסות הרי)

אבל מחפש בעיקר תשובה לוגית... הרי חייבת להיות, כשמישהו מאמין במישהו אחר שהוא אוהב אותו חייבת להיות סיבה לזה.

אני לא ממש סגור מה לענות על מה ששאלת.. 

נגיד ככה, אני מרגיש כלפיו כמו בוס -  נותן שכר לכל העובדים אבל לא שאכפת לו מכל עובד מעבר לזה

---שימולבאלהנשמה

אכן תסביך פרדוקסלי... תפילה זה לא כלי רגיל אז הכל הגיוני 

הרעיון הוא שתעשה צעד קטן כחודו של מחט בכיוון מלמטה בכיוון וה' ייתן לך עזרה שמימית להמשיך את התהליך...

היום שבו נולדת זה היום שבו הקב"ה החליט שהעולם לא יכול להתקיים בלעדיך! (רבי נחמן)

ה' ברא אותך ומחייה אותך כל יום, עובדה זו לכשעצמה מעידה כמה הוא אוהב אותך באופן אישי!

רק מביאה כאן מדרש מסכת סנהדרין שקשור אולי: "לפיכך נברא אדם יחידי בעולם, ללמד שכל המאבד נפש אחת, מעלים עליו כאילו איבד עולם מלא; וכל המקיים נפש אחת, מעלים עליו כאילו קיים עולם מלא(המשך פירוש....)לפיכך לכל אחד ואחד לומר, בשבילי נברא העולם"

יש הרבה מה להרחיב ולהעמיק בפירוש של מדרש זה ומה הוא אומר, ונראה לי שהוא עונה על הסיפא של דבריך.

הזוהר הקדוש אומר שאם בני האדם היו יודעים את האהבה הגדולה שאוהב הקב"ה את עמ"י היו שואגים ככפירים לרדוף אחריו.

זו אהבת עולם עמוקה שמבוטאת גם בשיר השירים ועוד הרבה מקורות (אחד מהם מופיע בכ"א שלי)

אמרת "מרגיש כלפיו"- זה רגש שאתה חש בלב אבל אתה מבין בשכל שזה לא ככה או שהשכל הביא אותך להרגשה הזו?  מה הבסיס לזה? אם זה שכלי, יעזור לך מקורות על שאלת הנהגת ה' והטוב והרע בעולם? 

מרגיש לי שמה שכתבתי פה לא ממש קלע לשאלה שלך, אבל קטונתי... מקווה שיענה לפחות בקצת ושבקיאים בנושא ידעו לענות לך כאן... וכדאי לך מאוד ללמוד חסידות! זה עונה על הרבה שאלות בנושא. לדוגמא ספר התניא

ואל תתייאש מלבקש אמונה אף פעם! אשרייך! ובע"ה הוא יעזור לך לעבוד אותו, כי הרי הוא רואה את הרצון שלך והוא אוהב אותך 

אממ...מבקש אמונה

לגבי מה ששאלת...

די בשכל נראה לי, כי מצד אחד הוא כן שם אותי בעם ישראל ואפשרות לעולם הבא

אבל מצד שני אני לא מוצא סיבה להאמין שאכפת לו ספציפית ממני שיהיה לי טוב (פה או בעולם הבא) אם אני לא רואה את האהבה מתבטאת במשהו.  סתם להאמין שאוהבים אותי?

וזה שהוא ברא אותי ומחייה אותי זה לא ראיה לאהבה, כי זה נכון גם לגבי אלו שהוא שונא - כמו עמלק וכדומה.. יש לו עוד סיבות.

לא הבנתי מה הכוונה שתפילה זה לא כלי רגיל.. הרי הכל מבוסס על אמונה שהוא רוצה לשמוע ולעזור

מה לא רגיל?

---שימולבאלהנשמה

זה שאלות מאוד מורכבות וגבוהות שאני לא מבינה בהם מספיק ושקשה לדון בהם בפורום לכן נתתי מאמרים שיש בהם נקודות שיכולות לעזור להתמודד איתם ולא ניסיתי להסביר איך הם עונות עליהם (לפחות חלקית) לדעתי אבל אם לא מובן אשמח להשתדל להסביר בלנ"ד... בכל מקרה עדיף שבקיאים וחכמים ממני יענו על השאלות הנ"ל בצורה טובה ונכונה יותר, באמת שקטונתי...  מקווה שלא יצא נזק במקום תועלת חלילה כי יש כאן דברים שחוששת שעלולים להתפרש בצורה שגויה ובעייתי לדון ככה בנושאים המורכבים בלי להרחיב להבהיר ולדייק. 

נראה שאתה בעצם שואל על עניין ההשגחה פרטית, האם ה' משגיח עליך ואכפת לו ממך באופן פרטי, לא? מצאתי קישור למאמר עמוק ומפורט בנושא: 

https://he.chabad.org/library/article_cdo/aid/1797280

בקשר לזה שה' נותן קיום גם לדברים שהם רוע מוחלט כמו עמלק- אולי באמת העניין הספציפי הזה הוא לא ראייה לזה שה' אוהב אותך אלא יותר לזה שהוא רוצה בכך שתהיה קיים. (יש להבין מה זה אומר רצון- כמה בחינות ודרגות של רצון של ה' לפי חוכמת הנסתר ואכמ"ל)

בכל מקרה, דברים קשורים:

https://www.hidabroot.org/question/243211

סעיפים 2-4 מהמאמר הזה https://www.knowingfaith.co.il/%D7%99%D7%A1%D7%95%D7%93%D7%95%D7%AA-%D7%94%D7%90%D7%9E%D7%95%D7%A0%D7%94/%D7%A9%D7%90%D7%9C%D7%AA-%D7%94%D7%A8%D7%A2-%D7%91%D7%A2%D7%95%D7%9C%D7%9D

https://www.yeshiva.org.il/midrash/3920

"מדת האהבה השרויה בנשמת הצדיקים היא כוללת את כל הברואים כולם, ואינה מוציאה מן הכלל שום דבר ולא עם ולשון, ואפילו עמלק אינו נמחה כי אם מתחת השמים [ולא מעל לשמים]" ("מדות הראי"ה", אהבה, ס"ק ו'). (מציינת-אי אפשר להוציא את הקטע מהקשרו הכללי ובלי להבין עד הסוף עלולות חלילה להגרם טעיות ומסקנות שגויות... כדאי לקרוא את הקטע הזה מתוך הכתבה )

לפי איך שאני תופסת את זה תפילה היא כלי מורכב ולא רגיל כי היא משהו מאחד ומקשר- מקשר ומאחד בין האדם לאלוקיו.

בין החומר והרוח: דיבור זה משהו חומרי כביכול כי חלים עליו כללי החומר ויחד עם זאת יש בו משהו מעבר ורוחני מאוד.

מקשר ומאחד בין השתדלות ובטחון: בתפילה יש גם בחינה של ביטחון- היא ביטוי של בטחון בה', אתה מתפלל לה' כי אתה בוטח בו ולא במעשים שלך, וגם השתדלות- תפילה היא גם השתדלות שאתה עושה בפועל כדי שמשהו יקרה.

בין גבול לבלי גבול- אפשר לכמת את כמות המילים ועוצמת הדציבלים וכביכול יש כאן גבול, אבל אין גבול לכמה שתפילה עושה ולעוצמה של הקשר עם ה' ואתה בעצם מתחבר בתפילה לה' שאין לו גבול. לכן בניגוד לכלי רגיל שיש לו מגבלות לתפילה יש מימד בלי גבול

אז גם הפרדוקס הזה יכול להיות מוכל ב"כלי" של התפילה- במיוחד שיש כאן מימד של השתדלות קטנה שאתה עושה מלמעלה-"מסתמך על הכלי" ובוטח בה' ואז כבר ה' ישלח עוד מנות גדולות של עזרה בנושא מלמעלה.

זה מזכיר לי קצת את שאלת מה קדם למה, הביצה או התרנוגלת? אותו עיקרון... "מעגל הקסמים" חייב להתחיל איכשהו 

(זה רק סתם הגיגים שעלו לי, לא שיש לי לזה מקור או משהו אז לקחת בעירבון מוגבל חושף שיניים)

..נעה ונדה

שים לב שאמרתי שהמטרה היא לשנות את עצמנו ולא את ה'.. לא אמרתי שה' רוצה להיטיב. הרצון שלו לא משנה כאן, אנחנו המשנים.

אני לא מבין אותךמבקש אמונה

תכלס שורה תחתונה מבקשים מהקב"ה כדי לקבל.   

זהו שזה לא "מבקשים כדי לקבל"נעה ונדה

אם לא תבקש ה' לא ידע שאתה צריך? אתה צריך לשכנע אותו? להיות מספיק חמוד כדי שהוא יתרצה לזרוק לך ישועה קטנה? ממש ממש לא. אני מדברת על תפיסה אחרת לגמרי לגבי מה זאת התפילה. העניין הוא שהמציאות מגיבה לנו בהתאם אלינו. אם נשתנה לטובה, נזכך את המחשבה, הדיבור והמעשים - המציאות תגיב באופן חיובי, ולהיפך.

סבבה. המציאות מגיבה באופן חיובי = לקבלמבקש אמונה

והבעיה שאני תמיד מרגיש שבטח ימצאו סיבה למעלה למה לא לשנות את המציאות בשבילי

...נעה ונדה

שוב, שום דבר חיצוני שלא תלוי בך לא משפיע לא לטובתך ולא לרעתך, אתה היחיד שמשפיע. אף אחד לא מחפש אותך בפינה. או שאתה ראוי או שאתה לא. אתה יכול לחשוש מזה שאתה אולי לא ראוי - אבל אף אחד לא דורש ממך יותר ממה שאתה יכול. אתה משתדל להיות אדם טוב? תהיה בטוח שיהיה לך טוב.

אה כן, אני יודע שככה האמונה אומרתמבקש אמונה

אבל הבעיה שאני מרגיש אחרת, ולא מוצא משהו שיחזק לי את האמונה להפך

זה מרגיש אחרתנעה ונדה

כי קשה לצאת מהתפיסה המוכרת והפשוטה שמישהו חיצוני מחליט לי על החיים.

אולי הסברים שכליים הם לא הפתרון, ניסית אולי ללמוד קצת ספרי אמונה וביטחון? בגן האמונה של הרב שלום ארוש או אמונה ברורה של הרב שי שמח (יפה ממש!!)

אני לא בטוח שזאת הסיבהמבקש אמונה

פשוט ממישהו שטוען שבכל צרתך לו צר והוא שומע תפילה וכו' אתה מצפה לטיפה יותר עזרה.. אחרת למה שאני אאמין לזה.

אם אני אקבל את זה בסבבה שמישהו מחליט לי על החיים, עדיין תישאר השאלה: מניין לי שהוא אוהב אותי אישית ודואג לטובתי?

דווקא קראתי הרבה ספרים, של הרב ארוש ועוד, אבל לא ראיתי מישהו שטרח להוכיח שהקב"ה אוהב כל אחד ואחד.  או שההוכחות די חלשות, או מתייחסים לזה כמובן מאליו

...נעה ונדה

ושוב, אתה חוזר לטעון שיש מישהו (חיצוני) ששומע את התפילה שלך ואמור לעזור לך. אף אחד אחר, מנותק ממך, לא מחליט לך על החיים. לכן מה הוא רוצה או לא רוצה זה לא רלוונטי.

רגע, את אומרת שהקב"ה לא זה שעושה לכל המעשים?מבקש אמונה

אז לא הבנתי אותך קודם בכלל..

את בכלל אומרת שלא הוא רופא חולים? לא הוא גואל את מי שצריך? לא הוא מפרנס? 

וכו' שאר הדברים...?

אם באה צרה זה לא ממנו? ואם צריך ישועה זה לא יבוא ממנו?

