למה אין ראשת ממשלה?נקדימון

שאלה טובה? שאלה גרועה? שאלה שאין טעם לשאול?

 

ובכן, זו שאלה טובה לפחות מהזווית הלשונית.

הרי אם יש מהנדס ומהנדסת, רופא ורופאה, נהג ונהגת

אז למה שלא תהיה גם ראשת? והרי אפילו הנביא מדבר

על "אבן הראשה" - אז הנה, למה לא?

 

התשובה לדבר נעוצה בשפה העברית.

זה נכון, אפשר להטות מילים לזכר ונקבה, אבל...

לא את כולם.

 

למשל שמות עצם הם קבועים;

יש שולחן אבל אין שולחנית, יש ירח אבל אין ירחית,

יש כיור אבל אין כיורית, ויש פח אבל אין פחית.

אה, רגע! בעצם כן יש פחית!?

טוב, אז אכן יש - כמו שיש לוחית, ארונית, כוסית וכפית.

השינוי לנקבה מייצרת מילה עם משמעות חדש.

 

לא אלאה יותר מידי, אבל שמתם לב שהמעבר לזכר או נקבה

הוא בעל השלכות אחרות מאלה שאנחנו מעוניינים בהם.

 

לענייננו, מטאפורות הן מהקטגוריות שאין בהן שינוי.

ראש זה מילה קבועה, וכשמשתמשים בה בתיאור מושאל

היא נשארת בצורתה הטבעית.

כך כשם שאין "ראשת ממשלה" ולא "יושבת ראשה",

גם אין "ידת ימינה" ו"מסמרת הערב" או "עמודת התווך של המשרד",

למרות שייתכן בהחלט שראש הממשלה נעזרת ביד ימינה שהיא לחלוטין

עמוד התווך של משרד ראש הממשלה (ואולי היא באמת מסמר הערב במפגשים

החברתיים שלה).

 

ולתוהים על הראיה מהתנ"ך, שימו לב למשמעות המילה ולא רק לצורה שלה.

המילה 'ראשה', חוץ מחריגותה המובהקת (פעם אחת בתנך כולו), מתפקדת

בתור מילת תואר (!) ולא בתור שם עצם; האבן הראשה היא האבן הראשית.

זו האבן שכל מבנה קשת האבנים תלוי בה. היא ראשית במובן שהכל תלוי בה.

כמו מפסק ראשי, קופה ראשית, רב ראשי (עקרונית).

 

אז למה אין אישה בתפקיד ראש ממשלה?

כי העם לא בחר באחת כזו בשנים האחרונות.

אבל בל נשכח את גולדה מאיר, היא בהחלט הייתה ראש ממשלה בישראל.

אז אין כוכבת קולנוע, רק כוכב קולנוע? 🙃טיפות של אור
לפי בנאינפש חיה.
את אותה עלמה
שהיא הכוכב של מחוז גוש דן
כוכבות קולנוע זה בסדר, מדובר בריבוי של כוכבהפשוט אני..

כוכבת קיים אצל חזלנקדימון

וזה באמת חריג במיוחד

אתה גם אומרטיפות של אור
"היא תותח בחשבון" ולא "היא תותחית בחשבון"? 🙃
זה סלנגנקדימון
אני מדבר על מטאפורה ששייכת למשלב.
בסלנג אומרים גם 'איזה גברית היא'..
אני חושבטיפות של אור
שהעברית המדוברת נוטה להטות מגדרית תארים, גם אם במקור התארים נגזרים משמות עצם

וזה לדעתי גם ההבדל בין 'עמוד התווך' ו'מסמר הערב' ל'ראש העיר'. המילה ראש נתפסת כתפקיד, כתיאור. ממש כמו 'סטודנטית שפיצית בתכנות' או 'דרושה מדריכה תותחית'
ועוד איך שיש.בן מערבא

 

נשיאת בית השימוש העליון היא ראשת הממשלה האמיתית שכאן. 

כמו ראש העיר של בית שמש עליזה בלוךחושבת בקופסא

ה"כוללנות" (אני מנסה לתרגם inclusivity) הלשונית הזאת שהשתלטה באופן אגרסיבי על חלקים גדולים מהמרחב הציבורי בתוך זמן קצר, עובדת באופן מעוות לגמרי.

הנחת היסוד היא שיש אפלייה של נשים מהשפה העברית, אז בלי להבין איך היא באמת עובדת הן\ם.ןם מתקנים את הבעיה המדומיינת הזאת עם שגיאות מכוונות וצורמות לאוזן של האדם הממוצע.

כמו "ראשת" "בריתה" (המילה ברית גם ככה בנקבה, אי אפשר להטות אותה יותר. שם האירוע הוא זבד הבת או כל מושג אחר שיש לו אחיזה במציאות) או הקווים הנטויים והנקודות באמצע מילים לא הגיוניות כמו "נוסעותים" שרק תנסו לקרוא אותן בקול. אי אפשר.

אלו לא טעויות שנעשות בתום לב, זאת אידאולוגיה בעלת הנחת יסוד בעייתית ושגוייה בכל קנה מידה שמניבה קשקוש לשוני מוחלט בפרסומים רשמיים של מוסדות.

בהחלטנקדימון

הם גם מניחים שהגברים כבשו לעצמם את הלשון הסתמית,

במקום להעלות על דעתם שאולי הנשים פשוט יצרו לעצמן ייחודיות לשונית.

כשמחפשים להמציא תככים ומזימות, המציאות הופכת להיות כמו סרט אפל.

מזכיר לי שרשור אחר שהיה כאן אתמול והיום...פשוט אני..
(זה פספוס של הטענה, אני חושבטיפות של אור
להבנתי הן לא אומרות "הגברים כבשו את הלשון הסתמית מתוך זדון"

יותר כמו שפעם כתיבה ביד שמאל הייתה נחשבת "לא נכונה", והכריחו שמאליים לכתוב ביד ימין. באותו אופן, הגברים חשבו על עצמם כברירת מחדל ועל הנשים כ"אחר". העובדה שהצורה של הלשון הסתמית זהה ללשון זכר, רק משקפת את העובדה שהגברים פעם נתנו את הטון, לפי הטיעון הזה)
גם ההנחה ששפה זה משהו שמיוצר באופן מודעחושבת בקופסא

ע"י בני אדם מתוך כוונות חברתיות מסוימות, היא שגויה.

(אם נתעלם מהעניין הדתי שהשפה העברית היא לשון הקודש והקב"ה הוא זה שיצר אותה ובאמצעותה נברא העולם.) אם נתייחס אליה כמו כל שפה אחרת, זה מגוחך לגמרי לטעון שהיא נוצרה בכוונה מרושעת של חבורת גברים שוביניסטיים. אם שפות היו מיוצרות באופן מלאכותי הן היו הרבה יותר פשוטות מבחינת דקדוק, הגייה, וכתיב נכון. כמו אספרנטו.

 

האנשים שממציאים את הטענות האלו הם לא מומחי לשון שהגיעו למסקנה הזאת אחרי מחקר מעמיק, אלא בעלי אידאולוגיות של פוליטיקת הזהויות וההתמסכנות שקודם מגיעים למסקנה האהובה שלהם (שכל העולם תוכנן במיוחד נגד הקבוצה המועדפת המדוברת. כרגע אלו נשים) והרבה פעמים אפילו לא מנסים אחרי כן להפגיש אותה עם המציאות.

