מאמר נפלא של הרב חרל"פ בסוגיית 'ריחוק בשביל קירוב'אוא"ר

העתקתי רק חלק, מומלץ לעיין בפנים!

"...יש להעמיק ולדעת כי מצד דבקותם האמיתית של ישראל בה' אלוקיהם הנובעת מצד האהבה הבלתי מושגת מאהבתו אלינו לא תתכן שום המרה מאחרי ה' בישראל עם קדושו ואמנם כל הכשלונות והירידות והנפילות שמעולם ועד עולם הן מה שכבר היו והן מה שיהיו לעתיד עד נכון יהיה הר בית ה' בראש הרים (ישעיה ב', ב') אינם הכשלות שרשיות חלילה אלא שמפני עומק געגועיהם של ישראל לעוצם קדושתו ית"ש כשמרגישים שאין בכחם לגשת אל הקודש מרב הבהקת אורה והאש העליונה הם מחפשים דרכים אזי ללכת לאט לאט ולהשיג את הניתן להשגה בעליה אחר עליה והוא מה שאמרו למשה אחר מתן תורה 'דבר אתה עמנו ונשמעה ואל ידבר עמנו אלקים פן נמות' (שמות כ', ט"ז) ענין ה'ונשמעה' דהנה ענינו ואמרנו נעשה ונשמע ותוכן אמירה זו הוא דהנה יש הבדל בינינו ובין גדולתו ית"ש אצלנו אין בא הכל בבת אחת קודם יתעורר הרצון ואחריו תבא המחשבה והציור פעולה ומעשה לא כן הוא אצלו ית"ש שהכל בא אצלו בבת אחת רצון מחשבה ציור ומעשה.

בעת מתן תורה נאמר זכור ושמור בדבור אחד נאמרו (רש"י ואתחנן) הזכור הוא הרצון ויחד עם זה באה כבר הזכירה במחשבה וגם ציור ופעולה אלא לפי שלא היה לאל ידינו לקבל דבר זה בבת אחת בא השמור לשמור על גילוי זה שלא יזיק אותנו ונמות ונם נוכל לקבל ולשמוע והיה זה מן הפליאות שהפליא עמנו ה' במעמד הנבחר שאם שמצדו בא הכל כגבורתו העליונה בכל זאת שמענו ואע"פ שא"א לאוזן לשמוע שני דברים יחד וכן אמרנו נעשה כלומר שתהיה העליה גדולה כל כך עד שנתדמה לאלקים שיחד עם העלאת הרצון יבא יחד עמו גם המעשה וזהו נעשה ולא שנמות אלא שגם נשמע כלומר נקבל זה הגם שהוא למעלה ממדתנו למדרגה כזו רצינו לעלות אבל הרגשנו שאין עדיין בכחנו להגיע לזה ועל כל דיבור ודיבור נפשנו יצאה בדברו והיה הקב"ה מחיה אותנו בטל של תחיה ועל כן קרבנו אל משה ואמרנו אי אפשר לנו לסבול בחינת הנעשה אלא דבר אתה עמנו ונשמעה היינו שלא נוכל להכיל בקרבנו רק את הנשמע ולא את הנעשה ואם כי שעי"ז חזר היצה"ר ללבנו נתרצנו בזה הריחוק למען הקירוב שעל ידי זה נוכל לקבל אור ה' ונשמעה ואף ה' ענה ואמר 'הטיבו כל אשר דיברו מי יתן והיה לבבם זה ליראה אותי כל הימים' (דברים, ה', כ"ה-כ"ו) היינו אע"פ שגרמו בזה ריחוק והתאזרחות של יצה"ר בכל זאת כוונתם לטובה הייתה ואין מגמתם אלא ליראה אותי כל הימים.

הנה הריחוק הזה הצליח אולם איננו יחיד אצלנו אלא תמיד הוא כך בקרבנו מאז יצר ה' את האדם ויניחהו בנן עדן לעבדה ולשמרה הרגיש אדם הראשון שאין בכוחו להביט במחזה האלקים ויירא פן יבולע לו וחיפש אחר דרכים אז להתרחק מעט מהאורה למען יוכל לקבל מרחוק וזה יסוד כשלונו באכילת עץ הדעת שהיה ריחוק למען קירוב אלא שאז לא הצליח בזה כי אל לנו להתחכם נגד דבר ה' אשר הזהיר לא תאכל ממנו וגרם מה שגרם.

וכן הוא גם כשהגענו להר ה' לא הסתפקנו במה שאמרנו דבר אתה עמנו ונשמעה אלא ברחנו מהר ה' כתינוק הבורח מבית הספר וביחוד כשכבר היינו צריכים להיכנס לארץ ישראל ואור הארץ נורא ונפלא מאד... וכשהרגישו ישראל במראה הבזק ההולך ומופיע מאורה של ארץ ישראל וראו שהאור הולך במרוצה נפלאה עד שמהלך ג' ימים הלכו ביום אחד וידעו שלא יוכלו להכיל את האור הנפלא ההוא עלתה שוב השאלה של ריחוק מהאורה לשם קירוב וזה היה ענין המתאוננים 'וישובו ויבכו גם בני ישראל ויאמרו מי יאכילנו בשר' (במדבר, י"א, ד') ואע"פ שהיה להם בשר היו מבקשים עלילה למען יתרחקו ויוכלו לקבל את האור.

...והוא גם מה שאמר 'הצאן ובקר ישחט להם ומצא להם אם כל דגי הים יאסף להם ומצא להם' כי ודאי אין כונתם לצאן ובקר ודגי הים דבזה ודאי לא ימצאו מנוח לנפשם ויסוד מבוקשם הוא הקירוב ההוא אשר במסתרי נפשם הם שואפים אליו ועל זה באה התשובה 'היד ה' תקצר' כלומר שאע"פ שתוכן מגמתם לטובה לא להם הוא לפעול פעולות של ריחוק ואם הם דואגים על כך שאין לאל ידם לקבל רוב טובה הרי עליהם לדעת היד ה' תקצר כי אין יד ה' קצרה ואם ברצונו להעמיק ולהגדיל רחבה יכול הוא לההנות להם בלי הריחוק הלה האומר לאדם לעבור חלילה על מה שהוזהרנו בתורה ועל זה באה הגזירה למען ידעו כי אין להתחכם על ה'."

-עד כאן העתקתי-

בעיקרון מהמאמר הזה יוצא חלוקה יחסית פשוטה. היכן שיש מצווה או איסור לא שייך לומר 'ריחוק בשביל קירוב'. היכן שאין מצווה או איסור, יש לדון מתי זה טוב ומתי זה לא. כשמשה ירא להביט בסנה בשכר זה זכה ל'תמונת ה' יביט' (אע"ג שזו מח' בגמ', שיש דעה שאומרת שנפל ממדרגתו ולא זכה לראיית כבוד ה'). כשעמ"י ירא מלשמוע את קול ה', הוא נופל ממדרגתו כך שיצר הרע נכנס בו חזרה אבל מכיון שכוונתו הייתה לטובה אם ימשיך להתחזק ביראה זו הוא יעלה חזרה (לא בטוח שלכתחי' היה טוב שעשו כך). אך כשעמ"י מצווה להיכנס לארץ והוא רוצה להתרחק כדי לעלות בהדרגתיות, על כגון זה נאמר 'היד ה' תקצר'?! אסור לעשות חשבונות של ריחוק וקירוב במצוות ה'! אל לנו לעשות חשבונות שמים!

מכאן אני לומד לסוגיית הר הבית, כאשר יש לנו מצווה לבנות את בית המקדש, אסור לנו לעשות חשבונות של ריחוק לשם קירוב! חשבון כזה הוא שורש כל הנפילות של עמ"י, כדברי הרב חרל"פ, וגם אם הכוונה היא לטובה, הרי זה התחכמות על דבר ה' וחוסר אמונה בכוחו של ה' ית'. 

כל הנ"ל ודאי שלא בא להתיר איסורים, ח"ו.

נ.ב.

דרך אגב, מן הסתם עשיתי פה קצת אאוטינג, לא נורא.

מתייג מי שהשתתף לאחרונה.אוא"ר

מוזמנים לתייג אחרים שאולי יתעניינו.

@נשמה כללית @אריאל יוסף @תות"ח!

בדיוק הפוך....תות"ח!

זה שיש איסור עלייה להר הבית אל לנו להתחכם האם זה נכון או לא נכון, פשוט אסור וזהו. רק כאשר יהיה מותר הלכתית אז יש לשקול האם לעשות ריחוק למען קירוב או לא. אם ה' יתגלה אלינו ויגיד לנו שעכשיו יש מצווה לעלות, מסכים, אך אל להשתמש בדמגוגיה ולהגיד שזה שיש מצווה זה אומר שצריך לעשות את זה עכשיו, ידוע שמצוות הבנייה של בית המקדש היא מצווה שלא נוהגת בכל הזמנים ובוודאי שכשזה לא מתאים אז זה איסור לפרוץ אל הקודש, ומי שפורץ אל הקודש כשאין ה' בקרבו מת ח"ו. "אל תעלו כי אין ה' בקרבכם ולא תנגפו לפני אויבכם", ורק כשימלאו כל התנאים והלכתית יהיה מותר אז יש לשקול את הדברים.

נ.ב. זה נראה לי קצת ילדותי להביא כנגד איסור הלכתי מאמר אמוני של הרב חרל"פ שהוא בעצמו לא מתייחס לסוגייה במפורש אלא רק דימית מילתא למילתא....מחילה על החריפות....

א. לא דנתי בצד ההלכתי, אלא רק בצד האמוני.אוא"ר
על הצד שאין מניעה טכנית או הלכתית לעלות ולבנות האם נעשה זאת?
לטענת הרב טאו ותלמידיו, לא. כנגד זה הבאתי את המאמר.

ב. לגבי הדיון ההלכתי, כבר היו הרבה ויכוחים כאלה כאן בפורום, אם תרצה שנפתח את זה, אפשר בשרשור נפרד.

ג. האמירה "זה שיש איסור עלייה להר הבית אל לנו להתחכם האם זה נכון או לא נכון, פשוט אסור וזהו." היא אמירה שכופרת ביסודות תורה שבע"פ. כופרת בכל יסודות הלימוד והחקירה, בירור האמת מתוך ליבון אמיתי של הלכה.

ד. הרי אין חולק שיש מצווה לבנות מקדש היום, ככתוב מפורש ברמב"ם "מצות עשה לעשות בית לה', מוכן להיות מקריבים בו הקרבנות, וחוגגין אליו שלוש פעמים בשנה שנאמר "ועשו לי מקדש".". כך שהאומר שאין מצווה לבנות מקדש הרי הוא ככופר בתורת משה (אא"כ הוא תולה זאת בתנאים של מחיית עמלק וכו' שאז כמובן יש לדון איך בנו בעבר). על גבי בסיס זה אני אומר ששיקולים אמוניים של 'ריחוק בשביל קירוב' הם התחכמות על דבר ה' כדברי הרב חרל"פ.
...תות"ח!

אז אם אתה מדבר על הצד האמוני, אז בצד האמוני יש בעיות, ורק כשאין בעיות ודברים מורכבים לא לעשות חשבונות, כמו כשהקב"ה אמר לנו לקבל תורה ושם היה ציווי א-לוקי במפורש על כך, וכן כשה' ציווה על עם ישראל להיכנס לארץ ודי היה ברור שאם ה' מתערב במציאות וגואל את ישראל הגיע הזמן, ואז צריך לנצח את סיחון מלך חשבון, לנצח את כל החשבונות, אך כשהמצב יותר מורכב, כיוון שה' בכוונה מסתיר פניו ורוצה שאנחנו נברר את הדברים ונראה מתי מגיע הזמן, אז לא שייך לדבר בשפה כ"כ מוחלטת וברורה, כיוון שבשביל לבנות בית מקדש זה לא כ"כ פשוט, צריך הרבה תנאים חיצוניים ופנימיים, ושם אכן שייכים חשבונות. (אמנם וודאי שפעם הדיבור על בית מקדש לא היה ריאלי, ואילו היום הוא כן ריאלי, אבל אסור לקחת את זה צעד אחד קדימה וגם לעלות בפועל....).

האם אתה חושב שכל הבעיות נפתרו? האם ה' מניח לנו מכל אויבינו מסביב? איך אתה יכול לבנות בית מקדש כשאין לך אפילו רוב בארץ? זה נשמע לך הגיוני? איך אתה יכול לבנות בית מקדש כשרוב העם בכלל מדברים איתך על תחבורה ציבורית בשבת ועל להט"ב? כשהעם לא מבין ומחובר למקדש? הכוזרי אומר במאמר חמישי שבית המקדש יכול להיות רק כשעם ישראל יכסוף אליו בתכלית הכוסף. האם זה המצב שלנו כיום? ברור שצריך להתחזק בעניין הזה וזה דבר חשוב מאוד היום בדורינו, וצריך ללמוד על עניין בית המקדש ולהעמיק בדברים האלו, אך אי אפשר להיות שאננים ולחשוב שמגיע לנו, ולהרוס כך אל הקודש מבלי לחשוב על הדברים. קודם כל שנירא כמו שצריך בבית מקדש מעט, ואז נוכל לעלות אל הדבר האמיתי, אל בניין בית המקדש.

ב. אין לי בעיה, לי לא כ"כ בוער...(אני בטוח בדעתי, אם אתם רוצים, בשמחה, אני לא כופה על אנשים לשמוע את דעתי...כאילו, הדברים ברורים וזועקים לדעתי, אבל אם אתם רוצים לחשוב אחרת, בשמחה....).

ג. "אל תרבו תדברו גבוהה גבוהה", אתה אומר דברים בלי ביסוס. הכללים ההלכתיים אומרים שפוסקים הלכה ע"פ רוב (אא"כ זה היתר עגונות וכדו'...שאז יש מקום להקל כשיטת יחיד....), או ע"פ רבך המובהק. אם יש מחלוקת בין גדולי עולם, אסור לסמוך על רבנים קטנים. לכן, אם הרב דוב ליאור הוא הרב המובהק שלך, ואתה מקשיב לכל השיטה שלו בהר הבית, ובין היתר מברך אדמה על שוקולד, אתה יכול לסמוך על הפסיקה היחידנית שלו גם בנושא הר הבית כיוון שהוא רבך המובהק. אם לא, אסור לסמוך על שיטות יחיד וצריך ללכת ע"פ הרוב שאומרים שאסור לעלות. וכל עוד האיסור בעינו והרבנים לא אומרים שהמצב השתנה וכדו'...אז האיסור בעינו ואל לנו להתערב. (כמובן, לא סותר את העובדה שלרב דובר ליאור מותר לפסוק את דעתו...) מה לא נכון בזה? המילים הגבוהות של ליבון ההלכה וכו'...לא קשורות לפה, יש איסור הלכתי וכללי הלכה פשוטים, לא חידשתי פה שום דבר. שוב, לא אמרתי לא ללמוד את הסוגייה, יש חשיבות מאוד גדולה ללמוד גם סוגיית בן סורר ומורה ו"דרוש וקבל שכר", ללמוד את סוגיית הר הבית ולדעת את כל השיטות השונות בעניין זה חשוב מאוד, אך לא למעשה. זה לא משפיע על כך שאסור לעלות, זה הכל. לא לערבב בין לימוד עיון רוחני/אידיאלי/פשטני וכדו'...לבין הלכה למעשה.

ד. אתה יודע, יש גם מצווה לסקול יהודי שנוסע בשבת. האם זה אומר שעושים את זה בימינו? לא, לא כל דבר הלכתי טהור אפשר להשליך אותו למעשה. בשביל לדעת האם ההלכה יכולה להתיישם בימינו, הולכים לשאול את הרבנים שהם העיניים שלנו ומראים לנו את הדרך הנכונה, ואם הם אומרים שזה אסור אז זה אסור. לא אמרתי שאין מצווה לבנות, רק אמרתי שיש איסור מקביל שאסור, כל עוד הזמן של הבנייה לא הגיע. וכמו בהקרבת קרבנות, יש מצווה להקריב קרבנות, וכשאין בית מקדש אז יש איסור להקריב. המצווה היא רק כשיש את המסגרת הקיימת של בית המקדש והזמן המתאים של השראת שכינה, ואם לא, אז האדם שעושה נגד רצון ה' הוא פורץ אל הקודש.

אהבתי את הדמגוגיה של לשים את עיקר הטענה שלי בתוך סוגריים ולענות עליה במילה אחת בעוד שבכל שאר הטענות הפרזת והרחבת במילים. בשביל לבנות את בית הבחירה צריך שיתקיימו הרבה תנאים, שה' יניח לנו מכל אויבינו מסביב, התנאי שהזכרת, שיהיו רוב ישראל על אדמתם ועוד תנאים...כל עוד זה לא קורה, יש איסור. ואין להשוות למה שבנו בעבר, כי זה היה בצו נבואי ע"פ ה' שהגיע הזמן לבנות, מה שאין לנו היום. אז הטענה הזאת שפעם בנו לכן היום מותר היא לא שייכת ולא רלוונטית. ולכן הבסיס שעליו אתה מסתמך- נשמט. ומי שמתחכם כנגד כל הרבנים שיש מצווה לשמוע להם אפילו שהם אומרים על שמאל שהוא ימין ועל ימין שהוא שמאל (וק"ו אם הם אומרים את האמת הברורה לכל....), "ועשית ככל אשר יורוך", הוא חצוף שעושה כנגד רצון חכמים (עיין מהר"ל נתיבות עולם נתיב הבושה פרק ב' במה שמצטט ממסכת כלה וכן המקור שלאחריו שירושלים חרבה משום שלא היה בהם בושה, דווקא הרצון לבית המקדש יכול להסיג אותנו מבנייתו...) ומתחכם על דבר ה'. ושוב, אחזור על דבריי שזה ילדותי להביא כנגד איסור הלכתי מקורות אמוניים שהרב חרל"פ לא התכוון אליהם ולא דיבר עליהם.... (ובכלל לא הבנתי, אתה בהתחלה אמרת לי שדיברת על איסור הלכתי, ואז בסוף הבאת את הרמב"ם שהוא מדבר על סוגייה הלכתית...אז באמת לא הבנתי מה אתה רוצה...). מחילה על הלשון החריפה...

א. על הצד שיש מצווה לבנות, אז ודאי אני מתעלםאוא"ר

שיקול אחר שנראה לי ומקיים את מצוות ה'. אדם שעבר ליד מצעד הגאווה וחש את כל הטומאה שיש שם האם בעקבות כך לא יקרא ק"ש כי יעלה על הדעת שלאחר דבר כזה מתאים לקרוא ק"ש? ודאי שיקרא!

התנ"ך מוכיח הפוך ממך, דוד המלך כשרצה לבנות מקדש, הוא התחיל לעסוק בזה עד שהגיע אליו נבואה לחכות לשלמה ולא להיפך (היינו שהוא לא חיכה לנבואה שתגיד לו לבנות) וגם לאחר שנאמר לו לא לבנות הוא המשיך לעסוק בנושא, לאסוף כסף וזהב, לקנות את מקום המזבח וכו'.

הרמב"ן עוד כותב בפירושו בפרשת קרח: "ויוסף אף ה' לחרות בישראל ויסת את דוד בהם וכתב שם רש"י לא ידעתי על מה ואני אומר בדרך סברא שהיה עונש על ישראל בהתאחר בנין בית הבחירה שהיה הארון הולך מאהל אל אהל כגר בארץ ואין השבטים מתעוררים לאמר נדרוש את ה' ונבנה הבית לשמו כענין שנאמר (דברים יב ה) לשכנו תדרשו ובאת שמה עד שנתעורר דוד לדבר מימים רבים... ואלו היו ישראל חפצים בדבר ונתעוררו בו מתחלה היה נעשה בימי אחד מהשופטים או בימי שאול או גם בימי דוד כי אם שבטי ישראל היו מתעוררים בדבר לא היה הוא הבונה אבל ישראל הם היו הבונים אבל כאשר העם לא השגיחו ודוד הוא המשגיח והמתעורר והוא אשר הכין הכל היה הוא הבונה והוא איש משפט ומחזיק במדת הדין ולא הוכשר בבית הרחמים ועל כן נתאחר הבנין כל ימי דוד בפשיעת ישראל ועל כן היה הקצף עליהם ועל כן היה המקום אשר יבחר ה' לשום שמו שם נודע בענשם ובמגפתם והכתוב ירמוז כל זה שנאמר (ש"ב ז ו ז) כי לא ישבתי בבית למיום העלותי את בני ישראל ממצרים ועד היום הזה ואהיה מתהלך וגו' בכל אשר התהלכתי בכל בני ישראל הדבר דברתי את אחד שבטי ישראל אשר צויתי לרעות את עמי את ישראל לאמר למה לא בניתם לי בית ארזים הרי יאשים הכתוב כי השכינה מתהלכת בכל ישראל מאהל אל אהל וממשכן אל משכן ולא היה אחד בכל שופטי ישראל הרועים אותם מתעורר בדבר ואמר הכתוב עוד כי גם השם רחק מהם ולא דבר לאחד מכולם לבנות הבית רק עתה שנתעוררת הטיבות כי היה עם לבבך..."