...נעה ונדה

מי שמרפא את האדם, גואל ומפרנס אותו וכולי - זה לא מישהו שנפרד ממנו, זה הוא בעצמו!! הצרות נגרמות לנו רק בגלל עצמנו וגם הישועות. עכשיו מה אני כופרת? לא ח"ו, אלא תקרא את הציטוט שהבאתי כאן - סרטים בראש כשאני מתפלל | ערוץ 7. אולי זה קצת לא פייר ולא נכון מצידי להפיל עליך רעיון כ"כ עמוק בכמה מילים ולצפות שתבין. העניין הוא שה' לא נפרד ממנו, אנחנו גילויים אלוקיים, ה' מנהל את העולם באמצעותנו - אנחנו ניצוצות שלו ואנחנו השליחים שלו לפעול בעולם. עכשיו זה לא אומר שאנחנו זה זה ה'. ה' הוא אינסופי. לא מוגבל. לכן הוא גם יותר מזה, כמו שאומר הרב קוק בציטוט השני בחתימה שלי..

אוקיי. אז זה לא הפירוש של הרעיון העמוק במחילהמבקש אמונה

הקב"ה הוא זה שעשה עושה ויעשה לכל המעשים. 

אנחנו כחלק אלוק ממעל רק יכולים ע"י תפילה ומעשים (והשתדלות) לעורר את הרצון למעלה שיוליכו אותנו בדרך שבה רצינו ללכת.. להוריד שפע או לקלקל אותו. 

(עייני בספר נפש החיים)

בכל מקרה אם תצטרכי ישועה או כל דבר אחר זה יהיה תלוי אך ורק ברצון שלו

...נעה ונדה

ומי זה, מה זה הקב"ה? לא משהו נפרד ממנו.

הוכחות? בבקשה (מתוך בסוד התפילה של הרב ראובן פיירמן, להרחבה פשוט עיין שם).

1. מהר"ל, גבורות השם סט: "... ואל יעלה על הדעת שהנמצאים הם דבר זולתו שם היו נחשבים דבר זולתו אם כן הוא יתברך ח"ו יחסר דבר שהנמצאים זולתו, אבל אין הדבר כך כי כל הנמצאים שבים אליו באמתת מציאותו וכל הנמצאים אפס זולתו..."
2. עיין מורה נבוכים ג נא.
3. עיין הכוזרי מאמר רביעי ג, ראה שם את פירושו של קול יהודה על הכוזרי.
4. ספר שיחת מלאכי השרת ליקוטים [תנחומא ס"פ משטים] ד"ה ועוד: "ועוד יש לפרש ענין שיתוף שמו רומז אל יכולת השידוד והשתנות השם. והיינו שאינו כח קבוע וקיים בפני עצמו רק כח השי"ת משתתף עמו. וכח השי"ת הוא כח השידוד כי השי"ת הוא בעל הכחות כולם וא"כ אין שום כח נפרד בו בפני עצמו שהרי הוא אחד יחיד ומיוחד וכולם כלולים אחד. ולכך כאשר כחו חוזר למקורו שהוא כח השי"ת שמשותף בו שם כל הכחות כלולים כאחד ואינו כלל כח מיוחד".
5. נפש החיים ג ב: "אדון כל ית"ש הוא מלא את כל העולמות... עד שתוכל לומר שאין כאן שום נברא ועולם כלל רק הכל מלא עצמות אחדותו הפשוט ית"ש".
6. אורות הקודש ח"ב עמ' שצה: "קושי גדול יש בהציור של השגת אלקות ויחוסה להעולם ולכל הנבראים כולם, על פי הציור של ההויה האלקית מחוץ לההויה של העולם, אז נרצה הדבר כאלו איזה הצלחה עמדה, שהאלקים יהיה בחיובו המאושר מהכל, וכל הנבראים הם החסרים, ממניעת הצלחתם, להיות כאלקים. ומפני זה יש נטיה בנפש להציור של האחדות הכוללת, המכרת רק את האלקות, ויודעת גם כן שכל גילוי פרטי איננו ענין האלקות, כי אם הכל, ומקור הכל, ומה שהוא למעלה למעלה מזה. אבל מה שמחלק את הגילוי הפרטי המאלקות, איננו ענין של אמת מצד עצמו, אלא סמיות עינים שלנו גורמת כן, שאיננו מכירים כי אם את הפרטיות".

זה מוכיח שהוא שולט בהכל... לא שאנחנו שולטים כמותומבקש אמונה

בבקשה, די להתייחס אלינו כ2 דברים שונים!!!נעה ונדה

את חושבת שיש לך יכולות של אלוקים?מבקש אמונה

שאת לא צריכה שהוא יעזור לך אלא את יכולה להושיע את עצמך מכל צרה?

(או אולי גם את כל עם ישראל)

לא מבין מה את רוצה.

נפש החיים בעצמו בשמו דיברת אומר: 

נכון.. זה אומר שאפילו התנועות שנראה לנו שתלויות בנו זה הוא.. הכל הוא

הדיון הזה הפך למוזר.. לא יודע מה הולך כאןמבקש אמונה

...נעה ונדה

אני לא מתכוונת להגיד שיש לי את היכולות של אלוקים ואני יכולה לעזור לעצמי בלעדיו, או שאני שולטת כמותו. כל האמירות האלו מחלקות ביני לבין אלוקים. תבין, אני חלק ממנו כפשוטו. כלומר ה' פועל בעולם באמצעותנו, אנחנו ה"ידיים" שלו. אנחנו חלק אינטגרלי ממנו. זה לא שיש אותו ואותנו, יש רק אנחנו.

זה לא אומר שה' זה רק אנחנו, כאילו אנחנו זה זה אלוקים, אלא שה' זה משהו הרבה יותר ממה שאנחנו מסוגלים לתפוס, אבל עולם החומר, אנחנו, לא נפרדים ממנו. אנחנו חלק ממשי מהגודל הזה.

כותב ר' נחום מצ'רנוביל: "ידוע שהקב"ה ברא העולם יש מאין, כי הקב"ה נקרא 'אין' – דבר שאינו מושג. וקודם בריאת העולם היה רק אינסוף בלתי מושג ונקרא 'אין' ונצטמצם בגבול ובדבר שהוא בעל תכלית, ונקרא יש" (מאור עיניים, פרשת קדושים). כלומר - ה' לא ברא משהו שנפרד ממנו, אלא משהו מתוכו ממש.

כמו שאומר המדרש: "הוא מקומו של עולם ואין עולמו מקומו" (בראשית רבה סח ט), וכמו מה שכתוב בתיקוני הזוהר קכב ב: "לית אתר פנוי מיניה" (אין מקום פנוי ממנו). זאת אומרת אין מקום שהוא לא ה', שה' "פנוי", נפרד ממנו.

דרך אגבנעה ונדה

אני מקווה שקראת בעיון את הציטוט מאורות הקודש ח"ב עמ' שצה שהבאתי כאן - סרטים בראש כשאני מתפלל | ערוץ 7. הרב קוק מסביר את זה הרבה יותר טוב ממני.

אוקיי. אבל לרעיון הזה אין נפקא מינה כאןמבקש אמונה

לדעת כולם הוא שולט בעולם והוא מחליט מה יקבל כל אדם ולכן כשאנחנו צריכים משהו אנחנו מתפללים לקבל אותו כי אם נקבל שפע או לא תלוי ברצון שלו. 

אנחנו חלק ממנו זה לעניין אחר

הוא שולט והוא מחליטנעה ונדה

אתה שוב חוזר לתפיסה המחלקת... אנחנו ה"ידיים" של ה' במציאות.

ואני חוזרת למה שאמרתי בהתחלה - כגודל השינוי שאנחנו נעבור בתפילה כך יהיה גודל השינוי במציאות. המציאות מגיבה לנו בהתאם אלינו. אם נשתנה לטובה, המציאות תגיב באופן חיובי, ולהיפך.

זה לא שמישהו מקשיב לך ומחליט אם לפרגן או לדחות את התפילה, זאת פשוט תגובה מוכרחת.. סיבה ותוצאה. פשוט.

הממ... זה לא נכון לפי מה שאני קראתי.מבקש אמונה

אשמח שתביאי הוכחה מפורשת למה שאמרת..

כי בכל הספרים שקראתי כתוב שהקב"ה כן שומע, וכן מקשיב, ויש מקרים שאדם לא קיבל למרות שיכל לקבל לפי השינוי שעבר (כמו משה רבינו שרצה להיכנס לארץ) ויש מקרים שאדם בנידוי למעלה וכו'

ולא סתם אנחנו אומרים "יהי רצון מלפניך"

...נעה ונדה

אוקי אז תקרא בבקשה את הספר בסוד התפילה של הרב ראובן פיירמן ותחזור אלי עם מסקנות.

או שתלמד קצת ישירות מתורת הרב זצ"ל..

מאיפה לי הספר הזה..מבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ה בתמוז תשפ"ב 11:20

אז הוא מוחק את כל מה שכתוב?

אם קראת אז בטח תוכלי להסביר 

אגב, מי זה ראובן פיירמן? 

אני אצטט לך קצתנעה ונדה

אנחנו ה"ידיים" של ה': "ע"כ הוא [האדם] נעשה באמת שותף להקב"ה במעשה בראשית, שותף קבוע שכל שיחו ושיגו וכל מעבדיו המה סובבים על יסוד השלמת המציאות בשכלולה" (עין איה שבת ח"א, פרק א פסקה ט).

כל פעולה משפיע על המציאות כולה: "הננו רואים את התכונה האורגנית של המציאות החומרית והרוחנית. בבטחה יכולים אנו להשקיף על היחס הכללי של הכל, וממילא על הפעולה שהכל מתפעל מן הכל, והכל פועל על הכל. אין לנו אטום גשמי, ולא שרעף רוחני, שאיננו פועל ונפעל על מלא ובמלוא כל" (אורות הקודש ח"ב עמ' שנה).

אופן פעולת התפילה: "שתי שיטות הן לערכה של התפילה, השיטה המיסטית, והשיטה הרציונלית. הראשונה מבארת את קשר העולם עם האדם ועם תנועותיו כולן, ומראה בעליל שהבעת הרצון הנפשי של האדם, בהתדבקו בא-להים, הרי היא פועלת ויוצרת, מתוך המעמד הרוחני, עלילות רבות ערך בההוויה בכללה, וממילא באה הפעולה לטובה בהנוגע לחלקו של האדם ומבוקשיו. השיטה הרציונלית אינה מכרת את הסתרים הנפלאים הללו, והיא מכנסת את התפילה כולה לתוך המערכה המוסרית, הפסיכית [=נפשית], הפיוטית. האדם יתרומם על ידי ציורי תפילתו, נפשו תזדכך, מידותיו יתעלו. התוכן המוסרי הוא בוודאי אחוז עם הגורל של האדם. בההטבה המוסרית, יוטב הגורל" (שמונה קבצים א רפב).

ובמקום נוסף: "המכוון, שהוא פועל לשנות את עצמו לטוב, וע"י היחס שעצמות הווייתו משתנה, משתנה כל הערך של כל ההוויה אליו לעילוי ולטוב, כי ההוויה כולה מתפעלת [=נפעלת] מאחד מחלקיה הרוחניים בייחוד. וכל מה שהתוכן הרוחני המביא את החליפות [=השינוי] הוא יותר נעלה ויותר כללי, כן השינויים הם יותר עצומים ויותר פועלים בשפעת טובתם. זהו העובד בכוונה הראויה שהנפש מתמלאה ממנה והעולם מתברך" (שמונה קבצים א תרסד).

דרך אגב, לא סתם שם ה' מורכב מאותיות הויה...

עדיין הכל זה מתנת חינם כי הקב"ה רצה להביאמבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ה בתמוז תשפ"ב 11:47

אני לא רואה שהוא אומר שאין מי ששומע והכל זה רק שינוי ותוצאה. (וטוב שכך)

הרי כשאנחנו מקבלים משהו טוב אנחנו מודים לקב"ה - לא לעצמנו

לחשוב ששינוי גורם תגובה מוכרחת שיבוא שפע

זה כמו שהילד שלך יחשוב שכשהוא אומר בבקשה להורים שלו הוא מכריח אותם להביא ובעצם הם בכלל לא משנים כאן... 