האמת שממש ניסיתי בתגובה שליטיפות של אור
להעביר שהטיעון הוא לא "שפה מיוצרת במודע ומתוך כוונות חברתיות"

אם אנחנו מציגים את הטענות של פוליטיקת הזהויות בתור "העולם תוכנן במיוחד נגד קבוצות מסויימות", אני חושב שנשאר חסרי אונים נגד הטיעונים האמיתיים שהם באמת טוענים
זאת בדיוק הטענה שלהםחושבת בקופסא
פוליטיקת הזהויות מתבססת על רעיונות מרקסיסטיים שרואים את העולם כמחולק ל"מדוכאים" ו"מדכאים" (מרקס עשה החילוק הזה לעשירים ועניים, היום משתמשים לחלק גברים ונשים, שחורים ולבנים, להט"בים וסטיירטים, ערבים ויהודים, וכו') החברה כוללה מתוכננת בידי המדכאים כדי לשלוט במדוכאים וצריך לעשות מהפכה לקרוע את החברה מהשורש.
אתה אומר "זאת לא הטענה" אבל לא אומר מה אתה כן חושב שהטענה היא.

כנראה לא שמעת על כיתות באמריקה שבהן הילדים הלבנים מוכרחים להתנצל בפני השחורים על הדיכוי שהם שותפים לו רק בעובדה שהם נולדו לבנים.
על גרסת משחק מונופול שבה שחקניות בנות מקבלות יתרונות והטבות על פני הבנים (כי מתברר שגם במשחק קופסא יש לגברים יתרון חברתי על פני נשים שצריך לתקן).
או יוזמת ה"תמרורות" של מירב מיכאלי. תראה מה היא אומרת, זה שאין דמויות של ספציפית נשים על השלטים (ועוד היא רוצה גם להכניס טראנסג'דרים) זאת צורה של דיכוי חברתי שצריך לתקן.
יש כל כך הרבה דוגמאות לתפיסה הזאת, לא יודעת מה שמעת, אבל זאת לא הייתה פוליטיקת הזהויות.
ובכןטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט' באלול תשפ"ב 17:05
א. הגיוני שאת מכירה יותר טוב ממני. את מכירה *ספרות מקור* פמיניסטית שטוענת שההטיה בלשון נובעת מכוונה זדונית מודעת?

ב. אני מבין שלא פירטתי מספיק, אז אני אנסח שוב: להכרתי הטענה הפנימסטית לא אומרת שדחקו נשים במכוון מהשפה, אלא שהשפה התפתחה בתוך עולם שובניסטי, בו הגברים תפסו את המרכז. לכן הלשון הסתמית זהה ללשון זכר, בלי מחשבה על הדחיקה של הנשים, אלא פשוט בגלל שהגברים תפסו את עצמם כברירת מחדל

באותו אופן, אני לא חושב שמירב מיכאלי טוענת "עיצבו את התמרורים כדי לדכא את הנשים". אלא שדמויות ברירת המחדל בתמרורים בכל העולם הן דמויות גבריות, פשוט כי אנחנו חיים בעולם שרק עכשיו משתחרר לאט לאט מהקללה של "והוא ימשול בך". ובגלל שהגברים תפסו עד עכשיו את המרכז של החיים הציבוריים, דווקא הם הפכו להיות דמויות ברירת המחדל
אני לא מבין ככהנקדימון
לפי הבנתי הן בהחלט טוענות שהגברים ייצרו "דיכוי" פעיל, שאחר כך כמובן נהפך למשהו "מערכי" עד כדי כך שכל מילה טומנת בחובה באופן בלתי ידוע (אבל הכרחי) רעל שוביניסטי. ואני לא צימי גם אם זה נראה ככה.

ובנוגע לעובדות, אז הראתי לעיל שייתכן שהעובדות היו אחרות משהצגת. ייתכן והשפה הייתה אחת בין בבית בין בשדה וכו', אלא שהנשים ייצרו לעצמן שפה ייחודית וממילא נשארה שפה אחרת לשיח עם הגברים. ואז הגברים "נתקעו" עם השפה הסתמית.
דהיינו מלכתחילה היו אומרים גם כן ש"הבנות אוכלים פשטידה" אלא שרצו הנשים לייחד את עצמן ושינו ל"הנשים אוכלות פשטידה", ולכן מקרה מעורבב של גברים ונשים נשאר בצורה הלא ייחודית של "גברים ונשים אוכלים פשטידה". כמו ששומרים שפה פנימית רק בין חברים וכדומה. אפשרי? אפשרי.
אבל זו פרשנות טהורה. אין לנו שום גישה לעובדה ההיסטורית הכל כך קדומה הזו. זה ידע אבוד. ובכל סאת הן בוחרות להמציא סיפור, לברור לעצמן פרשנות, ולהפוך ספקולציה לכלי מלחמה.
אז לא הבנתי אותך קודם, מתנצלטיפות של אור
אם הבנתי את הניסוח שלך כעת, הן טוענות: "הגברים יצרו דיכוי פעיל, כלומר דחקו את הנשים מהרבה מוקדי כוח או לא איפשרו להן לתפוס אותם, מתוך תפיסה שובניסטית. והתפיסה הזאת חלחלה ועיצבה את השפה". זה אכן תיאור שלהבנתי משקף נכונה את הטיעון שלהן

ובאמת רק עכשיו הבנתי את ההצעה החילופית שלך. היא מעניינת, אבל אני מודה שהתיאור הפמיניסטי נראה לי יותר סביר (בגלל שיש לו כל כך הרבה מקבילות)

ועכשיו סיקרנת אותי לחפש האם יש שפות בהן אפשר לבדוק האם אחת משתי התאוריות נכונה. כלומר שפות שאנחנו מכירים בסך הכל את ההתפתחות שלהן, ויש שם דוגמאות ללשון זכר שרק בשלב מאוחר הפכה גם ללשון הסתמית
מקבילות מבוססות אונקדימון
שפשוט התרגלנו כל כך לשמוע את הספקולציה עד שהיא נוחה יותר להחלה בכל מיני מקרים?

אני לא יודע אם יש שפה שתוכל להתחקות אחריה כמו שאתה מבקש לעשות. אבל אני לא חושב שזה משנה בכלל.
בפועל, יש בעולם שפות בינאריות ושפות שאינן כאלה ושפות משולבות. היחס לנשים ושיוויון וכל שאר ערכי העל של הפרוגרס לא מתפלגים על השפות האלה לפי האמונה המגדרית.
טורקית, סינית, ופרסית הן שפות כאלה, לפי ויקיפדיה האנגלית, ובכל זאת לא ראינו שיש לזה איזו השפעה מרחיקת לכת על התרבות היומיומית שלהם.
אם הייתה אמת כלשהי בטענה שלהן, היינו צריכים לראות ישירות הבדלים בין העמים של השפות השונות. זה לא קיים, רק בדמיון של הנשים הרדיקליות.
חושבת, למה האנשים בתמרורים הם גברים ולא נשים?טיפות של אור

(אני לא שואל האם זה מפריע או האם חשוב לשנות את זה. רק למה הדמויות גבריות. את חושבת שהטילו מטבע ולפי זה החליטו?)

מי אמר שאלו דמויות של גברים בכלל?חושבת בקופסא
עד ששמעתי על השטות של מירב מיכאלי אף פעם לא עלתה לי, או לכל מי שאני מכירה, מחשבה שלדמויות האלו יש מין מסויים. אלו פשוט בני אדם. לעניין הנהיגה זה לא רלוונטי בשום צורה אם הולך הרגל הוא גבר או אישה. זה בדיוק כמו שאין לדמויות האלו מוצא אתני, דת או השקפה פוליטית. הרעיון הזה לא הטריד אף אחד עד שהפמיניסטיות חיפשו דיכוי מדומיין להעלב ממנו.