כמו"כ בימי עזרא "לא עלה עזרא מבבל עד שעשאה כסולת נקיה" "שהפריש עזרא כל הפסולים שהיו בבבל והוליכן עמו" וכל מי שלומד תנ"ך רואה שהמצב אז היה גרוע הרבה יותר מהיום, התבוללות נוראית, אי שמירת שבת ועוד ועוד, וככל הנראה גם אז לא חשבו שהגיע זמן בניין המקדש שהרי חגי הנביא מתנבא: כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת לֵאמֹר הָעָם הַזֶּה אָמְרוּ לֹא עֶת בֹּא עֶת בֵּית ה' לְהִבָּנוֹת... הַעֵת לָכֶם אַתֶּם לָשֶׁבֶת בְּבָתֵּיכֶם סְפוּנִים וְהַבַּיִת הַזֶּה חָרֵב. וְעַתָּה כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת שִׂימוּ לְבַבְכֶם עַל דַּרְכֵיכֶם. זְרַעְתֶּם הַרְבֵּה וְהָבֵא מְעָט אָכוֹל וְאֵין לְשָׂבְעָה שָׁתוֹ וְאֵין לְשָׁכְרָה לָבוֹשׁ וְאֵין לְחֹם לוֹ וְהַמִּשְׂתַּכֵּר מִשְׂתַּכֵּר אֶל צְרוֹר נָקוּב. כֹּה אָמַר ה' צְבָאוֹת שִׂימוּ לְבַבְכֶם עַל דַּרְכֵיכֶם. עֲלוּ הָהָר וַהֲבֵאתֶם עֵץ וּבְנוּ הַבָּיִת וְאֶרְצֶה בּוֹ ואכבד [וְאֶכָּבְדָה] אָמַר ה'. פָּנֹה אֶל הַרְבֵּה וְהִנֵּה לִמְעָט וַהֲבֵאתֶם הַבַּיִת וְנָפַחְתִּי בוֹ יַעַן מֶה נְאֻם ה' צְבָאוֹת יַעַן בֵּיתִי אֲשֶׁר הוּא חָרֵב וְאַתֶּם רָצִים אִישׁ לְבֵיתוֹ. עַל כֵּן עֲלֵיכֶם כָּלְאוּ שָׁמַיִם מִטָּל וְהָאָרֶץ כָּלְאָה יְבוּלָהּ. וָאֶקְרָא חֹרֶב עַל הָאָרֶץ וְעַל הֶהָרִים וְעַל הַדָּגָן וְעַל הַתִּירוֹשׁ וְעַל הַיִּצְהָר וְעַל אֲשֶׁר תּוֹצִיא הָאֲדָמָה וְעַל הָאָדָם וְעַל הַבְּהֵמָה וְעַל כָּל יְגִיעַ כַּפָּיִם."

מהפס' מתואר שהיה על עמ"י להתעורר מעצמו לבניין המקדש וכיוון שלא התעוררו היה רעב ורק אחרי שגם זה לא עזר הגיע חגי לעורר אך הקריאה 'שימו לבבככם על דרכיכם' תקפה ועומדת עד היום. יש להוסיף שאני כתבתי שאולי מצבו של עמ"י מבחינה רוחנית הוא מה שגרם להם לחשוב שלא הגיע הזמן, אך הפרשנים לא כותבים כך אלא מביאים טעמים אחרים, מכאן שלא סברו שמצב העם הוא טעם לחשוב שלא הגיע הזמן.

יש להוסיף שהרב זצ"ל כותב באגרות ד' (מהדורה ישנה) כי כמו שבימי עזרא עלו כל הפסולים ואיתם נבנה המקדש כן יהיה בעז"ה בימינו שגם ע"י הפסולים יבנה המקדש.

הכפתור ופרח כבר מביא את רבינו יחיאל מפאריש (מבעלי התוס') שהגיע לארץ ורצה לבנות מזבח ולהקריב עליו. כפתור ופרח (פ"ו): "רבינו יחיאל דפריש ז"ל אמר לבא לירושלם, והוא בשנת שבע עשרה לאלף הששי (לבריאת העולם. 1257 לספירה), ושיקריב קרבנות בזמן הזה...". א"כ טענך על כך שאין רוב עמ"י יושב בארצו נדחית ממילא (עוד לפני שאני דן מה עניינה בכלל?).

מעניין שאתה מביא את הכוזרי שדווקא משום אותה הטענה ניסה לעלות ולהגיע ולא נשאר רחוק. כל עליה ועליה מקרבת את העם כולו ומגדיל את המודעות.

ב. גם לי אין בעיה, חושב שהדברים זועקים כדעתי (כמו כל יהודי טוב) אבל אולי עדיף אחרי שנסיים את הדיון כאן...

ג. דבר ראשון אינני יודע מניין לך שה'רוב' אוסרים? הרי ישנה רשימה גדולה של רבותינו שחלקם גדולים עשרות מונים מן האוסרים (היינו הרדב"ז, החיד"א, כף החיים, שערי תשובה ועוד ועוד).

בנוסף פסיקה מחייבת על פי ה'רוב' היא כאשר היה משא ומתן של הלכה בין הרוב למיעוט. כאשר לא ישבו יחד ולא התייחסו אחד לשני לא שייך הכלל המחייב 'יחיד ורבים הלכה כרבים'.

עוד יש להוסיף שניתן לפסוק כצד אחד אך ורק כאשר טענותיו מבוררות וכמ"ש רבינו אברהם בן הרמב"ם (הקדמה לעין יעקב): 

"דע כי אתה חייב לדעת, כל מי שירצה להעמיד דעת ידועה, ולישא פני אומרה, ולקבל דעתו בלי עיון והבנה לעניין אותו דעת אם אמת אתה אם לא, שזה מן הדעות הרעות, והוא נאסר מדרך התורה וגם מדרך השכל. אינו מדרך השכל מפני שהוא מתחייב גירעון וחסרון בהתבוננות מה שצריך להאמין בו. ומדרך התורה, מפני שנוטה מדרך האמת ונוטה מעל קו הישר. אמר השי"ת "לא תשא פני דל ולא תהדר פני גדול בצדק תשפוט" וגו'. ואמר "לא תכירו פנים במשפט" וגו'. ואין הפרש בין קבלת אותו דעת להעמידה בלא ראיה, או בין שנאמין לאומרה ונשא לו פנים ונטען לו, כי האמת אתו בלי ספק, מפני שהוא אדם גדול הימן וכלכל ודרדע. שכל זה אינו ראיה אבל אסור.

...אבל יש לנו, ולכל נבון וחכם להתבונן כל דעה וכל מאמר, על דרך שיש להתבונן אותה. ולאמת ולקיים מה שראוי לקיים, ולבטל מה שראוי לבטלו, ולעמוד מלפסוק הדין במה שלא הוכרע האחד משני הפכים, אמרו מי שאמרו, כאשר אנו רואים אותם ז"ל שאמרו "אם הלכה נקבל - ואם לדין יש תשובה"."

אמנם אנו יכולים להתווכח אם טענות האוסרים מבוררות, אבל עד היום, לצערי, לא ראיתי מישהו שטענותיו סדורות ומבוררות מהצד ההלכתי ועונה ומפרק את כל טענות המתירים ומסביר למה מבחינה הלכתית לא ידוע מקום המקדש.

הרב ליאור הוא מורי ורבי, ודרך אגב הוא מברך 'העץ' על שוקולד לא 'אדמה' (סתם לידע).

ד. אם אוכל להקים סנהדרין שתדון מחללי שבת וכו' בעז"ה אעשה זאת. אמנם מצוות הסקילה היא מיוחדת בכך שחז"ל ניסו למנוע אותה כמה שיותר כדי לא להרוג. אך יש לזכור שאין מצווה לסקול מחלל שבת אלא שהמצווה חלה רק לאחר שהתרו בו והוא נידון לחובה בבי"ד מה שאין כן לעניין בית המקדש שהמצווה חלה עלינו תמיד.

"מקריבין אף על פי שאין בית" כידוע.

ח"ו זו לא דמגוגיה, התלבטתי אם זו טענתך או שאתה טוען מסיבה אחרת ולכן כתבתי בסוגריים כדי שתגיב ואדע אם להרחיב בכך או לא.

כמ"ש למעלה, התנאים הללו לא התקיימו בבית שני ובכל זאת הציווי לבנות היה קיים (עוד לפני שחגי ציווה, כמו שמובן מנבואתו) ועוד יותר משמע הכי מהרמב"ן שכתב שהיה על עמ"י לבנות עוד בזמן השופטים. הרמב"ם לא כתב את התנאים הללו בהל' בית הבחירה ומכאן שלא סבר שהם תנאים למצווה. יש שיעור שלם של הרב נבנצאל בו (אני יכול לנסות לחפש לך אותו) הוא דן בהכי ומגיע למסקנה שכל התנאים הללו היו אך ורק בזמן יהושע 'כשנכנסו לארץ' ולא לאחר מכן.

מה שכתבת שיש איסור אם התנאים לא קיימים, לא זכור לי שכתוב איפה שהוא, אולי שייך לומר שהמצווה עוד לא חלה, אבל להגיד שאסור? איפה מצינו איסור כזה?

בבראשית רבה מובא סיפור שבזמנו של רבי יהושע בן חנניה נעשה נסיון לבנות את המקדש שוב, למרות שלא הייתה נבואה. כמו כן נעשה נסיון בזמנו של בר כוכבא (ולעיל גם הבאתי את הכפתור ופרח). וכן היה נסיון בזמנו של נפוליאון וידוע המכתבים של הרב קאלישר בנושא. אם תרצה אוכל להביא עוד מקורות קדומים ומאוחרים לנסיונות ופסיקות בעניין הזה גם ללא נבואה.

ה. ישנה טענה של הר המור שאין לבנות את המקדש עד שהדור יהיה ראוי והדרך לכך היא ע"י התרחקות מהמקום. אני מתמודד עם הטענה הזאת שהיא אמונית ביסודה עם השלכות להלכה למעשה.

שכוייח, אין לי כוח לקרוא, אבל התחלתי,חסום לשעבר

שכוייח גדול.

....תות"ח!

טוב, אגיב רק על חלק מהדברים ובלנ"ד מחר אגיב על השאר...

לא הבנתי בכלל מה הקשר למשל שהבאת. אין סיבה שיהיה לו פטור ממצווה, הוא מחוייב הלכתית, כי לא כתוב בהלכה שיש תנאי למצווה זו, והיא נוהגת כל הזמן, לא משנה מה. אך בניית בית המקדש לא נוהגת כל הזמן, אלא יש לה תנאים, אז לא הבנתי מה הקשר.

כל מה שהבאת מדוד ומהתנ"ך זה בדיוק מוכיח כמוני. דוד המלך לא בנה את בית המקדש, שהרי זה היה נגד ציווי ה' שלא לבנות, אלא עשה כל מה שביכולתו בלי לעשות את הדבר היחיד שאתה רוצה לעשות עכשיו- לבנות. אז מכון המקדש והכל אלו דברים חשובים, תכניות בניית בית המקדש שמכון המקדש עשו, בניית הכלים וכו'...אלו דברים חשובים שמעוררים את הכיסופים לבית המקדש, אך לא עלייה בפועל שרק תרחיק אותנו מהמקדש, ותראה שאנחנו לא ראויים באמת. אגב, בשמואל ב' פרק ו' מתואר סיפור עוזא, שבו עם ישראל שמח יותר מדי, עד שהיה זלזול בארון, וחוסר ביראת שמים, ומזה מת עוזא, ורק כשהיה התיקון והייתה יראה עם השמחה, "וגילו ברעדה", שבעניין בית המקדש צריך זהירות ויראה שבעתיים, שאולי זה לא רצון ה', כמו נדב ואביהוא, וכן סיפור המעפילים שעלו למרות שמשה הזהיר אותם (וכן בימינו הרבנים מזהירים אותנו...) ואמר להם שאין ה' בקרבם ועוד ועוד.

וגם הכוזרי שהבאתי בוודאי שהוא לשיטתי, שרק כשעם ישראל ישתוקק רק אז יוכל לבוא בניין בית המקדש, ומה שהוכיחו את עם ישראל זה שלא כספו, ורק דוד שכסף רק אז באמת היה ריאלי להתעסק בבית המקדש ולהביא לכך שבזמן בנו ייבנה בית המקדש, כי העיסוק הוא במה צריך לתקן כדי להביא את בניין בית המקדש, ולא כל הזמן לתבוע את בית המקדש מה' ח"ו ולבוא אליו בחוצפה, אלא צריך להבין שאנחנו תלויים בה' ורק כשנהיה מתוקנים וכל העולם יהיה מוכן לבניין בית המקדש, רק אז נוכל להגיע לבניינו השלם.

לא הבנתי מה הטענה מעזרא, בעזרא היה נביא והיה ציווי מפורש מה', ואילו אצלנו עדיין אין...תביא את המפרשים שאתה מדבר אליהם ואז יהיה אפשר לדון על הפסוקים שם....(מחילה שיצא שתהיה עוד תגובה, פשוט אני חושב שאי אפשר לדון כשאתה אומר משהו בלי לפרט מה דעתם בנושא אלא רק קובע שלא אמרו ומזה מוכיח, אז קודם תביא ואז נדון על הדברים...רק אומר שאין זו הוכחה ממה שלא כתבו....).

ע"י הפסולים ייבנה המקדש הכוונה היא שלא ידעו מה חשיבות הבניין, כי לא צריך שהפועלים ידעו לגמרי את כוונת בניין הבית, כמו שהיה בימי שלמה, שחירם שהוא גוי שלח פועלים גויים, אך זה אחרי שהמצב של העם היה מתוקן, הפועלים עצמם לא חייבים להיות כשרים. לכן זה לא קשור...

לא הבנתי, אתה מביא מעשה של בעל תוס' יחיד ורוצה להוכיח לי על ההלכה? כך לא עובדים, חביבי. הוכחת לי שדבריי הם לא הדעה היחידה בהלכה, אך אין זה אומר שלא נפסקה ההלכה שצריך שיהיה רוב ישראל. (כמדומני שרוב ישראל זה תנאי שכותב הרמב"ם, לא זוכר מה ההלכה, אבל כמדומני שלא כדעת אותו בעל תוס' שהבאת....אבל לא מספיק בקיא בעניין הזה, בלנ"ד אסתכל במקורות אחרי זה לגבי העניין הזה....).

ח"ו. כל עליה פרטית כשמצב העם לא נמצא שם רק מרחקת את עם ישראל מהמקדש. הכוזרי מביא שקודם צריך שעם ישראל יהיה במצב הראוי, וכל ישראל יכספו למקדש תכלית הכוסף, ולא קבוצת מיעוט, ורק אז יהיה אפשר לבנות את בית המקדש, מה שלא המצב היום כלל לצערינו הרב.

ב.

ג. טוב, זה כבר ויכוח מציאותי...אם אתה חושב שהרוב לא אוסרים אז אתה מכחיש את המציאות, תשאל את כל חברי הפורום ותראה שכולם אומרים כמוני, הדברים ידועים. אפילו בערוץ 7 בזמנו היה אפשר לראות את מספר האוסרים ואת מספר המתירים. ולגבי הגדלות, ברשימה של האוסרים היו הרבה הרבה הרבה יותר גדולים, לעומת הרשימה של המתירים שהיו שם בקושי גדולים (הרב שילת והרב דוב ליאור, לא זכור לי על עוד...) והשלימו עם גירודים של כל מיני רבני ערים שהעיזו פניהם כנגד הגדולים האוסרים, ועוד אולי רבני יישובים וקהילות, אנא עארף...אין מה להשוות בין כמות המתירים לכמות האוסרים, ולגדולים באיכות שאסרו לעומת הגדולים באיכות שהתירו....גם אני יכול לעשות רשימה של אוסרים, ותאמין לי שאגיע להרבה יותר גדולים ממך....אם אתה חושב שלא היה פולמוס בין הרבנים בכל הדורות על סוגיית העלייה להר הבית, אז אתה פשוט מתעלם מהמציאות...ולא צריך לפרוך את דברי המתירים, אלא ההיפך, בגלות רוב ככל הרבנים אסרו, והרבנים שטוענים שהשתנו הזמנים ועכשיו הגיע הזמן עליהם ההוכחה...(וגם אז הם עדיין נשארו המיעוט...ותשאל את כל הרבנים שמתירים כיום וכמדומני שכולם יגידו שטענתם מבוססת על כך שהגיע הזמן וכדו'...).

יפה, מצויין, אז אתה יכול לעלות ע"פ כללי ההלכה, "שמחתי באומרים לי בית ה' נלך", אשריך. כן, וודאי, התבלבלתי....

ד. שוב, חוזרים לאותה נקודה. המצווה לא חלה עלינו תמיד, כי יש תנאים, ורק כשהתנאים מתקיימים המצווה חלה. טוב, לא ניכנס לסוגיית הקרבה, אבל רק קרבן פסח מקריבים, לא כל הקרבנות. שאר הקרבנות נאסרים ומוקרבים רק כשהבית קיים.

אחלה, מחילה שהאשמתי אותך סתם....

לגבי שאר הדברים אתייחס בהמשך בלנ"ד...אולי מחר תשלח תזכורת....

תות"ח!, מפריע לך?חסום לשעבר
...תות"ח!

בוודאי!!!!

שועלים מהלכים במקדש, זה מעציב וכואב...

אך זה מבטא את זה שאנחנו עדיין לא ראויים למקדש, "כל דור שלא נבנה בית המקדש בימיו כאילו נחרב בימיו", וזה שאנחנו קרובים וממש משקיפים על בית המקדש אך לא יכולים להיכנס אליו בטומאתינו זה עוד יותר כואב, וזה מראה שאנחנו צריכים לתקן את עצמינו כמה שיותר ולהתחבר לה' ומתוך כך נזכה לראות בבניין ציון בימינו, אמן.

שמע פספסת את הנקודה.חסום לשעבר

אני אהיה בבחינת רבי עקיבא ואצחק עליך.

תגובה מנומקת להפליא...תות"ח!

שרק אומרת את מה שאתה חושב אבל לא מסבירה שום דבר.

אה, וסתם אירוני שהבאת את הדוגמא מרבי עקיבא, שלמרות שראה שועל יוצא מבית קודשי הקודשים צחק, כך שבמקומך שאתה חושב שאם אין עליה להר הבית- אין כלום, ר' עקיבא מבין שהגאולה הולכת "קמעא-קמעא" ויש שלבים, ובסופו של דבר תגיע הגאולה השלימה, והוא רואה את הטוב שבמציאות כבר עכשיו מתגלה. (וגם עוד עניין ששמעתי מרב גדול שהתיקון לחורבן הוא ע"י שההנהגה מתחברת לחורבן, דהיינו שרק אחרי שהרבנים בכו אז רבי עקיבא שחק, אך קודם לפני כן כשראו את הבית בחורבנו גם רבי עקיבא עצמו בכה, כך עולה מפשט הדברים, ולכן גם פה כל עוד אין את התיקון אין מה לצחוק, וממילא, אתה עובר על דברי הגמרא שאסור לאדם למלא פיו שחוק בעולם הזה, אלא רק בגאולה, שנאמר: "אז ימלא שחוק פינו ולשונינו רנה"...וכן: "וגילו ברעדה"....קצת יראה מבית המקדש בית חיינו לא תזיק...)