את מבינה כמה זה מצחיק או מעליב כלפיהם.   

זה שהקב"ה נחמד וקבע שמי שעשה את השינוי הנדרש יקבל את מה שביקש (לא בהכרח אגב, שוב)

זה לא מוציא אותו מהתמונה שהוא שומע ומקשיב ומחליט להביא בגלל רחמים ולא כי הוא חייב 

...נעה ונדה

שוב ושוב אתה חוזר לתפיסה הישנה והמוטעית שיש את ה' ויש אותנו. הכל אחד!! אנחנו חלק ממנו.

אנחנו מודים לקב"ה - אנחנו מודים להוויה כולה, למקור שלה ולמה שמעליה (כמו שאומר הרב בציטוט השני בחתימה שלי). אנחנו מכירים בטוב ובשלמות שאנחנו חלק ממנה, ואסירי תודה על כך.

המשל לא זהה לנמשל כי הילד הוא מנותק מההורים שלו.. הוא לא הם.

וזה כן בהכרח. אם לא ראינו תגובה בפועל זה אומר כנראה שהשינוי הנפשי שעברנו בתפילה לא היה עוצמתי מספיק כדי שיגרום לשינוי במציאות שהתפללנו עליו ("וכל מה שהתוכן הרוחני המביא את החליפות [=השינוי] הוא יותר נעלה ויותר כללי, כן השינויים הם יותר עצומים ויותר פועלים בשפעת טובתם").

הזעזוע שלך מובן מאוד אומר הרב: "מתקופה לתקופה הולכת ומתבררת התערבות של אמונת הייחוד הטהורה עם מחשכי ההגשמה, ובכל פעם שחלק ידוע מההגשמה נופל - נדמה כאילו האמונה נופלת, ואחר כך מתגלה שלא נפלה האמונה כי אם נתבררה" (מאמר יסורים ממרקים).

להגדיר את א-להים כמשהו נפרד מהעולם, זאת הגדרה. היא תוחמת את א-להים אל מחוץ לעולם, א-להים בתפיסה הזאת הוא חסר. וזאת הגשמה, זאת אליליות רוחנית בלשונו של הרב.

והציטוטים המודגשים בהחלט אומרים ש"הכל זה רק שינוי ותוצאה".

מחילה אבל חז"ל לא מסכימים עם כל זה.מבקש אמונה

כבר הסברתי מה זה אומר שאנחנו חלק ממנו וזה לא קשור לזה שהכל ממנו וברצונו ובמתנת חינם 

הפרשנות פה מוטעית לגמרי לגמרי.

לא הזדעזעתי.. זה פשוט טעות לפי כל דברי חז"ל שתפתחי. חיוך

אם בא לך תפתחי שרשור עם הרעיון הזה ונראה מה יגידו

אין לי ראש כרגע לחפש ציטוטים. אולי אחרים יביאו. אני פורש בכל אופן חצי חיוך

בכל מקרה, מעריך את הניסיון לעזור לי מבקש אמונה

הכל ממנו וברצונו אבל זה לא סותר..נעה ונדה

אין כאן שום פרשנות שלי, אני רק מנסה להסביר את דברי הרב המפורשים.

טוב, חבל. לא ראיתי התייחסות אמיתית מצידך לרעיון הזה, רק חזרה על טענות שלא טענתי שהם לא נכונות.. זה נובע לדעתי פשוט מחוסר הבנה של הרעיון.

ניסיתי.

העניין הוא שאצל חז"ל במפורש זה כן סותרמבקש אמונה

אני לגמרי מתייחס ברצינות לדברים וזה מה שאני אומר:

לפי חז"ל מפורש שכשאדם מתפלל הקב"ה כן שומע וכן מקשיב וכן מחליט אם לתת או לא לתת.

לכן אין לי מה לבנות על רעיון - עמוק ככל שיהיה - אם הוא מנוגד לתורה וחז"ל

כנראה שהרעיון לא נכון אפאטי

...נעה ונדה

אמרתי שה' לא שומע ולא מקשיב? לא, רק הסברתי מחדש מה/מי זה ה' ומתוך כך מה זאת התפילה.

כל הדברים הקלאסיים שאנחנו מכירים - שאנחנו מתפללים לה' ושה' נענה או לא לתפילות, רלוונטיים גם בהסבר החדש, רק שהוא מדייק אותם יותר. שלא נחשוב שעבודת ה' משמעה הכנעת עצמי והכוחות שלי או תלותיות בגורם בעל אינטרסים זרים.

ההסבר הזה הוא לא שלי. הוא מפורש בדברי הרמב"ם, המהר"ל, ר' חיים מוולוז'ין, הראי"ה קוק ועוד, וגם בקבלה.

טוב, קצת קשה לי להשאיר את התגובות שלך בלי מענה כי כל כך חשוב לי לדייק את הדברים, אבל בזה סיימתי להתדיין כאן על הנושא. הלוואי שבע"ה תמצא את התשובה המדויקת לך שתעזור לך בעבודת ה'. בהצלחה

לית אתר פנוי מיניהekselion

* הרב ראובן פיירמןנעה ונדה

רב במצפה יריחו, כוכב יעקב, מכון מאיר וכו'

אני שותף לדעתךultracrepidam

לגבי הרב ראובן פיירמן - https://www.yeshiva.org.il/wiki/index.php/%D7%94%D7%A8%D7%91_%D7%A8%D7%90%D7%95%D7%91%D7%9F_%D7%A4%D7%99%D7%99%D7%A8%D7%9E%D7%9F

אתה יכול גם למצוא שיעורים שלו, יש הרבה

הייתי אומר "ותמצא נחת" אבל כנראה הגישה שלו לא מביאה לך הרבה נחת..

הייekselion

זה נכון שהוא שולט ומחליט, אבל הוא גם בחר להגביל את עצמו מעצם זה שהוא ברא את העולם.

והדוגמא הכי טובה לזה היא חופש הבחירה אבל זה נושא אחר.

אנחנו לא מתפללים כדי שהשם ישתנה או יעשה משו בישבילנו

אנחנו מתפללים בישביל לעזור לעצמנו. ואנחנו מודים להשם על זה שהוא נותן לזה יד.

בשורה תחתונה תפילה אמורה לשנות אותך לא אותו.

לא אמרתי אחרתמבקש אמונה

אבל היא טוענת שהוא לא שומע תפילות ולא מחליט אלא קבע מערכת של תן וקח

ובעצם אנחנו משפיעים ולא אמורים לשכנע אותו להשפיע כי הוא בכלל לא מקשיב לתפילות. 

כמו מכונת פחיות.. 

לא בטוח שלזה היא התכוונהekselion

וגם אם כן, זה לא אמור להוות בעיה מאחר שהמערכת הזאת פותחה על ידו.

אבל זה נוגד את חז"ל.. את התורה בכללמבקש אמונה

שמה?ekselion

תסביר למה זה בעייתי ותן מקורות.

אני לא כ"כ בקיא בנושא הזה אבל אשמח אם תסביר לי מה ככ חמור כאן

להגיד שהקב"ה לא שומע תפילה ולא מחליט?מבקש אמונה

וזה רק מערכת של תן וקח שפועלת אוטומטית שהוא השאיר לפעול?

לא יודע אם זה חמור, אבל ברור שזו טעות

אני פשוט עסוק כרגע אין לי זמן להביא מקורות אבל זה אמור להיות ברור שזה לא נכון

ידוע שתפילה זה לעורר רחמים, שהקב"ה שומע תפילה.. זה הכי בסיסי שיש

תפתחו שרשור על זה. בטח יהיה מי שיענה בהרחבהמבקש אמונה

מסכיםekselion

רק מעירהנעה ונדה

שה' בחר להנהיג את העולם באמצעות מערכת חוקי טבע מאוד ברורה.

ע"פ הרמב"ם חוקי הטבע הם הם הראיה לגדולת ה' ולא השבירה שלהם.

בכל אופן, זה לא מה שטענתי שה' קבע מערכת של תן וקח. ולא נכנס לזה שוב

נפש החיים בעצמו בשמו דיברת אומר:נעה ונדה

"עד שתוכל לומר שאין כאן שום נברא ועולם כלל רק הכל מלא עצמות אחדותו הפשוט ית"ש".

ובלי קשר לתפילהנעה ונדה
עבר עריכה על ידי נעה ונדה בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ב 13:04
עבר עריכה על ידי נעה ונדה בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ב 13:03

איך אנחנו יודעים שה' הוא טוב? ראיתי פעם בשיעור של הרב חגי לונדין שאנחנו רואים שביסוד החיים שלנו עומדת שלמות. אין מושלם בעולם נכון? אז למה אנשים כל הזמן מדברים על שלמות? מאיפה השאיפה התמידית הזאת לשלמות? כי השורש של כולנו הוא השלמות האינסופית.

אומר הרב קוק: "וכשתביעת האורה באה עד הנקודה היותר גבוהה אז מתחלת היא לשאוב שפע אור גדול מהמאור הגנוז שיש בקרבה פנימה, ומתוך תוכה מתגלה לה שהכל שואב אור ממקור היותר עליון, ושהעולמים כולם וכל אשר בהם אינם כי אם גילויים שהם נדמים לנו כעין ניצוצות פרטיים מהתגלות האורה העליונה, אבל כשהם לעצמם הם כולם חטיבה אחת, התגלות אחת, שבה כלול כל היופי, כל האור, כל האמת וכל הטוב. הגלויים הללו הולכים הם במהלכם ומתעלים, הולכים ומתבלטים לעיני כל שהם באמת הנם גילויים של כל הטוב" (צימאון לאל חי).

מה אבל יש גם רע בעולם? טוב אז הוכחנו שקיימת שלמות. אבל מה, שלמות אינה שלמה בלי התאחדות ההפכים - כלומר לדוגמה, הזמן אינו שלם בלי העבר והעתיד. אז גם הטוב אינו שלם בלי הטוב הנסתר המשלים. וברגע זה גיליתי שאין לי הוכחה. כמו שאפשר לקרוא לרע - טוב נסתר, אפשר גם לקרוא לטוב - רע נסתר. @ekselion , @נשמה כללית, אפשר עזרה?

...ekselion

לא הבנתי הוכחה לגבי מה?

שה' הוא טובנעה ונדה

מגיבekselion

רוע נובע מחיסרון. 

אם יש אלוה והוא מעבר לאינסוף והוא מושלם.

אז לא ייתכן לומר שקיים אצלו צורך מסוים.

לכן גם לא שייך לייחס אליו תכונות אנושיות @מבקש אמונה

אלוהים ברא את האדם כדי להטיב לו.

האדם הוא חסר, תחושת ההטבה תורגש רק כאשר יש חיסרון.

לכן אלוהים ברא את האדם חסר בישביל שהוא יכול להתענג על השם.

וואי חכם! אהבתי ממש. תודהנעה ונדה

את יכולה להתקיל אותיekselion

עם שאלה שכנראה שאין לה תשובה

(לפחות לא כזאת שאנחנו מסוגלים להבין באמת)

אבל אם תצמדי לכלל שהשם הוא השלימות אז השאלה הזאת גם לא אמורה להטריד אותך יותר מדיי

אם נחפש מספיק טוב - נמצאנעה ונדה

אני בטוחה בזה.

ואני לא מדברת על הטעם למצוות פרה אדומה...

התכוונתיekselion

שבעקבות מה שכתבתי כאן סרטים בראש כשאני מתפלל | ערוץ 7

היית יכולה לבוא ולשאול 

- טוב אבל אם השם ברא אותנו זה אומר שהוא רצה לברוא אותנו והרצון זה כביכול גילוי של חיסרון

ובאמת השאלה למה השם ברא אותנו היא ארוכה מארץ מדה ורחבה מני ים.