אשכרה תקציב משרד התחבורה הולך לזה ולא לשיפור אמצעי התחבורה שזה באמת תלויים חיים של אנשים, ללא הבדל מין גזע, דת ונטייה מינית.
הרעיון הפרוגרסיבי כאילו בכל דבר צריך לסמן V על כל קבוצה הוא מוגחך, ובא על חשבון התעסקות בדברים שבאמת משמעותיים לחברי הקבוצות האלו.
אמ, זה לא גברים?טיפות של אור
(וגם לי לא עלתה המחשבה עד שכתבת על מיכאליטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ט"ו באלול תשפ"ב 13:25

וזה טיעון העומק של הפמיניזם הרדיקלי, לא?

שהפטריארכיה מקיפה את החיים שלנו כל כך, עד שאנחנו לא שמים לב לדברים כאלו לפני שמסיבים את תשומת ליבנו) 

 

כתבת שלדמויות האלו אין מגדר, אלו פשוט בני אדם. כמו שאין להם מוצא אתני, דת או השקפה פוליטית. וזה להבנתי לב הטיעון, שדמות ה"ברירת מחדל" היא הגבר, והאישה היא "האחר", המיוחד. כשאמרו למעצב "תצייר מישהו עובר במעבר חציה", הוא ישר צייר איש. לא כי הוא שוביניסט, פשוט כי כולנו גדלים בעולם שבו הגבר הוא ה"רגיל" והאישה מוגדרת ביחס אליו

את יודעת שאפשר להתפלסף בפמיניסטית על דמות האישהחושבת בקופסא
מי אמר שלנשים חייבות להיות דווקא חצאיות ושיער ארוך? זה לא סטריוטיפ מגדרי דכאני?

ונגיד שבכל החברה שלנו באמת האיש הוא בררת המחדל והאישה היא המיוחד. (שזה ממש לא כזה ברור וחד משמעי) למה זה דבר רע שצריך לשנות? ולמה בתמרורים?
היי, אני בן בכלל טיפות של אור

אני חושב שיש כאן כמה שאלות: למה המצב ככה, האם זה משנה, האם חשוב לטפל בו, האם הפתרון טוב

 

 

תת השרשור עסק בהיווצרות השפה. כאילו רק בשאלה 'למה זה ככה', אם אני מבין נכון
 

בנוגע לכל שאר השאלות, אני מאמין שאתן צריכות להחליט... אנחנו (הגברים) צריכים פשוט לקבל מה שתחליטו. לקבוע בשבילכן או להסגביר לכן על פמיניזם זה רק יותר שוביניסטי 🤭

שוב קפצת למסקנה שההנחה הזאת נכונהחושבת בקופסא
לגברים מותר להגיד מה שהם רוצים באיזה תחום שהם רוצים כל עוד יש להם להם ידע ברמת הדיון המסויים. בדיוק כמו נשים. (כל אחד לחרטט את דעתו בדיון פוליטי אבל יהיה מטופש לחשוב שאתה בר פלוגתא של למשל איינשטיין בלי השכלה רשמית בפיזיקה) עוד נקודת דיבור פמיניסטית מטופשת של "אין רחם אין דיבור" שאין סיבה לקבל אותה בהכנעה.
תהיה קצת גבר ותעמוד על שלך מול השטויות האלו.
התגובות שלך כיפיות, את יודעת?טיפות של אור

(לא צוחק, ברצינות)

 

עד כמה שאני זוכר את עצמי, את הפילוסופיה הזאת פיתחתי אי שם בשנות העשרה שלי. הרבה לפני שהתחילו לייבא דיונים מאמריקה לארץ, או לפחות לפני שהייתי יכול להיות מודע אליהם. בעיקר בגלל שיחות עם אחיות שלי (שרק הסבירו לי על דברים שמפריעים להן והייתי עיוור אליהם, לא אמרו שהדעה שלי כגבר לא חשובה). וגם כמה מאמרים שכתבו נשים (בערך כנ"ל)

 

ממה שקראתי, היו בעלי עבדים שטענו שהעבדות טובה יותר לעבדים עצמם. זה יכול להיות, אבל את זה העבדים צריכים להחליט, לא האדון... אז זה בערך אותו עיקרון

אתה באמת משווה יחסי גברים נשים לעבדות?חושבת בקופסא
אתה לא קולט כמה שוביניסטי זה נשמע? שנשים הן העבד חסר הדעת שלא יודע מה טוב בשבילו וצריך שהאדון יצא מהחדר כדי לדבר.
זאת בדיוק הבעיה בתפיסה הזאת. היא מנציחה את הנשים בתור מעמד מדוכא ומסכן שצריך עזרה, ולא שוות בין שווים שיכולות לטעות ולצדוק בדיוק באותה מידה כמו גברים. זאת התפיסה שמנסה לקבוע שנשים הם פרח מיוחד שצריך הגנה ולא בני אדם רגילים.
נשים לא צריכות להיכנס לעבודות שהן פחות מתאימות אליהן רק כי הן נשים, לא צריכות תמרורים מיוחדים, ולא צריכות להשתיק גברים כדי להשמיע את קולן.
הפמיניזם גל שלישי הזה רק מקטין נשים ומתייחס אליהן כחלשות. כולל המצאת רעיון ה"פטריאכיה".
לא, רק משתמש בזה כדוגמא לבעיה שיש בפטרנליזםטיפות של אור

יהודי יכול להגיד "עדיף ליהודים להיות בגלות"

גוי לא יכול להגיד "עדיף ליהודים להיות בגלות"

 

זה יותר מובן עכשיו?

לגוי אין ידע מקיף מספיק בעניין כדי לדברחושבת בקופסא
(גם ליהודי שייטען את הטענה הזאת אין, אגב) ובכל מקרה אין דרך לעצור אף אחד מלומר מה שהוא רוצה, השאלה עד כמה אנחנו ניקח את הדעה שלו ברצינות.
ושוב, הבעיה פה היא חלוקת המעמדות הזאת, בשם השיוויון אנחנו הופכים את הגברים לאדונים העליונים שצריכים להשתיק את הפריווילגיה שלהם כדי שהשפחות המסכנות יוכלו לדבר. אני מתנגדת להנחה הזאת. דעה של גבר ודעה של אישה שווה בדיוק אותו הדבר, עם המשתנה של רמת הידע של האינדבדואל בנושא הנתון. זה בדיוק הקטע, לא תופסים גברים ונשים כאנדבידואלים בעלי סט מאפיינים ייחודי, אלא כחלק מקולקטיב של מדכאים ומדוכאים. זה מטורף ומקטין מאוד גם את הגברים וגם את הנשים.
אוקיי, אז אנחנו רואים את הדברים אחרתטיפות של אור

אני חושב שצריך לקחת ברצינות דווקא את הדעה של מי שנפגע. רק הוא יכול להחליט מה באמת טוב לו (למשל, להרמן כהן היה טיעון עמוק מאוד נגד הציונות. אבל אותו טיעון ממש מפי גוי, אינו שווה ערך)

 

וברור לי שנשים נפגעו. לא נתנו לנשים ללמוד באוניברסיטה, להיות מנתחות, להצביע, וכן הלאה