קצת קשה לי לעקוב על כל התגובות, אז אם אפספס...אוא"ר
עבר עריכה על ידי אוא"ר בתאריך כ"א באב תשפ"ב 14:50
עבר עריכה על ידי אוא"ר בתאריך כ"א באב תשפ"ב 14:49

א. כתבתי בהתחלה שמדובר על הצד שיש מצווה לבנות.

כדי להגיד שמצוות בניית המקדש אינה נוהגת בכל דור, צריך להביא הוכחה לכך. לדוגמא כותב האור החיים הק' על הפס' 'ועשו לי מקדש': "נראה כי אומרו ועשו לי מקדש היא מצות עשה כוללת כל הזמנים בין במדבר בין בכניסתן לארץ בכל זמן שיהיו ישראל שם לדורות, וצריכין היו ישראל לעשות כן אפילו בגליות אלא שמצינו שאסר ה' כל המקומות מעת שנבנה בית המקדש כאומרו (דברים י"ב ט') כי לא באתם עד עתה אל המנוחה ואל הנחלה, ולזה לא אמר ועשו משכן שיהיה נשמע שעל אותו זמן לבד נאמרה מצוה זו. ואחר שצוה דרך כלל אמר פרט הנעשה במדבר שאינו מקום לבנות בו בנין אבנים שיעשה משכן כסדר האמור. ותמצא שכתב רמב"ם בפ"א מהלכות בית הבחירה מצות עשה לעשות בית לה' דכתיב ועשו לי מקדש עד כאן, וטעמו הוא משינוי הלשון כמו שכתבנו. עוד ירצה באומרו ועשו לי מקדש כי מעת שעושים אותו לשמו יתברך כאומרו לי הגם שעדיין לא שרתה בו שכינה הרי הוא מקדש ודין קודש יש לו"

מכאן מוכח שהמצווה היא בכל דור ודור ועוד מוכח שיש מצווה לבנות אף היכא שעוד לא שרתה בו שכינה.

כדי להוכיח אחרת, יש להביא מקור ולחקור בו.

דוד המלך לא בנה מכיוון שקיבל ציווי מפורש שלא לבנות אך אם לא היה ציווי כזה, היה בונה. מה עוד שהבאתי לך את הרמב"ן שאומר שאם עמ"י היה מתעורר מעצמו לבנות, אז היו בונים.

בהתחלה כתבת שצריך לעשות כל דבר חוץ מלבנות ואז אתה מוסיף שאסור גם לעלות מאותה סיבה אבל הרי העלייה איננה הבנייה אלא הכנה לה וכמו שדוד קנה את מקום המזבח ויצר אחיזה יהודית במקום המקדש כך גם העליה להר הבית מחזקת את האחיזה היהודית במקום המקדש לקראת הבניה.

בסיפור עוזא העונש לא היה בעקבות זלזול בארון אלא בעקבות איסור מפורש שהוליכו את הארון ע"י עגלה ולא בידיים.

חטא המעפילים פחות קשור לכאן מכיון ששם נאמר איסור מפורש לעלות מה שאין כן כאן (שלשיטתי לפחות) שלהיפך, יש מצווה לעלות. מה עוד שיש להוסיף כהע' את דברי ר' צדוק הכהן מלובלין שכתב בפרי צדיק ש"והיא לא תצלח, דווקא היא אבל לעתיד לבוא תצלח".

הכוזרי אינו מבטל את המצווה אלא מסביר כיצד ניתן להגיע אליה, דהיינו ע"י כיסופים. אך ודאי שלא חשב לומר שאם לא יהיו כיסופים אזי המצווה בטלה. מה עוד שהכוזרי מוכיח במעשיו כיצד מגיעים לכיסופים, עולים ומתקרבים ולא נשארים בחוץ. אז לפי"ז יש לעלות ולהתקרב, כמובן בלי ח"ו לעבור איסור.

אנחנו צריכים כל הזמן לתבוע את בניין המקדש ולנסות לבנותו, במקביל צריך לחזק את המודעות והכיסופים בכל עמ"י, אך וודאי שאין זה פוטר אותנו מלבנות בפועל ממש. אם אתה טוען שכן, תביא מקור לכך.

לגבי עזרא, הבאתי מחגי הנביא שמוכח ממנו שהמצווה לבנות חלה על עמ"י עוד לפני הנבואה. שהרי הקב"ה העניש את ישראל ברעב כדי לעוררם לבניין המקדש ורק לאחר שזה לא עזר הגיע חגי ונזף בהם על כך שחשבו ש"לא עת בית ה' להיבנות".

יש לדון למה עמ"י לא חשב שהגיע זמן הבנייה. לכאו' לפי שיטתך היה ניתן לומר שחשבו כך משום המצב הרוחני הירוד בעם. אך הרד"ק (לדוגמא) כותב: "לפי שבטלו צרי יהודה מהם בנין הבית כל השנים שעברו נואשו העם מבנין הבית והיו אומרים עדיין לא הגיע עת הבנין אעפ״י שהיו יודעים ששלמו שבעים שנה לחרבת ירושלם בשנת שתים לדריוש והיה להם לדעת כי לא לחנם העלה האל מהגולה ואעפ״י שלא אמר להם הנביא עדיין היה להם להחל מעצמם ולהתעורר על הדבר כי היו רואים כי מעשיהם לא היו באים להם על הנכונה כמ״ש זרעתם הרבה וגו׳ והיה להם לדעת כי זה ענשם על שהיו נואשים בבנין הבית וכשראה האל יתברך שלא היו מתעוררים מעצמם שלח להם ביד חגי הנביא (חגי א׳:א׳)." כך שהוא לא סבר שמצב רוחני ירוד מונע את הבניין ועוד שהוא מסביר לך בפירוש שלא היו צריכים לחכות לנבואה.

לגבי הפסולים, לכאו' נראה שלא למדת את האיגרת בפנים. כרגע היא לא לפני (קצת קשה להשגה). כשתהיה, אביא אותה.

אני כרגע הבאתי לך מקור (וכמו שכתבתי, הוא לא היחיד). אתה עד עכשיו לא הבאת אפי' אחד. מה עוד שהבאתי את האור החיים, את המדרש רבה שמביא את רבי יהושע בן חנניה שרצה לבנות, הרב קאלישר שיש לו מכתבים עם רבי עקיבא איגר והחת"ם סופר. אם תרצה אביא לך עוד, ויש עוד הרבה.

וכמו"כ עד שתמצא את התנאי ברמב"ם (מעריך שלא תמצא והתבלבלת עם החינוך), אז כרגע גם הרמב"ם כשיטתי. גם אם תמצא את התנאי, יש לדון אם אסור כאשר אין רוב יושביה עליה או רק שאין חובה אבל מותר. ועיין כאן: בנין בית המקדש בזמן הזה | הרה"ג אביגדור נבנצל | בית המדרש | אתר ישיבה (yeshiva.org.il)

מה שכתבת בסוף א' בשם הכוזרי, לא כתוב בו. מה שכתוב הוא שירושלים תיבנה כאשר יכספו אליה תכלית הכסף. דהיינו שמציאותית זה יקרה רק אז. איך מגיעים לזה? לדעתי כמו שהכוזרי עצמו עשה, עלה לארץ ישראל והתקרב ולא נשאר בגלות וכמו"כ גם כאן ההתקרבות נעשית ע"י עליה להר ולא התרחקות.

ג. אתה מחשיב רק את מי שחתום על הכרוזים, אבל אתה שוכח שחלקם נסמכים על אחרים שחתומים ולא על עצמם כך שאינם נחשבים לחלק מהרוב. לדוגמא מכתב של הרב נבנצאל (מופיע בחוברת 'קול בהיכל') בתשובה בנושא: "עלי להקדים שהפניה אלי כמעט חסרת ערך מפני שלמעשה אציית, בלי נדר, להכרעתו של הרב אלישיב... אני בס"ד פוסק בשאלות פרטיות כגון סכין חלבית שנפלה לתבשיל בשרי וכדומה... ואם תשאלו אם כן למה חתמתי על הכרוז שהזכרתם במכתבכם? חתימה זו אינה פסק אלא לכבד פסק קיים ועומד של גדולי ישראל...".

כמובן שכחת להחשיב את כל המתירים שפסקיהם נכתבו מלפני 500 שנה ומעלה (כפתור ופרח - לפי ר"י מפאריש, רדב"ז, חיד"א, כף החיים ועוד) (בעוד האוסרים התחילו לפני כ100 שנה).

ועוד יש להוסיף, כמו שכבר כתבתי, שטענות האוסרים אינם מבוררות. אין כמעט מי שמתייחס לטענות המתירים ביחס לידיעת מקום המקדש ומפריך את כל הוכחותיהם.

מה עוד שלא נעשה דיון בין המתירים לאוסרים בדרך של משא ומתן הלכתי כך שהכלל 'יחיד ורבים' אינו מחייב כאן.

ד. כמובן בשביל זה צריך להוכיח שיש תנאים לבניין המקדש, מה שעד עכשיו לא ראיתי.

יש לזכור שכמו שכניסה לעזרה (לא להר הבית) בטומאה היא איסור כרת כך גם אי הקרבת קורבן פסח.

אני קצת ארחיב בעניין 'הרוב אוסרים'.אוא"ר
א. לאחר שפורסם הכרוז עם כ50 חתומים, הרב ישראל אריאל שלח מכתב לכלל הרבנים החתומים עם טענות וראיות להיתר מתוך רצון לשמוע ולדון על הצדדים להתיר או לאסור. מתוך 50 רבנים ענו לו 2 או 3. אחד היה הרב נבנצאל שתשובתו צוטטה לעיל. שני היה נשיא ישיבת עטרת כוהנים שהעתיק בתשובתו מכתב אחר של הרב דוד חי הכהן (שהיום מתיר עליה, למיטב ידיעתי). ואולי עוד אחד ענה.
כלומר מתוך כלל הרבנים האוסרים, לא התקבל הסבר אחד מפורט שמתייחס לראיות ומסביר למה לא ידוע מקום המקדש.
חלקם נסמכים על פוסקים אחרים שפסקו לפניהם, אבל הם עצמם לא חקרו לעומק (יש לי צילום של פרוטוקול של הרבנות הראשית בעניין הר הבית).

ב. חלק מן הרבנים האוסרים, סותרים את עצמם (וצריך ליישבם). לדוגמא, הרב עובדיה אוסר עליה להר הבית משום שאי אפשר לסמוך על הרדב"ז אך בתשובה אחרת שלו ביביע אומר הוא עצמו פוסק את הרדב"ז להלכה (לעניין בעל קרי בכניסה לכותל) וכמו"כ הרב עמאר.

ג. חלק מהרבנים אוסרים מטענות שאינן ענייניות כ"כ לעצם העליה. לדוגמא, הרב יצחק יוסף כתב סימן שלם לאסור עליה ומה שהוא דן בה הוא לעניין אם הלכה כראב"ד או כהרמב"ם בקדושה שקידשה לשעתה אי קדשה לעתיד לבוא.

ד. חלק מהרבנים החתומים חזרו בהם והתירו עליה כמו הרב חיים דוד הלוי ועוד.

ה. אני ח"ו לא מזלזל באף רב ובוודאי לא בגדולי ישראל. אך כשבאים לדון הלכה למעשה ובכלל של 'יחיד ורבים' צריך לדון מתוך כל הנתונים הללו.

נ.ב.
ביקשת תזכורת @תות"ח!
עוד סוג של אוסרים:אוא"ר
מובא קטע מפרוטוקול ברבנות הראשית, ויכוח בין הרב ישראלי לרב שלוש. הדיון הסתיים במסקנה לדחות את ההחלטה (כמו כמעט כל דיון ברבנות על הנושא הזה).

סליחה על האריכות, בנושא כזה זה מוכרח. אני מקווהאוא"ר

שלא פספסתי טענה בעקבות כך, אם כן תזכיר...

כמובן שכל האריכות היא לאחר שהשתדלתי לקצר, אז אם תרצה שאאריך ואסביר יותר או שאביא עוד מקורות, בשמחה.

אתה כופר שלושה עשר עיקרים, זאת התורה לא תהא מוחלפתחסום לשעבר

לשכנו תדרשו ובאת שמה,  שלוש פעמים בשנה יראה כל זכורך פני ה' אלוקיך, ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם, ובכלל, רב המצוות תלויות בבניין הבית, אז איך אתה יכול לומר שאסור לעלות וזהו, בלי לבדוק שום דבר???

בתורה לא כתוב המתן עד שיגלה אליך הקב"ה, בתורה כתוב דרוש!

זו לא מצווה לעתיד לבוא, זו מצווה שחובתה בכל דור ודור.

סלח לי????????????? לא נוהגת בכל דור ודור????????

אולי תיתן מקור לדבריך(שפע מילים שימ"ל אוסר עליי לכתוב)????

סלח לי אתה מגזים וכותב (מילה שאני לא בטוח אם ימ"ל מסכים)!

אל תעלו כי אין ה' בקרבכם נאמר למלחמה באמורי בדור חטא המרגלים שהיו צריכים למות לפני כניסת בני ישראל לארץ. אין כל קשר.

תנאים? הלכתית אפילו לא בדקת כי אסור אז אסור, למה ה' נגלה אליך בחלום ואמר לך שאסור?

איך אתה יכול לומר שאסור הלכתית אם אפילו לא חקרת את טענו האוסרים?

נ.ב. נראה לי קצת ילדותי לכתוב דברים בלי שיש לך קצה חוט על מה אתה כותב בכלל.

....תות"ח!

טוב, ברשותך, אני אפסיק להתייחס לדבריך שמנופחים ומלאים ברִיק בלי אף תוכן אמיתי.

לא רואה פה אף תוכן שיש להתייחס אליו, ואם אתה רוצה אתה מוזמן להפנות את טענותיך באישי ל@אוא"ר והוא יסנן ויכתוב רק את הטענות, אם בכלל יישאר בשר אחרי כל הניפוחים שהוספת, ואני אעבור לדון איתו...שכוייח ויום טוב...(זה לא אישי, פשוט אני רואה שהשיח שלנו שיח-חירשים וחבל...אם אתה רוצה לנהל דיון ענייני כמו שצריך בצורה מכובדת, אשמח מאוד...באמת שאני מרחם עליך איך תסתדר בחיים, אם אתה לא יודע לנהל ולשלוט על רגשותיך ולהשליט שכל על לב, אלא רק "לירות" את מה שאתה חושב...לא שופט, רק אומר שיהיה קשה לך להסתדר בחיים...)

מעניין, פעם כשמישהו היה תוקף אות עם עובדות שלאחסום לשעבר

הכרתי ולא היה לי מושג על מה הוא מדבר הייתי מגיב אותו דבר, אולי הייתי מוסיף כמה מילים בנוגע לבעיותיו השכליות, אבל בערך אותו דבר.

כאשר אדם בעצם מקשקש בקומקום עם כף בצבע חום,

מתגלה כי הכל הבל, הבל הבלים אמר קהלת.

כשאדם אינו מגיב לתקיפה ונסוג מביקרות חריפה,

הוא כנראה לא יודע לענות למה שאני מדבר בפינות.

זה לא אישי, אני פשוט רואה שמפני דרכי שלום גם לחרש יש קניין כמבואר במסכת בבא מציעא דף ח.

גם אני מרחם עליך איך תסתדר בחיים, מתי כבר תצא מבית ההורים,

הרי אתה יודע לנהל ולשלוט ביד רמה ברגשותך וגם במחשבותיך,

כי הרי הרב אמר שאסור, ומי אני הקטין הצעיר, בסך הכל יצור

נותר רק "לירות" בכל מחשבה, שחס וחלילה לא אעלה, נדלקות הנורות,

השופט בדוכן, בית דין של מעלה, אי אפשר להסתיר, להתעטף ברעלה.

אולי, בחיי יהיה לי קל, אולם לאחר מותי - יהיה לא פשוט כלל.

אהבת את זמרתי הקלילה?חסום לשעבר

אל תספר לימ"ל

אני מקווה מאוד שלא קראת עכשיו לרב עובדיה יוסף אפיקcompass
דבר ראשון ממליץ ללמוד מה פירוש המילים של זאת התורה לא תהיה מוחלפת. דבר שני מוזמן לעיין ביביע אומר חלק ה' יורה דעה סימן כ''ו לגבי למה לא לעלות
אם אוכל להתייחס לדבר השני...אוא"ר
א. הגר"ע יוסף דן בתשובה זו אי הלכה כראב"ד או כהרמב"ם בעניין 'קידשה לעתיד לבוא'. סוגיא זו אינה עיקר העניין בעליה להר היום שהרי גם אם נפסק שהלכה כהרמב"ם סו"ס להר הבית ניתן להיכנס לאחר טבילה ורק לחיל או לעזרה אסור.

ב. רק בסוף התשובה מוזכר כהע' התייחסות לתשובת הרדב"ז בעניין ידיעת מקום המקדש שאי אפשר לסמוך על הרדב"ז. אבל הרב עובדיה לכאו' סותר עצמו באותה תשובה שמביא בשם ר' יצחק מפראג שמשמע כי ידעו את מקום אבן השתיה. עוד יותר מכך, בסימן מיד אחריו פוסק הרב עובדיה כי ניתן לסמוך על הרדב"ז לעניין ידיעת אבן השתייה (והתמיהות הן בעיקר על החשבונות של המרחקים) ולפי קביעת הרדב"ז בעניין מקום אבן השתיה הוא מתיר לנשים ולטמאים להתקרב לכותל.
מניח שלא קראת הכל...compass
1 אמר שאפילו אם היינו יודעים אסור
2 אמר שאפילו שבעבר היה מותר כפי דעת הרמב״ם, הוא גוזר שאסור לעלות עד ביאת המשיח
למדתי מזמן, אכן צריך לחזור וללמוד אבלאוא"ר
עבר עריכה על ידי אוא"ר בתאריך ד' באלול תשפ"ב 21:49

1. מה הסיבה לאסור אם יודעים?

2א. בעניין גזירה שלא לעלות עד ביאת המשיח, לכאו' הרי זו כגזירה כנגד מצווה מפורשת בתורה (של בניית מקדש).

2ב. בעניין חידוש של גזירות היום:

כותב הריב"ש (רע"א): "...ענין הגזרה אשר גזר מהר"ם הלוי נר"ו על קהלות צרפת וחכמיהם אם היא כוללת על כל החכמים ותלמידים שאינם תלמידיו ולא תלמידי הרב רבי ישעיה אין לחוש לה כלל לפי שאף אם גלוי ומפורסם כי מהר"ם הלוי מופלג בחכמה ומופלג בזקנה מכ"מ איננו נשיא שהוא הגדול שבסנהדרי גדולה העומד על בני עמנו תחת מרע"ה וגוזר גזרות על ישראל לאסור דברים המותרין וגם הנשיא לא היה גוזר מדעתו אלא בהסכמת הסנהדרין כלם או רובם..."

ברא"ש (שבת, פ"ב, סי' ט"ו): "תמיהני היאך יכלו הגאונים לחדש גזירה אחר שסתם רב אשי הש"ס".

ובתשובות הגאונים סי' ע"ז כתוב: "כל דבר שלא גזרו רבותינו הראשונים אין אנו גוזרים שאפי' דבר שיש לחוש לו יותר מזה ויש בדבר להחמיר ואין אנו חוששין."

והמגיד משנה (חמץ ומצה, ה', כ'): "ואני אומר אין לנו לגזור גזרות מדעתנו אחר דורות הגאונים ז''ל:"

והרדב"ז (סי' קמ"ט): "אין לנו לחדש גזרות מדעתינו מה שלא גזרו הראשונים"

ובבית יוסף (או"ח, תס"ב): "מאותם שנוהגים שלא לאכול מצה עשירה כלל בשני ימים ראשונים ואע"פ שכתב הכלבו נהגו שלא לעשות מצה עשירה כלל בשני ימים ראשונים דלא אתי לאחלופי בה ולמיכל מינה מצות חובה עכ"ל אין טעם במנהג ההוא לאסור ולגזור גזירה בדבר שלא חששו לו חכמי התלמוד ולא החכמים האחרונים"

את כל המקורות הללו הכרתי מתוך פסקיו של הרב עובדיה זצ"ל. עיין ב: יחוה דעת, ח"ב ס"ס מ"ט. וכן שם בסי' נ"ב בהע'. וישנם עוד כמה מקומות בהם הרב עובדיה פוסק הכי ומביא עוד מקורות רבים לכך, ע"ש.