לגבי איך יש לה' רצון יש לי תשובהנעה ונדה

ואני לא נכנסת ללמה ה' ברא אותנו...

זאת שאלה שהתשובה עליה אולי מעניינת, אבל אפשר לחיות בלעדיה כל עוד אנחנו משתדלים ללכת בדרכיו ולקיים תורה ומצוות מתוך אמונה בצדקתם.

אבל כל זה רק הקשים שכליים בלי שום הוכחה במציאותמבקש אמונה

זה לא כזה משכנע...

מאיפה אני יודע שאין בו קצת רוע

ואם אין לו צורך, למה שיאהב אותי דווקא. 

על עשו הוא אמר שהוא שונא אותו, מאיפה אני יודע אם לא גם אותי משום מה

וכו' וכו' 

...ekselion

איזו הוכחה במציאות אתה מחפש 

ליישות בלתי ניתנת להשגה..?

רוע וגם אהבה נובעים מצורך/חיסרון

אין את זה אצלו.

אני לא מנסה להשיג אותו אלא מחפש ביטוי לאכפתיותמבקש אמונה

אהבה מתבטאת במעשים - אחרת זה לא אהבה.

לדוגמא בברכות קריאת שמע אתה מוכיח לעצמך שהוא אוהב אותך ממה שכתוב בברכה "אהבת עולם"

אבל עדיין לא ברור לי אולי אכפת לו רק מהעולם הבא ולא אכפת לו שאני סובל כאן 

...ekselion

ביטוי לאכפתיות זה עצם הקיום שלך.

בכל רגע ורגע יש מיליוני ניסים שמניעים את המכונה הזאת שנקראת גוף האדם שהנשמה שלך שוכנת בתוכה. 

מאחר שהוא מושלם ויש לו מה שנקרא "רצון להטיב לנבראיו" 

אזי לא שייך לחשוב שיש לו מניעים אינטרסנטים/נקמניים. שנובעים שוב- מחיסרון בשורה תחתונה.

"

אבל עדיין לא ברור לי אולי אכפת לו רק מהעולם הבא ולא אכפת לו שאני סובל כאן"

זה מעט דומה לטענה של הפילוסופים שסברו שיש בורא אבל הוא לא משגיח. 

גם זו טענה דיי מגוחכת כי היא נובעת מההנחה שלקב"ה "אין כח להתייחס לדברים קטנים" 

כמו אם בן אדם נטל ידיים או לא. אז על אותו אופן אפשר לשאול מה בישביל הקב"ה זה דבר גדול ומה דבר קטן? רב שלומד תורה זה דבר גדול? עליו הקב"ה כן מסתכל? או אולי יצירת גלקסיה חדשה בישבילו זה דבר גדול וכדור הארץ סתם קטן ולא מעניין? ובגלל זה הוא לא משגיח שם.

אם ככה אז הוא ניקח את גלקסיית שביל החלב ואת הנמלה שמטיילת לידך עכשיו 

ונשווה אותם לעומת הקב"ה מי מהם יותר קרוב אליו? מי צריך יותר תשומת לב? לגלקסיה אין עדיפות על הנמלה הזאת כי כולם כאין וכאפס לעומת הקב"ה. לכן לא שייך לעשות את ההשוואות האלו.

ולכן הטענה שהקב"ה לא משגיח על דברים קטנים היא מטופשת כי אין מידה ביחס אליו.

מלוא כל הארץ כבודו, הוא נמצא בכל פרט ופרט. אז כן גם אכפת לו מהעולם הזה שאתה חיי בו, ולפי הנ"ך וחז"ל דווקא העולם הזה יותר "אקטואלי" עבורו מאשר מה שתעשה בעולם הבא.

ממ.. מה אני אגיד, לא כזה משכנעמבקש אמונה

כי זה שהוא מקיים אותי זה אומר שאכפת לו שאני אהיה קיים - זה כן.

אבל מאיפה אני יודע שאכפת לו שיהיה לי טוב, שהוא רוצה את התפילות שלי שהוא רוצה לעזור לי.

גם את אלו שהוא שונא הוא מקיים באלפי ניסים.. יש לו סיבות וזה לא קשה לו

לא אומר שהוא לא משגיח, או אין לו כוח להשגיח

אבל לדוגמא כמו שרק נחמן אומר שעל הגויים הוא לא משגיח כמו על ישראל

אז אתה רואה, הוא יכול להשגיח אבל זה לא אומר שהוא עושה את זה בהכרח

אני אקרא את זה אחרי שתעני לי על השאלה למעלה מבקש אמונה

מה העניין לדון אם "ה' הוא טוב"

אם את כותבת שאין בכלל מישהו ששומע תפילות ואמור לעזור  - את בטח יודעת שזה נגד כל התורה וחז"ל. 

יש לי תשובהנעה ונדה

קרדיט ל@קונז שעזר לי להגיע אליה

אז ככה. רוב ככל בני האדם הם בעלי שיפוט מוסרי, כלומר קיים מוסר בעולם. ה' הוא מקור המחויבות שלנו למוסר (ואת זה מוכיח הרב ראובן פיירמן במאמר יפה - יחסי דתיים חילוניים), ולכן זה מוכיח שה' הוא מוסרי.

לדעתי הויכוחים התיאולוגים האלוekselion

דיי מיותרים

אחרי שמפנימים את ההנחה שהקב"ה חייב להיות מושלם.

כשיש לך את זה ביד, אתה כבר מבין שכל השאר לא רלוונטי כל המידות והתכונות שכתובים בתנ"ך 

בתכלס בתכלס זה לא באמת. זה רק בישביל להמחיש לבן אדם שיש לו צורת מחשבה מוגבלת מחומר. דברים מסוימים. "דיברה תורה בלשון בני אדם"

לחשוב האם הקב"ה באמת אוהב אותי או לא בפועל זה לא רלוונטי כי זה לא קיים אצלו.

אני יודע שזה דברים קשים לעיכול. אבל אחרי שתפנים שהוא תכלית השלימות אז תבין שכל האנשה הזאת לא רלוונטית אליו.

זה לא תיאולוגיה.. אני מחפש את השורה התחתונהמבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ב 14:40
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ב 14:13

איך הגיעו למסקנה שהקב"ה חייב להיות מושלם (ברחמנות וכו')

והוא באמת שומע תפילות ורוצה לעזור ומרחם וכו' זה התוצאה הסופית ולכן זה מה שכתוב בתנ"ך

איך תקרא לזה בעומק זה לא אכפת לי

כיekselion

זה פשוט אבסורד לחשוב של-ישות שיצרה את הכל 

יהיה חיסרון.

לא יודע למה זה כל כך אבסורד.. ולמה אתה קורא חיסרוןמבקש אמונה

אם שנאה או התעלמות לדעתך זה חיסרון, הרי הוא אומר בעצמו "את עשו שנאתי"

או שהגוים בעיניו "כמר מדלי וכשחק מאזניים נחשבו" 

שלא אכפת לו מהם

משמע שיש אצלו מצב כזה משום מה.. 

דיברה תורה בלשון בני אדםekselion

יש לך גם פסוקים מפורשים שיש לו אף ואוזן.

המון מהפסוקים בתורה נועדו להמחיש לנו דברים מסוימים שאנחנו לא יכולים לתפוס ללא המחשה.

אחי זה לא משנה.. זה סתם להתפלפלמבקש אמונה

זה לא משנה איך תקרא לזה..

אם אתה טוען שאכפת לו ממישהו - בגדול זה אהבה

אם מהשני הוא מתעלם ולא שומע את התפילות שלו - בגדול זה שנאה

אגב, אני חושב שזאת טעות להגיד שזה רק לשון בני אדם

כי דווקא למי שאין לו חיסרון יש לו אהבה אמיתית

...ekselion

לך זה נתפס כשנאה כי זה מה שאתה מכיר ביכולת ראיה המצומצמת שלך.

כל מערכת השכר ועונש בנויה ע"י מנגנון  של צדק. 

להגיד שהשם מתעלם מאנשים מסוימים

זה לומר במילים אחרות שהקב"ה קטנוני אם מישו כי הוא לא הניח תפילין אז זה העליב אותו.

ועכשיו כעונש הוא ברוגז ולא מקשיב לתפילות שלו.

אם זה נראה לך הגיוני לחשוב על ישות מושלמת אז תפאדל באמת שאין לי מה לומר לך על זה

על פי צדק באמת ראוי להתעלם ממני..מבקש אמונה

אבל לא יודע,

גם מהגוים הוא די מתעלם למרות שיש ילד שהרגע נולד עוד לא עשה רע.  לא יודע מה החשבונות שלו

אגב לא מדויקאחו
יש רשימה של אנשים שזכו להיכנס לגן עדן בחייהם - נראה לי זה בדרך ארץ רבה, באופן מפתיע הרוב גויים - חירם מלך צור, עבד מלך הכושי
אני מדבר על השגחה.. לא על שכר ועונשמבקש אמונה

הגר וישמעאל קיבלו מלאךאחו
הגויים מונהגים על-ידי הנהגה כללית ב99.9% המקרים כי זה מה שנצרך לפי התוכנית של העולם בניגוד לעם ישראל שהם לא לגמרי תחת ההנהגה הכללית
למה העולם נברא באופן כזה? שאלה מצוינת מתאר לעצמי שגם לזה יש תשובה
בדיוקekselion

אתה לא יודע מה החשבונות שלו

לכן מיותר להתפלפל בזה

אתה לא יודע מי היה הילד הזה

כמו המדרש המפורסם עם משה והילדים שהמצרים התעללו בהם

בכל מקרהמבקש אמונה

לא יודע איך אני ניגש לתפילה בהרגשה שהוא רוצה לשמוע אותי...

הטענה שהוא מושלם לא עוזר לי. זה לא משהו שנכנס ללב אתה מבין..

אפילו משה רבינו כשחשש ללכת לפרעה כי הוא מגמגם, הקב"ה לא ענה לו אל תפחד מה אתה לא יודע שאני כל יכול?!  הוא הזכיר לו את הניסים שהוא עשה לו שהוא ראה בעצמו (כמו שכתוב ברש"י)

אז גם אני צריך כאלה ראיות

באסה לשמועekselion

מקווה שתצליח למצוא את האמת

והיא תתיישב לך על הלב

כן, באסה לגמרימבקש אמונה

אמן! תודה אחי

מה זה אהבה אמיתיתאחו
מה ההגדרה של אהבה בשבילך?

ביחס לתפילות - רבי עקיבא המשיל לבת חצופה ובת אהובה שלחצופה האב נותן ישר כדי שלא תטריד אותו ולאהובה לאחר זמן כי הוא שמח לשמוע אותה

אבל גם בלי זה, בלי ללכת סחור סחור, מה התשובה שאתה רוצה? שה' שונא אותך ולא סובל אותך כי הוא לא עונה לתפילות שלך?
אהבה כמו שאתה מבין.. אין לי דרך טובה להגדירמבקש אמונה

יש להפריד בין הדיון על ה' בעצמואחו
דלית מחשבה תפיסא בה כלל לבין מידותיו שבוודאי מידותיו הן רחום וחנון ארך אפיים כו'.
הדיון על ה' בעצמותו - אם הוא שלם או ששייכים אליו מושגים כמו אהבה או שנאה - מיותר כי אין לנו שום השגה בו ואין שום נפק"מ בחקירה הזאת

באשר למידותיו - לקחת את המציאות ואת מילון אבן שושן ולהתחיל לשאול למה מידות ה' לא תואמות למה שאנחנו רואים - זאת לא בדיוק השיטה...
אני לא יודע איזו הוכחה בדיוק אתה מחפש אבל אני יכול להגיד לך שאחרי תאי הגזים אף אחד בעולם לא יכול להגיד שהוא מבין מה זה האל הגדול הגיבור והנורא, ירמיהו ודניאל לא היו מוכנים להזכיר את כל התארים כשבית המקדש חרב כו' אבל אנשי כנסת הגדולה תיקנו לומר את שלושתם למרות שאנחנו לא מבינים איך זה בא לידי ביטוי במציאות
...אחו
ומה בדיוק אנחנו רוצים לקבל שאנחנו לא מקבלים?