שוב אתה רואה את הנשים כקולקטיב של קורבנותחושבת בקופסא
אין כמעט אישה בחיים במדינה (במדינה מערבית) שסבלה בעצמה את מה שיתארת. אי אפשר לדרוש שוויון ובו זמנית לעוות את המציאות כאילו אנחנו בזמן שאין אותו. מה המציאות שאתם רוצים? כשנשים הן שוות בחברה או שהן מסכנות ומדוכאות? (אגב הרעיון שגם בעבר נשים היו "מדוכאות" ממש לא חד משמעי וברור) תתיחסו אלינו כמו שצריך להתיחס, כמו בני אדם רגילים ולא כמו פרח מיוחד.
נראה לי תגובה אחרונהטיפות של אוראחרונה

אני מאמין לנשים שסביבי, אין לי סיבה לחשוד באחותי או באשתי כשהן כועסות על דברים

 

ואני מודע לזה שהרבה טיעונים שמשמשים היום נגד פמיניזם, שישמו לפני חמישים שנה כדי למנוע מהן להיות רופאות וכו'

 

לכן אני נותן להן להחליט מה פוגע בהן ומה לא, האם הגענו למנוחה ולנחלה או לא

חושבת?טיפות של אור
אני די בטוח שבריתה זה ממזמן, הרבה לפני הקטע עם הפמיניזם בשפה. תמיד חשבתי שזה סתם הטיה חביבה ועממית

ו"ראשה" במובן של מושלת מופיע גם אצל שמואל הנגיד וביאליק....
התשובה לזה - שבהחלט יש.מתואמת
האקדמיה ללשון החליטה שלאישה אומרים ראשת (גולדה מאיר, ראשת הממשלה/עליזה בלוך, ראשת העיר).
אולי באמת הם ביססו את ההחלטה הזו על הביטוי "אבן הראשה"
״האקדמיה ללשון החליטה״בן מערבא


הם החליטו שאפשר לומר גם ראש וגן ראשתברגוע
יכול להיות. צריכה לבדוק.מתואמת
האקדמיה ללשון כבודה במקומה מונחנקדימון
האקדמיה היא גוף שלא מחייב אף אחד, והשפה קיימת בלעדיה. הם יכולים להחליט גם שיש מילה חדשה מקבילה לit באנגלית, הז לא יהםוך את זה לחלק מהשפה.
היא מחייבת אותי, לפחות, כעורכת לשון 🤷‍♀️מתואמת
תנחומיינקדימון
זו לא עבודה נוראה כל כך מתואמת
חחנקדימון
לא התכוונתי לעבודה אלא לכפיפות לאקדמיה ללשון
כי אין כזה דבר ראשתחדשכאן
נו ישהפי
אומרים ראשת ממשלה פשוט זה לא חובההפי
אפשר להגיד גם ראש ממשלה לנקבה



(כמו שאומרים לאישה ראשת העיר .. זה קיים בהחלט )
כלנחלת

כך אוהבת לכתוב על ספרים

האם יש כאן ניקים

עם אותם תחביבים?

 

וזה בלי קשר - האם כדאי לעבור לספק HOT?????????

חברת HOT ידועה בתעריפים מושכים ואטרקטיבייםפ.א.

תעריפים הבאים לחפות על מיתוג מאוד גרוע ומעמד בעייתי מאוד בשוק התקשורת, מבחינת שירות הלקוחות שלה ותמיכה טכנית בתקלות.  


תשובת Gemini:

המוניטין השלילי של חברת הוט (HOT) בשוק הישראלי אינו מקרי, והוא תוצאה של הצטברות תלונות וביקורת ציבורית לאורך עשרות שנים. למרות ניסיונות של החברה להשתפר בשנים האחרונות, היא עדיין נתפסת על ידי רבים כ"סדין אדום" בתחום השירות.

להלן הגורמים המרכזיים שהובילו למעמד הזה:

1. שירות לקוחות ומערך הטלפוניה

במשך שנים, הוט הייתה מזוהה עם זמני המתנה ארוכים במיוחד (לעתים מעל שעה) במוקדי השירות והתמיכה. למרות שמשרד התקשורת החיל תקנות מחמירות (כמו "חוק ה-3 דקות"), הזיכרון הציבורי של חוסר האונים מול המענה האוטומטי נותר צרוב. בנוסף, לקוחות רבים התלוננו על יחס לא מקצועי או חוסר יכולת של נציגים לפתור תקלות מורכבות.

2. קשיים בתהליך ההתנתקות

אחד המקורות המרכזיים ל"שנאה" כלפי החברה הוא הקושי להתנתק משירותיה. בעבר נפוצו סיפורים רבים על לקוחות שביקשו להתנתק אך נתקלו בנציגי "שימור לקוחות" אגרסיביים, או שגילו כי החברה ממשיכה לחייב אותם חודשים לאחר שהודיעו על סיום ההתקשרות. התופעה הזו הובילה להקמת אתרים כמו "Hot Sucks" (בעבר) ולתביעות ייצוגיות רבות.

3. "שיטת מצליח" וחיובים עודפים

החברה נקנסה לא פעם על ידי הרגולטור בשל חיובי יתר או העלאות מחיר חד-צדדיות ללא הודעה מספקת. לקוחות חשו שהם צריכים "לשמור על המשמר" ולבדוק את החשבונית מדי חודש כדי לוודא שלא נוספו לה שירותים שלא ביקשו או שהמחיר לא קפץ פתאום.

4. תקלות טכניות ותשתית

בעוד שתשתית הכבלים של הוט נחשבה בעבר למתקדמת, היא סבלה (ועדיין סובלת באזורים מסוימים) מתקלות שדורשות ביקור טכנאי. הדימוי של "הטכנאי שלא הגיע" או "חלון זמן של 4 שעות" הפך למזוהה מאוד עם החברה, מה שהוסיף לתסכול הצרכני.

5. שיווק אגרסיבי

הוט ידועה במאמצי שיווק ומכירה אינטנסיביים מאוד. לקוחות שעזבו את החברה או כאלו שרק התעניינו בשירות מדווחים לעיתים קרובות על טלפונים חוזרים ונשנים ממוקדי המכירות, גם לאחר שביקשו להפסיק זאת.

נתונים מהתקופה האחרונה (2024-2025):

* דו"ח משרד התקשורת: גם בנתונים העדכניים, חברות מקבוצת הוט (כולל הוט מובייל) מככבות לעיתים קרובות בראש רשימת התלונות המוצדקות של הציבור.

* קנסות: רק לאחרונה הוט מובייל נקנסה במאות אלפי שקלים בשל חיובי יתר, מה שמעיד על כך שחלק מהבעיות המבניות טרם נפתרו לחלוטין.

לסיכום: השילוב בין שירות בעייתי בעבר לבין קשיים בירוקרטיים בהווה יצר "מותג" שנתפס כדורסני ולא קשוב לצרכן. עם זאת, חשוב לציין שהחברה משקיעה בשנים האחרונות משאבים רבים במעבר לערוצי שירות דיגיטליים (וואטסאפ, צ'אט) כדי לנסות ולשנות את התדמית הזו.

תודה רבהנחלת

זה לשון הרע לתועלת, נכון?