ג. התשובה של הרב עובדיה נכתבה זמן קצר מאוד לאחר מלחמת ששת הימים. קודם למלחמה, כל המודעות שפורסמו לפני כן (הרב קוק, הרב שמואל סלנט וכו') היו כדי למנוע מאנשים שאינם בקיאים או שאינם שומרי תו"מ לעלות להר ולהיכנס למקום המקדש. הן לא התייחסו למצב בו המקום נמצא בשליטה יהודית עם מסלול ידוע שאינו נכנס למקום המקדש.

גם בזמן שתשובת הרב עובדיה פורסמה, לא כולם הסכימו איתה כמו הרב גורן, הרב חיים דוד הלוי, הרב דוד שלוש. וגם רבנים שחתמו נגד עליה להר הבית לא הסכימו לכך שזו גזירה (לדוג' הרב אוירבעך, אם אינני טועה).

כ''כ הוא לא חזר בו בעשרות השנים שלאחר ששת הימיםcompass
חזרתי ולמדתי. תשובה ארוכה אז מקוה שלא פספסתי טענה.אוא"ר
1. רוב מוחלט של התשובה דן אי הלכה כראב"ד או כהרמב"ם - אינו שייך לעניינו כמו שהוסבר לעיל.

2. אי ידיעה של מקום המקדש - הובא לעיל שהרב עובדיה עצמו סמך על הרדב"ז.

3. חשש שמא יפרצו גבולות - דבר ראשון, לדעתי הוא לא מתחיל מהסיבה הפשוטה שהיום אין מה לדון אם יעלו או לא יעלו. העליה קיימת בכל מקרה, השאלה היא איך להתייחס אליה. התנגדות לעליה לא מונעת מאחרים לעלות. אדרבה, ככל שיעלו יותר אנשים יראי שמיים, הם אלו שינהלו את העליה להר: יקבעו מסלול הליכה, יסבירו לכל עולה על הלכות טהרה וכו'.
צריך לזכור שהתשובה הנ"ל נכתבה לאחר מלחמת ששת הימים כך שהיא לא הסתמכה על אף נתון מציאותי אלא חששות שהיום כבר ניתן לבדוק במציאות.
כמו"כ הרדב"ז עצמו נשאל (סי' תרצ"א) על עליה להר ביחס לאנשים אחרים שנכנסים בוודאות למקומות אסורים והוא לא פסק שאין לעלות מהחשש הנ"ל אלא פסק שאותו אחד יהיה מן הנזהרים שלא יתקרב ועל כגון זה אומרת הגמרא (ב"ב, פ"ט: ) : "אמר רבן יוחנן בן זכאי אוי לי אם אומר אוי לי אם לא אומר אם אומר שמא ילמדו הרמאין ואם לא אומר שמא יאמרו הרמאין אין תלמידי חכמים בקיאין במעשה ידינו איבעיא להו אמרה או לא אמרה אמר רב שמואל בר רב יצחק אמרה ומהאי קרא אמרה (הושע יד, י) כי ישרים דרכי ה' וצדיקים ילכו בם ופושעים יכשלו בם".

מה עוד שכבר הובאו מקורות לעיל כי אין זו גזירה, אלא השקפה כיצד לנהוג ויש החולקים על זה.

4. עוד מקור שמצאתי בדברי הרב שבו פוסק ומרחיב כי לא ניתן לגזור גזירות - יביע אומר, ח"א, סי' ט"ז.
וראיתי שטעם זה, של גזירה, הושמט בתשובות אחרות של הרב בנושא (יחוה דעת, ח"א, סי' כ"ה. חזון עובדיה, ד' תעניות, בסוף הספר בהע'.).

5. לי נראה להסביר שאין כוונתו לגזירה ממש אלא להוראה ציבורית שפורסמה, וכבר הסברתי למה איננה שייכת להיום.
הוא כתב עד כי יבוא שילה...compass
והנה המציאות היא שככל שעולים יותר אנשים - עולים יותר
בעבר עלו פחות, והסיבה שעולים יותר - היא בדיוק זו שאנשים מתירים ועולים בדיוק כפי שהרב עובדיה אמר שיקרה
לא הבנתי את הטענה שלך (גם זאת שלמעלה)?אוא"ראחרונה
עבר עריכה על ידי אוא"ר בתאריך ו' באלול תשפ"ב 17:52

1. אני יודע שהוא לא חזר בו. איפה כתבתי שהוא חזר בו?

כתבתי שהתשובה שהרב כתב למה לא לעלות, לא נוגעת הלכתית לסוגיה. מימלא אנחנו חוזרים למה שכתב רבינו אברהם בן הרמב"ם (כבר הובא לעיל), ע"ש. 

2. את הטענה שאין מצווה לבנות מקדש עד שיבוא המשיח, אני יכול להבין. אע"פ שמניין לאסור בניית מקדש? ועוד שהרמב"ם כותב שאין מצווה שתלויה במשיח. וכבר ידוע הויכוח בסוגיה והובאו קצת מקורות בעניין למעלה. אבל מכאן ועד להגיד שאסור אפי' לעלות להר הבית עד שיבוא המשיח, מניין? הרי מצינו בגמ' ובראשונים סיפורים על אנשים שעלו להר הבית?

לדוגמא: 

"וכבר היה רבן גמליאל ורבי אלעזר בן עזריה ורבי יהושע ורבי עקיבא מהלכין בדרך... שוב פעם אחת היו עולין לירושלים כיון שהגיעו להר הצופים קרעו בגדיהם, כיון שהגיעו להר הבית... (מכות דף כ"ד)".

"רבי יוחנן בר מדייא בשם רבי פינחס מן מה דאנן חמיי רבנן שלחין סנדליהון תחת האגוף של הר הבית הדא אמר שלא קידשו תחת האגוף של הר הבית (ירושלמי, פסחים, פ"ז, הי"ב. תרגום - מזה שאנו רואים חכמים, שחולצים נעליהם תחת תקרת שער הר הבית, הווה אומר, שלא קידשו תחת האיגוף)".

"פעם אחת נכנס ר' צדוק לבית המקדש וראה אותו חרב... ושוב פעם אחת נכנס רבי נתן לבית המקדש ומצאו חרב... (תנא דבי אליהו רבה, ל')"

כמובן יש עוד מקורות רבים...

אלא צ"ל שזו גזירה חדשה וכמו שהבאת מפורש בדבריו. אך הבאתי כמה וכמה ספקים שהרב עובדיה עצמו פסק שאי אפשר לגזור גזירות חדשות היום. לכן מוכרחים לומר שכוונתו הייתה להוראה ציבורית גרידא ולא לגזירה.

3. על כן, אני לא מבין מה הבעיה בכך שאנשים עולים להר ופשיטא שזה יגרום גם לאחרים לעלות. מה הבעיה בכך? ב"ה שהמודעות והכיסופים למקדש גוברים בעם ישראל ובעז"ה נזכה במהרה לבנותו. 

שולח תזכורת...אוא"ר
@@תות"ח!

או שנסכם שמפשט הדברים נראה שגם היום אנחנו מצווים לבנות מקדש והדרך היא ע"י עליה וכניסה למקומות המותרים שכך מחזקים את האחיזה היהודית ואת המודעות למקדש?

אם כן, אז אפשר לעבור לדיון הלכתי ביחס לידיעת מקום המקדש...
לא, אל תדאג...תות"ח!

כשאתפנה אגיב בלנ"ד...

מסכים איתךהָיוֹ הָיָה
אני לא קווניק מטורלל שמסביר בעיינים מזוגגות על "הריחוק המביא לידי הקירוב היותר פנימי".
אני לא חושב שהבעיה היא שמתקרבים במקום להתרחק ולא חושב שריחוק הוא אידיאלי.
הבעיה שלי היא הלכתית.
...תות"ח!

מחילה, אתה מעוות את שיטת ה"ה בעניין...

אף אחד לא חושב שריחוק הוא דבר אידיאלי, אבל הם חושבים שהריחוק הוא מאת ה', ה' הביא לריחוק, ובוודאי שה' מגלגל את זה שהריחוק הוא שמביא אותנו לידי קירוב ואהבה אמיתית, וכל עוד אנחנו לא מצליחים לחוש את האהבה כשאין בית מקדש, לא שייך לבנות בית מקדש, ורק כשמתחברים לה' בצורה אמיתית אז גם יבוא ה"מימוש" של אהבה זו בדוגמת בית המקדש, שהוא מבטא את הדבקות של כנסת ישראל בה', וגם (כנראה...) גורמת לעוד יותר דביקות ואהבה, אך העיקר של בית המקדש הוא לבטא את הדביקות הרוחנית הקיימת שיש בין עם ישראל לה'.

לכן, כרגע העבודה היא לגלות את הקירוב גם כשיש ריחוק, ולאחר מכן נוכל להגיע בשמחה שלימה לבניין שלם.

חבל לי מאוד לשמוע שאתה מנתק בין הסוגייה ההלכתית לסוגייה האמונית, כי תמיד שתי הסוגיות משיקות, וזה היה הרעיון של הרב זצ"ל, לחבר את האמונה עם ההלכה, את ההלכה עם הגמרא, עיין אורות התורה פרק ד' פסקה ד', אך בעיקר פרק י"ג פסקה א': "...ובזה יש הבדל בין אוירא דארץ ישראל, שיכולה רוח הקודש להשפיע גם על תוכן ההלכות, ובחוץ לארץ רוח הקודש מתפשטת בגלוי רק על האגדות, וההלכות נדונות על פי השכל האנושי. "במחשכים הושיבני, זה תלמודה של בבל". אמנם מתוך החשך יצמח אור גדול, העם ההולכים בחשך ראו אור גדול. יושבי בארץ צלמות אור נגה עליהם. מפני שמורידים בזה את הארת השכינה העליונה לשדרות החיים הנמוכות, ומאירים בזה מבואות האפלים רבים מאד...", ובמיוחד פס' ז': "...ההארה הציבורית, העסקנות, העבודה, המעשה, ההלכה, ההגדה, הנגלה, הנסתר, המחקר, הקבלה, המוסר, השירה, הבדיחות וכובד הראש, הפלפול וההגיון, הדקדוק והרמז, שכל אלה הנם נחלקים רק מחוץ ולא מפנים, - כי בעצם החיים, בזרמם הפנימי, המוחש בנשמה, מאוצר החיים העליונים, הכל שופע במהלך אחד...".

אז לא צריך להעליב ולקרוא לקווניקים מטורללים...(אבל בוא לא ניכנס שוב לדיון על הקו, למה כבר עשיתי איתך אחד כזה באישי והיו כמה כאלו בפורומים, אז אין צורך עוד פעם....אם אתה רוצה אז באישי....)

הכוונה היא כזו:אוא"ר
א. אם אין מצווה עד שיהיה אהבה וחיבור למקדש אז צריך להביא מקור לכך.
ב. אם יש מצווה ולא עושים אותה עד שיהא חיבור, על זה אני מביא את הרב חרל"פ.
ג. אם יש מצווה אבל התנאים לקיומה מהבחינה ההלכתית לא נמצאים או שמצד המציאות עדיין אי אפשר לבנות וההסבר האמוני לכך הוא כי חסר חיבור למקדש אז יש לדון ב2 אופנים. 1 - מה יקרה אם יתאפשר לבנות למרות שעדיין לא יהיה חיבור כמו ש'נצרך' (חוזר לב') . 2 - כיצד לפתור את החסרון, האם בריחוק או אדרבה בקירוב, זו כבר שאלה התנהלותית שניתן להתווכח עליה ולהרחיב.

הסוגיה האמונית וההלכתית קשורות זו בזו, רק שהבסיס הוא ההלכה ועל גבי זה מגיע ההסבר האמוני ולא הפוך. בחוגי הר המור נשמעים דעות שהכיוון הוא הפוך, יש הסבר אמוני ועל גבי זה נתנהל מהבחינה ההלכתית.
שכוייח.חסום לשעבר

....תות"ח!

הבאתי כבר את הכוזרי, שבית המקדש לא ייבנה עד שבני ישראל יכספו אליו בתכלית הכוסף. וכן זה קשור למדרש (שכבר דיברתי עליו באיזה שרשור....) שאומר שה' השביע את אברהם אבינו שלא יבנה את בית המקדש בלי שיהיה אישור מאומות העולם. לא אומר שהמדרש הזה הוא הלכה, רק מראה שההלכה הזאת תלויה במשהו אמוני. וכמו שלעתיד לבוא תהיה הלכה לבית שמאי, דהיינו שההלכה תשתנה בגלל מצב רוחני, כך גם לגבי בניין בית המקדש....

ב. אמרתי שפה לעומת שאר המצוות זה משהו יותר מורכב שמצריך את האהבה ואת החיבור. כמו שבנישואים (שבזה הארכתי בשרשור אחר....) שצריך את האהבה ואת החיבור וזה תנאי בסיסי לנישואים, כך גם בבניין בית המקדש, שכתוב בחז"ל שזה יום החתונה בינינו לבין הקב"ה, צריך את האהבה ואת החיבור, ובלי זה לא ייתכן בניין בית המקדש. ולכן לא שייך הרב חרל"פ לעניין. זה מהצד האמוני. מהצד ההלכתי, עובדה שהרבנים אומרים אחרת, וסוברים שבעניין הזה יש איסור לעלות בימינו.

ג. אני לא מקבל את הדיון התיאורטי הזה, כי אני חושב שהמצב המציאותי מגולגל ע"י ה', והוא ייתן את המנוחה רק אחרי שתהיה את ה"מנוחה" וה"שלום" הרוחני של עם ישראל ושל העולם, ולכן התנאים ההלכתיים הם סימן למצב רוחני. וכמו שהסימן לגאולה הוא שא"י נותנת פירותיה בעין יפה, כי זה שא"י נותנת פירותיה בעין יפה זה מבטא את המדרגה הרוחנית של עם ישראל ואת זה שמתאים שהוא יחזור להתיישב בארץ. ולכן, עיקר ההתמקדות שלנו צריכה להיות בהבאת המצב לתיקונו, וזה ע"י שורש הדברים, החיבור למקדש, ותיקון מה שצריך בשביל שייבנה, ובין היתר חיבור כל ישראל לעניין.

כמו ש(לענ"ד...) סוגיית הלל היא לא סוגייה הלכתית גרידא אלא סוגייה אמונית ביסודה, לעומת סוגיית ברכות שהיא סוגייה הלכתית, כך גם סוגיית בית המקדש היא סוגייה אמונית ביסודה, אע"פ ששורשיה נשלחים אל ההלכה. לכן, בוודאי שבסוגייה הזאת אין לנתק את ההלכה מהאמונה, כיוון שיסוד הסוגייה נמצא דווקא בעניינים האמוניים. וצודק שמה שהבאתי מהרב זצ"ל פה הוא לא קשור, מחילה....

אגיב לכמה נק' שכתבת כאן:אוא"ר
א. כתבת: "העיקר של בית המקדש הוא לבטא את הדביקות הרוחנית הקיימת שיש בין עם ישראל לה'." העיקר של בית המקדש הוא עצם מצוות ה', סוגיית טעמי מצוות היא סוגיא מורכבת שאני מעריך שאתה מכיר. להגיד שהעיקר של בית המקדש הוא משהו מסויים זה לא נכון. זה דבר אחד שמופיע ומשפיע עלינו.

ב. כתבת: "כמו שבנישואים (שבזה הארכתי בשרשור אחר....) שצריך את האהבה ואת החיבור וזה תנאי בסיסי לנישואים"
מעניין שהשו"ע פסק: "ומי שעברו עליו כ' שנה ואינו רוצה לישא בית דין כופין אותו לישא כדי לקיים מצות פריה ורביה."
כלומר כופים בן אדם להתחתן אע"פ שהוא לא רוצה!
מכאן אנחנו לומדים שמסתמא דדינא מחייבים וכופים לעשות מצווה אף שאין את הרעיון העמוק שעומד בפנימיותה, פשוט מצד עצם המצווה.
אמנם הרמ"א הביא מהריב"ש שהיום לא נהגו לכפות (שלא מן הדין) מפני שהתרבו מריבות בישראל. אך קשה ללמוד חידוש שכזה, שאינו מן הדין, לעוד מקומות שאין לך בו אלא חידושו. ועוד שלעניין מקדש איננו כופים אחרים לקיים את המצווה אלא פשוט מקיימים אותה בעצמנו.

ג. מה שכתבת לעניין ארץ ישראל, גם בזה אני חולק (אם הבנתי אותך נכון) עליך. אמנם פירות ארץ ישראל הם סימן לגאולה אך הם לא סיבה. כלומר גם אם לא היו יוצאים פירות היינו מחוייבים בישוב הארץ והיינו עולים ומיישבים וכמו שתלמידי הגר"א עלו ותלמידי הבעש"ט וגדולי ישראל במשך הדורות. וכמו"כ לעניין מקדש.
....תות"ח!
עבר עריכה על ידי תות"ח! בתאריך כ"ד באב תשפ"ב 03:34

וודאי ששני הצדדים קיימים, אך בשאר המצוות העיקר הוא קיום רצון ה', ואילו פה מה שיותר דומיננטי זה דווקא הדבקות הרוחנית, כמו שמוכח מהכוזרי. (הבאתי לך מקור ולא סתרת אותו אלא הבאת סברה שלך שגם היא לא מבוססת, אז מניין שאקשיב לסברה שלך אם יש לי גם סברה וגם מקור?)

ב. דווקא ההלכה הזאת עובדת לטובתי, כיוון שבכל המצוות באמת מיישמים את ההלכה הזאת (היום ספיציפית לא כ"כ...), לעומת זאת בנישואים לא מיישמים את זה, מחילה מ@נשמה כללית...קורץ, אבל תעיין בפניני הלכה שמביא מקורות לכך שלא באמת כופים בתכל'ס, כיוון שצריך שיבחר, ואי אפשר לכפות אותו להינשא בלא רצונו, וכן יש הלכה מיוחדת דווקא בנישואים שהאשה לא נישאת בעל כרחה אלא רק ברצונה, וזו הלכה מיוחדת שיש רק בקרבנות שלומדים את זה מהפסוק: "לרצונו..." ורק בנישואים, שצריך רצון. (אמנם שם הסוגייה דנה ב"תליוהו וקדיש", אך זה רק אם יש חוסר רצון מסויים בבעל, אך אם יש חוסר רצון באשה, "תלויה וקדשא", זה בוודאי שאין קידושין, עיין במסכת קידושין בדפים הראשונים כמדומני ובבא בתרא בפרק שלישי על סוגיית "תליוהו וזבין"...).

ולכן, דווקא מזה שלעומת כל שאר המצוות לא צריך רצון עמוק ושלם, ואילו בנישואים כן, זה דווקא מוכיח את מה שאמרתי, ולכן ממש תודה רבה על הסיוע בהבאת המקורות הללו ששכחתי להביא....