אני רוצה להבין קצת יותר לעומק את שורש הבעיה,
כשאני אישית מתפלל אני לא חושב הרבה על אם התפילה שלי תתקבל או לא, למשל מאוד קשה לי בעבודה ואני מבקש שה' יעזור לי, אבל בינתיים המצב נהיה גרוע יותר, בכנות זה לא מטריד אותי מהבחינה האמונית כי אני יודע שהתפקיד שלי זה "לשגר" את התפילה, אם היא תעבוד זה כבר בידי ה' ופה נכנס כבר הביטחון שה' יודע מה הוא עושה בין אם אנחנו אוהבים את זה ובין אם לא.
שמעתי פעם הרצאה של רב חב"דניק שאומר, מה הפשט לבקש, בכלל לא ביקשתי להיוולד, זה לא שאני רוצה להיות פה בכלל שאתחיל עוד לבקש דברים.
כי באמת הנשמה שלנו מאוד סובלת בכלא הגוף, אלא שה' נתן לה שליחות שהיא צריכה לבצע. אז לאמיתו של דבר זה פחות our story אלא HIS-story

עכשיו ביחס לשאלה של האם ה' אוהב אותנו, למעשה לכל השאלות יש תשובה והבעיה היא פחות בשאלה ובתשובה אלא ביחס שלנו אליהן, כתוב בנביא "אהבתי אתכם נאום ה'", אז התשובה היא כן, ומה ההוכחה, ההוכחה היא שה' אומר את זה בעצמו, מה זאת אומרת, לדעתי זה שווה יותר מכל החוויות שאחווה בחיים גם יחד. בימי קדם אנשים הבינו דברים לפי הרשמים השטחיים שלהם בגלל הכלים המוגבלים שהיו להם ולכן גם הגיעו למסקנות שבעינינו נראות מצחיקות, כי לנו יש המכשירים לבחון את אותן מציאויות באופן הרבה יותר אמיתי, לכן באמת צריך לנסות לשפוט את האמת לפי החווייה במקום לשפוט את החווייה על פי האמת והאמת ידועה לנו בתור אנשים מאמינים

ובאמת למרות שאנחנו כאלה קטנים, לה' אין מעצור לאהוב גם את הגדולים וגם את הקטנים, אהבה זה לא משהו שיש ממנו סטוק ואז בשלב מסוים זה נגמר.

והתשובה לשאלה האם הוא מחפש אותנו, היא לא, ועמוק בפנים יודעים את זה, אלא שיש איזשהו קיבעון מחשבתי שצריך לעמוד על תכונתו.

השאלה האמיתית היא איך אנחנו מרגישים ביחס לזה, ומה בדיוק גורם לנו להרגיש ככה.

יש יותר מדי מה להרחיב בנדון, מקווה שיהיה לי זמן בהמשך.
...מבקש אמונה

תשובה: כל דבר שאתה צריך - ולכן אתה מתפלל עליו.

זאת הסיבה שמתפללים אחי, האמונה שאם יקרה אחרת זה לטובה לא סותר את זה.  זה מדרשים זה גמרא מפורשת..

לא סתם כתוב "קוה אל ה' חזק ויאמץ ליבך וקוה אל ה'"  זאת אומרת, אם לא נענית אז תמשיך להתפלל עד שתיענה!! 

משה רבינו התפלל 515 תפילות להיכנס לארץ ישראל ולא סתם זרק תפילה ומה שיהיה יהיה.

אם יש בצורת או כל צרה מתפללים עד שנענים לא זורקים תפילה והולכים הביתה.

לגבי ההמשך, מצטער אבל זה לא משכנע אותי שאוהבים אותי רק כי אמרו לי ככה. אפאטי

(אגב, בכלל כתוב "אהבתי" - שזה בלשון עבר, והקב"ה יודע עברית

כשאומרים למישהו "אהבתי אותך" אתה יודע מה זה אומר...משהו לא ברור כאן)  

בכל אופן אני לא חושב שזאת ההוכחה כי אם כך איך האמינו האבות וכל אלו שהיו לפני הנביא שאמר את זה

אוקיי ומה בדיוק אני צריך?אחו
ואם אני לא צריך כלום היום אז לא צריך להתפלל? ומה זאת אומרת "צריך"? אני צריך כסף או שאני רוצה כסף? אני צריך יישוב הדעת או שאני רוצה יישוב הדעת? ואם אני רוצה משהו ולא מקבל אותו יש בזה בעיה? האם באמת אני צריך לרצות אותו?

התשובות לקושיות הנקודתיות גם הן נקודתיות, לצד אותו "יתפלל ויחזור ויתפלל" יש גם "תוחלת ממושכה מחלה לב", מי שסומך על כוח התפילה שלו שייענה (גם בלי לומר את זה בקול) בסוף מתאכזב, ומה הפשט, ה' לא עונה לתפילות?

בתפילות ציבור השליחות שלנו היא לפעול למען הציבור לכן תפילת ציבור היא שונה באופן מהותי בכל המקורות שמסתכלים בהם, הייתי רוצה להאריך עוד אבל אין זמן כרגע

בעברית של התנ"ך לא כל עבר זה עבר מוחלט אלא יכול להיות גם "הווה מושלם" מה שנקרא
"ונפשי נבהלה עד מאוד ואתה ה' עד מתי, שובה ה' חלצה נפשי" - נבהלה בעבר ועכשיו כבר לא? ככה גם שאר פעלי העבר בפרק

דבר שני לא חסרים פסוקים אחרים ואין צורך להאריך בזה

ביחס לאבות - הם בעצמם היו נביאים אז לא היה צריך נביא שיגיד להם אני מתאר לעצמי

שוב אפשר להקשות עוד ועוד אבל אוקיי התשובה היא אחת, או כן, ה' אוהב אותנו וצריך פשוט להפנים את זה, או שלא וה' לא סובל אותנו, האם זאת התשובה האמיתית?

כל דבר אנחנו צריכים לראות כדי להאמין בו? אם תזכה בלוטו תאמין? ואם תפסיד את כל הכסף אז תחזור בך? ואם באורח פלא תזכה שוב בדאבל לוטו אז שוב? לחוויה האישית שלנו אין השפעה על אם משהו נכון או לא, אם אני אגיד לך שיש כזה דבר גמל צ'יטה בגובה בניין, אם לא ראית ג'ירפה יכול להיות תפקפק אבל לג'ירפה לא מזיז איך אנשים מתרשמים או לא מתרשמים ממנה
לא מבין לאן אתה חותר..מבקש אמונה
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ב 15:00
עבר עריכה על ידי מבקש אמונה בתאריך כ"ג בתמוז תשפ"ב 14:58

מתפללים על מה שצריכים, נקודה. לא הבנתי מה אתה רוצה...

"קוה אל ה'.." זה לסמוך על הרחמים שלו ולכן להמשיך לבקש, לעומת "תוחלת ממושכה" שזה לסמוך שבגלל שהתפללת יפה אתה בטוח תקבל. לא סותר.   

בכל אופן פשוט וברור מהתורה וחז"ל שמתפללים עד שיתקבל ולא זורקים תפילה ומה שיהיה יהיה.

האבות סמכו על הקב"ה עוד הרבה לפני שהם נהיו נביאים.

אני לא אומר שדווקא אם הכל טוב אז מאמינים, אלא שצריך להיות סיבה להאמין שמישהו אוהב אותי ואז אני אסמוך עליו גם בהחלטות הפחות נעימות

אני לא מתעקש סתםאחו

הטענה המקורית היא שלאדם יש כל מיני צרכים (פרנסה, זיווג, בריאות, רוחניות) לכן הוא מתפלל עליהם על־מנת שיקבל אותם.

כאשר הוא לא מקבל אותם הוא צריך לשוב ולהתפלל כדי לקבל אותם.

כשזה לא עובד, ההרגשה היא שמחפשים איך לא להביא לו את מה שהוא מבקש.

עכשיו ראשית צריך להבדיל הבדל עצום בין צורך לרצון, יש דברים שאני צריך ולא רוצה, יש דברים שאני רוצה ולא צריך, ויש דברים שאני רוצה אבל לא בטוח שאני צריך.

ניקח לדוגמה כסף, יש סיפור בגמרא על אחד האמוראים או התנאים שהיה חי בעוני מחפיר, אז הציעו לו מהשמיים לקחת רגל משולחן הזהב שהבטיחו לו לעולם הבא כדי שיהיה לו כסף בעולם הזה, אמר שהוא לא חפץ בכך. אז לכאורה כסף זה משהו שבאמת צריכים, זה מאוד קשה לחיות כשיש דאגות של פרנסה ולא יודעים מאיפה להביא אוכל, אבל מצד שני - אותו צדיק הבין שזה לא נכון לבקש את זה.

זיווג - "שמואל אמר אפילו בט"ב יארס שלא יקדמנו אחר. מחלפה שיטתיה דשמואל תמן הוא אמר אלהים מושיב יחידים ביתה במאזנים לעלות המה מהבל יחד - וכא הוא אמר הכין. אלא שלא יקדמנו אחר בתפילה. אפי' כן לא קיימה." (ירושלמי תענית מ"א ה"ח).

וקרבן העדה שם:

"דרשו בויקרא רבה עד שהן עשויין הבל בתוך מעי אמן הם יחד שמעינן דמה' כבר יצאה הזיווגים:

וכאן הוא אומר דאיכא למיחש שמא יקדמנה אחר ויקחנה:

אלא שמא יקדמנו אחר בתפילה. דתפילה משנה הגזרה. אפילו כן לא קיימה. אם זכה בה ע"י תפילה אינה מתקיימת לו וימות הוא או היא:"

אז יש דברים שאנחנו מתפללים עליהם שלכאורה בעינינו מאוד חשובים או נצרכים אבל למעשה ה' בכוונה מונע אותם מאיתנו. הבעיה האמיתית היא לא זה שה' מונע מאיתנו משהו שלא אמור להגיע אלינו, אלא שבכוח התפילה לפעמים לשנות את המציאות "בכוח" ולהביא משהו שלא אמור היה לבוא.

אז כשאני מתפלל לה' אני כן מבקש שאני אקבל את מה שאני מבקש אבל אני לא מתכוון "להתעקש" איתו, אם זה לא משהו שברור בוודאות שהוא חשוב, ומה בוודאות חשוב? התפילות שתיקנו חכמים, שזה גם ההבדל המהותי בין תפילת היחיד לבין תפילת הציבור.

אפשר להמשיך עם דוגמאות אבל העניין ברור, מישהו יכול לבקש להיות תלמיד חכם גדול אבל ה' יודע שיש לו ראש לביזנס ואם ילך לביזנס יהיה עשיר גדול ויוכל לעשות גמילות חסדים עצומה, ושם הוא נצרך יותר, מישהו יכול לבקש לזכות בלוטו אבל בסוף רק דאגה יצא לו מהכסף שיזכה.

ומה קורה כשמתפללים על חולה ולא עלינו לא נענים? ה' אחראי על המציאות, לא אנחנו, אנחנו אחראים לעשות כמיטב יכולתנו.

עכשיו, שלב אחד קדימה:

חד זמן צרכון מיעבד תעניתא ולא נחת מיטרא.

עבד ר' יהושע תעניתא בדרומא ונחת מטרא, והוון ציפוראיי אמרין ר' יהושע בן לוי לדרומאיי, מחית מיטרא ורבי חנינה עצר מיא מן ציפוראיי.

צרכון מיעבד זמן תיניינות שלח ואייתי לריב"ל א"ל מישגח מרי מיפוק עימן להתענות. נפקון תריהון לתעניתא ולא נחת מיטרא.