 

דווקא המוקדנית שפנתה אלי היתה נחמדה. אמרתי לה שאני אחשוב על זה ואענה לה והיא לא פנתה יותר (עדיין. עבר די זמן)

 

אמנם רימון השתפרו מבחינת זמני ההמתנה, אבל עדיין קורה לא  פעם שאני מספר 35 או משהו כזה, וקרה שהספקתי לחלום כמה חלומות

מאוד נחמדים תוך כדי ההמתנה וממש התעוררתי בחלחלה כשהם ענו....   צריך כנראה להתקשר מוקדם בבוקר.

 

אבל הם בסדר. תמיד אדיבים תמיד סבלניים  והאמן לי שעם חוסר הכשרון הטכני שלי - הם מלאכים!

 

הבעיה היא שלמרות החסימה הגבוהה, לפעמים נפתחים דברים בעייתים ולעומת זאת, נחסמים דברים לגמרי כשרים, כמו למשל: כיצד להחמיץ מלפפונים מלוחים.

 

כך שמעדיפה חסימה הרמטית יותר. נטפרי למשל. רק חוששת שאם ארצה להקשיב למוסיקה אחרת, הם יוקיעו אותי בשער העיר....

 

 

אני קצת מרחמת על הוט ומקווה שבכל זאת יצליחו.  

 

 

תודה לך.

 

 

 

 

 

 

אז תכתבי ותשתפי אותנוחיה.מושקא

גם אני מתעניינת בתחביבים של אנשים, כי משעמם ליי בחיים 😩 (לא כל היום אבל לפעמים באלי למלאות את היום שלי במשהו והכל מבאסס).

ועל הוט שאלת כמה פעמים, לא קראתי את כל התגובה שכתבו לך אבל ידוע שמלאא אנשים מתלוננים עליהם וזה משו שצריך לדעת לפני כדי להתחשב בו.

תודה!נחלת
מהנחלת

עם חוגי אמנות למשל: ציור, קרמיקה, שזירת פרחים וכו' וכו'.

או טיול פעם לחודש, או לנסוע לעיר חדשה שאף פעם לא היית בה,

או להתנדב במשהו שמעניין אותך ואת יודעת לעשות זאת טוב וללמד אחרים?

(עד כמה שזה נשמע משעמם ומעצבן, שמתי לה שללמד או לעשות משהו

חינם לזולת, נותן סיפוק; מרגישים שעושים משהו משמעותי בחיים..

או לקרוא, או לרקום לך תמונה, או לסרוג לך משהו נחמד, בשתי מסרגות

או אחת - באינטרנט אפשר ללמוד הכל - יש המון דברים...

 

לא שאני טובה בזה, אבל חייבים למצוא משהו שמעניין, שמעסיק

שמעשיר את החיים...

 

אני אומרת לפעמים לבת שלי: אסור להגיד : משעמם. אסור שיהיה משעמם בחיים. הזמניים והיקרים האלה. אסור!

(גם לעצמי אני אומרת את זה. נכון שהכי קל זה ללכת לבית קפה עם חברה, לאכול עוגה, להזמין גלידה, לראות

סרט...זה נחמד אחת ל.....אבל באמת, זה לא שנותן באמת שמחה)

 

לחיות כל יום בפני עצמו ולהשתדל למלא אותו בטוב, בעניין, בשמחה, בחסד כל שהוא..

 

לא שאני טובה בזה. לצערי. אבל יודעת שזה כך.

 

יש ס פר "אל דאגה" ויש לו עצה טובה שהוא קורא לה: רק היום. ומביא רשימה של דברים. מאוד יפה.

 

התחביבים שלי הם קריאת ספרים (אבל אין הרבה ספרים איכותיים), לאכול (אללי!), בעלי חיים, טיולים בטבע (שאני כמעט אף פעם לא עושה)

וללמוד איזו שפה. סתם כך. זה נחמד.

 

אבל באמת אני חושבת שצריך וכדאי לעשות מעשה חסד אחד ליום, קטן ככל שיהיה.

 

טוב. זו לא הטפת מוסר. זו הצעה. והיות ואני כבר סבתא (ראי הבורות שלי במחשבים...) אז אני פשוט משתפת אותך במה שאני חושבת שכדאי. בראש ובראשוה - לי. לאדם שאני.

ואז - גם לך.

 

אגב, אפשר ללכת לגן חיות אחת ל....הפינגווינים מקסימים ושמעתי שיש להם פנדה אדומה!

למדור של הזוחלים את לא חייבת להיכנס. אלא אם את אוהבת..

 

הא, יש את האתר "התבוננות פנימית" - מכירה? אם את חבדניקית אז בטח כן. ואם את לא מכירה. כדאי מאוד. נפלא. זה של ד"ר יחיאל הררי, שכתב את "סודו של

הרבי" והוא מדבר שם על כל הדברים שבעולם: שמעסיקים אותנו, שמדאיגים  אותנו, שמעציבים אותנו....הכל. הוא חבדניק חבדניק!

שבוע טוב!!

יפה מאודשלג דאשתקד

בהצלחה בהגשמת התחביבים.


לכבי הוט, אם כוונתך לפלאפון של הוט-מובייל, טל תתקרבי. התעריף אולי נמוך אבל פעם עברתי אליהם והייתה קליטה על פנים (או ליתר דיוק: לרוב לא הייתה קליטה), ומאז ועד היום (כ6 שנים) לא הצלחתי לנתק את הקו הזה...

באינטרנט הביתי נדמה לי שהם בסדר. יש לי וכשקראתי הגיעו מהר ותיקנו והיה בסדר. יש לפעמים בעיות אבל יכול להיות שזה לא דונה מחברות אחרות.

זה תלוי אזוררקאני

לי יש קליטה מעולה בהוט

אבל השרות לקוחות שלהם מזעזע

רודפים אחריך ולא משחררים וחופריםםםםם

וברגע שאתה עובר אליהם אין מענה ואין תקשורת

אני חושב שגם אצלינו זה בסדר כיוםשלג דאשתקד
יותר מדבר על הקטע שאי אפשר להשתחרר מהם...
להוט ולפרטנר אנטנות משותפותזמירות
אין בעיות קליטה באופן כללי. אולי היה לך נקודתי בבית שלך. בכל זאת מדובר בכ-1/3 ממנויי הסלולר בישראל. 
יש לי מחשב. לא פלאפון חכם. תודה רבה!נחלת
ישכויח!נחלת
זהו. התכוונתי לאינטרנט במחשב נייד.נחלת

בני הבית אומרים שלא כדאי וגם רוב התגובות כאן לא המליצו בחום...

 

תודה!

איזה ספריםצדיק יסוד עלום
האם זו תגובה לשאלה שלי?נחלת
מה כבר ביקשתי? כרית לישון עליה?נקדימון
מה זה מיליארד סוגים ואפשרויות בשביל סך הכל כרית לישון עליה בלילה? איזה מילוי, איזה חומר, איזה ריח, עם/בלי קימור, נושם או נחנק, מרופד או כאילו מרופד, לשינה ישר/על הצד/על הצדדים/על הירח.


הלכתי לאיבוד, ורק רציתי כרית

כדאי לחפש מה שיעשה לאדם טוב לטווח הארוךצדיק יסוד עלום

ולכן כדאי לשלם באהבה את המחירים שיכולים להיות ביחס לעניינים של יציאה מאיזור הנוחות.

יש עיקר ויש טפל

מה שעיקר - כדאי להתעקש ולא לוותר

מה שטפל - כדאי להתגמש ולוותר.

אני מאמין שלכל אדם יש עיקר וטפל שונים (קצת או הרבה)


בהצלחה! 😴

נראה לי הבנת את זה כמשלנקדימון

אבל אני באמת דיברתי על כרית לשינה.