עכשיו אני ממשיך לקרוא את תגובתך ורואה את הריב"ש...לגבי מה שכתבת שהכלל "אין לו בו אלא חידושו" נאמר רק בגזירת הכתוב שלא מובנת הסברה ולכן לא משליכים יותר ממה שאפשר להעמיד את הדין של גזירת הכתוב, אך אם יש סברה, משליכים גם למקומות אחרים, מה שנקרא: "דימוי מילתא למילתא". (כמובן, דימוי מילתא למילתא אינו פשוט ולא כל אחד יכול לעשות את זה, אבל בוודאי שזה שייך....). ומה שלמדתי ממה שהריב"ש אומר, כבר כתבתי לעיל בתגובה זו שזה לא רק הריב"ש אלא עוד הרבה פוסקים כמדומני שאומרים את זה, וזה משהו עקרוני ולא סתם חידוש, ולכן זה מבטא בדיוק את מה שאני אמרתי, שלא כופים. (אם כי הטעם של הריב"ש לא עקרוני כ"כ, בשאר הפוסקים מובאים טעמים יותר עקרוניים....וגם בלי אותם פוסקים, מהגמרא בקידושין שאשה לא מתקדשת בעל כרחה שומעים במפורש את מה שאני אומר...וזה שבבעל זה לאו דווקא צריך רצון מושלם לא אומר שאפשר למחוק את זה שבסוגיית קידושין יש עניין מיוחד שצריך רצון...ורק מזכיר שכנסת ישראל היא כביכול האשה של הקב"ה, הדוד והרעיה שבשיר השירים, כך שלכו"ע אנחנו צריכים רצון מוחלט וזו גמרא מפורשת...האיש גם יש צד שצריך רצון, אבל אפילו לא צריך להיכנס לזה...). זה לא קשור לכופים אחרים או לא, צריך שיהיה רצון שלם ומוחלט ולא משהו "כפוי" וחיצוני, ולכן צריך בבית המקדש להבין את מה שעושים ולהתחבר למצווה ולא רק לעשות את זה באופן חיצוני. (ועכשיו אני חושב על זה, שהגמרא במפורש אומרת שהצורך ברצון הוא גם בקרבנות, משמע במפורש בגמרא בב"ב שבבית המקדש צריך את הרצון ובלי זה אי אפשר, זה תנאי בסיסי לקיום המצווה...וכמו קרבנות כך בית המקדש, ששניהם עניין אחד הם...ולא יעלה על הדעת שנבנה בית מקדש אך לא נקריב קרבנות, בשביל לבנות בית מקדש צריך להיות מוכנים לעשות את כל העבודה בו באופן שלם ומלא....)

ג. שוב, אותו עניין. אני לא חושב שה' היה מגלגל שיהיה מצב כזה שתהיה גאולה בלי הבאת פירות. אבל תיאורטית, אם היינו מתיישבים והארץ לא הייתה נותנת פירותיה בעין יפה, בהחלט זה היה סימן משמים שעדיין לא הגיע הזמן להיכנס לארץ. וכמו בזמן המרגלים שהארץ נתנה פירותיה בעין יפה לקראת בואם של בני ישראל לא"י. וכן בגוף קטיף. עליית תלמידי הגר"א נעשתה ברוח הקודש, ואכן בוודאי שכשעלו הארץ השתנתה ונתנה פירותיה בעין יפה, מה שקודם הייתה שוממה ולא גידלה גידולים חקלאיים. וגם אם לא, עליית הגר"א לצערינו לא הייתה עלייה כללית, אלא עלייה פרטית. בכל הדורות היו יחידים בארץ, אך זה לא נחשב הגאולה הכללית. אם יהודי פרטי נמצא בא"י בזמן הגלות הוא לא עושה שום דבר בעייתי ולא עובר על שום איסור. רק אם כלל ישראל עולה כשהזמן לא הגיע, אז זה מתחיל להיכנס לגדרים של שלוש השבועות, ו"אם תעירו ואם תעוררו את האהבה עד שתחפץ", וזה בעייתי, כשכלל ישראל באופן כללי עולה לארץ ונמצא כשעוד לא הגיע זמן הגאולה. לכן מה שכתבת לא הוכחה. ושוב חוזר לנקודה הראשונה שזה היה ברוח הקודש שהגיע הזמן. ובאמת ידוע שהבעל שם טוב לא הצליח להגיע לארץ, וזה מראה שלא הגיע הזמן וה' רצה שעדיין יישארו בגלות, ורק תלמידיו עלו.

טוב, אני לא רוצה להיכנס עכשיו לסוגיית שלוש השבועות, אבל זה בקצרה....

א. אולי פספסתי אבל ראיתי שהבאת רק את הכוזרי?אוא"ר
כמו שכתבת בהתחלה "קצת ילדותי להביא כנגד איסור הלכתי מאמר אמוני" או במקרה הזה כנגד מצווה הלכתית.
בנוסף שבכוזרי לא כתוב בשום מקום שאין מצווה כפי שכבר הערתי (וממתי פוסקים כוזרי נגד רמב"ם?).

ועוד, שנינו הסברנו הסבר שלנו הכוזרי, רק שאני עושה את זה מגובה ברמב"ם, אור החיים, כפתור ופרח ושאר גדולי ישראל ואתה עושה זאת מגובה בעצמך וכך ממציא מח' בין הכוזרי לשאר גדולי ישראל ופוסק כתוספת הסבר שלך בכוזרי מול שאר גדולי ישראל.

אולי היה עוד מקור שפספסתי?

איפה מוכח שכאן זה החלק היותר דומיננטי בעצם המצווה? הכוזרי אומר בפשטות שמציאותית או סגולית בית המקדש יבנה לאחר שיכספו תכלית הכסף אבל זה לא מוריד ממנו את החובה המעשית.
בנוסף כמו שכבר הערתי השאלה היא איך מגיעים ל'תכלית הכסף'? והכוזרי עצמו הוכיח שמגיעים אל זה ע"י קירוב ומעשים בפועל (כמאמר חובות הלבבות ובעל החינוך "אחרי המעשים יימשכו הלבבות") ולא ע"י ריחוק.

ב. לא הבנתי מה עובד לטובתך ואת הקשר בכלל?
לא כופים אישה להתחתן כי היא לא מצווה על פו"ר.
אתה מבלבל בין מה שבי"ד כופים לבין כאשר אדם הכריח אישה להתקדש (שלהלכה נפסק שדווקא כן מקודשת אלא שמפקיעים קידושיו).

בנוסף זה שנהגו לא לכפות רק בנישואין ולא בשאר מצוות מוכיח שזו סברא שנהגו אותה דווקא כאן ואין ללמוד ממנה לשאר מצוות.

מה עוד שאין לזה קשר כלל לסוגייתנו כי אצלנו לא מדובר על כפיה בכלל אלא על בניה מתוך רצון שלנו.

להמציא חידוש שצריך רצון מוחלט? שאם אדם רוצה לעשות מצווה אבל היא לא מתוך רצון מוחלט אז אסור לו לעשות אותה? על סברא כזו אין לי מה להגיד אלא שהיא סברא של 'נבל' (רש"י בברכות - "אין לך נבל מן ההופך דברי אלהים חיים"). מאיפה להמציא חידוש שכזה? אולי נאמר זאת גם לגבי שבת שהיא בחינת 'לכה דודי לקראת כלה' ונאמר בתורה 'זכור את יום השבת' וא"כ אם אין רצון מוחלט והשתוקקות עד תכלית הכסף אזי אסור לאדם לשמור שבת? רח"ל מהאי דעתא!

לעניין שאמרת שצריך רצון כדי להקריב קרבן אז כמו שכתבת בעצמך את הדרשה של 'לרצונו', כלומר מספיק רצון פנימי כדי להקריב קרבן ואדרבה כופים אותו שיקריב.

כתבת "לא יעלה על הדעת לבנות מקדש ללא קורבנות", אז לדעתי זה לא ל'לא קורבנות' בעז"ה גם נקריב קורבנות. אבל חוץ מזה למה זה לא יעלה על הדעת? כותב הרמב"ם "מצות עשה לעשות בית לה' *מוכן* להיות מקריבים בו הקרבנות" כלומר המצווה היא שיהא בית מוכן להקרבת קורבנות גם אם בפועל עוד לא ניתן להקריב.
מצוות בניית מקדש היא מצווה שעומדת בפני עצמה. בשביל להסביר יותר הייתי מדמה זאת לתפילין של יד ושל ראש שגם אם יש לאדם רק תפילין של ראש הוא מחוייב להניח אע"ג שאין זו המצווה בשלמותה.

פה אני אשמח להוסיף להעיר על "רק קרבן פסח מקריבים, לא כל הקרבנות. שאר הקרבנות נאסרים ומוקרבים רק כשהבית קיים." שנפסק להלכה ש"מקריבים אע"פ שאין בית" אמנם ישנן בעיות הלכתיות אחרות אבל בעז"ה גם לבעיות אלה יימצאו פתרונות.

כתוב: "לֹא בַשָּׁמַיִם הִוא לֵאמֹר מִי יַעֲלֶה לָּנוּ הַשָּׁמַיְמָה וְיִקָּחֶהָ לָּנוּ וְיַשְׁמִעֵנוּ אֹתָהּ וְנַעֲשֶׂנָּה. וְלֹא מֵעֵבֶר לַיָּם הִוא לֵאמֹר מִי יַעֲבָר לָנוּ אֶל עֵבֶר הַיָּם וְיִקָּחֶהָ לָּנוּ וְיַשְׁמִעֵנוּ אֹתָהּ וְנַעֲשֶׂנָּה. כִּי קָרוֹב אֵלֶיךָ הַדָּבָר מְאֹד בְּפִיךָ וּבִלְבָבְךָ לַעֲשֹׂתוֹ."
לכאו' היה צריך לומר "כי קרוב אליך הדבר מאוד ובידך לעשותו" אלא רוצה לומר כי העיקר תלוי בהיכן הלב נמצא. אם הלב רוצה לקיים גם אם התורה תהיה בשמיים הוא יימצא פתרונות כיצד לקיימה. ואם הלב לא נמצא במקום הנכון אז גם אם זה קרוב אליו מאוד, הוא ימצא בעיות...

ג. אני מודה שאני מתפלא כל פעם מחדש איך לפי סברות מוסריות ואמוניות משנים את ההלכה הפשוטה (בצד הזה הר המור והגוש לפעמים נראים לי ממש אותו דבר)?
גם לפי מה שיטתך, תלמידי הגר"א עלו לארץ כעלייה פרטית אע"ג שמבחינת הדור עוד לא הגיע הזמן. א"כ מה הבעיה בכך שהיום יש עליות פרטיות אע"ג שעוד לא הגיע הזמן?

נ.ב.
עיקר הדיון היה למעלה וכאן היה רק הע' מהצד.
....תות"ח!

ההיפך, אני הסברתי את כל הרבנים האחרונים בדורינו (שאגב, שיהיה ברור, גם אם נגיע בסברה לכך שיש מצווה ואין איסור, אנחנו מבטלים דעתינו בפני הרבנים הגדולים שהבינו אחרת ממך וקבעו שיש איסור הלכתי אע"פ שיש מצווה, ולכן גם אם הסברי לא יהיה מספק, לא נפטרנו מלתת הסבר...) שהאיסור ההלכתי למרות שיש מצווה נובע מכך שהמצווה הזו שונה. (לגבי הכלל ההלכתי, כבר אמרתי, יש תנאים, וזה מה שהארכתי למעלה, אבל לגבי הנושא האמוני ששאלת פה, אז ענית על הנושא האמוני, אז אל תערבב ביניהם...).

פחח, אני פשוט לא מאמין. אמרתי לך, רוב מניין ובניין של הרבנים אוסרים, אז דעתי מגובה בכל הרבנים שאסרו, וזה קצת מגוחך למנות את הרבנים המתירים, כשלעומתם עומדים הרבה יותר גדולי עולם הן בכמות והן בגדלות.

אם הכוזרי אומר שבית המקדש ייבנה רק בזמן כזה, משמע שאו שה' יגלגל ככה, כמו שאתה רוצה להגיד, או שאכן המצווה הזאת תלויה בזה. אבל בין כך ובין כך רואים שזה משהו מהותי מהמצווה, והיא לא תתקיים בלעדיה. לכן, כל נסיון לקיים את המצווה כשהדבר הזה לא קיים בכלל ישראל, מגוחך. (הר הבית הוא מקום כללי לכל העם היהודי ולא מקום של פרטים, ולכן גם אם פרט מסויים כן בדרגה המתאימה, ואני בספק, הוא לא יכול לעלות כשהכלל לא במדרגה המתאימה...)

איזה מגוחך. זה שהוא כתב שזה ע"י מעשים לא אומר שצריך לעלות בפועל, אלא שאסור להשאיר את זה בגדר המחשבה, וצריך להיות בכותל, לעשות סיבוב שערים, ללמוד על זה, לקדם את זה עד כמה שניתן (מכון המקדש עושים עבודת קודש...) אבל לא אומר לעלות בפועל, מאיפה דייקת את זה בדבריו?

ב. לא אמרתי לרגע שכופים אשה להתחתן, אלא דיברתי בדיוק על המקרה שציינת. לא הבנתי מה הדיוק שעשית אומר, אבל תכל'ס ההלכה אומרת שלא מקודשת כי צריך את רצונה המלא, מה זה משנה איך?

אמרתי לך, הגמרא במפורש אומרת על קרבנות שצריך "לרצונו", רואים במפורש בגמרא את ההקבלה בין נישואי אשה שצריך רצון, לבין קרבנות שצריך רצון. זה לא מתוך רצון שלנו, כי אתה לא כל העם, ואתה בעצם מכריח את ה' ודוחק רגלי שכינה, בעוד שצריך שהאהבה תחפץ, ורק אחרי שעם ישראל יהיה מחובר לריבונו של עולם תגיע הגאולה. (אמנם, כאשר יגיע הקץ הגאולה תגיע בין כך ובין כך, אך אם כך אנחנו נדע כשיגיע אותו קץ, כי אז ה' יגאל אותנו לא מאתערותא דלתתא, כי אז זה אומר שזה "בזכותינו" ומגיע מתוכינו וזה "אחישנה", אלא מאתערותא דלעילא, שזו התערבות א-לוקית מוחלטת....).

לא המצאתי שום דבר, הגמרא דיברה בעד עצמה, והבאתי גם את המדרש, הגמרא והכוזרי, ואין לך תשובה טובה עליהם. ואני לא המצאתי, צא וראה את כל הרבנים וגדולי הדור בכל מאה השנים האחרונות מה הם אומרים, ותקרא להם נבלים, נראה אותך.

זה רק במצב של אדם רגיל מישראל, אך כאשר יש לך חילונים שלא מחוברים לה' ולא היו מוכנים לשלם על זה עוד כסף על קרבן, בוודאי שאין לומר את הסברה הזאת.

לא הבנתי מה אתה רוצה, הרמב"ם בפירוש אומר כמוני, שצריך שיהיה מוכן להקריב קרבנות. לפי דעתך הרמב"ם היה צריך להשמיט את המילים: "מוכן להקריב בו קרבנות" ולכתוב את זה בהלכה אחרת, כי אלו שתי מצוות נפרדות, ולכן ממילא אין לדמות את זה לתפילין של ראש ותפילין של יד.

ימצאו, אבל כל עוד לא נמצאו, אי אפשר לבנות, כיוון שצריך בית מוכן להקריב בו קרבנות, דהיינו שכשמגיע הזמן להקריב הקרבן אתה יכול מיד להקריב.

אני פשוט לא מאמין שאתה אומר את זה. ברצינות, אם אתה מאשים אותי בכך שאני לא מחובר למקדש, אין מה לדון. אי אפשר כנגד רמב"ם להביא את הוורט היפה הזה שוודאי מנותק מהמציאות. אם אתה חושב שברגע שרוצים אפשר לעשות הכל, אז פספסת את הנקודה של בית המקדש שמבטא את מלכות ה', וגם אם האדם מאוד מאוד רוצה ושרעפי קודש אוחזים בו, אם זה נגד רצון ה', זה פסול ומקולקל, והוא יקבל על זה עונש. (עיין נדב ואביהוא, שנקראה האש שהקריבו: "אש זרה", דהיינו ע"ז, למה? משום ש: "אשר לא ציווה אותם", כל מה שה' לא מצווה והאדם עושה מעצמו מבלי שיש סיוע ורצון א-לוקי, זה ע"ז ממש ל"ע....).

אני פשוט בשוק. ההיפך, כל עוד הרבנים אוסרים, יש איסור הלכתי. אתה מביא כל הזמן מאמרים אמוניים וורטים דחוקים בשביל להתיר עלייה, אז אתה משנה את הסטטוס ההלכתי בשביל הסברות האמוניות שלך.

לא, בית המקדש וא"י זה דבר שונה. הגלות מהארץ תמיד לא הייתה מוחלטת, הרמב"ם המפורסם אומר שתמיד היו יהודים בא"י, ובלי זה אי אפשר שתהיה לעם ישראל זכות קיום, לעומת זאת הניתוק מהמקדש כאשר נחרב הוא מוחלט, ואין אף רמב"ם שאני מכיר שחובה שיהיו בבית המקדש תמיד אנשים, כל עניינו זה רק כאשר הוא בנוי והשכינה נמצאת שם אז לעלות ולראות שם (לא שפוקעת הקדושה, אבל החיבור של כלל ישראל לשם הוא בעיקר ע"י העבודה והקרבנות...אבל זה כבר נושא אחר, מה מהות המקדש, לא משנה....), ולכן שם אין אף היתר לעליות פרטיות, וכל עוד כלל ישראל לא שם, קבוצה פרטית רק תזיק בעלייתה ותסיג אחור אותנו מהמקדש. (כמו בחטא המעפילים....).

כשאתפנה אגיב גם על הלמעלה בלנ"ד...

א1. אתה מערבב בין 'איסורים'.אוא"ר

יש את הדיון האם יש מצווה או איסור ביחס לבניית המקדש. לא ידוע לי על מישהו שטוען שאסור. אולי לטעון שאין מצווה, אבל שאסור? היכן מצינו איסור בתורה לבנות מקדש?

ויש את הדיון ביחס לידיעת מקום המקדש וכו' שאליו עוד לא נכנסנו בכלל.

מה שכתבת "אם נגיע בסברה לכך שיש מצווה ואין איסור, אנחנו מבטלים דעתינו בפני הרבנים הגדולים שהבינו אחרת". על כגון זה הבאתי את רבינו אברהם בן הרמב"ם לעיל: "כל מי שירצה להעמיד דעת ידועה, ולישא פני אומרה, ולקבל דעתו בלי עיון והבנה לעניין אותו דעת אם אמת אתה אם לא, שזה מן הדעות הרעות, והוא נאסר מדרך התורה וגם מדרך השכל... ואין הפרש בין קבלת אותו דעת להעמידה בלא ראיה, או בין שנאמין לאומרה ונשא לו פנים ונטען לו, כי האמת אתו בלי ספק, מפני שהוא אדם גדול הימן וכלכל ודרדע. שכל זה אינו ראיה אבל אסור."

ואני אולי אכתוב קצת יותר בחריפות ומקווה שתבין אותי נכון. אנחנו עובדים את ה' ית', לא את הרבנים. לכן המחוייבות שלנו היא מתוך התורה ולא כלפי אף אחד אחר. התורה מאצילה סמכות לרבותינו לפרש אותה בהתאם למסורת של תורה שבע"פ או לתקן תקנות, גזירות וכו' בתנאים מסויימים. אבל ודאי שכל מה שרב אומר או פוסק מוכרח להיות מבוסס על הוכחות וראיות תורניות ובכללים הלכתיים. ולכן כאשר רב רוצה לומר שיש או שאין מצווה לבנות מקדש הוא צריך להוכיח את זה וכאשר מוכח שיש מצווה (כמו שכבר הבאתי לכך הוכחות, מה שאתה לא) הוא צריך להוכיח למה שמצווה בטילה או תלויה בתנאים וכו'. לומר סתם אין מצווה, כי כך נראה לי או כי ההוא אמר, אין לזה משמעות הלכתית נגד פשט התורה שהועבר לנו מדורי דורות. 

אז כתבת שמצוות בניית מקדש תלויה היום בתנאים, אבל לא הבאת לכך שום הוכחה הלכתית (וכנראה גם לא עיינת בשיעור של הרב נבנצאל שצירפתי לעיל). וגם על הצד שהמצווה תלויה בתנאים, מניין שזה אסור, אולי רק אין מצווה אבל מותר?

א2. רוב מניין של רבני ישראל (היום!) אוסרים אבל לא מהטעמים שאתה כתבת (דהיינו מכך שאין מצווה לבנות מקדש. כמו"כ 'רוב' אינו נחשב אם אין לו הוכחות וראיות הלכתיות. כמו"כ הבאתי לך כמה סוגים של 'אוסרים' שלא פוסקים על דעת עצמם אלא נסמכים על דעות אחרות או שאוסרים מתוך חשש להתיר. בחרת שלא להתייחס.