עאל ואמר קומיהון: לא רבי יהושע בן לוי מחית מיטרא לדרומאיי ולא ר' חנינה עצר מיטרא מן ציפוראיי, אלא דרומאיי ליבהון רכיך ושמעין מילה דאורייתא ומתכנעין וציפוראיי ליבהון קשי ושמעין מילה דאורייתא ולא מיתכנעין.

מי עליל תלה עינוי וחמא אוירא שייף אמר עד כדון הכין. מיד נחת מיטרא וגדר על גרמיה דלא למיעבד כן תובן אמר מה אנא מימור למרי חובא דלא יגבי חוביה."

לפעמים השפע "נעצר" כי אנחנו לא ראויים, ואין מה לעשות (חוץ מלחזור בתשובה), אי־אפשר לבוא אל ה' תמיד בתלונות, ובסוף אמנם ר' חנינה התפלל עליהם והוריד את הגשם, אבל הוא אמר שזאת פעם אחרונה שהוא עושה את זה, כי זה לא נכון לומר לבעל החוב שלא יגבה את חובו.

אז זאת שוב דוגמה לאיך שאפשר בסוף לקבל את מה שרוצים על־ידי התפילה, אבל זה לא נכון לעשות את זה, כתוב שאם משה רבנו היה מתפלל עוד תפילה אחת היה נכנס לארץ ישראל, אז למה לא התפלל, כי זה לא היה "הוגן", עם כל כמה שצריך להתפלל ולחזור ולהתפלל בסוף אם זה מתקבל או לא זה כבר לא שיקול שלנו.

לכן כוונתי "לשגר" את התפילה היא לא במובן "לזרוק תפילה" כאילו מזלזלים בערכה, אלא שהאחריות שלי בתור יהודי היא להתפלל לפי מיטב הבנתי וכוונתי, והאחריות של ה' היא לעשות עם התפילה הזאת כפי הטוב בעיניו, זה לא נכון להתערב בשיקולים שלו. אם אני מכיר שהתפקיד שלי בעולם זה לעבוד את ה' אני מבין גם שאני צריך לעבוד את ה' עם מה שהוא נותן לי, לא עם מה שהוא לא נותן לי.

לגבי תוחלת ממושכה מחלה לב, רש"י:

"מצפה שתעשה בקשתו על ידי הארכתו סוף שאינה נעשית ונמצאת תוחלת ממושכת חנם והיא כאב לב כשאדם מצפה ואין תאותו באה:"

ככה אני מבין את השאלה המקורית באשכול, אמנם התוס' והמאירי בפירוש השני לקחו את זה לכיוון של התפללתי בכוונה לכן צריך שיענו לי אבל הפשט ברש"י זה שהאדם עסוק כל הזמן בשאלה של למה לא נעניתי, אני חושב שצריך להפריד בין זה שצריך לחזור ולהתפלל לבין זה שחייבים להיענות, משה רבנו בסוף לא נענה, אז בדיעבד מתברר שלא היה טעם בתפילה?

ועוד, ידועים המדרשים הרבים לגבי זה שה' נותן לרשעים כל צרכם כי הוא לא רוצה שיבקשו ממנו דברים, לעומת הצדיקים שמתאווה לתפילתם, כלומר אם הבעיה היא נטו לקבל איזה משהו או לא לקבל אותו, אין צורך בכלל התפילה, אלא עיקר התפילה היא הפנייה והדו־שיח עם ה', והצורך הוא אמתלא בלבד.

ביחס לאהבת ה', סליחה שאני קצת תקיף, אבל זה לא שה' צריך לעשות כל אחד איזה נס פרטי על־מנת שיאמין באהבה שלו (מה גם שזה לא תמיד עוזר), איזו הוכחה בדיוק אנחנו צריכים לאהבת ה'? שתמיד יקשיב לכל התפילות שלנו כולן? שלא תהיינה צרות בעולם?

בתפילת מעריב מברכים "אוהב עמו ישראל", אם זה לא נכון, זאת ברכה לבטלה

ונכון שזאת הסתכלות טכנית מאוד אבל לדעתי אין מנוס ממנה, אם לשפוט את העולם ואת דרכי ההנהגה של ה' לפי ההבנה האישית שלנו, באמת שרחוק מאוד לא נגיע, אבל אם נקבל ראשית את האמיתות שאנחנו מאמינים גם אם לא מבינים שעליהן מושתתת המציאות, ואז ננסה לנתח את המציאות לפי זה, נוכל לחיות חיים נכונים

שה' יסלח לי אבל אני אומר שאחרי השואה אני בספק אם מישהו יכול לבוא ולומר שעל סמך המציאות הנגלית לעין בהיסטוריה האנושית ה' אוהב את עם ישראל

ובכל־זאת זאת האמת, האמת היא שה' אוהב אותנו וכנראה יש דברים שנבין רק בעולם האמת, וזה שזה ככה זה פשוט רצון ה', לא מתוקף תפקידי כאדם פשוט להיכנס לדרכי ההנהגה של ה' בעולם

אוקיי. עכשיו הבנתי אותךמבקש אמונה

אתה צודק, יש לו את החשבונות שלו והוא לא תמיד אמור לתת לי מה שאני רוצה..

אבל אני אשמח להבין למה אומרים שכשאתה ניגש לתפילה זה אמור להיות מתוך ביטחון שה' שומע ומקשיב ורוצה לתת.   אז אולי אני טועה בכלל בכל המהלך 

דווקא בברכת אהבת עולם כתוב גם ההוכחה לברכה:

"תורה ומצוות חוקים ומשפטים אותנו לימדת וכו'"  אבל לא יודע עדיין מרגיש אולי אותי אישית הוא לא ממש אוהב.. סרטים כאלה

אני מבין את מה שאתה אומראחו

סליחה אמנם ש"הטחתי דברים" - בכנות גם לי היו תסביכים כאלה בעבר וזה באמת לא משהו שאפשר לפתור באשכול אחד ב-inn.co.il

בהתבסס על זה שלא כל התפילות מתקבלות ולרוב מסיבות מאוד טובות, באמת אין מה לגשת לתפילה מתוך ביטחון מוחלט בכך שהתפילה הזאת ספציפית תיענה, אלא מתוך אמונה שה' מקשיב לתפילה ויודע מה לעשות איתה ויעזור לנו לפי העניין

ביחס לאהבת ה', אם אנחנו כבר בשוונג של ירושלמי תענית, קבל סיפור מדהים:

"איתחמי לרבי אבהו פנטקקה יצלי ואתי מיטרא נחית מיטרא שלח ר' אבהו ואייתיה שא"ל חמר עבין ההוא גוברא עביד בכל יום מוגר זנייתה משפר תייטרון מעיל מניהון לבני מטפח ומרקד קדמיהון ומקיש בבבויא קדמיהון. א"ל ומה טיבו עבדת א"ל חד זמן הוה ההוא גברא משפט תייטרון אתא חדא איתא וקמת לה חורי עמודא בכיי' ואמרית ליה מה ליך ואמרה לי בעלה דההיא איתתא חביש ואנא בעיא מיחמי מה מעביד ומפנינה וזבנת ערסי ופרוס ערסיי ויהבית לה טימיתיה ואמרת לה הא ליך פניי בעליך ולא תיחטיי א"ל כדיי את מצלייא ומתעניא."

בקיצור נמרץ, חכמים היו מחפשים אנשים צדיקים שיתפללו עליהם בתעניות ציבור, וכל פעם היו מוצאים מישהו אחר עם איזו צדקה מיוחדת שהוא עשה.

אז במקרה הזה ר' אבהו מצא את פנטקקה (מלשון יווני - פנטה זה חמש, קקוס זה משהו רע, על שם שהיו חמש עבירות שהיה רגיל בהן בכל יום), ומי היה פנטקקה הזה, היה סרסור רציני ביותר, מנהל בית בושת (!)

אלא שפעם אחת אישה אחת שבעלה נשבה והייתה צריכה לפדות אותו חשבה להתחיל לעבוד שם, שמע את הסיפור שלה והחליט למכור את המיטה שלו כולל המצעים והסדינים כדי שתפדה את בעלה שלא תצטרך לזה.

וזה האיש ששבר את הבצורת בתענית ציבור!

אז באמת איך אומרים, אתה בחיים לא יכול לדעת...

לפעמים גם אני נקלע למחשבות שמה עוזר כל זה שאני משתדל להתפלל / ללמוד תורה / לשמור מצוות, כי באמת יש ימים שהם פשוט קשים מנשוא מבחינה נפשית, אבל אין מה לעשות חוץ מלהתחזק באמונה למעלה מהשכל שה' יודע מה הוא עושה ואני הבורג הקטן צריך ללכת איתו יד ביד בקטע הזה

תתפלל על זה ultracrepidam

תגיד תמיד בסוף התפילה "רבונו של עולם, אתה יודע מה אני רוצה לבקש ממך, בבקשה תן לי מה שטוב לי ושישמח אותי"

מממ.. עצה יפה. אם זה תופס אז עזרת לי מאדמבקש אמונה

תעדכןultracrepidam

רק אל תיכנס ללחץ אם זה עוזר או לא....

המדד שלי יהיה אם גם צדיקים סמכו על תפילה כזאת מבקש אמונה

אם כן, אז גם אם לא נעניתי אני אדע שהבעיה היא לא באיך שהתפללתי

מבין. אבל אולי כשתנסח בעצמך זה יוריד את החששultracrepidam

עצה טובה. תודה!מבקש אמונה

מקור נפלא שמצאתי בשבת על העניין:אני הנני כאינני
יפה. מעניין...מבקש אמונה

רבנו אומר להיות איש פשוטcompass
ממליץ ללכת בפשטות, אתה מתפלל כי אתה אוהב את השם, ואתה עושה את המיטב, ומנסה לעשות יותר
לגבי האיכות, קרוב ה'....אשר יקראוהו באמת, תתפלל להשם מהלב ושיעזור לך במה שצריך, וגם שיעזור לך להתפלל, ובעז''ה תצליח
עבר זמן ומקווה שלא אבל אולי עדיין יש צורך..נוגע, לא נוגע
לגבי המדרש עם החמור- לענ"ד זה לא הפשט בו.
האדם שם לא ממש התפלל, רק אמר "הלוואי שיהיה לי חמור". אמנם הוא אומר אח"כ "צלותי", אבל זה רק במובן הטכני של תפילה, הבעת בקשה.
הבקורת עליו היא שהוא לא פנה לה' ממש אלא רק הביע רצון בדרך של הלוואי, בניגוד למה שנדרש ומצווה לעשות מי שיש לו צרה. ומכיוון שכן, גם "תפילתו" התקבלה בצורה טכנית.

בנוגע לשאר דבריך:
יש כמה סוגי תפילות.
אפשר לפנות לה' כעבד למלך ואז בעיקר בקשות שמטרתן וכוונתן לצורך עבודתו יתקבלו.
אפשר לפנות לה' כבן לאב ואז גם בקשות שנועדו שיהיה לי טוב יתקבלו (בהנחה שזה באמת טוב לי ושעשיתי כלים כדי שהטוב לא יפיל אותי לגאווה, עצלות וכדו').
יש גם קומבינציות שמשלבות בן ועבד (לדוג'- הבן ישמח כשטוב לו גם כי זה עושה נחת רוח לה'/לשכינה).
ועוד.

צריך לזכור ולהפנים הקב"ה הוא לא בנאדם. אם מבקשים הרבה הרבה הוא לא ירחם כי התעוררו לו רחמים, אלא כי האדם שופך את כאבו לפניו ומבקש מתוך אמונה באהבתו אליו, ברצונו שיהיה לאדם טוב וביכולתו להושיע אותו.