לא יודע איך להתייחס לכל הוריאציות האלה.

לא מבין את זה בכלל

 

בכל מקרה, תודה 😀

עשיתי העתק הדבק לתגובה בשרשור אחר 😁צדיק יסוד עלום
כדאי לחפש מה שיעשה לאדם טוב לטווח הארוך - לקראת נישואין וזוגיות


שלח צילומסך של הגלריית כריות נעזור לך לבחור

אני פשוט נכנסתי לחנות ושאלתיטיפות של אוראחרונה

"אפשר כרית? הכי פשוטה"

 

היום אני יודע שכריות שהן לא רכות מדי יותר נעימות לי, אז הייתי מרגיש רגע ואם היא לא טובה הייתי שואל "יש אחת פחות רכה?"


 

(אבל בטח יש כאן אנשים שיהיה להם דברים חכמים יותר להגיד 🙃)

האם בבקשהנחלת

יש למישהו ידע אם חברת HOT - שייך לעבור אליה מרימון?

הרבה יותר זולה.

 

יישר כוח.

זה מוצר אחר לגמרי. סינון כמו של רימון עולה כסףפשוט אני..
אם את חושבת שהמחיר שווה לך, אז אל תעברי.


לא הבנתי נכוןנחלת

יש לנו רימון. חשבנו לעבור לHOT (אולי המודם בזק) יותר זולים בחצי, נדמה לי.

השאלה אם הם טובים. ברור ששניהם עולים כסף.

 

תודה.

בהוט אין סינון כמו ברימוןפשוט אני..
לכן כתבתי שזה מוצר אחר
תודה רבהנחלת

הם אמרו לי שאפשר לסנן כמו רימון, או להישאר עם הסינון שלהם ואפשר לעבור לנטפרי.

אז אם זה כך, שווה לעבור אליהם? (חצי מחיר) 

יש 2 דבריםרקאני

ספק אינטרנט

והגנה

 

HOT מספקים אינטרנט

רימון מספקים הגנה

 

רימון הם גם ספק אינטרנט עצמאישלומית.
נכון נכוןנחלת

הם דיברו על ספק. האם כדאי או שיהיו מליוני תקלות מביכות?

זה ככהפצל"פ

יש ספק תשתית שזה אומר הוט ובזק

ויש ספק אינטרנט שזה יכול להיות הוט בזק אינטרנט רימון פרטנר סלקום ועוד


 

אני מבין שאת רוצה לברר על מצב של לקבל תשתית מהוט ואינטרנט מרימון


 

ממה שזכור לי מפעם, רימון והוט פחות מסתדרים ביניהם

מה שאומר שאם תהיה לך תקלה כל אחד מהם ישלח אותך לצד השני לטפל בזה, ואת תישארי תקועה, וזה חתיכת כאב ראש לסנכרן בין שתי המוקדים עד שאחד מהם מוכן באמת לטפל בזה

אולי היום זה כבר השתנה... אני לא מעודכן


 

יש אבל לרימון חבילת בנדל, שזה אומר שגם את התשתית של בזק והוט וגם את האינטרנט את מקבלת דרכם, ואז אם יש לך תקלה באינטרנט אז את פונה רק לרימון, והם ידאגו ויטפלו לך בהכל כי רק להם את משלמת


 

אין לי מושג לגבי מחירים, ומן הסתם שיש חבילות של הוט ובזק שמשלבות אינטרנט לבית עם טלפון ביתי למי שעוד משתמש בזה וזה יכול להיות גם כולל מנוי סלולרי משפחתי של הוט מובייל אולי, ואז בסוף זה יוצא יותר זול מאשר הבנדל של רימון
 

אבל בעיניי בכל מקרה כדאי את הבנדל של רימון נטו בשביל התקלות

אלא אם אתם מברי המזל שאף פעם אין להם בעיות באינטרנט ואז אתם יכולים להיות סבבה עם השילוב של תשתית מהוט ובנפרד אינטרנט מרימון

בס"דנחלתאחרונה

תודה רבה.

 

 

 

תקלות?!   אף פעם אף פעם......אוף! שובפם הלך לי החומר......

מה דעתכם?אני:)))))

תשמרו בבקשה על שיח מכבד.

טוב, לזה אני קורא 'לא מסכימה איתו' טיפות של אור
(הסברים אחרים לאי גיוס, הערכות שונות למה שיקרה למי שילך לצבא, נתינת משקל שונה לערכים מסויימים)
שאלות ששאלתי בפורום טכנולוגיהנחלת

ואולי גם מישהו כאן יודע?

 

1.  נעלם מקובץ וורד האפשרויות: שחזר מסמכים. נעלמו לי כמה. איפה הם?..... 

 

2.האם השמירה האוטומטית של וורד (צפינו בסרטון המסביר) חזקה כמו זו שהם מציעים בתשלום? לשמור כל דקה - שוכחים.

 

3. האם מישהו מנוי על נטפרי ויכול לאמר אם הוא מאפשר דברים נקיים (נופים, הרצאות,  מוסיקה ) או שישנן תקלות לא פרופורציונליות?

 

שונאת מחשב. מצד אחד ממכר, מצד שני מתסכל.

 

תודה רבה!

עונה על השלישינקדימון

בנטפרי הכל חסום כברירת מחדל, ואם את רוצה לפתוח משהו אז צריך להגיש בקשה, והם מחליטים אם לאשר או לא. בכל מצב של ספק החסימה נשארת. בכל מצב של אי עמידה בתקנון הרבנים החסימה נשארת. ועל זה הדרך.


נופים - יש אתרים של מאגרי תמונות מאושרים.

הרצאות - רק אם זה חרדי. גם רבנים מהציבור שלנו חסומים שם.

מוזיקה - לא יודע, אבל מן הסתם כמו לגבי נופים. כלומר מאגרים ספציפיים של מוזיקה ממקור חרדי.


מניין הידע שלי? לאח שלי יש נטפרי.

תודה רבה!נחלתאחרונה
שאלהנחלת

1.  לא מצליחה להיכנס לאליאקספרס כי לאחר מילוי הפרטים, מקבלים הודעה חיננית בערבית.

     ניסיתי בפורום מחשבים ולא ראיתי שענו.

 

2. אילו ספרים קוראים רוב המגיבים כאן? בנות? בנים? הכוונה לספרות יפה.

   יש ביניכם כאלה שהולכים לספריה ציבורית?

 

זה לא בשביל סקר...סתם מעניין.

תודה.

את עם סינון של רימון?פצל"פ
הוא הרבה פעמים עושה בעיות עם אליאקספרס
כן.תודהנחלת

עם נטפרי יותר קל אם את יודעת?

אני בןפצל"פ
ואני לא מכיר את נטפרי
מחילה!נחלתאחרונה
עונה לדעתיחיה.מושקא

1. כנראה קשור לסינון כמו שאמרו ובהצלחה עם זה!!