לגבי מה שכתבת "קצת מגוחך למנות את הרבנים המתירים, כשלעומתם עומדים הרבה יותר גדולי עולם הן בכמות והן בגדלות."

כנראה לא קראת מה שכתבתי כי כל הרבנים שאתה מתכוון אליהם מוזר לכתוב עליהם שהם גדולים בכמות ובאיכות על הרמב"ם ושאר מי שציינתי. נראה לי שפשוט התבלבלת בין הדיון על מצוות בניית מקדש לבין הדיון הכללי על עלייה להר הבית, שהם שני דיונים נפרדים כמ"ש לעיל.

ב1. אני עדיין לא כ"כ מצליח להבין את הקשר לסוגייתנו, אבל על הצד שאולי יש קשר אענה.

כתבת "תעיין בפניני הלכה שמביא מקורות לכך שלא באמת כופים בתכל'ס, כיוון שצריך שיבחר, ואי אפשר לכפות אותו להינשא בלא רצונו, וכן יש הלכה מיוחדת דווקא בנישואים שהאשה לא נישאת בעל כרחה אלא רק ברצונה, וזו הלכה מיוחדת שיש רק בקרבנות שלומדים את זה מהפסוק: "לרצונו..." ורק בנישואים, שצריך רצון" כלומר השוות בין מה הכפיה על איש להתחתן לאישה. אז או שהתכוונת לכך שכופים אישה להתחתן ועל זה עניתי שזה לא נכון, או שהתכוונת לכך שכאשר איש מכריח אישה להתקדש היא לא מתקדשת (ואם כן, בכלל מה זה לעניינו, זה תלוי בדיני קניין). על זה עניתי שמצד התורה האישה כן מקודשת ורק בגלל שאדם מקדש על דעתם של חכמים אז ניתן להפקיע קידושיו, מה שלא שייך למקדש.

אז דבר ראשון, מה הקשר בין נישואים למצוות מקדש (כבר דחיתי לעיל שלשיטתך נאמר אותו דבר למצוות שבת)?

דבר שני, על הצד שיש קשר, עדיין אין קשר בין זה לדיני נישואים באישה.

דבר שלישי, אם מדובר על האיש אזי כופים על אדם להתחתן ומה שלא כופים זהו הנהגה מיוחדת שקיימת (בפשט) דווקא בנישואים.

אותו דבר לעניין דרשת 'לרצונו', אני יכול לפתוח את הדיון אבל לדעתי הוא מיותר כי מה הקשר בין הדרשה הזאת למצוות מקדש? זה מה שכופים אדם להקריב קורבן שהוא הקדיש, מה הלימוד מכאן לעצם בניית המקדש?

ושוב, מה הקשר מדיני כפייה אלינו? אנחנו לא בי"ד שמלקים כדי לחייב אדם לקיים מצווה אלא פשוט מקיימים אותה בעצמנו. בדומה לתלמידי הגר"א שעלו לארץ ליישב אותה ותלמידי הבעש"ט ובדומה לרבינו יחיאל מפאריש מבעלי התוס' שרצה להקריב קורבנות ועוד.

ב2. לא ראיתי שהבאת גמרא, אשמח להפניה. כנ"ל לגבי מדרש, בעוד אני הבאתי לך מדרש שמביא מעשה מר' יהושע בן חנניה להיפך משיטתך. כנ"ל לגבי הכוזרי, כבר כתבתי לך שהוא לא לעניינו. אתה מנסה להוסיף בו שיש לו נפק"מ הלכתית אבל לכך אין לך שום ביסוס.

כל מה שאולי הצלחת להוכיח זה שלפחות מבחינה מעשית צריך שיהיו כיסופים לבניית המקדש כדי שנצליח לבנותו ובזה כבר כתבתי שהדרך להגיע לכיסופים היא ע"י עליה כמו שהכוזרי (ליתר דיוק, החבר) עושה בעצמו, ובחרת להתעלם גם מזה.

לכל זה יש להוסיף שממתי פוסקים כך הלכה? מה עם רמב"ם? מקורות הלכתיים?

ב3. לגבי כפיית חילונים בהקרבת קורבן, אני ודאי לא בי"ד שיכול לכפותם לכך. בעז"ה בקרוב תקום סנהדרין שתדון ותפסוק בסוגייה. אבל שוב, אין לכך קשר אלינו, כמ"ש לעיל.

ב4. לא, הבית צריך להיות מוכן להקרבת קורבנות. כלומר, כל עוד יש בניין שיש אפשרות טכנית להקריב בו, גם אם מבחינה הלכתית עוד לא ניתן להקריב, המצווה מתקיימת. אחרת היה צריך להיות כתוב "לעשות בית לה' להקרבת קורבנות" ולהשמיט את המילה 'מוכן'. מה עוד שניתן להקריב בו פסחים.

ובכל מקרה מה שכתבת לא שייך משום שכתב הרמב"ם בספר המצוות (עשה כ'): "הנה התבאר שבניין בית הבחירה מצוה בפני עצמה." וביאר באבן האזל (תחילת הל' בית הבחירה) שהרמב"ם כתב זאת כדי "דלא נאמר דאינו אלא הכשר לעבודת הקורבנות".

ב5. אתה עדיין יכול להקריב פסח, אל תשכח.

ב"ה ישנם פתרונות, ישנן כבר פרות אדומות שגדלות, ידוע כבר המקום בו שרפו אותן, ויש את מכון המקדש שדואג למצוא פתרונות להכל.

כתבתי את הרעיון נגד אנשים שנתלים בבעיות כדי לתרץ את עצמם למה לא לפעול למען בניית המקדש ולא פועלים כדי לפתור אותם, לא כהסבר הלכתי.

ג1. שוב אתה מבלבל בין המצווה לבנות מקדש לבין העליה להר הבית. עד עכשיו בעיקר דנו בעצם המצווה לבנות מקדש מהבחינה ההלכתית והאם מבחינה מעשית העליה להר מקדמת בניה. עוד לא התחלנו לדון האם העליה עצמה היא אסורה או לא.

למצוות הבניה הבאתי כמה וכמה מקורות ואם תרצה אביא עוד (מנחת חינוך, חזון אי"ש ועוד).

ג2. לפני שאני מגיב לזה, אשמח אם תגיד לי מה היחס שלך לרבינו יחיאל מפאריש שניסה להקריב קורבנות?

ומכיון שהכל התחיל ממאמר של הרב חרל"פ, מה יותר מתאים מאשר להזכיר שהרב חרל"פ עצמו (כמובן היו עוד לפניו כמו הרב קאלישר ולאחריו כמו הרב שמעון סופר נכד החת"ם סופר) ניסה לחדש את עבודת הקורבנות ולהקריב פסח:

הרב יעקב משה חרל"פ זצ"ל [25/11/1963] - נח זבולוני - רנ"ז - מאמרים (ranaz.co.il)

בכל מקרה, כל החלוקה שכתבת שייכת רק על הצד שאין מצווה, אבל אם יש מצווה (כמו שעד לרגע זה הובאו מקורות רק להכי) לא שייך בגלל סברא אמונית של 'שוני', לבטל מצוות עשה.

ד. אם כבר פתחת את הסוגיא של סטטוס הלכתי לעניין העליה, אשמח אם תגיד לי מה המקור הכי קדום שאתה מכיר לאיסור עליה להר הבית?

מן הסתם אתה מכיר את הרדב"ז המפורסם שנסמכים עליו כדי לעלות...

....תות"ח!

"השבעתי אתכם בנות ירושלים אם תעירו ואם תעוררו את האהבה עד שתחפץ", ואם לא, אני מתיר את בשרכם כאיילות השדה. (לא זוכר אם זו הלשון המדוייקת...). עכשיו בדיוק שמעתי מהרב שרקי שבנות ירושלים הכוונה היא לבניין בית המקדש, ואם כן, יש איסור לבנות כל עוד האהבה לא תחפץ. וכן יש מדרש מפורש שה' השביע את אברהם אבינו. ומלבד האיסור הזה, אם יש איסור לעלות להר הבית כיוון שלא הגיע הזמן, בוודאי שיש איסור גם לבנות אותו ואם בונים אותו קודם שמותר זה לדחוק רגלי שכינה. (בניין ילדים- סתירה).

אתה שמעת את הסברה של כל הרבנים לפני שאתה ממהר להחליט כדעתך? צר לי, אבל זה לא נכון להסתכל ככה. ובלי קשר אני בשרשור זה מציג את דעתם כמה שאני יכול.

טוב, אתה כתבת בחריפות אז אני חייב להגיב בחריפות. אתה פשוט חי בסרט שאתה חושב שכל הרבנים לא העמיקו בסוגיות, ואתה יודע יותר מהם. התורה בעצמה אומרת: "לא תסור מן הדבר אשר יגידו לך ימין ושמאל" אפילו יגידו לך על שמאל שהוא ימין ועל ימין שהוא שמאל, וזה מחייב מן התורה. אז מצטער, גמרא מול רבי אברהם בן הרמב"ם, אין כ"כ בחירה למי להקשיב. (ובאמת צריך להבין איך ר' אברהם בן הרמב"ם מסתדר, אבל בוודאי שהוא לא הפשט....). ואני גם הבאתי הוכחות, אלא שאתה זלזלת ולא התייחסת אליהן.

עיין לעיל מה שהבאתי למעלה. והתנאים ידועים, שצריך שיהיה רוב ישראל, שימחה זרע עמלק וכו'....ורק אז יבוא השלב של בניין בית הבחירה במהרה בימינו. (כבר כתבתי למעלה מדוע יש איסור ולא רק שאין מצווה...)

א2. מה הקשר, יש רוב שאוסר. לדבר הזה אתה צריך להביא מקור. ושוב, אתה פשוט חי בסרט שאין להם מקורות. לא בחרתי שלא להתייחס, כי עדיין לא התפניתי לענות לכל השרשורפלצת (הכל בסדר, גם אני כותב הרבה, אבל כרגע אין לי זמן להגיב לזה...) שלמעלה.

עוד לא התייחסתי למה שכתבת למעלה, אבל זה פשוט מגוחך להביא את הרמב"ם כנגד פוסקי דורינו. הרמב"ם כותב שיש מצווה לבנות, אך אתה לא מתייחס לרמב"ם שמביא את התנאים לבניית בית הבחירה, וממילא, מצווה זו לא נכונה וקיימת כל הזמן, אלא רק כשנמלאו התנאים. ומה שרצית לטעון שזה יהיה מותר בכל זאת, הבאתי בתחילת תגובתי שזה אסור כל עוד לא מותר.

(אגב, מה שכתבת קודם לגבי לרצונו, הרמב"ם אומר כך: "אע"פ שנאמר לרצונו כופין אותו עד שיאמר רוצה אני בין שנדר ולא הפריש בין שהפריש ולא הקריב כופין אותו עד שיקריב:" (רמב"ם הלכות מעשה הקרבנות פרק י"ד הלכה ט"ז. זאת אומרת, הרמב"ם הבין שדווקא הלימוד לרצונו אמור להיות שצריך שיאמר רוצה אני וצריך שיהיה רצון, אבל כבר עניתי שצריך בכל מקרה את הרצון הבסיסי....).

מה שהבאת שהיא מקודשת רק על דעת חכמים, זה רק הו"א בגמרא, "דלמא", אך הבנת הגמרא הבסיסית היא דווקא כמוני, שזה מהתורה. (אבל לא יודע מה ההלכה, אשמח אם תמצא שו"ע שפסק את זה...)

כבר עניתי, בניין בית המקדש זו חתונה בין כנסת ישראל לה' יתברך, ודבר זה לא יכול להיות כל עוד "האהבה לא תחפץ". ולכן בשניהם יש אותם עניינים. וכבר הבאתי את המקורות בתחילת תגובתי שמראים שיש איסור, ואני מסביר מדוע יש איסור מהצד האמוני, ובשביל זה הבאתי את הכוזרי שמסביר שצריך את הכוסף, את הרצון, כי זה כמו חתונה.

אני לא לומד מזה דרשה לימודית, אלא רק מראה לך שזה לא משהו שכתוב רק לגבי נישואי אשה, אלא במפורש בגמרא מדובר גם על קרבנות, וממילא אפשר להבין שסוגיית הרצון נמצאת בשתי הסוגיות, אם כי סימוכיי אינם מהגמרא הזאת אלא סימוכין הלכתיים, כפי שהבאתי בתחילת השרשור, והרמב"ם שאומר שיש תנאים לבניית בית הבחירה.

לא רואה איזה מדרש הבאת, אולי בתגובות למעלה שלא הספקתי להגיע אליהן?

למה הוא לא לעניינינו? אני לא סומך עליו הלכתית, אני מראה לך בסוגייה האמונית. (נראה לי שהרבה התפזרנו בסוגייה האמונית וההלכתית וערבבנו ביניהן, אם תעיין בתגובותיי לרגע לא טענתי שהכוזרי הוא הוכחה הלכתית, אלא זה היה בדיון האמוני....)

נכון, אבל רואים את העניין העקרוני שצריך רצון דווקא בקרבנות. ושוב מדובר על הסוגייה האמונית.

נכון, יש עניין בפני עצמו, אבל חייב שתהיה אפשרות להקריב קרבנות, ורק אז אפשר לבנות את בית המקדש. והרמב"ם עצמו קורא לבית המקדש: "בית עבודה", שהמהות של בית המקדש היא עבודת הקרבנות, ובלי שיש אפשרות להקריב קרבנות אז גם אין להעמיד את בית המקדש. מה זה מוכן טכנית? מה זה השטויות האלו? הרמב"ם דיבר בוודאי מוכן מכל הבחינות, למה לעשות חילוקים בדבריו ללא מקור? ואשמח אם תעיין במפרשים אחרים על הרמב"ם מה הם אומרים, אך בוודאי זה מה שהוא אומר. (ומה שרצית להוכיח מזה שיש לו עניין לעצמו, שוב, רק אחרי שהוא מוכן להקרבת הקרבנות, אז הוא יכול לעמוד לעצמו, אבל אם אין קרבנות, אז אם אין אפשרות להתחיל את הבנייה....)

ב5. טוב, אם אתה חושב שאתה חכם יותר מהכל ויכול לפתור את הכל, אז תדע לך שזה לא עובד ככה. אתה יכול לטעון שאתה א-לוקים או נביא, אבל סוף סוף יש ספיקות ומחלוקות, ואתה לא יכול בהינף יד לפתור הכל. לכן, מי שחושב שהוא חכם ו"העיקר לעשות" מבלי להבין שצריך לברר את הדברים ורק כשנהיה בטוחים רק אז יתברר לנו שה' סידר שעכשיו הגיע הזמן ונוכל לגשת לשלב הבא, אבל לחשוב שאנחנו חכמים יותר מהכל זה לא נכון.

ג1. לא יודע, אני ראיתי שכן דנו, וכבר כתבתי על כל הפוסקים שאסרו עלייה. ואם עלייה אסורה, ק"ו בניית בית המקדש, במיוחד אם הטעם לפי חלק מהשיטות הוא שלא הגיע הזמן. לאיסור הבנייה גם הבאתי מקורות.

ג2. מה היחס שלך לכל שאר הגדולים שלא עשו את זה ואסרו את זה? ואלו קרבנות בדיוק רצו להקריב?

ד. אני לא מספיק מכיר את כל המקורות לגבי איסור העלייה, אבל אני יודע שרוב מניין ובניין של המאה שנה האחרונות אוסרים, ולא שייך להסתמך על מקורות קדומים יותר, כיוון ש"הלכה כבתראי", ולא שייך להסתמך על ראשון כשיש פסיקת הלכה מסויימת.

א1. אתה ממציא איסור על סמך מדרשים שעוד לא הבאתאוא"ר

בכלל את מקורם או ציטוט. אני אשמח להפניות לכל המדרשים והגמרות שאתה רוצה להוכיח מהן שיש איסור.

בכל מקרה לא פסוקים על פיהם הלכה נגד פוסקים מפורשים.

מנחת חינוך (מצווה צ"ה): גם היום, אפשר שאם יתנו המלכויות רשות לבנות בית המקדש, מצווה לבנות. כמבואר במדרש [בראשית רבה סד', י'], בימי רבי יהושע בן חנניה, דנתנו רשות והתחילו לבנות, ועיין בספר כפות תמרים [סוכה ל"ד ע"ב] שרבינו יחיאל בעל התוספות רצה לילך להקריב קרבנות בירושלים, א"כ הוא הדין לבנות בית המקדש."

חזון אי"ש (אבן העזר, ב'): "בזמן הזה אי איתיהיב רשות להקריב קרבן פסח, אין לבטל."

אור החיים (פרשת תרומה): "ועשו לי מקדש היא מצות עשה כוללת כל הזמנים בין במדבר בין בכניסתן לארץ בכל זמן שיהיו ישראל שם לדורות, וצריכין היו ישראל לעשות כן אפילו בגליות..."

שמעתי הרבה מהם ולמדתי הרבה תשובות שלהם.

לא אמרתי שכל הרבנים לא למדו את הסוגיא, אבל עדיין כדי לפסוק את ההלכה, לא פוסקים סתם כי הם אמרו אלא רק כאשר יש ראיות והוכחות. הדרשה של "ימין ושמאל" היא בסנהדרין וגם אז כאשר הם מביאים סברא, ראיה או קבלה לכך שאם הצד השני אינו מסכים עם הסברא היא עדיין מחייבת. מה שאין כן הכא (לעניין עליה להר הבית, לא לעניין בניין מקדש ששם לא מכיר מי שסובר שאסור) שכמעט לא מביאים סברות וראיות לעצם הסוגיא.

חיפשתי בכל מה שכתבת ולא מצאתי ראיה אחת. חוץ מהרבה אמירות שלך בלי שום הפניות (וגם הם בעיקר מקורות אמוניים) וכוזרי שאתה מנסה להוסיף בו תילי תילים של הלכות שלא קיימות.

'רוב ישראל' זה נאמר בחינוך והרמב"ם לא כתב הכי, ונהוג לפסוק כהרמב"ם מול החינוך. ועוד שכבר הקשו על החינוך שהרי בזמן עזרא רוב ישראל נשארו בבבל ולא עלו לארץ וכתב לפי"ז ה'ישועות מלכו' שרוב ישראל היינו כאשר לא ניתן לעלות לארץ, אך כאשר ניתן לעלות לארץ לא מתחשבים במי שבחו"ל.

אותה קושיא קשה גם על שאר התנאים שציינת (הרי עמלק לא נמחו בזמן שלמה ועזרא וא"כ כיצד בנו? מה עוד שלעיל הבאתי את הרמב"ן שאמר שעמ"י היה צריך לבנות את המקדש עוד לפני המלך וכמו"כ כל שאר הפוסקים שהבאתי לעיל וכמו"כ כתוב בירושלמי במעשר שני "זאת אומרת בניין בית המקדש (השלישי) קודם למלכות בית דוד") ויש שתירצו שהתנאים לא מעכבים או שהם היו דווקא בזמן כניסת יהושע לארץ.

א2. אם עוד לא ראית את מה שכתבתי למעלה אז עדיף לחכות עד שתתפנה להגיב אחרת זה סתם.

הרמב"ם לא כתב תנאים לבניין המקדש (ושוב, להוכיח שזה אסור ממדרש כאשר ר' יהושע בן חנניה ניסה לבנות את המקדש ונעשו כמה וכמה נסיונות לכך, זה פשוט לא רלוונטי).

לפי שיטתך, גם שבת היא כמו חתונה בין עמ"י לקב"ה ולכן אסור לשמור שבת עד שאדם מתלהב כל כולו לעבודת ה'. רח"ל.

גם סוגיית הקורבנות לא שייכת לעצם מצוות בניית בית המקדש.

הכוזרי לא לעניינו פשוט כי אתה מוסיף עליו דברים שלא כתובים והוא התנהל הפוך ממה שאתה מנסה ללמוד ממנו (שהוא עלה ולא נשאר בגלות).

הבאתי לך 'אבן האזל' שמסביר הכי. וכמו"כ כך זה פשט הרמב"ם. אתה אומר נכון על מה שהוא כותב אבל מסביר בדיוק הפוך ממנו. איך זה יכול להיות מצווה שעומדת בפני עצמה ולא תלויה כהכשר לקורבנות אבל היא תלויה בכל שהיא הכשר לקורבנות?