לכן, בתפילה של בן לאב, אדם קודם כל צריך לדעת וכמה שיותר להרגיש שהקב"ה אוהב אותו, רוצה שיהיה לו טוב ויכול לעזור לו ולא מחפש להתקטנן איתו. אז התפילה תזרום ותיצור/תוריד שפע.
א"א להיות בלב בבחינת "ויחפאו בנ"י דברים אשר לא כן על ה' אלהיהם" ואז לצפות שה' יעזור (הקב"ה אמנם כל יכול, אבל הוא קבע גבולות בהם הוא מתנהל פה בעולם, ויחס האדם אליו זה חלק מהגבולות האלה. ואגב, לשמחתנו, גם ניסים נכללים בתוך הגבולות האלה).

לכן, לפעמים כדאי להפסיק להתפלל תפילות אישיות ובמקום זה לעבוד על הבנת והפנמת הדברים לעיל (ע"י התבודדות בעיקר) ועל בטחון בה' ורק אז לחזור לבקש.
תנוח דעתך, לא הבנת את מאמרי חז"ל שמטרידים אותך כ"כadvfb

בודאי שלא נועדו כדי להחליש אלא כדי לחזק., ולכן נראה לי שלא הבנת אותם עד הסוף, כי אם היית מבין אותם, היית מחוזק מזה ולא יוצא חלש מכך.

ב"ה התורה שלנו היא תורה שבעל פה, ולכן, גם אם הותרה בשעת הדחק להכתב, צריך להתייחס לזה כאילו מדובר באמירה שמישהו אמר בעל פה ולא כ'תוכן כתוב'.

תחשוב על זה שמישהו כתב עכשיו על פתק משהו שהוא רוצה לזכור - בוןדאי שהוא כתב רק ראשי פרקים ולא כתב את כל ההשלכות ואת כל ההסתעפויות שלו? בודאי שלא. 

לכן אנחנו מוצאים המון מאמרי חז"ל שסותרים זה את זה, והגמרא מליאהה רק בברייתות משניות וסוגיות שסותרות אחת את השניה.

לכן אם אתה רואה מאמר חז"ל שכרגע מחליש אותך - תנוח דעתך, חז"ל לא התכוונו אליך! הם התכוונו לומר את זה למי שזה מחזק אותו.

מתקן את הניסוחadvfb

בטח שיש על מה לחשוב ביחס לרגשות והשמחשבות שמתעוררים בך - אך זה נשראה לי קשור בעיקר למה שעובר לך בראש ובלב ופחות למה שחז"ל אמרו, וביחס לדברי חזל עצמם, באמת כדאי שתנוח דעתך כדי שזה לא יעצים את העניין.

אממ... לא ברור לי התשובה הזאתמבקש אמונה

או שזה אמת או שזה לא אמת...

אם אתה אומר שלא הבנתי אז אדרבא תגיד לי מה הפירוש הנכון, או לפחות תביא דעה שמיועדת לדרגה שלי... אחרת אני לא יכול להתעלם מדברי חז"ל.  

ועכשיו אני רואה גמרא שממש מאמתת את העניין:   (בבא מציעא ק"ו ע"א)

אמר ליה זרעה חיטי ואזל הוא וזרעה שערי ואשתדוף רובא דבאגא ואשתדוף נמי הנך שערי דיליה

מאי מי אמרינן דאמר ליה אילו זרעתה חיטי הוה נמי משתדפא או דלמא מצי אמר ליה אילו זרעתה חיטי הוה מקיים בי "ותגזר אומר ויקם לך"

מסתברא דאמר ליה אי זרעתה חיטי הוה מקיים בי ותגזר אומר ויקם לך ועל דרכיך נגה אור                                                                                                                                                                                                                            

תראה מה כותב רש"י

ותגזר אומר - מה שתבקש מן היוצר יעשה, ואני לא בקשתי מן השמים בתחילת השנה שיצליחני בשעורים אלא בחטין:

לא הסברתי את עצמי טוב מקודם, אסביר למה כוונתיadvfb

כשאתה עומד מול ת"ח *חי* ומסביר לו על הבעיה/שאלה שלך על עבודת ה' אז הוא יכול להדריך אותך בצורה ספציפית.  אם הוא רואה שאתה כרגע לא יכול להכיל תוכחה, הוא ינחם אותך ויעודד אותך וכולי... מה שלא נכון ביחס לספרים, שעם כל גדולתם, הם לא חיים, ולכן הם לא יכולים להתחשב באיזה מצב אתה נמצא עכשיו ומה יתאים לך לעבודת ה'. 

אז כוונתי היא כזאת - במידה ואתה אמירה או סיפור בגמרא ובמדרש שלא מתיישב לך על הלב ואתה מרגיש שהוא מקשה לך על עבודת ה', יכול להיות שבאמת שכדאי שתעיין באמריות חז"ל אחרות שיותר יתאימו למצב שלך. בודאי שחז"ל לא התכוונו שאנשים יכנוס לתקיעות בעבודת ה' ולרגשות אשמות ומצפון שימנע מהם להמשיך לשמוח בעבודת ה', לא?

מממ...מבקש אמונה

אתה צודק.

ובאמת אני נזכר שיצא לי לקרוא דיבור כלשהו שהקב"ה מדקדק בתפילה לפי היכולת של האדם להתפלל.

אבל מה הבעיה הגדולה יותר, 

שהקב"ה נתפס לי במוח כפחות סלחן ופחות שמח להעניק

ממילא יוצא שאפילו ששמעתי דיבורים אחרים הדיבורים הקשים נתפסים אצלי כיותר אמינים.

ועם זה אני לא ממש יודע איך להתמודד

זה יכול להשמע קצת מוזרadvfbאחרונה

אבל כמעט כל בעיה, המודעות אליה היא הרבה יותר מ50% מהפתרון...

עצם, האפשרות שלך להסתכל על עצמך מבחוץ ולומר "אני יודע שאני מגזים בעניין הזה והזה והראייה שלי מגמתי לכיוון מסויים שלא הייתי חפץ בו" זה דבר גדול וגם שימושי. נראה לי שגם כדאי מאוד לתרגל אותו ולנסות אותו כמה שיותר. 

כי איך זה קורה למעשה? מחשבה נכנסת לראש של בנאדם וככל שהוא חושב עליה יותר ויותר ככה היא יותר מתקבעת אצלו והופכת אצלו לדפוס. כמו שהדפוס הזה נוצר ככה אפשר לבנות דפוס אחר שיחליף אותו. אשריך.

תפילה היא סוג של מראה למצבנוהיום הוא היום
גם הרוחני וגם הרגשי.

יכול להיות שבאופן כללי קשה לך להאמין שיקרה טוב? סוג של פסימיות? אז יש פה עבודה פנימית לעשות.

אם יש לך עוד מחשבות מטרידות כאלה בעוד תחומים כמו מקום התפילין, נטילת ידיים כהלכה, כוונה בקריאת שמע וכדומה- כדאי ללכת לאיש מקצוע בנושא ocd.

חוזר על ההתחלה. מעריך שזה לא קושי רוחני אלא יותר רגשי
ספרות תורנית והיסטורית לחנוכהזיויק
מה אתם קוראים ולומדים בימי החנוכה?
מתחיל מהתנ"ךהסטורי
כמובן - פרשות המנורה בתורה בשמות ובבמדבר, קודם כל פשט ואח"כ עם מפרשים - ממליץ על העמק דבר והרחב דבר (לכאו' דבריו שם, הם אחד המקורות של מרן הרב קוק בתחילת אורות התורה, על הצינור הראשון והשני).

חזונות דניאל - ארבע מלכויות בכלל והחזונות האחרונים על יוון בפרט.

ספרי חגי (לשים לב לתאריכים!) וזכריה. במקביל ספר עזרא, בעיקר פרקים ה-ו.

אחר כך כמובן סוגיית הגמ' בשבת, כל אחד כדרכו בבקיאות/בעיון/אליבא דהלכתא/אגדה שבדברים, עם המפרשים. (עין אי"ה על האגדתות שם)

שאילתות - "דרשה לחנוכה" הראשונה והשניה, נמצאות בתוך פרשת וישלח. אפשר לקרוא בריהטא הדברים מובנים ומאירים. ל'מטיבי שבת' ללמוד בנחת עם 'העמק שאלה' של הנצי"ב. אגב, מומלץ מאוד גם כלימוד לקראת יום העצמאות ויום ירושלים.

נר מצווה למהר"ל. (מי שלומד דניאל - דגש על ההתחלה. מי שלומד את סוגיית הגמ' הנ"ל יכול לדלג להמשך).

כל המוסיף (והולך...) - מוסיפים לו

אשזיויק
בסיס טוב
אם לא הובנתי, אני לא מספיק את כל זה כל שנההסטורי
בעיון בד"כ בוחר סוגיות
אשריךזיויק
השנה - יוסיפוןפצלשי"ת
יפהזיויק
מה הערך מוסף שאת מוצאת בו?
לגיטימי לשאול למה?הסטורי

למה לקרוא תרגום מעובד ולא מדוייק של 'מלחמות היהודים' של פלאביוס, כשהיום אפשר לקרוא תרגומים מדוייקים של המקור?

(אני יודע שרבותינו הראשונים מצטטים ממנו, לא היה להם את המקור וכנראה הם בכלל לא ידעו שהם קוראים ספר מעובד בעיבוד חופשי)

ובכלל, על המרד הגדול אין לנו ברירה אלא לקרוא את הגרסא של הבוגד הנאלך פלאביוס, ולקוות שאנחנו מצליחים לברור את העובדות מהאינטרסים. אבל לגבי מלחמות החשמונאים, יש את ספרי המקבים, שנכתבו ע"י בני התקופה, אז למה בכלל להזדקק לכלי שלישי ורביעי?

לגיטימי לשאולפצלשי"ת

זה הספר שיש לנו זמין בבית

ולא אני קבעתי מה לומדים, זה משפחתי 

לימוד משפחתי ביוסיפון? מדהים 🫡זיויק
וואי שאלה כאובה.. אני מתקשה להתחדשצע

יש לי דף מקורות שאני נהנה לחזור עליו כל שנה שעוסק ביחס ביו נס פך השמן לנס המלחמה.

מעבר לכך מציץ בנר מצוה או בשפת אמת אבל לרוב מתקשה להבין אז לא מרגיש שיוצא עם משהו .. 

היסטוריהמי האיש? הח"ח!אחרונה

זה לעבור על אטלס כרטא לתקופת בית שני, המשנה והתלמוד. כשבזמנו גנבו לי את הכרך, מצאתי להפתעתי כעבור זמן הדפסה חדשה שלו - אך ורק את הכרך הזה בעטיפתו הכתומה המונומנטלית, ובמעין סוג של דפי כרומו בניגוד לנייר העתיק במקור - ומיהרתי לקנות. וכך נוצרה אצלי שוב סריה מלאה, עם עותק יוצא דופן של הכרך. אבל אכן, למרבה המזל לא נגעו כלל בתוכן. המפות, ההקשרים העולמיים, התיאור מאיר העיניים שנשען לא רק על "קדמוניות היהודים" אלא על מקורות רבים שכבר בעת הוצאת הכרך היו זמינים למחקר, עושים את העיון לקריאת חובה יסודית.
למי שמכיר, שנים לא מעטות אחרי תום המפעל האדיר הזה, הוצא למרבה התדהמה כרך באנגלית על התקופה שההיסטוריוגרפיה הנוצרית מגדירה "Late antiquity", וכדי ביזיון וקצף. וזה לא שאטלס כרטא לתקופת בית שני, המשנה והתלמוד - עם כל זה שספוג באהבת הארץ, העם והמורשת הרוחנית, בזכר המקדש העמוק והחורבן והיצירה הרוחנית הנשגבת של חכמינו בארץ הקודש - ויתר על הסבר ברור ומסודר לראשית הנצרות והתפשטותה באימפריום עד ימי פילוג רומא ושלטון ביזנטיון וכנסייתה ה"אורתודוקסית". 

שאלהטאטע מלך העולם

איזה כוונות אפשר לכוון בהדלקת נרות?

של חנוכהטאטע מלך העולם

ואם יש לכם סגולות ותפילות אשמח ממש שתשתפו.