2. לאחרונה אני אוהבת לקרוא ספרות בעברית ופחות מתורגמת. תלוי בסיגנון שלך גם על העלילה אם את אוהבת משהו יותר עם קשר מקומי אלייך או סיפור דימיוני זר יפה או מרגש במיוחד. וברור שהולכים לספריה מאיפה עוד תביאי ספרים? אם יש באיזור מגורייך ספריה ציבורית טובה יהיו שם גם ספרים ישנים שלא מוצאים בחנות וגם חדשים וטובים וזה נחמד, ובכלופן אפשר לבקש מהם (אני בכוונה לא ממליצה ספציפית כי אני גם לא כזאת תועלת ספרים. היום יש לי יותר פנאי לקרוא ספרות יפה אבל אין לי ידע רחב בזה 🤷‍♀️ אני מכירה אחד גיק של ספרים אבל) ממליצה בכולופן לבקש המלצות או לקרוא ביקורות לפני שאת בוחרת כי באסה להתחיל ולהישבר אחרי 3 עמודים חחחח

תודה!נחלת

בס"ד

 

תודה על התשובה! אני דווקא קראתי הרבה ויכולה להמליץ על ספרים איכותיים (לענ"ד).

דווקא ספרות עברית, פחות מכירה כי פחות אוהבת. יש את אהרן אפלפלד שהוא מצויין

אבל...מדכא קצת. סביב השואה.

 

אם את רוצה לקרוא ספר נחמד ולא ארוך, נסי את "זאת הפעם....." , תמר  וייזר.  למרות שמדובר

על קשר שלדעתי אינו מומלץ. אבל היא כותבת נחמד, זורם וכיף לקרוא את הספר.

זה אגב סיפור אמיתי.

 

"משחקת באש", טובה מורדו. מתורגם מאנגלית. מרתק.  

😊 תודה! אעיף מבטחיה.מושקא
למה ארץ ישראל הישנה ו*הטובה*?פתית שלג

או שזה בא לומר שכשהיא היתה ישנה היא היתה טובה והיום לא, (למה ככה?)

או שזה בא לומר שהיתה ארץ ישראל טובה והיתה ארץ ישראל לא טובה\פחות טובה. (למי הכוונה בארץ ישראל הלא טובה? כל מי שלא היה צבר\קיבוצניק? מזרחים? היישוב הישן?🤔)

 

הרהורים של בוקר😏

 

כמובן שאלתי חבר טוב:

המושג "ארץ ישראל הישנה והטובה" הוא ביטוי טעון שמעורר נוסטלגיה אצל חלק, אך גם ביקורת חריפה על הדרה ועל "צדקנות" אצל אחרים. הנה ניתוח של שתי האפשרויות שהעלית:

1. "כשהיא הייתה ישנה היא הייתה טובה והיום לא" (הגישה הנוסטלגית)
זו הפרשנות הפשוטה והנפוצה ביותר. לפי גישה זו, פעם היה כאן "תום": אנשים חיו בצניעות, הייתה ערבות הדדית, שרו שירים של להקות צבאיות, והאידיאולוגיה קדמה לחומריות.

  • למה אומרים שהיום לא? בגלל תהליכים כמו קפיטליזם דורסני, שחיתות שלטונית, אובדן ה"יחד" לטובת האינדיבידואליזם, והקיטוב החברתי. עבור אלו שמשתמשים בביטוי בערגה, "הישנה" היא סמל ליציבות וערכים שאבדו במרוץ המודרני.

2. "הייתה ארץ ישראל טובה והייתה פחות טובה" (הגישה הביקורתית)
כאן טמון המטען הפוליטי והעדתי של המושג. מבקרים טוענים ש"ארץ ישראל הישנה והטובה" מעולם לא הייתה טובה לכולם, אלא רק לקבוצה מאוד מסוימת.

  • מי זו "ארץ ישראל הלא טובה"? בתפיסה המצמצמת של המושג, הכוונה היא לכל מה שלא התאים למודל של "הצבר" החילוני, האשכנזי, איש ההתיישבות העובדת או הקיבוצים.
  • המזרחים: עבור עולים מארצות האסלאם שחיו במעברות, סבלו מאפליה ממוסדת ומהתנשאות תרבותית ("כור ההיתוך"), הארץ של אותן שנים ממש לא הייתה "טובה". עבורם, המושג הזה מייצג תקופה של דיכוי ומחיקת זהות.
  • החרדים והדתיים: גם הם נתפסו כחלק מ"הישן" שצריך להיעלם כדי לפנות מקום ליהודי החדש.
  • הימין: לאורך שנים רבות, המחנה הלאומי הרגיש מודר מהמוקדים שעיצבו את "ארץ ישראל הישנה" (ההגמוניה של מפא"י).

לסיכום:
הביטוי הפך למזוהה מאוד עם שיריו של אריק איינשטיין (סדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה"). איינשטיין עצמו ייצג את הפנים היפות והאהובות של המושג, אך עם השנים המושג הפך לסוג של "קוד" פוליטי:

  • עבור צד אחד: געגוע לישראל היפה, התמימה והמאוחדת.
  • עבור צד שני: ביטוי מתנשא שמנסה להחזיר את הגלגל לאחור לתקופה שבה קבוצה אחת שלטה בנרטיב והדירה את כל היתר.

במילים אחרות – ה"טוב" שבמושג תלוי מאוד בשאלה איפה המשפחה שלך הייתה ובאיזה צד של המתרס היא עמדה באותן שנים.

 

 

 

 

 

או שמדובר רק על נוסטלגיה של מישהו לימי עלומיו?

 

תשובה מדויקת – בהחלט כן, וייתכן שזהו המרכיב החזק ביותר במושג.

בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה קיימת תופעה שנקראת "נוסטלגיה רפלקסיבית". אנשים נוטים לצבוע את תקופת הנעורים שלהם בצבעים ורודים, לאו דווקא כי המציאות האובייקטיבית הייתה טובה יותר, אלא כי הם היו צעירים, בריאים, והעולם היה מלא בהבטחה עבורם.

הנה כמה סיבות למה "ארץ ישראל הישנה והטובה" היא קודם כל נוסטלגיה אישית של דור:

  1. הפשטות של הנעורים: כשמישהו מתגעגע ל"ארץ ישראל הישנה", הוא לעיתים קרובות מתגעגע לזמן שבו הוא היה בלי דאגות פרנסה, בלי אחריות של מבוגרים, וכשהחיים היו פשוטים יותר (או לפחות נראו כך דרך עיניים של ילד).
  2. זיכרון סלקטיבי: המוח האנושי נוטה לשכוח קשיים (תורים לקיצוב מזון בצנע, מלחמות קשות, מחסור בתשתיות) ולזכור רגעים של "ביחד" – הקומזיץ, תנועת הנוער, השירים ברדיו.
  3. האובדן של "מרכז הבמה": דור שהיה ה"צבר" המוביל, הלוחם והבונה, מוצא את עצמו בעולם מודרני שבו הערכים שלו (כמו סוציאליזם או קולקטיביזם) נחשבים למיושנים. הגעגוע הוא לא רק לארץ, אלא למעמד שהיה להם בתוכה.
  4. המוזיקה כעוגן: הביטוי נטבע חזק בזכות אריק איינשטיין. המוזיקה שלו יצרה "מרחב מוגן" של נוסטלגיה. כשאדם שומע שיר מאותה תקופה, הוא לא חושב על הפוליטיקה של שנות ה-50, הוא נזכר בריח של הפרדסים או בחברה הראשונה שלו.

אבל (וזה "אבל" חשוב):
בגלל שישראל היא מדינה כל כך פוליטית, הנוסטלגיה הפרטית הזו הפכה לכלי ניגוח. כשמישהו אומר "אני מתגעגע לארץ ישראל הישנה והטובה", הוא אולי רק מתכוון לילדות שלו בקיבוץ או בתל אביב הקטנה, אבל השכן שלו (שגדל במעברה או בעיירת פיתוח) שומע את זה ואומר: "אתה מתגעגע לזמן שבו אני הייתי שקוף ואתה היית המלך".