ח"ו לחשוב שאני יכול לפתור הכל. אפי' ש"ס לא סיימתי. אבל ב"ה אני רוצה לקיים את מצוות ה' ית' ויש רבנים שיושבים כבר מעל ל20 שנה כדי למצוא פתרונות לכל הבעיות.

התכוונתי לכך שאני ואתה לא דנו, ודאי שאחרים דנו אבל אנחנו עוד לא פתחנו בשרשור הזה את הסוגיא.

תביא לי מקור הלכתי אחד שאסר, אני מחכה לכך כבר כל השרשור הזה.

בעיקר פסח אבל היו שרצו גם שאר קורבנות.

קיצר אתה לא מכיר את הסוגיא של עליה להר אבל זורק סיסמאות בלי חשבון. מציע לך לעשות שיעורי בית, לא נראה לי שתמצא מקור קדום שאוסר משום אי ידיעת מקום המקדש (אולי אני טועה, אחכה למקור). אפי' הרב זצ"ל שכולם מביאים לא התייחס בכלל למציאות שלנו אלא ליהודים שנכנסו למקום אבן השתייה תוך הסתמכות על הראב"ד.

נ.ב.

סליחה אם לא התייחסתי להכל או שכתבתי דבר שאינו מובן או טעות, זה מפאת השעה.

....תות"ח!

טוב, גם אני כותב בקיצור מפאת השעה, אולי יהיה לי זמן מתישהו להתפנות לזה, לא יודע...

בכל אופן, רק בקצרה למה שהבאת למעלה. תודה רבה רבה, חסכתי לי לחפש מקורות הלכתיים (למרות שאחרי הדיון הזה בהחלט רשמתי לי לחדד וללבן את הסוגייה...), מה שכתבת פה למעלה זו הוכחה מצויינת לדעתי. המדרש שהבאתי ובעז"ה בלנ"ד גם אביא מקור אומר שה' השביע את אברהם אבינו שלא לבנות את בית המקדש כל עוד אין רשות מהאומות, ומה שפסקו שהמצווה תלויה ברשות האומות, מה שמוכיח את שיטתי אחד לאחד שבאמת פסקו את המדרש הזה הלכה למעשה.

ומה שהבאת מאור החיים, אור החיים הוא פרשן על התורה ולא פוסק הלכה למיטב ידיעתי...

לגבי שאר הדברים, לא הסתכלתי, אגיב בלנ"ד בהזדמנות...

בקצרה.אוא"ר
1. דוד המלך לא חיכה ל'רשות האומות' כדי לבנות ומכאן לכאו' נסתרת המניעה הזאת.
כתוב בילקוט שמעוני (שמואל ב', קס"ה): כל אותן אוכלוסין שנפלו, על ידי שלא תבעו את בנין בית המקדש. והלא דברים קל וחומר, ומה אלו (בדורו של דוד) שלא ראו את בית המקדש אנו על אחת וכמה וכמה".
מכאן שאנחנו מחוייבים לתבוע את בניין בית המקדש.

כמו"כ במדרש (בראשית רבה, ס"ד) על ר' יהושע בן חנניה מסופר כי רומא חזרה בה מהרשות שנתנה לבנות. בעקבות כך העם רצה למרוד ולבנות את המקדש ללא רשות. חכמים הצליחו לשכנע שלא למרוד מפני פיקוח נפש. אך מזה שלא אמרו שאין לבנות את המקדש ללא רשות אלא רק מפני פיקוח נפש, מכאן שלא סברו דהוי תנאי לבניין.

2. מה שהפוסקים כתבו 'אם יינתן רשות' היינו משום שירושלים הייתה בשליטת הגויים ולכן היו צריכים את רשותם כדי להקריב.
להם היה פשיטא שאם עמ"י ישלוט, ודאי שייבנו את המקדש אלא שבזמנם האפשרות הריאלית היחידה הייתה ע"י רשות מהשליט.

3. עיינתי שוב בכוזרי והגעתי למסקנה שהוא ודאי לעניינו. אלא שבמחילה, השמטת את החלק העיקרי שבו.
וז"ל: "אָמַר הַכּוּזָרִי: אִם אַתָּה מַאֲמִין בְּכֹל מַה שֶּׁהִזְכַּרְתָּ, יוֹדֵעַ ה' כַּוָּנָתְךָ, וְהַכַּוָּנָה מְיֻחֶדֶת לה', יוֹדֵעַ הַכַּוָּנוֹת וּמְגַלֶּה הַנִּסְתָּרוֹת.
אָמַר הֶחָבֵר: זֶה אֱמֶת אִם נִבְצָר מֵאָדָם הַמַּעֲשֶׂה, אֲבָל הָאָדָם חָפְשִׁי לְגַבֵּי תּוֹחַלְתּוֹ וּמַעֲשֵׂהוּ, וּלְפִיכָך הוּא נֶאֱשָׁם אִם אֵינֶנּוּ מֵבִיא הַשָּׂכָר הַגָּלוּי אֶל הַמַּעֲשֶׂה הַגָּלוּי... וְאִם הָיָה הַמַּעֲשֶׂה לְלֹא כַּוָּנָה, אוֹ הַכַּוָּנָה לְלֹא מַעֲשֶׂה, תְּאַכְזֵב הַהִשְׁתַּדְּלוּת, אֶלָּא אִם כֵּן אִי אֶפְשָׁר, שֶׁאָז הֲכָנַת הַלֵּב וְהַהִתְנַצְּלוּת עַל הַמַּעֲשֶׂה מוֹעִילוֹת קְצָת תּוֹעֶלֶת, כְּהִתְנַצְּלוּתֵנוּ בִּתְפִלָּתֵנוּ: "וּמִפְּנֵי חֲטָאֵינוּ גָּלִינוּ מֵאַרְצֵנוּ", וּמַה שֶׁדּוֹמֶה לָזֶה. וּבְהֶעָרַת בְּנֵי אָדָם וַהֲנָעָתָם אֶל חִבַּת הַמָּקוֹם הַקָּדוֹשׁ הַהוּא יֵשׁ שָׂכָר, וְחִזּוּק הָעִנְיָן הַמְיֻחָל, כְּמוֹ שֶׁנֶּאֱמַר: "אַתָּה תָקוּם תְּרַחֵם צִיּוֹן כִּי עֵת לְחֶנְנָהּ כִּי בָא מוֹעֵד, כִּי רָצוּ עֲבָדֶיךָ אֶת אֲבָנֶיהָ וְאֶת עֲפָרָהּ יְחֹנֵנוּ". רְצוֹנוֹ לוֹמַר שֶׁיְּרוּשָׁלַיִם אָמְנָם תִּבָּנֶה כַּאֲשֶׁר יִכָּסְפוּ יִשְׂרָאֵל אֵלֶיהָ תַּכְלִית הַכֹּסֶף עַד שֶׁיָּחֹנּוּ אֲבָנֶיהָ וַעֲפָרָהּ."
כלומר הכוזרי שואל את החבר שלכאו' הכוונה מספיקה ללא המעשה ועונה לו החבר שהכוונה מספיקה אך ורק כאשר לא ניתן לעשות אבל אם ניתן לעשות הרי שמחוייבים. ומסיים ואומר "יְּרוּשָׁלַיִם אָמְנָם תִּבָּנֶה כַּאֲשֶׁר יִכָּסְפוּ יִשְׂרָאֵל אֵלֶיהָ תַּכְלִית הַכֹּסֶף *עַד שֶׁיָּחֹנּוּ אֲבָנֶיהָ וַעֲפָרָהּ.*". אין מספיק רק לכסוף אלא זה בא לידי ביטוי בעליה להר ולחון את האדמה!

מקווה שהיה בקצרה.
אביא עוד צד של ראיה ל1אוא"ר
כתוב בסנהדרין (צ"ח: ) : "ראוים היו ישראל ליעשות להם נס בימי עזרא כדרך שנעשה להם בימי יהושע בן נון אלא שגרם החטא:"
פי' רש"י: "לעשות להם נס - לעלות בזרוע על כרחם של מלכי פרס:"
וכן בסוטה (ל"ו.):"ליעשות להם נס - לעלות בזרוע ולא יהיו משתעבדים למלכות אלא שגרם חטאם של ישראל בימי בית ראשון ונגזר עליהם שלא יעלו אלא ברשות...".
לשיטתך אם היו עולים בכח הזרוע הרי לא היו יכולים לבנות מקדש, מה זכות יש בזה?
אלא ודאי שהיו עולים בכח הזרוע ובונים מקדש גם ללא רשות מלכי פרס.
בעניין 'לא תסור' ורבינו אברהם בן הרמב"ם.אוא"ר
כתבת "גמרא מול רבי אברהם בן הרמב"ם, אין כ"כ בחירה למי להקשיב." אז קצת הרחבה וביאור לכך שלא הבנת נכון את הגמרא.

כותב הרמב"ם בתשובה (סימן ש"י): "ובכלל אומר כי כל מאמר שימצא לאחד מן הגאונים ז"ל המפורסמים בהוראה ולא נמצא עליהם ראיה ברורה לא נדחה אותם ולא נטעה אומרם אבל נאמר אפשר שיש לו ראיה ואין ראוי לנו שנסמוך על אותו מאמר ולא נעשה בו עד שיתבאר לנו סבתו."

בנוסף כותב הרמב"ם כי אם אחד יודע שסנהדרין טועים, אזי אסור לו לעשות כהוראתם: "...הורו בית דין לאכול חלב הקיבה כולו וידע אחד מן הקהל שטעו ושחלב הקיבה אסור ואכלו מפני הוראתן שהיה עולה על דעתן שמצוה לשמוע מבית דין אף על פי שהם טועים הרי זה האוכל חייב חטאת קבועה על אכילתו ואינו מצטרף למנין השוגגים על פיה... (הל' שגגות, י"ג, ה')"

הרמב"ן בהשגותיו על הרמב"ם (שורש א') דן באיסור 'לא תסורו': "שאין הלאו הזה "לא תסור", אלא במה שאמרו בפירוש התורה, כגון הדברים הנדרשים בתורה בגזירה שוה או בבניין אב ושאר שלש עשרה מדות שהתורה נדרשת בהן, או במשמעות לשון הכתוב עצמו. וכן במה שקבלו הלכה למשה מסיני, תורה שבעל פה..."
משמע כאן שהאיסור 'לא תסור' שייך רק לדרשות מן התורה והסברים ביחס למשמעות הכתוב או הלמ"מ ולא לעניין חשבונות אחרים. אף שיש לדון בכך.

ממשיך הרמב"ן וכותב: "...אם היה בזמן הסנהדרין חכם וראוי להוראה, והורו בית דין הגדול בדבר אחד להתר, והוא סובר שטעו בהוראתם, אין עליו לשמוע דברי החכמים ואינו רשאי להתיר לעצמו הדבר האסור לו, אבל ינהג חומר לעצמו. וכל שכן אם היה מכלל הסנהדרין, יושב עמהם בבית דין הגדול. ויש עליו לבוא לפניהם ולומר טענותיו, והם שישאו ויתנו עמו. ואם הסכימו כולם בביטול הדעת ההוא שאמר ושבשו עליו סברותיו, יחזור וינהוג כדעתם אחרי כן לאחר שסילקו אותו ויעשו הסכמה בטענתו. וזהו העולה מן ההלכות ההם. ומכל מקום חייב לקבל דעתם אחר ההסכמה על כל פנים."

כתב הרשב"א בתשובה (חלק ב', שכ"ב): שאלה: "מי שבא מעשה לידו ומצא לאחד מן הפוסקים סברא באותו מעשה וראיה לאותה סברא ולא נראית לו הראיה לסמוך עליה למעשה, היש לו לבטל דעתו מפני דעת מי שגדול ממנו אחר שתלוי הסברא או לא...
תשובה: לראשונים שומעין אם חכם הוא שראוי לסמוך עליו ואין דוחין דברי הראשונים חכמי הדורות בסברא בלא ראיה, שדברי הראשונים שהיו בקיאין ונודעה חכמתם דברים נכונים הם ומקצתן שהן כדברי קבלה... ואל החכמים שומעין בכל זמן שהרי כתוב ואל השופט אשר יהיה בימים ההם ואפילו אומרים על ימין שהוא שמאל, כלומר על מה שיראה בעיניך שהוא ימין והם אומרים שאינה אלא שמאל, שמע להם... ומיהו פעמים שימצאו קושיא באחד מן הדברים ותקשה להם כ"כ עד שיעשו כנגד הכלל..."
הרשב"א אמנם מאוד מחזק את ביטול דעתינו ביחס לחכמי הדורות הקודמים אבל גם אז היינו כאשר המח' היא בסברא. אך כאשר ישנה ראיה כשיטתנו נגד חכמי הדור הקודם, ודאי דאזלי' בתרה.

השיטות הנ"ל אמנם חלוקות בגדר 'לא תסור' אבל באופן כללי מכל הנ"ל יימצא ש'לא תסור' לא שייך כלל לעניינו;
א. אין ראיות ברורות לאסור עליה להר הבית.
ב. לא נעשה משא ומתן בין האוסרים למתירים.
ג. יש ראיות להתיר.
ד. בדור שלנו הרי חכמי הראשונים (רדב"ז, כף החיים, פתחי תשובה, חיד"א) התירו את העליה. האיסור לעלות להר הבית התחיל בעיקר לאחר מלחמת ששת הימים אצל רבני התקופה שעליהם כותב הרשב"א שעם ראיה ברורה ניתן לפסוק כנגדם.
דרך אגב, לפני כ3 שנים הגרז"ן זצ"ל נשאל האם אדם שלמד לעומק את הסוגיא של עליה להר הבית יכול לסמוך על דעות המתירים וענה שכן.

ניתן להרחיב אף יותר ולהביא את המח' אם 'לא תסור' שייך רק בסנהדרין או גם בחכמי הדור ועל כך שהאיסור תקף לאחר משא ומתן של הלכה וכו'...

אסייג ואומר שודאי שלא כל אחד יכול לפסוק לעצמו כנגד גדולי הדור אלא אך ורק מי שראוי להוראה. מי שאינו ראוי יכול להיסמך על מי שראוי אך ח"ו שכל אחד יחשוב עצמו לבר דעה נגד גדולי ישראל.
נשלח בטעות, ההודעה המלאה למטהחסום לשעבר
עבר עריכה על ידי חסום לשעבר בתאריך כ"ד באב תשפ"ב 22:10

תגובה לתות"ח! ולאוא"ר (אגב מה זה אומר?)חסום לשעבר

חזון ימח שם ערפאת המכונה יש"ע, אשר חזה על ערוץ שבע, והימים ימי חזרה ללימודים.

וידבר מאריך עם קבל ויצטטו לאמר: כל האחרונים והראשונים והגאונים והאמוראים והתנאים והסבוראים והמשוררים והרבנים עד כלות כל הקיצים.

ויהי כי לא יוותר דור אחד אשר לא ציטטו, ויזעקו בני ישראל מרה ויאמרו אהה, אלוקים, אהה!

יען כי לא היו להם אנשים בעלי השכל לצטט יען אודות הדבר אשר ציטטו את כול דורות הארץ עד דור אדם הראשון, ואף את דור הפלגה ציטטו.

ויוסיפו כתוב ללא צטט עד כלות כל מילות ומשפטי הארץ אשר את כולם כתבו שבעים ושניים פעמים כנגד שבעים זקני הסנהדרין.

ויכלו בני ישראל אף את האוזבקית והאויגרית והאוקראינית, ואת האורדו והאורייה והאזרית והאיגבו, ואת האיטלקית והאינדונזית והאיסלנדית והאירית והאלבנית והאמהרית.

ואת האנגלית, ואת האסטונית והאספרנטו והאפריקאנס, ואת הארמנית.

ויכלו את הבולגרית והבוסנית והבורמזית והבלארוסית,  ואת הבנגלית והבסקית.

ויעברו לגאורגית ולגאלית סקוטית, ולגוג'ארטי וגליציאנית, וגרמנית.

ויוסיפו בולמוס זה עד כלותם את הדנית, ויוסיפו ויכלו את שפת האוסה, ועל ההוואית וההולנדית, לא חסו.

וילכו משם שלושת ימים דרך שפת ההונגרית, ההינדי והמונג, ויחלו לכלות את האות ו'.

וולשית וייטנאמית זולו, חמרית טג'יקית טורקית, טורקמנית טטרית טלוגו, ויכלו, את שפת הטמילית.

יאוואית זו שפה, מסתבר, יוונית יורובה, יידיש, יפנית כורדית, ולאו שלא מקבלים מלקות עליו.

לוקסמבורגית לטבית, לטינית שפה מתה, הרגה את הרומאים, ועכשיו היא תהרוג אותנו.

על כן עברו לליטאית, למאורית ולמונגולית ולמלאית, ולמלגשית ולמלטית ולמליאלאם.

ולמקדונית, שזו שפת המוקדניות הנודניקיות אשר מעברו השני של שפופרת הטלפון אשר שוברה על הקיר.

מראטהי שפת הרהיטים, נורווגית שפת השמאלנים, ניאנג'ה שפת הצבים.

נפאלית שפת החיילים, סבואנו סווהילי סומלית סונדזית, סותו דרומית.

סינדהית סינית מסורתית, סינית פשוטה, סלובנית סלובקית סמואית, ספרדית סרבית עברית, ערבית פאשטו שפת הפאשיסטים, ופולנית.

ויחרשו ת כל אלה ויוסיפו חרוש את כל העודף, את הפורטוגזית, ואת הפיליפינית, ואת הפינית, ואת הפנג'אבי והפריזית מערבית והפרסית, ואת כל הצ'כית, והצרפתית.

ובהגיע תור אסתר בת אביחיל ותסר אל הקוסה והקוריאנית והקורסיקנית, והקזחית, והשפה הקטלאנית.

ומרדכי ידע שבעים לשון, את הקירגיזית המרוגזת, ואת קנאדה וקנירואדית וקרואטית, ואף את קריאולית האיטי.

ואדם ידע את הרומנית ואת הרוסית ואת השוודית ואת השונה והתאית.

ולא ידעו בני ישראל, מי ילמדם שוויצרית וצ'רכסית,יען כי חרשו את כל שפות פני האדמה מלבד אלה.

ויקם דור חדש אשר לא ידע את יוסף, ולא הכיר הבולמוס וימאס בקזחית ובסינית ובקוסה, עד אשר מאס בכל שפות אבותיו, לבד' שפת הארץ הטובה הזאת.

ויהיו ימי המאריך וימי הכבל מאה ועשרים שנה, ויעלו קרבן תודה בבית ה'.

אז ידבר משה אל בני ישראל, שמעו נא המורים, יש עלייה בשכרכם, ויצהלו כל קהל ה':

מעניין...תות"ח!

דברי בלע וחסרי טעם...

ומעניין שציינת בסוף את הביטוי "שמעו נא המורים" שהרמב"ן כמדומני אמר שזה החטא של משה רבינו שבגללו נענש לא להיכנס לארץ, משום שכעס ואמר "שמעו נא המורים", דהיינו שהמרו את פיו- את פי ה' ולא שמעו בקולו, ומכיוון שכך דיבר על בית ישראל נענש. ומה מתאים ביטוי זה כלפיך ודעימך (לא @אוא"ר שהרב דוב ליאור הוא רבו המובהק והולך ע"פ פסיקתו....), שאתם ממרים את פי ה' ותהינו לעלות ההרה אע"פ שאין ה' בקרבכם (דהיינו בדרככם...), ומורים הלכה בפני רבכם, ומורים הלכות לעלות בלי דין וחשבון. תזהרו לא לשבור את הסלע שם בהר-הבית, שלא יהיה יותר מדי אירוני, אתם יודעים....