כוונה פשוטה. לקיים מצוות הדלקת נר חנוכה.נפש חיה.
כוונותדרור אל

כמובן הכי בסיסי זה לכוון לפי הברכות:

לקיים מצוות הדלקת נר חנוכה, כפי שתיקנו חכמים.

לפרסם את הניסים שנעשו לאבותינו בימים ההם בזמן הזה.

וזה כולל: את נס הניצחון על היוונים ואת נס פך השמן.

מעבר לזה:

להרחיב במשמעות הנס: ניצחון שהביא לשלטון ישראל. נצחון של האמונה על פני הכפירה, הטהרה על פני הטומאה.

לכוון נר איש וביתו - האור של הבית, המשפחתיות.

לכוון מוסיף הולך - שאנחנו מעלין בקודש ועל תוספת הניסים.

לכוון שהנר הוא הנשמה, נר ה' נשמת אדם, מה רוצים להאיר בנשמה ולהאיר כלפי חוץ לנשמות נוספות.

לכוון שהנר הוא התורה והמצוות, כי נר מצווה ותורה אור - התורה והמצוות שאני מבקש להאיר בנשמתי.

תודה!טאטע מלך העולםאחרונה

יש סגולות שקשורות לתיקון המידות?

הדלקת נר חנוכה אצלכםזיויק

1. מדליקים וזהו, אם שרים זה ככה בהרצה

2. מדליקים ושרים בנחת ושמחה

3. מדליקים, שרים בשמחה, ואח"כ מתבוננים בנרות

4. מוסיפים עוד משהו? לימוד?

יש משו ממש ממש עןצמתיכְּקֶדֶם
בלהדליק נר לבד בחושך ואז להתבונן בו בשקט
מבין אותךזיויק
מצד שני: נר איש וביתו
..פצלשי"ת
מדליקים, שרים, לומדים ואוכלים ביחד.. 
אשזיויק
ממש
איזה יופי של שאלה !!נפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך כ"א בכסלו תשפ"ו 12:20

אנחנו מדליקים בנחת

(עושים הכנות לפני, זה מיוחד!)

ואז שרים את המזמור למנצח

ואת ארוממך

ואחר כך יושבים מול הנרות ומתפללים

משתדלים להתבונן ולא רק להסתכל , כמה שיותר.

ארוחת ערב משתדלת משהו יותר חגיגי 

ולשלב בזה לימוד, שיהיה סעודת מצווה.

בעיקרון לא שאלתי אף פעם אבל אני מאמינה שבגלל שהחנוכייה היא חפץ של  מצווה (כמו ארון קודש , נרות שבת וכו) אז גם כשהיא מכוסה אפשר להתפלל עוד בזכות המצווה שקיימנו כאן.

מה ז"א מכוסה?זיויק
מכובה, כשהיא לא דולקת. ברור שיש עניין להתפלל לידנפש חיה.

הנרות הדולקים ולהתבונן בהם

אבל גם כשהיא מכובה, זה עדיין חפץ של מצווה.

אני לא רב אבל תמיד אפשר להתפלל.. לא?זיויק
תמיד תמיד. גמני לא רב...נפש חיה.
באמת את לא?זיויק
מפתיע
באמת באמתנפש חיה.
גם אותי זה הפתיע
תשקלי אולי להכנס למקצועזיויק
😄
לא רווחי 😉נפש חיה.
הינוקא?זיויק
מיליארדים
פפפפפפנפש חיה.אחרונה

ושנא את הרבנות

ככה כתוב בפרקי אבות

ואל תתוודע לרשות (המס)

ספרי הלכה אונליין בעיצוב נח עם חיפוש והערות אישיותעיתים לתורה

שלום לכולם, 

מצרף לשימושכם קישורים לספרי הלכה ידועים שזמינים ללימוד ללא תשלום בעיצוב מקסים ונח לשימוש, עם יכולת חיפוש בתוך הספר וכתיבת הערות אישיות לחזרה עתידית:

בן איש חי

משנה ברורה

כף החיים אורח חיים

כף החיים יורה דעה 

ילקוט יוסף

קיצור הלכות חנוכה למנהגים השוניםעיתים לתורה

ניתן ללמוד את עיקרי הלכות חנוכה בתמציתיות על פי המנהגים השונים בעמוד קיצור הלכות חנוכה וכן בקובץ המצורף.20251207222511.pdf

או ישירות לפרק הנדרש:

זמן הדלקת נרות חנוכה – מפרט ארבע מדרגות בזמן ההדלקה מהמהודר לקל.

אכילה, לימוד ומלאכה קודם הדלקה – כפשוטו.

החייבים בהדלקת נר חנוכה – דין איש ואשתו, קטנים, בחורי ישיבות, חתן וכלה בערב חתונה, שותפים בדירה.

משפחה שמתארחת בחנוכה – דין השתתפות בפרוטה, יש להם יחידת דיור נפרדת. הבעל והאשה מתארחים במקומות שונים.

חיוב הדלקה מפני החשד – אורח עם פתח משל עצמו. בית עם שתי פתחים והדין בימינו.

מקום העמדת נרות חנוכה בבתים שונים – מקום לכתחילה לדירת קרקע. לבניין מגורים. למתגוררים בקומות גבוהות.

הדלקה נרות חנוכה מחוץ לבתים – הדלקה במלון, רכבת, ספינה, מטוס ואוהל.

הדלקה בבית הכנסת – זמן ההדלקה.הדלקה חוזרת בביתו.

'הדלקה עושה מצווה' – הדלקה במקום רוח. במיעוט שמן. טלטול הנרות. נרות שכבו.

פתילות ושמנים לנר חנוכה – הידור בשמן זית. שמן למאור. פתילה מצופה בשעווה. נורה חשמלית.

הברכות על נרות חנוכה וסדר ההדלקה – ברכות ההדלקה. ברכות לאדם שרואה נר חנוכה. דגשים בהדלקה.

מלאכה לנשים – המנהג להמנע ממלאכה. זמנו. וגדרי המלאכות שנמנעו.

שבת חנוכה – תפילה והדלקה ערב שבת. טלטול חנוכיה בשבת. הבדלה.

כיבוי נרות חנוכה ושימוש באורן ובשמן – שימוש בנרות. לאחר שיעור המצווה. שימוש של מצווה. כיבוי הנרות. הנאה מהשמן הנותר.

הלל ועל הניסים בחנוכה  – סדרי התפילה ודין שוכח. חיוב הלל לנשים.

הספד, תענית והנהגות האבל בחנוכה‎ - תענית יחיד, יארצייט, ערב ראש חודש. הספדים. דיני אבלות. בית עלמין.

מנהגים, הנהגות וסגולות בחנוכה – אוסף מנהגי חתונה בתפוצות ישראל השונים.

טוב, זה הזמן לשאול: מה זה חנוכה בשבילכם?זיויק

משפחה?

המצווה?

האווירה?

האוכל?

הקדושה?

ההיסטוריה?

הניצחון?

המקדש?

ועוד מלא דברים שאפשר לכתוב...

מה מודגש לכם?

החגoo

האהוב עלי

חג ארוך אבל לא מחייב

בלי מלא סעודות

חורפי

הדלקת נרות כיפית

מפגשים משפחתיים

היסטוריה של ניצחון

עם גבורה נשית

נכון!זיויק
גבורה נשית.. שכחתי
..פצלשי"ת

מעבר למהות של החג,

בשבילי זה גם הפסקת התרעננות באמצע השגרה.

ולכן גם אם אין חופש מהלימודים/עבודה, אני אקח בעצמי חופש

זה נכוןזיויקאחרונה
אבל בטוח שחנוכה זה הרבה מעבר בשבילך
יש לכם רב?זיויק

אולי יותר מרב אחד?

אולי בכלל לא?

כמה הוא משמעותי בחייכם?

מה אתם שואלים אותו?

ומה לא?

תשובות:קגג

א: כן

ב: כן

ג: יש

ד: מאוד, מורה דרך חיים.

ה: כל שאלה שקשורה איכשהו לרוחניות מלכתחילה

ו: כל שאלה שלא קשורה באופן ישיר לרוחניות הוא משהו שהתקדש בגלל משהו מסוים אבל ביסודו הוא לא רוחני הוא עם קשר רוחני.

יש לי כמה רבנים לשאלות הלכתיות,פתית שלג

וכמה רבנים שמשפיעים מאוד על העבודת ה' שלי והבחירות שלי בחיים.

למרות זאת לצערי הרבה שנים לא יצא לי להתייעץ אחד על אחד עם רב לגבי שאלות שהן לא הלכתיות.

באמת מרגיש שזה חסר, וזה יעד בשבילי בעז"ה

היו לי רבנים גדולים שכולם נפטרו. אני שואלחסדי הים

את הבנים והתלמידים שלהם, שהם גם סוג של רבנים שלי.

[יש לי רב אחד שהיה מאוד משמעותי בחיים שלי שעדיין חי, אבל כשהתבגרתי ובהשפעת אחד הרבנים שנפטרו ודוד שלי שהיה חברותא של הרב הנפטר, התרחקתי בצורה מסויימת מדרך הלימוד של אותו רב.

עיקר המחלוקת האם צריך ללכת בלימוד תורה ולמדנות מהכלל אל הפרט, או מהפרט אל הכלל. כמובן שאני הכרעתי כדרך הראשונה, שלימד אותי הרב הזקן שנפטר ודוד שלי. יש לי גם מחלוקות אמנויות עם אותו רב, וגם בהשפעת הרב שנפטר ודוד שלי ניצלתי מאותם השקפות, אבל זה עניין יותר מזערי.]

יש לי רב אחיימח שם עראפת

יש לי רב ושמו עשיו, ויש לי רב ושמו עשב.

אולי בעצם בכלל אין לי. על כל פנים יש לי שיער.

משמעותי מאד, הוא מחובר לקרקפת.

האם הגיע הזמן להסתפר.

את כל שאר הדברים.

רבנית נחשב?פצלשי"ת

משמעותית לי מאוד ואוהבת את הגישה שלה לחיים,

אבל לא בקשר מאוד אישי איתה, היא נמצאת שם בשביל להתייעץ מידי פעם..

שואלת אותה שאלות רק כשאני מרגישה שאני לא מצליחה לענות לעצמי בכנות לבד.

כן אבלזיויק

רק אם היא אמיתית כי יש כל מיני מתחזות.

מסקרן לדעת מיהי.

אם אני מחזיקה ממנה, כנראה שאני תופסת ממנה אמיתיתפצלשי"ת
סומךזיויקאחרונה
רק מסקרן
קרה לכם שנשחקתם?הננח הנודד

קרה לכם שהרגשתם שאתם שחוקים (מלשון שחיקה)? יעני לא באותה רמה רוחנית כמו שהייתם פעם. למשל פעם הפריע לכם חוסר צניעות או משהו אחר ואחרי השחיקה פחות, איך התגברתם על זה? ואיך זהיתם שאתם נשחקים?

עצם השאלה שלך היא התשובהלאחדשה

מרגיש שפחות מפריע לך דברים שפעם הפריעו.

החיים עליות ומורדות.

חשוב לזהות לתפוס בזמן, לא להתבוסס ב'חטא'

לצמוח משם ולהפוך את הירידה- לתכלית של העליה.

לזכור שהירידה לא מגדירה את מי שאתה אסל ביא בבחלא נורת אזהרה לכיוון שלך כרגע..

יש לגמרי תקופות כאלהadvfbאחרונה

נראה לי ששחיקה זה מצב שאין כל כך דרייב להמשיך, להתגבר, להוביל וכו'

אני חושב שבשני דרכים אפשר להתמודד במקביל 

אחת - לבלוע את הרוק, למשיך למרות תחושת החוסר שמלווה

שנייה - לראות איזה נקודה טובה נאחזים בה ויוצאים ממנה לדרך חדשה אחרת

אולי יעניין אותך