לסיכןם: זה התחיל כגעגוע אישי לימי העלומים, אבל הפך למושג פוליטי וסוציולוגי שמעורר מחלוקת עד היום.

אוקיי, אבל מה המסר שלך?נקדימון

א. תמיד ראיתי את הביטוי הזה כאמירה נוסטלגית שמתרפקת על העבר, ולדעתי זו אכן הייתה כוונת המשורר. (בניגוד כמובן למה שאמר שלמה המלך: "אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה").

האם מישהו בכלל משתמש בביטוי הזה, או מקשיב לשירים הישנים האלה? אני מאמין שאני מהבודדים הצעירים שעדיין נהנים ממוזיקה כזו.


ב. הדברים שלך מאוד הזכירו לי את מה נעשה לביטוי "להיות עם חופשי" שיש לנו בהמנון. המשורר התכוון ליציאה מהגלות ולזכות להיות אדונים לעצמנו, אבל כוחות שונים (גם חרדיים וגם חילוניים, ולדעתי החרדים עשו את זה קודם) עיוותו את הביטוי ל"חופשי" מהמצוות וכראיה לכך שמדינת ישראל קמה אך ירק כדי שכולם יתפקרו.

כשמתשמש במושג אריק איינשטיין וכדו' זה מובן ליפתית שלג

אבל לי צורם שמשתמשים בביטוי הזה בדור שלנו. זה מזכיר לי קצת, למרות ההבדל הברור, את הגעגועים לגלויות השונות במקום להודות על המצב שזכינו לו.

או את ההערצה לדור החלוצי הישן כאילו הם מלאכים ואנחנו בני אדם, או הם בני אדם ואנחנו כחמורים (ולא כחמורו של ז'בוטינסקי).

 

גם אני מאוד אוהב את הזמר העברי הזה של פעם, אבל דוקא את היצירות הערכיות שלו, בעיקר סביב בניין הארץ והשליחות. זה שהמילים גבוהות והלחנים תמימים זה לא עושה אותן ערכיות, ולא נותן חותמת לכלל השירים שיש מהם גם שירי כפירה ועגבים ברורים.

 

ב. "להיות עם חופשי"- אני מעריך שזו באמת לא כוונת המשורר, אבל כשחרדי רואה את ההתנהלות הנפשעת, דורסנות ובוז שהיו כלפי היישוב הישן ואנשי התורה, ורואה במגילת העצמאות את המושג העמום "צור ישראל", הוא גם ממליץ את זה על המנון המדינה. זאת אומרת לא המילים הם מה שגרמו לאותו חרדי לחשוב ככה, אלא המציאות בשטח...

עדיין לא ברור אם אתה רק פורק או שיש יותר מזהנקדימון
לגבי "עם חופשי" ברור שמדובר בריבונות, שהרי המשפט המקדים הוא "התקווה בת שנות אלפיים". מהי אותה תקווה? מה איבדנו לפני אלפיים שנה? יפה, את הריבונות והחירות; החופש הוא מעול הגויים שהיה על צווארינו.


ואני מניח שחרדי סטנדרטי בכלל לא מכיר את ההיסטוריה סביב הביטוי "צור ישראל" כך שדווקא זה אמור להיות בעל רושם חיובי עליו. צריך להיות מאוד מפולפל כדי לחשוב שצור ישראל זה העם. אין אוקימתות כאלה.


וכשאני מסתכל על התורה והמצווה במדינת ישראל, אני רואה ברכה שלא נראה כמוה מימי קדם ומשנים קדמוניות. עשרות אלפי אברכים? תקציבים מהמדינה? גוף רשמי ממלכתי-דתי וממלכתי-חרדי? חזרה בתשובה גדולה? מימון של הילולות? ערוץ טלוויזיה ששם את המסורת על ראש שמחתו (אני מדבר על 14)? ראש ממשלה שמברך שהחיינו במליאת הכנסת על כך שבס"ד התחלנו להחזיר גם את רן גווילי הי"ד? ראש ממשלה שמצטלם אחרי מלחמת "עם כלביא" ואומר בקולו שהיה גם סיעתא דשמייא גדולה? שבתות וחגים בעלי מעמד ומשמעות חוקית? כמות לא נורמלית של ישיבות ואברכים? צבא שבו אפשר להיכנס ולצאת דתי עם רבנות צבאית די טובה (לאבא שלי לא היה שבריר מהטוב שיש היום לחייל הדתי)?


בקיצור, הבנת.

אני מבין שזה כמו בשיר ימי בנימינה של אהוד מנורנוגע, לא נוגעאחרונה
הדגש הוא על ארץ ישראל ולא מדינת ישראל. לכן מן הסתם הכוונה היא לחיבור לארץ, לנופים, לטבע, להרגשה שארץ ישראל זה משהו חדש, ובפרט כשזה מגיע מתוך היכרות רצינית עם הגלות.


לצערנו, הרבה מהצאצאים של הדור הזה כבר לא מחוברים לארץ.


חחח הגרוק הזהבנות רבות עלי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ז' בשבט תשפ"ו 15:21

אני: מי זה הטמבל או הטמבלית הזו שאלסיה עוקבת אחריהם: VW (@torwestfall) • Instagram profile

 

grok: אחי, תירגע – זה לא טמבל ולא טמבלית, זו Victoria Westfall (או בקיצור Vic/Tor), והיא צלמת (photographer) מקצועית שכבר הרבה שנים עובדת עם אלסיה קארה.

  • היא עושה צילומים רשמיים לבתים, סשנים, פוטושופים, פרומו, מאחורי הקלעים ועוד.
  • יש לה קרדיטים רבים על צילומים של אלסיה, כמו בטוויטר/אקס שלה היא מקדמת אלבומים של אלסיה, ובאינסטה של אלסיה עצמה היא מתויגת הרבה פעמים (למשל בפוסטים של ימי הולדת לאלבומים או סיכומי סיבובים).
  • דוגמאות: צילמה את הפוטושוט הראשון של אלסיה ל-New York Times לפני 9-10 שנים (עכשיו 10 שנה ל"Know It All"), ויש פוסטים עדכניים עם תיוג שלה.
  • האקאונט שלה: @torwestfall (VW – כנראה Victoria Westfall), עם ביו "vicfromthesix" (טורונטו, The Six זה כינוי לעיר).
  • היא עוקבת אחרי אלסיה (ברור), ואלסיה עוקבת בחזרה כי הן עובדות יחד כבר שנים.

בקיצור, חברה מקצועית קרובה בצוות של אלסיה, לא סתם מישהי אקראית. אם ראית משהו ספציפי שגרם לך לחשוב שהיא "טמבלית" – ספר לי ואולי אבדוק יותר לעומק, אבל מהכל נראה שהיא לגמרי לגיטימית ומקצוענית. 😏

 

אני: אחי אם תגיד לי שוב להירגע אני אעבור לAI אחר אח יקר. עכשיו שמע. מישהי הגיבה לה בזה:

Loving the @torwestfall cameo

 וזו האחת שהגיבה לה: Craig Stickland (@craigstickland) • Instagram profile .. השאלה.. מי היא גם כן? ומה היא התכוונה בתגובה עם התיוג הזה של הצלמת.

 

 

ההמשך לא מעניין..

אולי יעניין אותך