עלון בית המקדש - עלון בפורמט דיגיטלינ א

עלון בית המקדש הוא עלון דיגיטלי המפרסם בחינם דברים הקשורים לבית המקדש ולהר הבית

לפרטים נוספים, שלחו מייל: alonbethamikdash@gmail.com

כל העלונים שיצאו עד עתה:

עלון בית המקדש 1 20251211044335.pdf

עלון בית המקדש 2 20251211044552.pdf

עלון בית המקדש 3 20251211044644.pdf

עלון בית המקדש 4 20251211044720.pdf

עלון בית המקדש 5 20251211044831.pdf

עלון בית המקדש 6 20251211044903.pdf

עלון בית המקדש 7 20251211044941.pdf

עלון בית המקדש 8 20251211045147.pdf

עלון בית המקדש 9 20251211045236.pdf

עלון בית המקדש 10 20251211045324.pdf

מי שמעוניין/ת לקבל את העלונים במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה

לכתובת: alonbethamikdash@gmail.com

מיזם נעים למקדש - AI. מה דעתכם על זה?נ א
תמונה 1נ א
תמונה 2נ א
תמונה 3נ א
כמעט תאונהזיויק
מיזם נעים למקדש הוא מיזם להקמת מערכת תחבורה אל הרנ א
עבר עריכה על ידי נ א בתאריך י"ח בכסלו תשפ"ו 22:59

אל הר הבית בשלושת הרגלים 🚍🚆

לא יודעת אם הוא עוד מסתובב כאןקפיץ

אבל 

@צחקן 
לא רצית פעם תמונה בדיוק כזאת?

תכתבו מה דעתכם על התמונות... אהבתם?נ א
תמונה 4נ א

תמונה 5נ א

תמונה 6נ א

התמונות לא עובדות לי בכלל.צחקן
אוכל לשלוח לך את התמונות במיילנ א
כתוב לזה פסוק:קעלעברימבאר
"כי נעים נאווה תהילה"
יפה! 👍נ א
מי שמעוניין/ת לקבל את התמונות במייל, נא לשלוח מיילנ אאחרונה

לכתובת: naimlamikdash@gmail.com

למה אין בימנו משמר המקדש?ירחמיאל

זו הלכה מפורשת שנוהגת גם כשאין בית המקדש בנוי.

למה לא עושים?

זה לא כל כך קשה, צריך שיהיה מספיק אנשים שבעניין להקדיש בישביל הקב"ה כמה שעות בשבוע בשביל זה ולעשות משמרות

האם היה אפשר לנסך מים בבמות בשעת היתר במות?קעלעברימבאר

איך דוד ניסך מים?

מה המקור שלך שגוד ניסך מים?שלג דאשתקד
הגשש החיוור שם שם🎶קעלעברימבאר
סתם, כתוב במפורש בפסוק שדוד התאווה למים מבור בית לחם, והביאו לו הגיבורים מים והוא ניסך אותם לה'. כמובן אפשר לתרץ שזה היה בסוכות והוא הביא את זה למשכן בגבעון שהכהנים ינסכו, אבל זה דחוק
שתהיה לי בריאשלג דאשתקד
אין הכוונה שם למצוות ניסוך המים, גם לפי הפשט של הפסוק (מי *ישקני* מים מבור בית לחם) והן לפי האגדה המסובכת בבא קמא דף ס
הנה הפסוק:קעלעברימבאר
ויבקעו שלשת הגיבורים במחנה פלשתים וישאבו מים מבאר בית לחם אשר בשער וישאו ויבאו אל דוד ולא אבה לשתותם ויסך אתם לה'

לפי הפשט דוד אמר לעצמו בקול רם שמתחשק לו לשתות מהמים מהבור אבל לא התכוון שמישהו יביא לו. הגיבורים שמעו זאת ולקחו ברצינות את זה והביאו לו. הוא לא אבה לשתותם כי הוא לא ישתה מים שנלקחו תוך כדי סיכון חיים , ולכן הוא ניסך אותם לה'

נכון נשמהשלג דאשתקד

אבל אין סיבה לחשוב שהכוונה למצוות ניסוך המים בחג הסוכות.

הוא הקריב את התשוקות שלו לה', אתה יכול למצוא לזה הרבה הדים, גם ביהדות ואפילו בתקופות שהפולחן היה מאוד מוגדר!

לא בסוכות. אבל משמע שבהיתר במותקעלעברימבאר

אפשר לנסך מים בנדבה בכל ימות השנה בבמות. או שזו הוראת שעה של נביא

עיינתי וראיתי שיש עוד פסוקקעלעברימבאר

על ניסוך מים בבמות:

ויקבצו המצפתה וישאבו מים וישפכו לפני ה' ויצומו ביום ההוא ויאמרו שם חטאנו לה' וישפט שמואל את בני ישראל במצפה.

למרות ששם אפשר לפרש כמנהג שפיכת מים כסמל לתפילה וצום, ולא לניסוך על מזבח. בניגוד לדוד ששם כתוב ויסך

אם אתה מדבר על תופעהשלג דאשתקד
של ניסוך מים לה', אז כל המקורות שלך אחלה מקורות וזה לא קשור להיתר במות. זה קשור חזה שבא לי לפתוח את הברז בבית לכבוד ה' יתברך.

אם כוונתך למצוות ניסוך המים, אז אצל שמואח זה במצפה, בעוד אין שום מקור או סיבה לחשוב שמזבח ה' היה אי פעם במצפה...

לנסך מים לה' נשמע כמו ניסוך על המזבח. לפחותקעלעברימבאר
אצל דוד.

נסכים מוזכרים רק בקרבנות.

אתה לא יכול לשחוט פרה לשם קרבן סתם כך, ואםילו בכפרות לוקחחם תרנגולים שלא כשרים למזבח שלא יראה כמקדיש קדשים.

צריך לבדוק מה דין המנסך נסכים מחוץ למקדש.

בימי שמואל היו במות מותרות, והיה במה בכל עיר, בספר שמואל מוזכר שמקריבים בגלגל, בית לחם, במזבח שאול במחנה הצבא בפלשת, ברמה, ובעוד הרבה מקומות

יישר כח!שלג דאשתקד

רק לא הבנתי את הסיומת של המאמר.

הרי מפשט הפסוקים, ברור שלא זו הייתה המטרה. דוד מתאווה שישקו אותו מים, ואחר כך לא אווה לשתותם. וכי כולם היו אדיוטים או לא ידעו שצריך מים לניסוך המים? ודברי הרלב"ג שצוטטו, מוכיחים את טענתי דלעיל, שאין מדובר במצוה שגרתית שהייתה נהוגה לפני כן והתקיימה גם אז, אלא להיפך: מכך שדוד (ושמואל) ניסכו מים, הבינו שזו פעולה ראויה.

ועוד תמיהה על הרב שנדורפי היקר, שהוא השמיט את מסקנת הגמ' בתענית שאין מקור לניסוך המים, ואם כן עוד יותר תמוה למה לא הביאו אפילו מקור מהנביאים, ויאמרו שזו הלכה ודוד יישם אותה אותה (כמו שאומרים לגבי הרבה דברים אחרים, ראה כאן: פורטל הדף היומי: יחזקאל הנביא קבע הלכה? (זבחים יח ע"ב) ).

כך שלעניות דעתי, הרבה יותר פדוט לומר שדברי בר קפרא כמשמעם הם אגדה שיוצאת מפשוטו של מקרא, שלא מוכיחים כלום להלכה וגם לא הובאו בבבלי, ואין סיבה לראות בהם פרשנות לתנ"ך.

הרלב"ג לא אומר שלמדו מדוד..אדם כל שהוא

שניסוך המים הוא פעולה ראויה.

אלא שדוד ניסך כי  כפי שהיה ידוע לו מחג הסוכות ששייך סוג כזה של קרבן. ייתכן שהיו עוד הרבה לפניו ואחריו שעשו כך.

עבורנו, זו הוכחה מהכתובים שקיים מושג כזה של ניסוך מים. עבור בני דורו ייתכן שזה היה דבר פשוט.

בין אם נפרש כבר קפרא, ובין אם נפרש כרלבג, אין לנו מקור לגבי השאלה מתי ניסוך המים נוהג. ובמילא, דברי בר קפרא לא ישמשו מקור לדיעה שניסוך המים כל שבעה, שאת מקורם מנסה הגמרא בתענית לברר, ובמילא אין ללמוד מכך שהגמרא בתענית לא הביאה אותם.

צודק ולא צודקשלג דאשתקד

לגבי החלק הראשון של דבריך, אכן מבואר ברלבג שהסיפור עם דוד מוכיח שעוד לפני כן ניסכו (וזה לא רלוונטי לדיון שלנו ולשאלתי, כי גם כשמוכיחים מיחזקטל וכדו, זה אומר שזה היה תמיד ויחזקאל רק ניסח/יישם את זה).

החלק השני לא כ"כ נכון, כי הגמ' מחפשת מקור שניסוך המים הוא שבעה ימים של סוכות בדיוק, לא לפני ולא אחרי, והרלבג מסביר בטוטו"ד שאם יש דבר כזה ניסוך המים, הכי מתאים שהוא יהיה בסוכות. כך שזו עדיין ראיה טובה יחסית.

אולי דוד ניסך מים בהוראת שעה של עצמו כנביא, כשםקעלעברימבאר

שאליהו הקריב בהר כרמל בשעת איסור במות. אחרי שהביאו לו את המים נחה עליו רוח הקודש ובנבואה נאמר לו לנסך מים עכשיו.

יש היגיון מסוים שזה היה אגב בסוכות, מה פתאום דוד נזכר בטעמם של המים בבור בית לחם אשר בשער דווקא עכשיו?

לא הבנתישלג דאשתקד

הדרך היחידה שמעוררת קושיא על דוד, זה אם מדובר במצוות ניסוך המים. אם סתם היה בא לו לנסך מים לכבוד ה', זה לכאורה גם אתה יכול בברז בבית שלך בכל עת ושעה. כך שלענ"ד אין כאן שאלה (אם לא מקבלים את דברי הירושלמי כפשטם, וככה"נ גם הרלב"ג לא קיבל אותם כפשוטם).

למה לא נראה לי (ולרלב"ג) שדוד מראש רצה לנסך את המים משום מצווה? כי כתוב שהוא התאווה לשתות, והוא ניסך כי הוא לא אווה לשתותם. אם הסיפור היה לניסוך המים, הוא היה מתאווה לנסך והוא היה מנסך בדיוק כי לזה הוא התאווה.

לא בטוח שמותר לנסך מים בברז שלי. האם מותרקעלעברימבאר
לי להקריב צבי לה' על מזבח בחצר הבית שלי?
לכן דחוק שזה קרה בסוכות. אני מסכים שהואקעלעברימבאר
התאווה לשתות ואז ניסך. אז אולי היה אפשר לנסך בנדבה ביחיד בבמה כל השנה, או שהיתה זו הוראת שעה על פי נבואת דוד עצמו
הגמרא אומרת שזה הלכה למשה מסיני כיקעלעברימבאר
דברי נביאים הם רק אסמכתא והרי לא לומדים מדברי נביאים לעולם מה גם זה לא כתוב שם במפורש והאוקימתא של בר קפרא דחוקה שזה קרה דווקא בסוכות.

ניתן להציע שדוד שמר את המים האלו (מים חשובים כי 3 אנשים סיכנו את עצמם עליהם) עד חג הסוכות והקדיש אותם לה' והכהנים ניסכו על המזבח, אבל זה גם קצת דחוק בפשט.

אבל בפשט בפירוש מוזכר ויסך אותם לה' כלומר ניסך את המים כקרבן. נסך לה' זה תמיד לשון קרבן, כמו הקטרה לה'

לגבי הטענה שבכוונה נמנעים מדברי נביאיםשלג דאשתקד
ראיתי במקרה לשון יפה של ה"בן יהוידע", ברכות מח,ב: "אף על גב דילפותא מפסוקי תורה עדיפה, עם כל זה כיון דילפותא הנזכרת אינם מתיישבים בפשט המקראות, לכך אמר אינו צריך למילף בדרשה דחוקה, כי הדבר מפורש להדיה בפסוק של נביאים".
עדיין מה שיש לו מקורקעלעברימבאר
רק בנביאים זה עדיין נקקרא הלכה למשה מסיני
נכון מאודשלג דאשתקד
לצערי לא זכרתי איפה בדיון כאן היה צריך להכניס את הקטע הזה, הרעיון הוא שהגמ' בתענית מחפשת מקור ואין לה מקור טוב, אז היא כותבת בפשטות שזו הלכה למשה מסיני. אם המקור מדוד היה נראה לה טוב, סביר להניח שהיא הייתה מביאה אותו (ועדיין זה היה בגדר הלמ"מ ).

בכל מקרה כיף להקדיש זמן בליל הושענה רבה, לדיונים תורניים, וקצת להניח להתבכיינויות המוצדקות על עסקת החטופים...

אני חושב שלא שייךקעלעברימבאר
לדבר על הצער בעסקה כל חול המועד מפני שמחת החג. אבל גם אני נכשלתי בזה הרבה מפני שעמום
הוא אשר דיברתישלג דאשתקד

שזה היה צריך להתחיל הפוך. מטרת המועדים הם ללמוד תורה, ואז לא משעמם ואז לא מדברים על העסקה

וכמובן אתה (ואני) לא החוטא היחיד, וכבר רבי אבא כאב על כך, בירושלמי מסכת חגיגה...

מטרת המועדים זה לשמוח מצווה דאוריתאקעלעברימבאר
בבשר ויין כשיש מקדש. דבאי רבי אבא הם דרשה בלבד, עובדה שהוא לא התיר מלאכה בסוף. וגם הוא דיבר על פוחזין כלומר חוטאים  . לבזבז את הזמן זה לא פוחזים אלא סתם בזבוז
אני לא בטוחשלג דאשתקד

ששמחת הרגל חוץ מבשר קרבנות, אינה דאורייתא. נדמה לי שיש דיון לגבי "במה משמחן", אם השמחה בבגדי צבעונים וכו מתקיימת בה מצוה דאורייתא.

מה שכן, לא ברור בכלל אם איסור מלאכה בחול המועד הוא מדאורייתא או מדרבנן.

ולגבי למה רבי אבא לא באמת ביטל, זו שאלה מאוד גדולה שנידונה בלא מעט ספרים... הלוואי שזה היה כזה פשוט.

כי יש עניין עצמי לשמחה ברגל ללא קשרקעלעברימבאראחרונה
ללימוד תורה. כמו שבשבת יש עניין עצמי
ניקים משועממים בגיזרת ההר והבית-ימח שם עראפת
ברגעים אלה אני מוכר דגלי בית המקדש ביציאה מהר הבית, מוזמנים לבוא לקנות ולפטפט
אפשר להגיע/לקנות מעוד סיבותשלג דאשתקד
לא רק בגלל שמשועממים.
אמת ויציב, ברוך אומר ועושהימח שם עראפתאחרונה
אבל כוונתי למשועממים הייתה למטרת פיטפוט
מה אומרים על הקמת מערכת תחבורה להר הביתנ א

מה אתם חושבים על הקמת מערכת תחבורה מסודרת להר הבית בשלושת הרגלים?

יש לכם רעיונות כיצד כדאי שזה יפעל? אשמח שתעלו כאןנ א
מערכת תחבורה להווה או לעתיד?קעלעברימבאר
לעתיד, כשייבנה בית המקדש בעזרת ה'נ א
בטח יהיו טכנולוגיות מתקדמות יותר מימינו,קעלעברימבאר

אז זה לא יהיה ברכבת או אוטו

וואי, אתה נוגע שאלה שמאוד הטרידה אותישלג דאשתקד

כבר בתור ילד...

כל התיאורים המרגשים בסוף מסכת ביכורים, שהשור הולך לפניהם וקרניו מצופות זהב ועטרה של זית בראשו. האם כל זה יהיה גם כשנוכל לעלות בשיירת לימוזינות?

כילד חשבתי שלעתיד לבוא נעלה עם לימוזינות מקושטות. היום אני חושב שדווקא היופי הנקי והטבעי יותר מרגש, גם היום.

מי יודע מה תהיה הטכנולוגיה שביתקעלעברימבאר
המקדש יבנה? אולי ההנדסה הגנטית תיצור סוסים מעופפים שנטוס עליהם ויהיו חסכוניים יותר ממכונית?
לא זה מה שהטריד את מנוחתישלג דאשתקדאחרונה
יותר הסתפקתי מה יהיה יותר מגניב/מרשים
צריך לקחת בחשבון ענייני טומאה וטהרההסטורי
אולי איזה גלאי טמאים, שלא יתן להם להכנס לקרונות שמיועדים לטהורים🙄😏🫣
או ספסלים פשוטים מעץ, בלי שום בית קיבול.הסטורי
אני חושב שצריך יהיה מתחם של טבולי יוםים התכלת

לפני שייכנסו יטבלו, אחר־כך יעריב שמשם ולמחרת בבוקר ייכנסו

כתבתי על זה ספר שלםrrinaa

בית חדש ישן - רינה אזולאי - נוריתה ביקורות והמלצות על ספרים 

איך מגיעים לאזור ירושלים עם סוג של "פס אלקטרוני". (או עם רחפנים). 

הנה ציטוט של קטע מתוך הספר: (לא גרסה אחרונה אולי, אבל נותן טעימה). 

"פנחס חיפש את שער היציאה. שם, ליד השער, היה שלט גדול ועליו הכיתוב: לישראל, פנה ימינה.

שתי דרכים יש לך להגיע לירושלים, הסבירה לו רובוטית אדיבה. אחת קצרה שהיא ארוכה, והשנייה ארוכה שהיא קצרה. 

את מתכוונת, דרך הפס או דרך הרחפן? שאל פנחס.

כן, בדיוק. אמרה הרובוטית. 

אני אמור לחזור עם הרחפן, אמר פנחס, מחכים לי בירושלים.

הפס האלקטרוני מגיע אל מתחם שמואל הנביא, הסבירה הרובוטית, משם תוכל לקבל הדרכה איך להיטהר ולהגיע לירושלים.

פנחס הוציא את פנקסו והראה לה שהוא בקיא בהלכות טהרה. הרובוטית הנהנה בראשה ותוך חמש דקות הופיע במקום רחפן שייקח אותו אל ביתו. 

תהליך הטהרה הוא מורכב, לכן מוגדר מסלול מיוחד המקל על העולים לישראל לבצע את התהליך כולו, תוך כדי נסיעה בצורה בטוחה, מרווחת, בלי פקקים. הנסיעה היא דרך פס מיוחד, שאליו נכנסים עם יחידות הדיור שלהם, בואכה מרכז הטהרה במתחם שמואל הנביא ומרכזי טהרה נוספים. שם, במרכז הטהרה, מקבלים העולים הדרכה מפורטת, ושם הם עוברים את תהליך ההיטהרות. אבל אנשי ירושלים עצמם, הבקיאים בהלכות הטהרה, יכולים לחזור ישירות לבתיהם ולהקפיד על כללי ההיטהרות שהם בקיאים בהם ומנוסים ביישומם לאורך השנים."

איך מערכת התחבורה תראה?נ א

האוטובוסים, הרכבות ועוד...

מה לגבי התחבורה מכל רחבי הארץ - הלוך וחזור? איך זה צריך להראות?

בהנחה שיהיו אוטובוסים ולאקעלעברימבאר
מכוניות מעופפות מבוססות ai
רכבותshindov
לדעתכם, יהיה צריך מערך הסעות כמו למירון בל"ג בעומרנ א

או אפילו יותר מזה?

איפה צריך שייבנו את החניונים? מסביב לירושלים?

צריך שאטלים (אוטובוסים הלוך-חזור) שייסעו לעיר העתיקה?

האם הכהן שהניף את 2 הלחם סמוךקעלעברימבאר
למקום המזבח המשוער, חייב כרת, או שטומאה הותרה כשכל הציבור טמאים גם לשתי הלחם?

האם הוא חייב מיתה בידי שמיים על עשיית עבודה ללא בגדים תקינים, כאשר אינינו יודעים בוודאות מהי תולעת השני שבאבנט? 

אני רואה שהשרשור די ישןניב שטרן

אבל רק עכשיו ראיתי אותו...

בלי להכנס לדיון שהיה כאן לגבי ההכשר של העבודה, כרת הוא ודאי לא חייב כי הוא אומר מותר שזה שוגג.

גם קרבן הוא לא חייב כי הוא טועה בדבר מצווה.

שיר וקליפ לירושלים והר הביתElad Mukades

אולי יעניין אותך